Jump to content
vaggelis

Με Δάσκαλο, Ή Χωρίς;

Recommended Posts

φοβαμαι ( και ας μην ληφθει σαν ειρωνεια) οτι ηρθε ενας ορεξατος για κουβεντα και για να μας πεισει ποσο καλος σκιερ ειναι απο τις πρωτες μερες, χωρις να χρειαζεται δασκαλο.

Δεν ειναι τοσο τραγικο να ξενικησεις λιγο χωρις δασκαλο ,να κανεις λιγο V ,αλλα οταν ποσταρεις πινακα με τις επιδοσεις σου και τρεχεις με ως και 39 Km την ωρα, και δεν παιρνεις απο λογια, πιθανον αυτο που λαμβανεις σαν "ειρωνεια¨" να ειναι ο μονος τροπος,ωστε να τους δωσεις να καταλαβει οτι εχει (χωρις να το καλαταλαβει) μπει στο λουκι του τα καταφερνω και μονος μου, που αυτο το λουκι μπορει να του στοιχησει μια μεγαλη σωματικη βλαβη (και σε αυτον και στους υπολοιπους που θα εχευν την ατυχια να κανουν κοντα του σκι)....οταν μαλιστα διαβαζω οτι σε δυσκολες στιγμες αποφασιζει να πεσει απο μονος του, τοτε ειναι σιγουρο οτι θα υπαρξουν μεγαλα προβληματα στο μελλον (και οχι κακης τεχνικης προβληματα.αλλα σωματικης ακεραιοτητας)

Ανθρωπε μου.Εσυ δεν μου ειπες οτι δεν βγαζω ουτε 40-50 km χωρις να κουραστως;ΟΡΙΣΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΒΓΑΖΩ.Τα 39km/h εγιναν σε αδεια πιστα στο τελος της ημερας.Σιγουρα κανετε σκι απο τα 15;Πως εχετε απαιτηση απο εμενα να ειμαι παντα ελεγχομενος οταν ολοι χανουν τον ελεγχο καπου καπου(ολα τα επιπεδα);Εσεις ποτε δεν τον εχετε χασει και μετα τον δασκαλο;Και παω συντηρητικα για να μην προκαλεσω προβλημα ουτε στον εαυτο μου ουτε στους αλλους.Αυτο που μου δινεις να καταλαβω λοιπον ειναι οτι καλυτερα να μην υπολογιζω και πολυ τους αλλους.Μεχρι στιγμης εγω δεν εχω χτυπησει κανεναν και με εχουν χτυπησει αρκετοι εμενα και τα σκι μου τα νοικιασμενα που δεν χρωσταω να τα πληρωνω.( τι ειναι καλυτερο να πεσω η να συνεχισω να τσουλαω και να αυξανω ταχυτητα;Απο δασκαλο το ακουσα αν θελετε να μαθετε που το προτεινε σε ενα παιδι στην Μπλε στα πανω πιατακια.

 

 

Δοκίμασες στην Ελλάδα και δε σου άρεσε το μάθημα;Το μόνο αρνητικό είναι ότι αν πας Σ/Κ λόγω του κόσμου θα χάνεις χρόνο στην ουρά των αναβατήρων.Κι εγώ εδώ ξεκίνησα,στις Άλπεις πήγα φέτος πρώτη φορά.Έχεις λάθος αντίληψη γενικά για το μάθημα.Ότι θα είναι Έλληνας ο δάσκαλος δε σημαίνει ότι θα είναι κακός.Ούτε επειδή ο δάσκαλος είναι Αυστριακός περιμένεις να είναι άριστος.Ρισκάρεις.Εδώ είχα κάνει 5-6 φορές μάθημα και ένας βγήκε βλάκας.Οι άλλοι μια χαρά ήταν.

Οχι δεν δοκιμασα.Ειδα.Και δεν μου αρεσαν αυτα που ειδα.

 

1.εισαι πολυ προκατηλειμενος απεναντι σε καποια πραγματα...βασικα πιστευω οτι οτι και να σου πει καποιος εδω μεσα μαθημα δεν θα κανεις...ειτε επειδη το θεωρεις ακριβα ειτε επειδη δεν χρειαζεσαι (ισως να εχεις δικιο δεν ξερω)
2.επισης οπως σου ειπα ξανα μην υποτιμας τα βουνα της ελλαδας...το βουνο ειναι βουνο....ειτε ελλαδα ειτε Αλπεις....(ενταξει δεν μιλαμε για Ιμαλαια)
3. το ασχημο ειναι για μενα οτι θεωρεις οτι ολοι οσοι απαντανε εδω μεσα εχουν καποιο προσωπικο συμφερον να πας να κανεις μαθημα....πιστευεις δηλαδη οτι ολοι ειναι δασκαλοι σε αυτο το φορουμ?
Γενικα ο λογος που ηρθα ηταν αρχικα για το αν πρεπει να μεινω στα σκι η οχι. -- αυτο μονο εσυ μπορεις να το ξερεις...
Ο δευτερος αν πρεπει να αγορασω μποτες η οχι. --- αν θες να ασχοληθεις ΝΑΙ...και σκι
Και ο τριτος αν πρεπει να κανω μαθημα με δασκαλο η οχι.Και ποτε.-- αν πας με αρνητικη νοοτροπια δεν ξερω...κατα την αποψη μου ΝΑΙ...το ποτε...ισως οταν μαθεις καλα να κανεις V τοτε να κανεις μαθημα να πας ενα κλικ παραπανω
δεν κανω σκι και δεν ξερω...αλλοι ισως ξερουν καλυτερα
Οτι ειπα για φορες,περιστατικα,κλπ ειναι στα πλαισια απαντησεων.Οχι για επιδειξη.Αλλωστε υπαρχουν ατομα που εχουν καταφερει οτι καταφερα εγω σε 4 μερες σε 1 με η χωρις δασκαλο.Σιγουρα. --- ισως...δεν το ξερουμε

 

Δεν διαφωνω.Επειδη λοιπον δεν κανω ΜΟΝΟ V(το κανω οταν κατι παει σταβα,τεμπελιαζει το ποδι και δεν ερχεται παραλληλα με το αλλο κλπ).Εξηγησα πως εχει η κατασταση,τι κατεβαινω και πως, για να μου προτεινετε και τι μποτες να παρω ,αν παρω,και τι μαθημα,ας πουμε ομαδικο, να κανω.Οταν το κανω.Και εχει παρει μια εκταση τεραστια.Και οταν απανταω με απλη λογικη απλα μου λενε οτι ειμαι κλειστομυαλος.Πεισε με αν θες(οχι εσεις,τροποςλεγειν) οτι ο δασκαλος ειναι σωστος γιατι πχ ειναι ενημερωμενος για τις καινουργιες τεχνικες για τα καινουρια σκι.

 

ΕΝΤΙΤ:Και να δω και αν συμφερει να κανω ομαδικο με τα μισα εναντι του ιδιαιτερου με τα διπλασια.

