Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανακοίνωση: Πραγματοποιούνται εργασίες μεταφοράς Θεμάτων, επεξεργασίας αδειών κα στο forum που θα ολοκληρωθούν σε λίγες ώρες.
Ευχαριστούμε για την κατανόηση.

Χορηγοί Συλλόγου
Σελίδα Facebook
youtube video
Γενέθλια

ΠΡΕΠΕΙ ΕΝΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙ ΚΑΡΤΕΣ;

72 replies to this topic

#1 panpanou

• Μέλος Forum
  • 1.681 Δημοσιεύσεις:
  • Φύλο:Male
  • Ενδιαφέροντα:24 ώρες αγκαλιά με μιά κουβέρτα

Καταχωρήθηκε 22 Ιανουάριος 2008 - 01:16 πμ

αυτό το ΣΚ 19-20 Ιαν 2008 ήταν ένα πάρα πολύ ωραίο ΣΚ για χιονοδρομία στον Χελμό !!!...
ο ουρανός καταγάλανος, νηνεμία, απέραντη θέα στα βουνά, θέα στην θάλασσα, ωραίο τριζάτο χιόνι .... la joie de vivre ....

και το ΧΚ Καλαβρύτων στα καλύτερα του ...
οι πίστες πολύ καλά στρωμένες, τα lifts χωρίς διακοπές ... καλή σήμανση .... καλή σήμανση ασφάλειας .... όλα ρολόι .....
πολλά μπράβο στους ανθρώπους του Κέντρου ....

η ΜΟΝΗ (επικίνδυνη) ΠΑΡΑΦΩΝΙΑ ερχόταν από τους χρήστες:

οι πολλοί snowboarders και οι λιγότεροι σκιέρ που κατέβαιναν ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ (γεμάτες κόσμο) ΠΙΣΤΕΣ έχοντας αναπτύξει τρομερά, ΜΑ ΤΡΟΜΕΡΑ, μεγάλες ταχύτητες ...... σε σημείο που οποιαδήποτε σύγκρουση (αν συνέβαινε ....) να ήταν βαρύτατη σε συνέπειες .....
το ότι δεν συνέβη σύγκρουση (τουλάχιστον αντιληπτή από εμάς) ήταν θέμα πολύ μεγάλης τύχης ....

με μαθηματική ακρίβεια, και όχι με τον νόμο των πιθανοτήτων, αυτό ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ .....

Κατέβηκα και ανέφερα τι συνέβαινε στις πίστες στον Δντή του Κέντρου κ. Γ. Τσεκούρα.
Ο άνθρωπος ήταν γνώστης της κατάστασης. Στην συνομιλία μαζί του, του είπα την άποψη μου, ότι το Κέντρο πρέπει να αφαιρεί κάρτες και να διώχνει τους χιονοδρόμους που είναι δυνητικά επικίνδυνοι για τους υπολοίπους ....
Μου απάντησε ότι τυπικά και νομικά δεν έχει τέτοιο δικαίωμα και δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα .... μου έδωσε την εντύπωση ότι καταλαβαίνει τι γίνεται αλλά είναι με δεμένα χέρια .....
Η συζήτηση μας τελείωσε εκεί ....

Η άποψη μου είναι αντίθετη από την άποψη του Διευθυντή.
Για μένα δεν είναι θέμα νόμων ή τυπικής διαδικασίας ....
Και είναι αντίθετη διότι έκανα σκι με την κόρη μου 14 ετών και το παιδάκι τα είδε όλα ..... κινδύνεψε όχι μία αλλά αρκετές φορές ... από τέτοια τελείως ανεύθυνη συμπεριφορά ..... όπως κινδύνεψα και εγώ ....
και δεν υπήρχε η δυνατότητα να προστατευτεί ούτε από εμένα ούτε από κανέναν άλλον ....

Κάνω σκι πάρα πολλά χρόνια, αλλά αυτό που έζησα το ΣΚ δεν το έχω ξαναδεί... ήταν κατάσταση αλλοφροσύνης ... κατάσταση ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΛΕΓΧΟ ....

Νομίζω ότι η εκτίμηση της συμπεριφοράς ενός χιονοδρόμου ως επικίνδυνης για την ασφάλεια των άλλων, οπλίζει τα χέρια ενός Διευθυντή και των ανθρώπων του, ώστε να κάνουν αυτό που είναι αυτονόητο.
Να πετάξουν έξω από τις πίστες ενός Κέντρου ανθρώπους που απειλούν την σωματική ακεραιότητα των υπολοίπων ....

