Jump to content
Sign in to follow this  
Χρήστος Λάππας

Ασύρματοι

Recommended Posts

Επειδή έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πολλά μέλη του Snowclub για αγορά VHF θα ήθελα να επισημάνω κάποια πράγματα.

 

Πρώτα από όλα, θα πρέπει να αποφασίσει κανείς για ποιο λόγο θέλει να έχει ένα τέτοιο μηχάνημα. Αν το χρειάζεται μόνο για να επικοινωνεί με την παρέα στο σκι, ή να το χρησιμοποιεί στο parapente,τότε ένα απλό VHF (Όχι dual band) είναι αρκετό.

 

Ακόμα και αν για λόγους ασφαλείας επιθυμεί κάποιος να μπορεί να συντονιστεί στην συχνότητα των χιονοδρομικών κέντρων, ένα VHF θα τον καλύψει, γιατί Παρνασσός, Καλάβρυτα, Καρπενήσι, Πήλιο και Βασιλίτσα χρησιμοποιούν συχνότητες VHF. Δεν γνωρίζω τις συχνότητες των υπόλοιπων χιονοδρομικών κέντρων, αλλά θα μου φαινόταν εξαιρετικά περίεργο να χρησιμοποιούν UHF.

 

Σημειωτέων ότι για να συντονιστεί κάποιος σε συχνότητα χιονοδρομικού θα πρέπει το μηχάνημα του να είναι ξεκλείδωμένο έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει και άλλες συχνότητες πέραν των 144.000 Mhz.(πράγμα που είναι παράνομο). Ας μην ξεχνάμε βέβαια, ότι για την χρήση τέτοιων μηχανημάτων γενικότερα απαιτείται άδεια ραδιοερασιτέχνη, την οποία μπορεί να αποκτήσει κανείς μετά από γραπτές εξετάσεις.

 

Τελειώνοντας, να προσθέσω ότι το κόστος εξαρτάται άμεσα από τις δυνατότητες και το μέγεθος του μηχανήματος καθώς και από τα Watt που «βγάζει», αν και τα 5 watt τείνουν να καθιερωθούν ως το νέο στάνταρτ.

 

Κάποια ενδιαφέροντα links :

 

http://www.kenwood.com/i/products/info/amateur.html

(Το THF7E δίνει την δυνατότητα ακούς δύο συχνότητες ταυτόχρονα – πολύ χρήσιμο αν θέλεις να μιλάς με την παρέα και να ακούς το χιονοδρομικό ταυτόχρονα!.

Το TH-K2AT (Single Band) είναι μια πολύ καλή φτηνή λύση σε λογικό μέγεθος. Δεν είναι τόσο μικρό όσο το THF7E, αλλά είναι πολύ πιο φτηνό. Αν δεν κάνω λάθος, το είχα δει σε προσφορά 170 Ευρώ)

 

Δείτε επίσης:

 

http://www.yaesu.com/indexVS.cfm?cmd=Displ...5&ProdCatID=111

 

(Αν και με το VX5R δεν είχα μείνει ιδιαίτερα ευχαριστημένος)

 

http://www.icomamerica.com/amateur/2mhand/

(Για Single Band)

και...

http://www.icomamerica.com/amateur/dualhand/

(Για Dual Band, αν και το μικρό ICT90 έχει αρκετές ιδιοτροπίες και η μπαταρία του δεν κρατάει αρκετά)


Νίφει!

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΧΡΗΣΤΑΡΑ ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΜΥΝ. ΣΟΥ :!:

 

ΑΠ'ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΙΣΩ ΤΑ VHF, ΚΑΘΑΡΑ ΑΠΟ ΘΕΜΑ ΚΟΣΤΟΥΣ :!:

 

ΛΟΙΠΟΝ ΑΝΤΕ ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ :!:

 

ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΗ, ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΙΜΕΣ, ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΜΟΝΤΕΛΑ ΠΑΙΖΟΥΝΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ :!: :!:

 

 

FILIKA

SPYROS :D


Sky is not my limit.....it's my playground!!! :skydive:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γράψε και ένα VHF dual όμως για μένα.

 

Άντε παιδιά γράφτε όσοι θέλετε μπας αξιωθεί το προεδρείο και τα πάρουμε σαν σύλλογος πιο φτηνά.

