Jump to content
Sign in to follow this  
gatz

Τεννις Και Υγεια

Recommended Posts

  • Τα Οφέλη του Tennis
    Οφέλη στην υγεία από το tennis

     

    Ενήλικες

    Τα οφέλη για την υγεία που κερδίζονται μέσω της αερόβιας άσκησης έχουν αποδειχτεί . Η έρευνα έχει δείξει ότι συστηματική και μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα , έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία και συνδέεται με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη και καρδιακών παθήσεων (Lee,2003;Warbutton,2006;Wei,1999). Η συστηματική άσκηση έχει ευεργετική επίδραση σε παράγοντες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων μέσω πολλών μηχανισμών. Βελτιώνει τη σύσταση του λιπώδους πλάσματος , μειώνει το σωματικό βάρος , χαμηλώνει την πίεση , αυξάνει την ευαισθησία της ινσουλίνης και βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων , την καρδιακή λειτουργία και την καρδιοαναπνευστική αντοχή. Επιπρόσθετα , η άσκηση έχει θετική επίδραση στην υγεία των οστών(Borer, 2005).

    Παρόλο το ότι έχουν δημοσιευτεί πάρα πολλές εργασίες με θέμα τη θετική επίδραση της γενικής άσκησης στην υγεία , είναι ακόμα ασαφές , το κατά πόσο τα δεδομένα που υπάρχουν , να δείχνουν μια απευθείας σχέση μεταξύ της βελτίωσης της υγείας και της ενασχόλησης με το tennis. Γι'αυτό το λόγο , αναλάβαμε μια συστηματική έρευνα για να εξερευνήσουμε τα οφέλη του tennis στην πρόληψη διαφόρων επικίνδυνων παραγόντων για την υγεία και την πρόληψη διαφόρων μεγάλων ασθενειών που συνδέονται με το σύγχρονο τρόπο ζωής , δηλαδή , χαμηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης , παχυσαρκία , υπέρταση , υπερλιπιδαιμία , ζαχαρώδη διαβήτη , καρδιαγγειακές παθήσεις και οστεοπόρωση. Η περίληψη των ευρημάτων της έρευνας παρουσιάζεται παρακάτω .

     

    Ένταση της άσκησης

    Ο μέσος όρος της καρδιακής συχνότητας κατά το μονό παιχνίδι κυμαίνεται μεταξύ των 140 και 180 σφυγμών το λεπτό , κάτι που ισοδυναμεί με το 70 με 90% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας (Pluim et al, 2007). Η μέση κατανάλωση οξυγόνου κατά το παιχνίδι κυμαίνεται μεταξύ των 25 με 40 ml kg-1 min-1 , κάτι που αντικατοπτρίζει το 50% με 80% της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου(VO2 max). Tα μέσα επίπεδα γαλακτικού κατά το παιχνίδι είναι γενικά 2 με 3 mmol L-1 , παρόλο που έχει αναφερθεί μια φορά ότι είχαν φθάσει και τα 6 mmol L-1. Αυτό δείχνει ότι το μονό παιχνίδι στο tennis μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως υψηλής έντασης άσκηση (>6 Mets).

     

    Αερόβια ικανότητα

    Η μέση VO2 max των παικτών του tennis κυμαίνεται από 35 μέχρι 65 ml kg-1 min-1 , εξαρτώμενη από την ηλικία ,το φύλο και προπονητικό επίπεδο. Αυτό υποδεικνύει ότι οι παίκτες του tennis έχουν υψηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης , συγκρινόμενοι με τις φυσιολογικές τιμές για φυσιολογικά ασκούμενους της ίδιας ηλικίας και φύλου. (Pluim et al, 2007).

     

    Παχυσαρκία

    Οι παίκτες του tennis έχουν χαμηλότερο ποσοστό λίπους σε σύγκριση με λιγότερο κινητικώς δραστήρια άτομα (Laforest, 1990;Schneider, 1992;Swank, 1998;Vodak, 1980). Αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα διότι η παχυσαρκία έχει γίνει «παγκόσμια επιδημία» , με περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ενήλικες υπέρβαρους (ΒΜΙ>25) και τουλάχιστον 300 εκατομμύρια από αυτούς κλινικά παχύσαρκους (ΒΜΙ>30).

