Jump to content
PanosDrivas

Χ.κ. Παρνασσού 2018-19

Recommended Posts

Το χιονοδρομικό βγάζει επίπεδο επικινδυνοτητας. Οφείλεις να το σεβαστείς. Τι σημαίνει άλλοι εμπειρότεροι από εμένα λένε το α ή το β? Έκαναν ανάλυση επιτόπου με τους ενδεδειγμενους τρόπους? Ας βγάλουν ανακοίνωση και να πάρουν την ευθύνη. Ούτε είναι λογική αυτή του να λέτε όλο 4 λένε και κινδυνεύουμε να μην τους ακούσουμε και να γίνει το κακό. Να τους ακούσετε για να μην γίνει το κακό. Τι λογικής είναι αυτή η τοποθέτηση δηλαδή εάν κάτι επαναλαμβάνεται να μην του δίνω σημασία. Κάποιος που δεν έχει ευθύνη μπορεί να λέει οτιδήποτε

Edited by yannisnm
  • Like 4

Σήμερα Βάκχος (μέχρι τέλος) και Ηρακλής (μέχρι όσο άντεξε) ήταν ηρωϊκά ανοιχτοί.

Με γεια μας φέτος ο Οδυσσέας.

Sent from my SM-G903F using Tapatalk

• Like 1

Landesskilehrer, Wiener Skilehrerverband, Österreich
(Ski Instructor International Level 3)

Τι μου εκατσε την παρασκευη ... 2 αυτοκινητα - 3 ατομα - 9με4 non stop απεραστα
μονος πηγα γεματος γυρισα Το να μην εχεις το αγχος να τελειωσουν οι καθαρες γραμμες ειναι ολα τα λεφτα.....
Μου εκανε μεγαλη εντυπωση που δεν ειχε περισσοτερο κοσμο και ειχαν μεινει ολοι στα κελαρια τι να πω.....

To videaki ειναι λιγο μεγαλο δεν χορταινα τα πλανα ..

https://youtu.be/umsKGndAmmA

• Like 6

Αν το 4/5 ειναι..... υπαρκτο τοτε καλα κανει το χιονοδρομικο και κρατα ΟΛΗ την φτερολακα κλειστη.

Κανονικα θα επρεπε και οι πιστες της αφροδιτης να ειναι κλειστες και ο ηρακλης και ο βακχος να δινονται με το μισο τους πεδιο.

Προφανως ο πολυς κοσμος αγνοει τι θα πει γενικο 4/5.

Αλλοιως θα πηγαινε για σκι εχωντας κανει διαθηκη.

Φυσικα και δεν ειναι ετσι.

Το θεμα ειναι οταν θα ειναι ετσι πχ την παρασκευη συμφωνα με τις προβλεψεις ποιος θα πιστεψει το 4/5 ή και το 5/5 ακομα.

Κανεις γιατι εχει ξεφτυλιστει η προειδοποιηση.

Το θεμα καταντα ακαδημαικο ως γραφικο.

Εγω στους δικους μου ανθρωπους εχω καταντησει να βγαζω δελτιο δικο μου.

Και αυτο ειναι μεγιστη καταντια των χιονοδρομικων μας.

• Like 2

<p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα.....

Δεν είναι σωστή η λαική γραμμή , περι αμφισβήτησης των πορισμάτων του κέντρου - βασικά είναι και ανεύθυνη.

Τι θα πει "Εμπειρότερος" ή "Εμπειρος" ...καλά, τραγικό έτσι;

• Like 1

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

Συγγνωμη αλλα ποιο....πορισμα;

Ειδες εσυ κανενα πορισμα;

Ειδε κανεις κανενα πορισμα;

Υπαρχει εδω και 20 μερες μια γενικη προειδοποιηση 4/5 που ειναι παγκοσμια.... πρωτοτυπια.

• Like 1

Άστο να είναι....Ποιος είσαι εσύ ή εγώ που θα αποτρέψουμε ή θα επιτρέψουμε με την "εμπειρία" μας να πάει κάποιος στο βουνό που το κέντρο ΔΕΝ το επιτρέπει.

Καλά...

Edited by Χρήστος Μ.
  • Like 1

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

Συγγνωμη παλι το κεντρο πουλαει αυτο το προιον.

Απλα δεν θελει ναχει ευθηνες για τιποτα.

