Help - Search - Members - Calendar
Full Version: ΠΡΕΠΕΙ ΕΝΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙ ΚΑΡΤΕΣ;
Snowclub.gr Forums > Βουνό και χιόνι > Χιονοδρομία και Ασφάλεια
Pages: 1, 2
panpanou
αυτό το ΣΚ 19-20 Ιαν 2008 ήταν ένα πάρα πολύ ωραίο ΣΚ για χιονοδρομία στον Χελμό !!!...
ο ουρανός καταγάλανος, νηνεμία, απέραντη θέα στα βουνά, θέα στην θάλασσα, ωραίο τριζάτο χιόνι .... la joie de vivre ....

και το ΧΚ Καλαβρύτων στα καλύτερα του ...
οι πίστες πολύ καλά στρωμένες, τα lifts χωρίς διακοπές ... καλή σήμανση .... καλή σήμανση ασφάλειας .... όλα ρολόι .....
πολλά μπράβο στους ανθρώπους του Κέντρου ....

η ΜΟΝΗ (επικίνδυνη) ΠΑΡΑΦΩΝΙΑ ερχόταν από τους χρήστες:

οι πολλοί snowboarders και οι λιγότεροι σκιέρ που κατέβαιναν ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ (γεμάτες κόσμο) ΠΙΣΤΕΣ έχοντας αναπτύξει τρομερά, ΜΑ ΤΡΟΜΕΡΑ, μεγάλες ταχύτητες ...... σε σημείο που οποιαδήποτε σύγκρουση (αν συνέβαινε ....) να ήταν βαρύτατη σε συνέπειες .....
το ότι δεν συνέβη σύγκρουση (τουλάχιστον αντιληπτή από εμάς) ήταν θέμα πολύ μεγάλης τύχης ....

με μαθηματική ακρίβεια, και όχι με τον νόμο των πιθανοτήτων, αυτό ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ .....

Κατέβηκα και ανέφερα τι συνέβαινε στις πίστες στον Δντή του Κέντρου κ. Γ. Τσεκούρα.
Ο άνθρωπος ήταν γνώστης της κατάστασης. Στην συνομιλία μαζί του, του είπα την άποψη μου, ότι το Κέντρο πρέπει να αφαιρεί κάρτες και να διώχνει τους χιονοδρόμους που είναι δυνητικά επικίνδυνοι για τους υπολοίπους ....
Μου απάντησε ότι τυπικά και νομικά δεν έχει τέτοιο δικαίωμα και δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα .... μου έδωσε την εντύπωση ότι καταλαβαίνει τι γίνεται αλλά είναι με δεμένα χέρια .....
Η συζήτηση μας τελείωσε εκεί ....

Η άποψη μου είναι αντίθετη από την άποψη του Διευθυντή.
Για μένα δεν είναι θέμα νόμων ή τυπικής διαδικασίας ....
Και είναι αντίθετη διότι έκανα σκι με την κόρη μου 14 ετών και το παιδάκι τα είδε όλα ..... κινδύνεψε όχι μία αλλά αρκετές φορές ... από τέτοια τελείως ανεύθυνη συμπεριφορά ..... όπως κινδύνεψα και εγώ ....
και δεν υπήρχε η δυνατότητα να προστατευτεί ούτε από εμένα ούτε από κανέναν άλλον ....

Κάνω σκι πάρα πολλά χρόνια, αλλά αυτό που έζησα το ΣΚ δεν το έχω ξαναδεί... ήταν κατάσταση αλλοφροσύνης ... κατάσταση ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΛΕΓΧΟ ....

Νομίζω ότι η εκτίμηση της συμπεριφοράς ενός χιονοδρόμου ως επικίνδυνης για την ασφάλεια των άλλων, οπλίζει τα χέρια ενός Διευθυντή και των ανθρώπων του, ώστε να κάνουν αυτό που είναι αυτονόητο.
Να πετάξουν έξω από τις πίστες ενός Κέντρου ανθρώπους που απειλούν την σωματική ακεραιότητα των υπολοίπων ....

Και δεν υπάρχει κανείς, νομίζω, που θα εναντιωθεί σε μια τέτοια απόφαση...
JohNi
Το σημαντικο ειναι να ''διαβαζεις'' σωστα την πιστα.Για εμενα αυτο σημαινει οτι πριν και κατα την καταβαση μου ελεγχω τις θεσεις των υπολοιπων των χιονοδρομων και μαντευω την πιο πιθανη πορεια τους.Δεν ειναι σωστο να δημιουργουμε με τις γραμμες μας με τη λογικη οτι ολη η πιστα μας ανηκει ...οσο και αν αποζηταμε την αισθηση ελευθεριας στο βουνο!

Κανονες για χιονοσανιδοδρομους laugh.gif και σκιερ...αληθεια,τους σκιερ δε θα επρεπε να τους αναφερει ως χιονοπεδιλοδρομους? laugh.gif laugh.gif laugh.gif
IPB Image
Αννα
Μούμπλε μούμπλε, αν και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να το ψάξει κανείς το πράγμα και νομικώς, νομίζω ότι αυτή είναι η τελευταία λύση για όλους μας.

Εμείς, και μόνο που το συζητάμε το θέμα, είμαστε προφανώς υποψιασμένοι για την επικινδυνότητα της κατάστασης. Το ζήτημα είναι το ίδιο το χ/κ να βρει μια απλή και αποτελεσματική συνταγή για να επιβάλει σιωπηρώς τους κανόνες του, που δεν είναι απλώς κανόνες 'καλής συμπεριφοράς', αλλά μάλλον κανόνες στοιχειώδους επιβίωσης για όλους τους χιονοδρόμους.

Δηλαδή, με τον ίδιο τρόπο που π.χ. ένας κατά τα άλλα τζαμπατζής τυπάκος αναγκάζεται να πληρώσει το τίμημα για να μπει στο αβγό ή αναγκάζεται να φορέσει πέδιλα/σανίδα για να ανέβει στα λιφτς, με τον ίδιο τρόπο λοιπόν ο ίδιος άνθρωπος μπορεί να συμμορφωθεί προς κάποιον άλλο κανόνα,

αρκεί να βρεθεί κάποιος Χριστιανός να του τον πει απλά, ξεκάθαρα αλλά και επιτακτικά!! wink.gif

Π.χ., οι άνθρωποι στα λιφτς έχουν επιβάλει με τον τρόπο τους τον κανόνα του να φοράς τον εξοπλισμό σου. Άλλες παρόμοιας πρόληψης φόρμουλες δεν μπορούν να εφαρμόσουν;

Ας πούμε, το φυλλαδιάκι που μας έδειξες, JonNi, μού φάνηκε μια χαρά ως βοήθημα και απ'ό,τι κατάλαβα, γίνεται κατά καιρούς μοίρασμα παρόμοιων ενημερωτικών κειμένων...

Υ.Γ. Ασφάλεια από/για όλους, σκιερς και σνόουμπόρντερς. Όχι, για να μην παρεξηγηθώ!
Σνόουμπόρντερς, σας αγαπάμε!! (το διάβασες, Χρήστο Λάππα;;) tongue.gif tongue.gif
leonp
QUOTE(panpanou @ Jan 22 2008, 01:16 AM) [snapback]110689[/snapback]
Να πετάξουν έξω από τις πίστες ενός Κέντρου ανθρώπους που απειλούν την σωματική ακεραιότητα των υπολοίπων ....

NAI

Κόσμο έχει στη πίστα μερικά Σ/Κ (και αργίες) το χρόνο και μόνο μερικές ώρες. Αυτές τις λίγες ώρες πηγαίνεις σιγά και προσέχεις.

Αν είσαι μάγκας και τρέχεις, ανέβα 8:30 το πρωί στο γρήγορο χιόνι και ξεσκίσου στην άδεια πίστα. Όχι στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής.

Olga
υψηλότερες ταχύτητες από αυτές του νυχτερινού δεν εχω ξαναδεί στον Παρνασσό ohmy.gif ...ολοι έτρεχαν λες και δεν υπήρχε αύριο (σκιερ & σνoουμπορντάδες)
και εγω ψιλοτρέχω (για το σκι που κανω) αλλα το Σα πραγματικά φοβόμουν, κοιτούσα συνεχώς πίσω blink.gif
Captain Powder
Κάτι έγινε στο νυχτερινό και "σεληνιαστίκαμε" όλοι.
Λύυυυυσσσσσσσσσαααααα λέεεεεεεεμε laugh.gif laugh.gif laugh.gif
medos
ειναι παρομοιο φαινομενο με αυτο που συμβαινει στους δρομους. Ταχυτητα χωρις ελεγχο, κανενας σεβασμος στον αλλο οδηγο και ο νομος της ζουγκλας σε ισχυ. Γιατι να διαφερει η πιστα καποιου χιονοδρομικου?
gili
Καλημερα,
Εγω παντως αντιμετωπιζω ενα αλλο προβλημα που κατα τη γνωμη μου ειναι εξισου κ ισως κ πιο σημαντικο απο το θεμα της ταχυτητας. Καταρχας για το θεμα της ταχυτητας συμφωνω οσων αφορα τις πρασινο-μπλε πιστες..αλλα οταν ανεβαινουν αρχαριοι στις κοκκινεσ(στυγα κλπ) εκει δε μπορουν να εχουν την απαιτηση για ταχυτητες κλπ αντιθετως εμεις πρεπει να απαιτησουμε να μην ανεβαινουν κ μας χαλανε την απολαυση καθως πρεπει να σταματαμε καθε 10 μετρα για το καθε πτωμα που υπαρχει μπροστα μας.
Οσο για τα Καλαβρυτα εγω ειδα ενα ακομα τραγικο.. κατεβαινοντας τη στυγα ναι ναι καπιοι χωρις σκι τη μια φορα κ με φωκιεσ την αλλη κ να ανεβαινουν το βουνο κανοντας ορειβασια και καλα ΜΕΣΑ στην πιστα χωρις να νοιαζονται καν του τι συμβαινει..
Και τελος το τραγικοτερο που το ειδα και Καλαβρυτα αλλα και ΠΑρνασσο που ειμουν πσκ..Τους γονεις με τα παιδακια που ανεβαινουν μια φορα το χρονο στα χιονια και παιρνουν ενα ελκυθρο.. Ειδα λοιπον παιδακια με γονεις στα καλαβρυτα μεσα στην πιστα μπροστα απο το σαλε να αδιαφορουν για το γεγονος οτι ειναι μεσα σε πιστα κ να κανουν ανενοχλητα ελκηθρο θετοντας σε κινδυνο τη δικια τους αλλα και τη δικια μας ασφαλεια..να σημειωθει οτι το σαββατο το μεσημερι κατεβαινα στον παρνασο την πιστα τερμα δεξια στα κελαρια στο τριπλο (δε θυμαμαι ονοματα) κ ειδα 4 ελκηθρα με οικογενιες..ξερετε αυτες τις θειαδες με τα χρυσαφικα κ τις μαντηλες που ανεβαινουν στο βουνο..να βρισκονται περιπου στα 500 μετρα απο τη βαση του τριπλου ΜΕΣΑ στην πιστα πανω σε μια αποτομη στροφη που κανει το λουκι εκει και να κανουν το παιχνιδι τους..οταν τους εκανα μια πολυ ευγενικη συσταση για το τι κινδυνο διατρεχουν φυσικα κ εμειναν εκπληκτοι κ μου απαντησαν οτι δεν ηξεραν τι ειναι οι πιστες κ οτι νομιζαν πως μπορυν ναπανε παντου στο βουνο...
Σε αυτες τις περιπτωσεις λοιπον τι γινεται? Φταιει η ταχυτητα η η ανεγκεφαλοσυνη και των ανυποψιαστων πελατων αλλα και των υπαλληλων που τους βλεπουν αλλα δε μιλανε ?!?!?!!? biggrin.gif
drbalm
Μάλλον έφτασε η ώρα της κρίσης για τους χιονοδρόμους. Τόσα χρόνια όλοι κάνουμε παράπονα για το στρώσιμο των πιστών που δεν είναι καλό και δεν μας αφήνει να απολαύσουμε το σπορ μας. Φαίνεται σε πολλά χιονοδρομικά αυτό να έχει βελτιωθεί και με την βοήθεια του εξοπλισμού που έχει γίνει πολύ γρήγορος πλέον μπορούμε να απολαύσουμε το σπορ μας. Εμείς όμως είμαστε έτοιμοι γιαυτό ή είμαστε ένα βήμα πίσω από την τεχνολογία? Δεν κρύβω ότι έχει περάσει από το μυαλό μου να θεσπιστεί δίπλωμα χιονοδρομίας, κάτι παρόμοιο με τις καταδύσεις. Δηλαδή να πρέπει να έχεις πιστοποίηση από κάποιον φορέα ότι έχεις την γνώση και την επίγνωση του τι κάνεις όταν είσαι πάνω στις πίστες.
makistop
QUOTE(leonp @ Jan 22 2008, 08:35 AM) [snapback]110697[/snapback]

Κόσμο έχει στη πίστα μερικά Σ/Κ (και αργίες) το χρόνο και μόνο μερικές ώρες. Αυτές τις λίγες ώρες πηγαίνεις σιγά και προσέχεις.

