Jump to content
Sign in to follow this  
Pant

Τρόχισμα Ακμών

Recommended Posts

Είμαι ενήμερος για τις μοίρες και το κρίσιμο της διαδικασίας και γι' αυτό το ψάχνω.

Προφανώς και δεν θέλω να αλλάξω την συμπεριφορά του πέδιλου, να στρίβει στο παγωμένο θέλω.

Οταν γίνεται service σε μηχάνημα, δεν γίνεται τρόχισμα;

Αν ναι πως; σε τι μοίρες; Υπάρχει "universal ρύθμιση";

Αν πας σε κατάστημα για service στο χέρι, γνωρίζουν τις εργοστασιακές ρυθμίσεις;

Πέπε ευχαριστώ, αν το ξεκινήσω θα μιλήσουμε.

Το παγωμένο θέλει καλό σκληρό πέδιλο για πίστα και καλές γυαλισμένες ακμές.Το τρόχισμα τρώει χιλιοστά απο την βάση και τις ακμές και μειώνει την ζωή του πέδιλου.Οι ρυθμίσεις για τα πεδιλά μας είναι φιξ απο τον κατασκευαστή και καλό είναι να μην αλλάξονται απο άσχετους.Τι πέδιλο έχεις εταιρεία;

Edited by kosaitis
  • Like 1

Οκ!!

Ολα τα πέδιλα τουριστικό σκι μαλον και τα αγονιστικα βγενουν με 90 μιρες ,απο εκει και περα τα απλα σκι παραμένουν ετσι ,αγονιστικα αλλάζουν μιρες της βάσης ,εξερτατε τι αγονισμα τα κανουν!!

Τα σέρβις που κανουν τα μαγαζια ,συνιτος τροχίζουν 90 μιρες ,εκτος αν τους πεις οτι τα δικα σου ειναι σε 87 πχ!!

Τοτε μπορουν να τα τροχίσουν σε 87 ,μονο αν εχουν το εργαλείο :). (ακριβό ειναι)

Ενας σκιέρ τουρίστας ,δεν θα καταλαβει διαφορα απο 90 σε 87 μιρες

Το εργαλειακή με τη λίμα θες και μια gummy stone άντε κ μια diamond stone για αρχή. Τα υπόλοιπα είναι πολύ εξειδικευμένα κ κοστίζουν. Εκτός εάν θες με αυτό τ σέρβις να πας σε αγώνες!

απλά τ εργαλείο με τη λίμα μην πάρεις το ποιο φθηνό γτ δν την κρατάει σταθερή κ δν είναι πολύ ανθεκτικό (αυτό έχω γι αυτό Στ λέω). Ακόμα κ με αυτό κανείς τη δουλειά σου κ κάνει 10 ευρώ αλλά με κανα 20αρι έχει η toko κάποια ποιο ποιοτικά κ μετά 40 + παίρνεις τα καλά.

[attachmentη=25646:image.jpeg]

Εγώ χρησιμοποιώ αυτό που είχα πάρει με 33 ευρώ (FK-SKS Kunzmann, Speed Compact)

post-2380-0-60578200-1481655439_thumb.jpg

Edited by kosaitis

Επειδη εδω (εκει) ειναι Βαλκανια, αν βρεις μηχανημα, καντο με μηχανημα. Ενας καλος τεχνιτης θα κανει καλυτερη δουλεια, αλλα ενας κακος τεχνιτης (και αυτοι ειναι η πλειοψηφια δυστυχως) θα σου μ@μησει τις ακμες. Το εχω παθει, και ετσι ξεκινησα να κανω δικο μου σερβις. Τωρα τα κανω σερβις σε μηχανημα, αλλα ειμαι εδω και οχι εκει.

Αν θες να τροχισεις μονος σου, παρε καλουτσικα εργαλεια, με φαρδια βαση και ρυθμιζομενη γωνια. Βαψε τις ακμες με ενα μαυρο μαρκαδορο για να εισαι σιγουρος οτι δεν θα αφησεις 'γειτονιες'.

Για τους περισσοτερους απο μας, η περιεχομενη γωνια ειναι 90 μοιρες (89-1 η 89.5-0.5). Περαιτερω τσαχπινιες κανεις με αγωνιστικα πεδιλα και αγωνιστες αναβατες, οποτε αν γινει και μια μλκια, το πετας και αρχιζεις απο την αρχη.

Την ειδικη 'γομμα' που κανει τις κοψεις λιγοτερο κοφτερες, καλο ειναι να την εχεις, γιατι την 'δουλεια' του τεχνιτη θα την αξιολογησεις στο χιονι και οχι αν ξυριζει τις τριχες στον πηχυ του χεριου σου.

