Jump to content

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 06/30/2021 in Posts

 1. 27 points
  Μια εκδρομή που ξεκίνησε για 6 μέρες (4 σκι) καθώς ήταν των αδυνάτων αδύνατο να πάρω περισσότερες μέρες άδεια, εξελίχτηκε σε... 10 μέρες όταν λόγω της κακοκαιρίας στην Ελλάδα έμειναν τα σχολεία κλειστά! ? φτάνοντας στην Ελβετία συνειδητοποιήσαμε ότι είχε να χιονίσει πάαααρα πολύ καιρό: Η βάση μας -όπως και τις δυο προηγούμενες φορές- ήταν 45 λεπτά από την Γενεύη και ο στόχος να απολαύσουμε όποια χιονοδρομικά σχετικά κοντά μας είχαν καλύτερο καιρό. Τελικά είχαμε και τις 10 μέρες ηλιοφάνεια, οπότε απλά διαλέγαμε κυρίως με κριτήριο να δούμε όσα περισσότερα γινόταν στα οποία να μην έχουμε ξαναπάει. Η κλασική στάση πάνω από το Montreux, χωρίς καπνό πάνω στο νερό και φωτιά στον ουρανό! Πρώτα πήγαμε στο Verbier, το οποίο βρήκα καταπληκτικό και του χρωστάω μια ακόμα επίσκεψη: Την επόμενη μέρα εμπιστευτήκαμε την σταθερή αξία του Portes du Solleil: Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε φυσικά μια κατάβαση στον «Ελβετικό τοίχο», αν και φέτος δεν ήταν ιδιαίτερα φιλικός. Μας περίμενε με παγωμένα bumps σε μέγεθος αυτοκινήτων στο απότομο κομμάτι (90% κλίση) Το δε Αvoriaz πάντα ξεχωριστό! Την επόμενη μέρα είχαμε αποφασίσει να πάμε στο Saas Fee. Επειδή όμως είναι πολύ μακριά από την Γενεύη κλείσαμε δωμάτιο στο Saas Grund. Η θέα από το παράθυρο μου το βράδυ ήταν... καλούτσικη! Το επόμενο πρωί ξεκινήσαμε για το χιονοδρομικό. Το χωριό είναι car free οπότε αφήνεις το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ και παίρνεις ηλεκτρικό "ταξί", ή λεωφορείο. Μετά παίρνεις μια γόνδολα, άλλη μια γόνδολά, ένα υπόγειο φενίκιουλαρ και ανεβαίνεις στο θεό. Πάνω από 3500 μέτρα και τα μπατον έχουν κοκκαλώσει # Τι συγκλονιστικά τοπία ήταν αυτά ρε παιδιά; Τι τεράστιες πίστες; Τι τέλειο χιόνι; (συνεχίζεται)
 2. 24 points
  Την επόμενη μέρα είχαμε προγραμματίσει τον… «ναό», το Chamonix. Είχα ξαναπάει, αλλά με χιονοθύελλα και δεν είδα τίποτα. Αυτή τη φορά μας περίμενε με καταγάλανους ουρανούς και ζέστη. Ό,τι και να πει κανείς για το Σαμονί είναι πολύ λίγο για να περιγράψει το μέρος. Δεν γίνεται να κοιτάξεις προς τα πάνω και να μην ανατριχιάζεις με την επιβλητικότητα του Mont Blanc. Το χιονοδρομικό που πήγαμε (το Brevent είναι ένα από τα τρία, που δεν συνδέονται) δεν είναι τίποτα το Ιδιαιτερο με τις συνθήκες που το πετύχαμε, αλλά η θέα είναι από άλλο πλανήτη: Στο Brevent είχαμε και ένα μικροατυχηματακι. Ακούω πίσω μου ένα φίλο να φωνάζει ότι έπρεπε να είχα στρίψει, στρίβω απότομα χωρίς να ελέγξω, και πέφτει πάνω μου το θωρηκτό Ποτέμκιν που ήταν ακριβώς δίπλα μου (α.κ.α.Στάθης! ?) Τι γίνεται όταν 90 κιλά πέσουν με καμιά 50αριά χλμ/ώρα πάνω σε 62 κιλά σταματημένα; Ouch! Τον νόμο του Μέρφυ τον ξέρουμε ετσι; Ε, το Chamonix ήταν το μοναδικό μέρος που δεν είχα βγάλει ασφάλεια (οι Γάλλοι ζητούσαν +20€, ίσως γιατί το πεδίο προσφέρεται για ατυχήματα). Όπως και να έχει, και αφού αρνηθήκαμε την βοήθεια των τραυματιοφορέων που ήρθαν αμέσως ("Is he always so white?"), μετά κόπων και βασάνων συνέχισα στο σκι, σαν παράλυτος σε φανάρι. Το χωριό του Chamonix δεν είναι σαν τα άλλα. Έχει κουλτούρα. Ορειβατική, χιονοδρομική. Το χωριό και το βουνό είναι ένα, το νιώθεις. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Η υπέροχη οικοδέσποινα μας μας περιμένει στο Yens και αποφασίζω ότι δεν έχω τον χρόνο να περάσω ωρες στο νοσοκομείο για να δουν τον ώμο μου που με σφάζει χωρίς να έχει την τσίπα να σεβαστεί την μοναδικότητα του μέρους και την λαχτάρα μου να το φωτογραφίσω. Μπαίνω στο πρώτο φαρμακείο και ζητάω το πιο δυνατό παυσίπονο που έχουν (αυτό with hindsight αποδείχτηκε λάθος). υπάρχουν διάφοροι τρόποι να κινηθείς. Εμείς απολαύσαμε τον πιο premium! Το βράδυ στο Yens πνίγω τον πόνο μου σε παραδοσιακό Ελβετικό Φοντύ: (συνεχίζεται)
 3. 20 points
 4. 19 points
  Powder alert Frerolaka Είμαστε 10 άτομα....στοπ Ποιότητα χιονιού : Hokkaido Japan....στοπ Ανεβείτε με ότι ποιο τάβλα σκι έχετε στον οπλοβαστο ....στοπ Κρύο διαχειρισιμο ..... στοπ Ηλιοφάνεια.... στοπ Τα χάπια μου ....non stop
 5. 19 points
  Το Σάββατο ήταν η τελευταία μέρα σκι και αποφασίσαμε να πάμε στο Gstaad καθώς είχα ακούσει τα καλύτερα (για το χωριό!). Το χιονοδρομικό που πήγαμε (έχει διάφορα, αλλά δεν συνδέονται) ήταν σχετικά μικρό, αλλά με πολύ ωραίες κλίσεις και φανταστικά τοπία. Το πρόβλημα ήταν ότι είχε ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ουρές σε κομβικά λίφτ, με αποτέλεσμα να πρέπει να περιμένεις πάνω από 15 λεπτά. Το χωριό του Gstaad είναι από τα πιο όμορφα των Άλπεων: Δεν έβρισκα πουθενά θέση και το άφησα μες τη μέση για δυο λεπτάκια ? Στο σπίτι μας περιμένει πεντανόστιμο ?παραδοσιακό Ελβετικό γεύμα, όπως κάθε βράδυ: Την Κυριακή δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε σκι. Έχουμε κλείσει ραντεβού για rapid στο Morz, πολύ κοντά μας, και σχεδιάζουμε να πάμε να φωτογραφίσουμε την Γενεύη, την οποία ακόμα δεν έχω αξιωθεί να δω. Φεύ! Το Ελβετικό δημόσιο έχει κάποιο πρόβλημα στο online σύστημα και περιμένουμε με τις ώρες να πάρουμε το χαρτί για να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε. Από το να τρώω τα νύχια μου που χάνω τη Γενεύη, αποφασίζω να κάνω μερικά κλικ στο Morz, στην ίδια λίμνη βλέπουν άλλωστε! Αποχαιρετούμε τις Άλπεις Και 2,5 ώρες μετά μας καλωσορίζει η Αθήνα Ήταν μια απίστευτη εκδρομή με τοπία και χωριά που δεν θα ξεχάσω ποτέ, φανταστικό σκι με καταπληκτική παρέα και τους πιο απίθανους οικοδεσπότες που θα μπορούσε να έχει κανείς. Τι υπέροχο πράγμα να είσαι χιονοδρόμος και να κάνεις σκι με καλούς φίλους (το γράφω και χαμογελούν και τα μουστάκια μου)! Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Στάθη και την Charlotte δίχως τους οποίους αυτή η εκδρομή δεν θα είχε γίνει ποτέ, αλλά και σε όλη την απίθανη παρέα που έκανε αυτές τις 10 μέρες τόσο ξεχωριστές!
 6. 19 points
  Όλυμπος 19-20/12. Δυνατό διήμερο. Ανάβαση από ΚΕΟΑΧ προς Άγιο Αντώνη τη πρώτη μέρα, με πλάνο να σκιάρουμε τη βορινή πλαγιά και μετά διανυκτέρευση στο καταφύγιο. Στα 2715 συνειδητοποιήσαμε ότι το σανίδι μιας φίλης που το είχε στο backpack ( ανέβαινε με ρακέτες), δεν ήταν πλέον εκεί. Κατεβήκαμε κάτω, το σανίδι βρέθηκε μετά από κανένα διωρο και εν τέλει διανυκτερεύσαμε στο καταφύγιο του Μιγκοτζίδη. Δεύτερη μέρα με λιγότερο άνεμο με τις Ν-ΝΑ πλαγιές να εξακολουθούν να είναι επικίνδυνες λόγω του συσσωρευμένου χιονιού που μετέφερε ο αέρας, επιλέξαμε πάλι βορεινή και μας γέμισε χαμόγελα.
