Jump to content
kantoniou

Βίτσι Καστοριάς

Recommended Posts

edit:

Ευχαριστούμε το μέλος kantoniou.

O οδηγός καταχωρήθηκε τον Δεκέμβριο του 2010

 

Τοποθεσία

Το Βίτσι (όρος Βέρνο), με υψόμετρο 2.128 μ. είναι γνωστό στους περισσότερους από τις μάχες του εμφύλιου πολέμου. Είναι κατάφυτο με δάση οξιάς (αλλά και βελανιδιάς, καστανιάς και ελάτου), ενώ σε μικρή έκταση πέριξ της κορυφής επικρατεί αλπικό τοπίο. Προσφέρει εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον όλο το χρόνο και ειδικά το χειμώνα με τις «κρυσταλλωμένες» οξιές και το φθινόπωρο με τις κοκκινωπές αποχρώσεις του δάσους. Είναι βιότοπος, μεταξύ άλλων, για τις απειλούμενες με εξαφάνιση αρκούδες και λύκους. Σε μεγάλο βαθμό παραμένει ανέγγιχτο από την ανθρώπινη παρέμβαση και (ευτυχώς) «αναξιοποίητο».

Το χιονοδρομικό βρίσκεται στη νότια πλευρά του βουνού, κοντά στην κορυφή και τις εκεί εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

 

Χιλιομετρικές αποστάσεις - Οδηγίες

Το ΧΚ βρίσκεται 24 χλμ (25-30 λεπτά) ΒΑ της Καστοριάς. Ο δρόμος είναι πολύ καλός στα πρώτα 8 χλμ (μέχρι τη διασταύρωση για Τοιχιό), μετά είναι ορεινός με στροφές. Αποχιονίζεται τακτικά, τόσο για τις ανάγκες του χιονοδρομικού όσο και της Αεροπορίας.

Ξεκινώντας από την Καστοριά, κινείστε προς Φλώρινα, διασχίζοντας τη βόρεια παραλία της λίμνης και τη συνοικία Χλόη. Στρίβετε στην κυκλική πλατεία προς Φλώρινα-Βίτσι (όχι προς Φλώρινα-Αλβανία). Στο χωριό Βυσσινιά στη "διχάλα" ακολουθείτε την πινακίδα προς Βίτσι (δεξιά). Περνάτε το χωριό Οξιά, δεν στρίβετε στις διασταυρώσεις για Πολυκέρασο και Περικοπή και φτάσατε. Το χειμώνα ο δρόμος, ακόμα και με χιόνια, στην αρχή "περπατιέται". Μη μιμηθείτε όμως τους ντόπιους, που δεν βάζουν αλυσίδες, αν δεν έχετε χειμερινά λάστιχα (γιατι αυτοί έχουν :P ). Τα τελευταία 2-3 χιλιόμετρα είναι τα πιο δύσκολα (στενός δρόμος, φουρκέτες και πολύ χιόνι).

Πρόσβαση υπάρχει και από τη Φλώρινα (από την οποία το ΧΚ απέχει 30 χλμ. προς νότο). Ο δρόμος αυτός είναι ακόμα πιο όμορφος (με πυκνότερο δάσος που τον «σκεπάζει» σε πολλά σημεία), πιάνει όμως περισσότερο χιόνι και δεν αποχιονίζεται επαρκώς. Ακολουθείτε τις πινακίδες προς Βίτσι-Δροσοπηγή και η διαδρομή είναι Φλώρινα-Σκοπιά-Υδρούσσα-Δροσοπηγή-Βίτσι.

Από τη Θεσσαλονίκη απέχει 220 χλμ. (μέσω Καστοριάς).

 

Χιονοδρομικό

Το χιονοδρομικό διαχειρίζεται ο Σύλλογος Χιονοδρομίας Ορειβασίας Καστοριάς (Σ.Χ.Ο.Κ.) και είναι ένα από τα ελάχιστα ΧΚ που έχουν απομείνει σε συλλόγους. Υπάρχει πάγιο πρόβλημα υποχρηματοδότησης, όπως παντού.