 

Για φανταστείτε να χουμε 30 vhf στον Παρνασό και να μιλάμε

 

Κάποιος θα θέλει να πει κάτι σοβαρό και δε θα ακούμε τίποτα από το χαβαλέ


Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κατατοπιστικότατος... Προτείνω κάποια στιγμή να μαζευτούμε όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε για VHF (ως τώρα ξέρω τον εαυτό μου, το ΜΙΚ και το Porfirio) και να πάμε μια μέρα σε ένα μαγαζί με το Χρήστο και να κάνουμε μια έρευνα αγοράς...

 

Άλλωστε αν πάρουμε 3 ή περισσότερος μπορεί να επιτύχουμε και καλύτερη τιμή...

 

Για σκεφτείτε το...

Ο κάφρος του φόρουμ

Παναγιώτης


Χαιρετισμούς από τη χώρα της γραφειοκρατίας

IPB Image

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΡΙΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΠΡΟ ΔΙΜΗΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ

--------------------------------------------------------------------------------

 

Οι ραδιοερασιτεχνικοί ασύρματοι είναι άκρως παράνομοι (εκτός βέβαια αν έχεις την ανάλογη άδεια για την απόκτηση της οποίας χρειάζεται να περάσεις εξετάσεις που οργανώνονται από το υπουργείο συγκοινωνιών και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στις εγκαταστάσεις της δεύτερης στο Ελληνικό).

 

Θεωρητικά, αν σε πιάσουν με ένα τέτοιο μαραφέτι σε μπλόκο και είναι ξεκλειδωμένος για να πιάνεις όλες τις συχνότητες (και των χιονοδρομικών), κοινώς την έβαψες. Θα πρέπει μετά να δώσεις εξηγήσεις για ποιο λόγο τον έχεις στην κατοχή σου και να πείσεις τους αστυνομικούς ότι δεν τον έχεις για να ακούς τις συχνότητες τους, με λίγα λόγια να αποδείξεις ότι δεν είσαι κακοποιός. Σε κάθε περίπτωση κινδυνεύεις με προσαγωγή στο τμήμα και κατάσχεση του μηχανήματος.

 

Πρακτικά, πολύς κόσμος τους χρησιμοποιεί (από κυνηγούς μέχρι συλλόγους ποδηλασίας και την ΕΛΠΑ) ακόμα και οι πιστέρ και οι σεκιουριτάδες του Παρνασσού, οι περισσότεροι με την ανοχή της αστυνομίας καθώς ελάχιστοι ή κανείς από αυτούς δεν διαθέτει την απαιτούμενη άδεια.

 

Με ένα ραδιοερασιτεχνικό ασύρματο μπορείς να ακούσεις τις συχνότητες των χιονοδρομικών εφόσον τις γνωρίζεις (και με τα περισσότερα μοντέλα να εκπέμψεις κιόλας) και βέβαια η εμβέλεια του είναι πολύ καλύτερη από ένα walky-talky. Ενδεικτικά αναφέρω ότι από την κορυφή του Οδυσσέα στον Παρνασσό μιλάει κανείς άνετα με το Χ.Κ. Καλαβρύτων (69 km απόσταση σε ευθεία γραμμή). Όμως είναι πολύ ακριβοί (να υπολογίζεις τουλάχιστον €400.00 ο ένας για ένα αξιοπρεπώς μικρό μοντέλο στα 5 Watt –εκτός αν δεν σε πειράζει να κουβαλάς τα τέρατα που είχαμε στο στρατό!). Επίσης, λάβε υπόψη ότι η εμβέλεια τους δεν είναι ιδιαίτερα καλή αν υπάρχουν μεγάλα εμπόδια ανάμεσα τους. Για παράδειγμα από τα Κελάρια δεν μπορούν ούτε οι πιστέρ να μιλήσουν με Φτερόλακα.

 

Από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο θα σου δώσουν εμβέλειες μέχρι 2 km το πολύ καθώς κανονικά χρειάζεται εξωτερική κεραία. Σε συνθήκες πόλεων με πυκνή δόμηση όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη μπορεί να πέσει και στα 400 μέτρα αν μεσολαβούν πολλά μεγάλα κτήρια ανάμεσα στους ασύρματους. Η αστυνομία και οι ταξιτζήδες για παράδειγμα χρησιμοποιούν επαναλήπτη με κεραία στην Πάρνηθα για να έχουν την απαιτούμενη εμβέλεια (θα έχεις προσέξει το χαρακτηριστικό κελάηδισμα που ακούγεται στο τέλος κάθε συνομιλίας στα ραδιοταξί). Σε τέτοιες συνθήκες βέβαια η απόδοση των απλών walky-talky θα ήταν κάτω των 100 μέτρων.

