Jump to content
Sign in to follow this  
miltos

Επιλογή Ορειβατικης Δεστρας

Recommended Posts

Όπως το λέει και ο τίτλος ψάχνω για το καινούργιο ορειβατικό και κλασικά έχω απορείες.

 

Καταρχίν να σας πω ότι δεν έχω ξαναδοκιμάσει pin δέστρα και μου προτείνουν δέστρα χωρίς τα ski stop γνώμες?


Αυτ΄ς οι δέστρες έχουν όλες ρύθμιση din?

Και τέλος είμαι μεταξύ του dynafit manaslou και του himalaya αλλά ανοιχτός και σε άλλες προτάσεις. Το πέδιλο το θέλω να μπορεί να συνδιάζει και το χιονοδρομικό αλλά και το ορειβατικό. Όταν λέω χιονοδρομικό μην φανταστείτε ότι θέλω να κάνω carving κυρίως εκτός πάω αλλά να μπορεί να σταθεί και στη πίστα

 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μη πάρεις πιν αν δεν το θέλεις για να φτιάξεις πολύ ελαφρύ σετ. Να έχεις υπόψη σου ότι με εξαίρεση τη Diamir Vipec οι υπόλοιπες δεν ανοίγουν μπροστά. Περιστρέφεται απλά το πίσω μέρος. Σε κάποιες παράξενες πτώσεις απλά δεν θα ανοίξει και αυτό δεν αμφισβητείται. Έχε επίσης υπόψη ότι στην ανάβαση ανεβαίνεις με το πόδι κλειδωμένο στη δεστρα. Υπάρχουν τρελοί που πάνε κλειδωμένοι και στη κατάβαση. Γυρνάμε δηλαδή πίσω στις αλήστου μνήμης σιλβρετα που δεν χάλασαν και λίγα πόδια. Και η Vipec που ανοίγουν μπροστά είναι δυστυχώς εντελώς αναξιόπιστες. Σε φίλο έσπασαν ΔΥΟ φορές. Η fritschi του τις αντικατεστησε και τις δύο φορές χωρίς ερωτήσεις. Αλλά να το βράσω αφού του κατέστρεψε δυο εκδρομές. Εγώ θα φοβόμουν να πάω και στη Λιάκουρα.
Οι πιν δέστρες όπως είναι αυτή τη στιγμή, απευθύνονται σε ειδικό κοινό και στους μοδάτους. Και μιας και το ρωτάς οι περισσότερες δεν έχουν Din. Οι Vipec έχουν αλλά τα είπαμε για τις Vipec.
Μην υποκύπτεις στη μοδα. Για τουριστική χρήση και μάλιστα μέσα - έξω στο χιονοδρομικο, πάρε μια παραδοσιακή δεστρα. Εγώ σου προτείνω την Diamir Fritschi Scout 11 που έχει αποδειχτεί ότι έχει αξιόπιστο σχεδιασμό, είναι οι μόνη παραδοσιακή δέστρα (εκτός των πιν δηλαδή) με φυσιολογική άρθρωση στο πελμα, και έχει χαμηλό βάρος, συγκρίσιμο με τις πιο βαριές πιν δέστρες.

Το ίδιο και με τα σκι. Έχω ακούσει απόψεις που λένε ότι "πρέπει να πάρω τα σούπερ ελαφρά dynafit γιατί αν πάρω (πχ) τα volkl bmt 94 θα κουραστώ να κάνω 125 χιλιαδες χιλιόμετρα υψομετρικής ανεβοκατεβαινοντας την ίδια πλαγιά μπροστά στο καταφύγιο". Ειδικά για μέσα έξω, καλύτερα θα ήταν κάτι πιο στιβαρό. Γνωμη μου βέβαια είναι ότι αν το έξω είναι μεγάλο κομμάτι των επιδιώξεων σου, καλύτερα να αποφύγεις τα πολυ φαρδιά. Και πολύ βαραίνει το πράγμα με τα φαρδιά, και στις στροφές και τα απότομα μπορεί να ζοριστείς. Αντε πήγαινε να τραβερσάρεις με τίποτε πλατφόρμες...