Εμενα μπροστα σε αυτη την ξενδιατροπια μου σηκωνεται η τριχα.

Πιθανα να ειμαι ευαισθητος και παλαιομοδιτης.

Σημερα με 4/5 εδινε την συνδεση οδυσσεα με φτερο ανοιχτη.

Ασχετως που ηταν κλειστη η φτερο....

Οποιως εχει περασει απο τις κεραίες ξερει......

Δεν ειναι αστειο εκει αν πραγματικα ειναι 4/5.

Πρωτιστως για το ρατρακ.

Το κεντρο δεν ξερει που πανε τα τεσσερα.

Τι μονο που ξερει ειναι να κοβει εισητηρια.

Εγω νιωθω οτι πρεπει οσοι πανε να κανουν σκι να το ξερουν.

Οχι για το οταν δεν ειναι 4/5

ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

αλλα για την ημερα που πραγματικα θα ειναι.

• Like 1

Συγγνώμη αλλα να ρωτήσω κάτι: κάνει το χιονοδρομικό τις απαραίτητες τομές σε διαφορετικά σημεία/προσανατολισμους του βουνού ώστε να έχει συνολική εικόνα για όλο πεδίο, κάθε μέρα πριν βγάλει το 4/5 ;

Αν το κάνει (και δεν το ανακοινώνει, που θα ήταν και εξαιρετική επικοινωνιακή πρακτική ως προς το να ενδυναμώσει και την αξιοπιστία του) τότε πάω πάσο.

Το κάνει;

Παίρνω σαν παράδειγμα το απότομο του Βάκχου (όπως γράφτηκε και παραπάνω) που είναι ανοιχτό όλες τις μέρες του γενικού 4/5 στον βουνό. Είναι αυτό σεβασμός προς την ασφάλεια των χιονοδρόμων;

Edited by Al_Foutzin
  • Like 3

Skiing is a dance, and the mountain always leads.

Πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα του προηγμένου κόσμου στην οποία χιονοδρομικό δίνει συνέχεια λάθος επίπεδο κινδύνου και υπάρχουν φωνές που κατακρίνουν όσους το επισημαίνουν και όχι το χιονοδρομικό.

Άραγε γιατί εφευρέθηκε αυτό το εργαλείο ασφάλειας? Ώστε την μέρα που δεν έχει κίνδυνο να απολαύσεις το βουνό και την μέρα που έχει να είσαι πολύ προσεκτικός. Αν όλες οι μέρες είναι το ίδιο επικίνδυνες σαν level για μια σεζόν ενώ δεν είναι, δεν καταλαβαίνουμε ότι θα οδηγήσει σε ατύχημα?

Φέτος δεν έχει ελέγξει ποτέ κανένας το επίπεδο κινδύνου με τομή από το χιονοδρομικό. Ποτέ. Δεν έχουν ούτε τον εξοπλισμό ούτε τις γνώσεις. Στην τύχη πάμε.

• Like 7

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Και ομως ο hellbent ζει....

Την παρασκευη με 4/5.

Διαγωνια πανω απο το δρομακι της 7, ανεβασμα κατω απο το γνωστο φρυδι για να βγουνε δενδρα οπου στηριζουν την σανιδα για να κατσουν....

4/5

Ψευταραδες...

Εφυγα απο τον ηρακλη τραβερσαρα ψηλα με 4/5 , επεσα σαχαρα με 4/5 και εφτασα φτερο με 4/5 να την βρω οργωμενη απο 3 ατομα...

Τρεμω στην συνειδητοποιηση οτι βγαζουν την προειδοποιηση στα κουτουρου απο το γραφειο.

• Like 4

Αύριο αξίζει το ρίσκο με τα συννεφάκια ή δεν θα βλέπουμε την μύτη μας όπως την περασμένη δευτέρα;;;

• Like 1

Αύριο αξίζει το ρίσκο με τα συννεφάκια ή δεν θα βλέπουμε την μύτη μας όπως την περασμένη δευτέρα;;;

καλά όλα ,αλλά την μύτη μας γιατί να την βλέπουμε

Γιατί αν δεν την βλέπουμε συνονόματε θα την χτυπήσουμε ή θα χτυπησουμε την μύτη κανενός άλλου και είναι κρίμα...

