Jump to content
Sign in to follow this  
Olga

Ο Φετινός Χειμωνας Στον Ολυμπο.ξεκίνησε Φτωχός Και Κατέληξε Πλούσιος

Recommended Posts

απο τον Μιχαλη Στυλλα

 

O χειμώνας που αποχωρεί σιγά-σιγά και από τα ψηλότερα τμήματα του Ολύμπου ήταν σίγουρα ένας από τους φτωχότερους χειμώνες της τελευταίας δεκαετίας, με μικρές ποσότητες χιονιού και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό που όμως αφήνει πίσω του είναι μία πλούσια απόχρωση ανθρώπινων δράσεων...ελέω μηχανοκίνητης δραστηριότητας.

01_Olympus-Goexperience-1.jpg

Ο φαινομενικά φετινός φτωχός χειμερινός Όλυμπος.

Photo Babis Giriziotis – GO Experience

 

Ο Όλυμπος εδώ και αρκετά χρόνια έχει χειμερινή ‘ζωή’, η οποία κατά τους αριθμούς είναι σαφώς μικρότερη σε σχέση με τους καλοκαιρινούς μήνες. Επειδή όμως οι αριθμοί δεν συνάπτονται πάντα του ρεαλισμού, η χειμερινή ‘ζωή’ του Ολύμπου εμφανίζεται πλήρης δράσεων, δείχνοντας μάλιστα αυξητικές τάσεις τόσο στον αριθμό επισκεπτών, όσο και στην πολυεθνικότητα αυτών.

 

Τη μεγάλη και βασική διαφορά του χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι αποτελεί ο παράγοντας χιόνι. Ολύμπου ‘εν λευκώ’ με αποκομμένη την πρόσβαση κάποιων καλοκαιρινών δρόμων οι οποίοι ‘δε-θα-έπρεπε-να’ φτάνουν τόσο ψηλά, ακόμα και η ανάβαση προς το Μύτικα από τις κλασσικές διαδρομές (της Σκάλας και από το Λούκι) που φέτος πραγματοποίησαν περισσότεροι από 200 ορειβάτες διάφορων εθνικοτήτων, προϋποθέτει κουβάλημα, εμπειρία και κούραση. Οι παράγοντες αυτοί μέχρι ενός βαθμού αντισταθμίζονται από το γεγονός ότι τα καταφύγια της Κορομηλιάς και της Πετρόστρουγκας παραμένουν πλέον ανοιχτά κατά το πέρας του χειμώνα καθώς και η οδικώς εύκολη πρόσβαση μέχρι το ΚΕΟΑΧ, έχουν ως αποτέλεσμα οι αναβάσεις προς τις κορυφές της Σκούρτας, του Αγίου Αντωνίου και του Σκολιού, να βλέπουν πλέον ορειβάτες πάρα πολύ συχνά.

 

02_Olympus-Goexperience-2.jpg

Φτάνοντας στο Σκολιό με τη Μεγάλη Γούρνα και την κορυφή Χότζα (2590m) στο βάθος.

Ξέχιονες ράχες εναλλάσσονται με κοιλάδες γεμάτες χιόνι.

Ένας παράδεισος για ορειβάτες και χιονοδρόμους συνάμα.

Photo Babis Giriziotis – GO Experience

Η μόνιμη δυσαρέσκεια των ορειβατών-χιονοδρόμων, δηλαδή το κουβάλημα του εξοπλισμού (μπότες, σκι, κραμπόν, πιολέ, φώκιες, πομποδέκτης, φτυάρι, σόντα, συν των άλλων) σε πεδίο χωρίς χιόνι δε φαίνεται να πτοεί ένα ολοένα αυξανόμενο αριθμό ορειβατών-σκιέρ να περπατούν μέχρι το όριο χιόνωσης, το οποίο μεταβαλλόταν δραματικά κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα και από κει να συνεχίζουν προς αναζήτηση αναβάσεων και καταβάσεων της αρεσκείας τους.

