Jump to content
ΜΙΚ

Σημαντικά θέματα ασφαλείας ΧΚΠ

Recommended Posts

Για να βοηθήσω στην κουβέντα, κάθησα και σκάναρα τα 2 κεφάλαια που αφορούν τις χιονοστιβάδες

απο το Ε-Ξ-Α-Ι-Ρ-Ε-Τ-Ι-Κ-Ο βιβλίο του Jimmy Oden: "FREE SKIING How to adapt to the mountain"

Το βιβλίο το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους, όσοι κάνουν σκι εκτός πίστας ... (και όχι μόνον !!!...)

είναι λίγο δύσκολο να το βρείτε αφού δεν πουλιέται σε βιβλιοπωλεία .... ούτε στo Amazon, στους Barnes and Nobles, Betterworld κλπ ..

μπορείτε να το παραγγείλετε απ' ευθείας από τον συγγραφέα Jimmy Oden (Σουηδός Οδηγός Βουνού UΙΑGM που ζει μόνιμα στο Verbier)

μπείτε εδώ http://www.freeskiing.nu/ και θα βγάλετε άκρη ....

κατά την γνώμη μoυ τώρα, είναι πολύ σημαντικό, να ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ όλοι ΒΑΣΙΚΕΣ γνώσεις γύρω από το θέμα ...

δυστυχώς όμως. όσο διάβασμα και να κάνει κάποιος και όσα σεμινάρια να παρακολουθήσει, δεν μπορεί να τα

μετουσιώσει σε ΓΝΩΣΗ, αν δεν υπάρχει η συνεχής τριβή και παρουσία του στο βουνό ....

και αντίθετα, αν κάποιος βρίσκεται συνεχώς στο βουνό, χωρίς όμως να έχει τις θεωρητικές γνώσεις που απαιτούνται

για να καταλάβει και να ερμηνεύει το τι συμβαίνει γύρω του, θα λέει αρλούμπες και θα προσπαθεί να εξηγήσει τα φαινόμενα με όρους μαγείας ....

συμφωνώ απολύτως με τον Λούη:

Ας εκθέσουμε λοιπόν τις προτάσεις μας, τις γνώσεις μας και τις εμπειρίες μας, ώστε να βρούμε κοινό στόχο, χωρίς οργή και εγωισμούς, γιατί απλά δεν χωράνε εγωισμοί στην κίνηση και στην συμπεριφορά στο βουνό, σε βάθος χρόνου...

Όποιος το έκανε το πλήρωσε, η θα το πληρώσει και γι αυτό προσπαθούμε ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητες, τις γνώσεις και την εμπειρία του, να γίνουμε ακόμα καλύτεροι και ασφαλέστεροι (ανάλογα φυσικά και με το πόσο ρίσκο θέλει να πάρει κάποιος), για τον εαυτό μας και για τους άλλους, επιμορφώνοντας και εξοπλίζοντας, πρώτα τον εαυτό μας και μετά και τους γύρω μας, πότε παίρνοντας γνώμη και γνώση από τους καλύτερους και πότε δίνοντας τα φώτα μας σε λιγότερο γνώστες...

άκουσα πράγματα εδώ μέσα και μου σηκώθηκε η τρίχα κάγκελο ....

στα χρόνια τα δικά μου, αν κάποιος τολμούσε έστω και να εκφράσει την άποψη ότι είναι "ειδικός" στο βουνό,

αυτόματα αποκλειόταν από τους άλλους και θεωρούνταν επικίνδυνος ....

δεν τολμούσαν να ισχυριστούν κάτι τέτοιο άνθρωποι, οι οποίοι είχαν φάει με το κουτάλι όχι μόνο ΟΛΑ τα χειμερινά ελληνικά βουνά,

αλλά είχαν οργώσει τις κορφές των Άλπεων και είχαν μαζέψει όλα τα πτυχία της ENSA .....

αυτό που μάθαινες και άκουγες μόνιμα ήταν ότι ΕΣΥ πρέπει να σεβαστείς και να προσαρμοστείς στο βουνό και όχι

να φέρεις το βουνό στα μέτρα σου (= αυτό που βλέπω να ζητάνε όλοι σήμερα, να κάνουν τα βουνά παιδικές χαρές και ασφαλή πάρκα ....)

διαβάστε προσεκτικά αυτά που λέει ο Jimmy Oden ....

λέει και κάτι άλλο στον πρόλογο του:

"... I still remember all the questions I used to ask myself when I first started skiing full-time.

Knowing what I know today, this is the book I wish I' d had but never found back then ..."

σας έχω κάνει τα κεφάλαια για τις χιονοστιβάδες ----> αρχείο pdf ....!!!

κατεβάστε το αρχείο από εδώ ή εναλλακτικά από εδώ (μπείτε σαν free users) ....

Ας δούμε λοιπόν τις χιονοστιβάδες, με πολύ πιο απλούς όρους και πολύ απλή γλώσσα ...!!!

Avalanche0000.jpg

Avalanche0001.jpg

Avalanche0002.jpg

Avalanche0003.jpg

Avalanche0004.jpg

Avalanche0005.jpg

Avalanche0006.jpg

Avalanche0007.jpg

Avalanche0008.jpg

Avalanche0009.jpg

Avalanche0010.jpg

Avalanche0011.jpg

Avalanche0012.jpg

Avalanche0013.jpg

Avalanche0014.jpg

Avalanche0015.jpg

Avalanche0016.jpg

Avalanche0017.jpg

Avalanche0018.jpg

Avalanche0019.jpg

Avalanche0020.jpg

Edited by panpanou

dropdown.gif

... δει γαρ με συνεχώς αποπλανώμενον, τελειώσαι τον δρόμον ...

Avalanche0021.jpg

Avalanche0022.jpg

Avalanche0023.jpg

Avalanche0024.jpg

Avalanche0025.jpg

Avalanche0026.jpg

Avalanche0027.jpg

Avalanche0028.jpg

Avalanche0029.jpg

Avalanche0030.jpg

Avalanche0031.jpg

Avalanche0032.jpg

Avalanche0033.jpg

Avalanche0034.jpg

Avalanche0035.jpg

Avalanche0036.jpg

Avalanche0037.jpg

Avalanche0038.jpg

Avalanche0039.jpg

Avalanche0040.jpg

Avalanche0041.jpg

Avalanche0042.jpg

Avalanche0043.jpg

Avalanche0044.jpg

dropdown.gif

και βέβαια η πεμπτουσία ΟΛΗ είναι αυτό το check list, το οποίο θα φρόντιζα να το μάθω ΑΠΕΞΩ κι ανακατωτά .....

Avalanche0041.jpg

Avalanche0042.jpg

Edited by panpanou

dropdown.gif

και για να μην ζορίζεστε με τις εικόνες σας ξαναθυμίζω ότι τις έχω κάνει αρχείο pdf .... :rolleyes:

κατεβάστε το αρχείο από εδώ ή εναλλακτικά από εδώ (μπείτε σαν free users) ....

