Jump to content
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Σκι Για Ορειβατικο+Πουδρες

Recommended Posts

οΠΩς λεει ο τιτλος ψαχνω αν υπαρχει πεδιλο πουν αμπορει να συνδυαζει ορειβατικο=σχετικα ελαφρυα +πουδρες σχετικα φαρδια. Τα πεδιλα που εχω τα τελευταια 4 χρονια και προσπαθω να εκπληρωσω τα παραπανω ειναι τα Rossi Bandit 2 σε 1.74 (κακως επρεπε να παω σε 1.81, eimai 1.86 83kg) ειμαι πολυ ευχαριστημενος αλλα πλεον θα με ενδειεφερε κατι ελαφρυτερο απο τα 3 κιλα που ζυγιζουν τα μπαντιτ + φαρδυτερο απο 78cm για να με διευκολυνουν σε μαλακα χιονια. η συμπεριφορα σε πιστα δεν με ενδειαφερει για τα καινουργια αλλα πως πανε σε σκληρα κρουστες σουπες και μπαχαλοχιονια που συναντα κανεις στο ορειβατικο με ενδειαφερει.

 

Κοιταω τα παρακατω ( αλλα και αλλα αν εκπληρωνουν τα παραπανω κριτηρια)

 

http://www.voelkl.co...l/overview.html

volkl amaruq

volkl inuk

 

http://www.movements...s/touring/bond/

movement logic

movement bond

ta antistoixa x-series παναλαφρα αλλα "βαρια" για την τσεπη

 

http://k2skis.com/skis/adventure

κ2 wayback

k2 backup

k2 coomback (πολυ βαρυτερα απο αυτο που θελω αλλα διθυραμβικες κριτικες και σχολια)

 

Ιδανικα θα ηθελα να ζυγιζουν ελαχιστα παραπανω απο 2.5 κιλα και να εχουν την συμπεριφορα των coomback. Απο τα παραπανω εχει σκιαρει κανεις καποια ή εστω τα εχει δει σε καποιον γνωστο του για εντυπωσεις?

 

Ακομη και θεωρητικες γνωμες-προσεγγισεις ευπροσδεκτες....Ο συνδυασμος που ψαχνω (ελαφρα +ποιοτικο σκι) μηπως ειναι απλα αδυνατος παρα τις καινουργιες τεχνολογιες?

 

PS Me edit δεν μπορω να αλλαξω το σ στον τιτλο...

Edited by ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εχω τα K2 Hardside με δέστρες Fritschi Freeride Pro σε 168cm. Συνολικό βάρος περίπου 1980 +2190 = 4170gr.

Είναι λίγο βαριά για την ανάβαση και το κουβάλημα στο σακκίδιο, αλλά πηγαίνουν σαν οδοστρωτήρας σε όλα τα χιόνια. Τα εμπιστεύομαι και στον πάγο και πραγματικά ακόμη και όταν είμαι στην πίστα τα προτιμώ απο τα volkl tigershark 12feet που έχω για πίστα.

Και εγώ έχω ακούσει καλές κριτικές για τα k2 coomback αλλά είναι πολυ βαρυτερα και εκτιμώ (δυστυχώς δεν τα έχω δοκιμάσει) οτι σε παγωμένα χιόνια θα είναι λιγότερα σταθερά. Παραθέτω τεχνικά χαρακτηριστικά για τα K2 Hardside και τα συστήνω ανεπιφύλακτα.

 

The HardSide is the most versatile ski in the Adventure collection. All-Terrain Rocker™ and a 98mm waist deliver versatility and ensure that no one will be waiting for you on powder days. The HardSide’s metal-laminate hybritech sidewall construction guarantees a solid, stable ski when blasting through crud, and will handle firm snow with powerful precision.

 

Condition: Powder: 60%, Variable: 40%

Construction: Metal TnC, hybritech Sidewall, Aspen/Paulownia Core

Weight: 1980g @ 181cm

Sidecut in mm: 131-98-119

Radius: 23m@181cm

Share this post


Link to post
Share on other sites

. Συνολικό βάρος περίπου 1980 +2190 = 4170gr.

 

Και εγώ έχω ακούσει καλές κριτικές για τα k2 coomback αλλά είναι πολυ βαρυτερα

 

 

1980*2=σχεδον 4 κιλα

ta coomback ειναι πιο ελαφρυα για αυτο τα ανεφερα 1780*2 στο 1.67 ομως...

Ta hardside τα εχει πολυ φιλος και ειναι πολυ βαρυτερα απο αυτο που ψαχνω

 

ΑΝ πω να ανεβω σε κιλα θα κοιταξω κατι οπως τα movement magnet, dynafit manaslu κτλ που ειναι ελαχιστα πανω απο 3 κιλα το ζευγαρι παντα

 

PS Απο διεθνη τεστ εχω βρει μονο αυτο http://www.wildsnow.com/6180/2011-12-alpin-ski-review/

που ειναι του 2011/2012, ξερει κανεις καποιο φετινο?

Edited by ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Share this post


Link to post
Share on other sites

k2 coomback (πολυ βαρυτερα απο αυτο που θελω αλλα διθυραμβικες κριτικες και σχολια).

