Jump to content

Recommended Posts

Για την έκδοση άσκησης επαγγέλματος δεν θα πρέπει να αξιολογήσαι στο γνωστικό αντικείμενο, την αξιολόγηση αυτήν την έχει ήδη περάσει στο πανεπιστήμιο, την σχολή, το ιεκ , οτι θέλετε βάλτε από όπου στον κόσμο θέλετε. Η αναγνώρηση ενός πανεπιστημίου ως ικανό να βγάζει πτυχιους ικανους είναι διαφορετική δουλειά και στα πλαίσια της Ευρώπης το μόνο που δεν θέλουμε ειναι να ...αυτο-απομονωθουμε....

Τι θα κάνουμε τώρα δηλαδη θα παρακάμψουμε τις ήδη υπάρχουσες σχολές ;ή θα καταργήσουμε μια που εμείς δεν την γουστάρουμε; Και κάτω απο ποια ιδιότητα , ΠΟΙΟΣ και με τι περγαμηνες θα αποφασίσει ποιος πρέπει να δουλεψει ή όχι ; Πάνω σε ποια βάση , ποιο θεσμό θα εκπαιδεύσει , τι προγραμα σπουδών και σε ποια αυθεντία, ερευνητική- ακαδημαική;

....ή θα βάλουμε τον πιο μάγκα και τσαχπίνη της αγορας να μοιράζει πτυχία; Νομίζετε οτι δεν γινεται προσπαθεια για αυτο; χαχα....

Κάτι για την ENSA και κάθε παραμφερή "σχολείο". Αυτή δημιουργήθηκε και κυρίως εξελίχθηκε γιατι βρίσκεται στα πόδια των Αλπεων , ξέρετε, αυτην την τερατώδη οροσειρά ; με την τεράστια χειμερινή σαιζον για παραπάνω απο αιώνα; και τους παγετώνες; την τεράστια τουριστική αγορά ΠΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΗΝ οι καθηγητές και οι ερευνητές είναι αχρηαστοι..;;

Τι θέλετε τώρα να φτιάξουμε ένα ανάλογο κέντρο έρευνας ή μια ελληνική ENSA στην Αράχωβα ή τον Ολυμπο; (αυτο δεν θα ήταν κακή ιδεα ίσως... όπως και με την ελληνική διαστημική υπηρεσία.). Ποιοι θα διδάσκουν εκει; Οι τραχανοπλαγιάδες που κάνουν καλους χρόνους στις πορτες;....

Δεν ισοπεδώνω τίποτα, εσεις τα ισοπεδώνετε.

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

οχι ισοπεδωνεις γιατι δεν υπαρχει προγραμμα ακαδημαικων σπουδων για δασκαλο-α σκι...

αν θελουμε να ειμαστε σοβαροι δεν πρεπει και να υπαρχει.

ενας μηχανολογος τει η πολυτεχνειου μπορει να υπογραφει ως υπευθηνος συνεργειου αλλα φυσικα δεν εξυπακουεται οτι μπορει να ξεβιδωσει μια βιδα (μην γελατε καθολου και εγω νομιζα οτι ειναι ευκολο μεχρι που κλωτσησε...)

απο την αλλη θα ηταν κουφο να εξετασω τον μιχαλη στον κυκλο καρνο...

φυσικα θα ηταν επισης κουφο να περιμενω να ξερει να βγαζει ρουλεμαν σε μουαγιε.

ο καθεις...στον ρολο του.

δασκαλος του σκι δεν βγαινεις απο τεφαα.

γυμναστης ναι.

εναν δασκαλο του σκι που δεν εχει βγαλει τεφαα θα πρεπει να του κανουμε σεμιναριο στην φυσιολογια, στην παιδαγωγικη και πιθανα σε αλλα...

εναν αποφοιτο τεφαα θα πρεπει να σιγουρευτουμε οτι οχι μονο απλα θα ξερει να ξεβιδωνει βιδα (να κανει σκι) αλλα και οτι μπορει να μαθει και σε αλλους να ξεβιδωνουν (να κανουν σκι).

Ενα σωστο συστημα <πτυχιων> θα εδινε βαση στα ακαδημαικα προσοντα, στην εργασιακη εμπειρια, στην διαρκη επιμορφωση και φυσικα στην ετησια επαληθευση των προσοντων.

φυσικα για οσους ξερουν πραγματα και καταστασεις στις σχολες....νταξει μετα ξυπνησαμε...

