Jump to content

ΜΙΚ

Μέλος ΕΣΤΟΥΧ
 • Content Count

  14,365
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  284

 Content Type 

Profiles

Forums

Calendar

Κατηγορίες Περιεχομένων

Νέα

Ανακοινώσεις - Events

Gallery

Posts posted by ΜΙΚ


 1. Καλό καλοκαίρι στους εργαζόμενους του ΧΚΠ.

  Η μοναδική ελπίδα να προσφέρει το ΧΚΠ το υπερσκι που μπορεί είναι να το πάρουν πάνω τους οι εργαζόμενοι.

  Φέτος αντί να τονίσουν ότι με πολύ απλά πράγματα μπορεί να προσφέρει πολύ πολύ καλύτερο σκι το ΧΚΠ, επέλεξαν να γλείψουν τον Βλαστό.

  Τόσος κόπος των εργαζομένων κρίμα να πηγαίνει στράφι από λάθη της ΕΤΑΔ. Ακόμα χειρότερα οι εργαζόμενοι να δίνουν συγχαρητήρια στην ΕΤΑΔ αντί να πουν δημόσια και σαφέστατα τα 100 πράγματα που προκάλεσαν τα φετινά προβλήματα.

  Αν είμαστε ευτυχισμένοι με ένα χιονοδρομικό που ανακοινώνει πρόγραμμα σεζόν Φλεβάρη, καθημερινές σε διώχνει, πολύ συχνά γίνονται επικές πατάτες με χαλασμένους Αφροδιτοβάκχους, όλη η σεζόν είναι Level 4, έχουμε δυο χοντρά ατυχήματα σε εργαζομένους, οι μισές πίστες είναι άριστες και οι μισές αχταρμάς, τα συρόμενα πιο πολύ χαλάνε παρά δουλεύουν κλπκλπκλπ δεν υπάρχει σωτήρία.

  Υ.Γ. Αν την ημέρα της Θύρας 7 είχε παραπατήσει ένα παιδάκι τι θα γράφατε?

   


 2. 42 minutes ago, vro said:

   Σήμερα κλείσανε στις 2 το μεσημέρι .Μας το είπανε τελευταία στιγμή ενώ απολαμβάναμε την 6 με απίθανο χιόνι.

  Είναι το όργιο του προγραμματισμού. Σκεφτείτε κάποιον που έκανε το λάθος να τους εμπιστευτεί και να ανέβει για σαββατοκύριακο.

  Θα περίμενες να χαρίσουν ένα χαμόγελο για να κλείσει η σεζόν με καλές αναμνήσεις...

  Πραγματικά διαβάζω:

  Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού έπειτα από μια εκπληκτική σεζόν με άφθονο χιόνι που χάρισε στους χιονοδρόμους μοναδικές στιγμές χιονοδρομικής απόλαυσης και ψυχαγωγίας ολοκληρώνει τη λειτουργία του τη Δευτέρα 2 Μαΐου."

  και αναρωτιέμαι ο Βλαστός και οι σύμβουλοί του στα ΕΤΑΔ ζουν ρε ροζ συννεφάκι, ξέχασαν τις τουλάχιστον 10 ημέρες που όλοι έβριζαν πολύ, έχουν πάρει πρέφα πόσο καλύτερο σκι θα μπορούσαν να προσφέρουν ή απλά μας κοροιδεύουν.

  Η αλήθεια είναι ότι η σεζόν ήταν εκπληκτική σεζόν με άφθονο χιόνι που μας χάρισε  μοναδικές στιγμές χιονοδρομικής απόλαυσης. Χάρη στις προσπάθειες του προσωπικού χαρήκαμε σκι, χάρη στα ΕΤΑΔ χάσαμε πολύ πολύ καλύτερο σκι.


 3. 2 hours ago, vro said:

  Το ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 7:30 έως τις 12:00 για χιονοδρομία και η τηλεκαμπίνα Αφροδίτη μέχρι τις 15:00 για βόλτα.

  Έκλεισαν δηλαδή Βάκχους Περικλήδες Ηρακλήδες κλπ στις 12????


 4. On 4/28/2022 at 12:25 AM, mil said:

  Από την στιγμή που δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι στα σωστά υψόμετρα (όχι ότι θα γινόταν κάτι μεγάλο, όμως μπορούσε να γίνει κάτι χιονοδρομικά αξιοπρεπέστερο)

  Ζητώ χίλια συγνώμη για την παρέμβαση αλλά το παραπάνω είναι κάπως understatement.

  Από τα υφιστάμενα χιονοδρομικά, σε επίπεδο παρόμοιας χιονοκάλυψης η Ζήρεια έχει περιοχή κατάλληλη για χιονοδρομικό αντίστοιχη και πιθανότατα μεγαλύτερη.

  Μεγάλο είναι και το Val D Isere, μεγάλο είναι και το Bansko. Αν τα Καλάβρυτα είναι μικρά και ο Παρνασσός μικρομεσαίος, ναι μεγάλο δεν μπορεί να γίνει. 

  Σε κάθε περίπτωση περιβαλλοντικά είναι "απαγορευμένο" να γίνει επέμβαση οπότε η κουβέντα είναι θεωρητική και μονο εφικτό είναι το κέντρο ορειβατικού σκι.

  kalavryta.png

  ziria.png


 5. Στην αρχή του thread είχα γράψει ότι φέτος ο Παρνασσός είχε τεράστιο πρόβλημα στην εύρεση (κι άλλων) έμπειρων εργαζομένων. Όπως λέει ο Βασίλης πάρα πολλά παλιά καλά έμπειρα με μεράκι στελέχη έχουν μετακομίσει Αθήνα.

  Παράλληλα  πιο συνηθισμένη απάντηση που άκουσα με όσους μίλησα ήταν "σιγά μην ξαναδουλέψω για τα ΕΤΑΔ".

  Και από τα ΕΤΑΔ και το ΧΚΠ μια πολύ συνηθισμένη κουβέντα ήταν "βρες μας καλό κόσμο να δουλέψει, δεν βρίσκουμε"

  Όπως βλέπουμε με τα μάτια μας πάρα πολλά στελέχη ξενυχτάνε, πονάνε, κρυώνουν και γενικά σκίζονται στη δουλειά για να χαρούμε εμείς σκι. Φτάνουν? ΟΧΙ.

