Jump to content
Χρήστος Λάππας

Χ.κ. Βασιλίτσας 2018-19

Recommended Posts

Ανησυχία στον ξενοδοχειακό κλάδο στη Βασιλίτσα Γρεβενών

 

xionodromiko-thumb-large-thumb-large.jpg

 

 

Δώδεκα ξενοδοχειακές μονάδες και ξενώνες μεταξύ των οποίων ένας στον Ζιάκα, έξι στο Πολυνέρι, τέσσερις στην Σμίξη καθώς και επιχειρήσεις εστίασης στον αυχένα πέριξ του Χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας Γρεβενών τα τελευταία χρόνια της κρίσης ανέστειλαν οριστικά τις δραστηριότητες τους. Μάλιστα ορισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν κοσμήματα της περιοχής έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως, ενώ σε άλλες παρουσιάζονται φαινόμενα λεηλασιών.

 

Η πρόεδρος των ξενοδόχων του ορεινού Όγκου των Γρεβενών Μαρία Σουπιάδου με ανακοίνωσή της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εικόνα εγκατάλειψης της ορεινής περιοχής των Γρεβενών, όχι μόνο εξαιτίας της κρίσης και των μνημονίων αλλά και από την επί πολλά έτη αδιαφορία των τοπικών και περιφερειακών θεσμών της περιοχής.

 

Οι αυλές των ξενοδοχειακών μονάδων έχουν γίνει χώροι φύλαξης αλόγων και κοπαδιών της περιοχής και όπως αναφέρει η κ. Σουπιάδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «είναι πολύ πιθανόν οι εικόνες αυτές να επεκταθούν και σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες που σήμερα προσπαθούν να κρατηθούν σε λειτουργία».

 

Το οδικό δίκτυο που οδηγεί στο Χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα και όπως σημειώνει η πρόεδρος των ξενοδόχων «η απουσία συνεχούς συντήρησης από τις μεγάλες φθορές που προκαλούν οι χιονοπτώσεις και η παγωνιά του χειμώνα έχει κάνει τον δρόμο σε πολλά σημεία επικίνδυνο για τους επισκέπτες».

 

Δημιουργήθηκαν 942 κλίνες σε μια δεκαετία

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της Αναπτυξιακής εταιρίας Κοζάνης (ΑΝΚΟ) Ζωή Γκερεχτέ, στα προγράμματα «leader και ΟΠΑΑΧ» που ενίσχυσαν και χρηματοδότησαν τις τουριστικές υποδομές στην ευρύτερη περιοχή της Βασιλίτσας την περίοδο 1997 - 2008 δημιουργήθηκαν σημαντικές υποδομές στην περιοχή.

 

Από το Leader της περιόδου 1997-2001 δημιουργήθηκαν 14 ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 420 κλινών και οι ενδιαφερόμενοι έλαβαν ως ενίσχυση το 50% της επένδυσης, δηλαδή 1,8 εκατ. ευρώ. Την περίοδο 2000 - 2008 από το ΟΠΑΑΧ δημιουργήθηκαν 16 ξενοδοχειακές μονάδες με 560 κλίνες και με 60% ενίσχυση οι ενδιαφερόμενοι έλαβαν 3,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά στην περιοχή δημιουργήθηκαν 40 ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 942 κλινών και 4 καταστήματα εστίασης. Υπάρχουν και κάποιες μικρότερες επενδύσεις που έγιναν με απευθείας δανεισμό και ιδία χρηματοδότηση των τοπικών επιχειρηματιών. Η Ζωή Γκερεχτέ διευκρινίζει ότι στο επόμενο πρόγραμμα που ακολούθησε 2010-2018 δεν έχει υπάρξει ουδεμία ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή του ορεινού όγκου.

 

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση άρχισε να δείχνει τα «δόντια» της στην περιοχή ειδικά μετά το 2012. Οι μειώσεις στις χειμωνιάτικες κρατήσεις των ξενοδοχείων άρχισαν να παίρνουν την κατηφόρα, από τις 55.481 διανυκτερεύσεις το 2009 στις 2.154 το 2013, με αποτέλεσμα αρκετές μονάδες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην λειτουργία τους και να κλείνουν η μια μετά την άλλη. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η απώλεια σε μονάδες επισκεπτών είναι συντριπτική.

 

Ο ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας Ντίνος Τακόλας επισήμανε ότι το ακριβό μεταφορικό κόστος έχει σοβαρές επιπτώσεις στον ορεινό όγκο «αφού οι Αθηναίοι που ήταν το πλειοψηφικό κομμάτι των επισκεπτών του Σαββατοκύριακου και των τριημέρων, εξ αιτίας αυτού δεν μπορούν να πλησιάσουν στις μονάδες μας και αναγκαστικά επιλέγουν πιο κοντινούς προορισμούς».

