Jump to content
Ράνια

Ημερίδα: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ ΣΤ

Recommended Posts

Από Travel Daily news

 

Φόρουμ υπό τη διοργάνωση του Ελληνικού Συλλόγου Τουριστικής Χιονοδρομίας

Προβλήματα και προοπτικές της Τουριστικής Χιονοδρομίας στην Ελλάδα

 

 

Η χαώδης γραφειοκρατία, η η έλλειψη απόκτησης του σήματος του ΕΟΤ λόγω εμπλοκής σε θέματα γης και χωροταξικού και ο ισχυρός ανταγωνισμός από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα του ελληνικού χιονοδρομικού τουρισμού, όπως αναλύθηκαν σε φόρουμ με θέμα "Ανάπτυξη Τουριστικής Χιονοδρομίας στην Ελλάδα - Προβλήματα και Προοπτικές", που πραγματοποιήθηκε, παρουσία τόσο της πολιτικής ηγεσίας όσο και των άμεσα σχετιζόμενων φορέων, την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου, στο ξενοδοχείο Amalia Hotel Athens.

 

Η διοργάνωση του φόρουμ αποτέλεσε μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Συλλόγου Τουριστικής Χιονοδρομίας (Ε.Σ.ΤΟΥ.Χ.), με το συντονισμό της εταιρείας Travel Media Applications, για μια εφΆόλης της ύλης συζήτηση με αντικείμενο τα προβλήματα και τις προοπτικές της τουριστικής χιονοδρομίας -αλλά και του χειμερινού τουρισμού γενικότερα. Στο φόρουμ συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, το ιδιοκτησιακό και αδειοδοτήσεις, αλλά και η αδυναμία και ανυπαρξία επενδύσεων. Ακόμη, ο εκσυγχρονισμός των υπαρχουσών χιονοδρομικών εγκαταστάσεων, καθώς και η δημιουργία μηχανισμών υποστήριξης ορεινού τουρισμού κ.λπ. (τουρισμός τεσσάρων εποχών και χιονοδρομικός τουρισμός εβδομάδας, "Λευκές Εβδομάδες").

 

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο υφυπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού, κ. Γιώργος Νικητιάδης και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ανδρέας Ανδρεόπουλος, ενώ από την πλευρά της αντιπολίτευσης, το "παρών" με ομιλία της έδωσε η υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Τουριστικής Ανάπτυξης της ΝΔ, κα Όλγα Κεφαλογιάννη. Ακόμη, στα ζητήματα του χειμερινού και χιονοδρομικού τουρισμού αναφέρθηκαν με ομιλίες και παρεμβάσεις τους ο πρόεδρος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδος, κ. Χρήστος Παππάς, η αντιπρόεδρος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδος, κα Τζούλια Τσαλίκη, ο γενικός έφορος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA), κ. Νίκος Κελαϊδίτης, ο κ. Μιχάλης Ζιώτης από την εταιρεία PADEV και ο κ. Απόστολος Καραφίλης από την εταιρεία Skylines Euroski.

 

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στην ομιλία του, ο κ. Παναγιώτης Δρίβας, διευθυντής του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού και εκπρόσωπος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης:

 

Σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα 18 Χιονοδρομικά Κέντρα

Υπάρχουν 190 χλμ. χιονοδρομικές πίστες

Υπάρχουν 110 τουριστικοί αναβατήρες, από τους οποίους 30 εναέριοι, με συνολική μεταφορική ικανότητα περίπου 70.000 άτομα/ώρα,

Το άθροισμα των μέσων όρων των εισιτηρίων (χιονοδρόμων και επισκεπτών) όλων των ελληνικών Χ.Κ. ανά χιονοδρομική περίοδο υπολογίζεται περίπου στις 500.000 προσελεύσεις

Αν θεωρήσουμε έναν τζίρο 100 ευρώ ανά προσέλευση για εξοπλισμό, μεταφορά, διατροφή, διανυκτέρευση κ.λπ., μπορούμε να υπολογίσουμε σε μια πρώτη προσέγγιση, ότι τα ελληνικά Χ.Κ. πραγματοποιούν έναν τζίρο περίπου 50 εκατ. ευρώ ετησίως, χωρίς τα λαμβάνουμε υπόψη οικονομικά μεγέθη που σχετίζονται με την αξία γης και ακινήτων.

