Jump to content
ccgr

SCUBA Diving & Ελεύθερη κατάδυση

Recommended Posts

ο υποβρυχιος ανθρωπος..τι μου θυμισες τωρα...


Snow is on my D.N.A.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ: ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΣΤΗ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ - 2 ΒΙΝΤΕΟ

 

 

%CE%91%CE%93%CE%99%CE%91+%CE%95%CE%9B%CE%95%CE%9F%CE%A5%CE%A3%CE%91.jpg

 

Ag.+Eleo;ysa+1.jpgΠΗΓΗ ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

 

Η πηγή του Πολύδροσου , γνωστή και σαν "πηγή Αγίας Ελεούσας", βρίσκεται στα ΒΔ του Παρνασσού σε υψόμετρο 300 μέτρων κοντά στο ομώνυμο χωριό του νομού Φωκίδας.

 

Από τις πληροφορίες που μπορέσαμε να μαζέψουμε, είχε γίνει μόνο μια κατάδυση. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 1989 οι Γ. Σπίνoς, Δ. Κομπιλήρης και Ν. Αναστασόπουλος, όλοι μέλη του ΣΠΕΛΕΟ, πραγματοποίησαν την πρώτη εξερεύνηση με μέγιστο βάθος 12 μέτρα και μήκος 30 μέτρα. Οι δύτες αναφέρουν ένα πολύ στενό πέρασμα στην αρχή, το οποίο πέρασε μόνο ο Γ. Σπινός ενώ οι άλλοι δύο τον περίμεναν εκεί. Οι πληροφορίες προέρχονται από τις περιγραφές του Δημήτρη Κομπιλήρη και το τεύχος 82 (Μάρτιος - Απρίλιος 1990) του περιοδικού "Κορφές".

 

 

DSC00103.JPG

DSC00101.JPG

 

 

Η είσοδος του σπηλαίου ήταν πράγματι πολύ στενή πράγμα που απέκλειε την είσοδο με μπουκάλες στην πλάτη, αλλά με την χρήση ενός γρύλου αυτοκινήτου (Toyota RAV4 πολύ γερός γρύλος!) ανοίχτηκε το στενό πέρασμα.

 

 

Τα πρώτα μέτρα μετά το στένεμα είναι εντυπωσιακά : μια μεγάλη πνιγμένη γαλαρία, με ρίζες(!) να σχηματίζουν ένα υποβρύχιο δάσος. Υπάρχει επίσης και ένας θόλος αέρα με διάμετρο 2 μέτρα και ύψος 1 μ. Στη συνέχεια βαθαίνει και σχηματίζει ένα πολύ όμορφο, ενδιαφέρον και σχετικά ευρύχωρο τούνελ. Το νερό έχει θερμοκρασία 9-11 βαθμούς C. Η μοναδικότητα των σπηλαιοκαταδύσεων εδώ βέβαια, είναι ότι συναντά κανείς δύο γεωτρήσεις στα 30 περίπου μέτρα βάθος!

DSC00104.JPG

 

Το 2001 σε μια σειρά καταδύσεων εξερεύνησης - χαρτογράφησης (βλέπε παρακάτω) φτάσαμε τα 165 μέτρα διείσδυση με μέγιστο βάθος –37 μέτρα.

Στη συνέχεια το 2002, και μετά από ένα πολύ στενό πέρασμα εξερευνήθηκαν άλλα 150 μέτρα περίπου στενών περασμάτων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=koRKaJ8IS54&feature=player_embedded#!

 

πηγη ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ


"I would never have imagined that a girl from little ol’ Midland, Ont. would be where I am today.So always dream big…you can make it happen!"(Sarah Burke)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αυριο παω για απολογια επειδη δεν ειχα μαζι μου το διπλωμα καταδυσης.Με σταματησαν λιγο πριν κανω καταδυση και με ρωτουσαν που εχω κρυμενο το ψαροτουφεκοοοοοοοοοοοοοοοοοο.....

Στη συνεχεια με ρωτουσαν , γιατι εχω μαζι μου σημαδουρα αφου θα ειμαι στο βυθο και αφου εψαξαν το αυτοκινητο και δεν βρηκαν τιποτα παρανομο,θυμηθηκαν και το διπλωμα(που κακως δεν το ειχα μαζι μου) , αλλα οταν μιλησαν στα κεντρικα απο τον ασυρματο δεν τους ειπαν και οι "μεγαλοι" πως οταν γινετε ατυχημα ,εμενα καλουν για να τους βγαλω απο οποια δυσκολη θεση ερχονται.....

Μαλλον για κραξιμο θα κατεβω κατω αυριο στο λιμεναρχειο , παρα για απολογια....

  • Like 1

2013_Elan_Amphibio_Waveflex_14_Fusion.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dan Cave: Απόλυτη καταδυτική περιπέτεια!