• Like 1

Το οτι καποιος πηγε σε επικυνδυνο πεδιο και δεν πεθανε , δεν ειναι αποδειξη πως το πεδιο δεν ειναι επικίνδυνο. Αν θελετε ΜΙΚ και vro , να παιξουμε μια ρωσσική ρουλετα . Δοκίμασε πρωτος και αν δεν πεθανεις ,μετα διαβεβαιωσε μας πως ειναι ενα ασφαλες παιχνιδι.

Ναι ,εχετε δικιο πως κακως το ΧΚΠ χρησιμοποιει ενα επιστημονικο εργαλειο για να αποσεισει τις ευθύνες του σε περιπτωση ατυχηματος (εγω σας τα ελεγα θα πουν) και να δικαιολογει τη μη συνολικη λειτουργια , οταν δεν μπορει να την υποστηρίξει.

Το οτι καποιος πηγε και δεν επαθε τιποτα ομως , δεν ειναι αποδειξη πως ηταν ασφαλες να παει .

Ας προσεχουμε τα λογια μας . Κάνουμε αναλογη ζημια με το ΧΚΠ οταν χρησιμοποιουμε με ελαφροτητα ενα σοβαρο εργαλειο.

Και οπως πολυ σωστα με προλαβε ο AlFoutzin , πως ακριβως και ποιός και με ποια πιστοποιηση και με ποια διαδικασια κανει την προγνωση κινδυνου χιονοστιβαδων και την διαβαθμιση του στο ΧΚΠ ?

Απ οσο βλεπουμε στα εξωτερικα , οι προγνωσεις , ειτε εκδιδονται απο χιονοδρομικα, ειτε απο κεντρα προγνωσης , με ευρυτερη περιοχη ευθύνης, βασιζονται πανω σε τεραστια δουλεια και οχι σε προαισθησεις , εικασιες και ονειρα.

Θα πιστευε ο καλοπιστος πελατης - χρηστης, πως οι ανακοινωσεις βαθμου κινδυνου χιονοστιβαδων του ΧΚΠ βγαινουν μετα απο :

Επιτοπιες παρατηρησεις και καταγραφες , χιονοπτωσης, βροχόπτωσης,συσωρευσης , ανεμων , τομων και αναλυσεων της συστασης των στρωματων κλπ.

Τηρησης αρχειου με τα δεδομενα αυτα καθως και καταγραφης ολων των χιονοστιβαδων και συσχετισμου τους με τα παραπανω δεδομενα, ωστε να υπαρχει μια βαση πανω στην οποια να μπορουν να στηριχτουν προβλεψεις

Πως θα υπηρχε ενας εκπαιδευμενος - πιστοποιημενος ανθρωπος ,η ομαδα επιφορτισμενος με αυτα τα καθηκοντα .

Που θα εξεδιδε οχι μονο ενα ξερο βαθμο επικυνδυνοτητας , αλλα και ενα δελτιο με συγκεκριμενες οδηγιες σε σχεση με τις πλαγιες και με τις ωρες της ημερας.

Εφοσον δεν υπαρχει αυτη η υποδομη και δυνατοτητα , καλο ειναι το ΧΚΠ να περιορίζεται σε πιο γενικες προειδοποιήσεις. Μην βγαινετε εκτος θα σας φαει η μαρμάγκα.

Edited by Captain Powder
  • Like 14

Τουλαχιστον εγω παω και ζω, για

τον μικ δεν μπορω να μιλησω.

Ο αλλος που βγαζει απο το γραφειο την ανακοινωση ειναι το ιδιο με μενα;

Ο δολοφονος και το θυμα ειναι ηθικα και επι της ουσιας το ιδιο και το αυτο;

Ποιον κοροιδευω εγω και ποιον το χιονοδρομικο;

Ποιο ειναι το κερδος το δικο μου και ποιο του χιονοδρομικου;

Για να σοβαρευτουμε λιγο.

Ο Μιχαλης ειπε δεν κανουν κανενα προφιλ.

Εγω προκαλεσα τα καλαβρυτα να δημοσιευσουν προφιλ αλλοιως ειναι ψευτες. Φυσικα και δεν ελαβα απαντηση.

