Jump to content
vaggelis

Χ.κ. Παρνασσού 2019-20

Recommended Posts

Πέφτουν κάτι τούφες τώρα, αρκεί να μην σταματήσει σε ένα μισάωρο και τέλος!

  • Like 1

Skiing is a dance, and the mountain always leads.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ένα σημαντικό θέμα που προκύπτει τώρα ειδικά που είναι λιγότερες πίστες ανοιχτές είναι οι ανεξέλεγκτες και με υψηλή ταχύτητα πορείες χιονοδρόμων μέσα σε πίστες αρχαρίων. Πέτυχα να τους γίνεται αυστηρότατη σύσταση από πιστέρ αλλά να δίνονται και οδηγίες από τον υπεύθυνο χιονοδρομίας στον ασύρματο και μπράβο τους, αλλά σίγουρα θέλει συνεχή επαγρύπνηση. Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν ή μπορούν να φτιαχτούν ίσως σημαίες που να προειδοποιούν. Πχ "ΑΡΓΑ, ΠΙΣΤΑ ΑΡΧΑΡΙΩΝ" ή αντίστοιχα "ΠΡΟΣΟΧΗ, ΠΙΣΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ" (Βάκχο) κτλ.

 

(Έκανε πολύ σωστά και σε μένα μια ευγενική σύσταση ο ίδιος ο προϊστάμενος του ΧΚΠ όταν βρεθήκαμε, υπενθυμίζοντάς μου ότι όλοι μας ξεχνιόμαστε που και που. Άσχετα αν έχει κάποιος καλό έλεγχο στα σκι, η ταραχή που προκαλείται στους υπόλοιπους χιονοδρόμους είναι σημαντική)

  • Like 15

Landesskilehrer, Wiener Skilehrerverband, Österreich
(Ski Instructor International Level 3)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κατρχάς είναι φοβερό αυτό το χιονοδρομικό πως αυτοκτονεί οικονομικά και λειτουργικά. Σήμερα με βέβαιο αέρα, ομίλχη, χιονόπτωση και τις πληγές του Φαραώ ήταν ανοιχτός ο Ηρακλής. Αύριο με την πιο όμορφη ημέρα με φρέσκο χιόνι θα είναι κλειστός ο Ηρακλής. Πλήρωσε μεροκάταματα και έξοδα σήμερα, αλλά θα κάνει οικονομία αύριο?

 

Επειδή έκανα σκι σε άλλο χιονοδρομικό τώρα από αυτό που κάναμε την Πρωτοχρονιά το συμπέρασμα είναι ένα. Πρέπει να μας απαντήσουν γιατί την Πρωτοχρονιά μέχρι τα Φώτα μας έστειλαν να κινδυνέψουμε τόσο πολύ,

 

Μια επικαιροποίηση αυτών που έγραφα τότε:

 

1. Σανίδια να φεύγουν όλη μερα. Όσους ρώτησαμε σε κανέναν δεν είχε γίνει σύσταση για λουράκι. Αρχάριοι με σανίδι χωρίς λουρί παντού Ευγε ΧΚΠ αν και ακόμα φεύγουν. Το πρόβλημα είναι ο Ελληνάρας αρχάριος με σανίδι που νομίζει ότι τα ξέρει όλα, δεν κάνει μάθημα και το ΧΚΠ τον αφήνει να κάνει ότι γουστάρει. Συμφωνώ απόλυτα οι έμπειροι δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοράνε. Και πάλι αν δεν ενεργοποιηθούν οι χειριστές των λιφτ και οι ενοικιάσεις ο Έλληνας αρχάριος είναι πιθανό να μην το έχει ακούσει καν. Σιγά το δύσκολο

2. Και οι 5 πιο επικίνδυνοι χιονοδρομοι που είδαμε δεν είχαν καμία σύσταση από πίστερ να ειναι πιο προσεκτικοί. Και οι 5 είχαν προκαλέσει ατυχήματα με ευθύνη τους.Ευγε ΧΚΠ. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

3. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τον πάγο στις πίστες και καμιά σήμανση των σημείων που έχει βγει πάγος. Ραντεβού στον επόμενο πάγο

4. Δεν υπάρχει καμιά σήμανση των πετρών μέσα στις πίστες. Μπα. Δηλαδή τόσο δύσκολο ήταν? Απολαύσαμε όλοι σκι με πολύ λιγότερο χιόνι, ενώ τη Πρωτοχρονιά δεν απολαύσαμε σκι και χτυπήσαμε με περισσότερο χιόνι. Ευγέ.