Και δεν υπάρχει κανείς, νομίζω, που θα εναντιωθεί σε μια τέτοια απόφαση...

#2 JohNi

• Μέλος Forum
  • 1.694 Δημοσιεύσεις:
  • Περιοχή:Παρνηθα
  • Ενδιαφέροντα:...

Καταχωρήθηκε 22 Ιανουάριος 2008 - 02:25 πμ

Το σημαντικο ειναι να ''διαβαζεις'' σωστα την πιστα.Για εμενα αυτο σημαινει οτι πριν και κατα την καταβαση μου ελεγχω τις θεσεις των υπολοιπων των χιονοδρομων και μαντευω την πιο πιθανη πορεια τους.Δεν ειναι σωστο να δημιουργουμε με τις γραμμες μας με τη λογικη οτι ολη η πιστα μας ανηκει ...οσο και αν αποζηταμε την αισθηση ελευθεριας στο βουνο!

Κανονες για χιονοσανιδοδρομους :) και σκιερ...αληθεια,τους σκιερ δε θα επρεπε να τους αναφερει ως χιονοπεδιλοδρομους? :P :P :)
Δημοσιευμένη  εικόνα

#3 Αννα

• Μέλος Συλλόγου
  • 451 Δημοσιεύσεις:
  • Φύλο:Female
  • Περιοχή:Θρακομακεδόνες
  • Ενδιαφέροντα:Ανεμολογίτισσα

Καταχωρήθηκε 22 Ιανουάριος 2008 - 03:44 πμ

Μούμπλε μούμπλε, αν και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να το ψάξει κανείς το πράγμα και νομικώς, νομίζω ότι αυτή είναι η τελευταία λύση για όλους μας.

Εμείς, και μόνο που το συζητάμε το θέμα, είμαστε προφανώς υποψιασμένοι για την επικινδυνότητα της κατάστασης. Το ζήτημα είναι το ίδιο το χ/κ να βρει μια απλή και αποτελεσματική συνταγή για να επιβάλει σιωπηρώς τους κανόνες του, που δεν είναι απλώς κανόνες 'καλής συμπεριφοράς', αλλά μάλλον κανόνες στοιχειώδους επιβίωσης για όλους τους χιονοδρόμους.

Δηλαδή, με τον ίδιο τρόπο που π.χ. ένας κατά τα άλλα τζαμπατζής τυπάκος αναγκάζεται να πληρώσει το τίμημα για να μπει στο αβγό ή αναγκάζεται να φορέσει πέδιλα/σανίδα για να ανέβει στα λιφτς, με τον ίδιο τρόπο λοιπόν ο ίδιος άνθρωπος μπορεί να συμμορφωθεί προς κάποιον άλλο κανόνα,

αρκεί να βρεθεί κάποιος Χριστιανός να του τον πει απλά, ξεκάθαρα αλλά και επιτακτικά!! :P

Π.χ., οι άνθρωποι στα λιφτς έχουν επιβάλει με τον τρόπο τους τον κανόνα του να φοράς τον εξοπλισμό σου. Άλλες παρόμοιας πρόληψης φόρμουλες δεν μπορούν να εφαρμόσουν;

Ας πούμε, το φυλλαδιάκι που μας έδειξες, JonNi, μού φάνηκε μια χαρά ως βοήθημα και απ'ό,τι κατάλαβα, γίνεται κατά καιρούς μοίρασμα παρόμοιων ενημερωτικών κειμένων...

Υ.Γ. Ασφάλεια από/για όλους, σκιερς και σνόουμπόρντερς. Όχι, για να μην παρεξηγηθώ!
Σνόουμπόρντερς, σας αγαπάμε!! (το διάβασες, Χρήστο Λάππα;:) :) :P
Όποτε νιώθω τον κόμπο στο λαιμό, καταλαβαίνω ότι χάζεψα αρκετά στις Ειδήσεις.

#4 leonp

• Μέλος Forum
  • 384 Δημοσιεύσεις:
  • Περιοχή:Θεσσαλονίκη

Καταχωρήθηκε 22 Ιανουάριος 2008 - 08:35 πμ

Εμφάνιση δημοσιεύσεωνpanpanou, κατά Jan 22 2008, 01:16 AM, λόγο:

Να πετάξουν έξω από τις πίστες ενός Κέντρου ανθρώπους που απειλούν την σωματική ακεραιότητα των υπολοίπων ....
NAI

Κόσμο έχει στη πίστα μερικά Σ/Κ (και αργίες) το χρόνο και μόνο μερικές ώρες. Αυτές τις λίγες ώρες πηγαίνεις σιγά και προσέχεις.