Edited by Kosko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δοκίμασε πρώτα.Πήγαινε μια καθημερινή,βρες έναν δάσκαλο ή δασκάλα,ότι προτιμάς (βέβαια για μάθημα θα πας,όχι για καμάκι!!!) και κάνε ένα μάθημα.Ίσως αλλάξεις άποψη για το μάθημα.Χωρίς να δοκιμάσεις μην το απορρίπτεις.Εννοείται ιδιαίτερο μάθημα.

Για μπότες πρέπει να δοκιμάσεις.Δεν είναι όλες ίδιες.Άλλοι εδώ θα σου πουν περισσότερα.

Edited by Sp
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Φίλε Kosko η θεώρηση σου είναι λάθος. Μου δίνεις την εντύπωση πως σκέφτεσαι περισσότερο με βάση το κόστος και αυτό σε ωθεί να μηδενίζεις τα πράγματα. Το κόστος στο σκι προφανώς είναι σημαντικό, ειδικά όταν ξεκινάς. Σε κάθε χόμπυ έτσι δεν είναι? Στη συνέχεια αυτό αλλάζει, ανάλογα με το πόσο θέλεις να προχωρήσεις κλπ.

 

Στα πιο ειδικά:

 

-Ένας καλός δάσκαλος θα σου μάθει πολλά πράγματα που θα σε κάνουν ολοκληρωμένο χιονοδρόμο. Αυτό σημαίνει πως εκτός από σωστή τεχνική, θα σε διδάξει πως να κινείσαι σωστά σε ένα χιονοδρομικό πεδίο τόσο εντός όσο και εκτός πίστας. Θα σε διδάξει από το πως να πάρεις το λιφτ, μέχρι πως να εκτιμήσεις τον κίνδυνο σε μια εκτός πίστας πλαγιά, πως να χρησιμοποιήσεις σωστά τον εξοπλισμό ασφαλείας τόσο για δικό σου όφελος όσο και για να βοηθήσεις κάποιον άλλο, πως να κινείσαι σε ομάδα και άλλα πολλά. Αυτά φυσικά ανάλογα με το πόσο advanced είναι το μάθημα. Τα πράγματα που θα μάθεις από ένα καλό δάσκαλο είναι απολύτως απαραίτητα για την ασφαλή κίνησή σου στο χιονοδρομικό πεδίο. Φυσικά για να μπορέσεις να πάρεις όλη αυτή τη γνώση και να γίνει "κτήμα" σου θα πρέπει να αποδεχθείς πως θα πρέπει να δουλέψεις πάνω στο βουνό και να αποδεχθείς το ρόλο σου σαν μαθητής. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να συζητάς ή να έχεις απορίες. Το αντίθετο! Το feedback προς το δάσκαλο βοηθά ώστε να προσαρμόσει ακόμα περισσότερο το μάθημα σε εσένα.

Τέλος, να θυμάσαι πως η βελτίωση έρχεται εκτός του comfort zone μας...

 

-Το κόστος για ένα μάθημα είναι σεβαστό και δεν το παραβλέπω. Ωστόσο πρέπει να το σκεφτείς και από την πλευρά του δασκάλου. Όπως εξήγησαν και άλλα παιδιά παραπάνω, ένας δάσκαλος εκτός από τις σπουδές του στις οποίες έχει επενδύσει, έχει να καλύψει έξοδα κάρτας χιονοδρομικού, διαμονής, μετακινήσεων κλπ. Τα κόστη αυτά είναι σημαντικά και για τον άνθρωπο αυτό είναι η δουλειά απ' την οποία θα πρέπει να ζήσει. Θυμήσου επίσης πως αποτελεί ένα εποχιακό επάγγελμα...

 

-Τελευταίο και επίσης πολύ βασικό. Μην υποτιμάς κανένα βουνό!!! Το ότι είμαστε στην Ελλάδα δε σημαίνει ότι στα βουνά μας δεν δημιουργούνται χιονοστιβάδες. Αν δεν κάνω λάθος είπες πως γνωρίζεις τα τελευταία γεγονότα στη Βασιλίτσα και στα Καλάβρυτα. Παράλληλα, αναφέρεις πως απορείς για το γεγονός ότι δημιουργήθηκε χιονοστιβάδα στην πλαγιά της Στύγας. Να σε ενημερώσω πως είναι μία από τις πιο επίφοβες πλαγιές στο ΧΚΚ και γι' αυτό ελέγχεται. Επίσης,αν στον Παρνασσό έκανες μία απλή βόλτα θα μπορούσες εύκολα να δεις αρκετά σημεία που δημιουργήθηκαν χιονοστιβάδες φέτος. Όχι τόσο μεγάλες μεν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πάντα έτσι. Μην ξεχνάμε και το γεγονός με το φρύδι στον Ηρακλή...

 

 

Τέλος να πω, πως η γνώση δεν τελειώνει ποτέ. Όπως σε πολλά πράγματα έτσι και στο σκι. Πάντα θα μαθαίνεις και αυτό (κατ' εμέ) αποτελεί μέρος της γοητείας του.

Edited by ashbury
  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

1)Φίλε Kosko η θεώρηση σου είναι λάθος. Μου δίνεις την εντύπωση πως σκέφτεσαι περισσότερο με βάση το κόστος και αυτό σε ωθεί να μηδενίζεις τα πράγματα. Το κόστος στο σκι προφανώς είναι σημαντικό, ειδικά όταν ξεκινάς. Σε κάθε χόμπυ έτσι δεν είναι? Στη συνέχεια αυτό αλλάζει, ανάλογα με το πόσο θέλεις να προχωρήσεις κλπ.

2)-Ένας καλός δάσκαλος θα σου μάθει πολλά πράγματα που θα σε κάνουν ολοκληρωμένο χιονοδρόμο. Αυτό σημαίνει πως εκτός από σωστή τεχνική, θα σε διδάξει πως να κινείσαι σωστά σε ένα χιονοδρομικό πεδίο τόσο εντός όσο και εκτός πίστας. Θα σε διδάξει από το πως να πάρεις το λιφτ, μέχρι πως να εκτιμήσεις τον κίνδυνο σε μια εκτός πίστας πλαγιά, πως να χρησιμοποιήσεις σωστά τον εξοπλισμό ασφαλείας τόσο για δικό σου όφελος όσο και για να βοηθήσεις κάποιον άλλο, πως να κινείσαι σε ομάδα και άλλα πολλά. Αυτά φυσικά ανάλογα με το πόσο advanced είναι το μάθημα. Τα πράγματα που θα μάθεις από ένα καλό δάσκαλο είναι απολύτως απαραίτητα για την ασφαλή κίνησή σου στο χιονοδρομικό πεδίο. Φυσικά για να μπορέσεις να πάρεις όλη αυτή τη γνώση και να γίνει "κτήμα" σου θα πρέπει να αποδεχθείς πως θα πρέπει να δουλέψεις πάνω στο βουνό και να αποδεχθείς το ρόλο σου σαν μαθητής. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να συζητάς ή να έχεις απορίες. Το αντίθετο! Το feedback προς το δάσκαλο βοηθά ώστε να προσαρμόσει ακόμα περισσότερο το μάθημα σε εσένα.

