Jump to content
pka

Κατατέθηκε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για Αιολικό Σταθμό στην κορυϕή της Οίτης

Recommended Posts

Σωστά σωστά και ωπ τα μπέρδεψες.

Τα δημοσιευμένα στοιχεία αυτά είναι πολύ κοντά στα τελικά του ενεργειακού μίγματος και  κοντά σε αυτά που αναφέρω. Απλά δεν είναι τελικά. Κάπου ανάμεσα στο 35 και 40% καθαρό από ΑΠΕ θα κλείσει. Αν δεν είχαμε ούτε μια ανεμογεννήτρια (τα φβ ως έχουν)θα ήταν κοντά στο 15-20% ΑΠΕ και αν δεν είχαμε κανένα φβ (οι αγ ως έχουν) κοντά στο 25-30%. Αν δεν είχαμε καμία ΑΠΕ  σίγουρα θα καίγαμε 40-60% παραπάνω φυσικό αέριο και ίσως και το τριπλάσιο κάρβουνο από ότι κάψαμε.

Κάθε μέρα/εβδομάδα/μήνας χωρίς ήλιο ή/και χωρίς αέρα είναι η απόδειξη. Ήλιος χειμώνα και νύχτα problem. Αέρας όποτε το θυμηθεί πολύς, όποτε το ξεχάσει λίγος. Αέρας + ήλιος λιγότερο problem και λιγότερο συχνά ξεμένεις με ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Ευτυχώς τα υδροηλεκτρικά είναι καταπληκτικό πάντρεμα με τις άλλες ΑΠΕ, όποτε φυσάει και έχει ήλιο κρατάω νερό (και φυσικά ανεβάζω νερό στα διπλά) για το καλοκαίρι που συνήθως ξεμένουμε.

Περιβαλλοντικά είναι τεράστια διαφορά ναι καίμε φυσικό αέριο (σαν κλίμακα μεγέθους ανάλογα με την τεχνολογία και την ποιότητα του λιγνίτη) 5-10 φορές λιγότερο κακό από το να καίμε λιγνίτη.

Αν ξέρετε ποια θα είναι η τιμή του φυσικού αερίου τα επόμενα 10 χρόνια θα υπολογίσουμε πόσα χρήματα γλυτώνουμε χάρη στις ΑΠΕ και αν θα συνέφερε να ρίχναμε καμιά 20ρια δις ευρώ cash για να αναστέναμε τα πεπαλαιομένα εργοστάσια λιγνίτη μας. Με τον ίδιο τρόπο που ως δια μαγείας πια οι αγ και τα φβ πουλάνε στα 30 ευρώ τη MWh, αν το έλεγες πριν 20 χρόνια μάλλον δεν θα πόνταρε ούτε ένας κερδοσκόπος της ενέργειας. Όχι μάλλον, σχεδόν σίγουρα ελάχιστοι είχαν ποντάρει. Αν είχαμε αγοράσει πρόπερσι μερικά δις κυβικά φυσικού αερίου και μερικα εκατομύρρια τόνους πετρέλαιου θα είχαμε πλουτίσει.

Αν ψάχνετε λόγο που ακρίβυνε το ρεύμα τον έχω γράψει παραπάνω, spot market φυσικού αερίου και βίαιη απολιγνιτοποίηση αλλά είναι τόσο μα τόσο σύνθετο που το μόνο σίγουρο είναι ότι ΣΗΜΕΡΑ δεν φταίνε οι ΑΠΕ. Πριν 10 χρόνια ναι ήταν πιο ακριβές οι ΑΠΕ από το τότε φυσικό αέριο. Αντίστοιχα αν ξαφνικά το φυσικό αέριο είναι δωρεάν, ναι η ΑΠΕ θα ακριβαίνουν το ρεύμα σας από σχεδόν δωρεάν σε παραπάνω.

Το φυσικό αέριο είναι απλά άγνωστο το πόσο θα κοστίζει. Από την άλλη δεν αμφιβάλλει κανείς ότι έχουν σκοτωθεί άνθρωποι σε πολέμους και από προβλήματα υγείας και έχουν καταστραφεί ολόκληρα οικοσυστήματα για το πετρέλαιο και για το κάρβουνο και το φυσικό αέριο. Όσο πιο πολλές ΑΠΕ βάζουμε τόσο λιγότερο τα καίμε.

Η ενέργεια αλλάζει εικόνα κάθε 5 χρόνια και αλλάζει εντελώς σαν πραγματικότητα κάθε 20. Δεν έχουμε ιδέα τι θα γίνει σε 5 χρόνια, οι οικολογικές μας (γενική σύμφωνη γνώμη 99%επιστημόνων) ελπίδες βασίζονται στις ΑΠΕ (αγ +φβ ούτε μόνο το ένα ούτε μόνο το άλλο, ούτε έχει ήλιο πάντα, ούτε έχει αέρα πάντα)με Vehicle to grid και μεγάλα δίκτυα μεταφοράς.

Η μόνη μη ρυπογόνος εναλλακτική (πάλι γενική σύμφωνη γνώμη 99% επιστημόνων)που δεν θα δεκαπλασιάσει το κόστος στο ρεύμα είναι θεωρίες συνομωσίας tesla και σύντηξη και κύματα κλπκλπ. Μακάρι αποθήκευση με υδρογόνο, μακάρι βαρυτική αποθήκευση ενέργειας, μακάρι άλλου τύπου χημικές μπαταρίες (λίθιο σε τέτοια κλίμακα μάλλον είναι περιβαλλοντικό έγκλημα) αλλά όλα αυτά είναι αποθήκευση όχι παραγωγή.

Πυρηνικά έχω γράψει παραπάνω, σόρυ ούτε το 2035 είναι κοντά ούτε 65 δις έχουμε σήμερα, ούτε συμφωνώ να πεθάνουμε από ραδιενέργεια με ένα λάθος. Έχουν ήδη γίνει 3 χοντρά (αλλά όχι τραγικά χοντρά) ατυχήματα μην τα ξεχνάμε. Δεν θέλει πολύ το 4ο να έχει 7δις νεκρούς...