Αν είσαι μάγκας και τρέχεις, ανέβα 8:30 το πρωί στο γρήγορο χιόνι και ξεσκίσου στην άδεια πίστα. Όχι στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής.

#5 Olga

• Μέλος Δ.Σ.
  • 7.859 Δημοσιεύσεις:
  • Περιοχή:Athens - Marousi
  • Ενδιαφέροντα:ski...sailing

Καταχωρήθηκε 22 Ιανουάριος 2008 - 09:26 πμ

υψηλότερες ταχύτητες από αυτές του νυχτερινού δεν εχω ξαναδεί στον Παρνασσό :) ...ολοι έτρεχαν λες και δεν υπήρχε αύριο (σκιερ & σνoουμπορντάδες)
και εγω ψιλοτρέχω (για το σκι που κανω) αλλα το Σα πραγματικά φοβόμουν, κοιτούσα συνεχώς πίσω :)
"...the monarch of mountains: they crowned him long time ago οn a throne of rocks, in a robe of clouds, with a diadem of snow''
(Lord Byron about Mont Blanc)

#6 Captain Powder

• Μέλος Forum
  • 436 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 22 Ιανουάριος 2008 - 11:04 πμ

Κάτι έγινε στο νυχτερινό και "σεληνιαστίκαμε" όλοι.
Λύυυυυσσσσσσσσσαααααα λέεεεεεεεμε :) :) :o

#7 medos

• Μέλος Forum
  • 41 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 22 Ιανουάριος 2008 - 11:13 πμ

ειναι παρομοιο φαινομενο με αυτο που συμβαινει στους δρομους. Ταχυτητα χωρις ελεγχο, κανενας σεβασμος στον αλλο οδηγο και ο νομος της ζουγκλας σε ισχυ. Γιατι να διαφερει η πιστα καποιου χιονοδρομικου?

#8 gili

• Μέλος Forum
  • 118 Δημοσιεύσεις:
  • Περιοχή:Αθήνα
  • Ενδιαφέροντα:0

Καταχωρήθηκε 22 Ιανουάριος 2008 - 11:41 πμ

Καλημερα,
Εγω παντως αντιμετωπιζω ενα αλλο προβλημα που κατα τη γνωμη μου ειναι εξισου κ ισως κ πιο σημαντικο απο το θεμα της ταχυτητας. Καταρχας για το θεμα της ταχυτητας συμφωνω οσων αφορα τις πρασινο-μπλε πιστες..αλλα οταν ανεβαινουν αρχαριοι στις κοκκινεσ(στυγα κλπ) εκει δε μπορουν να εχουν την απαιτηση για ταχυτητες κλπ αντιθετως εμεις πρεπει να απαιτησουμε να μην ανεβαινουν κ μας χαλανε την απολαυση καθως πρεπει να σταματαμε καθε 10 μετρα για το καθε πτωμα που υπαρχει μπροστα μας.
Οσο για τα Καλαβρυτα εγω ειδα ενα ακομα τραγικο.. κατεβαινοντας τη στυγα ναι ναι καπιοι χωρις σκι τη μια φορα κ με φωκιεσ την αλλη κ να ανεβαινουν το βουνο κανοντας ορειβασια και καλα ΜΕΣΑ στην πιστα χωρις να νοιαζονται καν του τι συμβαινει..
Και τελος το τραγικοτερο που το ειδα και Καλαβρυτα αλλα και ΠΑρνασσο που ειμουν πσκ..Τους γονεις με τα παιδακια που ανεβαινουν μια φορα το χρονο στα χιονια και παιρνουν ενα ελκυθρο.. Ειδα λοιπον παιδακια με γονεις στα καλαβρυτα μεσα στην πιστα μπροστα απο το σαλε να αδιαφορουν για το γεγονος οτι ειναι μεσα σε πιστα κ να κανουν ανενοχλητα ελκηθρο θετοντας σε κινδυνο τη δικια τους αλλα και τη δικια μας ασφαλεια..να σημειωθει οτι το σαββατο το μεσημερι κατεβαινα στον παρνασο την πιστα τερμα δεξια στα κελαρια στο τριπλο (δε θυμαμαι ονοματα) κ ειδα 4 ελκηθρα με οικογενιες..ξερετε αυτες τις θειαδες με τα χρυσαφικα κ τις μαντηλες που ανεβαινουν στο βουνο..να βρισκονται περιπου στα 500 μετρα απο τη βαση του τριπλου ΜΕΣΑ στην πιστα πανω σε μια αποτομη στροφη που κανει το λουκι εκει και να κανουν το παιχνιδι τους..οταν τους εκανα μια πολυ ευγενικη συσταση για το τι κινδυνο διατρεχουν φυσικα κ εμειναν εκπληκτοι κ μου απαντησαν οτι δεν ηξεραν τι ειναι οι πιστες κ οτι νομιζαν πως μπορυν ναπανε παντου στο βουνο...
Σε αυτες τις περιπτωσεις λοιπον τι γινεται? Φταιει η ταχυτητα η η ανεγκεφαλοσυνη και των ανυποψιαστων πελατων αλλα και των υπαλληλων που τους βλεπουν αλλα δε μιλανε ?!?!?!!? :)