και θα σας συμβούλευα να το τυπώσετε (44 σελίδες ...)

Edited by panpanou

dropdown.gif

Το βιβλίο είναι εκπληκτικό - δεν πρέπει να λείπει απο κανενός μας την συλλογή. Και τα άλλα κεφάλαια έχουν εξίσου πολύ ενδιαφέρον.

(είχα κατεβάσει παλιά το pdf από το site , και είχα ξεκινήσει να το μεταφράζω. Μετά όμως απο καιρό είχα χάσει το αρχείο και την πηγή , όσο και να googlara δεν το έβρισκα - thanx panpanou ήταν μια πολύ ευχάριστη εκπληξη η καταχωρησή σου , όπως πάντα πολύ χρήσιμες οι παρεμβάσεις σου. ) :rolleyes:

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

Όποιος θέλει το βιβλίο, το οποίο αξίζει να το έχεις και να το μελετάς συχνά, ας το παραγγείλει εδώ...

Το είχα ξαναβάλει πριν από 3 χρόνια και πραγματικά θα ήθελα να μάθω αν το αγόρασε κάποιος, έστω και από περιέργεια.

Ίσως τότε να φάνταζε υπερβολή, στους πιο πολλούς, αλλά πιστεύω, ότι σιγά σιγά έχει ωριμάσει στο μυαλό πολλών σκιέρ (χιονοδρόμων γενικά), ότι οι χιονοστιβάδες είναι πιθανός παράγοντας στο βουνό.

Η ολοένα και μεγαλύτερη εξάπλωση του σκι εκτός πίστας και εκτός ορίων χιονοδρομικών κέντρων, γεννάει την ανάγκη για ενημέρωση και γνώση, τουλάχιστον σε πρώτη φάση και μετά σε εξοπλισμό και εκπαίδευση και αυτό είναι καλό.

Ο μακαρίτης ο Doug Coomps έλεγε...το σκι θα ήταν το καλύτερο σπορ στον κόσμο, αν δεν υπήρχαν οι χιονοστιβάδες...

Αυτό βέβαια προσθέτει στη μαγεία του και ξεχωρίζει ένα σπορ που θα ήταν απλά fun, όπως τόσα άλλα...

Τώρα είδα ότι είχε βάλει και ο panpanou το λινκ του βιβλίου...

Συγγνώμη για την επανάληψη...

Edited by louis

Πανπανου, πολύ ενδιαφέρον το βιβλίο!! Κάτι τέτοιο αναζητούσα.... Το παρήγγειλα ήδη μαζί με άλλα σχετικά με τη χιονοδρομία βιβλία!

Να επισημάνω, για όποιον άλλο ενδιαφέρεται, ότι το βιβλίο υπάρχει στο Amazon και μάλιστα σχεδόν στο μισό κόστος....

http://www.amazon.co.uk/Free-Skiing-How-Ad...0429&sr=8-1

Πανπανου, πολύ ενδιαφέρον το βιβλίο!! Κάτι τέτοιο αναζητούσα.... Το παρήγγειλα ήδη μαζί με άλλα σχετικά με τη χιονοδρομία βιβλία!

Να επισημάνω, για όποιον άλλο ενδιαφέρεται, ότι το βιβλίο υπάρχει στο Amazon και μάλιστα σχεδόν στο μισό κόστος....

http://www.amazon.co.uk/Free-Skiing-How-Ad...0429&sr=8-1

είχα γράψει ότι το βιβλίο δεν πουλιέται στο Amazon κλπ. αλλά φαίνεται ότι από τότε έχει αλλάξει η πολιτική διάθεσης του.

Χαίρομαι που το βρήκατε και μάλιστα στην μισή τιμή .... :rolleyes:

Η γνώμη μου είναι να ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΣΚΙ .....!!!! είναι πραγματικά ένα εκπληκτικό βιβλίο .....

dropdown.gif

Περι Παρνασσου χιονοστιβάδας και διάφορα , πάνω στο "χασομέρι"

Η χιονοστιβάδα στο λούκι του Ηρακλή είναι και ίσως η μόνη που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό συμβάν... την εχω δει να φευγει αρκετες φορές οπως και την εχω σκιαρει πεσμένη ανάμεσα απο καλους ογκους χιονιου.

οπως την είδα και περσι που ηταν μια σαιζον με πολλές μέρες που χαρακτηριζονται ασταθές.

Αν θυμάμαι καλά πριν 3-4 χρόνια "ντοπιος ειδικος" του βουνου ξεθάφτηκε απο τον Κώστα Οικονόμου που ειχε σφηνωθεί μέχρι το στήθος σε αυτην την χιονοστιβάδα... Φυσικά και την έκοψε μόνος του.

Τεσπά ο Παρνασσός ειναι ενα ιδανικο χιονοδρομικό για να μάθεις στη πράξη με λιγοστό πραγματικό ρίσκο* αυτα που διαβαζεις στα βιβλία/σεμινάρια, ....στο τερέν με την πλάκα να γλυστράει δοκιμάζονται πέρα απο τις θεωρητικές γνώσεις,η ψυχολογια και η δυνατοτητα διαχειρισης κρισιμων περιπτωσεων σε συνθηκες σωματικής και ψυχικής κοπωσης.

Αλλά το μεγαλύτερο λάθος είναι για τον "δειλό" που δε παει εκει... (λες και δεν εχουμε κατεβει μαζι Μιχάλη με ασταθή χιονια στο Παρνασσό χεχ ή δεν θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε... Το τελευταιο σκι που καναμε ήταν σε συνθηκες που τσουλαγε χιονι οπως τσουλησε και ηρθες μαζι, οτι και να νομιζεις οτι ξερεις για μια πλαγια αυτη υπακουει σε καποια συνθηκη που εκεινη τη στιγμη παιζει να την αγνοεις και θα ξεκολλησει εκει που εισαι σιγουρος)

... ή ο δειλός αν ειναι καντέμης δεν θα τύχει να κατεβει το βουνο στην Περιφερειακή την ώρα πουπερναει... Εχει πολυ μα παρα πολυ περισσοτερες πιθανοτητες απο το να κοψει f16 χιονοστιβάδα και να εισαι εκει...

Επισης επειδή έδωσες μια συμβουλή λιγο άστοχη. Σε συνθηκες που υπαρχει επικινδυνοτητα εστω 2-3 και θελετε να κανετε σκι στα απατητα του βουνου, ξεκινηστε το πρωι απο της Φτερολακκας οχι απο των Κελλαριων, μην πάτε το μεσημέρι σε Βορεια-ΒορειαΑνατολικά λουκια.

Τεσπά επειδή είμαι και προληπτικός και δεν ξέρω και αν εισαι σαββατογεννημένος και μας ευχηθηκες διαφορα, να θυμηθω να αλλάξω μπαταρίες στο arva μου και να γραψω και μια διαθήκη.