Ανεργία ή λιγνίτης? Καλό ερώτημα. Global warming ή εργασία και οικονομική ανάπτυξη? Καρκίνο δεκαπλάσιοι χωρίς ανεργία ή υποδεκαπλάσιοι με ανεργία? Ανεργία με αέρα με 0%Nox ή με δουλειές για τους (με προσδόκιμο ζωής 55) ανθρακωρύχους και άφθονο Nox να αναπνέουν τα παιδιά μας? Λιγιντικό  εργοστάσιο δίπλα στα σπίτια μας ή μόνο κάπου μακρυά? Ανεμογεννήτριες καμία στα μέρη που εμείς θεωρούμε σημαντικά ή να ακούσουμε και κάναν άλλο τι θεωρεί σημαντικό και να δεχτούμε λίγες?

Προφανώς και στην Ελλάδα τα έχουμε κάνει μπάχαλο χωροταξικά τα ΑΠΕ και για 200 τουλάχιστον ανεμογεννήτριες διαφωνώ ριζικά που μπήκαν. Και στην Νότια Εύβοια είναι λάθος και στην Κρήτη είναι λάθος (γύπας) και Βοιωτία σε σημεία ατάκτως ερριμένες είναι λάθος.

Σαφώς και έπρεπε οι Δήμοι να είχαν τον πρώτο λόγο. Όσοι γνωρίζουν κάποιο θέμα και έχουν συμμετάσχει σε επιτροπή Δήμου για να κατασταλάξει ο Δήμος σε σχέδιο έκλαψαν. Υπάρχουν πολλοί λόγοι δυστυχώς που είναι πολύ δύσκολο ο Δήμος να καταλήξει σε ορθολογικό σχέδιο. Απλά αναφέρω τα σκουπίδια και την χωροθέτηση εγκαταστάσεων που είναι και σχετικά απλό θέμα...

Edited by ΜΙΚ

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Μια τελευταία παρατηρηση:
Διαβάζετε ότι θα κτιστούν ανεμογεννήτριες στη κορυφή της Οίτης και απαντάτε με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ και ενεργειακά μίγματα.
Το καταλαβαίνετε ότι είστε εντελώς εκτός θέματος ή απλά τρολάρετε το θέμα για να πάει αλλού;
Τι ρωτάω τώρα.

Sent from my M2007J17G using Tapatalk

Μισό για να καταλάβω.

Σε μια χώρα που έχει ενεργειακό έλλειμα και αναγκάζεται να εισάγει ρεύμα (πράγμα που την καθιστά εξαρτώμενη από όχι πάντα φιλικούς γείτονες) ανεβαίνει θέμα που κραυγάζει κατά της τοποθέτησης μονάδων παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας σε συγκεκριμένο βουνό και μετά μας χαλάει όταν η συζήτηση επεκτείνεται σε τρόπους κάλυψης αυτού του ενεργειακού ελλείμματος;

Make Parnassos Great Again!

9 hours ago, pka said:

Διαβάζετε ότι θα κτιστούν ανεμογεννήτριες στη κορυφή της Οίτης και απαντάτε με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ και ενεργειακά μίγματα.

ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ. Η Οίτη είναι μια τεράστια περιοχή 20 χλμ επί 10χλμ, όσο το λεκανοπέδιο της Αθήνας σε έκταση. Μάλιστα έχει σαφέστατα όρια Εθνικού Δρυμού και Natura σε ένα μέρος της.

Δηλαδή με τι να απαντήσουμε αν αντιδράς με λάθος στοιχεία και ανακρίβειες σε κάτι που θα παράξει πεντακάθαρο ρεύμα και θα κλείσει κάρβουνα και φυσικά αέρια? Αν δεν χρειαζόμασταν ηλεκτρικό ρεύμα δεν θα βάζαμε καμία ανεμογεννήτρια πουθενά.

Μάλλον δεν διαβάζεις προσεκτικά αυτά που γράφουμε. Το κείμενο που έβαλες έχει (για μένα) τουλάχιστον 15 λάθη, τα οποία καλό είναι να απαντηθούν σε μια Δημοκρατία.

Στα ξαναγράφω "Σωστά για το συγκεκρημένο βουνό θεωρώ ότι ένα νούμερα ανάμεσα στο μία και 10 ανεμογεννήτριες είναι απόλυτα λογικό. Προφανώς και θα διαφωνήσω με 0 MW σε μια τόσο μεγάλη έκταση όσο η Οίτη και προφανώς και θα διαφωνήσω με 30 τεράστιες στην Οίτη.

Προφανώς και στην Ελλάδα τα έχουμε κάνει μπάχαλο χωροταξικά τα ΑΠΕ και για 200 τουλάχιστον ανεμογεννήτριες διαφωνώ ριζικά που μπήκαν. Και στην Νότια Εύβοια είναι λάθος και στην Κρήτη είναι λάθος (γύπας) και Βοιωτία σε σημεία ατάκτως ερριμένες είναι λάθος."

Edited by ΜΙΚ

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

μου αρέσει που ο καθένας κοιτάζει οποίο βουνό θέλει αυτός ,λες και δεν υπάρχουν αλλά βουνά για τουριστική ανάπτυξη παρά μόνο η

Οιτη και ο Ψηλορείτης τα Άγραφα κ.ο.κ.....

