Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χορηγοί Συλλόγου

Σελίδα Facebook


Ημερολόγιο Προσεχώς


Γενέθλια
Φωτογραφία

Τοποθέτηση δέστρας σε πέδιλα χωρίς plate


 • Please log in to reply
68 replies to this topic

#1 louis

 • Μέλος Forum
 • 1.192 Δημοσιεύσεις:
 • Εγγραφή:
  08 Φεβ 2006

Καταχωρήθηκε 23 / 11 / 2009 - 12:12

Τα περισσότερα free σκι έχουν γραμμές πάνω τους, που οριοθετούν το τρύπημα μεταξύ freeride θέσης (πίσω) και freestyle (μπροστά).
Το που τα τρυπάς εξαρτάται από το είδος του σκι, και πως θέλεις να κάνεις σκι.
Μπορείς να τα τρυπήσεις όπου θέλεις στις ενδιάμεσες θέσεις, ώστε να πετύχεις τον δικό σου μέσο όρο, που ταιριάζει στο στυλ σου.
Σε μερικές εταιρίες, η freeride θέση είναι υπερβολικά πίσω και σε συνδυασμό με πιθανό μεγάλο μήκος του σκι, το κάνει να στρίβει πολύ δύσκολα στα στενά, στα δέντρα και σε χαμηλές ταχύτητες γενικά, με πλεονέκτημα στις πολύ μεγάλες ταχύτητες και στις προσγειώσεις από μεγάλα άλματα και drops...
Ζυγίζεις λοιπόν τι ζητάς και επιλέγεις...

Τα περισσότερα σκι μου τα έχω τρυπημένα πίσω, αλλά στα Scott Pure αυτή η θέση ήταν τρομακτικά πίσω (έβλεπα μπροστά από τη δέστρα ένα τεράστιο σκι) και το σκι δεν έγραφε κυκλικά τόξα, παρά μόνο αν πήγαινα από 70χλμ και πάνω, πράγμα που για γενική χρήση ήταν ενοχλητικό και επηρέαζε και την τεχνική μου...
Αποφάσισα λοιπόν να το ξανατρυπήσω με τεχνική true center...
Και δεν εννοώ ότι έβαλα το boot center στο true center (αυτή είναι μια θέση αυστηρά και μόνο για freestyle), αλλά στο πραγματικό κέντρο τοποθέτησα το ball του ποδιού.

Εξηγώ αν και το έχω αναφέρει και πιο παλιά...
True center είναι το μέσον του πραγματικού μήκους σκι, που πατάει ελεύθερα χωρίς φορτίο στο πάτωμα.
Τοποθετούμε το σκι με τον πάτο κάτω και σημειώνουμε τα σημεία επαφής με το πάτωμα, μετράμε το μήκος, διαιρούμε δια 2 και να το πραγματικό κέντρο του σκι.
Ball του ποδιού είναι το κρεατωμένο σημείο πίσω από τα δάχτυλα, το σημείο (περί ευθείας πρόκειται στην παραγματικότητα) δηλαδή που πατάμε όταν βαδίζουμε και όταν τρέχουμε.
Σημειώνω με ένα μαρκαδόρο λοιπόν στην μπότα μου που βρίσκεται αυτό το σημείο (κάθε άνθρωπος έχει το δικό του) και ταυτίζω αυτό το σημείο με το πραγματικό κέντρο (true center) του σκι.
Τσεκάρω με τον μαρκαδόρο τέλος το σημείο που αντιστοιχεί το κέντρο της μπότας στο σκι και έχω το σημείο που χρειάζομαι για να τοποθετήσω το κέντρο του καπαρί.
Με αυτή την τεχνική εφαρμόζουμε το σημείο πίεσης (το στατικό βέβαια και όχι το δυναμικό) στο πραγματικό κέντρο του σκι, πράγμα που κάνει τα σκι να συμπεριφέρονται πιο ισορροπημένα και να στρίβουν και πιο εύκολα από την πίσω θέση, χωρίς μεγάλους συμβιβασμούς στην σταθερότητα και στα άλματα.

Στην περίπτωση του Scott λοιπόν αυτή η θέση ήταν 5 ολόκληρα εκατοστά μπροστά!!! Αποφάσισα τελικά να τα ξανακαρφώσω στα +4cm...
Έτσι και έκανα και ολαλα...το σκι μεταμορφώθηκε στο πιο αγαπημένο μου σκι την τελευταία πενταετία, τρομακτική διαφορά με πριν, πολύ πιο γρήγορο μπάσιμο στη στροφή, επιτέλους όμορφα τόξα στις πούδρες και παρά το μήκος του (193cm) αρκετά εύκολο στρίψιμο και σε short turns...

Τα σκι λοιπόν επηρεάζονται πολύ από τη θέση που θα καρφώσουμε τις δέστρες και πρέπει να λέμε στους πωλητές που θέλουμε να τα καρφώσουν, δεδομένου βέβαια ότι έχουμε κάποια άποψη, αλλιώς τι να σου κάνουν και αυτοί, θα τα καρφώσουν κατά βούληση...
Για τους πιο πολλούς που δεν θα κάνουν όλα τα παραπάνω, προτείνω freeride θέση +1,η+2cm, ανάλογα το πως θέλει κάποιος να στρίβει και πόσο δυναμικό είναι το σκι που κάνει...