5. Δεν υπάρχει καμία σήμανση των ορίων των πιστών. Κανενα όριο πατημενης και μη πατημενης πίστας. Μπα. Ξαναγίνατε χιονοδρομικό και όχι ατάκτως πατημένα σημεία χιονιού? Ευγέ ΧΚΠ.


6. Έλκηθρα πεζοί και αρχάριοι ήταν σε σημείο που διέρχονται χιονοδρομοι με μεγάλη ταχύτητα χωρίς κανέναν διαχωρισμό και καμιά συσταση. Πολύ καλή δουλειά αλλά είναι προφανές ότι εκεί στο 1950 θα γίνει ατύχημα. Θέλει δουλίτσα ακόμα και κυρίως να μην αφήνετε τον κόσμο να αράζει και να πετάει πέδιλα μέσα στην πίστα ανάμεσα στο σαλέ και στον Αίολο.

7. Σε πολλά ατυχήματα που έγιναν η παρουσία πιστερ ήταν τουλάχιστον 10 λεπτά μετά , ποτέ δεν τοποθετηθηκε σήμανση πριν το σημείο του ατυχήματος. Η μεταφορά γινόταν με τρόπο και καθυστέρηση που ήταν τουλάχιστον επιβαρυντική για τον τραυματία (Αγκαλίτσα). Μπα, δηλαδή την Πρωτοχρονιά η ασφάλειά μας είχε λιγότερη σημασία ή είμασταν αναλώσιμοι? Μπράβο σας αν και υπάρχουν 3 σημεία που οι πιστέρ σας εκεί που αράζουν δεν τα βλέπουν. Μια καημένη κοπελίτσα ήταν στο χιόνι πολύ πολύ ώρα και δεν την είχατε πάρει πρέφα. Πιστέρ που κάθονται και βλέπουν από 1 χλμ μακρυά δεν είναι πιστέρ. Είναι παρατηρητές. Οι πιστέρ πρέπει να κάνουν σκι συνέχεια. Ειδικά στα τυφλά σημεία της γούβας του Βάκχου και στην Περιφερειακή δεν έχετε ιδέα τι συμβαίνει.

8. Πότε δεν υπήρχε καμία ανακοίνωση από τα μεγάφωνα για κανένα θέμα ασφαλείας. Στην κορφή και στην βάση των λιφτ δεν υπάρχει καμία ταμπέλα και κανένας άνθρωπος να δίνει πληροφορίες για τις επικίνδυνες διαδρομες, ενώ σε όλες τις ερωτήσεις οι χειριστές των λιφτ δήλωναν αναρμόδιοι και ανενημερωτοι για να απαντήσουν. Ακόμα κανένας δεν έχει ιδέα τι γίνεται στο χιονοδρομικό. Τουλάχιστον φωνάζουν τα μεγάφωνα. Κιμωλία και πίνακα ακόμα να βρείτε?

9. Υπήρχαν τουλάχιστον 4 σημεία άμεσα προσβάσιμα με τα λιφτ που μπορούσες να φύγεις προς περιοχή χωρίς επιστροφή στο χιονοδρομικό χωρίς καμία σήμανση. Ακόμα εκεί είναι

10. Υπήρχαν 6 φρύδια τα οποία δεν είχαν περαστεί από πιστερ πάνω από πίστες. Τα λέμε μόλις χιονίσει

11. Αναβατήρες λειτούργησαν με 140 χλμ αέρα χωρίς να λειτουργεί ανεμόμετρο και με συστήματα ασφαλείας απενεργοποιήμενα. Το χιονοδρομικό ακόμα να δώσει στοιχεία για τις συνθήκες ασφάλειας των λιφτ. Όσο ο Σύλλογος και εμείς κοιμόμαστε δεν θα δώσει ποτέ. Η Παναγιά μαζί μας. Ανοίγουμε με 140 χλμ και κλείνουμε με 80 χλμ όποτε και αν μας συμφέρει.

12. Σε όχημα του χιονοδρομικού μπήκαν 34 πελάτες με καθοδήγηση του χιονοδρομικού ενώ η άδεια του οχήματος αναφέρει 12 για 5 χλμ σε παγωμένο δρόμο. Και θα ξαναμπούν

13. Υπήρχε χρήση παραισθήσιογωνων ναρκωτικών και αλκοόλ σε γνώση στελεχών του χιονοδρομικού χωρίς αυτοί να κάνουν καμία σύσταση η ενέργεια. Επειδή καταντάει αστείο, κάντε κάτι γιατί έχει παραγίνει.