Αν είσαι μάγκας και τρέχεις, ανέβα 8:30 το πρωί στο γρήγορο χιόνι και ξεσκίσου στην άδεια πίστα. Όχι στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής.

+1000.

Σε αρκετούς αρέσει η ταχύτητα (όπως και σε μένα αρκετά συχνά) αλλά για όλα τα πράγματα υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος, τόπος και τρόπος. wink.gif
makistop
QUOTE(drbalm @ Jan 22 2008, 11:41 AM) [snapback]110738[/snapback]
Δηλαδή να πρέπει να έχεις πιστοποίηση από κάποιον φορέα ότι έχεις την γνώση και την επίγνωση του τι κάνεις όταν είσαι πάνω στις πίστες
Ένα πράγμα όπως το δίπλωμα οδήγησης ας πούμε που όλοι το παίρνουν μετά από τις αυστηρότερες εξετάσεις laugh.gif
Νομίζω ότι είναι υπερβολή.
Και νομίζω ότι είναι άτοπη η σύγκριση χιονοδρομίας-καταδύσεων. Είναι σαν να ζητάς δίπλωμα κολύμβησης για όλους όσους πηγαίνουν στις παραλίες.

Το βουνό ο καθένας το χαίρεται με τον τρόπο του. Δεν θέλουμε όλοι να γίνουμε πρωταθλητές ή επαγγελματίες χιονοδρόμοι.
Δεν θέλουμε όλοι να φτάσουμε στο επίπεδο του expert.
Απλά θέλουμε να διασκεδάζουμε αυτό που κάνουμε...να ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα για να γεμίζουμε μπαταρίες, όχι να κάνουμε την χιονοδρομία καθημερινότητα.
Το βασικό είναι να έχουμε την κατάλληλη παιδεία και να συμπεριφερόμαστε όπως πρέπει, χωρίς να αποτελούμε κίνδυνο για τους υπόλοιπους και τον εαυτό μας.
Όλοι κάποια στιγμή ξεκινήσαμε ως αρχάριοι αλλά κάποιοι όταν ξεκινούν προσπαθούν να μάθουν σκι χωρίς να νοιάζονται για οτιδήποτε άλλο και κάποιοι άλλοι να μάθουν πως να κινούνται με ασφάλεια (δική τους και των υπόλοιπων) στις πίστες, κάτι που περιλαμβάνει και την εκμάθηση σκι/σανίδας.

Το να αφαιρούνται κάρτες από επικίνδυνους (αρχάριους και μη) δεν το βρίσκω κακό αλλά το πρόβλημα είναι το πως μπορεί να γίνει αυτό.
Και πέρα απ' όλα αυτά υπάρχει και η οικονομική διάσταση του θέματος. Ας μην ξεχνάμε ότι τα ΧΚ είναι επιχειρήσεις.
BOOZER
Αν αυτό μας βοηθά, το θέμα κατά διαβολική σύμπτωση έχει ξαναθιχτεί κι εδώ.

Είμαστε άρρωστα ζώα οι άνθρωποι... Τι ψάχνεις panpanou... Κανείς δεν θέλει να αλλάξει το εγώ, τον εαυτό του και τα λάθη του.
odyssey
Θελετε να σας αποδείξω οτι ΔΕΝ μετραει ουτε η χιονοδρομικη παιδεια ουτε το επιπεδο σκιερ/σνοουμπορντερ ουτε τιποτα παρα η ανεγγεφαλοσύνη?

Λοιπόν πολλοί snowclubιτες βρέθηκαν στην Φτερόλακκα το ΣΚ οπου διεξάγονταν αγώνες. Πολλοι αγωνιζόμενοι λοιπόν (σε ηλικίες απο 12-20+ αν είδα καλά) όταν δεν αγωνίζονταν, rippαραν στις πίστες (6 αλλα και αλλού) και φαινόταν σαν να είναι βαλμένοι να δουνε τι τελικές βαράνε οταν δεν εχουν τις πορτες να τους ενοχλούν.
Λοιπόν αυτοι, ασχολούνται τοσα χρόνια με τη χιονοδρομία σε 'αθλητικό επίπεδο΄κανουν προπονήσεις, ξερουν καλά σκι, λογικά ξέρουν πως συμπεριφερόμαστε στο βουνο μπλα μπλα μπλα μπλα....

Και πραγματικά ήταν απο τους πιό επικίνδυνους απο την άποψη της υπερβολικής ταχύτητας μέσα σε πίστες και μάλιστα στα χαμηλά, κοντά στις λιφτοουρές.

Δεν θέλει παιδεία λοιπόν αποδεδειγμένα, δεν θέλει ουτε να είσαι καλός σκιερ (σορρυ αλλα δεν είδα ολο το ΣΚ κανεναν snowboarder να τρέχει τόσο όσο σκιερ ΟΥΤΕ να καθεται μεσα στη μέση σε ουρες λιφτ να πιανει κουβεντούλα και να ενοχλεί τους άλλους που πάνε στην ουρά - αυτό το εκαναν ΣΚΙΕΡ)
Θελει να μην έχεις πίτουρα στο κεφάλι, και πλεον τείνω να πιστέψω οτι θέλει να έχεις φαει και 1-2 καλές στουκες/τουμπες, να δείς τη γλύκα και να είσαι πιό συμμαζεμένος και προσεκτικός στο βουνό.

mainalo
Συνήθως αυτά τα παιδιά που τρέχουν στούς αγώνες ξέρουν και μπορούν να σταματήσουν εκεί που πρέπει αλλά και να αποφύγουν ενα εμπόδιο.Και ναι όταν δεν κάνουν προπόνηση σε σλάλομ συνήθως πάνε τέρμα και έτσι πρέπει να πηγαίνουν, είναι μέρος της προπονησής τους.
Για μένα προσωπικά το πρόβλημα είναι με αυτούς που δεν ξέρουν καλό σκι-σνόουμπορντ και πάνε με πολύ περισσότερα απο τις δυνατότητές τους και οταν γίνει η στραβή δεν ξέρουν ούτε να σταματήσουν αλλά και ούτε και να στρίψουν.
Κατα τα άλλα συμφωνώ στα υπόλοιπα με τον panpanou και ακόμα να πω οτι η δουλειά των πιστέρ είναι και της αστυνόμευσης πλέον και κυρίως να προσέχουν τα κακώς κείμενα που γίνονται στίς πίστες αλλά και στούς αναβατήρες.Πρίν απο πολλά χρόνια όταν ήμουν στην ηλικία των 14 ετών σε προπόνηση με την εθνική ομάδα στο kopaonik γιουγκοσλάβος πιστέρ με κυνήγησε με χιονοσκούτερ και μου πήρε την κάρτα για μια ημέρα γιατί έκανα σλάλομ στόν συρόμενο αναβατήρα.Ε λοιπόν πολύ καλα μου έκανε και το ίδιο πρέπει να γίνεται και στήν Ελλάδα.
Olga
μπορούμε να συνυπάρξουμε ειρηνικά smile.gif …όπως φαίνεται και απ το video που ανέβασε ο Λουκάς(fileasfog)

http://www.youtube.com/watch?v=yw-8mn2lUYQ&feature=related
makistop
QUOTE(odyssey @ Jan 22 2008, 01:55 PM) [snapback]110766[/snapback]

Θελετε να σας αποδείξω οτι ΔΕΝ μετραει ουτε η χιονοδρομικη παιδεια ουτε το επιπεδο σκιερ/σνοουμπορντερ ουτε τιποτα παρα η ανεγγεφαλοσύνη?

Λοιπόν πολλοί snowclubιτες βρέθηκαν στην Φτερόλακκα το ΣΚ οπου διεξάγονταν αγώνες. Πολλοι αγωνιζόμενοι λοιπόν (σε ηλικίες απο 12-20+ αν είδα καλά) όταν δεν αγωνίζονταν, rippαραν στις πίστες (6 αλλα και αλλού) και φαινόταν σαν να είναι βαλμένοι να δουνε τι τελικές βαράνε οταν δεν εχουν τις πορτες να τους ενοχλούν.
Λοιπόν αυτοι, ασχολούνται τοσα χρόνια με τη χιονοδρομία σε 'αθλητικό επίπεδο΄κανουν προπονήσεις, ξερουν καλά σκι, λογικά ξέρουν πως συμπεριφερόμαστε στο βουνο μπλα μπλα μπλα μπλα....

Και πραγματικά ήταν απο τους πιό επικίνδυνους απο την άποψη της υπερβολικής ταχύτητας μέσα σε πίστες και μάλιστα στα χαμηλά, κοντά στις λιφτοουρές.

Δεν θέλει παιδεία λοιπόν αποδεδειγμένα, δεν θέλει ουτε να είσαι καλός σκιερ (σορρυ αλλα δεν είδα ολο το ΣΚ κανεναν snowboarder να τρέχει τόσο όσο σκιερ ΟΥΤΕ να καθεται μεσα στη μέση σε ουρες λιφτ να πιανει κουβεντούλα και να ενοχλεί τους άλλους που πάνε στην ουρά - αυτό το εκαναν ΣΚΙΕΡ)
Θελει να μην έχεις πίτουρα στο κεφάλι, και πλεον τείνω να πιστέψω οτι θέλει να έχεις φαει και 1-2 καλές στουκες/τουμπες, να δείς τη γλύκα και να είσαι πιό συμμαζεμένος και προσεκτικός στο βουνό.

Και ποιος είπε ότι οι συγκεκριμένοι έχουν παιδεία?
Ειδικά αυτοί δεν έχουν. Γιατί έτσι έχουν μάθει φίλε μου.
Τρώνε την πίεση του πρωταθλητισμού, τους φουσκώνουν (ο κανόνας, υπάρχουν και εξαιρέσεις) τα μυαλά (με πίτουρα όπως λες? μάλλον...) οι ''προπονηταράδες'', θεωρούν το βουνό δικό τους και όλους εμάς παρείσακτους που καταπατάμε τον ζωτικό τους χώρο.
Λυπάμαι, αλλά δεν αντιλαμβάνομαι αυτό ως παιδεία. Δεν θεωρώ παιδεία την ικανότητα του κάθε σκιερ.
Παιδεία είναι άλλο πράγμα και συνήθως σε συνθήκες πρωταθλητισμού πάει περίπατο wink.gif
Το έχω ζήσει από μέσα σε άλλο άθλημα αλλά δεν έχει διαφορά με την χιονοδρομία. Σε όλα τα αθλήματα το ίδιο γίνεται. sad.gif

Σεβαστείτε αλλήλους . Από εκεί ξεκινά η παιδεία.
panagiotis
Ετσι οπως τα λετε, ειναι σαν να λετε οτι αυτοι που εχουν σχεση πρωταθλητισμου με το βουνο ειναι χειροτεροι με τους ερασιτεχνες που ανεβαινουν επειδη τους αρεσει
Την Κυριακη Φτερολακα οταν κατεβηκα την 6 το πρωι δεν ειχα κανενα προβλημα αλλα μου την εσπασε η ουρα με τους 'πρωταθλητες' που χαζευαν και μιλαγαν λες και δεν ειχαν τιποτα καλυτερο να κανουν

Μιας και αναφερθηκε, εχω μια φιλη μου στη σχολη μου που ηταν και την Κυριακη στην προπονηση, θα τη ρωτησω καποια πραγματα...

