Jump to content
gatz

Επιλογή Ρακέτας Τέννις

Recommended Posts

επιλογή ρακέτας 22.12.10

 

post-3226-0-99564000-1463039487_thumb.jpg

 

"Είμαι αρχάριος πως να διαλέξω μια ρακέτα;" Ίσως η πρώτη ερώτηση για όποιον σκέφτεται να ασχοληθεί με το τένις και τον κάνει να χάνεται σε μια χαώδη κατάσταση, έναν κυκεώνα ονομάτων, διαφορετικών κατασκευαστικών τεχνολογιών, ακόμα και νέων τεχνικών βαφής με πιο λαμπερά ακόμα πιο ελκυστικά αποτελέσματα

 

Σαν αρχάριος παίκτης είναι εύκολο να μπερδευτείτε και να μην κάνετε την σωστή επιλογή.

 

Τα παρακάτω τρικς σίγουρα θα σας βοηθήσουν.

Καταρχήν, θα πρέπει σίγουρα να επιλέξετε ρακέτα βάσει του σωματότυπού σας. Γι αυτό και οι ρακέτες χωρίζονται σε 3 κατηγορίες: για αθλητικούς τύπους, για μικρόσωμους και για το μέσο σωματότυπο.

Σε ποια κατηγορία ανήκετε:

Απλά μια ρακέτα για αθλητικό τύπο θα είναι μια ρακέτα βαρύτερη, πιο μαλακή, με μικρότερο κεφάλι και πιο λεπτή. Αντιθέτως ο μικρόσωμος παίκτης θα προτιμήσει μια ρακέτα ελαφρύτερη, πιο σκληρή και με μεγαλύτερο κεφάλι, συνήθως δε και πιο φαρδιά. Το κάθε ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά επηρεάζουν την δύναμη, την ευκινησία και την άνεση μιας ρακέτας.

Πως θα ξεχωρίσετε τις ρακέτες της κατηγορίας σας:

Σας διευκολύνω περιορίζοντας την επιλογή σας στα τρία σημαντικότερα που πρέπει να κοιτάξει με την σειρά ένας αρχάριος παίκτης:

1) Το κατάλληλο βάρος

Mετριέται σε gr και σε oz (ounces), για παράδειγμα μια ρακέτα 300 gr είναι στις 10,5 oz. Εδώ προσέξτε αν αναγράφει unstrung (χωρίς χορδή) ή strung (με χορδή). Στις unstrung προσθέστε περίπου 20 gr για να βρείτε το βάρος της με χορδή. Αν είστε μικρόσωμος άντρας θα πρέπει να επιλέξετε μια ρακέτα με strung weight μέχρι 300-310 gr. Αν είστε μικρόσωμη γυναίκα με strung weight μέχρι 280 gr.

 

Τεστ για το βάρος: Πιάστε την ρακέτα από την λαβή και ολοκληρώστε με σχετική άνεση την κίνηση όπως την έχετε διδαχθεί. Αν αντιληφθείτε ότι ασυνείδητα πιάνετε την ρακέτα από πιο ψηλά για να σας διευκολύνει στην κίνηση, τότε η ρακέτα είναι βαριά για εσάς. Βέβαια αν είστε εντελώς αρχάριος ίσως να είναι το μήκος που σας ενοχλεί και όχι το βάρος ακόμα και μιας πολύ ελαφριάς ρακέτας.

 

Κάντε το τέστ ακόμα και αν η ρακέτα έχει αντί των χορδών μόνο το χαρτονένιο διαφημιστικό της εταιρείας (ο συνδιασμός αντίστασης στον αέρα και βάρους του διαφημιστικού δίνει περίπου το ίδιο αποτέλεσμα)!

 

Ξεχάστε το balance point (σημείο ισορροπίας ρακέτας) που βλέπετε στην ρακέτα, γιατί στο βάρος της ρακέτας ενός αρχαρίου (έως τα 300 gr strung weight) δεν είναι τόσο σημαντικό.

2) Το κατάλληλο μέγεθος κεφαλής

Το δεύτερο που πρέπει να προσέξετε είναι το μέγεθος κεφαλής που μετριέται σε square inch (τετρ.ίντσες) ή cm2 (τετρ.εκατοστά). Συνήθως μια γυναίκα επιλέγει μεγαλύτερο κεφάλι ρακέτας (από 100 sq.in και πάνω που αναφέρονται και ως oversize ή OS) και ένας άντρας από 95-105 sq.in (midplus ή MP). Πιστεύω μέγεθος κεφαλής κοντά στις στις 100 sq.in (645 cm2) θα ικανοποιήσει άντρες και γυναίκες.

 

Τεστ για το μέγεθος κεφαλής: Το πόσο μικρό κεφάλι θα επιλέξετε εξαρτάται καθαρά από τη σχέση που έχετε με το μπαλάκι. Αν δηλαδή καταφέρνετε εύκολα να το χτυπήσετε στο κέντρο τότε επιλέξτε μικρότερο κεφάλι, επειδή εξασφαλίζει περισσότερο κοντρόλ και είναι κάπως πιο ευέλικτο. Συνήθως το καταλαβαίνετε μόνο και μόνο στη θέα μιας ρακέτας.

Θέλετε περισσότερο σπιν; Αφού έχετε στενέψει τις επιλογές σας βάσει των παραπάνω και θέλετε η ρακέτα να σας διευκολύνει και στο σπιν δεν έχετε παρά να διαλέξετε μεταξύ αυτών την ρακέτα με τις λιγότερες χορδές (που θα σχηματίζουν πιο αραιά τετραγωνάκια). Θα το δείτε να αναγράφεται στην ρακέτα ως string pattern. Πιστεύω ότι το 16Χ19 είναι το συνηθέστερο για έναν αρχάριο.

3) Το κατάλληλο μέγεθος λαβής

Αφήνω τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, το θέμα της λαβής. Η αγορά μιας ρακέτας σε δελεαστική τιμή αλλά με λάθος μέγεθος λαβής εγκυμονεί κινδύνους που θα τους αναλύσουμε σε άλλο άρθρο.

