Help - Search - Members - Calendar
Full Version: χ.κ. Παρνασσου-ΕΤΑ-Επενδυσεις..
Snowclub.gr Forums > Βουνό και χιόνι > Χιονοδρομικά
sotogiannop
Φυσικά και δεν είναι θέμα του διυθυντή οι τιμές.
Όμως αυτό που θα πρέπει να ζητάμε όλοι είναι να AΣXOΛHΘEI EΠITEΛOYΣ ΣOBAPA η ETA με το XK Παρνασσού και να κοιτάξει να βρει λύσεις στα προβλήματά του. Nα δρομολογήσει εξελίξεις για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων του, για την αναβάθμιση αλλά και για την επέκταση του. Aυτό είναι το ζητούμενο γιατί τόσα χρόνια τώρα μόνο αλλαγές διυθυντών βλέπουμε από την εταιρεία. O Παρνασσός φέτος κλείνει 30 χρόνια λειτουργίας και είναι σχεδόν ίδιος με την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του. Όταν ιδρύθηκε η ETA και έφυγε το XK από τη διοίκηση του EOT όλοι είπαμε ότι επιτέλους αποδεσμεύτηκε από το κράτος και οτι θα δει προκοπή. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα η προσδοκία μας αυτή έχει διαψευστεί.
Σε τελική ανάλυση αν δεν μπορούν να κάνουν κάτι ας το πουλήσουν ή εν τέλει ας το κλείσουν!!!
vouli
Η ΕΤΑ είναι θυγατρική του ΕΟΤ εάν δεν κάνω λάθος ή κάτι τέτοιο, που δυστυχώς αυτό σημαίνει ότι δεν έχει αποδεσμευτεί από το κράτος εντελώς. Δεν ξέρω πόσο καλό θα ήταν να περάσει σε ιδιώτες, γιατί στη θεωρία όλα είναι οκ, αλλά στην πράξη; πχ το σαλέ που το διαχειρίζεται ιδιώτης έχει τον νες 4 ευρώ!!! ούτε στην Πολιτεία δεν έχω βρει τέτοια τιμή για νεσκαφέ! Μπορεί να κάνουν εγκαταστάσεις κτλ αλλά εάν εκτοξεύσουν την τιμή της κάρτας στα ύψη έχουν αυτομάτως κάνει απαγορευτική την προσέλευση σε ένα πολύ μεγάλο κοινό.
Από την άλλη βέβαια, όσο είναι στο δημόσιο θα αναπτύσσεται με ρυθμούς κουτσής χελώνας και με αμφίβολα αποτελέσματα. Λεφτά στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, οι πολίτες δεν έχουν, το κράτος δεν έχει, ακρίβεια παντού και μέσα σε έναν χρόνο η οικοδομική ανάπτυξη στην Αράχωβα και στο Λιβάδι έχει 3σιαστεί!!! κάτι δεν δένει!
Για άλλο ξεκίνησα και αλλού κατάληξα, αλλά έχω και εγώ απορίες σαν παιδι.
anemos
Πληροφοριες στο χωρο της χιονοδρομιας λενε οτι πανε τον παρνασσο να τον ρειμαξουν,γι αυτο και γινονται ολα αυτα,ωστε να ξευτελιστει τελειως για να τον αγορασει ΙΔΙΩΤΗΣ που εχει ηδη συμφωνησει σε εξευτελιστικα ΧΑΜΗΛΗ ΤΙΜΗ....γι αυτο και γινονται ολα αυτα...
τωρα ποιος θα κατσει στη καρεκλα του διευθυντη αυτα ειναι για τα ματια του κοσμου...αλλα νομιζουν οτι τρωμε ολοι κουτοχορτο...ετσι δεν ειναι??
Αν θελει ο Sotgianopoylos να δωσει πιο πολυ ενημερωση ας το κανει.
mil
QUOTE (vouli @ Feb 23 2006, 01:18 PM) *
Δεν ξέρω πόσο καλό θα ήταν να περάσει σε ιδιώτες, γιατί στη θεωρία όλα είναι οκ, αλλά στην πράξη; πχ το σαλέ που το διαχειρίζεται ιδιώτης έχει τον νες 4 ευρώ!!!

Ξέρεις τι ενοίκιο πληρώνει στο κράτος για να διαχειρίζεται το σαλέ; Είτε καλώς είτε κακώς, πήρε ένα ερείπιο, έβαλε πάνω από 500 εκατομύρια δρχ για να κάνει αυτό που βλέπεις σήμερα (δεν σχολιάζω από αισθητικής πλευράς), πληρώνει και 120 εκ. δρχ τον χρόνο στο κράτος ενοίκιο (νομίζω). Δηλαδή αν είχες πληρώσει εσύ τόσα λεφτά για σεζόν 3 μήνες, πόσο θα χρέωνες τον καφέ;
Τα αντίστοιχα ισχύουν και για τις παραλίες με τις ομπρέλες. Όταν πληρώνουν του κόσμου τα λεφτά σε Δήμους, δηλαδή σε φορείς Δημοσίου, αναγκάζονται μετά να σου χρεώσουν βαπορίσια την όποια υπηρεσία.
Άρα τα χοντρ λεφτά, πάλι το κράτος τα εισπράτει.
batucada
Mil τα νούμερα που λες δεν είναι σωστά, αλλά έχεις δίκαιο στο σκεπτικό. Μέσα σε τρεις μήνες θα πρέπει να βγάλει τα έξοδά του και κάποιο κέρδος. Ετσι είναι και τα υπόλοιπα ΧΚ της χώρας μας. sad.gif
MakisM
QUOTE (batucada @ Feb 24 2006, 10:03 AM) *
Mil τα νούμερα που λες δεν είναι σωστά, αλλά έχεις δίκαιο στο σκεπτικό. Μέσα σε τρεις μήνες θα πρέπει να βγάλει τα έξοδά του και κάποιο κέρδος. Ετσι είναι και τα υπόλοιπα ΧΚ της χώρας μας. sad.gif

Σταθη, πες μας τα σωστα νουμερα! smile.gif smile.gif

Μας τρωει η περιεργεια rolleyes.gif

Φιλικα

ΜακηςΜ
magicsnow
Ναί μάς τρώει να μάθουμε τα νούμερα,μπάς καί μάς συμφέρει νά βάλουμε απο 10000€ ο καθένας να το πάρουμε το χιονοδρομικό!
Θα αποκτήσει καί ο σύλλογος μία πραγματική χιονοδρομική έδρα. wink.gif
Σιδέρης Γιάννης
QUOTE (magicsnow @ Feb 24 2006, 11:49 AM) *
Ναί μάς τρώει να μάθουμε τα νούμερα,μπάς καί μάς συμφέρει νά βάλουμε απο 10000€ ο καθένας να το πάρουμε το χιονοδρομικό!
Θα αποκτήσει καί ο σύλλογος μία πραγματική χιονοδρομική έδρα. wink.gif

Πολύ καλή ιδέα.....!
Athos
QUOTE (mil @ Feb 24 2006, 03:42 PM) *
Ξέρεις τι ενοίκιο πληρώνει στο κράτος για να διαχειρίζεται το σαλέ; Είτε καλώς είτε κακώς, πήρε ένα ερείπιο, έβαλε πάνω από 500 εκατομύρια δρχ για να κάνει αυτό που βλέπεις σήμερα (δεν σχολιάζω από αισθητικής πλευράς), πληρώνει και 120 εκ. δρχ τον χρόνο στο κράτος ενοίκιο (νομίζω). Δηλαδή αν είχες πληρώσει εσύ τόσα λεφτά για σεζόν 3 μήνες, πόσο θα χρέωνες τον καφέ;
Τα αντίστοιχα ισχύουν και για τις παραλίες με τις ομπρέλες. Όταν πληρώνουν του κόσμου τα λεφτά σε Δήμους, δηλαδή σε φορείς Δημοσίου, αναγκάζονται μετά να σου χρεώσουν βαπορίσια την όποια υπηρεσία.
Άρα τα χοντρ λεφτά, πάλι το κράτος τα εισπράτει.