 

Μαγαζιά που πουλούν ραδιοερασιτεχνικούς ασύρματους υπάρχουν πολλά στην Αθήνα. Ενδεικτικά αναφέρω τον Σακιώτη στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης και το Free Bytes στον Κολωνό. Γενικά αυτά τα καταστήματα πουλάνε και άλλα ηλεκτρονικά όπως GPS.Στην Θεσσαλονίκη δυστυχώς δεν έχω υπόψη μου κάτι συγκεκριμένο.

_________________


Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites

μολις εδωσα για τις εξετασεις (ελπιζω να περασα)

να πω οτι ειναι παρανομο οχι μονο να το εχεις χωρις αδεια αλλα και να ειναι ξεκλειδωτο ακομη και αδεια να εχεις

 

οταν λεμε ξεκλειδωτο σημαινει οτι μπορει να ακουει και εκπεμπει σε συχνοτητες εκτος απο το φασμα που εχουν παραχωρηθει απο το κρατος για χρηση απο τους ραδιοερασιτεχνες

 

(το επισημο φασμα ειναι VHF 144-146MHz και στα UHF 430-440MHz)

δεν ειναι και λιγο να πας αυτοφορο και να πληρωνεις μετα ενα χρονο φυλακιση (εξαγορασιμη)

 

επισης υπαρχουν και τα PMR που δεν χρειαζονται αδεια αλλα δεν μπορεις να το τροποποιησεις (να βαλεις αλλη κεραια κλπ)

 

γνωριζω το www.freebytes.com σαν καταστημα οπου πηρα το dj195


Παναγιωτης, Π.Φαληρο

Share this post


Link to post
Share on other sites

o misos parnassos pantos exei asimartous pou pianoun to x.k .

apo agorianh thimame milagane apo platia x.k me pister .

oloi exoun kinigoi taxi ktlp

Share this post


Link to post
Share on other sites

Παιδια να ρωτήσω κάτι? (κ.Λάππα αν μπορείτε και σεις βοηθηστε, γιατι δείχνετε να το κατέχετε το αντικείμενο....).

 

Σκέφτομαι φέτος να αγοράσω τους ασυρμάτους της Motorola Talkabout, ενα μοντέλο το οποιο, θεωρητικά τουλάχιστο,έχει εμβέλεια 5 μίλια...και πολλά αλλα....

 

Αξίζει?


With great mountains, comes great skiing!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γρηγόρη είναι VHF ή UHF;

Αν είναι VHF ποιό είναι το εύρος των συχνοτήτων (ξεκλείδωτο εννοείται);

 

Γιατί οι υπόλοιποι από εμάς που έχουν ασυρμάτους είμαστε στα VHF και συνήθως εκπέμπουμε στο 143.250 (αν θυμάμαι καλά, ο Χρήστος θα με διορθώσει αν κάνω λάθος).

 

Γμτ δεν έχω και τον ασύρματο μαζί να στον έδειχνα την Δευτέρα που θα περάσω από Λάρισσα (ένα ICOM, μοντέλο δεν το θυμάμαι ακριβώς).

 

Φιλικά

Το "Μαύρο Πρόβατο" του Φόρουμ

Παναγιώτης


Χαιρετισμούς από τη χώρα της γραφειοκρατίας

IPB Image

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χρήστο Καλησπέρα,

Έχω δύο μικρά ασύρματα PMR με συχνότητα 446.00625MHz - 446.09375MHz και ισχύ εκπομπής =<500mW ERP.

Το διάστημα μεταξύ καναλιών είναι 12,5Khz με τύπο διαμόρφωσης FM-F3E.

Έχει 8 κανάλια με 38 υποκωδικούς.

 

Η ερώτησή μου είναι αν θα μπορώ να μιλάω μαζί σας στα χιονοδρομικά και στην Αυστρία μιας και η άδειά τους μου επιτρέπει να τα πάρω μαζί μου.

 

Φιλικά

Γιάννης


Slowly the Much Oil !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γιάννη εσύ στην Αυστρία μπορείς να τα πάρεις μαζί μιας και έχουν άδεια (κάτι παρόμοια νομίζω ότι έχει και ο Πάτσιος). Το θέμα είναι ότι δεν θα μπορέσουμε να φέρουμε εμείς τους δικούς μας ασυρμάτους καθώς είναι παράνομοι και δεν βγαίνουν εκτός συνόρων :?