Και δεν το ρωτάς αλλά να το πω, ότι αν είχα το χρήμα θα έπαιρνα κι ένα ζευγάρι Salomon mtn lab να ευχαριστηθώ καταβαση http://blistergearreview.com/gear-reviews/2015-2016-salomon-mtn-lab-at-boot-2

Edited by pka
  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Είχα την εντύπωση ότι δέστρες όπως η beast ή η king pin συνδιάζουν και καταβαση και αναβαση και ότι ήταν και ασφαλείς στις πτώσεις τώρα με κάνεις και αναθεωρώ. Γενικά το σκι μου θα είναι 7-8 μέρες στο χιονοδρομικό και 4-5 ορειβατικό μέχρι τώρα είχα ενα σετ 3-4 κιλά το κάθε πέδιλο και ακριβώς επειδή αγανάκτισα είπα πλέον να πάω σε κάτι ελαφρύ.Τα πολύ φαρδιά ούτως η άλλος σκόπευα να τα αποφύγω προσανατολίζομαι σε κάτι με μέση 85-95.οταν λες πως ανεβαινεις με την δεστρα κλειστη τι εννοείς?

Edited by miltos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν θες να κάνεις backcountry ski με όλη τη σημασία του όρου πήγαινε σε ελαφρύ σετ.

Αν θες να κάνεις sidecountry ski μπορείς να πας και σε πιο βαρύ σετ.

 

Βάρος, απόδοση, αντοχή, τιμή με αυτούς τους όρους παίζεις.

 

Τα τελευταία χρόνια γίνεται επανάσταση στο backcountry ski, θέλει μελέτη, γιατί η επιλογή είναι 10 φορές πιο περίπλοκη από το alpine ski.

Edited by zox
  • Like 3

p1sst.jpg

16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γνωμη μου.

Αν θες ορειβατικο παρε ορειβατικο κανονικο.

Δηλαδη ελαφρυ, σχετικα στενο, με δεστρα πιν (?).

Αν θες παραπιστινκ παρε ενα δυνατο 90αρι με αλπικη δεστρα και ενα καλο σακιδιο με αναρτηση για σκι.

 

Ο συνδιασμος... αδυνατος.


<p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pka μου αρεσε αυτο για την blister και πως βγηκε το ονομα.

Δεν υπαρχει περιπτωση να γυρισω απο ορειβατικο χωρις φουσκαλες...

Μια χαρα ηταν η σιλβρετα...

Δεν χαλαγε ποτε.

Εκτος και αν ειχες την ατυχια να κοπει η κορδελα και να χασεις το πλακακι.


<p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κάτι ανάλογο ψάχνω και γω. Είναι δύσκολο να βρούμε ένα πεδιλο που να "σταθεί" μια χαρά και εντός χιονοδρομικού;

Επίσης κάποιες pin δέστρες κυκλοφορούν και με ski stop, τι παίζει με αυτές;

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΣΤΡΕΣ

 

 

Οι step in είναι χονδρικά alpine δέστρες προσαρμοσμένες σε μια βάση - γέφυρα που απελευθερώνει την φτέρνα στην ανάβαση. Παίρνεις σε σχέση με κλασσικές alpine:

- ίδιο τρόπο κουμπώματος

- ανάλογη alpine συμπεριφορά στην κατάβαση, απλά κάθεσαι πιο ψηλά λόγω γέφυρας, με ότι αυτό συνεπάγεται.

- ανάλογα χαρακτηριστικά ασφαλείας - απελευθέρωσης, πιστοποιημένα βάση κοινών ISO.

Επιπλέον, σχεδόν όλες, έχουν πιστοποίηση και ρύθμιση, όχι μόνο τις "λείες" σόλες των alpine μποτών, αλλά και σόλες με λάστιχο (π.χ vibram) και νομίζω πλέον και camber soles ορισμένων backcountry μποτών.