  Όπως φάνηκε υπήρχε ένας τεράστιος αχταρμάς με καταπληκτικό πάτημα δεξιά και τρισάθλιο αριστερά την ίδια μέρα, καταπληκτικό πάτημα τη μια μέρα και αχταρμάς την άλλη. Μεγάλο ρόλο έπαιζαν οι χειριστές με την εμπειρία και το μεράκι και φυσικά το πλήθος και τα ωράρια.

  Παράλληλα είχαμε κλειστά ή χαλασμένα κομβικά λιφτ καθημερινές επειδή δεν έφτανε το προσωπικό. Όλοι οι αχταρμάδες την ΑΦροδίτης-Βάκχου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν από το καλοκαίρι υπήρχε γν΄'ωση, εμπειρία και μεράκι να προπονηθούν και να μάθουν.

  Δυστυχώς (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η ΕΤΑΔ θα είναι εργοδότης και του χρόνου και όπως όλοι ξέρουμε όταν ψάχνουμε για δουλειά εκτός από τα λεφτά και τις συνθήκες παίζει ρόλο και ποιος σου προσφέρει τη δουλειά. Δύσκολο να βρεις εργαζόμενους με τόσο χαμηλό μισθό, δύσκολες συνθήκες εργασίας, τρελό ωράριο, εποχιακό και μακρυά από το σπίτι τους. Ακόμα πιο δύσκολο αν λέγεσαι ΕΤΑΔ και η φήμη σου σαν εργοδότης είναι η χειρότερη.

  Εσείς με πόσα λεφτά θα αφήνατε την όποια δουλειά στην Αθήνα να πάτε για 4-5 μήνες επαρχία συχνά να ξεπαγιάζετε σε ένα βουνό νύχτα και να έχετε και τον βρο πελάτη?

  Όπως κάθε χρόνο το αν θα είναι καλή ή κακή η σεζόν του Παρνασσού θα φανεί τον Σεπτέβρη. Και το σημαντικότερο κομμάτι είναι το ανθρώπινο δυναμικό.

  Οπότε ο Βλαστός και οι σύμβουλοί του ας αφήσουν τις αμπελοφιλοσοφίες και ας ασχολήθούν να λύσουν το Νο1 πρόβλημα. Ας επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό με τις συνθήκες, την ευελιξία, τα λεφτά και την αξιοπιστία που αρμόζει στην δύσκολη και επικίνδυνη δουλειά. Καλά λεφτά με σαφέστατα συμβόλαια όπου αξίζει σε έμπειρους αλλά και σε πολλούς νέους τσακάλια με μεράκι.

  Δεν είναι μόνο ένας εργαζόμενος του ΧΚΠ που πονάει σήμερα, είναι και άλλοι με ατυχήματα που δεν μάθαμε ποτέ. Θερμές ευχές για περαστικά σε όλους.

   

  • Like 1

 6. Άκη απλά σου γράφω ότι ΔΕΝ έχουμε γεωλογικούς σχηματισμούς, ούτε παρατημένες πετρελαιοπηγές για να γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα σε χρήσιμη κλίμακα. Μακάρι μακάρι μακάρι αλλά δεν έχουμε.

  Και πάλι ούτε net zero emissions είναι. Όπως και όλα τα άλλα κάρβουνα ισοπεδώνεις ολόκληρες περιοχές και ανάλογα με την τεχνολογία έχεις εκπομπές πολλών ρύπων.

   


 7. Print Screen, Paste, Save as "ΨευτοΑΠΕ, τι επιχειρήματα να μη πείτε ποτέ". Μονο αυτή η σελίδα είναι θησαυρός.

  Υπάρχουν τα υποκειμενικά "δε μου αρέσουν οι επεμβάσεις στα βουνά", τα αντικειμενικά "πληρώνω ακριβά το ρεύμα", τα μη 100% αποδεδειγμένα "αλλαγή κλίματος, καρκίνοι στην Πτολεμαίδα" και τα μαθηματικά.

  Υποκειμενικά θεωρώ καλό να μπουν εκεί που το επιτρέπει η νομοθεσία (αν το επιτρέπει) 1-10 ανεμογεννήτριες στην Οίτη.

  Όποιος θέλει διαβάζει, βγάζει κομπιουτεράκι και  κρίνει

   


 8. Γούστα είναι αυτά.

  Ωραία το θέτεις απλοικά. Οι τρύπες που έχει προκαλέσει η εξόρυξη κάρβουνου είναι χιλιάδες φορές περισσότερη ανά όγκο από τις επεμβάσεις μιας ανεμογεννήτριας ανά όγκο. Είναι και δεκάδες χιλιάδες φορές μεγαλύτερη ανά εμβαδό.

  Από το dei.gr

  Συνολικά, από την έναρξη της παραγωγής των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ και έως το τέλος του έτους 2020, εξορύχθηκαν 2,2 δισ. τόνοι λιγνίτη. Για την παραγωγή αυτή, διακινήθηκαν συνολικά περίπου 10 δισ. κυβικά μέτρα υλικών.

  Κατά το έτος 2020, η συνολική παραγωγή λιγνίτη από τα δύο ορυχεία ανήλθε σε 8 εκ. τόνους, με συνολικές εκσκαφές 67,27 εκ. κυβικά μέτρα και σχέση εκμετάλλευσης (όγκος αγόνων υλικών ανά τόνο λιγνίτη) 7,58 m3/t.

  Θερμογόνος δύναμη λιγνίτη (Πολυτεχνείο μάθημα Παραγωγής Ενέργειας)

  Από τα παραπάνω προκύπτει ότι για την παραγωγή 1 kWh ΗΕ (860 kcal) και για
  απόδοση ατμοηλεκτρικού σταθμού 37% απαιτούνται θεωρητικά: 860/0,37 = 2324,3 kcal
  θερμικής ενέργειας από το λιγνίτη, δηλαδή περίπου 2324,3 kcal/1461,1 kcal/kg λιγνίτη =
  1,6 kg λιγνίτη Πτολεμαΐδας/kWh.
  Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω προκύπτουν από υποθετικές παραδοχές,
  που αφορούν σε απόδοση 37% των λιγνιτικών μονάδων, αλλά στην πραγματικότητα
  αυτή είναι σχετικώς χαμηλότερη, οπότε και η ειδική κατανάλωση λιγνίτη είναι
  μεγαλύτερη των 1,6 kg λιγνίτη Πτολεμαΐδας / kWh, που υπολογίστηκε παραπάνω.
   
