Jump to content
triantag

Που βιδώνονται οι δέστρες στα ατρύπητα πέδιλα;

Recommended Posts

Και αλίμονο μην τα ξαναπάς σε κανεναν κομπογιαννίτη πάλι. Εχουμε επαγγελματίες - συνεργάτες του συλλόγου που θα σε εξυπηρετήσουν άριστα.

δεν ειναι απολυτο ο καθε μαγαζατορας που δεν τον ξερουμε να ειναι κομπογιαννιτης

θα δωσω ενα απλο παραδειγμα

αν εγω παω σε ενα μαγαζι αγορασω ενα ζευγαρι twin tip ski και πω του μαγαζατορα ξερεις εγω κανω double back-front flip κανω τρελες βαθειες πουδρες κατεβαινω γκρεμους κτλ λογικο ειναι ο ανθρωπος να νομιζει οτι ειμαι o ανιψιος του dag coobs :D και να μου τρυπισει τα σκι εκει που πρεπει βαση τα λεγομενα μου

το παν ειναι να μην υπερεκτιμαμε τις δυνατοτητες μας και να λεμε το πραγματικο μας επιπεδο στο σκι(μη πω και μια σκαλα κατω) ετσι ωστε να παρουμε το σωστο πραμα που πρεπει ;)

ειμαι παθον εγω που καποτε επειδη κατεβαινα την στυγα 1 ας πουμε στο καλαβρυτο χωρις να ξερω που πανε τα 4 πηγα και ζηταγα επιμονα να παρω το viper st ενα πεδιλο αντιστοιχο με το σημερινο 9s ας πουμε :ph34r::rolleyes:

το αποτελεσμα ηταν να μεινω αρκετες σαιζον πισω στην τεχνικη μου και να μην ξερω τι φταιει

ετρεχαν τα σκι και εγω τα κυνηγαγα απο πισω :(

DALTONS POW ROBBERY.....

Χαλαρώστε ωρε, λοιπον τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά.

Αν έδινα ένα πέδιλο με σετάρισμα για freestyle (aerials ), δηλαδή η δέστρα μπροστά , σε κάποιον χιονοδρόμο που ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ freestyle και δεν είναι ΠΟΛΥ έμπειρος σκιερ, ΔΕΝ θα καταλάβαινε ΤΙΠΟΤΑ !

Αντιστοίχως ισχύουν τα ίδια για το σετάρισμα με δέστρα ΠΙΣΩ. Μιλώντας όμως πάντα με βάση τις προτάσεις του κατασκευαστή , όχι για τρύπημα όπου μου γουστάρει εμένα.

Paralysis by Analysis , σε λίγο θα κοιτάξω και τα δικά μου πέδιλα αν τα έχω σωστά διαβάζοντας τούτο το thread. :rolleyes:

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

Ο άνθρωπος καλά έκανε και ρώτησε...

Δεν χρειάζεται να είσαι "φτασμένος" σκιέρ για να ωφεληθείς από το καλύτερο στήσιμο πάνω στα σκι.

Στην Αμερική σου ρυθμίζουν και το canting στις μπότες, πάνω στις δέστρες και σύμφωνα με το που πατάνε αυτές πάνω στο σκι και πως είναι η καμπύλη του σκι και ένα σωρό άλλα ωραία.

Έχουν όλα αυτά κάποια δόση υπερβολής; Μπορεί να είναι υπεραναλυτικά, πάνω στο μυοσκελετικό σύστημα του καθενός, αλλά σίγουρα κάνουν διαφορά, όταν γίνονται σωστά.

Αυτό λοιπόν το κάτι παραπάνω προσφέρει και ένα σωστό (η μάλλον κατάλληλο), τρύπημα των σκι...

Δεν είναι θέμα επιπέδου που θα τρυπήσει κάποιος τα σκι του, αλλά προτίμησης και στυλ, αν έχει φυσικά...