     

    Υπερλιποειδαιμία

    Το tennis σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα HDL (Ferrauti, 1997;Swank,1998;Vodak, 1980). Παρόλο που έχουν αναγνωρισθεί πάνω από 200 επικίνδυνοι παράγοντες για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου , η μόνη πιο ισχυρή πρόβλεψη για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου και καρδιακών παθήσεων , είναι η υπερλιποειδαιμία. Υπάρχει και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό : περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων οφείλονται σε λιπώδεις ανωμαλίες. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις χοληστερόλης - HDL σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων , κάτι που σημαίνει ότι το να παίζει κάποιος tennis μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακών γεγονότων.

     

    Υπέρταση

    Η συμπεριφορά της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της άσκησης με το tennis είναι ανάλογη με εκείνη που παρουσιάζεται κατά την έντονη φάση μιας μέτριας έντασης δυναμικής άσκησης(Jette, 1991). Δυστυχώς , δεν έχουν γίνει έρευνες τέτοιες που να καλύπτουν όλες τις πτυχές του θέματος και να δείχνουν την μακροχρόνια επίδραση της άσκησης με το tennis πάνω στην αρτηριακή πίεση.

     

    Καρδιαγγειακές νόσοι και θνησιμότητα

    Oι Houston et al. μελέτησαν 1019 άρρενες φοιτητές μεταξύ του 1948 και του 1964 (Houston, 2002). Μετά από μια βασική εξέταση φυσικών ικανοτήτων , ζήτησαν από τους φοιτητές να βαθμολογήσουν την ικανότητά τους στο tennis , το γκολφ , το baseball και το μπάσκετ κατά τις σπουδές τους στην ιατρική σχολή και νωρίτερα. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις φυσικές δραστηριότητες των συμμετεχόντων στην έρευνα και αργότερα στη ζωή τους , σε ένα διάστημα μεταξύ 22 και 40 ετών. Το tennis ήταν το μοναδικό σπορ στο οποίο μια υψηλότερη ικανότητα κατά τη φοιτητική ζωή συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Ένας πρωταρχικός παράγοντας για αυτό το ευεργετικό προφίλ της υγείας , μπορεί να είναι το γεγονός ότι το tennis ήταν το σπορ που παιζόταν περισσότερο συχνά κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας. Μισοί από τους παίκτες συμμετείχαν ακόμα στο άθλημα του tennis στη μέση ηλικία , συγκρινόμενοι με το μόλις ένα τέταρτο εκείνων που δήλωσαν ότι έπαιζαν γκολφ και κανενός από αυτούς που δήλωσαν ότι έπαιζαν μπάσκετ , baseball ή ποδόσφαιρο.

     

    Οστεοπόρωση

    Το tennis συνδέεται με υγιέστερη δομή των οστών και στα δύο φύλα και σε όλες τις ηλικίες(Pluim et al, 2007). Αυτή η σχέση εξαρτάται από τη διάρκεια της συμμετοχής στο tennis και τη συχνότητα της προπόνησης , και είναι δυνατότερη σε νεαρούς αρχάριους από ότι σε γηραιότερους αρχάριους , αλλά διατηρείται παρά τη μειωμένη συμμετοχή. Αυτό είναι πιο εμφανές σε οστά που υποστηρίζουν περισσότερο τα φορτία που ασκούνται όπως το βραχιόνιο οστό του χεριού που χρησιμοποιείται , την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και το μηριαίο οστό. Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν τις οδηγίες για άσκηση που περιγράφει το American College of Sports Medicine(ACSM) σε μελέτη με τίτλο «Φυσική Δραστηριότητα και Υγεία των οστών (Physical Activity and Bone health) , όπου προτείνει δραστηριότητες αντοχής με διάρκεια 20-40 λεπτά , όπως το tennis , τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα για να αυξηθούν τα συστατικά των οστών στα παιδιά και τους εφήβους , και τουλάχιστον 30-60 λεπτά τέτοιων δραστηριοτήτων τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα για να διατηρηθεί η υγεία των οστών κατά την ενήλικη ζωή (ACSM, 2004).