Στα σκι με ρόκερ, και reverse camber, η αναζήτηση του πραγματικού κέντρου είναι περίπλοκη διαδικασία, γι αυτό καλά είναι προς το παρόν να κινούμαστε κατά την γνώμη του κατασκευαστή, συν πλην 1 η 2 cm.
Α και κάτι άλλο...μην εμπιστεύεστε τα σημάδια του κατασκευαστή πάνω στα σκι , γιατί πολλές φορές (για να μην πω τις περισσότερες) τα γραφικά δεν έχουν ακρίβεια και υπάρχουν διαφορές από το ένα στο άλλο σκι.
Ο καλύτερος τρόπος είναι το μέτρο. Μετράμε το σημείο που θέλουμε να βάλουμε το κέντρο της μπότας μας, από τις ουρές η τις μύτες και των δύο σκι και ξαναμετράμε, ώστε αυτά να ταυτίζονται και στα δύο σκι...
Η Black Diamond δίνει το προτεινόμενο σημείο για τρύπημα σε cm από την ουρά του σκι και νομίζω ότι είναι και το πιο σωστό, παρά αυτά τα αμφίβολης ακρίβειας σημάδια που έχουν οι άλλες εταιρίες...

Το τρύπημα των σκι είναι εξίσου σημαντικό με την επιλογή τους...

#2 louis

 • Μέλος Forum
 • 1.192 Δημοσιεύσεις:
 • Εγγραφή:
  08 Φεβ 2006

Καταχωρήθηκε 25 / 11 / 2009 - 10:10

Το true center δεν είναι το μέσον του σκι, αλλά το μέσον του τμήματος του σκι που πατάει στο χιόνι...
Βάλε το σκι κάτω και δες τα σημεία που πατάει και τότε βρες το πραγματικό κέντρο.

Μπορείς να τρυπήσεις σύμφωνα και με αυτό τον γενικό οδηγό, που βρήκα στο http://www.skis.com/.
Σε γενικές γραμμές δουλεύει σε όλα τα freeride ski...
Σύγκρινε και με τη μέθοδο που έγραψα πιο πάνω και θα έχεις πλέον μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το που βρίσκεσαι, σύμφωνα με το τι ζητάς...

- For rails mount “true center”. This will give your skis a lot of balance.

- For park mount 2cm back from “true center”. This give you more pop off jumps.

- For 50/50 park/all-mountain mount 4cm back from “true center”. This provides a good balance of pop in the park and stability when cruising.

- For all-mountain/powder mount 6cm back from “true center”. This will allow you to weight your tips on hard pack, yet allow you tails to sink in powder.

- For powder/big mountain mount 8cm back from “true center”. This will make it difficult to get forward on hard pack, but you will float effortlessly in powder.

Το πραγματικό μήκος του σκι είναι σχετικό μέγεθος...Άλλες εταιρίες το μετράνε, όπως εσύ στη φωτό (βλέπε K2) και άλλες με την καμπύλη στις μύτες και στις ουρές. To 181 του Coomba αντιστοιχεί σε 184 στην άλλη μέτρηση και το 188 σε 191,5 μετρημένα από μένα...
Μετά παίζει ρόλο αν είναι τα σκι twin tip, αν έχουν πολύ ανασηκωμένες ουρές και σε πόσο μήκος, πόσο σηκώνονται οι μύτες και που πατάνε.
Ένα σκι με αρκετά γυριστή ουρά, στο 178 μπορεί να έχει το ίδιο πάτημα με ένα αγωνιστικό 170.
Αλλού πατάει το σκι στα σκληρά χιόνια και στην πίστα και αλλού στην πούδρα.
Αν μπουν και παράγοντες όπως το ρόκερ (ανασηκωμένες μύτες, ουρές η και τα δύο) και το ανάποδο κάμπερ, όπου το σκι πατάει μόνο στο μέσον, τότε καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα περί πραγματικού μήκους του σκι, περιπλέκονται και αυτό που μετράει είναι η αντίληψη του μήκους που λαμβάνουμε από κάθε σκι και μάλιστα αυτή η αντίληψη ποικίλει ανάλογα την ποιότητα του χιονιού, καθώς το σκι πατάει αλλιώς στα μαλακά χιόνια...

Στα σκι με κανονικό κάμπερ και χωρίς ρόκερ, αυτό που έχει σημασία είναι το ίχνος που πατάει στο χιόνι, οπότε αυτό είναι που πρέπει να συγκρίνουμε μεταξύ δύο διαφορετικών σκι για να έχουμε μια πιο σωστή πληροφορία για το μήκος τους.
Σαν παράδειγμα να σου δώσω να καταλάβεις, το Volkl Gotama το περσινό στο 183, είναι σε σχέση με το 181 K2 Coomba, 8 ολόκληρα εκατοστά πιο κοντό!!!
Χθες τα μέτρησα και επιβεβαίωσα και την αίσθηση που είχα όταν έκανα σκι την Άνοιξη με τα Gotama και μου φάνηκαν πολύ κοντά για τα γούστα μου, στο 183...

Γι αυτό και λέμε ότι πρέπει να δοκιμάζουμε όσα σκι μπορούμε, για να βρίσκουμε τι μας ταιριάζει, αλλιώς μπορεί να βρεθούμε προ εκπλήξεως...

#3 Athos

 • Μέλος Forum
 • 324 Δημοσιεύσεις:
 • Φύλο:Male
 • Εγγραφή:
  07 Νοέ 2005

Καταχωρήθηκε 09 / 02 / 2011 - 22:10

Λούη πολύ ενδιαφέροντα όσα έγραψες για την τοποθέτηση σε freeridin, επειδή δε βρήκα άλλο σχετικό νήμα λέω κι εγώ να βάλω εδώ μερικά βασικά για τους αρχάριους.. (αν υπάρχει κανένα σχετικότερο νήμα ας το μεταφέρει κάποιος συντονιστής)

Την εικόνα του πάγκου στα νοικιάρικα λίγο πολύ όλοι τη θυμόμαστε ή την ξαναθυμόμαστε κάθε φορά που συνοδέψαμε κάποιο παιδί ή φίλο για να νοικιάσει.
Παρουσιαζόμαστε λοιπόν στον τύπο πού απλώνει τα σκί στον πάγκο αυτός λέει δωσ μου τη μπότα σου και μετά κριιιικ - γκλόνγκ και έτοιμος, καμμιά φορά γίνονται και εμπλοκές του τύπου ωχ μάστορα δε χωράει, έλα δώστου λίγο ακόμα, κριιικ κριιικ γκλόνγκ, τώρα πώς θα συμπεριφερθεί αυτό το πέδιλο στην πίστα ο θεός βοηθός..