Οι μηχανισμοί απελευθέρωσης της φτέρνας, όπως και η ρύθμιση τακουνιού ποικίλουν τόσο σε λειτουργικότητα, όσο και ανθεκτικότητα. Κλασσικό και πολυαγαπημένο το σύστημα της fritschi, λιγότερο λειτουργικό, αλλά κρυφό της marker.

Το βάρος τους είναι σχετικά αυξημένο όχι μόνο σε σχέση με τις pin, αλλά και σε σχέση με τα αντίστοιχα alpine μοντέλα, λόγω του επιπλέον μηχανισμού και εξαρτημάτων. Οι ελαφρύτερες λίγο πιο κάτω από κιλό (900+gr), οι βαρύτερες γύρω στα 1350gr.

Στις fritschi μπορείς να αφαιρέσεις τα φρένα, για εξοικονόμηση βάρους, για τις υπόλοιπες δεν ξέρω.

 

 

Οι pin δέστρες είναι ΕΝΤΕΛΩΣ άλλη λογική και μέχρι προσφάτως καμία σχέση με την συμπεριφορά των alpine δεστρών, απαιτούν αντίστοιχες μπότες.

Χονδρικά, μέχρι πρόσφατα, τόσο η πλευρική, όσο και κάθετη απελευθέρωση, βασιζόταν και ρυθμιζόταν στο μηχανισμό της φτέρνας. Ο μηχανισμός της μύτης, τα pins, δεν έπαιρναν ρύθμιση, απλά κλείδωναν (ανάβαση)/ ξεκλείδωναν (κατάβαση). Αν και εφόσον απελευθέρωνε η φτέρνα, τότε κι εφόσον ήταν ξεκλείδωτο, απασφάλιζε σχετικά εύκολα και η μύτη.

 

Ο ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ:

Οι pin δέστρες ήταν απλές, λειτουργικές, και κυρίως ΠΑΝΑΛΑΦΡΕΣ, αλλά υστερούσαν στην απαιτητική κατάβαση – ασφάλεια σε σχέση με τις alpine/step – in, κυρίως λόγω της έλλειψης ελαστικότητας.

Αυτό τον συμβιβασμό καλούνται τα τελευταία χρόνια να μετριάσουν η νέας γενιάς freetouring pin δέστρες, όπως οι:

- Dynafit Beast & tlt 2

- G3 Ion

- Marker Kingpin

- Fritschi Vipec

- Trab TR2

- Όλες έβαλαν την φτέρνα σε rail-plate, ώστε να λειτουργούν ανεξάρτητα από την καμπύλωση του πεδίλου στη στροφή.

- Οι πρώτες εξακολουθούν να δουλεύουν κυρίως με το μηχανισμό φτέρνας, οι δύο τελευταίες μιμούνται τις alpine, οπότε πλευρικά απελευθερώνουν μπροστά και κάθετα με το μηχανισμό της φτέρνας.

- Η beast διαθέτει ένα σχετικά περίπλοκο μηχανισμό φτέρνας, που προσφέρει αυξημένη ελαστικότητα. Οι tlt2 διαθέτουν βελτιωμένο το γνώριμο μηχανισμό φτέρνας. Τα pins της μύτης περιστρέφονται. Και οι δύο έχουν πιστοποίηση TUV.

- Η Ion, δεν περιστρέφεται η μύτη, ωστόσο μοιάζει με την tlt2, στη λογική της φτέρνας.

- Η Kingpin -για μένα- πήγε ένα βήμα παραπέρα διαθέτοντας ένα «υβριδικό» μηχανισμό φτέρνας. Εισάγει χαρακτηριστικά alpine δέστρας, όπως το σχήμα της υποδοχής, το AFD, και κυρίως την κάθετη φόρτιση. Μαζί με την Beast έχουν το μεγαλύτερο εύρος κάθετης ελαστικότητας, σχεδόν εφάμιλλη των alpine, αλλά η Kingpin πιάνει και φορτίζει κάθετα την φτέρνα όπως μια alpine, οπότε για αυτό στα reviews πλησιάζει την συμπεριφορά των alpine. Κατά τα άλλα σχεδόν κλασσικά pins μπροστά και πιστοποίηση TUV.

