Jump to content
Sign in to follow this  
Koumparos

Επίσκεψη Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Recommended Posts

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι της χιονοδρομίας,

Με μεγάλη χαρά επισκεφθήκαμε τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017, με δική μας πρωτοβουλία, το ΧΚ Παρνασσού, ενόψει της έναρξης λειτουργίας του για τη χιονοδρομική περίοδο 2017-18. Η αρχική μας χαρά, βλέποντας μια σημαντική χιονόπτωση σε εξέλιξη και τον μόχθο των ανθρώπων που δούλευαν για τη συντήρηση των μηχανημάτων, μετριάστηκε στη συνέχεια από την ενημέρωση που λάβαμε. Πράγματι, συναντήσαμε και συνομιλήσαμε, άτυπα και ελεύθερα, με στελέχη και εργαζόμενους του ΧΚ για την προετοιμασία προσωπικού και μηχανημάτων, τη συντήρηση του εξοπλισμού, τη λειτουργία κατάλληλου ιατρείου, και γενικά τις απαραίτητες ενέργειες που θα απέτρεπαν τις ενδεχόμενες δυσλειτουργίες ή την περσινή «υπολειτουργία» του ΧΚΠ. Η εντύπωση που αποκομίσαμε πάντως δεν μας γεμίζει με αισιοδοξία ότι θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υποστελέχωσης του ΧΚΠ με εξειδικευμένο προσωπικό, ότι θα λυθούν τεχνικά προβλήματα που καθυστερούν συχνά την πρόσβαση και τη μεταφορά των επισκεπτών, ούτε ότι θα εφαρμοστεί κάποιο βελτιωμένο σχέδιο λειτουργίας αναβατήρων. Διαφαίνεται μάλιστα ότι η καταστροφική έμπνευση υπολειτουργίας του ΧΚΠ τις καθημερινές θα συνεχιστεί, παρά το αυξημένο αντίτιμο που καλείται να καταβάλει ο χιονοδρόμος!

Κατά τη διαμονή μας στην Αράχωβα συνομιλήσαμε και με εκπροσώπους των ξενοδόχων και άλλων φορέων της περιοχής. Κοινή διαπίστωση η έλλειψη συντονισμού μεταξύ τοπικής κοινωνίας, εμπόρων, ξενοδόχων και του ΧΚΠ. Έχοντας ολοκληρώσει μια χρήσιμη διαδικασία αλληλοενημέρωσης, επί τόπου, από τη «βάση της πυραμίδας» λειτουργίας του ΧΚΠ, αντιλαμβανόμαστε ότι ο ΕΣΤΟΥΧ θα πρέπει άμεσα να μεταφέρει -με νηφαλιότητα και τεκμηρίωση- την καταγραφή των προβλημάτων, τις απόψεις και τις ιδέες του και στην κορυφή της πυραμίδας, στην πολιτική ηγεσία, η οποία δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει πλέον τη χιονοδρομία ως «ένα σπορ της αριστοκρατίας», αλλά ως ένα σημαντικό άθλημα για όλο τον λαό και ένα εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης πολλών ορεινών περιοχών της χώρας μας!

 

 

Ανοίγω αυτό το τόπικ για συζήτηση.

Υπάρχει και φωτογραφικό υλικό. Μόλις επεξεργαστεί, θα το ανεβάσουμε και αυτό.
Edited by Koumparos
  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

α)Το έσοδο που έχει το κράτος από κάθε χιονοδρόμο μόνο από φόρο στα καύσιμα είναι 6 με 9 ευρώ. Μόλις μπορέσουμε να κάνουμε μια δειγματοληψία 2-3 μέρες που θα ανοίξει το ΧΚΠ ακριβώς τι καύσιμο καίνε τα αυτοκίνητα των επισκεπτών θα ξέρουμε επακριβώς.

 

β)Κάθε χρονιά με τα παλιά λιφτ μέσα στη κρίση που το χιονοδρομικό δούλευε "καλά" είχε 1000-1500 χιονοδρόμους καθημερινή και 3000-5000 Σαββατοκύριακα. Πέρσι είχε 300 και 2200 αντίστοιχα (χωρίς να έχω στοιχεία να το τεκμηριώσω 100% για περσι)

 

γ)Αποφασίστε το ύφος και με το ποιους ταυτόχρονα μπορεί να βγει η όποια γραπτή επιστολή μας και στείλτε την αφού φροντίσετε να πάρει όσο δυνατών μεγαλύτερη δημοσιότητα. Έτοιμη είναι. Έχετε ήδη αργήσει σαν Προεδρεία ΣΤΧ 4 χρόνια

 

δ)Υπάρχει ήδη έτοιμη επιστολή για τα υπόλοιπα παρατημένα χιονοδρομικά της Ελλάδας που σαφώς και πρέπει να φύγει άμεσα μαζί και με τον παρατημένο Παρνασσό συνολικά για τη χιονοδρομία.

