Jump to content
Sign in to follow this  
Χρήστος Λάππας

Κάνοντας Τις Πόλεις Πιο Ανθρώπινες

Recommended Posts

Το ποδηλατικό θαύμα της Κοπεγχάγης

 

 

 

05s7copeng-thumb-large.jpg

Το Ποδηλατικό Φίδι είναι μια υπερυψωμένη γέφυρα χρώματος πορτοκαλί, μήκους 235 μ. και πλάτους 4 μ. με δύο ποδηλατολωρίδες και αρκετά ήπια κλίση.

 

 

Η δημιουργία της ολοκαίνουργιας γέφυρας πάνω από το πολυσύχναστο μέτωπο του λιμανιού έρχεται να αποδείξει πως οι υποδομές έχουν πάντα το ίδιο αποτέλεσμα: αν φτιάξεις περισσότερους δρόμους για αυτοκίνητα, θα γεμίσεις αυτοκίνητα. Αν φτιάξεις πεζόδρομους, θα γεμίσουν πεζούς κι αν φτιάξεις ποδηλατόδρομους, θα γεμίσουν ποδήλατα! Η δημοτική αρχή της Κοπεγχάγης προτίμησε την τελευταία επιλογή και το αποτέλεσμα είναι για μία ακόμη φορά εκπληκτικό. Ο πολυσύχναστος, για πεζούς και ποδηλάτες, δρόμος που περνούσε μπροστά από το μέτωπο του λιμανιού συχνά προκαλούσε προβλήματα, καθώς όλοι αναζητούσαν μια θέση στον δρόμο – πεζοί και ποδηλάτες.

 

Το νέο απόκτημα της πόλης, όμως, άλλαξε εντελώς την κατάσταση. Το έργο Cykelslangen ή το Ποδηλατικό Φίδι, που ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια, είναι μια υπερυψωμένη, πορτοκαλιά γέφυρα μήκους 235 μέτρων και πλάτους 4 μέτρων, αρκετών για να δημιουργηθούν δύο ποδηλατολωρίδες, με αρκετά ήπια κλίση – κάτι που πετυχαίνεται από το σαν φίδι σχήμα της, που αυξάνει την απόσταση κάνοντας την κλίση πιο γλυκιά.

 

Η λογική της δημιουργίας μιας γέφυρας δεν είναι κάτι το μοναδικό. Αυτή τη φορά, όμως, δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το ποδήλατο με στόχο να ομορφύνει τη ζωή των κατοίκων και να διευκολύνει τη διέλευση ποδηλάτων και πεζών. Το έργο, που ανατέθηκε από τον Δήμο της Κοπεγχάγης και σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο DISSING+WEITLING, στοίχισε 32 εκατ. κορώνες, δηλαδή 4,3 εκατ. ευρώ (αντιλαμβάνεστε το κόστος ενός αντίστοιχου έργου για αυτοκίνητα) και ήδη χρησιμοποιείται καθημερινά από περισσότερους από 8.000 χρήστες ποδηλάτων την ημέρα οι οποίοι απολαμβάνουν την υπέροχη αίσθηση του να ποδηλατείς πάνω από την επιφάνεια του νερού.

 

Το ποδήλατο είναι μια αγαπημένη μέθοδος μετακίνησης, ακριβώς επειδή οι κάτοικοι έχουν διαπιστώσει ότι είναι ο πιο βολικός και γρήγορος τρόπος. Και αυτό δημιουργεί την ανάγκη για όλο και περισσότερες υποδομές. Ευτυχώς η δημοτική αρχή ανταποκρίνεται θετικά δημιουργώντας «δρόμους ταχείας κυκλοφορίας ποδηλάτων», ασφαλείς λωρίδες, θέσεις στάθμευσης και τώρα γέφυρες. Ουσιαστικά πρόκειται για περισσότερο δημόσιο χώρο για το ποδήλατο. Και επειδή το «περισσότερο» για το ποδήλατο είναι «λιγότερο» από το πολύ του αυτοκινήτου, παραμένει και αρκετός ελεύθερος χώρος για τους πεζούς, ενώ τα αυτοκίνητα κινούνται με άνεση, αφού το περίπου 50% των κατοίκων της πόλης επιλέγει το ποδήλατο.