- H Vipec, εντελώς άλλη λογική από τις παραπάνω. Η φτέρνα αναλαμβάνει, όπως και στις alpine, την κάθετη απελευθέρωση. Κάθετη ελαστικότητα, επιπέδου κλασσικών pin δεστρών (όχι πολύ σε σχέση με alpine). Μπροστά τα pins κινούνται εγκάρσια σε μια βάση, προσφέροντας αφενός πλευρική ελαστικότητα, αφετέρου απελευθέρωση. Η πρώτη γενιά έπασχε σε θέματα αξιοπιστίας και λειτουργικότητας, στη δεύτερη (από τις οποίες έχω μείνει πολύ ικανοποιημένος σε αξιοπιστία και συμπεριφορά μέχρι τώρα) διόρθωσαν τα προβλήματα σε μεγάλο βαθμό. Στην τρίτη γενιά , την βελτίωσαν ακόμα περισσότερο στα σημεία και πήραν πιστοποίηση TUV. Του χρόνου βγαίνει πιο βελτιωμένη Vipec και φυσικά η Tecton.

- Η TR2 θα μπορούσε να είναι η καλύτερη δέστρα όλων, αλλά είναι ασύμβατη με το 90% των μποτών που κυκλοφορούν. Διαθέτει μηχανισμό πλευρικής απελευθέρωσης στη μύτη (διαφορετικό από της Vipec) και κάθετης, με προφόρτιση, στη φτέρνα. Σαν concept εξαιρετικό.

Οι παραπάνω 12άρες δέστρες ζυγίζουν γύρω στα 600gr. Οι 13άρες Kingpin 730, ενώ οι 14άρες και 16άρες Beast 790 και 900+ αντίστοιχα. Για τα μέτρα των pin δεστρών θεωρούνται βαριές (!!!!), αλλά υποτείθεται ότι προσφέρουν την καλύτερη συμπεριφορά – με κριτήρια freeride- σε κατάβαση.

Πιστοποίηση κατά din δεν έχουν πάρει όλες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητα ασφαλείς.Γενικά το θέμα των προτύπων ISO, είναι κάπως…. Υπόψην δε, ότι διαφορετικά τα πρότυπα πιστοποίησης alpine δεστρών, σε σχέση pin δεστρών. Οπότε ναι μεν κατά DIN και οι δύο, αλλά διαφορετικές νόρμες.

 

Όλες οι παραπάνω δέστρες βγαίνουν μαμα με φρένα, που νομίζω ότι είναι απαράιτητα ειδικά αν χρησιμοποιούνται και σε χ/κ.

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΔΙΛΑ

 

Για πιο all- around ορειβατική χρήση και με δεδομένο ότι θα σου τύχει να ανεβαίνεις και κάπως πιο τεχνικά κομμάτια, θα σου έλεγα μην υπερβάλλεις, δηλαδή παίξε μεταξύ 85-105mm και πολλά λέω. Το πολύ φαρδύ πέδιλο, εντάξει, ωραίο στην κατάβαση, αλλά πως το σέρνεις, πως το σηκώνεις, και στα τεχνικά περάσματα δεν θα είναι τόσο εύκολο.

 

Μήκος και πάλι μην υπερβάλλεις, δεν θα τρέξεις σε αγώνες για να πας τέρμα κοντό, δεν θες και κανα 1.90, γιατί άηντε κουμάνταρέ το, ειδικά στα τεχνικά.