υγ. θα νιωθω πιο ανασφαλης οταν στα μικρά χιονοδρομικά μας βρεθουν καμια 200αρια speedflyerς πανω απο το κεφάλι μου... :P

Επισης επειδή έδωσες μια συμβουλή λιγο άστοχη. Σε συνθηκες που υπαρχει επικινδυνοτητα εστω 2-3 και θελετε να κανετε σκι στα απατητα του βουνου, ξεκινηστε το πρωι απο της Φτερολακκας οχι απο των Κελλαριων, μην πάτε το μεσημέρι σε Βορεια-ΒορειαΑνατολικά λουκια.

υγ. θα νιωθω πιο ανασφαλης οταν στα μικρά χιονοδρομικά μας βρεθουν καμια 200αρια speedflyerς πανω απο το κεφάλι μου... :P

Για να προτείνουμε ας πούμε μια πιθανή διαδρομή για κάποιον που δεν έχει παιδιεία για χιονοστιβάδες ώστε και πούδρες να κάνει και να μην κινδυνέψει.

Για μένα η μέθοδος που κάνω πάντα είναι: Ξεκινάω απάτητα Ηρακλή Βάκχου Οδυσσέα, και μόλις τελειώσουν περνάω Φτερόλλακα. Ξεκινάω με Σαχάρα (αν δεν είμαι ο πρώτος) και αν είμαι πρώτος απλά ξεχνάω τη Σαχάρα. Συνήθως προσωπικο του ΧΚΠ την κατεβαίνει όπως και το πίσω από τον Ηρακλή. Αν έχουν περάσει πίσω από τον Ηρακλη περνάω Φτερόλλακα από εκεί.

Ανάλογα με το πόσοι έχουν κατέβει Σαχάρα την πάω όσο πιο (αριστερά όπως κατεβαίνεις) μπορώ. Το κεντρικό της Σαχάρας δεν ξεκολλάει ποτέ. Μέχρι τότε όσες φορές έχω κάνει σκι στον Παρνασσό κάποιοι έχουν περάσει και τα υπόλοιπα οπότε πια δεν υπάρχει πλάκα να ξεκολήσει τις έχουν ξεκολήσει. Αποφεύγω το τέρμα Αριστερά της Σαχαρας κάτω από την Αρνόβρυση αυτη είναι η δεύτερη πιο δυναμική πλάκα του βουνού.Αποφεύγω Καλλιόπη ειδικά από πάνω. Αποφεύγω την Καλλίοπη 2 αλλά και οι δύο Καλλιόπες κάποια στιγμή ξεκολλάνε και τις βλέπεις από το 7. Αποφύγω 14 αλλά και αυτό το ξεκολλάνε άλλοι πρωτα.

Το παραπάνω ισχύει μέρες με πολύ κόσμο που κάνουν άλλοι τον ξεκολλητή. Μέχρι να το κάνεις έχει πάει 11 και γενικά πολύς κόσμος έχει περάσει οπότς δεν έχει μείνει κάποια πλάκα που δεν έχει φάει τάσεις. Μέρες με λίγο κόσμο θα περπατήσω μέχρι την άκρη του πίσω από τον Ηρακλή και θα μιλήσω με το προσωπικό. Το σύστημα όλο αλλάζει και ουσιαστικά δεν βγαίνω από Κελλάρια μέρες που δίνει άνοδο θερμοκρασίας (και το ΧΚΠ βγάζει τα high) που τις θεωρώ και τον μεγάλο κίνδυνο. Κελλάρια ένα είναι το σημείο που ξεκολλάει αλλά κάθε μέρα μπορείς με μια δυο ερωτήσεις στους σωστούς ναθρώπους να σου πουν αν είναι επικίνδυνο να πας. Αν είναι δεν πας.

Αν έχει ομίχλη και ξεκιναω από Φτερόλλακα πρώτα έλεγχος του pack στην άκρη της 6 και από δεξιά και από αριστερά, συζήτηση με το προσωπικό και πολύ προσεκτική κίνηση ειδικά αν θες να κατέβεις πρώτος Καλλιόπη. Συνήθως pister θα δεχτεί να πάμε παρέα να την κόψει. Για τα από πάνω από την 14 λούκια κλπ ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ πριν πάει προσωπικο του ΧΚΠ. Grande coloir και το δίπλα...απλά ποτέ με πάνω από low κίνδυνο.

Ποιές είναι οι συμβουλές σας για μια τέτοια πρόταση?

Πολύ πιο έμπειροι από εμένα το 1987 πρώτη φορά μου έδειξαν αυτή τη μέθοδο και ακόμα και το 2010 την αναθεωρούν την οποία μιας και θεωρώ τον εαυτό μου μη ειδικό στο βουνό την ακολουθώ. Παναγιώτη για πες μια ακόμα καλύτερη όπως ξέρεις μαζί σου έχω κάνει τα καλύτερα σκι και είμαι σίγουρος ότι θα κάνω ακόμα καλύτερα. Τετάρτη ήταν 03.00 το πρωί 3450 στο Μητέρα.

Υ.Γ. Έχεις δει βίντεο σου να καρβάρεις τον Περικλη. Φαντάσου 200 nickel να τον κατεβαίνουν?

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

(μην αρχίσετε πάλι ;) ...)

Για να δούμε και κανα βίντεο. Το παρακάτω να δεις τι μου θυμίζει , τι μου θυμίζει ... :P

YouTube Video ->

ας δούμε και ένα ποιο "θεατρικό"

YouTube Video ->
Edited by Fidelio

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

Αν θυμάμαι καλά πριν 3-4 χρόνια "ντοπιος ειδικος" του βουνου ξεθάφτηκε απο τον Κώστα Οικονόμου που ειχε σφηνωθεί μέχρι το στήθος σε αυτην την χιονοστιβάδα... Φυσικά και την έκοψε μόνος του.

σωστά...αρα έχουμε εναν το slavek στην καλιοπη και εναν το local στο λουκι που λες...αυτά ειναι τα γνωστα σοβαρότερα περιστατικά εως τωρα....τις παρασύρσεις από sluff δεν τις μετραω.

και επαναλαμβάνω οτι τα lift served off piste areas του παρνασσού μεχρι τωρα δεν εχουνε δωσει...σοβαρό θαψιμο......κανενα τραυματισμό ή θανατο ....αυτό ειναι γεγονός και πρεπει να το αξιολογούμε για να μην θεωριτικόλογούμε άστοχα και με κορωνες "θα σκοτωθεί κοσμος".....και γιαυτό και γω θεωρω αυτη την περιοχή low risk -μονο ομως να συμπληρωσω τωρα...., για έμπειρους-αυτό δεν σημαινει ότι υπό εξαιρετικές συνθηκες δεν μπορεί να δωσει γερη slab ή να γινει δυστυχημα ή ότι θα ειμαστε απρόσεχτοι...