 

 

dancave1.jpg

Οι επαγγελματίες δύτες Brian Kakuk και Marc Laukien έχουν στο ενεργητικό τους αρκετές καταδύσεις σε «μπλε τρύπες» και υποθαλάσσια σπήλαια στις θάλασσες του κόσμου. Πάντα, όμως, πρώτες στη λίστα τους είναι οι Μπαχάμες. Ο λόγος;

 

 

 

 

 

 

Πάνω από 1.000 υποθαλάσσιες σπηλιές και μόνο το 20% εξ αυτών έχουν εξερευνηθεί, κι αυτές όχι πλήρως! Πρώτη στη λίστα των τολμηρών δυτών η περίφημη σπηλιά Dan Cave, που βρίσκεται στο νησί Abaco.

dancave7.jpg

24 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλσσσας, μόνο 11 χιλιόμετρα από το εντυπωσιακό σπήλαιο έχουν εξερευνηθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οπότε και ξεκίνησαν οι πρώτες καταδύσεις στην περιοχή.

dancave3.jpg

Μια εντυπωσιακή διαδρομή ανάμεσα σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες περίμενε τους τυχερούς, όπου τα εύθραυστα πετρώματα δεκάδων χιλιάδων ετών δημιουργούν εικόνες που κόβουν την ανάσα, μεταμορφώνοντας το σπήλαιο σε ένα πραγματικό έργο τέχνης!

dancave4.jpg

Πολλά υποβρύχια, δαιδαλώδη περάσματα, τα βάθη των οποίων κυμαίνονται σε ορισμένα σημεία μέχρι και 50 μέτρα, κάνουν το εγχείρημα ακόμη πιο δύσκολο, ενώ όλα τα μέτρα ασφαλείας τηρούνται με ευλάβεια, καθώς μια παράβλεψη μπορεί να στοιχίσει τη ζωή τους.

dancave5.jpg

Όμως, ο Brian Kakuk και ο Marc Laukien είναι καλά εκπαιδευμένοι αλλά και καλά προετοιμασμένοι για να διερευνήσουν όλο αυτό το εντυπωσιακό υποθαλάσσιο περιβάλλον, δίνοντας σε εμάς την ευκαιρία να θαυμάσουμε τις μοναδικές εικόνες που απαθανάτισαν.

dancave6.jpg

dancave8.jpg

dancave9.jpg

dancave10.jpg

dancave11.jpg

http://perierga.gr

 

πηγη ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

  • Like 1

"I would never have imagined that a girl from little ol’ Midland, Ont. would be where I am today.So always dream big…you can make it happen!"(Sarah Burke)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Νυχτερινή κατάδυση υπό την πανσέληνο διοργανώνοι οι Υδροναύτες

 

 

ydronaftes.jpg

Η ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ σε συνεργασία με το καταδυτικό κέντρο Athina Diving Center, αποχαιρετώντας τον τελευταίο καλοκαιρινό μήνα διοργανώνουν νυχτερινή κατάδυση και ΒΒQ Party την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012.

 

Με συντροφιά την μαγευτική πανσέληνο του Αυγούστου θα πραγματοποιήσουμε νυχτερινή κατάδυση στην παραλία που βρίσκεται μπροστά από το καταδυτικό κέντρο και στην συνέχεια με σύμμαχο μας την μουσική, το κέφι και τα εκλεκτά εδέσματα θα αποχαιρετήσουμε -ημερολογιακά φυσικά- το φετινό καλοκαίρι.

Παράλληλα θα υπάρξουν αρκετές εκπλήξεις..

Η τιμή συμμετοχής είναι 25 ευρώ (Συμπεριλαμβάνει πλήρες εξοπλισμό, light stick, φακό και φυσικά το φαγητό) ενώ για τα μέλη της οργάνωσής μας που χρειάζονται μόνο βάρη και φιάλη η τιμή διαμορφώνεται στα 15€.

Θα συγκεντρωθούμε στο καταδυτικό κέντρο Athina Diving (38o χλμ Παραλιακής οδού Αθηνών – Σουνίου) στις 20.00.

Η κράτηση θέσεων είναι απαραίτητη και θα πρέπει να τηλεφωνήσετε μέχρι τις 27.08.2012 στο 22910 25434 και να δηλώσετε το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό μητρώου μέλους της ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ για να επωφεληθείτε της προνομιακής τιμής που εξασφαλίσαμε για τα μέλη μας.

 

 

31/08/2012 ()

 

 

ydronaftes.jpg

 

πηγή sportsmag.gr


"I would never have imagined that a girl from little ol’ Midland, Ont. would be where I am today.So always dream big…you can make it happen!"(Sarah Burke)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Διατροφή και ελεύθερη κατάδυση

 

Τρί, 28 Αυγ 2012

1_8.jpg

Η ελεύθερη κατάδυση είναι ένα σπορ ιδιαίτερα απαιτητικό και με υψηλό επίπεδο αντικειμενικής δυσκολίας. Όπως σε κάθε σπορ έτσι και στην ελεύθερη κατάδυση η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην βέλτιστη επίδοση και ασφάλεια των ασκουμένων. Δυστυχώς οι επιστημονικές μελέτες που εξετάζουν διατροφικά σχήματα και διατροφικές στρατηγικές στην ελεύθερη κατάδυση είναι λιγοστές και συνεπώς τα άτομα που κάνουν ελεύθερη κατάδυση τείνουν να ακολουθούν διατροφικά υποδείγματα σύμφωνα με την εμπειρία τους και με βάση αυτά που ακουν από άτομα του περιάλλοντος τους. Στο παρών άρθρο θα προσπαθήσουμε να ανασκοπήσουμε τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στην ιδανική διατροφή πριν την ελεύθερη κατάδυση, κατά τη διάρκεια της και αμέσως μετά τη λήξη της.

