Jump to content
Χρήστος Λάππας

Δεν Μπορώ Το Αίμα Στο Άψητο Κρέας

Recommended Posts

Δεν μπορώ το αίμα στο άψητο κρέας 16 Σεπτεμβρίου 2015
Ναι κι όμως αυτή είναι η πιο συχνή δικαιολογία για κάποιον που δεν μπορεί να φάει το κρέας του με λιγότερο ψήσιμο από well done. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι αίμα.

p19v2prkep5j910ru1uid1dg1ljsh_900.jpg

Δυστυχώς η πλειονότητα των ανθρώπων αντιδρά στο κόκκινο χρώμα του εσωτερικού μιας ζουμερής μπριζόλας. Οι περισσότεροι έχουμε εκπαιδευτεί από μικροί στη θέα ενός ξερού, στεγνού, τραγανού σχεδόν καμένου και γευστικά αδιάφορου κομματιού κρέατος, αποθεώνοντας τον ψήστη που διαχειρίζεται με μαεστρία και κάρβουνα το εξωτερικό λίπος. Αυτή είναι η επικρατούσα άποψη για τη νοστιμιά.

Είναι καλό λοιπόν να διασαφηνίσουμε πως η τρυφερότητα και η νοστιμιά ενός κρέατος αναδεικνύεται περισσότερο όταν το κρέας είναι καλοψημένο με την έννοια του «σωστού» και όχι του «πολύ». Σωστά ψημένο είναι ένα κρέας ζουμερό που περιέχει όλους τους χυμούς του αυτό δηλαδή που στο κόκκινο κρέας φαίνεται σαν αίμα αλλά στην πραγματικότητα είναι νερό και μυοσφαιρίνη. Η μυοσφαιρίνη είναι η πρωτεΐνη που, ανάλογα με τα επίπεδα της, δίνει στο κρέας το κόκκινο χρώμα του. Στα κοτόπουλα πχ. που έχουν μικρή ποσότητα μυοσφαιρίνης το κρέας τους κατηγοριοποιείται ως λευκό.

Το αίμα σε ένα ζώο αφαιρείται κατά την σφαγή ενώ το κρέας αφήνεται να σιτέψει, δηλαδή να στεγνώσει και να ωριμάσει για περίπου 20 με 24 ημέρες. Έτσι, χρειάζεται λίγος χρόνος ψησίματος και σε υψηλή θερμοκρασία ώστε το κρέας να καραμελώσει εξωτερικά αλλά εσωτερικά να παραμείνει ζουμερό και βουτυράτο.

 

Χάρης Τζαννής, Fnl-guide.com

 

Πηγή: http://www.fnl-guide.com/gr/el/tips-n-tricks/tips-16092015/

  • Like 8

Νίφει!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εξαρταται βεβαια και τι κομματι κρεας θα διαλεξει ο καθενας.

Το κοτοπουλο θελει καλο ψησιμο ετσι κι αλλιως.

Ενα ριμπαϊ ομως για να το απολαυσεις θα πρεπει να ειναι απο blue εως τη χειροτερη medium.

Ολα τα ειδη μοσχου προτεινεται το ελαχιστο ψησιμο για να απολαυσεις ολη την ποιοτητα του κρεατος.

 

Εξαιρετικο αρθρο βρηκες χρηστο.καλος συνδιασμος συζητησης για συνοδεια κρασιου.

  • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ξέρετε πολλούς να είναι καλοφαγάδες; Οι περισσότεροι δεν ξέρουν που παν τα τέσσερα!

 

Στάλθηκε από το GT-I9300 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Προσπαθησα να το εξηγησω σε κατι συναδελφους και .... ξερετε τι μου ειπαν! Ψαξτο αυτο μη μας φας ζωντανους καμια μερα !!! :o

  • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συγνώμη αλλά ο τύπος λέει παπαριες.

Τιποτα και κανένα φαγητό δεν είναι νόστιμο χωρίς μπαχαρικά!

Για το κρέας δε, ας αφαιρέσει το λίπος τελείως, ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ αυτο που εδρεύει στον μυικο ιστό και μετά θα έχεις μαγειρέψει μια ωραιότατη. ..ζουμερή γομολαστιχα....

Ποια μυοσφαιρινη και μα@ιες μωρε... :ρ

  • Like 1

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συγνώμη αλλά ο τύπος λέει παπαριες.

Τιποτα και κανένα φαγητό δεν είναι νόστιμο χωρίς μπαχαρικά!

Για το κρέας δε, ας αφαιρέσει το λίπος τελείως, ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ αυτο που εδρεύει στον μυικο ιστό και μετά θα έχεις μαγειρέψει μια ωραιότατη. ..ζουμερή γομολαστιχα....