Εγω κανω τροχισμα καθε 2 χρονια, ισως και 3 τωρα που δεν κανω τοσες φορες το χρονο σκι... Το φελεκι μου μεσα! :veryangry:

• Like 3

Θεσσαλονίκη και Αθήνα σίγουρα γίνεται καλή δουλειά αλλά δεν βολεύει πάντα.

Πράγματι οι καλοί τεχνίτες σπανίζουν και γι αυτό πολλά πράγματα τα φτιάχνω μόνος, από PC μέχρι ... κασμά

Θέλει προσπάθεια στην αρχή αλλά μετά έχεις αυτό που θέλεις, όποτε το θέλεις.

Βλέπω ότι υπάρχει και μεταβλητή γεωμετρία στις λάμες! (μια μοιρα πχ στην βάση και 87 στις ακμές)

Το "universal ρύθμιση" το έγραψα για το μηχάνημα, εννοώντας αυτό που είπε ο Πέπε
πως συνήθως τροχίζουν 90 μοίρες. Δεν ξέρω αν ορίζουν μοίρες πριν αρχίσουν τη διαδικασία.

Τα πέδιλά μου είναι Blizzard Magnum 7.4 IQ Είμαι 1,7μ , 75κ και οι μπότες είναι 100αρες.

Εχουν καμιά 30αριά μέρες χρήσης. Δεν έχω στοιχεία για μοίρες.

Οπως δεν πειράζω το στήσιμο του αυτοκινήτου μου, δεν σκέφτομαι "αγωνιστικά" πειράγματα στα πέδιλά μου.

Δηλαδή, με ένα εργαλείο σαν αυτό που αναφέρει ο kosaitis παραπάνω , γίνεται η δουλειά.

Εχει ρυθμιζόμενη κλίση ή είναι σταθερή πχ 90μοίρες ;

Practice makes perfect

Εδώ ένας πίνακας που έχω αρκετό καιρό από κάποιο περιοδικό και έτσι δεν ξέρω αν οι εταιρίες έχουν κάνει κάποιες αλλαγές:

Base + side ages angle

BLIZZARD 1 - 3

DYNASTAR 1 - 2

ELAN 1 - 1

FISCHER 1 - 3

HEAD 1 - 1

VOLKL 1 - 2

K2 1 - 2

NORDICA 1 - 2

ROSSIGNOL 1 - 1

SALOMON 1 - 2

ATOMIC 1 - 3

Όσο γνωρίζω όλες οι βάσεις στα τουριστικά μοντέλα είναι στη 1 μοίρα ,0,5 έχουν τα αγωνιστικά για πιο άμεση απόκριση . Ένας γνώστης μπορεί να αλλάξει τις μοίρες των πλευρών ανάλογα με την τεχνική του και το τι θέλει να κάνει με το πέδιλο.

H περιεχομενη γωνια καλο ειναι να ειναι 90 μοιρες. Αυτο σημαινει οτι η κλιση στη βαση και η κλιση στις πλευρες πρεπει να ειναι συμπληρωματικες γωνιες (να εχουν αθροισμα 90 μοιρες).

Τα εργαλια που χρεαζεσε ειναι για της πλαϊνές ακμές,της βάσης αστα!!!

Για αυτα το μονο που μπορεις να κανεις ειναι να τα περασεις ελαφριά με την διαμαντόπετρα -λίμα χαλαρα !!

Εγω χρισιμοπιω για της ακμές εργαλια με σταθερές μιρες ,για τα πέδιλα μου που ειναι μην αγονιστικα εχω 90 ,εχω και αλλο με 87 και ενα με 88 !!!

Τα πέδιλα σου ειναι με 90 μιρες ,αλιος δεν βγενουν απο το μαγαζι,οι μιρες τους αλλάζουμε εμεις ,δεν τα πουλάνε ετιμα ,ο λογο - τα σλάλομ πέδιλα θελουν απο 88 μεχρι 86, γιαγαντεο σλάλομ 88 !!

Ολα αυτα ειναι στην κρίση του ατλητι και προπονιτι και στα χερια του σέρβις μάστερ της ομάδας

• Like 1

Πεπε, καλο ειναι η βαση να μην ειναι φλατ (0 μοιρες). Ο λογος ειναι οτι η βαση, συντομα γινεται απειροελαχιστα (πολυ λιγο) κοιλη κα με 0 μοιρες το νερο που σχηματιζεται οταν το πεδιλο ειναι φλατ, δεν εχει που να παει. Με μια πολυ μικρη γωνια στη βαση, εχεις παντα διεξοδο.