Οπα, δεν πλήρωσε τίποτα με το ζόρι..
Πλειοδοτικός διαγωνισμός έγινε και τον πήρε ο κύριος..
Ελεύθερη αγορά δε θέλουμε ;
Δηλαδή τι άλλο θάθελες να κάνει το κράτος ; κατ ευθείαν ανάθεση ;
sotogiannop
Θέλω να απαντήσω στον anemos για το θέμα του ιδιώτη που καραδωκεί για να πάρει το XK.
Φίλε μου κανείς δεν θέλει τον Παρνασσό στα χάλια που είναι. Kανένας επιχειρηματίας δεν υπάρχει που να θέλει να πάρει μια εταιρεία με παλιά λιφτ και εγκαταστάσεις όπου και μόνο τα ετήσια έξοδα για συντηρήσεις θα είναι 4πλάσια από τα ετήσια έσοδα.
Όμως εαν λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του XK και μπορεί πλέον ο επιχειρηματίας να επεκτείνει το XK, να βάλλει νέα λιφτ, να δημιουργήσει νέες εγκαταστάσεις υποδοχής, γιατί όχι και ένα μικρό χωριό για διαμονή 200-300 ατόμων. E, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Nα είσαι σίγουρος ότι σε αυτή την περίπτωση το ενδιαφέρον των επενδυτών θα είναι μεγάλο και θα γίνει σφαγή για το ποιός τελικά θα είναι ο τυχερός που θα το πάρει.
mil
QUOTE (Athos @ Feb 24 2006, 01:55 PM) *
Οπα, δεν πλήρωσε τίποτα με το ζόρι..
Πλειοδοτικός διαγωνισμός έγινε και τον πήρε ο κύριος..
Ελεύθερη αγορά δε θέλουμε ;
Δηλαδή τι άλλο θάθελες να κάνει το κράτος ; κατ ευθείαν ανάθεση ;

Αφού δεν ξέρω όλη την αλήθεια, μπορεί να μου λείπουν σημαντικές λεπτομέρειες που να αλλάζουν ριζικά την ουσία του προβλήματος, τις οποίες όποιος ξέρει καλά θα ήταν να τις προσθέσει.

Δεν ξέρω αν έγινε κάποιος διαγωνισμός, αλλά απ'ότι ξέρω παραμυθιάστηκε για αναβάθμιση του ΧΚ, για επενδύσεις, κλπ. Υποτίθεται ότι θα έβαζε 1 δις στο σαλέ, υποτίθεται ότι θα του έφτιαχναν δρόμο μέχρι το πάνω σαλέ στα 1950 (αν και αυτό είναι εντελώς ανόητο και ελπίζω να μην γίνει, αλλά κάποια φορά υπήρξε και μία διαμαρτυρία σε TV), ότι θα γινόντουσαν κυλιόμενοι διάδρομοι προς το σαλέ από τα αυγά πάνω από την υπάρχουσα γέφυρα(άλλη κοτσάνα), λοιπές εγκαταστάσεις στις οποίες θα έφτανε ο κυλιόμενος διάδρομος στην άλλη άκρη της γέφυρας (εκεί θα δεις κάποια ριγμένα μπετά, παρατημένα και εγώ δεν ξέρω από πότε), αναβάθμιση της Φτερόλακκας (γι'αυτό ανέλαβε και το εκεί σαλέ, που βουλιάζει αύτανδρο και απ'ότι ξέρω θέλει να το κλείσει, αλλά η σύμβαση τον υποχρεώνει να μένει ανοικτό, τα δε ΕΤΑ δεν δέχθηκαν να το πάρουν δωρεάν πίσω) και άλλα λοιπά τραγελαφικά. Επίσης όταν ξεκίνησε την "αναβάθμιση" του 1950, έβαλε ένα σεβαστό ποσό, αλλά όταν είδε ότι η άλλη πλευρά κοιμώταν τον ύπνο του δικαίου, σταμάτησε τις εργασίες.

Αλλά όπως και να έχουν τα πράγματα, οι διαγωνισμοί στην Ελλάδα, είναι ...... Γι'αυτό και γίνεται αυτό το μπάχαλο σε όλους τους τομείς της ζωής (όταν αναθέτεται έργο με 80% έκπτωση, ποιος θα το αναλάβει; Άραγε εσύ θα μου ανέθετες να σου χτίσω βίλα στην Εκάλη με 10.000.000 δρχwink.gif Αλλά ας μην μπλέξουμε με τις αναθέσεις, ή τους διαγωνισμούς, είναι άλλο κεφάλαιο.

Αν λοιπόν είχε "μαγκιά" το κράτος, ας έθετε στον όποιο διαγωνισμό πλαφόν στις τιμές των προϊόντων που μπορούν να πουληθούν. Αλλά η βρωμιά, ξεκινάει από το ίδιο το "κράτος". Και δυστυχώς υπάρχουν και περιπτώσεις που το πληρώνουν ιδιώτες. Από αυτά που ξέρω (μακάρι κάποιος που ξέρει περισσότερα, να ανατρέψει την δική μου αίσθηση) αυτή είναι μία τέτοια περίπτωση.
gmak
QUOTE (mil @ Feb 24 2006, 05:19 PM) *
ότι θα γινόντουσαν κυλιόμενοι διάδρομοι προς το σαλέ από τα αυγά πάνω από την υπάρχουσα γέφυρα(άλλη κοτσάνα), λοιπές εγκαταστάσεις στις οποίες θα έφτανε ο κυλιόμενος διάδρομος στην άλλη άκρη της γέφυρας (εκεί θα δεις κάποια ριγμένα μπετά, παρατημένα και εγώ δεν ξέρω από πότε)

Τώρα που το λες, ναι, το κουκούλωσαν κι αυτό με τη γέφυρα, είχε ακουστεί πολύ.
Sp
QUOTE (sotogiannop @ Feb 24 2006, 05:03 PM) *
κανείς δεν θέλει τον Παρνασσό στα χάλια που είναι. Kανένας επιχειρηματίας δεν υπάρχει που να θέλει να πάρει μια εταιρεία με παλιά λιφτ και εγκαταστάσεις όπου και μόνο τα ετήσια έξοδα για συντηρήσεις θα είναι 4πλάσια από τα ετήσια έσοδα.
Ας δώσουν σε ιδιώτη τη διαχείρηση για 50-60 χρόνια,αλλά με την προϋπόθεση να το εκσυγχρονήσει.Δίπλα στην Αθήνα είναι όχι σε κάποιο χωριό.Έχει σίγουρη απόσβεση της επένδυσης,και μεγάλο κέρδος.Αλλά οι ιδιώτες στην Ελλάδα θέλουν μέσα σε ένα χρόνο να κερδίσουν ότι κερδίζουν άλλοι σε 20 χρόνια.