 

03_Olympus-Styllas-1.jpg

Ορθώνοντας ανάστημα στο ύψος του Ολύμπου. Το χειμώνα, απουσία δρόμων

και μηχανοκίνητης βοήθειας, η κάθε δραστηριότητα στον Όλυμπο απαιτεί υπομονή και εμπειρία.

Το γεγονός αυτό κάνει τις απολαβές ξεχωριστές και ‘ανώτερες’.

Photo Mike Styllas

 

Οι αναρριχητές, αποτελώντας τη μειοψηφία των επισκεπτών, αλλά μόνιμα μαθημένοι στο κουβάλημα και προσκολλημένοι στις ηθικές αξίες του αλπινισμού, φέτος επανέλαβαν κλασσικές διαδρομές, άνοιξαν καινούργιες και τόλμησαν επαναλήψεις διαδρομών από την άγρια βόρεια πλευρά του Ολύμπου.

 

 

04_Olympus-Voutyropoulos-1.jpg

Ο Σταμάτης Κωνσταντακόπουλος στην τέταρτη σκοινιά της νέας διαδρομής των "Όπουλων"

στην ανατολική ορθοπλαγιά του Στεφανιού.

Photo Γιώργος Βουτηρόπουλος

 

05_Olympus-Voutyropoulos-2.jpg

Στο Στεφάνι.

Photo Γιώργος Βουτηρόπουλος

 

 

Πιο συνοπτικά, η νέα διαδρομή των ‘Όπουλων’ στην ανατολική ορθοπλαγιά του Στεφανιού, οι χειμερινές επαναλήψεις της Κόψης Ναούμ με σημαντικότερη την πρώτη ‘μοναχική’ επανάληψη της διαδρομής από τον Κώστα Αϊβαλιώτη σε 13 ώρες στις 22 Μάρτη, καθώς και οι διάφορες απόπειρες της πρώτης χειμερινής επανάληψης της Κόψης του Προφήτη Ηλία, με τελικά την πρώτη επιτυχημένη επανάληψη της σοβαρότατης αυτής διαδρομής από τους Κοσμά Κότσαλο, Γιώργο Ρεντζή και Θωμά Νταβαρίνο σε 17 ώρες στις 9 Απριλίου, αποτελούν την αναρριχητική δράση του φετινού ‘φτωχού’ χειμώνα που πέρασε.

 

06_Olympus-Kotsalos-Retzis-Davarinos-1.jpg

Η Κόψη Προφήτη Ηλία.

Photo Κοσμάς Κότσαλος / Γιώργος Ρεντζής / Θωμάς Νταβαρίνος

 

 

07_Olympus-Kotsalos-Retzis-Davarinos-2.jpg

Η πρώτη σκοινιά (V+) της Κόψης του Προφήτη Ηλία.

Photo Κοσμάς Κότσαλος / Γιώργος Ρεντζής / Θωμάς Νταβαρίνος

 

 

08_Olympus-Kotsalos-Retzis-Davarinos-3.jpg

Η έξοδος της Κόψης Προφήτη Ηλία στο Οροπέδιο των Μουσών.

Photo Κοσμάς Κότσαλος / Γιώργος Ρεντζής / Θωμάς Νταβαρίνος

 

Οι σπόροι του ορειβατικού σκι που έβαλαν κάποιοι πρωτοπόροι στις πλαγιές του Ολύμπου πολλά χρόνια πριν, συνεχίζουν να ανθούν συν τω χρόνο. Οι καταβάσεις από τις κλασσικές πλέον διαδρομές από όλες τις πλευρές του βουνού (Σκολιό, Άγιος Αντώνιος, Χρηστάκι – Ξερολάκκι, Ρέμα Γκαβού, Μεγάλα Καζάνια – Ρέμα Ναούμ), καθώς και από νέες διαδρομές (ανατολική κόψη Στεφανιού, Βόρεια λούκια Σκούρτας, Ρέμα Καρασκίνη) είδαν ένα πολύ μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων ορειβατών - σκιέρ να απολαμβάνουν εξίσου την ανάβαση αλλά και την κατάβαση στις ολοένα πλουσιότερες συνθήκες χιονιού.

