Jump to content
ΜΙΚ

Aσφάλεια Στο Βουνό

Recommended Posts

post-6-0-24354500-1426103392_thumb.png post-6-0-70143900-1426103394_thumb.png post-6-0-51183900-1426103393_thumb.jpg

post-6-0-11559000-1426103391_thumb.png

 

Τα παρακάτω είναι μια συνοπτική καταγραφή των σημαντικότερων σημείων που διδάσκονται σε οδηγούς βουνού, για να συμβουλεύουν "μη έμπειρους πελάτες" στο Γαλλικό σύστημα.

 

Το πρώτο πράγμα που θα ακούσεις σε οποιαδήποτε σχολή βουνού είναι "το βουνό θέλει σεβασμό".

Στο βουνό υπάρχει ένας χρυσός κανόνας αν δεν είσαι μέσα σε χιονοδρομικό. Υπάρχει ομάδα. Η ομάδα έχει αρχηγό/οδηγό. Αν είσαι μόνος σου είσαι ο αρχηγός του εαυτού σου. Αν δεν είσαι ο αρχηγός αναρωτήσου ποιος λαμβάνει τις αποφάσεις, και αν δεν του έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη μην τον ακολουθείς. Αν είσαι ο αρχηγός και δεν είσαι σίγουρος 100% ότι ξέρεις τι κάνεις, μην το κάνεις, θα υπάρξει μια άλλη μέρα που θα είσαι 100% σίγουρος.

 

Πολλές φορές νομίζεις ότι είσαι στο χιονοδρομικό ενώ έχεις μεταφερθεί στο βουνό. Το κρίσιμο είναι να αναγνωρίσεις πότε φεύγεις από το χιονοδρομικό και είσαι πια στο βουνό, ώστε πριν φύγεις, να ξέρεις επακριβώς τι κάνεις, που θα πας, και τι κινδύνους μπορεί να αντιμετωπίσεις. Για παράδειγμα στα δέντρα στη Βασιλίτσα σε απόσταση 100 μέτρων από πίστα έχει σημεία με χιονοστιβάδα. Αν γίνει ατύχημα εκεί δεν θα το καταλάβει κανένας. Παράλληλα ακόμα και κάποιος να σπάσει το πόδι του, μόνος του εκεί κινδυνεύει, μιας και δεν θα μπορεί να ενημερώσει. Τέλος πρέπει όλοι να σκεφτούμε σενάρια όπως στα Καλάβρυτα πχ στα δέντρα της Άρτεμης κάποιος να έχει τραυματισμό. Αν η ομάδα είναι μόνο δυο, ο δεύτερος θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να θυμηθεί επακριβώς το σημείο που άφησε τον τραυματία. Αν κάνει λάθος τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα πάρα πολύ γρήγορα.

 

Ποτέ μην ξεχνάτε να αλλάζετε τρόπο σκέψης κάθε φορά που κάνετε έστω και λίγα μέτρα μακρυά από χιονοδρομικό, εκεί που δεν είσαι πια ορατός.

Στο βουνό αν σε κλείσει ο καιρός είσαι όσο δυνατός είναι ο εξοπλισμός σου. Ο εξοπλισμός σου είναι όσο δυνατός τον έχεις κρατήσει με την σωστή συντήρηση και είναι χρήσιμος μόνο εάν ξέρεις να τον χρησιμοποιείς. Οι πιο πολλές ιστορίες ατυχημάτων ξεκινούν με ένα απλό μικρό ελλάτωμα στον εξοπλισμό. Ακολουθούν μερικά σημεία που σχεδόν δωρεάν μπορείς να αυξήσεις τις πιθανότητές για σένα ή κυρίως για άλλους, εάν συμβεί κάτι.

-GPS Track live. Όλα τα κινητά έχουν πια GPS ενσωματωμένο και μπορούν να στείλουν σήμα live. Πριν φύγεις για εκτός πίστας κάποιος να ξέρει ότι είσαι εκεί και την πιθανή διαδρομή σου. Δυο μπαταρίες και δύο κάρτες διαφορετικής εταιρίας μαζί, οι μπαταριες και το κινητό στην μέσα τσέπη του μπουφάν. Μια ακόμα εξαιρετική ιδέα είναι το VHF.

-Σοκολάτα, energy bars, νερό, αναπτήρας, αλουμινοκουβέρτα στην πίσω πλάτη του μπουφάν ή στο σακίδιο. Προφανώς ότι παραπάνω υπάρχει σε φαρμακείο είναι χρήσιμο.

 

-Ηeat bars.

-ABS/ARVA/Φτυάρι/Sonda

 

Εκπαίδευση: Στην Ελλάδα δυστυχώς η εκπαίδευση των χιονοδρόμων στο βουνό είναι μηδαμινή. Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι δεν έχουμε την εκπαίδευση για να πάμε εκτός πίστας, τυχαία πάμε και μπαίνουμε σε επικίνδυνες καταστάσεις. Πρέπει όσο πιο συχνά μπορούμε να κάνουμε μαθήματα σκι/snowboard αλλά και κάθε είδους σεμινάριο ή course που θα μας βοηθήσει να είμαστε πιο ασφαλείς στο βουνό.

Χιονοστιβάδες: Δεν ξέρεις τι είναι η χιονοστιβάδα. Αν νομίζεις ότι ξέρεις μπορεί να κάνεις λάθος. Αν ξέρεις είσαι οδηγός βουνού, που θα σου πει "δεν ξέρω, συχνά κάνω και εγώ λάθη στην εκτίμηση". Ρώτα τους πιστέρ και όσους ξέρουν το βουνό για την ημέρα και τα επικίνδυνα σημεία. Oι χιονοστιβάδες που είναι επικίνδυνες στα Ελληνικά βουνά και χιονοδρομικά είναι καλά τεκμηριωμένες με τα χρόνια. Έχουν όλες δύο χαρακτηριστικά: Όσοι τις ξέρουν δεν θέλουν να μπλέξουν μαζί τους, και κάποιες φορές φεύγουν, όταν νόμιζαν ότι δεν θα φύγουν.

 

Φρύδια: Στην Ελλάδα έχουμε νεκρούς από φρύδια. Αν δεν ξέρεις τι είναι και πως φτιάχνονται μην φύγεις από τον χώρο του χιονοδρομικού. Ειδικά ο Παρνασσός στις εκτός πίστας διαδρομές του έχει πάρα πολλά σημεία με τυφλά φρύδια που δεν θα τα καταλάβεις παρά μόνο όταν είναι αργά. Τα φρύδια τα ξέρουν μόνο όσοι ξέρουν πάρα πολύ καλά την περιοχή, αν δεν την ξέρεις τα φρύδια μπορεί να είναι εκεί που δεν τα περιμένεις.

Καιρός - θερμοκρασίες: Ότι λάθος και να κάνεις στον εξοπλισμό σου θα πονέσει μέρες με πολύ κρύο. Αν είναι χοντρό το λάθος και πολύ το κρύο, θα πονέσει πολύ. Απο πάνω μέχρι κάτω έλεγχος στο σπίτι.