     

    Συμπεράσματα

    Αυτοί που έχουν επιλέξει να παίζουν tennis , έχουν οφέλη για την υγεία τους. Ειδικότερα , χαμηλότερα ποσοστά σωματικού λίπους , ευνοϊκά λιποειδή προφίλ και αυξημένη αερόβια φυσική κατάσταση , συντείνουν γενικότερα στην αποφυγή επικίνδυνων παραγόντων για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπροσθέτως πολυάριθμες έρευνες έχουν αποδείξει καλύτερη οστική υγεία όχι μόνο σε παίκτες του tennis που ασχολούνται όλη τους τη ζωή με το συγκεκριμένο άθλημα , αλλά ακόμα και σε εκείνους που ασχολήθηκαν με το tennis στη μέση ηλικία.

    Το να παίζει κάποιος tennis συστηματικά (δύο με τρεις φορές την εβδομάδα) , μονά ή διπλά , ταιριάζει με τις οδηγίες για άσκηση που έχει εκδώσει το American College of Sports Medicine (ACSM) και η American Heart Association (AHA) . H μέση καρδιακή συχνότητα που παρατηρείται κατά τη διάρκεια ενός μονού παιχνιδιού είναι μεταξύ του 70-90% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας και η μέση κατανάλωση οξυγόνου 50-80% της VO2 max. Μέτριες μορφές άσκησης είναι αυτές που εκτελούνται με μια σχετική ένταση του 40-60% της VO2 max (60-75% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας , ενώ έντονες μορφές άσκησης θεωρούνται αυτές που εκτελούνται σε μια σχετική ένταση μεγαλύτερη του >60% της VO2 max ( >75% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας). Αυτό σημαίνει ότι η ένταση της άσκησης κατά τη διάρκεια ενός μονού παιχνιδιού είναι αρκετά υψηλή ώστε να ταξινομηθεί το tennis ως μέτριας προς έντονης μορφής άσκηση. Αυτό υποστηρίζεται επίσης και από ευρήματα που δείχνουν ότι οι παίκτες του tennis έχουν πάνω από το μέσο όρο μέγιστη ικανότητα απορρόφησης οξυγόνου , σε σύγκριση με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται φυσιολογικά και είναι του ιδίου φύλου και ηλικίας.

     

    Στα διπλά, η καρδιακή συχνότητα και η VO2 max τείνουν να είναι χαμηλότερες από ότι στα μονά. Ωστόσο δεν είναι μόνο η ένταση της άσκησης σαν απόλυτη τιμή που είναι σημαντική , αλλά περισσότερο σημαντική είναι η ένταση εκείνη που είναι σχετική με τη φυσική ικανότητα του ατόμου. Αυτό σημαίνει , ότι ενώ τα μονά μπορεί να είναι ευεργετικά για νεαρά άτομα , τα διπλά μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμα για ενήλικες μέσης ή και τρίτης ηλικίας , επειδή η καρδιακή τους συχνότητα και η VO2 max είναι μειωμένες. Άρα το παιχνίδι διπλών είναι το κατάλληλο γι'αυτές τις ηλικιακές κατηγορίες. Αυτό έχει και το επιπλέον πλεονέκτημα ότι αυξάνεται η πιθανότητα αυτοί που παίζουν tennis είναι πολύ πιθανόν να παραμείνουν στο σπορ καθώς μεγαλώνουν ηλικιακά. Έτσι τα οφέλη της άσκησης διατηρούνται. Για να αποδώσει καρπούς μια μορφή άσκησης για κάποιον , αυτός θα πρέπει να αποκτήσει έναν αντίστοιχο τρόπο ζωής.

  • http://www.adtennisclub.gr/el-gr/News.aspx?ElementName=News

Share this post


Link to post
Share on other sites
34 λόγοι για να παίξετε τένις

Posted on Φεβ 6, 2012

Olympics-BryanBrothersVogue.jpg

Υγεία, fitness, διασκέδαση κάνουν τον αθλητισμό άριστη επιλογή.

Όλοι έχουμε ακούσει ότι το τένις αναφέρεται ως “άθλημα για μια ζωή”. Αλλά, είναι αυτή η πραγματικότητα;

Σύμφωνα με τούς παγκοσμίου φήμης επιστήμονες από διάφορους επιστημονικούς κλάδους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το τένις μπορεί να βελτιώσει τη γενική υγεία σας, συμπεριλαμβανόμενης της ψυχικής και σωματικής κατάστασης σας.