Όπου και να τα τρυπήσει θα προσαρμοστεί σε αυτό και ούτε καν θα πάρει χαμπάρι, ούτως η άλλως αν δεν έχεις εμπειρία είναι πολύ δύσκολα να καταλάβεις την διαφορά υποθέτοντας και μόνο, πως θα ήταν αν τρύπαγα λίγο πιο μπροστά ας πούμε...

Την διαφορά όμως, θα την καταλάβει και ένας μέσος χιονοδρόμος (δεν χρειάζεται να είσαι πρωταθλητής για να δεις και να νοιώσεις το καλύτερο) , αν του δώσεις ακριβώς το ίδιο σκι με διαφορετικό κάρφωμα δέστρας, θα στρίβει πιο εύκολα αν πάει μπροστά, η θα είναι πιο σταθερός πίσω, η θα σκιντάρει πιο εύκολα τις ουρές, η τα τόξα που θα γράφει θα είναι πιο κυκλικά κλπ...

Στο ορειβατικό σκι παίζει επίσης μεγάλο ρόλο, για την συμπεριφορά και στην ανάβαση, πιο σημείο του σκι πατάει πρώτα στο χιόνι, πόσο εύκολα κάνεις kick turns(είναι οι στροφές που αλλάζουμε κατεύθυνση στην ανάβαση)...

Το κατάλληλο λοιπόν σετάρισμα, κάνει το σκι μας πιο ευχάριστο, ανεξαρτήτως επιπέδου.

Αν υπάρχουν αμφιβολίες, η καινούργια δέστρα της Marker η Schizo μας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίζουμε, ανάλογα με τις επιθυμίες μας, τη θέση της δέστρας πάνω στο σκι. Τα 6cm (-3, +3 ), από το κέντρο του καρφώματος είναι υπερ αρκετά για να καταλάβουμε την διαφορετική συμπεριφορά που έχουν τα σκι στις διάφορες θέσεις.

Γενικά προσπάθησα να περιγράψω με σχετικά απλά λόγια, πως γίνεται να καρφώσουμε τα σκι, λίγο πιο προσωπικά, ανάλογα με τις προτιμήσεις και αυτό έχει αντίκτυπο από τους αρχάριους, μέχρι τους πολύ καλούς και επαγγελματίες σκιέρ.

Μην τα προσαρμόζουμε όλα πάνω στον υποτιθέμενο μέσο χιονοδρόμο, γιατί απλά αυτός είναι κατασκεύασμα και γενικός όρος.

Όλοι έχουμε διαφορετικές ανάγκες και στυλ. Δύο παρόμοιου επιπέδου σκιέρ μπορεί να κάνουν τελείως διαφορετικά πράγματα, που τους επιβάλει να σετάρουν εντελώς διαφορετικά τα σκι τους, η και ο ίδιος σκιέρ θέλει άλλα από το ένα σκι και άλλα από το άλλο.

Τώρα για την ανάλυση (σιγά την ανάλυση δηλαδή, αλλού θα γράφονταν 10 σελίδες για τέτοιο θέμα)...

Αν δεν αναλύσουμε λίγο πιο εκτεταμένα στο φόρουμ του σκι, τέτοια τεχνικά θέματα, που θα το κάνουμε;

Τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις λεπτές παραμέτρους του εξοπλισμού, είναι πολύ σημαντικά για το άθλημα μας και νομίζω είναι από τα πιο ενδιαφέροντα, που μπορεί να καταπιαστεί κανένας.

Καλά και τα θέματα για τον καιρό και τα γενικά και εκδρομικά, αλλά φόρουμ για την χιονοδρομία έχουμε, κυρίως πρέπει να γράφουμε για το σκι και τη σανίδα.

Εγώ προσωπικά προτιμώ να γράφονται πιο πολλά τέτοια θέματα, όπως στα μεγάλα φόρουμ του εξωτερικού...

