Jump to content
Sign in to follow this  
Χρήστος Λάππας

Τελικά αξίζει το σκι στα ελληνικά χιονοδρομικά;

Recommended Posts

 

Τελικά αξίζει το σκι στα ελληνικά χιονοδρομικά;

Είναι οι υποδομές και οι υπηρεσίες που παρέχουν τα ελληνικά χιονοδρομικά αντίστοιχες με το κόστος που δαπανάται; 

 

Τελικά αξίζει το σκι στα ελληνικά χιονοδρομικά;

Στιγμιότυπο από το χιονοδρομικό κέντρο στο Σέλι (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ)
  •  

Μπορεί να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ήλιο, τη θάλασσα και το καλοκαίρι, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν παρέχει τη δυνατότητα και για χειμερινά σπορ. Ωστόσο, με τη βαρύτητα να έχει πέσει στον θερινό τουρισμό, τα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα προσφέρουν μεν μια αξιόλογη εμπειρία, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος για να αναδειχθούν σε ανταγωνιστικό χειμερινό προορισμό – πόσο μάλλον όταν μιλάμε για αθλητές υψηλού επιπέδου.

 

Και μπορεί η περσινή χρονιά να θεωρείται ίσως η κορυφαία των τελευταίων δεκαετιών, καθώς από τον Δεκέμβριο τα βουνά ήταν χιονισμένα και ο κορωνοϊός έκανε πιο εύκολο ένα ταξίδι στο εσωτερικό, φέτος όμως, η χρονιά φαίνεται ότι θα είναι πιο δύσκολη λόγω της καλοκαιρίας και κυρίως της ακρίβειας.

Αύξηση τιμών σε όλα τα χιονοδρομικά

Σε αυτό το πλαίσιο, το κόστος μιας εξόρμησης σε χιονοδρομικό κέντρο είναι το πρώτο πράγμα που θα αναλογιστεί ο εν δυνάμει επισκέπτης.

Όπως αναφέρει στην «Κ» o Αλέξανδρος Νουλίκας, μέλος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, η ενεργειακή κρίση έχει φέρει αυξημένα λειτουργικά κόστη σε όλα τα χιονοδρομικά της χώρας μας – κόστη που αναμένεται να μετακυλιστούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και στους επισκέπτες.

 

Επιλέγοντας κάθε χιονοδρομικό κέντρο, μπορείτε να δείτε τις τιμές για ημερήσια κάρτα για σκι για ενήλικα, καθώς και για την ενοικίαση σκι ή snowboard (χωρίς τον λοιπό εξοπλισμό ένδυσης). Ανάλυση δεδομένων: Παύλος Μεθόδιος.

Η σύγκριση με το εξωτερικό

Το πόσο ακριβό είναι ένα χιονοδρομικό εξαρτάται από δύο παράγοντες: πόσες πίστες και κυρίως πόσους αναβατήρες διαθέτει. Eπίσης, είναι «νόμος» ότι οι τιμές διαφέρουν τα Σαββατοκύριακα και την υψηλή περίοδο.

Όπως και να το κάνουμε, λόγω γεωμορφολογίας, στην Ελλάδα έχουμε κάτω από 20 λειτουργικά χιονοδρομικά κέντρα με μικρές, συνήθως εύκολες πίστες, όταν σε χώρες όπως η Αυστρία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελβετία υπάρχουν εκατοντάδες χιονοδρομικά.  

 
Τελικά αξίζει το σκι στα ελληνικά χιονοδρομικά;-1
To σαλέ στο χιονοδρομικό στο Μαίναλο (φωτ. Shutterstock)

Aναντίρρητα, η γειτονική Βουλγαρία είναι ένας εξαιρετικά ανταγωνιστικός προορισμός. Mε 46 ευρώ ημερήσια κάρτα την υψηλή περίοδο, το Μπάνσκο μπορεί να έχει λιγότερα lift από τον Παρνασσό (14 έναντι 17), αλλά οι πίστες του απλώνονται σε 75 χιλιόμετρα (έναντι περίπου 36 σε Φτερόλακκα και Κελάρια) και φτάνουν μέσα στο χωριό, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα δελεαστικά πακέτα διακοπών.