το ζητούμενο για μένα είναι να τοποθετούνται σε ερημιές , να μην ενοχλούνται κατοικιμενες περιοχές,οχι να ψάχνουμε που περνάει η ψηλή τάση και τις φυτεύουμε δίπλα για να μην έχουμε έξοδα μεταφοράς...όχι να λαδωνουμε πάρεδρους και προέδρους για να ηρεμήσουν τους αγριεμένους κατοίκους κυρίως τσοπάνηδες..... χαρασουμε δρόμους χωρίς σχέδιο με αποτέλεσμα τα βρόχινα να μην ελέγχονται και να έχουμε χωριά γεμάτα πέτρες και λάσπη....στο δικό μου τουλάχιστον πήρε 3 μήνες για να το καθαρίσουν...τα τοπικά κανάλια τίποτα ούτε κουβέντα μόνο διαφημίσεις....

1 hour ago, kostasbmw said:

το ζητούμενο για μένα είναι να τοποθετούνται σε ερημιές να μην ενοχλούνται κατοικιμενες περιοχές

,χαρασουμε δρόμους χωρίς σχέδιο με αποτέλεσμα τα βρόχινα να μην ελέγχονται και να έχουμε χωριά γεμάτα πέτρες και λάσπη

Αυτές τις ερημιές στις οποίες και να φυσάει και να μην ενοχλούν κανέναν και να είναι τεχνικοοικονομικά συμφέρουσα η εγκατάσταση μπορείς να τις προσδιορίσεις? Είμαι σίγουρος ότι αν ξεκινήσεις θα βρεθούν αρκετοί για την κάθε ερημιά να έχουν αντιρρήσεις και θα μείνουμε με πολύ λίγα σημεία  διαθέσημα.  

Σου έχω ξαναγράψει να ακολουθήσετε την νόμιμη οδό μιας και είναι πανεύκολο να τεκμηριωθεί και η κακοτεχνία αν υπάρχει και η αποζημίωση. Απλά σου έχω ξαναγράψει άκου και έναν μηχανικό για το αν φταίει ο δρόμος του αιολικού πρώτα. Μήπως φταίει κάτι άλλο? Πρώτα διαβάζεις την ανεξάρτηση τεχνική έκθεση και μετά πας εισαγγελέα, τόσο απλά. Και για τα λαδώματα ο εισαγγελέας είναι αρμόδιος.

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

23 hours ago, vro said:

Μιχάλη μην το κουράζουμε .

Όποιος παίρνει τον λογαριασμό ρεύματος ξέρει ποιος έχει δίκιο και ποιος λέει την αλήθεια .

Aπό το παραπάνω άρθρο. Λυπάμαι. Η γη δεν είναι επίπεδη και οι ΑΠΕ ΣΗΜΕΡΑ μειώνουν το κόστος του ρεύματος. Επίσης δεν θέλουν πλατείες μεγέθους γηπέδου ποδοσφαίρου και ακόμα δεν έχει γράψει κανένας μια οικονομοτεχνικά ορθή και μη ρυπογόνα εναλλακτική πρόταση.

"Αν είχαμε μείνει με την παραγωγή λιγνίτη στα επίπεδα των προηγούμενων ετών, η τιμή του ρεύματος στη χονδρική θα ήταν ακριβότερη σήμερα κατά 80 ευρώ η μεγαβατώρα! Με πρόχειρους υπολογισμούς προκύπτει ότι ζούσαμε ακόμα στην εποχή του λιγνίτη θα πληρώναμε το ρεύμα ακριβότερα κατά 30%! Το γεγονός ότι μπήκαν στο μίγμα τα πολύ φτηνότερα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα άλλαξε την τάση. Το ρεύμα που παράγεται είναι φτηνότερο, ακόμα και τώρα με τις αυξημένες τιμές από αυτό που θα πληρώναμε με τον λιγνίτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΠΘ δεν υπήρχε ούτε μία ώρα σε όλο τον Δεκέμβριο που η τιμή δίχως ΑΠΕ να ήταν χαμηλότερη από την τελική τιμή του ρεύματος, στην οποία υπολογίζεται βεβαίως και το κόστος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ."

• Like 1

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

On 2/15/2022 at 11:16 PM, pka said:

Το καταλαβαίνετε ότι είστε εντελώς εκτός θέματος ή απλά τρολάρετε το θέμα για να πάει αλλού;
Τι ρωτάω τώρα.

Sent from my M2007J17G using Tapatalk

Αυτό ακριβώς είναι το θέμα ή σωστότερα η αρχή του. Γιατί το επιχείρημα είναι ότι είναι απολύτως αναγκαίες. 

Τα στοιχεία για την Γερμανία τα ανέφερα γιατί αναρωτιέμαι πως η οικονομικά δυνατή Γερμανία με την σημαντική βαριά βιομηχανία δεν έχει μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής από Α/Γ. Δεν είναι ποίο φθηνός τρόπος παραγωγής ενέργειας; Το ίδιο ισχύει και για την Ιαπωνία. 

Βασική αρχή είναι ότι οι Α/Γ δεν μπορούν να υπάρξουν αυτόνομα σε ένα δίκτυο. Η άποψη ότι δεν φυσάει εδώ αλλά θα φυσάει κάπου αλλού είναι λάθος. Είναι απαραίτητη και η ύπαρξη μιας πηγή σταθερής παραγωγής. 

ΑΠΕ πληρώνουμε επιπλέον στον λογαριασμό πολλά χρόνια. Σε τι βοήθησαν; 

Ενώ γνώριζαν τι συνέβη πέρυσι με τον βαρύ χειμώνα (παράδειγμα στην Ισπανία) γιατί αποφάσισαν να αφήσουν τον λιγνίτη; Δύο μονάδες, ένα υδροηλεκτρικό και ένα σύγχρονο θερμοηλεκτρικό είναι εκτός λειτουργίας ή μισοτελειωμένο. Δέχτηκαν να πληρώνουμε υψηλά δικαιώματα διοξειδίου για να βγαίνουν τα "ωραία" νούμερα και ποσοστά. Δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί πρέπει να πληρώσω εγώ (ως άτομο=οικονομικά και ως χώρα=καταστρέφοντας τα βουνά) την κλιματική αλλαγή που προκάλεσαν οι άλλοι.