6 έως 3 ημέρες πριν την κατάδυση

Σε αυτό το χρονικό διάστημα μεγάλη σημασία πρέπει να δωθεί στη μεγιστοποίηση των αποθηκών υδατανθράκων και υγρών στο σώμα. Η καλή κατάσταση υδάτωσης είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή προβλημάτων αποσυμπίεσης κατά τη διάρκεια της ελεύθερης κατάδυσης. Συνεπώς, κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών η πρόσληψη νερού θα πρέπει να ξεπερνάει τα 2 Lt ημερησίως και θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ, που αποτελεί σοβαρό παράγοντα αφυδάτωσης.

Αναφορικά με την πρόσληψη υδατανθράκων, τα γεύματα θα πρέπει να είναι πλούσια σε αμυλώδη προϊόντα και δημητριακά όπως επίσης και σε φρούτα. Τουλάχιστον ένα ποσοστό 50-65% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης θα πρέπει να προέρχεται από σύνθετους υδατάνθρακες (προΐόντα ολικής αλέσεως, φρούτα, ζυμαρικά, λαχανικά). Εάν μάλιστα οι καταδύσεις είναι επαναλαμβανόμενες σε μία ή περισσότερες ημέρες, τότε το ποσοστό 65% είναι αυτό που φαίνεται να βοηθά περισσότερο στη δημιουργία και συντήρηση ιδανικών αποθηκών υδατανθράκων. Η επαρκής πρόσληψη διατροφικής πρωτεΐνης είναι επίσης σημαντική με προτεινόμενο ποσοστό το 20% της ημερήσιας πρόσληψης. Για να επιτευχθεί το ποσοστό αυτό πρωτεΐνης συστήνεται αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά, άπαχου κρέατος και ψαριού.

2 ημέρες πριν την κατάδυση

Κατά τη διάρκεια της ημέρας αυτής στόχος της διατροφής είναι η υψηλή θερμιδική πρόσληψη και η αυξημένη κατανάλωση νερού. Συστήνεται πρόσληψη 3 Lt νερού, και η πλήρης αποφυγή αλκοολούχων ποτών και αναψυκτικών. Η κατανάλωση φαγητού θα πρέπει να είναι αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες κατά 20% περίπου, είτε μέσω ενός επιπλέον γεύματος ή μεσω αύξησης της πσοσότητας υδατανθράκων στα κυρίως γεύματα ή με την προσθήκη στη διατροφή ισοτονικού ποτού που περιέχει υδατάνθρακες. Ο ύπνος και η ξεκούραση κατά τη ιδάρκεια των 2 ημέρων πριν την ελεύθερη κατάδυση είναι σημαντικός παράγοντας καλής απόδοσης, ιδιαίτερα δε εάν προβλέπεται και ταξίδι προς τον τόπο κατάδυσης.

Ημέρα πριν την κατάδυση

Προσοχή πρέπει να δίνετε στην υπερκατανάλωση φαγητού, χαμηλής θρεπτικής αξίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, εάν υπάρχει, καθώς φαίνεται ότι πολλοί δύτες τείνουν να προσλαμβάνουν πολλές «κενές» θερμίδες την ημέρα πριν τον αγώνα. Την ημέρα αυτή συστήνεται συνολική πρόσληψη 500 θερμίδων λιγότερων σε σχέση με τη συνηθισμένη καθημερινή διαιτητική πρόσληψη. Η τακτική αυτή θα κάνει το δύτη ελαφρύτερο και θα βελτιώση την απόδοση του στην ελεύθερη κατάδυση. Τα λιπαρά προΐόντα όπως το βούτυρο, το λάδι, το κόκκινο κρέας και τα γλυκά θα πρέπει να αποφευχθούν αυτή την ημέρα. Ιδανικά θα πρέπει να καταναλωθούν πολλά μικρά γεύματα (5-7) που να απαρτίζονται από φρούτα, δημητριακά, αθλητικά ποτά και κράκερς ή φρυγανιές πλαισιομένα από ένα κυρίως γεύμα με ζυμαρικά, νωρίς το μεσημέρι. Συστήνεται κατανάλωση 3 Lt νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ένα εύπεπτο και μικρό σε όγκο βραδινό γεύμα βοηθά στον καλύτερο ύπνο και στην επίτευξη της μέγιστης δυνατής ευεξίας το επόμενο πρωινό.

Ημέρα κατάδυσης

Η σημαντικότερη σύσταση για εκείνη την ημέρα αφορά την αποφυγή τροφίμων που δεν καταναλώνονται συχνά από το δύτη και που πιθανώς θα μπορούσαν να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές. Η κατανάλωση του πρωινού θα πρέπει να γίνει 2-3 ώρες πριν την κατάδυση ανάλογα με το μέγεθος του. Εάν η κατάδυση λαμβάνει χώρα απογευματινές ώρες, τότε πρέπει να ακολουθείται ο κανόνας των μικρών συχνών γευμάτων χωρίς να υπάρχει μεγάλο μεσημεριανό γεύμα. Η κατανάλωση νερού θα πρέπει να σταματάει 60-90 λεπτά πριν την κατάδυση και 10-15 λεπτά πριν την κατάδυση θα πρέπει να προσλαμβάνονται 50-100 ml νερού.