Καιρός - σύννεφα: Αν έχει κούμουλα μπορεί να έχει ήλιο, μπορεί να βρέξει, μπορεί και να χιονίσει. Αν δεν έχει κούμουλα μέχρι το μεσημέρι και έχει υψηλή πίεση κάνε ότι καταλαβαίνεις. Αν δεν βλέπεις τα κούμουλα ή δεν ξέρεις τι είναι μην πας. Ο εχθρός σου είναι το κούμουλο που μπορεί να μετατραπεί σε cumulonimbus ή nimbostratus αλλά ακόμα και ένα απλό κούμουλο μπορεί να βάλει την ομίχλη που θα σε αποπροσανατολίσει. Σε περιπτώσεις θερμού μετώπου ο καιρός σχεδόν σίγουρα θα κλείσει, σε ψυχρό μέτωπο ο καιρός θα κλείσει απότομα και τα μεγάλα βουνά ακόμα και χωρίς μέτωπο μπορούν να δημιουργήσουν σύννεφα ακόμα και καταιγίδες πάρα πολύ γρήγορα.

Καιρός γενικά: Βουνό είναι ότι θέλει θα κάνει. Στο υποθετικό σενάριο που υπάρχει ήλιος ή/και νερό μπορεί και να χιονίσει και να βρέξει ΔΕΝ είσαι αγριολούλουδο. Ο καιρός σε κάθε βουνό μπορεί να κλείσει το χειμώνα, αλλά και τις άλλες εποχές σε απίστευτα σύντομο χρονικό διάστημα. Αν νομίζεις ότι προλαβαίνεις μπορεί και να έχεις άδικο. "αν σου αρέσει ο καιρός σε λίγο μπορεί να αλλάξει, αν δεν σου αρέσει ο καιρός κάνε υπομονή θα αλλάξει".

Χρήματα: Ναι θα κοστίσει. Αν δεν έχεις τη δυνατότητα μπορείς να πας για συμβουλές στον πλησιέστερο βουνίσιο άνθρωπο για έλεγχο εξοπλισμού και γνώσεων. Σακούλες στις μπότες, στρώσεις ρούχα, αδιάβροχο παντελόνι, και φθηνά αξιόπιστα χειμερινά ρούχα υπάρχουν. Το -2 wind chill πολλοί το έχουν, το -16 μόνο οι πλούσιοι και οι βουνίσιοι. Δεν έχεις το -30wind chill με αυτό το μπουφαν. Κανένας δεν το έχει με αυτό το μπουφαν μόνο.

Υψόμετρο: Σε υψόμετρο 2000 μέτρων χωρίς νερό δεν μπορείς να ανέβεις 200 μέτρα σε αφράτο χιόνι αν έχεις κοιμηθεί στο επίπεδο της θάλασσας. Εσύ που μπορείς δεν μπορείς στα 4.000.

 

Νύχτα: Θα καταβάλεις κάθε δυνατή προσπάθεια ότι κάνεις να το κάνεις νωρίς. Αν χτυπήσεις στον Παρνασσό πχ 15.35 τον Γενάρη, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι, και να σε έχουν εντοπίσει με συντεταγμένες, θα έρθει βοήθεια πριν βραδυάσει και θα κατέβεις πριν το επόμενο πρωι. Η νύχτα είναι ο εχθρός σου.

 

Ομάδα: Μόνος σου είσαι ο αρχηγός. Αν είστε δύο, ο ένας είναι ο αρχηγός και αν χτυπήσει κάποιος υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αν χτυπήσουν και οι δύο το πρόβλημα πολύ μεγαλύτερο. Αν είστε τρεις ο ένας πρέπει να είναι σε θέση πάντα που ότι και να γίνει να μπορεί να ενημερώσει κλπ. Η κίνηση της ομάδας στο βουνό πρέπει να είναι τέτοια που θα χτυπήσει μόνος ένας, και πάντα υπάρχει κάποιος που μπορεί να δει και να ενημερώσει.

Σε περίπτωση ατυχήματος: Η Ελλάδα όσον αφορά το ποιός θα σε σώσει στο βουνό δεν είναι Γαλλία και η Γαλλία δεν είναι Ελβετία και η Ελβετία δεν είναι Αμερική. Δεν μπορείς να βασιστείς στην διάσωση από άλλους στην Ελλάδα πια δυστυχώς.

 

Το κινητό πάντα με μπαταρία και 112.112.112. Δυο κάρτες μέσα και δυο μπαταρίες. Αν δεις ότι έπεσε ο φίλος σου σε κάποια απόσταση και δεν ξέρεις αν έχει χτυπήσει, μην ξεκινήσεις να βοηθήσεις επιτόπου, ενημέρωσε πρώτα. Αν έπεσε αυτός κάπου θα υπάρχει κάτι που θα ρίξει και εσένα. Μονο εάν είσαι 100% βέβαιος ότι έχει ενημερωθεί και τρίτος ο οποίος είναι σε θέση να ενημερώσει τις αρχές πάλεψε να πλησιάσεις. Ευθεία για το πλησιέστερο χιονοδρομικό/άνθρωπο να ενημερώσεις. Πάτα σημείο στο gps. Μην ρισκάρεις. Αν ενημερώσεις το πιο πιθανό είναι να τον έσωσες. Το 112 πρέπει να είναι η πρώτη σου κίνηση.

Αν κάποιος φύγει κάτω σε μια πλαγιά, και εσύ για πας σε αυτόν θα πρέπει να ανέβεις μετά για να φτάσεις στο χιονοδρομικό, ενώ από εκεί που είσαι με 5 λεπτά σκι φτάνεις στο χιονοδρομικό, πήγαινε πρώτα να ενημερώσεις, αν δεν πιάνει το τηλέφωνο. Κάνε πρώτα το τηλέφωνο και μόνο αν ενημέρωσες ξεκίνα για τον φίλο σου. Αν δεν πιάνει το κινητό, φύγε για να ενημερώσεις ή πλησίασε τον μόνο αν είσαι απόλυτα σίγουρος ότι δεν κινδυνέυεις. Σιγουρέψου για την τελευταία σου γνωστή θέση με ακρίβεια.

 

Τα σεμινάρια πρώτων βοηθειών είναι ο καλύτερος σου σύμμαχος, μαζί με την ψυχραιμία σου. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι μετά το πρώτο σεμινάριο πρέπει να το επαναλάβεις σε σύντομο χρονικό διάστημα δυο - τρεις φορές για να το εμπεδώσεις και να μπορείς να είσαι ψύχραιμος, όταν χρειαστεί να ανατρέξεις στη μνήμη σου.

Διατήρησε την ψυχραιμία σου. Το μόνο που έχεις να θυμάσαι είναι να αναπνεύσεις. Ξεκίνα να αναπνέεις αργά και κανονικά.

 

Αν είσαι μόνος: Το ποτάμι πάει κάτω, μην ανέβεις. Λίγο πριν πέσει ο ήλιος έχεις να πάρεις μια απόφαση. Αν δεν είσαι απόλυτα σίγουρος μην ανέβεις. Αντέχεις στο κρυο ένα βράδυ ζωντανός στην Ελλάδα (και στις Άλπεις) αν το πιστέψεις, παραμείνεις σε κίνηση και δεν κοιμηθείς. Κουνήσου και το έχεις. Ακόμα και με κάταγμα μπορείς να κινηθείς για να διατηρήσεις τη θερμοκρασία σου. Χάρτης, gps, φεγγάρι κάποια κορφή μπορεί να σε προσανατολίσουν.

Το νερό από το χιόνι δεν είναι νερό της βρύσης, το ίδιο και νερό από ποτάμια, μην πιείς αν δεν είσαι σίγουρος.

Στην Ελλάδα έχουμε νεκρούς ακόμα και στα μικρά υψόμετρα. ΄Ηταν μόνοι ή ο οδηγός έκανε λάθος και το βουνό τους σκότωσε. Στα Ελληνικά βουνά κυκλοφορούν έμπειροι άνθρωποι. Ρωτήστε τους.