 

Επίσης έχει μικρύνει κατά πολύ το διάστημα της χιονόπτωσης στην περιοχή. Τα τελευταία χρόνια το χιόνια πέφτουν την περίοδο της πρωτοχρονιάς περιορίζοντας κατά πολύ την χειμερινή σεζόν στον τουρισμό που ελκύει το χιονοδρομικό κέντρο. «Κάποιοι από εμάς προσπαθήσαμε και καταφέραμε να φέρουμε γκρουπ και επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό που τα ενδιαφέροντα τους δεν συνδέονται με το χιόνι αλλά με την ζωή στο βουνό, όπως με την ορεινή διαβίωση, την διάσχιση μονοπατιών, την γνωριμία με την χλωρίδα και την πανίδα του δάσους» τονίζει η κ. Σουπιάδου, αλλά ισχυρίζεται ότι σε αυτή την επιχειρηματική στροφή «δεν βοήθησε η στάση των τοπικών θεσμικών φορέων που δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τις νέες ανάγκες». Αναφέρει ότι τα μονοπάτια είναι εγκαταλελειμμένα, το οδικό δίκτυο σε πολύ άσχημη κατάσταση, ενώ σε κάποια σημεία είναι επικίνδυνο. Και καταλήγει λέγοντας ότι «εμείς φέρνουμε τους επισκέπτες, η φύση των βουνών μας τους ενθουσιάζει, αλλά οι συνθήκες του τόπου τους διώχνουν».

 

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων του δήμου Γρεβενών Χρήστος Τριγώνης, επισημαίνει ότι το κόστος που έχει επωμιστεί ο δήμος για την συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου που οδηγεί στο χιονοδρομικό και στα χωριά του ορεινού όγκου είναι πολύ μεγάλο, ενώ ο αποχιονισμός σε δρόμους δεκάδων χιλιομέτρων που βρίσκονται πάνω από τα 1.250 μέτρα επιβαρύνει ακόμη πιο πολύ το κόστος που ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.

 

πηγή: http://www.kathimerini.gr/981590/article/epikairothta/ellada/anhsyxia-ston-3enodoxeiako-klado-sth-vasilitsa-grevenwn

 

Χωρίς αμφιβολία η οικονομική κρίση έπαιξε τον κυριότερο λόγο, αλλά υποψιάζομαι ότι κάποιες από αυτές τις μονάδες κατασκευάστηκαν με επιδότηση από το leader χωρίς σοβαρό πλάνο και μελέτη βιωσιμότητας, και αναμενόμενα λειτούργησαν 1-2 σεζόν και μετά έκλεισαν.

 • Like 3

Νίφει!

Share this post


Link to post
Share on other sites

καπου το 2005 ως 2009 ημουνα φανατικός της Βασιλιτσας...το εκανα κ αυθημερον απο θεσσαλονικη...αλλα θυμάμαι ακόμα που πριν αρκετά χρόνια (το 2011 μου φαίνεται) είχα ζητήσει προσφορά για διαμονή για ένα 4ήμερο σε ένα (για να είμαι ειλικρινής αρκετά όμορφο) κατάλυμμα...και μου είπε κανονικά 180 την βραδιά το δίκλινο, αλλα το κάνουμε 150...με πρωινό....και κάπου 20 χλμ μακριά...δνε ήταν δηλαδή στην σμίξη....την ίδια βδομάδα εφτασε στα χέρια μου ένα διαφημιστικό (μέσω ταχυδρομείου) από κάποιο ξενοδοχείο στο Stuben στο Arlberg και έλεγε 220 το δίκλινο για την ίδια περίοδο με ημιδιατροφή και δίπλα στα λιφτ

είχα όλη την καλή διάθεση να συγκρίνω την Βασιλίτσα των 180 με πρωινό, με το Arlberg των 220 με ημιδιατροφή αλλά δεν μου καθόταν στην συνείδηση μου....

τελικά του έστειλα ένα Email και τους είπα ευχαριστώ πολυ αλλα δεν...κράτησα τα 600 ευρω που θα εδινια για 4 μερεσ στην Βασιλιτσα και με αυτά εβγαλα τελικά δυο αεροπορικά+αμαξι και πήγα το Πασχα του 2011 ενα 4μερο στο Garmisch....

 

ξερω οτι ο Mil θα με κραξει αλλα οκ...ως ενα σημειο δεν λεω...να αγαπας την χωρα σου κλπ κλπ αλλα οταν αισθανεσαι οτι εισαι το θυμα και σε βλεπουν σαν βλακα (μην πω κατι αλλο) τοτε αντε και γεια....

 

γενικα η Βασιλιτσα και η περιοχη γυρω της ηταν απλα μια φουσκα...και οπως ειπε κ ο Χρηστος οχι καποιες αλλα μαλλον σχεδον ολες οι ξενοδοχειακες εγκαταστασεις ηταν μια δουλεια αρπα κολα...κοινως οτι φαμε οτι πιουμε κ οτι αρπαξει ο ***** μας...κ εχει ο θεος....

 

Καπου εκείνες τις εποχες πριν το 2010 που ειχα ασχοληθει κ με την δημοσιογραφια ειχα παει μεσω του περιοδικου που δουλευα κ σε μια εκδηλωση της Νομαρχιας για την προωθηση της περιοχης τουριστικα στο εξωτερικο...γενικα η ολη φαση ηταν μια απογοητευση....ο ορεινος ογκος εχει πολλα να προσφερει αλλα οι ανθρωποι εκει δεν εχουν ιδεα....