 

αυτά εχω Γρηγορη σε 1,74 με την fritschi diamir eagle. οπως λεει και ο Νικος πιο πανω, όλα τα σκι στην κατηγορία που κοιτάς είναι λιγο βαρύτερα από ένα καθαρο ορειβατικό αλλα καπου κανεις πισω: η θελεις ευκολια στην αναβαση η προτιμάς, όπως εγω, καλυτερο κράτημα στην καταβαση. εξαρτάται βεβαια από το ορειβατικο που θα κανεις – ολοκληρες διασχίσεις η απλως αναβαση+καταβαση. στη 2η περίπτωση θα σου ελεγα να διαλεξεις ένα πιο βαρύ πεδιλο

 

ειμαι ευχαριστημένη από τα coomback αλλα εάν ηταν να ξαναγοράσω φετος θα διαλεγα νομιζω αυτα

 

http://www.evo.com/s...it-manaslu.aspx

 

δεν υπαρχει λόγος για τοσο φαρδύ πέδιλο (102 μεση είναι τα coomback) για χρήση 80% στην Ελλαδα. αυτα που λεω εαν τα παρεις στο 1,78 (122-95-108) ζυγιζουν 1490g

 

 

α, επίσης παρε μια καλη φώκια. θα σου μεινει για χρονια (την G3 alpinist π.χ.)

 

Υ.Γ. αντε, και καλες βολτες :)


"...the monarch of mountains: they crowned him long time ago οn a throne of rocks, in a robe of clouds, with a diadem of snow''

(Lord Byron about Mont Blanc)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Επείδή κάτι αντίστοιχο ψάχνω και εγώ τσέκαρε και την σειρά Cham HM ( χωρίς το μέταλλο ) της Dynastar. Eχουν πάρει εξαιρετικές κριτικές )))).

 

Φιλικά

Σπύρος


Sky is not my limit.....it's my playground!!! :skydive:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όλγα τα manaslu τα καλοβλεπω αλλά σε αυτές τις διαστάσεις και κιλά ανυσηχω λίγο για την συμπεριφορά τους σε σκληρά και πάγο,επίσης αν τα ελαφρύτερα πέδιλα όπως το inuk πχ έχουν παραπλήσια συμπεριφορά δεν θα ήθελα να "φορτωθω ".με το έξτρα βάρος. Πάντως ξέρεις Κανέναν που να έχει τα manaslu για εντυπώσεις από πρώτο χέρι?.

 

ΥΓ Στα coomba πως και δεν έβαλες κάποια dynafit radical ή vertical? Πιο ελαφριές αρκετά από τις fritchi και εξίσου σταθερές τις διαφημιζουν...

Share this post


Link to post
Share on other sites

ναι, εχω δυο φιλους που εχουν τα μανασλου, αλλα δεν ειναι του συλλογου. θα ρωτησω και θα σου πω


"...the monarch of mountains: they crowned him long time ago οn a throne of rocks, in a robe of clouds, with a diadem of snow''

(Lord Byron about Mont Blanc)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ίσως να μην δικαιούμαι να γράψω εδώ καθότι η βαρύτητα μόνο με βοηθά και ποτέ δεν έχω κινηθεί σε αντίθετη προς αυτήν κατεύθυνση.

Θα πω όμως ότι το wayback είναι από τα κλασσικά ορειβατικά πέδιλα και θα σε καλύψει σχεδόν σε όλα όσα ζητάς όσον αφορά το σκιάρισμα. Για το βάρος τους (<3Κ) και την ανάβαση εσύ ξέρεις καλύτερα.

 

Φιλικά

7ψυχος

  • Like 1

Όλα τα βουνά είναι καλά. Όλοι οι skier είναι καλοί. Μόνο μερικοί άτυχοι στη ζωή άνθρωποι υπάρχουν.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τελικα διαβαζοντας αρκερα reviews+ test κυριως wildsnow.com (απιστευτα πολλες πληροφοριες) καταληγω οτι καλυτερα να παω σε λιγο βαρυτερο σκι κοντα και λιγο παραπανω απο 3 κιλα και να γλυτωσv βαρος απο τις δεστρες, χρησιμοποιωντας kapoia apo tis dynafit που απο οτι διαβαζω και πολυ ελaφριες ειναι και αν δεν κανεις drop αλματα κτλ ( που εγω δεν.... και ουτε προκειται) σε κρατανε μια χαρα, αλλα θα πρεπει να παρω και μποτες γιατι οι δικες μου scarpa denali tt δεν κουμπονουν σε dynafit οποτε ευκαιρια να κερδισω και εκει βαρος παιρνοντας την dynafit tl5 nountain ( bebaia lefta gia ola ayta fetow den :crybaby: ).

 

 

Ετσι πεδιλα πλεον βλεπω kυριως τα manaslu μετα ta wayback αλλα και τα volkl nanuk, dynastar cham 87.

Τα μανασλου απο αυτα που διαβαζω πανε παντου καλα αλλα οχι ιδαιτερα στον παγο, τα wayback το ιδιο, kai τα cham αν και καινουργια επειδη ειναι βαρυτερα στην πουδρα δεν πανε οπως τα manaslu αλλα καλυτερα στον παγο. Για τα nanuκ ελαχιστα πραματα βρηκα αλλα μαλλον πιο κοντα στα manaslu θα τα περιμενω.

 

Επειδη η παρεα του ορειβατικου σκι που εχω ειναι κυριως ορειβατες που κανουν και σκι => ανλογες διαδρομες, αλλα ψαχνω να βρω παρεα και σαν του loui που κανουν σκι και λιγοτερο διασχισεις προβληματιζομαι εντονα τι να παρω? τελικα μηπως να κοιταζω και πεδιλα σαν τα coomback και κ2 hardside που ναι μεν πολυ βαρυτερα αλλα πιο ολοκληρωμενα???

 

Μου λειπουν βεβαια εντυπωσεις απο πρωτο χερι για τα παραπανω και αν εχει καποιος τον ευχαριστω προκαταβολικα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γρηγόρη, όλα είναι θέμα συμβιβασμού, ειδικά αν πας για one quiver ski.

 

Ως προς τις διαστάσεις.

