Jump to content
triantag

Που βιδώνονται οι δέστρες στα ατρύπητα πέδιλα;

Recommended Posts

εχω αγορασει καινουρια πεδιλα armada el rey και σημερα τα πηγα για να μου περασουν δεστρες, οπου και μου βιδωσαν τις δεστρες 8 εκατοστα πιο πισω απο το μεσο μηκος του πεδιλου(αφου φυσικα μου το τρυπησαν). αλλοι λενε οτι ειναι καλο,αλλοι κακο. εσεις?

γενικα θελω να πηγαινω σε πουδρα,απατητο και να κανω και κανα αλμα. rail και box δε με πολυελκιουν.

μηπως θα επρεπε να μου βιδωσουν τισ δεστρες στη μεση του πεδιλου?

???

ετσι κι αλλιως οι δεστρες εχουν το συρωμενο μηχανισμο ωστε να τις "κλειδωνεις"οσο μπροστα γινεται αν αυτο χρειαστει,επισης για εκτος πιστας ενδεικνυται να ειναι πισω οι δεστρες.μαλλον το εκανε για να εκμεταλευεσαι οσο γινεται περισσοτερο τα πεδιλα στα εκτος πιστας

rafting.png mountain-podilato.png anarrixisi.png pezoporia.png gpx-kml-downloads.png

ετσι κι αλλιως οι δεστρες εχουν το συρωμενο μηχανισμο ωστε να τις "κλειδωνεις"οσο μπροστα γινεται αν αυτο χρειαστει,επισης για εκτος πιστας ενδεικνυται να ειναι πισω οι δεστρες.μαλλον το εκανε για να εκμεταλευεσαι οσο γινεται περισσοτερο τα πεδιλα στα εκτος πιστας

οι συγκεκριμενες δεστρες το μπροστα τους μερος βιδωνεται, και δεν μετακινειται, μονο το πισω μετακινηται,αλλα κι αυτο μονο για να μπορει να μπαινει μεγαλυτερη ή μικροτερη μποτα..

αρα για να αλαξω την τοποθεσια πρεπει να κανω καινουριες τρυπες...

οσο για το εκτος πιστας,ισχυει, πρεπει οι δεστρες να ναι πιο πισω, αλλα στα αλματα δε θα πρεπε να ναι στο κεντρο?

Ξερει καποιος εμπειρος freeride σκιερ να με κατευθεινει?

Στα πέδιλα αυτά που είναι κατηγορίας freeskiing έχεις την επιλογή βάση κατασκευαστή να τρυπήσεις σε διαφορετικά σημεία.

Κανονικά για το σημείο που στο τρύπησαν πρέπει να υπήρχε και το σχετικό σημάδι για χρήση freeride. Συνήθως είναι πιο πίσω, ανάλογα το μοντέλο- ενώ πιο μπροστά είναι όταν συζητάμε για χρήση freestyle.

Τώρα αν στο τρύπησαν με το "μάτι" που δεν το πιστεύω, τότε ...

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

Τα περισσότερα free σκι έχουν γραμμές πάνω τους, που οριοθετούν το τρύπημα μεταξύ freeride θέσης (πίσω) και freestyle (μπροστά).

Το που τα τρυπάς εξαρτάται από το είδος του σκι, και πως θέλεις να κάνεις σκι.

Μπορείς να τα τρυπήσεις όπου θέλεις στις ενδιάμεσες θέσεις, ώστε να πετύχεις τον δικό σου μέσο όρο, που ταιριάζει στο στυλ σου.

Σε μερικές εταιρίες, η freeride θέση είναι υπερβολικά πίσω και σε συνδυασμό με πιθανό μεγάλο μήκος του σκι, το κάνει να στρίβει πολύ δύσκολα στα στενά, στα δέντρα και σε χαμηλές ταχύτητες γενικά, με πλεονέκτημα στις πολύ μεγάλες ταχύτητες και στις προσγειώσεις από μεγάλα άλματα και drops...

Ζυγίζεις λοιπόν τι ζητάς και επιλέγεις...