Edited by Turms
 • Like 7

Snow is on my D.N.A.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Φέτος το χιονοδρομικό δεν λειτούργησε για τα ποδήλατα. Όχι ότι λειτουργούσε άψογα τα προηγούμενα χρόνια ούτε ότι οι άσχετοι ξενοδόχοι το εκμεταλλεύονταν (ή το ενίσχυαν). Αλλά κάτι ήταν κι αυτό.

Βέβαια για να είμαι δίκαιος προς τους ξενοδόχους θα πρέπει να αναγνωρίσω ότι για να το εκμεταλλευτούν χρειάζεται σιγουριά για τη συνέπεια του χιονοδρομικύ. Άντε να έχεις κλείσει από το χειμώνα καλοκαιρινές διανυκτερεύσεις για ποδήλατο και μετά να σου λένε ότι όλο το καλοκαίρι τα καρεκλάκια θα είναι κάτω για συντήρηση.

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλημερα!

Εδω ρε παιδια δεν ξεκινουσαμε να παμε για σκι στο Καιμακτσαλαν καποιες εποχες...Φοβομασταν πως μια ο δρομος θα ειναι κλειστος μια δεν θα δουλευει το ενα μια το αλλο,ποσο μαλλον να θελεις να επενδυσεις και καποια πολλα χρηματα για ξενοδοχειακη εκμεταλευση στην γυρω περιοχη ,οταν δεν εισαι σιγουρος για την ευρυθμη λειτουργια του χ/κ .Παντος γεγονος ειναι οτι η γυρω περιοχη υποφερει απο ξενοδοχειακη υποστηριξη. Αμα δει κανεις και πως εχουν καταληξει μια δυο μεγαλες μοναδες ,οπως πχ ο Λεωνιδας ,θα βαλει τα κλαματα !

Τελος παντων ,μικρα καταλυματα υπαρχουν στην γυρω περιοχη ,αλλα οχι κατω απο 20-30 λεπτα απο το χ/κ και με τιμες στα 50 ευρω με πρωινο.Αυτες οι μικρες μοναδες βεβαια δεν στηριζονται στο χ/κ.


Κράτιστον κτημάτων ευβουλία.

Σοφοκλής

Share this post


Link to post
Share on other sites

οποιος ειναι απο Β.Ελλαδα θα παει Βασιλιτσα αυθημερον.Σε περιπτωση που θελει να περασει καπου 2 - 3 μερες θα παει Βουλγαρια.Πιο φτηνα θα του ερθει και θα παει σαφεστατα σε καλυτερα χονοδρομικα. Αν παλι ενδιαφερεται να κανει σκι και να το συνδιασει με διακοπες, θα παει Αλπεις,

 

Μια ματια στις τιμες 8-15 δεκεμβριου στη Βασιλιτσα 1134 ευρω (χα χα ,σιγα που θα βρεις χιονι) και χωρις πρωινο !!!!!! Τις ιδιες ημερομηνιες στην Moena 4στερο ξενοδοχειο junior suita 32 τετρεγωνικα 950 ευρω με πρωινο και sky tv με 10 καναλια ταινιων και με δωρεαν ακυρωση 5 μερες πριν.

ας βρουν κοροιδα να πανε Βασιλιτσα

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κάπου εκεί χάθηκε η μπάλα. Όταν ζητάς τιμές πιο ακριβές από τις Άλπεις και την Βουλγαρία, με υπηρεσιες και προϊόν υποδεέστερα από κάθε άποψη, αργά η γρήγορα θα σκάσει η φούσκα.


Νίφει!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Υπαρχουν καταλυματα παιδια φθηνα οπως σας ειπα αλλα δεν ειναι κοντα στο χ/κ .Θελεις μιση ωρα για να πας τουλαχιστον.Αυτα που ειναι διπλα ειναι ακριβα.Το θεμα ειναι οπως ειπωθηκε πιο πανω αν ειναι για να πας αποκλειστικα για σκι 2-3 ημερων ,θα πας Βουλγαρια.

Edited by leonidastria

Κράτιστον κτημάτων ευβουλία.

Σοφοκλής

Share this post


Link to post
Share on other sites

δεν ξερω...εμενα η Βασιλιτσα και η γυρω περιοχη μου ειχε αφησει μια αρνητικη εικονα...

επαγγελματισμος μηδεν, ωχ αδερφισμος, και οτι φαμε οτι πιουμε...θα μου πεις κ ποσα στην Ελλαδα δεν ειναι ετσι....δεν διαφωνω...αλλα σε καποια ΧΚ βλεπεις εστω κ λιγα καλυτερα πραγματα....

εκτος απο το θεμα διαμονη, το ιδιο το ΧΚ ηταν οτι να ναι...

ακομα κ οι ταβερνες (οχι ολες) ηταν τρεις λαλουν κ δυο χορευουν....

γενικα δεν με πειραζει να μενω κ 20 χλμ μακρια...αρκει να καθαρισουν τον δρομο, και να ανοιξυον το ΧΚ...

