Jump to content
Sign in to follow this  
Kangchenjunga

Ιστορική Αναδρομή Της Χιονοδρομίας

Recommended Posts

O άνθρωπος ασχολήθηκε με την χιονοδρομία στη λίθινη εποχή πριν από 5000 χρόνια. Στην Κεντρική Ασια, στην περιοχή Βiesov Nos, επιστήμονες ανακάλυψαν ζωγραφιές σε λίθο οι οποίες απεικονίζουν έναν άνθρωπο με σκι στα πόδια.(εικόνα 1).Σύμφωνα με αρχαιολόγους βρέθηκαν και στις περιοχές των οροσειρών Αλτα και της λίμνης Μπακαλάι (Ρωσία). Συνεχεια, έχουν γίνει σειρά ανασκαφών στη Σκανδιναβία, συγκεκριμένα στη Νορβηγία στο νησί Rodoy όπου βρέθηκε χαραγμένη σε πέτρινο τοίχο μια μορφή ενός ανθρώπου με σκι (εικόνα 2)

post-3226-0-88654600-1432650891_thumb.jpg


Εικόνα 1 Εικόνα 2
Στην αρχαιότητα ο Ξενοφών (Έλληνας ιστορικός και μαθητής του Σωκρατη-4ος αιώνας π.Χ.) αναφέρει ότι στα βουνά της Αρμενίας οι άνθρωποι έχουν στα πόδια τους κομμάτια στεγνού βοδινού δέρματος καθώς κάνουν περίδεση στα πόδια των αλόγων, με σάκους για να μην βυθίζονται στο χιόνι (αυτά ήταν τα πρότυπα της μετέπειτα <<ρακέτας χιονιού>>
Ο Κινέζος φιλόσοφος Szi-Tze (4ος αιώνας π.Χ) αναφέρει τη χρήση των <<σκι της λάσπης>> στο έδαφος της Ασίας. Ο Έλληνας ιστορικός Προκόπιος από την Καισαρεία και ο Ιορδάνης από την Ιταλία(6 ος αιώνας π.Χ) αναφέρουν τις πρώτες πληροφορίες για τα <<σκι ολίσθησης>>.
Οι λέξεις όπως: <<ski>>(χιονοπέδιλο η χιονοδρομία, <<skrida>> (βάδισμα με ολίσθηση) καθώς και η λέξη <<slalom>> (λοξό ίχνος) προήρθαν από την κοιτίδα του σκι την Νορβηγία και χρησιμοποιούνται σήμερα στις περισσότερες χώρες του κόσμου.
Η Νορδική μυθολογία αναφέρει ότι το ζεύγος των Θεών χιονοδρομίας ο ULLR και η SKJEDA μετακινείται με τα σκι πάνω στο χιόνι. Η Θεα SKJEDA έγινε πολύ γνωστή χάρη στην ικανότητα της να συνδυάζει την τοξοβολία και την μετακίνηση με τα σκι. Λεγεται ότι η λέξη <<σκι>> προέρχεται από το όνομα της.
Αρχικά ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε τα χιονοπέδιλα (σκι) σαν: μέσο μετακίνησης και επιβίωσης (πχ το κυνήγι), ενώ στη συνεχεία, χρησιμοποίησε προοδευτικά τα σκι σαν πολεμικό μέσο, ερευνητικό μέσο, τουριστικό μέσο και τέλος σαν μέσο άθλησης στα αγωνίσματα της χιονοδρομίας.
Σκανδιναβοί επιστήμονες ασχολήθηκαν με την ταξινόμηση της καταγωγής των σκι. Αρχικα ο Wiklund και έπειτα ο Zetterson ταξινόμησαν τους πολλούς τύπους των σκι σε τρεις κατηγορίες.


1. Σκι του Νότου (Nοτια Σκανδιναβία-Δυτική Ρωσία-Κεντρική Ασία-Σιβηρία).Τα πέδιλα που χρησιμοποιούνται εδώ είναι κοντά και φαρδιά(110cm μήκος και 20cm πλάτος) χωρίς το αυλάκι στην επιφάνεια του πάτου και χωρίς ελαστικοτητα,Για το δέσιμο του ποδιού με το σκι υπήρχε ειδικά χαραγμένη υποδοχή στη μέση του σκι.
post-3394-1237583296_thumb.jpg


2. Σκι Αρκτικής(Λαπωνία-Βόρεια Σκανδιναβία-Βόρεια Σιβηρία).Είναι τα ιδία με τα σκι του Νότου μονό που έχουν τη <μύτη> μπροστά και πίσω, καθώς και κολλημένο δέρμα τάρανδου η φώκιας στην επιφάνεια του πάτου.


post-3394-1237583404_thumb.jpg


3. Σκι του Βορρά (Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη).Είναι ο νεότερος τύπος σκι. Το αριστερό είναι μακρύτερο (μέχρι 3m μήκος και 6cm πλάτος) με το αυλάκι στην επιφάνεια του πάγου για καλύτερο γλίστρημα και σταθερότητα στο χιόνι. Το δεξί είναι κοντύτερο (μέχρι 2m μήκος και 8cm πλάτος) με δέρμα στην επιφάνεια του πάτου για καλύτερη εκτίναξη του ποδιού και καλύτερο κράτημα στο χιόνι. Για το δέσιμο του ποδιού με το σκι υπήρχαν πλάγια στηρίγματα σε σχήμα <<σαγόνια>>.



post-3394-1237583470_thumb.jpg

Στην συνεχεία ο εξοπλισμός του χιονοδρόμου συμπληρώθηκε με ένα μακρύ μπαστούνι που συνήθως χρησίμευε στον έλεγχο της πορείας και ισορροπίας, στο φρενάρισμα η και σαν όπλο στο κυνήγι(τόξο, ακόντιο).Με την πάροδο του χρόνου δυο ιμάντες αποτελούσαν την δέστρα ο ένας μπροστά και ένας πίσω
Με βάση τα παραπάνω στοιχειά η ανάπτυξη της χιονοδρομίας στη Σκανδιναβία οφείλεται αφενός στις μετακινήσεις των λαών της Σιβηρίας και της Κεντρικής Ασίας προς την Δύση, λόγο ψυχρού ,πολικού κλίματος που επικρατούσε τότε, αφετέρου στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, που επικρατούν εκεί((πολλές χιονοπτώσεις, χαμηλές θερμοκρασίες, βαρύς και μακρύς χειμώνας).Στη συνεχεία αναπτύσσεται η χιονοδρομία στις Αλπικές χώρες, Βόρεια και Νότια Αμερική. Κεντρική και Νότια Ευρώπη καθώς και στην Ωκεανία(Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία).
Η κλασική χιονοδρομία αναφέρεται στη διαχρονική και την προοδευτική σειρά εξέλιξης της πορείας με τα σκι και ολοκληρώνεται με την εξέλιξη των πρώτων αγωνισμάτων, όπως το σκι αντοχής και το σκι αλμάτων από βατήρα.

2000 πχ Βρέθηκαν τα πιο παλιά σκι του Νότιου τύπου ‘’Hoting’’ (Σουηδία)

880 μ.χ Έγινε η πρώτη περιγραφή κατάβασης του χιονοδρόμου από απότομη πλάγια(Νορβηγική βιβλιογραφία)

1200 Για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται τα σκι στο στρατό(Νορβηγία)

1520 Ο βασιλιάς Γουσταβος Βάζα ο Α καλύπτει με τα σκι για πρώτη φορά την απόσταση 85 km με συνεχή πορεία (από το χωριό saelen στο χωριό Mora της Σουηδίας) αποφεύγοντας το βασιλικό στρατό των Δανών.