οχι οτι ειναι ολες οι σχολες και ολοι οι <δασκαλοι> ιδιοι.

• Like 3

<p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα.....

Οπως είπα και πριν , δεν θα προσπαθήσω να εξηγήσω τι είναι το ΤΕΦΑΑ και το τι έχει την ευκαιρία να μάθει ο φοιτητής εκει μέσα και στα τρια βασικά έτη σπουδών και στο έτος της ειδικευσής του. Ο λόγος είναι γιατι απο τα γραφομενά σας (ολων) καταλαβαίνω οτι δεν έχετε το υποβαθρο να κατανοήσετε τι θα πω. (ΟΧΙ δεν βγαίνεις "γυμναστής" απο το ΤΕΦΑΑ, βγαινεις καθηγητης φυσικής αγωγής , ΜΕ ειδίκευση.)

Στην ENSA για παράδειγμα νομίζετε οτι τους μαθαίνουν πως να φαίνονται ωραοι στις πλαγιες;....

Edited by Χρήστος Μ.
  • Like 1

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

Ωραία τα λες Χρήστο αλλά απάντηση αποφεύγεις να δώσεις, το παιδί μου με ποιον θα μάθει σκι;; έχεις να προτείνεις κάτι;

Εγώ δε ζητάω να γίνει ENSA στη χώρα μας όμως όλοι αυτοί που θέλουν να λέγονται δασκάλοι από κάπου πρέπει να ελέγχονται. Στο αν ξέρουν σκι πάνω από όλα για αρχή και στο αν μπορούν να διδάξουν . Μπορεί να λες τραχανοπλαγιαδες τους αθλητές που επέλεξαν να γίνουν δάσκαλοι αλλά και εσυ και εγώ από εκεί ήρθαμε.

9-2-05020.jpg

Εξήγησε πιο απλά αφού δεν έχουμε υπόβαθρο και πες τι κάνουν τα Τεφαα για τους εκπαιδευτές χιονοδρομίας και για πιο λόγο τα πτυχίο ενός άσχετου από τεφαα έχει μεγαλύτερη ισχύ από αλλα.

9-2-05020.jpg

α ρε χρηστο εκανα edit εκεινη την στιγμη...

δεν ξερω για την ENSA αλλα τον εικοστο αιωνα που λειτουργουσαν οι ορειβατικοι συλλογοι ειχαμε πολυ καλες σχολες ερασιτεχνικου χειμερινου βουνου. Χωρις να εχουμε αλπεις... Οχι οτι δεν γινωταν παπαριες και κομπλες και οτι ολα ηταν ροδινα... απλα κοσμος εμαθε να ανεβαινει χειμερινο βουνο χωρις να ξυλωθει η τζεπη του.

Μετά ψοφησαν οι συλλογοι...

εν πασει περιπτωση το επιπεδο των δασκαλων ειδικα καλαβρυτα παρνασσο εχει βελτιωθει πολυ και λογω κρισης εχουμε υπερβολικα προσοντουχους δασκαλους-δασκαλες. Τόσο υπερβολικα που δεν αξιζει η ...επενδυση σε προσοντα,

Στα υπολοιπα βουνα η κατασταση ειναι...δραματικη. Συνηθως εχουμε πρωην αθλητες που εχουν ανοιξει σχολες. Δεν σημαινει οτι ειναι και καλοι δασκαλοι...

Και υπαρχει και μια βιομηχανοποιηση. Στα καλαβρυτα κανω συνηθως ακροαση σε μια σχολη. ετσι αν μου συμβει τιποτα ξερω οτι πιθανα καποιος δασκαλος θα με ακουσει και επιπλεον ακουω πληροφοριες για το χιονι. Υπάρχει λοιπον μεγαλη πιεση να βγει το μεροκαματο...

Γεώργιε!

Πρώτων δεν αναγνωρίζω αξία στα πτυχία με την έννοια που το θετεις , αλλα σε αυτους που τα κουβαλάνε. Από την άλλη όπως ειδη ανεφερα οι σχολές τύπου ενσα είναι ανώτερες γιατι βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα που λέγονται Αλπεις ! Το εξηγησα δε πως ο λόγος ειναι η τεράστια βιομηχανία του ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥΣ. Τι δεν καταλαβατε; δεν φταίω εγω.