Πραγματικα αηδιαζω με καποιους που ενω φαινονται κλασσικοι λατρεις του βουνου, να αυθαδιαζουν καποιους αλλους οπως εμενα
Εχω το στυλακι μου, εχω το ποζερακι μου αλλα δεν ειμαι βλαμμενο σιγουρα ρε σεις...
Ελεος
Captain Powder
Σύμφωνα με έρευνα της SUVA σε κάποιες δεκάδες χιλιάδες ατυχημάτων χιονοδρόμων που γίνονται κάθε χρόνο στην Ελβετία, μόνο το 5% των ατυχημάτων αφορά περισσότερους από έναν χιονοδρόμο.
Ο εχθρός βρίσκεται μέσα μας wink.gif
panpanou
QUOTE(Captain Powder @ Jan 22 2008, 04:12 PM) [snapback]110779[/snapback]

Σύμφωνα με έρευνα της SUVA σε κάποιες δεκάδες χιλιάδες ατυχημάτων χιονοδρόμων που γίνονται κάθε χρόνο στην Ελβετία, μόνο το 5% των ατυχημάτων αφορά περισσότερους από έναν χιονοδρόμο.

ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ !!!!! μόνο έτσι δεν είναι ........

η SUVA είναι ένας ημικρατικός ασφαλιστικός φορέας στην Ελβετία, που βγάζει τις στατιστικές του λαμβάνοντας υπ'οψιν ΟΛΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των καταγεγραμμένων ατυχημάτων (πχ συμπεριλαμβάνοντας μέχρι και τα μυικά πιασίματα .... που του έχουν αναφερθεί και τα οποία είναι η μεγάλη πλειονότητα .....)

έτσι λοιπόν σε ένα σύνολο τέτοιων "ατυχημάτων", οι συγκρούσεις (και οι κακώσεις από αυτές), στις οποίες αναφέρομαι - και αναφέρεσαι και εσύ) καταλαμβάνουν δικαίως μικρό ποσοστό ....
αν όμως δεις τις στατιστικές για τα χοντρά μόνο ατυχήματα (κατάγματα και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις) ή τα δυστυχήματα (= θανάτους), εκεί θα δείς ότι η μεγάλη πλειονότητα αυτών των ατυχημάτων και δυστυχημάτων οφείλεται σε συγκρούσεις ........

αυτός είναι εξ άλλου ο λόγος που φέτος στην ελβετία το motto της SUVALiv είναι
"Μη κάνετε τις πίστες του σκι, πίστες της φόρμουλα 1"

μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις από κακή εκτίμηση των στατιστικών στοιχείων ............
ο εχθρός είναι μέσα μας αλλά ο κίνδυνος από την αυτοκτονική μας διάθεση αφορά και τους άλλους .... όταν το κάνουμε πράξη μέσα σε πίστες ....

προφανώς δε αναφέρεσαι σε αυτό που αφορά ΟΛΑ ΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ (και όχι μόνο το σκι/snowboard)

Στατιστικές της SUVALiv για τα αθλήματα του βουνού

επίσης δες αυτό το thread:

http://www.snowclub.gr/forums/index.php?showtopic=8184
odyssey
QUOTE(panagiotis @ Jan 22 2008, 03:42 PM) [snapback]110777[/snapback]

Ετσι οπως τα λετε, ειναι σαν να λετε οτι αυτοι που εχουν σχεση πρωταθλητισμου με το βουνο ειναι χειροτεροι με τους ερασιτεχνες που ανεβαινουν επειδη τους αρεσει
Την Κυριακη Φτερολακα οταν κατεβηκα την 6 το πρωι δεν ειχα κανενα προβλημα αλλα μου την εσπασε η ουρα με τους 'πρωταθλητες' που χαζευαν και μιλαγαν λες και δεν ειχαν τιποτα καλυτερο να κανουν

Νομίζω οτι αναφέρεσαι στη δική μου τοποθέτηση, και αν είναι έτσι να σου επισημάνω οτι κατάλαβες λάθος και δεν είναι σαν να λέμε αυτό που λές εσύ.
Δεν είπα οτι ειναι κανείς χειρότερος η καλύτερος. Είπα οτι ακόμα και άνθρωποι που έχουν σχέση με το βουνό (η μαλλον τα ΧΚ, σωστά louis? smile.gif ) σε επίπεδο πρωταθλητισμού, και άρα χιονοδρομική παιδεία (εφοσον ειναι αθλητές χιονοδρομίας) άνω του μέσου όρου των τουριστικών σκιέρ (καθώς η παιδεία αποκτάται και απο τη συνεχή τριβή με τις πίστες και το άθλημα) γκαζώνουν σαν τρελλοί μεσα στην πίστα, μια μέρα με κόσμο στο ΧΚ.

Και αυτό το γράφω επειδή κάπου αναφέρθηκε οτι σχετίζεται με την χιονοδρομική παιδεία. Το δικό μου argument λοιπόν ειναι οτι δεν σχετίζεται αμιγώς με τη χιονοδρομική παιδεία αλλα με την σκέτη παιδεία, λογική και σεβασμό γενικότερα.
Δεν το βλέπω δυνατό, ενα άτομο με οδηγική παιδεία, περιβαλλοντική παιδεία, κτλ, να είναι κάφρος στις πίστες ενός ΧΚ. Αυτά τα πράγματα ειναι αλληλένδετα και χαρακτηρίζουν το άτομο καθολικά.
Αυτή φυσικά ειναι μόνο η άποψή μου και δεν ειναι ανάγκη να συμφωνεί κανείς μαζί της smile.gif
anemar
QUOTE(gili @ Jan 22 2008, 11:41 AM) [snapback]110737[/snapback]

....Εγω παντως αντιμετωπιζω ενα αλλο προβλημα που κατα τη γνωμη μου ειναι εξισου κ ισως κ πιο σημαντικο απο το θεμα της ταχυτητας. Καταρχας για το θεμα της ταχυτητας συμφωνω οσων αφορα τις πρασινο-μπλε πιστες..αλλα οταν ανεβαινουν αρχαριοι στις κοκκινεσ(στυγα κλπ) εκει δε μπορουν να εχουν την απαιτηση για ταχυτητες κλπ αντιθετως εμεις πρεπει να απαιτησουμε να μην ανεβαινουν κ μας χαλανε την απολαυση καθως πρεπει να σταματαμε καθε 10 μετρα για το καθε πτωμα που υπαρχει μπροστα μας.
Οσο για τα Καλαβρυτα εγω ειδα ενα ακομα τραγικο.. κατεβαινοντας τη στυγα ναι ναι καπιοι χωρις σκι τη μια φορα κ με φωκιεσ την αλλη κ να ανεβαινουν το βουνο κανοντας ορειβασια και καλα ΜΕΣΑ στην πιστα χωρις να νοιαζονται καν του τι συμβαινει..
Και τελος το τραγικοτερο που το ειδα και Καλαβρυτα αλλα και ΠΑρνασσο που ειμουν πσκ..Τους γονεις με τα παιδακια που ανεβαινουν μια φορα το χρονο στα χιονια και παιρνουν ενα ελκυθρο.. Ειδα λοιπον παιδακια με γονεις στα καλαβρυτα μεσα στην πιστα μπροστα απο το σαλε να αδιαφορουν για το γεγονος οτι ειναι μεσα σε πιστα κ να κανουν ανενοχλητα ελκηθρο θετοντας σε κινδυνο τη δικια τους αλλα και τη δικια μας ασφαλεια..να σημειωθει οτι το σαββατο το μεσημερι κατεβαινα στον παρνασο την πιστα τερμα δεξια στα κελαρια στο τριπλο (δε θυμαμαι ονοματα) κ ειδα 4 ελκηθρα με οικογενιες..ξερετε αυτες τις θειαδες με τα χρυσαφικα κ τις μαντηλες που ανεβαινουν στο βουνο..να βρισκονται περιπου στα 500 μετρα απο τη βαση του τριπλου ΜΕΣΑ στην πιστα πανω σε μια αποτομη στροφη που κανει το λουκι εκει και να κανουν το παιχνιδι τους..οταν τους εκανα μια πολυ ευγενικη συσταση για το τι κινδυνο διατρεχουν φυσικα κ εμειναν εκπληκτοι κ μου απαντησαν οτι δεν ηξεραν τι ειναι οι πιστες κ οτι νομιζαν πως μπορυν ναπανε παντου στο βουνο...
Σε αυτες τις περιπτωσεις λοιπον τι γινεται? Φταιει η ταχυτητα η η ανεγκεφαλοσυνη και των ανυποψιαστων πελατων αλλα και των υπαλληλων που τους βλεπουν αλλα δε μιλανε ?!?!?!!? biggrin.gif

Συμφωνω απολυτα με ολα οσα εθιξες.Ειναι φαινομενα που τα συναντουμε παντου.

Αρχαριοι σε πιστες που δεν τα βγαζουν περα

Ελκηθρα μωρα,σκυλια κτλ μεσα στην πιστα

"φραπο"σκιερ με γοβες και σκαρπινια επισης μεσα στην πιστα.(Στο Καιμακ την Κυριακη δεν μπορεις να φτασεις με τα πεδιλα στο parking αφου εχει γινει καταληψη μπροστα απο το σαλε απο πεζους!!!

Ειναι εξισου σημαντικα και ενοχλητικα φαινομενα με αυτο των σκιερ που αναπτυσσουν μεγαλες ταχυτητες ενω οι συνθηκες δεν το επιτρεπουν.

Σε καποια χ/κ παντως αναφερει οτι ειναι δυνατη η αφαιρεση της καρτας αν παρατηρηθει "κακη" συμπεριφορα.

Ειχαμε συζητησει και παλιοτερα για τα ski patrol που υπαρχουν στο εξωτερικο.Μαλλον σε λιγο καιρο φτανει και η ωρα μας...Δεν παει αλλο.

3-5 πηγαδια ας πουμε πηγαινει ο καθενας οπου του καπνισει.Σκιερ που εχουν κανει 2-3 φορες σκι ανεβαινουν στον παραδεισο νομιζοντας οτι ειναι ευκολα.Και τα 2-3 αποτομα πως θα τα περασουν??Φυσικα παρεμποδιζοντας τους υπολοιπους.Για να μην πουμε και για το κατεβασμα στην κεντρικη με V.Τελος παντων,ειναι θεμα νοοτροπιας και παιδειας που φυσικα δεν υπαρχει.Ποσοι νομιζετε ειναι οι ψαγμενοι χιονοδρομοι οπως ειμαστε εδω μεσα.Μειοψηφια...
makistop
Δεν είναι ανάγκη αλλά συμφωνώ. tongue.gif
Και γω αυτό εννοώ, γιατί ότι από τα γραφόμενά μας θίχτηκε ο Παναγιώτης.
Ξέρω και γω παιδιά που έκαναν πρωταθλητισμό για χρόνια και είναι άψογοι στην συμπεριφορά τους αλλά βλέπω και αθλητές και προπονητές που είναι επιεικώς απαράδεκτοι και δυστυχώς οι δεύτεροι δηλητηριάζουν τα μυαλά των παιδιών ή έστω δεν τους μαθαίνουν στοιχειώδη πράγματα γιατί στις μικρές ηλικίες οφείλουν να είναι πρώτα παιδαγωγοί και μετά παραγωγοί ταλέντων. wink.gif
MakisM
QUOTE(Captain Powder @ Jan 22 2008, 04:12 PM) [snapback]110779[/snapback]

Ωπα!!... ohmy.gif και συ για snowboard ψηνεσαι καπετανιε; laugh.gif laugh.gif laugh.gif

Φιλικα

ΜακηςΜ
bujinkan
QUOTE(mainalo @ Jan 22 2008, 02:14 PM) [snapback]110769[/snapback]

Συνήθως αυτά τα παιδιά που τρέχουν στούς αγώνες ξέρουν και μπορούν να σταματήσουν εκεί που πρέπει αλλά και να αποφύγουν ενα εμπόδιο.Και ναι όταν δεν κάνουν προπόνηση σε σλάλομ συνήθως πάνε τέρμα και έτσι πρέπει να πηγαίνουν, είναι μέρος της προπονησής τους.
Για μένα προσωπικά το πρόβλημα είναι με αυτούς που δεν ξέρουν καλό σκι-σνόουμπορντ και πάνε με πολύ περισσότερα απο τις δυνατότητές τους και οταν γίνει η στραβή δεν ξέρουν ούτε να σταματήσουν αλλά και ούτε και να στρίψουν.
Κατα τα άλλα συμφωνώ στα υπόλοιπα με τον panpanou και ακόμα να πω οτι η δουλειά των πιστέρ είναι και της αστυνόμευσης πλέον και κυρίως να προσέχουν τα κακώς κείμενα που γίνονται στίς πίστες αλλά και στούς αναβατήρες.Πρίν απο πολλά χρόνια όταν ήμουν στην ηλικία των 14 ετών σε προπόνηση με την εθνική ομάδα στο kopaonik γιουγκοσλάβος πιστέρ με κυνήγησε με χιονοσκούτερ και μου πήρε την κάρτα για μια ημέρα γιατί έκανα σλάλομ στόν συρόμενο αναβατήρα.Ε λοιπόν πολύ καλα μου έκανε και το ίδιο πρέπει να γίνεται και στήν Ελλάδα.

