Jump to content
JohNi

Eνημέρωση για Χ.Κ Πισοδέρι

Recommended Posts

Οριακά τα πράγματα..

Η μισή περιφερειακή και αυτή με κάποια προβλήματα...

Όταν έφυγα ψιλοχιόνιζε αλλά τίποτε ιδιαίτερο..

''...ουκ εν το πολλώ το ευ...'' ...εκτός κι αν είναι χιόνι ή κυβικά

armada_alpha1.jpg

τα μυαλά και τα αλεξίπτωτα δουλεύουν μόνο ανοιχτά

6179.gif

Μετά από τρεις ημέρες συνεχούς χιονόπτωσης, το χιόνι αρκετό αλλά όχι όσο θα έπρεπε.

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (-9 στη βάση -14 στην κορυφή) είχαν ως αποτέλεσμα η ποιότητα του χιονιού να είναι τέτοια που δημιουργεί προβλήματα.

Πολύ μαλακό το οποίο σε συνδυασμό με τον πολύ κόσμο κάνει τις πίστες να γίνονται γρήγορα χωράφια με αρκετές πέτρες στα απότομα από τα φρένα.

Με θερμοκρασίες κοντά στο -3 θα κυκλοφορούσαμε με αναπνευστήρες από την ποσότητα....

Οι 40 πόντοι δεν επαρκούν και για off αν και η ποιότητα του χιονιού είναι ιδανική για κάτι τέτοιο.

Στις πίστες, το πατημένο είναι γύρω στα 25 εκ. (στην κορυφή λιγότερο λόγω αέρα). Παρά τις υπερωρίες των χιονοστρωτήρων (ο ψηλός γράφει ένα 10ωρο την ημέρα τουλάχιστον), το χιόνι είναι πολύ μαλακό και δεν βοηθάει.

Τουλάχιστον οι θερμοκρασίες ευνοούν στην διατήρηση του χιονιού....

Λίγο σκι λοιπόν (εγώ τουλάχιστον) λόγω συνθηκών...

Αποζημιωθήκαμε από τις ωραίες βραδιές (μέχρι να βγουν οι σφουγγαρίστρες) στο σαλέ με ζωντανή μουσική, καλή παρέα και ''οικογενειακό'' κλίμα. (Τα καλά του τροχόσπιτου, ούτε αλκοτέστ, ούτε παγωμένοι δρόμοι <_< )

armada_alpha1.jpg

6179.gif

Ανεβηκε κανεις να μας πει σε τι κατασταση βρισκεται το χιονοδρομικο?Να παρω το καινουργιο σανιδι?

H ποσότητα και η ποιότητα του χιονιού είναι πλέον ικανοποιητικές.

Λίγα προβλήματα με πέτρες αργά το μεσημέρι στα απότομα λόγω πολυκοσμίας.

Όλες οι πίστες ανοικτές.

Εκτός, το χιόνι ξεπερνά τα 70 εκ.

Και το νέο της χρονιάς όχι μόνο για το Πισοδέρι εκτιμώ....

Αρχής γενομένης από το Σ/Κ 10-11/1 που έρχεται και κάθε Σ/Κ, θα έχουμε Heli Ski (ή απλά βόλτα με το ελικόπτερο για όποιον θέλει) στο Χ.Κ. Πισοδερίου στις απέναντι κορυφές του βουνού στα 2500 μέτρα περίπου (Μπέλα Βόδα), για ski ή snowboard σε απάτητο χιόνι. Η τιμή είναι 100 ευρώ το άτομο. Όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις καλέστε τον κύριο Τάσο Τόττη στο τηλέφωνο 6937032026.

Αν θέλει κάποιος εκπρόσωπος του συλλόγου από ΔΣ ή ΟΕ, ας επικοινωνήσει για να μεταφέρει στα μέλη περισσότερες και πληρέστερες πληροφορίες.