 7. 18 points
  Η εικόνα στα Κελάρια 08/04/2022: Κορυφή Βάκχου (στο βάθος ηΓκιώνα): Στο βάθος το συρόμενο Οδυσσέας (που αν και έχει χιόνι δεν δουλεύει σήμερα), στην μέση ο Ηρακλής (τετραθέσιο εναέριο) και κάτω κάτω βλέπουμε το τελείωμα του συρόμενου Περικλή (πριν την βλάβη): Κελάρια: Κορυφή Ηρακλή και ξεκίνημα περιφερειακής: Από το σημερινό όριο του χιονοδρομικού και βλέποντας τον κύριο ορεινό όγκο του Παρνασσού (προς Λιάκουρα): Κορυφή του Βάκχου με τον Γεροντόβραχο: Και στο βάθος ο Όλυμπος: Κελάρια: Τέρμα Περικλή:
 8. 18 points
  Ενημέρωση από το μέτωπο....σκι γιοκ σήμερα οπότε έκανα μια από τις αγαπημένες μου βόλτες Αμφίκλεια - Φτερολακκα- Κελλάρια- Αγόριανη-Σβαλα- Αμφίκλεια.... Δρόμος από Αμφίκλεια μέχρι το μεγάλο πάρκινγκ της Φτερολακκας: Ανοιχτός ΧΩΡΙΣ ΑΛΥΣΊΔΕΣ Μεγάλο πάρκινγκ Φτερολακκας είναι φουλ ανοιχτό αλλά με χιονακι οπότε αλυσίδες ή χειμερινά.... Πάμε τώρα στις παγίδες, στην γνωστή δεξιά στροφή για να πιάσουμε τον Μπαλαλουκα δεν βγήκα ποτέ....ΕΧΕΙ ΠΑΓΟ SOS SOS.... προσπάθησα 5 φορές τουλάχιστον με φόρα από το μεγάλο πάρκινγκ και το χειμερινό σπινιαρε σαν τρελό. Αφού εξάντλησα ότι κόλπα χειμερινής οδήγησης είχα στην φαρέτρα μου χωρίς αποτέλεσμα, πήρα τελικά φόρα από το μικρό πάρκινγκ της 7 όπου η στροφή είναι σαφώς πιο βατή και βγήκε κανονικά το αμάξι με την πρώτη και άνετα..... . Από τις ελάχιστες φορές που με " πρόδωσε" το χιοναμαξο μου ???.... κοίτα να δεις που θα με κάνουν να έχω καβατζα δύο "bad ass" χειμερινά με καρφιά στο χωριό για " ειδικές επιχειρήσεις".... ??????? Θέμα είχαν και τα Unimog με αυτή την κωλοστροφη απ'ότι μου είπαν και οι χειριστές, όχι ότι κολωσαν ??απλά ήθελε προσοχή..... Δεν ξέρω πώς θα είναι αυτή η κωλοστροφη αύριο απλά προσοχή....με αλυσίδες θα ανέβαινα κανονικά αλλά βαριόμουν να τις βάλω για μια στροφή Μην μπείτε με πολύ φόρα στο μικρό πάρκινγκ της 7, γλιστράει του θανατα..... τρόμαξα να κάνω αναστροφή για να πάρω φόρα..... κατάφερα να κάνω αναστροφή κοντά στα εκδοτήρια που δεν έχει κλίση.... Μπαλαλουκας περνάει κανονικά με αλυσίδες η χειμερινά. Πάρκινγκ Κελλαριων ανοιχτό με χιόνι κάτω. Δρόμος από Κελλάρια προς την διασταύρωση Αγόριανης / Λειβαδιου έχει πολύ χιόνι, τα μηχανήματα δουλεύουν non stop, ιδίως ψηλά προς τα Κελλάρια περνάει μόνο ένα αμάξι.... τώρα να πω αλυσίδες ή χειμερινά το βρίσκω περιττό Δρόμος προς Αγόριανη ανοιχτός ΧΩΡΙΣ ΑΛΥΣΊΔΕΣ, κεντρικός δρόμος εντός Αγόριανης ανοιχτός ΧΩΡΙΣ ΑΛΥΣΊΔΕΣ. Η Αγόριανη έχει θαφτεί, είναι καρτ ποσταλ οπότε αξίζει ένα pit stop για καφέ ή φαγητό μετά το σκι.... Έχει ρίξει τα άντερα του..... έχει θαφτεί το βουνό..... Αυτά τα ολίγα και πιστεύω να βοήθησα τους φίλους που σκοπεύουν να ανέβουν αύριο.... Δρόμος από Αμφίκλεια Πάρκινγκ Κελλαριων, στην ίδια κατάσταση είναι και το μεγάλο πάρκινγκ της Φτερολακκας.... Δρόμος από Κελλάρια προς διασταύρωση, λίγο μετά το χιονοδρομικό....
 9. 18 points
  Επειδή πάνω ήμουν είμαι και θα είμαι μέχρι Κυριακή θα σας πω. Και νωρίς ενημέρωσαν. Αν ενημέρωναν νωρίτερα και έκοβε ο αέρας όπως έλεγαν τα μοντέλα που εν γένη στην κακοκαιρία έπεσαν έξω, τι θα έκανα; Θα έκραζα!!!! Σήμερα είχε όντως αέρα όποτε δεν έχω να πω τίποτα. Ίσως τους έκατσε. Θα δούμε και αύριο. Με καλή παρέα και στο αγαπημένο βουνό ποιος το χρειάζεται το ΧΚ για να βγάλεις το παιδί από μέσα σου!! ???
 10. 16 points
  Έτοιμο και το βίντεο από την περασμένη Παρασκευή!(11/3) Μια πουδρομέρα στον Παρνασσό βγαλμένη από όνειρο!! Ένα μέτρο πούδρας που έπεσε χωρίς αέρα με θερμοκρασίες κάτω από το -10 (στα μέσα του Μάρτη!!) έφτιαξαν συνθήκες που σπάνια μπορείς να πετύχεις σε αυτό το βουνό!
 11. 16 points
  Παροξυσμός Παράνοια Παρνασσε όσα λίφτ και να βάλεις σε λάθος μέρη τέτοιο χιόνι δεν το πιανεις ΠΟΥΔΡΑ υγ: μέχρι και tour guides σε Αυστριακό pro αθλητη καναμε, ολα τα ειχε το μενού. Καλαβρυτα: Το νοτιότερο Ιαπωνικό χιονοδρομικό της Ευρασίας ς.
 12. 16 points
  Σημερα το μενού είχε Les Deux Alpes. Αφού μας ξύπνησαν από το αξημερωτο, μας στρίμωξαν στο πουλμαν για να περάσουμε από λαγκάδια, απο παγωμενες λιμνες Και αλλά επικίνδυνα μέρη, για να φτάσουμε στο les deux Alpes Μας ξεφόρτωσαν, μας φωτογράφισαν (δεν μου την έχουν στείλει την φωτογραφια) και μας ξαμολήσαν. Εμεις επιτελους βρήκαμε καλό χιονι οποτε κάπου εδώ τελειωνει η περιγραφή γιατί είχαμε και δουλειές να κανουμε.
 13. 16 points
  Παρών και εντός θέματος. ??? Τέλεια μέρα. Πούδρα σε καμία περίπτωση. Βορινά πολύ φυσιμενο όχι ευχάριστο. Νότια βγήκαν ωραία όπως και Καλλιόπη. Ειδικά κάτω από Ηρακλή και Οδυσσέα όσο πέρναγε η ώρα έβγαινε και ποιο ωραίο εκτός στο ανακατεμένο. Μας έδωσαν ακόμα και τον Οδυσσέα να μην τραβερσαρουμε!!! Ψιλά στις τραβέρσες πολύ πετρα και στα εκτεθημενα (καμπούρα 6). Πήραμε και παράταση μπόνους!!!! Ένα αρνητικό που φταίμε και εμείς που θέλουμε βούρδουλα είναι ότι μάσκες στις ουρές ήταν ελάχιστες (μέσα στις μάσκες βάζω και τα μπαφ σηκωμένα), και ούτε μια ανακοίνωση και μόνο στη βάση της 7 φώναζε η λιφτιερησα και οι περισσότεροι το έβαζαν.
 14. 15 points
  Μεροκάματο από τα καλά σήμερα. Ανοιξιάτικο, αγάπη μου! Τα περισσότερα υψομετρικά της σαιζόν σήμερα τα έκανα (8000+). Και κάπου εδώ, αποχερετούμε, για φέτος, τα ράουλα που γυρνάνε στο Χελμό. Μια από τις καλύτερες σαιζόν στην ιστορία του Χελμού. Φώκιες mode on, έχει πολύ ψωμί ακόμα...
 15. 15 points
  ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΗ - κινδυνος χιονοστοιβάδων Ναι, δυστυχώς η περιφερειακή είναι ευαίσθητη στις χιονοστοιβάδες. (όχι βέλτιστη χάραξη (2008) και έχω και εγώ μερίδιο ευθύνης σε αυτό το λάθος ΧΚΠ) Το 2010 που είχε προσπαθήσει το kass 240 με τον Φόρη , να "ανοίξει" το δρόμο Περιφερειακής , "κόβωντας" την πλαγιά, παρασύρθηκε από χιονοστοιβάδα , ευτυχώς χωρίς περαιτέρω προβλήματα . Υπάρχει πρόβλημα και θέλει ιδιαίτερη προσοχή και όχι βιασύνες μετά από χιονόπτωση Σκι εκτός πίστας Ολοένα και περισσότεροι χιονοδρόμοι, απολαμβάνουν χιονοδρομία εκτός πιστών ΧΚ. Είναι πραγματικά ..."ένας νέος ορίζοντας". Ευτυχώς ο Παρνασσός ...σχετικά ... δεν είναι πολύ επικίνδυνος. Αυτό όμως δεν πρέπει να εφησυχάζει ούτε το ΧΚΠ ούτε τους χιονοδρόμους. Απαιτείται ΠΡΟΣΟΧΗ....γιατί βουνό=κίνδυνος-θάνατος ... κακά τα ψέματα... ΔΙΑ "βλάβες"-διακοπές λειτουργίας-χαμηλή ταχύτητα Ο γερό Πάππος έλεγε ότι ο Δίας είναι το πιο στρατηγικό lift του ΧΚΠ. Και είχε απόλυτο δίκιο, αφού από την κορυφή του αποκτάς πρόσβαση σε 1950, Σαχάρα, Ηνίοχο. κλπ λούκια.....Απορώ με τις τόσες συχνές "Βλάβες" του και τη χαμηλή του ταχύτητα .Δεν θα το έλεγα βλάβες, γιατί δεν χαλάει κάτι , αλλά διακοπές λειτουργίας γιατί απλά κάποιος σένσορας που βλέπει κάτι "μη αποδεκτό" π.χ άφημα άγκυρας σε λάθος θέση, διακόπτει την λειτουργία, και αναμένει κάποιον να ελέγξει, να ανατάξει τον σένσορα και να επαναφέρει την λειτουργία. (Υπάρχει διαθέσιμος κοντά άνθρωπος και snowmobil?) Για αυτό ίσως και η πολύ χαμηλή ταχύτητα του ...