Jump to content
pka

Κατατέθηκε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για Αιολικό Σταθμό στην κορυϕή της Οίτης

Recommended Posts

3 hours ago, vro said:

Και βέβαια φτάνουν , γιατί δεν θα είναι μόνα .

Και βέβαια έχουμε καύσιμο.

Έχουμε καύσιμο για 5GW λιγνίτη για 10-20 χρόνια???????????????????????????????????????????

Έλεος, αυτό δεν το έχει γράψει κανένας στο ίντερνετ.

Δεν θα είναι μόνα αλλά με ποιά άλλα???????????????????????????????????????

Από το άρθρο που ανέβασες κρατάμε όλόκληρες παραγράφους

"Στη μελέτη του δεν κατηγορεί κανέναν, πόσο μάλλον τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των αιολικών πάρκων. Αλλωστε δεν ήταν αυτό το αντικείμενο της μελέτης του. Αλλά αποδεικνύει ότι όπου καμμένη γη εκεί ορθώνονται ανεμογεννήτριες αναδεικνύοντας παράλληλα άλλη μια πραγματικότητα: ότι πολλοί θα μπορούσαν να είναι οι εμπρηστές γιατί πολλά είναι και τα συμφέροντα."

"Η ενεργειακή κρίση που πλήττει κυρίως την Ευρώπη και η κλιματική αλλαγή δείχνει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν λόγο ύπαρξης. Δεν είναι η λύση, αλλά αποτελούν μέρος της λύσης όπως άλλωστε δηλώνουν και οι οικολογικές οργανώσεις."

Edited by ΜΙΚ

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

On 9/24/2022 at 1:52 PM, pka said:

Δεν έχεις πάρει μυρουδιά για τη δημιουργία ολιγαρχών μέσα από αυτή τη διαδικασία;

Πάντα είχα την απορία αν δεν είχαν ανακαλυφθεί ποτέ οι ανεμογεννήτριες και είχαμε την ίδια κουβέντα για το που θα γίνουν εργοστάσια με λιγνίτη και εισαγόμενο κάρβουνο , θα μιλάγαμε για τους ίδιους ολιγάρχες αλλά αυτή τη φορά θα ήταν καλοί?

On 9/24/2022 at 1:52 PM, pka said:

Καλά δεν έχεις διαβάσει ότι ο τρόπος που αναπτύσσονται οι ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα έχουν δημιουργήσει τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους; 

Λιγνίτης καύση? Λιγνίτης εξόρυξη? Πετρελαιοπηγή Θάσου? Διυληστήρια? Πετρελαιοκηλίδες? Λάρκο? Αλουμίνιο της Ελλάδος? Βιοχάλκο? Αεροδρόμια? Πόλεις με πενταόροφοφες πολυκατοικίες? Πόλεις με κυκλοφοριακό? Τζάκια για θέρμανση? Ντίζελ ασυντήρητα? Βενζίνη ασυντήρητα? Νοθευμένα καύσιμα? Κάυση σκουπιδιών? Κάυση πλαστικών? Χημικά στις θάλασσες, στις λίμνες και τα ποτάμια? Αισωπός? Εγνατία Οδός κατασκευή? Εθνική Οδός κατασκευή? Φωτιές για αυθαίρετα? Αυθαίρετα?

Α ρε καημένα δέντρα, ψάρια, ζώα και πουλιά, τόσα χρόνια σας σκότωσαν σε ποσοστό 90% πριν ανακαλυφθούν οι ανεμογεννήτριες αλλά τώρα σας θυμήθηκαν όλοι με τις ανεμογεννήτριες που μάλλον και μπορεί ίσως να φταίνε για 1%.

• Like 1

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Μιχάλη να το συνεχίσουμε για πλάκα ;

Γιατί η πραγματικότητα σε έχει βγάλει τελείως μα ΤΕΛΕΙΩΣ λάθος. 