 

ε) Για τα επικίνδυνα χιονοδρομικά πρέπει άμεσα να προτρέψουμε τους χιονοδρόμους να σταματήσουν να τα επισκέπτονται (κυρίως το Πήλιο, το Μαίναλο σε μικρότερο βαθμό, αλλά και άλλα που δεν έχω προσωπική άποψη). Κατά τη γνώμη μου και ο Παρνασσός είναι εξωφρενικά επικίνδυνο χιονοδρομικό αλλά ευτυχώς και ο Βέρνερ και ο Παπαγεωργίου δουλεύουν ακόμα οπότε δεν είναι τόσο επικίνδυνο (δεν είναι Πήλιο ούτε να προτρέψεις να μην το επισκεφτεί χιονοδρόμος). Η όποια ασφάλεια του Παρνασσού είναι ότι απλά μπορείς να κλείσεις τον Ηρακλη και την Φτερόλλακα αλλά θεωρώ πάρα μα πάρα πολύ πιθανό φέτος να έχει σοβαρά ατυχήματα το χιονοδρομικό, ειδικά αν έχουν ρεπό ο Βέρνερ και ο Παπαγεωργίου. Επίσης γνωρίζω ότι δεν υπάρχει έμπειρο προσωπικό να σε διασώσει ανά χιονοδρόμο πχ ένας έμπειρος και ένας νεος πιστερ για 100 πελάτες αρκεί, τρεις έμπειροι για 5000 δεν αρκούν με τίποτα αλλά αυτό μπορεί απλά να σημαίνει οτι θα περιμένεις ξαπλωμένος 3 ώρες στο χιόνι και ο έμπειρος θα παει στο πιο σοβαρό ατύχημα.

Edited by ΜΙΚ
  • Like 1

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites

είναι τόσο επικίνδυνο (ώστε είναι Πήλιο ούτε να προτρέψεις να μην το επισκεφτεί χιονοδρόμος).

 

Ωστε ειναι;

Ουτε να προτρεψεις να μην;

 

 

 

Μου τοχε πει ο χαμομηλιας

<Εκει που μ@λ@κιζεσαι στην φτερο να δουμε ποιος θα σε κατεβασει>


<p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ξαναδιάβασέ το συγνώμη.

 

Πράγματι το να χτυπήσει κάποιος στον Παρνασσό σε δύσκολο σημείο πια μπορεί και να έχει τραγικά αποτελέσματα ειδικά αν υπάρχουν ρεπό. Αν και αυτό δε με απασχολεί τόσο, θα σε κρατήσουμε ζεστό, θα γελάσουμε πολύ που θα σου φέρνουμε τσάγια, σοκολάτες και κάνα ουσικάκι όλο το βράδυ και το πιο πιθανό είναι να επιζήσεις. Όλα αυτά αν δεν είσαι μόνος σου, μόνος σου κλαίμε.

 

Άλλα πρέπει να μας απασχολούν πιο πολύ πχ εν γνώση μας χιονοδρόμοι υπό σαφέστατη επήρεια ουσιών και αλκοόλ να συνεχίζουν αμέριμνοι το σκι/snbrd τους, χιονοδρόμοι χωρίς ίχνος ελέγου των σκι/snbrd τους να πηγαίνουν μόνιμα ταχύτατα και χιονοδρόμοι να πηγαίνουν ταχύτατα μέχρι την ουρά του λιφτ και να σταματάν τελευταία στιγμή και και και

 

Γενικά έχουμε ένα χιονοδρομικό με πεδίο που δεν μπορεί να το υποστηρίξει ολόκληρο ούτε σε επίπεδο ελέγχου πιστών, ούτε σε επίπεδο ελέγχου χιονοστιβάδας ούτε σε επίπεδο διάσωσης.

 

Ελπίζω όσοι γελάνε με τις χιονοστιβάδες στην Ελλάδα με τη φράση "έλα μωρέ δεν έχει χιονοστιβάδες στην Ελλάδα" να συνεχίζουν να γελάνε μιας και θα σημαίνει ότι είμαστε για ακόμα μια χρονιά τυχεροί ή/και με κλειστά λιφτ ώστε να μην έχουμε περιστατικά.

Edited by ΜΙΚ

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πιστεύω ότι πολλά λειτουργικά προβλήματα θα λυθούν αν απλά και μόνο ζητήσουμε απλά και μόνο περισσότερη διαφάνεια.