 

Τεστ για την λαβή: Ο απλούστερος τρόπος για να σιγουρευτείτε είναι να κρατήσετε την ρακέτα από τη λαβή και να τσεκάρετε αν χωράει το μικρό σας δάκτυλο (και όχι ο δείκτης!!!) ανάμεσα όπως ακριβώς σας δείχνω στη φωτογραφία. Υπολογίστε την προσθήκη ενός overgrip πάνω στη λαβή και θα έχετε φέρει ακριβώς την λαβή στα μέτρα σας!

 

gripmeasurement.jpg

 

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου ( petrosbiris@hotmail.com) για ερωτήσεις και για θέματα που θα θέλατε να αναλύσουμε στην στήλη.

 

Πέτρος Μπίρης

 

Σύντομο βιογραφικό

Ο Πέτρος Μπίρης είναι πτυχιούχος των ΤΕΦΑΑ (1992) με ειδικότητα την αντισφαίριση, προπονητής της αγωνιστικής ομάδας του Ομίλου Αντισφαίρισης Μαγνησίας και υπεύθυνος του Κέντρου Αντισφαίρισης στο Βόλο. Διευθυντής της ERSA (European Racquet Stringers Association) για την Ελλάδα και ιδρυτής του RacketSpecialist.gr που προσφέρει υπηρεσίες stringing και customization, υψηλού επιπέδου σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Επιλογή Ρακέτας


Καθένας μας βασίζεται σε διαφορετικούς παράγοντες όταν επιλέγει μία ρακέτα, κάποιοι επιλέγουν το μοντέλο το οποίο χρησιμοποιούν οι αγαπημένοι τους παίκτες, κάποιοι άλλοι ακολουθούν τις συστάσεις του προπονητή τένις ήκάποιου πωλητή καταστήματος και κάποιοι επιλέγουν τη ρακέτα απλά λόγω του σχήματος ή και του χρώματος της. Η καλύτερη επιλογή, ωστόσο θα γίνει αν κάνετε μια λεπτομερή ανάλυση όσον αφορά στο στυλ του παιχνιδιου σας και τη βελτίωση που θα θέλατε να έχετεστο παιχνίδι σας. Γενικά, οι ρακέτες χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με τον έλεγχο και τη δύναμη που είναι σχεδιασμένες να δώσουν στα χτυπήματα:



Ρακέτες καθαρά προσανατολισμένες στον έλεγχο των χτυπημάτων


Γενικώς οι βαριές ρακέτες (310-350γρ) έχουν καλύτερο έλεγχο και χρησιμοποιούνται συνήθως από άνδρες υψηλού επιπέδου ή επαγγελματίες παίκτες του τένις με μεγάλη αιώρηση στα χτυπήματα τους. Οι ρακέτες αυτές μπορούν να παράγουν δύναμη και ταυτόχρονα υψηλής ακρίβειας χτυπήματατα υπό την προυπόθεση ότι ο παίκτης έχει την κατάλληλη σωματική δύναμη και πολύ καλό επίπεδο τεχνικής.Το κύριο μειονέκτημά τους είναι η δυσκολία του παίκτη να τις χειριστεί, αν το επίπεδο της τεχνικής του ή σωματική του δύναμη δεν επαρκεί. Τις περισσότερες φορές οι βαριές ρακέτες έχουν μικρό εμβαδόν κεφαλής (88-98sq.in.), μικρό πλατός πλαισίου (17-22mm) και ισορροπία μικρότερη ή ίση των 320mm.



Ρακέτες προσανατολισμένες στον έλεγχο των χτυπημάτων, οι οποίες προσφέρουν και κάποια δύναμη


Συνήθως αυτές οι ρακέτες ζυγίζουν από 290-309gr και χρησιμοποιούνται από προχωρημένου επιπέδου άνδρες παίκτες του τένις ή/και γυναίκες επαγγελματίες παίκτριες με μεγάλη αιώρηση.Το κύριο πλεονέκτημά τους είναι η ακρίβεια με κάποια δύναμη.Οι πιο πολλές απ’ αυτές τις ρακέτες έχουν μεσσαίο εμβαδόν κεφαλής (95-105sq.in.), πλάτος πλαισίου (21-24mm) και ισορροπία στα 310-330mm.



Ρακέτες με ιδανικό συνδυασμό ελέγχου και δύναμης των χτυπημάτων


Συνήθως οι ρακέτες αυτής της κατηγορίας ζυγίζουν από 270-289γρκαι είναι οι πιο κατάλληλες για μεσσαίουή αρκετά προχωρημένου επιπέδου άνδρες ή προχωρημένου επιπέδου γυναίκες τενίστριες με μεσσαίες αιώρησεις στα χτυπήματα τους, οι οποίες επιζητούν τον ιδανικό συνδυασμό μεταξύ δυνάμης και ακρίβειας.Επίσης τενίστες, μικρής ηλίκιας 12-14 ετών, χρησιμοποιούν αυτές τις ρακέτες ως μεταβατικές από την παιδική στη ρακέτα ενηλίκων.Οι ρακέτες αυτές συχνά έχουν μεσσαίο εώς αρκετά μεγάλο εμβαδόν κεφαλής(102-110sq.in.), πλάτος πλαισίου (23-26mm) και σημείο ισορροπίας στα 325-340mm.



Ρακέτες προσανατολισμένες στη δύναμη, οι οποίες προσφέρουν και κάποιο έλεγχο στα χτυπήματα


Αυτές οι ρακέτες ζυγίζουν συνήθως 250-269gr και είναι κατάλληλες τόσο για αρχάριους άνδρες τενίστες, όσο και για για αρχάριες εώς μεσσαίου επιπέδου γυναίκες τενίστριες που χρησιμοποιούν μικρές ή μεσσαίες αιώρησεις στα χτυπήματα τους κι επιθυμούν να έχουν μια ρακέτα που προσφέρει δύναμη αλλά και κάποιο έλεγχο, ενώ παράλληλανα είναι εύκολη στο χειρισμό της. Ρακέτες τέτοιου τύπου έχουν συνήθως μεγάλο εμβαδόν κεφαλής (106-115sq.in.), πλάτος πλαισίου (25-28mm) και σημείο ισορροπίας προς την κεφαλή της ρακέτας στα 335-345mm.