Λοιπόν η τοποθέτηση (mounting) και η θέση της κλασσικής δέστρας (binding) χωρίς plate (ή με ανεξάρτητα μεταξύ τους plates), έχει ως εξής:
Η δέστρα είναι δύο κομμάτια, το μπροστινό (toe) που είναι σταθερά βιδωμένο, και το πίσω (heel) που πατάει σε ένα είδος σιδηρόδρομου και έτσι μπορεί να πάει μπρος-πίσω.
Όλα τα σκι έχουν σημάδι για το κέντρο τους (προσοχή: μερικά πέδιλα πχ τα Κ2 έχουν σημάδι για το εμπρός μέρος της μπότας και πρέπει πριν χρόνια να είχα γράψει ένα ποστ όπου το μαγαζί μου μοντάρισε τις δέστρες 7 πόντους μπροστά). Αν τυχόν έχουν πολλά σημάδια και μας μπερδεύουν, τότε τσεκάρουμε μόνοι μας το κέντρο του πέδιλου, είναι στο μέσο των σημείων που πατάνε στο έδαφος όπως είπε ο Λούης.
Βάζουμε λοιπόν το σημάδι του κέντρου της μπότας στο κέντρο του πέδιλου, κουμπώνουμε την μπροστινή δέστρα και μαρκάρουμε τα σημεία που θα τρυπηθούν. (αναφέρομαι σε σκιέρ που ούτε εξειδικευμένες απαιτήσεις έχουν ούτε πολλά πέδιλα να σκαντζάρουν αναλόγως συνθηκών, γενικά η τοποθέτηση στο κέντρο είναι ο χρυσός μέσος όρος, πιό μπροστά έχεις μεγαλύτερη ευελιξία, πιό πίσω μεγαλύτερη ευστάθεια αλλά αυτά είναι μεγάλη ιστορία).
Έχοντας βιδώσει τη μπροστινή δέστρα, ξανατοποθετούμε τη μπότα, της κουμπώνουμε και την πίσω δέστρα (προσοχή: ο σιδηρόδρομος να έχει ρυθμιστεί στο μέσο της διαδρομής του) και μαρκάρουμε και τις πίσω τρύπες. Σε πολλές δέστρες οι τρύπες δε φαίνονται όλες (ή δε φαίνεται καμμία) επειδή τις σκεπάζει η μπότα ή ο σιδηρόδρομος. Μαρκάρουμε όσες τρύπες βλέπουμε, ή αν δε βλέπουμε καμμία μαρκάρουμε τα άκρα της δέστρας, βγάζουμε το σιδηρόδρομο απ τη βάση του και τις μαρκάρουμε μετά.

Φυσικά η παραπάνω διαδικασία χρειάζεται πολύ προσοχή, τα μαρκαρισμένα σημάδια πρέπει να επανελεγχθούν με χάρακες κλπ ώστε οι δέστρες να είναι σωστά κεντραρισμένες και ευθυγραμμισμένες. Οι μάστορες των μαγαζιών δεν προβληματίζονται με τέτοια γιατί αυτοί έχουν έτοιμο πλαστικό πατρόν για την κάθε δέστρα, με τρύπες ανάλογα μεγέθους μπότας και τρυπάνε-βιδώνουν τυφλοσούρτη, κι αν τους τύχει δέστρα παλιά ή που δεν εμπορεύεται το μαγαζί και δεν έχουν πατρόν πέφτει μεγάλο στραβομουτσούνιασμα.
Μετά το τρύπημα (εννοείται προσοχή στη ρύθμιση βάθους και τρυπάνι λεπτότερο της βίδας) κι επειδή το τρυπάνι αφήνει "βουναλάκι" υλικού πρέπει οπωσδήποτε με μιά ξύστρα να ξύσουμε-αφαιρέσουμε το περισσευούμενο υλικό, αλλιώς όταν βιδωθεί η δέστρα θα στέκεται "στον αέρα" (έχει συμβεί και αυτό). Επίσης σε κάθε τρύπα όχι περισσότερο από μιά σταγόνα κόλλα για να μην ξεχυλίσει.

Δυστυχώς στο τρύπημα το όποιο λάθος δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Παλιότερα που τα πράγματα ήταν πιό χύμα συνήθιζαν, σε λάθος τρύπες ή άν άλλαζαν δέστρες σε μεταχειρισμένο, να γεμίζουν τις τρύπες κολλώντας κάτι πλαστικά κυλινδράκια. Το διπλοτρυπημένο πέδιλο έχει χάσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του και καλύτερα να πεταχτεί ή το πολύ να χρησιμοποιηθεί από αρχάριο. (φίλος πριν χρόνια βγάζοντας τις δέστρες για επανατοποθέτηση τους σε καινούργιο πέδιλο, φάνηκε το παλιό πέδιλο διπλοτρυπημένο, γκάφα του τότε μάστορα που είχε μείνει κρυφή).

Για όλα τα παραπάνω καλό είναι να είμαστε από δίπλα στο μάστορα όταν τρυπάει, όλο και κάπως περισσότερο θα προσέχει, ή άμα κάνει ζημιά θα τη δούμε.