14. Επετράπη η κίνηση οχημάτων χωρίς κατάλληλα ελαστικά η αλυσίδες σε περιοχη που κινούνται πεζοί χωρίς καμία σύσταση η οργάνωση με αποτέλεσμα οχήματα να πέφτουν πάνω σε πεζούς. Ραντεβού όταν χιονίσει.

15. Το ιατρείο του χιονοδρομικού σε καμία περίπτωση δεν έχει τα μέσα και το προσωπικό να αντιμετωπίσει τον όγκο των περιστατικών. Μήπως μπορείτε να μας απαντήσετε σε πόση ώρα θα έχει επαφή με ιατρό αν κάποιος χτυπήσει στη κορφή της 14 ή στη μέση της Περιφερειακής? Αν είναι κάτω από 45 λεπτά ζητάω συγνώμη για την ενόχληση.

16. Μετά το κλείσιμο του χιονοδρομικού υπήρχαν σημεία που δεν έγινε κανένας έλεγχος αν υπήρχαν ακόμα χιονοδρομοι. ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ. ΝΤΡΟΠΗ

17. Επετράπη η άνοδος με σκι και σανίδι στο χέρι σε καρέκλες καθώς και σε ηλικίες που απαιτείται η επίβλεψη ενήλικα. Αντε να σας πούμε άλλο ένα μπράβο

18. Αναβατήρες λειτουργούν με κομμάτια παγου μεγάλου μεγέθους να πέφτουν πάνω σε χιονοδρομους κατά τη διάρκεια της μερας. Ραντεβού όταν χιονίσει.

19. Υπάρχουν σημεία με χιόνι μεγάλου όγκου και πάγο σχήματος βελόνας και μεγάλου μεγέθους πάνω από πελάτες του χιονοδρομικού που μπορούν να πέσουν ανά πάσα στιγμή. Ραντεβού όταν χιονίσει.

20. Σε εντελώς αρχάριους χιονοδρομους επετράπη η άνοδος και η κάθοδος σε πίστες μη αρχαρίων χωρίς καμία σύσταση, έλεγχο η καθοδήγηση. Και ακόμα αφήνετε τους συμπολίτες μας να κινδυνέψουν

21. Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση και δεν υπάρχουν οδηγίες προς τα στελέχη του χιονοδρομικού για τους κανόνες ασφάλειας και την στρατηγική που πρέπει να έχει το χιονοδρομικό. Υπάρχουν ακόμα στελέχη του χιονοδρομικού που δεν έχουν την παραμικρή ιδέα τι πρέπει να κάνει το χιονοδρομικό για την ασφάλεια. Κάτι κάνατε πάντως...

22. Ο υπεύθυνος χιονοδρομιας δεν γνωρίζει που έχουν μπει σημάνσεις και τι είδους. Μάλλον είχε άλλες δουλειές εκείνη τη μέρα

23. Υπάρχει πίστα που από το πρωί δεν έχει κατέβει κανένας πιστερ με αποτέλεσμα η χτεσινή σήμανση να σε στέλνει σε πάγο με πέτρες. Έγινε ήδη ατύχημα. Μπα, τόσο δύσκολο ήταν?

24. Σε 3 αναβατήρες μπορούσες να πας σε σημείο που θα σε χτυπήσει ο αναβατήρας στο κεφάλι χωρίς να υπάρχει σήμανση. Μπα, τόσο δύσκολο ήταν?

25. Σε 3 αναβατήρες μπορούσαν να βρουν οι μύτες των πέδιλων στην αφετηρία όπως και έγινε. Κατατάει χαζό ρε παιδιά. Έλεος, λίγο μυαλό θέλει, βαρέθηκαμε να βλέπουμε το πιο χαζό ατύχημα συνέχεια.

26. Φτάσαμε χωρίς κανένας να μας ειδοποιήσει για τον κίνδυνο χιονοστιβάδας σε πλαγιές με 7 διαφορετικούς προσανατολισμους. Όσα στελέχη και να ρωτήσαμε δεν καταλάβαμε πόσες τομές έγιναν ενώ δεν είδαμε περάσματα πιστερ σε καμία πλαγια. Θερμή παράκληση μια ενημέρωση για το σχέδιο του χιονοδρομικού ελέγχου των πλαγιών μετά από μια χιονόπτωση των 30 πόντων πχ. Αν ελέγξετε το χιονοδρομικό σε λιγότερο από δυο μέρες, ζητάω συγνώμη.