Τεσπά ο Παρνασσός ειναι ενα ιδανικο χιονοδρομικό για να μάθεις στη πράξη με λιγοστό πραγματικό ρίσκο* αυτα που διαβαζεις στα βιβλία/σεμινάρια, ....στο τερέν με την πλάκα να γλυστράει δοκιμάζονται πέρα απο τις θεωρητικές γνώσεις,η ψυχολογια και η δυνατοτητα διαχειρισης κρισιμων περιπτωσεων σε συνθηκες σωματικής και ψυχικής κοπωσης.

σωστός

Edited by SPR

Tυρίας μια συλλογή προφορικών που πήρε το αυτί μου μπορεί να μη τα θυμάμαι αυτολεξή:

1988: "Παιδάκια στον Τυρία δεν θα πηγαίνεται ποτε αν υπάρχει κίνδυνος για χιονοστιβάδα. Είναι Νότια Πλαγιά και μπορεί να ξεκολλήσει ακόμα και το μεσημέρι. Η χιονοστιβάδα είναι πολύ δυνατή και μπορεί να φτάσει ακόμα και στον δρόμο. Έχει 4-5 χιονοστιβάδες που ξεκολλάνε κάθε χρόνο, η πρώτη Βόρεια που σκάει Μπακαλούκα, η δεύτερη κάπου στη μέση του δρόμου που έχει φτάσει μέχρι το οροπέδιο πολύ παλιά η Τρίτη πάνω στη διαδρομή και η τέταρτη και πιο επικίνδυνη αύτή που θα περάσει πάνω από τα κάθετα βράχια. Παλιά που είχε πολλά χιόνια το βουνό εδώ είχαν πεθάνει άνθρωποι μέρα μεσημέρι".

2006: "Η χιονοστιβάδα που έσκασε είχε μήκος 700 μέτρα και ήταν από φρέσκο χιόνι ύψους 30-40 πόντους. Eυτυχώς δεν έσκασε στο δρόμο. Potentially deadly δε σε βγάζαμε από εκεί σε 10 λεπτά με τίποτα ακόμα και με τα καλύτερα search and reascue. Aν είχαμε εκρηκτικά θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα κάναμε το πρωί. Είμασταν πάρα πολύ τυχεροί.".

2009: "By looking at it you should really have some measures that will protect skiers and boarders due to its south orientation it can never really be safe. It think really there is no other way than explosives to solve it. What i really see as dangerous is the fact that the rocks that seem to protect you from avalanches can really be "flown over" by the speed. You might be at a place that appers safe down the route and suddenly over the rock the monster will appear. With explosives in the morning you can just check the pack every two hours and if it appears unstable you have to close the lifts. This is what we do in our Southern slopes. When you ski i suggest only ABS and a beacon just in case. With a big snowfall you die here no point in rescuing anybody if you are unlucky you die in rock if you are lucky you die buried. The pack, once it stops, will be so strong you cant breath if buried. Its fucking south this will be concrete once it stops. So just ABS and something to locate you and you are as safe as you can be. Great ride though you gotta have a lift here"

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

MIK αυτά που μας μεταφερεις τα διβαζω προσεκτικά και τα αξιολογώ... οι ιστορικες μαρτυρίες ειναι πολυ χρησιμες

δυο πραματα να πω..

οι ανθρωποι που πεθαναν από τι πεθαναν ? από θαψιμο σε χιονοστοιβαδα? φορουσαν σκι? ποσοι πεθαναν? τεσπα πως εγινε? για να μην ειναι ετσι αοριστα τετοια περιστατικά...

και αν μπορείς να τα βαλεις αυτό τό περιστατικό(2006) ή και τα άλλα στο googgle earth να τα δουμε και να τα συμπληρωσουμε με .kmz

το περιστατικό του 2006 ηταν slab ή sluff, εγινε μονη της ή κατι άλλο?

να εχεις υπόψη ότι οι ανθρωποι μπορεί να υποεκτιμοούν ή υπερκτιμουν το φαινόμενο αυτό ειτε από αγνοια ειτε από ελλειψη εμπειρίας(πχ ειναι σκιερ ή όχι).

οι ανθρωποι που πεθαναν από τι πεθαναν ? από θαψιμο σε χιονοστοιβαδα? φορουσαν σκι? ποσοι πεθαναν? τεσπα πως εγινε? για να μην ειναι ετσι αοριστα τετοια περιστατικά...

[

Παλιά πολύ είχε γίνει μάλλον τη χρονιά που οι ντόπιοι λέγαν ότι το οροπέδιο είχε φτάσει στο δρόμο και είχαν ξεκολήσει στην Αγόριαννη τα θηρία που είναι ορατές ακόμα οι διαδρομές τους. Θα ρωτήσω το σκ. Προφανώς δε φορούσαν σκι. Μπορεί να είναι και θρύλος αλλά το έχω ακούσει και στην Αράχωβα.

Κανονικά χρεώνω για τα kmz αλλά κάτι θα κάνουμε. Περίμενε γιατί πήζω στο γραφείο την απεργία μου μέσα

2006 θα ρωτήσω το σκ

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Μέχρι τότε όσες φορές έχω κάνει σκι στον Παρνασσό κάποιοι έχουν περάσει και τα υπόλοιπα οπότε πια δεν υπάρχει πλάκα να ξεκολήσει τις έχουν ξεκολήσει.

Το παραπάνω ισχύει μέρες με πολύ κόσμο που κάνουν άλλοι τον ξεκολλητή. Μέχρι να το κάνεις έχει πάει 11 και γενικά πολύς κόσμος έχει περάσει οπότς δεν έχει μείνει κάποια πλάκα που δεν έχει φάει τάσεις.

ΜΙΚ είααι λάθος με την τακτική αυτή. Το ότι έχει περάσει κόσμος από μιιά πλαγιά , ειδικά όταν ο κίνδυνος προέρχεται από slab ,δεν την κάνει καθόλου πιό ασφαλή από την δίπλα που είναι απάτητη. Η πλάκα έχει τεράστια μάζα και δύναμη συνοχής και αν δεν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες γιά να ξεκολλήσε, το πέρασμα των σκιέρ μπορεί να είναι μιά απλή γρατσουνιά στην επιφανεια της. Οταν έρθει η ώρα της (αυξηση θερμοκρασίας, υγρό σύννεφο κλπ) θα ξεκολλήσει μόνη της η με την παραμικρή ενόχληση. Μέχρι τότε μπορει να χοροπηδάνε επάνω εκατό κανίβαλοι και να μην καταλαβαίνει χριστό. Μπορείς να δεις άπειρα βιντεάκια με σκιέρ να παρασύρονται από πλάκα που είναι γαζωμένη από ίχνη.

Θα επανέλθω με περισσότερες λεπτομέριες , το βράδυ.