QUOTE (sotogiannop @ Feb 24 2006, 05:03 PM) *
Όμως εαν λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του XK και μπορεί πλέον ο επιχειρηματίας να επεκτείνει το XK, να βάλλει νέα λιφτ, να δημιουργήσει νέες εγκαταστάσεις υποδοχής, γιατί όχι και ένα μικρό χωριό για διαμονή 200-300 ατόμων. E, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Nα είσαι σίγουρος ότι σε αυτή την περίπτωση το ενδιαφέρον των επενδυτών θα είναι μεγάλο και θα γίνει σφαγή για το ποιός τελικά θα είναι ο τυχερός που θα το πάρει.
Όταν λες "να λυθεί το ιδιοκτησιακό" τί εννοείς;Να πουλήσει το κράτος το βουνό;Μήπως να τους πουλήσουμε και τα δικαιώματα απο το οξυγόνο που εκλύεται απο τα Έλατα;Ας πάρει κάποιος ιδιώτης το χ.κ για 50-60 χρόνια.Και να τον αφήσουν να κάνει κι επέκταση.Αν και μεγαλύτερο πρόβλημα θα έχουν οι Νομοί που δεν έχουν μεγάλο οικονομικό όφελος παρά το κράτος.Διότι κακά τα ψέματα,η βοιωτία είναι η πιο ευνοημένη απο το Χ.Κ.Όταν το κράτος ξυπνήσει και δει ότι η Ελλάδα εκτός απο 3500 νησιά έχει και μεγάλα βουνά,θα βρει και τα χρήματα να εκσυχρονήσει όλα τα Χ.Κ.Το νέο "σποτάκι" του ΕΟΤ το είδατε;Όλο νησια,ούζο,συρτάκι,και ασβεστωμένα δρομάκια δίχνει...Η Τουρκία δίχνει και χιονοδρομικά!Το είδα στο eurosport.Οι δε φωτογραφίες απο το Χ.Κ Παρνασσού στη σελίδα του ΕΟΤ είναι απο το 1990!Με τον τηλέμαχο στη θέση που είναι τώρα ο Ηρακλής.Αλλά οι 300-όχι του Λεωνίδα!-έχουν πάρει το χαπάκι τους,και κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου....
Nickel
Έχει σίγουρη απόσβεση της επένδυσης,και μεγάλο κέρδος
Απο την αλλη εχω την αισθηση οτι τα λιφτ δε βγαζουν ουτε τα εξοδα τους, σε ολα τα χ/κ του κοσμου. Οι κλινες και τα εστιατορια/καφε του χιονοδρομικου σιγουρα βγαζουν.
Οταν λεει να λυθει το ιδιοκτησιακο σαφως και δεν εννοει να πουλησει το βουνο αλλα να μπορει να παρει τη χρηση γης για να κανει επεκταση πχ στα Ανω Κελλαρια. Τωρα και να υπηρχουν τα λεφτα δε μπορει να γινει επενδυση γιατι το υπολοιπο βουνο δεν ανηκει στα ΕΤΑ.
Sp
QUOTE (Nickel @ Feb 24 2006, 11:24 PM) *
Απο την αλλη εχω την αισθηση οτι τα λιφτ δε βγαζουν ουτε τα εξοδα τους, σε ολα τα χ/κ του κοσμου. Οι κλινες και τα εστιατορια/καφε του χιονοδρομικου σιγουρα βγαζουν.
Τα σύγχρονα μηχανήματα δεν είναι ενεργοβόρα όσο τα παλιά που έχει π.χ το Χ.Κ.Π.Επίσης έχουν μεγάλη μεταφορική ικανότητα.

Οταν λεει να λυθει το ιδιοκτησιακο σαφως και δεν εννοει να πουλησει το βουνο αλλα να μπορει να παρει τη χρηση γης για να κανει επεκταση πχ στα Ανω Κελλαρια. Τωρα και να υπηρχουν τα λεφτα δε μπορει να γινει επενδυση γιατι το υπολοιπο βουνο δεν ανηκει στα ΕΤΑ.
Αν είχε ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο σε όλη την Ελλάδα θα ήξερε το κράτος τί τού ανήκει και τί όχι.Διότι μην το έχεις απίθανο να εμφανηστεί κάποιο...μοναστήρι,και να διεκδικεί έκταση απο τον Παρνασσό...Ακόμα και στο Ποικίλο όρος,διεκδικεί έκταση ένα μοναστήρι απο τη Θήβα!!!Η επέκταση προϋποθέτει και σεβασμό στο Περιβάλλον.Δεν είμαι όμως περιβαλλοντολόγος και δεν έχω άποψη.Πάντως όχι να βιάσουμε και το βουνό για μερικά χλμ πίστες...
ΑΛΕΞΗΣ
Απο την αλλη εχω την αισθηση οτι τα λιφτ δε βγαζουν ουτε τα εξοδα τους, σε ολα τα χ/κ του κοσμου
Πάνο δεν είναι αίσθηση, είναι πραγματικότητα τουλάχιστον για τα ελληνικά χ/κ.

Οι κλινες και τα εστιατορια/καφε του χιονοδρομικου σιγουρα βγαζουν.
Κι αυτό ισχύει, αλλά σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. Χελμός) η cafeteria δεν ανήκει στο χ/κ και φυσικά δεν έχει κανέναν λόγο (?) να ασχοληθεί με την επένδυση σε αναβατήρες. Δυστυχώς.

