Jump to content

Recommended Posts

Ανταποκρινόμενος στην έκκληση του κομράντ μεσιέ Λαπάς, θα επιχειρήσω ουν ντεκριπσιόν ντε λα σεντρ ντου σκι ντ' Ελατοχωρί Πιεριέν (ου λεζ αλπ πετί γκρεκ).

Διευκρινίζω ότι έχω πάει μόνο τρεις φορές, όλες φέτος, οπότε η άποψη που έχω για το χιονοδρομικό είναι σχετικά περιορισμένη, για τις δε υποδομές της περιοχής εντελώς ανύπαρκτη, συνεπώς διορθώσεις, συμπληρώσεις και παρατηρήσεις είναι όχι απλά ευπρόσδεκτες, αλλά απαραίτητες.

 

Χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου

Το χιονοδρομικό βρίσκεται στα Πιέρια όρη, 35 χλμ. δυτικά από την πόλη της Κατερίνης. Απέχει 105 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 470 χλμ. από την Αθήνα. Είναι από τα πιο καινούρια χιονοδρομικά κέντρα, πολύ όμορφο αν και κάπως μικρό.

 

Οδηγίες προς χιονοστερημένους

Ερχόμενος από νότο δεν ξέρω που στρίβεις... :unsure: Υποθέτω στρίβεις δεξιά προς Κατερίνη, πριν το (υπερχρήσιμο και πάμφθηνο και καθόλου περιττό :thumbdown: ) τούνελ, περνάς τους κυκλικούς κόμβους που έχει εκεί και συναντάς την είσοδο από Βορρά (στην άλλη άκρη του τούνελ).

Ερχόμενος κανείς από βορρά στρίβει από την Εθνική οδό δεξιά στην πινακίδα προς Κατερίνη, ακριβώς πριν από το τούνελ. Αμέσως μετά ξανά δεξιά προς Κατερίνη (στην ουσία κάνεις στροφή 180 μοιρών). Στη συνέχεια δεν στρίβεις αριστερά στο φανάρι προς την πόλη της Κατερίνης, αλλά συνεχίζεις ευθεία μέχρι το επόμενο φανάρι, όπου στρίβεις αριστερά (έχει καφέ πινακίδα για το χιονοδρομικό). Πάνω στη διασταύρωση (αριστερά) έχει ένα μεγάλο μαγαζί με κινέζικα. Διασχίζεις τις παρυφές της πόλης της Κατερίνης (οδός Νικολάου Πλαστήρα, κατεύθυνση προς Ελασσόνα). Ακολουθείς τις πινακίδες για το χιονοδρομικό (ΝΑΙ υπάρχουν, αλλά κατά τη λατρεμένη ελληνική συνήθεια είναι ακριβώς πάνω στις στροφές). Εναλλακτικά ακολουθείς συνάδελφο πουδροβλαμμένο 8P με σκι/σνόουμπορντ στη σχάρα.

Μετά το Μοσχοχώρι στρίβουμε δεξιά προς τα Πιέρια (υπάρχει πινακίδα προς χιονοδρομικό). Περνάμε μέσα από τη Ρητίνη, έξω από το Παλιό Ελατοχώρι και στον (επίσης υπερχρήσιμο) ανισόπεδο κόμβο(!!! :wallbash: ), ακριβώς ΠΡΙΝ τη γέφυρα στρίβουμε δεξιά στο Ελατοχώρι (η πινακίδα κλασικά πάνω στη στροφή, οπότε πολλοί κάνουν λάθος και ακολουθεί επικίνδυνη όπισθεν). Αναστροφή αριστερά για να περάσουμε πάνω από τη γέφυρα και μετά από 8 χλμ με στροφές φτάσαμε.

Συνολικός χρόνος Κατερίνη-χιονοδρομικό γύρω στα 45-50 λεπτά.

 

Πάρκινγκ ή το Α στο δρομάκι αριστερά (δίπλα στην καρέκλα και τα εκδοτήρια, μακριά από το σαλέ) ή το Β στην ξύλινη πινακίδα Χιονοδρομικό Ελατοχωρίου (κατεβαίνεις με τα σκι κατευθείαν στα εκδοτήρια, αλλά έχει ανηφόρα για την επιστροφή και το σαλέ) ή το Γ, που είσαι πιο κοντά στο σαλέ. Φυσικά θέσεις έχει σε όλο το μήκος του δρόμου, απλά όσο πιο κοντά είσαι σε σημείο πρόσβασης-εισόδου, τόσο λιγότερο περπάτημα έχεις. Τα ΣΚ έχει και παρκαδόρους που βοηθάνε.

image.jpg

Ενοικιάσεις έχει στο Ελατοχώρι πάνω στο δρόμο, στο πάρκινγκ του χιονοδρομικού και δίπλα στο σαλέ. Τιμές δεν ξέρω.