Δεύτερον δεν είσαι σε θέση να καταλάβεις , όπως φαίνεται , και οι υπόλοιποι, όχι μόνο για το τι σημαίνει προγραμμα σπουδων, (για κάθε πανεπιστήμιο στον κόσμο , όχι μονο για το ελληνικό) , αλλα και το περιεχόμενο του συγκεκριμένου τμήματος όπως και τον σκοπό του.

Αυτά γινονται κατανοητά είτε μόνο ανάμεσα σε συναδέλφους , είτε ανάμεσα σε ανθρώπους που καταλαβαίνουν τι είναι η ανώτερη εκπαιδευση γενικως.

Edited by Χρήστος Μ.

<Αυτά γινονται κατανοητά είτε μόνο ανάμεσα σε συναδέλφους , είτε ανάμεσα σε ανθρώπους που καταλαβαίνουν τι είναι η ανώτερη εκπαιδευση γενικως.>

εγω απο χωριο ειμαι...

αγραμματος...

αναδελφος...

Αγράμματος δεν είσαι , λίγο παρορμητικός :P

Disclaimer ~

...το θέμα αυτο βεβαια δεν το ξεκίνησα εγώ , ουτε είχα σκοπό να το ξεκινήσω. :P Σιγα μην έκανα τέτοιο πράμα.

Για τον νεο αναγνώστη. Αναγκάσαμε τον συντονηστή μας να το αποκόψει από το θρεντ το καλαβρύτων (που εκει μέσα πάντα λέγονται ωραία πράγματα με συνέπεια στην θεματολογία.... ;p ) - επομένως αποποιούμαι την γελοιοποιηση που δημιουργείται ή που θα επεκταθει. :)

Edited by Χρήστος Μ.

Τα ΤΕΦΑΑ όμως, σε κάποιες ειδικότητες, βγάζουν πτυχιούχους που διαθέτουν μεν θεωρητική κατάρτιση στο άθλημα της ειδικότητας τους (και πολλές άλλες γενικές γνώσεις) αλλά υστερούν στην πρακτική.

Κάποιοι φοιτητές περνάνε πρακτικά μαθήματα με το ζόρι (αν δεν τους περνούσαν οι καθηγητές, μπορεί και να τους έκλειναν την ειδικότητα...)

Τέλος η ΓΓΑ οργανώνει κατά καιρούς "σχολές" που δίνουν ένα επίσημο χαρτί το οποίο στην αγορά εργασίας ισοδυναμεί με το πτυχία ΤΕΦΑΑ.

• Like 1

το θεμα μας ειναι αν εχουμε ικανους να διδαξουν σκι ..και ποιος θα τους κρινει οτι ειναι ... και.....

πρεπει αυτοι να κανουν πρακτικη στο ματι του κυκλωνα αφου το κανουν για να ζησουν?????...

Υπο αυτην την έννοια θα έπρεπε να εχουμε στην χώρα μας τόσα χιονοδρομικα;.......

Είστε "χαμένοι" και "μπερδεμένοι"....

ΤΕΦΑΑ

"Διαπραγματεύεται τη μελέτη, την έρευνα και τη διδασκαλία όλων των εκφάνσεων της Κίνησης. Ενδιαφέρεται ολιστικά, αλλά εξετάζει λεπτομερειακά την Κίνηση του Ανθρωπίνου Σώματος. Αποτελεί ένα γνωστικό αντικείμενο με διεπιστημονική προσέγγιση. Είναι μείγμα κλασικής και θετικής επιστήμης επιχρυσωμένη με κόκκους Τέχνης. Πρόκειται για την ψυχική, νοητική και βιολογική Αγωγή και Υγεία, όλων των ατόμων, μέσα από τη συμμετοχή στον αθλητικό Αγώνα. Παράγει Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Γυμναστές, Προπονητές και Αθλητικούς Επιστήμονες."

Ο τρόπος εισαγωγής σε αυτά δεν είναι ο καλύτερος. Δηλαδή από την αρχή το θέμα ΤΕΦΑΑ ξεκινάει στραβά, για το αποτέλεσμα θα έχω άποψη σε 4 χρόνια.

Για την ENSA υπάρχουν γκρίνιες, για το θέμα ποίοι μπορούν να ασκούν το επάγγελμα του δασκάλου σκι στα γαλλικά χιονοδρομικά.