Εδώ είναι τα γεγονότα:

• Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στο τένις τρεις ώρες ανά εβδομάδα σε μέτρια ένταση μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με τον Dr. Ralph Paffenbarger, ο οποίος μελέτησε πάνω από 10.000 άτομα για 20 χρόνια.

• Οι παίκτες του τένις σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε σθένος, αισιοδοξία και αυτοεκτίμηση, ενώ χαμηλότερη βαθμολογία στην κατάθλιψη, θυμό, σύγχυση, άγχος και ένταση από ό, τι άλλοι αθλητές και μη αθλητές, σύμφωνα με τον Dr. Joan Finn και τους συνεργάτες του στο Southern Connecticut State University.

• Επειδή το τένις απαιτεί εγρήγορση και τακτική σκέψη, μπορεί να δημιουργήσει νέες συνδέσεις μεταξύ των νεύρων του εγκεφάλου και έτσι να επιτύχει τη συνεχή ανάπτυξη του εγκεφάλου, ανέφεραν οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις.

• Το τένις ξεπερνά το γκολφ όπως και τα περισσότερα άλλα αθλήματα στην ανάπτυξη θετικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, σύμφωνα με τον Δρ Jim Gavin, συγγραφέα του βιβλίου “The Exercise Habit.”

• Το ανταγωνιστικό τένις καίει περισσότερες θερμίδες από ό, τι το αερόμπικ, η ποδηλασία, σύμφωνα με μελέτες πάνω στην δαπάνη θερμίδων στον αθλητισμό.

Με αυτά τα δεδομένα, σας παραθέτουμε 34 ειδικούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να παίζεται τακτικά!

Γιατί να παίξετε τένις;

Λόγοι Φυσικής κατάστασης.

Το τένις ενισχύει:

1. Την αερόβια γυμναστική και την καύση λίπους, τη βελτίωση της καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης σας και τη διατήρηση σας σε υψηλότερα επίπεδα ενέργειας.

2. Την αναερόβια γυμναστική, προσφέροντας σύντομες, έντονες εκρήξεις κατά τη διάρκεια ενός πόντου που ακολουθείται από ανάπαυση, η οποία βοηθά τους μυς να χρησιμοποιούν το οξυγόνο αποτελεσματικότερα.

3. Την δυνατότητα να επιταχύνεται, τα σπριντ, τα άλματα και lunging γρήγορα.

4. Το εκρηκτικό πρώτο βήμα από θέση αναμονής, γρήγορο χρόνο αντίδρασης και έκρηξη σε δράση.

5. Την ταχύτητα μέσα από μια σειρά δεξιά-αριστερά και πάνω και πίσω σπριντ για να κυνηγήσουμε την μπάλα.

6. Την δύναμη στα πόδια μέσα από εκατοντάδες ξεκινήματα και σταματήματα για να φτάσουμε στην μπάλα.

7. Το γενικό συντονισμό του σώματος δεδομένου ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε θέση και στη συνέχεια να προσαρμόσουμε το πάνω μέρος του σώματος μας (κορμό) για να χτυπήσει την μπάλα με επιτυχία.

8. Τον κινητικό έλεγχο μέσα από την κίνηση και το χτύπημα της μπάλα-ικανότητες που απαιτούν τον έλεγχο των μεγάλων μυϊκών ομάδων σας.

9. Την ακριβής κίνηση, λόγω της χρήση χτυπημάτων αφής, όπως το γωνιακό βολέ, drop shots και lobs.

10. Την ευκινησία με τον καταναγκασμό σας για να αλλάξετε κατεύθυνση έως και πέντε φορές σε 10 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια ενός τυπικού πόντου.

11. Την δυναμική ισορροπία ανάμεσα σε εκατοντάδες ξεκινά, σταματά, αλλαγές κατεύθυνσης και το χτύπημα στο τρέξιμο.

12. cross-training μέσω ενός σωματικά απαιτητικού αθλήματος, που είναι διασκεδαστικό για τους αθλητές που ειδικεύονται σε άλλα αθλήματα.

13. Την αντοχή των οστών και την πυκνότητα των οστών στους νέους παίκτες, αλλά βοηθά και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης σε παλαιότερους παίκτες.