Συνοπτικά το ζήτημα είναι να καταλάβεις ότι έχεις φύγει από μια περιοχή με γνωστούς γενικά κανόνες, ελεγχόμενες συνθήκες ασφαλείας και έχεις ξαφνικά να ζήσεις σε ένα βουνό. Έχεις μεταφερθεί σε ένα περιβάλλον σε υψόμετρο, για το οποίο πρέπει να ξέρεις από βουνό. Για όσους δεν ξέρουν σας παρακαλούμε δείξτε πολύ προσοχή.
Σε πολλά χιονοδρομικά μια στροφή σε μεταφέρει ξαφνικά στο βουνό. Σημαντικότερος κανόνας σκέψης εκεί είναι η Μέθοδος 3 χ 3.

 

by Κοstas Politis

 

Ακόμα κι αν μιλάμε για χιονοδρομία ή πεζοπορία

σε σημείο απομακρυσμένο από τα όρια ενός χιονοδρομικού ,

τότε μιλάμε για βουνό και συμπεριφερόμαστε διαφορετικά.

 

Ο βασικός κανόνας λοιπόν για να προσεγγίσει κάποιος ένα βουνό ,είναι η Μέθοδος 3Χ3.

Εξετάζουμε 3 παράγοντες - Τον καιρό, το πεδίο και τον ανθρώπινο παράγοντα -

σε 3 διαφορετικά στάδια - Πριν , κατά την άφιξη στο πεδίο και κατα την διάρκεια της δραστηριότητας.

 

Το κεφάλαιο αυτό είναι πολύ μεγάλο, θα μπορούσαμε να γράφουμε σελίδες και οι γνώσεις που αποκτάμαι για να το εφαρμόσουμε δεν σταματάνε ποτέ.

 

Περιληπτικά μόνο λίγα πράγματα...

ας πούμε οτι σαν στόχο έχουμε μια εξόρμηση για ορ.σκι στο Χ βουνό.

 

Τον Καιρό λοιπόν για το Χ βουνό τον παρακολουθούμε μια εβδομάδα πριν τουλάχιστον.

Τι χιόνι έχει ρίξει, αν έχει ρίξει , πώς το έχει ρίξει , με τι αέρα, θερμοκρασίες, εναλλαγές θερμοκρασίας, βροχή κλπ.

Τον καιρό τον παρακολουθούμε όταν φτάσουμε στο βουνό αλλά και κατά την διάρκεια της δραστηριότητας μας. πχ έβγαλε συννεφα? θα κλεισει ο καιρός? αστάθειες?

 

Το πεδίο το μελετάμε πριν πάμε βουνό.

Βγάζουμε την διαδρομή μας αλλά και εναλλακτικές διαδρομές.

Βλέπουμε τις κλίσεις που θέλουμε να ανέβουμε αλλά και να σκιάρουμε, τις υψομετρικές διαφορές κλπ. Προσωπικά επίσης βάζω στο gps συντεταγμένες από θέσεις κλειδιά της διαδρομής.

Προσανοτιλσμοί πλαγιάς.

Το πεδίο το μελετάμε επίσης με το που φτάσουμε πριν ξεκινήσουμε την δραστηριότητα,

αλλά και πολύ σημαντικό κατά την διάρκεια!

πχ να τραβερσάρουμε την πλαγιά? - θα κοπεί? - τι στοιχεία μαζέψαμε όλη την εβδομάδα? - τομή χιονιού κλπ

 

O ανΘρώπινος παράγοντας έχει να κάνει με εμάς και την ομάδα μας.

Ποιοί θα πάμε? πόσοι θα είμαστε? Αν είμαστε παραπάνω από 3-4 είναι πρόβλημα .

έχουμε όλοι και σε καλή κατάσταση full εξοπλισμό? οι υπόλοιποι που είναι μαζί τι γνώσεις έχουν?

είναι ομοιογενής η ομάδα?

Έλεγχος εξοπλισμού κατά την άφιξη , είναι ok η ομάδα? ορίστηκε αρχηγός?

φυσική κατάσταση για την διαδρομή?

Η ψυχολογία είναι καλή κατά την διάρκεια της δραστηριότητας?

Η φυσική κατάσταση επίσης καλή? κάποιος κουράστηκε? φοβήθηκε?

 

Η δύναμη της ομάδας μετριέται από τον πιό αδύναμο και η ταχύτητα της από τον πιό αργό.

 

 

Αν λοιπόν οι 2 από τους 3 παράγοντες που εξετάζουμε βγαίνουν αρνητικοί ,

τότε το project ακυρώνεται!

 

Όπως καταλαβαίνετε η μέθοδος 3Χ3 εξετάζει αντικειμενικούς και υποκειμενικούς κινδύνους.

Το σίγουρο είναι ότι αντικειμενικοί κίνδυνοι πάντα θα υπάρχουν και είναι σίγουρο ότι θα τύχουν σε κάποιον που έχει συχνές επαφές με το βουνό.

Το θέμα είναι πόσο έτοιμος (και τυχερός) είναι κάποιος να τους αντιμετωπίσει όταν έρθει η ώρα.

 

 

Υπενθύμιση προς όλους ότι δεν πηγαίνουμε σε υψόμετρο χωρίς σχεδιασμό και γνώση της διαδρομής, σύστημα επικοινωνίας ανάγκης, GPS, χάρτη έντυπο, αλυσίδες, γλυκό, νερό, αλουμινοκουβέρτα και κάυσιμο. Επίσης δεν πηγαίνουμε άυπνοι, μόνοι, μεθυσμένοι και με εμφανή ελλατώματα ή πιθανά προβλήματα στον εξοπλισμό μας . Από 0,00001 μέτρα μέχρι 8000.

 

 

 

 

 

Για τα σχόλια και τις προσθήκες σας.

post-6-0-47209400-1425283599_thumb.jpg

 

post-6-0-72344400-1425283630_thumb.jpg

Edited by ΜΙΚ
  • Like 28

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καταπληκτικο. Κάνε μόνο ένα εδιτ και άλλαξε το 1212 σε 112.

Share this post


Link to post
Share on other sites

:shuriken: 17 νεκροί και 30 τραυματίες προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με το SOS και τους έβγαινε ο τηλεφωνητής τους...


Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites

To buff (ή ανάλογο) πάντα φορεμένο να σκεπάζει στόμα και μύτη όταν ξεκινάμε την εκτός κατάβαση.

 

C.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΜΙχάλη πολύ καλό για αφυπνίσεις. Πριν δύο μέρες αγόρασα το safety pack Arva/Sonda/Φτυάρι.Του χρόνου και ABS. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε την ύψιστη σημασία στης ασφάλειας! Και είναι άσχημο σε μία παρέα που βγαίνει εκτός, να έχουν οι μισοί πακέτο ασφαλείας.

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

μερικοι ωταν βγαινουν εκτος νομιζουν οτι δεν θα τους τυχει τιποτα!! ενας γνωστος μου ειπε στην ελλαδα δεν εχουμε χιονοστιβαδες!!!!!!!!!και ολα αυτα περι ασφαλειας και εξοπλισμου ειναι ενας τροπος να δειχνουν οτι εχουν λεφτα!

Edited by stjarna
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για όσους φέρουν σακο μαζι τους,ειναι καλό να προμηθευτείτε ενα καπνογόνο ημέρας.βγαζει έντονο πορτοκαλί καπνό η τουλάχιστον ενα χρωμα καπνού που να φαίνεται(κόκκινο,μπλε,πράσινο).το κόστος του μεγάλου αγγίζει τα 11.50€.