Δεν ξέρω πως και αν θα λειτουργήσει κάθε Σ/Κ. Εξαρτάται προφανώς από το ενδιαφέρον του κόσμου. Αν η συμμετοχή είναι ικανοποιητική ίσως υπάρχει η πιθανότητα και για ποιο λογικό ''εισητήριο''.

armada_alpha1.jpg

6179.gif

Αρχής γενομένης από το Σ/Κ 10-11/1 που έρχεται και κάθε Σ/Κ, θα έχουμε Heli Ski (ή απλά βόλτα με το ελικόπτερο για όποιον θέλει) στο Χ.Κ. Πισοδερίου στις απέναντι κορυφές του βουνού στα 2500 μέτρα περίπου (Μπέλα Βόδα), για ski ή snowboard σε απάτητο χιόνι. Η τιμή είναι 100 ευρώ το άτομο. Όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις καλέστε τον κύριο Τάσο Τόττη στο τηλέφωνο 6937032026.

Αν θέλει κάποιος εκπρόσωπος του συλλόγου από ΔΣ ή ΟΕ, ας επικοινωνήσει για να μεταφέρει στα μέλη περισσότερες και πληρέστερες πληροφορίες.

100e ??? B) B) Εμένα γιατι μου φαίνονται πολυ λίγα, στο εξωτερικο δεν είναι 10πλάσια η τιμή ή ιδέα μου είναι?? B)

Και τώρα στα πιο σοβαρά:

Θα ήθελα από κάποιο επίσημο πληκτρόλογιο σχετικό με το παραπάνω εγχειρημα κάποιες πιο συγκεκριμένες πληροφορίες:

-Μοντέλο ελικόπτερου με όλα τα υπόλοιπα τεχνικα και μη χαρακτηριστικα που ένας πελάτης οφείλει να γνωρίζει (χρονια κατασκευης,προηγούμενη χρήση κτλ).

-Ο οδηγός βουνου που θα είναι μαζί με τους πελάτες είναι Ελληνας ή αλλης εθνικότητας (εννοωντας προφανως πως προέρχεται από χώρα με παράδοση στο άθλημα ;):P), τι κάτάρτηση-εκπαίδευση έχει.

-Δυσκολιά των πλαγιών όπου θα γίνει το heli-ski (είπαμε έχουμε αγνια κινδυνου ως νεαροι αλλά με ενα όριο.. ;) )

αυτά μπορώ να σκεφτώ τώρα..για ότι αλλη απορία θα προσθέσω παυλίτσα... :P

Ευχαριστω

Al_Foutzin

Αυτό είναι κάτι που θα ήθελα να δοκιμάσω...

και μενα είναι στο πίσω μέρος του μυαλού μου.. :unsure:

Skiing is a dance, and the mountain always leads.

αν η απέναντι πλαγιά σε βγάζει σε σημείο που δεν χρειαζεται να παρεις παλι το ελικοπτερο και η ωρα πτησης ειναι 10 λεπτά τότε ειναι και ακριβα τα 100€

Η απέναντι πλαγιά σε βγάζει στο πάρκινγκ του Χ.Κ.

Σε βγάζει επίσης όμως και από την άλλη πλευρά στον Αγ. Γερμανό στις Πρέσπες.

Δεν ξέρω αν ''παίζει'' η δεύτερη περίπτωση και τρόπο περισυλλογής.

Η πτήση είναι γύρω στα 10 λεπτά max.

Η τιμή εκτιμώ είναι ακριβά.

Απ' ότι συζήτησα μαζί τους, και αυτοί προβληματισμένοι φάνηκαν για το αν θα πρέπει να είναι 50,70 ή 100.

Αυτό που ξέρω είναι ότι το ελικόπτερο στοιχίζει 8000 την ημέρα. Που σημαίνει :unsure: πελάτες για να μην μπει μέσα.

με την παραδοχή ότι το ελικόπτερο είναι τετραθέσιο, μείον πιλότος, ωφέλιμο τρεις επιβάτες, σημαίνει 27 πτήσεις γεμάτες.