Οι σχολές είναι ανώτερες όχι λόγω της περιοχής που βρίσκονται, άλλα για το χρονικό διάστημα που υφίστανται. Όταν στις Άλπεις ο χειμερινός τουρισμός υπάρχει 120+ χρόνια, η τεράστια εμπειρία μεταφέρθηκε και στην εκπαίδευση, σε όλους τους τομείς.

• Like 1

Ο αριθμός των χιονοδρομικών κέντρων στην Ελλάδα δεν είναι μεγάλος.

συγγνωμη βρε παιδια εχετε τύχει σε εξεταση τεφαα στην 6?

μην πω ονοματα και εκθεσω.

σε τελικη αναλυση καλύτερα πρωην αθλητης παρα...αυτο....

τι να την κανω την ακαδημαικη γνωση αν μπερδευει τα ποδια του...

θελει πολυ ψωμι μετα την ειδικοτητα, οχι για να διδαξεις αλλα απλα για να...κατέβεις.

• Like 1

Βασίλη, άνθρωπος που έχει πτυχίο , αλλα τελικά δεν μπορει να σταθεί στο επάγγλεμα (γίνεται αυτο) βρίσκει αναγκαστηκα και κάνει κάτι άλλο!...

Παγκόσμια αρχή.

Ποσοι άνθρωποι στον κόσμο δεν παρακολουθούν τις σχολές χιονοδρομίας του Καναδά, της Ευρώπης , χωρις να μπορουν να δουλεψουν πραγματικα;

Πολλοι.

Edited by Χρήστος Μ.
  • Like 1

Μύλο το κάνατε το θέμα. Κι φυσικά μπερδεμένα όλα.

Τα πράγματα είναι απλά. Ανάλογα το επίπεδο του μαθητή, υπάρχουν και οι αντίστοιχες απαιτήσεις από τους δασκάλους.

Πχ για έναν αρχάριο, και δη για ένα παιδί, ο δάσκαλος πρέπει να έχει βασικές γνώσεις σκι (επιπέδου επαγγελματία μιλάμε, όχι τουρίστα σκιέρ) και πολύ ενισχυμένο το παιδαγωγικό κομμάτι. Ο στόχος είναι να μάθεις στον αρχάριο τα βασικά, αλλά πολύ περισσότερο να αγαπήσει το άθλημα και το βουνό, έτσι ώστε να συνεχίσει.

Όσο ανεβαίνει το επίπεδο αλλάζουν και οι απαιτήσεις από τον δάσκαλο (ή πλέον και προπονητή). Π.χ.η δυνατότητα αποδόμησης του μαθητευόμενου για εντοπισμό λαθών, η μεγαλύτερη εξατομίκευση του μαθήματος κτλ.

Η ιδιότητα του παλιού και καλού αθλητή δεν μου λέει τίποτα, ούτε ένα πτυχίο από οποιοδήποτε σχολή εσωτερικού ή εξωτερικού. Το μόνο που σου δίνουν είναι όλες ή κάποιες τεχνικές γνώσεις και κάποια ή όλα τα διδακτικά εργαλεία.

Από εκεί και πέρα μετράει το πάθος για τη διδασκαλία, που θα έλεγε και ο συντονιστής μας.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

• Like 5

sinox-0.jpeg

Προφανώς κάτι χάνω γιατί δεν βλέπω πουθενά διαφοροποίηση του καθηγητή φυσικής αγωγής με ειδίκευση τη χιονοδρομία -άλλως δάσκαλο σκι- από τον φιλόλογο, τον μαθηματικό ή ακόμα από τον πολιτικό μηχανικό που θα σου κάνει μία μελέτη για το σπίτι που θα έχεις μία ζωή.

Σε αυτό το σημείο νομίζω ότι ο νόμος της αγοράς είναι σωτήριος. Ο καλός (με όποια στοιχεία αυτά το συντελούν πχ γνώση του αντικειμένου, μεταδοτικότητα, σωστή ιεράρχηση και δόμηση της "διδακτέας ύλης") είναι βέβαιο ότι θα γίνει γνωστός και εν τέλη θα κυριαρχήσει. Ο κακός θα δημιουργήσει άσχημες εντυπώσεις στους πελάτες και δεν θα ξαναπατήσουν (δυστυχώς αυτό είναι επικίνδυνο για όλους). Πρόσφατα μία αρχάρια γνωστή είχε κάνει μάθημα με κάποιον και αισθάνθηκε ότι πέταξε 80 ευρώ. Μετά έκανε μάθημα με έναν σωστό και βρήκε την υγειά της. Έτσι είναι αυτά.