Προτιμάται το μεσαίο η μεγάλο μέγεθος.υπολογοστε οτι το μεγάλο ειναι σαν ενα κουτί γάλα εβαπορέ.

Μπορει να έχουν μείνει στην ιδέα των ανθρώπων σαν θαλάσσια μέσα σωτηρίας αλλα μέσα στο άσπρο του βουνού κρυμμένο απο δέντρα,ένας πορτοκαλί καπνός θα ειναι σίγουρα διακριτός απο χλμ.

  • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τα παραπάνω είναι μια συνοπτική καταγραφή των σημαντικότερων σημείων που διδάσκονται σε οδηγούς βουνού, για να συμβουλεύουν "μη έμπειρους πελάτες" στο Γαλλικό σύστημα.

 

Το πρώτο πράγμα που θα ακούσεις σε οποιαδήποτε σχολή βουνού είναι "το βουνό θέλει σεβασμό".

 

Στο βουνό υπάρχει ένας χρυσός κανόνας αν δεν είσαι μέσα σε χιονοδρομικό. Υπάρχει ομάδα. Η ομάδα έχει αρχηγό/οδηγό. Αν είσαι μόνος σου είσαι ο αρχηγός του εαυτού σου. Αν δεν είσαι ο αρχηγός αναρωτήσου ποιος λαμβάνει τις αποφάσεις, και αν δεν του έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη μην τον ακολουθείς. Αν είσαι ο αρχηγός και δεν είσαι σίγουρος 100% ότι ξέρεις τι κάνεις, μην το κάνεις, θα υπάρξει μια άλλη μέρα που θα είσαι 100% σίγουρος.

 

Πολλές φορές νομίζεις ότι είσαι στο χιονοδρομικό ενώ έχεις μεταφερθεί στο βουνό. Το κρίσιμο είναι να αναγνωρίσεις πότε φεύγεις από το χιονοδρομικό και είσαι πια στο βουνό, ώστε πριν φύγεις, να ξέρεις επακριβώς τι κάνεις, που θα πας, και τι κινδύνους μπορεί να αντιμετωπίσεις. Για παράδειγμα στα δέντρα στη Βασιλίτσα σε απόσταση 100 μέτρων από πίστα έχει σημεία με χιονοστιβάδα. Αν γίνει ατύχημα εκεί δεν θα το καταλάβει κανένας. Παράλληλα ακόμα και κάποιος να σπάσει το πόδι του, μόνος του εκεί κινδυνεύει, μιας και δεν θα μπορεί να ενημερώσει. Τέλος πρέπει όλοι να σκεφτούμε σενάρια όπως στα Καλάβρυτα πχ στα δέντρα της Άρτεμης κάποιος να έχει τραυματισμό. Αν η ομάδα είναι μόνο δυο, ο δεύτερος θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να θυμηθεί επακριβώς το σημείο που άφησε τον τραυματία. Αν κάνει λάθος τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα πάρα πολύ γρήγορα.

 

Ποτέ μην ξεχνάτε να αλλάζετε τρόπο σκέψης κάθε φορά που κάνετε έστω και λίγα μέτρα μακρυά από χιονοδρομικό, εκεί που δεν είσαι πια ορατός.

 

Στο βουνό αν σε κλείσει ο καιρός είσαι όσο δυνατός είναι ο εξοπλισμός σου. Ο εξοπλισμός σου είναι όσο δυνατός τον έχεις κρατήσει με την σωστή συντήρηση και είναι χρήσιμος μόνο εάν ξέρεις να τον χρησιμοποιείς. Οι πιο πολλές ιστορίες ατυχημάτων ξεκινούν με ένα απλό μικρό ελλάτωμα στον εξοπλισμό. Ακολουθούν μερικά σημεία που σχεδόν δωρεάν μπορείς να αυξήσεις τις πιθανότητές για σένα ή κυρίως για άλλους, εάν συμβεί κάτι.

 

-GPS Track live. Όλα τα κινητά έχουν πια GPS ενσωματωμένο και μπορούν να στείλουν σήμα live. Πριν φύγεις για εκτός πίστας κάποιος να ξέρει ότι είσαι εκεί και την πιθανή διαδρομή σου. Δυο μπαταρίες και δύο κάρτες διαφορετικής εταιρίας μαζί, οι μπαταριες και το κινητό στην μέσα τσέπη του μπουφάν. Μια ακόμα εξαιρετική ιδέα είναι το VHF.

 

-Σοκολάτα, energy bars, νερό, αναπτήρας, αλουμινοκουβέρτα στην πίσω πλάτη του μπουφάν ή στο σακίδιο. Προφανώς ότι παραπάνω υπάρχει σε φαρμακείο είναι χρήσιμο.

 

-Ηeat bars.

 

-ABS/ARVA/Φτυάρι/Sonda

 

Εκπαίδευση: Στην Ελλάδα δυστυχώς η εκπαίδευση των χιονοδρόμων στο βουνό είναι μηδαμινή. Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι δεν έχουμε την εκπαίδευση για να πάμε εκτός πίστας, τυχαία πάμε και μπαίνουμε σε επικίνδυνες καταστάσεις. Πρέπει όσο πιο συχνά μπορούμε να κάνουμε μαθήματα σκι/snowboard αλλά και κάθε είδους σεμινάριο ή course που θα μας βοηθήσει να είμαστε πιο ασφαλείς στο βουνό.

 

Χιονοστιβάδες: Δεν ξέρεις τι είναι η χιονοστιβάδα. Αν νομίζεις ότι ξέρεις μπορεί να κάνεις λάθος. Αν ξέρεις είσαι οδηγός βουνού, που θα σου πει "δεν ξέρω, συχνά κάνω και εγώ λάθη στην εκτίμηση". Ρώτα τους πιστέρ και όσους ξέρουν το βουνό για την ημέρα και τα επικίνδυνα σημεία. Oι χιονοστιβάδες που είναι επικίνδυνες στα Ελληνικά βουνά και χιονοδρομικά είναι καλά τεκμηριωμένες με τα χρόνια. Έχουν όλες δύο χαρακτηριστικά: Όσοι τις ξέρουν δεν θέλουν να μπλέξουν μαζί τους, και κάποιες φορές φεύγουν, όταν νόμιζαν ότι δεν θα φύγουν.

 

Φρύδια: Στην Ελλάδα έχουμε νεκρούς από φρύδια. Αν δεν ξέρεις τι είναι και πως φτιάχνονται μην φύγεις από τον χώρο του χιονοδρομικού. Ειδικά ο Παρνασσός στις εκτός πίστας διαδρομές του έχει πάρα πολλά σημεία με τυφλά φρύδια που δεν θα τα καταλάβεις παρά μόνο όταν είναι αργά. Τα φρύδια τα ξέρουν μόνο όσοι ξέρουν πάρα πολύ καλά την περιοχή, αν δεν την ξέρεις τα φρύδια μπορεί να είναι εκεί που δεν τα περιμένεις.

 

Καιρός - θερμοκρασίες: Ότι λάθος και να κάνεις στον εξοπλισμό σου θα πονέσει μέρες με πολύ κρύο. Αν είναι χοντρό το λάθος και πολύ το κρύο, θα πονέσει πολύ. Απο πάνω μέχρι κάτω έλεγχος στο σπίτι.