Τα νοικιάρικα τα τρυπάνε στάνταρ βάσει του μεγέθους μπότας που εκτιμούν ότι θα φοράει ο μέσος όρος ύψους των ανθρώπων που θα τα ζητήσουν. Έτσι αν ζητήσουμε πέδιλα ασυνήθιστα κοντά ή μακριά για το ύψος μας είναι πολύ πιθανό η μπότα να ζορίζεται με το σιδηρόδρομο τέρμα πίσω ή τέρμα μπροστά με απρόβλεπτες έως επικίνδυνες συνέπειες, ο σιδηρόδρομος καλό είναι να βρίσκεται περίπου κατά τη μέση της διαδρομής του. Επίσης παίρνοντας το νοικιάρικο καλό είναι να ελέγχουμε που βρίσκεται το κέντρο της μπότας σε σχέση με του πέδιλου, η απόκλιση να είναι το πολύ μέχρι +/- 1,5 cm

Επίσης (άσχετο αλλά σημαντικό), η καλύτερη περιοχή "εργασίας" της δέστρας είναι περίπου στη μέση του διαστήματος της κλίμακας DIN που έχει, είναι δηλαδή κακή επιλογή η αγορά δέστρας 4-14 αν πρόκειται να την χρησιμοποιούμε στο 5 ή στο 6 (ένας τρόπος ρύθμισης DIN έχει παρατεθεί εδώ: http://www.snowclub....?showtopic=3785 )

Εδώ και αρκετά χρόνια πολλά πέδιλα πωλούνται με προ-τοποθετημένα (intergrated) plates που είτε έχουν τρυπάκια αναλόγως μεγέθους μπότας είτε ειδικούς μηχανισμούς για να κουμπώνουν πάνω τους οι δέστρες. Πολύ λίγα ξέρω για τις ρυθμίσεις στους μηχανισμούς αυτούς, οπότε ας το συνεχίσει κάποιος άλλος..

#4 leonidastria

 • ΟΕ Βορείου Ελλάδος
 • 2.778 Δημοσιεύσεις:
 • Φύλο:Male
 • Περιοχή:Thessaloniki
 • Εγγραφή:
  02 Μάρ 2011

Καταχωρήθηκε 15 / 03 / 2011 - 01:01

γεια σας ,με αυτα που διαβασα αγχωθηκα.Υπαρχει καποιος αρωστος με την λεπτομερεια (μαγαζι) για τοποθετηση δεστρας στην Θεσ/νικη η Ναουσα Βεροια .Αγορασα απο το δικτυο πεδιλα με αμονταριστες δεστρες.Δεν θα ηθελα να πεσω σε καποιον του στυλ,ελα μωρε βαλτες να τελειωνουμε.Σας ευχαριστω πολυ για οποιον μπει στον κοπο να απαντησει. :blink:
Φοβού την εκδίκηση των υπό σου ευεργετηθέντων.
                                                                    Πλάτων
 

#5 Ράνια

 • Μέλος Forum
 • 5.474 Δημοσιεύσεις:
 • Φύλο:Female
 • Περιοχή:Μαρούσι
 • Ενδιαφέροντα:Ole nieve!!
 • Εγγραφή:
  18 Οκτ 2005

Καταχωρήθηκε 15 / 03 / 2011 - 01:01

Πρέπει να δώσεις περισσότερες πληροφορίες για τη δέστρα και το πέδιλο. Δεν τρυπάνε όλοι οι επαγγελματίες όλα τα πέδιλα.

#6 leonidastria

 • ΟΕ Βορείου Ελλάδος
 • 2.778 Δημοσιεύσεις:
 • Φύλο:Male
 • Περιοχή:Thessaloniki
 • Εγγραφή:
  02 Μάρ 2011

Καταχωρήθηκε 15 / 03 / 2011 - 01:01

atomic d2 vf 75 με δεστρες neox tl 12.Αυτα ειναι τα πεδιλα και οι δεστρες.Ευχαριστω! :huh:
Φοβού την εκδίκηση των υπό σου ευεργετηθέντων.
                                                                    Πλάτων
 

#7 snowhow

 • Μέλος Forum
 • 1.540 Δημοσιεύσεις:
 • Φύλο:Male
 • Περιοχή:Athens
 • Εγγραφή:
  21 Σεπ 2008

Καταχωρήθηκε 15 / 03 / 2011 - 02:02

atomic d2 vf 75 με δεστρες neox tl 12.Αυτα ειναι τα πεδιλα και οι δεστρες.Ευχαριστω! :huh:Aγορασες ενα ενδιαφερον πεδηλο ....κατα τυχη ...υποθετω οτι σου αρεσε το total look . Στην επιλογη παρελειψες να διαβασεις τα
χαρακτηριστικα του ski που παιρνεις .Ετσι αδικα....

ΑΓΧΩΝΕΣΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΛΑΘΟΣ TOPIC

Τα ski σου εχουν plate και ειναι ηδη προ-τρυπημενα απο τον κατασκευαστη . Η τοποθετηση και η ρυθμιση ειναι παρα πολυ απλη .

Καλοφορετα ...

Χωρις αγχος προγραμματισε την ενημερωση σου και τα αναγκαια μαθηματα .

...μια ερωτηση : εψαξες και βρηκες ενα καλο προιον ...στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ ...στο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ .


ειναι τοσο δυσκολο να βρεις στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ ... στην ΕΛΛΑΔΑ ,ενα καταστημα σε ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/ΒΕΡΟΙΑ/ΝΑΟΥΣΣΑ για να κανει τη λατζα ???
πως ? με τον ιδιο τροπο που αγορασες ...βρες αυτη τη διαφημιση που σου πηγαινει αισθητικα ,ριξε μια ματια στα λογοτυπα ..και ολα ετοιμα

Δημοσιευμένη εικόνα

Dimensions 1267511 166cm, Turn Radius 13m 166cm, Warranty One Year, Type of Ski Front Side Carver, Gender Mens, Integrated Binding System Yes, What Binding is Included Neox TL 12, Construction Type Varioflex Cap Construction, Core Material Varioflex Densolite Core, Base Material P tex, Tail Straight, Special Feature Doubledeck Varioflex, Binding DIN 4 12,

Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από snowhow: 15 / 03 / 2011 - 03:03


#8 leonidastria

 • ΟΕ Βορείου Ελλάδος
 • 2.778 Δημοσιεύσεις:
 • Φύλο:Male
 • Περιοχή:Thessaloniki
 • Εγγραφή:
  02 Μάρ 2011

Καταχωρήθηκε 15 / 03 / 2011 - 02:02

Δεν το αγορασα κατα λαθος,εψαξα πολυ και δοκιμασα διαφορα πεδιλα.Κανω σκι πανω απο 35 χρονια με εξαιρεση τα τελευταια 8-10 χρονια που πηγαινα ανα τριετια μια δυο φορες(και αυτες μονος)Ομως καταφερα να κεντρισω το ενδιαφερον της κορης μου(6,5 χρονων) και μετα απο 20 ωρες μαθημα με δασκαλο τα παει πολυ καλα.Ετσι λοιπον ξαναβρηκα το ενδιαφερον μου και ειπα να αγορασω και καινουργια πεδιλα(carving)Γνωριζω οτι εχουν plate (δεν βρηκα καποιο αλλο topic για δεστρες,γι αυτο το εβαλα εδω)αλλα στην σελιδα απο οπου τα πηρα,στους ορους σχολιαζει πως στην αγορα σκι και σνοουμπορντ ερχονται αμονταριστα.Επειδη δεν εχουν ερθει ακομα δεν εχω δει ακομα τι παιζει.Παρ ολα αυτα ομως επειδη θεωρω οτι εχω μεινει πολυ πισω και επειδη παντα μου αρεσει να ρωταω και να μαθαινω,διοτι παντα υπαρχει καποιος που ξερει παρισσοτερα ,ποσο μαλλον σ αυτη την περιπτωση.Συγχωρεστε που σας ζαλισα,ελπιζω και εγω να ειναι ωραιο το πεδιλο.

Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από leonidastria: 15 / 03 / 2011 - 22:10

Φοβού την εκδίκηση των υπό σου ευεργετηθέντων.
                                                                    Πλάτων
 

#9 Χρήστος Λάππας

 • Συντονιστής
 • 19.170 Δημοσιεύσεις:
 • Φύλο:Male
 • Εγγραφή:
  01 Σεπ 2014

Καταχωρήθηκε 15 / 03 / 2011 - 09:09

Δεν μας ζάλισες καθόλου, για αυτό υπάρχει το forum. :huh:

Νίφει!


#10 panpanou

 • Μέλος Forum
 • 1.811 Δημοσιεύσεις:
 • Φύλο:Male
 • Ενδιαφέροντα:φάε το ρύζι σου και κοίτα το βουνό σου ...
 • Εγγραφή:
  21 Δεκ 2004

Καταχωρήθηκε 15 / 03 / 2011 - 10:10

καλοφόρετα τα καινούργια σκι !!!
και μένα τα δικά μου έχουν plate που είναι προτρυπημένα από τον κατασκευαστή τους !
έχει πλάκα διότι μπορώ και κάνω πειράματα με τις δέστρες ...

διάβασε εδώ ένα ενδιαφέρον πείραμα που κάνανε στην Αμερική το 2001
σχετικά με την πιο πρόσφορη θέση της δέστρας:

In Spring 2001, Steve Bagley of Superior Ski at Snowbird, and one of the nation's (and Realskiers') experts on alignment, headed a team of researchers sponsored by Nordica to perform controlled on-hill tests to determine practical effects of changes in binding placement.

Six skiers representing a mix of male/female, skill levels and modern and traditional technique both were asked to perform a series of exercises ranging from controlled drills to free skiing. Each skier was outfitted with two pair of identical skis, one mounted using the inscribed boot sole mark and the other mounted at BOF as determined by the Campbell Balancer.

To be sure, other variables seeped into the mix. The researchers, for example, did not know how each individual's boots were fit and aligned, nor how much ramp angle (the difference in height between ball of the foot and heel inside the boot) or how much forward lean each skier had.

They did not know whether the skier was using heel lifts, what kind of orthotics, if any, each had or how they might have fared in an on-snow tracking exercise to determine lateral alignment.

They did know, and this is the important part, that each skier used the same boot on each of the test set ups.

The results were surprising, to say the least.
Without exception, all of these skiers, men and women, short and tall, young and old, skilled and less so... all of them performed better, with better basic stance, fore aft balance and movement patterns—in every exercise and while free skiing—when in the forward position. In other words, changing this one parameter, without regard for any other equipment issue, improved the subject skiers' technique immediately.
πηγή


Δυστυχώς στο τρύπημα το όποιο λάθος δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Παλιότερα που τα πράγματα ήταν πιό χύμα συνήθιζαν, σε λάθος τρύπες ή άν άλλαζαν δέστρες σε μεταχειρισμένο, να γεμίζουν τις τρύπες κολλώντας κάτι πλαστικά κυλινδράκια. Το διπλοτρυπημένο πέδιλο έχει χάσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του και καλύτερα να πεταχτεί ή το πολύ να χρησιμοποιηθεί από αρχάριο. (φίλος πριν χρόνια βγάζοντας τις δέστρες για επανατοποθέτηση τους σε καινούργιο πέδιλο, φάνηκε το παλιό πέδιλο διπλοτρυπημένο, γκάφα του τότε μάστορα που είχε μείνει κρυφή).