ΜΙΚ είααι λάθος με την τακτική αυτή. Το ότι έχει περάσει κόσμος από μιιά πλαγιά , ειδικά όταν ο κίνδυνος προέρχεται από slab ,δεν την κάνει καθόλου πιό ασφαλή από την δίπλα που είναι απάτητη. Η πλάκα έχει τεράστια μάζα και δύναμη συνοχής και αν δεν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες γιά να ξεκολλήσε, το πέρασμα των σκιέρ μπορεί να είναι μιά απλή γρατσουνιά στην επιφανεια της. Οταν έρθει η ώρα της (αυξηση θερμοκρασίας, υγρό σύννεφο κλπ) θα ξεκολλήσει μόνη της η με την παραμικρή ενόχληση. Μέχρι τότε μπορει να χοροπηδάνε επάνω εκατό κανίβαλοι και να μην καταλαβαίνει χριστό. Μπορείς να δεις άπειρα βιντεάκια με σκιέρ να παρασύρονται από πλάκα που είναι γαζωμένη από ίχνη.

Πράγματι όπως αναφέρω και στο προηγούμενο post η διαδρομή που προτείνω ισχύει μόνο για μέρες με slush και μέρες που δεν προβλέπουμε αλλαγή θερμοκρασίας και πάνω από κάποιες μοίρες ηλιοφάνειας. Γράφω ρητά ότι τα παραπάνω δεν ισχόυν για μέρες με πρόβλεψη για άνοδο θερμοκρασίας που το χιονοδρομικό βγάζει τα high. Αν έχουμε λιακάδα πρόβλεψη για άνοδο, slabs, ανοιχτά λιφτ, no avalanche control, και το χιονοδρομικό δε βγάλει high κάποιος πρέπει να πάει φυλακή. To βουνό είναι ασφαλές μόνο για speedflying και αυτό είναι δήλωση pister του les arcs που δεν πετάει.

Άν έχει slab με Βοριά ο Παρνασσός θα το κόψει ή ο πρώτος ή κανένας(μη το πάρετε σα statement αλλά είναι γενικά κοντά στην αλήθεια).

Σαφως και όταν οι ώρες ηλιοφάνειας στην διαδρομή που προτείνω είναι λιγότερες από 2-3 και υπό μοίρες λιγότερες των 20-25 οι διαδρομές είναι όπως λέει ο ειδικός που τις ξέρει ασφαλέστατες αν περαστούν από 5-6 άλλους πρώτα. Κοινώς οι διαδρομές είναι επικίνδυνες μόνο Απρίλη και μέρες που μπαίνει Νοτιάς. Τον Απρίλη μόνο εγώ και εσύ θα είμαστε πίστεψέ με.

Καμιά από αυτές τις πλαγιές αν τις περάσουν άλλοι δεν έχει κίνδυνο από sluff αλλά σε αυτό δεν είμαι απόλυτος. Να έχει φρύδια η Αρνόβρυση 5 μέτρα ψηλά, να την περάσεις να μη φύγει το φρύδι και να το κόψει ο επόμενος πχ? Να το φας στο grande άντε να κάνεις τσουλήθρα 30 μέτρα (δεν έχει βράχια παρακάτω)? Η 14? Που να βρούν δύναμη? Θα μου πεις στην Καλλιόπη να σε πετάξει στο βράχο? Αλλά πως να μην την έχει ξεκολήσει ο προηγούμενος? Debatable εξαρτάται από τους πόσους προηγούμενος και πόσο πριν.

Δεν θα τολμούσα ποτέ να προτείνω διαδρομή Τυρία με slab νομίζω είναι σαφές, και ούτε και με sluff όπως είπε ο Γάλλος που το ξέχασα να το γράψω.

Για υγρές no comment. Στη πράξη το σκ(πολύ χλωμό) αλλιώς σε κάνα μήνα. Αν τη φάμε κι από υγρή στο Παρνασσό είμαστε για lotto. Επίσης θα είμαστε για μαργαρίτες στο βουνό χλωμό για σκι.

Επί υγρού σύννεφου συμφωνώ απόλυτα μαζί σου αλλά πάντα...όταν έχει ακόμα και τάση για ομίλη ΔΕΝ ΠΑΜΕ σε τέτοιες διαδρομές. Λούκι δίπλα στην 6 άντε και μια Καλλιόπη αν δεν έχει πάνω από 50 πόντους φρέσκο το συζητάμε στο λίφτ σε κάθε περίπτωση μετά από έλεγχο του pack.

Ευχαριστώ για την επισήμανση της ασάφειας(αν τα είχα γράψει έτσι εκτός από σένα και άλλους 10 άντε 20 εδώ μέσα θα τα καταλάβαινε κανένας?)

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Δεν ξέρω ρε παιδιά, αλλά.... εγώ που δεν ξέρω πολύ καλά το συγκεκριμένο βουνό, δεν έχω προς το παρόν γνώσεις για χιονοστιβάδες και λατρεύω τα εκτός, περισσότερο μπερδεύτηκα με όλη τη συζήτηση παρά διαφωτίστηκα!

Τελικά πόσο επικίνδυνο είναι το εκτός στον Παρνασσό και πότε; Ρωτώ γιατί οι πίστες στο συγκεκριμένο βουνό δε με ενθουσιάζουν αλλά κάποιες διαδρομές όπου με πήγαν κάποιο φίλοι πέρσι, σε λούκια προς τη Φτερόλακκα (από το Δία με λίγο περπάτημα) και τα εκτός από Ερμή προς το πάρκινγκ, μου άρεσαν πολύ και θέλω να τις ξανακάνω.

Αν επιλέξω μέρες με χαμηλό κίνδυνο από χιονοστιβάδες από την επίσημη ενημέρωση του ΧΚ είμαι καλυμμένος; Μέχρι να αποκτήσω πιο καλές γνώσεις και καλύτερη προσωπική κρίση, μέχρι πιο επίπεδο επικινδυνότητας βάσει της ανακόινωσης του ΧΚ, πρέπει να αποφέυγω τα εκτός στη Φτερόλακκα και στο πάρκινγκ; Το ΧΚ βγάζει ανακοινώσεις για χιονοστιβάδες πάντα ή κάποιες μέρες το "ξεχνάει"; Και είναι οι ανακοινώσεις αυτές αξιόπιστες;

Edited by KSpecial

Αν επιλέξω μέρες με χαμηλό κίνδυνο από χιονοστιβάδες από την επίσημη ενημέρωση του ΧΚ είμαι καλυμμένος;

Όχι, ποτέ δεν είσαι καλυμμένος, εκτός κι αν δώσουν κίνδυνο 0...

Μην ακούς πολλά γενικά.

Πάρε και διάβασε βιβλία και άσε όλους εμάς εδώ να λέμε τα διάφορα...Σοβαρά τώρα το εννοώ...

Αυτό που είναι όμως σημαντικό όμως, σε ένα μέρος, που δέχεται συνεχώς και για χρόνια επιβάρυνση από χιονοδρόμους, σε όλες τις συνθήκες καιρού, χιονιού και χρονικού εύρους μέσα στο Χειμώνα και την Άνοιξη, είναι το ιστορικό του.