1713 Για πρώτη φορά ο άνθρωπος χρησιμοποίησε τα δυο μπαστούνια στη χιονοδρομία ερασιτεχνικά (Νορβηγία)

1843 Στο Tromso Νορβηγίας έγιναν οι πρώτοι επίσημοι αγώνες χιονοδρομίας αντοχής σε διαδρομή 5km (για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται δυο μπαστούνια στους αγώνες).Κέρδισε ο Λαπωνας χρησιμοποιώντας τα δυο μπαστούνια και τερμάτισε με χρόνο 29 λεπτών

1868 Στο Τelemark κοντά στη Kristiana (η σημερινή πρωτεύουσα Oslo) Νορβηγίας έγιναν οι πρώτοι επίσημοι αγώνες στα άλματα με σκι από βατήρα. Εκεί έγινε το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ μήκους 19μετρων από τον Νορβηγό Sondre Nordheim

1868 Ο πρώτος που χρησιμοποίησε τα Νορβηγικά σκι στις Άλπεις ήταν ο Konrad Wild από τα Mitlodi(kanton Glarus-Ελβετία).

1871 Ο Γάλλος ιατρός στο Prats (κοντά στο Chamonix) χρησιμοποίησε τα σκι με σκοπό την ιατρική επίσκεψη στους ασθενείς.

1874 Ο Ιουλιανός Payer έφερε τα πρώτα σκι στη Βιέννη

1888 Ο πρωτοπόρος της χιονοδρομίας Νορβηγός ταξιδιώτης και ερευνητής dr.Fridtjof Nansen με 5 συνεργάτες του πέρασε όλο το νησί της Γροιλανδίας με τα σκι (560km) από την ανατολή προς τη δύση κατορθώνοντας το παγωμένο έδαφος με μέγιστο υψόμετρο 2710 μ πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

1906 Υπήρχαν 3 σχολές (τεχνικές) εξαρτημένες από τον εξοπλισμό

1. Νορβηγική σχολή: (δέστρα με ιμάντες, δυο μπαστούνια) στροφές telemark(δεξιά και αριστερά), στροφές kristiana (παράλληλες) και schuss(ευθεία πορεία).Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η βαθμολογία του αγώνα.

2. Αλπική σχολή του Zdarsky: (σκληρή δέστρα, ένα μπαστούνι από μπαμπού) στροφές snow plow (με φρένο η V).στροφές stem (παράλληλες από διάσταση V) και παράγωγα τους, πορεία μεταξύ των σημείων. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η χρονομέτρηση της διαδρομής.

3. Συμβατική σχολή του Georg Bilgeri: ήταν ο συνδυασμός των πλεονεκτημάτων των παραπάνω σχολών.

1924 Στο Chamonix (Γάλλια) ιδρύεται η Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (F.I.S) και έχουν διεξήχθη οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες (στα κλασσικά αγωνίσματα).

1936 Στο Garmisch-Partenkirchen (Γερμάνια) για πρώτη φορά εμφανίστηκε το Αλπικό σκι στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (με συμμέτοχη και των γυναικών).

Ο πρωτοπόρος της διδασκαλίας του Αλπικού σκι ήταν ο Αυστριακός Mathias Zdarsky
(1856-1940)

post-3394-1237583559_thumb.jpg



Tο πρώτο αγώνισμα της Κλασσικής χιονοδρομίας ήταν το σκι αντοχής
Το δεύτερο αγώνισμα ήταν τα άλματα από βατήρα, το τρίτο αγώνισμα ήταν το Βόρειο (Νορβηγικό) Σύνθετο(περιλάμβανε το άλμα και δρόμο αντοχής).Μετά τον αγώνα του σκι αλμάτων από βατήρα καθιερώθηκε διεθνώς μέχρι και σήμερα η λέξη Telemark η οποία εφαρμόστηκε στην ορολογία της σύγχρονης χιονοδρομίας ως όρος τεχνικής με στροφές Telemark.Καθιερώθηκε επίσης διεθνώς η λέξη kristiana η οποία εφαρμόστηκε στην ορολογία του σύγχρονου Αλπικού σκι ως Όρος τεχνικής της κάθε παράλληλης στροφής.



Βιβλιογραφία-Πηγές
α. Dyhlen G. Rimfors O (1931) Handbok skidlopning. Stockholm
β. Mlodzikowski G Ziemilski J.A (1957) Zarys encyklopedyczny.
γ. Giovanis V (1986) Χιονοδρομία Ekegraft E.Π.E
δ. Schaller L. (1984) Techniques and Training,Innnsbruck :Steiger Verlag

 • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Φοβερές πληροφορίες.....φοβερό θέμα.....!

Εύγε.... :D:D:) και σ'ευχαριστούμε.


moments

 

...Have a nice day

before a bastard

comes and fucks

it up...

 

 

www.MessenTools.com-Frutas-skate.gifΛίζα...θα'ρθείς...θα κάνουμε μπανάνα...?!www.MessenTools.com-Frutas-skate.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
Αρχικά ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε τα χιονοπέδιλα (σκι) σαν: μέσο μετακίνησης και επιβίωσης (πχ το κυνήγι), ενώ στη συνεχεία, χρησιμοποίησε προοδευτικά τα σκι σαν πολεμικό μέσο, ερευνητικό μέσο, τουριστικό μέσο και τέλος σαν μέσο άθλησης στα αγωνίσματα της χιονοδρομίας.

 

Από τους σκιέρ-κυνηγούς του βορρά προέρχεται το σημερινό αγώνισμα του διάθλου (biathlon), που συνδυάζει αγώνα σκι αντοχής και σκοποβολή.

Παραδόξως απ΄ όσο ξέρω το αγώνισμα αυτό δεν ανήκει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκι, αλλά μαζί με το Μοντέρνο Πένταθλο έχουν δικιά τους ομοσπονδία.

 

Όσο για τα σκι σαν "πολεμικό μέσο", δεν αποτελούν παρά το μέσο μετακίνησης ομάδων εκπαιδευμένων για επιχειρήσεις σε αλπικό ή πολικό περιβάλλον. Περίφημες είναι οι επιχειρήσεις των Φινλανδών σκιέρ κατά των Σοβιετικών στις αρχές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τον πόλεμο στην Καρελία, ένα σχετικά άγνωστο επισόδιο. Οι Φινλανδοί καλά προσαρμοσμένοι στο σχετικό περιβάλλον, εξορμούσαν μέσα από τα δάση και προκάλεσαν την καταστροφή ολόκληρων μεραρχιών του ανεκπαίδευτου και άπειρου ακόμα (για άλλους λόγους) Σοβιετικού Στρατού. Στη συνέχεια κυριολεκτικά εξαφανίζονταν κινούμενοι ταχύτατα με τα σκι τους. Ο μόνος λόγος που τελικά έχασαν τον πόλεμο ήταν ο όγκος του Σοβιετικού στρατού, που τους επιτέθηκε την επόμενη άνοιξη, όταν και έχασαν το τακτικό πλεονέκτημα που διέθεταν.


