Jump to content
ΜΙΚ

Εύρεση Ποιοτικού Ανοιξιάτικου Εκτός Πίστας Στον Παρνασσό

Recommended Posts

Ευχαριστούμε θερμά για τις καταθέσεις σας. Καταρχάς διαβάζουμε ξανά πολύ προσεκτικά αυτό το thread. Αυτά αντίο.

 

http://www.snowclub.gr/forums/index.php?showtopic=5998

 

Άντε ας γράψω κάτι παραπάνω. Γενικά υπάρχουν 3 σενάρια που έχω δει, φυσικά η κάθε μέρα μπορεί να είναι διαφορετική και να βγάλει καλό ανοιξιάτικο εντελώς αντίθετα από αυτό που περιμένεις. Για αυτό πρέπει να πληρώσετε δάσκαλο όπως θα κάνατε σε κάθε πολιτισμένη χώρα του κόσμου ώστε να εξασφαλίσετε ότι δεν θα φάτε 10 τόνους πάγο και 300 τόνους σούπα. Για τους τσαμπατζήδες ισχύουν τα παρακάτω.

 

Ποτέ μα ποτέ δεν ξεχνάμε ότι εκτός πίστας εκεί που δεν είμαστε ορατοί άμεσα από το χιονοδρομικό πάμε πάντα ομάδα με αρχηγό. Πάντα ένας λαμβάνει τις αποφάσεις και υπάρχει η απόλυτη γνώση από αυτόν της διαδρομής με τους κινδύνους της πριν την ξεκινήσουμε. Πάντα είμαστε βέβαιοι ότι το επίπεδο της ομάδας σηκώνει και το ενδεχόμενο να κατέβουμε μόνο πάγο ή μόνο σούπα αν δεν έχουμε κάνει νωρίτερα την διαδρομή. Δεν είναι ντροπή να πείτε σε κάποιον "μπορεί να μην το έχεις", ίσως σώσετε τον μηνίσκο και τον χιαστό του. Αν είστε μόνος μην πάτε και εάν πάτε έχετε οπωσδήποτε σύστημα gps track live και έχετε ενημερώσει κάποιον να σας κοιτάει στον υπολογιστή του.

 

Όπως τα κατεβαίνουμε όλα

 

α.) Κανονική άνοιξη, ξαστεριά, νταμάρι όλο του βουνό: Ξεκινάμε δειλά δειλά έναν έλεγχο των Νοτιοανατολικών χιονιών από νωρίς το πρωί. πχ αριστερά του Οδυσσέα ή στην κορφή του Αιόλου, τις κούρμπες δεξιά του Βάκχου. Παράλληλα δεν είναι άσχημη ιδέα να δούμε και τις ΒόρειοΑνατολικές με την αριστερή της Σαχάρας, την αριστερή της 14 κλπ. Λογικά το σωστό σκι με το που ξεπαγώσει κάτι πρώτα είναι μια τέτοια μέρα είναι: Σαχάρα, 14, Οδυσσέας, Ηρακλής, Τυρίας, Καλλιόπη, Ρέμα και μετά μένουμε Σαχάρα 6, Λούκια κλπ. Οι μέρες που δεν ξεπαγώνει πρώτα η Φτερόλλακα είναι αυτές με μέτρια θερμοκρασία την προηγούμενη μέρα και αργά την άνοιξη (μικρή νύχτα).

 

β) Δεν νταμάρωσε ποτέ πιθανότατα από ψηλή νέφωση ή απλά δεν είχε ζέστη χτες: Ξεκινάμε σφαίρα από Φτερόλλακα όλα τα Βορινά και μετά από λίγο γυρνάμε Οδυσσέα Ηρακλή Βάκχο.

 

γ) Περιεργοκαιρος πιθανότατα από ομίχλη που είχε κάτσει χτες: Εδώ χωρίς κινητό είσαι χαμένος. Από το πρωί ανταλλάζουμε κινητά με αγνώστους και μιλάμε σε κάθε καρεκλάκι. Έχω δει και όλο το βουνό απίθανο όλη μέρα, και το όλο το βουνό μάπα όλη μέρα αλλά και να ξεπαγώνει πρώτα ο Βάκχος, μετά ο Οδυσσέας και μετά η Φτερόλλακα με βραδυνό Βοριά και σύννεφο να έχει κάτσει.

