Jump to content
Sign in to follow this  
Χρήστος Λάππας

Η Patagonia δωρίζεται σε ίδρυμα για την προστασία του περιβάλλοντος

Recommended Posts

Patagonia: Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της εταιρείας τη δωρίζει σε ίδρυμα για το περιβάλλον!

 

Υπό τη νέα δομή ιδιοκτησίας, όλα τα κέρδη που δεν επενδύονται εκ νέου στη διαχείριση της εταιρείας θα αφιερώνονται στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

 

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Patagonia, δημοφιλους εταιρείας ένδυσης που ειδικεύεται σε ρούχα για υπαίθριες δραστηριότητες, αποκάλυψε ότι δώρισε την εταιρεία του σε μια οργάνωση για το περιβάλλον!

Όπως εξήγησε ο Ιβόν Σουινάρ, υπό τη νέα δομή ιδιοκτησίας, όλα τα κέρδη που δεν επενδύονται εκ νέου στη διαχείριση της εταιρείας θα χρηματοδοτούν πρότζεκτ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. 

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Σουινάρ, αυτό το ποσό μπορεί να φτάνει και τα 100 εκατομμύρια δολάριατον χρόνο, ανάλογα με την υγεία της επιχείρησης. 

Η Patagonia εμπορεύεται είδη ένδυσης για πεζοπορία και άλλες αθλητικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο, σε περισσότερες από 10 χώρες. O Σουινάρ ίδρυσε την εταιρεία το 1973 και τα έσοδά της για τη φετινή χρονιά εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 1,5 δισ. δολάρια.

«Παρά τον τεράστιο όγκο τους, οι πόροι του πλανήτη μας δεν είναι ανεξάντλητοί και είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε ξεπεράσει τα όριά του... Αντί να εξάγουμε αξία από τη φύση και να τη μετατρέπουμε σε πλούτο, χρησιμοποιούμε τον πλούτο που παράγει η Patagonia για προστατέψουμε την πηγή», ανέφερε ο επιχειρηματίας σχετικά με την απόφασή του να παραχωρήσει την ιδιοκτησία της Patagonia. 

H φίρμα που έχει τη βάση της Καλιφόρνια δώριζε ήδη το 1% των ετήσιων κερδών της σε ακτιβιστικές ομάδες και ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών. Όπως όμως εξήγησε ο ιδρυτής της σε ανοιχτή επιστολή προς τπυς πελάτες, η επιθυμία του ήταν να κάνει περισσότερα!

Αρχικά, εξέταζε άλλα ενδεχόμενα, όπως να πουλήσει την Patagonia και να δωρίσει τα χρήματα σε κοινωφελές ίδρυμα, ή να τη δωρίσει σε κάποιον δημόσιο φορέα. Οι επιλογές όμως εκείνες σήμαιναν ότι θα παραχωρούσε τον έλεγχο της επιχείρησής του. «Ακόμα και οι δημόσιες εταιρείες με καλές προθέσεις δέχονται υπερβολικές πιέσεις να αυξήσουν το κέρδος βραχυπρόθεσμα, εις βάρος της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας και ευθύνης» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τελικά, η οικογένεια Σουινάρ αποφάσισε να μεταφέρει το σύνολο της ιδιοκτησίας σε δύο νέους οργανισμούς: Το Patagonia Purpose Trust, υπό τη διοίκηση της οικογένειας, θα διατηρεί τον έλεγχο της εταιρείας, κατέχοντας όμως μόνο το 2% των συνολικών μετοχών της. Ο φορέας αυτός θα κατευθύνει τις δραστηριότητες της Holdfast Collective, μιας αμερικανικής οργάνωσης «αφιερωμένης στην καταπολέμηση της περιβαλλοντικής κρίσης» που πλέον κατέχει το 98% των συνολικών μετοχών της επιχείρησης, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Με πληροφορίες από BBC
 
πηγη: https://www.protothema.gr/world/article/1284614/patagonia-o-disekatommuriouhos-idioktitis-tis-etaireias-ti-dorizei-se-idruma-gia-to-perivallon/

 

 

 • Like 4

Νίφει!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

 • Posts

  • Μια μικρή αχνή ελπιδούλα στον χαβαλέ κακοκαιριών που πάει να γίνει στις 14 του μήνα. Δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα τα πράγματα αλλά μπορεί να γίνουν αν αλλάξει λίγο η πρόγνωση.
  • Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν απεγκλωβίστηκαν οι 2 νεαροί, οι οποίοι ως γνωστόν αν ήθελαν γυρνούσαν και με τα πόδια. Το αυτοκίνητο απεγκλωβίστηκε.  Τζάμπα;  Και να συμπληρώσω ότι αν λέγοντας δρόμο από Φτερόλακα προς Σαχάρα εννοούν τη περιφερειακή, τότε καλά έκαναν και το πήραν. Για να ελευθερώσουν τη πίστα. Αν όμως εννοούν κάποιον άλλο δρόμο τότε κατά τη γνώμη μου έπρεπε να το αφήσουν εκεί να το πάρουν την άνοιξη. Τι είναι η πυροσβεστική; Οδική βοήθεια; 
  • Πωλήθηκε, παρακαλώ να κλειδωθεί. Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
  • Πωλήθηκε, παρακαλώ να κλειδωθεί. Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
  • Παρακαλώ να κλειδωθεί, ευχαριστώ για την φιλοξενία!
 • Upcoming Events

  No upcoming events found
 • Today's Birthdays

  1. giorgosn_s
   giorgosn_s
   (39 years old)
  2. Romanos
   Romanos
   (47 years old)
  3. xristos77
   xristos77
   (45 years old)
  4. ΤΟΛΗΣ
   ΤΟΛΗΣ
   (48 years old)
 • Who is online

 • Forum Statistics

  • Total Topics
   16,943
  • Total Posts
   454,279
 • Member Statistics

  • Total Members
   9,291
  • Most Online
   208

  Newest Member
  AAAClean
  Joined
×
×
 • Create New...