Για μένα καλύτερα μην πας σε πολύ φαρδύ πέδιλο για την ορειβατική χρήση (100άρι), που καταλαβαίνω ότι θέλεις.

Πόσες θα είναι φορές που θα κάνεις ορειβατικό σε απύθμενες πούδρες που θα ανεχόσουν το αναγκαστικά αυξημένο βάρος και drag στην ανάβαση/διάσχιση, με ώφελος την αυξημένη πλευστότητα, ίσως και σταθερότητα στην κατάβαση. Μάλλον τις περισσότερες φορές θα έχεις να αντιμετωπίσεις κρούστες, παγάκια, ανεμοδαρμένα σκληρά, σφιχτά packed χιόνια, βρεγμένες χλαπάτσες, ανοιξιάτικες κρέμες, γενικά χιόνια που με ένα mid-fat 85 - 95 θα είσαι καλύτερα.

 

Ως προς την κατασκευή.

Τσέκαρε τι πυρήνα ξύλο θα έχουν. Σε αυτό θα σε βοηθήσουν κάποια reviews.Το πολύ χαμηλό βάρος πολλές φορές συνεπάγεται επεξεργασίες ή ποιότητες ξύλου επιπέδου γομολάστιχας. Εφόσον δίνεις σημασία στη κατάβαση, προσανατολίσου σε ένα "αλπικό" πυρήνα ξύλου, που θα διαχειρίζεται καλύτερα κραδασμούς, ανωμαλίες, φορτίσεις κι ας σέρνεις /σηκώνεις μερικά γραμμάρια παραπάνω.

 

Είμαι σκεπτικός στο μέταλλο.Σίγουρα κερδίζεις σε σταθερότητα, αλλά χάνεις σε βάρος, ενδεχομένως και σε ζωηράδα. Πάντως οι εταιρείες κατά κύριο λόγο διαθέτουν τα περισσότερα freeride ή all mountain twins -που υποτείθεται προσανατολίζονταi για κατάβαση μόνο- και τα αγαπάμε /εκθειάζουμε, χωρίς μέταλλο.Μόνο τα πιο hardcore μοντέλα τους, τα οποία προορίζονται για πιο big mountain χρήση, τα φορτώνουν μέταλλο. Οπότε σε ένα ορειβατικό πέδιλο, δεν ξέρω πραγματικά, ίσως να διάλεγα μέταλλο, αν έκαναν μαγικά και φρόντιζαν να κρατήσουν το βάρος σε ανεχτά επίπεδα.

 

Ως προς το ύψος.

Θα έλεγα να μην πέσεις κάτω από 1.80.

 

Ως προς τις δέστρες.

Σημαντικότατες και ως προς τη λειτουργικότητα και ως προς την εξοικονόμηση βάρους. Οι dynafit δεν παίζονται σε βάρος, εργονομία (κάθεσαι χαμηλά, σωστό pivot point), απλή λειτουργία, σε ανθεκτικότητα, από ότι διαβάζω μια χαρά. Γενικά στη διάσχιση σκίζουν. Τώρα στην κατάβαση έχουν κάποια θεματάκια με την απελευθέρωση και το elastic travel, ειδικά μπροστά. Έβγαλαν πρόσφατα ένα νέο πανάκριβο- πιλοτικό μοντέλο 16άρι(!!!) din, που υποτείθεται πλησιάζει τις αλπικές δέστρες σε συμπεριφορά. Υπόψην ότι η πατέντα τη dynafit λήγει, οπότε λογικά κι άλλες εταιρείες θα εξελίξουν το pin system.

 

Πέρα από dynafit δέστρες, οι fritschi θεωρώ ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αλπικές στη κατάβαση, αξιόπιστες στην απελευθέρωση, απλός μηχανισμός για skinning, ανθεκτικές, εργονομικές. Εγώ προσωπικά το ότι κάθεσαι κάπως ψηλά το συνήθισα και δεν με προβληματίζει καθόλου.Βάρος το στάνταρ.

 

Οι marker duke/baron ουσιατικά μιλάμε για heavy duty αλπικές δέστρες, που απλά κάθονται σε ένα plate που απελευθερώνει φτέρνα. Έχουν βγάλει και πιο ελαφριές δέστρες ορειβατικού τύπου, πιο "πλαστικές". Έχουν βγει (πέρσι νομίζω) και δέστρες από atomic/salomon, ανταγωνιστικές στις marker.

 

__________________________________________________________________________________

 

Αν θες τσέκαρε από movement την adventure line. Κάπου μεταξύ στην αλπική freeride σειρά και την αμιγώς touring. Εχουν πάρει καλές κριτικές, ειδικά το jackal. Θα έλεγα να κοιτάξεις το pariah, λογικό βάρος για το μέγεθός του και την κατασκευή του.

 

Από Κ2 το sideshow αν θες σώνει και ντε μέταλλο, το wayback για χωρίς μέταλλο.

 

Από volkl το nanuq. Mantroειδές χωρίς μέταλλο και λίγο πιο ελαφρύ ξύλο.

  • Like 6

p1sst.jpg

16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μάλλον τις περισσότερες φορές θα έχεις να αντιμετωπίσεις κρούστες, παγάκια, ανεμοδαρμένα σκληρά, σφιχτά packed χιόνια, βρεγμένες χλαπάτσες, ανοιξιάτικες κρέμες, γενικά χιόνια που με ένα mid-fat 85 - 95 θα είσαι καλύτερα.

 

 

Ως προς το ύψος.

Θα έλεγα να μην πέσεις κάτω από 1.80.

 

Ως προς τις δέστρες.