 

Η θεωρία είναι ότι θες να πετύχεις το χιόνι μόλις έχει ξεπαγώσει πριν σουπιάσει. Αν εξαιρέσουμε τα "κούφια" χιόνια που κάνουν κάτι παλαβά σε κανονικό χιόνι έχεις 3-7 ώρες μαγικού σκι. Όσο πιο καφέ το χιόνι τόσο πιο πολύ λιώνει την προηγούμενη, τόσο πιο γρήγορα ξεπαγώνει. Όσο πιο άσπρο το αντίθετο. Το χιόνι που έχει κάτσει καλά την προηγούμενη μέρα λιώνει ανάλογα με το πόσο το βαράει ο ήλιος, πόσο κάθετα, πόση ώρα και με πόση ένταση. Όλο αυτό μέσα στο χιόνι είναι απλά νερό. Με το που δεν το βλέπει πια ο ήλιος παγώνει απαλά και με το που βραδυάσει και έχει ξαστεριά το νταμαρώνει η κοσμική ακτινοβολία. Όσο πιο πολύ νερό τόσο πιο πολύ πάγος αλλά σε βάθος παγώνει λιγότερο. Την μέρα που κάνεις σκι επίσης όλα αυτά τα λιώνει ανάλογα με το πόσο το βαράει ο ήλιος, πόσο κάθετα, πόση ώρα και με πόση ένταση.

 

Η τροχιά του ήλιου σήμερα είναι πολύ πιο χαμηλή από ότι θα είναι τέλος Απριλίου και πρέπει να προσαρμοστείς. Παράλληλα οι Ανατολικές πλαγιές σκιάζουν μέσα στη μέρα ενώ οι Δυτικές τις βλέπει ο ήλιος μέχρι το βράδυ. Όσο πιο Ανατολικές "κοκκαλώνουν" πιο απαλά ενώ οι ΝοτιοΔυτικές κοκκαλώνουν απότομα. Αυτό προκαλεί το χιόνι να παγώσει σε κάποιο βάθος και με κάποια ένταση. πχ οι ΒορειοαΑνατολικές με μεγάλη κλίση βγάζουν μια λέπτή "πέτσα" από νωρίς το πρωί μπορείς να κάνεις σκι και κρατάνε πιο αργά, οι ΝοτιοΑνατολικές βγάζουν νωρίς το πρωί σούπερ χιόνι αλλά κολλάνε πολύ νωρίς, οι ΝοτιοΔυτικές είναι νταμάρι που θα μαλακώσει απαλά και θα κρατήσει σχετικά λίγες ώρες, οι ΒορειοΔυτικές λιγότερο νταμάρι που θα ξεπαγώσει τελευταίο αλλά θα κρατήσει πολύ κλπκλπ.

 

Για αυτό και τα καλύτερα ανοιξιάτικα είναι αυτά με λίγο νερό που πάγωσε λίγο (ΒορειοΑνατολικές) ή με πολύ νερό που σούπιασε πολύ και πάγωσε απαλά και πολύ (ΝοτιοΑνατολικές). Φυσικά όλες οι πλαγιές έχουν καλά έως φανταστικά χιόνια να δώσουν.

 

Αν έχει ψηλή νέφωση όλα θα γίνουν πιο αργά, αν περνάνε κούμουλα (προβατάκια, ομιχλη) όλα θα γίνουν πολύ περίεργα. Αν έχει ζέστη θα γίνουν όλα πιο γρήγορα αλλά ο αέρας πάντα βοηθάει στο να ξεπαγώσουν όλα αργά. Με μαγικό Βοριαδάκι έχει τύχει με 20 βαθμούς να το κλείνουν και εμείς να συνεχίζουμε

 

Προφανώς όσο πιο ψηλά τόσο λιγότερο λιώσιμο, τόσο λιγότερο πάγος και τόσο πιο αργό ξεπάγωμα. Τα δέντρα επειδή βγάζουν υγρασία το βράδυ μπορεί να κάνουν παλαβά πράγματα. Δεν έχω ιδέα τι. Έχει τύχει και να κολλάνε όλη μέρα και να είναι όλη μέρα νταμάρι και να έχουν φοβερό χιόνι αλλά άκρη δεν έχει βγάλει κανείς.