#9 drbalm

• Μέλος Συλλόγου
  • 91 Δημοσιεύσεις:

Μάλλον έφτασε η ώρα της κρίσης για τους χιονοδρόμους. Τόσα χρόνια όλοι κάνουμε παράπονα για το στρώσιμο των πιστών που δεν είναι καλό και δεν μας αφήνει να απολαύσουμε το σπορ μας. Φαίνεται σε πολλά χιονοδρομικά αυτό να έχει βελτιωθεί και με την βοήθεια του εξοπλισμού που έχει γίνει πολύ γρήγορος πλέον μπορούμε να απολαύσουμε το σπορ μας. Εμείς όμως είμαστε έτοιμοι γιαυτό ή είμαστε ένα βήμα πίσω από την τεχνολογία? Δεν κρύβω ότι έχει περάσει από το μυαλό μου να θεσπιστεί δίπλωμα χιονοδρομίας, κάτι παρόμοιο με τις καταδύσεις. Δηλαδή να πρέπει να έχεις πιστοποίηση από κάποιον φορέα ότι έχεις την γνώση και την επίγνωση του τι κάνεις όταν είσαι πάνω στις πίστες.

#10 makistop

• Μέλος Forum
  • 1.545 Δημοσιεύσεις:
  • Περιοχή:Kastoria
  • Ενδιαφέροντα:my interests are about interesting thinks...

Εμφάνιση δημοσιεύσεωνleonp, κατά Jan 22 2008, 08:35 AM, λόγο:

Κόσμο έχει στη πίστα μερικά Σ/Κ (και αργίες) το χρόνο και μόνο μερικές ώρες. Αυτές τις λίγες ώρες πηγαίνεις σιγά και προσέχεις.

Αν είσαι μάγκας και τρέχεις, ανέβα 8:30 το πρωί στο γρήγορο χιόνι και ξεσκίσου στην άδεια πίστα. Όχι στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής.

+1000.

Σε αρκετούς αρέσει η ταχύτητα (όπως και σε μένα αρκετά συχνά) αλλά για όλα τα πράγματα υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος, τόπος και τρόπος. :)
''...ουκ εν το πολλώ το ευ...'' ...εκτός κι αν είναι χιόνι ή κυβικά

τα μυαλά και τα αλεξίπτωτα δουλεύουν μόνο ανοιχτά

#11 makistop

• Μέλος Forum
  • 1.545 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 22 Ιανουάριος 2008 - 11:57 πμ

Εμφάνιση δημοσιεύσεωνdrbalm, κατά Jan 22 2008, 11:41 AM, λόγο:

Δηλαδή να πρέπει να έχεις πιστοποίηση από κάποιον φορέα ότι έχεις την γνώση και την επίγνωση του τι κάνεις όταν είσαι πάνω στις πίστες
Ένα πράγμα όπως το δίπλωμα οδήγησης ας πούμε που όλοι το παίρνουν μετά από τις αυστηρότερες εξετάσεις :)
Νομίζω ότι είναι υπερβολή.
Και νομίζω ότι είναι άτοπη η σύγκριση χιονοδρομίας-καταδύσεων. Είναι σαν να ζητάς δίπλωμα κολύμβησης για όλους όσους πηγαίνουν στις παραλίες.

Το βουνό ο καθένας το χαίρεται με τον τρόπο του. Δεν θέλουμε όλοι να γίνουμε πρωταθλητές ή επαγγελματίες χιονοδρόμοι.
Δεν θέλουμε όλοι να φτάσουμε στο επίπεδο του expert.
Απλά θέλουμε να διασκεδάζουμε αυτό που κάνουμε...να ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα για να γεμίζουμε μπαταρίες, όχι να κάνουμε την χιονοδρομία καθημερινότητα.
Το βασικό είναι να έχουμε την κατάλληλη παιδεία και να συμπεριφερόμαστε όπως πρέπει, χωρίς να αποτελούμε κίνδυνο για τους υπόλοιπους και τον εαυτό μας.
Όλοι κάποια στιγμή ξεκινήσαμε ως αρχάριοι αλλά κάποιοι όταν ξεκινούν προσπαθούν να μάθουν σκι χωρίς να νοιάζονται για οτιδήποτε άλλο και κάποιοι άλλοι να μάθουν πως να κινούνται με ασφάλεια (δική τους και των υπόλοιπων) στις πίστες, κάτι που περιλαμβάνει και την εκμάθηση σκι/σανίδας.