  Εκσκαφές μέσης ανεμογεννήτριας 3MW 5-20.000m3. Παραγωγή μέσης ανεμογεννήτριας 20ετία = 3.000 χ 24 χ 365 χ 0,3 χ 20 = 150.000.000kWh
   
  Άρα για την ίδια παραγωγή θα χρειαστούμε 200.000.000kg άρα 200.000t άρα 1.500.000m3
   
  1tn = 7,58m3 = 700kWh
   
  Εκπομπές ρύπων KWh ανεμογενήτριας τείνουν προς το απόλυτο 0. 0 βασικά*
   
  Εκπομπές ρύπων λιγνίτη 1.1kg/kWh
   
  1.png.c64523aa008cfbb553dd901c371448fc.png

   

  Ευχαριστώ που επιβεβαιώνεις ότι διαβάζεις αυτό που θες να διαβάσεις και όχι αυτό που γράφω και γράφουν και οι άλλοι.

  * Η βιβλιογραφία συμφωνεί ότι σε τρεις μήνες μια σύγχρονη ανεμογεννήτρια έχει σβήσει το ανθρακικό της αποτύπωμα. feel free to google

   

   


 9. Βασίλη και όσοι αναρωτιέστε για το λογαριασμό ρεύματός σας, το άρθρο γράφει

  "Οι ΑΠΕ φαίνεται ότι αδυνατούν να ρίξουν τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, παρά τα λεγόμενα περί του αντιθέτου.

  Όπως προκύπτει από την εικόνα του ενεργειακού μείγματος την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και χθες, οι ΑΠΕ κατέλαβαν σταθερά την πρωτοκαθεδρία, σε αντίθεση με το φυσικό αέριο, το οποίο σημείωσε κάθετη μείωση. Ωστόσο, αυτή η μεγάλη αύξηση της παραγωγής ΑΠΕ δεν συνέβαλε, όπως θα ανέμενε κάποιος, στην αποκλιμάκωση της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM). Γεγονός που οφείλεται σε μια σειρά στρεβλώσεων στην εγχώρια ενεργειακή αγορά."

  Οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να διαβάσει και να κρίνει.

  Δεν κατάφεραν να ρίξουν οι ΑΠΕ όπως θα περιμέναμε και φταίνε οι στρεβλώσεις στην εγχώρια ενεργειακή αγορά.

  Διαβάστε και όλο το άρθρο να δείτε αν φταίνε οι ΑΠΕ.

  Το αύξησαν το ρεύμα οι ΑΠΕ? ΟΧΙ.

  Αν δεν είχαν εφευρεθεί ποτέ οι ΑΠΕ και δεν είχαμε βάλει ούτε μια θα είχαμε πιο φτηνό ρευμα? ΟΧΙ

  Πραγματικά κατανοώ το επιχείρημα "όλοι είναι λαμόγια" αλλά δεν φταίνε οι ΑΠΕ που έχουμε ακριβό ρεύμα.

   


 10. Ξαναgooglαρε. 10 αφορούν την ηλεκτροπαραγωγή και είναι και underground pump για να βγάλουν πετρέλαιο και τα οικονομικά τους δεν είναι αυτά που έχεις γράψει. Αλλιώς ήδη θα είχαμε πολλούς να τα σχεδιάζουν. Μακάρι να έχεις δίκιο και σε 5 χρόνια με 40ευρώ/MWh να είμασταν αναθρακικά ουδέτεροι. Μακάρι.

  Only three of the 22 active global projects are power stations. The remainder include nine industrial facilities manufacturing iron or processing tar sands, for instance. Then there are ten projects at natural gas processing facilities.

  Another surprising conclusion is that 16 of the schemes will pump the captured carbon dioxide underground to force more oil out of oil wells. This set-up allows companies to actually make money from capturing carbon rather than it just being a financial burden. But it does raise interesting questions about the net climate impacts.

  There are challenges, too, in the energy overhead imposed by CCS facilities. Capturing all that carbon, compressing it and injecting it underground uses some of the power that would otherwise have gone to the grid or factory requirements.

  Kαι μόλις βρεις την κατάλληλη πετρελαιοπηγή ή σπηλιά γιγαντιαίου μεγέθους του εδάφους κοντά σε θερμοηλεκτρικό σταθμό μας ξεκινάμε. Αλλιώς αναγκαστικά Πτολεμαίδα - Πρίνος αγωγός. ΑΚΥΡΟ

  Μην μπερδέυεις διυληστήρια, τα gas processing και χημικά εργοστάσια με την ηλεκτροπαραγωγή. Μην μπερδεύεις τις αμπελοφιλοσοφίες του λόμπι του κάρβουνου με το τεχνικοοικονομικά εφικτό. Μην μπερδεύετε το εργοστάσιο κάρβουνου δίπλα σε πετρελαιοπηγή του Καναδά με τα δικά μας.

  Προσοχή τι διαβάζετε στο ίντερνετ.

  Βασίλη είχα δει κάτι περίεργους χαρακτηρισμoύς για διουρήσεις αυτά να προσέχεις. Δεν σε απειλώ.

  Kατά τα άλλα διαβάζω προσεκτικότατα όσα γράφεις και απαντώ σε όσα έχεις εξόφθαλμα λάθη. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου η συγκεκρημένη ανεμογεννήτρια του Κασιδιάρη είναι σε πολύ απότομο ανάγλυφο και θα προτιμούσα να μην είχε μπει μιας και πράγματι έκανε πολλά χωματουργικά.

  Βέβαια γλυτώνει πολύ ισοπέδωση ολόκληρων περιοχών σαν την παρακάτω εικόνα αλλά γούστα είναι αυτά. Συγκρίνετε τις εικόνες και διαλέξτε. Δεν είναι playmobile το φορτηγό, από τα άλλα τα 15 μέτρα είναι. Η επιλογή είναι δική σας.