 

ΥΓ το ξενοδοχειο που αναφερα κ ηθελε 180 την βραδια ηταν κ αυτο 20 χλμ μακρια...φαντασου να ηταν διπλα στο ΧΚ...θα ελεγε 400 την βραδια...οσο το Κempinski στο Kitzbühel...

 

ΥΓ 2 στο Καιμακ εγω επαιρνα παντα το ρισκο κ ανεβαινα...ως την αλλαγη ιδιοκτησιας καπου το 2009 η 2010...δεν θυμαμαι....παντως πριν απο τοτε ηξερα παντα οτι υπαρχει ρισκο αλλα ηξερα οτι ως επι το πλειστον αν ανοιξει ο καιρος θα λειτουργησουν...κ θυμαμαι κιολας μια φορα που αργησανε να ανοιξουν λογω καιρου, και τελικα το κρατησανε 30 λεπτα παραπανω σε λειτουργια για αυτο τον λογο....

 

ΥΓ 3 υπηρχαν φορες που προτιμουσα να παω στο Σελι με τα 20 εκ χιονιου και 2 πιστες ανοικτες που ηταν ομως σιγουρα ανοικτες κ σχεδον τελεια στρωμενες εστω κ με τα 20 εκ παρα να παω βασιλιτσα με τα 2μ. χιονι που τα μισα λιφτ βαριοταν να τα ανοιξουν και κατα 99% ακουγες κατα τισ 13.30 το συνηθισμενο "το λιφτ λογω βλαβης δεν θα λειτουργησει αλλο" και εγω εμενα με το πιατακι στο χερι στην μεση της Ελιμειας

 

 

τι να λεμε τωρα...τελος παντων...μακαρι να εχει χιονι φετος κ να το λειτουργησουν καλυτερα

Edited by Turms

Snow is on my D.N.A.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από την στιγμή που άνοιξαν τα βόρεια σύνορα μας, η τύχη τους ήταν προδιαγεγραμμένη.... απευθύνονται πλέον σε όσους μένουν στα διπλανά χωριά ή στους απλούς τουρίστες. Δεν μπορώ να σκεφτώ ένα λόγο που ένας Θεσσαλονικιός π.χ, δεν θα προτιμήσει το Μπάνσκο για λίγο παραπάνω οδήγηση..... Για δε τους νότιους, ούτε λόγος..... οι Άλπεις είναι σχεδόν μονόδρομος!!!


www.zermatt.ch

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κάπου εκεί χάθηκε η μπάλα. Όταν ζητάς τιμές πιο ακριβές από τις Άλπεις και την Βουλγαρία, με υπηρεσιες και προϊόν υποδεέστερα από κάθε άποψη, αργά η γρήγορα θα σκάσει η φούσκα.

Ακριβώς!

 

Κατά τα άλλα, η περιοχή σαν ομορφιά είναι εφάμιλλη ,των προορισμών του εξωτερικού, αλλά για να την χαρείς ,εκτως του χκ, δεν κουνάει κάνεις το δαχτυλακι του! Ψάξε βρες μόνο σου μονοπάτια για περπάτημα, ποδηλασία, ορειβατικό σκι κτλ οργανωμένο τίποτα. ..σε συνδυασμό ότι το χι έμεινε στάσιμο ή κατηφορίζει, ήταν επόμενο το λουκέτο...

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από την στιγμή που άνοιξαν τα βόρεια σύνορα μας, η τύχη τους ήταν προδιαγεγραμμένη.... απευθύνονται πλέον σε όσους μένουν στα διπλανά χωριά ή στους απλούς τουρίστες. Δεν μπορώ να σκεφτώ ένα λόγο που ένας Θεσσαλονικιός π.χ, δεν θα προτιμήσει το Μπάνσκο για λίγο παραπάνω οδήγηση..... Για δε τους νότιους, ούτε λόγος..... οι Άλπεις είναι σχεδόν μονόδρομος!!!

Το bansko έχει ουρές για να ανέβεις και τρέλη συμφόρηση στις πίστες, στις Άλπεις αν δεν κλείσεις 8 μήνες πριν θα σου έρθει πανάκριβα και εκεί έχει στα περισσότερα συμφόρηση στις πιστες. Σε κανένα δεν θα χαρείς πούδρα όπως στην Βασιλίτσα, για διάφορους λόγους. Από μεσα Γενάρη έως μέσα Μάρτη, Βασίλω ,για γούστα μου, είναι πολύ καλύτερα από Μπάνσκο ή Άλπεις , εκτως ΣΚ.... Το θέμα είναι ότι η περιοχή είναι πανέμορφη και όταν κλείνει το χκ ερημώνει! Μόνο μέσα στον Αύγουστο , είδα πολύ κόσμο στα χωριά τις πινδου, και τι χάρηκα ,μακάρι να ήταν έτσι όλο τον χρόνο, σαν ομορφιά το άξιζει.
 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μία λέξη ειναι αυτη που προσδιορίζει τις πιθανότητες βιωσιμότητας οχι μόνο της Βασιλίτσας αλλα ολων των ελληνικών χιονοδρομικών. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΙΜΩΝ.