Μπορεί να είναι από τα μικρότερα, αλλά είναι ένα πανέμορφο χιονοδρομικό κέντρο, με τοπίο που αποζημιώνει τον επισκέπτη. Είναι ανοιχτό για σκι τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, αλλά και καθημερινές κάποια μεσημέρια, όταν έχουν προπόνηση οι αθλητές του Σ.Χ.Ο.Κ. Διαθέτει σαλέ με καφετέρια και εστιατόριο, ένα συμπαθητικό μικρό bar στη βάση της κεντρικής και κατάστημα για ενοικιάσεις εξοπλισμού, όπου μπορείτε να κλείσετε και μαθήματα σκι. Το πάρκινγκ μπορεί να είναι πρόβλημα αργά τις Κυριακές.

 

Πίστες

Το υψόμετρο των πιστών είναι από τα 1.610 μ. μέχρι τα 1.850 μ. Η χιονοκάλυψη κρίνεται μέτρια (λόγω προσανατολισμού και υψομέτρου), αν και τα τελευταία χρόνια πάει αρκετά ως πολύ καλά.

 

Σύνολο πιστών: 3 + μια παιδική

Σύνολο αναβατήρων: 2

 

Οι πίστες είναι χαραγμένες ανάμεσα σε δέντρα οξιάς, έχουν κοινή αφετηρία και τερματισμό και εξυπηρετούνται από τον ίδιο αναβατήρα (ένα απλό -αλλά γρήγορο- συρόμενο "πιατάκι"). Η κορυφή του αναβατήρα σε βγάζει σε ένα σημείο με υπέροχη θέα στη λίμνη της Καστοριάς, από το οποίο διαλέγεις ποια πορεία θα ακολουθήσεις:

 

Πίστα Ντινογιαννη (κεντρική): Μπλε-κόκκινη πίστα, μήκους 1.000 μ., ευθεία και αρκετά πλατιά. Τα κόκκινα σημεία βρίσκονται στην αρχή και μέχρι μετά το μέσο. Υπάρχει πρόσβαση από το "διάδρομο" του lift σε ενδιάμεσα σημεία της πίστας, αν δεν θέλεις να βγεις στην κορυφή. Το περίεργο όνομά της το έχει πάρει από ένα δυσάρεστο γεγονός, αφού είναι "αφιερωμένη" σε δύο νέους αθλητές του συλλόγου της Καστοριάς, που σκοτώθηκαν σε ατύχημα, τον Ντίνο και τον Γιάννη.

Πίστα Φώφη (αριστερή περιφερειακή): Μπλε πίστα μήκους 1.300 μ. Βρίσκεται στα αριστερά του αναβατήρα, όπως ανεβαίνουμε. Ακολουθεί πολύ όμορφη διαδρομή μέσα στο δάσος. Υπάρχει και ένα σημείο πρόσβασης πριν την κορυφή, για τους αρχάριους που θέλουν να αποφύγουν την κάπως πιο απότομη αρχή της.

Πίστα Αρκούδα (δεξιά περιφερειακή): Πίστα-δρόμος (1.900 μ.), που βρίσκεται στα δεξιά του αναβατήρα. Κατεβαίνοντας από το "πιατάκι" ακολουθείς δεξιά πορεία σε μια πράσινη-μπλε πίστα, που περνά μέσα από το δάσος και καταλήγει στο "πλατό" (στα τελευταία μέτρα πάρτε φόρα, γιατί αλλιώς δεν τη βγάζετε μέχρι το lift). Στην αρχή της διαδρομής είναι το μόνο σημείο που μπορείς να βγεις εκτός του πατημένου, με μηδενικές όμως κλίσεις (off piste για αρχάριους :D ). Προσοχή μόνο μην συναντήσετε την αρκούδα, από την οποία πήρε το όνομά της...

Πίστα παιδική-αρχαρίων: Στο "πλατό" στη βάση της κεντρικής βρίσκεται το baby lift. Η "πίστα" προσφέρεται για αρχική εκμάθηση σκι για κάθε ηλικία, γιατί είναι μακριά από τους υπόλοιπους σκιέρ, έχει μεγάλο πλάτος και λίγο κόσμο.

 

Φέτος έχει για πρώτη φορά διαμορφωθεί πίστα snowboard με δυο άλματα.