8 hours ago, herman said:

Αυτό ακριβώς είναι το θέμα ή σωστότερα η αρχή του. Γιατί το επιχείρημα είναι ότι είναι απολύτως αναγκαίες. 

Τα στοιχεία για την Γερμανία τα ανέφερα γιατί αναρωτιέμαι πως η οικονομικά δυνατή Γερμανία με την σημαντική βαριά βιομηχανία δεν έχει μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής από Α/Γ. Δεν είναι ποίο φθηνός τρόπος παραγωγής ενέργειας; Το ίδιο ισχύει και για την Ιαπωνία. 

Γερμανία: Toυς έχε τελειώσει η στεριά που φυσάει και δεν έχουν περιβαλλοντικά προβλήματα και δεν αντιδρούν οι κάτοικοι και και και. Συνεχίζουν (πιο ακριβά) στη θάλασσα.. Αλλάζουν τις παλιές μικρές με καινούργιες μεγάλες. Αν θεωρείς το 20% λίγο είναι δικαίωμά σου, για μένα είναι νίκη το ότι έκαψαν 20% λιγότερο κάρβουνο χάρη στις ανεμογεννήτριες. Θα το πάνε και παραπάνω, ενώ ο στόχος είναι για κοντά στο 100% από ΑΠΕ. Η Ελλάδα είναι τυχερή, ανεμοδαρμένη και φυσικά με σαφώς μικρότερο φορτίο από τη Γερμανία.

Βασική αρχή είναι ότι οι Α/Γ δεν μπορούν να υπάρξουν αυτόνομα σε ένα δίκτυο. Η άποψη ότι δεν φυσάει εδώ αλλά θα φυσάει κάπου αλλού είναι λάθος. Είναι απαραίτητη και η ύπαρξη μιας πηγή σταθερής παραγωγής. 

Σε πολύ απλοική βάση ναι αλλά στο σύνολό της η πρόταση δεν στέκει οικονομοτεχικά. Οι αγ μαζί με φβ μαζί με υδροηλεκτρικά μπορούν να υπάρξουν αυτόνομα σε ένα δίκτυο και να το καλύψουν σε μεγάλο ποσοστό. Δίκτυο είναι και της Αμερικής, δίκτυο είναι και της Αστυπάλαιας. Επειδή πρέπει να μου προσδιορίσεις το δίκτυο, τις αγ, τα φβ και τα διαθέσιμα υδροηλεκτρικά μόνο γενική απάντηση μπορεί να υπάρξει. Αλλά ας πούμε τα παραδείγματα της Κρήτης, της Ικαρίας, της Ελλάδας και της Δανίας έχουν νούμερα ανάμεσα στο 30 και στο 70% ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ. 

Οπότε η ίδια φράση με αυτήν που γράφεις ολόσωστη είναι ότι οι ΑΠΕ κόβουν ΣΗΜΕΡΑ ανάμεσα στο 30 και το 70% των εκπομπών ρύπων από πηγή σταθερής παραγωγής σε πολλά δίκτυα. Ας έχω χιλιάδες MW κάρβουνο. Αν τα δουλεύω στο 50% είναι καλύτερο από το να τα δουλεύω στο 100%.

Στο σύντομο μέλλον (2030) και με ενσωμάτωση vehicle to grid και λίγο καλύτερες διασυνδέσεις και λίγο καλυτερη αποθήκευση θα πιάσουμε 70% από ΑΠΕ.

Στην δικιά σου ανάγνωση "έχουμε ακόμα κάρβουνο" και δεν είναι πλήρης. Στην ρεαλιστική πλήρη ανάγνωση έχουμε 70% λιγότερο κάρβουνο

ΑΠΕ πληρώνουμε επιπλέον στον λογαριασμό πολλά χρόνια. Σε τι βοήθησαν; 

Πληρώναμε ΠΑΛΙΑ (λογικά θα βγει κάποια μελέτη να πει μέχρι πότε) ώστε να φτάσουμε στο σήμερα και στο αύριο που παράγουμε ΗΔΗ πάνω από 35% από ΑΠΕ , άρα 35% λιγότερο κάρβουνο και πάμε σταθερά για 70% και άρα 70% λιγότερο κάρβουνο για το 2030. Λίγο πιο μετά και θα πλησιάσουμε το 100% λιγότερο κάρβουνο.

Πληρώναμε ΠΑΛΙΑ επιπλέον στο λογαριασμό ώστε ΣΗΜΕΡΑ να μας φθυναίνει ο λογαριασμός χάρη στις ΑΠΕ.

Ενώ γνώριζαν τι συνέβη πέρυσι με τον βαρύ χειμώνα (παράδειγμα στην Ισπανία) γιατί αποφάσισαν να αφήσουν τον λιγνίτη; Δύο μονάδες, ένα υδροηλεκτρικό και ένα σύγχρονο θερμοηλεκτρικό είναι εκτός λειτουργίας ή μισοτελειωμένο. Δέχτηκαν να πληρώνουμε υψηλά δικαιώματα διοξειδίου για να βγαίνουν τα "ωραία" νούμερα και ποσοστά. Δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί πρέπει να πληρώσω εγώ (ως άτομο=οικονομικά και ως χώρα=καταστρέφοντας τα βουνά) την κλιματική αλλαγή που προκάλεσαν οι άλλοι.

Έχω γράψει παραπάνω ότι οι σοφοί μας ηγέτες ΔΕΝ φρόντισαν να έχουν σταθερή τιμή φυσικύ αερίου και ΔΕΝ φρόντισαν να περάσουν σε μια πιο ορθολογική μείωση της διαθέσιμης θερμικής παραγωγής για τις δύσκολες ώρες, μέρες, μήνες και τρίμηνα.