Οταν το καταλάβουν αυτο και οι ξενοδοχοι και οι υπολοιποι εμπλεκόμενοι παράγοντες ,τοτε θα εχουν ελπιδες. Δεν μπορεί ξενοδοχείο στην Σμιξη 6 km απο το χιονοδρομικό να ειναι ακριβότερο απο τετράστερο ξενοδοχείο στις Αλπεις που ειναι και στα 100 μετρα απο τις πιστες.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το bansko έχει ουρές για να ανέβεις και τρέλη συμφόρηση στις πίστες, στις Άλπεις αν δεν κλείσεις 8 μήνες πριν θα σου έρθει πανάκριβα και εκεί έχει στα περισσότερα συμφόρηση στις πιστες. Σε κανένα δεν θα χαρείς πούδρα όπως στην Βασιλίτσα, για διάφορους λόγους. Από μεσα Γενάρη έως μέσα Μάρτη, Βασίλω ,για γούστα μου, είναι πολύ καλύτερα από Μπάνσκο ή Άλπεις , εκτως ΣΚ.... Το θέμα είναι ότι η περιοχή είναι πανέμορφη και όταν κλείνει το χκ ερημώνει! Μόνο μέσα στον Αύγουστο , είδα πολύ κόσμο στα χωριά τις πινδου, και τι χάρηκα ,μακάρι να ήταν έτσι όλο τον χρόνο, σαν ομορφιά το άξιζει.

εγω αυτο που γραφετε για την συμφορηση στις πιστες των Αλπεων, δεν το εχω δει.Μαλιστα ενω καθε φορα πηγαινα τελος Μαρτιου (και φυσικα δεν ειχε κοσμο) φετος πηγα 10 φεβρουαριου alta badia και πραγματικα φοβομουνα για τις ουρες.Τι να σας πω? το πολυ ενα δυο ατομα πριν απο εμας. Τις περισσοτερες φορες μονοι μας ειμασταν στα καρεκλακια,... υπηρχαν πιστες κοκκινες στη la villa που δεν υπηρχε ψυχη. Για το Bansko συμφωνω, το Borovets ομως οι πιστες papagelov.,yastebates δεν εχουν κοσμο

Edited by amiklon
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Είναι κουφό μια θεωρητικά χιονοδρομικάρα σαν τη Βασιλίτσα να μην μπορεί να γίνει χιονοδρομικό. Επιγραμματικά και κατά σειρά προτεραιότητας.

 

1. Άνταποδοτική εισφορά των ξενοδόχων ή ιδιοκτησία ξενοδόχων γιατί με Δημόσιο δύσκολα να προκόψει

2. Διαφήμιση εντός και εκτός συνόρων

3. Τεχνητό χιόνι

4. Καθημερινή λειτουργεία όλων μα όλων των αναβατήρων

5. Νέα λιφτ

6. Ή σύνδεση λιφτ με Σμίξη ή Σαμαρίνα ή κλίνες εντός του χιονοδρομικού

7. Επέκταση

 

Αν δεν γίνουν μέχρι το σημείο 4 σε 20 χρόνια τα ίδια θα λέμε.

 

Και επειδή αυτή η καραμέλα έχει κουράσει να γράφετε τραβηγμένες από τα αυτιά μισές αλήθειες για το κόστος των Ελληνικών ξενοδοχείων έμενα σταθερά με 25 ευρώ σε δίκλινο Σμίξη και μου το άφηνε για 6 σερί βράδυα 90 ευρώ.

 • Like 2

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites

εγω αυτο που γραφετε για την συμφορηση στις πιστες των Αλπεων, δεν το εχω δει.Μαλιστα ενω καθε φορα πηγαινα τελος Μαρτιου (και φυσικα δεν ειχε κοσμο) φετος πηγα 10 φεβρουαριου alta badia και πραγματικα φοβομουνα για τις ουρες.Τι να σας πω? το πολυ ενα δυο ατομα πριν απο εμας. Τις περισσοτερες φορες μονοι μας ειμασταν στα καρεκλακια,... υπηρχαν πιστες κοκκινες στη la villa που δεν υπηρχε ψυχη.

Δεν είναι άσπρο μαύρο. Έχει και μέρη και εποχές που στις Άλπεις κλαιν μανούλες από κόσμο και ουρές. 10 Φεβρουαρίου είναι πράγματι εξαιρετική εποχή για Ιταλία


Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites

εγω προσωπικα δεν γραφω μιση αληθεια...η τιμη που μου ειχε ζητησει ητανε οντως 150 ευρω απο τα 180 που ητνα αρχικη.

Κατα τα αλλα ομως εχει κ πολυ φθηνοτερα κ ειχα βρει κ εγω...

