Jump to content
MakisM

Φωτο-Σαφαρι Στο Kruger National Park (South Africa)

Recommended Posts

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Ποτέ δεν είναι σε τέτοιες περιπτώσεις. Σε όλο το κόσμο οι άνθρωποι ξεσηκώνονταν παντα για γη και ελευθερία. Η ιδιοκτησία της γης είναι πολύ παραπάνω από το να χεις ένα διαμέρισμα. Όλη η γη πέρασε υποχρεωτικά στα χέρια μερικών χιλιάδων λευκών με νόμο του απαρτχάιντ. Και ο Μαντέλα δεν έδωσε τίποτα στα εκατομμύρια εξαθλιωμένους πάρα μόνο το δικαίωμα να ψηφίζουν τους νέους καταπιεστές τους χωρίς καμιά ελπίδα για το μέλλον. Καμία αλλαγή. Τους έλεγα σε φιλικές συζητήσεις ότι θα έχουν επανάσταση, και με κοίταγαν στραβά στραβά καθισμένοι γύρω από τις πισίνες τους. Τώρα όμως τα πράγματα έφτασαν στα άκρα και βρέθηκε ένας μισοτρελος πολιτικός που δίνει πολιτική κάλυψη και πυροδοτεί τις μαζικές σφαγές λευκών αγροτών. Και ακόμα και τώρα το μόνο που έχουν να πουν είναι ότι αν οι μαύροι πάρουν τη γη, θα έχουν μικρότερη παραγωγή γιατί δεν είναι καλοί αγρότες. Και αυτό θα είναι κακό για την ...οικονομία. Ξεχνώντας τον συμβολισμό που κρύβει η γη. Και το πως βρέθηκε η γη στα χέρια αυτών που την έχουν. Και κλείνοντας τα ματια στη συνεχιζόμενη εξαθλίωση του πληθυσμού. Οι άνθρωποι είναι στη κοσμάρα τους. Όλο την οικονομία, τις αγορές και την ...Ζιμπάμπουε πιπιλάνε. Γι αυτό όπως πάνε θα γίνουν παρελθόν. Πίσω πάντως δεν τους βλέπω να κάνουν. Οι πισίνες πισίνες.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν ειπα εγω τιποτα διαφορετικο. Ουτε απλουστευσα τα πραγματα. Ελπιδα υπηρχε και υπαρχει, αλλα μαλλον τα γεγονοτα την προσπερνουν. Πχ το ξενοδοχειο που εμενα ειναι και ξενοδοχειακη σχολη και φυτωριο στελεχων. Τους εκπαιδευομενους τους ειδαμε σε διαφορες δουλειες, φορωντας διαφορετικα ρουχα εκπαιδευομενων που ξεχωριζαν. Μαυρους εχουν σε ολες τις θεσεις μεχρι το και το Board of Directors. Αυτη ειναι η οψη της ελπιδας.

 

H Ζιμπαμπουε δεν ειναι πιπιλα, ειναι μια οψη του μελλοντος προερχομενη απο το αμεσο παρελθον. Αλλα δυστυχως ο λαϊκισμος ανεβαινει παντου και σε μια χωρα με ενα πληθυσμιακο καζανι που βραζει, με βαρεια φτωχεια σε ενα τεραστιο μερος του πληθυσμου και ενα ανυποφορα βαρυ παρελθον, δεν ειναι να περιμενεις ορθολογισμο. Αυτο ειναι το Soweto και ολες οι αλλες παραγκουπολεις.

 

Ο Μαντελα προσπαθησε να κανει μια μεταβαση στη μεση ταξη (transition to middle class) η οποια γινεται μεν, αλλα με ρυθμους που ευκολα ξεπερνιωνται απο τους ανωτερω παραγοντες που σπρωχνουν προς τη ρηξη.

 

Σε ολο τον κοσμο πλεον το μοντελο φαινεται να ειναι εναντια στην αναπτυξη της μεσης ταξης, κατι που θα το πληρωσουμε στο μελλον ακριβα, γιατι η αναπτυξη της μεσης ταξης ηταν αυτη που ιστορικα εφερε την ευημερια στους λαους και οχι η επανασταση, η φωτισμενη δικτατορια, η βασιλεια η ο,τι αλλο συναφες.

 

Αλλα δεν προκειται εγω να λυσω τα προβληματα του κοσμου...

 

...σε ενα φορουμ χιονοδρομιας...

 

....στην Ελλαδα...

 

..που μολις βγηκε απο τα Μνημονια...

 

...απο το Χιουστον!...

 

Του Τεξας!...

 

...που εξελεξε τον Τραμπ!...

 

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ! :shysterical::shysterical::shysterical::shysterical::shysterical::shysterical:

  • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σωστά τα λες τα περισσότερα.

Με δύο αντιρρήσεις.

1) Δεν είμαι και πολύ σίγουρος ότι όταν μιλάμε εκεί κάτω για λαϊκισμό μπορούμε να κάνουμε σύγκριση με την Ελλάδα ή άλλα μέρη που έχω στο μυαλό μου. Νομίζω ότι είναι πολύ άγρια τα πράγματα και οδηγούν σε αποτελέσματα άγνωστα (ακόμα) σε εμάς.

2) Ο μακαρίτης ο Μαντέλα δεν έκανε τη παραμικρή προσπάθεια για να δημιουργήσει μεσαία ταξη. Για το χάλι που είδες 20 χρόνια μετά το τέλος του απαρτχάιντ σε μια χώρα του G20, είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος αυτός. Και αυτό ήδη αναγνωρίζεται από πολλούς τώρα που πέρασε ο καιρός και το φωτοστέφανο ξεθωριάζει. Κάτι πήγαν να κάνουν οι επίγονοί του αλλά κάτι που βγήκαν κλεφταράδες, κάτι που ξεσηκώθηκαν οι αγορές, τους έχουν κάνει να μη μπορούν να ανασάνουν και να θέλει ο ένας να βγάλει το μάτι του άλλου.

Αυτό που πρέπει σίγουρα να πιστωθεί στον Μαντέλα είναι η αποτροπή των εμφυλίων. Που τους θεωρούσαν σίγουρους και πολλούς. Όλοι εναντίον όλων. Λευκοί με μαυρους, μαύροι με μαύρους, έγχρωμοι με μαύρους, ίσως ακόμα και λευκοί με λευκούς. Τους έσωσε και τους έδωσε περιθώριο χρόνου.

Και χρειάζεται πολύς χρόνος. Είμαι σίγουρος όμως ότι τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο καθώς πολλοί νέοι άνθρωποι είναι απαλλαγμενοι από τα ρατσιστικά ταμπού του χτες. Ηδη πολλοί μαύροι παύουν να ψηφίζουν τους διεφθαρμένους του άλλοτε επαναστατικού anc. Τους βλέπεις να ψηφίζουν πια με κριτήρια πολιτικά και όχι χρωματικά αυτό που μέχρι χτες ήταν το κόμμα των λευκών. Το οποίο όμως έχει πια ηγέτη ένα μαύρο πολιτικο. Νέα κόμματα ξεπετάγονται και όλες αυτές οι αλλαγες θα έχουν αντανάκλαση και στην κοινωνία.

 

Όσο για μάς, ως Έλληνες, θα μας αρέσει πάντα να σχολιάζουμε και κάποιες φορές να μαλώνουμε για τη ιστορία και την πολιτική. Ακόμα και των άλλων. Ακόμα και σε ένα χιονοδρομικό φορουμ. Αλλιώς τι Έλληνες θα ήμασταν;

 

Και κάτι για να κλείσω τα δικά μου γυρνώντας εντός θέματος.

Παρόλα τα ανησυχητικά που συζητήσαμε εγώ προτρέπω το κόσμο να πάει στη Νότια Αφρική. Και όχι μόνο στο Κρουγκερ και όχι μόνο κλεισμένος σε σδερόφρακτα ξενοδοχεία.

Να πάει στο Κέιπ Τάουν και να ανέβει στο βουνό Τέημπλ, να τριγυρίσει στους αμπελώνες, να διασχίσει κατά μήκος της παραλίας το garden route, να ανέβει στο καρού, να πάει στο Addo για να δει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ελεφάντων σε ολόκληρη την Αφρική. Και τα άλλα ζώα δηλαδή. Να μη κλείσει τα μάτια του στις παραγκουπολεις και γιατί οχι, να έρθει σε επαφή με τις ελληνικές κοινότητες που είναι ακόμα ζωντανές. Όλα γίνονται ακολουθώντας κάποιους κανόνες ασφαλείας. Που μπορεί να είναι πιο περίπλοκοι από αλλού, αλλά υπαρχουν.