Γενικότερα, τα Βαλκάνια έχουν το πάνω χέρι όσον αφορά στη σχέση παροχών-τιμής. Στο μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Σερβίας, το Κοπαόνικ, η ημερήσια κάρτα κυμαίνεται στα 31-33 ευρώ, ενώ στα δύο χιονοδρομικά στο Κόλασιν του Μαυροβουνίου οι τιμές ξεκινούν από 15 ευρώ. Κροατία και Αλβανία έχουν μικρότερα χιονοδρομικά, αλλά βρίσκονται σε μια διαδικασία ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια.

Τελικά αξίζει το σκι στα ελληνικά χιονοδρομικά;-2
Σαλέ στο Κοπαόνικ (φωτ. Shutterstock)

Και σε χώρες που θεωρούνται πιο ακριβές, υπάρχει πληθώρα επιλογών για όλα τα βαλάντια. Με λίγα ευρώ παραπάνω από την Ελλάδα, μπορεί κάποιος να πάρει μια γεύση από ιταλικές Άλπεις, στο Μοντολέ (από 42 ευρώ την υψηλή περίοδο), ή να γνωρίσει προορισμούς στη Γαλλία πέρα από τα πανάκριβο Κουρσεβέλ, όπως το Les 7 Laux (από 37 ευρώ για άτομα άνω των 30 ετών, με πολλές διαφορετικές προσφορές αν κλειστεί από το διαδίκτυο, ενώ συμπεριλαμβάνεται και μεταφορά με λεωφορείο).

Ακόμα και σε φαινομενικά απλησίαστους προορισμούς το αντίτιμο είναι ανάλογο των παροχών. Για παράδειγμα, σε ένα από τα πιο ακριβά χειμερινά θέρετρα της Ευρώπης, το Ζερμάτ της Ελβετίας, το ημερήσιο ski pass κοστίζει μεν 89,50 ευρώ, αλλά περιλαμβάνει μεταφορά με τρένο στο χιονοδρομικό, 200 χιλιόμετρα από πίστες και σύνδεση με τα δύο γειτονικά χιονοδρομικά της Σερβίνια και του Βαλτουρνάνς της Ιταλίας για... διασυνοριακό σκι.

Τελικά αξίζει το σκι στα ελληνικά χιονοδρομικά;-3
H κορυφή του όρους Μοντολέ στις ιταλικές Άλπεις (φωτ. Shutterstock)

Στην εξίσωση, βέβαια, μπαίνει και το ζήτημα των αεροπορικών εισιτηρίων, της διαμονής και των εκεί εξόδων. Βέβαια, σε πολλά χιονοδρομικά της Ευρώπης - ακόμα και τα ακριβά ή τα μεγάλα - μπορεί κάποιος να βρει οικονομικά καταλύματα και φθηνότερη εστίαση σε σχέση με την Ελλάδα.

Γνώστες του θέματος εξηγούν ότι «κλειδί» είναι η έγκαιρη κράτηση των εισιτηρίων αρκετούς μήνες πριν, ενώ κοινό μυστικό είναι ότι ακριβώς δίπλα σε πασίγνωστα χειμερινά θέρετρα υπάρχουν πολύ πιο οικονομικά χωριά και χιονοδρομικά με ίδιας ποιότητας παροχές.

Σε κάθε περίπτωση, η ενδελεχής αναζήτηση και το «κυνήγι» προσφορών είναι απαραίτητα. Και, όπως φαίνεται, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ισχύει σε μεγάλο βαθμό το δόγμα «ό,τι πληρώνεις παίρνεις».

Είναι οι παροχές αντίστοιχες με αυτό που πληρώνουμε;

Υπό αυτό το πρίσμα, στη χώρα μας οι τιμές μπορεί αντικειμενικά να είναι ελαφρώς καλύτερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά ανάλογες είναι και οι παροχές και οι υποδομές.