• Like 1

Καλά και τα θέματα για τον καιρό και τα γενικά και εκδρομικά, αλλά φόρουμ για την χιονοδρομία έχουμε, κυρίως πρέπει να γράφουμε για το σκι και τη σανίδα.

Εγώ προσωπικά προτιμώ να γράφονται πιο πολλά τέτοια θέματα, όπως στα μεγάλα φόρουμ του εξωτερικού...

+1

DALTONS POW ROBBERY.....

Καλά όλα αυτά , και όμορφα εγκυκλοπαιδικά. Είναι και έκφραση και γνώση.

Ωστόσο πρακτικά τα πράγματα είναι πολύ απλά, το σετάρισμα στις δέστρες πρέπει να αφορά πολύ προχωρημένους χιονοδρόμους. Αυτό πρέπει να καταλάβει ο αρχάριος, μέσος αναγνώστης (αναφορικά με το επιπεδό του πάντα σαν σκιερ)

επειδή έχω ξεκινήσει να κάνω πολλά καινούρια σπορ από πάντα, ξέρω πως είναι να "πελαγώνει" κάποιος που κάνει τα πρώτα του βήματα - αν και προσωπικά μου αρέσει πολύ η λεπτομέρια γιατί είναι "χούι" , ωστόσο πρακτικά και μέχρι να ψηθεί ο αθλούμενος η λεπτομέρια ΔΕΝ πρέπει να τον απασχολεί και να υποβάλεται οτι πάντα κάτι φταίει. Πρακτικά πάντα,αναφέρομαι, πάνω στην πράξη.

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

Fidelio συμφωνώ σε αυτό που λες "μέχρι να ψηθεί ο αθλούμενος η λεπτομέρια ΔΕΝ πρέπει να τον απασχολεί και να υποβάλεται οτι πάντα κάτι φταίει". Και εγώ και οι περισσότεροι από εμάς πιστεύω ότι έχουμε ξοδέψει αρκετά χρήματα για να πάρουμε εξειδικεύμενο εξοπλισμό πιστεύωντας ότι έτσι θα βελτιωθούν οι επιδόσεις μας χωρίς πρώτα να έχουμε αποκτήσει τις βάσεις που χρειάζονται για να υποστηρίξουμε αυτόν τον εξοπλισμό. Από την άλλη όμως στο θέμα της δέστρας η λεπτομέρεια είναι αυτήν που θα κάνει την διαφορά κυρίως στον αρχάριο. Σε έναν προχωρημένο σκιέρ όπου και να είναι η δέστρα θα κάνει σκι, ένας αρχαριομέσος όμως που έχει μάθει με carve πέδιλα και κεντραρισμένη την δέστρα αν του δώσεις ένα πέδιλο με την δέστρα καρφωμένη αρκετά εκατοστά πίσω από το κέντρο του σκι θα δυσκολευτεί πολύ να βγάλει στροφή. Εγώ πέρυσι αγόρασα τα ski trab piuma και δέστρες silvretta 500, διάβασα κάποια πραγματάκια στο νετ πριν καρφώσω τις δέστρες αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έβγαλα και άκρη. Τελικά ακολούθησα τις οδηγίες του manual της δέστρας και τοποθέτησα την μύτη της δέστρας(ούτε καν της μπότας μου) στο κέντρο του μήκους(και του βάρους) του σκι. Με το πρώτο χιόνι πήγα τα δοκίμασα στα πηγάδια, αποτέλεσμα? Στην ανάβαση άψογα, ζυγισμένο το πέδιλο στην μύτη του ποδιού μου και ο έλεγχος απόλυτος, στην κατάβαση όμως... τραγωδία, ήταν και το χιόνι πολύ υγρό, κουράστηκα περισσότερο να κατέβω από ότι για να ανέβω. Αν είχα διαβάσει τον "οδηγό" του louis σίγουρα θα είχα καρφώσει διαφορετικά τις δέστρες και θα τα κατάφερνα πολύ καλύτερα στην κατάβαση παρόλο που είμαι αρχάριος

επειδη ειμαι ασχετος με το θεμα,κανω μια ερωτηση με καθε επιφυλαξη.τελικα το πεδιλο του το κατεστρεψαν η οχι του ανθρωπου?

drbalm ακριβώς για τους λόγους που ανέφερες , τρυπάμε το πέδιλο ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ! Αυτό είναι όλο.