27. Στην αποβίβαση του Ηρακλή η διαμόρφωση σε συνδυασμό με την καρέκλα που σηκωνόταν το πίσω μέρος της οδήγησε σε σοβαρό ατυχημα. (Αλήθεια είναι τόσο δύσκολο να υπάρχει οδηγία να μην μπαίνουν πολλά σανίδια δίπλα δίπλα σε μια καρέκλα???? Αφου το ξέρετε ότι 4 snowboard δίπλα δίπλα είναι συνταγή για ατύχημα στον Ηρακλή). Μάλλον δεν συμπαθείτε τα snowboard, δε πειράζει άστους να χτυπάνε. Ρε παιδιά δε πρέπει να είναι πάνω από μια ώρα δουλειά να φτιαχτεί η αποβίβαση.

Edited by ΜΙΚ
  • Like 1

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εχει κανεις εικονα για το ποσο χιονισε ?

C?

Share this post


Link to post
Share on other sites

27. Στην αποβίβαση του Ηρακλή η διαμόρφωση σε συνδυασμό με την καρέκλα που σηκωνόταν το πίσω μέρος της οδήγησε σε σοβαρό ατυχημα. (Αλήθεια είναι τόσο δύσκολο να υπάρχει οδηγία να μην μπαίνουν πολλά σανίδια δίπλα δίπλα σε μια καρέκλα???? Αφου το ξέρετε ότι 4 snowboard δίπλα δίπλα είναι συνταγή για ατύχημα στον Ηρακλή). Μάλλον δεν συμπαθείτε τα snowboard, δε πειράζει άστους να χτυπάνε. Ρε παιδιά δε πρέπει να είναι πάνω από μια ώρα δουλειά να φτιαχτεί η αποβίβαση.

Φαντάζομαι ότι όλοι μας έχουμε προσέξει ότι οι φούντες για την επιβίβαση στον Ηρακλή βρίσκονται στο σημείο που επιταχύνει και σηκώνεται και όχι λίγο πιο πριν ώστε να κάτσεις με ασφάλεια!

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εχει κανεις εικονα για το ποσο χιονισε ?

C?

Δυστυχώς πασπαλα. Στο Facebook έγραψαν ότι δεν ξεπερνάει τους 5 πόντους Edited by GiGi

Share this post


Link to post
Share on other sites
βασικά βαριέμαι να ψάξω να βρω φωτό από ένα XK στην γερμανία...να φανεί η διαφορα που κάνει το τεχνητό μετά από 2-3 μέρες με -7


κατά τα αλλα σε δέκα χρονια το ίδιο θα λέμε


PS k μιλάω για ένα χιονοδρομικό κάπου κεντρική γερμανία...με ένα υψόμετρο από 639 - 809m


Snow is on my D.N.A.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χωρίς να έχω αρνητική στάση απέναντι στο τεχνητό χιόνι παρότι έχω κάποιες βασικές αμφιβολίες σε σχέση με τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις της χρήσης της σε σχέση με το τι προσφέρει (εάν βγάλουμε εκτός την αγάπη μας για το άθλημα), θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:

 

1) Έχουμε αναλυτικά στοιχεία ελάχιστων-μέγιστων θερμοκρασιών τους 3-4 κρίσιμους μήνες των χειμώνων εκείνων που είχαν ελάχιστα φυσικά φαινόμενα (σαν τον φετινό); Είναι ικανές σε βάθος χρόνου να υποστηρίξουν τεχνητό χιόνι;

 

2) Η άποψη περί μη συγκράτησης υδάτων στα φυσικά κοιλώματα του βουνού (πιο ψηλά από το υπάρχον χιονοδρομικό πεδίο) λόγω της σύνθεσης του πετρώματος του Παρνασσού και άρα του ότι το να φτιαχτεί τεχνητή λίμνη θα είναι μια τρύπα στο κενό. Επιβεβαιώνεται από γεωλογική μελέτη; Επίσης η εναλλακτική μεταφοράς νερού από χαμηλά ( Αμφίκλεια;; ) τι παραπάνω κόστος θα έχει και τι παραπάνω επιβάρυνση στο περιβάλλον;