  DownerEDI-openpitmining-web.jpg

  • Like 1

 11. Βασίλη τις εκφράσεις σου πρόσεχε. Γράψε κόσμια τα επιχειρήματα σου

  Συνοψίζουμε: Οι ΑΠΕ μειώνουν τις εκπομπές ρύπων. ΓΕΓΟΝΟΣ. Αυξάνει όλο και περισσότερο κάθε χρόνο η μείωση αυτή. ΓΕΓΟΝΟΣ

  Οι ΑΠΕ χρειάζονται σήμερα και θερμικά. Αν δεν είχαμε τις ΑΠΕ πόσα θερμικά θα χρειαζόμασταν? ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Οι ΑΠΕ μειώνουν το πόσο δουλεύουν αυτά τα θερμικά? ΝΑΙ. Πόσο μολύνει το περιβάλλον ένας σβηστός θερμικός σταθμός? ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΝΑΜΕΝΟ ΘΕΡΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

  Οι ΑΠΕ πια παράγουν 100% αντιμετωπίσημο ρεύμα για την ανάγκες του δικτυου και δεν έχουμε πτώσεις τάσης και blackout. ΓΕΓΟΝΟΣ

  Είναι ορατό στο σύντομο μέλλον να μπορούμε να έχουμε 90% από ΑΠΕ το οποίο θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων στο 10% από αυτές που θα είχαμε αν δεν είχαμε ΑΠΕ. ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑΙ

  Προτιμάμε 10% ή 100% ντουμάνι εκπομπές ρύπων καρκίνους και καταστροφές περιοχών? Εγώ 10%

  Η αλλαγή του κλίμακος από ανθρωπογενή αίτια δεν είναι 100% αποδεδειγμένοι. Oι καρκίνοι από τα ντουμάνια της Πτολεμαίδας δεν είναι 100% αποδεδειγμένοι.

  Το ότι αν θερμανθεί ο πλανήτης θα κρυώσει αμέσως μόνος του είναι ένα σενάριο που δεν θα ήθελα να ποντάρω τη ζωή μου.

  Ανυπομονώ να πιάσω δουλειά στο πρώτο carbon capture από ηλεκτροπαραγωγή της Ελλάδας. Πραγματικά πιστεύω ότι είναι ότι καλύτερο μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα και στον πλανήτη. Αντίθετα με αυτά που λέει ο Άκης μάλλον είναι εκτός πραγματικότητας η εφαρμογή του σύντομα σε μεγάλες κλίμακες οπουδήποτε στον κόσμο για ηλεκτροπαραγωγή. Κάτι δεν πάει καλά Ακη ξαναgooglαρε θα έπρεπε να  ξεκινάνε αν είναι 40e/MWh. Δοκιμές κάνουν και απλά σχεδιάζουν μπας και στο μέλλον βγει κάτι. Τα ίδια τα νούμερα του γραφήματος που έβαλες αυτό δείχνουν.

  Και στο πρώτο εργοστάσιο εκσυγχρονισμένου κάρβουνου που έχει μηδενικές εκπομπές ρύπων εκτός co2 θα ήθελα να πιάσω δουλειά. Και αυτό πιστεύω θα είναι πολύ καλό για το περιβάλλον. Διαβάζω όλα τα σχέδια και ακομα και αυτοί που τα σχεδιάζουν δεν διαφημίζουν πουθενά μηδενικές εκπομπές. Κάτι δεν πάει καλά με αυτά που γράφεις Ακη ξαναgooglαρε

   


 12. 17 hours ago, akis1967 said:

  το παραδειγμα με το λιωσιμο των παγων και την ανοδο της σταθμης της θαλασσας που θα μας πνιξει ειναι χαρακτηριστικο (ειδικα οταν ενα παιδακι δημοτικου μπορει να το καταρριψει πανευκολα)

   

  Να προσέχετε τι διαβάζετε στο ίντερνετ ειδικά αν το μέλλον του πλανήτη είναι το ζητούμενο

  Βασίλη πολύ χαίρομαι που διαβάζεις ότι θες να διαβάσεις και όχι ότι γράφω. Το κύριο επιχείρημά σου είναι ότι όλοι είναι λαμόγια και πληρώνουμε εξωφρενικά παραπάνω για τις ΑΠΕ.

  Aκη πολύ χαίρομαι που διαβάζεις ότι θες να διαβάσεις και όχι ότι γράφω. Το κύριο επιχείρημά σου είναι ότι δεν υπάρχει αλλαγή κλίματος από εκπομπές ρύπων, και να ζεσταθεί ο πλανήτης δε τρέχει και τίποτα και ότι υπάρχουν μαγικές τεχνολογίες carbon capture και μη ρυπογόνου κάρβουνου οι οποίες θα εφαρμοστούν άμεσα.

  Άκη βλέπω αιολικά πάρκα να παράγουν. διακύμανση εκατοντάδων kW ανά 10 δευτερόλεπτα η μια ανεμογεννήτρια. ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟ

  διακύμανση λιγων χιλιάδων kW ανά 10 δευτερόλεπτα οι 100 ανεμογεννήτριες. Ψιλοποπροβλέψιμο

  διακύμανση  χιλιάδων το πολύ λίγων δεκάδων χιλιάδων kW ανά 10 δευτερόλεπτα οι 1000 ανεμογεννήτριες γιατί ευτυχώς στέλνεις σήμα να συνεργαστούν. ΣΤΑΘΕΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ 100% ΕΠΑΡΚΕΣ ΣΤΑΘΕΡΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ.

  Έχετε συνεχείς πτώσεις τάσης και καθημερινά blackout? Ι REST MY CASE

  Για να μη γράφουμε και αδόκιμα τεχνικά στοιχεία και τα υδροηλεκτρικά είναι stand by με τις ΑΠΕ να μαζέψουν πτώσεις παραγωγής και κάποιες τουρμπίνες ανοιχτού κύκλου και υπάρχουν στιγμές που η ανεμογεννήτρια αποφεύγει να παράξει όλο το ρεύμα γιατί το δίκτυο της είπε να κόψει. Προφανώς πάντα η διαθέσιμη παραγωγή είναι ένα κλικ (2-3%) πάνω από την κατανάλωση αλλιώς θα είχαμε 10 πτώσεις τάσης τη μέρα.

  Μπορείτε να ρωτήσετε στον ΑΔΜΗΕ τα νούμερα αλλά από το να μην είχαμε ΑΠΕ ζήτημα να "πετάμε" το 1% του διαθέσιμου ρεύματος με τουρμπίνες ανοιχτού κύκλου. Το ίδιο ακριβώς θα κάναμε και αν δεν είχαν ανακαλυφθεί οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταικά.

  Άκη γενικά γράφεις πολύ σωστά πράγματα, πρόσεξε γιατί έχεις μείνει κάποια χρόνια πίσω.


 13. Οότε Βασίλη τα παράπονα σου στους σοφούς κυβερνήτες μας και στην βίαιη απολιγνιτοποίηση και στην σημαδεμένη τράπουλα αγορά. Όχι στις ΑΠΕ. Στο έχω γράψει, το γράφει άρθρο δεν θες να διαβάσεις.

  Διορθώνω λίγο το κείμενο του άρθρου που μιλάει για τις ΑΠΕ γιατι δεν είναι 100% ακριβές. Πολύ απλοικά δεν ήταν άσπρο μαύρο ήταν γκρι.