Όπως ανάφερε η κα Όλγα Κοτσίνα, πρόεδρος Δ.Σ. του Ελληνικού Συλλόγου Τουριστικής Χιονοδρομίας, τα σημαντικότερα προβλήματα είναι:

Ζημιές στους ισολογισμούς των Χ.Κ.

Υπερκορεσμός τα Σαββατοκύριακα και υπολειτουργία τις καθημερινές.

Ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού και ελλιπής εκπαίδευση εργαζομένων στα Χ.Κ.

Απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις.

Ανυπαρξία σημαντικών επενδύσεων για την ανακαίνιση ή και επέκταση των υφισταμένων εγκαταστάσεων.

Επιτυχίες του συναγωνισμού - διαρκώς αυξανόμενη προσέλευση ελληνικής χιονοδρομικής πελατείας, τόσο από παραδοσιακά (Ελβετικά, Γαλλικά, Ιταλικά, και Αυστριακά) όσο και από γειτονικά (Βουλγαρικά, Τουρκικά, Σκοπιανά) Χ.Κ.

Ελλιπές προϊόν, το οποίο οδηγεί σε κακή χιονοδρομική εμπειρία για τους πελάτες.

Τέλος, ο σύμβουλος Χιονοδρομίας του Ε.Σ.ΤΟΥ.Χ, κ. Σωτήρης Γιαννόπουλος, ανέπτυξε τις προτάσεις του Συλλόγου, οι οποίες συνοψίζονται στα ακόλουθα:

Επέκταση, εκσυγχρονισμός και καλή λειτουργία των Χ.Κ.

Δημιουργία μηχανισμών υποστήριξης των Χ.Κ. από τις τοπικές κοινωνίες (αυτοδιοίκηση και τοπικές επιχειρήσεις).

Ανάπτυξη τουρισμού 4 εποχών και τουρισμού εβδομάδος στην ευρύτερη περιοχή.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aπό Travel Daily news επίσης:

 

Πρέπει να αναδειχθεί ότι στην Ελλάδα υπάρχει χιονοδρομική δραστηριότητα

Συνάντηση Γ. Νικητιάδη με φορείς για τα χιονοδρομικά κέντρα

 

Τις εργασίες ημερίδας για την ανάπτυξη της τουριστικής χιονοδρομίας, κήρυξε χθες ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης. Ο υφυπουργός τόνισε , ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού προωθείται κάθε πρωτοβουλία κρίνεται αναγκαία για να αναδειχθεί ότι στην Ελλάδα υπάρχει χιονοδρομική δραστηριότητα. Για το σκοπό αυτό, δήλωσε, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μέσα στις επόμενες ημέρες για τα χιονοδρομικά κέντρα με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να αναλυθούν οι αναγκαίες δράσεις.

 

Ο κ. Νικητιάδης επεσήμανε ότι τα χιονοδρομικά κέντρα και η λειτουργία τους είναι ένα θέμα το οποίο χρειάζεται λύσεις. "Πρέπει να απαντήσουμε σε ερωτήματα που σχετίζονται με τις άδειες τους και γενικά με επενδύσεις στον χώρο της χιονοδρομίας. Η χιονοδρομία είναι ένα πεδίο ανοιχτό που σχετίζεται και με τον αθλητισμό καθώς και με συνέργιες που μπορούν να αναπτυχθούν στις περιοχές γύρω από τα χιονοδρομικά κέντρα".

 

"Θα τα εξετάσουμε όλα από την αρχή", δήλωσε και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καταλήξουν σε συμπεράσματα, τα οποία θα συζητηθούν στην ευρεία συνάντηση, που θα γίνει σύντομα γύρω από το θέμα με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων των χιονοδρομικών κέντρων.