Aυτο δεν μου ακουγεται σωστο
Ειναι σαν να λες πχ οτι σε εναν αυτοκινητοδρομο με οριο 120 ο σουμαχερ εχει δικαιωμα να πηγαινει με 250 διοτι ξερει να κουμανταρει το αυτοκινητο του και να αποφυγει ενα εμποδιο η να σταματησει εκει που θελει
Fidelio
Κλασική περίπτωση λανθασμένου παραλληλισμού , χιονοδρομία – οδήγηση αυτοκινήτου στην εθνική οδο ή την πόλη ξέρω γω. Αυτό οφείλεται βέβαια κατά περίπτωση στην έλλειψη αντίληψης του τι εστί αλπικό σκι κατάβασης και πιο είναι το πλαίσιο συνθηκών διεξαγωγής μια δραστηριότητας σαν την χιονοδρομία. Είτε αρέσει είτε όχι , η φύση του αθλήματος είναι τέτοια oπου αυξάνεται ο παράγοντας ατυχήματος , period.

Από την άλλη μεριά , δεν πιστεύω σήμερα στην Ελλάδα και για κανένα χιονοδρομικό ότι μπορεί ή θέλει (ακόμα χειρότερα) να μισθώσει πραγματικούς ski patrollers με βαθύ γνωσιακό υπόβαθρο για το αλπικό σκι και τους παραμέτρους του. Το μόνο που θέλει η εκάστοτε διοίκηση των κέντρων ανα την ελλάδα είναι να μειώνει το κόστος ακόμα και σε βάρος της ασφάλειας.

Ντάξει να αφαιρεθεί η κάρτα σε ακραίες περιπτώσεις , αλλά να μου επιτρέψετε να αμφιβάλλω ότι υπάρχουν στην Ελλάδα επαγγελματίες πιστερ , που να ξέρουν ποτε πρεπει να το κάνουν και ποτε όχι , . . . . θα πέσει πολύ ξύλο !!!!

Ένα τέτοιο μέτρο μόνο προβλήματα θα φέρει , όπως πάντα και όπως σε όλα τα επίπεδα μιας κοινωνίας η παιδεία είναι η μόνη ουσιαστική λύση . . . . καλή υπομονή λοιπόν μέχρι να μεγαλώσουμε και προσοχή στις πίστες !
gtsap
Θεωρώ απολύτως απαραίτητο να καθιερωθεί η διαδικασία αφαίρεσης κάρτας και αποβολής από το ΧΚ. Και δεν εννοώ φυσικά μια ενημερωτική αναγραφή ότι είναι δυνατή η αφαίρεση της κάρτας αν παρατηρηθεί "κακή" συμπεριφορά (όπως σωστά αναφέρει ο anemar ότι συμβαίνει σε κάποια χιονοδρομικά). Θα πρέπει να υπάρχει ski patrol (όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες) το οποίο με ενημέρωση και εκπαίδευση θα κληθεί να εφαρμόσει ένα ιδιότυπο "Κώδικα" Κυκλοφορίας στο Βουνό (ΚΚΒ).

Πολλά είναι τα προβλήματα και οι δυσκολίες που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του ΚΚΒ. Θα αναφέρω μόνο το βασικότερο (για το ξύλο που λέει ο Fidelio ότι θα πέσει, συμφωνώ, αλλά δεν είναι σημαντικό πρόβλημα): όταν σε μία κοινωνία έχουμε ένα νόμο που απαγορεύει μια πράξη (ας πούμε, την οδήγηση με ταχύτητα άνω του προβλεπόμενου ορίου) τότε εάν ένας στους 100 πολίτες κατά μέσο όρο παρανομεί, ο νόμος μπορεί να εφαρμοστεί. Αν όμως 50 στους 100 παρανομούν τότε τα πράγματα είναι δύσκολα, τόσο δύσκολα που ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Με άλλα λόγια, τι μπορεί να προσφέρει/κάνει το ski patrol όταν, με βάσει τις νόρμες που θα έχει χαράξει, θα πρέπει να αφαιρέσει την κάρτα από τους μισούς χιονοδρόμους στο ΧΚΠ??

Παρ' όλα αυτά, πάντα υπάρχει τρόπος αρκεί να στίψουμε το μυαλό μας, να σηκώσουμε τα μανίκια και να δεχθούμε και το κόστος της όλης υπόθεσης. Οργάνωση λειτουργίας, προγραμματισμός κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό, ενημέρωση, σταδιακή/πιλοτική εφαρμογή είναι οι πρώτες σκέψεις.

Πριν από όλα όμως πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν οι έχοντες την κατάλληλη θέση (αρμοδιότητα ήθελα να πώ, αλλά .. αρμόδιοι δεν υπάρχουν στην Ελλάδα) και ισχύ για να υλοποιήσουν την έννοια ski patrol. Ας ξεκινήσουμε σαν Σύλλογος (ομαδικές επιστολές σε πρώτη φάση, δια ζώσης επικοινωνία εκμεταλευόμενοι προσωπικές γνωριμίες) την προσπάθεια ευαισθητοποίησης -- ενεργοποίησης αυτών που έχουν θέση ισχύος στα ΧΚ.

Φιλικά
g tsap

louis
Στις πίστες όταν έχει κόσμο χρειάζεται προσοχή και έλεγχος... dry.gif

Κι εγώ τρέχω αλλά θα περιμένω πρώτα να αδειάσει ο χώρος μπροστά μου και μετά θα αναπτύξω ταχύτητα, χωρίς να τρομάξω κανέναν δίπλα μου και μπροστά μου (θέλω να πιστεύω).
Όταν έχει κόσμο πάω πολύ συγκρατημένα σύμφωνα με τα μέτρα μου πάντα.
Βέβαια αυτό πλέον συμβαίνει μόνο πολύ πρωί που δεν έχουν κόσμο οι πίστες.
Ούτως η άλλως σπάνια κάνω πίστα και απολαμβάνω όση ταχύτητα θέλω στην ερημιά εκτός πίστας... cool.gif

Την Κυριακή η βάση της 6 και της 10 είχαν καταληφθεί από τους "αθλητές" και αδιαφορούσαν εντελώς αν ήταν διάβαση σε χιονοδρόμους που έρχονταν από Σαχάρα μεριά και τα λούκια της 6...
Σε παρατήρηση μου με έγραψαν κανονικά.
Αν έπεφτε κανένας πάνω τους και τους έσπαγε τα πόδια ποιος θα έφταιγε;;; mad.gif

Το ποιος θα κρίνει τι και με τι κριτήρια είναι ένα μεγάλο ζήτημα, που πιθανόν να αφήνει ατιμώρητα ένα σωρό πράγματα και να εστιάζει μόνο στην ταχύτητα... dry.gif
odyssey
Με τόσες επιστολές σε λίγο θα γίνουμε Συλλογος Τουριστικής Ταχυδρομίας laugh.gif
Nickel
Το ποιος θα κρίνει τι και με τι κριτήρια είναι ένα μεγάλο ζήτημα, που πιθανόν να αφήνει ατιμώρητα ένα σωρό πράγματα και να εστιάζει μόνο στην ταχύτητα...

Νομίζω δε χρειάζεται να εφευρουμε τίποτα. Προηγμένες χώρες στη χιονοδρομια οπως η Αυστρια,Γαλλια (τους Ελβετους άστους παραείναι εδω δεν επιτρεπουν ουτε αγωνες αυτοκινητου) έχουν μοντέλα λειτουργίας των ski patrol που θα μπορουσε η Ελλαδα να υιοθετήσει και να προσαρμόσει στα δικά μας δεδομένα.

Η χιονοδρομία είναι και ελευθερία και δε θέλω κανεναν περιορισμό. Αλλά θέλω τιμωρία όταν γίνει κάποιο ατύχημα, απο αφαίρεση κάρτας εως...τρελό πρόστιμο...
panpanou
πριν την τιμωρία υπάρχει η πρόληψη ....
και το ερώτημα μου είναι πως επιτυγχάνεται η πρόληψη;

τι να την κάνω την τιμωρία, όταν έχω ήδη πάθει τα κατάγματα μου ή έχω το παιδί μου με βαρειά κρανιοεγκεφαλική κάκωση στην εντατική και όταν βγει από κει να είναι ανάπηρο σε όλη του την ζωή; ..... επειδή πήγε να κάνει σκι !!!!!

όσους ασπάζονται τα γνωστά για την επιτήρηση : "πως θα γίνει αυτό;" "με τι;" "γιατί;" "ποιος θα;" "πότε;" (είναι το γνωστό "παπαρολογίας το ανάγνωσμα" που δεν μας αφήνει να γίνουμε πολιτισμένο κράτος με ΝΟΜΟΥΣ) ......
ε όλους αυτούς μπορώ να τους πάρω μιά βόλτα σε μιά εντατική ή σε ένα κέντρο αποκατάστασης ........

στο διά ταύτα λοιπόν, ξαναβάζω το ερώτημα:

ΠΡΕΠΕΙ ΕΝΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙ ΚΑΡΤΕΣ;

(από όσους μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν, 2-3 μόνο έχουν πάρει σαφή θέση και έχουν απαντήσει στο ερώτημα αυτό .....)
Το thread ζητά απάντηση και σαφή θέση ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ, δεν έχει θέσει κανένα θέμα διαμάχης σκιέρ- sboarders ή πρωταθλητών - ερασιτεχνών ..... ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο έχει γραφτεί εδω πέρα ....

ΠΡΕΠΕΙ ΕΝΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙ ΚΑΡΤΕΣ; ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

όσο για την τιμωρία .... περίμενετε και έρχεται ....
όποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι η ελληνική κοινωνία αλλάζει, μιμούμενη τα αμερικάνικα lifestyle πρότυπα, κοιμάται ύπνο βαθύ ......

πριν 15 χρόνια όταν βλέπαμε στις (αμερικάνικες) ταινίες ότι οι άρρωστοι κάνανε μηνύσεις στους γιατρούς, γελάγαμε και καγχάζαμε .......
ΤΩΡΑ
όλοι οι άρρωστοι (στην Ελλάδα) υπογράφουνε την χαρτούρα της ζωής τους πριν κάνουνε οποιαδήποτε επεμβατική εξέταση .....