Τέλος, να θυμάσαι πως η βελτίωση έρχεται εκτός του comfort zone μας...

3)-Το κόστος για ένα μάθημα είναι σεβαστό και δεν το παραβλέπω. Ωστόσο πρέπει να το σκεφτείς και από την πλευρά του δασκάλου. Όπως εξήγησαν και άλλα παιδιά παραπάνω, ένας δάσκαλος εκτός από τις σπουδές του, έχει να καλύψει έξοδα κάρτας χιονοδρομικού, διαμονής, μετακινήσεων κλπ.

4)-Τελευταίο και επίσης πολύ βασικό. Μην υποτιμάς κανένα βουνό!!! Το ότι είμαστε στην Ελλάδα δε σημαίνει ότι στα βουνά μας δεν δημιουργούνται χιονοστιβάδες. Αν δεν κάνω λάθος είπες πως γνωρίζεις τα τελευταία γεγονότα στη Βασιλίτσα και στα Καλάβρυτα. Παράλληλα, αναφέρεις πως απορείς για το γεγονός ότι δημιουργήθηκε χιονοστιβάδα στην πλαγιά της Στύγας. Να σε ενημερώσω πως είναι μία από τις πιο επίφοβες πλαγιές στο ΧΚΚ και γι' αυτό ελέγχεται. Επίσης,αν στον Παρνασσό έκανες μία απλή βόλτα θα μπορούσες εύκολα να δεις αρκετά σημεία που δημιουργήθηκαν χιονοστιβάδες φέτος. Όχι τόσο μεγάλες μεν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πάντα έτσι. Μην ξεχνάμε και το γεγονός με το φρύδι στον Ηρακλή...

1)Συμφωνω απολυτα.Δεν ειναι τοσο το οικονομικο,οσο το που να τα δωσω.Εδω ή εκει;Καταλαβαινεις τι εννοω.

2)Συμφωνω αλλα νομιζω μιλας πιο πολυ για ορειβατικο που ειναι για πολυ μετα αν μπορω να κανω.

3)Να και κατι που δεν ηξερα.Νομιζα τους τα καλυπτει το ΧΚ(τουλαχιστον τα λιφτ).

4)Για την Βασιλιτσα δεν ηξερα-ξερω τιποτα.Για την Νεραϊδοραχη,και την εκταση που πηρε ολο αυτο,το θεωρω το λιγοτερο υπερβολικο.

 

ΥΓ μάθηματα και εγώ αλλά και πολλοί άλλοι εδώ μέσα ,δεν κάναμε ή κάναμε ελάχιστα.δεν στο συνιστώ, αλλά σίγουρα θα μάθεις και μόνος.... ορειβατικό σκι μπορείς να ξεκινήσεις όταν κατεβαίνεις κόκκινες, άνετα και με αυτοπεποίθηση. Σε αυτό μια σχολή επιβάλεται, όχι τόσο για το σκι ,όσο για να μάθεις νανκινησαι με ασφάλεια στο χιονισμένο Πεδίο.

Δηλαδη αν κατεβαινω μια πιστα σαν την Ειρηνη με αυτοπεποιθηση και ανεση μπορω να ξεκινησω ορειβατικο;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Οι ειρωνίες που κολλάνε; Ήρθε ένας νέος ορεξατος για το σκι και πολλοί έχετε γράψει απαράδεκτα πράγματα. Οι συντονιστές τις ειρωνείες δεν μπορούν να τις σβήσουν ; Ντροπή

 

Ποιά είναι τα απράδεκτα και ποιές οι ειρωνείες;

Φιλικές παραινέσεις με υπερβολικά καλή πρόθεση βλέπω εγώ. Που κάποιος έγραψε ότι και σε φίλο/γνωστό του ακόμα θα του έλεγε "κάνε ό,τι γουστάρεις πια, κουράστηκα" (ή κάπως έτσι τέλος πάντων)

 

1)Συμφωνω απολυτα.Δεν ειναι τοσο το οικονομικο,οσο το που να τα δωσω.Εδω ή εκει;Καταλαβαινεις τι εννοω.

2)Συμφωνω αλλα νομιζω μιλας πιο πολυ για ορειβατικο που ειναι για πολυ μετα αν μπορω να κανω.

3)Να και κατι που δεν ηξερα.Νομιζα τους τα καλυπτει το ΧΚ(τουλαχιστον τα λιφτ).

4)Για την Βασιλιτσα δεν ηξερα-ξερω τιποτα.Για την Νεραϊδοραχη,και την εκταση που πηρε ολο αυτο,το θεωρω το λιγοτερο υπερβολικο.

 

Δηλαδη αν κατεβαινω μια πιστα σαν την Ειρηνη με αυτοπεποιθηση και ανεση μπορω να ξεκινησω ορειβατικο;

 

τι παει να πει μπορείς;

Και τώρα μπορείς. (μη το δεις σαν ειρωνεία)

με άγνωστο μέλλον βέβαια.

 

Άσε την αυτοπεποίθηση και την άνεση. Την ασφάλεια να σκέφτεσαι, ΜΟΝΟ (δική σου και των υπολοίπων).

Μπορείς να την έχεις εξασφαλισμένη σε ο,τι χρειαστεί να αντιμετωπίσεις;

 

Σκέψου όλους τους επιπλέον αστάθμητους παράγοντες (και το εντός πίστας έχει τέτοιους- καιρός, τερέν, ορατότητα, ποιότητα χιονιού κλπ) που επηρεάζουν την ασφάλεια στο ορειβατικό.

Αν ξέρεις να τους ελέγξεις και να τους περιορίσεις στο ελάχιστο, ώστε να μην επηρεάσουν την ασφάλειά σου, είσαι ΟΚ.

Το τι νομίζεις ότι ξέρεις με το τι πραγματικά γνωρίζεις βέβαια μπορεί να απέχει από αρκετά μέχρι πάρα πολύ.

 

Τέλος, για να μένουμε πιστοί στον ερώτημα του τίτλου του θέματος "Με δάσκαλο ή χωρίς;"

 

Ιδανικά: με δάσκαλο όσο πιο συχνά μπορείς (από οικονομικής άποψης)

 

Αλλιώς: όποτε αρχίζεις να αμφιβάλεις για τις δεξιότητές σου, τρομάζεις, να μη σε ικανοποιεί η απόδοσή σου ή έχεις απορίες - ιδανικά πριν χτυπήσεις κιόλας.

 

ή ΠΟΤ(έ): για όποια άλλη δικαιολογία φανταστείς.

 

Ακροθιγώς επίσης, αναρωτιέσαι μήπως και αν θα πρέπει να ξεκινήσεις να επενδύεις σε εξοπλισμό ή και εκεί πιστεύεις ότι είναι πεταμένα τα λεφτά που κοστίζουν τα σωστά ρούχα, μάσκα, μπότες πέδιλα;

 

Α, και να ξεκαθαρίσουμε και κάτι: ο δάσκαλος μιας σχολής δεν πληρώνεται 40€ για μια ώρα ατομικό μάθημα, αλλά το πολύ 20 (αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση - που μάλλον δε θα σε ενδιαφέρει).