Φυσικά όλα αυτά που λες είναι μερικά δις ευρώ για να τελειώσουν, δεν είναι τόσο απλοικό πατάω ένα κουμπί και τα έχτισα και δεν είναι δωρεάν να είναι έτοιμα.

Δεν έχω την παραμικρή ιδέα γιατί ο πλανήτης αποφάσισε να βάλει τίμημα για τις εκπομπές ρύπων. Μαζεύτηκαν οι ηγέτες μας και το έκαναν. Και πάλι το θέμα δεν είναι το ότι το έκαναν αλλά η τιμή.

Και εγώ δεν θέλω να πληρώσω την κλιματική αλλαγή που προκάλεσαν οι άλλοι  αλλά νομίζω δεν είναι παράλογο να ζητάν οι άλλοι να πληρώσω την κλιματική αλλαγή που προκάλεσα εγώ.

https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/energeia/ellada-protathlitria-sti-miosi-ton-ekpompon-ripon-to-2020/

https://el.wikipedia.org/wiki/Εμπορία_εκπομπών_άνθρακα

Η καταλογιζόµενη ποσότητα µονάδων εκποµπής για την Ελλάδα είναι 668.669.806 τόνοι ισοδύναµου διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Ελλάδα=Κάρβουνο επί 50 χρόνια, ντίζελ στα νησιά, ιχ για δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα το χρόνο ανά άτομο, καράβια με μαζούτ, αεροπλάνα με κηροζήνη, κατανάλωση κρέατος, οικοδομή, δημόσια έργα, αγροτική παραγωγή.

ΜΙΚ Xρωστάει= 20.000 τ, 3 αεροπορικά ταξίδια, 20.000KWh, 2 τόνους πετρέλαιο, τουλάχιστον 20 κιλά κρέας το χρόνο επί 44 χρόνια. Ήδη 6 αυτοκίνητα και 2 σπίτια,

HERMAN τι χρωστάς και τι εκπέμπεις κάθε χρόνο?

Edited by ΜΙΚ
  • Like 1

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Μιχάλη το κουράζεις αφόρητα το ψωμί που κερδίζεις εις βάρος μου .

Εσύ κερδίζεις και εγώ πληρώνω.

Τι δεν έχεις καταλάβει;

Δεν είναι φυσική επιλογή .

Είναι πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις .

Εγώ είμαι αρνητικός και ελπίζω σύντομα η πλειοψηφία θα είναι. 

Άλλωστε δημοκρατία δεν έχουμε;

έχουμε;

<p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα.....

21 hours ago, ΜΙΚ said:

Αυτές τις ερημιές στις οποίες και να φυσάει και να μην ενοχλούν κανέναν και να είναι τεχνικοοικονομικά συμφέρουσα η εγκατάσταση μπορείς να τις προσδιορίσεις? Είμαι σίγουρος ότι αν ξεκινήσεις θα βρεθούν αρκετοί για την κάθε ερημιά να έχουν αντιρρήσεις και θα μείνουμε με πολύ λίγα σημεία  διαθέσημα.  

Σου έχω ξαναγράψει να ακολουθήσετε την νόμιμη οδό μιας και είναι πανεύκολο να τεκμηριωθεί και η κακοτεχνία αν υπάρχει και η αποζημίωση. Απλά σου έχω ξαναγράψει άκου και έναν μηχανικό για το αν φταίει ο δρόμος του αιολικού πρώτα. Μήπως φταίει κάτι άλλο? Πρώτα διαβάζεις την ανεξάρτηση τεχνική έκθεση και μετά πας εισαγγελέα, τόσο απλά. Και για τα λαδώματα ο εισαγγελέας είναι αρμόδιος.

περίπου 1,2 μακρυά και πάνω από το χωριό...υψόμετρο στο σπίτι 860 και στα 1100 οι εγκαταστάσεις....το χωριό είναι μέσα στα βουνά αμφιθεατρικά γύρω τα βουνά που μεγαλώνουν το θόρυβο κυρίως με νότια η βοριά...... ...αν προσέξεις ο δρόμος είναι κομμένος από τα νερά τα οποία προπέρυσι το χειμώνα έφεραν λάσπη και πέτρα στο χωριό....

IMG_1020.jpg

5 hours ago, vro said:

Μιχάλη το κουράζεις αφόρητα το ψωμί που κερδίζεις εις βάρος μου .

Bασίλη δεν μπαίνεις καν στον κόπο να διαβάσεις τα δεδομένα που τεκμηριώνουν ότι δεν είναι εις βάρος σου. 

Δημοκρατία έχουμε κάθε άποψη δεκτή αρκεί να βασίζετε σε δεδομένα. Αν γράφεις δεδομένα που δεν ισχύουν θα διαβάσεις ξεκούραστα και δεδομένα που ισχύουν.

Κώστα κάντε με ένα μηχανικό για ανεξάρτητη αυτοψία και μια ανεξάρτητη μέτρηση θορύβου. Η Ελλάδα έχει νόμους αν τους παρέβησαν σκίστε τους. Υπάρχει δημοσιευμένη η ΜΠΕ. Όλες οι ανεμογεννήτριες μπορούν να δουλέψουν σε low sound ρυθμιση ακόμα και να σταματήσουν για όσο λέει ο Νόμος. Αν βαράνε 45 db μη το κουράζεις. Μέτρηση θορύβου, πας εισαγγελέα και στοπ. 

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Μιχάλη το κουράζουμε .

Είμαι υπέρ της απαγόρευσης εγκατάστασης άλλων ψευτοΑΠΕ.

Αρκετά έφαγε το λόμπυ από επιδοτήσεις . Αρκετά ανέβηκαν στα ύψη οι τιμές του ρεύματος .

Αρκετά εξαρτηθηκαμε από εισαγωγή φυσικού αερίου. 

Αρκετά γεμησαν σκουπίδια και τσιμέντο  τα βουνά .

Αρκετά χάσαμε παραγωγική γη για επιδοτούμενα ηλιακά .