Κατά τη διάρκεια της κατάδυσης

Ο κάθε δύτης θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος με το νερό και τα τρόφιμα που θα πρέπει να καταναλώσει μεταξύ των καταδύσεων. Πρέπει να αποθηκεύει στο σκάφος επαρκή ποσότητα νερού και να μεριμνεί ώστε να υπάρχουν προϊόντα που να καταναλώνονται πολύ εύκολα και να παρέχουν ενέργεια όπως μπανάνα, σταφίδες, μπάρες δημητριακών και αθλητικά ποτά ή gels με υδατάνθρακες. Τρόφιμα πλούσια σε λίπος και δύσπεπτα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διαρκεια των καταδύσεων.

Μετά την κατάδυση

Αμέσως μετά το πέρας μιας ελεύθερης κατάδυσης οι δύτες θα πρέπει να αντικαθιστούν τα αποθέματα μυϊκού και ηπατικού γλυκογόνου, προσπαθώντας να καταναλώσουν τρόφιμα και ποτά πλούσια σε υδατάνθρακες το συντομότερο δυνατόν. Χρονική καθυστέρηση της λήψης γεύματος για κάποιες ώρες μετά την κατάδυση έχει σαν αποτέλεσμα το μειωμένο ρυθμό σύνθεσης γλυκογόνου στις μυϊκές ομάδες. Από την ώρα λήψης του πρώτου γεύματος μετά την κατάδυση, θα πρέπει ανά δύο ώρες να πραγματοποιείται ένα μικρό γεύμα. Η παρουσία πρωτεΐνης στα μετασκησιακά γεύματα φαίνεται να ευνοεί την γρηγορότερη επανασύνθεση γλυκογόνου. Να αποφεύγεται η πρόσληψη αλκοόλ μετά την λήξη της κατάδυσης ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος για αφυδάτωση. Τέλος, η επανυδάτωση και η επαρκής σωματική και πνευματική ανάπαυση παίζουν σπουδαίο ρόλο στη συνολική αποκατάσταση μετά από μια ημέρα ελεύθερης κατάδυσης.

Γράφει ο Δημητρούλης Μ. Εμμανουήλ, Msc Αθλητικής Διατροφής, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

ypovrixio-kinigi.gr

 

πηγή sportsmag.gr


"I would never have imagined that a girl from little ol’ Midland, Ont. would be where I am today.So always dream big…you can make it happen!"(Sarah Burke)

Share this post


Link to post
Share on other sites

και εγω τέσσερα ! και ειμαι τακτικα στην ΘΑΛΑΣΣΑ αλλα για αλλο λογο \ :hope:

και εχω και ολον τον εξοπλισμο πακετο ! :crybaby:

Edited by PRESIDENT

ΠΙΣΟΔΕΡΙ ΤΟ ΚΑΛΎΤΕΡΌ ΧΚΕΝΤΡΟ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ

:evil:

Share this post


Link to post
Share on other sites

και εγω τέσσερα ! και ειμαι τακτικα στην ΘΑΛΑΣΣΑ αλλα για αλλο λογο \ :hope:

και εχω και ολον τον εξοπλισμο πακετο ! :crybaby:

Σέρβις στο πακέτο κάθε χρόνο κ ας μη κανείς κατάδυση και υδροστατικο-οπτικό έλεγχο κανεις;


2013_Elan_Amphibio_Waveflex_14_Fusion.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.lamiarepo...27-04&Itemid=68

 

Καθαρισμο του βυθου θα πραγματοποιησει ο Συλλογος Αυτοδυτων Φθιωτιδος ΠΟΣΕΙΔΩΝ στην ευρυτερη περιοχη των Κ.Βουρλων την Κυριακη 30/6...

Οσοι θελουν μπορουν να ερθουν....

 

Edited by captainhook3
  • Like 1

2013_Elan_Amphibio_Waveflex_14_Fusion.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στο 2ο λιμανακι της Βουλιαγμενης οπου βρισκεται η διαχρονικη ξυλινη καντινα,8 στους 10 λουομενοι αγνοουν οτι ακριβως κατω απο τα ποδια τους μολις μπουν στο νερο βρισκεται ενα αξιοθαυμαστο φυσικο "κατασκευασμα",το πηγαδι της Βουλιαγμενης.Προκειται οντως για υποθαλασσιο πηγαδι με το ανοιγμα του στα 12 μετρα και το "επιτρεπομενο" τελειωμα του ακριβως καθετα στα 30 περιπου μετρα.Εκει βρισκεται δευτερο ανοιγμα,φραγμενο κατα καποιο τροπο απο σιδερενια κατασκευη σαν καγκελοπορτα που πιο πολυ σε προειδοποιει να μην συνεχισεις παρα σε προστατευει απο πιθανη εισοδο χωρις επιστροφη καθως το ρευμα ειναι αρκετα δυνατο και η ορατοτητα μηδενικη.Μαλιστα το 1977 τρεις αμερικανοι αυτοδυτες εισηλθαν χωρις σχοινι-μιτο (lifeline) στο κατω ανοιγμα και εξαφανιστηκαν,με μια μερικη ανασυρση καποιων αντικειμενων τους πριν απο μερικα χρονια μετα απο εξειδικευμενη σπηλαιοκαταδυση-εξερευνηση του δαιδαλωδους συστηματος του σπηλαιου.Παρολα αυτα αν η καταδυση αναψυχης γινει τηρωντας τα μετρα ασφαλειας δεν υπαρχει κινδυνος και εχοντας κανει δεκαδες καταδυσεις,αυτονομες και ελευθερες ακομα και νυχτερινες στα πλαισια εκπαιδευσης μπορω να πω οτι ειναι απο τα πιο ενδιαφεροντα και υποβλητικα ελληνικα καταδυτικα μερη κατι που ειμαι σιγουρος γνωριζουν και πολλοι φιλοι του forum που ασχολουνται με τις καταδυσεις.Ιδου και καποιες φωτογραφιες απο παλιοτερες καταδυσεις...

