Jump to content
Sign in to follow this  
panchristo

Οδηγός Αγοράς Παιδικής Μπότας Σκι

Recommended Posts

Οδηγός αγοράς για παιδικές μπότες σκι

 

By Steve Kopitz

 

Μετάφραση / Απόδοση: panchristo (Ο.Ε. μετάφρασης κειμένων Snowclub)

 

 

3_snowclub_logo_feb3.png

 

 

 

Η εξασφάλιση ότι τα παιδιά έχουν τις κατάλληλες παιδικές μπότες σκι, θα βοηθήσει στο να έχουν μια ευχάριστη, ασφαλή εμπειρία στο βουνό και ότι οι δεξιότητές τους στο σκι θα εξελιχθούν αντίστοιχα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι παιδικής μπότας, που δίνουν στους γονείς αρκετές επιλογές για να επιλέξουν τη σωστή.

 

Τύποι παιδικής μπότας σκι


Οπίσθιας εισόδου (Rear Entry): Οι μπότες οπίσθιας εισόδου ονομάζονται έτσι γιατί το πίσω μέρος της μπότας ανοίγει προς τα πίσω, επιτρέποντας τους σκιέρ να ολισθήσουν το πόδι τους μέσα από το πίσω μέρος. Είναι καλές για παιδιά μικρής ηλικίας και αρχάριους καθώς είναι εύκολες στο να τις φορέσει και να τις βγάλει κανείς. Το κέλυφος δύο μερών ανοίγει διάπλατα, διευκολύνοντας τους γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να τις φορέσουν. Τα μειονεκτήματά τους είναι ότι δεν προσφέρουν πολλές δυνατότητες μικρο-ρύθμισης και ότι σε γενικές γραμμές είναι δυσκολότερο να καμφθούν από τις εμπρόσθιας εισόδου.

 

rear-entry-ski-boot-revised.jpg

 

 

Παιδικές μπότες εμπρόσθιας εισόδου: Front Entry Ski Boots Οι μπότες εμπρόσθιας εισόδου ονομάζονται έτσι επειδή η γλώσσα ανοίγει προς τα εμπρός ώστε να γλιστρύσει το πόδι του σκιέρ μέσα από την κορυφή. Είναι διαθέσιμες με ένα, δύο, τρία ή τέσσερα κουμπώματα, ανάλογα με την μάρκα και το μέγεθος της παιδικής μπότας σκι. Τα επιπλέον κουμπώματα παρέχουν πιο προσωποποιημένη εφαρμογή. Λόγω του τρόπου κατασκευής τους, οι μπότες εμπρόσθιας εισόδου είναι πιο εύκολο να καμφθούν, πράγμα που καθιστά πιο εύκολο για ένα παιδί που αναπτύσσει τις δεξιότητές του να ασκήσει πίεση στις μύτες των πεδίλων και να κάνει χαρακτές στροφές.

 

front-entry-ski-boot-revised.jpg

 

 

Παιδικές μπότες προχωρημένων: Όπως μπορείτε να δείτε και από τις διαφορές μεταξύ της μπλε-άσπρης παιδικής μπότας στην πιο πάνω εικόνα σε σχέση με την άσπρο-μαυρη μπότα προχωρημένων από κάτω, οι μπότες προχωρημένων παιδιών είναι πιο ουσιώδεις και προσφέρουν περισσότερα χαρακτηριστικά. Είναι συνήθως διαθέσιμες σε μεγαλύτερα μεγέθη που κυμαίνονται από το 22.0 έως το 27.0 μέγεθος mondo. Είναι σχεδιασμένες για μεγαλύτερα παιδιά που χρειάζονται καλύτερη απόδοση από τις μπότες τους ώστε να μπορέσουν να εξελιχθούν πέρα από το επίπεδο του μέσου σκιέρ. Οι μπότες για προχωρημένα παιδιά είναι γενικά πιο στιβαρές στην κάμψη τους απ’ ότι οι απλές παιδικές. Προσφέρουν επίσης μικρορύθμιση των κουμπωμάτων τους και ένα λουρί σύσφιξης από Velcro. Τα χαρακτηριστικά αυτά επιτρέπουν μικρορυθμίσεις που εξασφαλίζουν μια πιο άνετη αλλά ταυτόχρονα σφιχτή εφαρμογή με στόχο την καλύτερη απόδοση.