Αρκετά γεμησαν στέγες με επιδοτούμενα ηλιακά που τα παίρνει ο αέρας .

Αρκετά , αρκετά , αρκετά 

Στο όνομα να μην υπάρχουν άλλες πτολεμαήδες γεμησαμε μικρές πτολεμαήδες .....( Οκ Καφηρέα μικρή δεν το λες ).

Όχι δεν σε διαβάζω πια . Επηξα στο ψέμα , δεν μπορώ άλλο. 

Εδώ και τώρα ΣΤΟΠ.

Αναρωτιέμαι, σε κάποια χρόνια πως θα προσπαθήσουν κάποιοι να εξηγήσουν στα παιδιά τους γιατί ήταν υπέρ της διαιώνισης της καύσης κάρβουνου σε μια εποχή που είχαμε ήδη την τεχνολογία να παράγουμε ενέργεια από τον ήλιο και τον αέρα. 

• Like 3

Την τεχνολογία την έχουμε για τον αέρα  και τον ήλιο από την προϊστορική εποχή . 

Έπρεπε να περιμένουμε τον 20 αιώνα για να αναπτυχθεί το λόμπυ τον ψευτοΑΠΕ. 

Δυστυχώς καθυστέρησε η πρόοδος από ευθύνη τους. 

6 minutes ago, Χρήστος Λάππας said:

Ποια είναι αυτή η πρόοδος που καθυστέρησε; 

Αν είχαμε λόμπυ ψευτοαπε από τον μεσαίωνα θα βάζαμε ανεμομυλους στον Νείλο αντί για νερόμυλους και θα ανάβαμε φωτιά με ύφασμα αντί για ξύλο.

Αυτο λέω καθυστέρησε η πρόοδος .

Για όσους ενδιαφέρονται τα νέα εργοστάσια με άνθρακα είναι απολύτως συμβατά με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ρύπων ( ακόμα και του co2, αν πούμε ότι είναι ρύπος και αυτό. ).

Αντιθέτως τα ελληνικά εργοστάσια φυσικού αερίου έχουν μεγάλο πρόβλημα . 

Αλλά βέβαια ο μεσαίωνας είναι κυρίως στα μυαλά .

1 hour ago, vro said:

Αν είχαμε λόμπυ ψευτοαπε από τον μεσαίωνα θα βάζαμε ανεμομυλους στον Νείλο αντί για νερόμυλους και θα ανάβαμε φωτιά με ύφασμα αντί για ξύλο. Αυτο λέω καθυστέρησε η πρόοδος . Για όσους ενδιαφέρονται τα νέα εργοστάσια με άνθρακα είναι απολύτως συμβατά με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ρύπων ( ακόμα και του co2, αν πούμε ότι είναι ρύπος και αυτό. ).Αντιθέτως τα ελληνικά εργοστάσια φυσικού αερίου έχουν μεγάλο πρόβλημα . 

Ε όχι, έλεος. Μαζί με τους σεισμούς, τις πλατείες γηπέδου ποδοσφαίρου 105 επί 50, και τον θάνατο των μελισσών. Προσθέστε:

Καθυστερημένη πρόοδος. Ότι ο CO2 δεν είναι ρύπος. Παράλληλα τα νέα αργοστάσια με κάρβουνο είναι πλήρως συμβατά με τις προδιαγραφές ρύπων. Οπότε βγάλτε τις ανεμογεννήτριες και ανάφτε τα φουλ να γουστάρουμε συμβατούς ρύπους είναι η εισήγησή σου? Χτίστε εργοστάσια κάρβουνου νέα που είναι συμβατά?

Αμ τα πιστοποιημένα πυρηνικά? Ένα πιστοποιημένο λαθάκι και πεθάναμε 7 δις νοματαίοι, πιστοποιημένα.

Παιδιά ποιος θέλει συμβατά εκαντάδες χιλιάδες ντίζελ συμβατά ντιζελ euro 6 στην πόλη του? Ποιος θέλει ένα τρίτο φυσικού αερίου και δύο τρίτα ηλεκτρικά? 

Και η άτιμη η σύντηξη έχει καθυστερημένη πρόοδο, όταν γίνει πιο φτηνή από το μη συμβατό με τα Ευρωπαικά πρότυπα φυσικό αέριο να ανάψουμε τα συμβατά κάρβουνα?

Υ.Γ. Τα νέα εργοστάσια με άνθρακα ΞΑΝΑγράφω όλα μα όλα της Ευρώπης ξεκίνησαν να σχεδιάζονται ΠΡΙΝ το 2000, όσο ούτε αγ, ούτε φυσικό αέριο, ούτε φβ έμοιαζαν κοντινά και φτηνά, τους πήρε καμιά εικοσαετία να προχωρήσουν τόσο, ώστε είναι παράλογο να μην τα ολοκληρώσεις. Το ίδιο και η δικιά μας Πτολεμαιδα 5 . Παράλληλα νομίζω είναι απόλυτα κατανοητό ότι ΑΝ δεν έπαιρνε πιστοποίηση ολοκαίνουργιος σταθμός που έχτιζες 8-10 χρόνια θα έπεφτε blackout από συνδικαλιστές σε όλη την Ευρώπη. Το ίδιο blackout που θα γίνει αν δεν πάρουν πιστοποίηση του φυσικού αερίου.

Edited by ΜΙΚ
  • Like 1

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Βρε λύσσα κακιά να με πείσεις για το παράλογο 

Έχεις επιστρατεύσει τα πάντα , ακόμα και τον συνδικαλισμό. 

Δεν τις θέλω λέμε , το καταλαβαίνεις η θα μου τις βάλεις με το ζόρι;

Έχω την ευγενή φιλοδοξία να σταματήσω να σε επιδοτώ.