Τα περισσότερα σκι μου τα έχω τρυπημένα πίσω, αλλά στα Scott Pure αυτή η θέση ήταν τρομακτικά πίσω (έβλεπα μπροστά από τη δέστρα ένα τεράστιο σκι) και το σκι δεν έγραφε κυκλικά τόξα, παρά μόνο αν πήγαινα από 70χλμ και πάνω, πράγμα που για γενική χρήση ήταν ενοχλητικό και επηρέαζε και την τεχνική μου...

Αποφάσισα λοιπόν να το ξανατρυπήσω με τεχνική true center...

Και δεν εννοώ ότι έβαλα το boot center στο true center (αυτή είναι μια θέση αυστηρά και μόνο για freestyle), αλλά στο πραγματικό κέντρο τοποθέτησα το ball του ποδιού.

Εξηγώ αν και το έχω αναφέρει και πιο παλιά...

True center είναι το μέσον του πραγματικού μήκους σκι, που πατάει ελεύθερα χωρίς φορτίο στο πάτωμα.

Τοποθετούμε το σκι με τον πάτο κάτω και σημειώνουμε τα σημεία επαφής με το πάτωμα, μετράμε το μήκος, διαιρούμε δια 2 και να το πραγματικό κέντρο του σκι.

Ball του ποδιού είναι το κρεατωμένο σημείο πίσω από τα δάχτυλα, το σημείο (περί ευθείας πρόκειται στην παραγματικότητα) δηλαδή που πατάμε όταν βαδίζουμε και όταν τρέχουμε.

Σημειώνω με ένα μαρκαδόρο λοιπόν στην μπότα μου που βρίσκεται αυτό το σημείο (κάθε άνθρωπος έχει το δικό του) και ταυτίζω αυτό το σημείο με το πραγματικό κέντρο (true center) του σκι.

Τσεκάρω με τον μαρκαδόρο τέλος το σημείο που αντιστοιχεί το κέντρο της μπότας στο σκι και έχω το σημείο που χρειάζομαι για να τοποθετήσω το κέντρο του καπαρί.

Με αυτή την τεχνική εφαρμόζουμε το σημείο πίεσης (το στατικό βέβαια και όχι το δυναμικό) στο πραγματικό κέντρο του σκι, πράγμα που κάνει τα σκι να συμπεριφέρονται πιο ισορροπημένα και να στρίβουν και πιο εύκολα από την πίσω θέση, χωρίς μεγάλους συμβιβασμούς στην σταθερότητα και στα άλματα.

Στην περίπτωση του Scott λοιπόν αυτή η θέση ήταν 5 ολόκληρα εκατοστά μπροστά!!! Αποφάσισα τελικά να τα ξανακαρφώσω στα +4cm...

Έτσι και έκανα και ολαλα...το σκι μεταμορφώθηκε στο πιο αγαπημένο μου σκι την τελευταία πενταετία, τρομακτική διαφορά με πριν, πολύ πιο γρήγορο μπάσιμο στη στροφή, επιτέλους όμορφα τόξα στις πούδρες και παρά το μήκος του (193cm) αρκετά εύκολο στρίψιμο και σε short turns...

Τα σκι λοιπόν επηρεάζονται πολύ από τη θέση που θα καρφώσουμε τις δέστρες και πρέπει να λέμε στους πωλητές που θέλουμε να τα καρφώσουν, δεδομένου βέβαια ότι έχουμε κάποια άποψη, αλλιώς τι να σου κάνουν και αυτοί, θα τα καρφώσουν κατά βούληση...

Για τους πιο πολλούς που δεν θα κάνουν όλα τα παραπάνω, προτείνω freeride θέση +1,η+2cm, ανάλογα το πως θέλει κάποιος να στρίβει και πόσο δυναμικό είναι το σκι που κάνει...

Στα σκι με ρόκερ, και reverse camber, η αναζήτηση του πραγματικού κέντρου είναι περίπλοκη διαδικασία, γι αυτό καλά είναι προς το παρόν να κινούμαστε κατά την γνώμη του κατασκευαστή, συν πλην 1 η 2 cm.