 

 

το ανοιγμα του πηγαδιου στα 12μ.

165991_2975357361744_1373219019_n.jpg

 

 

564716_2975359921808_855763154_n.jpg

 

 

η καγκελοπορτα που "φραζει" την εισοδο στα εσωτερα του σπηλαιου

531497_2975361081837_2118799422_n.jpg

 

 

251851_2975360881832_1125590135_n.jpg

 

 

ρυθμιση πλευστοτητας πανω απο το ανοιγμα για ελεγχομενη καθοδο

399425_2975363041886_710956289_n.jpg

 

 

και ταισμα των μικρων μας φιλων

554919_2975373682152_1802905212_n.jpg

 

επιγραφη που υπηρχε πανω στην πορτα και τοποθετηθηκε μετα την ανακαλυψη των αντικειμενων των χαμενων δυτων

549644_2975376562224_554718625_n.jpg

 

επισης θα ηθελα την βοηθεια σας για το ανεβασμα video ειτε απο το youtube ειτε απο facebook ειτε...γενικως!!

  • Like 3

Elan-Amphibio-12Ti-2017.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • Like 3

Elan-Amphibio-12Ti-2017.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Απλά επικόλλησε τον σύνδεσμο του video στο forum. :)

Aυτο ηταν!!Ευχαριστω Χρηστο!!
  • Like 2

Elan-Amphibio-12Ti-2017.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

...

Στο 2ο λιμανακι της Βουλιαγμενης οπου βρισκεται η διαχρονικη ξυλινη καντινα...

 

165991_2975357361744_1373219019_n.jpg

 

... ____ ... ____... ____ ... ____... ____ ... ____... ____ ... ____... ____ ... ____... ____ ... ____

 

επιγραφή που υπήρχε πάνω στην πόρτα

και τοποθετηθηκε μετα την ανακαλυψη των αντικειμενων των χαμενων δυτων

549644_2975376562224_554718625_n.jpg

...

 

Το όμορφο αυτό μέρος, μας έχει απασχολήσει και παλιότερα στο forum μας.

Η παραπάνω πινακίδα είναι τοποθετημένη από τον συγχωρεμένο Χρήστο Μπαρούχα.

Μπορεί κάποιος να διαβάσει εδώ τα σχετικά postαρίσματα του Κωστή, του Χρήστου

και του συγχωρημένου Στέλιου (Proteusdiver).

 

Κάπου έχω και εγώ υποβρύχιες φωτογραφίες από το μέρος.

Βέβαια ποτέ δε κατάφερα να φτάσω τόσο βαθιά, στην είσοδο του πηγαδιού, με μια ανάσα...

Του αφρού είναι, αλλά θα κοιτάξω να τις ανεβάσω...

 

Είναι πραγματικά πολύ ωραίο μέρος για να βουτάς.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το όμορφο αυτό μέρος, μας έχει απασχολήσει και παλιότερα στο forum μας.

Η παραπάνω πινακίδα είναι τοποθετημένη από τον συγχωρεμένο Χρήστο Μπαρούχα.

Μπορεί κάποιος να διαβάσει εδώ τα σχετικά postαρίσματα του Κωστή, του Χρήστου

και του συγχωρημένου Στέλιου (Proteusdiver).

 

Κάπου έχω και εγώ υποβρύχιες φωτογραφίες από το μέρος.

Βέβαια ποτέ δε κατάφερα να φτάσω τόσο βαθιά, στην είσοδο του πηγαδιού, με μια ανάσα...

Του αφρού είναι, αλλά θα κοιτάξω να τις ανεβάσω...

 

Είναι πραγματικά πολύ ωραίο μέρος για να βουτάς.

Η πινακιδα αυτη δεν υπαρχει πια και ο χωρος αυτος δεν παυει να ειναι στο μυαλο καθε συνειδητοποιημενου αυτονομου η ελευθερου δυτη χωρος σεβασμου για οσους χαθηκαν εκει και δεν βρεθηκαν ποτε.Καθε φορα που ξεφουσκωνω το BCD μου η παιρνω την πιο μεγαλη ανασα για να κατεβω με αυτη στα -30μ,το βλεμμα μου μενει για λιγο καρφωμενο μεσα απο την σιδερενια πορτα και καθε φορα δημιουργουνται πολυ δυνατα συναισθηματα...
  • Like 2

Elan-Amphibio-12Ti-2017.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η ιστορία ενός Έλληνα δύτη: 88 μέτρα κατάδυση με μια ανάσα

 

 

 

XATZIS_UeeS37zREbI_-C5sUlQk6xJA.jpg

Εκατό χρόνια συμπληρώθηκαν από την ημέρα που ένας δύτης από τη Σύμη κατόρθωσε να καταδυθεί σε βάθος 88 μέτρων, κρατώντας την αναπνοή του και με τη βοήθεια μόνο μιας... μαρμάρινης πέτρας βάρους 15 κιλών!

