Jump to content
Sign in to follow this  
mafia

Γρήγορος Οδηγός Επιλογής Σανίδας Snowboard Για Αρχάριους.

Recommended Posts

Γρήγορος οδηγός επιλογής σανίδας snowboard για αρχάριους.

3 βασικούς παράγοντες αν προσέξουμε θα κάνουμε μια σωστή επιλογή σανίδας.
[1]
Βάρος αναβάτη.

Διαλέγουμε σανίδι κοιτάζοντας στα χαρακτηρίστηκα από ποσά μέχρι ποσά κιλά δίνει ο κατασκευαστής. Είναι βασικό να είμαστε κοντά στο κέντρο του μέσου όρου παράδειγμα αν το weight range μιας σανίδας είναι από 65 ως 75 κιλά, είναι ποιο ταιριαστό σε κάποιον 70 με 72 κιλά. Αν είσαι έξω από τις προδιαγραφές του κατασκευαστή θα σε δυσκολέψει περισσότερο.
[2]
Νούμερο μπότας.

Το νούμερο της μπότας παίζει ρολό στο ποσό φαρδύ θα πρέπει να είναι το σανίδι μας.(Waist width). Είναι το φάρδος της σανίδας στο στενότερο σημείο της.
Μέχρι 42 Νο μπότας μπορούμε να κοιτάξουμε σε όλα τα κανονικού μεγέθους σανίδια που είναι και τα περισσότερα, όμως όλες οι εταιρίες έχουν και πιο φαρδιά ή πλατιά σανίδια όπως Mid wide και Wide για αναβάτες με μεγαλύτερο νούμερο.
[3]
Τι θέλω να κάνω στο βουνό;

Ο τρίτος παράγοντας και σημαντικότερος είναι να καταλάβουμε με τι τύπο (style) του αθλήματος θα μας άρεσε να ασχοληθούμε
Tα βασικά και πιο δημοφιλή ειδή σανιδιών χωρίζονται σε 3 κατηγορίες: freestyle, all mountain και freeride.

Τα freestyle είναι κυρίως μαλακά σανίδια και κοντύτερα ανά βάρος του αναβάτη για να σε βοηθούν σε ground tricks και ότι έχει σχέση με ενασχόληση σε πίστες και πάρκα, ιδανικά για φιγούρες, κόλπα και άλματα. Τα περισσότερα έχουν κεντραρισμένη τη θέση του αναβάτη σε σχέση με την σανίδα.( true twin or twin shape and core)
[Είναι και τα σανίδια που προτιμούν οι περισσότεροι αρχάριοι μιας και είναι ποιο εύκολα στην χρήση κυρίως για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει να μαθαίνει.]

Τα all mountain είναι κάπου στην μέση, κάνουν σχεδόν και για freestyle και για freeride, μπορείς να μπεις στο πάρκο αλλά να βγεις κι εκτός πίστας στην πούδρα. Αναλόγως την σκληρότητα τους κάνουν περισσότερο για πάρκο (τα μαλακά) και περισσότερο για απάτητα (τα σκληρότερα).
Ίσως ένα all mountain να είναι η λύση που κάνει για όλα αλλά ίσως δεν θα πάει πολύ καλά ούτε στο πάρκο ούτε στην πούδρα. (η μέση λύση, για άλλους καλύτερη επιλογή και για άλλους όχι).( twin shape directional core, directional shape twin core)

Τα freeride είναι ποιο σκληρά σανίδια για να δίνουν την πλευστότητα στο απάτητο χιόνι και κάπως πιο μεγάλα σε μήκος, είναι κατάλληλα για ταχύτητες, μέσα κι έξω από τις πιστές και για όργωμα στις πούδρες. Η θέση του αναβάτη είναι λίγο ποιο πίσω από το απόλυτο κέντρο της σανίδας για να μη βουλιάζει το tip το εμπρός μέρος του σανιδιού. Ο χειρισμός τους λόγο σκληρότητας δεν ενδείκνυται για αρχάριο αναβάτη (αλλά ποτέ δεν ξέρεις την τρέλα του καθενός).(directional shape and core)

Βασικά σχήματα σανιδιών.
True Twin
Είναι σανίδια που έχουν το ίδιο μήκος και φάρδος οι άκρες του μύτη και ουρά (nouse and tail) και την ιδία σκληρότητα στον ξύλινο πυρήνα. (core) Μαλακά σανίδια κυρίως ως μεσαίας σκληρότητας είναι εύκολα στον χειρισμό σε χαμηλές ταχύτητες και παιχνιδιάρικα. Ιδανικά για πίστες, πάρκα, κάγκελα, άλματα, butter.
Directional
Είναι σανίδια που η θέση του αναβάτη είναι από έναν ως 3 πόντους πιο πίσω από το κέντρο της σανίδας, άρα η μύτη τους είναι πιο μεγάλη σε μήκος πιο μαλακός ο πυρήνας σε σχέση με την ουρά και συνήθως και λίγο πιο φαρδιά στη μύτη από ότι στην ουρά. Κυρίως σκληρά σανίδια από μέση σκληρότητα και πάνω σταθερά στις ταχύτητες και στις στροφές με ταχύτητα μέσα και περισσότερο έξω από τις πίστες. Ιδανικά για φρέσκο και απάτητο χιόνι και όλα τα εκτός πίστας.
Directional Twin shape
Είναι μια μίξη των 2 παραπάνω είτε με σχήμα twin αλλά πυρήνα directional ή σχήμα directional και πυρήνα twin.
Τέτοια σανίδια είναι συνήθως τα all mountain συνδυάζοντας τις ιδιότητες και των δυο τύπων για πιο γενική χρήση σε ένα βουνό μέσα και έξω από τις πίστες. Η σκληρότητα τους είναι κοντά στη μέση ποτέ πολύ μαλακό ή πολύ σκληρό.

  • Like 7

Ride wild or die hard! Bataleon's freak!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Turms τα περισσότερα δικά σου κείμενα είναι, εγώ απλά τα συμμάζεψα. ;)


Ride wild or die hard! Bataleon's freak!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...