Γόνδολες υπάρχουν ΜΟΝΟ στη Βενετία.

 

Στα βουνά μας ανεβάζουν τα τελεφερίκ.-

Share this post


Link to post
Share on other sites
O άνθρωπος ασχολήθηκε με την χιονοδρομία στη λίθινη εποχή πριν από 5000 χρόνια. Στην Κεντρική Ασια, στην περιοχή Βiesov Nos, επιστήμονες ανακάλυψαν ζωγραφιές σε λίθο οι οποίες απεικονίζουν έναν άνθρωπο με σκι στα πόδια.(εικόνα 1).Σύμφωνα με αρχαιολόγους βρέθηκαν και στις περιοχές των οροσειρών Αλτα και της λίμνης Μπακαλάι (Ρωσία). Συνεχεια, έχουν γίνει σειρά ανασκαφών στη Σκανδιναβία, συγκεκριμένα στη Νορβηγία στο νησί Rodoy όπου βρέθηκε χαραγμένη σε πέτρινο τοίχο μια μορφή ενός ανθρώπου με σκι (εικόνα 2)

 

 

Εικόνα 1 Εικόνα 2

Στην αρχαιότητα ο Ξενοφών (Έλληνας ιστορικός και μαθητής του Σωκρατη-4ος αιώνας π.Χ.) αναφέρει ότι στα βουνά της Αρμενίας οι άνθρωποι έχουν στα πόδια τους κομμάτια στεγνού βοδινού δέρματος καθώς κάνουν περίδεση στα πόδια των αλόγων, με σάκους για να μην βυθίζονται στο χιόνι (αυτά ήταν τα πρότυπα της μετέπειτα <<ρακέτας χιονιού>>

Ο Κινέζος φιλόσοφος Szi-Tze (4ος αιώνας π.Χ) αναφέρει τη χρήση των <<σκι της λάσπης>> στο έδαφος της Ασίας. Ο Έλληνας ιστορικός Προκόπιος από την Καισαρεία και ο Ιορδάνης από την Ιταλία(6 ος αιώνας π.Χ) αναφέρουν τις πρώτες πληροφορίες για τα <<σκι ολίσθησης>>.

Οι λέξεις όπως: <<ski>>(χιονοπέδιλο η χιονοδρομία, <<skrida>> (βάδισμα με ολίσθηση) καθώς και η λέξη <<slalom>> (λοξό ίχνος) προήρθαν από την κοιτίδα του σκι την Νορβηγία και χρησιμοποιούνται σήμερα στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Η Νορδική μυθολογία αναφέρει ότι το ζεύγος των Θεών χιονοδρομίας ο ULLR και η SKJEDA μετακινείται με τα σκι πάνω στο χιόνι. Η Θεα SKJEDA έγινε πολύ γνωστή χάρη στην ικανότητα της να συνδυάζει την τοξοβολία και την μετακίνηση με τα σκι. Λεγεται ότι η λέξη <<σκι>> προέρχεται από το όνομα της.

Αρχικά ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε τα χιονοπέδιλα (σκι) σαν: μέσο μετακίνησης και επιβίωσης (πχ το κυνήγι), ενώ στη συνεχεία, χρησιμοποίησε προοδευτικά τα σκι σαν πολεμικό μέσο, ερευνητικό μέσο, τουριστικό μέσο και τέλος σαν μέσο άθλησης στα αγωνίσματα της χιονοδρομίας.

Σκανδιναβοί επιστήμονες ασχολήθηκαν με την ταξινόμηση της καταγωγής των σκι. Αρχικα ο Wiklund και έπειτα ο Zetterson ταξινόμησαν τους πολλούς τύπους των σκι σε τρεις κατηγορίες.

 

1. Σκι του Νότου (Nοτια Σκανδιναβία-Δυτική Ρωσία-Κεντρική Ασία-Σιβηρία).Τα πέδιλα που χρησιμοποιούνται εδώ είναι κοντά και φαρδιά(110cm μήκος και 20cm πλάτος) χωρίς το αυλάκι στην επιφάνεια του πάτου και χωρίς ελαστικοτητα,Για το δέσιμο του ποδιού με το σκι υπήρχε ειδικά χαραγμένη υποδοχή στη μέση του σκι.

post-3394-1237583296_thumb.jpg

 

 

2. Σκι Αρκτικής(Λαπωνία-Βόρεια Σκανδιναβία-Βόρεια Σιβηρία).Είναι τα ιδία με τα σκι του Νότου μονό που έχουν τη <μύτη> μπροστά και πίσω, καθώς και κολλημένο δέρμα τάρανδου η φώκιας στην επιφάνεια του πάτου.

 

 

post-3394-1237583404_thumb.jpg

 

 

3. Σκι του Βορρά (Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη).Είναι ο νεότερος τύπος σκι. Το αριστερό είναι μακρύτερο (μέχρι 3m μήκος και 6cm πλάτος) με το αυλάκι στην επιφάνεια του πάγου για καλύτερο γλίστρημα και σταθερότητα στο χιόνι. Το δεξί είναι κοντύτερο (μέχρι 2m μήκος και 8cm πλάτος) με δέρμα στην επιφάνεια του πάτου για καλύτερη εκτίναξη του ποδιού και καλύτερο κράτημα στο χιόνι. Για το δέσιμο του ποδιού με το σκι υπήρχαν πλάγια στηρίγματα σε σχήμα <<σαγόνια>>.

 

 

 

post-3394-1237583470_thumb.jpg

 

Στην συνεχεία ο εξοπλισμός του χιονοδρόμου συμπληρώθηκε με ένα μακρύ μπαστούνι που συνήθως χρησίμευε στον έλεγχο της πορείας και ισορροπίας, στο φρενάρισμα η και σαν όπλο στο κυνήγι(τόξο, ακόντιο).Με την πάροδο του χρόνου δυο ιμάντες αποτελούσαν την δέστρα ο ένας μπροστά και ένας πίσω

Με βάση τα παραπάνω στοιχειά η ανάπτυξη της χιονοδρομίας στη Σκανδιναβία οφείλεται αφενός στις μετακινήσεις των λαών της Σιβηρίας και της Κεντρικής Ασίας προς την Δύση, λόγο ψυχρού ,πολικού κλίματος που επικρατούσε τότε, αφετέρου στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, που επικρατούν εκεί((πολλές χιονοπτώσεις, χαμηλές θερμοκρασίες, βαρύς και μακρύς χειμώνας).Στη συνεχεία αναπτύσσεται η χιονοδρομία στις Αλπικές χώρες, Βόρεια και Νότια Αμερική. Κεντρική και Νότια Ευρώπη καθώς και στην Ωκεανία(Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία).

Η κλασική χιονοδρομία αναφέρεται στη διαχρονική και την προοδευτική σειρά εξέλιξης της πορείας με τα σκι και ολοκληρώνεται με την εξέλιξη των πρώτων αγωνισμάτων, όπως το σκι αντοχής και το σκι αλμάτων από βατήρα.

 

2000 πχ Βρέθηκαν τα πιο παλιά σκι του Νότιου τύπου ‘’Hoting’’ (Σουηδία)

 

880 μ.χ Έγινε η πρώτη περιγραφή κατάβασης του χιονοδρόμου από απότομη πλάγια(Νορβηγική βιβλιογραφία)

 

1200 Για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται τα σκι στο στρατό(Νορβηγία)

 

1520 Ο βασιλιάς Γουσταβος Βάζα ο Α καλύπτει με τα σκι για πρώτη φορά την απόσταση 85 km με συνεχή πορεία (από το χωριό saelen στο χωριό Mora της Σουηδίας) αποφεύγοντας το βασιλικό στρατό των Δανών.