 

Εντυπωσιακά νούμερα

 

Πάνω από το 23% των καθημερινών μετακινήσεων γίνεται με ποδήλατο, σε μια πόλη 1,5 εκατ. κατοίκων η οποία διαθέτει πάνω από 1.000 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων. Περίπου 30.000 ποδηλάτες περνούν τις ώρες αιχμής από συγκεκριμένα σημεία σε κεντρικούς δρόμους κάθε ημέρα. Το 80% των χρηστών ποδηλάτου το χρησιμοποιεί όλες τις εποχές του χρόνου και το 25% αυτών διαθέτει και «cargo bikes», δηλαδή ποδήλατα για μεταφορά αντικειμένων ή παιδιών στο σχολείο.

 

Σύμφωνα με τον MiKael Colville Andersen, τον άνθρωπο πίσω από τη λέξη «Copenhagenize», δηλαδή την αναγωγή του δανικού τρόπου ζωής με το ποδήλατο σε στυλ ζωής, τίποτα δεν είναι τυχαίο. «Ηταν πριν από περίπου 30 χρόνια, μετά την πρώτη πετρελαϊκή κρίση, όταν ο δήμος αντιλήφθηκε πως η κατάσταση δεν πήγαινε άλλο. Πολλά αυτοκίνητα, μόλυνση, θόρυβος, αποξένωση, ατυχήματα και οι κάτοικοι να μετακινούνται στα προάστια αναζητώντας περισσότερο ελεύθερο χώρο. Το κέντρο της πόλης καταστρεφόταν. Τα έσοδα του δήμου μειώνονταν συνεχώς από τη μείωση των δημοτικών φόρων, καθώς τα καταστήματα έκλειναν και ολόκληρες γειτονιές μαράζωναν. Ο δήμος αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο πτώχευσης και ταυτόχρονα η ζωή των πολιτών γινόταν αφόρητη. Η λύση ήρθε από την ίδια τη δημοτική αρχή: παλαιότερα οι πολίτες ήταν πιο ευτυχισμένοι, είχαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και μετακινούνταν στις δουλειές τους αλλά και στην αναψυχή με ποδήλατα. Μήπως θα έπρεπε να επανέλθουν σε αυτή τη συνθήκη;

 

Εκπονήθηκε το πρώτο πλάνο σταδιακής «απομάκρυνσης» Ι.Χ. από το κέντρο της πόλης με την ταυτόχρονη δημιουργία υποδομών για το ποδήλατο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι συγκοινωνιολόγοι άρχισαν να δουλεύουν εντατικά και σύντομα, υποδομές, στην αρχή απλές, οικονομικές και λειτουργικές, έβγαλαν όλη την οικογένεια στον δρόμο. Το θαύμα της Κοπεγχάγης δεν έγινε σε μία μέρα. Πήρε δεκαετίες. Εγιναν λάθη, διορθωτικές κινήσεις, βρέθηκαν γενναίοι πολιτικοί που αδιαφόρησαν για το βραχυπρόθεσμο κόστος των διαμαρτυριών των πολιτών – γιατί οι άνθρωποι είναι παντού οι ίδιοι και δεν θέλουν τις αλλαγές...