Και το ιστορικό του Παρνασσού σαν χιονοδρομικό, είναι ελάχιστα βεβαρημένο, παρόλο που έχουν σημειωθεί κάποια ελάχιστα συμβάντα, σε ιδιαίτερες συνθήκες, με πολλά χιόνια και με αέρα που εναποθέτει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες χιονιού από το συνηθισμένο, κατά τόπους.

Τι θέλω λοιπόν να πω;

Με κάποια επιμόρφωση, εξοπλίζοντας τον εαυτό μας και την παρέα μας με τον κατάλληλο εξοπλισμό, εξασκούμενοι σε αυτόν, παίρνοντας πληροφορίες για το ιστορικό της χιονόπτωσης, κάθε χρονιά, αλλά πάνω απ' όλα μαθαίνοντας να "διαβάζουμε" το βουνό και αποφεύγοντας, όσο μπορούμε, τα λάθη στην κίνηση μας σαν άτομα και σαν ομάδα, ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο, χωρίς να σημαίνει ότι τον μηδενίζουμε...

Το να μην κάνεις σκι εκτός πίστας, και ιδιαίτερα σε μέρες με φρέσκα χιόνια, είναι μια άλλη επιλογή, που για να είμαστε λογικοί, δεν υφίσταται, τουλάχιστον για τους περισσότερους πλέον εδώ μέσα, επομένως όλοι λαμβάνουμε ρίσκο, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο...

Τη διαφορά λοιπόν την κάνει η οργάνωση και η συνεχής επιμόρφωση.

Επαναλαμβάνω όμως ότι το ιστορικό του χιονοδρομικού του Παρνασσού δεν είναι τέτοιο, που να μας κάνει να είμαστε συνέχεια με το φόβο, απλά πρέπει να έχουμε το νου μας...

όσοι είστε διαβαστεροί, ρίξτε μια ματιά και εδώ ....

όσοι είστε ακουστικοί τύποι, μαζευτείτε γύρω από το τζάκι για να ακούσετε θρύλους και ιστορίες για τέρατα ....

θέλω να θυμίσω, (σε όσους δεν το γνωρίζουν ήδη) ότι το δυστύχημα του 2005 στο Μαίναλο, έγινε σε μιά πλαγιά

που η κλίση της δεν ξεπερνά το 30 % , κάτι δλδ σαν πίστα μπλε-κόκκινη για μεσαίου επιπέδου σκιέρ, ήταν δε μια wet slab ....

όσοι πάτε εκεί (να πάτε όμως κάποια φορά ... αξίζει να δείτε το μέρος και την κλίση της πλαγιάς και

επιπλέον να αποτίσετε φόρο ανάμνησης στους χαμένους συναδέλφους μας στα βουνά ...)

όσοι λοιπόν πάτε εκεί που έγινε το δυστύχημα, θα αδυνατείτε να πιστέψετε ότι σε εκείνο το σημείο μπορεί να έχασαν την

ζωή τους 5 άνθρωποι ορειβάτες ....

το βουνό, ΣΕ ΟΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ και να είναι κανείς, είναι ΒΟΥΝΟ ... δεν είναι ο δρόμος της γειτονιάς μας, ούτε η αυλή του σπιτιού μας ...

είναι το φυσικό περιβάλλον και είναι αδύνατο να γίνει ποτέ ασφαλές πάρκο και παιδική χαρά, για να κάνουμε εμείς τα παιδάκια σκι και SB ...

και αντί λοιπόν, όσοι πάμε στα βουνά, να ασχολιόμαστε και να συζητάμε ΑΥΤΑ ΤΑ θέματα,

αντί να προσπαθούμε να αποκτήσουμε το snow sense ή το mountain sense

η κύρια ενασχόληση μας εδώ μέσα είναι αν άνοιξε ή δεν άνοιξε το τάδε λιφτ, αν περιμέναμε 5 ή 15 λεπτά στα εισιτήρια,

αν ο Δρίβας, ο Τσεκούρας και δεν ξέρω εγώ ποιος άλλος μύρισε ή όχι καλά τα νύχια του για να μας πεί ΑΚΡΙΒΩΣ τι καιρό θα κάνει,

και ένα σωρό άλλες μπούρδες ....

αν με εννοείτε δλδ, έχουμε γίνει ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ και καταναλώνουμε βουνό και χιόνι

και ανάλογες έχουν γίνει οι απαιτήσεις μας ....

έχουμε γίνει δλδ σαν τις κυράτσες στα ακριβά μαγαζιά του Κολωνακίου ....

και το φοβερό είναι ότι από πίσω, έρχονται και μας διαβάζουν και μας μιμούνται, δεκάδες ή εκατοντάδες νεώτεροι

που τώρα ξανοίγονται στα βουνά, οι οποίοι σχηματίζουν ακριβώς αυτή την νοοτροπία .... της κυράτσας στο Κολωνάκι

που τα θέλει όλα έτοιμα και τέλεια .... διότι πληρώνει ....

o tempora .... o mores ....* (= ω καιροί, ω ήθη ...)

* στα λατινικά ... :rolleyes:

Edited by panpanou

dropdown.gif

αν με εννοείτε δλδ, έχουμε γίνει ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ και καταναλώνουμε βουνό και χιόνι

και ανάλογες έχουν γίνει οι απαιτήσεις μας ....

έχουμε γίνει δλδ σαν τις κυράτσες στα ακριβά μαγαζιά του Κολωνακίου ....

Με συγχωρείς μετά από αυτό το εξαιρετικό post να ρωτήσω κάτι?

Αυτή δεν είναι η έννοια Τουρίστα Χιονοδρόμου και αυτούς δεν αντιπροσωπεύει ο Ελληνικός Σύλλογος Τουριστικής Χιονοδρομίας?

Το προιόν ενός χιονοδρομικού παγκοσμίως έτσι ακριβώς προβάλλεται πια. Μια περιοχή διασκέδασης, εύκολη, ασφαλή και διασκεδαστική που να του κρατάει το ενδιαφερον όσο άσχετος και αν είναι για μια, ή παραπάνω ημέρες η εβδομάδες. Αυτός περίπου είναι ο τρόπος σκέψεις των χιονοδρομικών σε Αμερική και Ευρώπη και αυτοί οι πελάτες στους οποίουν στοχέυουν.

Όσο και η μεγάλη δικιά σου και η μικρή δικιά μου διάθεση να μάθουμε κάτι παραπάνω για τα βουνά είναι καλή, ο στόχος κάθε χιονοδρομικού περιορίζεται στο να εκπαιδεύσει τους χιονοδρόμους στον δεκάλογο ασφαλής κίνησης στο βουνό με σεβασμό στους άλλους κλπ.

Παράλληλα το θέμα του thread έγινε πια ποια μέτρα πρέπει να πάρει το χκ ώστε να γίνει ακόμα πιο ασφαλές.