 

Τώρα σχετικά με τις συχνότητες, νομίζω ότι δεν είναι VHF αλλά UHF οπότε μπορείς να μιλάς μόνο με άλλα UHF μηχανήματα (όπως αυτά του Πάτσιου και πάλι)

 

Φιλικά

Το "Μαύρο Πρόβατο" του Φόρουμ

Παναγιώτης


Χαιρετισμούς από τη χώρα της γραφειοκρατίας

IPB Image

Share this post


Link to post
Share on other sites
Σκέφτομαι φέτος να αγοράσω τους ασυρμάτους της Motorola Talkabout, ενα μοντέλο το οποιο, θεωρητικά τουλάχιστο,έχει εμβέλεια 5 μίλια...και πολλά αλλα....

 

Αξίζει?

 

Είναι αρκετά καλό, αρκεί να έχει τις Ευρωπαϊκές ελεύθερες συχνότητες (PMR) και όχι τις Αμερικάνικες (FRS θεωρητικά 2 μίλια-GMRS θεωρητικά 5 μίλια)(και τότε καλό είναι, αλλά με ποιόν θα μιλάς)...

Είναι UHF, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ line of sight, δηλ. ότι η εμβέλειά τους μειώνεται ΔΡΑΣΤΙΚΑ από εμπόδια, από την άλλη δεν πρόκειται να σε πάνε «δεμένο», όπως τον Banio, που κυκλοφορεί με «ξεκλείδωτο» VHF...

 

(Το αστείο είναι ότι τώρα η αστυνομία έχει τα TETRA, σύστημα ψηφιακό super duper, ΤΕΛΕΙΩΣ άσχετο με τις παλιές συχνότητες VHF (και συσκευές NOKIA εξαιρετικά sexy) τα οποία θα δείτε στο ...χέρι κάθε ...όργανου της τάξης, καθώς τους τα έχουνε χρεώσει και πάνε 1000€ το κομμάτι)

 

Χωρίς πλάκα, σκεφτείτε λίγο και το ΚΟΣΤΟΣ ενός καλού VHF χειρός και μιας συσκευής στυλ walkabout, και τι θα συμβεί στη ...συσκευούλα σας, σε «άτσαλη» πτώση...

 

Ενα plus στις συσκευές UHF είναι το εξαιρετικά μικρότερο μέγεθός τους, λόγω μικρότερου μήκους κεραίας, καθώς και ότι στα «καλά» μοντέλα, υπάρχει και κωδικοποίηση (scrambling) οπότε οι «άσχετοι» στις συχνότητες, δεν μπορούν να μπούνε στη συζήτηση και να αρχίσουν τα σχόλια...

 

Οσοι από εσάς έχετε VHF με ισχύ πάνω από 2 watt, θα πρέπει να σκεφτείτε ΣΟΒΑΡΑ κοντά σε ποιό σημείο του σώματός σας την έχετε τοποθετήσει, καθώς (βεβαίως ΔΕΝ είναι μικροκυματική η ακτινοβολία τους, αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΙΝΔΥΝΗ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΖΩΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ)- Panio αυτό θα έπρεπε να το ξέρεις από την ιστιοπλοΐα...

 

Επιστρέφοντας στην ερώτηση του Γρηγόρη, για κοίταξε και τη σειρά Rhino της Garmin (στο www.garmin.com)... πιό ακριβή αλλά με ...σαφή πλεονεκτήματα... :wink:

Ο αντιπρόσωπος στην Ελλάδα είναι ο Σκορδίλης (www.skordilis.gr) ο οποίος παλαιότερα τα έφερνε, αλλά δεν τα διαφήμιζε, για λόγους που με pm μπορώ να εξηγήσω...


R.I.P

θα είσαι πάντα μαζί μας!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Posts