 

Ο στόχος του δήμου

 

Σήμερα, το 23% των συνολικών μετακινήσεων στην πόλη –ακόμα κι όταν χιονίζει– γίνεται με ποδήλατο και ο στόχος του δήμου είναι να φτάσει το 50% στα επόμενα χρόνια. Για να το πετύχει αυτό και με δεδομένες τις κλιματικές συνθήκες στη Δανία, οι ποδηλατόδρομοι είναι οι πρώτοι που καθαρίζονται όταν χιονίζει, γίνονται προσπάθειες να αποκτούν μεγαλύτερο πλάτος που τους καθιστά πιο ασφαλείς και είναι μονής ροής. Αυτό σημαίνει πως στην πραγματικότητα ο ποδηλατόδρομος έχει τουλάχιστον «δύο λωρίδες κυκλοφορίας». Τις ώρες αιχμής και όταν τα ποδήλατα αγγίζουν τις 30 ή και 35 χιλιάδες σε συγκεκριμένους δρόμους, τα φανάρια κυκλοφορίας είναι έτσι ρυθμισμένα ώστε αν κάποιος ξεκινήσει με πράσινο και κινείται σταθερά με 20 χλμ. την ώρα να μη χρειαστεί να σταματήσει σε φανάρι ώς το κέντρο της πόλης. Ετσι δημιουργούνται «ποδηλατόδρομοι υψηλών ταχυτήτων» και η μετακίνηση γίνεται με τον γρηγορότερο δυνατό τρόπο.

 

Οι Δανοί δεν χρησιμοποιούν το ποδήλατο επειδή έχουν «άλλη κουλτούρα». Αλλαξαν κουλτούρα διότι η προηγούμενη τους είχε οδηγήσει σε αδιέξοδο – στο ίδιο που βρισκόμαστε εμείς σήμερα. Πριν από 30 χρόνια, οι Δανοί έκαναν διαμαρτυρίες κατά του ποδηλάτου, προσπαθώντας να προστατεύσουν τη ζωή με το αυτοκίνητο. Γιατί δεν είχαν δει τη διαφορά. Την είδαν, όμως, οι πολιτικοί τους. Και με τον καιρό την αποδέχθηκαν οι πολίτες βλέποντας τη ζωή τους να βελτιώνεται. Στην Ελλάδα έχει συμβεί το αντίθετο. Μεγάλος αριθμός πολιτών έχει δει την ανάγκη και προσπαθεί, με δυσκολία και τακτικά με κίνδυνο της ζωής του, να εντάξει το ποδήλατο στην καθημερινότητά του, αλλά όχι ακόμη οι πολιτικοί. Η δημοτική αρχή και η πολιτική εξουσία πρέπει να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά γύρω τους. Ας δουν πώς αντιμετωπίζουν το θέμα άλλες κοινωνίες, με διαφορετικά αλλά και τόσο ίδια προβλήματα με τα δικά μας. Ας πιστέψουν ότι ο πρωταρχικός λόγος που πρέπει το ποδήλατο να μπει στις ελληνικές πόλεις είναι η ποιότητα ζωής των πολιτών, η δημιουργία «ανθρώπινων» πόλεων. Η βελτίωση της υγείας και η ανάπτυξη της οικονομίας.

 

«Ανάπτυξη της μετακίνησης με ποδήλατο χωρίς υποδομές δεν γίνεται», δηλώνει ο κ. Andersen. «Και υποδομές χωρίς τον περιορισμό των αυτοκινήτων, είναι ανέφικτο να υπάρξουν. Καμιά πόλη στην Ευρώπη δεν έχει τόσο φαρδείς λεωφόρους που να χωράνε Ι.Χ., συγκοινωνίες, ποδήλατα και πεζούς. Κάποιος πρέπει να περιοριστεί».