 

1713 Για πρώτη φορά ο άνθρωπος χρησιμοποίησε τα δυο μπαστούνια στη χιονοδρομία ερασιτεχνικά (Νορβηγία)

 

1843 Στο Tromso Νορβηγίας έγιναν οι πρώτοι επίσημοι αγώνες χιονοδρομίας αντοχής σε διαδρομή 5km (για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται δυο μπαστούνια στους αγώνες).Κέρδισε ο Λαπωνας χρησιμοποιώντας τα δυο μπαστούνια και τερμάτισε με χρόνο 29 λεπτών

 

1868 Στο Τelemark κοντά στη Kristiana (η σημερινή πρωτεύουσα Oslo) Νορβηγίας έγιναν οι πρώτοι επίσημοι αγώνες στα άλματα με σκι από βατήρα. Εκεί έγινε το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ μήκους 19μετρων από τον Νορβηγό Sondre Nordheim

 

1868 Ο πρώτος που χρησιμοποίησε τα Νορβηγικά σκι στις Άλπεις ήταν ο Konrad Wild από τα Mitlodi(kanton Glarus-Ελβετία).

 

1871 Ο Γάλλος ιατρός στο Prats (κοντά στο Chamonix) χρησιμοποίησε τα σκι με σκοπό την ιατρική επίσκεψη στους ασθενείς.

 

1874 Ο Ιουλιανός Payer έφερε τα πρώτα σκι στη Βιέννη

 

1888 Ο πρωτοπόρος της χιονοδρομίας Νορβηγός ταξιδιώτης και ερευνητής dr.Fridtjof Nansen με 5 συνεργάτες του πέρασε όλο το νησί της Γροιλανδίας με τα σκι (560km) από την ανατολή προς τη δύση κατορθώνοντας το παγωμένο έδαφος με μέγιστο υψόμετρο 2710 μ πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

 

1906 Υπήρχαν 3 σχολές (τεχνικές) εξαρτημένες από τον εξοπλισμό

 

1. Νορβηγική σχολή: (δέστρα με ιμάντες, δυο μπαστούνια) στροφές telemark(δεξιά και αριστερά), στροφές kristiana (παράλληλες) και schuss(ευθεία πορεία).Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η βαθμολογία του αγώνα.

 

2. Αλπική σχολή του Zdarsky: (σκληρή δέστρα, ένα μπαστούνι από μπαμπού) στροφές snow plow (με φρένο η V).στροφές stem (παράλληλες από διάσταση V) και παράγωγα τους, πορεία μεταξύ των σημείων. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η χρονομέτρηση της διαδρομής.

 

3. Συμβατική σχολή του Georg Bilgeri: ήταν ο συνδυασμός των πλεονεκτημάτων των παραπάνω σχολών.

 

1924 Στο Chamonix (Γάλλια) ιδρύεται η Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (F.I.S) και έχουν διεξήχθη οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες (στα κλασσικά αγωνίσματα).

 

1936 Στο Garmisch-Partenkirchen (Γερμάνια) για πρώτη φορά εμφανίστηκε το Αλπικό σκι στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (με συμμέτοχη και των γυναικών).

 

Ο πρωτοπόρος της διδασκαλίας του Αλπικού σκι ήταν ο Αυστριακός Mathias Zdarsky

(1856-1940)

post-3394-1237583559_thumb.jpg

 

 

 

Tο πρώτο αγώνισμα της Κλασσικής χιονοδρομίας ήταν το σκι αντοχής

Το δεύτερο αγώνισμα ήταν τα άλματα από βατήρα, το τρίτο αγώνισμα ήταν το Βόρειο (Νορβηγικό) Σύνθετο(περιλάμβανε το άλμα και δρόμο αντοχής).Μετά τον αγώνα του σκι αλμάτων από βατήρα καθιερώθηκε διεθνώς μέχρι και σήμερα η λέξη Telemark η οποία εφαρμόστηκε στην ορολογία της σύγχρονης χιονοδρομίας ως όρος τεχνικής με στροφές Telemark.Καθιερώθηκε επίσης διεθνώς η λέξη kristiana η οποία εφαρμόστηκε στην ορολογία του σύγχρονου Αλπικού σκι ως Όρος τεχνικής της κάθε παράλληλης στροφής.

 

 

 

Βιβλιογραφία-Πηγές

α. Dyhlen G. Rimfors O (1931) Handbok skidlopning. Stockholm

β. Mlodzikowski G Ziemilski J.A (1957) Zarys encyklopedyczny.

γ. Giovanis V (1986) Χιονοδρομία Ekegraft E.Π.E

δ. Schaller L. (1984) Techniques and Training,Innnsbruck :Steiger Verlag

συγκροτημενη παρουσιαση,σωστα ελληνικα,χιονοδρομικα ουσιαστικο .δινει το κυρος και τις εντυπωσεις που χρειαζεται και το φορουμ και ο συλλογος μας. αναμενουμε συνεχεια...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yπάρχουν δυο πηγές όπου μπορούμε να αντλήσουμε χρήσιμα πράγματα:

Η μια είναι τα δικά μας σφάλματα και η άλλη τα σφάλματα των άλλων. Επειδή η πρώτη είναι πιο οδυνηρή αν και πολλές φορές πιο αποτελεσματική, είναι πιο φρόνιμο, πάντοτε να προτιμάμε τη δεύτερη πηγή, που αρκεί για να μας δώσει να καταλάβουμε ποιο είναι το πρέπον και το χρήσιμο χωρίς κινδύνους και ανησυχίες. Από αυτό προκύπτει η πραγματική αξία της Ιστορίας. Μας διδάσκει πώς να ζούμε με τη ζωή μας, σε κάθε περίπτωση, βασιζόμενοι στα καλά παραδείγματα χωρίς να περνάμε τις ταλαιπωρίες και τους κινδύνους όπου εκτίθενται οι άλλοι.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Από τους σκιέρ-κυνηγούς του βορρά προέρχεται το σημερινό αγώνισμα του διάθλου (biathlon), που συνδυάζει αγώνα σκι αντοχής και σκοποβολή.

...

Sorry, συμφωνα με Νορβηγους αξιωματικους που γνωριζω, το διαθλο ξεκινησε απο στοιχηματα που εβαζαν οι Νορβηγοι/Σουηδοι συνοριοφυλακες γιατι βαριοντουσαν... :rolleyes: Σιγα-σιγα, αρχισαν να γινονται πιο οργανωμενοι αγωνες...

