Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χορηγοί Συλλόγου

Σελίδα Facebook


Ημερολόγιο Προσεχώς


Γενέθλια
Φωτογραφία

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΟΝΑΤΟΣ 1. ΑΝΑΤΟΜΙΑ & ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ


  • Κλειδωμένο Θέμα Αυτό το θέμα είναι κλειδωμένο
No replies to this topic

#1 ΣΤΧ Safety

  • Μέλος Forum
  • 24 Δημοσιεύσεις:
  • Εγγραφή:
    30 Μάρ 2006

Καταχωρήθηκε 30 / 03 / 2006 - 15:03

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΟΝΑΤΟΣ: 1. ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΥ

ΠΡΟΣΘΙΟΣ ΧΙΑΣΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

Ο Προσθιος Χιαστος Συνδεσμος (ΠΧΣ), Αγγλικα Αnterior Cruciate Ligament (ACL), βρίσκεται στο κέντρο του γονατου. Συγκεκριμενα, ειναι στην κοιλότητα της άρθρωσης που έχει σχήμα ενός ανεστραμμένου U και η οποία σχηματίζεται από το κάτω άκρο του μηριαίου με τους κονδύλους και το άνω άκρο της κνήμης με τις γλήνες.Ο προσθιος χιαστος συνδεσμος εκφυεται,απο τον προσθιο μεσογληνιο βοθρο της κνημης(βρισκεται στο κεντρο και μπροστα της ανω επιφανειας της κνημης),φερεται προς τα ανω,εξω και πισω και αφου χιασθει με τον αντιθετο καταφυεται στον εξω μηριαιο κονδυλο.(Σχήμα 1).

Δημοσιευμένη  εικόνα

Σχημα 1. Εικονα του δεξιου γονατου

Ο Οπισθιος Χιαστος Συνδεσμος (ΟΧΣ), Αγγλικα Posterior Cruciate Ligament (PCL), βρισκεται πισω απο τον ΠΧΣ και εκφυεται απο τον οπισθιο μεσογληνιο βοθρο της κνημης(βρισκεται στο κεντρο και πισω της ανω επιφανειας της κνημης),φερεται προς τα πισω,ανω και εσω και αφου χιασθει με τον προηγουμενο καταφυεται στον εσω μηριαιο κονδυλο.
Οι δυο συνδεσμοι διασταυρωνονται σχηματιζοντας ενα Χ, εξ ου και η ονομασια ‘Χιαστος’. Οταν η κνημη περιστρεφεται προς το εσωτερικο, η ο μηρος προς το εξωτερικο μερος, οι δυο συνδεσμοι τεινουν να τυλιχτουν ο ενας γυρω απο τον αλλο.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΧΙΑΣΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ

Όπως συμβαίνει με όλους τους συνδεσμους, ο ρολος των χιαστών ειναι να σταθεροποιούν την άρθρωση του γόνατος.

Οι δύο χιαστοί σύνδεσμοι έχουν τρεις ειδικές λειτουργιες:

1) Να εμποδιζουν την κνημη να γλυστρησει προς τα μπροστα σχετικα με το μηριαιο (σαν να ανοιγει ενα συρταρι) (βλεπε Σχημα 2) δηλαδή την απομάκρυνση των δύο οστών. Ο πρόσθιος χιαστός εμποδίζει την ολίσθηση της κνήμης προς τα μπρος σε σχέση με το μηριαίο ενώ ο οπίσθιος χιαστός εμποδίζει την ολίσθηση της κνήμης προς τα πίσω σε σχέση με το μηριαίο.

Δημοσιευμένη  εικόναΔημοσιευμένη  εικόνα

Σχημα 2. ΠΧΣ Υγειης ................................................................ΠΧΣ με ολικη ρηξη

2) Ο ΠΧΣ επισης εμποδιζει την υπερβολικη εσωτερικη στροφη της κνημης ως προς το μηριαιο. Η διευθυνση του (στο δεξι γονατο του Σχηματος 1 για παραδειγμα, απο πανω αριστερα προς κατω δεξια οπως φαινεται στην εικονα) δεν επιτρεπει στην άρθρωση να κανει αυτη την περιστροφη. Αυτο επιτεινεται και απο το γεγονος οτι οι δυο συνδεσμοι (ΠΧΣ και ΟΧΣ) περιτυλιγονται ο ενας γυρω απο τον αλλο σε τετοια περιστροφη. Αντίστοιχα ο οπίσθιος χιαστός εμποδίζει την υπερβολική έξω στροφή της κνήμης.

Το Σχημα 3 απεικονιζει την ολικη ρηξη ΠΧΣ λογω υπερβολικης περιστροφης της κνημης προς τα μεσα.
Δημοσιευμένη  εικόνα
Σχημα 3. Ρηξη ΠΧΣ σε περιστροφη

3) Όταν το γόνατο είναι τεντωμένο (κλειδωμένη θέση γόνατος), οι δύο χιαστοί σύνδεσμοι εμποδίζουν το επιπλέον τέντωμά του (υπερέκταση).

Οι χιαστοί δεν έχουν μεγάλη επιρροή στο ανοιγμα και το κλεισιμο του γονατου. Αλλα σε περιπτωση ρηξης τους , το γονατο θα δινει την αισθηση ασταθειας οταν το ποδι πατα σταθερα και ο κορμος περιστρεφεται προς τα δεξια (στην περιπτωση ρηξης του δεξιου ΠΧΣ).

Credits

Το παρον ειναι μια σχετικα ελευθερη μεταφραση της παρακατω ιστοσελιδας:

http://www.genou.com.../ACLanatomy.htm

Την επιμελεια της μεταφρασης ειχε ο MakisM, συνταξη και ιατρικη ορολογια η Firefly.

Συζητηση εδω