Δεν φταίει επομένως το μηχάνημα ...Ο Δίας είναι ό,τι πιο απλό μηχάνημ,α υπάρχει σε αναβατήρα ...φιξ ...συρόμενος...(άρα, δεν ισχύει το άλλοθι περί πολυπλοκότητας/απαιτητικότητας μηχανήματος), κι όμως παρουσιάζει πολλές ώρες μη λειτουργίας.... "βλάπτοντας την αλπική εμπειρία" (αλλά τι να κάνουμε? υπάρχουν και χειρότερα) Λήξη χιονοδρομικής περιόδου ΧΚΠ Σίγουρα μετά την 25 Μαρτίου, αλλάζει η διάθεση του Έλληνα και πέφτει η προσέλευση του ΧΚΠ. Τα ανοιξιάτικα χιόνια Μάρτη, Απρίλη.....(καιρού επιτρέποντος) αποτελούν όμως ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του ΧΚΠ ...σε διεθνές επίπεδο. Οφείλει το ΧΚΠ (και η τοπική κοινωνία) , αν θέλει να επιβιώσει να προβάλει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, να "κτίσει" την αγορά του (κι όχι απλά να την αρμέγει....κοντόφθαλμα ) και να παραμείνει έστω και περιορισμένο (π.χ Αφροδίτη-Βάκχος-Περικλής) , ανοικτό έως Πάσχα, Πρωτομαγιά ... Άλλο μεγάλο συγκριτικό του πλεονέκτημα είναι το ρουμελιώτικο Πάσχα ή τοπικά έθιμα όπως το πανηγυράκι του Αη Γιώργη στην Αράχωβα...(απαιτείται συνεργασία με τοπική κοινωνία, συνεργασία η οποία δυστυχώς ούτε υπάρχει, ούτε βλέπω κανένα να την επιδιώκει) Μικρό θαύμα: Pierra creta Επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω για ένα μικρό θαύμα που συντελείται κάθε δεύτερο χρόνο (2014,2015,2017,2019,2022) στον Ψηλορείτη. Ένα παγκόσμιας εμβέλειας (π.χ βλ. NY times, ή συμμετοχή πρέσβη Νορβηγίας ή διευθυντή Chamonix) χιονοδρομικό γεγονός, σε ένα βουνό χωρίς αναβατήρες, χωρίς διαστρωτικά, χωρίς πολλά λεφτά για εγκατάσταση/συντήρηση/λειτουργία αλλά με πολύ συνεργασία (εος, τοπικοί επαγγελματίες, περιφέρεια, εοτ , εθελοντές) και σχεδιασμό. Η αγάπη για τον τόπο τους, και ο σεβασμός στην ντόπια παράδοση και την οικολογία....δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στα λαμόγια ...και σε λοιπά τυχοδιωκτικά "αρπακτικά"....(προς το παρόν τουλάχιστον...είδωμεν) https://pierracreta.gr/ https://www.facebook.com/hashtag/pierracreta https://www.facebook.com/panos.drivas.5 Μια μικρή παρέα "τρελλών του βουνού" το "μαύρο πρόβατο" (βλ.παρακάτω φωτό) ....επαναπροσδιόρισαν τον χιονοδρομικό χάρτη της Ευρώπης, αναδεικνύοντας το νοτιότερο ευρωπαϊκό ecosmart skiressort https://www.anatolh.com/2022/03/08/me-epitychia-sto-chionismeno-psiloreiti-i-giorti-tou-oreivatikou-ski-pierra-creta-2022/
 16. 15 points
 17. 15 points
  Αυτό που ζούμε σήμερα δεν έχει ξαναγίνει Όχι μόνο άνοιξε ο Οδυσσέας από το πρωί. Όχι μόνο επισκευάστηκε ο Δίας με 7 Μποφώρ στην κορφή, Όχι μόνο οι χθεσινοι κοιμόντουσαν όρθιοι και τα άφησαν όλα απεραστα.... Αλλά δώσανε γενικά παράτα μέχρι τις 4 , παράτα Βάκχου μέχρι τις 6 και παρατα Αιόλου μέχρι τις 8.... Αισθάνομαι ότι με περιμένουν κάτω να με δειρουν. Έχω έρθει για μια παράκληση να με συγχωρήσουν οι αυριανοι . Είναι φοβερό να κάνεις λούκι Οδυσσέα με χειμερινό χιόνι και καπάκι τυριά με ανοιξιάτικο . Δεν υπάρχει λέω. Μη με ξυπνάτε .
 18. 15 points
  Yπερμερα με τα ολα της ,πρεπει οι πιστες να ηταν φανταστικες . Πρεμιερα Δια με σαχαρα και λουκια απεραστα και ελαχιστους να τα διεκδικουν . Το χιονι σφικτο και σε πολλα σημεια πουδρα με κρουστα ,που εσπαγε ομως ευκολα και απο κατω αφρος και ας ειχε περασει μια εβδομαδα απο την τελευταια χιονοπτωση sorry για την μουσικη πιθανον να μην αρεσει στους νεωτερους ?
 19. 14 points
  Φτασαμε στο Villeneuve μάλλον το καλύτερο σημείο για πρόσβαση στο χιονοδρομικό. Οι συνθήκες στις πιστες απαιτούν πολύ προσοχη. Σκληρό χιονι, ενίοτε παγωμένο και σχεδόν σε κάθε πίστα υπάρχουν σημεία παγωμένα με πέτρες. Οχι ότι δεν υπάρχουν και καλα σημεία, αλλά θέλει προσοχη. Κάποιες φορές νομίσαμε ότι ήμασταν στον Παρνασσο πριν 10 χρόνια….. Αυριο φρέσκα νεα!
 20. 14 points
  Χτες Παρνασσο σημερα Καλαματα !!! Δωρο η χτεσινη μερα ,καλο πασχα σε ολους
 21. 14 points
  Σάββατο 16 Απριλίου, Κελάρια Η συννεφιά κράτησε το χιόνι σε αρκετά ικανοποιητική κατάσταση σχεδόν μέχρι το τέλος της λειτουργίας του χιονοδρομικού. Από τον Ηρακλή έτσι όπως φαίνονται τα Κελάρια, ο Κορινθιακός και οι βόρειες ακτές της Πελοπονήσου (προς Πάτρα): Το λιφτ του Ηρακλή, με την πίστα του σε πλήρη λειτουργία και σε πολύ καλή κατάσταση όλη την ημέρα, παρά το κλασικό κλασικό σημείο που εμφανίζονται οι πέτρες στο μέσον της πίστας, αλλά χωρίς άλλο σημείο της πίστας να χρίζει προσοχής: Μια γενικότερη άποψη του "στεφανιού" του μπολ στα Κελάρια. Ο σταθμός αποβίβασης του Ηρακλή σε πρώτο πλάνο, στο βάθος του Βάκχου και στην μέση του συρόμενου Περικλή. Διακρίνεται και το ξεκίνημα της περιφερειακής για Φτερόλακα (εκεί που είναι ο φράχτης): Από την προηγούμενη φωτογραφία, αν συνεχίζουμε να περιστρέφουμε το βλέμα μας αριστερά, βλέπουμε όλη την "U" βόλτα της περιφερειακής. Επίσης βλέπουμε το "κόψιμο" από τα απάτητα που κάνουμε συχνά από την κορυφή του Ηρακλή προς την περιφερειακή για να αποφύγουμε το περπάτημα και όλη την βόλτα που έχει η χάραξη της. Ακόμα έχει χιόνι και κρατάει το πέρασμα: Συνεχίζοντας να στρίβουμε το βλέμα μας αριστερά, βλέπουμε την συνέχεια της κοιλάδας που οδηγεί στην φτερόλακα (και κάτω κάτω φαίνεται η περιφερειακή): Και αν συνεχίσουμε να στρίβουμε αριστερά χωρίς να ξελεμιαστούμε, βλέπουμε την συνέχεια της περιφερειακής προς Φτερόλακα, το τέρμα του Οδυσσέα αριστερά. Χαρακτηριστικά φαίνεται ο χιονοδιάδρομος προς Σαχάρα, που αν και ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟΣ δεν έχει κοπεί. Λίγο πιο πίσω φαίνονται οι κεραίες στην κορυφή της 6 και αν παρατηρήσουμε λίγο καλύτερα φαίνεται και η εγκατάσταση του λιφτ αποβίβασης της 6. Εκεί δίπλα στην φωτογραφία φαίνεται και το τελείωμα του Δία, απ'όπου φαίνεται το επίσης ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟ πέρασμα προς την Σαχάρα, που επίσης δεν φαίνεται κομμένο, απλά τίποτα από όλα τα παραπάνω, της Σαχάρας συμπεριλαμβανομένης δεν είχε δοθεί για χιονοδρομία. Επίσης διακρίνεται και το συρόμενο της Φτερόλακας και αν προσέξουμε βλέπουμε και την συνέχεια της όδευσης της περιφερειακής: Και πάλι ατενίζοντας προς τα εκεί που έχει περισσότερο χιόνι ο Παρνασσός: Και μια τελευταία αναμνηστική:
 22. 14 points
  Παραμιλαγε ο αυστριακος ειχε να δει πουδρα πανω απο μηνα
 23. 14 points
  Επική μέρα σήμερα! Από αυτές με συνθήκες χιονιού που συμβαίνουν κάθε κάποια χρόνια, μου θυμησε μια του Γενάρη του 2019. Κάτι τέτοιες μέρες που σου βγαίνει το ρίσκο που πήρες είναι που το χαίρεσαι διπλά! Απίθανη πούδρα, βαθειά κάνα μέτρο, αέρινη στη φτερολακα, στα κελλαρια βαρειά, και το καλύτερο, χωρίς καθόλου ανταγωνισμό για το ποιος θα τις φάει! Ο καιρός ξεκίνησε με ήλιο και ανοιγοέκλεινε για να κλείσει για τα καλά στο κλείσιμο. Μέχρι το τέλος είχε ακόμα πολύ ψωμί! Τα λουκια του Δία δεν τα κάναμε, δεν θα έβγαινε η τραβέρσα με απάτητη περιφερειακή. Πολύ χιόνι, η μορφολογία του βουνού έχει αλλάξει!