Καταλαβαίνω ότι υπερασπίζεσαι το ψωμάκι σου αλλά να καταλάβεις ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχιστεί χωρίς αντίδραση αυτό το τσιμπούσι. 

Αυτά στα σοβαρά ,

Γιατί υπάρχει η πραγματικότητα η ...πραγματική και η πραγματικότητα ....η δικιά σου. 

https://energypress.gr/news/na-dialysoyme-dyo-mythoys-poy-legontai-se-varos-toy-ligniti

Αυτά κάποια χρόνια πριν . Με την αθρόα εισαγωγή του μεθανίου τα τελευταία χρόνια , τα 45 χρόνια επάρκειας λιγνίτη είναι και λίγα. 

Επιτηδες έβαλα το energypress που είναι το φόρουμ των ...αερητζηδων  

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που σε πιάνω επίτηδες να δίνεις λάθος στοιχεία . ( Για να το πω κομψά ).

Edited by vro

<p>τα χιόνια έμειναν άλ(ε)ιωτα.....

Σε παρακαλώ μην μιλάς προσωπικά. Σχολιάζω αυτό που γράφεις, το οποίο το σέβομαι αλλά τα δεδομένα που βλέπω να παραθέτεις είναι λάθος. Και ειδικά στο θέμα επάρκειας και ποιότητας και ρεαλιστικής εικόνας εξόρυξη λιγνίτη η λέξη αδιάβαστος είναι δύσκολο να με χαρακτηρίσει.

Το ίδιο το άρθρο γράφει:

Το πολύ σημαντικό κοίτασμα Προαστείου αποτελεί την προς Β συνέχεια του ορυχείου Μαυροπηγής, έχει ήδη αρχική διάνοιξη και η εκμετάλλευσή του μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, με σημαντικά πλεονεκτήματα. Προϋπόθεση είναι να γίνουν κάποιες απαραίτητες μελέτες. (2027 Αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα για πρώτη πιθανή εξόρυξη)

Για να γίνει σωστά η εξόρυξη πρέπει να γίνει με διαχωρισμό των στρωμάτων του λιγνίτη από τα άγονα. Αυτό είναι που δεν γίνεται σωστά τα τελευταία χρόνια, μόνο και μόνο επειδή ο λιγνίτης δεν εξορύσσεται πια με τον κατάλληλο εξοπλισμό, με τον κατάλληλο τρόπο: σύμφωνα με μετρήσεις, η χειροτέρευση της ποιότητας (μείωση του θερμιδικού περιεχόμενου) μπορεί με τον τρόπο αυτό να φθάσει και το 45%. Χαρακτηριστικά παραδείγματα του μη ορθού τρόπου εξόρυξης, που εφαρμόζεται όλο και περισσότερο τα τελευταία 8 χρόνια, μπορεί εύκολα να βρει κανείς στο διαδίκτυο (ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΓΙΝΕΙ. ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ)

ισως, δεν έχουμε τα εύκολα κοιτάσματα του παρελθόντος, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα, πουθενά στον κόσμο, σε κανένα μετάλλευμα δεν υπάρχουν τα μεγάλα και πλούσια κοιτάσματα του παρελθόντος. (ΦΤΗΝΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΣΑΝ ΠΑΛΙΑ ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ)

Υπάρχουν, επίσης, το πολύ σημαντικό κοίτασμα τύρφης και λιγνίτη των Φιλίππων, (περί τα 5 δισεκατομμύρια τόνους), και πολλά μικρότερα κοιτάσματα, διάσπαρτα στον Ελληνικό χώρο, όπως ενδεικτικά στις περιοχές Έβρου, Γρεβενών, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, κλπ., τα αποθέματα των οποίων αθροιστικά είναι σημαντικά. (ΤΩΡΑ ΣΟΒΑΡΑ ΜΙΛΆΜΕ ΓΙΑ ΝΕΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΜΠΟ? Στους κατοίκους της Σπάρτης και της Καλαμάτας το είπες? 2035 πρώτη πιθανή εξόρυξη)