 

Με την ανάπτυξη του αυτοκινήτου είδαμε τα αποτελέσματα: μόλυνση, θόρυβος, έξοδα, απομάκρυνση των πολιτών από τα κέντρα των πόλεων. Μήπως ήρθε η ώρα να δοκιμαστεί και στην Ελλάδα κάτι καινούργιο και ταυτόχρονα τόσο παλιό και... αποδεδειγμένα επιτυχημένο σε όλο και περισσότερες πόλεις στον κόσμο;

 

http://www.kathimerini.gr/782574/article/ta3idia/me-aformh/to-podhlatiko-8ayma-ths-kopegxaghs

 • Like 13

Νίφει!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δυστυχώς για εμάς μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός... Τοσα χρόνια τόσες προσπάθειες από συλλόγους, ιδιώτες... και μηδέν εις το πηλίκο...και το κορυφαίο ο κάθε δήμαρχος φτιάχνει την δικιά του ιδέα χωρίς να υπάρχει μια στρατηγική... Στο τέλος εμείς που ψηφίζουμε δεν απαιτούμε

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

στα γερμανικά κάναμε αυτό το άρθρο, που μου θύμισε μια παρουσίαση

που είχα παρακολουθήσει την άνοιξη στη Στέγη. Ήταν μια διεθνής ομάδα αρχιτεκτόνων,

μαζί και ο Δοξιάδης και παρουσίαζαν λύσεις που εφαρμόστηκαν

σε άλλες μεγαλουπόλεις... και πέτυχαν :)

 

Έκανα μια απόδοση από τα γερμανικά αλλά ο Server μας δε μου επιτρέπει να ανεβάσω το πρωτότυπο άρθρο σε φωτογραφία :( ούτε πριν μου το επέτρεψε :( ούτε και σε απλό uploader) μόνο για να δείτε τις φωτογραφίες πριν και μετά!

 

Σεούλ: ένα ποτάμι αναγεννήθηκε

 

Από τα δώδεκα εκατομμύρια κατοίκων της νοτιοκορεατικής πρωτεύουσας, μόνο οι παλιότεροι θυμούνται ότι κάποτε στην πόλη τους υπήρχε ένα ποτάμι με τ’ όνομα Cheonggye Cheon.

Η κοίτη του ποταμού είχε εδώ και δεκαετίες εξαφανιστεί κάτω από έναν θορυβώδη αυτοκινητόδρομο, στον οποίο κινούνταν καθημερινά 190.000 αυτοκίνητα.

Μετά από μεγάλες επενδύσεις σε ένα υπερσύγχρονο Μετρό και 250 χιλιόμετρα λεωφορειόδρομων, δόθηκε η δυνατότητα στον δήμαρχο της Σεούλ να κατεδαφίσει τον αυτοκινητόδρομο πάνω από τον ποταμό Cheonggye Cheon.

Τώρα οι πολίτες της Σεούλ έχουν το αναγεννημένο ποτάμι τους, έξι χιλιόμετρα αστικό πάρκο με καταρράκτες και πηγές σε κάθε του όχθη.

Επίσης, το 2005 στο πλαίσιο του «Πράσινου Οράματος 21» η Σεούλ απέκτησε και ένα αστικό δάσος 100 εκταρίων.

 • Like 3

Social Media Professional - Creative Social Media Sitter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ετσι να διαβαζουμε ποτε ποτε κατι τετοια γιατι νομιζουμε κλεισμενοι στον μικροκοσμο μας(οχι οτι ειμαστε ,αλλα δεν αποτελουμε τον μεσο ορο) πως ολη η υποθεση ειναι πως να ανακαλυψουμε τον τροχο...Τον τροχο που αλλα κρατη δεν χρειαστηκε να τον ανακαλυψουν ...απλα προχωρησαν παρακατω !!!

 • Like 2

Κράτιστον κτημάτων ευβουλία.

Σοφοκλής

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δυστιχώς και έργα σαν το ποδηλατόδρομο της Καλαμάτας (είναι και από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα) δείχνουν το ακριβώς αντίθετο. Είναι έργα που έγιναν καθαρα και μόνο για συμφέροντα. Ανάθεμα αν οι μηχανικοί του δήμου τον εχουν κάνει ποτέ ποδηλατώντας τον ή ακόμα χειρότερα αν εχουν καβαλήσει ποτέ ποδήλατο.