Στις Αλπεις ολα ειναι σχετικα...που, ποτε , πως κλπ

Ακομα κ φουλ σαιζον αν πας, να κινηθεις εξυπνα δεν βρισκεις πολυ κοσμο στις πιστες

 

Παντως ΜΙΚ πιο πιθανο ειναι το 2038 να υπαρχει παγετωνας στην Βασιλιτσα κ να λειτουργει 365 μερες τον χρονο παρα αυτα που αναφερες επιγραμματικα


Snow is on my D.N.A.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χωρις καμια διαθεση για παρεξηγηση, θεωρω οτι οταν διαβαζω οτι η Βασιλιτσα ειναι χιονοδρομικαρα ( αντε εχει τις δυνατοτητες) μου ερχονται στο μυαλο λογια πολιτικων που λενε οτι η Αθηνα ειναι μια ωραια πολη.Παραμυθια δηλαδη. Πρωτο και βασικο πως μπορει να ειναι ενα χιονοδρομικο καλο και ανταγωνιστικο σε σχεση με αυτα του εξωτερικου,οταν το ιδιο το βουνο δεν προσφερει την δυνατοτητα για πιστες μεγαλου μηκους?Αυτα ειναι και το μεγαλο προβλημα ολων των Ελληνικων χιονοδρομικων,οπως και του Παρνασσου.Ωσπου να ξεκινησεις ,εφτασες στο τερμα.(και ξεκινας και απο την κορυφη.δεν εχει αλλο το βουνο) Οποτε ειναι δεδομενο οτι θα ειναι ενα χιονοδρομικο που θα απευθυνεται ή σε κοινωνικα στρωματα που δεν εχουν την δυνατοτητα εξοδων για ταξιδι σε Ευρωπη,αρα ουτε διαθεση να πληρωσουν σε διανυκτερευση-φαγητο κλπ στην Βασιλιτσα (εστω και να πεσουν οι τιμες) ή θα απευθυνεται σε εκδρομεις που ναι μεν μπορουν να ταξιδεψουν σε Ευρωπη, αλλα θα πανε Βασιλιτσα 2 -5 φορες (αυθημερον) το χρονο για να κανουν περισσοτερρες μερες σκι συνολικα(και φυσικα θα κανουν και την ετησια εκδρομη τους στις Αλπεις,ασε που θα πανε και Βουλγαρια ενα δυο σαββατοκυριακα) Υπαρχει και η τριτη κατηγορια που ποτε δεν θα μπορεσει να τους παρει η Βασιλιτσα,αυτη των εκδρομεων στην Βουλγαρια( οι τιμες εκει δεν παιζονται και τα χιονοδρομικα ειναι σαφεστατα μεγαλυτερα-λογω βουνου-) Θεωρω με λιγα λογια οτι η βασιλιτσα ,οπως και σχεδον ολα τα Ελληνικα χιονοδρομικα ειναι καταδικασμενα να λειτουργουν ,οπως λειτουργουν σημερα. Λογω μεγεθους, λογω δυνατοτητων του βουνου ε και λογω ομορφιας του τοπιου ( τα χωρια καταγωγης μας, ειναι το ιδιο ομορφα στα βουνα).Χαμενη απο χερι δηλαδη

Edited by amiklon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η προσωπική μου άποψη είναι πως όντως η Βασιλίτσα είναι χιονοδρομικάρα. Τόσο για το πεδίο που προσφέρει και τις δυνατότητες off piste όσο και λόγω της ομορφιάς της Πίνδου. Επίσης το γενικότερο κλίμα στα δικά μου μάτια είναι ζεστό-οικογενειακό-παρεΐστικο.

 

Τώρα σχετικά με τα ξενοδοχεία, ξενώνες κλπ θεωρώ πως το πρόβλημα είναι ένα συνδυασμός τιμών αλλά και υπηρεσιών. Την εβδομάδα μετά το πάσχα που πέρασε πχ είχα κλείσει δωμάτιο σε ξενώνα στη Σαμαρίνα με πρωινό κλπ. Η τιμή για την εποχή και δεδομένης της έλλειψης κόσμου ήταν ιδιαιτέρως αλμυρή ενώ πολλά από τα προϊόντα στο πρωινό ήταν μπαγιάτικα-πολυκαιρισμένα....

 

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ο δρόμος που σε κάποια σημεία πρέπει οπωσδήποτε να φτιαχτεί.

 

Προσωπικά εγώ θα συνεχίσω να ανεβαίνω αυτές τις λίγες φορές (λόγω Πάτρας είμαι Καλάβρυτα, Παρνασσό) αλλά σίγουρα θα επιλέξω άλλο κατάλυμα ακόμα κ αν είναι λίγο πιο μακριά.

Edited by ashbury
 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Xιονοδρομικάρα είναι για τα Ελληνικά δεδομένα και για την έκταση του πεδίου και υπερπουδρί συνεχές και για την ομορφιά και για την πρόσβαση και παντός καιρού και χιονοκάλυψη και και και και. Είναι κουφό να μην αυτοκτονεί με όσα έχουν γραφτεί σε αυτό το thread και να παραμένει ένα κορεσμένο χιονοδρομικό Σαββατοκύριακου που καθημερινές περνάνε αχυρόμπαλες και που μόνο με θαύμα το πετυχαίνεις όλο ανοιχτό και χωρίς μεγάλες ουρές.

 

Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες χιονοδρόμοι που άνετα πήγαιναν τριήμερα και πενθήμερα Βασιλίτσα και θα πέρναγαν υπέροχα χωρίς να τους ενοχλήσει πολύ το ότι πράγματι 500μέτρα υψομετρική στις Άλπεις και στη Βουλγαρία έχουν μεγαλύτερες. Και ξένοι πιστεύω ανετότατα μπορούν να προσελκυθούν. Απόδειξη ότι σε όλα τα τριήμερα γίνεται χαμός από Έλληνες.

 

Δεν μπορεί να καταφέρνουμε σαν λαός όλα τα τριήμερα να γίνετε χαμός και να μην μπορούμε να πάρουμε μια μέρα άδεια να απολαύσουμε σκι όπως κάνει όλος ο πολιτισμένος κόσμος.

 

Όσο για τις παλαβές τιμές που γράφετε τις ίδιες βρίσκω και στην Λίμνη Πλαστήρα και στη Καλαμπάκα και σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας τις ημέρες που θέλουν να πάνε όλοι όπως και τις βρίσκω και πολλά μέρη στο εξωτερικό τις μέρες που θέλουν να πάνε όλοι.

 

Αν λέω αν δούλευε όλο άνετα έχω ξενοδοχεία με πακετάκια με 200 ευρώ σκι 5 μέρες και 5 διανυκτερεύσεις που θεωρώ ότι η Βασιλίτσα άνετα προσέλκυε πολλούς χιονοδρόμους Έλληνες και ξένους.

Edited by ΜΙΚ
 • Like 4

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites

ελα ομως που δεν δουλευει...εδω τα ΣΒΚ δεν δουλευει καποιες φορες στο 100%

 

οσον αφορα τις τιμες δνε διαφωνει κανεις σε οσα λες...το εγραψα κ εγω κ αλλοι.

το προβλημα ομως ειναι (μαλλον σε ολη την Ελλαδα) οτι ο ελληνας σκεφτεται με χρονικο οριζοντα ως το τελος της σαιζον...

κοινως να βγαλω σε 3-4 μηνες τα εσοδα-εξοδα για ολο τον χρονο...δεν σκεφτεται μακροπροθεσμα για να προσελκυει κ να κραταει πελατες


Snow is on my D.N.A.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το αναρτώ όχι λόγω προεκλογικών υποσχέσεων του Μητσοτάκη που έτσι κι αλλιώς ευχολόγια είναι, αλλά της συσχέτισης με το Θέμα προφανώς ...: Μητσοτάκης: Η Βασιλίτσα μπορεί να γίνει το καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα

«Πάρα πολύ σημαντικές», αλλά «εν πολλοίς αναξιοποίητες» είναι οι δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής, τόνισε κατά την περιοδεία του στα Γρεβενά, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη φυσική ομορφιά και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου, αλλά και στις προοπτικές του.

Ιδιαίτερα, για το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας επεσήμανε ότι απαιτούνται επενδύσεις και από τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε συνεννόηση με την αυτοδιοίκηση και με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

«Προσωπικά και ως χιονοδρόμος, γνωρίζω ότι η Βασιλίτσα έχει τις δυνατότητες να γίνει το πρώτο, το καλύτερο, χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Αυτό δε μπορεί να γίνει, όμως, χωρίς την εμπλοκή και χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτικού φορέα και χωρίς ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία θα έρθουν να επενδύσουν στο χιονοδρομικό, να αναβαθμίσουν σημαντικά τον μηχανολογικό και κτιριακό εξοπλισμό, να επεκτείνουν το χιονοδρομικό, πάντα σεβόμενοι την υφιστάμενη υποχρεωτική νομοθεσία. Αυτή είναι η λύση για το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας».

«Και χαίρομαι, γιατί από τις συζητήσεις που έχω κάνει μέχρι τώρα διαπιστώνω ότι από την τοπική κοινωνία φαίνεται να υπάρχει μια στήριξη σε αυτή την προοπτική -και αυτήν την προοπτική τουλάχιστον, θέλω εγώ ως κεντρική κυβέρνηση, την επόμενη μέρα, εφόσον μας εμπιστευτούν οι πολίτες, να μπορέσω να δρομολογήσω» προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τα αυτονόητα λέει, το θέμα είναι εάν αυτά μπορούν να γίνουν και χωρίς ικανό αριθμό κλινών πάνω στις πίστες δεν μπορώ να καταλάβω πως θα επένδυε κάποιος ...
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Τα αυτονόητα λέει, το θέμα είναι εάν αυτά μπορούν να γίνουν και χωρίς ικανό αριθμό κλινών πάνω στις πίστες δεν μπορώ να καταλάβω πως θα επένδυε κάποιος ...

 

Συμφωνώ δες σημείο 6 παρακάτω.

Προφανώς λέει τα αυτονόητα αλλά μην ξεχνάμε ότι είναι πολιτικός και έχουμε ακούσει πολλά τέτοια αλλά το μόνο που έχουμε δει από το κόμμα του είναι 32μύρια σχεδόν όλα πεταμένα από την Κεφαλογιάννη στον Παρνασσό.

