Jump to content
Sign in to follow this  
madskier

Τρέξιμο Ή Ποδήλατο;

Recommended Posts

Τρέξιμο ή ποδήλατο;

IMG_1959MIR.jpg

Δεν πρόκειται για φιλοσοφικό ερώτημα, αλλά ποιο από τα δύο αθλήματα είναι πιο αποτελεσματικό.

Toυ Ανδρέα Καλογερόπουλου

Τρέξιμο ή ποδήλατο; Για κάποιον γνώστη του αθλητισμού, το ερώτημα «τρέξιμο ή ποδήλατο» είναι και γενικό και ανυπόστατο αν δεν προσδιορίζει βασικές παραμέτρους όπως είναι η ένταση, η διάρκεια ή το αγώνισμα. Επομένως η απάντηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από τους στόχους του αθλούμενου που μπορεί να είναι η λιποδιάλυση, η αύξηση της αντοχής, η δύναμη κλπ.

Δύο δημοφιλή αερόβια αθλήματα

Το τρέξιμο και το ποδήλατο είναι δύο από τα δημοφιλέστερα αεροβικά αθλήματα στον κόσμο, που συμβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο στην βελτίωση της αντοχής και ιδιαίτερα του καρδιαγγειακού συστήματος. Παράλληλα, ως αεροβικά αθλήματα είναι απολύτως συμβατά μεταξύ τους, λειτουργώντας συμπληρωματικά ως προς τα οφέλη που προσφέρουν στον αθλούμενο.

Το τρέξιμο γενικότερα είναι πιο προσιτό για τον αρχάριο, αφού δεν χρειάζεται παρά ένα ζευγάρι κατάλληλα αθλητικά παπούτσια, τουλάχιστον σε αρχικό επίπεδο. Η ποδηλασία αντίστοιχα, απαιτεί τουλάχιστον τα βασικά που είναι το ποδήλατο και το κράνος,ενώ τα υπόλοιπα αξεσουάρ εξαρτώνται από τις προτιμήσεις, αλλά από και τις ανάγκες που προκύπτουν στην πορεία. Γενικά το τρέξιμο θα λέγαμε ότι είναι πιο προσιτό για κάποιον πολυάσχολο στην καθημερινή ρουτίνα, ενώ όσον αφορά το ποδήλατο εξαρτάται από τις συνθήκες που ζείτε. Αν κάνετε MTB θα πρέπει να βρείτε τον κατάλληλο χώρο, εκτός κι αν ποδηλατείτε στην πόλη, οπότε δεν θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα.

Το τρέξιμο

Αν και αερόβια αθλήματα, συμβατά μεταξύ τους, το τρέξιμο και η ποδηλασία έχουν αρκετές διαφορές, που θα πρέπει να σταθμίσουμε προσεκτικά.

Για κάποιον που επιθυμεί να βελτιώσει την αντοχή του, να χάσει βάρος και να γυμνάσει το σώμα του αποτελεσματικά, είναι θέμα επιλογής πιο από τα δύο θα διαλέξει. Το καλύτερο θα ήταν να συνδυάσει και τα δύο, αποκομίζοντας τα οφέλη του κάθε αθλήματος και αποφορτίζοντας το σώμα του από τη συνεχή και μονότονη προπόνηση. Πολλοί προπονητές δρομέων συνιστούν την ποδηλασία ως εναλλακτική προπόνηση και αντίστοιχα πολλοί ποδηλάτες βελτιώνουν την καρδιοαναπνευστική τους ικανότητα με το τρέξιμο.

Με το τρέξιμο συνήθως καίμε περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με το ποδήλατο, αφού έχουμε συνεχή κίνηση του σώματος επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη και γρηγορότερη απώλεια βάρους.