Kαι μην μπερδευετε την ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΗ γωνια με την γωνια των πλευρων. Μπορεις να εχεις 3 μοιρες βαση και 87 πλευρα, η περιεχομενη ειναι 90.

H περιεχομενη γωνια καλο ειναι να ειναι 90 μοιρες. Αυτο σημαινει οτι η κλιση στη βαση και η κλιση στις πλευρες πρεπει να ειναι συμπληρωματικες γωνιες (να εχουν αθροισμα 90 μοιρες).

Έχεις δίκιο από την άποψη ότι έτσι έχεις την ανθεκτικότερη ακμή δεν είναι όμως πάντα η κατάλληλη ,γι' αυτούς που κάνουν πάρκο ή εκτός πίστας είναι εντάξει, για παγωμένο δεν είμαι τόσο σίγουρος.

Έχεις δίκιο από την άποψη ότι έτσι έχεις την ανθεκτικότερη ακμή δεν είναι όμως πάντα η κατάλληλη ,γι' αυτούς που κάνουν πάρκο ή εκτός πίστας είναι εντάξει, για παγωμένο δεν είμαι τόσο σίγουρος.

Παντα μιλαμε για γενικη χρηση. Αν καποιος ειναι τοσο εξειδικευμενος θα πρεπει να ξερει και τι settings χρειαζονται στο μερος του αθληματος που εξειδικευεται. Εγω παντως, απο παρκο εχω περασει απο την διπλανη πιστα και παγο τον αποφευγω απο τοτε που ραγισα κατι πλευρα (σχεδον προ 10ετιας?) και εκανα 1 μηνα να συνελθω...

Edited by MakisM

Ναι ,εχεις δικιο Μάκη ,δεν αναφερτικα στην base bevel (βαση) μιλισα περισσοτερο για της πλαϊνές ακμές γιατι πανο σε αυτες θα δουλέψει -τροχισεις !!

Base bevel σηνιτος ειναι 1 μονο στα σλάλομ ειναι 0,3-0,5

Εδώ ένας πίνακας που έχω αρκετό καιρό από κάποιο περιοδικό και έτσι δεν ξέρω αν οι εταιρίες έχουν κάνει κάποιες αλλαγές:

Base + side ages angle

BLIZZARD 1 - 3

DYNASTAR 1 - 2

ELAN 1 - 1

FISCHER 1 - 3

HEAD 1 - 1

VOLKL 1 - 2

K2 1 - 2

NORDICA 1 - 2

ROSSIGNOL 1 - 1

SALOMON 1 - 2

ATOMIC 1 - 3

Όσο γνωρίζω όλες οι βάσεις στα τουριστικά μοντέλα είναι στη 1 μοίρα ,0,5 έχουν τα αγωνιστικά για πιο άμεση απόκριση . Ένας γνώστης μπορεί να αλλάξει τις μοίρες των πλευρών ανάλογα με την τεχνική του και το τι θέλει να κάνει με το πέδιλο.

Με μια εξαιρεση Ηλια η Head μετα απο επικοινωνια που ειχα δινει στα supershape 1 και 2 μοιρες

Hallo Leonidas

Thanks for your question about finishing of our skis. The Supershape line have side edge angles of 2° and a base angle of 0.9 to 1.1°.

I hope to be able to help you with this information.

Best regards

WALE AEGERTER

Sales & Category Manager Wintersports

HEAD SWITZERLAND AG

Ruessenstrasse 16

6342 Baar

T +41 41 767 07 18

M +41 79 412 31 32

F +41 41 767 07 17

w.aegerter@ch.head.com

• Like 1

Κράτιστον κτημάτων ευβουλία.

Σοφοκλής

Ναι Λεωνίδα το ξέρω για αυτό είπα από την αρχή ότι ο πίνακας είναι παλιός (αρχή 2000 ) και εγώ τα δικά μου icon tt 1 - 2 τα έχω . Ο πίνακας είναι ενδεικτικός και παλιός το σωστό είναι ένα e-mail στην εταιρία.

• Like 1

Παρενθετικα αναφερω οτι καπου εχω πετυχει κι εγω ενα πινακα ,κι αν θυμαμαι καλα πρεπει να υπαρχει σε τοπικ εδω στο φορουμ για την συντηρηση των σκι.