Ποια μυοσφαιρινη και μα@ιες μωρε... :ρ

Αναφερεσαι σε μαριναρισμα;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ναι , αλλα κυρίως στο οτι η γεύση του κρέατος οφείλεται στον συνδιασμό των υγρών του μαριναρισματος ΜΕ το ΛΙΠΟΣ. Και βεβαια αυτο που βρίσκεται ΜΕΣΑ στις μυικές ινες του κρεάτος. Το λίπος στο κρέας δεν ειναι μόνο αυτο που βλέπουμε εξωτερικά.... για αυτο για παράδειμα το στήθος κοτοπουλου με την χαμηλότερη περιεκτικότητα λίπους ενδομυικά ειναι σαν να τρώει κανείς λάστιχο.

 

Το ίδιο ισχύει βεβαια και τα υπόλοιπα της μεσογειακής διατροφής. Χωρίς εμπλουτισμό με μπαχαρικά οι γευσεις ειναι ΛΙΓΟΤΕΡΟ δελεαστικές (για αυτο και πιο αντικειμενικό να ξεχωρήσει κανεις τις πιο υγιεινές)

 

Η μόνη τροφή που τρώγεται ΧΩΡΙΣ μπαχαρικά και ΕΙΝΑΙ νόστιμη πραγματικά ειναι .... τα ώριμα ΦΡΟΥΤΑ. Μπανάνα, καρπουζι, ροδάκινο, αχλάδι, ανανάς κτλ κτλ κτλ που και πάλι ΑΝ δεν ειναι ωριμα με καμια κανέλα και μέλι η κατάσταση διορθώνεται. Εκεί βεβαια τον προταγωνιστικό ρόλο τον έχει η φρουκτόζη....

 

Ακου μυοσφαιρινη....; :P

Edited by Χρήστος Μ.
  • Like 2

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

Share this post


Link to post
Share on other sites

το μοσχαρι δινει υπεροχα ψητα κρεατα λογου οτι απο την φυση του σαν κρεας ειναι πλουσιο σε ενδομυικο λιπος και αυτα που λενε οτι μονο συγκεκριμενα κομματια γινοντε ψητα ειναι λαθος !!!!!

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συγνώμη αλλά ο τύπος λέει παπαριες.

Τιποτα και κανένα φαγητό δεν είναι νόστιμο χωρίς μπαχαρικά!

Για το κρέας δε, ας αφαιρέσει το λίπος τελείως, ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ αυτο που εδρεύει στον μυικο ιστό και μετά θα έχεις μαγειρέψει μια ωραιότατη. ..ζουμερή γομολαστιχα....

Ποια μυοσφαιρινη και μα@ιες μωρε... :ρ

Αλατι θελει και μετα το ψησιμο λιγη ριγανη.Αν η μπριζολα ειναι σιτεμενη, απο μεγαλο ζωο που εχει τραφει και με χορταρι τοτε βγαινει υπεροχη αυθεντικη γευση χωρις παραπλανηση.Μιλαμε παντα για μοσχαρι(το εχω αδυναμια).Αστα τα μπαχαρια Χρηστο για τους κιμαδες και τα λουκανικα!

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στα μανιτάρια, στα λαχανικά σχάρας κτλ , γιατι κρέας δεν τρω καθόλου εδώ και καμια 6ετία.

  • Like 1

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αλατι θελει και μετα το ψησιμο λιγη ριγανη.Αν η μπριζολα ειναι σιτεμενη, απο μεγαλο ζωο που εχει τραφει και με χορταρι τοτε βγαινει υπεροχη αυθεντικη γευση χωρις παραπλανηση.Μιλαμε παντα για μοσχαρι(το εχω αδυναμια).Αστα τα μπαχαρια Χρηστο για τους κιμαδες και τα λουκανικα!

 

ετσι....το καλο σιτεμενο μοσχαρι θελει μονο αλατι και πιπερι....τιποτ αλλο!!!

  • Like 4

οι πουδρες και τα ψαρια, τρωγονται φρεσκα!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αλατι θελει και μετα το ψησιμο λιγη ριγανη.Αν η μπριζολα ειναι σιτεμενη, απο μεγαλο ζωο που εχει τραφει και με χορταρι τοτε βγαινει υπεροχη αυθεντικη γευση χωρις παραπλανηση.Μιλαμε παντα για μοσχαρι(το εχω αδυναμια).Αστα τα μπαχαρια Χρηστο για τους κιμαδες και τα λουκανικα!

δικαίως λέγεται κυνηγός

 

Στάλθηκε από το κινητό μου...

  • Like 1

1162895.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ενα ριμπαϊ ομως για να το απολαυσεις θα πρεπει να ειναι απο blue εως τη χειροτερη medium.