 24. 14 points
  Γεροντοβραχος 1974
 25. 14 points
  Το χρονικό ενός ατυχήματος Χελμός 5-6/2/2022 Στις 5/2/2022 το πρωί κατά τις 07.30 έφτασε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων μια σχοινοσυντροφιά (αναρριχητική παρέα) αποτελούμενη από τους Γιάννη Τορέλι, Θανάση Σωτηρόπουλο και Παναγιώτη Τέκο. Και οι τρεις είναι ιδιαίτερα έμπειροι και ικανοί αναρριχητές, ενώ ειδικά ο Τορέλι ήταν ένας από τους πιο δραστήριους και ικανούς ορειβάτες στην Ελλάδα. Σκοπός τους ήτανε να διερευνήσουν τη δυνατότητα αναρρίχησης στα παγωμένα Ύδατα Στυγός. Γι αυτό το σκοπό προωθήθηκαν στην απόληξη του εναέριου αναβατήρα ¨Στύγα¨. Από εκεί κινήθηκαν προς τη θέση Μαυρόλιμνη ακολουθώντας όμως πιο κατακόρυφη πορεία (ντιρέκτ) κοντά στους παγοκαταρράκτες για να έχουν, προφανώς, καλύτερη οπτική παρατήρηση. Ο καιρός ήταν γενικά ζεστός (+7 C), η ορατότητα όμως ήταν κακή. Από τα επί τόπου ευρήματα και τις εκτιμήσεις των Οδηγών Βουνού που προσέγγισαν εκ των υστέρων τον τόπο του δυστυχήματος όλα δείχνουν ότι οι ίδιοι οι αναρριχητές έκοψαν (πυροδότησαν) τη χιονοστιβάδα κατά την κάθοδο τους η οποία τους παρέσυρε ανεξέλεγκτα σε γκρεμό άνω των 100 μέτρων, όπου και έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις ιατροδικαστικές εκθέσεις από τα χτυπήματα της πτώσης. Ο επικεφαλής πιστέρ του ΧΚΚ κ. Μαγκλάρας ανησύχησε όταν οι αναρριχητές δεν είχαν δώσει σημεία ζωής μέχρι τις 17.00 το απόγευμα. Επικοινώνησε με τον Σωτηρόπουλο αλλά ενώ το τηλέφωνο χτυπούσε αυτός δεν απαντούσε. Εν μέσω συνεχιζόμενης ανησυχίας και μέσω επικοινωνίας του Μαγκλάρα με τον επικεφαλής πιστέρ του ΧΚΚ για το βραδινό σκι, δυο άτομα του ΧΚΚ κατά τις 21.30 βρέθηκαν στην κορυφή της Στύγας προσπαθώντας να επικοινωνήσουν με τους αναρριχητές ή να δουν σημάδια τους. Μετά την αποτυχία επαφής και αφού ενημερώθηκε ο Δ/ντής του ΧΚΚ κ. Αλέξης Άγριος, οι αναρριχητές κηρύχθηκαν επίσημα αγνοούμενοι και ξεκίνησε η προβλεπόμενη διαδικασία έρευνας και ανεύρεσης. Σε μια ακόμα προσπάθεια, κατά τις 24.00 το βράδυ ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του ΧΚΚ κ. Κοτιλέας Γιάννης, ο συνεργάτης του ΧΚΚ Ζέτος Κώστας και ο Μαγκλάρας ξαναβρέθηκαν στην κορυφή Στύγα πάλι προσπαθώντας να δουν κάποια σημάδια από τους αναρριχητές, αλλά μάταια. Ταυτόχρονα, δυο μέλη της ΕΟΔ Αττικής (Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Αποτελεί αυτοτελή οργανισμό, συνεργαζόμενη με τη μητρική ΕΟΔ) τα οποία βρίσκονταν στο χιονοδρομικό, ενημέρωσαν το αρχηγείο τους και ζήτησαν συνδρομή ατόμων. Μέσω αυτής της διαδικασίας κλήθηκε για βοήθεια ο Οδηγός Βουνού Νίκος Λαζανάς, μέλος του ΣΕΟΒ (Σωματείο Ελλήνων Οδηγών Βουνού) και της ΕΟΔ Αττικής που προσέτρεξε προς βοήθεια. Ταυτόχρονα ο Λαζανάς έστειλε μήνυμα προς κάθε ΟΒ που θα ήταν διαθέσιμος για να συνδράμει. Ο Λαζανάς ξεκίνησε από την Αθήνα στις 03.00 το πρωί. Τα δυο μέλη της ΕΟΔ (δυστυχώς διαφεύγουν τα ονόματα τους) κατέβηκαν από το ΧΚΚ και προσήλθαν στο χωριό Περιστέρα από όπου ξεκίνησαν να περπατάνε προς τα Ύδατα Στυγός από δύσκολο και βραδύ μονοπάτι. Ο Ν. Λαζανάς έφτασε στο χωριό Μεσορρούγι στις 05.30 περίπου και ενημερώθηκε για τα γεγονότα και την πορεία των δυο εθελοντών. Λίγο αργότερα προσήλθαν δυο μέλη της ΕΟΔ Αττικής. Οι τρεις ξεκίνησαν προς τα Ύδατα Στυγός με σκοπό κάποια στιγμή να ενωθούν με τα άλλα δυο μέλη που έρχονταν από το χωριό Περιστέρα. Στην αρχή του μονοπατιού συνάντησαν κλιμάκιο της ΠΥ Ακράτας που ήταν ήδη εκεί χωρίς να επιχειρεί, ίσως περιμένοντας οδηγίες. Οι τρεις αφού αντάλλαξαν τρόπο επικοινωνίας με τον επικεφαλής αξιωματικό του κλιμακίου συνέχισαν το περπάτημα προς τη χαράδρα. Γύρω στις 07.00 –κι αφού είχαν περπατήσει ελάχιστα- τηλεφώνησε ο κ. Νεκτάριος Παρμάκης, υπεύθυνος ασφαλείας του ΧΚΚ και ζήτησε από το Λαζανά να μην επιχειρήσει από κάτω αλλά να προσέλθει στο χιονοδρομικό και να ηγηθεί μιας ομάδας της 6ης ΕΜΑΚ για να διεξάγουν την έρευνα από το πάνω μέρος ακολουθώντας την πορεία των αναρριχητών. Πράγματι ο Λαζανάς παρουσιάστηκε στο ΧΚΚ στις 07.30 και εκεί ο διοικητής της ΕΜΑΚ του ζήτησε να ηγηθεί των αντρών της ΕΜΑΚ για να ερευνήσουν προς τη Στύγα. Οι άντρες της ΕΜΑΚ είχαν μια στοιχειώδη εκπαίδευση στο χειμερινό βουνό η οποία γινόταν εκείνη την περίοδο από τον επίσης Οδηγό βουνού κ. Ποταμούση Γιάννη. Ο Λαζανάς πρότεινε στο διοικητή της ΕΜΑΚ (τον οποίο χαρακτήρισε πολύ θετικό άνθρωπο) ότι θα κινούνταν γρηγορότερα με τα σκι ενώ με τα πόδια θ αργούσαν. Έτσι κανονίστηκε να συγκροτηθεί μια ομάδα από τους Μαγκλάρα, Ζέτο και Λαζανά και εξόρμησαν προς το σημείου καθόδου των αναρριχητών, ώρα 09.00 το πρωί. Οι άντρες της ΕΜΑΚ ακολούθησαν αλλά λόγω επικινδυνότητας του πεδίου (ήταν παγωμένο) σταμάτησαν σ ένα σημείο ενώ οι υπόλοιποι τρεις συνέχισαν με τα σκι μέχρι ενός σημείο όπου το πεδίο ήταν ακόμη πιο απότομο και πολύ παγωμένο οπότε και συνέχισε μόνος του ο Λαζανάς, με κραμπόν-πιολέ. Κατεβαίνοντας διαπίστωσε ότι εκεί είχε κοπεί νωρίτερα μεγάλη χιονοστιβάδα που κατέληξε στον πάτο της χαράδρας. Κατεβαίνοντας λίγο ακόμα μέχρι το χείλος της χιονοστιβάδας και κατοπτεύοντας την περιοχή είδε σημάδια από υλικά και χρώματα που παρέπεμπαν σε αδιάβροχο τζάκετ. Εκεί ο Λαζανάς τράβηξε φωτογραφίες τις οποίες κοινοποίησε στο ΧΚΚ και στο διοικητή της ΕΜΑΚ. Αυτές τις φωτογραφίες διαμοίρασε η πυροσβεστική προς τα ΜΜΕ χωρίς ν αναφέρει την προέλευση τους (photo cradits)! Το πρώτο ελικόπτερο προσέγγισε την περιοχή γύρω στις 10.00 κάνοντας βόλτες αρχικά πολύ ψηλά και μακριά από το σημείο κατάληξης της χιονοστιβάδας. Σε συνεχή επικοινωνία με τον υπαρχηγό της ΠΥ ο Λαζανάς ζήτησε να τον προσεγγίσει το ελικόπτερο και να τον αγκιστρώσει στο συρματόσχοινο από το βίντσι του ώστε να τον κατεβάσει μέσα στη χαράδρα. Ο υποδιοικητής του είπε ότι αυτό ήταν θέμα του κυβερνήτη. Λίγο αργότερα το ελικόπτερο πλησίασε το Λαζανά, άνοιξε την πόρτα του, ο Λαζανάς τους ζήτησε να επιβιβαστεί ή να αγκιστρωθεί στο βίντσι αλλά αντί αυτών το πλήρωμα του ζήτησε να τους υποδείξει που έπρεπε να κοιτάξουν για τα θύματα, όπως κι έγινε. Για ώρα το ελικόπτερο έφερνε γύρες και κατέβαινε σιγά σιγά και πολύ προσεκτικά προς το σημείο πτώσης. Ο Λαζανάς ξαναζήτησε από τον υπαρχηγό της ΠΥ αν το ελικόπτερο θα μπορούσε τουλάχιστον να πάρει άτομα από το ΧΚΚ εξοπλισμένα με κατάλληλα υλικά και να κατεβάσει αυτούς στη χαράδρα, αλλά πάλι η απάντηση ήταν ότι το ελικόπτερο δεν μπορούσε να κατέβει στη χαράδρα λόγω καιρικών συνθηκών (έντονες πιέσεις του αέρα). Τότε ο Λαζανάς τους είπε ότι ο ίδιος μπορούσε να κατέβει με τα πόδια στη χαράδρα αλλά κάτι τέτοιο θα ήτανε μάταιο χωρίς τη βοήθεια άλλων ατόμων. Σημείωση: σύμφωνα με το Λαζανά, δεν φαινόταν στην επιφάνεια κάποιο σώμα, οπότε έκρινε ότι δεδομένου του χρονικού διαστήματος που είχε περάσει από την ώρα που πιθανότατα είχε εκδηλωθεί η χιονοστιβάδα, δεν υπήρχαν ελπίδες για να βρεθούν ζωντανοί οι τρεις ορειβάτες. Με το ελικόπτερο ουσιαστικά ΑΝΙΚΑΝΟ να προσφέρει κάτι άλλο εκτός από φωτογραφίες η επιχείρηση έρευνας και προσέγγισης από την πάνω πλευρά, εγκαταλείφθηκε γύρω στις 12.00-12.30. Τις φωτογραφίες, τις παρατηρήσεις και τα εμπειρικά ευρήματα του Λαζανά επιβεβαίωσαν και οι φωτογραφίες από το ελικόπτερο και αυτές από ένα drone το οποίο είχε απογειωθεί γι αυτό το σκοπό. Ταυτόχρονα ό Λαζανάς είχε δεχθεί τηλεφώνημα από έναν ακόμη Οδηγό Βουνού, τον Γιώργο Βουτυρόπουλο, ο οποίος ενώ ήταν καθ οδόν για τα Γιάννενα άλλαξε πορεία και επέστρεψε, με κατεύθυνση τα Καλάβρυτα και σκοπό να βοηθήσει επιχειρώντας από την κάτω πλευρά, από το χωριόΜεσορρούγι. Έτσι έληξε η επιχείρηση από το ΧΚΚ και όλοι κατευθύνθηκαν προς το Μεσορρούγι. Αντιστοίχως μεταφέρθηκε η όλη επικοινωνία της ΠΥ προς τον Βουτυρόπουλο μιας και ο Λαζανάς δεν επιχειρούσε πλέον. Να σημειωθεί εδώ, ότι η πλειονότητα των Οδηγών Βουνού που διέμενε στην Αθήνα ή σε κοντινά μέρη ήταν απασχολημένη σε άλλα ορεινά συγκροτήματα της χώρας. Ο Βουτυρόπουλος έφτασε στο Μεσορρούγι γύρω στις 12.00 της Κυριακής και μαζί με τρία μέλη από το Αλπινιστικό κέντρο της ΕΟΟΑ (πρόκειται για ορειβάτες υψηλού επιπέδου που εκπαιδεύονται από Οδηγούς Βουνού και Εκπαιδευτές σε ένα πρόγραμμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης) κατευθύνθηκε προς το τόπο του συμβάντος. Εκείνη τη στιγμή στην περιοχή δεν ήταν κανένας παρά μόνο δυο άτομα (από τους τέσσερεις) της ΕΟΔ Αττικής που είχαν κινηθεί προς τα Ύδατα Στυγός αλλά γύρισαν πίσω όταν έφθασαν σε ένα σημείο όπου είχε