Προλαβαίνει? δεν νομίζω. Μέσα θα είναι. Ακόμη κι αν δεν τους ενδιαφέρει να βγάλουνε, τους ενδιαφέρει όπως κάθε επιχειρηματία, να μην είναι πολύ μέσα.

Με κόστος στα 50 γιούρια θα χρειάζεται τους διπλάσιους πελάτες-πτήσεις για να μην είναι μέσα.

armada_alpha1.jpg

6179.gif

Αν το ελικόπτερο στοιχίζει 8000 την ημέρα άσχετα με ώρες πτήσεων κτλ.

είναι μεγάλο το ρίσκο για το εγχείρημα... και δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχει κόσμος για κάτι τέτοιο..

η ιδέα να δοκιμάσουμε αυτή την εμπειρία όμως, σίγουρα, είναι δελεαστική.....

Λάππα πες μου πότε θα πάς να κανονίσω διαφορετικό ΣΚ... :unsure:

Καλή επιτυχία όπως και να έχει.

Πόσες μέρες snbrd έκανες φέτος..... Ποοοοοοσο?? ΧΑχαχαχΧΑΧΑΧΑΧΑ

δεν πρόκειται να πετύχει, να πληρώνεις 100€ για μια κατεβασιά 30 λεπτών μαζί με την πτηση ... καλύτερα να τους μεταφέρουν με snowcat.

εδώ στον Παρνασσό τα 20-30€ με το snowcat σχεδόν ολη την ημέρα το θεωρούμε ακριβό...

αν το ελικοπτερο κοστιζει 1000€ η ώρα πτησης και είναι τετραθέσιο τότε η τιμη για 10 λεπτά πτήσης είναι max. 40€ για να έχει ελπίδες να επισκεφτει καποιος το Πισοδέρι μόνο για να γυρίσει ο ελικας πανω απο το κεφάλι του :lol:

Εαν καταλαβα καλα με το ελικοπτερο σε αφηνουν και κατεβαινεις απ την μερια των πρεσπων και σε παιρνουν με αμαξι,αυτο ειναι το ενα και το αλλο ειναι με το σκι bus στην απεναντι πλαγια που κανει 20 ευρω αν θυμαμαι καλα το ατομο και σε βγαζει στο παρκινκ!το ελικοπτερο απο που θα ξεκιναει?

λογικά από το παρκινγκ

armada_alpha1.jpg

6179.gif

Μερικές παρατηρήσεις

Το πλήρες κείμενο μηλά για ανέβασμα στα2500 και απο εκέι κατέβασμα στον αγ γερμανό απ όπου επιστροφή με πολιτελές τζίπ.

Εδω υπάρχει μια κλασική τοτηδοπισοδερική εξρταβαγκαντσια όχι μόνο για τα 2500. Μαλλον ενοει οτι αυτο θα είναι το ύψος πτήσης...

Είναι μια κλασσική μύθος διαδρομή ορειβατικόυ σκι που δεν γίνεται συχνά( αχ) λόγω ελειψης χιονιου η μέσου επιστροφης η τελοσπαντων...

Στον αυχένα που είναι πολύ πιο χαμηλά εκτος απο φώκιες φτάνεις και με το BVO (σουηδικό όχημα παντός εδάφους)του τόττη αφου υπάρχει και χωματόδρομος

Φαντάζομαι και το σύνολο τον συμετεχωντων ετσι θα πάει απλά το χέλι θα φέρει την τσιτσιολίνα και σαμπάνιες...

Για όσους ξεπεράσουν το κόμπλεξ που έχουν οι βοριοελλαδίτες με τους νότιους πχ τιμή καρτας γιορτων που έρχονται οι αθηναίοι18, τιμη σ/κ 15, καθημερινή 12