Οχι δεν του το κατέστρεψαν , αν βγάλουμε έξω τον παράγοντα επιπεδο τεχνικής του παιδιού , τότε το πέδιλο εκτός πίστας θα είναι μια χαρά και εντός πίστας θα συμπεριφέρεται ΕΛΑΦΡΩΣ πιο σκληρό από όσο πραγματικά ειναι.

Επρεπε όμως να το τρυπήσει εκεί που παίζει το σημάδι. (σε όλα τα σκι υπάρχει αυτό το σημάδι)- τα σεταρίσματα είναι για υποκειμενικό ψάξιμο χιονοδρόμων που έχουν ΠΟΛΥ εμπειρία.

Edited by Fidelio

Επρεπε όμως να το τρυπήσει εκεί που παίζει το σημάδι. (σε όλα τα σκι υπάρχει αυτό το σημάδι)- τα σεταρίσματα είναι για υποκειμενικό ψάξιμο χιονοδρόμων που έχουν ΠΟΛΥ εμπειρία.

and the winner is...

πηρα τηλ την αντιπροσωποια armada και ρωτησα. το σωστο δεν υπαρχει. αλλα για τον μεσω αρχαριο σκιερ freerider που δεν κανει παρκα η σωστη-υποδικνιωμενη απο τον κατασκευαστη θεση ειναι:

το μεσο της μποτας να ειναι στο σημαδη του κατασκευαστη! αυτο το τριγωνακι με την κατακορυφη γραμμη δηλωνει τη υποδικνιωμενη απο τον κατασκευαστη θεση!!!

η οποια αντιστηχει (στα δικα μου πεδιλα) απο το μεσο του πεδιλου, -7 cm.(μεσο ενοω το μεσο! το μηκος του πεδιλου/2)

αρα μου τα τρυπησαν λαθος!! δεν θα παω τωρα να τ αλλαξω, θα τα δοκιμασω πρωτα ενοειται. και μετα ισως να ξανατρυπησω στο +3 της υπαρχουσας θεσης ωστε να μαι στα του κατασκευαστη.μπορει και να τ αφησω ετσι...

Αν εχει κάνει τέτοια βλακεία ο "επαγγελματίας" που στα τρύπησε μήπως να διεκδικούσες αποζημίωση;

οποτε αμα μαλλαξεις το τρυπημα και το βαλεις στο +3 κλεινωντας σωστα την τρυπα με την ταπουλα την ειδικη δεν θα εχεις κανενα προβλημα

DALTONS POW ROBBERY.....

Αν εχει κάνει τέτοια βλακεία ο "επαγγελματίας" που στα τρύπησε μήπως να διεκδικούσες αποζημίωση;

δεν ξερω... παντως να φανταστεις οτι ταξιδεψα 1μιση ωρα να παω κι αλλη τοση ναρθω μονο και μονο για να παω στο μαγαζι τους. επειδη στη θεσσ δεν πουλανε αρμαδα και εκεινοι πουλανε. σκεψου τους αλλους που αγοραζουν και σετ σκι απο κει,...