Πρόκειται για τον Στάθη Χατζή που στις 16 Ιουλίου 1913 πέτυχε το απίστευτο αυτό επίτευγμα, αφήνοντας άφωνο όλο τον κόσμο, αφού μπόρεσε να καταδυθεί σε τόσο μεγάλο βάθος και να δέσει την σπασμένη καδένα στην άγκυρα ενός ιταλικού θωρηκτού στο λιμάνι της Καρπάθου.

Η ιδιαιτέρα του πατρίδα, η Σύμη, τίμησε φέτος το γεγονός αυτό με μια

σειρά εκδηλώσεων από τις 15 μέχρι 17 Ιουλίου, στις οποίες συμμετείχαν αθλητές ελευθέρας κατάδυσης από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός παγκόσμιος πρωταθλητής Χέρμπερτ Νιτς από την Αυστρία, όπως επίσης και γνωστοί Έλληνες και ξένοι επιστήμονες , ειδικευμένοι στα θέματα των καταδύσεων.

Η ιστορία του Στάθη Χατζή όπως την δημοσίευσε η εφημερίδα Ροδιακή:

Η συμφωνία με τον Ναύαρχο

Ο Στάθης Χατζής γεννημένος το 1878 ήταν από μικρό παιδί ένας «γυμνός βουτηχτής» που έβγαζε σφουγγάρια και παράλληλα ασχολιόταν και με το ψάρεμα. Και όταν το ιταλικό θωρηκτό Regina Margarita έχανε την άγκυρα του στο λιμάνι της Καρπάθου, ο ναύαρχος που επέβαινε σ΄αυτό, αναζήτησε έναν καταδύτη που θα μπορούσε να κατέβει στο βυθό και να την δέσει στην καδένα. Η φήμη του Στάθη Χατζή ήταν διαδεδομένη σε όλα τα νησιά και ο Ιταλός ναύαρχος έσπευσε να τον αναζητήσει στη Σύμη και να τον μεταφέρει στην Κάρπαθο.

Και όταν οι Ιταλοί έφτασαν στη Σύμη δεν τον βρήκαν στο νησί, γιατί ο Χατζής έριχνε δυναμίτες στα απέναντι τουρκικά παράλια και μάλιστα όταν αργότερα αντελήφθη ότι τον είχαν εντοπίσει, νόμιζε ότι το ιταλικό σκάφος ήταν τούρκικο και φρόντισε να βυθίσει την βάρκα του για να μην συλληφθεί!

Τελικά, ο Συμιακός δύτης οδηγήθηκε στην Κάρπαθο, συνοδευόμενος από τον φίλο του Λια (Ηλία) Πάχο, που τον βοήθησε στο εγχείρημα του.

Μπροστά στον Ιταλό ναύαρχο ο Στάθης Χατζής έδωσε υπόσχεση ότι θα τα καταφέρει και μάλιστα υπέγραψε και σχετικό συμβόλαιο που η αμοιβή του θα ήταν μια χρυσή λίρα!..

"Σαν τορπίλη!"

Έτσι, με τη βοήθεια πάντα του φίλου του Λια Πάχου που βρισκόταν πάνω σε μια βάρκα, ο θαρραλέος δύτης έκανε μια δοκιμαστική κατάδυση στα 63 μέτρα κρατώντας μια καμπανελόπετρα (όπως τη λένε στη Σύμη) και στη συνέχεια, αφού προηγουμένως ξεκουράστηκε μερικά λεπτά, έκανε τη μεγάλη βουτιά.

Έχοντας στο χέρι του ένα συρματόσχοινο ο Στάθης Χατζής με την καμπανελόπετρα πάντα, κατέβηκε στο βυθό σαν τορπίλη!.. Κατόρθωσε να εντοπίσει την άγκυρα και αφού πέρασε το συρματόσχοινο στην καδένα, έδωσε το σινιάλο για να τον τραβήξουν στην επιφάνεια της θάλασσας!

Οι αξιωματικοί και το πλήρωμα του θωρηκτού, όπως και οι κάτοικοι της Καρπάθου που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, παρακολουθούσαν με αγωνία την προσπάθεια του Έλληνα δύτη και όταν βγήκε από το νερό και πετάχτηκε αμέσως πάνω στη βάρκα, το πλήθος ξέσπασε σε ζητωκραυγές.

xatzs23836.jpg

Μια ανάσα 3 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα!

Το απίστευτο αυτό εγχείρημα του Σταθη Χατζή μέσα στο νερό και σε βάθος 88 μέτρων κράτησε 3 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα! Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χατζής είπε στον Ιταλό ναύαρχο ότι σε βάθος 40 μέτρων μπορεί να κρατηθεί με την αναπνοή του μέχρι και 7 λεπτά, αλλά στην επιφάνεια ελάχιστα μόνο λεπτά!

Σαν αντάλλαγμα για το κατόρθωμα του, ο Χατζής ζήτησε από τον Ιταλό ναύαρχο να μπορεί να ταξιδεύει παντού ελεύθερα. Και όταν εξασφάλισε την άδεια αυτή, έφυγε για την Αμερική, όπου εκεί έκανε διάφορες δουλειές, βοηθώντας οικονομικά την οικογένεια του στη Σύμη.

Ναυαγός 3 μήνες σε σχεδία!