 

 

Αγωνιστικές μπότες για παιδιά: Οι μπότες αυτές είναι φτιαγμένες για παιδιά και μικρούς εφήβους που ενδιαφέρονται για το αγωνιστικό σκι. Είναι κατασκευασμένες με στόχο τις επιδόσεις και έχουν περισσότερα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στους μικρούς χρήστες τους να έχουν την καλύτερη δυνατή εφαρμογή. Σε γενικές γραμμές έχουν δείκτες σκληρότητας από 60 έως 90. Τυπικά, οι μπότες με σκληρότητα 60–70 flex είναι κατ’ ουσίαν σχεδιασμένες για παιδιά, μοιάζουν πολύ με μπότες για προχωρημένα παιδιά απλώς έχουν γραφικά που θυμίζουν αγωνιστικές μπότες. Οι παιδικές αγωνιστικές μπότες με δείκτη 80–90 flex χρησιμοποιούν συνήθως το κάτω τμήμα μιας αγωνιστικής μπότας ενήλικα (πράσινο τμήμα) συνδυασμένο με ένα τμήμα για παιδιά στο άνω μέρος (λευκό τμήμα). Το κοντύτερο άνω τμήμα καθιστά τις μπότες πιο μαλακές απ’ ότι μια ενηλίκων και καταλληλότερη για τον σκελετό ενός παιδιού, διατηρώντας ωστόσο για τους νεαρούς αγωνιζόμενους τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που συναντώνται στις αγωνιστικές μπότες ενηλίκων.

 

 

performance-ski-boots-revised.jpg

 

Ρυθμιζόμενες παιδικές μπότες: Οι ρυθμιζόμενες παιδικές μπότες σκι είναι σχεδιασμένες για να εξυπητρετούν παιδιά που αναπτύσσονται γρήγορα και χρειάζονται συνεχώς νέες μπότες. Οι ρυθμίσεις στο εξωτερικό κέλυφος επεκτείνουν το συνολικό μήκος, επιτρέποντας στους γονείς που περιορίζονται από τις τιμές να κρατούν για τα παιδιά τους το ίδιο ζευγάρι για περισσότερες από μια σαιζόν. Τα περισσότερα μοντέλα τέτοιων μποτών επιτρέπουν εύρος ρύθμισης περίπου 3 μεγεθών παπουτσιού. Λόγω του τρόπου κατασκευής τους, με τηλεσκοπικά κελύφη, οι ρυθμιζόμενες μπότες δεν παρέχουν το ίδιο επίπεδο άνεσης και απόδοσης όπως οι κανονικές παιδικές μπότες.

 

 

junior-race-boot-revised.jpg

 

 

Ποιές μπότες να αγοράσετε?

 

Αρχάριοι και μέσοι: Είναι σημαντικό για τους αρχάριους και μέσους χιονοδρόμους, να έχουν μπότες που να μπορούν να τις λυγίσουν εύκολα. Αυτό θα διευκολύνει παιδιά που ακόμα μαθαίνουν νέες τεχνικές να ρίξουν το κέντρο βάρους τους μπροστά πάνω από το εμπρόσθιο μέρος των πεδίλων, που θα τους επιτρέψει να “οδηγούν” σωστά τα πέδιλά τους, ελέγχοντας την ακτίνα, το σχήμα και την ταχύτητα στροφής. Η καλύτερη επιλογή για αρχάριους και μέσους χιονοδρόμους είναι μια απλή μπότα εμπρόσθιας εισόδου, μιας και τείνουν να είναι πιο εύκαμπτες από αυτές της οπίσθιας εισόδου.

 

Προχωρημένοι προς Άριστοι: Καθώς τα παιδιά σας ξεκινούν να χιονοδρομούν παράληλα και να εκτελούν χαρακτές στροφές θα ήταν ίσως σκόπιμο να αρχίσετε να σκέφτεστε την αγορά μιας παιδικής μπότας για προχωρημένους. Η καλύτερη, πιο σωστή εφαρμογή, προσφέρει στα παιδιά ταχύτερους χρόνους αντίδρασης και διευκολύνει την μετάβαση από τη μια στροφή στην άλλη. Για μικρότερα παιδιά μπου δεν έχουν αναπτύξει ακόμα όλους τους απαραίτητους μύες που χρειάζονται στο σκι, μια τέτοια μπότα μπορεί να είναι πολύ άκαμπτη και σκληρή. Αν το παιδί σας δεν μπορεί να λυγίσει με ευκολία μια κοινή μπότα ώστε να δείτε το κνημιαίο κομμάτι της να γέρνει μπροστά (κοιτάζοντας από το πλάι) όπως στην επόμενη φωτογραφία, τότε είναι νωρίς να προχωρήσετε σε μια τέτοια μπότα.