 

 

09_Olympus-CP-1.jpg

Μέσα Απρίλη και η χειμερινή περίοδος καλά κρατεί. Κατεβαίνοντας προς τα Μεγάλα Καζάνια

με το μάτι στις βόρειες ορθοπλαγιές του Σκολιού και της Σκάλας.

Photo Constantine Papanikolaou - CP

 

Ιδιαίτερα τυχεροί στάθηκαν όσοι βρισκόταν στο βουνό - και δεν ήταν λίγοι - κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη οπότε ο Όλυμπος δέχτηκε τη σημαντικότερη χιονόπτωση του φετινού χειμώνα, με αποτέλεσμα οι καταβάσεις, έστω για λίγες ημέρες να καταλήγουν μέχρι τα 1200m υψόμετρο.

 

 

10_Olympus-Goexperience-3.jpg

Φτάνοντας στο καταφύγιο της Πετρόστρουγκας.

Ο φετινός χειμώνας στον Όλυμπο ήταν αναμφισβήτητα γεμάτος εκπλήξεις,

όπως αποδείχτηκε το πρώτο δεκαήμερο του φετινού Μάρτη, αλλά και στη συνέχεια.

Photo Babis Giriziotis – GO Experience

 

Φέτος, η ακτινοβολία του Ολύμπου έλαμψε στα μάτια περισσοτέρων από κάθε άλλη φορά διεθνών ορειβατών – χιονοδρόμων.

 

 

11_Olympus-Anestis-1.jpg

Το ορειβατικό σκι περνάει μια μεγάλη περίοδο άνθησης στα Ελληνικά βουνά

με μπροστάρηδες τον Όλυμπο και την Πίνδο, βάζοντας την Ελλάδα

στο διεθνή χάρτη προορισμών ορειβατικού σκι.

Photo Loukas Anestis

 

 

Η ομάδα των Γάλλων οδηγών βουνού μελών της διασωστικής ομάδας του Chamonix (PGHM), οι οποίοι συνόδευσαν το αθλητικό γυμνάσιο του Chamonix στον Όλυμπο έμεινε με τις καλύτερες εντυπώσεις όσον αφορά φιλοξενία στο βουνό, την αγριάδα του τοπίου και τη δυναμική του Ολύμπου όσον αφορά το ορειβατικό σκι. Σε ανταπόδοση των εξαιρετικών συνθηκών και της φιλοξενίας που εξέλαβαν από το Δία και τους υπόλοιπους Θεούς, οι Γάλλοι διασώστες σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) πραγματοποίησαν σεμινάριο διάσωσης θυμάτων από χιονοστιβάδες (Avalanche Training Course). Τις υπόλοιπες ημέρες η Γαλλική συντροφιά με τους μικρούς σε ηλικία αλλά μεγάλους σε επίπεδο χιονοδρομίας μαθητές γυμνασίου καθώς και μέλη της ΕΟΔ, απόλαυσαν τις καλύτερες συνθήκες χιονιού του φετινού χειμώνα στον Όλυμπο. (http://www.hrt.org.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=556&mode=thread&order=0&thold=0#.U2NjnIF_tw4)

 

 

12_Olympus-EOD-1.jpg

Διασχίζοντας το Λαιμό.

Photo Αρχείο Ελληνική Ομάδα Διάσωσης - ΕΟΔ

 

 

Η οικογένεια (φίλοι – μέλη – αντιπρόσωποι) της Dynafit έμεινε επίσης εντυπωσιασμένη με την αγριάδα του τοπίου, την απομόνωση και τις μεγάλες - ακόμα παρθένες – πλαγιές καθώς και τα στενά και απότομα λούκια του Ολύμπου. Με εξαιρετικό καιρό και άκρως ανοιξιάτικες συνθήκες χιονιού το βόρειο (Y-couloir) λούκι της Σκούρτας, το νοτιοδυτικό λούκι του Μύτικα (

) και το Ρέμα του Γκαβού, ήταν συνολικά μία πολύ ευχάριστη εμπειρία για όλους (
).