 

ΟΛΟΙ οι Νορβηγοι στρατιωτες/αξιωματικοι ξερουν cross-country (langrenn ski). Οι αξιωματικοι πρεπει να κατεχουν πολυ καλα και το telemark με φορειο (Pulk). Δεν ειναι δα και τιποτα περιεργο, οπως εδω κανουν πορειες στο στρατο, εκει... επειδη εχει χιονια... κανουν σκι :lol: ... στο στρατο. :unsure: Οχι καταβασεων βεβαια... B)

 

Φιλικα

 

ΜακηςΜ

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.snowclub.gr/forums/index.php?showtopic=5185

Υπαρχει και αυτο : Πως κανανε σκι το 1930 με βιντεακια

 

καθως και αυτο http://www.snowclub.gr/forums/index.php?showtopic=14347

ανοιξτε την παραπομπη για φωτογραφιες vintage


"I would never have imagined that a girl from little ol’ Midland, Ont. would be where I am today.So always dream big…you can make it happen!"(Sarah Burke)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θα προτεινα αυτα τα τοπικ που εχουν να κανουν με το παρελθον όπως και αλλα με συμβουλες ή πολυ βασικα θεματα για καποιον που θελει να ενημερωθει για τη χιονοδρομια, να μενουν καθαρα.....

 

Μπορει να οριστει καποιος υπευθυνος σαν local-moderator για αυτα τα τοπικ, τα οποια θα ειναι παντα κλειδωμενα.

 

Συγχρονως θα υπαρχει αλλο τοπικ με αναλογο θεμα "Προς συζητηση και συμπληρωση στοιχειων" οπου εκει οποιοσδηποτε εχει να συνεισφερει κατι θα το ποσταρει εκει.

 

Στη συνεχεια ο υπευθυνος (Local mod) θα συμπληρωνει με αυτα τα στοιχεια το κλειδωμενο τοπικ και θα το εμπλουτιζει.

 

Δεν ειναι λειτουργικο να μπαινει καποιος, ο οποιος να θελει να διαβασει ενδιαφεροντα βασικα πραγματα και να πρεπει να ψαχνει σε 2-3-4-5 σελιδες τοπικ..... ;) Κατι σαν "Ιστορικη Βιβλιοθηκη".......

 • Like 1

Αν δεν σας κανει κοπο, δειτε την φωτο στο Avatar και πειτε μου τι πρεπει να κανω για να βελτιωσω το στυλ μου......

'Εχω προλάβει ανοιχτη τη Σαχάρα. Θα Σεβεστε!

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eβαλα αυτες τις παραπομπες(και ως μελος της ΟΕ ιστοσελιδας)

επειδη εκρινα οτι ειναι σχετικες με το παρον νημα.Το κακο

ειναι οτι μερικες φορες το νημα "χαλαει" εξαιτιας χαβαλε,ή

πολλες φορες βγαινουμε off topic.Ετσι ειναι εξαιρετικα δυσκολο

να κανουμε κοπτορραπτικη σε καθε ποστ-αναγκαστικα,παραθετουμε ολο το

νημα-ισως με μια επισημανση στο νουμερο του/των ποστ που εχουν ενδιαφερουσες

πληροφοριες.Ηδη δουλευουμε πανω σε τετοια θεματα,που θα αναρτηθουν

και στα Χρησιμα--->Περιεχομενα της πρωτης σελιδας.


"I would never have imagined that a girl from little ol’ Midland, Ont. would be where I am today.So always dream big…you can make it happen!"(Sarah Burke)

Share this post


Link to post
Share on other sites

O άνθρωπος ασχολήθηκε με την χιονοδρομία στη λίθινη εποχή πριν από 5000 χρόνια. Στην Κεντρική Ασια, στην περιοχή Βiesov Nos, επιστήμονες ανακάλυψαν ζωγραφιές σε λίθο οι οποίες απεικονίζουν έναν άνθρωπο με σκι στα πόδια.(εικόνα 1).Σύμφωνα με αρχαιολόγους βρέθηκαν και στις περιοχές των οροσειρών Αλτα και της λίμνης Μπακαλάι (Ρωσία). Συνεχεια, έχουν γίνει σειρά ανασκαφών στη Σκανδιναβία, συγκεκριμένα στη Νορβηγία στο νησί Rodoy όπου βρέθηκε χαραγμένη σε πέτρινο τοίχο μια μορφή ενός ανθρώπου με σκι (εικόνα 2)

 

 

Εικόνα 1 Εικόνα 2

Στην αρχαιότητα ο Ξενοφών (Έλληνας ιστορικός και μαθητής του Σωκρατη-4ος αιώνας π.Χ.) αναφέρει ότι στα βουνά της Αρμενίας οι άνθρωποι έχουν στα πόδια τους κομμάτια στεγνού βοδινού δέρματος καθώς κάνουν περίδεση στα πόδια των αλόγων, με σάκους για να μην βυθίζονται στο χιόνι (αυτά ήταν τα πρότυπα της μετέπειτα <<ρακέτας χιονιού>>

Ο Κινέζος φιλόσοφος Szi-Tze (4ος αιώνας π.Χ) αναφέρει τη χρήση των <<σκι της λάσπης>> στο έδαφος της Ασίας. Ο Έλληνας ιστορικός Προκόπιος από την Καισαρεία και ο Ιορδάνης από την Ιταλία(6 ος αιώνας π.Χ) αναφέρουν τις πρώτες πληροφορίες για τα <<σκι ολίσθησης>>.

Οι λέξεις όπως: <<ski>>(χιονοπέδιλο η χιονοδρομία, <<skrida>> (βάδισμα με ολίσθηση) καθώς και η λέξη <<slalom>> (λοξό ίχνος) προήρθαν από την κοιτίδα του σκι την Νορβηγία και χρησιμοποιούνται σήμερα στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Η Νορδική μυθολογία αναφέρει ότι το ζεύγος των Θεών χιονοδρομίας ο ULLR και η SKJEDA μετακινείται με τα σκι πάνω στο χιόνι. Η Θεα SKJEDA έγινε πολύ γνωστή χάρη στην ικανότητα της να συνδυάζει την τοξοβολία και την μετακίνηση με τα σκι. Λεγεται ότι η λέξη <<σκι>> προέρχεται από το όνομα της.

Αρχικά ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε τα χιονοπέδιλα (σκι) σαν: μέσο μετακίνησης και επιβίωσης (πχ το κυνήγι), ενώ στη συνεχεία, χρησιμοποίησε προοδευτικά τα σκι σαν πολεμικό μέσο, ερευνητικό μέσο, τουριστικό μέσο και τέλος σαν μέσο άθλησης στα αγωνίσματα της χιονοδρομίας.

Σκανδιναβοί επιστήμονες ασχολήθηκαν με την ταξινόμηση της καταγωγής των σκι. Αρχικα ο Wiklund και έπειτα ο Zetterson ταξινόμησαν τους πολλούς τύπους των σκι σε τρεις κατηγορίες.

 

1. Σκι του Νότου (Nοτια Σκανδιναβία-Δυτική Ρωσία-Κεντρική Ασία-Σιβηρία).Τα πέδιλα που χρησιμοποιούνται εδώ είναι κοντά και φαρδιά(110cm μήκος και 20cm πλάτος) χωρίς το αυλάκι στην επιφάνεια του πάτου και χωρίς ελαστικοτητα,Για το δέσιμο του ποδιού με το σκι υπήρχε ειδικά χαραγμένη υποδοχή στη μέση του σκι.

post-3394-1237583296_thumb.jpg

 

 

2. Σκι Αρκτικής(Λαπωνία-Βόρεια Σκανδιναβία-Βόρεια Σιβηρία).Είναι τα ιδία με τα σκι του Νότου μονό που έχουν τη <μύτη> μπροστά και πίσω, καθώς και κολλημένο δέρμα τάρανδου η φώκιας στην επιφάνεια του πάτου.