ετήσια 105 - είναι φθηνά αμέ τρέχω να βγάλω... μπορεί να αναπτυχθει μια παράξενη σχέση αγάπης. Απαραίτητη προυπόθεση να αποδέχεσαι το πνεύμα των τόττηδων ( εγώ χρειάστικα 2 τσίπουρα και απο τότε κάθε χριστούγεννα κανω νυχτερινό πετροσκί στο πισοδέρι, διότι μάρτης μου ο θεός στις 28-12-2008 τη νύχτα ήταν λιγώτεροι οι χιονοδρόμοι απο τις κοτρώνες ανα μέτρο... ΚΑΙ ΠΉΓΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΉ ΧΩΡΙς ΦΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΟΛΉΣΑΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΠΑΡ ΟΛΟΥ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΕΙΔΑΜΕ ΟΤΙ ΣΕ 2 ΣΗΜΕΊΑ ΔΕΝ ΕΊΧΕ ΚΑΘΌΛΟΥ ΧΙΌΝΙ ΘΑΎΜΑ.

Το πισοδερι, οι τότηδες, η φλώρινα το παράλογο πάνε μαζί και μας δίνουν ενα χιονοδρομικό β κατηγορίας με χώμα και σκληρά μαρκαρίσματα που όλοι τα έχουμε ανάγκη. Εύγε τους...

ΜΟΥ λέει ο μεγάλος μου γιος αυτό το προφιτερολ των τόττηδων ειναι απάτη είναι νουτέλα...

... να πάρουμε και άλλο ενα για τον δρόμο...

<p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα.....

Από την κρανοκάμερα...

Νυχτερινό 3/1

Youtube Video ->

Youtube Video ->

Πισοδερίου 3/1

Youtube Video ->

και λίγο δέντρο και δασικος...

Youtube Video ->

...εμένα πάλι μου αρέσει η νουτέλα με τσίπουρο.... :P

armada_alpha1.jpg

6179.gif

Τοττιάδας συνέχεια....

Την βρήκα την Μπέλα Βόδα σε παλιό στρατιωτικό χάρτη. Είναι το ύψωμα 1526. Δηλαδή ψήλωσε κατι λιγότερο απο χιλιομετρο (ώρε τσίπουρα...).

Από διπλα το Σολιτσίτο (1641) και Μπαστροβίτσα (1392). Τον φλεβάρη του 49 ετρεχε ποτάμι το αίμα εκεί..

ΑΝ δεν κάνω λάθος οι τοτς χρεώνουν το σκι ντου για μπέλα 50 ευρώ.

Θεωρώ τα χέλι και το ρατράκ υπερβολή αλλά θα ηθελα ναμουν εκεί...

Θα γίνει γλέντι τρικούβερτο...

Η Μπέλα Βόδα φίλε μου είναι γύρω στο 2330 αν θυμάμαι. Σίγουρα είναι πάνω από 2000. (από δευτέρα θα βρω το υψόμετρο του τριγωνομετρικού του στρατού για επιβεβαίωση).

Ας κόψουμε λίγο τα τσίπουρα :lol:

Και γω πάντως το θεωρώ υπερβολή :P αν ήταν για Γράμμο στα 2520, αλλάζει :lol:

armada_alpha1.jpg

6179.gif

Αν μπορέσεις τσεκαρέ το γιατι μάλλον εχουμε 2 μπέλες βόδες ( καλα νερά?)

εκείνη που ξέρω εγώ με τα χαρακώματα του δημοκρατικού στρατού αποκλειεται να ηταν πάνω απο 2000 θα είχαν ολοι (ολοκληρες ταξιαρχίες των μεν και των δε) παγώσει τότε. Ο χάρτης είναι απο εκείνη την εποχή, συμφωνεί με τον συγχρονο απλά τα τοπονύμια εχουν αλλαξει για <εθνικούς> λόγους...

Οι κορυφές απέναντι από το Πισοδέρι, δηλαδή όπως στεκόμαστε στο τέλος του 2θέσιου και κοιτάμε προς το σαλέ κυμαίνονται από 1800-2150 (από τριγωνομετρικά)

Edited by cadm8

Λοιπον οπως μου τα ειπανε οι τοτηδες το βουνο ειναι κοντα στα 2500 μετρα ειναι η ιδια κορυφη με του περιστεριου,η κατεβασια ειναι γυρω στο μισαωρο απατητο και εχει στην συνεχεια και πατημενο για να βγεις στον γερμανο !μου ειπανε οτι θα ειναι 12 ατομα ,περιπου ενα 3ωρο ολη η φαση,αυτο το σκ δεν ξερουν αν θα γινει λογο ομιχλης και φιλος που εκανε την διαδρομη μαζι τους μου ειπε οτι εχει πολυ χιονι και ειναι φανταστικη διαδρομη!την συνεχεια θα την δουμε αυριο στο χιονοδρομικο!