Α και κάτι άλλο...μην εμπιστεύεστε τα σημάδια του κατασκευαστή πάνω στα σκι , γιατί πολλές φορές (για να μην πω τις περισσότερες) τα γραφικά δεν έχουν ακρίβεια και υπάρχουν διαφορές από το ένα στο άλλο σκι.

Ο καλύτερος τρόπος είναι το μέτρο. Μετράμε το σημείο που θέλουμε να βάλουμε το κέντρο της μπότας μας, από τις ουρές η τις μύτες και των δύο σκι και ξαναμετράμε, ώστε αυτά να ταυτίζονται και στα δύο σκι...

Η Black Diamond δίνει το προτεινόμενο σημείο για τρύπημα σε cm από την ουρά του σκι και νομίζω ότι είναι και το πιο σωστό, παρά αυτά τα αμφίβολης ακρίβειας σημάδια που έχουν οι άλλες εταιρίες...

Το τρύπημα των σκι είναι εξίσου σημαντικό με την επιλογή τους...

Εξαιρετικό μήνυμα, Louis. :(

Make Parnassos Great Again!

πολυ αναλυτικα τα λογια σου louis ,σε ευχαριστω.

λοιπον θα γινω πιο συγκεκριμενος για το θεμα μου.

κατ αρχας το πεδιλο δεν εχει ουτε σημαδια ουτε γραμμες πανω του,ουτε οδηγιες για τις freeride και freestyle θεσεις.. εψαξα και σε ιστοσελιδες αλλα δεν βρηκα

το μηκος των πεδιλων ειναι 178cm. το σημειο ball που αναφερεις στη μποτα, το μετρησα και απεχει 91 απο την μπροστα μυτη,και 87cm απο την πισω μυτη.

αν πουμε οτι το true center ειναι στα 89cm(=178/2) εκατεροθεν των ακρων θεωρητικα ειμαι στο -2 ?, γιατι τοτε ειμαι καλα, δεν ειμαι πολυ πισω.

γενικα σκεφτομαι μηπως δε με βολεψει στα αλματα, για πουδρα πιστευω θα ναι μια χαρα, μαλλον?

τι λες κι εσυ?

http://img204.imageshack.us/img204/4580/armadaelrey.jpg

Edited by triantag

πολυ αναλυτικα τα λογια σου louis ,σε ευχαριστω.

λοιπον θα γινω πιο συγκεκριμενος για το θεμα μου.

κατ αρχας το πεδιλο δεν εχει ουτε σημαδια ουτε γραμμες πανω του,ουτε οδηγιες για τις freeride και freestyle θεσεις.. εψαξα και σε ιστοσελιδες αλλα δεν βρηκα

το μηκος των πεδιλων ειναι 178cm. το σημειο ball που αναφερεις στη μποτα, το μετρησα και απεχει 91 απο την μπροστα μυτη,και 87cm απο την πισω μυτη.

αν πουμε οτι το true center ειναι στα 89cm(=178/2) εκατεροθεν των ακρων θεωρητικα ειμαι στο -2 ?, γιατι τοτε ειμαι καλα, δεν ειμαι πολυ πισω.

γενικα σκεφτομαι μηπως δε με βολεψει στα αλματα, για πουδρα πιστευω θα ναι μια χαρα, μαλλον?

τι λες κι εσυ?

http://img204.imageshack.us/img204/4580/armadaelrey.jpg

Το πραγματικο μηκος του πεδιλου ειναι 178cm η οχι;

Το true center δεν είναι το μέσον του σκι, αλλά το μέσον του τμήματος του σκι που πατάει στο χιόνι...

Βάλε το σκι κάτω και δες τα σημεία που πατάει και τότε βρες το πραγματικό κέντρο.

Μπορείς να τρυπήσεις σύμφωνα και με αυτό τον γενικό οδηγό, που βρήκα στο http://www.skis.com/.

Σε γενικές γραμμές δουλεύει σε όλα τα freeride ski...