. Οι dynafit δεν παίζονται σε βάρος, εργονομία (κάθεσαι χαμηλά, σωστό pivot point), απλή λειτουργία, σε ανθεκτικότητα, από ότι διαβάζω μια χαρά. Γενικά στη διάσχιση σκίζουν. Τώρα στην κατάβαση έχουν κάποια θεματάκια με την απελευθέρωση και το elastic travel, ειδικά μπροστά..

 

Πέρα από dynafit δέστρες, οι fritschi

Από volkl το nanuq. Mantroειδές χωρίς μέταλλο και λίγο πιο ελαφρύ ξύλο.

 

Σταθη που εισαι ρε φιλε....ωραιο και ενημερωτικο το "σεντονακι σου" ...

 

 

loipon... τα μπαχαλοχιονα που περιγραφεις με τι πιστευεις σκιαρονται πιο ευκολα?

 

Νομιζα με πεδιλα σαν coomback hardside sideshow ktl γι αυτο και τα εχω στην ακρη του μυαλου μου( και εσυ και η Ολγα μου λετε ξεκαθαρα να μην κοιταω...)

 

Θα ηθελα να σκιαρονται καλα με πεδιλα σαν το manaslu to Nanuk 'η kai to wayback που στις πουδρες πανε αερα απο οτι διαβαζω αλλα επισης διαβαζω οτι ζοριζονται στα σκληρα και στον παγο....

 

Στα reviews που βρισκω κυριως στο wildsnow

http://www.wildsnow....pin-ski-review/

http://www.wildsnow....-narrower-2013/

 

kαταλαβαινω οτι λιγο καλυτερα στα μπαχαλοχιονα αλλα λιγο λιγοτερο καλα στις πουδρες και με καποιο ελαχιστα εξτρα βαρος παει το dynastar cham αλλα και το 87 kastle tx 87 που το βρισκεις ομως δυσκολα

 

Ψαχνω να βρω ενα λογο να μην καταλειξω στα manaslu.....που εδω το εκθειαζει http://www.wildsnow....country-skiing/ αλλα ο ιδιος καπου αλλου για one quiver γραφει οτι θα διαλεγε το...coomback κοβοντας κιλα απο δεστρα και μποτα....

 

Σe δεστρα παντως για να γλυτωσω κιλα εμαι σιγουρος οτι θα παω σε dynafit ( σε ειχα ακουσει φιλε πριν 4 χρονια και ειχα βαλει τις fritchi diamir freeride, poly eyxarishmenow αλλα μεχρι τωρα νομιζα οτι ειναι βαρια τα bandit 2 αλλα τωρα που βλεπω γραμμαρια καταλαβα οτι πολυ ξετρα βαρος συγκρητικα με τις dynafit μου βαζανε οι δεστρες μου). αυτο που γραφεις για "Τώρα στην κατάβαση έχουν κάποια θεματάκια με την απελευθέρωση και το elastic travel, ειδικά μπροστά" καντο με καποιο λινκ ισως πιο κατανοητο.

 

ΥΓ Για να μην παιρνω και μποτες και επειδη μαστορας καλος δεν ειμαι ξερετε κανεναν μαστορα που να κανει αυτο http://www.wildsnow....t_retrofit.html στην Ελλαδα?

Edited by ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γρηγόρη καλησπέρα και από εμένα,

σε ΄σένα και τους γλυκούς μπελάδες σου.

 

Χωρίς να είμαι, σε καμία περίπτωση, ειδικός στο ορειβατικό

(περισσότερο άσχετο θα με χαρακτήριζα...),

θα ήθελα να σου πω το παρακάτω:

 

Μην αναλωθείς στο ψάξιμο για λιγότερα γραμμάρια

με τις ελαφριές, εξειδικευμένες, μα πάνω απ΄όλα ακριβές λύσεις.

Στη μάχη για "αλάφρωμα", κάθε 100 γραμμάρια κάτω

απαιτούν αρκετά €€υρά πάνω...

 

Αν το ήδη, αξιοπρεπέστατο, set up που είχες για ορειβατικό

σου φάνηκε βαρύ... μη κατηγορείς μόνο αυτό.

Δες τι άλλα "άχρηστα" γραμμάρια κουβαλάς.

Και πρώτα απ΄ όλα δες, τι περιττά γραμμάρια

μπορείς να πετάξεις από πάνω σου.

Δε γνωρίζω σε τι κατάσταση βρίσκεσαι,

αλλά πιστεύω ότι καλύτερα θα ήταν να φτιάξεις μυική μάζα

και να απαλλαγείς από τα περιττά λίπη, αν τυχών έχεις.

Κάτι που δυστυχώς οι περισσότεροι μας, με μπροστάρη των γράφων,

αμελούμε συστηματικά.

 

Δώσε βάση πιο κομμάτι σε ενδιαφέρει περισσότερο.

Αυτό της ανάβασης ή αυτό της κατάβασης.

Μεταξύ μας... :secret:

όσο καλή παρέα και αν σου κάνουν οι ορειβάτες φίλοι - συνοδοιπόροι σου

εσύ τους ακολουθείς κυρίως για αυτά τα 5 λεπτά γλυκιάς κατάβασης...

Μην θυσιάσεις αυτή τη χαρά που μπορεί να σου προσφέρει

ένα πέδιλο με αλπικό χαρακτήρα, για ένα ανορεξικό ανεβασιάρικο

που θα σε φτάσει πάνω με 10 λαχανιάσματα λιγότερα.

Στη τελική ούτε αγώνα ορειβατικού θα κάνεις,

ούτε θα χαθεί ο κόσμος αν φτάσεις 10 λεπτά αργότερα.