Τι αλλο θελετε για να μην λερωσετε τα χερακια σας;;;;;;;;

Ειναι πραγματικα καταντια να τα ακουμε ολοι οσοι λεμε οτι δεν κανουν τιποτα αλλο παρα να χωνουν το κεφαλι τους στο χιονι.

Και τα δυο χιονοδρομικα ειναι υποχρεωμενα απο τον νομο να προφυλασουν τους πελατες τους και να προσφερουν ασφαλη χιονοδρομια εντος των οριων τους.

Η συζητηση δεν αφορα αυτη την τυπικη και ουσιαστικη υποχρεωση τους.

Αφορα την χρησιμοποιηση ενος εργαλειου προβλεψης για εκφοβισμο της πελατειας τους που παραπονιουνται για την μη λειτουργια αναβατηρων, πιστών και χιονοδρομικων διαδρομων. Ακομα και οδικων διαδρομων.

Επισης στα καλαβρυτα και πιθανα στο φαλακρο το θεμα εχει να κανει και με πιθανες ευθηνες που εχει η διοικηση σε σχεση με ατυχεις επιλογες της.

Παραπροιον αυτης της μεθοδευσης (που ειναι σχεδιασμενη) ειναι η αχρηστευση του εργαλειου με οτι αυτο συνεπαγεται.

Edited by vro
  • Like 2

Το οτι καποιος πηγε σε επικυνδυνο πεδιο και δεν πεθανε , δεν ειναι αποδειξη πως το πεδιο δεν ειναι επικίνδυνο. Αν θελετε ΜΙΚ και vro , να παιξουμε μια ρωσσική ρουλετα . Δοκίμασε πρωτος και αν δεν πεθανεις ,μετα διαβεβαιωσε μας πως ειναι ενα ασφαλες παιχνιδι.

Ναι ,εχετε δικιο πως κακως το ΧΚΠ χρησιμοποιει ενα επιστημονικο εργαλειο για να αποσεισει τις ευθύνες του σε περιπτωση ατυχηματος (εγω σας τα ελεγα θα πουν) και να δικαιολογει τη μη συνολικη λειτουργια , οταν δεν μπορει να την υποστηρίξει.

Το οτι καποιος πηγε και δεν επαθε τιποτα ομως , δεν ειναι αποδειξη πως ηταν ασφαλες να παει .

Ας προσεχουμε τα λογια μας . Κάνουμε αναλογη ζημια με το ΧΚΠ οταν χρησιμοποιουμε με ελαφροτητα ενα σοβαρο εργαλειο.

Και οπως πολυ σωστα με προλαβε ο AlFoutzin , πως ακριβως και ποιός και με ποια πιστοποιηση και με ποια διαδικασια κανει την προγνωση κινδυνου χιονοστιβαδων και την διαβαθμιση του στο ΧΚΠ ?

Απ οσο βλεπουμε στα εξωτερικα , οι προγνωσεις , ειτε εκδιδονται απο χιονοδρομικα, ειτε απο κεντρα προγνωσης , με ευρυτερη περιοχη ευθύνης, βασιζονται πανω σε τεραστια δουλεια και οχι σε προαισθησεις , εικασιες και ονειρα.

Θα πιστευε ο καλοπιστος πελατης - χρηστης, πως οι ανακοινωσεις βαθμου κινδυνου χιονοστιβαδων του ΧΚΠ βγαινουν μετα απο :

Επιτοπιες παρατηρησεις και καταγραφες , χιονοπτωσης, βροχόπτωσης,συσωρευσης , ανεμων , τομων και αναλυσεων της συστασης των στρωματων κλπ.

Τηρησης αρχειου με τα δεδομενα αυτα καθως και καταγραφης ολων των χιονοστιβαδων και συσχετισμου τους με τα παραπανω δεδομενα, ωστε να υπαρχει μια βαση πανω στην οποια να μπορουν να στηριχτουν προβλεψεις

Πως θα υπηρχε ενας εκπαιδευμενος - πιστοποιημενος ανθρωπος ,η ομαδα επιφορτισμενος με αυτα τα καθηκοντα .

Που θα εξεδιδε οχι μονο ενα ξερο βαθμο επικυνδυνοτητας , αλλα και ενα δελτιο με συγκεκριμενες οδηγιες σε σχεση με τις πλαγιες και με τις ωρες της ημερας.