 

Για μένα πέδιλο πίστας για να χαρείς και τις 2 ώρες πριν ξεπαγώσουν τα εκτός που είναι σκληρή και καλή η πίστα. Ιδανικά τα σούπερ ντούπερ ρόκερ κάμπερ φαρδυά που κολλάνε λιγότερο από όλα. ΠΑΝΤΑ ΚΕΡΩΜΕΝΑ. Αν δεν έχετε κερώσει γυρίστε πίσω ή νοικιάστε.

 

Για να χαρείτε και την πίστα το πρωί, θέλετε ακμές οπότε φροντίστε τες. Επίσης λογικά όσο καλά και να πας, λίγο πάγο θα τον πετύχεις.

 

Τέλος δεν υπάρχει καλύτερο πέδιλο από το καινούργιο πέδιλο, κολλάει λιγότερο και κρατάει καλύτερα, δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα η αγορά μετά τις 20 Μάρτη καινούργιου και φτηνά θα το πάρεις και θα χαρείς άνοιξη.

 

Προσοχή: Με το που αρχίσει να κολλάει σταματάμε άμεσα το σκι. Αν επιμείνουμε μένουμε ψηλά, πάμε μόνο ακμές και σταματάμε την κατάβασή μας για ξεκούραση στην παραμικρή ενόχληση ότι κουράστηκε ο τετρακέφαλος. Πίνουμε δύο λίτρα νερό ΝΑΙ ΡΕ 2 ΛΙΤΡΑ και τρώμε 4 φρούτα και κάτι με ενέργεια.

 

Προτεινόμενο πρόγραμμα. 8 Κελλάρια παραγγέλνουμε καφέ. Στέλνουμε το πρώτο κορόιδο να δει Κελλάρια και Φτερόλλακα. Με το που μαλακώσει η πρώτη πίστα 9πχ κάνουμε συνήθως σούπερ πιστοσκί χωρίς ουρές 9 με 10.30πχ. Στέλνουμε κορόιδα στα εκτός να φαν τα πόδια τους και εμείς απλά χτυπάμε το μπατόν δίπλα στην πίστα. Με το που μαλακώσει το πρώτο φύγαμε. Με το που σουπιάσει πετάμε με το παραπέντε μας και προσγειωνόμαστε στην ταβέρνα Δροσιά να φάμε στον κήπο με τον ήλιο.

 

Προτεινόμενο ντύσιμο: Ποιοτικό μπουφαν χειμωνιάτικο με αεραγωγούς χωρίς τίποτα από μέσα ή δύο κρεμμυδομπουφαν καταστάσεις να βγει η μια το μεσημέρι. Τα μη ποιοτικά ρούχα στη ζέστη θα φανούν αγοράστε κάτι καλό, το κρύο απλά θέλει πολύ ντύσιμο, η άνοιξη θέλει ποιοτικό ντύσιμο.

 

Όπου και να είστε στην Ελλάδα ένα καλό ανοιξιάτικο Παρνασσό πρέπει να τον κάνετε. Όσοι έχουν έρθει μια κλασσική μέρα με ξαστεριά και +10 βρήκαν 5 φορές πιο ποιοτικό χιόνι από αυτό που περίμεναν. Πιστέψτε με έχω κάνει καλό ανοιξιάτικο στις Άλπεις με οδηγό να μας λέει τι τυχεροί που είμασταν και...κάθε μέρα έχει τέτοιο ο Παρνασσός.

 

Και όσο σκέφτομαι ότι συμπολίτες μου προτιμάνε να ανέβουν Σαββατοκύριακο του Γενάρη και του Φλεβάρη με αλυσίδες, ομίχλες, ουρές, παγοποιήσεις, αέρηδες αλλά όχι άνοιξη τραβάω τα μαλλιά μου.