Σοφοκλής

Base + side ages angle

BLIZZARD 1 - 3

Δηλαδή όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα

post-7080-0-60848100-1481732139_thumb.jpg

base (όπου γράφει 0.5deg) 1 μοίρα και

side (όπου γράφει 3deg) 3 μοίρες ;

90 μοίρες είναι αυτό (όταν το μέταλο είναι συνέχεια του πλαϊνού)

post-7080-0-28310200-1481730955_thumb.jpg

ή αυτό

post-7080-0-25659900-1481731992_thumb.jpg

Edited by Pant
  • Like 3

Practice makes perfect

Base + side ages angle

BLIZZARD 1 - 3

Δηλαδή όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα

attachicon.gifSki_Bevels_Deg_2.jpg

base (όπου γράφει 0.5deg) 1 μοίρα και

side (όπου γράφει 3deg) 3 μοίρες ;

90 μοίρες είναι αυτό (όταν το μέταλο είναι συνέχεια του πλαϊνού)

attachicon.gifSki_Bevels_Deg_90.jpg

ή αυτό

attachicon.gifSki_Bevels_Deg_90-2.jpg

Στην πρώτη περίπτωση είσαι σωστός base 0,5 και side 3 μοίρες, στη δεύτερη περίπτωση σε καμία περίπτωση δεν έχεις 90 μοίρες γωνία για να το έχεις αυτό θα πρέπει η base να είναι 1 μοίρα και η side 1 μοίρα (εδώ ο οδηγός θα δείχνει 89 μοίρες) .Αν ψάξεις εδώ μέσα θα το ξανασυναντήσεις το θέμα και θα βρεις πάρα πολλές πληροφορίες και πίνακα όπως λέει ο Λεωνίδας και αναλυτικά το θέμα από πολλά παιδιά. Για αρχή επιβεβαίωσε τις μοίρες από την εταιρία, πάρε έναν οδηγό σαν αυτό που έδειξαν τα παιδιά πιο πάνω, συνήθως αυτοί έχουν δύο πλευρές με διαφορετικές μοίρες π.χ 88 από τη μία 89 από την άλλη ,αν η πλαϊνή πλευρά είναι 2 μοίρες επιλέγεις στον οδηγό την πλευρά με 88 μοίρες και κάνεις τη δουλειά σου .

Επειδή αναφέρονται πολλές γωνίες, ένα σχέδιο στα γρήγορα

post-7080-0-88818300-1481738079_thumb.jpg

Η α είναι η περιεχόμενη που ανέφερε ο Μάκης πριν.

Οταν λέμε 90, 87, 1, 3 ποιές είναι;

Base bevel η ε και

Side bevel η δ ;

Edited by Pant
  • Like 1

Practice makes perfect

Ναι η ε ειναι base bevel και ειναι απο 0,5 μεχρι 1

Η δ side bevel απο 86 για σλάλομ αγονιστικα μεχρι 90 τουριστικό σκι

• Like 2

Ο πιο συνηθισμενος τροπος οπως ειπε και ο Πεπε που αναφερομαστε στις μοιρες ειναι αυτος,απλα εδω φαινεται πιο ξεκαθαρα

post-4673-0-53987100-1481755912_thumb.jpg

Edited by leonidastria
  • Like 4

Σοφοκλής

Συνοψίζοντας τα προηγούμενα:

post-7080-0-65183100-1481827872_thumb.jpg

ε : base bevel (από 0,5 μέχρι 1 μοίρα)

δ : side bevel (από 86 μεχρι 90 ή από 4 μέχρι 0)

α : περιεχόμενη γωνία

90 : 90 μοίρες side bevel

• Like 1

Practice makes perfect

Καπος ετσι!!

Αλλα η περιεχόμενη γονια δεν ειναι απαρετιτο να ειναι 90 ,για παραδειγμα τα σλάλομ πέδιλα θελουν 85-86 σάιτ αλλα 0,5-1 μπεις οποτε η περιεχόμενη ειναι λιγότερα απο 90

Μην κόλας ομος στης λεπτομεριες αυτες,δεν θα σου χρειαστούν ποτε,κανε τα βασικα και αν ζοριστείς παρε τηλ

Συνοψίζοντας τα προηγούμενα:

attachicon.gifSki_Bevels_2.jpg

ε : base bevel (από 0,5 μέχρι 1 μοίρα)

δ : side bevel (από 86 μεχρι 90 ή από 4 μέχρι 0)

α : περιεχόμενη γωνία

90 : 90 μοίρες side bevel

http://www.racewax.com/edge-tuning/

http://www.alpinecarving.com/tuning.html

ΥΓ Σε τρεις μερες θα δωσεις εξετασεις ,κατσε διαβασε :yes

Edited by leonidastria
  • Like 1

Σοφοκλής