QUOTE (Sp @ Feb 24 2006, 11:32 PM) *
Πάντως όχι να βιάσουμε και το βουνό για μερικά χλμ πίστες...
Στάθη, δε διαφωνώ. Αλλά νομίζω οτι η πρώτη φορά είναι το ζόρι, μετά γίνεται ρουτίνα...
ΑΛΕΞΗΣ
Οταν λεει να λυθει το ιδιοκτησιακο σαφως και δεν εννοει να πουλησει το βουνο αλλα να μπορει να παρει τη χρηση γης για να κανει επεκταση πχ στα Ανω Κελλαρια. Τωρα και να υπηρχουν τα λεφτα δε μπορει να γινει επενδυση γιατι το υπολοιπο βουνο δεν ανηκει...
...σε ποιόν ανήκει το βουνό ;;; OEO
Το πρώτο θέμα (που παλεύει και ο σύλλογος με το υπουργείο) είναι αυτό, η χρήση γής. Το δεύτερο είναι να επεκτείνουν τα χ/κ τη δραστηριότητά τους και εκτός χειμώνα. Δεν βγαίνει το 12μηνο με 3 μήνες λειτουργία.
Sp
QUOTE (ΑΛΕΞΗΣ @ Feb 25 2006, 08:14 AM) *
Το δεύτερο είναι να επεκτείνουν τα χ/κ τη δραστηριότητά τους και εκτός χειμώνα. Δεν βγαίνει το 12μηνο με 3 μήνες λειτουργία.
Αυτό είναι πραγματικότητα.Όμως τόσο ο Έλληνας όσο και ο αλλοδαπός,έχουν την Ελλάδα συνυφασμένη με τον Ήλιο και τη θάλασσα και όχι το βουνό. Και σε αυτό συμβάλλει και το ίδιο το υπουργείο τουρισμού. Ο ΕΟΤ στο φετεινό "σποτάκι" του δε δίχνει ούτε μια σκηνή απο ένα βουνό το Καλοκαίρι.Αντίθετα οι Τούρκοι,που είναι ανταγωνιστική χώρα,δείχουν χιονοδρόμους να κάνουν slalom σε μια τεράστια σε πλάτος πίστα!!! Πέρυσι ο ΕΟΤ θυμάμαι ότι έδειχνε τον Παρνασσό. Φέτος γιατί το γυρίσαμε στα ουζάκια,το συρτάκι,και τα ασβεστωμένα δρομάκια των Κυκλάδων;
ΑΛΕΞΗΣ
QUOTE (Sp @ Feb 25 2006, 08:14 AM) *
Φτάνει τα αρμόδια υπουργεία να ξυπνήσουν και να δουν τον χειμερινό τουρισμό, ως πηγή εσόδων και δημιουργίας θέσεων εργασίας και οχι σαν το ελάσσον τμήμα της τουριστικής βιομηχανίας.
Συμφωνώ αν και πιστεύω οτι όλα εξαρτώνται από τις τοπικές κοινωνίες. Γιατί το κράτος εμείς είμαστε δεν είναι οι άλλοι ή οι αυτοί (που λέει κι ο Μάκης). Και θα ξαναγράψω το εξής : όταν στο κοντινό (στο χ/κ) χωριό, τα ξενοδοχεία, οι ταβέρνες, τα cafe δουλεύουν συνεχώς, ανεξάρτητα αν έχει χιόνι στο χ/κ, είναι δεν είναι χιονοδρομική περίοδος, για πιο λόγο να κάτσουν οι τοπικοί παράγοντες να σκάσουν για το χ/κ ;

QUOTE (Sp @ Feb 25 2006, 08:19 AM) *
Πέρυσι ο ΕΟΤ θυμάμαι ότι έδειχνε τον Παρνασσό. Φέτος γιατί το γυρίσαμε στα ουζάκια,το συρτάκι,και τα ασβεστωμένα δρομάκια των Κυκλάδων;
Έλα ντέ, γιατί ;
Μήπως γιατί οι αρμόδιοι θεωρούν οτι εκεί είναι τα πολλά λεφτά και δεν βλέπουν τίποτ' άλλο ;
Μήπως γιατί η θερινή τουριστική περίοδος διαρκεί οκτώ μήνες και είναι και σίγουρη από πλευράς καιρού, ενώ το χιονάκι ξέρουμε αν θα έρθει και πότε ;
Sp
QUOTE (ΑΛΕΞΗΣ @ Feb 25 2006, 08:21 AM) *
Και θα ξαναγράψω το εξής : όταν στο κοντινό (στο χ/κ) χωριό, τα ξενοδοχεία, οι ταβέρνες, τα cafe δουλεύουν συνεχώς, ανεξάρτητα αν έχει χιόνι στο χ/κ, είναι δεν είναι χιονοδρομική περίοδος, για πιο λόγο να κάτσουν οι τοπικοί παράγοντες να σκάσουν για το χ/κ ;
Ας κάνουν τα Χ.Κ κέντρα προετοιμασίας ομάδων.Όπως οι Ελληνικές πάνε στην Αυστρία ή στην Ελβετία για προετοιμασία,ας έρθουν κι εδώ.Βέβαια θα μού πεις και τα 3-5 πηγάδια που έχουν τέτοια υποδομή,δεν τα επισκέπτεται σχεδόν καμιά ομάδα,αλλά κάτι πρέπει να κάνουν.
Το κράτος σαφώς και είμαστε όλοι οι Έλληνες.Απλώς,όπως λέει και ο Πανούσης,έχουμε βάλει τους άχρηστους για τις βρωμοδουλειές!!!!!

QUOTE (ΑΛΕΞΗΣ @ Feb 25 2006, 08:25 AM) *
Μήπως γιατί οι αρμόδιοι θεωρούν οτι εκεί είναι τα πολλά λεφτά και δεν βλέπουν τίποτ' άλλο ; Μήπως γιατί η θερινή τουριστική περίοδος διαρκεί οκτώ μήνες και είναι και σίγουρη από πλευράς καιρού, ενώ το χιονάκι ξέρουμε αν θα έρθει και πότε ;
Κοίτα,χιόνι τα Ελληνικά βουνά θα έχουν.Είτε νωρίς είτε λίγο αργότερα.Το θέμα είναι ότι ακόμα και όταν έχει χιόνι τα χ.κ υπολειτουργούν ή δε λειτουργούν καθόλου.Την περασμένη τρίτη στο Χ.Κ.Π ενώ είχα φτάσει απο τις 08:15,έκανα σκι στις 11:00 επειδή είχε βλάβη η τηλεκαμπίνα...Άλλες φορές για 10χλμ αέρα κλείνει.Και ας μη φυσάει στο επάνω μέρος πολύ.Οι μισοί αναβατήρες δε λειτουργούν λόγω βλάβης,οι άλλοι πάνε πιο αργά και απο το replay...Η Στύγα στο Χ.Κ.Κ μπορεί να "σκάσει" το Σ/Κ που έχει πολύ κόσμο,η Άρτεμις τα ίδια...Παρόμοια προβλήματα μπορεί να έχει και στ'αλλα Χ.Κ της χώρας.Αλλά και το καλοκαίρι,μπορεί να μην έχει αναβατήρες,αλλά έχει πλοία.Ποιος εγγυάται στον αλλοδαπό που έρχεται με 10 ημέρες άδεια στην Ελλάδα,ότι θα φτάσει εγκαίρως στο νησί;Τη μία τα μελτέμια,την άλλη βλάβη στο τάδε πλοίο,πιθανές απεργείες εργαζομένων στις συγκοινωνίες.Δεν είναι και στο θερινό τουρισμό όλα ρόδινα.Το θέμα είναι τί έχει ως πρωτεραιότητα το υπουργείο.Εδώ το κράτος δεν πληρώνει τους φύλακες στους Αρχαιολογικούς χώρους,κι έρχεται ο Ιάπωνας να δει τους δελφούς,και βρίσκει κλειδωμένο το χώρο...
ΑΛΕΞΗΣ
QUOTE (Sp @ Feb 25 2006, 08:35 AM) *
Κοίτα,χιόνι τα Ελληνικά βουνά θα έχουν.Είτε νωρίς είτε λίγο αργότερα
Εννοώ οτι η χιονοδρομική περίοδος είναι μικρή. Σε μερικά χ/κ κρατάει δεν κρατάει δύο μήνες.
Στο δια ταύτα τώρα, βλέπουμε οτι το πρόβλημα είναι γενικότερο. Όπως λες εδώ υπάρχουν προβλήματα στον θερινό τουρισμό και μάλιστα πολλές φορές βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας. Δεν θα υπάρχουν στον χειμερινό τον οποίο οι περισσότεροι ανακάλυψαν τα τελευταία χρόνια ;
zox
Καμιά μελέτη ως προς τον εκσυγχρονισμό και επέκταση του χ/κ έχει γίνει μέχρι τώρα ????
Sp
QUOTE (zox @ Feb 25 2006, 01:39 PM) *
Καμιά μελέτη ως προς τον εκσυγχρονισμό και επέκταση του χ/κ έχει γίνει μέχρι τώρα ????