Παράλληλα όμως στο τρέξιμο έχουμε μια εμβιομηχανική που περιλαμβάνει την επαφή με το έδαφος και τον κραδασμό, πράγμα που επιβαρύνει τις αρθρώσεις, ιδιαίτερα σε όσους έχουν προβλήματα ή είναι υπέρβαροι. Συχνοί τραυματισμοί στο τρέξιμο εντοπίζονται στον αχίλλειο τένοντα, στο γόνατο, στον δικέφαλο κλπ. Για να αποφύγουμε αυτά τα προβλήματα και να καθυστερήσουμε παράλληλα την εμφάνιση εκφυλιστικών παθήσεων που οφείλονται στην εμβιομηχανική του τρεξίματος, θα πρέπει να αποφεύγουμε να τρέχουμε σε σκληρές επιφάνειες (πλακάκια, τσιμέντο, άσφαλτος) και να προτιμούμε μαλακές επιφάνειες όπως είναι το χώμα και το χορτάρι. Παράλληλα, θα πρέπει να προσέξουμε τα υποδήματά μας τα οποία θα πρέπει να εφαρμόζουν καλά στα πόδια μας και να αντικαθίστανται όταν φθαρούν και δεν έχουν πια τη δυνατότητα απόσβεσης των κραδασμών.

Τέλος θα πρέπει να μην παραλείπουμε το ζέσταμα πριν από την προπόνηση που προετοιμάζει τους μυς για το έργο που θα εκτελέσουν και τις διατάσεις μετά την προπόνηση που αυξάνουν την ελαστικότητα και την ευλυγισία των μυών.

Το ποδήλατο

Αντίθετα με το τρέξιμο, το ποδήλατο ανήκει στα αθλήματα μετατόπισης με βοήθεια (Γρηγόρης Παπανίκος PhD –Αθλητισμός) όπου το βάρος του σώματος πέφτει στη σέλα με αποτέλεσμα πιο ξεκούραστη μετακίνηση, χωρίς κραδασμό και επαφή με το έδαφος.

Στην ποδηλασία, οι πιο συχνοί τραυματισμοί εντοπίζονται στο γόνατο και πολλές φορές προέρχονται από λάθος ρύθμιση της σέλας ή από ακατάλληλο ποδήλατο σε σχέση με τις διαστάσεις του ποδηλάτη. Υπάρχουν όμως και τραυματισμοί, ορισμένες φορές σοβαροί, από πτώσεις ή από την κίνηση στην κυκλοφορία. Χαρακτηριστικό του ποδηλάτου είναι η επίτευξη υψηλών ταχυτήτων γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη να είναι κανείς ιδιαίτερα προσεκτικός είτε κινείται εκτός δρόμου, είτε μέσα στην κυκλοφορία.

Και το τρέξιμο και το ποδήλατο δυναμώνουν τα πόδια, όμως το ποδήλατο ιδιαίτερα στην ανηφόρα δυναμώνει πιο πολύ τους γλουτούς και τους τετρακέφαλους και προσφέρεται ως εναλλακτική προπόνηση δύναμης.

Όπως και στο τρέξιμο, στην ποδηλασία είναι απαραίτητη η προθέρμανση και η αποθεραπεία με διατάσεις που αυξάνουν την ευλυγισία και μειώνουν τις πιθανότητες τραυματισμού των μυών.

Συγκριτικό τεστ

Στο timbertrail.gr κάναμε ένα συγκριτικό τεστ που δεν αποτελεί βεβαίως επιστημονική έρευνα & απόδειξη, αλλά μια καταγραφή αριθμητικών δεικτών με παλμογράφο.

Αφού ισοσταθμίσαμε δεδομένα όπως η διάρκεια και ο βαθμός δυσκολίας, τρέξαμε και ποδηλατήσαμε σε έδαφος που αποτελούνταν κυρίως από χωματόδρομους και τμήματα ασφάλτινου δρόμου για διάρκεια 1 ώρας και 20’ για κάθε ένα από τα αθλήματα. Η απόσταση που καλύψαμε τρέχοντας ήταν 15 χλμ σε ρυθμό 5.20’/χλμ συνολικά, ενώ τα ποδηλατικά χλμ ήταν λίγο παραπάνω. Οι κλίσεις του εδάφους επίσης ήταν παρεμφερείς με έντονες ανηφόρες-κατηφόρες και επίπεδα μεσοδιαστήματα κατάλληλα για ανάληψη δυνάμεων. Πρέπει να τονίσουμε ότι ο δρομέας/ποδηλάτης ήταν μέτρια προπονημένος με μέτρια φυσική κατάσταση.

Τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι πράγματι στο τρέξιμο καίμε περισσότερες θερμίδες σε σχέση με το ποδήλατο. Έτσι είχαμε:

  • Τρέξιμο: 1096 θερμίδες, χρόνος: 1.20’
  • Ποδήλατο ΜΤΒ: 614 θερμίδες, χρόνος: 1.20’

Ανάλυση:

  • Σύμφωνα με τους δείκτες που προέκυψαν από το συγκριτικό τεστ, στο τρέξιμο, η συνολική καρδιαγγειακή επιβάρυνση ήταν εντονότερη, με αποτέλεσμα κάποιες στιγμές, ιδιαίτερα στις ανηφόρες να ξεπεράσουμε το αναερόβιο κατώφλι του αθλούμενου.
  • Στο ποδήλατο, η καρδιαγγειακή επιβάρυνση ήταν σαφώς μικρότερη και ακόμα και στις μεγαλύτερες κλίσεις δεν ξεπέρασε το 75% της ΜΚΣ σε σύγκριση με το 90% της ΜΚΣ που φτάσαμε για σύντομα χρονικά διαστήματα σε ανηφόρες με το τρέξιμο.
  • Με το τρέξιμο, ο παλμογράφος μάς έδειξε ότι χρησιμοποιήσαμε ως ενέργεια μόλις το 25% από την καύση των λιπαρών οξέων, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό (75%) προήλθε από τις αποθήκες γλυκογόνου. Αντίστοιχα με το ποδήλατο είχαμε 45% καύση λιπαρών οξέων (αφού κινούμασταν σε χαμηλότερη ζώνη), ενώ το υπόλοιπο 55% από το γλυκογόνο.
  • Στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του τρεξίματος, η καρδιαγγειακή επιβάρυνση κυμαινόταν μεταξύ 80-85% της ΜΚΣ, ενώ στο ποδήλατο ο μέσος όρος ανήλθε στο 65% της ΜΚΣ.
  • Στο ποδήλατο, η αύξηση των καρδιακών παλμών ήταν κατακόρυφη στα δύσκολα σημεία και κυμαινόταν σε μεγάλο εύρος, δίνοντας οφέλη διαλειματικής προπόνησης, σε αντίθεση με το τρέξιμο που έτεινε να σταθεροποιηθεί περίπου στο 80% της ΜΚΣ.

Συμπέρασμα

Αν δεν μπορείτε συνδυάσετε και τα δύο, όποιο άθλημα κι αν διαλέξετε θα σας ωφελήσει. Το κάθε ένα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, που δεν αφορούν μόνο εργοφυσιολογικούς παράγοντες, αλλά και πρακτικά ζητήματα που είναι θέμα τρόπου ζωής και επιλογής και άπτονται της καθημερινότητας.

Το τρέξιμο «δένει» πιο εύκολα με την καθημερινότητα και αποτελεί έναν ενδεδειγμένο και απλό τρόπο άσκησης, τουλάχιστον σε επίπεδο fitness.

Το ποδήλατο, είναι πιο ξεκούραστο, έχει τη δική του φιλοσοφία και φυσικά φανατικούς φίλους που αυξάνονται συνεχώς και στη χώρα μας.

Η επιλογή είναι δική σας! ♦

 

πηγη timbertrail.gr

  • Like 3

"I would never have imagined that a girl from little ol’ Midland, Ont. would be where I am today.So always dream big…you can make it happen!"(Sarah Burke)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θα επιλέξω κολύμπι..... μακράν για εμένα το καλύτερο άθλημα. Ελάχιστη καταπόνηση, και πολύ λιγότεροι τραυματισμοί και από το τρέξιμο και από το ποδήλατο, και φυσικά γυμνάζει όλο το σώμα.....

Πάντως μεταξύ των 2 θα επέλεγα ποδήλατο φυσικά ))))

 

Φιλικά

Σπύρος


Sky is not my limit.....it's my playground!!! :skydive:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σορρυ για την εκφραση... Μαλακιες!

Ότι σου αρέσει περισσοτερο και το κανεις με περισσοτερη διαθεση!

Αν ξεκινησεις ποδηλατο για να χασεις κανα κιλο και δεν σου αρεσει, το πιο πιθανο ειναι να το πουλησεις οσο οσο για να το ξεφορτωθεις ή θα εκτελεί χρέη καλόγερου στο σπίτι σου.