  Πρώτα γιατί σύντομα αποκαλύφθηκε ότι η απολιγνιτοποίηση προχώρησε βιαστικά, χωρίς σχέδιο αντικατάστασης του εγχώριου λιγνίτη από «πράσινες» Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Έτσι, αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα ήταν ότι ο «γκρίζος» λιγνίτης αντικαταστάθηκε σε ποσοστό πάνω από 40% από ΑΠΕ και ΚΑΚΩΣ ΤΟΣΟ ΒΙΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ από το επίσης «γκρίζο» αλλά όχι τόσο καταστροφικό για το περιβάλλον φυσικό αέριο.

  Κακό για τον καταναλωτή από τις ΑΠΕ δε βλέπω. Από το φυσικό αέριο βλέπω.Καλό για το περιβάλλον από τις ΑΠΕ βλέπω τεράστιο και βλέπω και από το φυσικό αέριο που είναι κάποιες κλίμακες λιγότερο καταστροφικό από τον λιγνίτη.

  Έχει πολύ πλάκα το ίντερνετ. Άλλα γράφεις άλλα διαβάζει ο καθένας. Συνήθως ότι του αρέσει.

  Πολύ προσοχή τι διαβάζετε στο ίντερνετ από αρνητές της θέρμανσης του πλανήτη και του φαινόμενου του θερμοκηπίου.

  Άκη το ίδιο πράγμα λέμε. Απλά πράγματα γράφω, πιάνεις μια λέξη και την κανεις επιχείρημα κατά των ΑΠΕ. Είνα απολύτως σαφές ότι έχουμε φτάσει στο σημείο η διεσπαρμένη παραγωγή χιλιάδων ΑΠΕ να μην προκαλεί blackout αλλά να είναι πλήρως προβλέψιμη σε όσα χρονικά σημεία χρειάζονται σε ένα ηλεκτρικό σύστημα. Τα υδροηλεκτρικά (και τα OCGT σε δεύτερο βαθμό) συνεργάζονται άψογα με τις ΑΠΕ και με αυτοματοποιημένα συστήματα αμφιδρομης επικοινωνίας και διαχείρισης δεν έχεις blackout.

  Eίναι σαφές ότι δεν φυσάει πάντα και δεν έχει ήλιο πάντα. Δυστυχώς δεν έχουμε άλλη πηγή ενέργειας ούτε αποθήκευση για να βασιστούμε 100% στις ΑΠΕ ακόμα σε ετήσια βάση. Όπως είναι ΓΕΓΟΝΟΣ πάντως το ότι 85% ήταν από ΑΠΕ ημερήσια και δεν είχατε Blackout. Ούτε με 80%, ούτε με 70% ούτε με 50% είχατε blackout.

  Εφόσον υπάρχει η ζήτηση αναγκαστικά προγραμματίζεις και θερμικές μονάδες. Μακάρι να είχαμε πιο πολλές ΑΠΕ και πιο πολύ αποθήκευση και πιο πολύ demand management και v2g να μην άναβαν καθόλου. Προφανώς και ανάβουν. Αν δεν είχαμε ΑΠΕ θα άναβαν συνέχεια 100%, έχουμε ΑΠΕ ανάβουν 15% προχτές, 60% σε επίπεδο έτους.

  Η τάση είναι πτωτική και σαφώς και ρεαλιστικά οδεύουμε προς το 99% ΑΠΕ και 1% ρυπογόνες θερμικές μονάδες. Προτιμάτε το 100% ρυπογόνες θερμικές μονάδες δικαίωμά σας. 

  Αν πιστεύεις ότι στο δευτερόλεπτο μπορείς να ανάψεις θερμική μονάδα πάσο. Μόνο αεροπορικού OCGT τύπου για peak βοηθάν και πάλι ούτε στο δευτερόλεπτο.


 14. Βασίλη δεν παρήξανε 85% του ρεύματος οι ψευτοΑΠΕ χτες? Ναι ή όχι?

  Επαναδιατυπώνω μιας και κόβεις φράσεις για να γελάσεις "όσον αφορά την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος και την διαχείριση της τάσης οι ΑΠΕ πια είναι 100% προβλέψιμες και διαχειρίσιμες σε επίπεδο δευτερολέπτου". Αστείο?

  Γελάστε και αφορήστε όσο θέλετε για κάτι σύνθετο που τεχνικά δεν έχετε ιδέα να κρίνετε. Το μοναδικό που έχω να πω...χτες είχαμε όλοι ρεύμα με 85% ΑΠΕ? Έπεσε καμιά τάση? Πως διάολο δεν είχαμε blackout αφού δεν είναι προβλέψιμες οι α/γ σε επίπεδο δευτερολέπτου? Αχ άτιμο ιντερνετ στέλνεις σε 3000+ MW ΑΠΕ σήμα κάθε δευτερόλεπτο να ρυθμίσουν τάση...

  Να προσέχετε τι διαβάζετε στο ίντερνετ, ειδικά οι αρνητές του CO2 και οι οπαδοί του εκσυγχρονισμένου κάρβουνου αν έχουν άδικο την βάψαμε.

  Λίγο προσοχή στις εκφράσεις σας, αμαρτία ενώ θέτετε τόσο ωραία στοιχεία και επιχειρήματα να έχουν χαρακτηρισμούς δημοτικού μέσα.

  Καλό διάβασμα (σελ 22, 26 για αρχή).

  https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwifk5uu2Iv3AhXuQ_EDHWfRCXMQFnoECAcQAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.admie.gr%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2Fnea-anakoinoseis%2F30-12-2020%2F%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%20%CE%A3%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF%20%CE%94%CE%A0%CE%91%202022-2031%20-%20%CE%9A%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%BF%20%CE%A4%CE%B5%CF%8D%CF%87%CE%BF%CF%82.pdf&usg=AOvVaw2Ra8U8-CqkS9SGRikAhTaS


 15. 9 hours ago, akis1967 said:

  α ναι ... φυσαει ΣΤΑΘΕΡΑ σε ολη τη διαρκεια της ημερας, χωρις ιχνος διακυμανσης στην αποδοση των α/γ 🤣🤣🤣

  σοβαρα δουλευεις στα αιολικα ???

  Δεν μπήκες καν στον κόπο να κάνεις κλικ να δεις τι πραγματικά συμβαίνει. Αρνητής και των δεδομένων του ΑΔΜΗΕ λοιπόν.