Ρακέτες προσανατολισμένες στη δύναμη των χτυπημάτων


Αυτές οι ρακέτες έχουν βάρος από 230-249gr, είναι κατάλληλες για άντρες και για γυναίκες που χρησιμοποιούν μικρές αιώρησεις στα χτυπήματα τους, έχουν έλλειψη σωματικής δύναμης (ιδιαιτέρως γυναίκες ή ηλικιωμένοι άντρες) ή έχουν χαμηλό - μεσσαίο επίπεδο τεχνικής και επιθυμούν μια ρακέτα που να προσδίδει δύναμη στο παιχνίδι τους.Τις περισσότερες φορές οι ρακέτες αυτής της κατηγορίας έχουν μεγάλο εμβαδόν κεφαλής (113-128sq.in.)και πλάτος πλαισίου 28-32mm, ενώ το σημείο ισορροπίας τους είναι πιο κοντά στην κεφαλή της ρακέτας (>340mm)


Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της κάθε ρακέτας (εμβαδόν κεφαλής,βάρος, πλάτος πλαισίου) επηρεάζουν την τενιστική απόδοση και το παιχνίδι μας.



Εμβαδόν κεφαλής


Το πόσο μεγάλη είναι η επιφάνεια της ρακέτας που θα χτυπήσει την μπάλα επηρεάζει άμεσα την ταχύτητα του χτυπήματος της. Μια μεγάλη επιφάνεια επαφής παράγει περισσότερη δύναμη σε σχέση με μία μικρότερη όταν όλες οι άλλες συνθήκες παραμένουν ίδιες.Μία μεγάλη επιφάνεια επαφής επίσης παρέχει ένα μεγαλύτερο “sweet-spot” (ιδανικό σημείο χτυπήματος της μπάλας πάνω στο κεφάλι της ρακέτας) κι επομένως, μειώνει την πιθανότητα εκτός κέντρου χτυπημάτων.Αυτό είναι πολύ χρήσιμο για αρχάριους παίκτες, οι οποίοι γενικώς χρειάζονται περισσότερη δύναμη και αρκετά μεγάλο “sweet-spot”.Οι προχωρημένοι παίκτες επιζητώντας τον έλεγχο, αντιθέτως, θα έπρεπε να επιλέγουν μία ρακέτα με μικρό εμβαδόν κεφαλής που είναι πιο εύκολη στο χειρισμό.



Βάρος και Ισορροπία


Βάρος και ισορροπία είναι δύο μεταβλητές που επηρεάζουν κυρίως την απόδοση της ρακέτας κι επομένως, την δική σου απόδοση στο γήπεδο.Γενικώς, οι βαριές ρακέτες παράγουν περισσότερη δύναμη υπό την προυπόθεση ότι ο παίκτης έχει την κατάλληλη/απαραίτητη σωματική δύναμη και την τεχνική να επιτάχυνει τη ρακέτα προς την μπάλα. Βαριές ρακέτες με χαμηλή ισορροπία(ισορροπία πιο κοντά στη λαβή της ρακέτας) προσφέρουν στους προχωρημένους παίκτες καλύτερο έλεγχο στα χτυπήματα τους.Οι ερασιτέχνες παίκτες, οι μεσσαίοι και οι αρχάριοι, ωστόσο καλό είναι να επιλέγουν ρακέτες με σημείο ισορροπίας στο κέντρο τους, οι οποίες να μην είναι πολύ βαριές.



Πλάτος πλαισίου ρακέτας


Το πλάτος πλαισίου επηρεάζει τη δύναμη με την οποία θα «φύγει» η μπάλα από τη ρακέτα μετά το χτύπημα. Ενα πλατύ προφίλ δίνει περισσότερη δύναμη και αντιστρόφως.Παίκτες μεγάλες αιώρησεις στα χτυπήματα τους , με «κλειστή» λαβή (westerngrips) που χρησιμοποιούν πολύ σπιν θα πρέπει να απογεύγουν να χρησιμοποιούν ρακέτες με πλατύ προφίλ επειδή η μειωμένη/μικρή γωνία επαφής της ρακέτας μ ε την μπάλα θα έχει ως αποτέλεσμα συχνά χτυπήματα στο πλαίσιο της ρακέτας.


  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

ωραίος ο οδηγός. Για αρχάριο είναι καλύτερη η επιλογή μεταχειρισμένης ρακέτας?

 

...θα ικανοποιήσει άντρες και γυναίκες.

Τεστ για το μέγεθος κεφαλής: Το πόσο μικρό κεφάλι θα επιλέξετε εξαρτάται καθαρά από τη σχέση που έχετε με το μπαλάκι.

εκλαψα :D

 

 

Στάλθηκε από το κινητό μου...

  • Like 1

1162895.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το κοστος της ρακέτας δεν ειναι μεγάλο. Με 100 ευρω μπορείς να βρεις αρκετα καλη καινούργια ρακέτα , γιατι να πας σε μεταχειρισμένη ;;

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΗΝ ΡΑΚΕΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ

1. Πατήστε εδώ για να βρείτε το ακριβές Μέγεθος Λαβής που ταιριάζει στο χέρι σας.

2. Πατήστε εδώ για να βρείτε το δικό σας επίπεδο παιξίματος (NTRP)

3. Επιλέξτε από την παρακάτω λίστα τα επιθυμητά χαρακτηριστικά, ώστε να σας εμφανιστούν οι ρακέτες που σας ταιριάζουν (ταξινομημένες από την μικρότερη τιμή).


Άνδρας άνω των 18 ετών με NTRP: 1.5, 2.0, 2.5, 3.0, 3.5, 4.0, 4.5, 5.0, 5.5, 6.0, 7.0

Γυναίκα άνω των 18 ετών με NTRP: 1.5, 2.0, 2.5, 3.0, 3.5, 4.0, 4.5, 5.0, 5.5, 6.0, 7.0

Αγόρια από 12 εώς 18 ετών με NTRP: 1.5, 2.0, 2.5, 3.0, 3.5, 4.0, 4.5, 5.0, 5.5, 6.0

Κορίτσια από 12 εώς 18 ετών με NTRP: 1.5, 2.0, 2.5, 3.0, 3.5, 4.0, 4.5, 5.0, 5.5, 6.0

Παιδιά εώς 12 ετών αγωνιστικό

Παιδιά εώς 12 ετών

σημείωση ¨: το άρθρο προέρχεται απο κατάστημα πωλήσεων ειδών τεννις , όποτε περιεχέι την διαφήμιση του.