Τελικά αξίζει το σκι στα ελληνικά χιονοδρομικά;-4
To χιονοδρομικό κέντρο στο Ελατοχώρι (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πίστες που φτάνουν συνολικά τα 20 με 40 χιλιόμετρα (όταν στην Ευρώπη έχουμε συνολικό μήκος πιστών από 100 μέχρι και 1.200 χλμ.), παλαιά μηχανήματα, απουσία εξειδικευμένου προσωπικούκαι ελλιπής καθαρισμός των δρόμωνγια το χιονοδρομικό είναι μόνο μερικά από τα θέματα που βάζουν στο τραπέζι λάτρεις των χειμερινών σπορ.

«Το μέγεθος των πιστών δεν είναι μόνο θέμα γεωμορφολογίας. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των χιονοδρομικών είναι πολύπλοκο. Επίσης, όταν υπάρχουν γραφειοκρατικά θέματα όπου εμπλέκονται και άλλοι φορείς, όπως περιβαλλοντικές άδειες και όρια δρυμών, δεν θα δούμε ποτέ συνένωση χιονοδρομικών ή το χιονοδρομικό να τελειώνει μέσα στο χωριό όπως στο εξωτερικό», σημειώνει ο Γιώργος Καλογερόπουλος, λάτρης των χειμερινών σπορ ο οποίος έχει βρεθεί σε πολλούς χειμερινούς προορισμούς.

 

Ο ίδιος θέτει και άλλα ζητήματα, όπως αυτό της υποστελέχωσης του προσωπικού, των διαφορετικών δικαιοδοσιών που εμπλέκονται και επηρεάζουν τη λειτουργία των χιονοδρομικών (δήμοι, περιφέρειες, ορειβατικοί σύλλογοι, υπουργεία, ΕΟΤ, ιδιώτες, η Εκκλησία) και της έλλειψης των - ακριβών - μηχανημάτων ρατράκπου «πατάνε» το χιόνι. Πολλές φορές, όπως λέει, υπάρχει μόνο ένα τέτοιο μηχάνημα που το μοιράζονται πολυάριθμα χιονοδρομικά.

Ειδικά για τον τρόπο λειτουργίας, τα παράπονα είναι πολλά από τόπο σε τόπο. Είτε λόγω έλλειψης πόρων, είτε λόγω ελλιπούς συντήρησης, είτε απλά λόγω αδιαφορίας, αρκετά είναι τα χιονοδρομικά που δεν λειτουργούν στο πλήρες των δυνατοτήτων τους. Για παράδειγμα, στο Φαλακρό δεν «πέρασε» ο έλεγχος συντήρησης και θα λειτουργεί μόνο το κάτω μέρος του βουνού. Στη Βασιλίτσα, η οποία σε πρόσφατη έρευνα της πλατφόρμας Holidu αναδείχθηκε το πιο οικονομικό χιονοδρομικό της Ευρώπης, οι υποδομές είναι παλαιές (αλλά καλά συντηρημένες) και δεν λειτουργούν πάντα όλα τα λιφτ.

Τελικά αξίζει το σκι στα ελληνικά χιονοδρομικά;-5

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, ειδικά στη χώρα μας όπου ο καλός καιρός είναι... εχθρός, είναι η έλλειψη μηχανημάτων για τεχνητή χιόνωση. Κανόνια χιονιού διαθέτουν μόλις τρία χιονοδρομικάστη χώρα μας: το Καϊμακτσαλάν, τα 3-5 Πηγάδια και το Ανήλιο Μετσόβου. Από την άλλη, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, για να δουλέψει αυτό το σύστημα χρειάζονται και κατάλληλες ατμοσφαιρικές συνθήκες, δηλαδή η θερμοκρασία να μην ξεπερνάει τους -2 βαθμούς Κελσίου.

Εχθρός και σύμμαχος ταυτόχρονα ο καλός καιρός

Η φετινή καλοκαιρία έχει προβληματίσει γενικότερα, καθώς βρισκόμαστε στις γιορτές και υπάρχει ελάχιστο χιόνι όχι μόνο στην Ελλάδα (μόνο το Καϊμακτσαλάν λειτούργησε μερικώς για μερικές μέρες), αλλά σε όλα τα Βαλκάνια.

Τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα αναμένεται να λειτουργήσουν -καιρού θέλοντος- με το νέο έτος. Σίγουρα, πέρα από τα Σαββατοκύριακα, η κίνηση δεν θα είναι ίδια με την περίοδο των εορτών, όταν ο κόσμος συνήθως μπορεί να πάρει άδεια από τη δουλειά του.

Τελικά αξίζει το σκι στα ελληνικά χιονοδρομικά;-6
To χιονοδρομικό στη Βασιλίτσα (φωτ. Shutterstock)

Πάντως, όπως μας λένε άνθρωποι του χώρου, ο καιρός αποτελεί και σύμμαχοτου χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα. Πέρα από την ομορφιά των ορεινών χωριών μας, ένα από τα «ατού» της Ελλάδας είναι ότι ακόμα και πάνω στο χιονοδρομικό οι θερμοκρασίες δεν πέφτουν ποτέ πολύ κάτω από το 0, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να απολαμβάνουν το σκι υπό το φως του ελληνικού ήλιου.

 

https://www.kathimerini.gr/economy/562197895/telika-axizei-to-ski-sta-ellinika-chionodromika/ 


Νίφει!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όσοι κάνουν σκι, έχοντας παραστάσεις και εκτός Ελλάδας, ξέρουν. 
 

Γνωρίζουν τι είναι αυτό που βρίσκουν τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Και υπάρχουν πράγματα που προσφέρονται μόνο από τη μία ή την άλλη επιλογή. 

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

inspirational-quote-theres-no-place-like

 

Και η σωστή απάντηση (κατά την ταπεινή άποψή μου) είναι ότι εμείς δεν αξίζουμε να έχουμε σωστά ελληνικά χιονοδρομικά. Ή αλλιώς... έχουμε ότι αξίζουμε.

Έχω κάνει τόσο ski σε prive πίστες & πλαγιές, έστω και με συρόμενα liftάκια, σε ελληνικά χιονοδρομικά, που πολλοί από το εξωτερικό θα με ζηλεύαν...

Ευλογημένος τόπος. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι σε max. 2:30 ωρίτσες από κάθε πόλη της Ελλάδας υπάρχει τουλάχιστον ένα μικρό χιονοδρομικό να σου προσφέρει, έστω και βασικές, χιονοδρομικές συγκινήσεις. Και στην ίδια ώρα έχεις στα πόδια σου και μια υπέροχη παραλία. Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι τόποι;

  • Like 11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν συγκρίνεται το κόστος να πάει κάποιος για σκι στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό κυρίως λόγω μεταφορικών αλλά και ski pass

Τιμές Ski pass high season

Παρνασσός 4ημερο με δύο μικρά παιδιά: €250

Bansko 4ημερο με δύο μικρά παιδιά: €360

Courmayeur 4ημερο με δύο μικρά παιδιά: €548

Παρνασσός 4ημερο δύο ενήλικες: €250

Bansko 4ημερο δύο ενήλικες: €350

Courmayeur 4ημερο με δύο μικρά παιδιά: €438

 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
27 minutes ago, Powder Sucks said:

Δεν συγκρίνεται το κόστος να πάει κάποιος για σκι στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό κυρίως λόγω μεταφορικών αλλά και ski pass

Τιμές Ski pass high season

Παρνασσός 4ημερο με δύο μικρά παιδιά: €250

Bansko 4ημερο με δύο μικρά παιδιά: €360

Courmayeur 4ημερο με δύο μικρά παιδιά: €548

Παρνασσός 4ημερο δύο ενήλικες: €250

Bansko 4ημερο δύο ενήλικες: €350

Courmayeur 4ημερο με δύο μικρά παιδιά: €438

 

 