έτσι λοιπόν, (και εδώ απαντώ στον Δντή του ΧΚΚ και πολλά χρόνια γνωστό μου Γιώργο Τσεκούρα), όταν το ΧΚΚ ή οποιοδήποτε άλλο Ελληνικό ΧΚ, φάει την πρώτη αγωγή από άνθρωπο που έπαθε ατύχημα ή από τους συγγενείς του και του επιδικαστεί η (... θα είναι) τεράστια αποζημίωση λόγω έλλειψης μέτρων επιτήρησης και διαδικασιών ασφάλειας των χιονοδρόμων), τότε θα τρέχουν τα Χιονοδρομικά Κέντρα να πούνε στο δικαστήριο "...Ντάξει είτε αρέσει είτε όχι , η φύση του αθλήματος είναι τέτοια oπου αυξάνεται ο παράγοντας ατυχήματος , period...." (είπε ο Fidelio !!!) και θα γελάνε και οι κότες ......

Δεν μου αρέσει το σενάριο, αλλά τόχω ξαναδεί το έργο ...
Σε 10 χρόνια θα είμαστε κάπως έτσι:

" .... Kalavrita ή Arahova ή Kaimktsalan Ski Accident Injury Lawyers
Snow Sports Accident Attorneys

Winter recreations, including skiing and other sports, can be exciting and entertaining events for the whole family but accidents do happen. Many accidents occur as a result of a person or resort neglecting to properly issue warnings, failing to properly monitor conditions and equipment or insufficiently designing runs or lifts. Until recently, skiers, snowboarders and other winter sport enthusiasts were often unsuccessful in the successful outcome of personal injury court cases. Today victims of ski resort accidents are more likely to receive compensation in contrast to the fines and other disciplinary actions placed on the resort for negligence in maintaining a standard of reasonable consideration in the function of their facilities. If you have been injured in a Kalavrita ski accident, the attorneys at ......... , ............ & .......... will work hard to help you obtain the compensation you need and deserve ...... "

είναι η πρώτη σελίδα από διαφήμιση δικηγορικού γραφείου στην Utah των ΗΠΑ, που είναι ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ και στρέφονται κατά των χιονοδρομικών κέντρων και των υπαιτίων των ατυχημάτων. Τα αμερικανικά δικαστήρια έχουν επιδικάσει αποζημιώσεις εκατομμυρίων δολλαρίων και φυλακίσεις στους υπαιτίους ...... τέτοιων ατυχημάτων ....

Τα ευρωπαικά δικαστήρια ακολουθούν κατά πόδας ... ένα ψάξιμο στο ίντερνετ θα σας πείσει ......

η Ελλάδα θα έχει σειρά μετά .....

και βέβαια ο πρώτος που θα υποβάλλει αγωγές στα χιονοδρομικά κέντρα , αν ο μη γένοιτο, συμβεί κάτι, θα είμαι εγώ .....

γι αυτό την κάνουμε την κουβέντα εδώ για να πάρουμε θέση όλοι μας (και των Διευθυντών των χιονοδρομικών συμπεριλαμβανόμενων....)

για να μη μας πει κανείς μετά: "...Ντάξει είτε αρέσει είτε όχι , η φύση του αθλήματος είναι τέτοια oπου αυξάνεται ο παράγοντας ατυχήματος , period...."
JohNi
QUOTE(panpanou @ Jan 22 2008, 10:46 PM) [snapback]110866[/snapback]

Αυτο συμβαινει σε ολους τους τομεις της ελληνικης κοινωνιας.Το μονο με το οποιο ασχολειται το κρατος ειναι μεθοδοι καταστολης και οχι προληψης οποιουδηποτε φαινομενου.

Αυτο συμβαινει γιατι η προληψη κοστιζει,προυποθετει βαθυτερες+ριζικοτερες αλλεγες στη δομη μιας κοινωνιας κλπ κλπ κλπ...
leonp
QUOTE(Fidelio @ Jan 22 2008, 08:15 PM) [snapback]110820[/snapback]
Είτε αρέσει είτε όχι , η φύση του αθλήματος είναι τέτοια oπου αυξάνεται ο παράγοντας ατυχήματος , period.

Αυτή είναι η πιο σημαντική παρατήρηση και πρέπει όλοι να ΞΕΡΟΥΝ ότι αν τσουλήσουν στο χιόνι, υπάρχει περίπτωση να τραυματιστούν. Αν δεν δέχονται αυτό, μπορούν να καθήσουν στο σαλέ.
MakisM
Συμφωνω με τον Panpanou (μια που θελει ξεκαθαρη τοποθετηση) τα ΧΚ πρεπει να αφαιρουν τις καρτες για επικινδυνη χιονοδρομια εντος των οριων της ευθυνης τους για τις υπηρεσιες που παρεχουν (λιφτ και στρωμενες πιστες). Τελεια και παυλα.

Το οτι η χιονοδρομια με ενα η δυο μαδερια ειναι σπορ με ψηλοτερο ρισκο ατυχηματος ειναι ηλιου φαεινοτερο. Το οτι πρεπει να αναλογιζομαστε το ρισκο επισης. Το σκεφτομαι καθε φορα που ειμαι ετοιμος να δοκιμασω τις ικανοτητες μου σε καποιο γκρεμι (νταξ...κοκκινες πιστες τις λενε biggrin.gif ).

Ομως, το ρισκο να σε παρει καποιος γκαζοφονιας στις μπλε πιστες δεν υπολογιζεται γιατι δεν εξαρταται απο τις φυσικες συνθηκες ουτε απο τις ικανοτητες σου. Εξαρταται απο το τι κουβαλαει αναμεσα στ'αυτια του ο γκαζοφονιας που ερχεται απο πισω... dry.gif mad.gif Απο απυθμενη βλακεια, ανευθυνοτητα, κομπλεξ Herminator, επιδειξιομανια, κλπ κλπ κλπ μεχρι χημικες ουσιες.

Αυτα ολα, (για καποιο περιεργο λογο... tongue.gif ) γινονται στις μπλε πιστες. Σπανια βλεπουμε (στο ΧΚΠ που πηγαινουμε συχνα) τους μ@μαω και δερνω στο βουνο να κατεβαινουν μαλλιοκουβαροι την αριστερη του Ηρακλη η τη δεξια του Βακχου. Οσοι τις κατεβαινουν γρηγορα το'χουν και σκιαρουν με κοντρολ στις μπλε (κοντρολ που λεγαμε σε αλλο thread wink.gif ).

Μηπως η λυση ειναι να κανουμε μονο τις κοκκινες; sad.gif

Φιλικα

ΜακηςΜ
kostakiskal
Ωπα, ανοίγουνε οι δουλειές! και έλεγα σε τι να ειδικευθώ. Panpanou Μου έδωσες ιδέα biggrin.gif και αρχίζω να ετοιμάζω διαφήμιση.
Σοβαρά τώρα, η αφαίρεση καρτών συμφωνώ οτι είναι πολύ δύσκολη δουλειά γιατί δεν υπάρχει η υποδομή για να γίνει κάτι τέτοιο. Αυτό απαιτεί αρκετό κόσμο εκπαιδευμένο ο οποίος όλη μέρα θα γυρίζει τις πίστες ενω εδω τα χ/κ δυσκολεύονται να επανδρώσουν και τους αναβατήρες ακόμα. Ομως :
1/Θα μπορούσαν να απαγορευσουν εντελώς τα έλκηθρα εντος του χ/κ. Στο ΧΚΚ για παράδειγμα θα μπορούσαν να τους στέλνουν απο την απέναντι μεριά του παρκινγκ.
2/Θα μπορούσαν να φτιάξουν κάποιες πίστες αξιοπρεπείς αρχαρίων χωρίς ''εμπόλεμη ζώνη'' (βλ. Βιετναμ)
3/Θα μπορούσαν να υποχρεώνουν τους σανιδάδες να έχουν το στραπ και τους σκιερ να μην τους επιτρέπεται η άνοδος στους αναβτήρες χωρίς να έχουν τα πέδιλα στα πόδια
4/Θα μπορούσαν να απαγορεύσουν την είσοδο σε πίστες σε μη χιονοδρόμους (για να μην παρατηρείται το φαινόμενο να αναγκάζεσαι να κάνεις σλάλομ ανάμεσα σε επισκέπτες στο τέρμα του Αχιλλέα π.χ.). Το βουνό είναι ζωή, χαρά και παιχνίδι αλλά εκτος πιστών.
5/Και καλό θα ήταν να προσπαθούσαμε όλοι να αποκτήσουμε κάποια παιδεία. Πριν 2 σ/κ ενω κατέβαινα στο σαλέ ενα κ...παιδο με έλκηθρο με κλάδεψε απο πίσω. Του έβαλα τις φωνές και η επίσης μα...κισμενη μαμά του που ήταν δίπλα με σκι μου έβαλε χέρι επειδή γκάζωσα τον κανακάρη της λέγοντας μου ''τι φωνάζεις, παιδάκι είναι''. Και ήτανε και χιονοδρόμος. Τι να πει κανείς!
medos
QUOTE(leonp @ Jan 23 2008, 03:53 AM) [snapback]110904[/snapback]

Αυτή είναι η πιο σημαντική παρατήρηση και πρέπει όλοι να ΞΕΡΟΥΝ ότι αν τσουλήσουν στο χιόνι, υπάρχει περίπτωση να τραυματιστούν. Αν δεν δέχονται αυτό, μπορούν να καθήσουν στο σαλέ.

το θεμα ομως ειναι οτι οπως φαινεται, εχεις περισοτερες πιθανοτητες να τραυματιστεις απο συγκρουση με αλλον χιονοδρομο, παρά απο δικο σου λαθος και πτωση (μονος σου)

παντως κι εγω αυτο ειναι που φοβαμαι πιο πολυ. Οχι την ταχυτητα, οχι τις κλισεις αλλα τους χιονοδρομους που ερχονται πισω μου και την πολυκοσμια. edit (και μερικες φορες το εαυτο μου)edit

Στο θεμα της αφαιρεσης καρτας ειμαι συμφωνος αρκει να προηγειται μια προειδοποιηση, δηλαδη βλεπει ο πιστερ καποιον να κινειται πολυ γρηγορα σε χωρο με πολυ κοσμο, ή εχει σταματησει σε οχι καταλληλο σημειο, ή γενικα η συμπεριφορα του ειναι προβληματικη, τοτε του κανει προειδοποιηση και στην επομενη φορα που επαναλειφθει αυτη η συμπεριφορα τοτε αφαιρεση καρτας. Επισης το προσωπικο ασφαλειας του εκαστοτε χιονοδρομικου (πιστερ κλπ) πρεπει να φοραει διακριτικα ρουχα ετσι ωστε να αναγνωριζεται αμεσως
arma
για να απαντησουμε στο ερωτημα αυτο πρεπει να αναρωτηθουμε

θα δεχομασταν εμεις να μας παρουν την καρτα σε περιπτωση που καναμε μαμακια (ο τονος στο "ι") smile.gif η θα αρχιζαμε τα
"ποιος εισαι εσυ ρε"
"με ποια αρμοδιοτητα ,ιδιοτητα"
" εγω κανω Χ χρονια σκι ,εσυ θα μου κανεις υποδειξεις"
" εδω δεν ισχυουν τετοιοι κανονες"
και αλλα πολλα........

Βεβαιως και θα πρεπει να δημιουργηθουν οι καταλληλες προυποθεσεις για να εφαρμοστει ενα τετοιο μετρο ,βεβαιως και θα πρεπει να μελετηθουν οι παραμετροι ,και να προβλεφθουν τα αποτελεσματα ,να γινει ενημερωση ,να γινει πολυ μεγαλη προβολη των κανονων συμπεριφορας , και να γινει σταδιακη "εκπαιδευση" των χιονοδρομων αρχιζοντας απο τον εαυτο μας (αυτοεκπαιδευση ,αυτοπειθαρχια),και απο τα παιδια μας που τωρα μπαινουν σε αυτες τις διαδικασιες..........