 

Οι κάρτες των ενηλίκων στοιχίζουν τα σαββατοκύριακα 10 Ε και τις καθημερινές 8 Ε και των παιδιών 8 Ε και 6 Ε αντίστοιχα. Υπάρχουν

και οικογενειακές, απογευματινές και άλλες κάρτες. Τιμοκατάλογος εδώ.

http://www.elatohori-ski.gr/index.php?opti...=4&Itemid=4

 

Το σαλέ μου άρεσε πάρα πολύ. Έχει δυο ορόφους και μεγάλη βεράντα με θέα στο απότομο της κεντρικής πίστας. Τζάκι πάνω και κάτω και κάπνισμα μόνο έξω. Τιμές γύρω στα 3,5 Ε με 4 Ε για καφέ και σοκολάτες. Έχει και κάποια σνακς, σάντουιτς κλπ, αλλά δεν πήραμε τίποτα. Υπάρχει και ένα μικρό snow bar στο τέλος της καρέκλας (δεν πήγα).

 

Οι πίστες και οι αναβατήρες

Εκτός από τον επίσημο χάρτη του χιονοδρομικού, έκανα και ένα σχεδιάγραμμα με βάση το google earth.

Ο επίσημος χάρτης του χιονοδρομικού

ski_map.jpg

 

Ο χάρτης του δορυφόρου

Clipboard_8.jpg

 

Υψόμετρο βάσης 1.410 μ., υψόμετρο κορυφής 1.975 μ. Το "παράξενο" με το Ελατοχώρι είναι ότι οι πιο εύκολες πίστες είναι στην κορυφή. Το χιονοδρομικό στην ουσία εκτείνεται μόνο κατά μήκος, με μια μεγάλη κεντρική πίστα και μια παράλληλη σε αυτή περιφερειακή, τις οποίες εξυπηρετούν οι τρεις αναβατήρες.

Για να ανεβούμε στις πίστες υπάρχει μόνο η επιλογή της διθέσιας καρέκλας (ΔΙΑΣ), που πάντως δεν είναι και από τις πιο παλιές-αργές που έχουμε δει. Στο πρώτο μέρος της η διαδρομή της είναι ανάμεσα στα έλατα με θέα τη θάλασσα (ΜΑΓΕΙΑ) και μετά παράλληλα με την πίστα.

Μόλις κατεβούμε από την καρέκλα μπορούμε να πάμε δεξιά για να κατεβούμε την κεντρική ή να πάρουμε το πρώτο συρόμενο πιατάκι (ΑΠΟΛΛΩΝ), ακριβώς μπροστά μας.

Παίρνουμε το πιατάκι (θα κατεβούμε αργότερα την κεντρική) και στο τέλος του κατεβαίνουμε αριστερά το συνδετικό προς το δεύτερο πιατάκι (ΕΡΜΗΣ). Το τοπίο είναι λίγο πιο γυμνό και ο αέρας ξυρίζει σε σχέση με το πιο προστατευμένο κάτω τμήμα. :coldb:

Από την κορυφή Σαλταπήδα στα 1974 μ. μπορούμε να κινηθουμε:

Επιλογή 1: Αριστερά όπως αφήνουμε το συρόμενο στην (πολύ εύκολη) μπλε ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ, που οδηγεί στην πράσινη (μέχρι αηδίας) περιφερειακή-δρόμο ΠΟΛΥΜΝΙΑ. Την περιφερειακή (για να τελειώνουμε με αυτή), που εκτείνεται παράλληλα με την κεντρική και πιο κάτω από αυτήν, μπορεί να πάρει κανείς από την κορυφή όλων των λιφτ και σε κάποια ενδιάμεσα σημεία. Είναι μεγάλη (5.8Ο0 μ., σύμφωνα με το site, το earth τη βγάζει κάπως μικρότερη) και υπερβολικά εύκολη (σπρώξιμο με τα μπατον required :skiing-4075: ) και για αυτό δεν συνίσταται παρά μόνο για αποφυγή του απότομου (βλ. παρακάτω).

Επιλογή 2: Εκτός πίστας, ανάμεσα στα ελατάκια, αριστερά (κυρίως) και δεξιά του λιφτ (όπως ανεβαίνουμε). Είναι εύκολο εκτός πίστας για αρχάριους (όπως εγώ), σε καλές κλίσεις και όμορφο τοπίο. Μόνο προσοχή σε στενές επαφές με τα έλατα.. Όταν περάσει κανείς την περιφερειακή (με την οποία το απάτητο τέμνεται περίπου στο μισό της διαδρομής), γίνεται λίγο πιο δύσκολο και τέρμα δεξιά δίπλα στο δάσος έχει ένα στενό λούκι. Άλλη διαδρομή εκτός δεν ξέρω αν έχει, ο Aeras και η Eleni σίγουρα μπορούν να μας πουν περισσότερα επί του θέματος. :skiing:

Από τη δεξιά πλευρά του λιφτ (όπως ανεβαίνουμε πάντα) υπάρχει απάτητο ίδιας περίπου μορφολογίας και ένα πολύ μικρό πατημένο κόκκινο κομμάτι (πίστα ΚΑΛΛΙΟΠΗ στον χάρτη).