Σύγκρινε και με τη μέθοδο που έγραψα πιο πάνω και θα έχεις πλέον μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το που βρίσκεσαι, σύμφωνα με το τι ζητάς...

- For rails mount “true center”. This will give your skis a lot of balance.

- For park mount 2cm back from “true center”. This give you more pop off jumps.

- For 50/50 park/all-mountain mount 4cm back from “true center”. This provides a good balance of pop in the park and stability when cruising.

- For all-mountain/powder mount 6cm back from “true center”. This will allow you to weight your tips on hard pack, yet allow you tails to sink in powder.

- For powder/big mountain mount 8cm back from “true center”. This will make it difficult to get forward on hard pack, but you will float effortlessly in powder.

Το πραγματικό μήκος του σκι είναι σχετικό μέγεθος...Άλλες εταιρίες το μετράνε, όπως εσύ στη φωτό (βλέπε K2) και άλλες με την καμπύλη στις μύτες και στις ουρές. To 181 του Coomba αντιστοιχεί σε 184 στην άλλη μέτρηση και το 188 σε 191,5 μετρημένα από μένα...

Μετά παίζει ρόλο αν είναι τα σκι twin tip, αν έχουν πολύ ανασηκωμένες ουρές και σε πόσο μήκος, πόσο σηκώνονται οι μύτες και που πατάνε.

Ένα σκι με αρκετά γυριστή ουρά, στο 178 μπορεί να έχει το ίδιο πάτημα με ένα αγωνιστικό 170.

Αλλού πατάει το σκι στα σκληρά χιόνια και στην πίστα και αλλού στην πούδρα.

Αν μπουν και παράγοντες όπως το ρόκερ (ανασηκωμένες μύτες, ουρές η και τα δύο) και το ανάποδο κάμπερ, όπου το σκι πατάει μόνο στο μέσον, τότε καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα περί πραγματικού μήκους του σκι, περιπλέκονται και αυτό που μετράει είναι η αντίληψη του μήκους που λαμβάνουμε από κάθε σκι και μάλιστα αυτή η αντίληψη ποικίλει ανάλογα την ποιότητα του χιονιού, καθώς το σκι πατάει αλλιώς στα μαλακά χιόνια...

Στα σκι με κανονικό κάμπερ και χωρίς ρόκερ, αυτό που έχει σημασία είναι το ίχνος που πατάει στο χιόνι, οπότε αυτό είναι που πρέπει να συγκρίνουμε μεταξύ δύο διαφορετικών σκι για να έχουμε μια πιο σωστή πληροφορία για το μήκος τους.

Σαν παράδειγμα να σου δώσω να καταλάβεις, το Volkl Gotama το περσινό στο 183, είναι σε σχέση με το 181 K2 Coomba, 8 ολόκληρα εκατοστά πιο κοντό!!!

Χθες τα μέτρησα και επιβεβαίωσα και την αίσθηση που είχα όταν έκανα σκι την Άνοιξη με τα Gotama και μου φάνηκαν πολύ κοντά για τα γούστα μου, στο 183...

Γι αυτό και λέμε ότι πρέπει να δοκιμάζουμε όσα σκι μπορούμε, για να βρίσκουμε τι μας ταιριάζει, αλλιώς μπορεί να βρεθούμε προ εκπλήξεως...

οσον αφορα το πατημα του πεδηλου, ειναι περιπου το ιδιο μπρος και πισω (διαφερουν κατα 1 cm) αρα το true center ειναι 0,5cm πιο πισω απο το μεσο του πεδιλου. δλδ περιπου το ιδιο.

ωραια τα παραπανω στοιχεια για τις διαφορες θεσεις. ομως οταν λεει π.χ. "mount 4 cm back from true center". ενοει να δεσω τις δεστρες ετσι ωστε το μεσο της μποτας να ειναι 4 εκατοστα πισω απο το true center του πεδιλου? ή ενοει να δεσω τις δεστρες ωστε το ball της μποτας(που αναφερεις παραπανω) να ειναι 4 cm πισω απο το true center???