εκδηλωθεί παλαιότερη χιονοστιβάδα οπότε και φοβήθηκαν να συνεχίσουν ή πήραν εντολή από το συντονιστή τους να γυρίσουν. Σημείωση: τόσο ο Λαζανάς όσο και ο Βουτυρόπουλος είναι εξαιρετικοί γνώστες του πεδίου μιας κι είχαν σκαρφαλώσει ή κάνει σκι αρκετές φορές εκεί. Και οι δυο δήλωσαν εξαρχής ότι μια προσπάθεια προσέγγισης και κυρίως αποκομιδής θα έπρεπε να γίνει από το Μεσορρούγι και όχι από πάνω. Αρχικά η ομάδα του Βουτυρόπουλου ακολούθησε τα βήματα των ατόμων της ΕΟΔ με τους οποίους διασταυρώθηκαν, όταν εκείνοι επέστρεφαν. Οι τέσσερεις τους (ο Βουτυρόπουλος και τα τρία μέλη του Αλπινιστικού κέντρου) προχώρησαν παραπέρα και εκεί που το μονοπάτι γίνεται απότομο κι επικίνδυνο το ασφάλισαν εξοπλίζοντας το με σταθερό σχοινί για να διευκολύνουν την πρόσβαση όσων θα ακολουθούσαν. Κατόπιν συνέχισαν και κατέβηκαν στο τόπο απόθεσης της χιονοστιβάδας όπου μετά από ενδελεχή έρευνα ανακάλυψαν το πρώτο σώμα θαμμένο από το χιόνι. Αφού βεβαιώθηκαν ότι ήταν νεκρός, προχώρησαν και ανακάλυψαν τα επόμενα δυο σώματα σε απόσταση περίπου 200 μέτρων. Με επίπονες προσπάθειες ξέθαψαν τα θύματα και στις 15.00 το πρώτο σκέλος της επιχείρησης, αυτό της ανεύρεσης δηλαδή, είχε ολοκληρωθεί! Στην επόμενη φάση έφτασε στο Μεσορρούγι ο Βοηθός Εκπαιδευτής Αναρρίχησης της ΕΟΟΑΑλ.Κωνσταντινίδης με τρία ακόμα μέλη του Αλπινιστικού κέντρου της ΕΟΟΑ εκ των οποίων το ένα ήταν παράλληλα και έμπειρο μέλος της ΕΜΑΚ (Αρης Γεωργόπουλος) και ακολούθως κλιμάκιο της ΕΜΑΚ με ερπυστριοφόρο το οποίο μετέφερε προσωπικό και υλικά μέχρι το τέλος του χωματόδρομου. Απ εκεί και πέρα, όλοι περπατούσαν μέχρι να φθάσουν στο σταθερό σχοινί. Ο Κωνσταντινίδης με τα τρία ακόμα μέλη του Αλπινιστικού κέντρου τοποθέτησαν επιπλέον σταθερά σχοινιά και αγκυρώσεις για την ακόμη καλύτερη και ασφαλέστερη πρόσβαση. Η ομάδα της ΕΜΑΚ προσέγγισαν μέχρι του σημείου που τελείωνε το σταθερό σχοινί (τέλος του ήδη εγκατεστημένου συρματόσχοινου που όμως είχε θαφτεί στο χιόνι). Από το τέλος του συρματόσχοινου κατέβηκαν προς τις αποθέσεις της χιονοστιβάδας κυρίως έμπειροι ορειβάτες (ΟΒ, εκπαιδευτές και μέλη του αλπινιστικού κέντρου) και μόνο δυο άτομα της ΕΜΑΚ και ένας της ΕΟΔ. Με συντονισμό ενεργειών κυρίως από τον Γεωργόπουλο (ο οποίος δεν ήταν σε υπηρεσία στην ΕΜΑΚ εκείνη τη στιγμή) τα φορεία με τα σώματα έφτασαν κάτω από το συρματόσχοινο και εκεί ανελκύθηκαν επάνω με τη συμμετοχή αρκετών ατόμων της ΕΜΑΚ, της ΕΟΔ (διαφόρων περιοχών) και του Κωνσταντινίδη. Για τη δράση αυτή ζητήθηκαν από τον υπαρχηγό της ΠΟΥ, από το Βουτυρόπουλο και τον Γεωργόπουλο, φωτογραφίες που να απεικονίζουν την κατάσταση. Από σεβασμό προς τους νεκρούς συντρόφους φωτογραφίες πάρθηκαν μόνο από το γενικότερο πεδίο. Απ όταν τα φορεία ανέβηκαν στο συρματόσχοινο/σταθερό σχοινί, άρχισε η μεταφορά τους αρχικά μέχρι το ερπυστριοφόρο και μετά στο χωριό, όπου παρελήφθησαν οι σωροί από τους αρμόδιους. Όλοι όσοι βρέθηκαν στην επιχείρηση (πάνω και κάτω) έδωσαν το 100% των δυνάμεων τους και γι αυτό η επιχείρηση από το Μεσορρούγι τελείωσε τόσο γρήγορα (τηρουμένων των αναλογιών) και με ασφάλεια. Μακάρι να ήταν διαφορετικά τα πράγματα αλλά το βουνό είναι σκληρό. Υποθέτω ότι η ορειβατική κοινότητα οφείλει ένα ευχαριστώ σε αυτούς τους ανθρώπους. Σκέψεις-συμπεράσματα: • Για ακόμα μια φορά αναδείχθηκε το θέμα ότι τα ελικόπτερα που διαθέτει το κράτος ΔΕΝ είναικατάλληλα για διάσωση, πραγματική διάσωση σε βουνήσιο πεδίο και όχι αποκομιδή από ομαλό πεδίο. • Προφανώς οι χειριστές των ελικοπτέρων δε μπορούν να τεθούν υπό κρίση καθότι τα εργαλεία που χειρίζονται είναι ακατάλληλα για τέτοιες (και πολλές άλλες) περιπτώσεις και επομένως η εκπαίδευση τους ΔΕΝ είναι προς αυτή την κατεύθυνση. • Είναι εξίσου προφανές ότι μια ελικοδιάσωση εκτός του ότι σώζει ζωές, μειώνει τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ίδιοι οι διασώστες ή το επικουρικό προσωπικό που επιχειρεί στη διάσωση. • Η ΕΜΑΚ απαρτίζεται από εξαιρετικά φιλότιμα παλληκάρια οι οποίοι όμως στο βουνό έχουν επιχειρησιακά και ατομικά όρια που δεν τους επιτρέπουν να ενεργήσουν παντού με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Οι διοικητές τους έχουν αρχίσει να το καταλαβαίνουν αυτό, αλλά απέχουμε πολύ ακόμα από την περίοδο της στενής συνεργασίας και αναγνώρισης. Αντιθέτως, ο κάθε φορέας ευλογάει πολύ τα γένια του αμελώντας να αναγνωρίσει τους πραγματικούς κύριους συντελεστές τέτοιων επιχειρήσεων. Στις ανακοινώσεις της ΠΥ δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά στους ανθρώπους που ανέλαβαν το κύριο καθήκον της έρευνας και διάσωσης. • Η ΕΟΔ, οποιασδήποτε περιοχής είναι πολύτιμοι συνεργάτες και άτομα με περίσσιο αλτρουισμό, όμως οι επικεφαλής των πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι εθελοντές τους όσο φιλότιμο και θέληση προσφοράς κι αν έχουν, έχουν περιορισμένες δυνατότητες που τους επιτρέπουν ΜΟΝΟ να είναι επικουρικοί σε μια διάσωση και ότι ακόμα και οι ίδιοι κινδυνεύουν αν βρεθούν σε δύσκολο περιβάλλον. Το να ερίζουν δυο ομάδες της ΕΟΔ ποια είχε τα περισσότερα άτομα στη βοήθεια της διάσωσης (που δούλεψαν όλοι) είναι εντελώς τραγικό. Καλύτερα ας αναλογιστούν όλοι μέχρι που μπορούσαν να φτάσουν επιχειρησιακά και να κτίσουν συνεργασίες. • Οι Οδηγοί Βουνού είναι άτομα ποικιλοτρόπως εκπαιδευμένα με ΤΕΡΑΣΤΙΑ εμπειρία σε δύσκολες καταστάσεις και μπορούν να δράσουν υπό καθεστώς πίεσης με μέγιστη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Κυριολεκτικά βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά όπως μαρτυρούν άπειρες περιπτώσεις. • Οι Οδηγοί Βουνού διαθέτουν εθελοντικά τις ικανότητες τους και συνεργάζονται ανιδιοτελώς με την ΕΜΑΚ σε επιχειρήσεις διάσωσης. Αντίστοιχα το ίδιο κάνουν και με όλες τις εθελοντικές ομάδες διάσωσης. • Οι Οδηγοί βουνού εκπαιδεύουν το προσωπικό της ΕΜΑΚ στα αντικείμενα τους και έχουν μαζί τους μια καλή σχέση συνεργασίας που όμως χάνεται στα υψηλά κλιμάκια της ΠΥ. • Τα όσα διαδραματίστηκαν στο Χελμό, όσον αφορά στις δυνατότητες και ικανότητες διάσωσης που μπορεί να παρέξει το κράτος, θυμίζουν με απόλυτη ακρίβεια τα όσα έγιναν στην περίπτωση του δυστυχήματος της «Ν» στις 04-03-2006 στα Βαρδούσια όρη (περιοχή τραβέρσας) και στην περίπτωση της σωρού του αναρριχητή «A.H.B.» στις 06-03-2010 επίσης στα Βαρδούσια (τέλος τραβέρσας), όπου δυστυχώς πάλι όλη η εργασία (εντοπισμός και μεταφορά) έγινε από Οδηγούς Βουνού και συμμετέχοντες σχολών ορειβασίας που βρέθηκαν κατά τύχη στο ίδιο βουνό. Δηλαδή, μετά από 16 ολόκληρα χρόνια δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτε, καμία πρόοδος όσον αφορά στη διάσωση με χρήση ελικοπτέρου. Γεγονός που επιβεβαιώθηκε πλέον εις διπλούν και με τον πρόσφατο δυστύχημα του Ε. Θεοχαρόπουλου στα Τζουμέρκα. • Το ΧΚΚ μεριμνά όχι μόνο για την ασφάλεια των χιονοδρόμων του αλλά και όλων των επισκεπτών του βουνού. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτό νοιάζονται σε προσωπικό βαθμό για κάθε έναν που είτε χιονοδρομεί ή περπατά ή σκαρφαλώνει. Απόδειξη γι αυτό είναι οι συνεχείς εκπαιδεύσεις (τυπικές και άτυπες) που κάνουν τα στελέχη του και οι στενές συνεργασίες που έχει το ΧΚΚ με το ΣΕΟΒ, την ΕΟΟΑ, την ΕΟΔ και άλλους φορείς. • ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού αν δεν υπάρξει οργανωμένη ελικοδιάσωση κατά το πρότυπο των αλπικών χωρών. Τρανό, δυστυχώς, παράδειγμα η αποκομιδή θύματος από τη περιοχή της Τύμφης (κορυφή Λάπατος 31-01-2013) όπου εκεί που ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ οι υπηρεσίες του κράτους και η πολύ-προβεβλημένη ΕΟΔ , τα κατάφεραν ένας έμπειρος πιλότος με έναν Οδηγό Βουνού- διασώστη της Air Zermatt με ένα ερασιτεχνικό ελικόπτερο που οδήγησε για πρώτη φορά. Αυτό κάτι λέει. Το θέμα είναι υπάρχουν ώτα ευήκοα; ΣΣ 1. Ο συντάκτης του άρθρου ενδέχεται να έχει κάνει ακούσια μικρά, άνευ ουσίας, λάθη καθώς βασίστηκε σε προφορικές μαρτυρίες, παρόλα αυτά η αλληλουχία των γεγονότων είναι αυτή που παρουσιάζεται, με το χρονικό αυτό να έχει συνταχθεί με διασταύρωση στοιχείων βάσει περιγραφών πολλών ατόμων που συμμετείχαν σε όσα συνέβησαν, την Κυριακή 6-2-2022. ΣΣ 2. Οι σκέψεις και τα συμπεράσματα βαρύνουν τον γράφοντα και μόνον Χρήστος Μπελογιάννης Γενικός Γραμματέας του ΣΕΟΒ (Σωματείο Ελλήνων Οδηγών βουνού) Διεθνής Οδηγός Βουνού UIAGM https://www.facebook.com/HellenicMountainGuidesAssociation/posts/4526281827482228
 26. 14 points
 27. 13 points
  Επιτέλους, μια άσπρη μέρα...