 

Καλή διασκέδαση

Edited by ΜΙΚ
  • Like 10

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites

:skiing: Spring time :skiing:

s.gifk.gifi.gifempty.gift.gifi.gifm.gife.gif

Υ.Γ.: Τιμή στον άτυχο snb-ντα, που πάει νωρίς σε πλαγιά

-για να μας φάει τα ανοιξιάτικα-

και από τον ήχο από τα μαχαίρια του σανιδιού του

καταλαβαίνουμε ότι δεν ήρθε ακόμα η ώρα αυτής της πλαγιάς :evil: .

  • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 μήνες ποιοτικού (χωρίς ουρες, κλειστούς δρόμους , διαχειρίσημες καταστάσεις από τα Ελληνικά ΧΚ)

lift served ski στην Ελλάδα.

  • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

ερωτηση

ποιο πιστεύετε οτι πρεπει να ειναι το ωραριο λειτουργιας τωρα?


<p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

7 με 5. Αν έχει ξαστεριά και νταμάρι ας ανοίξουν 9, αν σουπιάζει όλο ας κλείσουν 3

 

Να διευκρινήσουμε ότι τα πολύ οργωμένα με κάθε κύκλο μέρα νύχτας θα ισιώσουν σιγά σιγά, υπομονή

Edited by ΜΙΚ
  • Like 3

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites

ερωτηση

ποιο πιστεύετε οτι πρεπει να ειναι το ωραριο λειτουργιας τωρα?

Ήλιο με ήλιο...

Κάτεργο...

Edited by ALCATRAZ
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

καλά εδω βιαζονται να τα κλεινουν και εσεις θελετε all day.....

 

αν ανοιγεις 8 πρεπει πραγματικα να ανοιγεις 8...

και οι πιστες να ειναι στρωμενες αφου 8-10 θαναι νταμαρι.

και το 3 να ειναι 3....οχι 2 και κατι...

αφου οσοι θελουν ανοιξιατικο εχουν κανει κουμαντο με κερια κλπ....

 

αλλα καθε χρονο τα ιδια....

οι φωκιες πια υποχρεωτικες......


<p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Πιστέψτε με έχω κάνει καλό ανοιξιάτικο στις Άλπεις με οδηγό να μας λέει τι τυχεροί που είμασταν και...κάθε μέρα έχει τέτοιο ο Παρνασσός.

 

 

Αυτό το είχα ακούσει πριν πολλά χρόνια, από τον κλαουδατο, και ενώ είμαι σίγουρος ότι ισχύει, δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί δεν βγάζει εύκολα, κλα ανοιξιάτικα πχ χαμηλά στις Άλπεις και βγάζει πανευκολα, στα βουνά μας.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

αμα πας ιουνη αλπεις εχει καλο ανοιξιατικο.


<p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

αμα πας ιουνη αλπεις εχει καλο ανοιξιατικο.

Πήγες και το λες; Πριν πολλά χρόνια πήγα αρχές Ιουλίου παγετωνα στουμπαι, και ήταν πάγος στης 08:00 και σούπα στης 11:00, ανοιξιάτικο ενδειαμεσα δεν είχε βγάλει....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αυτό το είχα ακούσει πριν πολλά χρόνια, από τον κλαουδατο, και ενώ είμαι σίγουρος ότι ισχύει, δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί δεν βγάζει εύκολα, κλα ανοιξιάτικα πχ χαμηλά στις Άλπεις και βγάζει πανευκολα, στα βουνά μας.....

Υγρασία + αυτό που λέει ο vro παρακάτω. Οι Άλπεις παρανταμαρώνουν και αργούν να "ισιώσουν" μέχρι τον Απρίλη. Έχω πετύχει και πολύ ωραία Μάρτιο αλλά καταρχάς πρέπει να στα βρει ο οδηγός και γενικά δεν είναι και το κανονικό να πέσεις σε καλό ανοιξιάτικο δίπλα στις πίστες όλο το βουνό στις Άλπεις, είναι η εξαίρεση.

 

αμα πας ιουνη αλπεις εχει καλο ανοιξιατικο.


Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...