Όπως το βλέπω εγώ, το παράλογο, το εξωφρενικά παρανοϊκό, είναι να αρνούμαστε να κάνουμε βήματα απεξάρτησης από τον λιγνίτη όταν ζούμε σε μια χώρα που είναι ευλογημένη με τεράστιο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

• Like 1

19 hours ago, Χρήστος Λάππας said:

Αναρωτιέμαι, σε κάποια χρόνια πως θα προσπαθήσουν κάποιοι να εξηγήσουν στα παιδιά τους γιατί ήταν υπέρ της διαιώνισης της καύσης κάρβουνου σε μια εποχή που είχαμε ήδη την τεχνολογία να παράγουμε ενέργεια από τον ήλιο και τον αέρα. 

Αφού με το "κάποιοι" μάλλον εννοείς εμένα που άνοιξα το θέμα της καταστροφής της Οίτης, να σου πω ότι αυτό που με ανησυχεί εμένα είναι τι θα πω στη κόρη μου όταν θα με ρωτήσει τι έκανα όταν κάποιοι κατέστρεφαν και κάποιοι άλλοι υπερασπίζονταν τους καταστροφείς.

Στη φωτογραφία η 3χρονη κόρη μου το 2009 στο διάσελο του  Πύργου. Εκεί που θα γεμίσει ο τόπος ανεμογεννήτριες από τον ΜΙΚ ή κάποιους σαν τον ΜΙΚ. Για τη τσέπη τους βεβαίως και όχι για το περιβάλλον.

Ακριβώς δίπλα της ο δρόμος. Αυτός ο δρόμος που ο ΜΙΚ μας λέει ότι "αφού ο δρόμος υπάρχει γιατί γκρινιάζουμε για τους δρόμους;" Δεκαπλάσιος θα γίνει ο δρόμος για να περάσουν οι ανεμογεννήτριες. Και προφανώς θα ανοιχτούν κι άλλοι σε όλη τη κορυφογραμμή από πίσω και στη διαδρομή μέχρι τα 2.000 μ.

Οπότε μην ανησυχείς για μένα και το παιδι μου. Ήδη τώρα στη εφηβεία της, ξέρει καλά να αγαπάει τη φύση, και να ξεχωρίζει τι είναι πρόοδος και τι καταστροφή. Τι αλήθεια και τι υποκρισία.

IMG_2322.thumb.JPG.403b95cad3fb22ba1b7577df49d7ed73.JPG

Πάρε κι άλλη μια φωτογραφία με το παιδί μου και το συγκρότημα του Πύργου από πίσω, για να δεις μέρη που το δικό σου παιδί δεν θα δει ποτέ. Θα τα έχει κάνει ο ΜΙΚ εργοστάσιο.

IMG_2327.thumb.JPG.1c093aa84be002b637050cbeada480b9.JPG

1 hour ago, Χρήστος Λάππας said:

Όπως το βλέπω εγώ, το παράλογο, το εξωφρενικά παρανοϊκό, είναι να αρνούμαστε να κάνουμε βήματα απεξάρτησης από τον λιγνίτη όταν ζούμε σε μια χώρα που είναι ευλογημένη με τεράστιο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Θα σου ξαναπώ ότι είσαι εκτός θέματος.

Το θέμα μας θυμίζω είναι η καταστροφή της Οίτης (σε αυτή τη περίπτωση) από την βιομηχανία των ανεμογεννητριών. Και όχι η απεξάρτηση από τις ορυκτές πηγές ενέργειας

Αλλά βέβαια το ξέρεις ότι είσαι εκτός θέματος, και μου δίνεις το δικαίωμα να πω ότι εσκεμένα παρουσιάζεις το ένα (τη καταστροφή της φύσης) ως αναπόφευκτη συνέπεια του άλλου (την απολιγνιτοποίηση της ενέργειας).

Τώρα γιατί; Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

• Like 1

Ένα έχω να πω. Ευτυχώς που κάναμε τις κινήσεις ππου αναφέρετε και καταφέραμε να γίνουμε η ακριβότερη χώρα στο ηλεκτρικό ρρεύμα στην Ευρώπη σε ημερήσια, μηνιαία και ετήσια τιμή. Και σε απόλυτα νούμερα , χωρίς να υπολογίσουμε τιμές μισθών. Κερδάμε αδέρφια! Τους πιάσαμε κώτσο όλους τους Ευρωπαίους. Βέβαια δεν το κάναμε μόνο με την αξία μας , μας βοήθησε και η τύχη υποθέτω καθώς όλες οι υπόλοιπες 28 χώρες ξεκίνησαν νέα εργοστάσια λιγνίτη την κατάλληλη στιγμή, μόνο εμείς είμασταν οι τυχεροί που έπρεπε ο εκσυγχρονισμός να ξεκινήσει όταν δεν βόλευε οικονομικά. Ευτυχώς σωθήκαμε και καταφέραμε να τους βγούμε στη στροφή τους άσχετους Ευρωπαίους! Κακώς αποφασίστηκε πριν το τέλος του έτους η παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών για κάποιες χιλιάδες ώρες, έπρεπε από το 2023 να τα κλείσουμε και αυτά οπότε όχι μόνο να παραμείνουμε πρώτοι, αλλά να γίνουμε και η πρώτη χώρα στον ανεπτυγμένο κόσμο που θα είχε ρεύμα εκ περιτροπής.

Και όσοι δεν έχουν χιούμορ ας δουν τον πίνακα της πηγής , ας κάνουν την αναγωγή νμε βάση τους μσθούς μας και ας κλάψουν παρέα

Πηγή https://www.rae.gr/map-graph/

Περιμένω μακρυνάρια γιατί αυτός ο πίνακας είναι λάθος και καθόλου αντιπροσωπευτικός, όπως και link από ΜΜΕ (τα οποία ουδέποτε φλομώθηκαν στο χρήμα) που να δείχνουν ότι έχουμε την πιο φθηνή τιμή.

Over and out από εμένα. 