Share this post


Link to post
Share on other sites

εκ μερους όλης της ομάδας σας ευχαριστώ ολους για τα καλα λογια.

 

πραγματι, η πετυχημένη διοργάνωση της ημεριδας πήγε τον συλλογο μας ένα ακομα βήμα (δρασκελιά θα ελεγα) μπροστά. πιστεψα παρα πολύ σε αυτή την ημεριδα και επέμενα για τη διοργάνωση της ακομα και όταν τα πράγματα φαινοταν από σκούρα εως μαυρα:

μια ηλιόλουστη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, σε ένα παγκακι μπροστα στη θάλασσα διπλα στον Λευκό Πυργο πάρθηκε η μεγαλη απόφαση να προχωρήσει ο ΕΣΤΟΥΧ μονος στη διοργανωση της ημεριδας μιας και η Ένωση τον ΧΚ αρνήθικε την συνδιοργανωση. ηταν τοσο μεγαλη η στενοχώρια και η απογοήτευση που πείσμωσα ακομα περισσότερο και, μαζι με τον Σωτηρη και τον κουμπάρο αποφασίσαμε να προχωρήσουμε.

οταν, 3 μερες πριν, με την ανακοίνωση την απεργίας των ΜΜΜ και τον μονόδρομο πλέον της ακύρωσης της ημεριδας, αφου γλύτωσα το εμφραγμα και, με κίνδυνο το να εχουμε ομιλητές μονο εμενα και τον Σωτηρη, αποφάσισα και παλι να προχωρήσουμε, ρισκάροντας να εκτεθεί ο συλλογος ανεπανόρθωτα. πέτυχε όμως και αυτό είναι αποτέλεσμα ομαδικης δουλειας και πίστης στο οραμα ότι η χιονοδρομια στην χωρα μπορει να βελτιωθεί. είναι κατι που το πιστευω ακράδαντα και υπόσχομαι ότι τα πραγματα δεν θα σταματήσουν εδώ. είναι προσωπικό στοίχημα πια

 

η δουλεια τωρα ξεκινάει. πέραν των υποσχέσεων από τους Υπουργους, εγιναν επαφες με στελέχη από τα συναρμόδια Υπουργεια, σε συνεργασία με τα οποία θα συσταθεί ομαδα μελετης για την υποστήριξη των αρμοδιων τμημάτων των τριων εμπλεκομένων Υπουργείων για την αδειοδότηση των χιονοδρομικών κέντρων.

ο Υφυπουργός, κ. Γιωργος Νικητιαδης δεσμεύτηκε για μια καινουργια συνάντηση πολύ σύντομα στην οποία ο ΕΣΤΟΥΧ θα είναι καλεσμένος. ελπιζουμε ότι ο δρομος άνοιξε, και δεν αναφέρομαι στον συλλογο και στην αναγνώριση του από την πολιτεία και τους φορεις, αλλα στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα χιονοδρομικα μας.

 

θελω να ευχαριστήσω τους καλυτέρους συνεργάτες ever, τον Σωτηρη Γιαννοπουλο, τον Μακη Μονοπολι και τον Βασιλη Περλερο για το απίστευτο κλίμα στη δουλεια και τις άπειρες ωρες που αφιερώνουν για το σύλλογο. δουλευουμε μαζι κατι παραπανω από 2 χρονια και είναι πραγματικα τιμή μου η συνεργασία και η φιλία τους.

 

ευχαριστω επίσης την εταιρια PADEV και τον Μιχαλη Ζιωτη για την παραχώρηση της αιθουσας χθες στο Αμαλια και γιατι είναι παντα εκει στις σημαντικές στιγμες του συλλογου, από την ίδρυση του.