14. Το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο προωθεί τη γενική υγεία, τη φυσική κατάσταση και την αντοχή μας σε ασθένειες.

15. Τις διατροφικές μας συνήθειες με την κατανάλωση κατάλληλων τροφών πριν από τον αγώνα έτσι ώστε να υπάρχει σωστή παραγωγή ενέργειας αλλά και μετά από τον αγώνα για την σωστή αποκατάσταση.

16. Τον συντονισμό χεριών-ματιών, γιατί κρίνουμε συνεχώς το χρονικό διάστημα μεταξύ της μπάλας και της ρακέτας καθώς και το κατάλληλο σημείο επαφής.

17. Την ευελιξία λόγω του συνεχούς τεντώματος και των ελιγμών που πραγματοποιούμε για να επιστρέψουμε την μπάλα στον αντίπαλό μας.

Ψυχολογικοί λόγοι για να παίξεις τένις

Το τένις βοηθάει:

18. Να αναπτυχθεί μια εργασιακή ηθική, επειδή η βελτίωση μέσω μαθημάτων ή πρακτικής εξάσκησης ενισχύει την αξία της σκληρής δουλειάς.

19. Να αναπτύξετε την πειθαρχία σας, αφού θα μάθετε να δουλεύετε με τις ικανότητές σας στην προπόνηση και μετά θα πρέπει με αυτές να ελέγξετε το ρυθμό του παιχνιδιού στον αγώνα.

20. Να διαχειρίζεστε τα λάθη σας, με το να μάθετε να παίζεται στο μέτρο των δυνατοτήτων σας, και να συνειδητοποιήσουμε ότι η διαχείριση και ελαχιστοποίηση των λαθών στο τένις ή την ζωή είναι κρίσιμη.

21. Να μάθετε να ανταγωνίζεστε ένας εναντίον ενός, ικανότητα που σας εκπαιδεύει για έναν άκρως ανταγωνιστικό κόσμο.

22. Υπευθυνότητα για την άσκηση των δεξιοτήτων σας και τον έλεγχο του εξοπλισμού σας πριν από έναν αγώνα, καθώς επίσης και το οτι θα πρέπει κάνετε ακριβείς “κλήσεις” γραμμής κατά τη διάρκεια ενός αγώνα για το αν η μπάλα ήταν μέσα ή έξω.

23. Να διαχειρίζεστε τις αντιξοότητες (π.χ. άνεμος, ήλιος) και να εξακολουθείτε να είστε σε θέση να αγωνισθείτε με επιμονή.

24. Να ελέγχεται αποτελεσματικά το άγχος, διότι η σωματική, ψυχική και συναισθηματική πίεση του τένις θα σας αναγκάσει να αυξήσετε την ικανότητά σας για την αντιμετώπιση του άγχους.

25. Να μάθετε πώς να ανακτήσετε την ηρεμίας σας μετά από ένα πόντο γεμάτο στρες ώστε να είσαστε έτοιμοι για τον επόμενο, το οποίο είναι παρόμοιο με το άγχος και τους κύκλους ανάκαμψης στη ζωή.

26. Να σχεδιάσετε και να εφαρμόστε στρατηγικές, προβλέψτε τις κινήσεις του αντιπάλου σας και εκτελέστε το σχέδιο αντεπίθεσης σας.

27. Να μάθετε να επιλύετε προβλήματα καθώς το τένις είναι ένα άθλημα που βασίζεται σε γωνίες, γεωμετρία και στη φυσική.

28. Να αναπτύξετε συγκεκριμένες συνήθειες πριν το σέρβις ή την επιστροφή για τον έλεγχο του ρυθμού του παιχνιδιού σας. Δεξιότητες μπορούν να μεταφερθούν σε εξετάσεις, τη διεξαγωγή μιας σύσκεψης ή μιας σημαντικής παρουσίασης πωλήσεων.

29. Να μάθετε το ευ αγωνίζεσαι μιας και το τένις μας διδάσκει να ανταγωνιζόμαστε ισότιμα με τους αντιπάλους.

30. Να μάθετε να κερδίζετε και να χάνετε ευγενικά και με τιμή. Οι έντονοι πανηγυρισμοί μετά από μια νίκη ή οι δικαιολογίες μετά από μια απώλεια δεν λειτουργούν ούτε στο τένις ούτε στη ζωή.