 

Προσωπικα συχαίνομαι τα γυμναστήρια... ακομα και στο στίβο τοσα χρονια μολις ακουγα βάρη εκανα τον κινεζο ή δεν παταγα τις ημερες εκείνες...


<p class='bbc_center'><span style='color: #0000FF'><span style='font-size: 18px;'><strong class='bbc'><a href='http://twowheelsonthenet.blogspot.com/'class='bbc_url' title='Εξωτερικός σύνδεσμος' rel='nofollow external'>Two-Wheels on the Ne</a>t</strong></span></span></p>

<p class='bbc_center'> </p>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν θα μπορουσα να διαλεξω μιας και τα τιμαω και τα 2. Ενδιαφέρον αρθρο με πολλες αληθειες. Γενικα οποιοδηποτε αθλημα και να επιλεξεις προσφερει σημαντικα ωφελη, αρκει να γινεται ΣΩΣΤΑ και παντα με τον καταλληλο εξοπλισμο. Για παραδειγμα βλεπω ατομα με παπουτσια ΟΤΙΝΑΝΑΙ να τρεχουν..... οσο για διατασεις..... ειναι δυστυχως μια αγνωστη λεξη σε παρα πολλους........


Αν δεν σας κανει κοπο, δειτε την φωτο στο Avatar και πειτε μου τι πρεπει να κανω για να βελτιωσω το στυλ μου......

'Εχω προλάβει ανοιχτη τη Σαχάρα. Θα Σεβεστε!

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θα επιλέξω κολύμπι..... μακράν για εμένα το καλύτερο άθλημα. Ελάχιστη καταπόνηση, και πολύ λιγότεροι τραυματισμοί και από το τρέξιμο και από το ποδήλατο, και φυσικά γυμνάζει όλο το σώμα.....

Πάντως μεταξύ των 2 θα επέλεγα ποδήλατο φυσικά ))))

 

Φιλικά

Σπύρος

 

Φίλος και γω της κολύμβησης θα συμφωνήσω εν μέρει με τον Σπύρο, στο ότι το κολύμπι αποτελεί άθλημα με τις λιγότερες ίσως καταπονήσεις σε αρθρώσεις, χωρίς βέβαια να λείπουν προβληματάκια όταν γίνεται σε εξαντλητικό βαθμό (π.χ. τένοντες ώμου).

Από συζητήσεις όμως και με δύο φίλους γυμναστές, μάλλον ένας συνδυασμός αθλημάτων τρεξίματος (ή/και ποδηλάτου), βαρών και κολύμβησης ίσως είναι ο ιδανικότερος. Μία "μικρογραφία" της προπόνησης του τριαθλου, τρόπο τινά.

 

Καλημέρα σε όλους

Edited by itiotis

Ο μόνος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το δημιουργήσεις...

Αν και όταν κάνεις σχέδια μπορεί Κάποιος να χαμογελά, εσύ κάνε τα...

Share this post


Link to post
Share on other sites

χμ....και εγω πλεον συνδυαζω και τα τρια...

ουσιαστικα με ποδηλατο παω ως ενα σημειο και γυρναω καθε μερα στην δουλεια (ως ενα σημειο)

οταν εχει καλο καιρο παω για κανα τρεξιμο

καποιες φορες παω και κολυμπαω λιγο

 

Για να ειμαι ειλικρινης παντως, στην πισινα μου βγαινε μια αισθηση που με βοηθαει και να χαλαρωσω καπως...ετσι με το που μπαινεις στο νερο καπως σαν να ξεφευγεις

 

βαρη παντως δεν κανω πλεον...κατι ασκησεις σπιτι με μπαλα γυμναστικης (για την μεση κυριως)

Edited by Turms
  • Like 1

Snow is on my D.N.A.