Εφοσον δεν υπαρχει αυτη η υποδομη και δυνατοτητα , καλο ειναι το ΧΚΠ να περιορίζεται σε πιο γενικες προειδοποιήσεις. Μην βγαινετε εκτος θα σας φαει η μαρμάγκα.

Καπετανιο μου αυτο που αντιλαμβανόμαστε ολοι νομιζω ειναι η έλλειψη πορων (οχι κατ'αναγκη χρηματικών) για τη σωστη και ασφαλη λειτουργία, συμπεριλαμβανομένου φυσικα της αξιολόγησης κινδύνου χιονοστιβάδων.

Η έλλειψη αυτη προφανως καλύπτεται κουτοπονηρα (δεν τους παίρνει να το παραδεχτουν) απο το 4/5 (δυστυχώς δεν συμβαινει μονο στο ΧΚΠ) για να εξακολουθούν να χρεώνουν 30αρια η 2 ποντους.

Όπως επισημαίνεται πολλάκις, αυτο ειναι άκρως επικίνδυνο και νομιζω οτι σε αυτο συμφωνουμε ολοι.

Στάλθηκε από το SM-G920F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

• Like 2

Οταν δεν πουλας απλα το χιονι του θεου αλλα το χιονοδρομικο τιυ ανθρωπου.

Δειτε πως διαφημιζουν οτι εδω ξορκιζουν.

• Like 7

θα πρέπει να μας ενδιαφέρει , προς το παρόν, οτι το κέντρο υπολειτουργούσε σε σχέση με την τιμή της κάρτας.

Τις χιονοστιβάδες, τα εκτός πεδίου εγχειρήματα με μια κάμερα στο κεφάλι, τις αερολογίες για την εμπειρία και λοιπους "γέροντες" αποφάσισαν μόνοι τους να πάνε εκτός και άλλα εγωκεντρικά , καλύτερα να τα αφήσουμε απέξω για ευνόητους λόγους.

Άλλο πράγμα που δεν μπορεί το κέντρο ή η διοίκηση να δώσει τουριστικά το βουνό όπως πρέπει και άλλο πράγμα το οτι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν με μέτρο την επικινδυνότητα - στην δεύτερη περίπτωση το εκτός πεδίου είναι μονιμως απαγορευτικό - ουτως η άλλως η ευθύνη της απόφασης δεν βαραίνει το κέντρο , αλλα τον ίδιο τον χιονοδρόμο.

Οι χιονοστιβάδες που πρέπει να αφορούν το κέντρο έιναι αυτές που επηρεάζουν τα εντός πεδίου - και απο την στιγμή που δεν μπορεί κάτι να μετρηθεί η να αξιολογηθεί θα παραμείνει κλειστό και τέλος.

....ο νεκρός στο βουνό δεν αργεί , κουφια η ώρα, ουτε κάν πέρα από τα 5 μέτρα. Ενα φρύδι να πέσει επάνω σου και να σε πλακώσει τελείωσες. Είναι μεγάλη αναευθυνότητα αυτο που κάνετε.

• Like 6

Ειναι εντελως ανευθηνη η SAP.

Φτιαχνει ενα διαφημιστικο για το χιονοδρομικο.

Και τι βαζει στην αρχη και στο τελος;;;;;;;

Χιονοστοιβαδες και διασωσεις απο καμπινες.

Γιατι;

Γιατι το μηνυμα ειναι οτι

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Ξερουμε την δουλεια μας και μαζι μας θα περασετε καλα και με ασφαλεια. Ας εχει και ουρες.

Και βαζουνε τον πιστερ, διπλα απο την επισημη χιονοδρομικη διαδρομη ΕΚΤΟΣ, να κανει τομη και να δειχνει σε μικρα παιδακια την νιφαδα και τα στρωματα.

Γιατι ο επαγγελματιας δεν λεει 4/5 και βοηθα παναγια.....

Edited by vro
  • Like 3

Captain το ότι ανεξάρτητοι άνθρωποι πήγαν και έκαναν τομή που έδειξε ελάχιστο κίνδυνο, ενώ το χιονοδρομικό δεν έχει κάνει καμία τέτοια τομή και ταυτόχρονα τολμάει να γράφει 4/5 είναι έγκλημα.

Αν δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι μια μέρα με πραγματικό 4 κινδυνεύουμε κάποιος να μην του δώσει σημασία πρέπει να το σκεφτούμε λίγο καλύτερα γιατί θα συμβεί με μαθηματική ακρίβεια.