 

Καιρός - σύννεφα: Αν έχει κούμουλα μπορεί να έχει ήλιο, μπορεί να βρέξει, μπορεί και να χιονίσει. Αν δεν έχει κούμουλα μέχρι το μεσημέρι και έχει υψηλή πίεση κάνε ότι καταλαβαίνεις. Αν δεν βλέπεις τα κούμουλα ή δεν ξέρεις τι είναι μην πας. Ο εχθρός σου είναι το κούμουλο που μπορεί να μετατραπεί σε cumulonimbus ή nimbostratus αλλά ακόμα και ένα απλό κούμουλο μπορεί να βάλει την ομίχλη που θα σε αποπροσανατολίσει. Σε περιπτώσεις θερμού μετώπου ο καιρός σχεδόν σίγουρα θα κλείσει, σε ψυχρό μέτωπο ο καιρός θα κλείσει απότομα και τα μεγάλα βουνά ακόμα και χωρίς μέτωπο μπορούν να δημιουργήσουν σύννεφα ακόμα και καταιγίδες πάρα πολύ γρήγορα.

 

Καιρός γενικά: Βουνό είναι ότι θέλει θα κάνει. Στο υποθετικό σενάριο που υπάρχει ήλιος ή/και νερό μπορεί και να χιονίσει και να βρέξει ΔΕΝ είσαι αγριολούλουδο. Ο καιρός σε κάθε βουνό μπορεί να κλείσει το χειμώνα, αλλά και τις άλλες εποχές σε απίστευτα σύντομο χρονικό διάστημα. Αν νομίζεις ότι προλαβαίνεις μπορεί και να έχεις άδικο. "αν σου αρέσει ο καιρός σε λίγο μπορεί να αλλάξει, αν δεν σου αρέσει ο καιρός κάνε υπομονή θα αλλάξει".

 

Χρήματα: Ναι θα κοστίσει. Αν δεν έχεις τη δυνατότητα μπορείς να πας για συμβουλές στον πλησιέστερο βουνίσιο άνθρωπο για έλεγχο εξοπλισμού και γνώσεων. Σακούλες στις μπότες, στρώσεις ρούχα, αδιάβροχο παντελόνι, και φθηνά αξιόπιστα χειμερινά ρούχα υπάρχουν. Το -2 wind chill πολλοί το έχουν, το -16 μόνο οι πλούσιοι και οι βουνίσιοι. Δεν έχεις το -30wind chill με αυτό το μπουφαν. Κανένας δεν το έχει με αυτό το μπουφαν μόνο.

 

Υψόμετρο: Σε υψόμετρο 2000 μέτρων χωρίς νερό δεν μπορείς να ανέβεις 200 μέτρα σε αφράτο χιόνι αν έχεις κοιμηθεί στο επίπεδο της θάλασσας. Εσύ που μπορείς δεν μπορείς στα 4.000.

 

Νύχτα: Θα καταβάλεις κάθε δυνατή προσπάθεια ότι κάνεις να το κάνεις νωρίς. Αν χτυπήσεις στον Παρνασσό πχ 15.35 τον Γενάρη, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι, και να σε έχουν εντοπίσει με συντεταγμένες, θα έρθει βοήθεια πριν βραδυάσει και θα κατέβεις πριν το επόμενο πρωι. Η νύχτα είναι ο εχθρός σου.

 

Ομάδα: Μόνος σου είσαι ο αρχηγός. Αν είστε δύο, ο ένας είναι ο αρχηγός και αν χτυπήσει κάποιος υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αν χτυπήσουν και οι δύο το πρόβλημα πολύ μεγαλύτερο. Αν είστε τρεις ο ένας πρέπει να είναι σε θέση πάντα που ότι και να γίνει να μπορεί να ενημερώσει κλπ. Η κίνηση της ομάδας στο βουνό πρέπει να είναι τέτοια που θα χτυπήσει μόνος ένας, και πάντα υπάρχει κάποιος που μπορεί να δει και να ενημερώσει.

 

Σε περίπτωση ατυχήματος: Η Ελλάδα όσον αφορά το ποιός θα σε σώσει στο βουνό δεν είναι Γαλλία και η Γαλλία δεν είναι Ελβετία και η Ελβετία δεν είναι Αμερική. Δεν μπορείς να βασιστείς στην διάσωση από άλλους στην Ελλάδα πια δυστυχώς.

 

Το κινητό πάντα με μπαταρία και 112.112.112. Δυο κάρτες μέσα και δυο μπαταρίες. Αν δεις ότι έπεσε ο φίλος σου σε κάποια απόσταση και δεν ξέρεις αν έχει χτυπήσει, μην ξεκινήσεις να βοηθήσεις επιτόπου, ενημέρωσε πρώτα. Αν έπεσε αυτός κάπου θα υπάρχει κάτι που θα ρίξει και εσένα. Μονο εάν είσαι 100% βέβαιος ότι έχει ενημερωθεί και τρίτος ο οποίος είναι σε θέση να ενημερώσει τις αρχές πάλεψε να πλησιάσεις. Ευθεία για το πλησιέστερο χιονοδρομικό/άνθρωπο να ενημερώσεις. Πάτα σημείο στο gps. Μην ρισκάρεις. Αν ενημερώσεις το πιο πιθανό είναι να τον έσωσες. Το 112 πρέπει να είναι η πρώτη σου κίνηση.

 

Αν κάποιος φύγει κάτω σε μια πλαγιά, και εσύ για πας σε αυτόν θα πρέπει να ανέβεις μετά για να φτάσεις στο χιονοδρομικό, ενώ από εκεί που είσαι με 5 λεπτά σκι φτάνεις στο χιονοδρομικό, πήγαινε πρώτα να ενημερώσεις, αν δεν πιάνει το τηλέφωνο. Κάνε πρώτα το τηλέφωνο και μόνο αν ενημέρωσες ξεκίνα για τον φίλο σου. Αν δεν πιάνει το κινητό, φύγε για να ενημερώσεις ή πλησίασε τον μόνο αν είσαι απόλυτα σίγουρος ότι δεν κινδυνέυεις. Σιγουρέψου για την τελευταία σου γνωστή θέση με ακρίβεια.

 

Τα σεμινάρια πρώτων βοηθειών είναι ο καλύτερος σου σύμμαχος, μαζί με την ψυχραιμία σου. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι μετά το πρώτο σεμινάριο πρέπει να το επαναλάβεις σε σύντομο χρονικό διάστημα δυο - τρεις φορές για να το εμπεδώσεις και να μπορείς να είσαι ψύχραιμος, όταν χρειαστεί να ανατρέξεις στη μνήμη σου.

 

Διατήρησε την ψυχραιμία σου. Το μόνο που έχεις να θυμάσαι είναι να αναπνεύσεις. Ξεκίνα να αναπνέεις αργά και κανονικά.

 

Αν είσαι μόνος: Το ποτάμι πάει κάτω, μην ανέβεις. Λίγο πριν πέσει ο ήλιος έχεις να πάρεις μια απόφαση. Αν δεν είσαι απόλυτα σίγουρος μην ανέβεις. Αντέχεις στο κρυο ένα βράδυ ζωντανός στην Ελλάδα (και στις Άλπεις) αν το πιστέψεις, παραμείνεις σε κίνηση και δεν κοιμηθείς. Κουνήσου και το έχεις. Ακόμα και με κάταγμα μπορείς να κινηθείς για να διατηρήσεις τη θερμοκρασία σου. Χάρτης, gps, φεγγάρι κάποια κορφή μπορεί να σε προσανατολίσουν.

 

Το νερό από το χιόνι δεν είναι νερό της βρύσης, το ίδιο και νερό από ποτάμια, μην πιείς αν δεν είσαι σίγουρος.