 

Το "ορειβατικό & πούδρες" που γράφεις στο τίτλο σου,

σε περιορίζει σε ένα ski που θα το χαρείς βία 5-10 μέρες μέσα στη χρονιά.

Μάλλον το ΄γραψες βιαστικά.

Τα πέδιλα που (σωστά) προσανατολίζεσαι δεν είναι πουδροπέδιλα.

Περισσότερο All Mountain χαρακτηρίζονται.

 

Σε ότι έχει να κάνει με το "μέταλλο":

Το ΣΚ που μας πέρασε, είχα την τύχη να περάσω αρκετές ώρες

δίπλα σε έναν από τους λάτρεις του ορειβατικού στην Ελλάδα

και πραγματικούς γνώστες του είδους.

Σε σχετική συζήτηση για το αν είναι προτιμότερο ένα ορειβατικό ski

(για χρήση στα χιόνια της Ελλάδας πάντα)

να έχει "μέταλλο" ή όχι, με εξέπληξε με την απάντηση του

λέγοντας μου ότι τα ski του τα προτιμά χωρίς μέταλλο.

Για πολλούς λόγους, κυρίως συμπεριφοράς

ακόμα και στα σκληρά - παγωμένα περάσματα.

Βέβαια όλα είναι θέμα γούστου & τρόπου ski.

Τι ζητά, τι ψάχνει αλλά και τι βρίσκει ο καθένας...

Όμως το βάρος δεν έμπαινε ως πρωταρχικός λόγος προτίμησης.

 

Χρυσή τομή δεν νομίζω να υπάρχει...

χρυσός συμβιβασμός... μάλλον ναι.

 


...

Γρηγόρη, όλα είναι θέμα συμβιβασμού...

...

...

Στάθη που είσαι ρε φιλε...

ωραίο και ενημερωτικό το "σεντονάκι σου" ...

...

 

All time Στάθic... :thumbup:

μας λείψανε οι σεντονάδες σου.

 



 

Στο άλλο άθλημα - χόμπι που έχω, τη ποδηλασία,

τα πράγματα είναι απλά τραγικά & έχουν ξεφύγει...

Η μάχη για το ελάφρωμα έχει γίνει πιο ανούσια από ποτέ.

 

Βλέπεις τους χομπίστες να τα χώνουν αδρά σε εξωτικές λύσεις

για να κατεβάσουν τα γραμμάρια στα ποδήλατα τους

χωρίς κανένα πραγματικό λόγο, στη πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Από την άλλη βλέπεις τη "καρβουνιασμένη" κούρσα

να τη καβαλά ευτραφής κυριούλης, με μια φουσκωμένη σάκα στη πλάτη

και ένα κάρο περιττές gadgetιές να στολίζουν το τιμόνι...

Μετά τους φταίνε τα βαριά ποδήλατα τους

που δεν βγάζουν μια ανηφόρα...

:crazy::shok::crazy:

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τα μπαχαλόχιονα σκιάρονται πολύ όμορφα και με πολύ φαρδιά πέδιλα και με λιγότερο φαρδιά πέδιλα. Απλά στην δεύτερη περίπτωση σηκώνεις λιγότερο βάρος. ;) Από εκεί και πέρα για συμπεριφορά σε μπαχαλόχιονα σπουδαίο ρόλο παίζει η κατασκευή του πεδίλου, ανεξάρτητα από τις διαστάσεις.

 

Γρηγόρη, γνώμη μου είναι ό,τι το να σηκώνεις/σέρνεις/στρίβεις/jump-o-turnιάζεις μεγάλα πέδιλα 100+ απαιτεί ένα κάπως παραπανίσιο κόπο/χώρο/χρόνο.Σίγουρα αποζημιώνεσαι με άλλους τρόπους (πλευστότητα, σταθερότητα,κλπ). Προσωπικά αν ήταν να διανύσω σχετικά μικρές αποστάσεις, για να προσεγγίσω μια μεγάλη σε μήκος, ανοιχτή κατάβαση, που θα συμπεριλάμβανε και μπόλικη πούδρα μέχρι το γόνατο, τότε τα πλεονεκτήματα του μεγάλου πεδίλου να υπερτερούσαν των μειονεκτημάτων του και θα το επέλεγα. Αν όμως έχεις να διανύσεις μια μεγαλύτερη απόσταση (είτε ξέρα, είτε χιόνι) για να κατέβεις ένα λούκι με κάθε λογής χιόνι, που συνήθως στην Ελλάδα, απέχει από αυτό που λέμε απύθμενη πούδρα, τότε τα πλεονεκτήματα ένος μεγάλου πεδίλου υστερούν των εγγενών μειονεκτημάτων του. Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρώ ότι ένα ελαφρώς στενότερο πέδιλο (αν μπορούμε να αποκαλέσουμε έτσι mid-fats 85-95mm,ήμαρτον), να ήταν καλύτερη επιλογή, αφενός μεν λόγω μικρότερου βάρους, αφετέρου μια μεγαλύτερης ευελιξίας.

 

Από reviews που έχω διαβάσει σε κάθε λογής sites, δύσκολα βρήκα πέδιλο freeride, πόσο μάλλον ορειβατικού χαρακτήρα που να σκοράρει 10/10 σε πάγο. Εδώ και big mountain πέδιλα καταβάσεων, δεν πιάνουν άριστα, εκτός ίσως από εκείνα που έχουν δυο στρώσεις μέταλλο και ζυγίζουν 5 κιλά!!!! Εντάξει, από ένα σημείο κι ύστερα μου φαίνεται αρχίζει η ματαιότητα.

 

Περί δεστρών, ψάξε στο wildsnow ,θα υπάρχει αναφορά, όπως και στο tetongravity, πρόχειρο λινκ δεν έχω δυστυχώς. Από εκεί και πέρα ότι έχω ακούσει από χρήστες dynafit δεστρών.