Θα μπορούσε να γράφει "δεν έχει ελεγχθεί ο κίνδυνος" τίμιο, σαφές κατανοητό. Αλλά να το ξέρω από την αρχή της σεζόν ότι δεν θα ελεγχθεί ποτέ ο κίνδυνος.

θα πρέπει να μας ενδιαφέρει , προς το παρόν, οτι το κέντρο υπολειτουργούσε σε σχέση με την τιμή της κάρτας.

Τις χιονοστιβάδες, τα εκτός πεδίου εγχειρήματα με μια κάμερα στο κεφάλι, τις αερολογίες για την εμπειρία και λοιπους "γέροντες" αποφάσισαν μόνοι τους να πάνε εκτός και άλλα εγωκεντρικά , καλύτερα να τα αφήσουμε απέξω για ευνόητους λόγους.

Άλλο πράγμα που δεν μπορεί το κέντρο ή η διοίκηση να δώσει τουριστικά το βουνό όπως πρέπει και άλλο πράγμα το οτι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν με μέτρο την επικινδυνότητα - στην δεύτερη περίπτωση το εκτός πεδίου είναι μονιμως απαγορευτικό - ουτως η άλλως η ευθύνη της απόφασης δεν βαραίνει το κέντρο , αλλα τον ίδιο τον χιονοδρόμο.

Οι χιονοστιβάδες που πρέπει να αφορούν το κέντρο έιναι αυτές που επηρεάζουν τα εντός πεδίου - και απο την στιγμή που δεν μπορεί κάτι να μετρηθεί η να αξιολογηθεί θα παραμείνει κλειστό και τέλος.

....ο νεκρός στο βουνό δεν αργεί , κουφια η ώρα, ουτε κάν πέρα από τα 5 μέτρα. Ενα φρύδι να πέσει επάνω σου και να σε πλακώσει τελείωσες. Είναι μεγάλη αναευθυνότητα αυτο που κάνετε.

Χρήστο πολύ σωστά αυτά που λες αλλά δυστυχώς για σένα ο χάρτης του χιονοδρομικού και οι πληροφορίες που είχαμε όταν αγοράσαμε την κάρτα είναι άλλες. Αν υπήρχε μια ανακοίνωση από 10 Δεκεμβρίου που να έλεγε "η περιφερειακή, η Σαχάρα, ο Τυρίας, ο Διας, η Καλλιόπη και όλες οι εκτός πίστας διαδρομές του κέντρου θα είναι κλειστές όλο τον χειμώνα και το χιονοδρομικό δεν έχει καμία ευθύνη για αυτές ενώ η πρόσβαση σε χιονοδρομους που έχουν χρησιμοποιήσει τους αναβατήρες απαγορεύεται" θα συμφωνούσα απόλυτα μαζί σου.

Μπορείς να δεις παντού ότι δεν ισχύει αυτό, όπως και μπορείς να καταλάβεις ότι για εμένα έτσι δεν θα άξιζε πάνω από 15 ευρώ η μέρα σε τέτοιο χιονοδρομικό και νομίζω ότι οι μισοί χιονοδρόμοι που ξέρω θα μείωναν τις επισκέψεις τους στο μισό σε τέτοια περίπτωση.

Το κέντρο μόνιμα υπολειτουργεί σε σχέση με την κάρτα και αυτό είναι επίσης κάτι που το φωνάζουμε συνέχεια.

Είναι σαν να λέμε ότι τα Καλάβρυτα λένε θα είναι κλειστές και απαγορεύεται σε όλες τις εκός πίστας διαδρομές της Στύγας και της Άγκυρας. Το κάνουν?

Επίσης και τα δύο χιονοδρομικά έπρεπε να μας πουν από 10 Δεκέμβρη ότι λόγω αδυναμίας ελέγχου των χιονοστιβάδων και τεχνητής πρόκλησής τους οι περιοχές της Φτερόλακας και της Στύγας και της Άγκυρας είναι πιθανό να μένουν κλειστές για μέρες παρόλο που ο καιρός επιτρέπει να ανοίξουν.