Οι μελέτες κοστίζουν.Άσε που χωρίς να υπάρχει πρόθεση να επεκταθεί το Χ.Κ.Π ή να εκσυγχρονιστεί είναι άχρηστη η μελέτη.
zox
Mα εκεί πάει το πράγμα... smile.gif smile.gif smile.gif .Αν έστω υπήρξε σαν σκέψη (δημοσίου ή ιδιώτη) κάποια εποχή,ώστε να δαπανηθούν ορισμένα χρήματα έστω για μια προκαταρτική μελέτη,π.χ ως προς τις δυνατότητες του βουνού ή τα κλιματολογικά,εδαφολογικά χαρακτηριστικά που ενδιαφέρουν για την "εν δυνάμει" ανάπτυξη ενός σοβαρού χ/κ κλπ.Εννοείται ότι δεν μιλάω για μελέτες εφαρμογής,θα ήταν εντελώς άτοπο εξάλλου,εφόσον δεν έχει διευθετηθεί πρώτα αυτό το περίφημο "ιδιοκτησιακό καθεστώς".
tex
QUOTE (Sp @ Feb 25 2006, 04:36 PM) *
Οι μελέτες κοστίζουν.Άσε που χωρίς να υπάρχει πρόθεση να επεκταθεί το Χ.Κ.Π ή να εκσυγχρονιστεί είναι άχρηστη η μελέτη.

Γι'αυτο τα εργα στην Ελλαδα ειναι η χαρα του εργολαβου. Γιατι οι μελετες
ειναι παντα ανολοκληρωτες, γινονται στο παραπεντε και περικοπτεται απο
το αντικειμενο για να μεινει χαμηλα η αμοιβη (πολυ χαμηλα). Στη συνεχεια
ο εργολαβος υπερκοστολογει τις "τρυπες" που βρισκει (και που επειδη ξερει
οτι θα βρει δινει μεγαλη εκπτωση για να παρει το εργο).
Συνηθως δε οι μελετες που λειπουν ειναι το υποβαθρο της τελικης μελετης.
Να σας θυμισω το περιφημο φραγμα σε καποιο νησι (δε θυμαμαι ποιο)
που ποτε δε γεμισε με νερο αφου δεν εγινε ποτε υδρολογικη μελετη
αλλα η αποφαση οχι μονο για τη διαστασιολογηση αλλα και για τη σκοπιμοτητα
της κατασκευης παρθηκε με βαση στοιχεια του '60. Η το οδικο δικτυο
στην Πελοποννησο που καταστραφηκε απο τις καθιζησεις του εδαφους
αφου ποτε δεν εγιναν πληρεις γεωτεχνικες μελετες -γιατι κοστιζουν!!
Και φυσικα τα μεγαλα ιδιωτικα τεχνικα εργα οπως η αττικη οδος, η ζευξη
Ριου-Αντιρριου δεν ειχαν ουσιαστικα υπερβασεις στον προυπολογισμο
γιατι βασιστηκαν σε ακριβεις μελετες .

Tex
mil
QUOTE (tex @ Feb 25 2006, 06:55 PM) *
Γι'αυτο τα εργα στην Ελλαδα ειναι η χαρα του εργολαβου. Γιατι οι μελετες
ειναι παντα ανολοκληρωτες, γινονται στο παραπεντε και περικοπτεται απο
το αντικειμενο για να μεινει χαμηλα η αμοιβη (πολυ χαμηλα). Στη συνεχεια
ο εργολαβος υπερκοστολογει τις "τρυπες" που βρισκει (και που επειδη ξερει
οτι θα βρει δινει μεγαλη εκπτωση για να παρει το εργο).
Συνηθως δε οι μελετες που λειπουν ειναι το υποβαθρο της τελικης μελετης.
Να σας θυμισω το περιφημο φραγμα σε καποιο νησι (δε θυμαμαι ποιο)
που ποτε δε γεμισε με νερο αφου δεν εγινε ποτε υδρολογικη μελετη
αλλα η αποφαση οχι μονο για τη διαστασιολογηση αλλα και για τη σκοπιμοτητα
της κατασκευης παρθηκε με βαση στοιχεια του '60. Η το οδικο δικτυο
στην Πελοποννησο που καταστραφηκε απο τις καθιζησεις του εδαφους
αφου ποτε δεν εγιναν πληρεις γεωτεχνικες μελετες -γιατι κοστιζουν!!
Και φυσικα τα μεγαλα ιδιωτικα τεχνικα εργα οπως η αττικη οδος, η ζευξη
Ριου-Αντιρριου δεν ειχαν ουσιαστικα υπερβασεις στον προυπολογισμο
γιατι βασιστηκαν σε ακριβεις μελετες .
Tex

Για να γίνει μία μελέτη, εσύ που είσαι ιδιοκτήτης πρέπει να μου πεις τι μελέτη θέλεις. Αν θέλεις να σου φτιάξω το σπίτι σου και μου επιμένεις να σου φτιάξω μόνο την αρχιτεκτονική μελέτη και αργότερα θα γίνει και η στατική και η θερμομόνωση, κλπ και πας μετά εσύ με την αρχιτεκτονική μόνο για να χτίσεις γιατί έτσι γουστάρεις, το πρόβλημα δεν το έχει η μελέτη, αλλά εσύ.
Όταν στην Μαλακάσα έφυγε όλο το βουνό και χάλασε η νέα Εθνική οδός, δεν έφταιγε η γεωτεχνική μελέτη που δεν υπήρχε, αλλά το ότι η νομοθεσία είναι απαρχαιωμένη, ότι στηρίχθηκε στο ότι μία παράγραφος της νομοθεσίας επέτρεπε το να μην γίνει γεωτεχνική μελέτη όταν κάνεις διαπλάτυνση οδού, με αποτέλεσμα αυτά που έγιναν. Αν πάλι γινόταν η γεωτεχνική μελέτη, κάποιοι άλλοι θα φώναζαν τότε ότι ορίστε τα τρώνε τα λεφτά σε άχρηστες μελέτες. Τελικά δεν υπάρχει κάποιος που να ορίζει τι πρέπει να γίνει και τι όχι και γι'αυτό γινεται το μπάχαλο. Και πάντα ξέρουμε το εξιλαστήριο θύμα, ο κακός μηχανικός, ή ο εργολάβος, ή ο μελετητής. Καλό θα είναι στην κάθε περίπτωση ο καθ'ένας να αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης του.
Sp
Ένα έργο,πριν παραδωθεί και κοπούν οι κορδέλες των εγκαινίων,έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν.Στο μεσοδιάστημα μπορεί να μεσολαβήσουν πολλά.Αν κάνουν τώρα π.χ γεωλογική μελέτη για την κατασκευή ενός δρόμου,μετά απο 10 χρόνια που θα έχει ολοκληρωθεί,μπορεί να έχουν μεταβληθεί πολλά στοιχεία.Τώρα για το Χ.Κ.Π,αν ξεκινήσουν μια μελέτη για την επέκταση του χ.κ,μπορεί όταν βρεθούν τα χρήματα και λυθούν τ΄άλλα προβλήματα,να υπάρξουν νέα στοιχεία.Θα θυμάστε την επέκταση του Μετρό προς το Μοναστηράκι.Μελέτες υπήρχαν.Αλλά δεν περίμεναν όταν άρχισαν να σκάβουν,ότι θα βρεθούν μπροστά στον Ηριδανό ποταμό,και ότι θα βρουν τόσο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.
zox
Αναμφίβολα τα "απρόοπτα" παρουσιάζονται,αλλά όσο πιο σοβαρή είναι μια μελέτη ,τόσο λιγότερα είναι αυτά,αλλά κι εκείνα που θα μείνουν μοιραία απέξω αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά.