    • Ακόμα και αν δε σώζεται ένα χιονοδρομικό,θα ρίξουν χρήματα για να ικανοποιήσουν τους τοπικούς βουλευτές και πολιτευτές που χρηματοδοτούνται από τους τοπικούς επιχειρηματίες και ψηφίζονται από τους κατοίκους που ζουν σε μεγάλο ποσοστό από τα χιονοδρομικά.Να τ΄αφήσουν δεν υπάρχει περίπτωση και να ρίξουν όλο το βάρος στα χιονοδρομικά που ανέφερες που μπορεί να είναι πιο σωστή επένδυση.Δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει σχεδιασμό.Πάει με τον αέρα των συμφερόντων.Πριν μερικά χρόνια έβλεπα ένα ρεπορτάζ για τα χωριά γύρω από τα Βαρδούσια.2 επιχειρηματίες είχαν πει "πρέπει να μας φτιάξουν χιονοδρομικό κέντρο"...Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να γίνει κλπ,αλλά σκέψου να βρίσκονταν χρήματα για επέκταση χιονοδρομικών κλπ,μην έχεις αμφιβολία ότι οι εκάστοτε κυβερνώντες θα δέχονταν τρομερές πιέσεις για να φτιάξουν χιονοδρομικό σε περιοχές που εκλέγονται βουλευτές τους...Εδώ σχεδιάζουν μεταφορές στρατοπέδων,όχι με επιχειρησιακούς όρους αλλά με οικονομικούς όρους,αν θα βλαφτεί η τοπική οικονομία,τι λέμε τώρα για χιονοδρομικά...
    • Συγγνώμη,αλλά μια σοβαρή χώρα με σχεδιασμό γι΄ανάπτυξη τουριστικού προϊόντος δε θα έπρεπε να βασίζεται στις απαιτήσεις των δήμων.Ξεκινάς ένα σχεδιασμό και τον υλοποιείς.Αλλά αυτό για σοβαρές χώρες.Στην τελική ανάλυση η περιφέρεια πλέων είναι μία,δεν είναι όπως παλιότερα 10 νομαρχίες.Άρα η περιφέρεια μπορεί να υλοποιήσει όποια έργα απαιτηθούν για να γίνει ανταγωνιστική και προσοδοφόρα.Τώρα αν κάθονται ν΄ακούν τις αντιρρήσεις των τοπικών αρχόντων και των βουλευτών που θέλουν να ικανοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους και τους χρηματοδότες τους επιχειρηματίες,μάλλον πρόκειται για...μπανανία...
    • Δεν θα διαφωνήσω για τα πιο χαμηλά υψόμετρα. Εκεί ίσως είναι μάταιο πολλές φορές αλλά υπάρχουν και φορές που θα είναι υπερχρήσιμο. Και εγώ προτιμώ την επέκταση. Δυστυχώς όμως όλα τα χιονοδρομικά του κόσμου δείχνουν ότι είναι απαραίτητο και το τεχνητό. Ειδικά φέτος θα ήταν όπως το λες "μεσαιου επιπεδου για 100 μετρα, τρομερο για το Βακχο και 6-14-10-τελειωμα περιφερειακης". Ξεχάσαμε και το απότομο του Ηρακλή και τα περάσματα Δια Οδυσσέα....Αν σου κόστιζε 5.000 ευρώ? Ακριβό? Το αν θα το δούλευες στο 1750 και το 1650 είναι καθαρά απόφαση του σημείου της σεζόν. Αν δου λείπουν τα τελευταία 50 μέτρα θα είναι θησαυρός. Θυμήσου πόσες φορές και φέτος ήταν μια χαρά και έλλειπε χιόνι τα τελευταία 50 μέτρα. Δυο βδομάδες θα τις κέρδιζες τουλάχιστον. Ακριβό? Αν σου κόστιζε 300 ευρώ? Θα στο γυρίσω στη λογική "ας το έχουμε όπως όλα τα χιονοδρομικά του κόσμου και ανάλογα με τη σεζόν, τη στιγμή και το μέρος, μετατρέπει πίστες με πέτρες σε πίστες και πίστες κλειστές για 50 μέτρα σε πίστες ανοιχτές"    
    • Έκλεισα με 6 σκι και αυτά έξω. Τα Καλάβρυτα που λατρεύω δεν τα κατάφεραν. Για Παρνασσό ούτε για αστείο. Υπομονή για του χρόνου πια.
    • 😀   Για μένα ήταν μακράν η χειρότερη σεζόν (εκτός της καραντίνας φυσικά) από το 94 που ξεκίνησα. Από την μια οι υποχρεώσεις, από την άλλη η κάκιστη σεζόν, το αποτέλειωσε και το κατάμουτρο ψέμα του Παρνασσού για πλήρη λειτουργία, και με αυτά και με αυτά έμεινα με... 1 σκι.    1 σκι σε μια ολόκληρη σεζόν. Απίστευτο μου φαίνεται... 
  • Upcoming Events

    No upcoming events found
  • Today's Birthdays

    1. ballaki
      ballaki
      (32 years old)
    2. grousso
      grousso
      (43 years old)
  • Who is online

  • Forum Statistics

    • Total Topics
      17,306
    • Total Posts
      460,664
  • Member Statistics

    • Total Members
      10,473
    • Most Online
      1,823

    Newest Member
    BrianEsola
    Joined
×
×
  • Create New...