Το να αφαιρούνται κάρτες από επικίνδυνους (αρχάριους και μη) δεν το βρίσκω κακό αλλά το πρόβλημα είναι το πως μπορεί να γίνει αυτό.
Και πέρα απ' όλα αυτά υπάρχει και η οικονομική διάσταση του θέματος. Ας μην ξεχνάμε ότι τα ΧΚ είναι επιχειρήσεις.

#12 BOOZER

• Μέλος Forum
  • 1.106 Δημοσιεύσεις:
  • Περιοχή:στον τροπικό της ζωής

Καταχωρήθηκε 22 Ιανουάριος 2008 - 01:47 μμ

Αν αυτό μας βοηθά, το θέμα κατά διαβολική σύμπτωση έχει ξαναθιχτεί κι εδώ.

Είμαστε άρρωστα ζώα οι άνθρωποι... Τι ψάχνεις panpanou... Κανείς δεν θέλει να αλλάξει το εγώ, τον εαυτό του και τα λάθη του.
Αυτός που τα κατάφερε στη ζωή του είναι αυτός που έζησε ωραία, που χάρηκε και αγάπησε δυνατά.
Αυτός που άφησε ένα καλύτερο κόσμο απ’ αυτόν που βρήκε, εκτιμούσε την ομορφιά της γης και κατάφερε να το εκφράσει.
Αυτός που σταθερά έψαχνε ότι καλύτερο στους φίλους του και τους έδινε ότι καλύτερο είχε.
Ποιανού η ζωή ήταν έμπνευση και η μνήμη του ευλογία.

Δ.Χ.

#13 odyssey

• Μέλος Forum
  • 771 Δημοσιεύσεις:
  • Περιοχή:Αθήνα - Νέα Σμύρνη

Καταχωρήθηκε 22 Ιανουάριος 2008 - 01:55 μμ

Θελετε να σας αποδείξω οτι ΔΕΝ μετραει ουτε η χιονοδρομικη παιδεια ουτε το επιπεδο σκιερ/σνοουμπορντερ ουτε τιποτα παρα η ανεγγεφαλοσύνη?

Λοιπόν πολλοί snowclubιτες βρέθηκαν στην Φτερόλακκα το ΣΚ οπου διεξάγονταν αγώνες. Πολλοι αγωνιζόμενοι λοιπόν (σε ηλικίες απο 12-20+ αν είδα καλά) όταν δεν αγωνίζονταν, rippαραν στις πίστες (6 αλλα και αλλού) και φαινόταν σαν να είναι βαλμένοι να δουνε τι τελικές βαράνε οταν δεν εχουν τις πορτες να τους ενοχλούν.
Λοιπόν αυτοι, ασχολούνται τοσα χρόνια με τη χιονοδρομία σε 'αθλητικό επίπεδο΄κανουν προπονήσεις, ξερουν καλά σκι, λογικά ξέρουν πως συμπεριφερόμαστε στο βουνο μπλα μπλα μπλα μπλα....

Και πραγματικά ήταν απο τους πιό επικίνδυνους απο την άποψη της υπερβολικής ταχύτητας μέσα σε πίστες και μάλιστα στα χαμηλά, κοντά στις λιφτοουρές.

Δεν θέλει παιδεία λοιπόν αποδεδειγμένα, δεν θέλει ουτε να είσαι καλός σκιερ (σορρυ αλλα δεν είδα ολο το ΣΚ κανεναν snowboarder να τρέχει τόσο όσο σκιερ ΟΥΤΕ να καθεται μεσα στη μέση σε ουρες λιφτ να πιανει κουβεντούλα και να ενοχλεί τους άλλους που πάνε στην ουρά - αυτό το εκαναν ΣΚΙΕΡ)
Θελει να μην έχεις πίτουρα στο κεφάλι, και πλεον τείνω να πιστέψω οτι θέλει να έχεις φαει και 1-2 καλές στουκες/τουμπες, να δείς τη γλύκα και να είσαι πιό συμμαζεμένος και προσεκτικός στο βουνό.
no friends on a powder day