 

ευχαριστω και την εταιρια Travel Media Applications που μας βοήθησε στη διοργάνωση της ημεριδας και υπέκυψε στις αφόρητες πιέσεις μου για την αλλαγη της ημερας λόγω απεργίας και δεν τα παράτησε. είναι συνεργατες που τους θελουμε διπλα μας


"...the monarch of mountains: they crowned him long time ago οn a throne of rocks, in a robe of clouds, with a diadem of snow''

(Lord Byron about Mont Blanc)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μπράβο Όλγα,μπράβο σε εσένα και σε όλους τους συντελεστές αυτής της επιτυχίας.

Και επειδή στη βράση κολλάει το σίδερο, η εγρήγορση από εδώ και πέρα είναι ο καλύτερος σύμμαχος και ο εφησυχασμός ο χειρότερος εχθρός στην προσπάθεια του συλλόγου.Θα χρειαστεί συνεχής όχληση και υπενθύμιση των σχετικών θεμάτων προς τους αρμοδίους, προκειμένου να τεθούν σύντομα οι σωστές προτεραιότητες.


Γιατρέ τα βλέπω όλα άσπρα!Είμαι σοβαρά?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολλά μπράβο και από εμένα για όλη την ομάδα που ξόδεψε προσωπικό χρόνο και χρήμα γι αυτήν την προσπάθεια......


Γιώργος

Share this post


Link to post
Share on other sites

Προτείνω σε όλους να δοκιμάσουν το συναίσθημα που προκαλεί η αναζήτηση στο google με θέμα "ημερίδα χιονοδρομίας". Πρώτη φορά με συγκινεί ο γούγλης :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να σας πω πως αισθανόμουνα εχθές...υπερήφανη μαζί με συγκίνηση...συνδιασμός που σκοτώνει!

 

Σκεφτόμουν πόσες πόρτες είχαμε "φάει" κατά καιρούς από Διευθυντές και πολιτικά στελέχη..και ένιωθα πολύ δικαιωμένη!

 

Νομίζω ότι τώρα αρχίζουν τα όμορφα...

 

Μπράβο σε όλους


...μέτριο, ούτε τον καφε δεν πίνω...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολλά μπράβο κι από εμένα και καλή συνέχεια! :rolleyes:


"Ski good or eat wood"... The White Grizzly mantra

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συγχαρητήρια Όλγα και σε όλους όσους εργάσθηκαν για αυτή την ημερίδα.Φεύγεις μάλλον περισσότερο χαρούμενη μεθαύριο φαντάζομαι........

Share this post


Link to post
Share on other sites
Φεύγεις μάλλον περισσότερο χαρούμενη μεθαύριο φαντάζομαι........

το θεμα ειναι αν θα ειχα τα μουτρα να γυρίσω στην αντίθετη περίπτωση


"...the monarch of mountains: they crowned him long time ago οn a throne of rocks, in a robe of clouds, with a diadem of snow''

(Lord Byron about Mont Blanc)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Με πολύ μεγάλη χαρά έμαθα για την τεράστια επιτυχία της ημερίδας που οργανώσατε !!!

 

ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ, ΠΡΩΤΑ στην ΠΡΟΕΔΡΟ και βέβαια στην ομάδα που, παρά τις αντίξοες συνθήκες, το πάλεψε και πέτυχε

 

...και ΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑ

 

ΕΛΠΙΖΩ ΤΩΡΑ ΝΑ ΒΡΕΙ επιτελους Ο ΕΣΤΟΥΧ ΤΗΝ ΘΕΣΗ

 

ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ !!!

 

εύχομαι

 

ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

 

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΨΗΛΑ

Edited by arma

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η ομιλια του Υπουργού Τουρισμού Κου Νικιτιάδη

 

Ομιλίες από τον Σωτήρη Γιαννόπουλο του Ελληνικού Συλλόγου Τουρισκής Χιονοδρομίας, του κου Νίκου Κελαιδίτη μέλος του συνδέσμου εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών γραφείων και του κου Απόστολου Καραφίλη από την εταιρία Skylines. Τρεις εξαιρετικές ομιλίες.