Edited by zox
  • Like 5

p1sst.jpg

16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γρηγόρη πριν 2 χρόνια ήμουν ακριβώς στην ίδια αναζήτηση με την δικιά σου. Κατέληξα σε elan spire(98 μμ μέση) και dynafit δέστρες. Πριν από αυτά τα σκι είχα blizzard titan cronus(88 μμ μέση) και δέστρα marker duke. Τα elan με τις dynafit είναι τρελή αναβάθμιση ειδικά στο ανέβασμα, πέρα από το λιγότερο ονομαστικό βάρος των δεστρών το σημαντικότερο είναι ότι το πόδι σηκώνει μόνο το βάρος της μπότας στο κάθε βήμα και όχι και την δέστρα. Από το πέδιλο είμαι ευχαριστημένος σε γενικές γραμμές, σε όλα τα χιόνια ανταποκρίνεται καλά με έμφαση στα μαλακά. Αν ξαναέκανα φέτος την αγορά θα αγόραζα τα elan 888 αντί για τα 999(spire). To σενάριο πούδρα+ορειβατικό στα μέρη μας αφορά ελάχιστες ως καθόλου μέρες την σαιζόν τουλάχιστον για τις δικές μου συνήθειες και δυνατότητες. Η φαρδύτερη μέση θέλει περισσότερο χρόνο και χώρο για να δουλέψει και πολλές φορές η κλίση και το τεραίν δεν σου τα δίνουν.

 

Tο one quiver ski του wildsnow αναφέρεται στο κολοράντο, εκεί πηγαίνουν για ορειβατικό 5 μέρες μετά την κακοκαιρία και βρίσκουν πούδρα, στην ελλάδα συνήθως έχουμε 5 ώρες μέχρι να μεταλαχτεί η πούδρα σε κάτι άλλο :veryangry:.

 

Άποψη μου είναι ότι στο ορειβατικό μεγαλύτερη βαρύτητα έχει η επιλογή μπότας και δέστρας και μετά έρχεται το πέδιλο.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με τα παιδιά σε ότι αφορά το μέγεθος του πεδίλου. Δηλαδή 85-95 είναι οκ. Και μεταξύ μας εάν έχει ολόφρεσκια πούδρα, μάλλον δεν θα έχεις όρεξη να πας για ορειβατικό )))).

Τσέκαρε στά μοντέλα που ψάχνεις και αυτά της Atomic, η οποία έχει ξεχωριστή κατηγορία BC Touring με μοντέλα για όλα τα γούστα. Drifter kai Aspect φαίνονται ιδανικά για τα δικά μας τα χιόνια ))))

http://www.atomic.com/en-US/Products/Alpine/Ski/Touring.aspx?filter=

 

Φιλικά

Σπύρος


Sky is not my limit.....it's my playground!!! :skydive:

Share this post


Link to post
Share on other sites

ωπ δεν τα ειχα δει τη σειρα atomic... αυτο το drifter φαινεται υπέροχο!


<p class='bbc_center'><span style='color: #0000FF'><span style='font-size: 18px;'><strong class='bbc'><a href='http://twowheelsonthenet.blogspot.com/'class='bbc_url' title='Εξωτερικός σύνδεσμος' rel='nofollow external'>Two-Wheels on the Ne</a>t</strong></span></span></p>

<p class='bbc_center'> </p>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γρηγόρη πριν 2 χρόνια ήμουν ακριβώς στην ίδια αναζήτηση με την δικιά σου. Κατέληξα σε elan spire(98 μμ μέση) και dynafit δέστρες. Πριν από αυτά τα σκι είχα blizzard titan cronus(88 μμ μέση) και δέστρα marker duke. Τα elan με τις dynafit είναι τρελή αναβάθμιση ειδικά στο ανέβασμα, πέρα από το λιγότερο ονομαστικό βάρος των δεστρών το σημαντικότερο είναι ότι το πόδι σηκώνει μόνο το βάρος της μπότας στο κάθε βήμα και όχι και την δέστρα. Από το πέδιλο είμαι ευχαριστημένος σε γενικές γραμμές, σε όλα τα χιόνια ανταποκρίνεται καλά με έμφαση στα μαλακά. Αν ξαναέκανα φέτος την αγορά θα αγόραζα τα elan 888 αντί για τα 999(spire). To σενάριο πούδρα+ορειβατικό στα μέρη μας αφορά ελάχιστες ως καθόλου μέρες την σαιζόν τουλάχιστον για τις δικές μου συνήθειες και δυνατότητες. Η φαρδύτερη μέση θέλει περισσότερο χρόνο και χώρο για να δουλέψει και πολλές φορές η κλίση και το τεραίν δεν σου τα δίνουν.

 

Tο one quiver ski του wildsnow αναφέρεται στο κολοράντο, εκεί πηγαίνουν για ορειβατικό 5 μέρες μετά την κακοκαιρία και βρίσκουν πούδρα, στην ελλάδα συνήθως έχουμε 5 ώρες μέχρι να μεταλαχτεί η πούδρα σε κάτι άλλο :veryangry:.

 

Άποψη μου είναι ότι στο ορειβατικό μεγαλύτερη βαρύτητα έχει η επιλογή μπότας και δέστρας και μετά έρχεται το πέδιλο.

Θα συμφωνήσω με τα παιδιά σε ότι αφορά το μέγεθος του πεδίλου. Δηλαδή 85-95 είναι οκ. Και μεταξύ μας εάν έχει ολόφρεσκια πούδρα, μάλλον δεν θα έχεις όρεξη να πας για ορειβατικό )))).