31. Να μάθετε την ομαδική δουλειά μέσα από το διπλό. Το διπλό εξαρτάται από εσάς και την ικανότητα του συντρόφου σας να επικοινωνείτε και να παίξετε ως μια συνεκτική μονάδα.

32. Να αναπτύξετε τις κοινωνικές δεξιότητες μέσω της αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας πριν από έναν αγώνα, ενώ αλλάζετε πλευρές στο γήπεδο, ακόμη και μετά το τέλος του παιχνιδιού.

33. να διασκεδάζετε – γιατί τα υγιή συναισθήματα της απόλαυσης, της ανταγωνιστικότητας και τη σωματική πρόκληση είναι εγγενείς στον αθλητισμό.

Περίληψη και λόγος Νο. 34

Είναι να απορεί κανείς που οι επιστήμονες και οι γιατροί σε όλο τον κόσμο θεωρούν το τένις ως την πιο υγιεινή δραστηριότητα στην οποία μπορείτε να συμμετέχετε; Ενώ άλλα αθλήματα μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικά οφέλη για την υγεία και μερικά μπορούν να προωθήσουν την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη, κανένα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με το τένις στην παροχή συνολικής σωματικής, διανοητικής και συναισθηματικής υγείας σε αυτούς που παίζουν.

 

Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα καθιστούν τένις το ιδανικό άθλημα για τα παιδιά, ώστε να το μάθουν από μικρή ηλικία. Ποιος γονέας δεν θα ήθελε τα παιδιά του να έχουν τα πλεονεκτήματα αυτά όσο μεγαλώνουν;

 

Και, δεν είναι ποτέ πολύ αργά για τους ενήλικες όλων των ηλικιών να ξεκινήσουν με το παιχνίδι του τένις. Το ανθρώπινο σύστημα μπορεί να εκπαιδευτεί και να βελτιωθεί σε κάθε στάδιο της ζωής. Το κλειδί είναι να αρχίσετε να παίζετε τώρα για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα οφέλη αυτά σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας.

 

Και αυτό μας φέρνει στο Νο 34: Το τένις είναι πραγματικά το άθλημα για μια ζωή! Η απόδειξη είναι στο ίδιο το παιχνίδι.

 

Created by Inverse - Copyright Filathlitikos Tennis Academy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το τένις η πιο ωφέλιμη σωματική άσκηση

Ενδιαφέρουσα μελέτη για τα πιο... υγιεινά σπορ με επικεφαλής έλληνα επιστήμονα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/11/2016 12:31
C775B562DF8694F518DA85E0B30CAECD.jpg
Ηταν γνωστό ότι το τένις αποτελούσε μια ολοκληρωμένη σωματική άσκηση αλλά τώρα αποδεικνύεται ότι είναι και η πιο ωφέλιμη για τον οργανισμό

 

Το τένις, το κολύμπι και η αεροβική -με αυτή τη σειρά- είναι τα τρία σπορ και είδη άσκησης που έχουν τα περισσότερα οφέλη για την υγεία, απομακρύνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακό ή άλλο αίτιο. Αντίθετα, το τρέξιμο/τζόκινγκ και το ποδόσφαιρο είναι πολύ λιγότερο ωφέλιμα και δεν έχουν την ίδια ικανότητα να κάνουν πέρα τον θάνατο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής έναν έλληνα επιστήμονα της διασποράς, τον αναπληρωτή καθηγητήΕμμανουήλ Σταματάκη του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ στην Αυστραλία.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 80.300 ανθρώπους με μέση ηλικία 52 ετών, συσχετίζοντας το είδος σωματικής άσκησης (σπορ, γυμναστήριο, χορός, κηπουρική, δουλειές σπιτιού κ.α.) με τη θνησιμότητα. Η μελέτη παρακολούθησε τους συμμετέχοντες επί εννέα έτη, στη διάρκεια των οποίων πέθαναν 8.790 άτομα από διάφορες αιτίες (οι 1.909 από έμφραγμα ή εγκεφαλικό).

Η ανάλυση έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου από οποιασδήποτε αιτία ήταν 47% μικρότερος για όσους έπαιζαν τακτικά τένις (ή άλλα σπορ με ρακέτα, όπως σκουός ή μπαντμιντον), 28% μικρότερος για όσους έκαναν κολύμπι, 27% για όσους έκαναν αεροβική άσκηση και 15% για όσους έκαναν ποδήλατο.