Είναι εξαιρετικά κοντόφθαλμο να βλέπουμε μόνο τις προσωπικές μας εμπειριες και συναισθηματικούς δεσμούς με συγκεκριμένα μέρη και να αγνοούμε ηθελημένα οτι αυτό που ζητάμε είναι να συνεχιστεί χωρίς επιβράδυνση η πορεία προς την πραγματική καταστροφή, όχι ενός μέρους αλλά οκοκληρου του πλανήτη. 

ενδιαφερουσες οι φωτογραφίες που ανέβασες, πραγματικά.
Θέλεις σε λίγο να σου ανεβάσω εκατοντάδες φωτογραφιες και βίντεο από παγετώνες με το πριν και το τώρα;
Φωτογραφιες από χιλιάδες διαφορετικά ζώα που χάνουν το φυσικό τους περιβάλλον λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας; 

φωτογραφιες και στοιχεία που προειδοποιούν οτι αν συνεχίσουμε να παράγουμε Co2 με τους σημερινούς ρυθμούς τα εγγόνια μας δεν θα έχουν όχι παρθενες  βουνοκορφές χωρις δρόμους αλλά ένα πλανήτη για να ζήσουν; 

Δυστυχως μου είναι εξαιρετικά εύκολο. Και ακριβώς επειδή είναι τόσο μα τόσο εύκολο και πέραν οποιασδήποτε επιστημονικής αμφισβήτησης, είναι παράλογο να έχεις εσυ η οποιοσδήποτε άλλος την απαίτηση να ανεβαίνουν θέματα και να μην μπορούμε να τα θέτουμε στις σωστές διαστάσεις τους.

QED!

Τα καλά της διαφάνειας: δεν καταλαβαίνουμε τα νούμερα και τα θέματα, αλλά την άποψή μας (σε πολύ εξειδικευμένα ζητήματα) θα την πούμε.

Δύο παρατηρήσεις:

1) Επειδή η ενέργεια έχει ΚΑΙ αυτό το στοιχείο κόστους (το οποίο προφανώς το πληρώνουμε κανονικότατα) όποιος θεωρεί ότι το Καστελόριζο του κοστίζει πολύ να βγει και να το πει στα ίσια. Απόψεις για το πόσο ακριβό είναι το ρεύμα στην Ελλάδα χωρίς να συζητάμε ότι κάποια νησιά βρίσκονται πιο κοντά στην Τουρκία από την Εύβοια ή την Αττική  αλλά πρέπει να έχουν φως, τηλέφωνο, ελληνόφωνη τηλεόραση και ραδιόφωνο είναι άνευ νοήματος.

2) Αξιόλογα κοιτάσματα λιγνίτη στην Ευρώπη έχουν η Γερμανία, η Πολωνία κι εμείς. Λιγότερα η Ουγγαρία, η Βουλγαρία κι η Ρουμανία Προφανώς κανείς άλλος δεν ενδιαφέρεται για ΑΗΣ (λιγνίτη). Δεν σχεδιάζει αλλά ούτε και κατασκευάζει.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• advertisement_alt
    • advertisement_alt
    • advertisement_alt
    • Μερικές φορές πρεπει να τολμάμε αλλαγές στα συνηθισμένα για να έχουμε επιτυχίες  Πριν πολλά χρόνια όταν ήμουν υπεύθυνος στις εκδρομές καθιέρωσα τα δύο οικονομικά διαφορετικά  ξενοδοχεία και πλέον είναι καθεστώς  πριν χρόνια πάλι καθιέρωσα ή αναζητηση και το κλείσιμο της εκδρομής να  γίνεται  πριν τις εκλογές  με αποτέλεσμα να εισπράττει ο σύλλογος δύο συνδρομές μια για να μπορείς να δηλώσεις και μία για την χρονι που γίνεται η εκδρομη ( τότε με κατηγόρησαν ότι δεσμεύω το επόμενο ΔΣ) και αυτό όμως έγινε καθεστώς .  Και τώρα πρέπει να τολμήσουμε κάποιες αλλαγές  Να διοργανώσουμε εκδρομή για τα μέλη του Snowclub Που θέλουν να πάνε για σκι με όλη του την οικογένεια αυτό αναγκαστικά Σημαίνει να ζητήσουμε από το πρακτορείο να μας βρει πανσιόν με τετράκλινα δωμάτια η family room σε λογικές τιμές πιθανόν με κουζίνα μέσα ώστε να μπορεί να βγει μια εκδρομή αρκετά οικονομική για μία οικογένεια
    • Έχουμε χρόνο για το νέο ΔΣ από ότι έχω καταλάβει είμαστε στην 1 επαναληπτική… αλλά χωρίς να θέλω να γίνομαι ενοχλητικός, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κάποια πράγματα απευθύνονται στα μέλη του συλλόγου και μόνο σε αυτά και δεν είναι δύσκολο για κανένα μας να είναι μέλος του συλλόγου, αυτά ! 
    • Πολύπλοκο για τον σύλλογο νομίζω….,σε αυτές τις περιπτώσεις ένα καλό πρακτορείο ταξιδιών είναι που θα πρέπει να συστήνουμε τους φίλους μας 
    • Η παρατήρηση μου είχε να κάνει με το τι (πρέπει να) κάνει ο ΕΣΤΟΥΧ όχι με το τι κάνει το ΧΚΠ. Ο ΕΣΤΟΥΧ είναι σύλλογος (συλλογικός φορέας) και προσπαθεί να βρει τι εκπροσωπεί, το πως θα ξοδέψω το χρόνο μου είναι αυστηρά ατομική απόφαση.
    • Το νέο ΔΣ θα ενημερώσει εγκαίρως, μην ανυσηχείτε
  • Upcoming Events

No upcoming events found
  • Today's Birthdays

1. dmar
      dmar
      (118 years old)
    2. Kostas T
      Kostas T
      (40 years old)
    3. nikos1914
      nikos1914