με αλλα λογια. σαν αναφορα για τη θεση της μποτας, σε σχεση με το true center, παιρνεις το μεσο της μποτας ή το "ball" της μποτας??

(οπος ειναι τωρα,το true center απεχει: -2 cm απο το ball της μποτας, και: -10cm απο το μεσο της μποτας)

χωρις να ειμαι σιγουρος

νομιζω πως ο παραπανω πινακας ειναι για το μεσω της μποτας,αρα βρισκομαι στην κατηγορια -10 και θα πρεπει να ξανατρυπησω 6 cm πιο μπροστα...

Η αναφορά είναι πάντα για το κέντρο της μπότας, καθώς το ball του ποδιού είναι σχετικό μέγεθος...

Μάλλον τα σκι σου είναι τρυπημένα λίγο πιο πίσω από το "ιδανικό", ας πούμε...

Αν κάνεις κυρίως πάρκο (που το βρίσκεις; ), τρύπα στο +6 από την τωρινή σου θέση, εγώ θα σου πρότεινα το +2, άντε +3 και το πολύ +4, γιατί το σκι σου δεν είναι και κανένα μακρύ, ώστε να έχεις αρκετό μπροστινό τμήμα για προσγειώσεις από άλματα, χωρίς πολύ συχνές τούμπες, αν έρθεις λίγο μπροστά.

Επίσης θα είναι και πιο σταθερό στην ταχύτητα...

Τελικά σε ότι έχεις θα προσαρμοστείς, αλλά αν καρφώσεις σε ένα σημείο που ανταποκρίνεται στις επιθυμίες σου και το στυλ σου, θα δεις μεγάλη διαφορά...

Η αναφορά είναι πάντα για το κέντρο της μπότας, καθώς το ball του ποδιού είναι σχετικό μέγεθος...

Μάλλον τα σκι σου είναι τρυπημένα λίγο πιο πίσω από το "ιδανικό", ας πούμε...

Αν κάνεις κυρίως πάρκο (που το βρίσκεις; ), τρύπα στο +6 από την τωρινή σου θέση, εγώ θα σου πρότεινα το +2, άντε +3 και το πολύ +4, γιατί το σκι σου δεν είναι και κανένα μακρύ, ώστε να έχεις αρκετό μπροστινό τμήμα για προσγειώσεις από άλματα, χωρίς πολύ συχνές τούμπες, αν έρθεις λίγο μπροστά.

Επίσης θα είναι και πιο σταθερό στην ταχύτητα...

Τελικά σε ότι έχεις θα προσαρμοστείς, αλλά αν καρφώσεις σε ένα σημείο που ανταποκρίνεται στις επιθυμίες σου και το στυλ σου, θα δεις μεγάλη διαφορά...

ωραια, χαιρομε που διευκρινιστικαν τα πραματα... φχαριστω πολυ για τη βοηθεια louis.

θα δοκιμασω για αρχη αυτο το τρυπημα που εχω,και ισως να τα καρφωσω στο +4 αργοτερα, δυστυχως δεν εχω ξαναδοκιμασει τετοια πεδιλα ουτε εχω πολυ πειρα για να ξερω που πρεπει να τρυπηθουν τα σκι. τι να κανουμε.. μαθαινω σιγα σιγα...

το σκι χαλαει πολυ με νεο τρυπημα?

να κανω μια ερωτηση τελειως φιλικα,εχεις συνηθησει να πηγαινεις σε απατητα?ειναι αυτο που κανεις παντα δηλαδη?

rafting.png mountain-podilato.png anarrixisi.png pezoporia.png gpx-kml-downloads.png

να κανω μια ερωτηση τελειως φιλικα,εχεις συνηθησει να πηγαινεις σε απατητα?ειναι αυτο που κανεις παντα δηλαδη?