  Θερμή παράκληση να προσέχετε τι διαβάζετε στο διαδύκτιο και να κάνετε κλικ σε κάνα link που σας βάζουν.

  ΝΑΙ οι διεσπαρμένες στο Ηπειρωτικό σύστημα χιλιάδες ανεμογεννήτριες παράγουν ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ σταθερό και κυρίως προβλέψιμο ρεύμα και σε επίπεδο δευτερολέπτου και σε επίπεδο λεπτού και σε επίπεδο ώρας και σε επίπεδο ημέρας.

  Πολύ καλό λογικό και τεχνικό άλμα το ασταθής παραγωγή. Υπάρχει τεράστια μεταβλητότητα στην απόδοση της κάθε α/γ. ΝΑΙ. Στις 100? Μκρότερη. Στις 1000 σχεδόν καμία.  Το αποτέλεσμα για το ηλεκτρικό δίκτυο είναι σταθερότατη και προβλέψιμη παραγωγή. Ένα κλικ θα σας πείσει.

  3 μέρες πριν ξέρουμε ότι θα κόψει ή θα βάλει αέρα απόγευμα και προγραμματίζουμε. Την προηγούμενη ημέρα κλειδώνει. Εντός της ημέρας εξετάζεται στιγμιαία από το κέντρο του ΑΔΜΗΕ. Και ευτυχώς που έχουμε τα υδροηλεκτρικά άμα σκάσει κάνας θερμικός σταθμός, κάνας υποσταθμός ή καμιά γραμμή να σώσουν το blackout στα στιγμιαία.

  Αν δεν κάνατε το κλικ υπάρχει και σε εικόνες. Ελλάδα 75-85% ΑΠΕ. ΨευτοΑΠΕ πιθανότατα

   

   

  01.04.jpg

  02.04.png

  10.04.png

  10.04.1.png


 16. 51 minutes ago, akis1967 said:

  τα αιολικα οπως ξερεις πολυ καλα δινουν στοχαστικα ρευμα

  και οι μοναδες που μπορουν να εξισορροπησουν την κατασταση ... ειναι οι συγχρονες μοναδες φυσικου αεριου με στροβιλοσυμπιεστες ... οι παλιες θερμικες μοναδες δεν κανουν

  Συγνώμη αλλά δεν γνωρίζω ότι τα αιολικά δίνουν στοχαστικά ρεύμα και μπορείς να ανατρέξεις εδώ.

  https://transparency.entsoe.eu/generation/r2/actualGenerationPerProductionType/show?name=&defaultValue=false&viewType=GRAPH&areaType=BZN&atch=false&datepicker-day-offset-select-dv-date-from_input=D&dateTime.dateTime=10.04.2022+00:00|CET|DAYTIMERANGE&dateTime.endDateTime=10.04.2022+00:00|CET|DAYTIMERANGE&area.values=CTY|10YGR-HTSO-----Y!BZN|10YGR-HTSO-----Y&productionType.values=B01&productionType.values=B02&productionType.values=B03&productionType.values=B04&productionType.values=B05&productionType.values=B06&productionType.values=B07&productionType.values=B08&productionType.values=B09&productionType.values=B10&productionType.values=B11&productionType.values=B12&productionType.values=B13&productionType.values=B14&productionType.values=B20&productionType.values=B15&productionType.values=B16&productionType.values=B17&productionType.values=B18&productionType.values=B19&dateTime.timezone=CET_CEST&dateTime.timezone_input=CET+(UTC+1)+/+CEST+(UTC+2)

  Ευτυχώς λαμπρά μυαλά και στην πρόβλεψη καιρού και στην διαχείριση δικτύων κάνουν το Ηπειρωτικό Σύστημα της Ελλάδας ούτε ίχνος στοχαστικού 3-4 μέρες πριν και ακριβέστατο την προηγούμενη ημέρα.

  Προσέξτε τι διαβάζετε στο ίντερνετ. Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι τραμπάλα και σίγουρα δεν είναι οι μοναδικές που μπορούν να εξισσοροπήσουν την κατάσταση ΜΟΝΟ οι μονάδες φα με στροβιλοσυμπιεστές. Πολύ καλή και βολική απλούστευση με 30 τεχνικά άλματα για να πείσει κάτι που μόνο αν πας στο κέντρο του ΑΔΜΗΕ θα καταλάβεις. V2G και υδροηλεκτρικά τα ξέχασες?

  Και το ίδιο το γράφημα του Άκη δείχνει ότι το carbon capture είναι ένα ίχνος ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ. Γιατί άραγε τόσα σχέδια και τόσο λίγα εφαρμοσμένα ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ? Αμαν ρε λες να μην ισχύει για ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ? Δείτε το γράφημα και κρίνετε μόνοι σας αυτό βγάζει μάτι.


 17. Θερμή παράκληση να προσέχετε τι διαβάζετε στο ίντερνετ. Ειδικά αν είναι το μέλλον του πλανήτη το ζητούμενο. Κομπιουτεράκι και κάντε τις πράξεις εύκολο είναι, ευρώ και MWh.

  Ε ρε το λόμπι του κάρβουνου και του λιγνίτη πλύση εγκεφάλου που έχει κάνει. Aυτό με το πιθανότερο σενάριο σιρους και κούμουλα και θα ξανακρυώσουμε, νομίζω ούτε Κινέζοι λομπίστες του κάρβουνου στον Xi δεν το λένε πια, έχουμε και πάγους που θα λιώσουν. Πιθανό δε λέω, αλλά κι αν δε κάτσει?

  Κρατήστε αν θέλετε το ότι αν ξεκινήσουμε σήμερα να χτίζουμε coal gasification πριν το 2035 μη περιμένερε πρώτη παραγωγή. Και αν είναι zero emmision (lifecycle μη κλέβεις) και ξεκινήσει παραγωγη πριν το 2035 θα τρέξω να δουλέψω πρώτος στην κατασκευή. carbon capture έλα σεμνά κάνε google αυτό είναι εύκολο να ακυρωθεί έστω σαν έννοια πριν το 2035,

  Προσοχή στους αρνητές του global warming και στους αρνητές των ρύπων του κάρβουνου. Αν έχουν άδικο πεθάναμε.

  Προσοχή και στους αρνητές του co2, μην βάλετε πολλά φυτά τυχαία στο δωμάτιο, θα σας βγει πρόβλημα υγείας...από το CO2. Να πάρετε αυτά που δεν εκπέμπουν CO2 τη νύχτα, δεν θέλετε να μάθετε αν έχουν δίκιο οι αρνητές the hard way.