Και για να απαντησω ξεκαθαρα στον αγαπητο panpanou (αφου λαβω υποψην μου ολα τα παραπανω),

ΝΑΙ ΘΑ ΔΕΧΟΜΟΥΝ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΜΕΤΡΟ
[u]

memnonas
Ψηφίζω ΝΑΙ στην αφαίρεση της κάρτας για επικίνδυνη χιονοδρομία, προσθέτοντας πως θα μπορούσε να γίνει με κλίμακα χρόνου π.χ. στη 1η παρατήρηση αφαιρείται μία ώρα χιονοδρομίας από τη παρακράτηση της κάρτας που θα γίνει στη 2η παρατήρηση, τότε να αφαιρείται η κάρτα το λιγότερο για τρεις ώρες και στις επόμενες μ@@@κίες κλίμακωτή εξέλιξη....
Βέβαια, αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει εφ'όσον υπάρχουν στοιχεία π.χ. εαν για την έκδοση ημερήσιας κάρτας, ζήταγαν (θα έπρεπε ήδη για να φυλάνε τα νώτα τους) και τη ταυτότητα για τη καταγραφή ονομ/μου και ΑΔΤ της εκάστοτε χιονοδρομικής ημέρας, τότε ίσως να υπολόγιζαν τις ενδεχόμενες συνέπειες- κυρώσεις αυτοί που σήμερα ξεσαλώνουν στις πίστες και με συμπεριφορά που δεν ανέχεται παρατηρήσεις, δεν έχει σκέψεις σεβασμού, ευγένειας και προσοχής προς τους υπόλοιπους χιονοδρόμους στο βουνό.
Και επεκτίνεται αυτή η ιδέα στη πράξη κατά πολύ . . . . . .
makistop
QUOTE(arma @ Jan 23 2008, 12:25 PM) [snapback]110973[/snapback]
και να γινει σταδιακη "εκπαιδευση" των χιονοδρομων αρχιζοντας απο τον εαυτο μας (αυτοεκπαιδευση ,αυτοπειθαρχια),και απο τα παιδια μας που τωρα μπαινουν σε αυτες τις διαδικασιες......
Αυτό είναι το πρώτο που χρειάζεται.
Προχθές μάλωνα επί ώρες με τον μικρό μου, επειδή δεν του έδινα το έλκηθρο, μέχρι να καταλάβει ότι είναι επικίνδυνο και για αυτόν και για τους υπόλοιπους (είτε φορούν σκι είτε prada...).
Τον άφησα αργά το απόγευμα όταν άδειασε το ΧΚ και σε ελεγχόμενο χώρο για να το ευχαριστηθεί με ασφάλεια.

Και για να απαντησω ξεκαθαρα στον αγαπητο panpanou (αφου λαβω υποψην μου ολα τα παραπανω),

ΝΑΙ ΘΑ ΔΕΧΟΜΟΥΝ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΜΕΤΡΟ
Και γω θα το δεχόμουν

υγ. Από τους τζάμπαμαν τι θα παίρνουν? tongue.gif tongue.gif

υγ2. Διάβασα κάπου πρόσφατα (δεν θυμάμαι που, γερνάω...) ότι σε αρκετά ΧΚ των ΗΠΑ, για αντίστοιχους λόγους ως δικαιολογία, έχουν απαγορεύσει την είσοδο των SB. Ξέρει κάποιος κάτι σχετικό?
odyssey
Και τί εμποδίζει όποιον του αφαιρέσουν μια κάρτα, να αγοράσει την επόμενη biggrin.gif
Να αφαιρούν και ετήσιες εννοείται. Με την 1η κιολας χωρίς παρατήρηση.

Ναί ειμαι υπέρ της αφαίρεσης και εγώ, να μή συγχίζεται και ο panpanou που δεν απαντάμε στο thread smile.gif
mainalo
Πολύ ωραία και ποιός θα κρίνει βρε παιδιά οτι εγώ π.χ ο makalu o batucada o kostakal (για παράδειγμα αναφέρω τα ονόματα δεν εχουν καμία σχέση) κάνουν επικίνδυνη χιονοδρομία;
Εγω τρέχω ανάλογα με την πείρα που εχω και το σκι που ξέρω και μπορώ να αποφύγω το οπιοδήποτε εμπόδιο.
Ο αρχάριος ή ο μέσος χιονοδρόμος εκεί τι γίνεται;Ο αρχάριος που κατεβαινει τη μάυρη και πάει με τα τέσσερα και αντί να στρίβει τα σκι αυτός τον στρίβουν αυτά τι γίνεται;Εγώ πολύ απλά πιστέυω οτι χρειάζεται παιδία και προσοχή σε αυτό που κάνουμε και επίσεις ποτέ να μην κάνουμε πράγματα πάνω απο τις δυνατοτητές μας.
Fidelio
QUOTE(panpanou @ Jan 22 2008, 10:46 PM) [snapback]110866[/snapback]
σωστό αυτό , λέγεται παιδεία και όσον αφορά τους ενήλικες θέληση για αυτοβελτίωση (βέβαια εμπλεκεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και η νοοτροπία μας ως έλληνες , όπου εκεί όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτο...)

τι να την κάνω την τιμωρία, όταν έχω ήδη πάθει τα κατάγματα μου ή έχω το παιδί μου με βαρειά κρανιοεγκεφαλική κάκωση στην εντατική και όταν βγει από κει να είναι ανάπηρο σε όλη του την ζωή; ..... επειδή πήγε να κάνει σκι !!!!!
Εντάξει ένα πράγμα το οποίο δεν μου αρέσει σε αυτές τις συζητήσεις είναι τα φόβητρα. Βέβαια απο την εκδοχή σου αυτή φαίνεται οτι δεν το έχεις και σε πολύ εκτίμηση το σκι, ενω απο την άλλη μεριά σκοτόνωνται παιδιά στην ελλάδα ή μένουν ανάπηρα μέσα σε πολυ χειρότερες καταστάσεις , ενώ απο το σκι ουδείς μέχρι τώρα όπως με τόση ευκολεία προφητεύεις. Δεν μπορώ να ερμηνεύσω διαφορετικά την φράση ..."επειδή πήγε να κάνει σκι !!!!!" ??? Σορυ κιολάς αλλα εγώ ανήκω στην κατηγορία των χιονοδρόμων , που θεωρεί το σκι ένα πολύ συμαντικό κομάτι της ζωής του.

όσους ασπάζονται τα γνωστά για την επιτήρηση : "πως θα γίνει αυτό;" "με τι;" "γιατί;" "ποιος θα;" "πότε;" (είναι το γνωστό "παπαρολογίας το ανάγνωσμα" που δεν μας αφήνει να γίνουμε πολιτισμένο κράτος με ΝΟΜΟΥΣ) ......
ε όλους αυτούς μπορώ να τους πάρω μιά βόλτα σε μιά εντατική ή σε ένα κέντρο αποκατάστασης ........
Εχεις εσυ , κάποιες στατιστικές ή δεν ξέρω τι άλλο , όπου δείχνουν οτι οι εντατικές μας είναι γεμάτες απο χιονοδρομόυς που χαροπαλεύουν και που υπήρξαν θύματα της ανευθηνης οργάνωσης στο θέμα της ασφάλειας εκάστοτε ελληνικού κέντρου;

στο διά ταύτα λοιπόν, ξαναβάζω το ερώτημα:

ΠΡΕΠΕΙ ΕΝΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙ ΚΑΡΤΕΣ;
Μόνο σε ακραίες περιπτώσεις ,και όπου υπάρχει/εντοπίζεται σκοπιμότητα απο την μεριά του χιονοδρόμου για επικίνδυνη συμπεριφορά. Σε κάθε άλλη περιπτωση ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΦΕΡΕΙΣ ΚΑΡΤΕΣ.
Και εξάλλου είναι και αυτό, όπου επαναλαμβάνομαι , ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ποτε ένας χιονοδρόμος είναι επικινδυνος απο το προσωπικό που υπάρχει στα χιονοδρομικά στην ελλάδα σήμερα; (αντε να είναι δυό τρις που ξέρουν την δουλειά τους...τους άλλους τα ταμεία των χιονοδρομικών δεν τους σηκώνει ή δεν το θέλουν !!!!)

έτσι λοιπόν, (και εδώ απαντώ στον Δντή του ΧΚΚ και πολλά χρόνια γνωστό μου Γιώργο Τσεκούρα), όταν το ΧΚΚ ή οποιοδήποτε άλλο Ελληνικό ΧΚ, φάει την πρώτη αγωγή από άνθρωπο που έπαθε ατύχημα ή από τους συγγενείς του και του επιδικαστεί η (... θα είναι) τεράστια αποζημίωση λόγω έλλειψης μέτρων επιτήρησης και διαδικασιών ασφάλειας των χιονοδρόμων), τότε θα τρέχουν τα Χιονοδρομικά Κέντρα να πούνε στο δικαστήριο "...Ντάξει είτε αρέσει είτε όχι , η φύση του αθλήματος είναι τέτοια oπου αυξάνεται ο παράγοντας ατυχήματος , period...." (είπε ο Fidelio !!!) και θα γελάνε και οι κότες ......

Δεν μου αρέσει το σενάριο, αλλά τόχω ξαναδεί το έργο ...
Σε 10 χρόνια θα είμαστε κάπως έτσι:

" .... Kalavrita ή Arahova ή Kaimktsalan Ski Accident Injury Lawyers
Snow Sports Accident Attorneys

Winter recreations, including skiing and other sports, can be exciting and entertaining events for the whole family but accidents do happen. Many accidents occur as a result of a person or resort neglecting to properly issue warnings, failing to properly monitor conditions and equipment or insufficiently designing runs or lifts. Until recently, skiers, snowboarders and other winter sport enthusiasts were often unsuccessful in the successful outcome of personal injury court cases. Today victims of ski resort accidents are more likely to receive compensation in contrast to the fines and other disciplinary actions placed on the resort for negligence in maintaining a standard of reasonable consideration in the function of their facilities. If you have been injured in a Kalavrita ski accident, the attorneys at ......... , ............ & .......... will work hard to help you obtain the compensation you need and deserve ...... "

είναι η πρώτη σελίδα από διαφήμιση δικηγορικού γραφείου στην Utah των ΗΠΑ, που είναι ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ και στρέφονται κατά των χιονοδρομικών κέντρων και των υπαιτίων των ατυχημάτων. Τα αμερικανικά δικαστήρια έχουν επιδικάσει αποζημιώσεις εκατομμυρίων δολλαρίων και φυλακίσεις στους υπαιτίους ...... τέτοιων ατυχημάτων ....
Τα ευρωπαικά δικαστήρια ακολουθούν κατά πόδας ... ένα ψάξιμο στο ίντερνετ θα σας πείσει ......

η Ελλάδα θα έχει σειρά μετά .....
και βέβαια ο πρώτος που θα υποβάλλει αγωγές στα χιονοδρομικά κέντρα , αν ο μη γένοιτο, συμβεί κάτι, θα είμαι εγώ .....

γι αυτό την κάνουμε την κουβέντα εδώ για να πάρουμε θέση όλοι μας (και των Διευθυντών των χιονοδρομικών συμπεριλαμβανόμενων....)

για να μη μας πει κανείς μετά: "...Ντάξει είτε αρέσει είτε όχι , η φύση του αθλήματος είναι τέτοια oπου αυξάνεται ο παράγοντας ατυχήματος , period...."
Δηλαδή για σένα το ζήτημα είναι νομικής φύσεως και όχι ουσιαστικό. Εχουμε δει και δικηγόρους ή ατόμα στα χιονοδρομικά να κάνουν αγωγές και για πιο απιστευτα πράγματα, πάντα θα υπάρχει μια τρύπα για να χωθείς και να βγάλεις κάτι ή να εξυπηρετήσεις τα συμφέροντά σου. Οι αμερικάνοι πράγματι μας έχουν δείξει το δρόμο σε αυτό σε όλους τους τομείς της κοινωνικής τους ζωής...., και έχεις τον εκάστοτε αμοιρο τον διευθυντή να τρώει τις μυνήσεις στο κεφάλι την μια πισω απο την άλλη.