  • Like 8

"Ω ξειν', αγγέλειν ότι τήδε κείμεθα της χιονοδρομίας πειθόμενοι"

gifmaker_me2.gif.fbe136ebed00091d62648fa0ffc991ff.gif

Austrian Level 2 Ski Instructor

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εγώ ένα θα πω και δεν θα σχολιάσω άλλο. Το να μην κανεις μάθημα στο σκι κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι κάποια επίπεδα απόλαυσης θα έρθουν πολύ αργότερα από ότι αν σου δείξει ένας δάσκαλος δυο-τρία πράγματα. Δεν θελεις; Κανένα πρόβλημα.

 

Στο παραπέντε όμως (επειδή το ανέφερες και αυτό και μου σηκώθηκε η τρίχα) μην διαννοηθεις να ξεκινήσεις χωρίς να περάσεις την σχολή. Γιατί αυτό θα σημάνει ότι μπλέκεται σε ένα άθλημα στο οποίο έχουμε δει σοβαρούς τραυματισμούς και θανάτους φίλων μας με τρόπο που αυξάνει γεωμετρικά τις πιθανότητες να σου συμβεί στραβή. Και η πρώτη στραβή στον αέρα είναι πολύ, παρα πολύ πιθανό να είναι και η τελευταία σου.

 

Αυτά στα γράφω χωρίς το παραμικρό ίχνος ειρωνείας, ή διάθεση να σου το παίξω γνωστής, καθώς είμαι ενας πολύ μετριος πιλότος.

  • Like 2

Νίφει!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εγώ ένα θα πω και δεν θα σχολιάσω άλλο. Το να μην κανεις μάθημα στο σκι κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι κάποια επίπεδα απόλαυσης θα έρθουν πολύ αργότερα από ότι αν σου δείξει ένας δάσκαλος δυο-τρία πράγματα. Δεν θελεις; Κανένα πρόβλημα.

 

Στο παραπέντε όμως (επειδή το ανέφερες και αυτό και μου σηκώθηκε η τρίχα) μην διαννοηθεις να ξεκινήσεις χωρίς να περάσεις την σχολή. Γιατί αυτό θα σημάνει ότι μπλέκεται σε ένα άθλημα στο οποίο έχουμε δει σοβαρούς τραυματισμούς και θανάτους φίλων μας με τρόπο που αυξάνει γεωμετρικά τις πιθανότητες να σου συμβεί στραβή. Και η πρώτη στραβή στον αέρα είναι πολύ, παρα πολύ πιθανό να είναι και η τελευταία σου.

 

Αυτά στα γράφω χωρίς το παραμικρό ίχνος ειρωνείας, ή διάθεση να σου το παίξω γνωστής, καθώς είμαι ενας πολύ μετριος πιλότος.

Για το παραπεντε αυτο ειπα και γω.Ακριβως για τον λογο που ειπατε.Καταλαβαινω ποτε καποιος ειρωνευεται και ποτε οχι,δεν υπαρχει θεμα.

 

 

1)Άσε την αυτοπεποίθηση και την άνεση. Την ασφάλεια να σκέφτεσαι, ΜΟΝΟ (δική σου και των υπολοίπων).

Μπορείς να την έχεις εξασφαλισμένη σε ο,τι χρειαστεί να αντιμετωπίσεις;

 

2)Σκέψου όλους τους επιπλέον αστάθμητους παράγοντες (και το εντός πίστας έχει τέτοιους- καιρός, τερέν, ορατότητα, ποιότητα χιονιού κλπ)..

 

3)Αν ξέρεις να τους ελέγξεις και να τους περιορίσεις στο ελάχιστο, ώστε να μην επηρεάσουν την ασφάλειά σου, είσαι ΟΚ.

Το τι νομίζεις ότι ξέρεις με το τι πραγματικά γνωρίζεις βέβαια μπορεί να απέχει από αρκετά μέχρι πάρα πολύ.

 

4)Τέλος, για να μένουμε πιστοί στον ερώτημα του τίτλου του θέματος "Με δάσκαλο ή χωρίς;"

 

Ιδανικά: με δάσκαλο όσο πιο συχνά μπορείς (από οικονομικής άποψης)

 

Αλλιώς: όποτε αρχίζεις να αμφιβάλεις για τις δεξιότητές σου, τρομάζεις, να μη σε ικανοποιεί η απόδοσή σου ή έχεις απορίες - ιδανικά πριν χτυπήσεις κιόλας.

 

ή ΠΟΤ(έ): για όποια άλλη δικαιολογία φανταστείς.

 

5)Ακροθιγώς επίσης, αναρωτιέσαι μήπως και αν θα πρέπει να ξεκινήσεις να επενδύεις σε εξοπλισμό ή και εκεί πιστεύεις ότι είναι πεταμένα τα λεφτά που κοστίζουν τα σωστά ρούχα, μάσκα, μπότες πέδιλα;

 

6)Α, και να ξεκαθαρίσουμε και κάτι: ο δάσκαλος μιας σχολής δεν πληρώνεται 40€ για μια ώρα ατομικό μάθημα, αλλά το πολύ 20 (αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση - που μάλλον δε θα σε ενδιαφέρει).

1)Παντα ασφαλεια!Συμφωνω απολυτα.

2,3)Ας αφησουμε το Ορειβατικο.Για την πιστα ξεκινησε η συζητηση.Και οι παραγοντες που αναφερατε δεν ειναι θεμα εξοικειωσης,εμπειριας που με την πορεια αποκτωνται;Το μονο που γνωριζω παντως ειναι οτι δεν μπορω να ελεγξω ολες τις καταστασεις.Σιγουρα.

4)Απολυτως κατανοητη απαντηση.

5)Οχι ο εξοπλισμος δεν ειναι δασκαλος.Ισα ισα που μιλησα για αγορα ,κρανους,goggles και μποτας.

6)Φυσικα και με ενδιαφερει.Αλλωστε εγω ειπα οτι δεν ειναι value for money.Και αν πληρωνεται με 20 τοτε γιατι να δωσω τα επιπλεον 20(για την σχολη να φανταστω ; ).Του τα δινω κατευθειαν στην τσεπη και μου κανει μια ωρα μαθηματακι ομορφα και ωραια.Το 20 ειναι μια λογικοτατη τιμη.

Edited by Kosko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το έχω ξανακάνει άλλη μια φορά σε ανάλογη συζήτηση στο Facebook επειδή όλα γύριζαν γύρω από το κόστος. Παραθέτω τις τιμές μαθημάτων σε μια μεγάλη σχολή στο Kitzbühel.
http://www.element3.at/en/skischule-kitzbuhel/private/ski-snowboard.html

  • Like 3

Landesskilehrer, Wiener Skilehrerverband, Österreich
(Ski Instructor International Level 3)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αγαπητέ Kosko,

 

Εννοω ότι έχεις κάνει μόνο 4 φορές οι οποίες είναι υπερβολικά λίγες για να μην σηκώνεις μύγα στο σπαθί σου μιας και γράφεις για μύγες. Δεν αμφισβήτησα ότι τις έχεις κάνει ούτε ότι κατέβηκες από εκεί που λες. Δεν με ενδιαφέρει εξάλλου αυτό.