Υπάρχουν και εστιατόρια (ελάχιστα) που δεν το σερβίρουν καλοψημένο.

 

Στον Πόρο μία εξαιρετική ταβέρνα/ψησταριά μάς είπε χαριτολογώντας οτι "αν θέλετε καλοψημένο rib-eye... να πάτε αλλού, εγώ δέν σάς το σερβίρω"¨.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Να επισημάνω ότι από πλευράς υγείας το ΜΟΝΑΔΙΚΟ κρέας που μπορεί με ασφάλεια να καταναλωθεί ωμό ή μισοψημένο είναι το μοσχαρίσιο. Όλα τα υπόλοιπα πρέπει να είναι ψημένα μέχρι το κέντρο (όχι καμμένα βέβαια).

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Νομίζω οτι και σαν γεύση δεν τρώγονται τα άλλα. Κάτι χαλάει τον ουρανίσκο...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εχεις δίκιο. Εχουμε και ευαισθητούληδες ουρανίσκους εμείς οι καταυλακιώτες :thumbup:

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

...το ΜΟΝΑΔΙΚΟ κρέας που μπορεί με ασφάλεια να καταναλωθεί ωμό ή μισοψημένο είναι το μοσχαρίσιο.

 

 

Νομίζω οτι και σαν γεύση δεν τρώγονται τα άλλα. Κάτι χαλάει τον ουρανίσκο...

 

 

Εχεις δίκιο. Εχουμε και ευαισθητούληδες ουρανίσκους εμείς οι καταυλακιώτες

 

Αυτό να λέγεται.

 

77449652.jpg

Edited by pka
  • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ωμο μοσχάρι; Ηξερα τον Μπαλμποα που έπινε ωμα αυγά και πείρε το τίτλο του πρωταθλητή , αλλα για ωμο μοσχάρι πρώτη φορά ακουω.

Γιατι κάποιος να το κάνει αυτο στον εαυτό του; Εκτός και αν μιλαμε για ωμο κρέας εξαφανισμένο μέσα σε λαδολέμονο , με μισο κιλό αλάτι , πιπερι, μουστάρδα , και φέτα.

:P

Edited by Χρήστος Μ.

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν μιλάμε για ωμό μοσχάρι, αλλά για λίγο ή μέτρια ψημένο.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ενα διάσημο πιάτο με ωμό μοσχάρι είναι το καρπάτσιο. Δεν είναι καθόλου σπάνια η κατανάλωση του ωμού μοσχαριού.

Edited by Ράνια

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το carpaccio δεν είναι ωμό κρέας...τα οξέα που περιέχει το λεμόνι, ουσιαστικά ψήνουν το κρέας.

 

Πιο κοντά στο ωμό είναι το steak tartare.

 

Γενικά όμως, ωμό κρέας είναι αν φας κατευθείαν από ζώο που μόλις πέθανε.

Προϊόντα ωρίμανσης, αέρος (δλδ ακόμα και το λεγόμενο σίτεμα), παστά και καπνιστά, ΔΕΝ είναι ωμά.

  • Like 3

sinox-0.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το σούσι είναι ωμό;

Ώμο ειναι, κρέας δεν ειναι

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

  • Like 5

ski_rossignol-experience-94-ti-2018_n11682-8878-1_l4.jpg

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το carpaccio δεν είναι ωμό κρέας...τα οξέα που περιέχει το λεμόνι, ουσιαστικά ψήνουν το κρέας.

 

Πιο κοντά στο ωμό είναι το steak tartare.

 

Γενικά όμως, ωμό κρέας είναι αν φας κατευθείαν από ζώο που μόλις πέθανε.

Προϊόντα ωρίμανσης, αέρος (δλδ ακόμα και το λεγόμενο σίτεμα), παστά και καπνιστά, ΔΕΝ είναι ωμά.

Από που τα ξέρεις εσύ αυτά;