Εκείνο, ωστόσο, που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι ότι πλέον, με τις πολιτικές που έχουν δρομολογηθεί, από 1.1.2016 ο ρυθμός καύσης λιγνίτη στους ΑΗΣ της Δυτικής Μακεδονίας μειώνεται σημαντικά κι οδηγεί είτε σε σημαντική παράταση του χρόνου ζωής κάποιων κοιτασμάτων (Με απλά λόγια αν ακολουθήσουμε την πρόταση σου για νέα εργοστάσια λιγνίτη δεν θα αντέξουν πολύ και θα είναι πανάκριβο το καύσιμο)

Δύσκολο πράγμα να έχεις για ακόμα μια φορά σε μια ακόμα χώρα 10.000 ανέργους πρώην ανθρακωρύχους να προσπαθούν να κρατήσουν τη δουλειά τους. Μπορεί να γράφουν και λάθος στοιχεία στο ίντερνετ. Έγινε σε όλο το κόσμο με πρώτη τη Θάτσερ το 1980.

Περιμένω ποια άλλη μορφή ενέργειας θα συμπληρώσει τα 2GW λιγνίτη που θα πρέπει να σκάσουμε 20δις μετρητά χωρίς να έχει παράξει ούτε μια kWh? Μήπως είναι 5 τα GW, 50 τα δις oπότε ούτε κατά διάνοια καύσιμο χωρίς σκάψιμο νέων κάμπων?

Εντάξει έχουν συμβεί και χειρότερες οικολογικές καταστροφές στη χώρα από την κατασκευή και σταθερή λειτουργία 2 ή 5GW NΕΩΝ εργοστασίων λιγνίτη και σκάψιμο μερικών εκατομμυρίων στρεμμάτων παρθένου κάμπου.

Ξέχασα στις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές της Ελλάδας (πριν φυσικά ανακαλυφθούν οι καταστροφικότερες από όλα ανεμογεννήτριες) να προσθέσω τα λατομεία και τα τσιμεντάδικα και τις ακτοπλοικές συγκοινωνίες, τις μηχανότρατες βυθού, το ψάρεμα με δυναμίτες και τους δρόμους προς κάθε πιθανό κατοικημένο και ακατοίκητο μέρος.

Α ρε καημένα δέντρα, ψάρια, ζώα και πουλιά, τόσα χρόνια σας σκότωσαν σε ποσοστό 90% πριν ανακαλυφθούν οι ανεμογεννήτριες αλλά τώρα σας θυμήθηκαν όλοι με τις ανεμογεννήτριες, που μάλλον και μπορεί ίσως να φταίνε για 1%. Ειδικά για την καταστροφή της  βιοποικιλότητα δύσκολα θα βρεις πιο ένοχο από το λιγνίτη.

Να προσέχετε τι διαβάζετε στο ίντερνετ γιατί μπορεί να γράφουν οι ανθρακωρύχοι ότι τους συμφέρει. Και ξεχνάνε να γράψουν πόσα χρόνια λιγότερο θα ζήσουμε όλοι αν ακολουθήσουμε την πρότασή τους. Το ποσοστό καρκίνων σε Μεγαλόπολη Πτολεμαίδα δεν βλέπω. Έχετε κάτσει να σας χαιδέυει η βροχή όταν δουλεύουν φουλ τα λινγιντικά προς τα εκεί που φυσάει? Απόλαυση.

Edited by ΜΙΚ
  • Like 3

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Διατηρώ το δικαίωμα να αναφερω ότι έχεις άμεσο συμφέρον από τα αιολικά εργοστάσια .

Αν έχω λάθος και έχεις αλλάξει δουλειά διόρθωσε με .

Έγραψες ότι ο λιγνίτης τελειώνει . Προφανώς και είναι ανακρίβεια ηθελημένη από μέρους σου. 

Το σύστημα σου είναι γνωστό.  Πετάς μια ανακρίβεια , μετά που στο λένε γράφεις ένα σεντόνι περί άλλων πραγμάτων και ...η ζωή συνεχίζεται .