Ειναι θέμα ποσοτικό. Καλώς ή κακώς το σκι είναι ένα άθλημα επανάληψης, όσο πιο πολύ το κάνουμε τόσο καλύτεροι γινόμαστε. Γι' αυτό και προς το τέλος κάθε σεζόν το σώμα μας λειτουργεί πολύ καλύτερα από ότι 4 μήνες πριν! Γιαυτό και έχει νόημα ο δάσκαλος σε κάποιες φάσεις αυτών των επαναλήψεων, ώστε να μπει και το ποιοτικό κομμάτι στην εξίσωση. Πήγαινε μια καθημερινή με ωραίο καιρό και δοκίμασε.

 

Περί βουνών και επικινδυνότητας απλά να σε ενημερώσω ότι στη Βασιλίτσα πέρυσι ένας χιονοδρόμος σκοτώθηκε από χιονοστιβάδα. Το ίδιο είχε γίνει δυστυχώς και για 5 ορειβάτες στο φαινομενικά ήπιο Μαιναλο το 2005. Στην Στύγα στα Καλάβρυτα η χιονοστιβάδα ήταν σε ένα πεδίο επιρρεπές και ας θέλουν να μας πείσουν κάποιοι ότι έγινε το γεγονός του αιώνα. Στον Παρνασσό υπάρχουν φρύδια σε σημεία εντός του χιονοδρομικού πεδίου (εννοώ ότι είναι προσβάσιμα με λιφτ) που είναι εξαιρετικά επικίνδυνα να κοπούν και να παρασύρουν μεγάλες ποσότητες χιονιού.

Και δεν είναι μόνο οι χιονοστιβάδες, είναι τα απότομα βράχια, οι γκρεμοί δίπλα σε πλαγιές, οι απότομες αλλαγές καιρού, ο άνεμος και πολλά άλλα.

 

Μην τα υποτιμάς, πως αλλιώς να στο πει κάποιος δεν ξέρω. ΜΗΝ ΤΑ ΥΠΟΤΙΜΑΣ!

 

 

 

 

Και κάτι τελευταίο (που δεν απευθύνεται σε σένα μόνο):

Που είναι οι ειρωνείες και οι προσβολές; Πάμε καλά; Αντίδραση για την αντίδραση; Ας μην βλέπουμε παντού δράκους (που είναι και επίκαιροι).. Γράφει κάποιος ότι έχει ελάχιστη εμπειρία σε ένα νέο (γι' αυτόν) άθλημα, ζητάει συμβουλές και ταυτόχρονα δεν δέχεται καμία άποψη που διαφοροποιεί στο ελάχιστο την οπτική του για το άθλημα που μόλις ξεκίνησε. Όλοι προσπαθούν να του δείξουν ότι σε κάποια (στα περισσότερα) κάνει λάθος και θα πρέπει να τα δει διαφορετικά ή τουλάχιστον να είναι ανοιχτός στο να δοκιμάσει να τα αλλάξει. Και πάλι αυτοί έχουν το πρόβλημα; Θα τρελαθούμε τελείως εδώ μέσα ρε σεις;

 

 

  • Like 4

Skiing is a dance, and the mountain always leads.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για το παραπεντε αυτο ειπα και γω.Ακριβως για τον λογο που ειπατε.Καταλαβαινω ποτε καποιος ειρωνευεται και ποτε οχι,δεν υπαρχει θεμα.

 

1)Παντα ασφαλεια!Συμφωνω απολυτα.

2,3)Ας αφησουμε το Ορειβατικο.Για την πιστα ξεκινησε η συζητηση.Και οι παραγοντες που αναφερατε δεν ειναι θεμα εξοικειωσης,εμπειριας που με την πορεια αποκτωνται;Το μονο που γνωριζω παντως ειναι οτι δεν μπορω να ελεγξω ολες τις καταστασεις.Σιγουρα.

4)Απολυτως κατανοητη απαντηση.

5)Οχι ο εξοπλισμος δεν ειναι δασκαλος.Ισα ισα που μιλησα για αγορα ,κρανους,goggles και μποτας.

6)Φυσικα και με ενδιαφερει.Αλλωστε εγω ειπα οτι δεν ειναι value for money.Και αν πληρωνεται με 20 τοτε γιατι να δωσω τα επιπλεον 20(για την σχολη να φανταστω ; ).Του τα δινω κατευθειαν στην τσεπη και μου κανει μια ωρα μαθηματακι ομορφα και ωραια.Το 20 ειναι μια λογικοτατη τιμη.

 

1ον. Εμένα προσωπικά δεν χρειάζεται να μου μιλάς στον πληθυντικό.

 

2,3) Η εξοικείωση και η εμπειρία στους αστάθμητους παράγοντες μέχρι να μπορείς ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ να ελέγχεις το όποιο ρίσκο αναλαμβάνεις έρχεται αργά και σταδιακά.

 

Από αριστερά προς τα δεξιά αυξάνεται η ταχύτητα απόκτησης ασφαλούς εμπειρίας και γνώσης:

 

Πολύ αργά αν είσαι εντελώς μόνος σου >> με μερικά βιντεάκια στο μυαλό και κάτι που άκουσες >> με μερικούς ημιμαθείς φίλους προσευχόμενος να μην τύχει στραβή >> με μερικούς καλούς γνώστες (εσύ θα τους αξιολογήσεις - εμπιστευτείς) που παίρνουν τα ρίσκα για σένα >> μέσα από διαδικασίες διδασκαλίας / εκπαίδευσης που σε διδάσκουν εντός ασφαλούς πλαισίου.

 

6) Ένας δάσκαλος μπορεί να εργάζεται στο πλαίσιο μιας σχολή ή αυτόνομα.

α) Στη περίπτωση που εργάζεται στο πλαίσιο μιας σχολής, μειώνει την έκθεσή του σε ρίσκο να μην βρίσκει πελάτες, ασφαλιση κλπ, αφού τους παρέχει η σχολή και αναλαμβάνει εκείνη ένα ποσοστό του οικονομικού κινδύνου. Την ανάληψη αυτού του ρίσκου, η σχολή την χρεώνει (συνήθως στο 50% του τελικού κόστους μαθήματος).

β) Κάποιος που θα επιλέξει να εργαστεί αυτόνομα, μπορεί να χρεώνει ό,τι θέλει προκειμένου να καλύπτει τα έξοδά του, να καλύπτει πιθανούς κινδύνους και να αποκομίζει κάποιο κέρδος (δεν είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία). Στις περιπτώσεις αυτές δεν υπολογίζω κάποιον που το κάνει μη τηρώντας τις νομικές υποχρεώσεις για ασφαλιστικές εισφορές, φορολογία κλπ.

 

Αν τα βάλεις κάτω, θα δεις ότι στα 40€ που ξοδεύει ο πελάτης, ο δάσκαλος σε μια σχολή εκ των πραγμάτων παίρνει μάξιμουμ 20€. Στην πράξη πολλές φορές και λιγότερο λόγω εκπτώσεων που αναγκάζεται να κάνει μια σχολή για να προσελκύσει πελάτες και που τελικά τις συνεπιβαρύνεται με τον δάσκαλο.