Στο Βελβεντό τι γίνεται???Νομίζω την μελέτη + κατασκευή ενός τελεφερίκ για αρχή την έχει αναλάβει ξένη-σοβαρή και έμπειρη-εταιρεία,μήπως αν γινόταν κάτι ανάλογο σε Παρνασσό,δεν θα υπήρχαν λιγότερες πιθανότητες για κακοτεχνίες και μελλοντικά ξηλώματα,βλάβες ????.Και εννοώ να αφήσουμε επιτέλους τους ανθρώπους που πραγματικά ξέρουν,να κάνουν τη δουλειά που πραγματικά ξέρουν,χωρίς κομπογιαννίτικες, παρεμβάσεις παρα-συμφερόντων.Εξάλλου δεν είναι κακό να απευθυνόμαστε ακόμα και σε ξένες εταιρείες για έργα,που τόσα χρόνια έχει αποδειχθεί,ότι "εμείς" δεν έχουμε την απαραίτητη γνώση-εμπειρία.Π.χ η γέφυρα Ρίου-Αντιρίου,χωρίς να ξέρω και ακριβώς τι "φαγώθηκε" ή τι ενδεχομένως δεν έγινε όπως είχε σχεδιαστεί,πάντως παραδόθηκε εγκαίρως και μέχρι τώρα-αν εξαιρέσουμε ένα περιστατικό,λειτουργεί σωστά.Στη μελέτη+κατασκευή κύριο λόγο μέσα στην κοινοπραξία είχαν γαλλικές τεχνικές εταιρείες,αν δεν απατόμαι.

Αλλά μάλλον ξεφύγαμε από το αρχικό θέμα.... huh.gif huh.gif huh.gif
Sp
Εννοείται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει η τεχνογνωσία για χιονοδρομικά.Σίγουρα πρέπει να έρθουν εταιρείες με εμπειρία.Ποιός θα τις πληρώσει όμως;Εδώ είναι το θέμα...
zox
Προφανώς εγώ κι εσύ...στην τελική wink.gif wink.gif wink.gif ,αλλά τουλάχιστον να βγει κάτι σωστό,ώστε να πεις χαλάλι.Αν είναι να πληρώνουμε πάλι για στραβομάρες-ηθελημένες ή άθελες-,ε δεν κάνουμε για μια ακόμη φορά τίποτα και οι διευθυντές θα συνεχίζουν να διαδέχονται ο ένας τον άλλο με "ποδοσφαιρικούς" ρυθμούς.... sad.gif sad.gif sad.gif
Sp
QUOTE (zox @ Feb 25 2006, 09:52 PM) *
Προφανώς εγώ κι εσύ...στην τελική wink.gif wink.gif wink.gif ,αλλά τουλάχιστον να βγει κάτι σωστό,ώστε να πεις χαλάλι.Αν είναι να πληρώνουμε πάλι για στραβομάρες-ηθελημένες ή άθελες-,ε δεν κάνουμε για μια ακόμη φορά τίποτα και οι διευθυντές θα συνεχίζουν να διαδέχονται ο ένας τον άλλο με "ποδοσφαιρικούς" ρυθμούς.... sad.gif sad.gif sad.gif

Το θέμα είναι ότι απο τους πολίτες τα πέρνουν ότι και να γίνει.Πού πάνε όμως τα λεφτά αυτά;Μονίμως η Ελληνική οικονομία έχει ελείματα...(έτσι λενε!)
tex
QUOTE (mil @ Feb 25 2006, 09:49 PM) *
Τελικά δεν υπάρχει κάποιος που να ορίζει τι πρέπει να γίνει και τι όχι και γι'αυτό γινεται το μπάχαλο. Και πάντα ξέρουμε το εξιλαστήριο θύμα, ο κακός μηχανικός, ή ο εργολάβος, ή ο μελετητής. Καλό θα είναι στην κάθε περίπτωση ο καθ'ένας να αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης του.

Συμφωνω απολυτα μαζι σου. Και σιγουρα δεν ειναι κακος ο εργολαβος,
με αυτο το νομοθετικο πλαισιο δουλευει, αυτα κανει.
Το προβλημα ειναι οτι το κρατος ειμαστε εμεις. Εμεις πληρωνουμε τις
σπαταλες, εμεις χρησιμοποιουμε τις ημιτελεις υποδομες.
Το "μπαχαλο" υπαρχει γιατι βολευει και γιατι σχεδον κανεις δεν ελεγχει
και δε διαμαρτυρεται (απλα ψηφιζει ανα 4 χρονια).
Ομως συλλογικοτητες σαν του snowclub μπορουν να παιξουν σημαντικο
ρολο τελικα.

Tex.
mil
QUOTE (tex @ Feb 26 2006, 12:00 PM) *
Ομως συλλογικοτητες σαν του snowclub μπορουν να παιξουν σημαντικο
ρολο τελικα.

Tex.

Συμφωνώ, γι'αυτό και κανείς από τα ΧΚ δεν ενδιαφέρεται να κάνει ουσιαστικές σχέσεις με τον σύλλογο, λες και είναι μπαμπούλας. Από τους 2, φαγώθηκαν και οι 2 και μόνον ο 1 εξακολουθεί να μας δίνει τα φώτα του. Από τους υπόλοιπους χορτάσαμε απειλές.
Τα ίδια τα ΧΚ προσπαθούν να "κλείσουν" αν μπορούν την φωνή του καθ'ενός μας. Η μάσα είναι καλή.
mainalo
Μάσα πιστέυω οτι δεν υπάρχει στα χ.κ,εδώ τα εσοδά τους δεν φτάνουν για την ετήσια συντηρησή τους.Κάποιος ανέφερε οτι τα χ.κ του εξωτερικου εχουν κέρδη για να αποσβένουν και τις εγκαταστάσεις τους,εδω κάνετε μεγάλο λάθος απλά στο εξωτερικό τα χρηματοδοτούν και τα στηρίζουν απο αλλού όπως το 2-5% απο τους όμορους δήμους αλλά και απο το κράτος για αυτό και επενδύουν συνεχώς και δεν έχουν τα προβλήματα που έχουμε στην Ελλάδα.
panagiotis
Μόλις διάβασα την εφημερίδα του νησιού μου, της Αμοργού και είχε ως πρωτοσέλιδο την δρομολόγηση υδροπλάνου από τον Πειραιά σε ένα νησί της άγονης γραμμής. Άσχετο βέβαια με το θέμα εδώ αλλά μέσα μου σκέφτηκα "κοίτα πράγματα που θέλουν να κάνουν για αύξηση του θερινού τουρισμού, για τον χειμερινό θαρρώ ότι πρέπει να γίνει πραξικοποίημα μπας και δούμε τίποτα της προκοπής" blink.gif blink.gif
Επίσης διαβάζω ότι ο γνωστός ΕΟΤ που έχει πολλές πληγές, σκοπεύει να μας χρηματοδοτήσει για να φτιάξει ο δήμαρχος καταφύγιο τουριστικών σκάφων ενώ πραγματικά δεν το χρειαζόμαστε.
Και εδώ αναρωτιέμαι, ο ΕΟΤ θέλει να φτιάχνει πράγματα που ενδεομένως να μην τα χρειαζόμαστε.
Τα χιονοδρομικά βρίσκονται σε κανά πλάνο; Εστώ και σε κανένα από εκείνα τα περήφιμα 5ετές πλάνα; unsure.gif