 28. 13 points
  Να ζητήσω συγγνώμη από όσους δάγκωσε ο hellbent στην νεραιδοραχη . Λιφτιερηδες , πιστερ , σανιδαδες. Λυσαξε και πήγαινε πάνω κάτω γαυγιζοντας στην νεραιδοραχη . Τώρα καταφέραμε και του περάσαμε φίμωτρο αλλά δεν θέλει λουρί με τίποτα . Και σαν απάντηση στα θαμενα χαμοκλήσια εμείς εδώ θάβουμε τριώροφα .
 29. 13 points
  Λυσαξαμε σήμερα .... Δεν άνοιξε η Στύγα τελικά και μας κόστισε γιατί κοπηκανε τα πόδια. Χιόνι θεϊκό απλά. Έπεσε και φουρνελο το πρωί. Καιρός με τρομερά γρήγορες εναλλαγές . Να ξεκινάς τραβέρσα για χάρο με ήλιο και να φτάνεις πριν το κατέβασμα με χιονοκαταιγίδα και να τελειώνεις με ήλιο πάλι. Σήμερα όποιος ήθελε πρωτιές και απεραστες πούδρες άνοιγε τον δρόμο . Μιλάμε για 200 χτύπους στην καρδιά και ιδρώτα. Δίκαιο αυτό. Μασκιροβα το μπουφάν σήμερα . Με θέλανε για κριτή και εκπρόσωπο του snowclub αλλα ήταν αμισθί και είπα όχι.
 30. 13 points
  Επική ημέρα σήμερα! Ηλιοφάνεια με φρέσκο χιόνι. Το βουνό στα καλύτερα του για όλους . Πούδρες για τους πουδροφάγους. Tριζάτο διαστημικό χιόνι για τους πιστάκιδες ( αυτό που το κάνεις ότι θες και νομίζεις ότι είσαι ο Odermatt ) Ιδανικό για όσους θέλουν να δοκιμάσουν πρώτη φορά πούδρα δίπλα ακριβως στην πίστα. π.σ Να σκιάρεις και να καρβάρεις με την κόρη σου..αξία ανεκτίμητη!
 31. 13 points
  Όλοι εμείς οι φίλοι του Γιάννη, του Θανάση κ του Πάνου πονάμε βαθιά για την απώλειά τους. Οι φίλοι μας προσπάθησαν να λύσουν τον τελευταίο άλυτο γρίφο της αναρρίχησης στα Ελληνικά βουνά. «Τη Στύγα» Μια δύσκολη αναρρίχηση σε ένα δύσκολα προσβάσιμο πεδίο. Αυτοί ήταν οι φίλοι μας, οι άνθρωποι για τα δύσκολα. Σε τέτοιες προσπάθειες πρέπει να αποδεχτείς τον αντικειμενικό κίνδυνο. Για να σκαρφαλώσεις την Στύγα πρέπει να παραβλέψεις κάποιες παραμέτρους και να προσηλωθείς σε κάποιες άλλες. Όταν κάποιος κάνει αθλητισμό στο βουνό -αναρρίχηση ή σκι- σε υψηλό επίπεδο έχει καταλάβει ότι το μοντέλο είναι χαοτικό, δεν μπορεί ευκολά να υπολογίσει τις παραμέτρους, κατανοεί ότι η ασφάλεια είναι σχετική και ότι τίποτα δεν είναι απολυτό. Όλοι εμείς οι φίλοι του Γιάννη, του Θανάση και του Πάνου που κάνουμε αθλητισμό στη φύση το ξέρουμε καλά και κατανοούμε την προσπάθειά τους. Το ίδιο φαίνεται να κάνουν και οι κοντινοί συγγενείς τους, που μας παροτρύνουν να συνεχίσουμε να κυνηγάμε το όνειρο, το άπιαστο, την υψηλή δυσκολία, μας λένε να σκαρφαλώσουμε κάθε «Στύγα» του μυαλού μας. Τι νομίζετε; Δεν πονάνε αυτοί που έχασαν τα παιδιά τους και τους συντρόφους τους περισσότερο από εμάς; Δε θα επιθυμούσαμε άλλο θάνατο για τους φίλους μας, θα θέλαμε να μείνουν για πάντα στα βουνά που αγάπησαν. Θρηνούμε που έφυγαν νωρίς. Είχαν να μας προσφέρουν ακόμα πολλά τόσο στο βουνό, στη φύση και στα σπορ που τόσο πολύ αγαπάμε να κάνουμε όσο και στην καθημερινότητά μας. Χάσαμε την αιχμή του δόρατος μας. Την avant-garde της αναρρίχησης. Δεν είμαστε πολλοί. Είμαστε λίγοι κ μας κοστίζει η όποια ελάχιστη απώλειά και εδώ άξαφνα χάσαμε πολλούς μαζί. Χάσαμε τους ανθρώπους που μας ενέπνεαν. Δεν έκαναν κάποιο λάθος. Μέσα στο τέλμα και τη μετριότητα της καθημερινότητας που μας διέπει, αυτοί παρέμειναν προσηλωμένοι στους υψηλούς στόχους. Δεν έχουμε θυμό προς κανέναν, ούτε προς τους ίδιους, ούτε προς την αδυναμία του κράτους να παρέχει διάσωση. Εξ άλλου ήταν οι ίδιοι οι φίλοι τους που πήγαν στο βουνό για να τους πάρουν. Έτρεξαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας που βρίσκονταν, παράτησαν ότι σημαντικό έκανε ο καθένας τους για να τους φέρουν πίσω. Εδώ κ χρόνια κάνουμε την αυτοκριτική μας και βελτιωνόμαστε. Φροντίζουμε να είμαστε παρούσες κ παρόντες στα σημαντικά δρώμενα του βουνού και της καθημερινότητας. Τα διαπιστευτήρια είναι σκόρπια παντού, στα βουνά κ στους χώρους που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε. Γι’ αυτό, δε μπορούμε να δεχτούμε την κριτική στο ατύχημα από μέτριους και ημιμαθείς, πάνω σε δανεικές φωτογραφίες, με κείμενα που βρίθουν από ανακρίβειες και πρόχειρες γενικότητες. Θρηνούμε για τους φίλους μας. Θα μας λείπουν συνεχώς. Οπού κ αν πάμε θα υπάρχει κάτι να μας τους θυμίζει. Άφησαν το στίγμα τους παντού. Υποστηρίζουμε και αμυνόμαστε των επιλογών τους να προσπαθήσουν για το δύσκολο, το άπιαστο, το όνειρο, τη Στύγα. Παραμένουμε στο πλευρό των φίλων μας και των επιλογών τους. Παραμένουμε στο πλευρό των γονιών, των συντρόφων, των οικογενειών των φίλων μας. Πονάμε και θρηνούμε την απώλειά τους. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι κάναμε παρέα μαζί τους. Οι φίλοι και σχοινοσύντροφοι των χαμένων συντρόφων μας Γιάννη, Θανάση, Πάνου ΕΟΣ Πατρας 02/2022 Το κείμενο συντάχθηκε αρχικά από τον φίλο και σχοινοσύντροφο Νίκο Χατζή. https://www.facebook.com/eospatras12/posts/384623283474870
 32. 13 points
  Τωρα που τελείωσε η εκδρομή νομίζω μπορούμε να πούμε ότι όλα πήγαν καλά (σχεδόν ολα καθώς είχαμε κάποια μικρα ευτυχώς ατυχηματακια που θα μπορούσαν να ήταν αρκετα χειρότερα). Επισης ολα πήγαν καλα στην οργάνωση και με τις μικροπαρεμβάσεις λυθηκαν και ζητήματα και πριν μεγεθυνθούν. Επομένως πάμε στο επόμενο. Εδώ έμεινε ο σύλλογος: Ελπιζουμε και σε άλλες φωτογραφιες.