 

Τιμές ημερήσιας κάρτας 2012: Το be announced

Χιονοδρομικό (Σ.Χ.Ο.Κ.): τηλ. 2467082666

Υπεύθυνος Χιονοδρομικού: τηλ. 6944709190

E-mail: kastoria.ski@gmail.com

 

Διαμονή:

Η λογική επιλογή είναι φυσικά η Καστοριά, που έχει πολλά αξιοθέατα (τα μακεδονίτικα αρχοντικά, τις βυζαντινές εκκλησίες, το λαογραφικό μουσείο, τον προϊστορικό οικισμό στο Δισπηλιό, τη σπηλιά του Δράκου με τα υπόγεια νερά κ.ά.), αλλά και διαθέτει πλέον πολλά και αξιόλογα ξενοδοχεία, για κάθε γούστο και πορτοφόλι.

Το κοντινότερο πάντως στο ΧΚ κατάλυμα είναι ο παραδοσιακός ξενώνας ΙΔΟΜΕΝΕΥΣ στο Πολυκέρασο (περίπου 4 χλμ. από το χιονοδρομικό προς Καστοριά υπάρχει πινακίδα προς το χωριό, που είναι όμορφο και -υπερβολικά- ήρεμο).

Μπορείτε ακόμη εναλλακτικά να μείνετε στο Σιδηροχώρι, όπου υπάρχουν καινούριοι παραδοσιακοί ξενώνες με εξαιρετική θέα.

 

Φαγητό:

Δεν είμαι και ο πλέον ειδικος, αφού συνήθως τρώω σπιτικά εδέσματα στο σπιτι της θείας :lol: (ΑΑ ποιότητας), αλλά θα κάνω μια προσπάθεια:

Η "ταβέρνα" του χιονοδρομικού είναι τελείως στοιχειώδης (μόνο για όσους έχουν κάνει πολύ σκι και βιάζονται να αναπληρώσουν τις θερμίδες που έχασαν).

Στην Καστοριά υπάρχουν πολλά αξιόλογα εστιατόρια. Προσωπικές προτιμήσεις:

"Ντολτσό" (στην ομώνυμη συνοικία, όπου πρέπει να πάτε έτσι κι αλλιώς), σ' ένα διατηρητέο αρχοντικό και με παραδοσιακά τοπικά πιάτα.

"Το στέκι (της παρέας)", παλιά, οικογενειακή ταβέρνα με αξιοπρεπέστατη κουζίνα και όμορφο, μοντέρνο περιβάλλον. Βρίσκεται στην είσοδο της πόλης δίπλα στην κεντρική οδό Γράμμου.

"Η Χλόη", στην ομώνυμη συνοικία. Κλασική ταβέρνα με κρέατα, λιμνίσια ψάρια και λίγα μαγειρευτά. Καλές τιμές, κατώτερη από τα άλλα δύο, ειδικά σε περιβάλλον.

Τα παραπάνω αποτελούν προσωπικές προτιμήσεις, με βάση την άποψή μου, όταν πηγαίνω κάπου να δοκιμάζω και την τοπική κουζίνα και όχι τα ίδια που τρώω και στη Θεσσαλονίκη. Μπορείτε να δοκιμάσετε ψάρια της λίμνης :unsure: , κεφτεδάκια με μακάλο (πεντανόστιμο κουρκούτι με πιπέρι), λαχανοντολμάδες και χοιρινό με αρμιά (αλμυρό λάχανο κάπως σαν τουρσί, λιγο βαρυ για βραδινο), τηγανιά με κόκκινη σάλτσα, φασόλια γίγαντες στο φούρνο, διάφορες πίτες.

 

Η πόλη έχει γενικά πολλά εστιατόρια και ταβέρνες (κάποια πιθανότατα καλύτερα από τα παραπάνω, απλά δεν τα ξέρω), ορισμένα εκ των οποίων πολύ γνωστά και ακριβά (χωρίς να το αξίζουν πάντα). Τελευταία μόδα είναι τα ψιλο-γκουρμέ (masta' chef κι έτσι).

Στους κοντινούς Αμπελόκηπους υπάρχει μεγάλη παράδοση σε (χασαπο)ταβέρνες με ψητά και σούβλες.