 

Επίσης προφανώς ούτε λέξη δεν είπε για το πιο βασικό, να ανταποδώσουν όσοι έχουν κονομήσει επειδή υπάρχει το χιονοδρομικό μιας και είναι ακόμα ένας Έλληνας πολιτικός που ψάχνει ψηφαλάκια. Άραγε πως η ιδιωτική πρωτοβουλία θα ρίξει λεφτά να επενδύσει στη Βασιλίτσα πχ 20 μύρια για νέα λιφτ και μετά να περιμένει 1.000.000 κάρτες μόνο για να τα αποσβέσει? Αδύνατο.

 

Είναι κουφό μια θεωρητικά χιονοδρομικάρα σαν τη Βασιλίτσα να μην μπορεί να γίνει χιονοδρομικό. Επιγραμματικά και κατά σειρά προτεραιότητας.

 

1. Άνταποδοτική εισφορά των ξενοδόχων ή ιδιοκτησία ξενοδόχων γιατί με Δημόσιο δύσκολα να προκόψει

2. Διαφήμιση εντός και εκτός συνόρων

3. Τεχνητό χιόνι

4. Καθημερινή λειτουργεία όλων μα όλων των αναβατήρων

5. Νέα λιφτ

6. Ή σύνδεση λιφτ με Σμίξη ή Σαμαρίνα ή κλίνες εντός του χιονοδρομικού

7. Επέκταση

Edited by ΜΙΚ

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χαχαχαχαχχχχ τι μου θυμίζει...... κάποτε πριν πολλών χρόνων..... εκτός από θάλασσα, έταζαν μέχρι και χιονοδρομικό στην Σέττα (για όσους ξέρουν από Εύβοια)...................

Βέβαια όταν τα ακούς από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυριανό πρωθυπουργό τότε μάλλον δεν γελάς....... κλαις!!!!!!!

Edited by vangelis_k

www.zermatt.ch

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κανείς και ποτέ σε κανένα χιονοδρομικο δεν πρόκειται να επενδύσει αν δεν υπάρχει παραχώρηση για 20 χρόνια

Κανείς δεν επενδύει για 1-3 χρόνια

 • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

 • Posts

  • Aύριο καλέ θα ανοίξει. Ότι και να λέμε φέτος και κρατάν τα λιφτ να δουλεύουν και ότι επιτρέπει ο καιρός το ανοίγουν και μπράβο τους. Το πρόγραμμα έχει το πρόβλημα όχι το χιονοδρομικό. Δείτε κάμερες δουλειά που έχει πέσει. Όποιος θέλει ΧΚΠ με κλειστό Ηρακλή, Οδυσσέα, Σαχάρα και πιθανά κλειστά 6 και συνδετικό ας πάει.    
  • Αύριο λένε ότι θα ανοίξουν, κυρίως Κελάρια. Όσοι ανέβουν, μάλλον θα το διασκεδάσουν. Πέμπτη, wow μέρα.
  • Being young in a mountain area: Euromontana’s report is out!   https://www.euromontana.org/wp-content/uploads/2022/01/2022-01-24-Being-young-in-a-mountain-area_FinalReport_EN.pdf ..... Conclusion What can we learn from this report? First of all, European mountains are attractive to young people. They want to live there, work there, meet their friends and spend their leisure time there. This is a strong message that young people are giving us through this report and that should encourage mountain actors and policy makers to keep these regions attractive for current and future generations. Young people also want to contribute to shaping the mountains of tomorrow. They want to bring their ideas, their priorities and be heard by both decision makers and local communities. The ideal mountain for 2040 as described by young mountain people must leave room for more sustainability and more balance between territorial development and nature preservation. In addition, this report sends another strong message about access to mountain services and in particular mobility, education, and employment, which are constant across all the countries studied. If young people do not find in the mountains placesto learn, opportunities for work or efficient means of transport then many mountain regions are at risk of continued depopulation and ageing. Through this survey, the youth suggest possible approaches, such as supporting economic diversification to create new jobs and developing innovative and less expensive modes of transport. This report aimed to understand what it means to be young and live in a mountain area in 2022. Our survey across 18 countries showed the difficulties that young people face in their daily lives. However, this report also demonstrates that young people are proud of their identity as mountain people and that they have plans to achieve the ideal mountain of 2040. They want to preserve their traditions, but at the same time bring about new life. They want to put their priorities on the agenda while proposing solutions, and above all they want to associate quality of life with the protection of natural areas. It is now up to policy makers to take up these messages and take action in response to the demands of young people. European, national, regional and local decision-makers must work hand in hand to maintain the attractiveness of mountain territories in the future, including by improving access to education and employment and by pursuing greater sustainability...
  • Ωραιες φωτος,καντε καμια καταβασηκαι για μας
  • Όταν αλλά πότε;   
 • Upcoming Events

  No upcoming events found
 • Today's Birthdays

  1. Aspasia
   Aspasia
   (42 years old)
  2. Sakisdero
   Sakisdero
   (43 years old)
  3. Xenofodas Tzotzokos
   Xenofodas Tzotzokos
   (39 years old)
 • Who is online

 • Forum Statistics

  • Total Topics
   16,834
  • Total Posts
   452,403
 • Member Statistics

  • Total Members
   8,489
  • Most Online
   208

  Newest Member
  Γιώργος Κ
  Joined
×
×
 • Create New...