 33. 13 points
  Σήμερα χωρίς αέρα αλλά με λιγότερο χιόνι, στην καρέκλα. Πήγα με στόχο τα εκτός της Κρέμασης. Τσιμέντο στην κυριολεξία. Ο αέρας τα έκανε όλα μπάχαλο. Εντός μέτριο το πάτημα λόγω του αλοπρόσαλλου ύψος χιονιού. Μετά της 12:00 έβαλα τις φώκιες και έφτασα στην κορυφή Κουτσούμπεης. Σήμερα δεν ήταν το αναμενόμενο αλλά έτσι είναι δεν γίνεται πάντα να πετυχαίνουμε τις ιδανικές συνθήκες.
 34. 13 points
  Αγαπητέ kotsaitis στη βάση του χιονοδρομικού δεν μιλούσε κανένας για μάσκα. Τα ποσοστά είναι αυτά που έγραψα. Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους ισχύουν τα ακόλουθα. Ένας ανεμβολίαστος όταν είναι θετικός στον covid έχει ψηλότερο ιικό φορτίο και μεταδίδει πολύ περισσότερο σε σχέση με έναν εμβολιασμένο. Ένας ανεμβολίαστος θετικός στον κορωνοιό στο χαμό που γίνεται στη βάση του χιονοδρομικού και μάλιστα χωρίς μάσκα αποτελεί υγειονομική βόμβα!!. Φαντάσου να κολλήσει όλο τον κόσμο που υπάρχει γύρω του και μερικοί από αυτούς να είναι ανεμβολίαστοι! Κάποιοι θα καταλήξουν στο νοσοκομείο και ελπίζουμε όχι στη ΜΕΘ ή κάπου αλλού (μακριά από μας!!) Ο κίνδυνος για βαριά νόσηση ή θάνατο είναι 20πλασιος στους ανεμβολίαστους. Και επειδή τυχαίνει να είμαι γιατρός ξέρω πολύ καλά τι λέω. Και στην ηλικία μας (από ότι είδα στο προφίλ σου έχουμε 2 χρόνια διαφορά ηλικίας) η θνητότητα από covid δεν είναι ασήμαντη. Μάλιστα τώρα που πρακτικά έχουμε δύο πανδημίες, μία από το στέλεχος Ο που φαίνεται όντως να είναι ηπιότερο αλλά και μία από το Δ που έχει γεμίσει τις ΜΕΘ και που αντιπροσωπεύει το 20% των μολύνσεων στην Ελλάδα! Σήμερα είχαμε 43.000 κρούσματα, μετρήστε να δείτε πόσα είναι Δ. Δεν είναι να παίζει κανείς ούτε να το παίρνει με ελαφρότητα. Δεν ήθελα να κουράσω κανέναν και με συγχωρείτε. Σπάνια γράφω στο snowclub αν και το διαβάζω πολλά χρόνια αλλά με ενόχλησε χθες η συμπεριφορά των υπευθύνων του χιονοδρομικού που σε αυτή τη συγκυρία τη θεωρώ ανεύθυνη και επικίνδυνη. Καλές και ασφαλείς καταβάσεις σε όλους
 35. 13 points
  Ωραία τα αποκαλυπτικά άρθρα και οι συνομωσίες για να περνάει και η ώρα στις συζητήσεις όσο δεν κάνουμε σκι, αλλά αυτό που βλέπουμε προς το παρόν είναι 1 μήνα πριν το άνοιγμα της σεζόν να μην υπάρχει καμία σαφής απάντηση για το αν πρέπει και φέτος ένας Χ επαγγελματίας του βουνού να επενδύσει σε αυτή τη χρονιά ή να βρει δουλειά κάπου αλλού. Αν θα νοικιάσει σπίτι ή όχι. Αν θα μετακομίσει για 4-5 μήνες ή όχι. Αν θα ανεβοκατεβαίνει τα ΣΚ αφήνοντας πίσω τη μια του δουλειά στην πόλη. Αν θα προσλάβει προσωπικό και πόσο. Αν θα φέρει στοκ στο μαγαζί. Αν τελικά έχει νόημα να διατηρεί τον ΚΑΔ στις δραστηριότητές του. Θα πει κάποιος "πού να ξέρουμε ακόμα". Εντάξει, δεν ξέρουμε. Ας αναρωτηθούμε όμως αν κανείς στο τέλος της άνοιξης είχε οποιαδήποτε αμφιβολία για το αν θα δουλέψει ο καλοκαιρινός τουρισμός.
 36. 12 points
  Μη χιονοδρομικες αναμνήσεις:
 37. 12 points
 38. 12 points
  Tελειωσε για μενα και η φετινη σεζον (εκτος αν γινει καμια καταδρομικη ποτε δεν ξερεις) με ενα καλο 2ημερο λοιπον, Εχτες λογο μιας βλαβης στο αυτοκινητο φτασαμε στο κεντρο 10 και κατι και καναμε ωραιο σκι εως τις 12 45 περιπου που αρχισε να σουπιαζει. Σημερα ανεβηκαμε 9 και 15 και ευχαριστηθηκαμε σκι Το κεντρο σχεδον αδειο και το χιονι πολυ καλο εως τις 13 30. φαινεται οτι εχτες το παγωσε και αντεξε περισσοτερο σημερα ανοιχτο ολο το βουνο την ωρα που φτασαμε. Παλι ενα μεγαλο ευχαριστω στον νικολα και το ολο team για τα πολυ ωραια στρωσιματα που μας προσφεραν για αλλη μια χρονια (ετσι και αλλιως φημιζεται το χκκ για τους αεροδιαδρομους του . Γενικα δεν εχω παραπονο φετος απο την λειτουργια,απο την αλλη βεβαια επισκεφτηκα το κεντρο μονο 8 φορες φετος. Απο τις 8 επεσα και σε 2 φολες λογο καιρου αλλα οκ και αυτο στο προγραμμα ειναι δεν τρεχει κατι Do the best of every day on the mountain!!
 39. 12 points
  Ωραίο sunset ski γιατί νυχτερινό δεν είναι και οι προβολείς δεν φτάνουν για νυχτερινό!! Αλλά το sunset δίνει τρομερές εικόνες!!
 40. 12 points
  Νέος αέρας φαίνεται να πνέει στο Βελούχι, ευχάριστη έκπληξη η σημερινή επίσκεψη. Μετά από τρία χρόνια ξανά στο αναμορφωμενο Βελούχι. Σε αντίθεση με παλιότερα, εικόνα ενός ΧΚ που αν μη τι άλλο είναι οργανωμένο και έτοιμο να προσφέρει με τον καλύτερο τρόπο αυτό πού μπορεί. Πρώτη έκπληξη το ski data και οι .... πολιτισμένες, μικρές ουρές. Δεύτερη το πάτημα και η σήμανση στις πίστες. Στις 100 + φορές που επισκέφτηκα το Βελούχι πρώτη φορά που ο Ηρακλής,μαύρος και κόκκινος, ήταν σωστά πατημενος, προσφέροντας απολαυστικές καταβάσεις. Να σημειώσω επίσης ότι στο σαλέ και στα εκδοτήρια η είσοδος γίνονταν μετά από έλεγχο covid. Μια ευχάριστη λοιπόν μέρα με ωραίο σκι χωρίς αναμονες και συνωστισμους.
 41. 12 points
  Καλησπέρα από το πανέμορφο Πισοδέρι. (Δεν αλλάζουμε λίγο τον τίτλο του τοπικ σε 21-22;;;??) Δύο μέρες εδώ με πολύ σκι.Χθες ειχε και κάποιο κρυακι ,ενώ σήμερα μας επιφύλασσε καλές θερμοκρασίες και άνετο σκι με πολύ λιακάδα. Το βουνό έχει όπως όλα μας τα χιονοδρομικά,απίστευτα πολυ χιόνι.Η καρέκλα της κεντρικής στην αφετηρία της ακουμπάει σχεδόν κάτω στο έδαφος.Το χιόνι σφικτό ,απάτητα δεν μπήκαμε λόγω όχι καλής φυσικής κατάστασης αλλά και γιατί στην ουσία δεν υπαρχουν αφου έχουν οργωθει από πουδρομανεις. Στα πολύ καλά νέα ότι ο πιτσιρικάς 8χρ μετά από ένα διήμερο στο Καϊμακτσαλάν αλλά κυρίως μετά από το χθεσινό μάθημα με το δάσκαλο πηγαίνει παντού μαζί μας(εκτός από την κεντρική κ τη μαύρη) .Και το κυριότερο έχει ξετρελαθει.Εκτος από μία ώρα διαλειμμα ήμασταν non stop 10 με 4.15 κ στο τέλος είχε και όρεξη για χορό στη βάση του χκ. Να χαιρετήσω επίσης και από εδώ τον φίλο DimiG όπου στο καρεκλακι γνωριστήκαμε και μου ανέφερε πάνω στη συζήτηση το snowclub???.Α του λέω εμείς από Κερκυρα ερχόμαστε,ξέρω μια κοπέλα που έρχεται και γράφει??.Εγώ είμαι,του λέω!! Μη χάνετε όσοι μπορείτε να πάρετε άδεια τέτοιες μέρες.Carpooling,σαντουιτσακια και ο,τι μπορείτε για μείωση εξόδων .Είναι ένα από τα λίγα πράγματα που μας εχουν απομείνει για να γεμίζουμε μπαταρίες και να ξεφεύγουμε από τη δύσκολη καθημερινότητα.
 42. 12 points
  Χάλια και σήμερα!!