carpe diem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Posts

    • Να συμπληρώσω ότι τα πέδιλα αυτά που φέρουν το όνομα παλαιού Ελβετού πρωταθλητή, έχουν δωρεάν ισόβιο σέρβις σε συγκεκριμένα εξουσιοδοτημένα καταστήματα στην Ελβετία. Τιμούλα και έτος παραγωγής;
    • Προς πώληση μεταχειρισμένο ελβετικό πέδιλο σε αρίστη κατάσταση: Molitor release r1   Length: 172cm Radius 14.7 Sidecut: 115-66-100. Binding: WRT12 με PLATE D40 WC DIN RANGE:4.0 - 12.0 Το συγκεκριμένο πέδιλο είναι ελβετικό και κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Stocklin δεν εξάγεται. Επίσης σαν μοντέλο είναι κορυφαίας ποιότητας – κατασκευής και απόδοσης σε πιστά!  Το πέδιλο είναι εξελιγμένο και ικανότατο να ανταποκριθεί το μέγιστο σε κάθε τύπο στροφής και απαιτήσεων! Κατέχει όλες τις τεχνολογίες σωστής κατασκευής και με την συγκεκριμένη δέστρα και λάμα που κατέχει μπορεί να παρέχει αμεσότατο έλεγχο και εξαιρετική γωνιωση.  Τέλος έχει χρησιμοποιηθεί μόνο μια σεζόν για 20-25 ημέρες.   (το εχω δοκιμασει προσωπικα σε διαφορες συνθηκες, κυριως γρηγορες κοντες στροφες σε παγο με μεγαλη κλίση) και η ανταποκριση αλλα και η επιθετικότητα του ηταν πλήρως ικανοποιητική!! το μοντελο αυτο χρησιμοποιειται συνεχως απο ντοπιους ελβετους εκπαιδευτες σκι και ενοικιαζεται σε προχωρημενους και εξπερ σκιερ!! επισης δεν το εχει κανενας αλλος στην ελλαδα !!! Η κατάσταση του είναι αρίστη! Περισσότερες πληροφορίες σε προσωπικό μήνυμα!
    • πουληθηκαν!! ευχαριστω! lock!
    • Πωλούνται τα παρακάτω μπατον τιμή 70€ ειναι από αλουμίνιο πραγματικά ελάχιστες φορες χρησιμοποιημένο μέγιστο ύψος είναι το 1.30  
    • Stockli ski Laser Slalom 2022/23  450ευρω Length : 165cm Radius: 13,6m Sidecut mm: 120-66-98 Δέστρες ( Bindings : SALOMON WRT 12 BIN 14) Το συγκεκριμένο πέδιλο έχει χρησιμοποιηθεί μόνο μια σεζόν γύρω στις 30 ημέρες στις ελβετικές Άλπεις! Εξαιρετικό για πίστα άριστο στις κοντές και γρήγορες στροφες, άριστη ανταποκρίση και αρκετά σκληρό. Οι πάτοι και οι λάμες του σκι είναι σε άριστη κατάσταση περασμένοι από πλήρες service ( βάση 0,50° και 88°side.) Όπως φαίνονται και στις φωτογραφίες υπάρχουν κάποιες φθορές στο επάνω μέρος του περίπου λόγω χρήσης οι οποίες δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στη χρήση. Οι δέστρες είναι εξίσου πολύ καλές.   Stockli laser sx 2023/24 480ευρω Length: 165cm Radius: 14.4m Sidecut: 99-70-119. Binding: (stockli- Salomon) SRT12 RANGE: 4.0 - 12.0 Μεταχειρισμένο πέδιλο του 2023/24 χρησιμοποιημένο για μια σεζόν περίπου 30-35 ημέρες χρήσης στις Ελβετικές Άλπεις. Ένα από τα καλυτέρα της κατηγορίας του για πίστα και για γρήγορες μεγάλης ακτίνας στροφές! Οι σύγχρονες και πλήρως εξελιγμένες τεχνολογίες κατασκευής του δίνουν πλήρη ευελιξία και προσαρμογή σε κάθε φυσική ικανότητα του κάθε σκιέρ! Γλιστράει πάρα πολύ ομαλά , χάρη στις αγωνιστικές του λάμες προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη επιτάχυνση στο τέλος κάθε στροφής και αυξημένη σταθερότητα και γωνιωτή ενώ οι πάτοι του έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται σε κάθε είδους χιόνι χάρη στη τεχνολογία κατασκευής τους! Το πέδιλο είναι κατηγορίας Sport Carve ιδανικό για προχωρημένους σκιέρ που ζητάνε γρήγορες στροφές με σταθερότητα! Υπάρχουν φυσικές φθορές στο επάνω μέρος του πέδιλου χωρίς χτυπήματα. Περασμένο από service Απρίλιος του 2024 Λάμες βάση 0,50ο και 88ο side edge Πάτοι σε αρίστη κατάσταση κερωμένοι χωρίς φθορές!    
  • Upcoming Events

    No upcoming events found
  • Today's Birthdays

    1. giorgosL
      giorgosL
      (39 years old)
    2. Life
      Life
      (42 years old)
    3. snowgirl
      snowgirl
      (49 years old)
  • Who is online

  • Forum Statistics

    • Total Topics
      17,316
    • Total Posts
      460,821
  • Member Statistics

    • Total Members
      10,648
    • Most Online
      1,823

    Newest Member
    Justinhof
    Joined
×
×
  • Create New...