 

Στην Ελλάδα έχουμε νεκρούς ακόμα και στα μικρά υψόμετρα. ΄Ηταν μόνοι ή ο οδηγός έκανε λάθος και το βουνό τους σκότωσε. Στα Ελληνικά βουνά κυκλοφορούν έμπειροι άνθρωποι. Ρωτήστε τους.

 

Συνοπτικά το ζήτημα είναι να καταλάβεις ότι έχεις φύγει από μια περιοχή με γνωστούς γενικά κανόνες, ελεγχόμενες συνθήκες ασφαλείας και έχεις ξαφνικά να ζήσεις σε ένα βουνό. Έχεις μεταφερθεί σε ένα περιβάλλον σε υψόμετρο, για το οποίο πρέπει να ξέρεις από βουνό. Για όσους δεν ξέρουν σας παρακαλούμε δείξτε πολύ προσοχή. Σε πολλά χιονοδρομικά μια στροφή σε μεταφέρει ξαφνικά στο βουνό.

 

Υπενθύμιση προς όλους ότι δεν πηγαίνουμε σε υψόμετρο χωρίς σχεδιασμό και γνώση της διαδρομής, σύστημα επικοινωνίας ανάγκης, GPS, χάρτη έντυπο, αλυσίδες, γλυκό, νερό, αλουμινοκουβέρτα και κάυσιμο. Επίσης δεν πηγαίνουμε άυπνοι, μόνοι, μεθυσμένοι και με εμφανή ελλατώματα ή πιθανά προβλήματα στον εξοπλισμό μας . Από 0,00001 μέτρα μέχρι 8000.

 

Για τα σχόλια και τις προσθήκες σας.

attachicon.gif20140108_135946.jpg

 

attachicon.gif20140127_121441.jpg

 

Τα παραπάνω είναι μια συνοπτική καταγραφή των σημαντικότερων σημείων που διδάσκονται σε οδηγούς βουνού, για να συμβουλεύουν "μη έμπειρους πελάτες" στο Γαλλικό σύστημα.

 

 

 

 

 

[ [/b] Στην Ελλάδα δυστυχώς η εκπαίδευση των χιονοδρόμων στο βουνό είναι μηδαμινή. Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι δεν έχουμε την εκπαίδευση για να πάμε εκτός πίστας, τυχαία πάμε και μπαίνουμε σε επικίνδυνες καταστάσεις. Πρέπει όσο πιο συχνά μπορούμε να κάνουμε μαθήματα σκι/snowboard αλλά και κάθε είδους σεμινάριο ή course που θα μας βοηθήσει να είμαστε πιο ασφαλείς στο βουνό.

 

 

 

 

Για τα σχόλια και τις προσθήκες σας.

> Εξαιρετικό κείμενο...Αυτό σημαίνει ότι με την Υπογραφή Μιχάλης Ζιώτης και με το Λογότυπο του SnowClub , μπορεί να διανεμηθεί ένα καλαίσθητο φυλλάδιο στα μαζικά χιονοδρομικά κέντρα τα επόμενα τρία ΣΚ .

Νομίζω ότι η επαφή και το κάλεσμα του χιονοδρομικού κοινού επιτυγχάνεται με χρηστικά κείμενα ,που αφορούν όλους

τους χιονοδρόμους / ορειβάτες /επισκέπτες ...Στο τέλος μπορεί να υπάρχει κουπόνι συμμετοχής - εγγραφής στον σύλλογο.

η

> Εξίσου σημαντικό είναι να διευκρινιστεί ποιά Δημόσια και Ιδιωτικά συντεχνιακά συμφέροντα ,παρεμποδίζουν - ματαιώνουν - εκφοβίζουν -παραπληροφορούν σχετικά με την διεξαγωγή Σχολών , Σεμιναρίων και Πιστοποιήσεων από ευρωπαικούς οργανισμούς χιονοδρομίας και ορειβασίας. Αποτέλεσμα η Χώρα να είναι νομικά και επιχειρησιακά ανακόλουθη με την Ευρωπαική Νομοθεσία σε θέματα Εκπαίδευσης , Τουρισμού , Προστασίας Πολίτη / Καταναλωτή και μαζικού Αθλητισμού . 100άδες πιστοποιημένοι εκπαιδευτές αλπικών σπόρ από εθνικές Σχολές Κύρους(Γαλλικές, Ελβετικές ,Γερμανικές, Αυστριακές,Σκανδιναβικές)δεν αναγνωρίζονται από αρχές που είναι μερικά/αποσπασματικά /αυθαίρετα αρμόδιες να αποφασίζουν καινα γνωμοδοτούν γιά την επάρκεια και το κύρος τίτλων Σχολών ενώ αδυνατούν να διοργανώσουν και να στελεχώσουν αντίστοιχες 1. μόνιμα 2. σε τακτά χρονικά διαστήματα 3. ανοικτές σε όλους τους πολίτες που μπορούν να ανταποκριθούν΄και να εξεταστούν πρακτικά και θεωρητικά στο αντικείμενο τους .

 

 

 

Συμπέρασμα : ότι και όποιος πετάει ,γλυστράει ,σκαρφαλώνει ,διασχίζει ένα ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ υπόκειται

στην προστασία ΘΕΣΜΩΝ και ΦΟΡΕΩΝ που μέχρι σήμερα Υποβαθμίζονταν , Παρακάμπτονταν , Αγνοούνταν ενώ

έχουν Πολιτειακά ισχυρότερη ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ να κρίνουν ,να αποφασίσουν και να προστατεύσουν αυτούς τους Ανθρώπινους Πόρους.

Αντίθετα το Δυναμικό τίθεται σε αδράνεια και ομηρία από φορείς μερικά αρμόδιους στο να αποφασίζουν και να επιβάλουν τετελεσμένα . Ταυτόχρονα αυτοί οι φορείς είναι ασυντόνιστοι και έκνομοι ως πρός την εφαρμογή των ευρωπαικών κεκτημένων επικαλούμενοιεγχώριες πελατειακές συντεχν ιακές νομικές πατέντες εις βάρος πολιτείας και πολιτών . Τελευταία άμυνα τους είναι το ΚΕΝΟ ΝΟΜΟΥ που φροντίζουν σκόπιμα να μένει αρύθμιστο/ακάλυπτο επί δεκαετίες ...

Edited by snowhow
  • Like 16

Share this post


Link to post
Share on other sites

> Εξίσου σημαντικό είναι να διευκρινιστεί ποιά δημόσια και ιδιωτικά συντεχνιακά συμφέροντα ,παρεμποδίζουν - ματαιώνουν - εκφοβίζουν -παραπληροφορούν σχετικά με την διεξαγωγή Σχολών , Σεμιναρίων και Πιστοποιήσεων από ευρωπαικούς οργανισμούς χιονοδρομίας και ορειβασίας με αποτέλεσμα η Χώρα να είναι νομικά και επιχειρησιακά ανακόλουθη με την Ευρωπαική΄Νομοθεσία σε θέματα Εκπαίδευσης , Τουρισμού , Προστασίας Πολίτη και Καταναλωτή και μαζικού Αθλητισμού .

 

????

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στη Σχολή Εκπαιδευτών Σκι των Αυστριακών που οργανώθηκε στον Παρνασσό κι είχα την χαρά να συμμετέχω μπήκαν πολλά εμπόδια μέχρι να γίνει, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της. Υποθέτω σε αυτό αναφέρεται ο Θάνος (?)

 

:shuriken:


Landesskilehrer, Wiener Skilehrerverband, Österreich
(Ski Instructor International Level 3)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όπως το καταννοώ, μιλάει για την εκπαίδευση των (ήδη) επαγγελματιών του βουνού/ΧΚ.


sinox-0.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ναι, ίδια λογική όμως.