Ακολουθεί γκρίζα διαφήμιση:

Στο Μαυροχώρι (Μαύροβο), ακριβώς μπροστά στη λίμνη, μπορείτε να επισκεφθείτε το ουζερί 50-50, του πρώτου μου ξαδέρφου (ζητήστε τον Αργύρη).

 

Διασκέδαση:

Δηλώνω αναρμόδιος. Πάντως η πόλη έχει κυρίως κίνηση (πολλή...) στην παραλίμνια ζώνη, σε στυλ καφέ-μπαρ και δεν φημίζεται για νυχτερινή ζωή.

Αν πάτε βέβαια στα Ραγκουτσάρια (6-8 Ιανουαρίου) θα πίνετε και θα χορεύετε κυριολεκτικά στους δρόμους, υπό τη συνοδεία κάθε είδους πνευστών. Απλά δεν θα μπορέσετε να κάνετε σκι από το hangover... :drinks:

 

Disclaimer

Τα παρακάτω αποτελούν προσωπικές, άρα υποκειμενικές, άρα μεροληπτικές εκτιμήσεις:

Στο Βίτσι "έμαθα" (λέμε τώρα...) σκι, άνευ διδασκάλου, πριν από καμιά 20+ χρόνια. Ήταν ο μόνιμος προορισμός (για σκι), λόγω καταγωγής, αφού όλα ήταν (είναι) βολικά: Πήγαινα έτσι κι αλλιώς για να δω συγγενείς και φίλους, είχα δωρεάν διαμονή και φαγητό, δωρεάν (ή σχεδόν) εξοπλισμό, έτοιμο αυτοκίνητο με χιονολάστιχα να με περιμένει για ν' ανέβω κτλ. Μόλις πέρυσι άρχισα (χάρη στις 2 κόρες μου, που ξεκίνησαν με το σκι) να πηγαινω και αλλού.

Το χιονοδρομικό οπωσδήποτε είναι μικρό και προσφέρει λίγη ποικιλία σε πίστες. Επίσης είναι κάπως "φτωχό" σε εγκαταστάσεις και παροχές. Μεγάλο του πλεονέκτημα (εκτός από τη μικρή απόσταση από την Καστοριά) είναι η έλλειψη πολυκοσμίας. Αν λοιπόν είστε σκιέρ μέσου επιπέδου και θέλετε απλά να κάνετε ΠΟΛΥ σκι, χωρίς αναμονές στα εκδοτήρια και τις ενοικιάσεις, ουρές στους αναβατήρες, συνωστισμό στις πίστες και διάφορους περίεργους που έχουν πάει εκεί για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός να τσουλήσουν στις πλαγιές, θα το βρείτε πολύ συμπαθητικό. Πρέπει όμως να τονίσω ότι δεν είναι υψηλών απαιτήσεων, απλά εμενα μου αρέσει γιατί είναι πανέμορφο και περνάω καλά.

Κατά την άποψή μου αξίζει να το επισκεφθεί κανείς, ειδικά συνδυαστικά με εκδρομή με βάση την πόλη της Καστοριάς. Την πρώτη ή την τελευταία μέρα (δηλ. πηγαίνοντας ή φεύγοντας από την Καστοριά) μπορείτε να επισκεφθείτε τα (πολύ μεγαλύτερα και καλύτερα) χιονοδρομικά της Βασιλίτσας ή της Βίγλας και τις μέρες παραμονής σας στην πόλη να «πεταχτείτε» μέχρι το Βίτσι.

 

Πηγη: http://www.snowtrave...odromiko-vitsi/

 

 

(Πολύ σεντόνι δεν βγήκε αυτό;; ;):unsure:

 

 

Edit 09.01.2012: Μικρές διορθώσεις λαθών

 

Edit 09.01.2012:

Map:

 

vitsi3.jpg

 

(Τα γκρικλις στον χάρτη είναι επειδή το πρόγραμμα που χρησιμοποιώ δεν έχει ελληνικά).

Edited by Dolomites
μεταφορά μηνύματος
  • Like 1

Life consists of only two things: skiing and waiting to go skiing.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Create New...