 

Ομιλία του Κου Παναγιώτη Δρίβα Διευθυντή του ΧΚΠ και εκπρόσωπου της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης (με μια διακοπή από την Κα Τσαλίκη και τον Κο Υπουργό)


Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όποιος έχει χώρο στο vimeo ή έχει ιδέα πως μπορούν να ανέβουν βίντεο άνω τον 15λεπτών κάπου ας το πει. Και τα άλλα βίντεο από τις ομιλίες είναι έτοιμα.


Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites
Όποιος έχει χώρο στο vimeo ή έχει ιδέα πως μπορούν να ανέβουν βίντεο άνω τον 15λεπτών κάπου ας το πει. Και τα άλλα βίντεο από τις ομιλίες είναι έτοιμα.
Για τι μεγεθη μιλαμε;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oμιλία της Κας Κοτσίνα Προέδρου Του Ελληνικού Συλλόγου Τουριστικής Χιονοδρομίας

 

 

Ομιλίας της Κας Τσαλίκη Διευθλυντρια του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου και Αντιπροέδρου της Ένωσης Ελληνικών Χιονοδρομικών

 

 

Μάκη για αυτή τη βδομάδα δεν έχω άλλα MB upload και στο youtube με περιορίζει στα 15 λεπτά , Οι πιο πολλές είναι παραπάνω. Αν κάποιος έχει vimeo με χώρο 100-200mb μας κάνει ή κάποιο άλλο μέρος που να μπορούν να ανέβουν μεγάλα βίντεο. Αλλιως θα τα κόψω 15 λεπτα στο youtube


Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites

πραγματικά λυπήθηκα που δεν μπόρεσα να παραβρεθώ

γιατί είχα ένα 2-ήμερο σεμινάριο με τη δουλειά

που δεν μπορούσα να αποφύγω... 80

 

όμως χθες η ατμόσφαιρα της συνάντησης με αποζημίωσε!

 

ήταν τοοοοοόσο λαμπερά τα χαμόγελα :D;)

τέτοια η χαρά και η ενέργεια της επιτυχίας που δεν περιγράφεται!

 

Σίγουρα βέβαια θα ήταν πολύ καλύτερα στην Ημερίδα

αλλά εκεί το συναίσθημα θα περιείχε και αρκετό απ’ το άγχος – να πάνε όλα καλά…

 

Όλοι όσοι έμπαιναν, που είχαν παραβρεθεί στην Ημερίδα

έλαμπαν κανονικά! και η Όλγα φυσικά περισσότερο απ’ όλους!!!!!!!!!

Σχεδόν δε χρειάζομαι τα vide-άκια!

 

Μπράβο που δεν το ακυρώσατε και πάλι ΜΠΡΑΒΟ! :rolleyes:

 

Φύγαμε μπροστά ΟΛΟΤΑΧΩΣ!


Social Media Professional - Creative Social Media Sitter

Share this post


Link to post
Share on other sites
Όποιος έχει χώρο στο vimeo ή έχει ιδέα πως μπορούν να ανέβουν βίντεο άνω τον 15λεπτών κάπου ας το πει. Και τα άλλα βίντεο από τις ομιλίες είναι έτοιμα.

 

 

Εχω 500ΜΒ αυτη τη βδομαδα αλλα πως θα μου το στειλεις? :mellow:

 

Google video δοκιμασες να ανεβασεις?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oκ μου έδωσε ο Λάππας τα password του αν θες δώσμου και εσύ τα δικά σοy να ανέβουν όλα.

 

Thanks


Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oκ μου έδωσε ο Λάππας τα password του αν θες δώσμου και εσύ τα δικά σοy να ανέβουν όλα.

 

Thanks

 

 

pm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oμιλία του ΓΓ του ΥΠΕΚΑ Κου Αντρέα Ανδρεόπουλου

 


Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oμιλία της Τομεάρχη Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας Κας Όλγας Κεφαλογιάννη (σε 5 λεπτά θα ανέβει)

 

Edited by ΜΙΚ

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...