 

Τα πέδιλα που είναι αξιοσημείωτα ελαφριά για το μέγεθός τους, είναι κατά κανόνα πιο εύθραστα. Λιγότερο βάρος = λιγότερο υλικό ή λιγότερο ανθεκτικό. Κι επειδή στο ορειβατικό θα φας την πετρούλα σου, καλύτερα να σηκώνεις 200gr παραπάνω και να μην ανησυχείς τόσο. Για το ίδιο λόγο τα πέδιλα ας είναι το στοιχείο του εξοπλισμού σου, που θα δώσεις τα λιγότερα λεφτά.

 

Την κλάση του κιλού ξέχνα την, εκτός αν τρέχεις σε αγώνες.

 

H κλάση 1350 -1550gr με μέση γύρω στα 85-95 έχει αξιοπρεπή πέδιλα από αρκετές εταιρείες (Dynafit manaslu, K2 Wayback, Scott Superguide, Volkl, Movement, Black Crows, και πολλά ακόμα)

Αν θες πιο φαρδύ (95-105) μάλλον θα ανέβεις και σε βάρος.

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΠΟΤΕΣ

 

Αν έχεις καθαρόαιμες alpine μπότες που ζυγίζουν 2++kg καιρός να τις αλλάζεις. Όλες οι εταιρείες του χώρου, (όπως και παραδοσιακές alpine, π.χ Lange) έχουν πλέον πολύ αξιοπρεπείς προτάσεις με βάρος πολύ λιγότερο των 1700gr.

 

Η κατηγορία των 1000- 1300gr, αποτελείται από tongue – boots και είναι πιο εντοπισμένη στην ανάβαση – ορειβασία (walk-modes, σόλες, δεσίματα), με πολύ εξέλιξη όμως και στην κατάβαση. Είναι ίσως η πιο ανταγωνιστική κατηγορία.

 

Η κατηγορία 1400-1600gr (freetouring), υπάρχουν και tongue- boots και overlap.

Όπως ανέφερε κι ο PKA, σε αυτή την κατηγορία, από overlap οι Salomon MTL Lab, ΜΤΝ xplore έχουν πάρει εξαιρετικές κριτικές, δες και Dynafit Beast. Λιγότερο «άνετες» στην ανάβαση, αλλά στην κατάβαση πραγματικά νιώθεις alpine, εκτός κι αν πας με 2 mach ή προσγειώνεις 10μετρα drops.

Από tongue – boots οι επιλογές είναι περισσότερες, μεγαλύτερη άρθρωση στην ανάβαση, ενδεχομένως όχι τόσο progressive στην κατάβαση. La Sportiva Spectre, Scarpa Maestrale RS, Scott Superguide

Edited by zox
  • Like 9

p1sst.jpg

16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολυ καλη ενημερωση.

Προσοχη στις στεπ ιν οταν αλλαζουμε σολα θελει ρυθμιση η μπροστινη υποδοχη της δεστρας.

Δυστυχως δεν μπορουμε να χρησιμοποιησουμε ορειβατικη σολα σε αλπικη δεστρα (νομιζω...) αλλα ρυθμιζωντας το υψος μπορουμε να χρησιμοποιησουμε αλπικη μποτα σε στεπ ιν.

Μια καλη λυση στο παραπιστινκ οταν το πεδιο δεν ειναι απαιτητικο και οι φωκιες με ξεκουμπωτες αλπικες μας πανε παντου. Για οσους θελουν κατι πιο στοιβαρο στην καταβαση.

  • Like 2

<p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

.....όντως προσοχή στη ρύθμιση, αλλιώς χαλάνε οι σόλες και εννοείται ότι δεν δουλεύει σωστά η δέστρα.

Υπάρχουν ελάχιστες alpine δέστρες (π.χ Marker Lord) που είναι πιστοποιημένες και για ορειβατική σόλα. Γενικά, υπάρχουν ISO για κάθε τέτοιου είδους συμβατότητες, που πρέπει να τσεκάρουμε.


p1sst.jpg

16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

To 96 (!) αφου εφαγα τα μουτρα μου με κατι Atomic Mountain Telemark 215 cm ΜΗΚΟΣ και 56-56-56 waxable με λαμες... τους εβαλα τριπινες Rotefella οι οποιες ομως απελευθερωναν την μυτη (απο κλασσικες τριπινες τελεμαρκ/cross country μποτες οποτε οταν επεφτες, σε περιστροφη, ελευθερωναν οι δεστρες και αλλου πηγαινες εσυ και αλλου τα σκι.