 

:shuriken:


Landesskilehrer, Wiener Skilehrerverband, Österreich
(Ski Instructor International Level 3)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ακόμα κι αν μιλάμε για χιονοδρομία ή πεζοπορία

σε σημείο απομακρυσμένο από τα όρια ενός χιονοδρομικού ,

τότε μιλάμε για βουνό και συμπεριφερόμαστε διαφορετικά.

 

Ο βασικός κανόνας λοιπόν για να προσεγγίσει κάποιος ένα βουνό ,είναι η Μέθοδος 3Χ3.

Εξετάζουμε 3 παράγοντες - Τον καιρό, το πεδίο και τον ανθρώπινο παράγοντα -

σε 3 διαφορετικά στάδια - Πριν , κατά την άφιξη στο πεδίο και κατα την διάρκεια της δραστηριότητας.

 

Το κεφάλαιο αυτό είναι πολύ μεγάλο, θα μπορούσαμε να γράφουμε σελίδες και οι γνώσεις που αποκτάμαι για να το εφαρμόσουμε δεν σταματάνε ποτέ.

 

Περιληπτικά μόνο λίγα πράγματα...

ας πούμε οτι σαν στόχο έχουμε μια εξόρμηση για ορ.σκι στο Χ βουνό.

 

Τον Καιρό λοιπόν για το Χ βουνό τον παρακολουθούμε μια εβδομάδα πριν τουλάχιστον.

Τι χιόνι έχει ρίξει, αν έχει ρίξει , πώς το έχει ρίξει , με τι αέρα, θερμοκρασίες, εναλλαγές θερμοκρασίας, βροχή κλπ.

Τον καιρό τον παρακολουθούμε όταν φτάσουμε στο βουνό αλλά και κατά την διάρκεια της δραστηριότητας μας. πχ έβγαλε συννεφα? θα κλεισει ο καιρός? αστάθειες?

 

Το πεδίο το μελετάμε πριν πάμε βουνό.

Βγάζουμε την διαδρομή μας αλλά και εναλλακτικές διαδρομές.

Βλέπουμε τις κλίσεις που θέλουμε να ανέβουμε αλλά και να σκιάρουμε, τις υψομετρικές διαφορές κλπ. Προσωπικά επίσης βάζω στο gps συντεταγμένες από θέσεις κλειδιά της διαδρομής.

Προσανοτιλσμοί πλαγιάς.

Το πεδίο το μελετάμε επίσης με το που φτάσουμε πριν ξεκινήσουμε την δραστηριότητα,

αλλά και πολύ σημαντικό κατά την διάρκεια!

πχ να τραβερσάρουμε την πλαγιά? - θα κοπεί? - τι στοιχεία μαζέψαμε όλη την εβδομάδα? - τομή χιονιού κλπ

 

O ανΘρώπινος παράγοντας έχει να κάνει με εμάς και την ομάδα μας.

Ποιοί θα πάμε? πόσοι θα είμαστε? Αν είμαστε παραπάνω από 3-4 είναι πρόβλημα .

έχουμε όλοι και σε καλή κατάσταση full εξοπλισμό? οι υπόλοιποι που είναι μαζί τι γνώσεις έχουν?

είναι ομοιογενής η ομάδα?

Έλεγχος εξοπλισμού κατά την άφιξη , είναι ok η ομάδα? ορίστηκε αρχηγός?

φυσική κατάσταση για την διαδρομή?

Η ψυχολογία είναι καλή κατά την διάρκεια της δραστηριότητας?

Η φυσική κατάσταση επίσης καλή? κάποιος κουράστηκε? φοβήθηκε?

 

Η δύναμη της ομάδας μετριέται από τον πιό αδύναμο και η ταχύτητα της από τον πιό αργό.

 

 

Αν λοιπόν οι 2 από τους 3 παράγοντες που εξετάζουμε βγαίνουν αρνητικοί ,

τότε το project ακυρώνεται!

 

Όπως καταλαβαίνετε η μέθοδος 3Χ3 εξετάζει αντικειμενικούς και υποκειμενικούς κινδύνους.

Το σίγουρο είναι ότι αντικειμενικοί κίνδυνοι πάντα θα υπάρχουν και είναι σίγουρο ότι θα τύχουν σε κάποιον που έχει συχνές επαφές με το βουνό.

Το θέμα είναι πόσο έτοιμος (και τυχερός) είναι κάποιος να τους αντιμετωπίσει όταν έρθει η ώρα.

Edited by Κώστας Πολίτης
  • Like 12

Share this post


Link to post
Share on other sites

φαινεται Κωστα οτι κανεις την σχολη φετος :)

  • Like 1

"...the monarch of mountains: they crowned him long time ago οn a throne of rocks, in a robe of clouds, with a diadem of snow''

(Lord Byron about Mont Blanc)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και εγώ τον έχασα εδώ τον Θάνο. :hope:

δεν το λέει ο Θάνος θα το πω εγώ

κάποιος έστειλε το ΣΔΟΕ για το σεμινάριο αυτό

 

ΠΟΙΟΣ ????

  • Like 3

τοιχο-τοιχο :sword::drinks:

Share this post


Link to post
Share on other sites

δεν το λέει ο Θάνος θα το πω εγώ

κάποιος έστειλε το ΣΔΟΕ για το σεμινάριο αυτό

 

ΠΟΙΟΣ ????

 

Τι σημαίνει αυτή η αναφορά? Το ότι επιβραβεύουμε σαν χιονοδρόμοι τη φοροδιαφυγή?

Το να γίνει ένας φορολογικός έλεγχος, έστω και βάσει "παρότρυνσης", δεν είναι παρεμπόδιση του σεμιναρίου. Οποιαδήποτε δραστηριότητα που ενέχει οικονομική συναλλαγή, οφείλει να τηρεί τους ισχύοντες νόμους. Όποιοι να είναι αυτοί, ακόμα και άδικοι κατά την προσωπική μας κρίση μας.

Κάποιος το έστειλε και αυτό καλώς πήγε για να κάνει τη δουλειά του. Που απ'ότι άκουσα δεν εντοπίστηκε παράβαση.

 

Για να μην παρεξηγηθούμε μεταξύ μας, αυτά τα γράφω για να αποσαφηνίσω (μάλλον) τα γραφόμενά σου, ότι είναι ενδεικτικό πως κάποιοι ίσως προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο να παρεμποδίσουν ενέργειες που ναι μεν αντικειμενικά αναβαθμίζουν τη "χιονοδρομική μας ποιότητα" αλλά από την άλλη αντικρούονται με ιδία συμφέροντα και σε αυτό πρέπει να στοχεύσουμε.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

δεν το λέει ο Θάνος θα το πω εγώ

κάποιος έστειλε το ΣΔΟΕ για το σεμινάριο αυτό

 

ΠΟΙΟΣ ????

 

1) Εμάς ρωτάς Κορνήλιε; :rolleyes: Η απάντηση μου είναι δεν έχω ιδέα.

 

2) Άλλωστε αυτό που είπε ο GiGi ισχύει: Το να γίνει ένας φορολογικός έλεγχος, έστω και βάσει "παρότρυνσης", δεν είναι παρεμπόδιση του σεμιναρίου.

  • Like 2

Νίφει!

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Τι σημαίνει αυτή η αναφορά? Το ότι επιβραβεύουμε σαν χιονοδρόμοι τη φοροδιαφυγή?