 

adjustable-kids-boot1.jpg

 

 

Βρίσκοντας το μέγεθος για μια παιδική μπότα σκι:

 

Οι μπότες του σκι μετρούνται σε μεγέθη με βάση το σύστημα Mondo Point. Το μέγεθος Mondo Point χρησιμοποιείται μόνο στην βιομηχανία του σκι, οπότε είναι σημαντικό να βρείτε το μέγεθος μιας παιδικής μπότας σκι από ένα κατάληλο διάγραμμα Kids Ski Boot Size Chart για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε το σωστό μέγεθος. Το παρακάτω βίντεο για το “Πώς να επιλέξετε το σωστό μέγεθος μπότας σκι” εξηγεί βήμα-βήμα πως να αγοράσετε το κατάλληλο μέγεθος μπότας σκι για το παιδί σας.

 

 

 

 

Μήπως το παιδί μου θα αξιοποιήσει καλύτερα μια μπότα ενηλίκων?

 

Όπως μπορεί να παρατηρήσατε βλέποντας τον πίνακα Ski Boot Size Charts είναι ότι υπάρχει μια επικάλυψη μεγεθών από τις μπότες ενηλίκων (μέχρι το μέγεθος 22.0) έως τις παιδικές (έως το μέγεθος 27.5). Ενώ το μέγεθος 24.0 σε μια μπότα ενήλικα έχει το ίδιο μήκος με μια παιδική μπότα μεγέθους 24.0, ωστόσο δεν θα εφαρμόζουν το ίδιο. Οι παιδικές μπότες είναι στενότερες στο πλάτος με κοντύτερα κνημιαία αντίστοιχα με τον σκελετό ενός παιδιού.

 

Οι ανδρικές και γυναικείες μπότες του σκι είναι σχεδιασμένες με βάση τον μέσο όρο του ανήλικα άνδρα ή γυναίκας, σε ό,τι αφορά τόσο το μέγεθος όσο και την μυική δύναμη. Αν και κάποια παιδιά μπορεί να έχουν παρόμοιο μέγεθος ποδιού με έναν ενήλικα, δεν είναι ακόμα έτοιμα για μια μπότα ενηίκων μέχρι να αναπτύξουν σωματότυπο και μυική δύναμη παραπλήσια με αυτή ενός ενήλικα. Σε μερικές περιπτώσεις, κυρίως όταν πρόκειται για αγόρια, τα πόδια τους μπορεί να μεγαλώσουν τόσο που να μη χωρούν σε παιδικές μπότες. Σε μια τέτοια περίπτωση η εύρεση μιας μαλακής μπότας σκι ενηλίκων είναι η μόνη επιλογή.

 

Το να επιβάλετε μια μπότα ενηλίκων σε ένα παιδί πολύ νωρίς, μπορεί να εμποδίσει την πρόοδο των δεξιοτήτων του, καθώς θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ περισσότερο ώστε να καταφέρει να κάμψει τις μπότες του. Όταν τα παιδιά δεν μπορούν να λυγίσουν τις μπότες τους, τείνουν να τροποποιήσουν τη στάση του σώματός τους, μετακινώντας το κέντρο βάρους τους πίσω από τις πτέρνες τους, και στρέφοντας τους μηρούς από το ένα πλάι προς το άλλο προκειμένου να στρίψουν τα πέδιλά τους. Αυτή είναι μη αποδοτική στάση σώματος και καθιστά τον έλεγχο των πεδίλων και κατ’ επέκταση την κατάκτηση νέων ικανοτήτων δυσκολότερη αν όχι αδύνατη.

 

 

Πώς να φορέσετε τις μπότες:

 

Τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται πολύ να φορέσουν τις μπότες τους. Το παρακάτω βίντεο θα σας δείξει μερικά τρυκ για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να τις φορέσουν.

 

 

Πώς είναι η σωστή εφαρμογή μιας παιδικής μπότας σκι:

 

Η σωστή εφαρμογή είναι εξαιρετικά σημαντική όταν αφορά μπότες του σκι. Μια σφιχτή εφαρμογή, εξασφαλίζει ότι ο σκιέρ θα μπορεί να ελέγχει τα πεδιλά του καθώς πηγαίνει σε νέο τερέν. Το παρακάτω βίντεο ενημερώνει πώς θα πρέπει να εφαρμόζουν οι μπότες, οπότε μπορείτε να ρωτήσετε τα παιδιά σας τις κατάλληλες ερωτήσεις ώστε να καταλάβετε ότι οι μπότες ους έχουν το σωστό μέγεθος.