Για χρόνια δούλευα και εμένα στον Ρέντη Μιχάλη . Έχω εμπειρία που δεν έχεις ( αυτό αφορά τα περί βροχής στο πρόσωπο ).

Αν θες να μιλήσουμε σοβαρά για το μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα καλό είναι να μην παραπληροφορείς. 

Θεμιτή η εμπορική σου ιδιότητα αλλά δεν έχω κανένα λόγο να έρθω σε διάλογο αυτού του είδους , με όλα τα κλισέ περί κακής Πτολεμαϊδας σε αντίθεση με τον "παράδεισο" των αιολομεθαναδων.  "Παράδεισο "που τον ζούμε άλλωστε ΤΩΡΑ. 

17 hours ago, ΜΙΚ said:

Σε παρακαλώ μην μιλάς προσωπικά. Σχολιάζω αυτό που γράφεις, το οποίο το σέβομαι αλλά τα δεδομένα που βλέπω να παραθέτεις είναι λάθος. Και ειδικά στο θέμα επάρκειας και ποιότητας και ρεαλιστικής εικόνας εξόρυξη λιγνίτη η λέξη αδιάβαστος είναι δύσκολο να με χαρακτηρίσει.

Δεν ξέρω αν σου μιλάει προσωπικά ή αν έχετε διαφορές, αυτό που ξέρω όμως με σιγουριά είναι ότι έχει απόλυτο δίκιο ότι τρολάρεις συστηματικά κάθε συζήτηση που έχει να κάνει με ανεμογεννήτριες. 

Μπαίνεις μέσα, αλλάζεις το θέμα, και συστηματικά απαντάς με σεντόνια άσχετα με το θέμα μας, που αναπόφευκτα απομακρύνουν όποιον θέλει να το παρακολουθήσει. Δεν είναι μία δεν είναι δύο, είναι πάντα.

Η καραμέλα σου είναι ο εύπεπτος μπαμπούλας του λιγνίτη.

Λες και είπε κάποιος να μη βάλουν ανεμογεννήτριες στη Δίρφη και να ξανανοίξουν τα λιγνιτικά στο Αλιβέρι. Για τη Δίρφη μιλάμε, όχι για τον λιγνίτη. Αν έχεις άποψη για τη Δίρφη πες την, αν όχι άνοιξε άλλο θέμα και πες ότι θέλεις να πεις. 

Γιατί με τον τρόπο που λειτουργείς δίκαια ο άλλος σου απαντάει προσωπικά και σου λέει ότι δεν μεταφέρεις απόψεις ή γεγονότα αλλά τρολάρεις κάνοντας προπαγάνδα. 

• Like 3

Δεν ξέρω κατά πόσο έχει γίνει αντιληπτό ότι η επιλογή μας δεν είναι ανάμεσα στα αιολικά και στον λιγνίτη. Είναι ανάμεσα στα αιολικά και το απόλυτο αδιέξοδο σε λίγα χρόνια. Αν η Ελλάδα είχε πολύ περισσότερα αιολικά από ότι έχει σήμερα, η ενεργειακή κρίση θα ήταν σαφώς ηπιότερη για εμάς.

Εκτος και αν υπάρχουν άνθρωποι που οραματίζονται να ξαναγυρίσουμε στα δέντρα μας και να τρώμε βελανίδια χωρίς να χρειαζόμαστε ρεύμα. 

• Like 1

Νίφει!

Όλα τα πιασαρικα διλήμματα , με την μεγαλύτερη κονόμα είναι του στυλ there is no alternative (TINA) .

Τώρα που τον φάγαμε τον @@@@@ πάρ όλες τις προειδοποιήσεις κάποιων που δεν μασαγανε σε αντιεπιστημονικα παραμυθακια στυλ Πτολεμαϊδας ίσως είναι καιρός να γίνουμε σοφότεροι. 