Πολύ καλή η διάθεση όλων μας να πάρει παιδεία ο κόσμος για τα βουνά εκτός χκ αλλά πολύ φοβάμαι ότι αυτό είναι θέμα ορειβατικών συλλόγων και ακόμα και θέμα να γίνει στα χιονοδρομικά ελάχιστοι θα ενδιαφερθούν. Γιατί το χιονοδρομικό είναι (κακώς) και θα είναι (κακώς) μαγαζί ούτε καν Κολωνάκι...σκυλάδικο στη παραλιακή. Εύκολο γρήγορο ασφαλές διασκεδαστικά. Κακώς αλλά παγκοσμίως έτσι είναι.

Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος αλλά το 99%(πλην των λεγόμενων extreme) χιονοδρομικών στον κόσμο έχουν παρατήσει από τα business plans τους την οποιαδήποτε κουλτούρα βουνού. Είχα την τύχη να τη ζήσω 3 μέρες από ατυχία παλιόκαιρου και ουσιαστικά μου έλεγαν ότι πάνε για κλείσιμο και είχαμε ακριβώς αυτή τη κουβέντα. Το σκι πια είναι μπουζούκια στη παραλιακή παγκοσμίως. Οι γνώστες πάνε επειδή έχει ένα λιφτ που οδηγεί σε απίστευτες πλαγιές οι χιονοδρόμοι απλά ποτέ δεν θα κάτσουν να μάθουν. Γιατί άραγε απαγορεύουν το εκτός πίστας σκι σιγά σιγά?

Από ότι βλέπω και μου έλεγαν το σκι στη Ευρώπη μάλλον πάει να χωριστεί στα δύο. Τα χιονοδρομικά που απαιτούν να πάρεις guide και να έχεις γνώσεις για να πας κάπου και τα χιονοδρομικά που ...κλείνουν τις διαδρομές που απαιτούν παιδεία βουνού και όποιος έχει παιδεία και ορειβατικά πάει. Σε κάθε περίπτωση έχουν avalanche control και σε υποχρεώνουν να έχεις μέτρα και εκπαίδευση ασφάλειας αλλιώς έχει άφθονο και safe off-piste δίπλα στα λίφτ να έχεις να λες ιστορίες όταν γυρίσεις από τις διακοπές σου. Φυσικά λόγω μεγέθους έχεις χιονοδρομικά που εξυπητρετούν και τα δυο είδη πελατών αλλά ...εκεί είναι συνταγή για πατάτα και το αναγνωρίζουν λαμβάνοντας ακόμα και παράλογα για τον μη γνώστη μέτρα προστασίας.

Φοβάμαι μιας και στην Ιταλία και στη Γαλλία αυτό έλεγαν ότι σε λίγα χρόνια θα υπάρχουν τα ΒΟΥΝΑ και θα υπάρχουν ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ που θα είναι δυο τελειώς διαφορετικά πράγματα στα οποία θα συχνάζουν άνθρωποι με παιδεία στο ένα και χωρίς παιδεία στο άλλο. Επίσης φοβάμαι ότι αντί να προσπαθήσεις να δώσεις παιδεία βουνού στον κάθε χιονοδρόμο καλύτερα να προσπαθήσεις να τον κάνεις άνθρωπο του βουνού ο οποίος πηγαίνει και σε χιονοδρομικά αν δεν κανονίσει με καλή παρέα να πάει στο ΒΟΥΝΟ. Κάποια ΒΟΥΝΑ θα έχουν και κάποια λιφτ και κάποια ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ δίπλα θα έχουν BOYNO φυσικά κλειστό για τους χιονοδρόμους.

Είναι εκπληκτικές οι προσπάθειές σου να μεταφέρεις μια τέτοια παιδεία σε χιονοδρόμους αλλά φοβάμαι ότι αν δεν τους πάρεις στο ΒΟΥΝΟ όσο πηγαίνουν στο ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ δύσκολα θα καταφέρεις κάτι εκτός από το να τους φτιάxνεις τη διάθεση όταν διαβάζουν ένα οδoiπορικό σου.

Με αυτά τα (κακώς/δυστυχώς/μακάρι να αλλάξουν και για να έρθουμε εντός θέματος) δεδομένα το ζουμί είναι ότι ο άσχετος και ο σχετικός πρέπει σε μια ελεγχόμενη περιοχή να έχουν προστασία από χιονοστιβάδες στο μέγιστο βαθμό και το χιονοδρομικό να του φέρει έτοιμη τροφή και έτοιμες διαδρομές γιατί όπως σωστά είπες το ατύχημα σε φαινομενικά απίστευτο μέρος θα συμβεί. Έτοιμη τροφή κύριοι σήμερα ο κίνδυνος είναι αυτός, κλείνω το μισό βουνο, για να μη το κλείσω όλο απαγορεύετε να πάτε εκεί και εκεί, ρίχνω εκρηκτικά και πάρτε και το φυλλάδιο με την ενημέρωση για τις χιονοστιβάδες. Κάνω και δυο ημερίδες προστασίας αλλά...δεν θα παρευρεθούν πολλοί χιονοδρόμοι σίγουρα.

kspecial και spr σας τα ετοιμάζω να το διορθώσουν οι ειδικοί και ελπίζω σύντομα στον Παρνασσό να έχεις νέα να σε περιμένουν.

Γράψτε παιδιά pls σε αυτά που έγραψα ενστάσεις για λάθη και ανακρίβειες που έχουν

Το θέμα μας είναι ότι ο Παρνασσός έχει ΒΟΥΝΟ μέσα στο χιονοδρομικό και η γνώμη μου φίλε spr είναι ότι οι χιονοστιβάδες του είναι ικανές για σοβαρούς τραυματισμούς αν μένουν unchecked. Μακάρι να κάνω πολύ μεγάλο λάθος.

Υ.Γ. 1.Γενικά με μια σύντομη ανασκόπηση των posts από ΧΚΠ ΧΚΚ και ΧΚΚΛΠ θα έλεγα σαν τα πανάκριβα μαγαζιά του Κολωνακίου έχεις υποεκτιμήσει λίγο την κατάσταση και ξέχασες τους κυρίους και τα bar restaurant

Υ.Γ. 2. by the way οι θάνατοι από χιονοστιβάδα στον Τυρία χάνονται στα βάθη του χρόνου αλλά όλοι κάτι έχουν ακούσει.

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Αγαπητέ Πανπάνου, σύνηθως συμφωνώ μαζί σου αλλά σήμερα σε ένα βαθμό θα διαφωνήσω...

Το σωστό κατά τη γνώμη μου είναι να είμαστε και τα δύο: και γνώστες του βουνού αλλά και ορθολογικοί καταναλωτές εφόσον είτε το θέλουμε είτε όχι η τουριστική χιονοδρομία είναι πλέον και προϊόν. Το ότι λατρεύω τη φύση, τη χιονοδρομία, τα βουνά και θέλω να αποκτώ όσο το δυνατό περισσότερες γνώσεις δε σημαίνει κι ότι θα αδιαφορώ για την ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνω στα πλαίσια μιας δραστηριότητας που περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή.