κοιτα πρακτικα κανω σκι μονο 2 χρονια, 20 μερες συνολικα περιπου. ειχα κατι τουριστικα πεδιλα rossigniol της πλακας,αλλα εμαθα αρκετα καλα, δλδ ελλαδα κατεβαινω τα παντα με ανεση, και περυσι προς το τελος της σεζον αρχισαν να μη με ελκυουν οι καταβασεις πιστας. ετσι αρχησα να κανω μικρα αλματακια, εμαθα λιγο να κανω αλμα, εβγαλα και ενα 180. πηγαινα και απατητο-πουδρα και γουσταρα πιο πολυ. οποτε αποφασισα να πηγαινω περισσοτερο στο απατητο, γι αυτο και πηρα πιο φαρδια και μαλακα(για τα αλματα) πεδιλα..

γενικα, οχι δεν εχω συνηθησει να πηγαινω σε απατητα(αφου δεν βοηθουσαν τα προηγουμενα πεδιλα και δεν εχω πειρα). και, ναι προς το παρον θελω να πηγαινω παντα σε απατητα...

ειμαι 1.83 υψος και ~90 κιλα και ειχα πεδιλα τυριστικα(λεπτα) μηκους μολις 160cm... άλλα πεδιλα δεν εχω δοκιμασει ποτε(εκτος απ τα νοικιασμενα..)

οκ,ταπεινη μου αποψη ειναι οτι ξερεις τι θες και γιατι το θες,αυτο ηθελα να ξερω.

καλη διασκεδαση : )

Αγαπητε φιλε,

ερωτηση σαν τη δικη σου, γινεται πριν και οχι μετα την αγορα και την τοποθετηση δεστρας στο πεδηλο.

Οι απαντησεις που παιρνεις ειναι σωστες και τεκμηριωμενες . Ειναι <<εκκεντρικες >> στο μετρο που αφορουν τεχνικα και

γνωσιακα εξελιγμενους και διαβασμενους χιονοδρομους //freeriders.

Σε οτι σε αφορα ,ειναι χρησιμο να διαβασεις τη λεξη ΛΑΘΟΣ.

1....γιατι επιλεγεις νωρις εξειδικευμενο εξοπλισμο και εξειδικευμενη τοποθετηση του.

2....οταν αγοραζεις εξοπλισμο με τα συγκεκριμενα χαρακτηριστικα συνεργαζεσαι και καθοδηγεις υπευθυνα τον εφαρμοστη

και δεν αφηνεσαι στα χερια η τη γνωμη του.

3.δυο χρονια χιονοδρομια οδηγουν σε κλασσικες λυσεις και οχι σε ακραια σεταρισματα δεστρας.

4.To σεταρισμα που περιγραφεις αφορα χιονοδρομο μεγαλης εμπειριας και υψηλης τεχνικης και γνωσης .

Αν την ειχες δεν θα εμπαινες στον κοπο να ρωτησεις κατι τοσο εξειδικευμενο.

Αγαπητε φιλε,

ερωτηση σαν τη δικη σου, γινεται πριν και οχι μετα την αγορα και την τοποθετηση δεστρας στο πεδηλο.

Οι απαντησεις που παιρνεις ειναι σωστες και τεκμηριωμενες . Ειναι <<εκκεντρικες >> στο μετρο που αφορουν τεχνικα και

1....γιατι επιλεγεις νωρις εξειδικευμενο εξοπλισμο και εξειδικευμενη τοποθετηση του.

2....οταν αγοραζεις εξοπλισμο με τα συγκεκριμενα χαρακτηριστικα συνεργαζεσαι και καθοδηγεις υπευθυνα τον εφαρμοστη

3.δυο χρονια χιονοδρομια οδηγουν σε κλασσικες λυσεις και οχι σε ακραια σεταρισματα δεστρας.

4.To σεταρισμα που περιγραφεις αφορα χιονοδρομο μεγαλης εμπειριας και υψηλης τεχνικης και γνωσης .

Ολα αυτα μετα απο 8 ημερες και 16 ποστ;

Διαφωνεις με το χρονο και το περιεχομενο της απαντησης... Η τον λογο και τον τροπο τοποθετησης της δεστρας ?