Στο θέμα μας, να προσθέσω ότι τα συρόμενα, απ'οσο είδα στην Αυστρία τουλάχιστον, είναι επί το πλείστον μικρά σε μίκος και εξυπηρετούν πίστες με μικρή κλίση. Π.χ. κάποιος μετά από διαδρομή 5χλμ σε κόκκινη πίστα περνώντας από πόρτες και μετρώντας χρόνους, θα έχει το κουράγιο να σταθεί πάλι όρθιος σε συρόμενο και μάλιστα 5χλμ; (εστώ και αν είναι λέμε τώρα 3χλμ αλλά με μεγαλύτερη κλίση, ελπίζω να καταλάβατε) Ενώ με το καρεκλάκι, ξεκουράζεται λίγο. Είναι σαν να βάζεις κάποιον να τρέχει σε μαραθώνιο επί 6-7 ώρες.
Στο Mayrhofen, είδα μόνο ένα συρόμενο, 300-400 μέτρα που εξυπηρετεί μια πράσινη-μπλε πίστα. Και ουσιαστικά υπάρχει για να μπορούμε να πάμε από την βάση του ενός εναέριου στη βάση του άλλου.

Και τέλος, να πω ότι αν ένα χκ ήταν στα χέρια ενός ιδιώτη και εκείνος κάνει όπως κάνουν οι εφοπλιστές (σαν τον Παναγή και τον Σήφη, όχι τον άλλον που αυτοκτόνησε dry.gif ), τότε θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα. Οι εφοπλιστές που ουσιαστικά είναι επάγγελμα εποχιακό, λέμε τώρα αφού την μεγαλύτερη κίνηση στα πλοία τους την βλέπουν τα καλοκαίρια, ξοδεύουν αλύπητα δισεκατομμύρια.
1 από εκείνα τα δισεκατομμύρια δεν αρκούν εστώ και για έναν καλό αναβατήρα που θα καλύπτει πάνω από το 80% του χκ;
gmak
QUOTE (panagiotis @ Mar 2 2006, 12:52 AM) *
Επίσης διαβάζω ότι ο γνωστός ΕΟΤ που έχει πολλές πληγές, σκοπεύει να μας χρηματοδοτήσει για να φτιάξει ο δήμαρχος καταφύγιο τουριστικών σκάφων ενώ πραγματικά δεν το χρειαζόμαστε.
Και εδώ αναρωτιέμαι, ο ΕΟΤ θέλει να φτιάχνει πράγματα που ενδεομένως να μην τα χρειαζόμαστε.
Τα χιονοδρομικά βρίσκονται σε κανά πλάνο; Εστώ και σε κανένα από εκείνα τα περήφιμα 5ετές πλάνα; unsure.gif

Αν μιλάμε για μαρίνα, θυμάμαι από περσινό άρθρο οικονομικής εφημερίδας ότι και χρειαζόμαστε και πρέπει να είναι φτηνή λόγω του ανταγωνισμού με την Τουρκία.
QUOTE (panagiotis @ Mar 2 2006, 12:52 AM) *
Και τέλος, να πω ότι αν ένα χκ ήταν στα χέρια ενός ιδιώτη και εκείνος κάνει όπως κάνουν οι εφοπλιστές (σαν τον Παναγή και τον Σήφη, όχι τον άλλον που αυτοκτόνησε dry.gif ), τότε θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα. Οι εφοπλιστές που ουσιαστικά είναι επάγγελμα εποχιακό, λέμε τώρα αφού την μεγαλύτερη κίνηση στα πλοία τους την βλέπουν τα καλοκαίρια, ξοδεύουν αλύπητα δισεκατομμύρια.
1 από εκείνα τα δισεκατομμύρια δεν αρκούν εστώ και για έναν καλό αναβατήρα που θα καλύπτει πάνω από το 80% του χκ;

Οι σοβαροί εφοπλιστές, αυτοί που κάνουν επενδύσεις, έχουν εμπορικά και επιβατηγά πλοία. Οι υπόλοιποι συνήθως εκμεταλλεύονται 2-3 πλοία που τους έμειναν απ τον πατέρα τους μέχρι να... βυθιστουν dry.gif

Επίσης ξέρεις πως το ρίσκο και η απόσβεση της επένδυσης σε πλοία από χ/κ απέχει έτη φωτός σε χώρες σαν την Ελλάδα.

Πολύ ενδιαφέρουσα η κουβέντα για τα λιφτ, όσων αφορά τον Παρνασσό με έχουν καλύψει οι προηγούμενοι.
tex
Γιατι οι τραπεζες τον πεισανε να παιρνει δανειο για να χρηματοδοτει τα "ονειρα του"
και μετα του υποδειξανε και ονειρα-(δευτερο εξοχικο, τριτο αυτοκινητο κλπ).
Διαφημισανε οτι ειναι φτηνοτερο το σπιτι αποτο ενοικιο και πηρανε οι τιμες την ανηφορα.

tex
panagiotis
Γιώργο gmak, αυτό με την μαρίνα το είπα γιατί ήδη ένα μεγάλος χώρος της υπάρχουσας προβλήτας δεν χρησιμοποιείται. Άρα γιατί να φτιαχτεί κάτι νέο ενώ το παλιό δεν χρησιμοποιείται 100%;

Ας μην βγούμε off topic όμως.
Απλά το σκεπτικό αυτό νομίζω ότι θα μπορούσα να τεριάζει και με τα χκ
tetzas
Άσχετο...

@Panagiotis
Ελπίζω τα χ/κ να μπούνε σε καλύτερα πλάνα από αυτά των υδροπλάνων, διοτι τα συγκεκριμένα βρίσκονται στα πλάνα περίπου 12 χρόνια!
silmarils
Επαναφέρω το τοπικ στην επιφάνεια. Δεν ξέρω πόσοι από την παρέα του cat της κυριακής ήταν μπροστά σε μια συζήτηση που έγινε με τον πάππο (νομίζω Χρήστος Λάππας και moonsoda) σχετικά με το θέμα επέκτασης του χιονοδρομικού.