 

Αν μιλάμε για αυτόνομο εκπαιδευτή, τότε είναι τέτοιες οι συνθήκες που δεν του επιτρέπουν να χρεώνει τα ίδια με μια σχολή. Είτε θα μιλάμε για λιγότερα (εξαιτίας ειδικών περιστάσεων που τον καθορίζουν π.χ. εντοπιότητα, εξαιρετικό πελατολόγιο, μαγική ικανότητα να καθορίζει τις καιρικές συνθήκες στα μαθήματά του), είτε για περισσότερα προκειμένου να μην μπαίνει μέσα. Ξανά, δεν συζητώ για κάποιον που το κάνει μη τηρώντας τις νομικές του υποχρεώσεις.

  • Like 4

"Ω ξειν', αγγέλειν ότι τήδε κείμεθα της χιονοδρομίας πειθόμενοι"

gifmaker_me2.gif.fbe136ebed00091d62648fa0ffc991ff.gif

Austrian Level 2 Ski Instructor

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αγαπητέ Kosko,

Εννοω ότι έχεις κάνει μόνο 4 φορές οι οποίες είναι υπερβολικά λίγες για να μην σηκώνεις μύγα στο σπαθί σου μιας και γράφεις για μύγες. Δεν αμφισβήτησα ότι τις έχεις κάνει ούτε ότι κατέβηκες από εκεί που λες. Δεν με ενδιαφέρει εξάλλου αυτό.

Ειναι θέμα ποσοτικό. Καλώς ή κακώς το σκι είναι ένα άθλημα επανάληψης, όσο πιο πολύ το κάνουμε τόσο καλύτεροι γινόμαστε. Γι' αυτό και προς το τέλος κάθε σεζόν το σώμα μας λειτουργεί πολύ καλύτερα από ότι 4 μήνες πριν! Γιαυτό και έχει νόημα ο δάσκαλος σε κάποιες φάσεις αυτών των επαναλήψεων, ώστε να μπει και το ποιοτικό κομμάτι στην εξίσωση. Πήγαινε μια καθημερινή με ωραίο καιρό και δοκίμασε.

 

Και κάτι τελευταίο (που δεν απευθύνεται σε σένα μόνο):

Που είναι οι ειρωνείες και οι προσβολές; Πάμε καλά; Αντίδραση για την αντίδραση; Ας μην βλέπουμε παντού δράκους (που είναι και επίκαιροι).. Γράφει κάποιος ότι έχει ελάχιστη εμπειρία σε ένα νέο (γι' αυτόν) άθλημα, ζητάει συμβουλές και ταυτόχρονα δεν δέχεται καμία άποψη που διαφοροποιεί στο ελάχιστο την οπτική του για το άθλημα που μόλις ξεκίνησε. Όλοι προσπαθούν να του δείξουν ότι σε κάποια (στα περισσότερα) κάνει λάθος και θα πρέπει να τα δει διαφορετικά ή τουλάχιστον να είναι ανοιχτός στο να δοκιμάσει να τα αλλάξει. Και πάλι αυτοί έχουν το πρόβλημα; Θα τρελαθούμε τελείως εδώ μέσα ρε σεις;

Με συγχωρεις λαθος καταλαβα.Για τα Καλαβρυτα δεν θεωρω οτι εγινε το γεγονος του αιωνα.Θεωρω οτι ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ κατι εξαιρετικα απιθανο.Για τα υπολοιπα ΧΚ δεν ξερω και θα εχω υποψη αυτα που ειπες.

 

Δεχομαι μια χαρα συμβουλες.Εχω βγαλει ηδη πολλα συμπερασματα για πολλα θεματα απο τον συγκεκριμενο διαλογο.Και για να δειξεις οτι κανει καποιος λαθος πρεπει να ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ οτι κανει λαθος(γενικα,δεν το λεω μονο για σενα).Κατι που δεν εχει γινει(τις περισσοτερες φορες).Χωρις να σημαινει οτι ειμαι σωστος.+Υπηρξε ειρωνεια αλλα δεν με ενοχλει.Αλλωστε,συνηθως ειρωνευεται αυτος που δεν εχει τι αλλο να πει.

 

 

!!Οπως και να εχει επειδη κουρασε και μενα και σας η ολη συζητηση για κατι που δεν επειγει,δεν υπαρχει λογος να λεμε τα ιδια και τα ιδια.Διαφωνουμε,συμφωνουμε.Απαντησεις υπαρχουν πολλες.Ο καθενας πορευεται οπως επιθυμει.Καλο καλοκαιρι και μακαρι του χρονου να χιονισει οπως και φετος.Peace! :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

1ον. Εμένα προσωπικά δεν χρειάζεται να μου μιλάς στον πληθυντικό.

 

2,3) Η εξοικείωση και η εμπειρία στους αστάθμητους παράγοντες μέχρι να μπορείς ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ να ελέγχεις το όποιο ρίσκο αναλαμβάνεις έρχεται αργά και σταδιακά.

 

Από αριστερά προς τα δεξιά αυξάνεται η ταχύτητα απόκτησης ασφαλούς εμπειρίας και γνώσης:

 

Πολύ αργά αν είσαι εντελώς μόνος σου >> με μερικά βιντεάκια στο μυαλό και κάτι που άκουσες >> με μερικούς ημιμαθείς φίλους προσευχόμενος να μην τύχει στραβή >> με μερικούς καλούς γνώστες (εσύ θα τους αξιολογήσεις - εμπιστευτείς) που παίρνουν τα ρίσκα για σένα >> μέσα από διαδικασίες διδασκαλίας / εκπαίδευσης που σε διδάσκουν εντός ασφαλούς πλαισίου.

 

6) Ένας δάσκαλος μπορεί να εργάζεται στο πλαίσιο μιας σχολή ή αυτόνομα.

α) Στη περίπτωση που εργάζεται στο πλαίσιο μιας σχολής, μειώνει την έκθεσή του σε ρίσκο να μην βρίσκει πελάτες, ασφαλιση κλπ, αφού τους παρέχει η σχολή και αναλαμβάνει εκείνη ένα ποσοστό του οικονομικού κινδύνου. Την ανάληψη αυτού του ρίσκου, η σχολή την χρεώνει (συνήθως στο 50% του τελικού κόστους μαθήματος).

β) Κάποιος που θα επιλέξει να εργαστεί αυτόνομα, μπορεί να χρεώνει ό,τι θέλει προκειμένου να καλύπτει τα έξοδά του, να καλύπτει πιθανούς κινδύνους και να αποκομίζει κάποιο κέρδος (δεν είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία). Στις περιπτώσεις αυτές δεν υπολογίζω κάποιον που το κάνει μη τηρώντας τις νομικές υποχρεώσεις για ασφαλιστικές εισφορές, φορολογία κλπ.