 43. 12 points
  Schladming λοιπον Προκειται για ενα χωριο 6.000 κατοικων το οποιο βρισκεται νοτια και απο το σαλτσμουργκ Εχει 4 βουνα διπλα διπλα ...plainai ( ακριβως στο χωριο) hauser kaibling απο αριστερα και hochwurzen kai reiteralm στα δεξια του Η καρτα του σκι ονομαζεται ski amade ( amade απο τον amadeus ) και περιλαμβανει και γυρω χιονοδρομικα αποστασης 10 εως 40 λεπτων με το αμαξι οπως το φανταστικο flachau και επισης wagrain sportgastein dorfgastein και πολλα αλλα https://www.skiamade.com/en/Winter/Regions To χιονοδρομικο ειναι ως επι το πλειστον κοκκινες πιστες κε ελαχιστες μπλε και η πιστα που κατεβαινει στο χωριο ειναι η γνωστη μαυρη fis που γινονται οι αγωνες Εμεις τη βδομαδα που πηγαμε πεσαμε πανω στο νυχτερινο αγωνα και ειδαμε λιγο απο τη βαση του χκ και το δευτερο περασμα το ειδαμε στο σπιτι στην τηλεοραση Λογο κοβιντ ειχανε μονο 1000 θεατες ενω υπο κς θα ειχανε 40.000 Ολα σχεδον τα λιφτ ειναι καινουργια και τα περισσοτερα ειναι 6θεσια και 8θεσια με δερματινα θερμαινομενα καθισματα Το χωριο συμπαθητικο με οτι χρειαζεται κανεις να μπορει να το βρει Δεν ειναι χκ που φημιζεται για το apre του οπως πχ saalbach kai ischgl. Ειναι πιο πολυ προς χαλαρο,οχι βεβαια νεκρα . Απο διαμονη υπαρχουν τα παντα και σε ξενοδοχεια αλλα και σε διαμερισματα Στο διπλα βουνο hochwurzen υπαρχει νυχτερινο σκι και νυχτερινο ελκηθρο Επισης υπαρχει και αρκετο εκτος για τους λατρεις της πουδρας Ακολουθουν λιγες φωτογραφιες απο την υπεροχη βδομαδα που πραγματικα περασε πολυ γρηγορα Η σεζον του ξεκιναει μεσα νοεμβριου και παει εως αρχες απριλιου
 44. 12 points
  Sent from my iPhone using Tapatalk
 45. 12 points
  Σάββατο 29-1 ξανά Βασιλίτσα. Στόχος οι πούδρες από την χιονόπτωση της νύκτας που συνεχίζονταν και το πρωί. Ο δρόμος από χαμηλά με λίγο χιόνι και απαραίτητη την χρήση αλυσίδων ή χιονολάστιχα. Ήμουν 9:30 στο τριπλό και περίμενα να ανοίξει το διπλό. Περίπου στις 11:00 άνοιξε αλλά είχε τρομερή ομίχλη, ορατότητα ήταν μια καρέκλα. Πρώτη καρέκλα, πρώτος που κατέβηκα το διπλό αλλά με τόσο μειωμένη ορατότητα πήγα Ελιμεία. Εκεί ομίχλη (χ σεειρότερα από το τριπλό) και χωρίς κόσμο. Στην συνέχεια 3 ώρες ασταμάτητα στα απάτητα της Ελιμείας. Μόνος, έφαγα ότι μπορούσα και άντεχα. Χαλαρή επιστροφή με πεντακάθαρο δρόμο.
 46. 12 points
  Ένα ζευγάρι μεσήλικων+ Άγγλων, κάθονται στον υπέροχο ήλιο του μπαλκονιού της Φτερόλακκας και μελετάνε τον χάρτη του χιονοδρομικού. Προσφερόμαστε να βοηθήσουμε ώστε να καταλάβουν όλη την εικόνα, με την ευκαιρία της πλήρους λειτουργίας των αναβατήρων. Τους εξηγούμε τις συνδέσεις και τα επίπεδα των πιστών. Συναντιόμαστε ξανά τυχαία στο καρεκλάκι της 6 και συνεχίζουμε την κουβέντα. Δεν περίμεναν ποτέ να περνάνε τόσο καλά κάνοντας σκι στην Ελλάδα, παρά τα μικρομπερδέματα κατανόησης του πεδίου και των λιφτ. Αντί να κάτσουν στην πρώτη πλαγιά που βρήκαν μπροστά τους έβαλαν στόχο να μην αφήσουν ούτε μια πίστα απέραστη. Δεν χρειάζονται πολλές αναλύσεις, έβλεπες απλώς δύο ανθρώπους που έχουν κάνει σκι σε όλη την Ευρώπη να είναι αυθόρμητα χαμογελαστοί κι ευτυχισμένοι. "It's just... lovely, isn't it?"
 47. 12 points
  Εαν αντιμετωπιστεί σοβαρά ο πίσω δρόμος που κυκλώνει το αυγό και ενώνεται με την "Αρμονία", θα συγκεντρωθεί πολύ μεγάλο χιονοδρομικό ενδιαφέρον. Θα μιλάμε για μια υπέροχη διαδρομή (όπως και η Αρμονία άλλωστε - εγώ προσωπικά την τιμώ 1-2 φορές και αρκετές με μαθητές μου) που μπορεί σε "αρρωστάκια" με την τεχνική ή τις extreme καταστάσεις να είναι μια απλή βόλτα, όμως θα συγκεντρώνει ένα μεγάλο ποσοστό χιονοδρόμων που αρέσκονται στην περιήγηση, τις οικογενειακές διαδρομές και τη φυσιολατρεία, λειτουργώντας ΚΑΙ αποσυμφορητικά για το υπόλοιπο χιονοδρομικό. Πάντοτε βέβαια με την προϋπόθεση των προδιαγραφών ασφλαείας που ενδείκνυνται σε τέτοιες περιπτώσεις (σήμανση, δίχτυα, περιπολίες πιστέρ κλπ). Εύχομαι ολόψυχα να το δούμε σύντομα.
 48. 12 points
  Aγοράζω ετήσια (ή 40ρες και 80ρες) από το 2001. Ο λόγος που αγοράζω είναι ότι το χιονοδρομικό σαφώς και μου δίνει χαρά που αξίζει πολύ πάνω από 500 ευρώ το χρόνο. Eπίσης δεν μπορώ να έχω το άγχος και να χάσω μέρα επειδή τσιγκουνεύτηκα τα 30. Όμως οι πιο πολλοί πελάτες του χιονοδρομικού θέλουν να ανέβουν MONO 3 Σάββατα με λιακάδα θα πληρώσουν 100 ευρώ. Αν ανέβουν 6 θα πληρώσουν 200 ευρώ. Παράλληλα ελάχιστοι πελάτες πληρώνουν καθημερινές. Κάθε χρονιά είναι διαφορετική αλλά τα έσοδα του χκ είναι 90-70% ΣΚ και 10-30% καθημερινές. Έλα μου ντε που όλα τα χιονοδρομικά του κόσμου δεν έχουν τόσο ασχημη αναλογία. Αν κάνει κακοκαιρίες Σαββατοκύριακα ή δεν έχει χιόνι Χριστούγεννα πάνε τα έσοδα. Όμως το χιονοδρομικό πρέπει να έχει τα μέσα (όπως όλα τα χιονοδρομικά του κόσμου) να δουλεύει ΟΛΟ από 15 Δεκέμβρη μέχρι 15 Απρίλη για να προσελκύσει τους πελάτες σε μεγαλύτερο βαθμό τα 5/7 των ημερών. Αυγό - κότα το πρόβλημα, δεν ανεβαίνουν καθημερινές δεν έχω έσοδα υπολειτουργώ καθημερινές, επειδή υπολειτουργώ καθημερινές δεν ανεβαίνει κανένας. Μόλις έχασα τα 5/7 των πιθανών εσόδων μου. Οι τοπικές κοινωνίες δεν βοηθάνε οπότε πτώχευσα. Πόσο αξίζει ή θα ήταν λογική τιμή μια μέρα στον Παρνασσό αν ήταν στη Βουλγαρία ή στη Γαλλία ΑΝ δούλευε ΚΑΙ ΤΑ 17 λιφτ όπως τα δουλεύουν στην Βουλγαρία ή στη Γαλλία? Κάπου ανάμεσα σε 28 και 40 ευρώ. Πόσο θα έπρεπε να ήταν η τιμή σε ένα μονοπώλιο όπως δουλεύει δίπλα στην Αθήνα με Ελληνικούς μισθούς που έχει τεράστια ζήτηση το σκ και μικρή καθημερινές? Βάκχος 5-6ευρώ Ηρακλής 5-6 ευρώ, η 6 5-6ευρώ και όλα τα άλλα 1-3 ευρώ το τεμάχιο. Αφαιρέστε % για κάθε ώρα βλάβης. Νομίζω η πάγια θέση του Συλλόγου και η πρόταση όλων των λογικών ανθρώπων είναι πλήρης λειτουργία με όλα τα απαραίτητα μέσα 15 Δεκέμβρη -15 Απρίλη ανακοινωμένη από Οκτώβρη με τιμή 25-35 ευρώ και αύξηση 10-20% της τιμής τα Σαββατοκύριακα. Οπότε ο τιμοκατάλογος είναι εξαιρετικός ΑΝ δουλεύει όλο τα σκ χωρίς βλάβες, κόβει κάνα Αίολο - Περικλή - 14 – 10 Δευτέρα Παρασκευή και 7 ΤΤΠ. Αν κρίνουμε από τα πρηγούμενα χρόνια είναι μια εξαιρετική πανάκριβη επικίνδυνη καφετέρια με αναβατήρες που ίσως και να αξίζει ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΝ δουλεύει ΧΩΡΙΣ ΒΛΑΒΕΣ 17/17. Σαββατοκύριακο μπορείς να κάνεις φανταστικό σκι σε καλή τιμή. Όμως με αυτά που ξέρουμε που δεν έχει κανένα σεβασμό στον πελάτη και ο πελάτης άλλα αγοράζει και άλλα παραλαμβάνει. Καθημερινές είναι ένα μικρό βαρετό χιονοδρομικό που είναι και ακριβό. Κυρίως όμως είναι η ταφόπλακα στην ελπίδα να πάψει να είναι χιονοδρομικό ΜΟΝΟ Σαββατοκύριακου και να προσπαθήσει να γίνει κανονικό χιονοδρομικό. Άραγε θα κανονίζει κανένας πάνω από ΣΚ άντε ΣΚΔ με αυτόν το τρόπο λειτουργίας?Χωρίς Ηρακλή? Θα πει κανείς άντε να πω στο γραφείο μπας μου βγαίνουν τρεις μέρες άδεια αυθημερών να ανέβω καμιά καλή καθημερινή? Χωρίς Δια?
 49. 12 points
  Καλό μήνα με όμορφες εικόνες!!!
 50. 11 points
  Μετά από ένα 2ημερο στα Καλαβρυτα με την ευκαιρία της κοπής της πίτας του Συλλόγου και έχοντας μαζί οοολη την οικογένεια, διαπιστωσα τα εξής: 1. Το ΧΚΚ είναι εξαιρετικά φιλικό μέρος για χιονοδρόμους, αρχάριους χιονοδρόμους και μη χιονοδρόμους. Χρειαζεται όμως μια ιδιαίτερη μέριμνα με τους επισκέπτες που διασχίζουν αμέριμνοι πίστες, βγάζουν φώτο ή παίζουν χιονοπολεμο σε αυτες. 2. Το στρωσιμο είναι σεμιναριακο ανεξαρτητως συνθηκων 3. Το σαλέ είναι φιλικό προς τους χιονοδρομους (δεν ισχύει το ίδιο σε όλα τα κοντινά στην Αθήνα χιονοδρομικα) 4. Με μεγάλη μου χαρά εχω δει πολλές φορές, πολύ κόσμο καθημερινές φέτος 5. Το άνοιγμα πιστων στα ψηλά είναι επιβεβλημενο 6. Η πολιτική του, με αιχμή του δόρατος την επικοινωνία, μοιάζει βελτιωμένη Ευχαριστούμε για τις ωραίες στιγμές και ελπίζουμε σε συνεχή βελτίωση.
×
×
 • Create New...