Κατατοπιστικότατος ο γούγλης...

Εχουμε μια bella vodha κοντά στα 2086 και ένα καλό νερό αρκετα μακριά στα 2082. Καί τα 2 είναι λάθος αλλά ειναι πάνω στον αυχένα των 2000 που πρέπει κάποιος να περάσει για να κατηφορήση στον αγιο.

Ξεχωρίζει ωραία και ο χωματόδρομος που βγάζει απο το παρκιν στον άγιο...

Ερώτηση για τους ντόπιους, το χωριό βΥφ (κυριλικά) πως το λέν στα ελληνικά?

Η Μπέλα Βόδα φίλε μου είναι γύρω στο 2330 αν θυμάμαι. Σίγουρα είναι πάνω από 2000. (από δευτέρα θα βρω το υψόμετρο του τριγωνομετρικού του στρατού για επιβεβαίωση).

Ας κόψουμε λίγο τα τσίπουρα ;)

Και γω πάντως το θεωρώ υπερβολή :lol: αν ήταν για Γράμμο στα 2520, αλλάζει :(

Για να σιγουρευόμαστε και να να μην υπάρχουν κενά.

2334 είναι η ποιο ψηλή κορυφή του συμπλέγματος του Βαρνούντα, με την ονομασία Περιστέρι στην οριογραμμή με FYROM.

Η Μπέλα Βόδα τώρα.....

Για να το βρεις εύκολα και στο Google Earth, τα στοιχεία του όπως τα δίνει η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού

Φύλλο χάρτη Ανταρτικό

κωδ. σημείου 41117 ονομασία ΜΠΕΛΑ ΒΟΔΑ

συντεταγμένες σε ΕΓΣΑ 87

Ε=264571,395

Ν= 4520979,705

φ=40,48'21''9001

λ=21,12'32''3625

συντεταγμένες σε WGS 84 (για γούγλη)

φ=40,48'31''31393

λ=21,12'38''38976

Υψόμετρο από Μ.Σ.Θ.

Η=2154,788

Είδος: Bάθρο Β (τετράγωνο παλιό)

ύψος βάθρου 1,10.

Οπότε αν ξεκινήσεις πάνω από το βάθρο να σκιάρεις ξεκινάς από 2155,888 ;)

Κάποιος το έχει ποστάρει στο Google (μάλλον από ΕΟΣ Καβάλας).

Αν ανοίξεις το earth community θα το βρεις στα φ,λ που δίνω.

armada_alpha1.jpg

6179.gif

Αύριο Παρασκευή το ελικόπτερο θα βρίσκεται Πισοδέρι για τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις.

Σάββατο και επίσημα πλέον καθώς φαίνεται ότι ο καιρός δεν θα δημιουργήσει τα προβλήματα του προηγούμενου Σ/Κ.

Η εκδήλωση συμμετοχής μέχρι στιγμής είναι μεγάλη ....θα δείξει.

Το ελικόπτερο έχει δυνατότητα μεταφοράς 6 ατόμων+πιλότους. (Για το προηγούμενο Σ/Κ ήταν 4)

Η βροχή που φάγαμε στα χαμηλά χθες, εκεί ήταν χιόνι (10-15 εκ. φρέσκο) οπότε αναμένεται η κατάσταση να είναι καλή.

Αναφορά την Δευτέρα μετά την επιτόπου επιθεώρηση... :)

pmr στο 8/19 για όποιον ανέβει...

armada_alpha1.jpg

6179.gif

Ένα Σ/Κ με καλό καιρό πέρασε.