 

Αν τα βάλεις κάτω, θα δεις ότι στα 40€ που ξοδεύει ο πελάτης, ο δάσκαλος σε μια σχολή εκ των πραγμάτων παίρνει μάξιμουμ 20€. Στην πράξη πολλές φορές και λιγότερο λόγω εκπτώσεων που αναγκάζεται να κάνει μια σχολή για να προσελκύσει πελάτες και που τελικά τις συνεπιβαρύνεται με τον δάσκαλο.

 

Αν μιλάμε για αυτόνομο εκπαιδευτή, τότε είναι τέτοιες οι συνθήκες που δεν του επιτρέπουν να χρεώνει τα ίδια με μια σχολή. Είτε θα μιλάμε για λιγότερα (εξαιτίας ειδικών περιστάσεων που τον καθορίζουν π.χ. εντοπιότητα, εξαιρετικό πελατολόγιο, μαγική ικανότητα να καθορίζει τις καιρικές συνθήκες στα μαθήματά του), είτε για περισσότερα προκειμένου να μην μπαίνει μέσα. Ξανά, δεν συζητώ για κάποιον που το κάνει μη τηρώντας τις νομικές του υποχρεώσεις.

Καταλαβα.Εμενα μου φαινεται ασχημο και για τον δασκαλο ενα τετοιο ποσοστο.Ειλικρινα αν βρω καποιον αυτονομο,θα τον προτιμησω στα σιγουρα.Και για την τσεπη μου αλλα και γιατι θεωρω το ποσοστο των 50%(νομιζα για πολυ λιγοτερο του στυλ 20-30%) ασχημο.Το ρισκο να σου βγει σκαρτος το παιρνεις ουτως ή αλλως.Πρακτικα παιρνει λιγοτερα απο οσα παιρνει καποιος στα περισσοτερα extreme sport(Kitesurf,ιππασια κλπ).Τωρα μαλιστα.Αλλα αφου δεν εχει κοσμο λογικο ειναι το 50%.Αλλωστε ενας που εργαζεται σε σχολη δεν μπορει καποιες μερες να το παιξει αυτονομος;Αλλα θα θιχτει η σχολη μετα

Edited by Kosko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το "σκάρτος" είναι σχετικό.Να μην έχει γνώσεις αποκλείεται.Να μην έχει μεταδοτικότητα είναι πιθανόν,αλλά στα πλαίσια μιας οργανωμένης σχολής δε θα μπορούσε να μείνει στη σχολή για καιρό.Ούτε σε θέμα συμπεριφοράς μπορεί να βγει σκάρτος,διότι πάλι με το πρώτο παράπονο η σχολή θα τον έδιωχνε.Εγώ έπεσα σε έναν,το έγραψα και προηγουμένως,με την ανοχή της σχολής ήθελε να με βάλει να κάνω μάθημα με έναν άλλο ενώ ήθελα ιδιαίτερο.Φυσικά με χαμηλότερη τιμή,αλλά δε με ενδιέφερε να πληρώσω για ιδιαίτερο,αυτό ήθελα άλλωστε.Κι επειδή το άλλο άτομο δεν είχε κάνει σκι ποτέ ξανά,αναγκάστηκα να βλέπω φρένο v που το ήξερα...Αυτό είναι που με εκνεύρισε,και μάλιστα πριν τελειώσει η ώρα έφυγα.Και φυσικά δε θα τους προτιμήσω ποτέ ξανά για μάθημα.Αν δεν είχαν δάσκαλο διαθέσιμο να μου έλεγαν να επιστρέψω σε 1 ώρα.Πάντως κακώς κάνεις και ασχολείσαι με τα οικονομικά των σχολών.Εσένα σε ενδιαφέρει να μάθεις.Μπορείς να κάνεις και το άλλο,που το είχα κάνει εγώ.Παρακολούθησε έναν δάσκαλο πώς κάνει μάθημα σε άλλον.Αν σου αρέσει ο τρόπος,πλησίασε τον,ρώτησε τον όνομα και αν είναι διαθέσιμος μετά για μάθημα.Κατέβα στη σχολή και πες "θέλω να κάνω 1 ώρα με τον τάδε".Δε θα σου το αρνηθούν.Το είχα κάνει με ένα παιδί από τη σχολή του Πάππου.Τον είδα στον Περικλή πώς έκανε μάθημα σε κάποιον και συνενοηθήκαμε και έκλεισα 1 ώρα μάθημα.Και ήταν πολύ καλός.

Αλλά κάνε μάθημα/τα.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
εγω εχω κανει (εκτος απο τα μαθηματα για το διπλωμα) ισως καμια 7-8 φορες ιδιαιτερο...παντα εξωτερικο

τις περισσοτερες φορες δεν μπορω να πω οτι κερδισα και πολλα

μου λεγανε τι κανω λαθος αλλα δεν μπορω να πω οτι πηγα το επιπεδο παραπανω....ισως εφταιγα και εγω...ισως εφταιγε οτι μια ωρα δεν αρκει....


μεχρι εκεινο τον μαρτιο στους δολομιτες...ηταν μια δασκαλα νεαρη σχετικα και τα πρωτα 20 λεπτα με απογοητευσε παντελως....σκεφτομουνα να φυγω...και μετα μου εδειξε 2-3 τιπψ....και ηταν σαν να ξεκλειδωσε κατι...

την επομενη μερα εκανα το καλυτερο σνοωβοαρδ που εχω κανει ως τωρα....το τελειο carving αφηνοντας τις τελειες γραμμες στο χιονι....


μετανιωνω οσο τιποτα που δεν εκανα μαθηματα απο την πρωτη φορα που πηγα αλπεις....θα ηταν ολα τοσο διαφορετικα...

  • Like 2

Snow is on my D.N.A.

Share this post


Link to post
Share on other sites

αντε,επειδη ειμαι καλος ανθρωπος, παρε ενα βιντεακι, για να δεις οτι δεν ειναι στα ποδια η ολη δουλεια

https://www.youtube.com/watch?v=KWqQ4pf2OII

Καλοσυνη σας,αλλα σας προλαβα προ ολιγων μηνων.Ασχετα αν δεν εκανα τιποτα απο οσα ειπε γιατι κοιταζα να κατεβω πιστες. :P

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Απλά μπορείς να καταλάβεις ότι σε ένα forum ενός Συυλόγου που γράφει στο καταστατικό `ασφαλή χιονοδρομία` δεν μπορεί κανένας να γράψει ναι τα μαθήματα είναι άχρηστα. Τα μαθήματα είναι υπερχρήσιμα μιας και αν δεν κάνεις μάθημα θα κάνεις και τα 1000 στοιχεία τεχνικής λάθος ενώ με μάθημα ένα ένα θα τα διορθώνεις.

 

Επειδή έχουν δει πολλά τα ματάκια μας κάθε μάθημα είναι σαφέστατη βελτίωση και στην ασφάλεια και για τον ίδιο τον χιονοδρόμο και για τους άλλους και αυτό πρέπει να το γράφουμε συνέχεια.