Εγώ συγκεκριμένα έχω βγάλει δισεκατομμύρια από αιολικά και τώρα με αυτά της Δίρφης θα αρχίσω να καίω τα 500ευρα στο τζάκι.

εδω όμως είναι και ο απόλυτος παραλογισμός. Ζούμε σε μια χώρα που δεν μπορεί να καταλάβει ότι το κέρδος κάποιων εταιριών δεν είναι απώλεια για την χώρα. Δεν είναι zero sum game= εσυ κερδίζεις άρα εγώ χάνω. Όλοι κερδίζουμε από την επέκταση των ανανεώσιμων στην χώρα.

Βασικα η εναλλακτική για τις ανανεωσιμες είναι μόνο μια. Όλοι να χάσουμε.

Νίφει!

Δεν είναι κακό , όταν αισθανόμαστε κάποια όρια, να προβληματιζόμαστε και να περιοριζόμαστε, αντί να προσπαθούμε να τα ξεχειλώνουμε ολοένα και περισσότερο προς την κατεύθυνση που μας βολεύει....ανάλογα με την τρέχουσα περίσταση μας.

Προσωπικά,  βλέπω .... πιο πολύ σπατάλη, παρά έλλειψη ενέργειας....Άρα πιο πολύ με προβληματίζει η εξοικονόμηση ενέργειας, παρά η παραγωγή της. Θεωρώ πως η λύση βρίσκεται προς την κατεύθυνση των ανανεώσιμων ....αργά ή γρήγορα...με ή χωρίς κερδοσκοπίες...

• Like 1

13 hours ago, pka said:

Μπαίνεις μέσα, αλλάζεις το θέμα, και συστηματικά απαντάς με σεντόνια άσχετα με το θέμα μας, που αναπόφευκτα απομακρύνουν όποιον θέλει να το παρακολουθήσει. Δεν είναι μία δεν είναι δύο, είναι πάντα.

Η καραμέλα σου είναι ο εύπεπτος μπαμπούλας του λιγνίτη.

Αυτό είναι δικιά σου άποψη, κάποιος άλλος μπορεί να πει ότι εσείς τρολάρετε το θέμα και εγώ παραθέτω δεδομένα. Δυστυχώς όπως είναι η ενέργεια σήμερα σε πολύ γενικές γραμμές απλοικά και σε μεγάλο ποσοστό ακρίβειας το ζήτημα ενεργεια 2020-2050 σε λίγες λέξεις μπορεί να τεθεί:

"Πολλά και εκεί που φυσάει αιολικά, λίγος λιγνίτης ή το ανάποδο?"

On 9/26/2022 at 4:03 PM, vro said:

Διατηρώ το δικαίωμα να αναφερω ότι έχεις άμεσο συμφέρον από τα αιολικά εργοστάσια .

Έγραψες ότι ο λιγνίτης τελειώνει . Προφανώς και είναι ανακρίβεια ηθελημένη από μέρους σου.

Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω τίποτα αν δεν διαβάζεις επί λέξη αυτό που γράφω. Είναι αργά να μάθω και γραμματική οπότε σόρυ. Γράφω επί λέξη "Και θες και κάυσιμο (δεν έχουμε για τόσες)"  Προφανώς και έχω άμεσο συμφέρον από τα αιολικά εργοστάσια αλλά έχω και άμεσο (σε μεγάλο βαθμό ευτυχώς μειούμενο κάθε ημέρα) από τον λιγνίτη, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ενέργεια ήταν είναι και ελπίζω να είναι η δουλειά μου.

2 hours ago, PanosDrivas said:

Προσωπικά,  βλέπω .... πιο πολύ σπατάλη, παρά έλλειψη ενέργειας....Άρα πιο πολύ με προβληματίζει η εξοικονόμηση ενέργειας, παρά η παραγωγή της.