 

Ξεκινώντας από τους ισολογισμούς, το οργανόγραμμα, στατιστικά για τις επισκέψεις, το πλάνο λειτουργίας κοκ. Και αργότερα τα μελλοντικά σχέδια.

 

Έτσι, ο διάλογος θα έχει πραγματική ουσία. Θα μπορούμε κι εμείς να προτείνουμε και να διεκδικούμε το καλύτερο.

 

Είτε σαν απλοί καταναλωτές, είτε σαν σύλλογος, είτε σαν πολίτες, είμαστε άμεσα ενδιαφερόμενοι και συμμετέχοντες (stakeholders).


sinox-0.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γιώργο (Κουμπάρε) ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Το γράφω εδώ γιατί δεν μου πάει το χέρι να σου κάνω like με τα θέματα που αναφέρεις.

 

Ωστόσο, προτείνω να χαρούμε για τα θετικά (χιονίζει! + κάποια προετοιμασία γίνεται), να προβούμε φυσικά ως σύλλογος στις επιστολές και στις όποιες παρεμβάσεις στις Αρχές είναι εφικτές αλλά να έχουμε και στο μυαλό μας ότι στις παρούσες συνθήκες η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε δύσκολη θέση και όλα δουλεύουν υπό το πρίσμα της οικονομίας και των περιορισμένων budgets. (νοσοκομεία, σχολεία, εφορίες, κλπ, κλπ...κι ακόμη κι ο ιδιωτικός τομέας, πχ Τράπεζες που γνωρίζω καλά όλο μειώνεται το προσωπικό κι οι εργασίες αυξάνονται!)

 

Κι εδώ που τα λέμε, μακάρι να συνέβαινε αυτό με γνώμονα το καλό της χώρας και οι πόροι που υπάρχουν, επιτέλους να αξιοποιηθούν πιό ορθολογικά και αποτελεσματικά. (Κι όχι αλλού να γίνονται σπατάλες και βολέματα και προσλήψεις για να βολευτούν κάποιοι..).

 

Επί του θέματος, δύο προτάσεις:

 

1) Να εμπλέξουμε πρόσωπα από Κυβέρνηση κι αντιπολίτευση όπως και όδο είναι δυνατόν, ανθρώπους-παράγοντες των τοπικών κοινωνιών γιατί αυτοί γνωρίζουν συνολικά την εικόνα και μπορούν να "κυνηγήσουν" τα θέματα. Καταλαβαίνετε ότι η ψυχαγωγία του χιονοδρόμου είναι δευτερεύον. Το πρωτεύον είναι η ασφάλεια και τα έσοδα για την τοπική κοινωνία.

 

2) Όπου δεν φτάνουν τα χρήματα του κράτους, καλούμε τους σπόνσορες! Πρέπει να βρεθούν (κι ίσως ο σύλλογος μπορεί να βοηθήσει σε αυτό) επιχειρηματίες που να έχουν όφελος να έχουν κάποιου είδους παρουσίας στον Παρνασσό (κι όπου) με αντάλλαγμα πχ να καλύπτουν τη μισθοδοσία έξτρα προσωπικού, πιστέρ, κλπ..


Ανεμομαζώματα - διαβολοσκορπίσματα.........

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wraith κομενα τα stakeholder γιατι θα σε ακουσουν στην εταδ και θα αρχισουν να πουλανε μετοχες υποχρεωτικα μαζι με το πασο.

Και θα παρουν μια στεναχωρια στην αραχωβα που τοσα χρονια προσπαθουν να δωσουν λεφτα στο χιονοδρομικο και δεν τους αφηνουν....

Ο Μιχαλης εχει δικιο.

Ειναι πιο πιθανο να πας απο μ@λ@κ@ στις πιστες παρα απο μ@λ@κια στις πλαγιες.

Δυστυχως η αστυνομευση ειδικα στα κελαρια...πασχει.

Ασε που ειναι δυσκολο.

Οι πιστες ειναι δρομος χωρις οριο ταχυτητας με μασκαρεμενους οδηγους. Ευτυχως που ειμαστε λαος πολιτισμενος στους δρομους...

  • Like 1

<p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μη ξεχασετε να παρετε ετησια!!!!!!!! :shuriken:

  • Like 1

Αν δεν σας κανει κοπο, δειτε την φωτο στο Avatar και πειτε μου τι πρεπει να κανω για να βελτιωσω το στυλ μου......

'Εχω προλάβει ανοιχτη τη Σαχάρα. Θα Σεβεστε!