Βάσει αυτών που έχω ακούσει κατά καιρούς είμαι βέβαιος πως ένας απόφοιτος ΤΕΦΑΑ που δεν το έχει μεράκι ή συνείδηση ή δεν έχει ένα αθλητικό ή έστω πολύ καλό τουριστικό υπόβαθρο, δεν θα είναι καλός δάσκαλος. Και τελικά η αγορά θα τον αποβάλει.

Ο απόφοιτος της ENSA που έχει σπουδάσει "δάσκαλος σκι" ή ο πρώην αθλητής, ε φυσικά θα ξέρει καλύτερο σκι (δεν είμαι βέβαιος ότι θα έχει μεταδοτικότητα ή ότι δεν θα βαριέται) αλλά αυτό από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα για μένα.

Τι να κάνω πχ τον Alexis Pinturault που θα μου λέει "δεν έχεις ροή, πρέπει να αποκτήσεις ροή" αν δεν εντοπίζει γιατί δεν την έχω και δεν μου κάνει το απαραίτητο break down του τι φταίει, πως με επηρεάζει και πως θα το διορθώσω?

Μ'αυτά και μ'αυτά που γράφονται, σε λίγο ο νέος αναγνώστης θα συμπεράνει ότι δεν έχουμε καλούς δασκάλους σκί στην Ελλάδα και ότι δεν αξίζει να κάνουν μάθημα.

Ένας ταπεινός μαθητής που νιώθει ότι αρκετοί δάσκαλοι, μπορούν να του μάθουν πολλά (στην Ελλάδα πάντα)

• Like 2

Α γειά σου ! wraith !

..απλά θα πρέπει να καταλαβουν πολλοί πως απο κάπου πρέπει να ξεκινήσει ένας θεσμός στην εκπαιδευση, να παραμένει σταθερός, να στηρίζεται και να εξελίσεται. Τι καλύτερο όταν αυτό αφορά τον χωρο ενος πανεπιστημιου χωρις να σημαίνει αυτο πως αποκλείονται τα αντιστοιχα του εξωτερικού ή κάποια πιο λυτής βαθμίδας;;;

Πως βγαίνουν όλοι και χώνουν μπινελίκια προς πασα κατευθυνση για το πανεπιστήμιο όταν οι ίδιοι έχουν σπουδάσει μέσα σε αυτο και πως αποδυκνείεται τελικά απο τον τρόπο που αναπτύσουν την επιχειρηματολογία τους οτι ξέχασαν το δαιμόνιο της σπουδής για το οποίο βρέθηκαν εκει... Αυτά βεβαια παθαίνουμε όλοι αφου ζουμε στην ελληνική αγορα....

περαστηκά μας...

Edited by Χρήστος Μ.
  • Like 1

Καλές κι οι πόρτες και τα freeride και τα σχετικά (και για το προσωπικό μας σκι και για να μπορείς να κάνεις μάθημα σε πιο προχωρημένους μαθητές), αλλά επειδη η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών για μάθημα είναι αρχάριοι, η "διδακτική" είναι ίσως σημαντικότερο πράγμα.

• Like 3

Landesskilehrer, Wiener Skilehrerverband, Österreich
(Ski Instructor International Level 3)

Στο σημείο αυτό να ξαναπώ πως όποιος θυμάται πολύ καλά την Ιστορία του Στέρκου, Κλαουδάτου, κλπ τον παρακαλώ να την γράψει. Δεν θέλω να τη γράψω στο περίπου.

Είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε ENSA ή ένα πολύ υψηλού επιπέδου ΤΕΦΑΑ χιονοδρομίας και δεν την έχουμε λόγω ασυνέχειας της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης με αλλαγή Υπουργών.

• Like 1

Άρα στην Γαλλία η εκπαίδευση στο σκι είναι χαμηλού επιπέδου, γιατί όλοι οι δάσκαλοι σκι που εργάζονται εκεί προέρχονται από την ENSA.

Το πτυχίο είναι το ελάχιστο απαραίτητο προσόν. Από που αποκτήθηκε αποτελεί ένδειξη ποιότητας.

Τα ΤΕΦΑΑ με τον τρόπο εισαγωγής τους σε αυτά δεν αποτελούν καλή ένδειξη ποιότητας.

Edited by herman
  • Like 1