 

 

post-3394-1237583404_thumb.jpg

 

 

3. Σκι του Βορρά (Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη).Είναι ο νεότερος τύπος σκι. Το αριστερό είναι μακρύτερο (μέχρι 3m μήκος και 6cm πλάτος) με το αυλάκι στην επιφάνεια του πάγου για καλύτερο γλίστρημα και σταθερότητα στο χιόνι. Το δεξί είναι κοντύτερο (μέχρι 2m μήκος και 8cm πλάτος) με δέρμα στην επιφάνεια του πάτου για καλύτερη εκτίναξη του ποδιού και καλύτερο κράτημα στο χιόνι. Για το δέσιμο του ποδιού με το σκι υπήρχαν πλάγια στηρίγματα σε σχήμα <<σαγόνια>>.

 

 

 

post-3394-1237583470_thumb.jpg

 

Στην συνεχεία ο εξοπλισμός του χιονοδρόμου συμπληρώθηκε με ένα μακρύ μπαστούνι που συνήθως χρησίμευε στον έλεγχο της πορείας και ισορροπίας, στο φρενάρισμα η και σαν όπλο στο κυνήγι(τόξο, ακόντιο).Με την πάροδο του χρόνου δυο ιμάντες αποτελούσαν την δέστρα ο ένας μπροστά και ένας πίσω

Με βάση τα παραπάνω στοιχειά η ανάπτυξη της χιονοδρομίας στη Σκανδιναβία οφείλεται αφενός στις μετακινήσεις των λαών της Σιβηρίας και της Κεντρικής Ασίας προς την Δύση, λόγο ψυχρού ,πολικού κλίματος που επικρατούσε τότε, αφετέρου στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, που επικρατούν εκεί((πολλές χιονοπτώσεις, χαμηλές θερμοκρασίες, βαρύς και μακρύς χειμώνας).Στη συνεχεία αναπτύσσεται η χιονοδρομία στις Αλπικές χώρες, Βόρεια και Νότια Αμερική. Κεντρική και Νότια Ευρώπη καθώς και στην Ωκεανία(Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία).

Η κλασική χιονοδρομία αναφέρεται στη διαχρονική και την προοδευτική σειρά εξέλιξης της πορείας με τα σκι και ολοκληρώνεται με την εξέλιξη των πρώτων αγωνισμάτων, όπως το σκι αντοχής και το σκι αλμάτων από βατήρα.

 

2000 πχ Βρέθηκαν τα πιο παλιά σκι του Νότιου τύπου ‘’Hoting’’ (Σουηδία)

 

880 μ.χ Έγινε η πρώτη περιγραφή κατάβασης του χιονοδρόμου από απότομη πλάγια(Νορβηγική βιβλιογραφία)

 

1200 Για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται τα σκι στο στρατό(Νορβηγία)

 

1520 Ο βασιλιάς Γουσταβος Βάζα ο Α καλύπτει με τα σκι για πρώτη φορά την απόσταση 85 km με συνεχή πορεία (από το χωριό saelen στο χωριό Mora της Σουηδίας) αποφεύγοντας το βασιλικό στρατό των Δανών.

 

1713 Για πρώτη φορά ο άνθρωπος χρησιμοποίησε τα δυο μπαστούνια στη χιονοδρομία ερασιτεχνικά (Νορβηγία)

 

1843 Στο Tromso Νορβηγίας έγιναν οι πρώτοι επίσημοι αγώνες χιονοδρομίας αντοχής σε διαδρομή 5km (για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται δυο μπαστούνια στους αγώνες).Κέρδισε ο Λαπωνας χρησιμοποιώντας τα δυο μπαστούνια και τερμάτισε με χρόνο 29 λεπτών

 

1868 Στο Τelemark κοντά στη Kristiana (η σημερινή πρωτεύουσα Oslo) Νορβηγίας έγιναν οι πρώτοι επίσημοι αγώνες στα άλματα με σκι από βατήρα. Εκεί έγινε το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ μήκους 19μετρων από τον Νορβηγό Sondre Nordheim

 

1868 Ο πρώτος που χρησιμοποίησε τα Νορβηγικά σκι στις Άλπεις ήταν ο Konrad Wild από τα Mitlodi(kanton Glarus-Ελβετία).

 

1871 Ο Γάλλος ιατρός στο Prats (κοντά στο Chamonix) χρησιμοποίησε τα σκι με σκοπό την ιατρική επίσκεψη στους ασθενείς.

 

1874 Ο Ιουλιανός Payer έφερε τα πρώτα σκι στη Βιέννη

 

1888 Ο πρωτοπόρος της χιονοδρομίας Νορβηγός ταξιδιώτης και ερευνητής dr.Fridtjof Nansen με 5 συνεργάτες του πέρασε όλο το νησί της Γροιλανδίας με τα σκι (560km) από την ανατολή προς τη δύση κατορθώνοντας το παγωμένο έδαφος με μέγιστο υψόμετρο 2710 μ πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

 

1906 Υπήρχαν 3 σχολές (τεχνικές) εξαρτημένες από τον εξοπλισμό

 

1. Νορβηγική σχολή: (δέστρα με ιμάντες, δυο μπαστούνια) στροφές telemark(δεξιά και αριστερά), στροφές kristiana (παράλληλες) και schuss(ευθεία πορεία).Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η βαθμολογία του αγώνα.

 

2. Αλπική σχολή του Zdarsky: (σκληρή δέστρα, ένα μπαστούνι από μπαμπού) στροφές snow plow (με φρένο η V).στροφές stem (παράλληλες από διάσταση V) και παράγωγα τους, πορεία μεταξύ των σημείων. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η χρονομέτρηση της διαδρομής.

 

3. Συμβατική σχολή του Georg Bilgeri: ήταν ο συνδυασμός των πλεονεκτημάτων των παραπάνω σχολών.

 

1924 Στο Chamonix (Γάλλια) ιδρύεται η Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (F.I.S) και έχουν διεξήχθη οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες (στα κλασσικά αγωνίσματα).

 

1936 Στο Garmisch-Partenkirchen (Γερμάνια) για πρώτη φορά εμφανίστηκε το Αλπικό σκι στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (με συμμέτοχη και των γυναικών).

 

Ο πρωτοπόρος της διδασκαλίας του Αλπικού σκι ήταν ο Αυστριακός Mathias Zdarsky

(1856-1940)

post-3394-1237583559_thumb.jpg

 

 

 

Tο πρώτο αγώνισμα της Κλασσικής χιονοδρομίας ήταν το σκι αντοχής

Το δεύτερο αγώνισμα ήταν τα άλματα από βατήρα, το τρίτο αγώνισμα ήταν το Βόρειο (Νορβηγικό) Σύνθετο(περιλάμβανε το άλμα και δρόμο αντοχής).Μετά τον αγώνα του σκι αλμάτων από βατήρα καθιερώθηκε διεθνώς μέχρι και σήμερα η λέξη Telemark η οποία εφαρμόστηκε στην ορολογία της σύγχρονης χιονοδρομίας ως όρος τεχνικής με στροφές Telemark.Καθιερώθηκε επίσης διεθνώς η λέξη kristiana η οποία εφαρμόστηκε στην ορολογία του σύγχρονου Αλπικού σκι ως Όρος τεχνικής της κάθε παράλληλης στροφής.