Φυσικά μπορούμε να μάθουμε από το εξωτερικό και να δούμε για όλα τα χιονοδρομικά του κόσμου τι κάνουν. Πάντως σίγουρα κανένα χιονοδρομικό του κόσμου δεν κάνει αυτό που κάνουν τα Ελληνικά 4/5 κλειστό αντίο για ένα μήνα.

Σε κάθε περίπτωση διαφωνώ ριζικά μαζί σου, το μαγικό/πραγματικό/αυτό που θέλω να κάνω σκι είναι μόνο το εκτός το εκτός πίστας, η πίστα είναι ένα υπέροχο σπορ όταν δεν έχει εκτός. Παγκοσμίως συμφωνεί μαζί μια μεγάλη μάζα χιονοδρόμων. Σεβαστή η άποψή σου αλλά σεβαστή και η δικιά μας.

Αν μου το πούνε από την αρχή της σεζόν ότι σε τέτοιο χιονοδρομικό έχω να αγοράσω κάρτα, χωρίς καθόλου εκτός πίστας, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Δεν μου το είπαν. Το αντίθετο μάλιστα και ο Παρνασσός και τα Καλάβρυτα σε όλες τις πληροφορίες τους πουδροτόινγκ υπόσχονται.

Edited by ΜΙΚ
  • Like 6

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Εκτιμώ ότι το ανελαστικό 30άρι (και οι διπλές μονάδες που συνεχίζουν τις αργίες) με λιγότερα από τα μισά λιφτ ανοιχτά οφείλεται στην έλλειψη ανταγωνισμού μετά τη φετινή ζημιά στα Καλάβρυτα. Άσχημη νοοτροπία, αν έχει βάση η θεωρία μου.

Περί ασφαλείας και χιονοστιβάδων: τα επόμενα χιόνια αναμένονται να πέφτουν κάποιες ώρες με σημαντικούς βορειους/βορειοανατολικούς ανέμους. Αυτά θα πέσουν πάνω στα τωρινά υπήνεμα βορινά, που έχουν στρωθεί με μεταφερόμενο ασύνδετο χιόνι από τους νοτιάδες. Να δούμε τι θα γίνει τελικά, βέβαια, γιατί κανείς από εμάς δεν είναι επί τόπου να μελετήσει επακριβώς μεταμορφώσεις, διεπιφάνειες ολίσθησης, αδύναμες στρώσεις στο εσωτερικό τους κτλ. Αν δεν υπάρχει συστηματική καταγραφή (από το χιονοδρομικό!!), δεν σώζεται η μελέτη με μια στο τόσο. (Εγώ που είμαι αρκετά συχνά πάνω, δεν κάνω τέτοια εξέταση, απλά παρατηρώ τα γενικα στοιχεία, σημαδια ανέμων κτλ).

Sent from my SM-G903F using Tapatalk

Edited by PhaethonF1
  • Like 3

Landesskilehrer, Wiener Skilehrerverband, Österreich
(Ski Instructor International Level 3)

Έχω την εσφαλμένη ίσος εντύπωση το τη σημαίνει εκτός , εκτός ορίου από σηματοδοτημένες πίστες και ελεγχόμενες από του υπεύθυνους η εκτός των οριων του χιονοδρομικού ?

Τι σημαίνει 4/5 κλπκλπ , εάν δεν κάνω λάθος θα πρέπει να δω τοποθέτηση ευκρινή προειδοποίηση #απαγορευεται η διέλευση κίνδυνος χιονοστηβαδων #δεν αρκεί κατά την άποψη μου το σχοινάκι που τοποθετούν και η αναγραφή# κλειστή #

Κα τέλος τέλος η χιονοστιβάδα ,με τα πολύ λίγα που ξέρω , δεν την ανακαλύπτουμε αφού έχεις ανεβεί πχ την φτερολακα και έχεις πληρώσει το όχι ευκαταφρόνητο ποσό

Για τους χιονοδρομους που κάνουν σκι μακριά από το χιονοδρομικό αυτό αφορά αυτούς προσωπικά ,είμαι σίγουρος ότι γνωρίζουν τα δεδομένα και του ευχαριστώ για το ότι τα καταγράφουν εδώ .

Guest
This topic is now closed to further replies.