#14 mainalo

• Μέλος Forum
  • 1.549 Δημοσιεύσεις:
  • Περιοχή:Τρίπολη

Καταχωρήθηκε 22 Ιανουάριος 2008 - 02:14 μμ

Συνήθως αυτά τα παιδιά που τρέχουν στούς αγώνες ξέρουν και μπορούν να σταματήσουν εκεί που πρέπει αλλά και να αποφύγουν ενα εμπόδιο.Και ναι όταν δεν κάνουν προπόνηση σε σλάλομ συνήθως πάνε τέρμα και έτσι πρέπει να πηγαίνουν, είναι μέρος της προπονησής τους.
Για μένα προσωπικά το πρόβλημα είναι με αυτούς που δεν ξέρουν καλό σκι-σνόουμπορντ και πάνε με πολύ περισσότερα απο τις δυνατότητές τους και οταν γίνει η στραβή δεν ξέρουν ούτε να σταματήσουν αλλά και ούτε και να στρίψουν.
Κατα τα άλλα συμφωνώ στα υπόλοιπα με τον panpanou και ακόμα να πω οτι η δουλειά των πιστέρ είναι και της αστυνόμευσης πλέον και κυρίως να προσέχουν τα κακώς κείμενα που γίνονται στίς πίστες αλλά και στούς αναβατήρες.Πρίν απο πολλά χρόνια όταν ήμουν στην ηλικία των 14 ετών σε προπόνηση με την εθνική ομάδα στο kopaonik γιουγκοσλάβος πιστέρ με κυνήγησε με χιονοσκούτερ και μου πήρε την κάρτα για μια ημέρα γιατί έκανα σλάλομ στόν συρόμενο αναβατήρα.Ε λοιπόν πολύ καλα μου έκανε και το ίδιο πρέπει να γίνεται και στήν Ελλάδα.

#15 Olga

• Μέλος Δ.Σ.
  • 7.859 Δημοσιεύσεις:
  • Περιοχή:Athens - Marousi
  • Ενδιαφέροντα:ski...sailing

Καταχωρήθηκε 22 Ιανουάριος 2008 - 02:16 μμ

μπορούμε να συνυπάρξουμε ειρηνικά :D …όπως φαίνεται και απ το video που ανέβασε ο Λουκάς(fileasfog)

"...the monarch of mountains: they crowned him long time ago οn a throne of rocks, in a robe of clouds, with a diadem of snow''
(Lord Byron about Mont Blanc)

#16 makistop

• Μέλος Forum
  • 1.545 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 22 Ιανουάριος 2008 - 02:17 μμ

Εμφάνιση δημοσιεύσεωνodyssey, κατά Jan 22 2008, 01:55 PM, λόγο:

Θελετε να σας αποδείξω οτι ΔΕΝ μετραει ουτε η χιονοδρομικη παιδεια ουτε το επιπεδο σκιερ/σνοουμπορντερ ουτε τιποτα παρα η ανεγγεφαλοσύνη?

Λοιπόν πολλοί snowclubιτες βρέθηκαν στην Φτερόλακκα το ΣΚ οπου διεξάγονταν αγώνες. Πολλοι αγωνιζόμενοι λοιπόν (σε ηλικίες απο 12-20+ αν είδα καλά) όταν δεν αγωνίζονταν, rippαραν στις πίστες (6 αλλα και αλλού) και φαινόταν σαν να είναι βαλμένοι να δουνε τι τελικές βαράνε οταν δεν εχουν τις πορτες να τους ενοχλούν.
Λοιπόν αυτοι, ασχολούνται τοσα χρόνια με τη χιονοδρομία σε 'αθλητικό επίπεδο΄κανουν προπονήσεις, ξερουν καλά σκι, λογικά ξέρουν πως συμπεριφερόμαστε στο βουνο μπλα μπλα μπλα μπλα....

Και πραγματικά ήταν απο τους πιό επικίνδυνους απο την άποψη της υπερβολικής ταχύτητας μέσα σε πίστες και μάλιστα στα χαμηλά, κοντά στις λιφτοουρές.

Δεν θέλει παιδεία λοιπόν αποδεδειγμένα, δεν θέλει ουτε να είσαι καλός σκιερ (σορρυ αλλα δεν είδα ολο το ΣΚ κανεναν snowboarder να τρέχει τόσο όσο σκιερ ΟΥΤΕ να καθεται μεσα στη μέση σε ουρες λιφτ να πιανει κουβεντούλα και να ενοχλεί τους άλλους που πάνε στην ουρά - αυτό το εκαναν ΣΚΙΕΡ)
Θελει να μην έχεις πίτουρα στο κεφάλι, και πλεον τείνω να πιστέψω οτι θέλει να έχεις φαει και 1-2 καλές στουκες/τουμπες, να δείς τη γλύκα και να είσαι πιό συμμαζεμένος και προσεκτικός στο βουνό.