 • Like 5

<p class='bbc_center'><span style='color: #0000FF'><span style='font-size: 18px;'><strong class='bbc'><a href='http://twowheelsonthenet.blogspot.com/'class='bbc_url' title='Εξωτερικός σύνδεσμος' rel='nofollow external'>Two-Wheels on the Ne</a>t</strong></span></span></p>

<p class='bbc_center'> </p>

Share this post


Link to post
Share on other sites

είχα πάει Kopenhagen για δυο μέρες σε ένα round tour...μου είχε κάνει εντύπωση μια ανακοίνωση που έλεγε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας κάτοικος στην πόλη, οπουδήποτε k αν μένει, που να μην έχει σε απόσταση το poly 200 μετρα (ίσως 400 δεν θυμάμαι) ένα πάρκο με πράσινο...μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση...όπως που λένε ότι κάπου το 2022 όλη η πόλη θα λειτουργεί 100% με ανανώσιμες πηγες ενέργειας...(Τώρα αν το πετύχουν δεν ξέρω)

Edited by Turms
 • Like 1

Snow is on my D.N.A.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Λύση για πόλεις που «βράζουν» τα πεζοδρόμια ψύξης

Μια απάντηση στην υπερθέρμανση των αστικών κέντρων 

 

lysi-gia-poleis-poy-vrazoyn-ta-pezodromia-psyxis-561466615

Πεζοδρόμια στο Λος Αντζελες επικαλυμμένα με ανοικτού χρώματος επίχρισμα, το οποίο αυξάνει την ανακλασιμότητά τους. (Φωτ. SHUTTERSTOCK)
BOSTON GLOBE

Η κλιματική αλλαγή δείχνει απειλητικά τα δόντια της σε όλο τον πλανήτη. Φονικές πλημμύρες, τήξη των πάγων, παρατεταμένοι καύσωνες, καταστροφικές δασικές πυρκαγιές συνθέτουν τη νέα καθημερινότητα. Τα ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας καταρρίπτονται διαρκώς και οι περίοδοι ακραίας ζέστης γίνονται συχνότερες. Στις 29 Ιουνίου ήρθε η σειρά της Βοστώνης να δοκιμάσει τι σημαίνει υπερθέρμανση του πλανήτη. Τα θερμόμετρα στην πόλη έδειξαν 37,7 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή περί τους έξι βαθμούς πάνω από το φυσιολογικό για την ημέρα. 

 

Η υπερβολική ζέστη του Ιουνίου, όμως, δεν ήταν παρά μια πρόγευση του τι εγκυμονεί το μέλλοκαύσν. Σύμφωνα με μελέτες, τα επόμενα χρόνια θα καταγράφονται τέτοιες θερμοκρασίες εννιά φορές συχνότερα συγκριτικά με τη δεκαετία του 1990. Αναμφίβολα, για την υπερβολική ζέστη ευθύνεται η κλιματική αλλαγή. Ομως, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η κατάσταση επιδεινώνεται από το φαινόμενο της «αστικής θερμονησίδας», που μπορεί να ανεβάσει περαιτέρω τη θερμοκρασία κατά τρεις ή τέσσερις βαθμούς. Προς το παρόν, η Βοστώνη χρησιμοποιεί δύο όπλα για την ελάττωση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης: τη φύτευση των ελεύθερων αστικών επιφανειών και τη δημιουργία κλιματιζόμενων κέντρων. Αμφότερες πόρρω απέχουν του ιδανικού. Τα συστήματα κλιματισμού είναι ρυπογόνα και δεν λειτουργούν όταν διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Τα καθολικά, πολύωρα «μπλακ άουτ», άλλωστε, είναι συχνά όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή. Η φύτευση περιορίζεται προφανώς από την ύπαρξη ελευθέρων χώρων, που, επίσης, σπανίζουν στα αστικά κέντρα. Προκειμένου να διαχειριστεί το πρόβλημα, η Βοστώνη αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο δύο άλλων μητροπολιτών κέντρων, του Λος Αντζελες και του Τόκιο, που δεν είναι άλλος από την τοποθέτηση των πεζοδρομίων ψύξης.