Σωστά. Τόσα χρόνια το παλεύουν όλοι μα όλοι αλλά οι Έλληνες καταναλωτές διαφωνούν ριζικά μαζί σου μιας και κοστίζει πολύ ή είναι πολύ δύσκολο να κάνουν και άλλες κινήσεις εξοικονόμησης. Πρώτος εγώ, δεύτερος εσύ και μάλλον τρίτος όποιος έκανε κλικ σε αυτό το post. Ακόμα και σούπερ εξοικονόμηση να κάνουμε ενέργεια πάντα θα θέλουμε να παραχθεί. Και λιγότερη να είναι πάλι θα πρέπει να αναρωτηθούμε για την παραγωγή της: Πολλές ΑΠΕ ή πολύ κάρβουνο?

Edited by ΜΙΚ
  • Like 1

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Σεντονιαδα 

Για τις ανακρίβειες που έγραψες για τον λιγνίτη που τάχα τελειώνει , άκρα του τάφου σιωπή. 

Επαναλαμβάνεται το μοτίβο που περιεγραψα . 

Δεν έχει νόημα η συζήτηση. 

Το θέμα δεν είναι ηθικό , είναι οικονομικό .

Χρήστο άμα ήτανε όλοι να βουταγαμε το χέρακι μας στην επιδότηση δεν θα είχαμε καπιταλισμό αλλά κομμουνισμό. 

33 minutes ago, vro said:

Για τις ανακρίβειες που έγραψες για τον λιγνίτη που τάχα τελειώνει , άκρα του τάφου σιωπή.

Το θέμα δεν είναι ηθικό , είναι οικονομικό .

Γράφω επί λέξη "Και θες και κάυσιμο (δεν έχουμε για τόσες)" 

To θέμα είναι περιβαλλοντικό και οικονομικό. Αναπνέω ντουμάνια ή αναπνέω αέρα? Πληρώνω πιο πολλά με μόνο λιγνίτη ή με λίγο λιγνίτη και πολύ ΑΠΕ? Στην Οίτη, στην Δίρφυ ή μακρυά?

Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να ξέρεις να διαβάζεις τι γράφει ο κάθε περίεργος στο ίντερνετ και να μην τον παραφράζεις. Σε παρακαλώ αν κάποιος γράφει δεν έχουμε για τόσες μην αναφέρεις οτι έγραψε τελειώνει. Είναι σαφές ότι γράφω για την δυνατότητα ροής πολύ λιγνίτη σε πολλές μονάδες συνεχώς φτηνά και όχι για το αν υπάρχει γενικά.

20δις και την άλλή παραγωγή που θα τον συμπληρώνει δεν μας έχεις πει που θα βρούμε.

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Πάλι edit mod .

Τελείωνει ο λιγνίτης στην Ελλάδα.;

Ναι η όχι;

Πότε τελειώνει ; 

Έγραψες ότι τελειώνει .

Έχε τουλάχιστον την εντιμότητα να γράψεις ότι έκανες λάθος .

Η επιστήμη πάει μπροστά από την αναγνώριση των λαθών .

Άσε τα ντουμάνια για όσους καπνίζουν .

Edit mod (προσωπική επίθεση)

Γράφεις μια ανακρίβεια , στο επισημαίνουν , γράφεις ένα σεντόνι περί ανέμων και υδάτων και για την ανακρίβεια , edit mod..

"Είναι σαφές ότι γράφω για την δυνατότητα ροής πολύ λιγνίτη σε πολλές μονάδες συνεχώς φτηνά και όχι για το αν υπάρχει γενικά"

Δεν είναι καθόλου σαφές . Έγραψες ότι τελειώνει .  

Πάμε λοιπόν επιστημονικά αν το αντέχεις βέβαια 

Δυνατότητα ροής  . Τι ακριβώς εννοείς ;

Πολύ , κάντο λίγο πιο επιστημονικά , τι ακριβώς εννοείς πολύ , σε σχέση με κάτι λίγο πχ 

Πολλές μονάδες , τι ακριβώς εννοείς ; Υπάρχουσες , μελοντικες και υπάρχουσες , μελλοντικές μόνο ; Πόσα Mw τέλος πάντων.