 

3) Μιλάμε για τεχνητό που θα καλύψει τον άξονα Περικλή-Αίολο σωστά; Είναι αυτός ο άξονας ικανός να αντέξει όλον τον κόσμο που θα θέλει να κάνει σκι/σνόουμπορτ με τεχνητό χιόνι αφού δεν θα υπάρχει εναλλακτική σε άλλα κοντινά χ/κ. Εδώ τώρα πήζει τις καλές μέρες. Στο εξωτερικό τη μήκη πιστών καλύπτει το τεχνητό σε χιονοδρομικά αντίστοιχου μεγέθους;

 

 

Ξανά λέω δεν είμαι αρνητικός στο τεχνητό χιόνι απλά είμαι επιφυλακτικός όταν αυτό προβάλλεται ως πανάκεια. Επίσης σε πιάνει η ψυχή σου εάν πας μια βόλτα από την περιφερειακή και πέρα και δεις ότι άλλου τα λιφτ άλλου το χιόνι...

  • Like 2

Skiing is a dance, and the mountain always leads.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χωρίς να έχω αρνητική στάση απέναντι στο τεχνητό χιόνι παρότι έχω κάποιες βασικές αμφιβολίες σε σχέση με τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις της χρήσης της σε σχέση με το τι προσφέρει (εάν βγάλουμε εκτός την αγάπη μας για το άθλημα), θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:

 

1) Έχουμε αναλυτικά στοιχεία ελάχιστων-μέγιστων θερμοκρασιών τους 3-4 κρίσιμους μήνες των χειμώνων εκείνων που είχαν ελάχιστα φυσικά φαινόμενα (σαν τον φετινό); Είναι ικανές σε βάθος χρόνου να υποστηρίξουν τεχνητό χιόνι;

 

Την τελευταία φορά που είχαμε τσεκάρει οι θερμοκρασίες 9 στους 10 χειμώνες ήταν μια χαρά και θα σώναμε τη σεζόν. Οι κλειστές πίστες θα ήταν ανοιχτές και εκεί που έχει πέτρες δεν θα είχε. Υπάρχουν Νοτιάρηδες χειμώνες (2 την τελευταία εικοσαετία, που απλά θα μεγάλωνε τη σεζόν το τεχνητό). Φυσικά κάθε χρονιά είναι διαφορετική.

 

2) Η άποψη περί μη συγκράτησης υδάτων στα φυσικά κοιλώματα του βουνού (πιο ψηλά από το υπάρχον χιονοδρομικό πεδίο) λόγω της σύνθεσης του πετρώματος του Παρνασσού και άρα του ότι το να φτιαχτεί τεχνητή λίμνη θα είναι μια τρύπα στο κενό. Επιβεβαιώνεται από γεωλογική μελέτη; Επίσης η εναλλακτική μεταφοράς νερού από χαμηλά ( Αμφίκλεια;; ) τι παραπάνω κόστος θα έχει και τι παραπάνω επιβάρυνση στο περιβάλλον;

 

Η μεταφορά νερού από χαμηλά έχει τεράστιο κόστος εγκατάστασης (πάνω από 5.000.000) και λειτουργίας (κάθε λίτρο νερού πρέπει να ανέβει 1200 μέτρα(. Υπάρχει μια δεξαμενή στα Κελλάρια (1.500.000 κομπλέ το σύστημα) και μια στη Φτερόλλακα (1.000.000) που έχουν ελάχιστο κόστος λειτουργίας. Μάλιστα στα Κελλάρια είναι πάνω από τις πίστες. Θα μπει σωστή γεωμεμβράνη και δεν θα φεύγει το νερό. Λένε οι ειδικοί μελετητές...

 

3) Μιλάμε για τεχνητό που θα καλύψει τον άξονα Περικλή-Αίολο σωστά; Είναι αυτός ο άξονας ικανός να αντέξει όλον τον κόσμο που θα θέλει να κάνει σκι/σνόουμπορτ με τεχνητό χιόνι αφού δεν θα υπάρχει εναλλακτική σε άλλα κοντινά χ/κ. Εδώ τώρα πήζει τις καλές μέρες. Στο εξωτερικό τη μήκη πιστών καλύπτει το τεχνητό σε χιονοδρομικά αντίστοιχου μεγέθους;

 