 

Την πρωτη φορα που τσακιστηκα, σε παγωμενο, καταλαβα οτι μια τρυπιτσα που ειχαν σε ενα 'αυτακι' οι δεστρες, ηταν για να περασεις ενα σχοινακι ασφαλειας δεμενο στην κνημη η το μηρο σου, να μην παει μακρυα το σκι. Τα δικα μου, παρα τα φρενα (ναι, ειχαν και φρενα...) πηγαν καμμια εκατοστη μετρα κατω στην πλαγια, τα περισσοτερα εκ των οποιων τα εκαλυψα τσουλωντας με τον κ@λο...

 

Μου βγηκαν και καναδυο φορες κανοντας ψαροκοκαλο γιατι τους εβαζα ροπη... Το κυριωτερο, επρεπε να εχει μαζι σου ενα κατσαβιδι με μεγαλη γλωσσα για να ξαναφερεις τις δεστρες στο μηδεν, να τις κουμπωσεις και να ξαναφωρεσεις το σκι.

 

Μετα απο κανα χρονο μας μετεθεσαν πισω στο Χιουστον και δεν τα ξαναφορεσα τα μαδερια.

 

Ωραια ηταν ομως... Ανεβαινες, κατεβαινες χωρις φωκιες, πανια, δρακους... Και οι λαμες στα παγωμενα μονοπατια της Νορβηγιας ηταν ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ.

 

Οταν πηγα πισω το 2006, ολοι οι φιλοι μου ειχαν πλεον τετοια σκι, πολλοι με waxless. Φαρδυτερα πλεον, 84-62-80 ας πουμε και με δεστρες XC Backcountry. Δεν απελευθερωνουν τη μυτη, αλλα οι Νορβηγοι δεν πεφτουν με XC skis... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δείτε εδώ κι εδώ δύο άρθρα με ενημέρωση και συμβουλές σχετικά με τα υλικά του ορειβατικου σκι.

Τα υλικά αλλάζουν βέβαια συνεχώς.

  • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Και τέλος είμαι μεταξύ του dynafit manaslou και του himalaya αλλά ανοιχτός και σε άλλες προτάσεις.

 

 

εχω τα manaslu 2 δυο χρονια τωρα.Την 1η χρονια εκανα μονο ορειβατικο και τα ευχαριστηθηκα. Περσι δεν βοηθησε η σεζον και φετος δυστυχως δεν εχω κανει ακομα σκι.

 

Η αρχικη δυσκολια ειναι οτι ειναι παναλαφρα (1,3 kg τα δικα μου) και πρεπει να προσαρμοσεις το σκι σου σε αυτο. Ο Σταθης (Ζοχ) εγραψε ενα καταπληικτικο σεντονι που αφορα στις δεστρες. Για τους περισσοτερους που κανουμε ορειβατικο οι pin ειναι μονοδρομος. Δες και αποφασισε

 

post-2098-0-11857200-1487606584_thumb.png

Edited by Olga
  • Like 3

"...the monarch of mountains: they crowned him long time ago οn a throne of rocks, in a robe of clouds, with a diadem of snow''

(Lord Byron about Mont Blanc)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ZOXίαδα από τις γνωστές, καλές του Στάθη.

 

Για τις ΑΤΚ δέστρες τι γνώμες έχετε;

Όχι, δεν ψάχνομαι, αγόρασα άλλες το καλοκαίρι.

Αλλά δεν τις πολυπαίζουν στα διάφορα άρθρα,

ενώ έχω ακούσει από γνωστό πολύ καλά σχόλια.