Επιλογή 3: Δεξιά, ώστε να κατέβουμε την κεντρική πίστα (ΚΛΕΙΩ), συνολικού μήκους 3 χλμ. περίπου. Η κεντρική στο κομμάτι των δύο συρόμενων είναι ιδανική για αρχάριους. Εύκολη μπλε, φαρδιά, καλά πατημένη, χωρίς απότομα κομμάτια. Μοιάζει κάπως με το τριθέσιο της Βασιλίτσας. Στα αριστερά βρίσκουμε λίγο απάτητο και μερικά χειροποίητα αλματάκια.

Στο κομμάτι της καρέκλας αρχίζει μια κλιμάκωση σε κόκκινη και μετά σε μαύρη (σύμφωνα με το χάρτη). Προσωπικά δεν έχω κατέβει άλλη μαύρη στη μακρά χιονοδρομική μου καριέρα και αυτή μου φάνηκε αρκετά εύκολη (είναι βέβαια και μικρό κομμάτι και είμαι και γαμώ τους σκιέρ). Ίσως να είναι μια δύσκολή κόκκινη, δεν ξέρω. Εκεί βγαίνουν κάποια πετραδάκια, υπάρχει όμως σήμανση. Για όσους δεν θέλουν να το δοκιμάσουν, μετά το τέλος του κόκκινου κομματιού υπάρχει δεξιά παράκαμψη του απότομου προς την περιφερειακή (υπάρχει και σχετική ταμπελίτσα). Για να αποφύγεις το απότομο μπορείς επίσης να πάρεις την περιφερειακή από πιο ψηλά ή και να κατέβεις με την καρέκλα.

Υπάρχουν 2 baby lifts μήκους περίπου 200 μ., ένα από τα εκδοτήρια μέχρι το σαλέ και ένα στην κορυφή της καρέκλας.

Για να φύγει κανείς, αν έχει παρκάρει κοντά στο σαλέ, μπορεί να βγει από το δρομάκι πίσω από το σαλέ, φορώντας τα πέδιλα μέχρι το δρόμο. Μόνο προσοχή γιατί εκεί κυκλοφορούν και πεζοί, έλκηθρα κτλ.

 

Ο επίσημος ιστότοπος του χιονοδρομικού είναι αρκετά καλοφτιαγμένος και ενημερωμένος:

http://www.elatohori-ski.gr/

 

Συμπέρασμα

Τα συν:

Πάρα πολύ όμορφο τοπίο, με έλατα και θέα τη θάλασσα και τον Όλυμπο.

Μεγάλη σε μήκος κατάβαση, για κάποιον που δεν θέλει μικρές διαδρομές.

Εύκολο για τους αρχάριους.

Οικονομικό σε κάρτες και σαλέ.

Δεν συνάντησα μεγάλες ουρές.

Κοντά στη Θεσσαλονίκη.

 

Τα μείον:

Μικρό πεδίο, θα είναι υποθέτω εύκολο και βαρετό για τους πιο έμπειρους.

Μικρή δυναμικότητα λιφτ, σε σχέση ας πούμε με το Σέλι.

Χρειάζεται να πάρεις τρία λιφτ διαδοχικά για να φτάσεις στην κορυφή.

Οι λιφτιέρηδες δεν διακρίνονται για την προθυμία τους να βοηθήσουν τους αδαείς.

Το κομμάτι του δρόμου μέχρι Κατερίνη είναι μεγάλο και κουραστικό.

 

 

Η κεντρικη και η καρεκλα:

IMG_0466.jpg IMG_0475.jpg IMG_0477.jpg

 

To απατητο στο πανω συρομενο:

2011_12_24_12_09_56.jpg 2011_12_24_14_06_14.jpg IMG_0479.jpg

 

IMG_0485.jpg IMG_0478.jpg

 

Η περιφερειακη:

2011_12_24_14_29_36.jpg 392164_300689836640695_100000990432227_945253_59.jpg

 

Το σαλε απο την κεντρικη:

elatochori_ski_04.jpg

 

Η κεντρικη απο το σαλε:

elatochori_skicenter1_fs.jpg

  • Like 13

Life consists of only two things: skiing and waiting to go skiing.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Create New...