θα διαφωνήσω με την παραπάνω προτροπή ....
είναι εξαιρετικά σχολαστική, αλλά κυρίως αναπόδεικτη !

πουθενά στην ξένη βιβλιογραφία, που διαβάζω συχνά, δεν έχω δει κάποιον που να μιλά
για έκπτωση της απόδοσης των σκι μετά από λάθος τρύπημα ...
όλοι λένε ότι καλό είναι μα μην γίνεται αλλά όλοι επίσης λένε ότι η επιδιόρθωση με την χρήση ρητινών
που αδιαβροχοποιούν και δημιουργούν μέσω διαστολής συμπαγή μάζα, κάνουν το πέδιλο ικανό να χρησιμοποιηθεί μια χαρά ...

:huh:

Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από panpanou: 15 / 03 / 2011 - 10:10

Posted Image

... δει γαρ με συνεχώς αποπλανώμενον, τελειώσαι τον δρόμον ...

#11 Gavis

 • Μέλος Forum
 • 1.685 Δημοσιεύσεις:
 • Φύλο:Male
 • Περιοχή:κουφαλια θεσ/κης
 • Εγγραφή:
  12 Μάρ 2010

Καταχωρήθηκε 15 / 03 / 2011 - 10:10

εγω τα δικα μου τα εχω τρυπημενα σε 3 διαφορετικες θεσεις(για παρκο-true center-,2cm πισω,5cm )και πανε μια χαρα
Τα σκι ειναι τα S3
o τρελος του χωριου......

#12 drbalm

 • Μέλος Forum
 • 98 Δημοσιεύσεις:
 • Φύλο:Male
 • Εγγραφή:
  21 Φεβ 2006

Καταχωρήθηκε 17 / 03 / 2011 - 17:05

Θέλω να κάνω μια ερώτηση που αφορά περισσότερο τις δέστρες παρά την τοποθέτηση τους. Σκέφτομαι να αγοράσω κάποιο μοντέλο της dynafit και να τις τοποθετήσω σε πέδιλο 95-105 μέση(και αυτό στο ψάξιμο το έχω). Έχω ύψος 1,90 και 90 κιλά βάρος. Επίπεδο μέσος+ και προτιμώ μεσαίες-μεγάλες στροφές με επιθετικό στυλ. Μπότες έχω τις dalbello virus tour και τώρα κάνω σκι με τις duke marker. Το βάρος τους θέλω να γλιτώσω με τις dynafit αλλά φοβάμαι τι θα χάσω σε απόδοση και αξιοπιστία. Επίσης δεν γνωρίζω αν σε τόσο φαρδύ πέδιλο δουλεύουν σωστά οι δέστρες. Μπορεί κάποιος να μου δώσει τα φώτα του?

Ευχαριστώ,
Σταύρος Π.

#13 Nickel

 • Μέλος Forum
 • 9.219 Δημοσιεύσεις:
 • Φύλο:Male
 • Περιοχή:Treble Cone NZ
 • Ενδιαφέροντα:Skiing...
 • Εγγραφή:
  19 Ιαν 2005

Καταχωρήθηκε 17 / 03 / 2011 - 18:06

ετυχε να τις δω σε φαρδυ πεδιλο , μια χαρά ειναι σε αποδοση και αξιοπιστια... και τις φορεσε και ενας φιλος το προηγουμενο ΣΚ στο Παρνασσο...
επισης:
αφου δεν εχει προβλημα αυτός... ΔΕΝ υπαρχει περιπτωση να εχεις εσυ!οποτε το βλεπω ανατριχιάζω.... :)

#14 drbalm

 • Μέλος Forum
 • 98 Δημοσιεύσεις:
 • Φύλο:Male
 • Εγγραφή:
  21 Φεβ 2006

Καταχωρήθηκε 19 / 03 / 2011 - 03:03

Με τις δέστρες όντως δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα... για γενικά δεν ξέρω :P
Δεν ξέρω πολύ καλά την λειτουργία της δέστρας αλλά φαντάζομαι ότι την έχει στο lock(uphill) mode.

Ερώτηση κουίζ: γιατί τοποθετεί ενδιάμεσες ασφάλειες στο ραπέλ και ποιος θα τις μαζέψει?? :unsure:

#15 Χρήστος Λάππας

 • Συντονιστής
 • 19.170 Δημοσιεύσεις:
 • Φύλο:Male
 • Εγγραφή:
  01 Σεπ 2014

Καταχωρήθηκε 19 / 03 / 2011 - 11:11

Κανείς, θα μείνουν εκεί.

Από ακαδημαϊκό ενδιαφέρον, τι πέδιλα φοράει; Σε κάποια στιγμή τα κάρφωσε στο χιόνι για να γυρίσει, άρα twin tip δεν είναι! :unsure:

Νίφει!


#16 Nickel

 • Μέλος Forum
 • 9.219 Δημοσιεύσεις:
 • Φύλο:Male
 • Περιοχή:Treble Cone NZ
 • Ενδιαφέροντα:Skiing...
 • Εγγραφή:
  19 Ιαν 2005

Καταχωρήθηκε 19 / 03 / 2011 - 11:11

Nordica enforcer 2010 και ειναι ψιλο twin tip.
εχει 98mm μεση και εχει μέταλλο.

#17 louis

 • Μέλος Forum
 • 1.192 Δημοσιεύσεις:
 • Εγγραφή:
  08 Φεβ 2006

Καταχωρήθηκε 19 / 03 / 2011 - 12:12

Με τις δέστρες όντως δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα... για γενικά δεν ξέρω :P
Δεν ξέρω πολύ καλά την λειτουργία της δέστρας αλλά φαντάζομαι ότι την έχει στο lock(uphill) mode.