Έλεγε λοιπόν ο Πάππος ότι σχέδια για την επέκταση του χιονοδρομικού υπάρχουν. Έχουν συνταχθεί ολοκληρωμένες μελέτες για σειρά αναβατήρων στα άνω κελλάρια για αξιοποίηση της τεράστιας αυτής έκτασης. Έχουν μάλιστα βρεθεί και χρηματοδότες που είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν. Και το πρόβλημα που ανέφερε είναι πως το θέμα κολλάει πάντα πολιτικά, πως θα δωθούν οι άδειες από Υπ. Γεωργίας κτλ.
ΑΛΕΞΗΣ
Για να προχωρήσει οτιδήποτε πρέπει να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό, στην προκειμένη περίπτωση η χρήση γης. Μέχρι τώρα αρκετά πράγματα είναι στον αέρα.
Εδώ και λίγες ημέρες ο ΕΟΤ ζήτησε από τα χ/κ να στείλουν οτι χαρτιά έχουν και αφορούν στην χρήση γης με την προοπτική να ξεκινήσει η διαδικασία κατάθεσης νομοσχεδίου που θα ξεκαθαρίζει την κατάσταση και θα λύνει τα περισσότερα προβλήματα.
Εάν δεν γίνει αυτό, ο Παρνασσός είναι ο τελευταίος που θα επεκταθεί προς οποιαδήποτε κατέυθυνση.
mil
QUOTE (silmarils @ Mar 27 2006, 04:49 PM) *
Επαναφέρω το τοπικ στην επιφάνεια. Δεν ξέρω πόσοι από την παρέα του cat της κυριακής ήταν μπροστά σε μια συζήτηση που έγινε με τον πάππο (νομίζω Χρήστος Λάππας και moonsoda) σχετικά με το θέμα επέκτασης του χιονοδρομικού.

Έλεγε λοιπόν ο Πάππος ότι σχέδια για την επέκταση του χιονοδρομικού υπάρχουν. Έχουν συνταχθεί ολοκληρωμένες μελέτες για σειρά αναβατήρων στα άνω κελλάρια για αξιοποίηση της τεράστιας αυτής έκτασης. Έχουν μάλιστα βρεθεί και χρηματοδότες που είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν. Και το πρόβλημα που ανέφερε είναι πως το θέμα κολλάει πάντα πολιτικά, πως θα δωθούν οι άδειες από Υπ. Γεωργίας κτλ.

Δεν είμαι σε θέση να αντικρούσω ουσιαστικά όλα αυτά, όμως μου φαίνονται λίγο υπερβολικά όσα μεταφέρθηκαν.
Σχέδια για επέκταση του ΧΚ δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν. Εδώ στο φόρουμ μας μόνον υπάρχουν τόσα σχέδια. Εδώ και 30 χρόνια είναι δυνατόν να μην υπήρξε ένας εργαζόμενος, ένας Δ/ντης που να μην έκανε κάποιο σχέδιο;
Όσον αφορά τις μελέτες (οι οποίες φαντάζομαι πληρώθηκαν) εμείς σίγουρα μπορούμε να φτιάξουμε μία και μάλιστα δωρεάν (και μπορεί να είναι και καλύτερη όσον αφορά το ΧΚ). Το θέμα είναι ποιος έκανε την μελέτη, τι περιλαμβάνει και πότε έγινε (είναι σύγχρονη σήμεραwink.gif. Γιατί για παράδειγμα δεν είναι δύσκολος ο σχεδιασμός νέων πιστών ή νέων λιφτ. Τι θα γίνει όμως με την πρόσβαση στο βουνό; Με τις ανάγκες σε ενέργεια; Θα πρέπει να γίνει κατασκευή νέων σαλέ (ή γενικότερα κτιρίων εξυπηρέτησης του κόσμου); θέσεις στάθμευσης; Πλάνο ανάπτυξης του βουνού (έστω ότι μπαίνει τηλεκαμπίνα από Αμφίκλεια, τι συνέπειες θα έχει στην ανάπτυξη της Αμφίκλειας, στην οδική πρόσβαση της, στην ανάγκη ύδρευσης των νέων σπιτιών που θα κτιστούν εκεί, κλπ); Θα πρέπει να γίνουν νέοι δρόμοι; Θα κόψεις δέντρα; Υπάρχει ακόμα σειρά ατελείωτων ερωτημάτων που δεν μπορούν να μπουν όλα εδώ.
Όσον αφορά για τους χρηματοδότες, επειδή μιλάμε για μεγάλα ποσά, σίγουρα δεν είναι τόσοι πολλοί αυτοί που θα διέθεταν τέτοιο ποσό για χιονοδρομική επένδυση, άρα θα είχαν τους τρόπους να πιέσουν την πολιτεία στην υλοποίηση των σχεδίων αυτών αν όντως υπήρχαν και οι μελέτες και τα λεφτά και τα πάντα έτοιμα.
Το ότι η πολιτεία είναι όπως πάντα ανέτοιμη, είναι φυσικά ένας πρόσθετος ανασταλτικός παράγοντας.
Εγώ πάντως όλα αυτά τα περί σχεδίων, τα ακούω με κάποια επιφύλαξη.
Nickel
H παλια μελετη που υπαρχει ειναι της POMA.
Οχι δεν εχει τηλεκαμπινα απο Αμφικλεια γιατι ειναι μακρυα (μη τρεξετε να αγορασετε γη. tongue.gif )

Όσον αφορά τις μελέτες (οι οποίες φαντάζομαι πληρώθηκαν) εμείς σίγουρα μπορούμε να φτιάξουμε μία και μάλιστα δωρεάν (και μπορεί να είναι και καλύτερη όσον αφορά το ΧΚ)
Ε καλα μη τα ισοπεδωσουμε και ολα tongue.gif
Aπο τετοιες "μελετες" πχ στη Βασιλιτσα στησαν ενα πιατο και πηγε χαμενο. Ή αναγκαζονται και σκαβουν για να περναει το καρεκλακι...
Το σιγουρο ειναι ΕΝΑ. Οπως λεει και η Nickelenia "σε 15-20 χρονια που θα εχει γινει χιονοδρομικο στα Ανω Κελλαρια θα λες στα παιδια σου οτι τα ειχες περπατησει πολυ πριν το "πολιτισμο" " wink.gif
Φοβαμαι ομως οτι πιο πιθανο ειναι να μας προλαβει το φαινομενο του θερμοκηπιου και να μην εχουμε χιονια παρα να δουμε κατι εκει πανω. tongue.gif
panagiotis
Kαι γι'αυτό αντί να τρέξουμε να αγοράσουμε γη στην Αμφίκλεια, να τρέξουμε να την αγοράσουμε στην Σκανδιναβία κατά προτίμηση tongue.gif
tetzas
QUOTE (Nickel @ Mar 28 2006, 01:24 AM) *
... Οπως λεει και η Nickelenia "σε 15-20 χρονια που θα εχει γινει χιονοδρομικο στα Ανω Κελλαρια θα λες στα παιδια σου οτι τα ειχες περπατησει πολυ πριν το "πολιτισμο" " ...

Αυτό τώρα να το λάβουμε ως είδηση? wink.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.