 

Τελικά οι Beast ήταν τόσο επικίνδυνες;

Αυτός ήταν ο λόγος που καταργήθηκαν;

 

Μίλτο, στο ... το topic σου :stuart:

 

Έχοντας ως βασικές μου αρχές

ότι με ενδιαφέρει περισσότερο η κατάβαση

και το ότι όλα τα πέδιλα για εκτός ανά πάση στιγμή

μπορεί να τα βγάλουμε off, διάλεξα πέδιλα σε τιμή ευκαιρίας,

παλιότερης σαιζόν και σχετικά σκληρά (με μέταλλο).

 

Δεν αξίζει να δώσεις τρ€λα λ€φτά για πέδιλο.

Τα πέδιλα ίδιας κατηγορίας & χαρακτηριστικών

κάνουν κατά 90% τα ίδια πράγματα.

 

Ρίξε τα ρ€στα σε εξορμήσεις.

Αυτές είναι που πραγματικά μετράνε,

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΑΤΚ = για τον "συνειδητοποιημένο" ορειβάτη. Πολύ γνωστή εταιρεία, όχι τόσο popular όσο Dynafit π.χ. Αξιόπιστες δέστρες, με ορισμένα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά (π.χ φρένα στη μύτη)

 

Γιατί να είναι οι Beast επικίνδυνες?

Τις ξεπουλάνε, η αλήθεια είναι... αλλά δεν νομίζω για λόγους ασφαλείας.

Το αυξημένο βάρος τους - για τα μέτρα των pin- ήταν ένα θέμα. Μπορεί να επίκειται αντικαταστάτης....

  • Like 1

p1sst.jpg

16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

εχω μια χαζοερωτηση

 

αφου ειναι τοσο δυσκολο ..η επιλογη δεστρας ,σκι , μποτας γιατι να μην κανω την αναβαση φορτωμενος τα σκι μου,μποτες

 

και να φορεσω ενα αναπαυτικο μποτακι με ρακετες ????? ποιες ειναι οι τεχνικες δυσκολιες περα απο το κουβαλημα???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θα σταθώ λίγο σε αυτο που είπε η Όλγα.

Για ορειβατικό σκί οι pin είναι μονόδρομος.

Πιστεύω Όλγα πως μιλάς για το αγωνιστικό ορειβατικό σκί;

Αν υποθέσουμε πως απλά θελουμε να μείνουμε μακριά από τις καφετέριες με λιφτ, θα έβαζες alpine δέστρες ή όχι;

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

εχω μια χαζοερωτηση

 

αφου ειναι τοσο δυσκολο ..η επιλογη δεστρας ,σκι , μποτας γιατι να μην κανω την αναβαση φορτωμενος τα σκι μου,μποτες

 

και να φορεσω ενα αναπαυτικο μποτακι με ρακετες ????? ποιες ειναι οι τεχνικες δυσκολιες περα απο το κουβαλημα???

χωρις να εχω κανει ποτε ορειβατικο σκι, εχω ανεβει σε μια δυο κορυφες με τα σκι στη πλατη και καρφωμενες τις μποτες στις δεστρες....δεν παλευεται φιλε τοσο βαρος στη πλατη...μονο για πολυ κοντινες κορυφουλες και χωρις πολλα πολλα στο σακιδιο


οι πουδρες και τα ψαρια, τρωγονται φρεσκα!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εγώ πάντως εγώ περπάτησα τη διαδρομή από την κορυφή του Ηρακλή μέχρι την Αρνόβρύση, και μιλάμε μόνο για 15-20 λεπτα διαδρομή, κόντεψα να πεθάνω!


Νίφει!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εγώ πάντως εγώ περπάτησα τη διαδρομή από την κορυφή του Ηρακλή μέχρι την Αρνόβρύση, και μιλάμε μόνο για 15-20 λεπτα διαδρομή, κόντεψα να πεθάνω!

 

Kόψε το τσιγάρο...


9-2-05020.jpg





Share this post


Link to post
Share on other sites

Θα σταθώ λίγο σε αυτο που είπε η Όλγα.