 

 

 

Βιβλιογραφία-Πηγές

α. Dyhlen G. Rimfors O (1931) Handbok skidlopning. Stockholm

β. Mlodzikowski G Ziemilski J.A (1957) Zarys encyklopedyczny.

γ. Giovanis V (1986) Χιονοδρομία Ekegraft E.Π.E

δ. Schaller L. (1984) Techniques and Training,Innnsbruck :Steiger Verlag

 

Καλησπέρα πολύ ωραίο θέμα. μπορώ να μάθω που βρήκες την βιβλιογραφία γιατί θέλω να τι χρησιμοποιήσω σε μια εργασία που κάνω, με θέμα το χιονοδρομικό τουρισμό;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μια ενδιαφέρουσα ιστορία από τις ιστορικές καταβολές του σκι είναι μια γνωστή στη Νορβηγία ιστορία, αυτή των Birkebeiners ή Birchlegs (σε ελεύθερη απόδοση σημυδοπόδαροι). Οι Birchlegs ήταν πολεμιστές, και ονομάστηκαν έτσι εξαιτίας των υποδημάτων που φορούσαν τα οποία αποτελούνταν από δέρματα ζώων τυλιγμένα γύρω από τα πόδια τους και στερεωμένα με ρίζες σημύδας. Το 1206 δύο Νορβηγοί Birchlegs έσωσαν τον μόλις δύο ετών πρίγκιπα Håkon Håkonsson από τους διώκτες του μεταφέροντάς το βρέφος με σκι.

 

Εκείνο τον καιρό ο εμφύλιος πόλεμος επεκτεινόταν στη Νορβηγία και μεταφέροντας το νεαρό πρίγκιπα στις πλάτες τους δύο Νορβηγοί Birchlegs πέρασαν τα βουνά από το Lillehammer νότια της κοιλάδας Gudbrandsdal προς τη Rena στο Østerdal, μια κοιλάδα ανατολικότερα σε μια απόσταση κατά προσέγγιση 55 χιλιομέτρων ή 34 μιλίων. Μια κοινωνική τάξη αναμετρήθηκε με μια άλλη για τη κατάκτηση του θρόνου. Η μία τάξη ήταν οι birkebeiners. Οι πιθανότητες να νικήσουν ήταν ελάχιστες, Συχνά βρίσκονταν σε ανέχεια, δεν τους ανήκε τίποτα, αλλά πάντα συνήθιζαν να ξεφλουδίζουν τα δέντρα σημύδας και να τα χρησιμοποιούν σαν υποδήματα. Η λέξη birkebeiner, (birch-leg), ήρθε να σημαίνει έναν άνδρα δυνατό σε κάθε δυσκολία, που δεν τον φοβίζει οποιαδήποτε δοκιμασία και κακουχία. Οι birkebeiners κατάφεραν να έχουν επιρροή σε μεγάλα τμήματα της χώρας, αλλά η αντίπαλη τάξη, οι baglers κυριαρχούσαν στην Ανατολική Νορβηγία.

Μετά το θάνατο του αρχηγού των birkebeiners Haakon την πρωτοχρονιά του 1204, οι baglers έδειξαν μια επικίνδυνη διεκδίκηση του θρόνου από τον γιο του Haakon Haakonsson , ο οποίος είχε γεννηθεί το 1204, μερικές εβδομάδες μετά το θάνατο του πατέρα του. Η ζωή του κινδύνευε και οι birkebeiners θέλησαν να τον μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος, στο Trondheim. Την ημέρα των Χριστουγέννων του 1205 η ομάδα έφτασε σε μια μικρή φάρμα στο Lillehammer όπου εκεί έμειναν κρυμμένοι για τα Χριστούγεννα. Βρήκαν πιο επικίνδυνο να ακολουθήσουν τη διαδρομή από την κοιλάδα Gudbrandsdal, και έτσι έκοψαν δρόμο από τα βουνά προς τη γειτονική κοιλάδα Østerdalen στα ανατολικά. Εξαιτίας του κακού καιρού και των της δύσκολης κατάστασης του χιονιού οι δύο σκιέρ Torstein Skevla και Skjervald Skrukka έπρεπε να συνεχίσουν μαζί με τον δύο ετών πρίγκιπα. Στη διαδρομή υπέφεραν από το κρύο, το χιόνι και τον αέρα. Το βρέφος σώθηκε και έγινε ο Βασιλιάς Haakon ο οποίος έδωσε τέλος στον εμφύλιο πόλεμο, και στις μέρες του κατά τον μεσαίωνα, η Νορβηγία είδε ημέρες ακμής.

 

Οι birkebeiners έγραψαν ιστορία. Αλλά η ηρωική πορεία των Birchlegs στα χιονισμένα βουνά δεν ξεχάστηκε ποτέ και μέχρι τώρα παραμένει ζωντανή στη μικρή αυτή πόλη της Νορβηγίας το Lillehammer, η οποία φιλοξένησε τους χειμερινούς ολυμπιακούς το 1994.

 

post-2883-0-37412400-1539255337_thumb.jpg

post-2883-0-97348800-1539255356_thumb.jpg

post-2883-0-53040000-1539255388_thumb.jpg

 • Like 10

Ευτυχία δεν είναι η απουσία προβλημάτων,

είναι η ικανότητα αντιμετώπισής τους

(κλεμμένο)

Share this post


Link to post
Share on other sites

...............α Håkon Håkonsson ................

 

 

Εμένα με εντυπωσίασε το πληκτρολόγιο σου που έχει αυτά τα γράμματα. Όπως ξέρω καλά, το "εισήγαγε σύμβολο", έχει χαλάσει στο pc σου.


53439599_2068663559920176_2642105202932449280_o.jpg?_nc_cat=108&_nc_ht=scontent.fath7-1.fna&oh=949ee377df86ea39cb0241879a9b002b&oe=5D132E68

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Εμένα με εντυπωσίασε το πληκτρολόγιο σου που έχει αυτά τα γράμματα. Όπως ξέρω καλά, το "εισήγαγε σύμβολο", έχει χαλάσει στο pc σου.

 

λειτουργεί όμως άριστα το "copy-paste" ...

 • Like 2

Ευτυχία δεν είναι η απουσία προβλημάτων,

είναι η ικανότητα αντιμετώπισής τους

(κλεμμένο)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μεγάλη συμβολή στην περιγραφή των σκι τη περίοδο του μεσαίωνα ήταν αυτή ενός Σουηδού επισκόπου με το όνομα Olaus Magnus (1490-1557) ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο με τα απομνημονεύματά του από την επίσκεψή του στις χώρες του βορά με στόχο να μελετήσει τις θρησκείες των κρατών αυτών. Το βιβλίο με τίτλο Historia de Gentibus Septentrionalibus (A History of the Northern Peoples) εκδόθηκε στη Ρώμη το 1555 στα Λατινικά.

Περιλαμβάνει τη παλαιότερη γραπτή εκτενή περιγραφή των σκι. Αναφέρει ότι τα σκι

χρησιμοποιούνται για το κυνήγι και για διάφορες άλλες δραστηριότητες. Η αγγλική μετάφραση έγινε το 1658 (History of the Goths, Swedes and Vandals). Ήταν η πρώτη αναφορά στα λατινικά η οποία περιγράφει επιμελώς τις Νορβηγικές χώρες. Μέχρι την έλευση αυτής της εποχής οι περιοχές του βορά αντιμετωπίζονταν σαν "terra incognita", δηλαδή άγνωστη γη.