Αμφιβάλεις απο την άλλη οτι η χιονοδρομία είναι ένα άθλημα , αυξημένης επικινδυνότητας. Το ξέρεις βέβαια οτι οι μέσες ταχύτητες των χιονοδρόμων, ΑΒΙΑΣΤΑ είναι απο 40 έως 70 χιλιόμετρα έτσι; Πράγμα που σήμαίνει οτι ΔΕΝ ΓΊΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΣ ΠΙΟ ΑΡΓΆ όπως δεν γίνεται να βαδίζεις στον δρόμο λιγότερο απο 5 χιλ/ώρα Η πολυκοσμία -γιατί περι αυτόυ προκειται και όχι λόγω της ταχύτητας -μέσα στις πίστες είναι ένα προβλημα που αντιμετωπίζεται με άλλα μέσα αφου θες να είσαι αυστηρος: Να υποχρεωθεί νομικά το χιονοδρομικό να εκδίδει περιορισμένο αριθμό καρτών τα ΣΚ σύμφωνα με τις δυνατότητες φιλοξενείας των πιστών και με βάση τον παράγοντα ασφάλεια. Τι είναι πιο τραγικό τώρα , να αφαιρείς αβέρτα τις κάρτες ή να μην φουλάρεις τις πιστες με κόσμο; ...
leonp
QUOTE(mainalo @ Jan 23 2008, 02:15 PM) [snapback]111011[/snapback]

Πολύ ωραία και ποιός θα κρίνει βρε παιδιά οτι εγώ π.χ ο makalu o batucada o kostakal (για παράδειγμα αναφέρω τα ονόματα δεν εχουν καμία σχέση) κάνουν επικίνδυνη χιονοδρομία;
Εγω τρέχω ανάλογα με την πείρα που εχω και το σκι που ξέρω και μπορώ να αποφύγω το οπιοδήποτε εμπόδιο.
Ο αρχάριος ή ο μέσος χιονοδρόμος εκεί τι γίνεται;Ο αρχάριος που κατεβαινει τη μάυρη και πάει με τα τέσσερα και αντί να στρίβει τα σκι αυτός τον στρίβουν αυτά τι γίνεται;Εγώ πολύ απλά πιστέυω οτι χρειάζεται παιδία και προσοχή σε αυτό που κάνουμε και επίσεις ποτέ να μην κάνουμε πράγματα πάνω απο τις δυνατοτητές μας.

Εσένα δεν θα σου πάρουν τη κάρτα. Ίσως να σου κάνουν παρατήρηση αν κάποιος τρέχει πολύ και εσύ είσαι λίγο πιο γρήγορος και αναγκαστικά είσαι κοντά του χωρίς να μπορείς να τον περάσεις. Τότε (μπορεί) ο πιστέρ να σου πει, περίμενε να φύγει και μετά συνεχίζεις. Αν μπορείς να τον περάσεις ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ και γρήγορα δεν υπάρχει πρόβλημα. Συγκρούσεις θέλουν να αποφεύγουν.

Κάρτα παίρνουν (αμέσως) αν σου φύγει το σανίδι και τρέχει στη πίστα ή αν όπως γράφτηκε παραπάνω, κατεβαίνεις το συρόμενο και κάνεις σλάλομ (έσκασα στα γέλια όταν το διάβασα) laugh.gif laugh.gif laugh.gif

Πάντως είναι σημαντικό να ξέρουν όσοι κατεβαίνουν βολίδα ανάμεσα από σχολεία, άλλους αρχάριους ή/και σταματημένους, ότι αυτή δεν είναι σωστή συμπεριφορά και μπορεί να χάσεις τη κάρτα.

Επίσης, όσοι δεν δέχονται το γεγονός ότι μπορεί να τραυματιστείς στη χιονοδρομία, καλύτερα να καθίσουν στο σαλέ. Αυτό θα ήθελα να το υπογράφουν όλοι όταν αγοράζουν τη κάρτα.
TEOXALANDRI
Η διεθνής ομοσπονδία του σκι (Federation Internationale de ski) έχει ορίσει μια σειρά από κανόνες συμπεριφοράς προκείμένου να μπορούμε με ασφάλεια να χαιρόμαστε τις πίστες:

Σεβασμός του άλλου: Κάθε χιονοδρόμος οφείλει να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην θέτει σε κίνδυνο τον άλλο.

Γνώση της ταχύτητας και της συμπεριφοράς: Κάθε χιονοδρόμος πρέπει να κάνει σκι/snowboard σε χώρο με ορατότητα. Πρέπει να προσαρμόσει την ταχύτητα του, τη συμπεριφορά και τις προσωπικές του ικανότητες σύμφωνα με τις γενικές συνθήκες του εδάφους, του χιονιού, του καιρού καθώς και της πυκνότητας της κυκλοφορίας.

Γνώση της κατεύθυνσης: Ο χιονοδρόμος που βρίσκεται ψηλά κατέχει μια δεσπόζουσα θέση, η οποία του επιτρέπει την επιλογή μιας τροχιάς, για αυτό πρέπει να προβλέπει μια κατεύθυνση η οποία εξασφαλίζει την ασφάλεια του χιονοδρόμου που βρίσκεται από κάτω.

Προσπέρασμα: Το προσπέρασμα μπορεί να πραγματοποιηθεί από δεξιά ή αριστερά, αλλά πάντοτε με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος έτσι ώστε να προληφθούν οι ελιγμοί του προσπερασθέντος χιονοδρόμου.

Είσοδος και εκκίνηση στην πίστα κατάβασης: Κάθε χιονοδρόμος που εισέρχεται στην πίστα κατάβασης οφείλει να εξασφαλίσει, με έλεγχο προς τα επάνω και προς τα κάτω, ότι μπορεί να το κάνει χωρίς κίνδυνο για τον εαυτό του και για τους άλλους.

Σταμάτημα: Κάθε χιονοδρόμος πρέπει να αποφεύγει να σταματάει χωρίς να υπάρχει λόγος στις πίστες, στις στενές διαβάσεις ή στις χωρίς ορατότητα. Σε περίπτωση πτώσης ο χιονοδρόμος πρέπει να εγκαταλείψει την πίστα το γρηγορότερο δυνατό.

Ανάβαση και κατάβαση με τα πόδια: Ο χιονοδρόμος που ανεβαίνει ή κατεβαίνει δεν πρέπει να χρησιμοποιεί παρά μόνο την άκρη της πίστας.

Σεβασμός της σήμανσης και της σηματοδότησης: Ο χιονοδρόμος πρέπει να υπακούει σε όλα τα σήματα - έχουν τοποθετηθεί για την ασφάλεια όλων.

Βοήθεια: Σε περίπτωση ατυχήματος κάθε χιονοδρόμος πρέπει να προσφέρει την βοήθειά του.

Στοιχεία ταυτότητας: Κάθε χιονοδρόμος μάρτυρας ή υπεύθυνος ή όχι ατυχήματος είναι υποχρεωμένος να δίνει τα στοιχεία της ταυτότητας του για αναγνώριση.
Οι παραπάνω κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται τόσο από τους skiers όσο και από τους snowboarders.

Snowboarders προσοχή
Το μπροστινό πόδι πρέπει να είναι δεμένο στο σανίδι με ένα λουρί
Πριν από κάθε αλλαγή κατεύθυνσης ιδιαίτερα πριν από ανάποδες στροφές : κοίταγμα πίσω, μια ματιά γύρω
Μην σταματάτε παρά μόνο στην άκρη της πίστας. Μην κάθεστε , μην απλώνεστε στις πίστες.
Τοποθετήστε το λυμένο σανίδι βάζοντας αμέσως προς τα κάτω στο χιόνι την πλευρά που βρίσκονται οι δέστρες

Αν όλοι τηρούσαν τους κανόνες δεν θα είχαμε θέμα συζήτησης τώρα.... αλλά για να μπορέσει ένα ΧΚ να σου αφαιρέσει την κάρτα... δεν θα πρέπει πρώτα να έχει φροντίσει για την άψογη λειτουργία του..? δλδ στρώσιμο σωστό... επαρκής σήμανση... φρένο στις υπεράριθμες κάρτες κλπ...?

Σε ακραίες περιπτώσεις συμφωνώ στην αφαίρεση αλλά από κει και πέρα δεν είναι δυνατόν να βάλεις μυαλό στους ανεγκέφαλους...
mainalo
laugh.gif Στην ανάβαση ήμουν και έκανα σλάλομ και μου πήραν την κάρτα και πολύ καλά μου εκαναν.Και αυτό το κατάλαβα καλύτερα οταν ανέλαβα το Μαίναλο πρίν απο κάποια χρόνια και εκαναν κάποιοι άλλοι σλάλομ και εκτροχιαζόταν ο αναβατήρας.Τι να το κάνεις λοιπόν αλλά και τι φταίνε όλοι οι υπόλοιποι οταν χανουν την ημέρα τους στο σκι για εναν βλάκα.
Εγω θα σταθώ πολύ σε αυτό που έγραψε ο φίλος Fidelio δηλ οτι πλέον εδω στην Ελλάδα αντιμετοπίζουμε το πρόβλημα των υπεράριθμων χιονοδρόμων.Κατα την γνώμη μου εκεί θα πρέπει να βρεθεί μια λύση και αμέσως μετά με κάποιους αλητήριους οι οποίοι νομίζουν οτι μπορούν να κάνουν οτι θέλουν.
Για το θέμα της ταχύτητας θα πω μόνο οτι πολύ απλά πρέπει να προσέχουμε και εμείς που κατεβαίνουμε αλλά να προσέχουμε και αυτούς που μας έρχονται smile.gif
Fidelio
Στο άλλο thread και το οποίο είδα περι όριου ταχύτητας: οκ τα 30 χιλιομετρα είναι μια εξαιρετικά μικρή ταχύτητα για πίστες με κλίσεις ακόμα και των 20 μοιρών. Όποιος έχει κάνει σκι/σανίδα με επίγνωση της τεχνικής του , ξέρει ότι αυτό το όριο των 30 χιλιομέτρων είναι ανυπόστατο. Και βέβαια όλα αυτά τα στατιστικά μεγέθη , από τα ιστορικά περιστατικών των χιονοδρομικών των Άλπεων , λανθασμένα αποτελούν μέτρο σύγκρισης για τα ελληνικά δεδομένα (αν και τα 15.000 στρέμματα + στον Παρνασσό πάνε να αλλάξουν την κατάσταση , και εκεί ναι να ληφθούν κάποια μέτρα – αλλά εγώ φοβάμαι μην πάρει την κάτω βόλτα και αυτό το όνειρο. . . και έχουμε για πιστερ τίποτα σοβαρά κομμάτια που σαν κοράκια θα πέσουν στο μεροκάματο με ΜΗΔΕΝ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ , όπως συνέβαινε πάλαι ποτέ στο εν λόγω χιονοδρομικό…kai μπουμπλε μπουμπλε . . . ). Whatever εγώ νόμιζω οτι δεν χρειάζεται πανικό και μένος, καλύτερο σκι χρειάζεται να μάθουμε και τότε μόνο μπορεί να κολήσει η λογική της ασφάλειας - οι κανόνες τους οποίους κατέθεσε ο teo είναι ξεκάθαροι και απλοί , μόνο που δεν μπορούν να εφαρμοστούν αν δεν το κατέεις το σπορ . . . biggrin.gif tongue.gif
MakisM
Teo, οι 10 πρωτοι κανονες ειναι λιγο-πολυ ο Συμπεριφορας Δεκαλογος του Χιονοδρομου που εμφανιζεται και σαν αρθρο στο Δικτυοτοπο μας

http://www.snowclub.gr/articles/view/id/1.snc

και pinned thread ειναι στα Θεματα Χιονοδρομια και Ασφαλεια:

http://www.snowclub.gr/forums/index.php?showtopic=4875

και το διανεμουμε τυπωμενο σε φυλλαδια του Snowclub στο βουνο.

Δεν προσπαθω να μειωσω το (ευπροσδεκτο smile.gif ) ποστ σου, απλα να θυμισω οτι ο Συλλογος κανει προσπαθεια για την Ασφαλεια.

Fidelio:

QUOTE(Fidelio @ Jan 23 2008, 07:30 PM) [snapback]111049[/snapback]
Whatever εγώ νόμιζω οτι δεν χρειάζεται πανικό και μένος, καλύτερο σκι χρειάζεται να μάθουμε και τότε μόνο μπορεί να κολήσει η λογική της ασφάλειας

Αμην! biggrin.gif

Αν και θα προτιμουσα να εχουμε τη λογικη της ασφαλειας ΟΤΑΝ αρχισουμε να μαθαινουμε σκι, και εσαει (γιατι παντα μαθαινουμε) και οπως πολυ σωστα ειπες πολλες φορες, το σκι ενεχει κινδυνους, τελεια και παυλα. Μην το κανουμε ακομη πιο επικινδυνο αγνοωντας τα θεματα ασφαλειας.