Ως απόλυτη τιμή, είναι σίγουρα φθηνότερα, αλλά αν βάλουμε και τις υπηρεσίες που αγοράζουμε στην εξίσωση, τότε μάλλον είναι αρκετά ακριβές, τουλάχιστον στα 2 που είναι κοντα στην Αθήνα .
Σίγουρα πάντως αξίζει να κάνουμε σκι στα ελληνικά χιονοδρομικά.
Και όλοι μας έχουμε κάνει  φανταστικό σκι.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σκι αυθημερών με οικονομικό αμάξι 3-4 μαζί στον Παρνασσό - Καλάβρυτα που δουλεύει όλος χωρίς ουρές με 30-40 ευρώ 09:00 -16:00

Σκι αυθημερών με οικονομικό αμάξι 3-4 μαζί στον Παρνασσό - Καλάβρυτα που είναι το μισό κλειστό ή έχει ουρές με 30-40 ευρώ 10:00 - 15:00

Το πρώτο αξίζει το δεύτερο όχι. Και θέλει και μια τύχη με τον καιρό ή την ετοιμότητα του χιονοδρομικού.

Αντίστοιχα δεν αξίζει μόνος σου με το αμάξι χωρίς πολυήμερη ή ετήσια καρτα ή να μείνεις σε άκριβο ξενοδοχείο Σαββατοκύριακο το 30-40 μπορεί να γίνει 150. Με ελάχιστο ψάξιμο καθημερινή  μπορεί να μείνει στο 80. Και ένα τριήμερο (όχι αργίες) στο Πήλιο μπορεί να αξίζει πολύ με 200 ευρώ χωρίς ουρές, αλλά ακόμα και ένα τριήμερο αργίες με λίγη τύχη στις ουρές μπορεί να βγει και καλό και οικονομικό πχ 300ευρώ.

Σκι εβδομάδα Άλπεις με 900-1300 ευρω, 150+ ευρώ η μέρα σκι αν δεν είσαι υπεργκαντέμης να πέσεις σε εβδομάδα με κακό καιρό.

Συνήθως αξίζει αλλά το πόσο θέλει και μια τύχη με τον καιρό.

Γούστα είναι αυτά, άλλος μαγεύεται από τις Άλπεις και έχει βαρεθεί τα Ελληνικά. Άλλος θέλει και Άλπεις αλλά να προσθέσει μέρες σκι στα Ελληνικά. Άλλος είναι ερωτευμένος με τη Στύγα ή με το να περνάει καιρό σε ένα Ελληνικό χωριό κοντά στο χιονοδρομικό.

Για όποιον έχει οικονομική άνεση η επιλογή μια (και παραπάνω) εβδομάδες Άλπεις είναι σαφώς καλύτερη. Αν έχει χρόνο πάει και στα Ελληνικά λίγο ή πολύ. Με σχετικά περιορισμένο μπάτζετ πας μια βδομάδα Άλπεις και καποιες ημέρες Ελληνικά. Με οριακό μπάτζετ πας στα Ελληνικά ή στις Άλπεις. Για μένα ποτέ δεν ήταν επιλογή το μόνο Άπεις και καθόλου Ελλάδα γιατί απλά δεν αντέχω να απέχει πολύ η μια μέρα σκι από την επόμενη. Δεν μου φτάνει το 6 συνεχόμενες ημέρες και μετά από κάνα μήνα πάλι. Μάλιστα το είχα γυρίσει στο Άλπεις  κάθε δυο χρόνια για να μην στερηθώ καλή μέρα Ελλάδα.

  • Like 3

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το αν αξίζει ή όχι, είναι μια εξίσωση με πάρα πολλές μεταβλητές. Ο καθένας επιλέγει να τονίσει τις μεταβλητές που θεωρεί σημαντικότερες σε προσωπικό επίπεδο και για αυτό ο καθένας βγάζει διαφορετικό αποτέλεσμα.