Ειδικότερα για τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή πάθηση, το τένις μειώνει τον κίνδυνο κατά 56%, το κολύμπι κατά 41% και η αεροβική άσκηση κατά 36%. Το ποδήλατο, το τρέξιμο και το ποδόσφαιρο δεν φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο πολύ και πόσο συχνά ασκείται κανείς, αλλά επίσης με το είδος της άσκησης που κάνει», δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Σταματάκης, ο οποίος διδάσκει στην Ιατρική Σχολή και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

«Η επίδραση των αθλημάτων στην υγεία συνήθως αξιολογείται ανάλογα με τη δόση -το πόσο πολύ- και την ένταση - το πόσο έντονα- αθλείται κανείς, όμως ξέρουμε λίγα πράγματα για την επιρροή του είδους του κάθε σπορ. Η μελέτη μας είναι η πρώτη που συγκρίνει με ποιό τρόπο τα διαφορετικά είδη αθλημάτων συσχετίζονται με τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία και ειδικότερα από καρδιαγγειακή αιτία», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Διαφορετικά σπορ επηρεάζουν την υγεία με διαφορετικούς τρόπους. Ιδίως τα σπορ με ρακέτα, αλλά επίσης η αεροβική και το κολύμπι, παρέχουν την μεγαλύτερη προστασία έναντι του πρόωρου θανάτου και του καρδιαγγειακού θανάτου. Είναι δύσκολο να εξηγήσουμε γιατί αυτά τα τρία είδη άσκησης ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα, αλλά υποθέτουμε πως παίζει ρόλο ότι και οι τρεις αυτές δραστηριότητες εμπλέκουν όλο το σώμα. Από την άλλη, τα σπορ με ρακέτα, όπως το τένις και το σκουός, περιλαμβάνουν σύντομα ξεσπάσματα άσκησης πολύ μεγάλης έντασης, που ακολουθούνται από χαμηλή ένταση, πράγμα που μιμείται την εξάσκηση με περιοδικά διαστήματα υψηλής έντασης, η οποία γνωρίζουμε ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης», όπως ανέφερε.

«Είναι σημαντικό οι μελλοντικές έρευνες», επεσήμανε ο κ.Σταματάκης, «να εστιάσουν ακόμη περισσότερο στα επιμέρους είδη σπορ και ασκήσεων και στα οφέλη τους για κάθε ηλικιακή ομάδα. Κάθε σωματική δραστηριότητα είναι άκρως ωφέλιμη για το σώμα και το νου και τα σπορ συνιστούν ένα θαυμάσιο τρόπο για να είναι κανείς υγιής και παράλληλα να ψυχαγωγείται. Οι πολιτικοί και όσοι χαράζουν πολιτική, πρέπει να κάνουν σοβαρές επενδύσεις στα σπορ και στη σωματική δραστηριότητα για όλο τον πληθυσμό, αντί τα σπορ να προορίζονται για μια ελίτ, και έτσι να χαμηλώσουν τα εμπόδια για κάτι τέτοιο, όπως μείωση του κόστους, δημιουργία χώρων πρασίνου κ.α.». Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση , «British Journal of Sports Medicine».

Η αεροβική

Οι αεροβικές ασκήσεις είναι καλύτερες σε σχέση με τις ασκήσεις διατάσεων (στρέτσινγκ) για την υγεία του εγκεφάλου και τη λειτουργία του μυαλού, ιδίως σε άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας, σύμφωνα με μια νέα μικρή αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Λόρα Μπέικερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ της Β.Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής, πραγματοποίησαν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή με 35 ενηλίκους. Όλοι είχαν συμπτώματα ήπιας γνωσιακής (νοητικής) διαταραχής, η οποία συχνά θεωρείται πρώιμη ένδειξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: οι 16 με μέση ηλικία 63 ετών έκαναν αεροβικές ασκήσεις, όπως διάδρομο, στατικό ποδήλατο κ.α., τέσσερις φορές την εβδομάδα επί έξι μήνες. Η δεύτερη ομάδα 19 ατόμων με μέση ηλικία 67 ετών έκανε διατατικές ασκήσεις (στρέτσινγκ) με την ίδια συχνότητα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν με μαγνητική απεικόνιση τους εγκεφάλους των 35 συμμετεχόντων τόσο πριν όσο και μετά το εξάμηνο της άσκησης. Διαπιστώθηκε ότι και στις δύο ομάδες, τόσο η αερόβια όσο και η διατατική άσκηση, είχε αυξήσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου, μεταξύ άλλων σε περιοχές που σχετίζονται με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Τα αποτελέσματα