Το τεχνητό της γεμάτης λίμνης Κελλάρια φτάνει για Αίολο Περικλή από ραδίκια να το κάνει 20+ πόντους. Αν μιλάμε για σεζόν σαν την φετινή που υπάρχει χιόνι αλλά με κενά φτάνει για όλα τα Κελλάρια να μην έχουν ίχνος πέτρας μέχρι το 1750 και το απότομο του Ηρακλή και Οδυσσέα και να πάει στην 6 να γεμίσει τα ψηλά κλπκλπ. Όλα είναι σχετικά. Για Φτερόλλακα από ραδίκια επίσης φτάνει για 10, 14 ,6 και 7 για 5-10 πόντους. πχ φέτος μόνο ψηλά στην 6 λείπει χιόνι, θα την είχε γεμίσει Λένε οι ειδικοί μελετητές...

 

 

Ξανά λέω δεν είμαι αρνητικός στο τεχνητό χιόνι απλά είμαι επιφυλακτικός όταν αυτό προβάλλεται ως πανάκεια. Επίσης σε πιάνει η ψυχή σου εάν πας μια βόλτα από την περιφερειακή και πέρα και δεις ότι άλλου τα λιφτ άλλου το χιόνι...

 

Θα προσέθετα στην πρότασή σου ότι αν θέλουμε να μιλάμε για χιονοδρομικό και όχι για καφετέρια με αναβατήρες που ίσως έχει χιόνι, πρέπει να μπει τεχνητό Κελλάρια, οπωσδήποτε να γίνουν η Σαχάρα 2 και 3 και 4 στην περιφερειακή, οπωσδήποτε να μπουν τα 3 λιφτ όμορφες Λάκκες, Τσάρκο και Λιάκουρα και οπωσδήποτε να μπει τελεφερικ από κάπου με κλίνες χαμηλά.

Ξέρει κανένας αν χάσαμε την υπερμέρα του 21ου αιώνα σήμερα να βαρέσουμε τον τοίχο στο κεφάλι μας ή να συνεχίσουμε αμέριμνοι τη δουλειά στο γραφείο?

Edited by ΜΙΚ
  • Like 3

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites
αν είναι για μια δυο πιστες αστο καλύτερα...

πρέπει τουλάχιστον το 70% των πιστών για να μπορείς να λειτουργήσεις ικανοποιητικά...

αλλιώς αν έχεις μονο μια πιστα ανοικτή με τεχνητό η ουρα θα καλύπτει όλη την πιστα....


στην ουσία δεν θα κανεις ski...θα ανεβαίνεις με το lift k θα περιμένεις στην ουρα να πάρεις πάλι το lift...

  • Like 1

Snow is on my D.N.A.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μάλλον δεν διάβασες τι έγραψα και δεν ξέρεις πως λειτουργεί το τεχνητό φίλε turms.

 

Σχεδον Ποτέ δεν είχε ραδίκια ο Παρνασσός Χριστούγεννα. Είχε κάποιο χιόνι δεν έφτανε για σκι είτε σε όλες είτε σε λίγες πίστες. Πχ φέτος θα ήταν όλος ανοιχτός από τη Πρωτοχρονιά με τεχνητό, προπερσι αντί για μόνο Αίολο Περικλή θα είχε και Βάκχο και 6 και 1750.

 

Μόνο δύο χρονιές με νοτιαδες φουλ δε θα χρησίμευε το τεχνητό. Άντε και άλλες 3 4 που είχε φουλ χιόνι από μέσα Δεκεμβρίου. Όλες τις άλλες οι πίστες που είχαν λιγο χιόνι και ήταν κλειστές θα άνοιγαν και αυτές που είχαν λίγες πέτρες δεν θα είχαν καμία.

 

Σε άλλη χρονική διάρκεια ανάλογα με τη χρονιά αλλά το αποτέλεσμα θα ήταν το παραπάνω. Φέτος από τη Πρωτοχρονιά θα είχαμε όλες τις πίστες ανοιχτές προπερσι ίσως ήθελε δύο βδομάδες.

 

Το 2007 που είναι η χειρότερη χρονια ήταν όλο κλειστό μέχρι μέσα Φλεβάρη. Είχε 5 -10 πόντους ολο. Ο Περικλής άνοιξε με ένα διάδρομο με μεταφορές χιονιού Γενάρη. Φαντάσου εκείνη τη χρονιά σταδιακά από Χριστούγεννα μέχρι Φλεβάρη θα άνοιγε όλο.