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τι εγεινε; δεν τελειωσε η επεξεργασια;

Κοντευει να τελειωσει το 2017.


<p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μη βιάζεσαι. Τα προηγούμενα ΔΣ του ΕΣΤΧ από την στιγμή που έκανα μια πρόταση ή λάμβαναν απόφαση να φύγει μια επιστολή ή να γίνει μια δράση ήθελε από 5 μήνες μέχρι 7 χρόνια. Αυτό το ΔΣ ήδη πάει ταχύτατα. Πάντως η αλήθεια είναι ότι θα είναι ντροπή για τον Σύλλογο να μην υπάρχει ένα δημοσιεύμένο κείμενο πριν αρχίσει η σεζόν.

  • Like 2

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

αντιλαμβανόμαστε ότι ο ΕΣΤΟΥΧ θα πρέπει άμεσα να μεταφέρει -με νηφαλιότητα και τεκμηρίωση- την καταγραφή των προβλημάτων, τις απόψεις και τις ιδέες του και στην κορυφή της πυραμίδας, στην πολιτική ηγεσία, η οποία δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει πλέον τη χιονοδρομία ως «ένα σπορ της αριστοκρατίας», αλλά ως ένα σημαντικό άθλημα για όλο τον λαό και ένα εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης πολλών ορεινών περιοχών της χώρας μας!

 

Tί έγινε ΕΣΤΟΥΧ τα μετέφερες με νηφαλιότητα και τεκμηρίωση ή για ακόμα ένα χειμώνα θα σε ρωτάνε "τί έκανες ΕΣΤΟΥΧ" και θα απαντάς "τίποτα"?

 

Αν θέλετε και φρέσκα νέα, η νέα διεύθυνση δήλωσε ρητά ότι δεν θα αλλάξει τίποτα σημαντικό, κλειστό το 75% καθημερινές και όλα τα συρόμενα χαλασμένα.

Edited by ΜΙΚ
  • Like 1

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και ο περικλης;

 

Δυστυχως αυτα ειναι τα αποτελεσματα του εκσυγχρονισμου.

Η επιλογη (μικρομεγαλισμος) να εχει δυο ισοδυναμες εισοδους το χιονοδρομικο(φτερο-κελαρια) οδηγησε σε υπερεπενδυση και στις δυο εισοδους σε υποδομες και φυσικα την απαιτηση συνδεσης και για μη χιονοδρομους. Αυτο σε συνδιασμο με την εγκληματικη, αν θες απο οικονομικης και μονο σκοπιας, να πανε επισκεπτες και σχολες στον προφητη ηλια δημιουργησε υποδομες και απαιτησεις λειτουργιας που το χιονοδρομικο στον αιωνα τον απαντα δεν μπορει να στηριξει.

 

Προταση

Δεδομενου οτι η λειτουργια του χιονοδρομικου καθημερινες με κλειστα τα βασικα χιονοδρομικα λιφτ θα οδηγησει σε καθετη πτωση εσοδων λογω μη προσελευσης να αυξηθει το πασο στην διπλασια τιμη για καθημερινες με λειτουργια αναλογη των σ/κ.

Το ξερω οτι φαινεται παραξενο αλλα πιστευω οτι το μετρο τελικα θα εχει αποτελεσμα.

Φυσικα εκπτωσεις για αριθμο προσελευσεων παντα μπορουν να δωθουν

 

Δηλαδη μια μοναδα σ/κ-γιορτες, 2 μοναδες για καθηνερινη με πληρη λειτουργια.


<p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Με το κόστος να απορροφάται από τα ξενοδοχεία

ποτε και τιποτα δεν απορροφάται ,ολα μπαίνουν στο κοστος .

το μονο που δεν μειωνεται ειναι το κέρδος ,οποιαδήποτε μείωση εχει να κανει με την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσίών.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ποτε και τιποτα δεν απορροφάται ,ολα μπαίνουν στο κοστος .

το μονο που δεν μειωνεται ειναι το κέρδος ,οποιαδήποτε μείωση εχει να κανει με την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσίών.

Δεν μιλάμε για μείωση κέρδους αλά για μείωση ζημιάς ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το τι και πως οποιος βαζει τα μπικικινια ας το αποφασισει.

Ας μας πει η εταδ με ποια τιμη στο πασο ανοιγει ολα καθημερινες.

Διοτι αν ουτως ή αλλως δεν βγαινει και θελει ακομα να το εχει ανοιχτο, ποιος ο λογος να χρεωνει;

Ας πει με 100 ευρω πχ. Και μετα ας δουμε αν υπαρχει καποιος που μπορει να προτεινει κατι αλλο που να μην το εχει τοσο.


<p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...