Όμως στην αεροβική ομάδα υπήρχαν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την ομάδα του στρέτσινγκ, τόσο στο συνολικό όγκο του εγκεφάλου όσο και ειδικότερα στον όγκο της φαιάς ουσίας. Επιπλέον στα άτομα που είχαν κάνει στρέτσινγκ, υπήρχαν ενδείξεις ατροφίας στη λευκή ουσία του εγκεφάλου τους.

Τα νοητικά τεστ που ακολούθησαν, επιβεβαίωσαν ότι η αεροβική ομάδα είχε εμφανίσει βελτίωση στις επιδόσεις της μετά από το εξάμηνο της άσκησης, ενώ δεν συνέβη το ίδιο με την ομάδα των ασκήσεων διάτασης. «Ακόμη και μετά από μια σύντομη χρονική περίοδο, είδαμε ότι η αεροβική άσκηση οδήγησε σε αξιοσημείωτες αλλαγές στον εγκέφαλο», δήλωσε η Μπέικερ. Με άλλα λόγια, κάθε άσκηση είναι καλή, αλλά η αεροβική ακόμη καλύτερη.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Posts

    • Ski Resorts Are Giving Up on Snow With natural snow becoming scarcer and artificial powder woefully unsustainable, Europe’s mountain resorts are starting to look at life beyond downhill skiing.   https://www.wired.com/story/ski-adaptations-climate-change-paganella-italy/?utm_campaign=likeshopme&utm_medium=social&utm_source=instagram&utm_content=instagram-bio-link&client_service_name=wired&client_service_id=31209&service_user_id=1.78e+16&supported_service_name=instagram_publishing&utm_social_type=owned&utm_brand=wired  
    • Ο Ε.Σ.ΤΟΥ.Χ. εξέδωσε Δελτίο Τύπου σχετικά με την αποστολή επιστολής για την φημολογούμενη μη λειτουργία του αναβατήρα Ηρακλή του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού.  Snowclub ΔΤ180923 ΧΚΠ ΗΡΑΚΛΗΣ.pdf
    • https://www.lamiareport.gr/index.php/aggelies/item/266262-ziteitai-diefthyntis-gia-to-xionodromiko-kentro-karpenisiou   Τρέξτε όλοι ... Φωτογραφική η προκήρυξη . Μα να μην ξέρει σκι και να θέλει να γίνει διευθυντής σε χιονοδρομικό... Θα μου πεις η πρώτη φορά ή η τελευταία θα είναι ..... Αλλά θα μπορούσαν για τα μάτια του κόσμου να ζητούσαν τουλάχιστον να ξέρει κολοσκι.    Ιστορικά έχουμε αρκετούς διευθυντές ελληνικών χιονοδρομικών την τελευταία 20ετια που από χιόνι ξέρανε μόνο χιονοπολεμο.  Στα μεγαλύτερα χιονοδρομικά της χώρας μάλιστα . Σήμερα .
    • Όσο για τα σκι πας όλων μας, μίλησα με το γραφείο και μου είπαν ότι μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου θα ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να βγάλουμε σαν γκρουπ με κάποια έκπτωση.
    • Μην άδικος, δεν αναφέρεται στα προσόντα διότι θεωρείται αυτονόητο.
  • Upcoming Events

    No upcoming events found
  • Today's Birthdays

    1. gmak
      gmak
      (41 years old)
    2. mankaragian
      mankaragian
      (33 years old)
    3. spongeorge
      spongeorge
      (45 years old)
    4. them12
      them12
      (27 years old)
  • Who is online

    No members to show

  • Forum Statistics

    • Total Topics
      17,157
    • Total Posts
      457,462
  • Member Statistics

    • Total Members
      9,729
    • Most Online
      1,823

    Newest Member
    NBaroutis
    Joined
×
×
  • Create New...