Για ορειβατικό σκί οι pin είναι μονόδρομος.

Πιστεύω Όλγα πως μιλάς για το αγωνιστικό ορειβατικό σκί;

Αν υποθέσουμε πως απλά θελουμε να μείνουμε μακριά από τις καφετέριες με λιφτ, θα έβαζες alpine δέστρες ή όχι;

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Πολύ καλή ερώτηση

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ξέρεις Μίλτο κάπου εκεί ανάμεσα είμαι και γω. Θέλω να περνάω όμορφα τις Κυριακές μου στην γειτονική Ζήρεια και όχι μόνο, και άμα λαχει κανα κοντινό open αγώνα. Τι να πάρω;

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σενάριο 1: Κάνεις σκι στο χ/κ μέχρι να τελειώσει η πούδρα, μετά πετάγεσαι μια βολτούλα 2-3 ωρίτσες στην διπλανή κορφούλα - λουκάκι για περισσότερη πούδρα, και μετά επιστρέφεις για να κάνεις λίγο ακόμα σκι στις πίστες του χ/κ. This is sidecountry ski => κάνεις τη δουλειά σου και με step in δέστρες και όχι τόσο ελαφρύ εξοπλισμό. Ο φίλος σου που θα έχει freetouring εξοπλισμό παίζει στον ίδιο χρόνο, να κάνει κι άλλη πούδρα στην παραδιπλανή κορφούλα, αλλά μέσα σου λες θα φάει σκόνη πίσω στο chopίδι του χ/κ.

 

Σενάριο 2: Γενικά κάνεις σκι στο χ/κ, αλλά ειδικά 1-2 φορές τη σεζόν θες να κάνεις ολοήμερο 5-6 ώρες ήπιο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ορειβατικό (π.χ μια Βελίτσα). => περιστασιακό light backcountry. Κάνεις τη δουλειά σου και με step in δέστρες και όχι τόσο ελαφρύ εξοπλισμό....ίσως να εκτιμήσεις πολύ το φίλο σου που θα έχει freetouring εξοπλισμό και θα αντέχει να οδηγήσει στο γυρισμό.

 

Σενάριο 3: Βαρέθηκες το πεδίο του χ/κ και λιγουρεύεσαι τα λούκια γύρω βουνών, που δεν έχουν χ/κ κι αποφασίζεις να αφιερώσεις μερικά Σ/Κ εκεί. => backcountry ski. Κάνεις τη δουλειά σου και με step in δέστρες και όχι τόσο ελαφρύ εξοπλισμό... θα ζηλεύεις σίγουρα το φίλο σου που θα έχει freetouring εξοπλισμό.

 

_________________________________________________________

 

Ο freetouring εξοπλισμός με τη λειτουργικότητα και το μειωμένο βάρος που προσφέρει, σου επιτρέπει να κινείσαι πιο γρήγορα, πιο ευέλικτα και πιο ξεκούραστα στο βουνό. Και τα τρία έχουν άμεση σχέση με τη συνολική ασφάλεια στο βουνό. Ένας αποκαμωμένος ορειβατοσκιέρ, είναι πιθανότερο να έχει ένα ατύχημα και έχει χειρότερη ψυχολογία. Το κέρδος χρόνου μην το συνδέετε με το χρονόμετρο ενός αγώνα, συνδέστε το με το περιθώριο χρόνου που σου επιτρέπει το βουνό ή ο καιρός.

 

Ο freetouring εξοπλισμός δεν σε κάνει ορειβατοσκιέρ, απλά σε διευκολύνει σε ένα ποσοστό να το φτάσεις παραπέρα το πράγμα. Προσωπικά ακόμα θα χρησιμοποιήσω τον παλιό sidecountry εξοπλισμό μου για το σενάριο 1, αλλά για το 2 και ειδικά το 3, απλά δεν υπάρχει γυρισμός.

Edited by zox
  • Like 9

p1sst.jpg

16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...