 

post-2883-0-47199600-1539596365_thumb.jpg

post-2883-0-71018000-1539596373_thumb.jpg

post-2883-0-49272400-1539596388_thumb.jpg

post-2883-0-79109900-1539596398_thumb.png

post-2883-0-67018700-1539596407_thumb.png

post-2883-0-77239500-1539596418_thumb.png

 • Like 5

Ευτυχία δεν είναι η απουσία προβλημάτων,

είναι η ικανότητα αντιμετώπισής τους

(κλεμμένο)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μια-δυο μικροδιορθωσεις.

 

Οι birkebeiners τυλιγαν τα ποδια τους σε φλοιο σημυδας. Οι σημυδες ειναι αφθονες στα Νορβηγικα δαση, ο φλοιος τους ειναι πολυ λεπτος και ευκαμπτος και μπορεις να φτιαξεις μπατζακια (leggings) για να διατηρεις τα ποδια σου ζεστα.

 

Προς τιμην του ιστορικου ανδραγαθηματος των birkenbeiners, στο παρον διεξαγεται ενας αγωνας αντοχης στην Νορβηγια (εγω το ηξερα σαν Birkebeinerloepet, στο google αναφερεται σαν Birkebeinerrennet

 

http://www.worldloppet.com/birkebeinerrennet.php

 

Aν πατε στο site, θα διαβασετε οτι στο παρον συμμετεχουν δεκαδες χιλιαδες κοσμου (οχι ολοι στη διαδρομη των 54 χλμ που ανεβαινεις και κατεβαινεις κοτζαμ βουνο...).

 

Οταν ημουν Νορβηγια, ηταν κανονικο πανηγυρι. Οι εταιρειες ειχαν εταιρικες ομαδες που συναγωνιζοτουσαν. Καθε Νορβηγος θεωρει υποχρεωση του να συμμετασχει τουλαχιστον μια φορα (σαν τους Μουσουλμανους που πανε στη Μεκκα ενα πραγμα να 'ουμ'...).

 

Λογω της ευρειας μεταναστευσης Νορβηγων στην Αμερικη στις αρχες του προηγουμενου αιωνα, υπαρχουν μεγαλες μεταναστευτικες παροικιες Νορβηγων και εχουν το American Birkenbeiner race.

 

https://www.birkie.com/ski/

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

 • Posts

  • Για να επανερχόμαστε σε δράση σας παρακαλώ!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ήθελα να βρω κάποιο thread για action cam's και ξέθαψα ετούτο για να συνεχίσουμε. Η περσινή χρονιά μάλλον ανύπαρκτη (αν και πολύ καλή για μερικούς), για όλους όμως χωρίς καινούριο εξοπλισμό καθώς με την αβεβαιότητα που είχαμε δεν νομίζω να επένδυσαν πολλοί σε κάτι που πέρσι θα ήταν καινούριο και φέτος παλιό. Δυο χρόνια για αυτή την τεχνολογία ίσως να είναι πολλά. Και η καταγραφή των χιονοδρομικών εμπειριών μας συγκινεί πολλούς από εμάς. Υπάρχουν αρκετά νέα στην αγορά και ακόμα περισσότερες ελπίδες ότι άλλο ένα unboxing θα είναι από τα απολαυστικότερα και πολλά υποσχόμενο μετά την περσινή χρονιά κορονοϊού. Θα υπάρξουν αρκετά πραγματικά νέα το επόμενο 2μηνο. Για ένα μικρό ζέσταμα, έχουμε την gopro10. Σίγουρα μπορούμε να βρούμε πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Να ένα ξεκίνημα:    
  • https://www.kalavrytanews.com/2021/09/blog-post_197.html Ο δρομος ειναι κομπλε. Απο το ΧΚ και προς Καλαβρυτα (μεχρι τη διασταυρωση οπως θα δειτε στο βιντεο) και φυσικα και απο την αλλη για Περιστερα που φτιαχτηκε περισυ, ασχετα αν ο συγκεκριμενος δρομος ειναι παντα κλειστος μετα απο χιονοπτωσεις. Καποια στιγμη θα θελαμε να δουμε νεα ασφαλτο και στο Διακοπτο - Καλαβρυτα αλλα και στο κομματι απο τα Καλαβρυτα μεχρι την διασταυρωση. Φυσικα αυτο δεν αφορα το χιονοδρομικο αλλα οι επιλογες μας ειναι περιορισμενες. Εφοσον δεν ανοιγει ο δρομος απο Περιστερα για να περναμε μεσα απο την πολη των Καλαβρυτων τουλαχιστον ας βελτιωθει η υφισταμενη διαδρομη με νεα ασφαλτο και χωματουργικα οπου χρειαζονται. Οσον αφορα τα νεα λιφτς και γενικως την αναβαθμιση, υποτιθεται οτι τελειωνουν τα ψεματα και το ερχομενο καλοκαιρι ξεκινανε τα εργα. Θετικο οτι παρεληφθησαν τα ρατρακ το καλοκαιρι του 20.
  • #προσδοκώμενο όφελος, κατά την προς ψήφιση σύμβαση, είναι κυριολεκτικά ευτελές σε σχέση με το προς παραχώρηση δημοτικό περιουσιακό στοιχείο.#μα για ποιο περιουσιακό στοιχείο μιλούν…….Κάποιος θα πρέπει να τους  ζητήσει να απομακρύνουν όλες της κατασκευές που σαπίζουν και μολύνουν . εμείς θα πάμε στο βουνό και θα κατέβουμε πλαγιές που κάθε χρόνο απολαμβάνουμε , (για όσο μας παίρνουν  τα πόδια μας ) γιορτές και τα πανηγύρια ……….! για αυτά είμαστε …….!   για την πρόταση να μην ανοίξει νέο θέμα, άκυρο ,  το ανοίξαμε …..⛷⛷⛷⛷
  • Δυστυχώς μάλλον θα αφαιρεθεί από τις χιονοδρομικές μας επιλογές για τα επόμενα χρόνια. Το lockdown λόγω κορωνοϊού την περασμένη χρονιά ήταν μία εξαιρετική αφορμή ώστε να "κουκουλωθεί" η αδυναμία λειτουργίας του. Αυτή την  περίοδο οι αρχές είναι απασχολημένες με την Γιορτή Τρύγου που διεξάγεται στην πόλη.
  • Προτείνω να μην ανοίξει νέο θέμα Πηγάδια 2021-2022. Μετά τα μύρια που έχουν υποσχεθεί, τίποτα. Τελικά, μήπως αποδείχτηκε ότι με την ύπαρξη της κεντρικής διαχείρισης είχαμε απόδοση 4 στα 10 και χωρίς την ύπαρξη της έχουμε πατώσει;  https://www.pena.press/home/2021/9/25/-3-5-    
 • Upcoming Events

  No upcoming events found
 • Today's Birthdays

  1. ak_hpf
   ak_hpf
   (42 years old)
 • Who is online

  No members to show

 • Forum Statistics

  • Total Topics
   16,779
  • Total Posts
   451,273
 • Member Statistics

  • Total Members
   7,799
  • Most Online
   208

  Newest Member
  Frontier airlines booking
  Joined
×
×
 • Create New...