Edited by gatz
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από ρακέτες του τένις.

Τύπος κίνησης

Ο τύπος κίνησης, ο οποίος συνδέεται άμεσα με την ευκινησία της ρακέτας, στην ουσία δηλώνει το πόσο μεγάλη κίνησης κάνετε κατά τη διάρκεια του χτυπήματος σας και την ευελιξία με την οποία χειρίζεστε την ρακέτα σας. Αυτή η ευκινησία, είναι μεν αντιληπτή όταν αλλάζετε μπάλες από το βάθος του γηπέδου, είναι ιδιαίτερα αισθητή όμως όταν σερβίρετε και όταν παίζετε στο φιλέ. Καθορίζεται δε από το βάρος και το σημείο ισορροπίας της ρακέτας σας Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, όσο πιο ελαφριά είναι η ρακέτα που χρησιμοποιείτε με μετατοπισμένο κέντρο βάρους στο κεφάλι, τόσο πιο μικρή κίνηση χρειάζεται να κάνετε στα χτυπήματα σας.
Γενικότερα υπάρχουν τρείς τύποι κίνησης:

· Μεγάλη ταλάντωση (long swing)=πολύ control

· Μέση ταλάντωση (medium swing): συνδυασμός control και δύναμης

· Μικρή ταλάντωση (short swing): μεγάλη ταχύτητα στη μπάλα

Μέγεθος κεφαλής

Το μέγεθος της κεφαλής της ρακέτας σας είναι το εμβαδόν της επιφάνειας του πλέγματος. Αυτό μετριέται είτε σε τετραγωνικές ίντσες (inch2, in2) είτε σε τετραγωνικά εκατοστά (cm2), όπου 1 τετραγωνική ίντσα = 6,45 τετραγωνικά εκατοστά (1 inch2 = 6,45 cm2). Συνήθως το μέγεθος της κεφαλής της ρακέτας σας καθορίζει και τη δύναμη του χτυπήματος που μπορεί αυτή να αποδώσει. Γενικότερα, μια ρακέτα με μεγάλο κεφάλι, σας προσφέρει μεγαλύτερη δύναμη στα χτυπήματα σας, με μειωμένο όμως control.

Όταν μιλάμε για το μέγεθος της κεφαλής μιας ρακέτας, υπάρχουν οι ακόλουθοι τύποι:

 

μικρό μέγεθος97 < inch²625 cm²Mid plus or MP

κανονικό μέγεθος97- 105 inch²626 - 677 cm²Oversize or OS

μεγάλο μέγεθος106 - 115 inch²678 - 742 cm²

Sπολύ μεγάλο μέγεθος> 116 inch²742 cm

 

Μήκος

Το μήκος μιας ρακέτας μετριέται σε εκατοστά (cm). Το συνηθισμένο μήκος στις περισσότερες ρακέτες κυμαίνεται μεταξύ 68,5 cm και 69 cm. Μία μεγαλύτερου μήκους ρακέτα χαρακτηρίζεται ως "longbody"ή "Stretch racket". Το πλεονέκτημα μιας μεγαλύτερου μήκους ρακέτας είναι η δυνατότητα να φτάνετε πιο μακρινές μπάλες αλλά και η μεγαλύτερη δύναμη στα χτυπήματα σας, ειδικά στο σερβίς. Απ την άλλη μεριά όμως έχουμε μειωμένη ευελιξία και control.

Συνοψίζοντας, δύο είναι οι δυνατότητες που έχουμε για την επιλογή του μήκους:

 

standard = 68.0-69.0 cm

long body =69 cm

 

Ύψος προφίλ

Το ύψος του προφίλ είναι ίσο με το πάχος του σκελετού της ρακέτας και μετριέται σε χιλιοστά (mm). Αυτό το ύψος του προφίλ, επηρεάζει τη δύναμη του χτυπήματος σε μια ρακέτα. Ο κανόνας ότι: «...όσο πιο χαμηλό το ύψος του προφίλ, τότε η ρακέτα είναι πιο ευκίνητη, με μεγαλύτερη δύναμη, μεγαλύτερη άνεση αλλά λιγότερο κοντρόλ στο χτύπημα...», δεν ισχύει πια. Κι αυτό γιατί πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα υλικά κατασκευής και η τεχνολογία που υιοθετεί ο κάθε κατασκευαστής. Σήμερα θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι μια λεπτή ρακέτα (με χαμηλό προφίλ) είναι συνήθως βαρύτερη, σας δίνει αρκετό κοντρόλ αλλά λιγότερη δύναμη στα χτυπήματα σας.

Ο παρακάτω πίνακας είναι ένας καλός οδηγός:

 

17.0 - 20.9 mm ρακέτες με πολύ control.

 

 

21.0 - 22.9 mm ρακέτες με μέτριο control

 

23.0 - 24.9 mm ρακέτες με ισορροπία σε contol και δύναμη

 

25.0 - 26.9 mm ρακέτες με ισορροπία σε contol και δύναμη

 

27.0 - 28.9 mm ρακέτες με μέτρια δύναμη

 

29.0 cm ρακέτες με πολύ δύναμη

 

Βάρος

Το βάρος μιας ρακέτας εκφράζεται σε γραμμάρια. Ο γενικός κανόνας εδώ είναι: όσο πιο βαριά μια ρακέτα, τόσο περισσότερο control στο χτύπημα σας. Από την άλλη, όσο ελαφρύτερη είναι, τόσο περισσότερη δύναμη προσθέτει στα χτυπήματα σας. Αναλυτικά:

 

320 grams πολύ βαριές ρακέτες

300 - 319 grams βαριές ρακέτες

 

280 - 299 grams ρακέτες κανονικού βάρους

 

260 - 279 grams σχετικά ελαφριές ρακέτες

 

240 - 259 grams ελαφριές ρακέτες

 

220 - 239 grams πολύ ελαφριές ρακέτες

 

220 grams εξαιρετικά ελαφριές ρακέτες

 