 

Σε σχέση με τον δίδυμο αδερφό σου που κάνει μαθήματα αν χρειαστεί να αποφύγεις κάτι θα το κάνεις πολύ πιο αργά. Επίσης στην ίδια σύγκριση ο δικός σου τετρακέφαλος θα είναι πολύ πιο κουρασμένος με άμεση συνέπεια να κόψεις πιο εύκολα χιαστό. Το ίδιο και σε οποιοδήποτε πλαγιά αυτός που δεν κάνει μαθήματα θα έχει πιο πολλές πτώσεις σε μια μέρα σκι. Τέλος φυσικά αυτός που κάνει μάθημα έχει καλύτερο έλεγχο ταχύτητας που σημαίνει εξ`όρισμού ασφάλεια.

 

πχ 6η μέρα σε μαύρη , Άρτεμις Καλάβρυτα, φίλη μου (μάθημα όλες τις μέρες 1-4 και μετά μαζί μου). 6η μέρα με κανένα μάθημα 99,99% την κατεβαίνουν με τον πισινό. Εσύ πως θα την κατέβεις την επόμενη φορά?

 

https://www.facebook.com/michael.ziotis/videos/vb.755783739/10153536276543740/?type=3

 

Δέχομαι ότι λόγω ηλικίας και φυσικής κατάστασης δεν χρειάζεσαι πολλά μαθήματα πχ για έναν 50 χρονό θα έλεγα να κάνει μάθημα τις ημέρες σκι 1,2,3,4,5,7,10,15,20,25 κλπκλπ. Σε εσένα δες παρακάτω τι θα πρότεινα.

 

Όπως γράφει και παραπάνω κάποιος το σκι το μαθαίνεις με κλικ. Ξαφνικά μια μέρα αυτό που σου είχαν πει στο μάθημα πριν ένα μήνα γίνεται βίωμά σου και σου βγαίνει.

 

Σε κάθε περίτπωση αν σου μοιάζιε μακρινό το ορειβατικό σκι σε πληροφορώ όπως έχω ξαναγράψει ότι σαν μέσο όρο σε 50 μέρες σκι με μάθημα πχ τις ημέρες 1,2,3 6,10,15,25,35, και 50 άνετα έχει μάθει σκι να κάνει ορειβατικό με ψιλοδύσκολα χιόνια και απότομες πλαγιές ένας χιονοδρόμος.

 

Χωρίς μάθημα στις ίδιες πλαγιές νομίζω ότι πολύ μετά τις 100 φορές σκι κάποιος θα πάει με την ίδια άνεση και μάλιστα με λάθη τεχνικής που ο άλλος δεν θα έχει.

Και σε πληροφορώ ότι η πίστα επιτρέπει λάθη τεχνικής, όσο δυσκολεύει το εκτός πας μόνο αν κάνεις σωστό σκι χωρίς λάθη σοβαρά τεχνικής. Σωστό σκι χωρίς μάθημα κανένας δεν κάνει, όλοι έχουν σημαντικά λάθη τεχνικής. Οπότε μιας και αναφέρεις το εκτός δυστυχώς αν θες εκτός αυτό σημαίνει αυτόματα μάθημα όσο πιο συχνά μπορείς.

 

Ας μην κάνεις μάθημα, γράφε μας την πρόοδό σου να δούμε και σε βίντεο πως θα είσαι στις 20 φορές σκι. Αν θες πάντως πρώτη μέρα σεζόν του χρόνου βλέπουμε σκιερ και ρωτάμε πόσες φορές έχουν κάνει και πόσα μαθήματα έχουν κάνει να δεις πόσο εξόφθαλμη είναι η διαφορά.

 

Ναι κακοί δάσκαλοι υπάρχουν, δύσκολο πολύ να βρεις τέτοιο σε σοβαρή σχολή για επίπεδο σκιερ 5-10 ημερών. Το 99% ξέρουν τι θες και τι θα σε βοηθήσει να στρώσεις τεχνική σε αυτό το στάδιο. Μετά συμφωνώ στην Ελλάδα για έναν σκιερ 50 ημερών πράγματι μπορεί να πέσει σε δάσκαλο που δεν μπορεί να τον ανεβάσει άμεσα επίπεδο. Για αυτό βέβαια με το σωστό τηλέφωνο από πριν στις σοβαρές σχολές μπορεί να το εξασφαλίσεις.

 

Αν και κάτι μου λέει ότι θα τα λέμε τόσο ωραία εδώ που μόλις χιονίσει θα σε βρούμε χιονοδρομικό και επειδή θα έχουμε πολλά να σου σούρουμε θα σου πούμε ~έλα εδώ, χεράκια εδώ πάμε στρίψε, κορμός όρθιος, κοίτα μακρυά, δεξί χέρι σου έφυγε κλπκπ~ και θα τη βγάλεις τσάμπα....

 

Επειδή όμως αυτό αργεί πες που ξεκινάς παραπέντε, με ποιον και πότε.

Edited by ΜΙΚ
  • Like 5

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites

Προς

ΜΙΚ

ωραιο βιντεο,μπραβο.Πιστευω με το βιντεο που ειδε να καταλαβε, οτι η μεγαλη χρησιμοτητα του δασκαλου, δεν ειναι να σου δειξει ποιες ειναι οι κινησεις ,αλλα και σε ποια ακριβως χρονικη στιγμη θα τις κανεις. Και μονο οταν σε ακολουθει ο δασκαλος, μπορει να σου μιλαει σε πραγματικο χρονο και να σου λεει ,αν μια κινηση πχ να σηκωθεις , την κανεις στην σωστη χρονικη στιγμη ή αν την καθυστερεις λιγα δευτερολεπτα,με αποτελεσμα να κανεις λαθη.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΣΚΙ χωρίς δάσκαλο -προπονητή δεν μαθαίνει κανείς!!!! όποιος νομίζει ότι έχει μάθει σκι μόνος του ,βλέποντας video κλπ και κάνοντας σκι και κάποιος να του λέει είναι βαθειά νυχτωμένος , όποιος θέλει ανεβάζει video και τα λέμε.Εδώ υπάρχει κόσμος που κάνει μαθήματα επί σειρά ετών και ακόμα μαθαίνει και βελτιώνετε. Επίσης το 80% δεν ξέρει σκι απλά τσουλάει στο χιόνι

Edited by mammut
  • Like 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και για να καταλάβουμε ,πολύ από αυτούς που γράφουμε εδώ ή έχουμε και θέση στο ΔΣ κλπ, ανήκουμε στο 80% που λέει ο Δημήτρης. Απλά καταλάβαμε αργά το λάθος, ταλαιπωρηθήκαμε και ακόμα ταλαιπωρούμαστε.

 

Παρόλα αυτά παίρναμε και εμείς τέλεια στο βουνό που έχει και τη μεγαλύτερη σημασία!!!!

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

  • Like 3

ski_rossignol-experience-94-ti-2018_n11682-8878-1_l4.jpg

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Νταξ... Το'χουμε ξεσκισει το θεμα...

 

Δεν τα παραταμε λεω εγω? Στου κουφου την πορτα, παρ'την πορτα και φυγε... :P

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Είναι χρήσιμα για όσους διαβάζουν το νήμα στο μέλλον.

Ο κουφός απλά αστειεύεται, για να το πω κομψά.

  • Like 2

Practice makes perfect

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...