 

 

13_Olympus-Lefas-1.jpg

Η ομάδας της Dynafit στο Μύτικα (Photo Elias Lefas).

Περισσότερα για το Dynafit Dealers Camp και τους επίσημους καλεσμένους της Dynafit στον Όλυμπο

αναφέρονται στο blog του Ηλία Λέφα.

http://eliaslefas.co...mpos-camp-2014/

 

Ο διεθνής αγώνας ορειβατικού σκι Olympus Ski Mountaineering Ski Race (http://www.olympussk...ntaineering.com) που οργανώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία από την ΕΟΟΑ, το ΧΟΣ Ελασσόνας, το Δήμο Ελασσόνας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, συνεχίζει να δείχνει πολλαπλά σημάδια ανόδου και δεν είναι τυχαία η πολύ υψηλή βαθμολογία που απέσπασε από τα μέλη της Παγκόσμιας ομοσπονδίας ορειβατικού σκι (I.S.M.F.), βάζοντας για τα καλά τον Όλυμπο στον παγκόσμιο χάρτη και του αγωνιστικού ορειβατικού σκι, θέτοντας έτσι τις καλύτερες προϋποθέσεις για την μελλοντική ανάληψη αγώνα παγκοσμίου κυπέλλου ορειβατικού σκι.

 

 

14_Olympus-Goexperience-4.jpg

Ανηφορίζοντας προς το Σκολιό σε έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο

​και στην εσωτερικότητα του κάθε αθλητή.

Photo Babis Giriziotis / GO Experience

15_Olympus-Goexperience-45.jpg

Τρίτος διεθνής ομαδικός αγώνας ορειβατικού σκι στον Όλυμπο.

Η αγωνιστική δράση του χειμερινού Ολύμπου έχει πάρει μπρος για τα καλά.

Photo Babis Giriziotis / GO Experience

 

Ο επίλογος του φτωχού σε χιόνι αλλά πλουτίζοντα σε εμπειρίες φετινού χειμώνα φέρνει κάποιους θνητούς να επιμένουν, αφήνοντας τα ίχνη τους στο ολοένα μειούμενο λευκό πέπλο, προσδοκώντας παράλληλα σε αντίστοιχες εμπειρίες υψηλής ηθικής και αισθητικής για τις εποχές που έπονται.

 

 

16_Olympus-CP-2.jpg

​​​​​​​​​​​​​​​Χαιρετώντας τον πιο δυναμικό χειμώνα στη σκιά των Θεών.

Photo Constantine Papanikolaou - CP

Edited by Olga
  • Like 19

"...the monarch of mountains: they crowned him long time ago οn a throne of rocks, in a robe of clouds, with a diadem of snow''

(Lord Byron about Mont Blanc)

Share this post


Link to post
Share on other sites

καταπληκτικο αρθρο.

εκτος από το προνόμιο να ζει την καθημερινότητα του στο βουνο των θεων, ο Μιχαλης εχει παρα πολύ καλη γραφή. Όλα τα κειμενα του είναι προσεγμένα και επιπεδου National Geographic θα ελεγα

  • Like 6

"...the monarch of mountains: they crowned him long time ago οn a throne of rocks, in a robe of clouds, with a diadem of snow''

(Lord Byron about Mont Blanc)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καταπληκτικό!!

Μπράβο !!


Live your life to the maximum.......

take and learn as much as you can....

life's short!!!