• advertisement_alt
    • advertisement_alt
    • advertisement_alt
    • Μουσταφέρης ΑΕ Συστημάτων Ελέγχου - έχει αναλάβει τη διαχείριση του ΧΚΠ φέτος https://newalert.gr/
    • Όπως μπορείτε να δείτε και από τις κάμερες, ξεκίνησε η επισκευή του Αίολου. Λογικά, θα είναι έτοιμος το ΣΚ. Προσωπικό θα έχουν; Η επιλογή Μουσταφέρη ήταν τραγική!
    • Μα αν ήδη είχε οργανωθεί ένα πλάνο για την ανάδειξη του βουνού  δεν θα το συζητούσαμε τώρα ,θα το βιώναμε.  Δεν είναι πάθος , είναι λογική εκμετάλλευση του ορεινού τοπίου του Μαινάλου.  Η διαχείριση ενός τέτοιου τοπίου για προσφερόμενη αναψυχή θα πατούσε στα πρότυπα ανάπτυξης όπως ακριβώς θα γινόταν για μια παραθαλάσσια περιοχή , για ξένους τουρίστες. Δεν έχει διαφορά , τα ίδια επιχειρηματικά βήματα είναι απλά αλλάζει το είδος προς κατανάλωση.  Παραδείγματα διαχείρισης πιο ήπιων ορεινών περιοχών με δική τους ταυτότητα υπάρχουν. (Ιταλία , Γαλλία , Ισπανία της ίδιας γεωγραφικής ζώνης ) Τουρίστες με ανάγκες συγκεκριμένες υπάρχουν στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο Τους εντοπίζουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες , αυτή είναι η δουλειά τους και τους πουλούν το τουριστικό  προϊόν.Αυτοι φέρνουν χονδρικά  τουρίστες στην Ελλάδα δεν έρχονται οι περισσότεροι μόνοι τους  , ετσι λειτουργεί ο κλάδος σε όλο τον κόσμο. Τουρίστες με ανάγκες όπως αυτές που  μπορούν να προσφερθούν σε ήπιο ορεινό τοπίο και μάλιστα με ενδημικό δάσος 800.000 στρεμμάτων , υπάρχουν μόνο στην Ευρώπη κατά δεκάδες  χιλιάδες. Η βασική ανάγκη τους  είναι η επαφή με την φύση , η οποία όμως έχει χαρακτήρα  δεν είναι κάτι "βιομηχανοποιημένο " για αυτό το λέμε "ήπιας" εκμετάλλευσης , γιατί διατηρείτε ο χαρακτήρας του χώρου , και όχι γιατί δεν πουλάμε ακριβές υπηρεσίες.  Τα περιθώρια ανάπτυξης είναι κι όμως μεγαλύτερα από αυτά που προσφέρουν δύο ή τρεις βιομηχανικές μονάδες. Δεν συγκρίνεται.   Δεν είναι παραλογο το πλάνο αυτό , οι οικισμοί αυτοί μέσα στην έκταση του Μαινάλου να είναι κόμβοι παροχής τουριστικών υπηρεσιών , εστίαση , φιλοξενία κτλ μα ήδη (υπό)λειτουργεί έτσι με βάση όπως είναι η Βυτίνα , τα λαγκάδια ή την Στεμνίτσα.  Είναι πολλοί ακόμα οικισμοί που μπορούν να μετατραπούν σε "τουριστικά χωριά".  
    • Χιλιάδες εργαζόμενοι στον ορεινό τουρισμό στην Αρκαδία; Θαυμάζω το πάθος σου, αλλά νομίζω ότι η εκτίμηση σου είναι εξωπραγματική. Δεν βγαίνουν τα κουκιά. Και στο γράφω γνωρίζοντας κάποια πράγματα αρκετά εκ των έσω. 6-7 εργαζόμενους έχει μια μονάδα αγροτουρισμού...Άντε 10.  Έχεις κάποια περιοχή της Ελλάδας υπόψιν σου που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως πρότυπο, προκειμένου να πετύχουμε αυτό τον στόχο; Δεν το γράφω δηκτικά, είναι ειλικρινής η ερώτησή μου. Για ορεινό τουρισμό πάντα. Παραθαλάσσιες περιοχές είναι δεκάδες στην Ελλάδα με αυτό το μοντέλο ανάπτυξης. 
  • Upcoming Events

No upcoming events found
  • Today's Birthdays

1. Hunguwil21
      Hunguwil21
      (40 years old)