Τα συμβατικά πεζοδρόμια καλύπτουν περίπου το 40% της έκτασης των αστικών κέντρων στις ΗΠΑ και απορροφούν το 90% της ηλιακής ακτινοβολίας στην οποία εκτίθενται. Στη συνέχεια την εκπέμπουν πίσω στο περιβάλλον ως θερμότητα, ενισχύοντας το φαινόμενο της «αστικής θερμονησίδας», καθώς αυξάνουν την ατμοσφαιρική θερμοκρασία σε ολόκληρη την περιοχή. Τα «πεζοδρόμια ψύξης» επιτυγχάνουν ακριβώς το αντίθετο. Καθώς διαθέτουν τριπλάσια ανακλαστική ικανότητα από τα συμβατικά, επαναπροωθούν το μεγαλύτερο ποσοστό της ακτινοβολίας που προσλαμβάνουν. Αυτό σημαίνει όχι μόνο ότι ψύχουν τον περιβάλλοντα χώρο, αλλά ότι αντανακλούν ακτινοβολία πίσω στην ατμόσφαιρα, αντισταθμίζοντας άμεσα την υπερθέρμανση του περιβάλλοντος. Eνα συμβατικό πεζοδρόμιο μπορεί να επικαλυφθεί από ένα πιο ανοικτού χρώματος επίχρισμα προκειμένου να αυξηθεί η ανακλασιμότητά του. Είναι επίσης δυνατή η χρήση για την κατασκευή τους φυσικών ανακλαστικών υλικών όπως είναι το σκυρόδεμα ή αδρανών υλικών ανοικτότερου χρώματος.

Μελέτη που εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Βιωσιμότητας Σκυροδέματος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) έδειξε ότι η τοποθέτηση πεζοδρομίων ψύξης σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια θα μπορούσε να μειώσει τη συχνότητα των περιόδων καύσωνα κατά 41%. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι κατασκευές έχουν ένα ακόμη όφελος: μεταβάλλουν το ενεργειακό ισοζύγιο της Γης παγιδεύοντας λιγότερη ενέργεια στην ατμόσφαιρα και προωθώντας περισσότερη εκτός αυτής. Αυτή η ιδιότητά τους θα μπορούσε να εξισορροπήσει τις συνέπειες των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αντισταθμίζοντας το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν ετησίως τέσσερα εκατομμύρια αυτοκίνητα.

πηγή: https://www.kathimerini.gr/world/561466618/lysi-gia-poleis-poy-vrazoyn-ta-pezodromia-psyxis/

 