Μόνο μείον (κυρίως το Σάββατο) το παγωμένο χιόνι.

Κυριακή σαφώς καλύτερα, με την μαύρη να είναι καταπληκτική.

Ήρθε και το χέλικόπτερο ;) παρά την δυσπιστία αρκετών.

Σάββατο δοκιμαστικές και ανιχνευτικές πτήσεις .

Κυριακή κανονικές. 3 πτήσεις με σκιερ (11 άτομα) και 15 περίπου για βόλτα.

Η τιμή 50Ε για βόλτα 15' μέχρι Πρέσπες και επιστροφή, 100Ε για χέλι-σκι. Η διαφορά στην τιμή λόγω των απαιτήσεων και της οργάνωσης, μέσων, προσωπικού κλπ. που διατίθενται στην δεύτερη περίπτωση.

Μια σημαντική προσθήκη στον τομέα της ασφάλειας, κατά την άποψή μου, η τοποθέτηση καλαθιού για απεγκλωβισμό από τα καρεκλάκια, σε έναν από τους μικρούς χιονοστρωτήρες του ΧΚ.

Ακολουθούν φωτό και βίντεο......(όχι χέλι δεν έφαγα ούτε έκανα σκι, μόνο πέταξα και τις δύο μέρες) ;)

απογείωση

post-1471-1232305415_thumb.jpg

όποιος φοβάται τον ίσκιο του

post-1471-1232304727_thumb.jpg

δεν μπορεί να απολαύσει τις ομορφιές γύρω του

post-1471-1232305999_thumb.jpg

ο γείτονας ψήνει και μας κοιτάει...

ο πιτσιρικάς παράτησε τα σκι του πάλι..... :):P

Νόμιζε δεν θα τα δω :D:lol: :LOL:

post-1471-1232306520_thumb.jpg

Μια τελευταία ματιά και ύπνο......

post-1471-1232306904_thumb.jpg

Ακούγονται τα ρατράκ από κάτω. Ξημέρωσε Κυριακή για τα καλά....

Ανοίγεις τα μάτια σου ....νομίζεις ότι ονειρεύεσαι ακόμη....

post-1471-1232307656_thumb.jpg

Ξημέρωσε είπαμε.....κάποιος να πάρει το φεγγάρι από κει

post-1471-1232308293_thumb.jpg

(to be continued με φωτό Κυριακής και videα του γρυτσελόρου (κοινώς ελικόπτερο) που πήαινε φουσπιντ (fullspeed) που λέει και ένας φίλος μου Τσυπραίος) :P

armada_alpha1.jpg

6179.gif

η προσγείωση του Σαββάτου

Youtube Video ->

armada_alpha1.jpg

6179.gif

9.30' είμαστε στο λιφτ

post-1471-1232408398_thumb.jpg

όπου κι αν κοιτάξουμε γύρω μας, χιονισμένες κορυφές

post-1471-1232408544_thumb.jpg

post-1471-1232408610_thumb.jpg

Στο βάθος το Καϊμακ

post-1471-1232408659_thumb.jpg

Πίσω από τον αυχένα η κορυφή Όριζα (όχι από το βράσε....)

Ίσως στο επόμενο χέλι...

post-1471-1232408781_thumb.jpg

Προστατευτικά στρώματα σε όλους τους πυλώνες της κεντρικής

post-1471-1232409005_thumb.jpg

Όταν εμείς κοιμόμαστε, κάποιες υπάρξεις βολτάρουν κάτω από το λιφτ

post-1471-1232409099_thumb.jpg

Ανεβαίνοντας από Πισοδέρι

post-1471-1232409240_thumb.jpg

Τέλος το σκι για σήμερα.

Στάση για καφέ με τον πρόεδρο (των τροχοσπιτάδων) και τον υπασπιστή του.

Μετά τον καφέ θα πάμε ελικοπτεράδα μετά συζύγου :D και θυγατρός :lol:

post-1471-1232409589_thumb.jpg

armada_alpha1.jpg

6179.gif

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...