Τσέκαρε στά μοντέλα που ψάχνεις και αυτά της Atomic, η οποία έχει ξεχωριστή κατηγορία BC Touring με μοντέλα για όλα τα γούστα. Drifter kai Aspect φαίνονται ιδανικά για τα δικά μας τα χιόνια ))))

http://www.atomic.co...ng.aspx?filter=

 

Φιλικά

Σπύρος

 

μΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΕΥΚΡΗΝΙΣΑ ΚΑΛΑ, δεν ψαχνω πεδιλο να κανω ορειβατικο σκι για να βρω πουδρες, ψαχνω πεδιλο να κανω καποιες μερες ορειβατικο αλλα καποιες αλλες μερες και πουδρες μεσα στα ορια ή κοντα σε αυτα σε καποιο ΧΚ. Πεδιλο που να ειναι πιο ελαφρυ αλλα καλυτερο στις πουδρες και να μην υστερει στα μπαχαλοχιονια και τα σκληρα απο το Rossi Bandit+fritchi diamir freeride που εχω τα τελευταια 4 χρονια. Κταληγω και εγω οτι πρεπει να βαλω οποσδηποτε δυναφιτ δεστρα, αναγκαστικα αρα θα παω και σε αλλη μποτα (εκτως αν μπορεσω να κανω την πατεντα που εβαλα πιο πανω στις Denali TT) Τωρα απο πεδιλα μου απο αυτα που διαβαζω μου εχουν κατσει τα manaslu and wayback αλλα ειμαι σιγουρος οτι θα υπαρχουν και αλλα. Ακομη αναρωτιεμαι ομως αν πεδιλα σαν αυτα τα 2 υστερουν στα μπαχαλοχιονα και τα σκληρα πο συναντα κανεις κανοντας ορειβατικο. Σημερα φιλος που κανει ομως σχεδον αποκλειστικα ορειβατικο, μου ειπε πως για τα δυσκολα χιονια σε δυσκολα τεχνικα κομματια ειναι καλυτερα τα πιο στενα και κοντα!!! (dynafit seven summit συγκεκριμενα) αν και αυτος εχει καποια παλαιοτερα trab που δεν θυμαμαι πιο ακριβως ( και συμπληρωσε οτι στην καλη πουδρα πανε σχεδον ολα)...εκει που κοντευα να καταληξω καπου , μπερδευτηκα παλι :dizzy:

Edited by ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gregory που χαθηκες ρε χαμενε? Γνωμη παντα ετσι, Coomback χωρις δευτερη σκεψη( ολοι οι οδηγοι βουνου στις αλπεις κουβαλανε Coombackia) για αυτο που τα θες ειναι κορυφαια. Η αλλη λυση λεγετε wayback ρωτα και τον Λουη.....

Καλες κατεβασιες με ασφαλεια και αυτοσυγκρατηση!! ;)

Edited by spider

Την υγειά μας παιδιά και όλα τα άλλα είναι....

The Daltons...jack

www.skimag.gr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γρηγόρη, αν το σετάκι το προορίζεις για το "κάνω τα πάντα όλα εκτός πίστας - χ/κ", ετοιμάσου για μπόλικο συμβιβασμό.

Ξεκίνα να ξοδεύεις από μπότες. Εκεί κι αν μπλέξεις!!!!

 

Άσχετο και σχετικό μαζί...Alca πόσο είπαμε ζυγίζουν τα-κάνω-όλα-και-συμφέρω mantra σου?


p1sst.jpg

16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

...

Alca πόσο είπαμε ζυγίζουν τα-κάνω-όλα-και-συμφέρω mantra σου?

...

 

Αυτά-τα-κάνουν-όλα-και-συμφέρουν-...και-ακόμα-με-ταΐζουν-ξύλο...

Κάτσε να βγάλω κομπιουτεράκι...

 

Ag00021_.gif

 

Έχουμε και κλαίμε...

  • Μάντρες (του 2008-09 σε 1.77): ~4κιλά
  • Βαρόνοι: ~ 2,5 κιλά

προσθέτουμε και τα παρακάτω?

  • Μπότες: όσο και να ΄ναι... ελαφριές δεν είναι σίγουρα.
  • Γουρούνι στο σακί: Να μη κουβαλάω και ~3 κιλά στη πλάτη μου...? Μπορεί και παραπάνω τώρα που το ξανασκέφτομαι... φτυάρια, τσόντες, 1lt νερό μη κορακιάσω, κάτι για να κόβει τη πείνα... π.χ. 2-3 κομμάτια παστίτσιο και ένα κάρο άλλες π@π@ρίτσες...
  • και όλα αυτά να τα κουβαλά ένα συνονθύλευμα μπυροκοιλιάς με πόδια: ~85 κιλών

Το ξαναλέω... αν δεν έχεις καλή φυσική κατάσταση (δεν έχω... σίγουρα),

δε μπα να ΄χεις και πούπουλα πάνω σου, θα τα φτύσεις.

 


Υ.Γ.: 12-13 Απρίλη παίζει th_camel.jpg.

Ήδη με έναν άλλο βεδουίνο, μας ψήνουν & το ψήνουμε...

Κανείς άλλος, να σερνόμαστε παρέα?

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Υ.Γ.: 12-13 Απρίλη παίζει .

 

13-14/4 μαλλον

 

Κανείς άλλος, να σερνόμαστε παρέα?