Ερώτηση κουίζ: γιατί τοποθετεί ενδιάμεσες ασφάλειες στο ραπέλ και ποιος θα τις μαζέψει?? :unsure:


Έχουν αναφερθεί κάποια σπασίματα στις Dynafit, κυρίως σε αυτές με το plate, γιατί έχουν στενότερο πάτημα πάνω στο σκι και ασκούνται μεγαλύτερες ροπές από την κλασική...
Οι αστοχίες έχουν γίνει σε φαρδιά σκι, συνήθως πάνω από 100mm στη μέση και μάλιστα όταν είναι σε θέση lock στην κατάβαση, που δεν συνίσταται από την dynafit...

Το βάρος είναι δραματικά μικρότερο με τις dynafit, έχουν χαμηλό πάτημα και πολύ καλό strike στον βηματισμό στον ανήφορο. Η στρεπτική ακαμψία τους είναι ιδιαίτερα μεγάλη, μεγαλύτερη από τις Diamir και υπολείπεται μόνο από τις Marker (duke, baron κλπ), που είναι και σε άλλη κατηγορία (freeride).
Από την άλλη είναι λίγο πιο δύσκολες στη ρύθμιση του ύψους στην ανάβαση , από τις diamir, αν κουμπώσουν πίσω κατά λάθος πρέπει να τις ανοίξεις από μπροστά, σε βαθιά χιόνια αν σου βγει το σκι, είναι ένα θέμα να το ξαναβάλεις, καθώς πρέπει να καθαρίσεις πολύ καλά τις τρύπες στις μπότες, υπολείπονται σε απελευθέρωση σε πτώση (μόνο μπροστά ανοίγουν) και δεν τις εμπιστεύομαι σε άλματα, όπου οι diamir freeride έχουν αποδείξει την αξιοπιστία τους...

Τοποθετεί ενδιάμεσες ασφάλειες, για λόγους κατεύθυνσης του σχοινιού και για πρόσθετη ασφάλεια νομίζω και δεν νομίζω ότι θα τις μαζέψει κανένας.
Πολλές φορές αφήνουν κάποια καρυδάκια η καρφιά σφηνωμένα σε απότομες και εκτεθειμένες πλαγιές.
Θυμάμαι, που ένας οδηγός στην Γαλλία είχε ένα ξύλο, που το φύτευε βαθιά στο χιόνι, σαν ασφάλεια (αλουμινογωνιά), για να κάνουμε ραπέλ, ώστε να μην αφήνουμε άλλον εξοπλισμό, που και κοστίζει και ρυπαίνει...

#18 panpanou

 • Μέλος Forum
 • 1.811 Δημοσιεύσεις:
 • Φύλο:Male
 • Ενδιαφέροντα:φάε το ρύζι σου και κοίτα το βουνό σου ...
 • Εγγραφή:
  21 Δεκ 2004

Καταχωρήθηκε 20 / 03 / 2011 - 09:09


οποτε το βλεπω ανατριχιάζω.... :(


γιατί ανατριχιάζεις;
επειδή βλέπεις την απαξία της ζωής;
επειδή βλέπεις έναν δυστυχή psycho, θύμα της εικόνας του, να αποπειράται ακόμη μια φορά να αυτοκτονήσει, τραβώντας βίντεο τη μαλακία του;
ή επειδή βλέπεις το θάνατο να γίνεται θέαμα; τη περιφρόνηση της Ζωής και το πέταγμα της στον σκουπιδοντενεκέ;

αυτό στη ψυχιατρική λέγεται "αυτοκτονικός ιδεασμός"
που στη προκειμένη περίπτωση έχει εμπορευματοποιηθεί και πουλιέται πασπαλισμένος
με την άχνη της πούδρας του χιονιού ...


σε έχω για πολύ πιο έξυπνο Nickel ... για να ανατριχιάζεις ...

άκου λίγο Bob Dylan από τον Antony ("...it's getting dark, too dark to see ... ")
και διαλογίσου πάνω στη ΖΩΗ ... διαλογίσου... σκέψου !!!


YouTube Video ->Original Video

Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από panpanou: 20 / 03 / 2011 - 10:10

Posted Image

... δει γαρ με συνεχώς αποπλανώμενον, τελειώσαι τον δρόμον ...

#19 MakisM

 • Μέλος Συλλόγου
 • 9.956 Δημοσιεύσεις:
 • Φύλο:Male
 • Περιοχή:Houston, TX
 • Ενδιαφέροντα:Ski, Sailing, Bicycling
 • Εγγραφή:
  26 Ιαν 2005

Καταχωρήθηκε 20 / 03 / 2011 - 10:10

γιατί ανατριχιάζεις;
επειδή βλέπεις την απαξία της ζωής;
επειδή βλέπεις έναν δυστυχή psycho, θύμα της εικόνας του, να αποπειράται ακόμη μια φορά να αυτοκτονήσει, τραβώντας βίντεο τη μαλακία του;
ή επειδή βλέπεις το θάνατο να γίνεται θέαμα; τη περιφρόνηση της Ζωής και το πέταγμα της στον σκουπιδοντενεκέ;

αυτό στη ψυχιατρική λέγεται "αυτοκτονικός ιδεασμός"
που στη προκειμένη περίπτωση έχει εμπορευματοποιηθεί και πουλιέται πασπαλισμένος
με την άχνη της πούδρας του χιονιού ...


σε έχω για πολύ πιο έξυπνο Nickel ... για να ανατριχιάζεις ...