Νίφει!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

 • Posts

  • Για να επανερχόμαστε σε δράση σας παρακαλώ!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ήθελα να βρω κάποιο thread για action cam's και ξέθαψα ετούτο για να συνεχίσουμε. Η περσινή χρονιά μάλλον ανύπαρκτη (αν και πολύ καλή για μερικούς), για όλους όμως χωρίς καινούριο εξοπλισμό καθώς με την αβεβαιότητα που είχαμε δεν νομίζω να επένδυσαν πολλοί σε κάτι που πέρσι θα ήταν καινούριο και φέτος παλιό. Δυο χρόνια για αυτή την τεχνολογία ίσως να είναι πολλά. Και η καταγραφή των χιονοδρομικών εμπειριών μας συγκινεί πολλούς από εμάς. Υπάρχουν αρκετά νέα στην αγορά και ακόμα περισσότερες ελπίδες ότι άλλο ένα unboxing θα είναι από τα απολαυστικότερα και πολλά υποσχόμενο μετά την περσινή χρονιά κορονοϊού. Θα υπάρξουν αρκετά πραγματικά νέα το επόμενο 2μηνο. Για ένα μικρό ζέσταμα, έχουμε την gopro10. Σίγουρα μπορούμε να βρούμε πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Να ένα ξεκίνημα:    
  • https://www.kalavrytanews.com/2021/09/blog-post_197.html Ο δρομος ειναι κομπλε. Απο το ΧΚ και προς Καλαβρυτα (μεχρι τη διασταυρωση οπως θα δειτε στο βιντεο) και φυσικα και απο την αλλη για Περιστερα που φτιαχτηκε περισυ, ασχετα αν ο συγκεκριμενος δρομος ειναι παντα κλειστος μετα απο χιονοπτωσεις. Καποια στιγμη θα θελαμε να δουμε νεα ασφαλτο και στο Διακοπτο - Καλαβρυτα αλλα και στο κομματι απο τα Καλαβρυτα μεχρι την διασταυρωση. Φυσικα αυτο δεν αφορα το χιονοδρομικο αλλα οι επιλογες μας ειναι περιορισμενες. Εφοσον δεν ανοιγει ο δρομος απο Περιστερα για να περναμε μεσα απο την πολη των Καλαβρυτων τουλαχιστον ας βελτιωθει η υφισταμενη διαδρομη με νεα ασφαλτο και χωματουργικα οπου χρειαζονται. Οσον αφορα τα νεα λιφτς και γενικως την αναβαθμιση, υποτιθεται οτι τελειωνουν τα ψεματα και το ερχομενο καλοκαιρι ξεκινανε τα εργα. Θετικο οτι παρεληφθησαν τα ρατρακ το καλοκαιρι του 20.
  • #προσδοκώμενο όφελος, κατά την προς ψήφιση σύμβαση, είναι κυριολεκτικά ευτελές σε σχέση με το προς παραχώρηση δημοτικό περιουσιακό στοιχείο.#μα για ποιο περιουσιακό στοιχείο μιλούν…….Κάποιος θα πρέπει να τους  ζητήσει να απομακρύνουν όλες της κατασκευές που σαπίζουν και μολύνουν . εμείς θα πάμε στο βουνό και θα κατέβουμε πλαγιές που κάθε χρόνο απολαμβάνουμε , (για όσο μας παίρνουν  τα πόδια μας ) γιορτές και τα πανηγύρια ……….! για αυτά είμαστε …….!   για την πρόταση να μην ανοίξει νέο θέμα, άκυρο ,  το ανοίξαμε …..⛷⛷⛷⛷
  • Δυστυχώς μάλλον θα αφαιρεθεί από τις χιονοδρομικές μας επιλογές για τα επόμενα χρόνια. Το lockdown λόγω κορωνοϊού την περασμένη χρονιά ήταν μία εξαιρετική αφορμή ώστε να "κουκουλωθεί" η αδυναμία λειτουργίας του. Αυτή την  περίοδο οι αρχές είναι απασχολημένες με την Γιορτή Τρύγου που διεξάγεται στην πόλη.
  • Προτείνω να μην ανοίξει νέο θέμα Πηγάδια 2021-2022. Μετά τα μύρια που έχουν υποσχεθεί, τίποτα. Τελικά, μήπως αποδείχτηκε ότι με την ύπαρξη της κεντρικής διαχείρισης είχαμε απόδοση 4 στα 10 και χωρίς την ύπαρξη της έχουμε πατώσει;  https://www.pena.press/home/2021/9/25/-3-5-    
 • Upcoming Events

  No upcoming events found
 • Today's Birthdays

  1. ak_hpf
   ak_hpf
   (42 years old)
 • Who is online

 • Forum Statistics

  • Total Topics
   16,779
  • Total Posts
   451,273
 • Member Statistics

  • Total Members
   7,799
  • Most Online
   208

  Newest Member
  Frontier airlines booking
  Joined
×
×
 • Create New...