  Για να μη ψάχνετε πολύ στο ίντερνετ...https://www.google.com/search?q=beijing+pollution&source=lmns&bih=1028&biw=2144&client=firefox-b-d&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwitg8_5_In3AhVgi_0HHRi7AF4Q_AUoAHoECAEQAA


 18. Nαι αν διαβάσεις προσεκτικά θα δεις ότι δεν θα είναι ακριβώς μηδενική αλλά λίγο πάνω από το 0 χάρη στις ΑΠΕ. Οι ψευτόΑΠΕ δε ξέρω ποιες είναι, αυτές που παρήγαγαν 80% του ρεύματος της Ελλάδας μάλλον αληθινές μοιάζουν.

  Πως μπορεί οι ΑΠΕ να σας ακριβαίνουν το ρεύμα αλλά χάρη σε αυτές να πιάνουμε σχεδόν μηδενικά?

  Ο καθένας έχει κρίση και googlαρει, διαβάζει και ρωτάει. Προσέξτε τι διαβάζετε στο ιντερνετ κυκλοφορούν αρνητές του κορονοιού, αρνητές του global warming, αρνητές του καρκίνου σε καρβουνοπεριοχές, αρνητές του σκι, αρνητες γενικά


 19. Αφού το λες εσύ έτσι θα είναι. Απλά οι υφιστάμενες μονάδες της ΔΕΗ είναι ελάχιστες που δεν θέλουν πέταμα και ανακατασκευή (50δις ευρώ μετρητά), δεν έχουμε black coal στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας οπότε θα πρέπει να το εισάγουμε και να το πληρώσουμε.

  Και για τις αποσβέσεις και να φτάσουμε στα κόστη που λες πρέπει να δουλεύουν συνεχώς μονάχες τους. Ούτε ΑΠΕ, ούτε υδροηλεκτρικά. Τεχικοοικονομικές υπέρβασεις για Ελλάδα που αν δεν μπορείς να την καταλάβεις ας τις κρίνει όποιος διαβάζει. Άντε να δεχτούμε ότι Βέλγιο και Αυστραλία τα έχουν, Ελλάδα με τίποτα.

  Συνοπτικά είναι πιθανό και να έχεις δίκιο και να είναι οικονομικότερο να μαυρίσουμε τον πλανήτη με κάρβουνο για να έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα. Θερμή παράκληση προσπαθήστε να το κάνετε όσο το δυνατών λιγότερο (να τείνει στο 0%) χάρη στις ΑΠΕ μιας και αναπνέω και εγώ και τα παιδιά μου.

  Αν είσαι αρνητής της αλλαγής του κλίματος από το CO2 δικαίωμά σου. 100% αποδεδειγμένο δεν είναι. Κι αν κάνεις λάθος και το 99,99% των επιστημόνων είναι σωστοί σε ποιον πλανήτη θα μας στείλεις που δεν θα έχει βράσει?

  Αλλά το ότι μαυρίζει το σύμπαν όταν καίμε εκσυγχρονισμένο κάρβουνο είναι ένα γεγονός που προκαλεί καρκίνους, συγκλονιστική περιβαλλοντική καταστροφή και ισοπέδωση περιοχών είναι ένα γεγονός που συμφωνεί το 100% των επιστημόνων όσο και να εκσυγχρονίσεις τον λιγνίτη.


 20. 27-45 για υφιστάμες (δηλαδή μαγικά να μας τις κάνουν δώρο και να χτιστούν δωρεάν 5-10GW στην Ελλάδα, ζήτημα να έχουμε 2GW αξιοπρεπείς μονάδες)

  Είσαι σίγουρος ότι δεν έχουν προστεθεί οι ρύποι στα παραπάνω?


 21. 10 hours ago, akis1967 said:

  το 5 €/MWh  ειναι για black coal - η δεη καιει λιγνιτη (brown coal) και μεχρι περισυ εδινε το ρευμα στα 55 €/MWh τιμη χοντρικης (υπαρχουν δηλωσεις τους οτι παρακατω μπαινουν μεσα) - αν υπολογισεις (μπακαλιστικα) 25 €/MWh το κοστος παραγωγης απο λιγνιτη , 

  Θερμή παράκληση να φιλτράρετε ότι διαβάζετε στο ιντερνετ. Τα παραπάνω με ένα απλό google και ένα τηλέφωνο σε Αυστραλό παραγωγό ρεύματος και έναν της ΔΕΗ μπορούν να εξεταστούν. Η χαζή μου έρευνα με νονό στη ΔΕΗ και θειο ανθρακωρύχο ηλεκτροπαραγωγής  στην Αυστραλία έδειξε ότι θα βγουν εντελώς λάθος

  10 hours ago, akis1967 said:

  το κλιμα αλλαζει εδω και χιλιετιες, η ζεστη περιοδος μεσαιωνα ηταν περιπου 2-3 βαθμους παραπανω απο τις τωρινες θερμοκρασιες, οι κυριοτερες αιτιες αλλαγων ειναι οι κυκλοι της ηλιακης ακτινοβολιας και το ποσοστο υδρατμων στην ατμοσφαιρα, αλλα η γκρετα (και τα λομπυ απο πισω της) τσιριζει οτι φταιει η μεταβολη του ποσοστου 4 τοις χιλιοις του CO2 στην ατμοσφαιρα 

   

  Θερμή παράκληση να φιλτράρετε ότι διαβάζετε στο ιντερνετ. Τα παραπάνω είναι προιόν επιστημονικών ερευνών που επειδή δεν έχουμε δεύτερο πλανήτη να τεστάρουμε δεν μπορούν να αποδειχθούν. Η χαζή μου έρευνα έδειξε ότι η απόλυτη σύμπνοια της επιστημονικής κοινότητας είναι ότι θα βγουν εντελώς λάθος. Φυσικά μπορεί να είναι και αποτέλεσμα των λόμπι και να μας δουλεύουν ψιλό γαζί.

  Και πάλι θερμή παράκληση μην καίτε πράγματα ή επεξεργάζεστε πράγματα όπως το κάρβουνο και ο λιγνίτης που εκπέμπουν όπως λέει ο Άκης "(θειωδεις και νιτρικες ενωσεις) ειναι που προκαλουν προβληματα" στον πλανήτη που ζούμε.