Και ποιος είπε ότι οι συγκεκριμένοι έχουν παιδεία?
Ειδικά αυτοί δεν έχουν. Γιατί έτσι έχουν μάθει φίλε μου.
Τρώνε την πίεση του πρωταθλητισμού, τους φουσκώνουν (ο κανόνας, υπάρχουν και εξαιρέσεις) τα μυαλά (με πίτουρα όπως λες? μάλλον...) οι ''προπονηταράδες'', θεωρούν το βουνό δικό τους και όλους εμάς παρείσακτους που καταπατάμε τον ζωτικό τους χώρο.
Λυπάμαι, αλλά δεν αντιλαμβάνομαι αυτό ως παιδεία. Δεν θεωρώ παιδεία την ικανότητα του κάθε σκιερ.
Παιδεία είναι άλλο πράγμα και συνήθως σε συνθήκες πρωταθλητισμού πάει περίπατο :)
Το έχω ζήσει από μέσα σε άλλο άθλημα αλλά δεν έχει διαφορά με την χιονοδρομία. Σε όλα τα αθλήματα το ίδιο γίνεται. :D

Σεβαστείτε αλλήλους . Από εκεί ξεκινά η παιδεία.

#17 panagiotis

• Μέλος Forum
  • 2.631 Δημοσιεύσεις:
  • Περιοχή:in highest cloudlet

Καταχωρήθηκε 22 Ιανουάριος 2008 - 03:42 μμ

Ετσι οπως τα λετε, ειναι σαν να λετε οτι αυτοι που εχουν σχεση πρωταθλητισμου με το βουνο ειναι χειροτεροι με τους ερασιτεχνες που ανεβαινουν επειδη τους αρεσει
Την Κυριακη Φτερολακα οταν κατεβηκα την 6 το πρωι δεν ειχα κανενα προβλημα αλλα μου την εσπασε η ουρα με τους 'πρωταθλητες' που χαζευαν και μιλαγαν λες και δεν ειχαν τιποτα καλυτερο να κανουν

Μιας και αναφερθηκε, εχω μια φιλη μου στη σχολη μου που ηταν και την Κυριακη στην προπονηση, θα τη ρωτησω καποια πραγματα...

Πραγματικα αηδιαζω με καποιους που ενω φαινονται κλασσικοι λατρεις του βουνου, να αυθαδιαζουν καποιους αλλους οπως εμενα
Εχω το στυλακι μου, εχω το ποζερακι μου αλλα δεν ειμαι βλαμμενο σιγουρα ρε σεις...
Ελεος
Το alter ego μας βρίσκεται κάπου σε κάποια ξεχασμένη από άνθρωπο και θεό πλαγιά με άφθονη πούδρα, περιμένοντας να βάλεις την υπογραφή σου... Και η πλαγιά είναι ένα λευκό χαρτί που το ζωγραφίζεις...

Powder rocks!

#18 Captain Powder

• Μέλος Forum
  • 436 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 22 Ιανουάριος 2008 - 04:12 μμ

Σύμφωνα με έρευνα της SUVA σε κάποιες δεκάδες χιλιάδες ατυχημάτων χιονοδρόμων που γίνονται κάθε χρόνο στην Ελβετία, μόνο το 5% των ατυχημάτων αφορά περισσότερους από έναν χιονοδρόμο.
Ο εχθρός βρίσκεται μέσα μας wink.gif

#19 panpanou

• Μέλος Forum
  • 1.681 Δημοσιεύσεις:
  • Ενδιαφέροντα:24 ώρες αγκαλιά με μιά κουβέρτα

Καταχωρήθηκε 22 Ιανουάριος 2008 - 04:43 μμ

Εμφάνιση δημοσιεύσεωνCaptain Powder, κατά Jan 22 2008, 04:12 PM, λόγο:

Σύμφωνα με έρευνα της SUVA σε κάποιες δεκάδες χιλιάδες ατυχημάτων χιονοδρόμων που γίνονται κάθε χρόνο στην Ελβετία, μόνο το 5% των ατυχημάτων αφορά περισσότερους από έναν χιονοδρόμο.
Ο εχθρός βρίσκεται μέσα μας wink.gif

ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ !!!!! μόνο έτσι δεν είναι ........