Στην πραγματικότητα όμως έχουμε ένα κλάσμα και εμείς βλέπουμε μόνο τον αριθμητή αν είναι θετικός ή αρνητικός, μεγάλος ή μικρός αριθμός. Υπάρχει και ένας παρονομαστής που λέγεται κόστος. Το κόστος της χιονοδρομικής δραστηριότητας στο εξωτερικό είναι τέτοιο που την καθιστούν μια επικερδή δραστηριότητα, ή τουλάχιστον όχι ζημιογόνο δραστηριότητα, άρα μια δραστηριότητα που "δικαιούται να υπάρχει". Στην Ελλάδα, έχουμε μια ζημιογόνο δραστηριότητα (εκ του αποτελέσματος όλων των προηγούμενων ετών), άρα εκ των πραγμάτων αναφερόμαστε σε μη συγκρίσιμα μεγέθη. Διότι τζάμπα, όλες οι παροχές ωραίες είναι.

Εαν μιλάγαμε για το ΕΑΝ δυνάμεθα να έχουμε μια χιονοδρομική δραστηριότητα με θετικό οικονομικά πρόσημο, τότε φυσικά και η απάντηση θα ήταν ναι. Απλά και μόνο διότι είναι κοντά μας και προσβάσιμη αυθημερόν. Άλλωστε ποιοι Έλληνες επιλέγουν να πάνε στο εξωτερικό σε ένα χιονοδρομικό μεγέθους Καρπενησίου, Μαινάλου (και πάει λέγοντας)....

Edited by mil
  • Like 2

53439599_2068663559920176_2642105202932449280_o.jpg?_nc_cat=108&_nc_ht=scontent.fath7-1.fna&oh=949ee377df86ea39cb0241879a9b002b&oe=5D132E68

Share this post


Link to post
Share on other sites

"το Μπάνσκο μπορεί να έχει λιγότερα lift από τον Παρνασσό (14 έναντι 17), αλλά οι πίστες του απλώνονται σε 75 χιλιόμετρα (έναντι περίπου 36 σε Φτερόλακκα και Κελάρια)"

Όταν η στατιστική ψεύδεται αν δεν έχουμε στοιχειώδη κρίση και ανακατεύουμε ανόμοια πράγματα......

Ας αφήσουμε στην άκρη ότι ο Παρνασσός έχει 17 λιφτ!!!!

Ο Παρνασσός λέει έχει 36 χιλιόμετρα πιστών..... Ας υποθέσουμε ότι υπάρχουν. Αυτά λειτουργούν κάθε ημέρα λειτουργίας του χιονοδρομικού;

  • Like 3
  • Love 1

53439599_2068663559920176_2642105202932449280_o.jpg?_nc_cat=108&_nc_ht=scontent.fath7-1.fna&oh=949ee377df86ea39cb0241879a9b002b&oe=5D132E68

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μπορούμε πάντα να συγκρίνουμε το Carlton Cannes με ενοικιαζόμενο στη Λούτσα και να καταλήξουμε σε αντίστοιχα συμπεράσματα.

Αξίζει: ποιο είναι το προϊόν / υπηρεσία που συγκρίνουμε και ποιος είναι ο πελάτης.

Αν πχ ο πελάτης έχει μόνο 200 ευρώ να ξοδέψει μια χρονιά για σκι, τότε ένα ΣΚ στο ΧΚΠ ή στο ΧΚΚ αξίζει. Έχει 2.000 ευρώ να ξοδέψει αλλά δεν μπορεί να λείψει από την Αθήνα εργάσιμες. Εκ περιτροπής τα ελληνικά ΧΚ σε ξενοδοχεία πολυτελείας. Μπορεί να λείψει 1 βδομάδα; Οι προορισμοί αυξάνουν εκθετικά.

Προϊόν / υπηρεσία: Τα ελληνικά ΧΚ, ανεξαρτήτως διακηρύξεων, είναι ημερήσιοι προορισμοί. Το Serre Chevalier ή οι Deux Alpes εβδομάδας και για τους Έλληνες και για τους Γάλλους. Αν θέλουμε να κάνουμε σωστές συγκρίσεις, πρέπει να συγκρίνουμε παρόμοια πράγματα. Κατά τη γνώμη μου, τα ελληνικά ΧΚ υστερούν πολύ σε παροχές από τα αντίστοιχα μικρά γαλλικά ΧΚ ενώ το κόστος δεν διαφέρει αντίστοιχα.