 

για που λετε διοτι εχω βαλει πλωρη για μακρια εκεινο το ΣΚ

 


"...the monarch of mountains: they crowned him long time ago οn a throne of rocks, in a robe of clouds, with a diadem of snow''

(Lord Byron about Mont Blanc)

Share this post


Link to post
Share on other sites

και εσυ και η Ολγα μου λετε ξεκαθαρα να μην κοιταω

 

δεν ειπα μην παρεις τα coomback, είναι ένα απιστευτο πεδιλο για τις πουδρες (ισως το καλυτερο που δοκίμασα ποτέ). αλλα αναρωτιέσαι μετα ποσες μερες θα κανεις πουδρες στην Ελλαδα? παραείναι φαρδιά και βαριά νομιζω, γι’αυτό εγραψα ότι φετος θα έπαιρνα τα μανασλου.

περιέργως φετος εκανα περισσότερες μερες πουδρα παρα ορειβατικό, οποτε το ευχαριστήθηκα. πέρσι ηταν ανάποδα

 

ο Λεωσθένης πηρε τα μανασλού (κοντουλια πιστευω, τα πηρε 168 και εχει υψος 173) και είναι πολύ ευχαριστημένος. κατέβηκε Λιακουρα, Σμολικα και Δίρφη με Dynafit δεστρα και μποτα

 

post-2098-0-10004300-1364372119.jpg

 

post-2098-0-47978800-1364372124.jpg

 

post-2098-0-08524700-1364372130.jpg

  • Like 2

"...the monarch of mountains: they crowned him long time ago οn a throne of rocks, in a robe of clouds, with a diadem of snow''

(Lord Byron about Mont Blanc)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το θέμα του πεδίλου είναι αρκετά απλό. Πλέον απ ότι φαίνεται τούς προβληματισμούς που έχει ο Γρηγόρης τους έχει και πολύ κόσμος ακόμη (μέσα σε αυτούς και εγώ), για αυτό όλο και περισσότερες εταιρείες δημιουργούν μία καινούργια κατηγορία στην γκάμα τους με πέδιλα για αυτό ακριβώς τον σκοπό. BC Touring την ονομάζει αυτήν την σειρά η Atomic, Freerando την ονομάζει η Dynastar κτλ. Ενα οποιοδήποτε πέδιλο αυτής της κατηγορίας με 95 μέση πιστεύω ότι θα κάλυπτε απόλυτα τις ανάγκες σου. Εκεί που χάνεται η μπάλα είναι στο κομμάτι δέστρα.....

Προσωπικά ένα σύνολο Atomic Drifter + Salomon Guardian ( την οποία δοκίμασε φίλος και επαγγελματίας του χώρου του σκί και έμεινε απόλυτα ευχαριστημένος) θα ήταν για εμένα ένας πάρα πολύ καλός συνδυασμός.

Βέβαια μετά έρχεται η μπότα, που εκεί και εάν χάνεται η μπάλα, με πάρα πολλά μοντέλα που σε κάνουν στην κυριολεξία να χαζεύεις. Μόνο μια ματιά στον κατάλογο της Dynafit να ρίξει κανείς και θα βρεί πληθώρα μοντέλων για όλα τα γούστα.....

 

Φιλικά

Σπύρος


Sky is not my limit.....it's my playground!!! :skydive:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Posts

    • Εε συγγνωμη.. χιονιζει..
    • Rafting στο Λούσιο - Κυριακή 26 Μαϊου 2024 Ο Ελληνικός Σύλλογος Τουριστικής Χιονοδρομίας καλεί τα μέλη και τους φίλους του την Κυριακή 26 Μαϊου και ώρα 11:00 στην Ανοιξιάτική μας εξόρμηση στην Αρκαδία. Σε συνεργασία με την Trekking Hellas Arcadia θα κάνουμε Rafting στα πανέμορφα νερά του Λούσιου. Κόστος συμμετοχής 50€, προκαταβολή 20€ έως και 4 Μαϊου.  Σημείο συνάντησης, βάση trekking hellas Αρκαδίας, Βλαχορράπτης  https://maps.app.goo.gl/XkX9kXCkbEYDfmRX8 Διάρκεια  4 ώρες. Εξοπλισμό που θα χρειαστείτε:  Αθλητικά παπουτσια που θα βραχούν Μαγιό. Πετσέτα. Λεπτομέρειες θα βρείτε στο site:  https://trekking.gr/el/activity/rafting-lousios-alfeios Απαραίτητη Δήλωση συμμετοχής,  τηλεφωνικά/viber: 6976101568 Ισιδώρα Σουμάνη & Δημήτρης Καρυστηναίος 6937009885, ή  email στο snowclub@snowclub.gr Τελευταία ημέρα δήλωσης συμμετοχής το Μ.Σάββατο 4 Μαϊου. Σας περιμένουμε όλους!!!!! Η γραμματέας Ισιδώρα Σουμάνη - 6976101568
    • Tα μέλη και οι φίλοι του Ελληνικού Συλλόγου Τουριστικής Χιονοδρομίας, θα πραγματοποιήσουν συνάντηση την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 από τις 21:00 και μετά στο Piu-Verde.  Η γραμματέας Ισιδώρα Σουμάνη Tηλέφωνο επικοινωνίας 6976101568   
    • την Ακρόπολη των ΧΚ της Ελλάδας 🤪
    • Αν δεν υφίσταται ΧΚ, τι θα επισκέπτονται οι επισκέπτες; 
  • Upcoming Events

    No upcoming events found
  • Today's Birthdays

    1. Alexis c
      Alexis c
      (63 years old)
    2. petroskavala
      petroskavala
      (43 years old)
  • Who is online

  • Forum Statistics

    • Total Topics
      17,314
    • Total Posts
      460,819
  • Member Statistics

    • Total Members
      10,630
    • Most Online
      1,823

    Newest Member
    bongdainfottbd
    Joined
×
×
  • Create New...