Share this post


Link to post
Share on other sites

διάρκεια 1 ώρας και 20’ για κάθε ένα από τα αθλήματα. Η απόσταση που καλύψαμε τρέχοντας ήταν 15 χλμ σε ρυθμό 5.20’/χλμ συνολικά, ενώ τα ποδηλατικά χλμ ήταν λίγο παραπάνω. Οι κλίσεις του εδάφους επίσης ήταν παρεμφερείς με έντονες ανηφόρες-κατηφόρες και επίπεδα μεσοδιαστήματα κατάλληλα για ανάληψη δυνάμεων. Πρέπει να τονίσουμε ότι ο δρομέας/ποδηλάτης ήταν μέτρια προπονημένος με μέτρια φυσική κατάσταση.

 

ακυρότατο το παράδειγμα άρα και όλα τα συμπεράσματα ...

15 χλμ σε 1.20' είναι πολύ καλή φυσική κατάσταση και ο ίδιος σε ποδήλατο θα έβγαζε στο χρόνο αυτόν όχι "λίγο παραπάνω" αλλά γύρω στα 35 χλμ...

Edited by Athos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συμφωνώ εν μέρει με Athos...

11,5 μέση ταχύτητα σε μικτή διαδρομή, με ανηφόρες έντονες, είναι καλή έως πολύ καλή φυσική κατάσταση, για τρέξιμο.

Στο mtb για το οποίο μιλάει είναι αδύνατο να κάνεις 35 χλμ σε 1.20" (26,92 μέση), στην ίδια διαδρομή. Οι καλύτεροι αθλητές στον κόσμο, άντε να πάνε με 21-22 χλμ μέση σε μια διαδρομή με έντονες ανηφόρες. Οι αθλητές με καλή ως πολύ καλή φυσική κατάσταση πετυχαίνουν 15-17, άντε 18 χλμ μέση ταχύτητα περίπου, ανάλογα τη διαδρομή, δηλαδή μιλάμε για μια απόσταση 22 μέχρι 23,4 χλμ στον ίδιο χρόνο...

 

Τώρα για το ερώτημα τρέξιμο η ποδήλατο, παρότι και τα δύο εξαιρετικά για φυσική κατάσταση, δεν μπορώ να τα συγκρίνω, καθώς το ποδήλατο (κυρίως το mtb), είναι κάτι παραπάνω από γυμναστική, είναι άθλημα υψηλής τεχνικής και διασκέδασης, με τρομερή έκκριση αδρεναλίνης στον κατήφορο, κάτι σαν το σκι, χωρίς υπερβολές...

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

κάτι σαν το σκι, χωρίς υπερβολές...

ε οχι δα :D


"...the monarch of mountains: they crowned him long time ago οn a throne of rocks, in a robe of clouds, with a diadem of snow''

(Lord Byron about Mont Blanc)

Share this post


Link to post
Share on other sites

με τρομερή έκκριση αδρεναλίνης, κάτι σαν το σκι, χωρίς υπερβολές...

 

τα ίδια λέω κι εγώ για την πρέφα .... :innocent:


dropdown.gif

 

... δει γαρ με συνεχώς αποπλανώμενον, τελειώσαι τον δρόμον ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στο mtb για το οποίο μιλάει είναι αδύνατο να κάνεις 35 χλμ σε 1.20" (26,92 μέση), στην ίδια διαδρομή. Οι καλύτεροι αθλητές στον κόσμο, άντε να πάνε με 21-22 χλμ μέση σε μια διαδρομή με έντονες ανηφόρες.

 

έχεις δίκηο αλλά στις συνθήκες αυτές δεν καις μόνο 614 θερμίδες / 1.20'

 

γενικά για να γίνει σύγκριση θερμίδων πρέπει η δραστηριότητα να είναι τυποποιημένη ώστε να είναι μετρήσιμη αλλιώς τα νούμερα είναι στο κουτουρού

 

εδώ : http://www.fitsn.com/el-gr/energyExped.aspx

 

για τρέξιμο στον ίσιο δρόμο με ταχύτητα 15χλμ/1ω20λ = 11.5 και βάρος έστω 75κ υπολογίζει θερμίδες 1150

 

ενώ για ποδήλατο που για αντίστοιχη φυσική κατάσταση εκτίμησα 35χλμ/1ω20λ = 26.92 και βάρος 75κ υπολογίζει θερμίδες 1200

 

αναμενόμενο γιατί το ίδιο μέγεθος προσπάθειας καίει τις ίδιες θερμίδες ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...