Μάλιστα το 1918 είχε μπαρκάρει σε ένα αγγλικό πλοίο που στον Ατλαντικό τορπιλίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο. Ήταν ο μοναδικός επιζών από το ναυάγιο και για τρεις μέρες περιπλανιόταν πάνω σε μια σχεδία, μέχρι να τον εντοπίσει ένα αγγλικό υποβρύχιο.

Οι Άγγλοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν πώς κρατήθηκε στη ζωή τόσες μέρες.

Ο Στάθης Χατζής ενώ βρισκόταν στην Αμερική χτυπήθηκε από τον καρκίνο και αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Σύμη, όπου πέθανε σε ηλικία 58 χρονών.

Πηγή: onaler

 

Αναδημοσίευση sportsmag

  • Like 1

"I would never have imagined that a girl from little ol’ Midland, Ont. would be where I am today.So always dream big…you can make it happen!"(Sarah Burke)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δυό λόγια (απο πρώτο χέρι) για "Το πηγάδι του διαβόλου".

===========================================

 

Απο την (τώρα κλεισμένη με πλέγμα) είσοδό του στον πυθμένα της θάλασσας (-30μ), αρχίζει υποθαλάσσιο τούνελ που σχετίζεται άμεσα με το σύστημα: λίμνη Βουλιαγμένης - νερά υδροφόρου ορίζοντα απολήξεων Υμηττού.

 

Στα μέσα της δεκαετίας του -70, επιχείρησαν δύο αμερικανοί στρατιωτικοί, που υπηρετούσαν στην, τότε, Αμερικανική βάση του Ελληνικού, κατάδυση και εξερεύνηση του υποθαλάσσιου τούνελ. - ..Έκτοτε, και παρά τις σύντονες προσπάθειες Αμερικανών και Ελλήνων βατραχανθρώπων, ..απλώς, αγνοούντο.

..Μέχρι το 1982, ή, -83 (δεν θυμάμαι ακριβώς) που, 2-3 φίλοι (μου) σπηλαιολόγοι - σπηλαιοκαταδύτες (Κώστας Ζούπης κλπ) απο τον, μόλις πρόσφατα -τότε- ιδρυθέντα ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο., λαμβάνοντας όλα τα, διεθνώς εφαρμοζόμενα, μέτρα ασφαλείας, με την βοήθεια μεγάλης ομάδας υποστήριξης, εξερεύνησαν το τούνελ σε αρκετά μεγάλο μήκος.

 

Τα αποτελέσματα, εν συντομία, ήταν τα παρακάτω:

 

- Υπάρχει πολύ έντονη (ορισμένες ώρες κυρίως) ροή θαλασσινού νερού προς το εσωτερικό (ξηρά) με μεγάλη ταχύτητα και πίεση.

 

- Το τούνελ, πιθανότατα, οδηγεί (υποβρύχια, πάντα) στο "σύμπλεγμα" της λίμνης της Βουλιαγμένης (ένα απο τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη), που, με τη σειρά του, οδηγεί, αρχικά κάτω απο τα σπίτια της Βουλιαγμένης (!) και, είναι εξερευνημένο απο Έλληνες και ξένους σπηλαιοκαταδύτες σε ένα μήκος 2 χλμ. περίπου. - Μετά δε, σύμφωνα με υδρολογικές μελέτες κλπ, επικοινωνεί με τον υδροφόρο ορίζοντα που "κατεβαίνει" απο τον Υμηττό.

 

- Στην συγκεκριμένη έρευνα του "διαβολοπήγαδου" οι φίλοι σπηλαιοκαταδύτες, βρήκαν τους σκελετούς των αμερικανών δυτών (μέσα στις φόρμες και τον εξοπλισμό τους), σφηνωμένους σε σχισμές του τούνελ, σε διαφορετικά σημεία. - Προφανώς, δεν είχαν μπορέσει να νικήσουν το πολύ δυνατό ρεύμα νερού που τους "ρουφούσε" προς τα μέσα, τους τελείωσε το οξυγόνο και ..... :( - Οι σκελετοί κλπ, παραδόθηκαν τότε στην αμερικανική πρεσβεία.

 

- Το πλέγμα που υπάρχει, τώρα, στην είσοδο του τούνελ, στον πυθμένα ενός απ' τα "λιμανάκια" της Βουλιαγμένης, έχει τοποθετηθεί, ακριβώς για τον φόβο κάποιας πιθανής, θανατηφόρας σίγουρα, απερισκεψίας απο δύτες.

 

Source : metafysiko.gr

  • Like 5

wvsg7d.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

All aboard the SS Thistlegorm: Divers explore the rusting trains, trucks and motorbikes on the WWII British munitions ship sunk by a German bomber off the coast of Egypt

 

By EMMA THOMAS

PUBLISHED: 10:27 GMT, 14 January 2014 | UPDATED: 13:51 GMT, 14 January 2014

 

 

A piece of history frozen in time beneath the waves has been documented in amazing photographs.

The SS Thistlegorm shipwreck, a British munitions ship sunk by a German bomber in 1941 off the coast of Egypt, lays undisturbed.

Now turned into a world-class diving site, the wreckage provides a fascinating insight into the past.