η SUVA είναι ένας ημικρατικός ασφαλιστικός φορέας στην Ελβετία, που βγάζει τις στατιστικές του λαμβάνοντας υπ'οψιν ΟΛΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των καταγεγραμμένων ατυχημάτων (πχ συμπεριλαμβάνοντας μέχρι και τα μυικά πιασίματα .... που του έχουν αναφερθεί και τα οποία είναι η μεγάλη πλειονότητα .....)

έτσι λοιπόν σε ένα σύνολο τέτοιων "ατυχημάτων", οι συγκρούσεις (και οι κακώσεις από αυτές), στις οποίες αναφέρομαι - και αναφέρεσαι και εσύ) καταλαμβάνουν δικαίως μικρό ποσοστό ....
αν όμως δεις τις στατιστικές για τα χοντρά μόνο ατυχήματα (κατάγματα και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις) ή τα δυστυχήματα (= θανάτους), εκεί θα δείς ότι η μεγάλη πλειονότητα αυτών των ατυχημάτων και δυστυχημάτων οφείλεται σε συγκρούσεις ........

αυτός είναι εξ άλλου ο λόγος που φέτος στην ελβετία το motto της SUVALiv είναι
"Μη κάνετε τις πίστες του σκι, πίστες της φόρμουλα 1"

μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις από κακή εκτίμηση των στατιστικών στοιχείων ............
ο εχθρός είναι μέσα μας αλλά ο κίνδυνος από την αυτοκτονική μας διάθεση αφορά και τους άλλους .... όταν το κάνουμε πράξη μέσα σε πίστες ....

προφανώς δε αναφέρεσαι σε αυτό που αφορά ΟΛΑ ΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ (και όχι μόνο το σκι/snowboard)

Στατιστικές της SUVALiv για τα αθλήματα του βουνού

επίσης δες αυτό το thread:

http://www.snowclub....?showtopic=8184

#20 odyssey

• Μέλος Forum
  • 771 Δημοσιεύσεις:
  • Περιοχή:Αθήνα - Νέα Σμύρνη

Καταχωρήθηκε 22 Ιανουάριος 2008 - 05:13 μμ

Εμφάνιση δημοσιεύσεωνpanagiotis, κατά Jan 22 2008, 03:42 PM, λόγο:

Ετσι οπως τα λετε, ειναι σαν να λετε οτι αυτοι που εχουν σχεση πρωταθλητισμου με το βουνο ειναι χειροτεροι με τους ερασιτεχνες που ανεβαινουν επειδη τους αρεσει
Την Κυριακη Φτερολακα οταν κατεβηκα την 6 το πρωι δεν ειχα κανενα προβλημα αλλα μου την εσπασε η ουρα με τους 'πρωταθλητες' που χαζευαν και μιλαγαν λες και δεν ειχαν τιποτα καλυτερο να κανουν

Νομίζω οτι αναφέρεσαι στη δική μου τοποθέτηση, και αν είναι έτσι να σου επισημάνω οτι κατάλαβες λάθος και δεν είναι σαν να λέμε αυτό που λές εσύ.
Δεν είπα οτι ειναι κανείς χειρότερος η καλύτερος. Είπα οτι ακόμα και άνθρωποι που έχουν σχέση με το βουνό (η μαλλον τα ΧΚ, σωστά louis? :D ) σε επίπεδο πρωταθλητισμού, και άρα χιονοδρομική παιδεία (εφοσον ειναι αθλητές χιονοδρομίας) άνω του μέσου όρου των τουριστικών σκιέρ (καθώς η παιδεία αποκτάται και απο τη συνεχή τριβή με τις πίστες και το άθλημα) γκαζώνουν σαν τρελλοί μεσα στην πίστα, μια μέρα με κόσμο στο ΧΚ.

Και αυτό το γράφω επειδή κάπου αναφέρθηκε οτι σχετίζεται με την χιονοδρομική παιδεία. Το δικό μου argument λοιπόν ειναι οτι δεν σχετίζεται αμιγώς με τη χιονοδρομική παιδεία αλλα με την σκέτη παιδεία, λογική και σεβασμό γενικότερα.
Δεν το βλέπω δυνατό, ενα άτομο με οδηγική παιδεία, περιβαλλοντική παιδεία, κτλ, να είναι κάφρος στις πίστες ενός ΧΚ. Αυτά τα πράγματα ειναι αλληλένδετα και χαρακτηρίζουν το άτομο καθολικά.
Αυτή φυσικά ειναι μόνο η άποψή μου και δεν ειναι ανάγκη να συμφωνεί κανείς μαζί της :)
no friends on a powder day

1 Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα

0 μέλη, 1 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες