Jump to content
pka

Πρώτη Φορά Στο Borovets

Recommended Posts

Ότι και να πιστεύεις ,το bansko είναι μακράν καλιτερο από borovets !!

Ξεκινάω με αυτή τη δήλωση του αγαπητού Pepe από το νήμα του Bansko

Έχω πάει 5-6 φορές Bansko και φέτος, ανάμεσα πρωτοχρονιά και Φώτα, πήγα για πρώτη φορά στο Borovets.

Ε λοιπόν κατά τη γνώμη μου αυτό που λέει ο Pepe δεν ισχύει και ακριβώς.

 

Σε ότι αφορά τα μηχανήματα μπορεί στο Boro να μην είναι υπερσύγχρονα όπως στο Bansko, αλλά είναι απολύτως επαρκή. Εμένα μια χαρά μου φτάνουν τα γρήγορα τετραθέσια αποσυμπλεκόμενα τύπου Ηρακλή. Που τα βάζουν μάλιστα να τρέχουν πολύ πιο γρήγορα από τον Ηρακλή.

 

Σε ότι αφορά στην ουρά που διάβαζα ότι υπάρχει στην 6θέσια γόνδολα, θα πω μόνο "αστεία πράγματα". Από τις 3 μέρες μόνο τη μία (Σάββατο) βρήκαμε μια τεράστια ουρά στη γόνδολα που έφτανε στο δρόμο. Σε 10 λεπτά ήμασταν επάνω. Αν έχεις μείνει 2 ώρες στην ουρά στο Bansko μόνο να γελάσεις μπορείς.

 

Σε ότι αφορά τους Βούλγαρους, τόσα χρόνια έλεγα και μου λέγανε ότι το Bansko δεν έχει πολλούς Βούλγαρους γιατί είναι ακριβό για αυτούς. Ε λοιπόν το Borovets ήταν γεμάτο Βούλγαρους. Η συντριπτική πλειοψηφία ήταν Βούλγαροι. Κάθε λογής Βούλγαροι. Αρχάριοι, τζιμάνια, αστέρια, μισότρελλοι. Όλοι καλοί δηλαδή και κάθε λογής. Δεν εξηγείται μόνο επειδή είναι πιο κοντά η Σόφια. Πιστεύω ότι πάνε γιατί ξέρουν ότι εκεί κάνεις καλύτερο σκι.

 

Δεν το μέτρησα με τη μεζούρα αλλά μου φάνηκε μεγαλύτερο από το Bansko που το ξέρω καλά. Αυτά που έκανα ήταν σίγουρα περισσότερα και η αίσθηση είναι αυτή που μετράει.

 

Ανεβαίνοντας με τη γόνδολα οι τρεις κόκκινες πίστες Γιάστερμπετς είναι ατελείωτες και απολύτως συγκρίσιμες με τις κόκκινες του Bansko. Εμένα μου φάνηκαν μεγαλύτερες. Μπορεί να είναι πράγματι, μπορεί να ήταν και το χιόνι.

Το χιονοδρομικό Μάρκουτζικ βρίσκεται στο πάνω μέρος και νόμιζα ότι είναι 3-4 μικρούλες πίστες. Αλλά όταν πήγα έπαθα πλάκα. Οι πίστες είναι απολαυστικές και η κάθε μία 2-3 φορές σαν τον κόκκινο Ηρακλή και τον Βάκχο. Και μία μαυροκόκκινη. Αρκετός κόσμος πήγαινε και κόλλαγε όλη μέρα εκεί.

Στο κάτω αριστερά μέρος (Σιτνιάκοβο) που γίνεται και το νυκτερινό, δεν πηγαίναμε τις πρώτες 2 μέρες γιατί νομίζαμε ότι θα πήζαμε στους αρχάριους. Και όταν την τελευταία μέρα πήγαμε και εκεί, πάθαμε πλάκα. Απολαυστικές κόκκινες που μπορεί να μην είχαν το μήκος των Γιάστερμπετς αλλά που ήταν κι αυτές πολύ μεγάλες και αν θυμάμαι καλά κάναμε και 1-2 που τις έλεγε μαύρες αλλά εγώ θα τις έλεγα μαυροκόκκινες.

 

Και το πιο καλό και απίστευτο είναι ότι 3 μέρες (μέσα στις γιορτές) κάναμε σκι (σε κόκκινόμαυρες πίστες) λες και ήμασταν μόνοι μας.

Δεν υπήρχε ο απίστευτος κόσμος και ο απίστευτος κίνδυνος που έχω αντιμετωπίσει στο Bansko στις πίστες 5 και 10. Μαζευόταν ο κόσμος στα πολύ εύκολα και στα άλλα ήταν απόλαυση. Ακόμη και αριστερά, στο Σιτνιάκοβο με τον πολύ κόσμο, κατέβαινες τις (αρκετές) πιο δύσκολες πίστες μόνος. Κατέβηκα στο Σιτνιάκοβο μία πίστα λίγο πριν φύγω το μεσημέρι, και ανάθεμα κι αν την είχε κατέβει άλλος όλη μέρα. Δεν θυμάμαι πόσα χρόνια έχω να δω τόσο καλά στρωμένες πίστες στο Bansko. Και σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Σε τρεις μέρες έβαλε 1 μέτρο. Τη πρώτη μέρα δεν έβλεπα τα σκι μου. Πούδρα πούδρα πούδρα. Τη δεύτερη μέρα βρήκαμε μπάμπς επειδή αργήσαμε να ανέβουμε, και την τρίτη μέρα χαλί.

 

Λίγα πράγματα βρήκα αρνητικά στο Boro.

 

Δεν έχει μπλε πίστες. Αυτοί οι δρόμοι που σπρώχνεις και τους λένε μπλε πίστες (ή path ή δεν ξέρω τι άλλο) είναι αστείοι και επικίνδυνα πηγμένοι στον κόσμο. Αν πάτε με αρχάριους μη πάτε στο Borovets. Το Borovets είναι ο παράδεισος του μέσου σκιέρ. Ακόμη και οι μαύρες του δεν είναι τόσο δύσκολες όσο η Tomba. Έχουν σκαλιά.

 

Αλλά το τραγικό που έχει το Borovets είναι αυτοί οι δρόμοι και τα μονοπάτια που συνδέουν τις πίστες ή που είναι στην αρχή της πίστας ή που είναι στο τέλος της πίστας. Μιλάμε για τεράστια ισιώματα. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ. Μου βγήκε η πίστη στο περπάτημα. Μου πόναγαν μια εβδομάδα οι αχίλλειοι τένοντες. Και δεν μπορείς να αποφύγεις με τίποτα τα ισιώματα, ειδικά αν θέλεις να μετακινηθείς ανάμεσα στα τρία χιονοδρομικά. Αλλά και μέσα στο ίδιο χιονοδρομικό πεδίο. Τελειώνεις τις κόκκινες, περπάτημα. Πας στη γόνδολα, περπάτημα, κάνεις κάποια ευκολότερη από κόκκινη, πάρα πολύ περπάτημα. Παρόλο που τρεις μέρες ξεσκιστήκαμε στο σκι, η εικόνα που μου έμεινε είναι κάτι τύποι να περπατούν στο ίσιωμα κουβαλώντας στα χέρια σνόουμπορντ. Αν θέλουν να αναπτύξουν το χιονοδρομικό αυτό είναι για μένα το κορυφαίο σημείο προσοχής. Πρέπει οπωσδήποτε να ανοιχτούν νέοι διάδρομοι μέσα στο δάσος ακόμα και με κλείσιμο κάποιων υπαρχόντων διαδρόμων. Με ανταλλαγή ίσως; Δεν ξέρω. Όποιος έχει τα γένια...

 

Το εκτός πίστας που κάναμε ήταν κάτω από πυλώνες. Ήταν το πρώτο χιόνι και ήθελε να κάτσει λίγο για να είναι ασφαλές από βαθιά θαμμένες πέτρες. Εκτός πίστας βέβαια έκαναν όπου τους κατέβαινε στο κεφάλι. Δεν έχω ξαναδεί τόσους πυροβολημένους μαζεμένους στο ίδιο μέρος. Που όμως το ξέρανε το μέρος, αλλιώς δεν θα πήγαιναν. Δεν μιλάω για γκρεμούς ή δυσκολία. Μιλάω να κατεβαίνουν μια κατηφόρα 5 δευτερόλεπτα μάξιμουμ, μέσα και πάνω από θάμνους, και μετά να έχουν μισή με μία ΩΡΑ σαρκοτυρρανία και κολύμπι μέσα στις σούπες μέχρι το λαιμό για να φτάσουν ξανά στο πολιτισμό. Τους έβλεπες από το λιφτ και τους λυπόσουν. Αν πάτε εκτός, προσοχή. Να πάτε με άνθρωπο που εμπιστεύεστε τη διανοητική του κατάσταση.

 

Το Μπόροβετς (το "χωριό") σαν μέρος μου άρεσε. Δεν το περίμενα έτσι. Κοιτώντας από το street view, νόμιζα ότι θα βρω 5-10 εστιατόρια, σκόρπια στο δάσος. Και δεν γύρευα αυτό. Ήθελα κάτι μαζεμένο σαν την οδό Pirin στο Bansko. Αλλά το street view τραβήχτηκε καλοκαίρι και αυτό που βρήκαμε ήταν ακριβώς αυτό που θέλαμε και καλύτερα από την Pirin. Μια αγορά και κάθε λογής μαγαζιά μαζεμένα σε 1-2 δρόμους, αρκετά μεγάλους για να κάνεις μια μικρή βόλτα και χάζι στα μαγαζιά, αλλά και αρκετά μικρούς για να μη σου βγαίνει το λάδι στο περπάτημα όπως στο Bansko αν θες να πας από τη γόνδολα στη πλατεία.

 

Εμείς είχαμε κλείσει για Χριστούγεννα στο Bansko, αλλά με τις φετινές αχιονίες των Χριστουγέννων το ακυρώσαμε και κλείσαμε 2 μέρες πριν φύγουμε για Μπόροβετς. Όταν το αποφασίσαμε την τελευταία στιγμή, για να βρεις δωμάτιο μέσα στο Borovets ήθελες ένα 100ρικο το λιγότερο. Το βρήκα και ακριβό και απαράδεκτο να δώσω για δωμάτιο στο Μπόροβετς πιο πολλά από την Κορβάρα.

Οπότε επιλέξαμε να μείνουμε στο γειτονικό Σάμοκοβ όπου υπήρχε μεγάλη προσφορά αξιοπρεπών δωματίων με ένα 20ρικο (4-5 φορές φτηνότερα από το Μπόροβετς). Είχε και με πισίνες ακριβώτερα.

Το Σάμοκοβ απέχει 10 χλμ από το Borovets. Είναι μόνο 300 μ. χαμηλότερα από το χιονοδρομικό και ο σχεδόν ίσιος δρόμος είναι άψογος χωρίς απότομες ανηφόρες και στροφές. Απόσταση αναπνοής δηλαδή. Σκεφτείτε ότι η Αράχωβα έχει 800 μ. υψομετρική και άπειρα παγωμένα στροφιλίκια μέχρι τα Κελάρια. Και παρόλη την πανεύκολη πρόσβαση, με την ελάχιστη απόσταση και το περίπου ίδιο υψόμετρο με το χιονοδρομικό, τα πάντα είναι πολύ πολύ φτηνότερα στο Σάμοκοβ από ότι στο Μπόροβετς. Δύο και τρείς και τέσσερις φορές φτηνότερα. Για τα δωμάτια είπα. Το φαγητό ήταν επίσης πολύ φτηνό . Τέσσερα άτομα, του σκασμού με τουλάχιστον 2 πιάτα ο καθένας και μπύρες σε εστιατόρια από καλά μέχρι εξαιρετικά, με 45-70 λέβα. Ενώ το Μπόροβετς είχε τιμές Ελλάδας και βάλε. Χωρίς καμιά συζήτηση το Σάμοκοβ είναι αυτό που λέμε στα ελληνικά "value for money".

Και όλη αυτή η διαφορά για 10 χλμ ίσιο δρόμο. Απορώ με αυτούς που ζητάνε ρηζόρτ και άλλα μεγαλεία σε Παρνασσούς και Καλάβρυτα. Εννοείται ότι αν ήμουν Αραχωβίτης ή Καλαβρυτινός θα κυνηγούσα αλύπητα κάτι τέτοιες ιδέες. Το παράδειγμα του Σάμοκοβ βγάζει μάτια.

Σημειώστε ότι το Σάμοκοβ είναι ολόκληρη πόλη, με τις ωραίες και τις άσχημες γειτονιές της, με τα όμορφα και τα άσχημα σπίτια της, χωρίς κανένα τουριστικό κέντρο. Αν περιμένετε να βρείτε που θα φάτε κάνοντας βόλτα τριγύρω, θα μείνετε σίγουρα νηστικοί και ξεποδαριασμένοι. Εμείς κινηθήκαμε με το tripadvisor και το google maps, και μπορώ να πω ότι όλες οι επιλογές μας ήταν πετυχημένες. Αλλιώς δεν γίνεται.

 

Συμπέρασμα:

Αν ξαναπάω για σκι στη Βουλγαρία θα πάω πάλι στο Borovets και θα μείνω στο Σάμοκοβ.

Λυπάμαι να πω ότι το Bansko θα με ξαναδεί μόνο αν πάω μαζί με κάποιο αρχάριο στη παρέα.

 

ΥΓ1 Και ένα περιστατικό που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Μια μέρα ψάχναμε συνεργείο για να βάλουμε στο αμάξι μια λάμπα που κάηκε, και βρεθήκαμε σε ένα μικρό ΚΤΕΟ. Εκεί λοιπόν που προσπαθούσαμε να συνεννοηθούμε με νοήματα, πετάγεται η γυναίκα του αφεντικού και μας ρωτάει σε άψογα Ελληνικά (με προφορά βουλγαρική) αν είμαστε Έλληνες. Χάρηκα που άκουσα τη γλώσσα και την ρώτησα αν έχει ζήσει στην Ελλάδα και έμαθε τόσο καλά τα Ελληνικά. Και τι μου απαντάει η κυρία; Ότι δεν έχει ζήσει στην Ελλάδα, ότι είναι ντόπια πάππου προς πάππου Σαμοκοβίτισα και ότι μιλάει τα Ελληνικά επειδή είναι Σαρακατσάνα! Μου είπε επίσης ότι στο Σάμοκοβ ζουν αρκετοί Σαρακατσάνοι και μας σύστησε ένα ξενοδοχείο που το έχει μια Σαρακατσάνα για να μιλάμε και Ελληνικά! Ξαφνιάστηκα και μιλήσαμε αρκετά. Μου είπε ότι η γλώσσα (που επαναλαμβάνω τη μίλαγε άψογα) σιγά σιγά χάνεται με τους μικτούς γάμους. Ο γιός της δεν τα μιλάει, παρόλο που ξέρει την καταγωγή της μητέρας του και την ακούει να μιλάει Ελληνικά με τη γιαγιά του.

Δεν σας κρύβω ότι έπαθα πλάκα για να πάθω μεγαλύτερη πλάκα όταν διάβασα ότι οι Σαρακατσάνοι εγκαταστάθηκαν στη Βουλγαρία πριν 200+ χρόνια (!) κυνηγημένοι από τον ...Αλή Πασά. Και κάτι τελευταίο. Πληροφορίες για τους Σαρακατσάνους στη Βουλγαρία και το Σάμοκοβ, βρήκα (στα Ελληνικά) και στο site της κρατικής Βουλγαρικής ραδιοφωνίας. Για να εκτιμήσω έτσι και την ακομπλεξάριστη στάση μιας χώρας και ενός λαού απέναντι στις μειονότητές του, που κατά τη γνώμη μου αποτελούν πλούτο στο μωσαϊκό μιας χώρας.

 

ΥΓ2 Τη τελευταία μέρα μετά το σκι πήγαμε κατευθείαν για θερμά λουτρά στη Sapareva Banya. Λιγώτερο από μισή ώρα από το Borovets σχεδόν πάνω στο κεντρικό δρόμο. Ήταν τέλεια, δεν θέλαμε να φύγουμε. Το χωριό τουριστικό με κάμποσα μαγαζιά για να φας αν θες μετά το μπάνιο. Το συστήνω ανεπιφύλακτα.

  • Like 25
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έχω πάει και στα δύο αυτά χιονοδρομικά της Βουλγαρίας. Με μία φράση, θα έλεγα ότι το Bansko είναι καλύτερο ΧΚ ενώ το Borovets ομορφότερο!

Αλλά μήπως το καλό και το όμορφο δεν είναι σχετικά;

Επίσης, στο Borovets (από τα παλαιότερα και ιστορικά ΧΚ της Βουλγαρίας, που εγώ το πέτυχα γεμάτο Άγγλους) έχω κάνει μακράν το καλύτερο νυχτερινό της ζωής μου!

 

Στάλθηκε από το SM-G950F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

  • Like 1

Petros Tsantilas

 

A ski won't change your life...

unless you ride it

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ποιο είναι το σαρακατσανικο ξενοδοχείο?

Guest House Legeto

+359 895 614021

hristo_cholakov94@abv.bg

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ξεκινάω με αυτή τη δήλωση του αγαπητού Pepe από το νήμα του BanskoΈχω πάει 5-6 φορές Bansko και φέτος, ανάμεσα πρωτοχρονιά και Φώτα, πήγα για πρώτη φορά στο Borovets.Ε λοιπόν κατά τη γνώμη μου αυτό που λέει ο Pepe δεν ισχύει και ακριβώς.Σε ότι αφορά τα μηχανήματα μπορεί στο Boro να μην είναι υπερσύγχρονα όπως στο Bansko, αλλά είναι απολύτως επαρκή. Εμένα μια χαρά μου φτάνουν τα γρήγορα τετραθέσια αποσυμπλεκόμενα τύπου Ηρακλή. Που τα βάζουν μάλιστα να τρέχουν πολύ πιο γρήγορα από τον Ηρακλή.Σε ότι αφορά στην ουρά που διάβαζα ότι υπάρχει στην 6θέσια γόνδολα, θα πω μόνο "αστεία πράγματα". Από τις 3 μέρες μόνο τη μία (Σάββατο) βρήκαμε μια τεράστια ουρά στη γόνδολα που έφτανε στο δρόμο. Σε 10 λεπτά ήμασταν επάνω. Αν έχεις μείνει 2 ώρες στην ουρά στο Bansko μόνο να γελάσεις μπορείς.Σε ότι αφορά τους Βούλγαρους, τόσα χρόνια έλεγα και μου λέγανε ότι το Bansko δεν έχει πολλούς Βούλγαρους γιατί είναι ακριβό για αυτούς. Ε λοιπόν το Borovets ήταν γεμάτο Βούλγαρους. Η συντριπτική πλειοψηφία ήταν Βούλγαροι. Κάθε λογής Βούλγαροι. Αρχάριοι, τζιμάνια, αστέρια, μισότρελλοι. Όλοι καλοί δηλαδή και κάθε λογής. Δεν εξηγείται μόνο επειδή είναι πιο κοντά η Σόφια. Πιστεύω ότι πάνε γιατί ξέρουν ότι εκεί κάνεις καλύτερο σκι.Δεν το μέτρησα με τη μεζούρα αλλά μου φάνηκε μεγαλύτερο από το Bansko που το ξέρω καλά. Αυτά που έκανα ήταν σίγουρα περισσότερα και η αίσθηση είναι αυτή που μετράει.Ανεβαίνοντας με τη γόνδολα οι τρεις κόκκινες πίστες Γιάστερμπετς είναι ατελείωτες και απολύτως συγκρίσιμες με τις κόκκινες του Bansko. Εμένα μου φάνηκαν μεγαλύτερες. Μπορεί να είναι πράγματι, μπορεί να ήταν και το χιόνι.Το χιονοδρομικό Μάρκουτζικ βρίσκεται στο πάνω μέρος και νόμιζα ότι είναι 3-4 μικρούλες πίστες. Αλλά όταν πήγα έπαθα πλάκα. Οι πίστες είναι απολαυστικές και η κάθε μία 2-3 φορές σαν τον κόκκινο Ηρακλή και τον Βάκχο. Και μία μαυροκόκκινη. Αρκετός κόσμος πήγαινε και κόλλαγε όλη μέρα εκεί.Στο κάτω αριστερά μέρος (Σιτνιάκοβο) που γίνεται και το νυκτερινό, δεν πηγαίναμε τις πρώτες 2 μέρες γιατί νομίζαμε ότι θα πήζαμε στους αρχάριους. Και όταν την τελευταία μέρα πήγαμε και εκεί, πάθαμε πλάκα. Απολαυστικές κόκκινες που μπορεί να μην είχαν το μήκος των Γιάστερμπετς αλλά που ήταν κι αυτές πολύ μεγάλες και αν θυμάμαι καλά κάναμε και 1-2 που τις έλεγε μαύρες αλλά εγώ θα τις έλεγα μαυροκόκκινες.Και το πιο καλό και απίστευτο είναι ότι 3 μέρες (μέσα στις γιορτές) κάναμε σκι (σε κόκκινόμαυρες πίστες) λες και ήμασταν μόνοι μας.Δεν υπήρχε ο απίστευτος κόσμος και ο απίστευτος κίνδυνος που έχω αντιμετωπίσει στο Bansko στις πίστες 5 και 10. Μαζευόταν ο κόσμος στα πολύ εύκολα και στα άλλα ήταν απόλαυση. Ακόμη και αριστερά, στο Σιτνιάκοβο με τον πολύ κόσμο, κατέβαινες τις (αρκετές) πιο δύσκολες πίστες μόνος. Κατέβηκα στο Σιτνιάκοβο μία πίστα λίγο πριν φύγω το μεσημέρι, και ανάθεμα κι αν την είχε κατέβει άλλος όλη μέρα. Δεν θυμάμαι πόσα χρόνια έχω να δω τόσο καλά στρωμένες πίστες στο Bansko. Και σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Σε τρεις μέρες έβαλε 1 μέτρο. Τη πρώτη μέρα δεν έβλεπα τα σκι μου. Πούδρα πούδρα πούδρα. Τη δεύτερη μέρα βρήκαμε μπάμπς επειδή αργήσαμε να ανέβουμε, και την τρίτη μέρα χαλί.Λίγα πράγματα βρήκα αρνητικά στο Boro.Δεν έχει μπλε πίστες. Αυτοί οι δρόμοι που σπρώχνεις και τους λένε μπλε πίστες (ή path ή δεν ξέρω τι άλλο) είναι αστείοι και επικίνδυνα πηγμένοι στον κόσμο. Αν πάτε με αρχάριους μη πάτε στο Borovets. Το Borovets είναι ο παράδεισος του μέσου σκιέρ. Ακόμη και οι μαύρες του δεν είναι τόσο δύσκολες όσο η Tomba. Έχουν σκαλιά.Αλλά το τραγικό που έχει το Borovets είναι αυτοί οι δρόμοι και τα μονοπάτια που συνδέουν τις πίστες ή που είναι στην αρχή της πίστας ή που είναι στο τέλος της πίστας. Μιλάμε για τεράστια ισιώματα. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ. Μου βγήκε η πίστη στο περπάτημα. Μου πόναγαν μια εβδομάδα οι αχίλλειοι τένοντες. Και δεν μπορείς να αποφύγεις με τίποτα τα ισιώματα, ειδικά αν θέλεις να μετακινηθείς ανάμεσα στα τρία χιονοδρομικά. Αλλά και μέσα στο ίδιο χιονοδρομικό πεδίο. Τελειώνεις τις κόκκινες, περπάτημα. Πας στη γόνδολα, περπάτημα, κάνεις κάποια ευκολότερη από κόκκινη, πάρα πολύ περπάτημα. Παρόλο που τρεις μέρες ξεσκιστήκαμε στο σκι, η εικόνα που μου έμεινε είναι κάτι τύποι να περπατούν στο ίσιωμα κουβαλώντας στα χέρια σνόουμπορντ. Αν θέλουν να αναπτύξουν το χιονοδρομικό αυτό είναι για μένα το κορυφαίο σημείο προσοχής. Πρέπει οπωσδήποτε να ανοιχτούν νέοι διάδρομοι μέσα στο δάσος ακόμα και με κλείσιμο κάποιων υπαρχόντων διαδρόμων. Με ανταλλαγή ίσως; Δεν ξέρω. Όποιος έχει τα γένια...Το εκτός πίστας που κάναμε ήταν κάτω από πυλώνες. Ήταν το πρώτο χιόνι και ήθελε να κάτσει λίγο για να είναι ασφαλές από βαθιά θαμμένες πέτρες. Εκτός πίστας βέβαια έκαναν όπου τους κατέβαινε στο κεφάλι. Δεν έχω ξαναδεί τόσους πυροβολημένους μαζεμένους στο ίδιο μέρος. Που όμως το ξέρανε το μέρος, αλλιώς δεν θα πήγαιναν. Δεν μιλάω για γκρεμούς ή δυσκολία. Μιλάω να κατεβαίνουν μια κατηφόρα 5 δευτερόλεπτα μάξιμουμ, μέσα και πάνω από θάμνους, και μετά να έχουν μισή με μία ΩΡΑ σαρκοτυρρανία και κολύμπι μέσα στις σούπες μέχρι το λαιμό για να φτάσουν ξανά στο πολιτισμό. Τους έβλεπες από το λιφτ και τους λυπόσουν. Αν πάτε εκτός, προσοχή. Να πάτε με άνθρωπο που εμπιστεύεστε τη διανοητική του κατάσταση.Το Μπόροβετς (το "χωριό") σαν μέρος μου άρεσε. Δεν το περίμενα έτσι. Κοιτώντας από το street view, νόμιζα ότι θα βρω 5-10 εστιατόρια, σκόρπια στο δάσος. Και δεν γύρευα αυτό. Ήθελα κάτι μαζεμένο σαν την οδό Pirin στο Bansko. Αλλά το street view τραβήχτηκε καλοκαίρι και αυτό που βρήκαμε ήταν ακριβώς αυτό που θέλαμε και καλύτερα από την Pirin. Μια αγορά και κάθε λογής μαγαζιά μαζεμένα σε 1-2 δρόμους, αρκετά μεγάλους για να κάνεις μια μικρή βόλτα και χάζι στα μαγαζιά, αλλά και αρκετά μικρούς για να μη σου βγαίνει το λάδι στο περπάτημα όπως στο Bansko αν θες να πας από τη γόνδολα στη πλατεία.Εμείς είχαμε κλείσει για Χριστούγεννα στο Bansko, αλλά με τις φετινές αχιονίες των Χριστουγέννων το ακυρώσαμε και κλείσαμε 2 μέρες πριν φύγουμε για Μπόροβετς. Όταν το αποφασίσαμε την τελευταία στιγμή, για να βρεις δωμάτιο μέσα στο Borovets ήθελες ένα 100ρικο το λιγότερο. Το βρήκα και ακριβό και απαράδεκτο να δώσω για δωμάτιο στο Μπόροβετς πιο πολλά από την Κορβάρα.Οπότε επιλέξαμε να μείνουμε στο γειτονικό Σάμοκοβ όπου υπήρχε μεγάλη προσφορά αξιοπρεπών δωματίων με ένα 20ρικο (4-5 φορές φτηνότερα από το Μπόροβετς). Είχε και με πισίνες ακριβώτερα.Το Σάμοκοβ απέχει 10 χλμ από το Borovets. Είναι μόνο 300 μ. χαμηλότερα από το χιονοδρομικό και ο σχεδόν ίσιος δρόμος είναι άψογος χωρίς απότομες ανηφόρες και στροφές. Απόσταση αναπνοής δηλαδή. Σκεφτείτε ότι η Αράχωβα έχει 800 μ. υψομετρική και άπειρα παγωμένα στροφιλίκια μέχρι τα Κελάρια. Και παρόλη την πανεύκολη πρόσβαση, με την ελάχιστη απόσταση και το περίπου ίδιο υψόμετρο με το χιονοδρομικό, τα πάντα είναι πολύ πολύ φτηνότερα στο Σάμοκοβ από ότι στο Μπόροβετς. Δύο και τρείς και τέσσερις φορές φτηνότερα. Για τα δωμάτια είπα. Το φαγητό ήταν επίσης πολύ φτηνό . Τέσσερα άτομα, του σκασμού με τουλάχιστον 2 πιάτα ο καθένας και μπύρες σε εστιατόρια από καλά μέχρι εξαιρετικά, με 45-70 λέβα. Ενώ το Μπόροβετς είχε τιμές Ελλάδας και βάλε. Χωρίς καμιά συζήτηση το Σάμοκοβ είναι αυτό που λέμε στα ελληνικά "value for money".Και όλη αυτή η διαφορά για 10 χλμ ίσιο δρόμο. Απορώ με αυτούς που ζητάνε ρηζόρτ και άλλα μεγαλεία σε Παρνασσούς και Καλάβρυτα. Εννοείται ότι αν ήμουν Αραχωβίτης ή Καλαβρυτινός θα κυνηγούσα αλύπητα κάτι τέτοιες ιδέες. Το παράδειγμα του Σάμοκοβ βγάζει μάτια.Σημειώστε ότι το Σάμοκοβ είναι ολόκληρη πόλη, με τις ωραίες και τις άσχημες γειτονιές της, με τα όμορφα και τα άσχημα σπίτια της, χωρίς κανένα τουριστικό κέντρο. Αν περιμένετε να βρείτε που θα φάτε κάνοντας βόλτα τριγύρω, θα μείνετε σίγουρα νηστικοί και ξεποδαριασμένοι. Εμείς κινηθήκαμε με το tripadvisor και το google maps, και μπορώ να πω ότι όλες οι επιλογές μας ήταν πετυχημένες. Αλλιώς δεν γίνεται.Συμπέρασμα:Αν ξαναπάω για σκι στη Βουλγαρία θα πάω πάλι στο Borovets και θα μείνω στο Σάμοκοβ.Λυπάμαι να πω ότι το Bansko θα με ξαναδεί μόνο αν πάω μαζί με κάποιο αρχάριο στη παρέα.ΥΓ1 Και ένα περιστατικό που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Μια μέρα ψάχναμε συνεργείο για να βάλουμε στο αμάξι μια λάμπα που κάηκε, και βρεθήκαμε σε ένα μικρό ΚΤΕΟ. Εκεί λοιπόν που προσπαθούσαμε να συνεννοηθούμε με νοήματα, πετάγεται η γυναίκα του αφεντικού και μας ρωτάει σε άψογα Ελληνικά (με προφορά βουλγαρική) αν είμαστε Έλληνες. Χάρηκα που άκουσα τη γλώσσα και την ρώτησα αν έχει ζήσει στην Ελλάδα και έμαθε τόσο καλά τα Ελληνικά. Και τι μου απαντάει η κυρία; Ότι δεν έχει ζήσει στην Ελλάδα, ότι είναι ντόπια πάππου προς πάππου Σαμοκοβίτισα και ότι μιλάει τα Ελληνικά επειδή είναι Σαρακατσάνα! Μου είπε επίσης ότι στο Σάμοκοβ ζουν αρκετοί Σαρακατσάνοι και μας σύστησε ένα ξενοδοχείο που το έχει μια Σαρακατσάνα για να μιλάμε και Ελληνικά! Ξαφνιάστηκα και μιλήσαμε αρκετά. Μου είπε ότι η γλώσσα (που επαναλαμβάνω τη μίλαγε άψογα) σιγά σιγά χάνεται με τους μικτούς γάμους. Ο γιός της δεν τα μιλάει, παρόλο που ξέρει την καταγωγή της μητέρας του και την ακούει να μιλάει Ελληνικά με τη γιαγιά του.Δεν σας κρύβω ότι έπαθα πλάκα για να πάθω μεγαλύτερη πλάκα όταν διάβασα ότι οι Σαρακατσάνοι εγκαταστάθηκαν στη Βουλγαρία πριν 200+ χρόνια (!) κυνηγημένοι από τον ...Αλή Πασά. Και κάτι τελευταίο. Πληροφορίες για τους Σαρακατσάνους στη Βουλγαρία και το Σάμοκοβ, βρήκα (στα Ελληνικά) και στο site της κρατικής Βουλγαρικής ραδιοφωνίας. Για να εκτιμήσω έτσι και την ακομπλεξάριστη στάση μιας χώρας και ενός λαού απέναντι στις μειονότητές του, που κατά τη γνώμη μου αποτελούν πλούτο στο μωσαϊκό μιας χώρας.ΥΓ2 Τη τελευταία μέρα μετά το σκι πήγαμε κατευθείαν για θερμά λουτρά στη Sapareva Banya. Λιγώτερο από μισή ώρα από το Borovets σχεδόν πάνω στο κεντρικό δρόμο. Ήταν τέλεια, δεν θέλαμε να φύγουμε. Το χωριό τουριστικό με κάμποσα μαγαζιά για να φας αν θες μετά το μπάνιο. Το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Ποιότητα στο Borovets και το Samokov στο φαγητό. Bansko μόνο όταν πάω με γυναίκες. Ωραία αναφορά.
  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στην κορυφή της καρδιάς μου εμένα είναι το παμποροβο. Απλά είναι λίγο ποιο μακριά από τα αλλά δυο χιονοδρομικά, και δεν έχει ‘’χωριό´’, κατά τα αλλά boro λόγω λιγότερου κόσμου από μπανσκο και νυχτερινό ...

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αγαπάμε boro!!!!

  • Like 2

Αν δεν σας κανει κοπο, δειτε την φωτο στο Avatar και πειτε μου τι πρεπει να κανω για να βελτιωσω το στυλ μου......

'Εχω προλάβει ανοιχτη τη Σαχάρα. Θα Σεβεστε!

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ευτυχω;ς που υπαρχει το bansko και χαιρομαστε εμεις σκι (και νυχτερινο) στο borovets.

Share this post


Link to post
Share on other sites

πολύ ωραία περιγραφή. Νομίζω στα βαλκάνια δεν υπάρχει πίστα σαν την popangelov που σε συνδυασμο με yastrebets express εχει πολυ γρηγορη αναβαση και συμφωνώ ότι στο borovets λιώνεις στο σκι μερα νυχτα. Είστε τυχεροι που ήταν ανοικτό απο καιρο το markudjik

 

Στάλθηκε από το SM-T580 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

  • Like 3

1162895.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Παρά πολύ καλή περιγραφή και είναι όλο χαρά που έχετε τόσο καλή γνομη για τη χορα μου (άντε και για τους Βούλγαρους :) )

Όσο και να είμαι κολιμενος με το bansko τα τελευτεα 10-12 χρόνια ,το boro ήταν το χιονοδρομικό που πηγενα από μικρός και το αγαπάω !!!

Σαμοκοβ- όντος πολύ πιο οικονομική ,δεν ξέρω το βράση μετά τα σκι ομος πως περνάει χορης να έχεις που να πας;;;

Bansko -μεγάλη απαγοιτεβση - το Φαγιτο είναι ΧΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΥΥΥ ΑΚΡΙΒΟΟΟ !!

ΜΗ ΦΑΤΕ ΣΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΜΑΓΑΖΙΑ !!!

Προτιμήστε τη πλατιά κατο ,το Victoria,το el toro ακούω καλά πράγματα !!

Οι Σαρακατσάνοι - για μας είναι κοματι από τη Βουλγαρία ,για μας είναι Βούλγαροι ,για σας είναι Έλληνες ,για αυτό και περνάνε ελλινικη επικοτιτα πολύ εύκολα!!!

 

Το πιο όμορφο -ΠΑΜΠΟΡΟΒΟ !!!!

Οι Ροδόπης είναι μαγικες !!!

  • Like 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Παρά πολύ καλή περιγραφή και είναι όλο χαρά που έχετε τόσο καλή γνομη για τη χορα μου (άντε και για τους Βούλγαρους :) )

Όσο και να είμαι κολιμενος με το bansko τα τελευτεα 10-12 χρόνια ,το boro ήταν το χιονοδρομικό που πηγενα από μικρός και το αγαπάω !!!

Σαμοκοβ- όντος πολύ πιο οικονομική ,δεν ξέρω το βράση μετά τα σκι ομος πως περνάει χορης να έχεις που να πας;;;

Bansko -μεγάλη απαγοιτεβση - το Φαγιτο είναι ΧΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΥΥΥ ΑΚΡΙΒΟΟΟ !!

ΜΗ ΦΑΤΕ ΣΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΜΑΓΑΖΙΑ !!!

Προτιμήστε τη πλατιά κατο ,το Victoria,το el toro ακούω καλά πράγματα !!

Οι Σαρακατσάνοι - για μας είναι κοματι από τη Βουλγαρία ,για μας είναι Βούλγαροι ,για σας είναι Έλληνες ,για αυτό και περνάνε ελλινικη επικοριτα

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σαμοκοβ- όντος πολύ πιο οικονομική ,δεν ξέρω το βράση μετά τα σκι ομος πως περνάει χορης να έχεις που να πας;;;

Το Σάμοκοβ είναι ολόκληρη πόλη. Σίγουρα έχει τα πάντα αρκεί να ξέρεις να τα βρεις. Εμείς που είμαστε της ταβέρνας κινηθήκαμε με το TripAdvisor και μπορώ να πω ότι όλες οι επιλογές μας ήταν πετυχημένες. Τα καλύτερα μαγαζιά που έχω πάει στη Βουλγαρία.

 

Βansko -μεγάλη απαγοιτεβση - το

Φαγιτο είναι ΧΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΥΥΥ ΑΚΡΙΒΟΟΟ !!

ΜΗ ΦΑΤΕ ΣΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΜΑΓΑΖΙΑ !!!

Προτιμήστε τη πλατιά κατο ,το Victoria,το el toro ακούω καλά πράγματα !!

 

Είμαστε οφτόπικ αλλά αν είστε στο Bansko με αυτοκίνητο, υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν μάλιστα πολύ καλύτερα πορτοκάλια. Η Μπάνια,το Ράζλογκ και το Ντομπρίνιστε είναι σε απόσταση αναπνοής. Εμένα μου άρεσε να πηγαίνω στη Μπάνια και να συνδυάζω το καλό φαΐ με απίθανο ζεστό μπανάκι. Σιγά την απόσταση. Ξεκολλάτε.
  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εστιατόριο kokoskovata στο samokov. Δοκιμάστε το.

 

Στάλθηκε από το SM-T580 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

  • Like 1

1162895.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εξαιρετικό το αρχικό ποστ πραγματικά. Ούτε τουριστικός οδηγός τόσες χρήσιμες πληροφορίες. ΜΠΡΑΒΟ!

  • Like 1

<p style="text-align:center;"><span style="color:#ff0000;"><span style="font-size:14px;"><em><span style="text-align:center;background-color:rgb(34,34,34);">'''</span></em></span>Riding in the air nocturnal</span></p>

<p style="text-align:center;"><span style="color:#ff0000;">Living free</span></p>

<p style="text-align:center;"><span style="color:#ff0000;">Rip ride<span style="font-size:14px;"><em><span style="text-align:center;background-color:rgb(34,34,34);">''</span></em></span></span>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Механа - При Соте στο Σαμοκοβ πάρτε πεσκαβίτσα και θα με θυμηθείτε

Edited by kosaitis
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλησπέρες στην παρέα, ανηφορίζω 21-26/02 Boro, και θα μείνω Samokov.
Μια ερώτηση για τους γνώστες, τι παίζει με το πλαστικό χρήμα στα δυο χωριά; ιδιαίτερα στη γόνδολα, στα υπαίθρια πάρκινγκ και στις mekhana (ταβέρνες), δέχονται κάρτες ή να μεριμνήσω για μετρητά συνάλλαγμα;

Στάλθηκε από το ONEPLUS A3003 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Παίζουν όλα αλλά όχι παντού. Και οι κάρτες και τα ευρώ και τα λέβα.

Σε μια ταβέρνα στο Σάμοκοβ δεν έπαιρναν ούτε κάρτες ούτε ευρώ. Αλλά οι περισσότερες έπαιρναν κάρτες.

Στα εισιτήρια της γόνδολας δεν δούλευε το μηχανάκι για τις κάρτες στο ταμείο, και έπρεπε να πας ακριβώς δίπλα, να πάρεις λέβα από το ΑΤΜ. Με καπέλο φαντάζομαι.

Στο πάρκινγκ ο υπάλληλος του δήμου έπαιρνε και ευρώ. Πάντα μετρητά όμως.

Να έχετε και λέβα. Κάνα πενηντάρικο-κατοστάρικο τη φορά. Δεν θα σας μείνουν. Στη Βουλγαρία θα είστε, πάντα θα είναι χρήσιμα. Κι αν σας μείνουν τα ξοδεύετε φεύγοντας βάζοντας φτηνή βενζίνη. Ανταλλακτήρια υπάρχουν παντού στο Μπόροβετς, και στο Σάμοκοβ που είναι ολόκληρη πόλη, υπάρχουν και τράπεζες.

Το πρόβλημα υπάρχει στο βουνό που δεν υπάρχουν εναλλακτικές για να αναζητήσεις μετρητά. Στο σαλεδάκι στη Γιάστερμπετς δεν έπαιρναν κάρτες και άλλαζαν τα ευρώ σε αναλογία τοκογλύφου. Ακριβώς απέναντι στο ξενοδοχείο Γιάστερμπετς έπαιρναν και κάρτες φυσικά.

 

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σ'ευχαριστώ πολύ, κατατοπιστικότατος.
Επειδή η αφετηρία θα είναι από Αθήνα μεσημβρινή ώρα και η άφιξη στο Σαμοκόβ μεσάνυχτα, που προτείνετε στάση για δείπνο, Σαντάνσκι, Μπλαγκόεβγραντ ή Ντούπνιτσα;
Έχει κάποιος καμία καλή γαστριμαργική ανάμνηση;

Στάλθηκε από το ONEPLUS A3003 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όταν θα φτάσεις σε αυτά τα μέρη που λες, θα κοιμάσαι όρθιος. Και ο δρόμος δεν περνάει κι από μέσα. Θα πρέπει λίγο πριν φτάσεις να βγεις από το δρόμο σου. Αν θες ντε και καλά να φας στη Βουλγαρία τότε σου προτείνω τα μικρομάγαζα στη περιοχή της Κρέσνας. Σε όποιο σου γυαλίσει σταματάς. Αλλά μπορεί να φας φόλα.

Προσωπικά μετά από τρισήμιση ώρες οδήγημα σταματάω πάντα για φαΐ στο ΣΕΑ του Κορινού. Το καλύτερο στους ελληνικούς δρόμους. Μετά σε μιάμιση ώρα σύνορα (μικρή στάση για καύσιμα κλπ) και άλλη μιάμιση ώρα και έφτασες  στο κρεβάτι σου. Χαλαρά χωρίς να τρέχεις και χωρίς να ψάχνεις φαγάδικα μέσα στη νύχτα.

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλημέρα!

Στη Κρέσνα είναι καλά τα μαγαζάκια ,έχει πριν να 

μπεις στη χαράδρα ,έχει και μέσα σε ένα σιμιο ανιγμα με μαγαζιά ,αν περάσεις από το παλιό δρόμο ,στη Γραδεσνιτσα έχει πολλά και καλά μαγαζιά !

Να πάρεις ψαρονέφρι (σβινσκο μπον φίλε ) στα βουλγαρικά 

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...