άκου λίγο Bob Dylan από τον Antony ("...it's getting dark, too dark to see ... ")
και διαλογίσου πάνω στη ΖΩΗ ... διαλογίσου... σκέψου !!!


YouTube Video ->Original Video


Πανο με μπερδεψες λιγο... :LOL:

Βλεπεις και βλεπω ενα βιντεο ενος ανθρωπου ο οποιος κανει για μας πραγματα ασυλληπτα. Αλλα βλεπω οτι τα κανει με προσοχη και γνωση (απ'οσο μπορω να διακρινω στο κατεβασμα απο τα βραχια με ορειβατικη τεχνικη και οχι σους το λουκι και οποιος βγει απεναντι).

Λεω με μπερδεψες, γιατι εχεις ανεβασει με υπερηφανια (και μεις θαυμασαμε και καμαρωσαμε) βιντεακια του Διονυση και του Cotijohn με τα δικα τους κατορθωματα τοσο σε αναρριχησεις (Μετεωρα :( ) οσο και σκι σε ορειβατικο πεδιο και λουκια.

Αυτο που θελω να πω ειναι οτι υπαρχει διαβαθμιση του ρισκου, τοσο απο το αποτελεσμα (αν παει κατι στραβα θα σκοτωθεις, η θα τραυματιστεις η θα μωλωπισθεις) οσο και απο τα μετρα που παιρνεις (ικανοτητα, εκπαιδευση, προληψη).

Αν η κλιμακα του ρισκου ειναι απο το 1 στο 10, για μενα να σκαρφαλωσω τα Μετεωρα ειναι στο 15 :( γιατι δεν μπορω να σηκωσω τα 110 κιλα μου στα ακροδαχτυλα μου, τα πνευμονια μου ειναι κουρασμενα και με ζαλιζουν τα υψη...

Για τον Διονυση ειναι πιθανον στο 3 η στο 5. Για τον Fransson πιθανον να ειναι στο 1 η στο 0,1...

Για το λουκι που κατεβαινει ο Fransson, το ρισκο του γι'αυτον πιθανον να ειναι στο 3 για τον cotijohn στο 9 και για μενα στο 119...

Το αν εχει λογικη να κανεις το risk taking επαγγελμα, χομπυ η θρησκεια εναποκειται στον καθενα να το κρινει για τον εαυτο του.

Το ιδιο ισχυει για πολλες αποφασεις που παιρνουμε στη ζωη...

Εγω σαν πατερας, προσπαθησα να μορφωσω το γιο μου στο να εχει την ασφαλεια πρωτα του εαυτου του, αλλα και τον γυρω του σαν πρωτιστο μελημα σε ο,τι κανει. Σαν αποτελεσμα (προς το παρον τουλαχιστον :D ) ειναι πιο risk averse απο τον δικο σου γιο. Βεβαια, μπορει να ακολουθησει τα χναρια της Προεδρινας μας και να παρει τα βουνα αργοτερα... :P

Ειναι αυτοκτονικο για καποιον(α) να κανει τις κορφες της Ελλαδας; Της Ευρωπης;

Σιγουρα ειναι πιο αυτοκτονικο να περασεις στο Death Zone των παγκοσμιων κορυφων. Αλλα υπαρχουν πολλοι που το κανουν. Για πολλους λογους, κυριως προσωπικους. Αλλα για ορισμενους και υπολογισμενο επαγγελματικο ρισκο.

Ειλικρινα, δεν γραφω αυτα που γραφω για να σου παω κοντρα η να κανω τον εξυπνο. Θα ηθελα την γνωμη σου και τον πιθανο αντιλογο σου, γιατι ο ρολος μου σαν γονιος δεν τελειωσε οταν ο γιος μου εκλεισε προχθες τα 18. Πρεπει να τον μορφωσω... πως να μορφωσει τα παιδια του!

Φιλικα

ΜακηςΜ
Το Photobucket κρατα σε ομηρεια τις φωτογραφιες μου. Θα το τακτοποιησω...

#20 Nickel

 • Μέλος Forum
 • 9.219 Δημοσιεύσεις:
 • Φύλο:Male
 • Περιοχή:Treble Cone NZ
 • Ενδιαφέροντα:Skiing...
 • Εγγραφή:
  19 Ιαν 2005

Καταχωρήθηκε 20 / 03 / 2011 - 13:01

Πάνο είναι σαν τους ορειβάτες που επιχειρουν να ανέβουν στις κορυφές των Ιμαλαιων... που αντικειμενικά οι κίνδυνοι είναι απλα μη συγκρισιμοι με την κατεβασιά που είδα στο βιδεο.

οπως αναφέρεται και στο "Steep" κανεις δεν θέλει να πεθάνει στο βουνό αλλά παίρνει το ρίσκο να του συμβει για χάρη του "επιτεύγματος"
προσωπικά έχοντας κάνει κατεβασια πριν χρόνια στη Νεα Ζηλανδία εκτεθειμένη και πανω απο τα όρια μου ,σίγουρα ήταν πανω απ'οτι ειχα σκεφτεί οτι μπορώ να κατέβω αλλα πήρα το ρίσκο, υστερα ειχα μια ιδιαιτερη αίσθηση πληρότητας που με εκανε να νιωθω τον πιο ευτυχισμένο,ικανοποιημενο ανθρωπο στον πλανήτη...

εγω δε μπορώ να καταλάβω την κακοποιηση που κάνει ενας ορειβάτης στον οργανισμό του ανεβαίνοντας πχ το Εβερεστ... ακους για ανθρώπους που ειναι σε κακη κατάσταση στην τελευταία βάση και όμως αν βρει "παράθυρο" θα επιχειρήσει να φτάσει στην κορυφή την επόμενη μέρα παρόλο που ξέρει για ωρες θα κινηθεί στο απόλυτo dead zone.