Από την άλλη υπάρχει και η μεγάλη πλειοψηφία των χιονοδρόμων που ενδιαφέρονται απλά να κατέβουν κάποιες πίστες στα πλαίσια της ασφαλούς χιονοδρομίας που τους παρέχει ένα χιονοδρομικό κέντρο και έχουν όσες γνώσεις απαιτούνται γι΄αυτό. Γιατί θα έπρεπε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις περί χιονοστιβάδων και σχετικών κινδύνων εφόσον ούτε εκτός πίστας θα βγούν, ούτε ορειβατικό σκι κάνουν, ούτε κάτι σχετικό που ενέχει αντίστοιχους κινδύνους; Δεν είναι υπερβολικό να απαιτούμε κάτι τέτοιο από τόσους ανθρώπους αντί να απαιτήσουμε από ένα κέντρο να κάνει το καλύτερο δυνατό για την ασφάλεια των χιονοδρόμων;

Από την άλλη υπάρχει και η μεγάλη πλειοψηφία των χιονοδρόμων που ενδιαφέρονται απλά να κατέβουν κάποιες πίστες στα πλαίσια της ασφαλούς χιονοδρομίας που τους παρέχει ένα χιονοδρομικό κέντρο και έχουν όσες γνώσεις απαιτούνται γι΄αυτό. Γιατί θα έπρεπε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις περί χιονοστιβάδων και σχετικών κινδύνων εφόσον ούτε εκτός πίστας θα βγούν, ούτε ορειβατικό σκι κάνουν, ούτε κάτι σχετικό που ενέχει αντίστοιχους κινδύνους; Δεν είναι υπερβολικό να απαιτούμε κάτι τέτοιο από τόσους ανθρώπους αντί να απαιτήσουμε από ένα κέντρο να κάνει το καλύτερο δυνατό για την ασφάλεια των χιονοδρόμων;

όντως, θα ήταν υπερβολή να ζητήσει κάποιος όλοι αυτοί οι χιονοδρόμοι "... που ενδιαφέρονται απλά να κατέβουν κάποιες πίστες στα πλαίσια της ασφαλούς χιονοδρομίας ..."

να έχουν ή να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις περί χιονοστιβάδων .....

ΔΕΝ ΖΗΤΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ !!!

ΖΗΤΑΕΙ ΟΣΟΙ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ, με οποιαδήποτε ιδιότητα και για οποιοδήποτε λόγο, να αποκτήσουν την αίσθηση αυτού που οι ξένοι λένε mountain sense ...

και στην έννοια αυτή, περιλαμβάνονται και πολλά άλλα πράγματα εκτός από τις χιονοστιβάδες ....

πχ όλοι αυτοί οι χιονοδρόμοι " ...που ενδιαφέρονται απλά να κατέβουν κάποιες πίστες στα πλαίσια της ασφαλούς χιονοδρομίας ..."

θα μπορούσαν να είναι πιο ευαίσθητοι (για να μην πω λιγότερο ζώα ...) και να συμπεριφέρονται με διαφορετικό κώδικα απ' ότι στις πόλεις τους ...

ώστε να μην βλέπουμε οι υπόλοιποι εικόνες σαν κι αυτήν στα βουνά ....

skoupidia1.jpg

να μην βλέπουμε τα αποτσίγαρα και τα κονσερβοκούτια από τα ... Red Bull (και καλά !!...), να φεύγουν σαν πολυβόλα από τα καρεκλάκια ...

να μην βλέπουμε χυδαίες διαμαρτυρίες προς τους δ/ντές και υπευθύνους των χιονοδρομικών επειδή αστόχησαν στις προβλέψεις του καιρού ....

να μην βλέπουμε τους εμπόρους του βουνού, να εκχυδαίζουν το περιβάλλον ....

skoupidia3.jpg

και τέλος - και σπουδαιότερο, να μην βλέπουμε τους χιονοδρόμους " ...που ενδιαφέρονται απλά να κατέβουν κάποιες πίστες στα πλαίσια της ασφαλούς χιονοδρομίας ..."

να κατεβαίνουν σαν τρελλοί τις πίστες και να συμπεριφέρονται σαν κανίβαλλοι στις ουρές ....

μπες στον κόπο να ρίξεις μια ματιά εδώ σε αυτή την κουβέντα που είχε γίνει παλιά ....

Το σωστό κατά τη γνώμη μου είναι να είμαστε και τα δύο: και γνώστες του βουνού αλλά και ορθολογικοί καταναλωτές εφόσον είτε το θέλουμε είτε όχι η τουριστική χιονοδρομία είναι πλέον και προϊόν.

αγαπητέ φίλε, στην δική μου συλλογιστική δεν υφίσταται ο όρος "τουριστική" χιονοδρομία ....

υπάρχει ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑ, μία και μοναδική, σκέτη χιονοδρομία στο βουνό, και απολύτως τίποτε άλλο ....

ο όρος "τουριστική" εφευρέθηκε εδώ για να αντιδιασταλεί με την αθλητική, την αγωνιστική χιονοδρομία και τίποτα περισσότερο ....

δεν είναι επομένως το "τουριστική", η πρόφαση για να μεταφέρει κάποιος στο βουνό τις συνήθειες της ζωής του και τις ανέσεις που έχει στην πόλη ...

και τις απαιτήσεις για ασφάλεια που έχει από αυτή την ζωή .....

δεν μπορεί να είναι το "τουριστική" η πρόφαση για να κάνει ό,τι θέλει στο βουνό με όποιο τρόπο θέλει ....

δεν μπορεί να είναι η πρόφαση για να ζητάει τα πάντα ....(από γιγαντιαία λιφτ, τεράστια parking, τερατώδη πολυόροφα ξενοδοχεία μέχρι πτήσεις ελικοπτέρων παντού ...)

δεν μπορεί ο "τουρίστας" χιονοδρόμος να είναι η πρόφαση για τον συνεχόμενο βιασμό των βουνών και του περιβάλλοντος ....

ανεβαίνω στο βουνό για να κάνω σκι σημαίνει αλλάζω, γίνομαι άλλος άνθρωπος ..., αποκτώ διαφορετική συνείδηση του κόσμου που με περιβάλλει ...

προτίθεμαι να κάνω σκι στις πίστες μόνο; = αποκτώ συνείδηση που είμαι και τι κάνω, προσαρμόζομαι στο περιβάλλον του βουνού,

μαθαίνω τι σημαίνει βουνό και ας μην μάθω για χιονοστιβάδες ...

προτίθεμαι να κάνω σκι και εκτός των πιστών; = αποκτώ συνείδηση που είμαι και τι κάνω, προσαρμόζομαι στο περιβάλλον του βουνού

και επιπλέον μαθαίνω για τις χιονοστιβάδες ....

ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ mountain sense ....

απλώς ο δεύτερος χρειάζεται λίγο και το snow sense !!!...

υποθέτω ότι με εννοείς ..... :rolleyes:

Edited by panpanou

dropdown.gif