Η απαντηση στην ερωτηση του triantag ειναι απλη :

OI ΔΕΣΤΡΕΣ ΣΤΑ ΑΤΡΥΠΗΤΑ ΠΕΔΗΛΑ ΒΙΔΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ/ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ.

Με αφετηρια οτι 1. ο κατασκευαστης ΚΑΙ του ski ΚΑΙ της δεστρας ειναι τεκμηριωμενα αξιοπιστοι

2. ο αγοραστης ειναι νεος χιονδρομος [ουτε καν, κατα φαντασια freerider],

συμπεραινω οτι και το πεδηλο και η δεστρα αξιζαν λειτουργικοτερη αξιοποιηση και τοποθετηση.

Μετα 8 ημερες και 16 post, δινεται η ευκαιρια μετα τα προχωρημενα και τα συνθετα που αφορουν χιονοδρομους

επιπεδου και αναλυθηκαν διεξοδικα , να γραφτουν και δυο βασικα λογια για νεους χιονοδρομους, για να μην

ψαχνονται οπως ο επισκεπτης*** μας.

ΥΓ ***: o οποιος μπορει να ειναι ευρηματικος χιουμοριστας . :P

και μενα με βρισκουν συμφωνο οι 2 τελευταιοι παραγραφοι αλλα αφου ειπε οτι το εχει(εγω αυτο πηρα παντως),δεν βγαζεις 180 σε 20 μερες αν εισαι ενας απλος τουριστας στο βουνο ; )

και αποψη μου ειναι καλο να κανουμε ενα βημα μπροστα παρα ενα βημα πισω.

φιλε συνεχισε,μονο ετσι γινεται η δουλεια ; )το σκι ειναι αθλημα με δυναμη,ενταση και εκρηξη,αυτα τα στοιχεια πρεπει να προυπαρχουν γενικα σαν χαρακτηριστικα,ειναι τα βασικα εφοδια,αλλιως μενεις στο baby lift και αυτο θα φαινοταν αμεσως.

Δεν με λες ρε blades εσύ το κατέεις καθόλου το σπορ ; ήηηη ... <_<

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

κατι κανουμε και 'μεις : )

Edited by blades

Δεν με λες ρε blades εσύ το κατέεις καθόλου το σπορ ; ήηηη ... :P
λολ ρε Χρησταρα δλδ...λολ <_<B):P

συμφωνω με snowhow παντως....

DALTONS POW ROBBERY.....

Αγαπητε φιλε,

φιλε snowhow σε ευχαριστω πολυ για το ενδιαφερον σου.

θελω να διευκρινησω τα εξης:

1 κατα καταρχας, ακριβως επειδη ειμαι νεος στο αθλημα δεν ηξερα καν οτι υπηρχαν πολλες θεσεις πανω στις οποιες κουμπωνουν τα σκι, πριν αγορασω τα νεα πεδιλα. και αναλογα με τη θεση σε βοηθαει για συγκεκριμενου τυπου σκι που κανεις

2 νομιζω οτι ο τεχνικος επρεπε να μου το πει κι αυτος οτι, ξερεις στα κουμπωνω στη θεση για εμπηρους σκιερ. ή τουλαχιστον να με ρωρησει. και η απαντηση μου θα ηταν: τι? δεν ηξερα οτι υπαρχουν πολλες θεσεις στο σκι που μπορουν να κουμπωσουν τα πεδιλα...

3 πολυ δυστυχως εμαθα τα παραπανω αφου τα τρυπησα. και μεγαλο μου λαθος,συμφωνω...

4 σαφως και τα 2 χρονια με βαζουν σε κλασσικες λυσεις. μα, τις κλασσικες λυσεις εψαχνα να βρω. στη κλασσικη θεση θελω να τις κουμπωσω τις δεστρες.. δεν θελω με τπτα ακραια σεταρισματα δεστρας, και παλι σου λεω οτι δεν το ηξερα...