  • Like 2

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aπό το site του χκπ

 

"

ς τελευταίες μέρες, οι πίστες του ΧΚΠ είναι σκέτη πρόκληση.

Μέρες σαν τη σημερινή, είναι κρίμα να τις χάνει κανείς. Ο καιρός απίθανος, το χιόνι άψογο, ο κόσμος ελάχιστος και το εισιτήριο, χαμηλής περιόδου. Τι άλλο χρειάζεται κανείς για να έρθει στο βουνό και να απολαύσει τη χιονοδρομία;

Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος έχει επηρεαστεί από το γεγονός ότι σε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας δεν υπάρχει αρκετό χιόνι και νομίζει ότι και ο Παρνασσός αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. Κι όμως δεν είναι αλήθεια. Ο Παρνασσός διαθέτει αρκετό χιόνι στις πίστες Βάκχος, Περικλής, Διηάνειρα, Αίολος, Παν και Πυθία ώστε να κάνει ο χιονοδρόμος σκι & snowboard με άνεση και κυρίως με ασφάλεια!

Αύριο ο καιρός δείχνει λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις αλλά και πολύ ισχυρούς ανέμους που είναι πιθανόν να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου. Από τη Πέμπτη και πάλι ο καιρός βελτιώνεται και όλα δείχνουν ότι βαδίζουμε για ένα πολύ καλό ΠΣΚ!

Στο ΧΚΠ αύριο, καιρού επιτρέποντος, θα λειτουργήσουν

ΟΙ ΑΝΑΒΑΤΗΡΕΣ: Αφροδίτη, Αίολος, Βάκχος, Περικλής, Ερμής, Ηνίοχος, Ήρα, Παν, Πυθία και baby 1."

 

Δηλαδή αυτοί πιστεύουν ότι με Ηρακλή, λούκια, Σαχάρα και περιφερειακή κλειστά, ωράριο 9 με 3 θα σηκωθούμε να πάμε όλοι? Προσωπικά αν με Ηρακλή Σαχάρα και 9-4 ανέβαινα 10 φορές καθημερινή, έτσι όπως δουλεύουν θα ανέβω μια.

 

Έγραψα και χτες ότι επέλεξαν αυτοπυροβολισμό με τυφώνα να έχουν Ηρακλή ανοιχτό και με λιακάδα και πούδρα Ηρακλή κλειστό. Μετά θα λένε για το πόσο μπαίνει μέσα το κέντρο.

  • Like 2

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ναι ήταν μια υπερμερα. Λιακαδουρα... Ελάχιστος κόσμος μηδενικές ουρές . Τον πάτημα στις πίστες ήταν εξαιρετικό... Καμία σχέση με την αρχή της σεζόν ή και πέρσυ τέτοια εποχή. Η πίστα του Βάκχου ήταν απλά όνειρο... Είχε βάλει περίπου 5 πόντους που ήταν αρκετά για ξεχαρμανιασμα και ίσα ίσα πάτημα για την αίσθηση. Είναι πραγματικά άξιο θαυμασμού να παρατηρείς τθς τραβέρσες των πουδροβλαμενων για να κάνουν 3 στροφές. Τι σου κάνει η έλλειψη... Παντός μερικά κομμάτια εκεί στο κέντρο του Αιόλου που ήταν απάτητα ήταν μουρλια. Ήθελε βέβαια προσοχή γιατί άμα ξεθαρευες το άκουγες το κρατς κρουτς απ' κατ και συμμόρφωνοσουνα αμέσως....

  • Like 4

WORK FOR IT!

Share this post


Link to post
Share on other sites

MIK το τεχνητο λειτουργει οπως λειτουργει σε ολο τον κόσμο.

Τον Παρνασσο δεν ξερω ομως...οταν λες ανοιχτος περικλης εγω καταλαβα μια πιστα...


Snow is on my D.N.A.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γαμώ τις μέρες και σήμερα ...

Μόνο 14 φορές Βάκχος !

 

Α είδα τον Vro να προσπαθεί να μπει με τα σκι στο αυγό ... :P

 

C.

 

ps Παρασκευή ξανά με αντηλιακό !

  • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

γεια σας παιδια!

 

το εκτος απο τη μεριά της Φτερολακας πως ειναι? υφισταται?

Edited by Olga

"...the monarch of mountains: they crowned him long time ago οn a throne of rocks, in a robe of clouds, with a diadem of snow''

(Lord Byron about Mont Blanc)

Share this post


Link to post
Share on other sites

γεια σας παιδια!