   


 22. 17 minutes ago, akis1967 said:

  οσο και εαν δεν μας αρεσει το κοστος παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειας απο καρβουνο ειναι περιπου 5 € /MWh (ψαξε το LCOE ... ειναι το συνολικο κοστος για ολη την διαρκεια παραγωγης και συμπεριλαμβανει τα παντα : ορυχεια, φαγανες, οικοπεδα, εργαζομενους , εργοστασια, κοστος χρηματος κλπ) χωρις ομως τα δικαιωματα ρυπων ...

  Συγνώμη φίλε από αυτή την βάση δεν μπορώ να συνεχίσω την κουβέντα καθώς διαφωνούν μαζί σου το 99,99% των οικονομολόγων της γης και της ΔΕΗ. Θα έλεγα σε όποιον διαβάσει την παραπάνω πρόταση να εξετάσει μόνος του το αν είναι αλήθεια ή ψέματα

  50 δις επιτόκιο χ% επένδυση σήμερα πρώτο έσοδο 2030, αγορά/ενοίκιο 1.000.000 στρεμμάτων, 20.000 προσωπικό παραγωγή, συντήρηση, 1.500.000.000MWh* σε 20 χρόνια. Χαρτί και στυλό εμένα μου βγαίνει πολύ παραπάνω από 5 προς το 50-100 όπως και της ΔΕΗ άλλωστε. 

   

  17 minutes ago, akis1967 said:

   ζεσταινεις (οχι καυση) υπο πιεση οτιδηποτε εχει ανθρακα....H2 / CH4 , το οποιο μετα καις πεντακαθαρα χωρις προβληματα  ... το καθαρο CO2 δεν προκαλει ουτε αλλαγη στο κλιμα (και ασε τη γκρετα να τσιριζει ... απο πουθενα δεν προκυπτει οτι το 4 τοις χιλιοις CO2 στηνατμοσφαιρα προκαλει θερμοκηπιο ή οτι οι αλλαγες στο κλιμα προερχονται απο την ανθρωπινη δραστηριοτητα) ουτε καρκινους ...

  (θειωδεις και νιτρικες ενωσεις) ειναι που προκαλουν προβληματα

  Συγνώμη φίλε από αυτή την βάση δεν μπορώ να συνεχίσω την κουβέντα καθώς διαφωνούν μαζί σου το 99,99% των επιστημόνων της γης. Θα έλεγα σε όποιον διαβάσει την παραπάνω πρόταση να εξετάσει μόνος του το αν ισχύει.

  Και εγώ αν πίστευα ότι το να καίμε φυσικό αέριο/μεθάνιο δεν προκαλεί ζημιά στον πλανήτη θα ήμουν κατά των ανεμογεννητριών. Ζεσταίνω ζεσταίνω το ξύλο υπό πίεση και ξέρεις τι βγάζω?   (θειωδεις και νιτρικες ενωσεις) ειναι που προκαλουν προβληματα


 23. 3 hours ago, Χρήστος Λάππας said:

  Από καιρό αύριο ή την Κυριακή;

  Μια χαρα αυριο σιγουρα.

  Κυριακη πιο ζεστο και ισως πιο συννεφιασμενο. Mεσημεριναή καταιγίδα αλλά είναι μακρυά να το πεις σίγουρα. Λογικά ξεκινάς με απλή ψηλή συννεφιά το πρωί

  • Like 1
  • Love 1

 24. Αυτό είναι το βιοαέριο με χόρτα και ζωικά καλέ AKH από ζωικά και φυτικά απόβλητα. Από λιγνίτη είναι άλλο πράγμα. Πολλά έργα στην Ελλάδα υπάρχουν και μακάρι να μπορούσε να παίξει μεγαλύτερο ρόλο. Και 1 και 10MW έργα έχουμε στην Ελλάδα και σε μερικά είχα την τύχη να δουλέψω. Πάνω από 500MW σύνολο Ελλάδα μη περιμένεις και νομίζω και ο Εθνικός στόχος είναι λιγότερο.

  Δεν  έχει τεχνικά σχέση με τον λιγνίτη σε κλίμακα μεγάλη καθώς εκεί ονομάζεται coal gasification. Πολύ καλή ιδέα, όχι ιδιαίτερη καλή για την αλλαγή του κλίματος και τους καρκίνουν και τις εκπομπές ρύπων και την ισοπέδωση περιοχών κλπκλπ.

  Να ονομάσουμε το να καίμε λιγνίτη/κάρβουνο εκσυχρονισμένο γκασοζέν, να του βάλουμε 5 φίλτρα και να πείσουμε και πως είναι καλύτερο από το σκέτο κάρβουνο/λιγνίτη. Κανένα πρόβλημα μόνο το όνομα αλλάζει. Coal Gasification είναι, CH4 + 02= Ενέργεια + CO2 + H20 = Aλλαγή κλίματος + καρκίνοι + ισοπέδωση περιοχών.

  Επίσης  μόλις θα χρειαστούμε πάνω από 50δις μετρητά και 5-10 χρόνια κατασκευής.

  Μην το πεις παραέξω ότι το κάρβουνο είναι τσάμπα γιατί θα ζητήσυν αμοιβή οι 30.000 εργαζόμενοι, να πληρώσει ρεύμα 200MW με τις φαγάνες να το εξορύξεις και τα οικόπεδα εκατομμυρίων στρεμμάτων. Μεταξύ μας μόνο στη ΔΕΗ να λέμε ότι είναι δωρεάν το κάρβουνο σσσσσσσ

  Τις googlάρω συχνά (είναι η δουλειά μου) μακάρι να  μου έβγαζε αποτέλεσμα ότι υπάρχει άλλη λύση να μη αλλοιώναμε τα βουνά να βάλουμε αγ. Δεν...

  Υ.Γ. Ο λιγνίτης φυτικά απόβλητα από νεκρά  φυτά είναι απλά εκατομμύρια χρόνια πριν. Ξύλα καις. Το έβγαλαν το μεθάνιό τους πριν εκατομμύρια χρόνια, τώρα απλά καίμε τους μεγάλους υδρογονάνθρακες (αλυσίδες) και βγάζουμε από τη μύγα ξύγκι. Το μεθάνιο του βιοαερίου με φρέσκα απόβλητα το προλαβαίνουμε πριν φύγει στον αέρα μιας και είναι εξίσου βλαπτικό αέριο του θερμοκηπίου. Το φυσικό αέριο είναι μεθάνιο που εγκλωβίστηκε όπως και το πετρέλαιο νεκρά ζώα και φυτά που δεν έγιναν στερεά ακόμα.

×
×
 • Create New...