 

http://youtu.be/YjLyf31jm3w

 

skis.com

 

 

 

Μετάφραση /Απόδοση: panchristo (Ο.Ε. μετάφρασης κειμένων Snowclub)

 • Like 8

15471092846_60d380fc17_o.jpgvoe-1516-racetiger-speedwall-gs-uvo-rgb_w990.jpg

"Ω ξειν', αγγέλειν ότι τήδε κείμεθα της χιονοδρομίας πειθόμενοι"

 

Austrian Level 2 Ski Instructor

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

 • Posts

  • Τελικα μετα απο περιπου 8 χρονια ηρθε η ωρα να αποχωριστω τις αγαπημενες μου vans aura....δυστυχως δεν αντεχουν αλλο οσες εγχειρησεις κ αν τις εκανα το ερωτημα μου ειναι... το mondo ειναι 28 και κατι ψιλα βαση της εταιρειας (ride) πρεπει να παρω 43 σε νουμερο EU...πηρα το 43 τις δοκιμασα σπιτι...οκ, οταν περπαταω τα δαχτυλα βρισκουν μπροστα λιγο, αλλα οταν εισαι στην σωστη σταση δεν βρισκει τιποτα...η μποτα αγκαλιαζει το ποδι τελεια δεν μπορω να πω αλλα την αισθανομαι καπως στενη...οχι σε βαθμο που να πεις οτι ειναι μικρο το νουμερο αλλα στενη εως καπως λιγο ενοχλητικα στενη στο μαγαζι ειπανε οτι το εσωτερικο σιγα σιγα θα παρει το σχημα του ποδιου κ θα ειναι ενα κλικ πιο ανετη το ερωημα...να παρω το 43,5? με το ρισκο μετα απο 10/15 φορες να μου ειναι ενα κλικ φαρδια κ να σφιγγω κ να ξανασφιγγω? (να σημειωθει οτι 10/15 φορες κανω μια σαιζον, οποτε δεν θελω μετα απο ενα χρονο να ξαναψαχνω) να κατσω στο 43? υπαρχει το ενδεχομενο να ανοιξει ενα κλικ κ να εινια σχεδον τελεια...αλλα φοβαμια μηπως δεν ανοιξει οσο πρεπει κ τελικα μου ειναι καπως "μικρες"
  • Για Fischer σίγουρα επίσημες εισαγωγές από την RTM Helmos στα Καλάβρυτα (μιλάς με τον Αλέξη) και πιο ιδιωτικά ο Θάνος Φλώρος (snowhow). Ορισμένα μοντέλα φτάνουν από εκεί και στο Avalanche στην Αράχωβα (Στάθης). Για Atomic δεν ξέρω περί "επίσημης" αντιπροσωπείας, αλλά θα βρεις πράγματα της εταιρείας στην Αμφίκλεια, στο Extreme Ski.
  • Καλησπέρα,  Ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση και τις πληροφορίες!!! Γνωρίζει κάποιος αν υπάρχουν αντιπρόσωποι atomic και fischer και ποιοι είναι?   Έχω βρει ήδη salomon, nordica και dalbello αλλά θέλω να έχω όσο το δυνατό περισσότερο τις επιλογές μου.  
  • The legend of professional skiers customizing and modifying their ski boots is finally exposed. Their secrets are divulged to show you that they do in fact modify their ski boots, quite extensively in fact. In this episode, some of the thoughts behind the mods, the successes and failures, and concepts are shown behind this boot mod process as a full process of testing new concepts in a Salmon X/Alp ski boot is shown. Disclaimer: Do not modify your boots yourself! It is dangerous, expensive and can often fail leading to injury or death. This episode is for entertainment purposes only. Again, do not try this at home.      
  • Τα βράχια στη Στύγα έχουν γίνει ισάδι. 'Ετσ όλο το χειμώνα δεν έγινε ποτέ. Απίστευτο
 • Upcoming Events

  No upcoming events found
 • Today's Birthdays

 • Who is online

 • Forum Statistics

  • Total Topics
   16,594
  • Total Posts
   447,511
 • Member Statistics

  • Total Members
   6,935
  • Most Online
   208

  Newest Member
  parhar
  Joined
×
×
 • Create New...