 

το εκτος απο τη μεριά της Φτερολακας πως ειναι? υφισταται?

 

καλημερα!

 

Χθες με μια 3ποντη στρώση πάνω στο παγωμένο ήταν ανεκτό και μαζεμένο σε κάποια σημεία ήταν σχετικά καλό.

Η 6 εβγαζε ωραίες στροφές από την μέση και κάτω. Στην 7 ούτε καν..έφαγε και βροχή.

Νομίζω απο δω και περα δεν αξίζει , εκτός κι αν με την άνοδο της θερμοκρασίας βγάλει ανοιξιάτικο.

Στα μειον και η μη λειτουργία κομβικών λίφτ, οπότε θέλει και περπάτημα.

Με μεγάλη προσοχή όμως γιατί δεν έχει χιόνι το βουνό.

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αύριο Πέμπτη θα είμαι Κελλάρια. Δίνει μια ασθενή χιονόπτωση την νύχτα. Ξέρει κανείς αν βρέχει τώρα στα 1950;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η κατάσταση φέτος είναι σίγουρα δύσκολη συνολικά ως προς τις ποσότητες χιονιού, αλλά θεωρώ ότι γίνεται μια δυσανάλογη δυσφήμιση, χωρίς κακή πρόθεση φυσικά. Κι αυτό γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των χιονοδρόμων δεν χρειάζεται 3 μέτρα χιόνι στα λούκια του Δία για να χαρεί το σκι του. Πράγματι, εδώ μέσα υπάρχουν πολλοί χιονοδρόμοι που χρειάζονται και αυτό το πεδίο. Βλέπω όμως ότι επηρεάζεται πολύς κόσμος από το γενικό κλίμα ενώ δεν ανήκει κανονικά σ' αυτή την κατηγορία. Μου φαίνεται ότι ξαφνικά η χώρα έχει γεμίσει με χιονοδρόμους που μεγάλωσαν στις πούδρες του St Anton.

  • Like 18

Landesskilehrer, Wiener Skilehrerverband, Österreich
(Ski Instructor International Level 3)

Share this post


Link to post
Share on other sites

περναμε καλα και με αυτο που εχουμε.Και προσπαθουμε στο πεδιο αυτο να βελτιωσουμε την τεχνικη μας.Παντα υπαρχουν περιθωρια.

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κάπου μπερδεύεστε. Εκτός κι αν δεν διαβάσατε καλά. Για την κατάσταση εκτός στην Φτερόλακα ρώτησε η Όλγα.

Που βλέπετε δυσφήμιση? Το ότι κάνεις ωραίο σκι πίστας Κελαρια είναι γνωστό..αναφέρεται και σε προγενέστερα πόστ άλλωστε

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

περναμε καλα και με αυτο που εχουμε.Και προσπαθουμε στο πεδιο αυτο να βελτιωσουμε την τεχνικη μας.Παντα υπαρχουν περιθωρια.

Πως να βελτιώσεις το τέλειο; Το ανυπέρβλητο; Το συγκλονιστικό;

(Καλά, σκάω)

  • Like 1

Νίφει!

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

καλημερα!

 

Χθες με μια 3ποντη στρώση πάνω στο παγωμένο ήταν ανεκτό και μαζεμένο σε κάποια σημεία ήταν σχετικά καλό.

Η 6 εβγαζε ωραίες στροφές από την μέση και κάτω. Στην 7 ούτε καν..έφαγε και βροχή.

Νομίζω απο δω και περα δεν αξίζει , εκτός κι αν με την άνοδο της θερμοκρασίας βγάλει ανοιξιάτικο.

Στα μειον και η μη λειτουργία κομβικών λίφτ, οπότε θέλει και περπάτημα.

Με μεγάλη προσοχή όμως γιατί δεν έχει χιόνι το βουνό.

 

ευχαριστω Κωστα! (αντε, να βρεθουμε σε κανα βουνο)

 

εχουμε αγωνες ορειβατικου σκι το ΣΚ και αναρωτιέμαι αν θα μας ανεβασουν στη Λιακουρα για να βρουμε λιγο χιονι εκτος πιστων

  • Like 1

"...the monarch of mountains: they crowned him long time ago οn a throne of rocks, in a robe of clouds, with a diadem of snow''

(Lord Byron about Mont Blanc)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Create New...