Σημείο ισορροπίας

Το σημείο ισορροπίας μιας ρακέτας, είναι η απόσταση του σημείου από το οποίο διέρχεται το κέντρο βάρους της από το άκρο της και μετριέται σε εκατοστά (cm).
Με δεδομένο το ότι το μέσο μήκος μιας ρακέτας είναι περίπου 68 cm, τότε λέμε ότι μια ρακέτα με σημείο ισορροπίας τα 33 με 34 cm, είναι μια ρακέτα, σε ισορροπία, "ζυγισμένη".
Στην περίπτωση όπου το σημείο ισορροπίας είναι < 33cm, δηλαδή πιο κοντά στη λαβή, τότε μιλάμε για μια ρακέτα «με το βάρος στη λαβή».
Σε περίπτωση που το σημείο ισορροπίας είναι > 34 cm, δηλαδή πιο κοντά στο κεφάλι, τότε μιλάμε για μια ρακέτα «με το βάρος στο κεφάλι».

«Βάρος στο κεφάλι»

Τα πλεονεκτήματα αυτού του τύπου ρακέτας, είναι ότι ενισχύουν πολύ τη δύναμη του χτυπήματος. Τα μειονεκτήματα δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρα, θα μπορούσαμε όμως να πούμε ότι μειώνει κάπως τον έλεγχο της μπάλας.

«Βάρος στη λαβή»

Οι ρακέτες με βάρος προς τη λαβή, προσφέρουν περισσότερο έλεγχο και απευθύνονται κυρίως σε παίκτες με μεγάλη εμπειρία και ανταγωνιστικότητα οι οποίοι διοχετεύουν μεγάλη δύναμη στα χτυπήματα τους. Συνοψίζοντας για το σημείο ισορροπίας ισχύουν:

 

29.0 - 30.9 cm ρακέτες με έντονο βάρος στη λαβή

 

31.0 - 32.9 cm ρακέτες με βάρος στη λαβή

 

33.0 - 34.9 cm ρακέτες «ζυγισμένες»

 

35.0 - 36.9 cm ρακέτες με βάρος στο κεφάλι

 

 

 

 

Το κατάλληλο μέγεθος λαβής.

Όταν αναφερόμαστε στο μέγεθος της λαβής μιας ρακέτας, εννοούμε την περίμετρο της. Τη μετράμε σε ίντσες (inches) ή χιλιοστά (mm) και η μέτρηση αυτή στην συνέχεια αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος λαβή

Περίμετρος Περίμετρος (σε ίντσες ΗΠΑ) Μέγεθος λαβής (σε Ευρώπη)

 

 

100 - 102 mm 4 0

 

103 - 105 mm 4 1/8 1

 

106 - 108 mm 4 2/8 = 4 1/4 2

 

109 - 111 mm 4 3/8 3

 

112 - 114 mm 4 4/8 = 4 1/2 4

 

115 - 117 mm 4 5/8 5

 

Το μέγεθος της λαβής θα το βρείτε συνήθως γραμμένο στη βάση της. Αν η ρακέτα σας έχει overgrip αυτό επηρεάζει το πραγματικό μέγεθος της λαβής της αυξάνοντας το, ενώ το αναγραφόμενο μέγεθος δεν είναι πλέον σωστό. Ανάλογα με την ηλικία και την ικανότητα του αθλητή επιλέγουμε και την ρακέτα

Edited by gatz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τρόποι μέτρησης grip

Υπάρχουν δύο τρόποι να επιλέξετε το κατάλληλο μέγεθος λαβής για εσάς. Σύμφωνα με τον πρώτο το κατάλληλο μέγεθος καθορίζεται ως εξής: κρατήστε τη λαβή της ρακέτας με το χέρι που παίζετε. Εάν μπορείτε να βάλετε το δείκτη του άλλου χεριού στο κενό που σχηματίζεται από τις άκρες των δακτύλων και την παλάμη σας όπως κρατάτε τη λαβή, τότε έχετε επιλέξει ένα κατάλληλο μέγεθος για εσάς. Η δεύτερη μέθοδος, η οποία είναι και αρκετά πιο αξιόπιστη, βασίζεται στη μέτρηση της απόστασης από την κορυφή του παράμεσου έως τη δεύτερη γραμμή της παλάμης σας. Το μήκος αυτό σε χιλιοστά, σας δίνει την περίμετρο της κατάλληλης λαβής για εσάς.

Replacement (standard) grips και overgrips

Υπάρχουν δυο είδη grip για τις ρακέτες σας. Το replacement (standard) grip και το overgrip.

To replacement grip

Το Replacement grip είναι το grip το οποίο υπάρχει ήδη στις ρακέτες όταν τις αγοράζετε. Το grip αυτό απορροφά μεγάλος μέρος από τους κραδασμούς κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και παίζει καθοριστικό ρόλο στην γενικότερη άνεση που καθορίζει τη ρακέτα σας. Ολο και περισσότεροι παίκτες ανακαλύπτουν τη σημασία του replacement grip.
Συμβουλή: αντικαταστήστε το grip σας τόσες φορές το χρόνο, όσες και οι ώρες που παίζετε τένις την εβδομάδα. Αν παίζετε 6 ώρες την εβδομάδα, πρέπει να αλλάζετε το grip σας 6 φορές το χρόνο.