αυτο που πολυ απλα θελω να κανω τωρα ειναι να βαλω τις δεστρες στη θεση που μου αρμοζει, κι αυτη ειναι η κλασσικη, οπως αναφερεις. ε, μεσω του φορουμ προσπαθω να την βρω(τη σωστη θεση) και να αποκτησω γνωση,που αμα ειχα πριν τρυπησω δεν θα κανα λαθος( και απεκτησα αρκετη γνωση και σας ευχαριστω γι αυτο).

αυτο που λες εσυ ειναι, να ρωτησω δλδ την armada και την marker για το ποια ειναι η ιδανικη θεση για τις δεστρες μου? μπορω να το κανω μεσω e-mail,να στειλω και καμια φοτο.

ετσι μονο για το ιστορικο:

η διαδικασια που μου τρυπησε τα πεδιλα ο τεχνικος: μετρησε με μετρο το συνολικο μηκος του πεδιλου και το βρηκε 178 cm. σημαδεψε τη μεση,δλδ 178/2 απο την ακρη. σημαδεψε που ειναι το μεσο της μποτας και ειπε: "ενας που κανει freeride ski και αλματα κτλ και ξερει μου χε πει να τα καρφωνω 10cm πιο πισω απο τη μεση"(τι να πω κι εγω,ο αχρηστος πρωταρης? λεω απο μεσα μου αυτος ειναι τεχνικος,αυτος εχει ξαναβαλει marker se armada θα ξερει) και βαζει το μεσο της μποτας 10 εκατοστα πιο πισω απο τη μεση του σκι,σημαδευει τις τρυπες αναλογα με τις δεστρες, τρυπαει,κουμπωνει, και την ωρα που βιδωνει και την τελευταια βιδα μπαινει στο μαγαζι ενας αλλος σκιερ που κανει φρεεριδε αλματα κτλ κτλ και του λεει του τεχνικου: τι εκανες εκει ρε? "πολυ πισω τα τρυπησες".. κι οταν τον πιανω κουβεντα το παλικαρι μου ειπε πολυ σωστα οτι δεν υπαρχει στανταρ μερος που κουμπωνουν οι δεστρες, ειναι αναλογα το τι χρηση κανεις,εμπειρια κτλ...

ε και μετα, το εψαξα στο νετ και καταλαβα το λαθος μου...

ο τεχνικος ουτε για true center ειπε-ηξερε, ουτε για σημειο ball της μποτας,ουτε με ρωτησε αν ξερω καλο σκι, ή αν θα κανω freestyle ή freeride ή αλματα,τπτα. τα πηρε κι εκανε την παραπανω διαδικασια.

δε λεω φτεω εγω που δεν ηξερα, αλλα φταιει κι αυτος(χωρις να τα ριχνω πανω του ολα). το θεμα ειναι τι κανω τωρα(μετα το τρυπημα)?...

Edited by triantag

γιαυτο υπαρχει το snowclub αδερφε :rolleyes:

και οχι μονο....

DALTONS POW ROBBERY.....

.... το θεμα ειναι τι κανω τωρα(μετα το τρυπημα)?...

Η επανατοποθέτηση δέστρας συνήθως δεν είναι πρόβλημα αν γίνει σωστά ,

και οι αντοχές του πέδιλου επηρεάζονται ελάχιστα

(ακραίες χρήσεις επιφέρουν καταστροφές ακόμα και σε καινούργια πέδιλα) .

Tα συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζεις είναι :

η πολύ κοντινή απόσταση προηγούμενης με νέας τοποθέτησης με κίνδυνο να κλωτσήσει η βίδα

και η αποφυγή της υγρασίας.

Εμπειρικά αν οι τρύπες έχουν +1cm απόσταση και οι προηγούμενες κλείσουν καλά

(η τοποθέτηση ειδικής τάπας / σφήνας ενδείκνυται )

και στεγανοποιηθούν καλά δεν θα έχεις κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Σκόπιμο είναι πάντως να δοκιμάσεις τα πέδιλα πριν κάνεις οτιδήποτε...

φιλικά Περικλής

Να είσαι αληθινός στη δουλειά σου, στο λόγο σου και στο φίλο σου.