Συνεχώς , τι ακριβώς εννοείς ;  Με διακοπές ; Μονο τους μόνους μήνες;

Φτηνά, δώσε μια τιμή για να καταλάβω τι εννοείς φθηνά . Σε ευρώ ανά τόνο , πριν την είσοδο για καύση , κατά την εξόρυξη . Δώσε τέλος πάντων ένα ορισμό του φθηνού .

( Οκ ξέρω ότι δεν θα κάτσεις να ασχοληθείς , αλλά έτσι για το γμτ )

Edited by Χρήστος Λάππας
Σε αυτό το forum όποιος γράφει θα σέβεται τους συνομιλητές του.

Η εξόρυξη του Λιγνίτη (αλλά και η παραγωγή οποιασδήποτε μορφής ενέργεια) πρέπει να α) είναι κοινωνικά αποδεκτή β) έχει περιορισμένες επιπτώσεις στο περιβάλλον), γ) είναι τεχνικά επιτεύξιμη και δ) έχει οικονομική λογική.

Για το α) ο λιγνίτης ευνοήθηκε από την τοποθεσία που ήταν τα κύρια κοιτάσματα. Οι άνθρωποι που έμεναν εκεί για πάρα πολλά χρόνια μπορούσαν να αγνοηθούν διότι είχαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Όμως πλέον οι μετακινήσεις πληθυσμών δεν είναι εύκολα αποδεκτές από τα δικαστήρια. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να εξηγήσω ότι η μετακίνηση της πόλης της Δράμας (από κάτω υπάρχουν σημαντικότατα κοιτάσματα λιγνίτη) είναι κάτι που μόνο σαν ανέκδοτο (από μηχανικούς) μπορεί να ειπωθεί. Ομοίως οι ΑΠΕ συναντούνε την αντίδραση διαφόρων ελίτ (nimby) με ισχυρή πρόσβαση στα μέσα αλλά και τοπικών κοινωνιών διότι δεν βλέπουν καμία ανταπόδοση (δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας) κι ίσως χειροτέρευση της κατάστασης (απώλεια τουρισμού).

Για το β) ο λιγνίτης έχει συγκλονιστικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και λόγω ρύπων (η σύγκριση με τη Δραπετσώνα είναι ατυχής, σαν να συγκρίνεις Ιαβέρη με Hamilton) και λόγω καταστροφής του κάμπου (επιφανειακή εξόρυξη). Απλά, η ΒΔ Μακεδονία κείται μακριά. Τονίζω ότι η αναφορά του άρθρου που αναφέρει ο vro σε τίρφη (Φίλιπποι) μόνο ως (πολύ κακό) ανέκδοτο ακούγεται το 2022 και δείχνει τη σοβαρότητα των συγγραφέων, Αντίθετα, οι ΑΓ έχουν σημαντική επίπτωση στην αισθητική του περιβάλλοντος χώρου και άγνωστες επιπτώσεις (φοβάμαι σημαντικές) όταν λήξει η ωφέλιμη ζωή. Εδώ, είναι θέμα πολιτικής απόφασης - ποια είναι η προτεραιότητα.

Τεχνικά επιτεύξιμες (γ) είναι σχεδόν όλες οι λύσεις σε βάθος χρόνου κι αν υπάρχουν λεφτά. Οπότε, σε πόσα χρόνια σκεφτόμαστε το λιγνίτη (πχ, σε κάποιες χιλιάδες χρόνια η τίρφη θα γίνει λιγνίτης); Τι δεχόμαστε να πληρώσουμε (πιστεύω ότι μπορούν να κατασκευαστούν φίλτρα που κατακρατούν το 99% των ρύπων). Για την ιστορία, οι συγγραφείς αναφέρονται σε κατάλληλες / ακατάλληλες μεθόδους εξόρυξης. Αυτό είναι μια (κουτο)πονηριά του (παλιού) τεχνικού δυναμικού της ΔΕΗ και βασιζόταν στην εντύπωση ότι ο λιγνίτης ήταν καύσιμο μηδενικού κόστους άρα δεν χρειαζόταν διαχείριση του κόστους εξόρυξης. Το αν η διαχείριση έγινε με τον καλύτερο τρόπο δεν μπορώ να απαντήσω.