Πως να αντικαταστήσετε το grip της ρακέτας σας;

Αφαιρέστε το παλιό σας grip και καθαρίστε τα υπολείμματα κόλλας που υπάρχουν στη λαβή της ρακέτας.
Αφαιρέστε την αυτοκόλλητη ταινία από το νέο grip και ξεκινήστε να το κολλάτε, τοποθετώντας τη λεπτή άκρη του νέου grip στο πιο χοντρό σημείο της λαβής.
Ακολουθήστε την άκρη της βάσης της ρακέτας κολλώντας το grip έτσι ώστε να εφάπτεται σ' αυτή, γυρίστε τη ρακέτα σας ανάποδα και περιστρέψτε τη ώστε να γίνει μια πρώτη, πλήρης περιστροφή του grip. (σημείωση: το αρχικό κόλλημα του grip γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε η μετέπειτα περιστροφή του, να γίνεται δεξιόστροφα για δεξιόχειρες και αριστερόστροφα για αριστερόχειρες παίκτες).
Μόλις ολοκληρώσετε την πρώτη πλήρη περιστροφή του grip και φτάσετε στο σημείο όπου καλύπτει το αρχικό σημείο επικόλλησης, μετακινήστε το ελαφρά προς τα κάτω (με τη ρακέτα γυρισμένη ανάποδα, το πάνω - κάτω) ώστε να ξεκινήσετε να το τυλίγετε (σπειροειδείς περιέλιξη).
Τώρα περιστρέψτε τη ρακέτα και το grip θα τυλιχθεί σιγά σιγά μόνο του. Προσέξτε ώστε η επικάλυψη του grip να γίνεται μόνο κατά 2-3 mm.
Όταν όλη η επιφάνεια της λαβής έχει καλυφθεί, κόψτε την άκρη του grip διαγώνια.
Συνεχίστε την περιστροφή της κομμένης άκρης του grip μέχρι να καλυφθεί η λαβή και κολλήστε το με την αυτοκόλλητη ταινία. Η ταινία αυτή είναι ελαστική και μπορεί να εφαρμόσει γύρω από το άκρο του grip.

Overgrips

Το overgrip, τοποθετείται πάνω από το υπάρχων grip της ρακέτας σας και αυξάνει την απορροφητικότητα της υγρασίας, προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση στο παιχνίδι.
Προσοχή: ποτέ μην τοποθετείτε το overgrip κατευθείαν πάνω στη λαβή, χωρίς standard grip καθώς σ' αυτή την περίπτωση δεν απορροφώνται οι κραδασμοί και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.
Όλα τα overgrips πωλούνται σε συσκευασίες των τριών τεμαχίων εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά.

Πως να αντικαταστήσετε το overgrip της ρακέτας σας;

Αν υπάρχει, αφαιρέστε το παλιό σας overgrip. Αφαιρέστε την αυτοκόλλητη ταινία από το νέο overgrip και ξεκινήστε να το κολλάτε, τοποθετώντας τη λεπτή άκρη του νέου overgrip στο πιο χοντρό σημείο της λαβής. Ακολουθήστε την άκρη της βάσης της ρακέτας κολλώντας το overgrip έτσι ώστε να εφάπτεται σ' αυτή, γυρίστε τη ρακέτα σας ανάποδα και περιστρέψτε τη ώστε να γίνει μια πρώτη, πλήρης περιστροφή του overgrip.
(σημείωση: το αρχικό κόλλημα του overgrip γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε η μετέπειτα περιστροφή του, να γίνεται δεξιόστροφα για δεξιόχειρες και αριστερόστροφα για αριστερόχειρες παίκτες).
Μόλις ολοκληρώσετε την πρώτη πλήρη περιστροφή του grip και φτάσετε στο σημείο όπου καλύπτει το αρχικό σημείο επικόλλησης, μετακινήστε το ελαφρά προς τα κάτω (με τη ρακέτα γυρισμένη ανάποδα, το πάνω - κάτω) ώστε να ξεκινήσετε να το τυλίγετε (σπειροειδείς περιέλιξη).
Τώρα περιστρέψτε τη ρακέτα με το ένα χέρι και κρατώντας το overgrip με το άλλο, αυτό θα τυλιχθεί σιγά σιγά μόνο του. Προσέξτε ώστε η επικάλυψη του overgrip να γίνεται μόνο κατά 2-3 mm.
Όταν όλη η επιφάνεια της λαβής έχει καλυφθεί, κόψτε την άκρη του overgrip διαγώνια (εναλλακτικά, μπορείτε να τη διπλώσετε διαγώνια).
Συνεχίστε την περιστροφή της κομμένης (ή διπλωμένης) άκρης του overgrip μέχρι να καλυφθεί η λαβή και κολλήστε το με την αυτοκόλλητη ταινία. Η ταινία αυτή είναι ελαστική και μπορεί να εφαρμόσει γύρω από το άκρο του overgrip.

Edited by gatz
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

η πηγή είναι tennis24.gr ? Πολύ κατατοπιστικό άρθρο

συγνωμη που δεν το εγραψα το αρθρο προερχεται απο το

 

CHAMPION TENNIS CLUB, ΠΕΤΡΟΥ ΛΕΒΑΝΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, T. 6944815668

 

http://www.ctcs.gr/el/ekdilosis/9-greek-catgr/exoplismos/280-%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%B7-%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%84%CE%B1

Edited by gatz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Διαβάζοντας τις τεχνικές προδιαγραφές σε πέδιλα σκι βγάζεις περίπου μια άκρη τι να περιμένεις. Με τις ρακέτες δεν βγάζεις άκρη είναι μαύρη μαγεία, πρέπει να δοκιμάσεις. Τα προτεινόμενα βάρη όμως τα βρίσκω υπερβολικά. 300gr αν δεν είσαι γυμνασμένος νομίζω εξασφαλίζεις μια ωραία επικονδυλίτιδα

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ξέραμε ότι παίζει ρόλο το μήκος και το μέγεθος του κεφαλιού (κι ας λένε το αντίθετο τα κορίτσια) :P :P :P

 

Πρώτη φορά άκουσα για κορδόνια, βάρος, λαβές....

 

Ουπς για ρακέτες μιλάμε, λάθος.

 

:innocent: :innocent: :innocent:


"Ω ξειν', αγγέλειν ότι τήδε κείμεθα της χιονοδρομίας πειθόμενοι"

Screenshot_1.jpg.c84498b90f2144f3beb18cc42ceb0539.jpg

Austrian Level 2 Ski Instructor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ξέραμε ότι παίζει ρόλο το μήκος και το μέγεθος του κεφαλιού (κι ας λένε το αντίθετο τα κορίτσια) :P :P :P

 

Πρώτη φορά άκουσα για κορδόνια, βάρος, λαβές....

 

Ουπς για ρακέτες μιλάμε, λάθος.

 

:innocent: :innocent: :innocent:

 

η λαβη ειναι για να σε ακινητοποιησουμε τα κορδονια ειναι για να σε δεσουμε και το βαρος για να σε πουλησουμε.........................