Edited by pka
  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Posts

    • To σκι στην Ελλάδα είναι πια βέβαιο ότι βασίζεται σε παραπληροφόρηση και σε "θρύλους" που κυκλοφορούν. Πολύ σωστά γράφτηκε ότι είμαστε σε επίπεδο Δημοτικού σταθμού σαν χιονοδρομικά. Με την παραπληροφόρηση που υπάρχει τι να κάνουν και οι καημένοι οι χιονοδρόμοι? Άλλωστε έκατσε κανείς να τους μάθει χιονοδρομική παιδεία? Έκατσαν μόνοι τους? Γενικά σε αυτή τη χώρα υπάρχει ορθολογική φωνή και συνολικός σχεδιασμός πάνω σε κάτι? Για όποιον θέλει να διαβάσει ιδού επισήμως τα νέα του χιονοδρομικού και επισήμως και μέσα από τη βουλή. Σχεδόν 100% ψέματα. https://iparnassos.gr/2024/03/i-etad-ypevale-aitima-eksygchronismou-tou-irakli-sto-tameio-anakampsis/?fbclid=IwAR2-iVfLWVwYvszEg5Hu788np7iC_-lvJVu_wzyDu5NxfyONesxnbaOTwH4_aem_AdtwiajTFasz6xd93s-XwD_Q_2mIZRrxSKgvvwySHq_5wXD-6hEf6CWVDEvhCfvV-_-rqE7oNBLxK00e859k7Iye https://parnassos-ski.gr/me-ameioto-rythmo-synechizetai-i-proetoimasia-gia-ti-leitoyrgia-kai-tin-anavathmisi-toy-chionodromikoy-kentroy-parnassoy/ Η Βουλή των Ελλήνων, τα ΕΤΑΔ και ο κάθε διακινητής "θρύλων" λένε ψέματα στη μούρη μας. Όταν ιδρύθηκε ο Σύλλογος είχε σαν στόχο την παραπληροφόρηση να την μετατρέψει σε πληροφορία στο forum. 20 χρόνια μετά μας έφαγαν τα social media, οι "δημοσιογράφοι" και η παραπληροφόρηση όσο και να γράφεις επιχειρήματα κερδίζει. Το "μικρό" τεχνητό του Παρνασσού, εφικτότατο. Δεν απέδειξε ότι είναι απαραίτητο? Μα είναι τόσο χαζά όλα μα όλα τα χιονοδρομικά του κόσμου? Κανένας δεν διαφωνεί να γίνει το σέρβις στον Ηρακλή. Τα ΕΤΑΔ θα το κάνουν? Κανένας δεν διαφωνεί ότι καλό θα ήταν να μπει λιφτ στα Άνω Κελλάρια. Χρονοδιάγραμμα? Για να σε προλάβω, πολύ αισιόδοξα το 2030. Ξεκίνησαν την αδειοδότηση? Από την άλλη τι να πει κανείς για την μπανανία που ζούμε
    • Η τεχνίτη χιονωση στον Παρνασσό ειναι ποιο δύσκολο  να γίνει απ ότι να μπει νέο λιφτ στα άνω κελάρια η ακόμα καλύτερα να βρουν τα χρήματα για να γίνει το service στον Ηρακλή  ανάποδα έχετε ξεκινήσει  από την άλλη τι να πεις για την  μπανανία που ζούμε 
    • Το έχουν για να κόβουν βεντούζες;
    • Μπορούν να στεγανοποιήσουν μια από τις Δολίνες. Είναι πολύ συνηθισμένη πρακτική στις Άλπεις.
  • Upcoming Events

    No upcoming events found
  • Today's Birthdays

    1. elgeo
      elgeo
      (45 years old)
    2. popitsi
      popitsi
      (45 years old)
  • Who is online

  • Forum Statistics

    • Total Topics
      17,306
    • Total Posts
      460,684
  • Member Statistics

    • Total Members
      10,476
    • Most Online
      1,823

    Newest Member
    BhoblhZog
    Joined
×
×
  • Create New...