71490519M_Voelkl_Alley_Montageinfo.jpg

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, στην παραπανω εικονα μας υποδεικνυεται ποια θα ναι η τελικη θεση της δεστρας στο πεδιλο μας αναλογα με τις προτιμησεις του καθενος, θεωρητικα για εκτος τερεν επιλεγουμε το mounting να γινει σε πιο πισω θεση, για freestyle drops και αλλες τετοιες ωραιες καταστασεις επιλεγουμε πιο κεντρικα κλπ, η βελτιστη θεση για να εχουμε ενα "all around" πεδιλακι ποια ειναι εν τελει???? σε παραγγελια που προκειται να κανω στην επιλογη του mounting μου δινει αυτα τα χαρακτηριστικα και πρεπει να τους υποδειξω εγω τη θεση που επιθυμω

Edited by karakw

Αναμεσα στο 0 με το +2 μου ειχαν προτεινει οταν ειχα παρει τα κ2 μου,...σκι σε ολο το βουνο και οχι παρκο..

Και το αφησα στο 0..

Edited by giannis3011

Γιωργο για ποια πεδιλα μιλάμε και για ποια χρήση?

101277.jpg

ηλια τα πεδιλα ειναι τα volkl alley 15/16 με μεση 81, ενα κλασικο gamber πεδιλο, το βρηκα σε καλη τιμη και θελω να βεβαιωθω για τη θεση της δεστρας που θα ειναι μια marker Free Ten Bindung 14/15, η χρηση θα ειναι πολυ απο παντου :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Δε θέλω να σε απογοητεύσω, αλλά αν δεν κάνω λάθος, το Alley είναι παρκάδικο πεδιλάκι. Θα πρέπει να κάνεις αρκετούς συμβιβασμούς αν θα το χρησιμοποιήσεις για all mountain. Στις πούδρες το 81 θα σου είναι λίγο, σε σκληρά χιόνια θα το βρίσκεις μαλακό όπως και στα πολλά γκάζια.

Μακάρι να με διαψεύσεις. Από την άλλη, θες να καρφώσεις 10άρα δέστρα; Λίγη μου φαίνεται...

Σε παρόμοιο set up είχα προτιμήσει μια shizo 13άρα

Παιχνιδιάρικο πάντως, θα υπάρχουν μέρες που δεν θα θες να τα βγάλεις από τα πόδια σου.

Δε θέλω να σε απογοητεύσω, αλλά αν δεν κάνω λάθος, το Alley είναι παρκάδικο πεδιλάκι. Θα πρέπει να κάνεις αρκετούς συμβιβασμούς αν θα το χρησιμοποιήσεις για all mountain. Στις πούδρες το 81 θα σου είναι λίγο, σε σκληρά χιόνια θα το βρίσκεις μαλακό όπως και στα πολλά γκάζια.

Μακάρι να με διαψεύσεις. Από την άλλη, θες να καρφώσεις 10άρα δέστρα; Λίγη μου φαίνεται...

Σε παρόμοιο set up είχα προτιμήσει μια shizo 13άρα

Παιχνιδιάρικο πάντως, θα υπάρχουν μέρες που δεν θα θες να τα βγάλεις από τα πόδια σου.

Γιώργο είναι κλασικό parkpipe πέδιλο συμφωνώ, αλλά θεωρώ πως για τα δεδομένα των βουνών μας οτιδήποτε με μέση πανω απο 85 ως υπερβολη, με αντίστοιχα​ πέδιλα κινουμουν παντα και δεν αντιμετώπισα σοβαρά θέματα με εξαίρεση πολύ παγωμένες καταστάσεις, σχετικά με τη δεστρα που προβληματίζεσαι???

Στάλθηκε από το MotoG3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Εσύ αγόρι μου πας παντού και με οτιδήποτε στα πόδια... :santa:

:shuriken:

• Like 1

Landesskilehrer, Wiener Skilehrerverband, Österreich
(Ski Instructor International Level 3)

Εσύ αγόρι μου πας παντού και με οτιδήποτε στα πόδια... :santa:

:shuriken:

Γεια σου δασκαλε

Στάλθηκε από το MotoG3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

• Like 1