 

 

article-2539106-1AA6BB3300000578-164_964x640.jpg

icon_camera_90x68.png+15

In the driving seat: A diver sits on a truck at the wreck of the SS Thistlegorm sunk off Egypt's coast after being bombed by German planes during WW2

 

 

 

article-2539106-1AA6B73600000578-254_964x713.jpg

icon_camera_90x68.png+15

A truck at the SS Thistlegorm shipwreck, a British munitions ship sunk by a German bomber in 1941 off the coast of Egypt. The supply ship has been left for 60 years

 

 

 

article-2539106-1AA6B4C300000578-63_964x640.jpg

icon_camera_90x68.png+15

Rusting: Norton 16H motorcycles at the wreck of the SS Thistlegorm as tropical fish swim through the twisted metal in the Red Sea off the coast of Egypt

 

 

 

article-2539106-1AA6B66900000578-328_964x639.jpg

icon_camera_90x68.png+15

Incredible: Divers examine an anti-aircraft gun on the stern of the SS Thistlegorm shipwreck. The wreckage provides a fascinating insight into the past

 

 

 

 

 

article-2539106-16CF6878000005DC-756_964x649.jpg

icon_camera_90x68.png+15

SS Thistlegorm: The vessel's cargo included: Bedford trucks, Universal Carrier armoured vehicles, Norton 16H and BSA motorcycles, Bren guns, cases of ammunition, and 0.303 rifles as well as radio equipment, Wellington boots, aircraft parts, and two LMS Stanier Class 8F steam locomotives

 

 

 

 

 

SS THISTLEGORM

 

 

Built: January 1941

Type: Steamship, single screw

Gross Tonnage: 4898 tonnes

Length: 415 feet/126m

Sale price: 138,520.84€

Launched: 9th April 1940

Voyages:

1) USA to bring back steel rails and aircraft parts

2) Argentina, returning with grain

3) West Indies for sugar and rum

4) Final voyage to Suez

Crew: 41

Bombed: 6th October 1941

Casualties: 9

Depth: Deepest - 30m Shallowest - 13m

Source: ssthistlegorm.com

Tropical fish drift past the twisted metal of the war ship's hull which has lain in the same place for more than 60 years after it was bombed by German planes in the Second World War.

The merchant ship is in the Straits of Gubal in the Northern Red Sea and time has stood still for the supply ship which still has its cargo on board.

Built in Sunderland, the SS Thistlegorm completed three voyages to the USA, Argentina and the West Indies before it's ill-fated mission to Suez.

 

From Sharm El Sheikh, tour operators run ships for divers keen to get a look at this window to the past.

By plunging to depths of 30 metres, explorers can reach the shipwreck in the clear water.

From 15 metres, the bow of the 400-ft long ship is clearly visible and divers are guided through the hold and along every inch of the vessel.

The supply ship was carrying trains, trucks and motorbikes, which now lie rusting on the bed of the Red Sea.

 

 

article-2539106-1AA6B55200000578-169_964x640.jpg

icon_camera_90x68.png+15

Huge: A diver looks at the anchor chain. The wreck has been turned into a popular world-class diving site off the coast of Egypt

 

 

 

article-2539106-1AA6B43300000578-808_964x640.jpg

icon_camera_90x68.png+15

Reclaimed by the sea: The hull of the cast munitions ship has been eroded by the sea but several items, like the ship's ladder, remain intact

 

 

 

article-2539106-1AA6B37900000578-184_964x640.jpg

icon_camera_90x68.png+15

Cargo: A diver swims past a wagon which was aboard the supply ship. It was heading for Suez in 1941 when it was bombed - killing nine crew

 

 

 

article-2539106-1AA6B37100000578-754_964x640.jpg

icon_camera_90x68.png+15

Exploring: From 15 metres, the bow of the 400-ft long ship is clearly visible and divers are guided through the hold and along every inch of the vessel including its cargo

 

 

 

article-2539106-1AA6B25900000578-524_964x640.jpg

icon_camera_90x68.png+15

Colourful: Brightly-coloured tropical fish swim around the winch as a diver takes a closer look. Built in Sunderland, the SS Thistlegorm completed three voyages

 

 

article-2539106-1AA6B59200000578-95_964x639.jpg

15

Frozen in time: By plunging to depths of 30 metres, explorers can reach the shipwreck in the clear water. The tyres on these motorbikes are still intact

Nine of its 41 crew died in the attack but some of the survivors spoke of their escape from the burning ship in 1941.

It's cargo survived, and now divers can see historic vehicles like Norton 16H motorbikes packed in the hold and an anti-aircraft gun mounted on the stern among the angelfish and tropical wildlife that have made the wreck their home.

Bedford trucks, Universal Carrier armoured vehicles, Norton 16H and BSA motorcycles, Bren guns, cases of ammunition, and 0.303 rifles as well as radio equipment, Wellington boots, aircraft parts, and two LMS Stanier Class 8F steam locomotives were also on board.

An entire truck also sits within the ship with its tyres still intact.

 

To dive the SS Thistlegorm, people must have diver certification beyond entry level.

http://www.dailymail...l#ixzz2qmTnwnBA

 

Πηγή: http://www.dailymail...oast-Egypt.html (έχει και ένα βιντεάκι εκεί που δεν μπορούμε να ενσωματώσουμε στο forum)

  • Like 5

Νίφει!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τα λάστιχα απο τις μηχανές πρόσεξα αρχικά ,αλλα κ διάβασα στη συνέχεια,δεν εχουν πάθει σχεδον τίποτα...πως ειναι δυνατον;


2013_Elan_Amphibio_Waveflex_14_Fusion.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...