Το να γίνει ένας φορολογικός έλεγχος, έστω και βάσει "παρότρυνσης", δεν είναι παρεμπόδιση του σεμιναρίου. Οποιαδήποτε δραστηριότητα που ενέχει οικονομική συναλλαγή, οφείλει να τηρεί τους ισχύοντες νόμους. Όποιοι να είναι αυτοί, ακόμα και άδικοι κατά την προσωπική μας κρίση μας.

Κάποιος το έστειλε και αυτό καλώς πήγε για να κάνει τη δουλειά του. Που απ'ότι άκουσα δεν εντοπίστηκε παράβαση.

 

Για να μην παρεξηγηθούμε μεταξύ μας, αυτά τα γράφω για να αποσαφηνίσω (μάλλον) τα γραφόμενά σου, ότι είναι ενδεικτικό πως κάποιοι ίσως προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο να παρεμποδίσουν ενέργειες που ναι μεν αντικειμενικά αναβαθμίζουν τη "χιονοδρομική μας ποιότητα" αλλά από την άλλη αντικρούονται με ιδία συμφέροντα και σε αυτό πρέπει να στοχεύσουμε.

GiGi δεν υπάρχει λόγος να παρεξηγηθούμε .

εγώ απάντησα στον Χρηστο & στον pka για το τι εννοεί ο Θάνος επειδή τα γράφει και λίγο λακωνικά

Εγώ δεν συμμετείχα στο σεμινάριο ούτε είχα κάποια σχέση μ'αυτο

Αλλα είναι ακριβώς αυτό που γραφεις στην δεύτερη παράγραφο

μάλλον το σεμινάριο χαλάει κλικες

  • Like 3

τοιχο-τοιχο :sword::drinks:

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

1) Εμάς ρωτάς Κορνήλιε; :rolleyes: Η απάντηση μου είναι δεν έχω ιδέα.

 

2) Άλλωστε αυτό που είπε ο GiGi ισχύει: Το να γίνει ένας φορολογικός έλεγχος, έστω και βάσει "παρότρυνσης", δεν είναι παρεμπόδιση του σεμιναρίου.

γενικά το έγραψα το Ποιος ούτε εγώ ξέρω

  • Like 1

τοιχο-τοιχο :sword::drinks:

Share this post


Link to post
Share on other sites

γενικά το έγραψα το Ποιος ούτε εγώ ξέρω

 

Ο κουμπαρος σου επειδη τον εκοψαν στο V

 

Χχχαχχαχαχχαχαχχαχα

Share this post


Link to post
Share on other sites

φαινεται Κωστα οτι κανεις την σχολη φετος :)

 

Ναι είναι βασικός κανόνας σε σχολές ορ. σκι.

Από αυτόν τον κανόνα ξεκινάνε και με αυτό τον κανόνα πορεύονται όλες οι εξορμήσεις της σχολής.

Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα με συνεχή παρακολούθηση. Με την πρώτη ευκαιρία θα σας ανεβάσω τον πίνακα να τον έχετε.

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συμμετέχω στον διάλογο με αφορμή το εξαιρετικό κείμενο του ΜΙΚ και την αναφορά του στη γαλλική σχολή .

H Ασφάλεια στο βουνό διδάσκεται ,διαδίδεται ,βελτιώνεται και υποστηρίζεται από το Σύνολο Σχολών Ορεινών και Αλπικών δραστηριοτήτων , 4 εποχών και αφορά σπορ ποταμιού / βράχου / χιονιού / μονοπατιού και πλαγιάς . Οι Σχολές γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ -ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΜΕ ΣΥΝΕΧH ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣH , ΕΠΙΜΟΡΦΩΣH ,ΕΤΟΙΜΟΤHΤΑ και όχι εφάπαξ διπλωματούχων &κατόχων τίτλων .Ο ρόλος των τελευταίων είναι επικουρικός και ενισχυτικός .

 

Ξεκαθαρίζω ότι αναφέρομαι σε σύνολο 100άδων πιστοποιημένων εκπαιδευτών που τίθενται στο περιθώριο και

σε επαγγελματική ομηρία καθώς διπλώματα που τους επιτρέπουν να διδάξουν και να εργαστούν όχι μόνο στην Ευρώπη,

αλλά και σε Β-Ν Αμερική ,Ωκεανία και Ασία ,αδυνατούν να το πράξουν στην Ελλάδα . Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα

σε σπορ θάλασσας και ανέμου ,στο τέννις ,το γκόλφ τις καταδύσεις . Οι αρμόδιοι αρνούνται /αδυνατούν / αποφεύουν αγνοούν πως θα εφαρμόσουν Διεθνείς Νομικές και Συμβατικές Υποχρεώσεις που αναβαθμίζουν τον τουρισμό, τον αθλητισμό , την Πολιτικη Προστασία και Ασφάλεια ,τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις στους σχετικούς τομείς .

 

Αποτελεί ΟΞΥΜΩΡΟ πως οι ίδιες αρχές αλλά και οι αυτόκλητοι ως ειδικοί σύμβουλοι τους είναι συχνά απόφοιτοι των ίδιων σχολών αλλά... με αναγνωρισμένα πτυχία και άδεια ασκησης επαγγέλματος στην ελληνική επικράτεια !!!

 

Στα του ANWARTER LEVEL 1 COURSE W.S.S.V*** SNOWSPORTS ACADEMY AUSTRIA αμπορώ να κάνω μόνο μία παρατήρηση .

Θα ήταν ιδιαίτερα τιμητικό , αξιέπαινο και προς μίμηση αν οι όποιες ενστάσεις και καταγγελίες

ως προς τη νομιμότητα και τη φορολογική τάξη γίνονταν Επώνυμα , Εγγραφα και Ενυπόγραφα και όχι

ανώνυμα και τηλεφωνικά ώστε οι ελεγχόμενοι να έχουν την τιμή να τους κοινοποιήσουν ΄σύνολο Εγγράφων

και ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΩΝ όπως έκαναν άμεσα και προς τις Αρχές .

Προσωπικά εύχομαι υποδέχομαι και ενισχύω κάθε Σχολή με Διεθνές Κύρος και Εκπαιδευτική Παράδοση , που εκπαιδεύει

πιστοποιεί και δίνει ευκαιρία διεθνούς απασχόλησης στους Ελληνες που δεν φοβούνται τη διαφάνεια και τις

εξετάσεις.

Χαλαρώνοντας ας δούμε τον εν αποστρατεία Πρόεδρο της W.S.S.V Hans Zehetmayer*** μόλις το 1985. αντί να

προφητεύει , να αποδεικνύει πειραματικά ότι τα ski του μέλλοντος πρέπει να είναι παραβολικά - carving ώστε

να υπακούουν εργονομικά και να είναι συμβατά με την ανθρώπινη ανατομία . ΟRF EINS - Δημόσια Αυστριακή ΡαδιοΤηλεόραση

Αυτή η Σχολή, αυτό το Κύρος , αυτές οι Υποδομές ,αυτό το Ανθρώπινο Δυναμικό που τη στελεχώνει .....ανησύχησε τους

αυτόκλητους εγγυητές της χιονοδρομικής παιδείας /ανάπτυξης /νομιμότητας ,ώστε όταν εξάντλησαν κάθε μέσο και

τέχνασμα παρεμόδισης , επέλεξαν στην <<ανώνυμη παρότρυνση Αρχών >> ... ούτε αυτές δεν σεβάστηκαν .Κρίμα !

 

***HANS ZEHETMAYER > Ehemaliger Obmann des Wiener Skilehrerverband

> HANS ZEHETMAYER retired Chairman of the Viennese Association of ski instructors δείτε και στο

https://www.facebook.com/SnowsportsAcademy

Edited by snowhow
  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...