Φιλικα

ΜακηςΜ
Fidelio
Αν και θα προτιμουσα να εχουμε τη λογικη της ασφαλειας ΟΤΑΝ αρχισουμε να μαθαινουμε σκι, και εσαει (γιατι παντα μαθαινουμε) και οπως πολυ σωστα ειπες πολλες φορες, το σκι ενεχει κινδυνους, τελεια και παυλα. Μην το κανουμε ακομη πιο επικινδυνο αγνοωντας τα θεματα ασφαλειας.

Συμφωνώ αλλα:
Κάποιος πρεπει να μας μάθει να κάνουμε σκι και η κλισέ προταση εδώ είναι η αναζήτηση για εκπαίδευση σε κάποια σχολή σκι , είναι οι ορειβατικοί σύλλογοι , ακόμα και σεις σαν σύλλογος θα μπορούσατε όχι μόνο να ενημερώνεται αλλά έμπρακτα να εκπαιδεύετε τα μέλη σας μέσα απο κάποιον μηχανισμό με δικούς σας δασκάλους κτλ Αν δεν κάνω λάθως στο τέλος της σαιζόν θα γίνει ένα σεμινάριο της CSIA κατα την πρόταση και πρωτοβουλία απο μακαλου επίσης αν δεν κάνω λάθος. Aλήθεια , ποσοι απο τα μέλη του συλόγου σας έχουν εκδηλώσει ενδιαφερον να παρακολουθήσουν το σεμινάριο αυτο με σκοπο να μεταφέρουν τις όποιες γνώσεις αποκομίσουν στα λοιπα μέλη χαμηλότερου level ? Τυχαίνει να έχω δει το εγχειρίδιο καθώς και κάποια προγράμματα μεθοδολογίας της καναδικής σχολής και μπορώ να πω οτι ειναι μια θαυμάσια εμπειρία να παρακολουθήσει καποιος απο κοντά έναν εκπαιδευτή τους. (οποιος παρακολουθήσει το σεμινάριο αύτό θα ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα στο μυαλό του αναφορικά με το σκι ) . . .

Για να μάθουμε λοιπόν χιονοδρομία με ασφάλεια , κάποιος πρέπει να μας δείξει και ο οποίος θα έχεις τις στοιχειώδεις διαπιστεύσεις , βέβαια όπως είπα και παραπάνω αυτο που λέω ακούγονται πολύ κλισέ και δεν ιδρώνουν και πολύ τα αυτιά των περισσότερων - οχι μόνο απο εδώ αλλά και γενικά όσον αφορά το οικείο περιβάλλον των χιονοδρομικών , της ασυδοσίας για τις τιμολογιακές πολιτικές των σχολών , της επιλογής δασκάλων κάθε λογής και απίθανης προελεύσεως και η βαλίτσα παει όλο και πιο μακρυά . . . κτλ κτλ κτλ και αλυσιδωτά !

Για αυτό ότάν ένας ανυποψίαστος άνθρωπος θα ανέβει στο βουνό , μη έχοντας ουσιαστική γνώση για το που βρίσκεται και του περι τέινος προκειται πραγματικά (περι χιονοδρομίας ο λόγος) , αρχίζει την γκρίνια με τον παραλογισμό καλά να κρατεί .... αυτά tongue.gif
MakisM
QUOTE(Fidelio @ Jan 23 2008, 10:49 PM) [snapback]111094[/snapback]
Συμφωνώ αλλα:
Κάποιος πρεπει να μας μάθει να κάνουμε σκι και η κλισέ προταση εδώ είναι η αναζήτηση για εκπαίδευση σε κάποια σχολή σκι , είναι οι ορειβατικοί σύλλογοι , ακόμα και σεις σαν σύλλογος θα μπορούσατε όχι μόνο να ενημερώνεται αλλά έμπρακτα να εκπαιδεύετε τα μέλη σας μέσα απο κάποιον μηχανισμό με δικούς σας δασκάλους κτλ Αν δεν κάνω λάθως στο τέλος της σαιζόν θα γίνει ένα σεμινάριο της CSIA κατα την πρόταση και πρωτοβουλία απο μακαλου επίσης αν δεν κάνω λάθος. Aλήθεια , ποσοι απο τα μέλη του συλόγου σας έχουν εκδηλώσει ενδιαφερον να παρακολουθήσουν το σεμινάριο αυτο με σκοπο να μεταφέρουν τις όποιες γνώσεις αποκομίσουν στα λοιπα μέλη χαμηλότερου level ? Τυχαίνει να έχω δει το εγχειρίδιο καθώς και κάποια προγράμματα μεθοδολογίας της καναδικής σχολής και μπορώ να πω οτι ειναι μια θαυμάσια εμπειρία να παρακολουθήσει καποιος απο κοντά έναν εκπαιδευτή τους. (οποιος παρακολουθήσει το σεμινάριο αύτό θα ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα στο μυαλό του αναφορικά με το σκι ) . . .

Για να μάθουμε λοιπόν χιονοδρομία με ασφάλεια , κάποιος πρέπει να μας δείξει και ο οποίος θα έχεις τις στοιχειώδεις διαπιστεύσεις , βέβαια όπως είπα και παραπάνω αυτο που λέω ακούγονται πολύ κλισέ και δεν ιδρώνουν και πολύ τα αυτιά των περισσότερων - οχι μόνο απο εδώ αλλά και γενικά όσον αφορά το οικείο περιβάλλον των χιονοδρομικών , της ασυδοσίας για τις τιμολογιακές πολιτικές των σχολών , της επιλογής δασκάλων κάθε λογής και απίθανης προελεύσεως και η βαλίτσα παει όλο και πιο μακρυά . . . κτλ κτλ κτλ και αλυσιδωτά !

Για αυτό ότάν ένας ανυποψίαστος άνθρωπος θα ανέβει στο βουνό , μη έχοντας ουσιαστική γνώση για το που βρίσκεται και του περι τέινος προκειται πραγματικά (περι χιονοδρομίας ο λόγος) , αρχίζει την γκρίνια με τον παραλογισμό καλά να κρατεί .... αυτά tongue.gif
Και παλι συμφωνω! smile.gif

Το σεμιναριο της CSIA θα το επαιρνα αν ειχα το επιπεδο... sad.gif

Παντως και απ' τις συζητησεις στο φορουμ κατι κολλαει σε σχεση με την ασφαλεια. Υπαρχουν αρκετοι εδω με πολυ περισσοτερες γνωσεις/εμπειρια απο μενα και ολο και κατι μαθαινω smile.gif

Φιλικα

ΜακηςΜ

ΥΓ: Οταν ο γιος μου ηταν στον ΕΟΣ Αχαρνων, πιεζαμε (οχι μονο εγω, αλλα και αλλοι γονεις) να περασουν στα παιδια οχι μονο τεχνικες γνωσεις, αλλα και τη σωστη και ασφαλη συμπεριφορα στο βουνο...με καποια επιτυχια θα ελεγα.
leonp
QUOTE(mainalo @ Jan 23 2008, 06:49 PM) [snapback]111042[/snapback]
Εγω θα σταθώ πολύ σε αυτό που έγραψε ο φίλος Fidelio δηλ οτι πλέον εδω στην Ελλάδα αντιμετοπίζουμε το πρόβλημα των υπεράριθμων χιονοδρόμων.Κατα την γνώμη μου εκεί θα πρέπει να βρεθεί μια λύση και αμέσως μετά με κάποιους αλητήριους οι οποίοι νομίζουν οτι μπορούν να κάνουν οτι θέλουν.
Για το θέμα της ταχύτητας θα πω μόνο οτι πολύ απλά πρέπει να προσέχουμε και εμείς που κατεβαίνουμε αλλά να προσέχουμε και αυτούς που μας έρχονται smile.gif

Όσο κόσμο και να έχει η πίστα δεν με ενοχλεί. Σταματώ στην άκρη και περιμένω λίγο. Όταν ξαναξεκινήσω, το μποτιλιάρισμα έχει διαλυθεί και μπορώ παρακάτω να προσπεράσω άνετα. Προτιμώ να κάνω μια-δυο στάσεις παρά να κινούμαι με ελάχιστη ταχύτητα ανάμεσα σε άλλους. Φυσικά δεν μου αρέσει να έχει μεγάλο αριθμό χιονοδρόμων στη πίστα αλλά τα Σ/Κ-αργίες έχει κόσμο.

Εκεί που μερικές φορές τρομάζω είναι στο Μπάνσκο, κάτω-κάτω που μαζεύονται χιονοδρόμοι από διαφορετικές πίστες. Ίσια, δεν στρίβω, δεν φρενάρω, προσέχω να μη πέσω πάνω σε κάποιον που πηγαίνει αργά κι όμως πάλι με προσπερνούν με υπερηχητικές ταχύτητες.

QUOTE(TEOXALANDRI @ Jan 23 2008, 06:10 PM) [snapback]111033[/snapback]
Γνώση της κατεύθυνσης: Ο χιονοδρόμος που βρίσκεται ψηλά κατέχει μια δεσπόζουσα θέση, η οποία του επιτρέπει την επιλογή μιας τροχιάς, για αυτό πρέπει να προβλέπει μια κατεύθυνση η οποία εξασφαλίζει την ασφάλεια του χιονοδρόμου που βρίσκεται από κάτω.

Σίγουρα αυτός που είναι ψηλά και βλέπει τον άλλο πιο κάτω που κινείται αργά, πρέπει να διαλέγει ταχύτητα και τροχιά ώστε να μη προκληθεί ατύχημα. Όμως και ο κάτω χιονοδρόμος, αν διαθέτει στοιχειώδη ευφυία, θα προσέξει ποιος έρχεται από ψηλά πριν αλλάξει πορεία. Σε περίπτωση ατυχήματος, δεν έχει σημασία ποιος ευθύνεται αλλά ποιος τραυματίστηκε.
TEOXALANDRI
QUOTE(MakisM @ Jan 23 2008, 10:04 PM) [snapback]111059[/snapback]

Teo, οι 10 πρωτοι κανονες ειναι λιγο-πολυ ο Συμπεριφορας Δεκαλογος του Χιονοδρομου που εμφανιζεται και σαν αρθρο στο Δικτυοτοπο μας

http://www.snowclub.gr/articles/view/id/1.snc

και pinned thread ειναι στα Θεματα Χιονοδρομια και Ασφαλεια:

http://www.snowclub.gr/forums/index.php?showtopic=4875

και το διανεμουμε τυπωμενο σε φυλλαδια του Snowclub στο βουνο.

Δεν προσπαθω να μειωσω το (ευπροσδεκτο smile.gif ) ποστ σου, απλα να θυμισω οτι ο Συλλογος κανει προσπαθεια για την Ασφαλεια.

Bρε Μάκη... τους κανόνες της FIS έγραψα... Απλά για να μπουν στο τόπικ... και μετά απάντησα στην ερώτηση του τόπικ... tongue.gif Αφού αυτό ζητάει ο Panpanou.... wink.gif Toν γνωρίζω τον δεκάλογο... wink.gif

QUOTE(leonp @ Jan 24 2008, 11:37 AM) [snapback]111117[/snapback]

Όσο κόσμο και να έχει η πίστα δεν με ενοχλεί. Σταματώ στην άκρη και περιμένω λίγο. Όταν ξαναξεκινήσω, το μποτιλιάρισμα έχει διαλυθεί και μπορώ παρακάτω να προσπεράσω άνετα. Προτιμώ να κάνω μια-δυο στάσεις παρά να κινούμαι με ελάχιστη ταχύτητα ανάμεσα σε άλλους. Φυσικά δεν μου αρέσει να έχει μεγάλο αριθμό χιονοδρόμων στη πίστα αλλά τα Σ/Κ-αργίες έχει κόσμο.

Aυτό ακριβώς κάνω και εγώ...

This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.