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Grip. Ποιο από όλα; 02.12.13 grip13_408.jpgΥπάρχει ένας σημαντικά μεγάλος αριθμός παικτών του τένις που δε γνωρίζουν τη διαφορά ή μπερδεύουν το replacement grip, το overgrip και το grip. O Racketspecialist, Πέτρος Μπίρης δίνει απαντήσεις στο συγκεκριμένο θέμα, βοηθώντας να κατανοήσετε περισσότερο το πολύ σημαντικό μέρος της ρακέτας σας.

 

Η αιτία δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς (τους υπόλοιπους) αναφερόμαστε καθημερινά και στα 3 παραπάνω με την ίδια λέξη: “Grip” και αφήστε τους άλλους να... μαντεύουν!

 

Λοιπόν, το σημείο αλλά και ο τρόπος που κρατάτε τη ρακέτα σας ονομάζεται διεθνώς grip (σε τενιστικά βιβλία μπορεί να το συναντήσετε και ως handle).

Το grip λοιπόν ή λαβή της ρακέτας σας αποτελείται από στρώματα: Ξεκινώντας από το εσωτερικό, το κατώτερο στρώμα είναι το ίδιο το υλικό της ρακέτας (γραφίτης, ή αλουμίνιο αν πρόκειται για μεταλλική ρακέτα) και έχει σχήμα σχεδόν ορθογώνιου παραλληλόγραμμου τουλάχιστον στις ρακέτες γραφίτη.

 

Πάνω σε αυτό τα εργοστάσια εφαρμόζουν διαφορετικές τεχνικές για να προσδώσουν το οκτάπλευρο σχήμα της λαβής. Το υλικό που χρησιμοποιούν ευρέως είναι η πολυουρεθάνη σε διαφορετικές ποιότητες και σκληρότητες. Με μια άκρως απαιτητική σε ευθυγράμμιση διαδικασία, η πολυουρεθάνη στερεοποιείται δίνοντας το τελικό οκταγωνικό σχήμα της λαβής και διακρίνεται από το χαρακτηριστικό μπεζ χρώμα. Άλλες εταιρίες πάλι χρησιμοποιούν ζεύγος παλετών (σχεδόν μαύρου χρώματος) για να δώσουν αυτό το σχήμα στη λαβή που σημαίνει ευκολία αλλαγής μεγέθους του grip (grip size) στην ίδια ρακέτα.

 

Στις ελαφριές ρακέτες η πολυουρεθάνη είναι η πλέον ακατάλληλη γιατί προσθέτει περιττό βάρος. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι εταιρίες δίνουν το οκτάπλευρο σχήμα της λαβής απλά χρησιμοποιώντας τον γραφίτη της υπόλοιπης ρακέτας. Η περίπτωση αυτή ξεχωρίζει από το χαρακτηριστικό ανθρακί χρώμα.

 

grip13_407.jpg

 

Η παλάμη μας βέβαια δεν θα άντεχε για πολύ τη βίαιη τριβή και τα σοκ κρούσης έτσι οι εταιρίες τυλίγουν επιμελώς το replacement grip ακριβώς πάνω στη γυμνή επιφάνεια της λαβής. Φανταστείτε μια “ταινία” με την εσωτερική της πλευρά της να αποτελείται από ένα αφρώδες υλικό και αυτοκόλλητη επιφάνεια.

 

Αυτή η πλευρά τυλίγεται πάνω στη γυμνή οκτάπλευρη επιφάνεια. Η εξωτερική της επιφάνεια έχει ευχάριστη αίσθηση και το τελικό αποτέλεσμα καθορίζεται από την ποιότητα των υλικών. Τα συνηθέστερα χρώματα είναι κυρίως το μαύρο, σπανιότερα το λευκό και ακόμα πιο σπάνια το μπεζ (όταν το υλικό είναι φυσικό δέρμα).

 

grip13-1_407.jpg

 

Το replacement grip (ή και basic grip) είναι σχετικά παχύ, έτσι το ξεχωρίζετε πολύ εύκολα από το overgrip που, όπως υποδηλώνει τo πρώτο συνθετικό (over), τυλίγεται ακριβώς πάνω από το replacement grip και είναι και κατά πολύ λεπτότερο. Μάλιστα η κολλώδης επιφάνειά περιορίζεται μόνο στην αρχή του, μόνο και μόνο για να κάνει ευκολότερη την τοποθέτησή του πάνω στο replacement grip.

 

Η χρήση του overgrip είναι απολύτως απαραίτητη, έτσι οι εταιρίες προσφέρουν μεγάλη ποικιλία με το καθένα τους να έχει ιδιότητες που καλύπτουν με τον καλύτερο τρόπο τις ιδιομορφίες της κάθε παλάμης. Είναι διαθέσιμα σε πλήθος χρωμάτων και αναμφισβήτητα το σημαντικότερο αξεσουάρ της λαβής της ρακέτας μας. Επειδή είναι σχετικά οικονομικό σε σχέση με το replacement grip μπορείτε, και πρέπει, να το αλλάζετε συχνά. Ίσως να το ακούσετε και ως “αντιϊδρωτικό” και αυτό γιατί ένας από τους βασικούς λόγους που το κάνουν σημαντικό είναι η ικανότητά του να απορροφά αποτελεσματικά τον ιδρώτα και να προσφέρει σίγουρο κράτημα στη ρακέτα. Εγκυκλοπαιδικά το “σίγουρο κράτημα” θα το συναντήσετε με τον αγγλικό όρο “gripping”.

 

Στην καθημερινότητα οι παίκτες συνήθως αναφέρονται στο replacement (basic) grip απλά ως grip, στο overgrip είτε ως overgrip ή και πάλι ως grip, στον τρόπο που κρατάτε τη ρακέτα σας και πάλι ως grip (τι grip χρησιμοποιείς) και στο μέγεθος του grip και πάλι ως grip (τι grip έχει η ρακέτα σου;)

 

Μη σας φανεί λοιπόν παράξενο αν ακούσετε “άλλαξες grip στη ρακέτα σου;”

 

Τώρα μπορείτε να μαντέψετε!