 

DAVIS 6163 Pro2- Fan Aspirated & Radiation Shield

 

http://cyclogenesis.gr/kifissia/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Posts

    • При сильном затоплении водой следует немедленно разобрать пол из ламината, дабы предотвратить впитывание панелями влаги. Ламинат имеет защитный слой с двух сторон панели, однако же, его торцы не всегда бывают надежно защищены от влаги. Именно поэтому рекомендуется использовать герметик для пола при укладке покрытия. Он не склеивает соседние панели, но предохраняет торцы от воздействия сырости Blog
    • Νέα τιμή 180€
    • To σκι στην Ελλάδα είναι πια βέβαιο ότι βασίζεται σε παραπληροφόρηση και σε "θρύλους" που κυκλοφορούν. Πολύ σωστά γράφτηκε ότι είμαστε σε επίπεδο Δημοτικού σταθμού σαν χιονοδρομικά. Με την παραπληροφόρηση που υπάρχει τι να κάνουν και οι καημένοι οι χιονοδρόμοι? Άλλωστε έκατσε κανείς να τους μάθει χιονοδρομική παιδεία? Έκατσαν μόνοι τους? Γενικά σε αυτή τη χώρα υπάρχει ορθολογική φωνή και συνολικός σχεδιασμός πάνω σε κάτι? Για όποιον θέλει να διαβάσει ιδού επισήμως τα νέα του χιονοδρομικού και επισήμως και μέσα από τη βουλή. Σχεδόν 100% ψέματα. https://iparnassos.gr/2024/03/i-etad-ypevale-aitima-eksygchronismou-tou-irakli-sto-tameio-anakampsis/?fbclid=IwAR2-iVfLWVwYvszEg5Hu788np7iC_-lvJVu_wzyDu5NxfyONesxnbaOTwH4_aem_AdtwiajTFasz6xd93s-XwD_Q_2mIZRrxSKgvvwySHq_5wXD-6hEf6CWVDEvhCfvV-_-rqE7oNBLxK00e859k7Iye https://parnassos-ski.gr/me-ameioto-rythmo-synechizetai-i-proetoimasia-gia-ti-leitoyrgia-kai-tin-anavathmisi-toy-chionodromikoy-kentroy-parnassoy/ Η Βουλή των Ελλήνων, τα ΕΤΑΔ και ο κάθε διακινητής "θρύλων" λένε ψέματα στη μούρη μας. Όταν ιδρύθηκε ο Σύλλογος είχε σαν στόχο την παραπληροφόρηση να την μετατρέψει σε πληροφορία στο forum. 20 χρόνια μετά μας έφαγαν τα social media, οι "δημοσιογράφοι" και η παραπληροφόρηση όσο και να γράφεις επιχειρήματα κερδίζει. Το "μικρό" τεχνητό του Παρνασσού, εφικτότατο. Δεν απέδειξε ότι είναι απαραίτητο? Μα είναι τόσο χαζά όλα μα όλα τα χιονοδρομικά του κόσμου? Κανένας δεν διαφωνεί να γίνει το σέρβις στον Ηρακλή. Τα ΕΤΑΔ θα το κάνουν? Κανένας δεν διαφωνεί ότι καλό θα ήταν να μπει λιφτ στα Άνω Κελλάρια. Χρονοδιάγραμμα? Για να σε προλάβω, πολύ αισιόδοξα το 2030. Ξεκίνησαν την αδειοδότηση? Από την άλλη τι να πει κανείς για την μπανανία που ζούμε
    • Η τεχνίτη χιονωση στον Παρνασσό ειναι ποιο δύσκολο  να γίνει απ ότι να μπει νέο λιφτ στα άνω κελάρια η ακόμα καλύτερα να βρουν τα χρήματα για να γίνει το service στον Ηρακλή  ανάποδα έχετε ξεκινήσει  από την άλλη τι να πεις για την  μπανανία που ζούμε 
  • Upcoming Events

    No upcoming events found
  • Today's Birthdays

    1. elgeo
      elgeo
      (45 years old)
    2. popitsi
      popitsi
      (45 years old)
  • Who is online

  • Forum Statistics

    • Total Topics
      17,307
    • Total Posts
      460,687
  • Member Statistics

    • Total Members
      10,477
    • Most Online
      1,823

    Newest Member
    Charefaf
    Joined
×
×
  • Create New...