Για το (δ) η απλή απάντηση είναι ότι βραχυπρόθεσμα (6-8 μήνες) ο λιγνίτης έχει οικονομική λογική. Του χρόνου τέτοια εποχή μάλλον όχι. Το ΦΑ θα είναι μαζί μας για πολλά χρόνια ακόμα, σε χαμηλότερη τιμή από ότι σήμερα.

• Like 3

Γενικά βλέπουμε μια αντιμετώπιση επιχειρημάτων ακραίου συνδικαλισμού με το άσπρο να βαφτίζεται μαύρο. Ο λιγνίτης είναι "φίλος" μας.

53439599_2068663559920176_2642105202932449280_o.jpg?_nc_cat=108&_nc_ht=scontent.fath7-1.fna&oh=949ee377df86ea39cb0241879a9b002b&oe=5D132E68

Παρακαλω άμεσα να γίνει οριστική και αμετάκλητη διαγραφή του ονόματος μου και της συμμετοχής μου στο παρόν φόρουμ.  

Η συναναστροφή με βοθρολύματα δεν είναι του γούστου μου. 

Θα εξασκήσω κάθε νομιμο δικαίωμα μου αν δεν γίνει η διαγραφή καθώς και  για οποιαδήποτε αναφορά στο όνομα μου. 

Θα εκτιμούσα αν διαγραφατε και όλα τα  ποστ μου . Άλλωστε χαμένα πάνε στον συγκεκριμενο βόθρο .

Κωνσταντίνε σε παρακαλώ πολύ μην διαγράφεις τα ποστ μου. Διέγραψε την συμμετοχή μου .

Ευχαριστώ πολυ.

• Sad 1

Guest
This topic is now closed to further replies.

• advertisement_alt
    • advertisement_alt
    • advertisement_alt
    • This website contains nudity, explicit sexual content and adult language. It should be accessed only by people who are of legal age in the physical location from where you are accessing the site. female escort services near me
    • https://www.protagon.gr/epikairotita/kosmos/alpeis-kleiston-logw-elleipsis-xioniou-megalo-xionodromiko-kentro-44343019323   Κι είναι μόνο η αρχή!
    • Ψιχάλα εδώ και κάμποση ώρα στη Γλυφάδα, με 26 βαθμούς. 
    • από την μια έχεις δίκιο. Από την άλλη είμαι πολύ επιρρεπής. Σήμερα μπορεί να θέλω ένα directional για carving, μετά βλέπω ένα video, k τρώω κόλλημα για κάτι άλλο K επειδή δεν με παίρνει να έχω 5-6 σανίδια, καλο είναι να μπορώ να πουλήσω κάτι σχετικά εύκολα
    • Η 2η προ-χειμερινή συνάντηση του Συλλόγου είναι γεγονός.....   Να ξεκινήσουμε να κατεβάζουμε τα χειμωνιάτικα σιγά σιγά!   Τα μέλη λοιπόν, και οι φίλοι του Ελληνικού Συλλόγου Τουριστικής Χιονοδρομίας, σας καλούν στη συνάντηση που θα γίνει την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024 από τις 21:00 και μετά στο Dia Noche, Λεωφ.Ποσειδώνος 18, Άλιμος.   https://maps.app.goo.gl/Q9RE8RwmPVLtXzua6   Tηλέφωνα επικοινωνίας 6937009885 Δημήτρης Καρυστηναίος 6976101568 Ισιδώρα Σουμάνη   
  • Upcoming Events

No upcoming events found
  • Today's Birthdays

1. GPILOT
      GPILOT
      (55 years old)
    2. kiamosg
      kiamosg
      (54 years old)
    3. Prokopas
      Prokopas
      (42 years old)