 

grip13-2_407.jpg

 

Eίμαστε βέβαιοι ότι σας έχουν γεννηθεί και άλλα ερωτηματικά για το καθένα ξεχωριστά. Μην ανησυχείτε θα καλύψουμε τις απορίες σας σε επόμενα άρθρα.

 

Πέτρος Μπίρης - www.racketspecialist.gr - racketspecialist@me.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

The best tennis rackets 2017

post-3005-0-04207400-1507719273_thumb.jpg

1. Wilson Blade 98 Countervail

A top racket for power players

REASONS TO BUY

+Minimalist look+Countervail technology+Braided graphite and basalt build

TODAY'S BEST DEALS

€195

VIEW AT AMAZON SPAIN

€198

View at Amazon Germany

$219

View at Amazon

post-3005-0-93475900-1507719310_thumb.jpg

2. Head Graphene XT Radical

Pretty and innovative

REASONS TO BUY

+16/19 string pattern+Graphene XT technology+Flamboyant colour pallete

TODAY'S BEST DEALS

€104.20

VIEW AT AMAZON ITALY

€109.95

View at Amazon Germany

€111.45

post-3005-0-36630000-1507719393_thumb.jpg

 

3. Slazenger Pro

Light and boasting a pro-favoured string pattern

REASONS TO BUY

+16 x 19 string pattern+Soft handle+Lightweight graphite build

 

post-3005-0-05751300-1507719518_thumb.jpg

 

4. Babolat Pure Aero Play

A smart racket loaded with sensors

REASONS TO BUY

+Endorsed by Rafael Nadal+Packs accelerometer, six axis sensor and gyroscope+Good companion app

badges for breaking personal records as well as share their performance online and compare it to others in the Babolat community – even the pros.

 

 

post-3005-0-14614900-1507719542_thumb.jpg

 

 

5. Wilson Pro Staff RF 97 Autograph

Made from graphite and endorsed by Federer

REASONS TO BUY

+Wide racket beam+Lightweight+Looks flash

TODAY'S BEST DEALS

€229.50

post-3005-0-32268700-1507719587_thumb.png

6. Head Speed Pro

Loads of control and speed

REASONS TO BUY

+18/20 string pattern+Graphene Touch technology+Slick falcon-inspired design

TODAY'S BEST DEALS

€272.91

VIEW AT AMAZON GERMANY

€348.99

View at Amazon Germany

$448.03

View at Amazon

post-3005-0-74925800-1507719624_thumb.jpg

7. Babolat Aero G Intermediate Graphite

Made from 100 per cent graphite

REASONS TO BUY

+100 per cent graphite build+Very light+Built in Woofert system

TODAY'S BEST DEALS

 

 

 

post-3005-0-56291100-1507719656_thumb.jpg

VIEW SIMILAR ATAMAZON GERMANY

8. Wilson Blade SW104 Countervail Autograph Countervail

A design based on a Grand Slam-winning racket

REASONS TO BUY

+Large head size+Dense string pattern

TODAY'S BEST DEALS

€200.52

VIEW AT AMAZON GERMANY

€219

View at Amazon Italy

$249

View at Amazon

See all prices (4 found)

post-3005-0-43055200-1507719690_thumb.jpg

9. Bijou Silver Goddess

For those who have a thing for bling

REASONS TO BUY

+What a name!+Three colour schemes+160 Swarovski crystals

TODAY'S BEST DEALS

VIEW SIMILAR ATAMAZON GERMANY

Price: $1,250 | Buy Bijou Silver Goddess

· The best tennis trainers 2017 to help you tear up the court

ΤΑ ΠΛ΄ΗΡΗ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

https://www.t3.com/features/best-tennis-raquet

Edited by gatz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Posts

    • Ski Resorts Are Giving Up on Snow With natural snow becoming scarcer and artificial powder woefully unsustainable, Europe’s mountain resorts are starting to look at life beyond downhill skiing.   https://www.wired.com/story/ski-adaptations-climate-change-paganella-italy/?utm_campaign=likeshopme&utm_medium=social&utm_source=instagram&utm_content=instagram-bio-link&client_service_name=wired&client_service_id=31209&service_user_id=1.78e+16&supported_service_name=instagram_publishing&utm_social_type=owned&utm_brand=wired  
    • Ο Ε.Σ.ΤΟΥ.Χ. εξέδωσε Δελτίο Τύπου σχετικά με την αποστολή επιστολής για την φημολογούμενη μη λειτουργία του αναβατήρα Ηρακλή του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού.  Snowclub ΔΤ180923 ΧΚΠ ΗΡΑΚΛΗΣ.pdf
    • https://www.lamiareport.gr/index.php/aggelies/item/266262-ziteitai-diefthyntis-gia-to-xionodromiko-kentro-karpenisiou   Τρέξτε όλοι ... Φωτογραφική η προκήρυξη . Μα να μην ξέρει σκι και να θέλει να γίνει διευθυντής σε χιονοδρομικό... Θα μου πεις η πρώτη φορά ή η τελευταία θα είναι ..... Αλλά θα μπορούσαν για τα μάτια του κόσμου να ζητούσαν τουλάχιστον να ξέρει κολοσκι.    Ιστορικά έχουμε αρκετούς διευθυντές ελληνικών χιονοδρομικών την τελευταία 20ετια που από χιόνι ξέρανε μόνο χιονοπολεμο.  Στα μεγαλύτερα χιονοδρομικά της χώρας μάλιστα . Σήμερα .
    • Όσο για τα σκι πας όλων μας, μίλησα με το γραφείο και μου είπαν ότι μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου θα ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να βγάλουμε σαν γκρουπ με κάποια έκπτωση.
    • Μην άδικος, δεν αναφέρεται στα προσόντα διότι θεωρείται αυτονόητο.
  • Upcoming Events

    No upcoming events found
  • Today's Birthdays

    1. gmak
      gmak
      (41 years old)
    2. mankaragian
      mankaragian
      (33 years old)
    3. spongeorge
      spongeorge
      (45 years old)
    4. them12
      them12
      (27 years old)
  • Who is online

  • Forum Statistics

    • Total Topics
      17,157
    • Total Posts
      457,462
  • Member Statistics

    • Total Members
      9,729
    • Most Online
      1,823

    Newest Member
    NBaroutis
    Joined
×
×
  • Create New...