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago, mil said:

Άλλωστε ποιοι Έλληνες επιλέγουν να πάνε στο εξωτερικό σε ένα χιονοδρομικό μεγέθους Καρπενησίου, Μαινάλου (και πάει λέγοντας)....

Πολλοί ντόπιοι όμως ώστε να κάνει breakeven.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για εμάς τους Έλληνες, όχι απλά αξίζει, αλλά υπεραξίζει. Για έναν Ευρωπαίο όχι.

 

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 hours ago, mil said:

. Στην Ελλάδα, έχουμε μια ζημιογόνο δραστηριότητα (εκ του αποτελέσματος όλων των προηγούμενων ετών), άρα εκ των πραγμάτων αναφερόμαστε σε μη συγκρίσιμα μεγέθη.

Έχει ξαναγίνει η κουβέντα αλλά προφανώς καλό θα είναι να την δούμε με τα νέα δεδομένα. Ζημιογόνα είναι μόνο τα χιονοδρομικά. Το Ελληνικό κράτος (παρά τη φοροδιαφυγή) έχει κερδίσει πολλά χρήματα από την ύπαρξη των χιονοδρομικών.

Αν εξετάσουμε τη μηδενική λύση (να μην είχε μπει ούτε λιφτ στην Ελλάδα) οι περιοχές των χιονοδρομικών σίγουρα δεν θα είχαν την ανάπτυξη που έχουν. Οι πιο πολλές πιθανών και να μην είχαν καμία ανάπτυξη. Προφανώς και χιονοδρομικά μικρού μεγέθους να είναι πολύ ζημιογόνα και η ανάπτυξη της περιοχής να είναι μικρή.

Για τον Παρνασσό και τα Καλάβρυτα με τουλάχιστον 5-10 Ευρώ (μπορεί και 15 να είναι φέτος) ανά επισκέπτη σε φόρους απευθείας στο κράτος για βενζίνη και διόδια το συνολικό ποσό είναι της τάξης εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.

Μόνο σε Αράχωβα και πέριξ χτίστηκαν 3.000 κλίνες ποιότητας και 2.000 νεόδμητες κατοικίες μεγάλης αξίας. Ας βάλει ο καθένας ότι νούμερα θέλει αλλά ακόμα και οι μισές να οφείλονται στο χιονοδρομικό και να αξίζουν 100.000 (η πιο φτηνή) η κάθε μια έχουμε τζίρο χάρη στο ΧΚΠ της τάξης των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Όσο και να φοροδιέφυγαν και τα μπετά ήρθαν με τιμολόγιο και ασφαλιστικές εισφορές έκοψαν και στην πώληση πήρε το κράτος τον φόρο.

Και σε Παρνασσό και σε Καλάβρυτα η μηδενική λύση να μην είχαν γίνει τα χκ ποτέ  θα είχε τεράστιο αρνητικό αποτέλεσμα για την οικονομία της γύρω περιοχής και τα έσοδα του κράτους. Πολύ πολύ λιγότερο από τη ζημιά που γράφει κάθε χρόνο το χιονοδρομικό.

Ζημιογόνο είναι το χιονοδρομικό επειδή δεν υπάρχει κανένας ορθολογισμός κάλυψης της ζημιάς και υποστήριξης από την γύρω περιοχή.

Όσοι Ευρωπαίοι έχουν κάνει σκι στον Παρνασσό (καλή μέρα) είπαν ότι καρααξίζει. Όχι για βδομάδα, αλλά το διημεράκι μετά τους Δελφούς το αξίζει.

Edited by ΜΙΚ
  • Like 1

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, ΜΙΚ said:

Έχει ξαναγίνει η κουβέντα αλλά προφανώς καλό θα είναι να την δούμε με τα νέα δεδομένα. Ζημιογόνα είναι μόνο τα χιονοδρομικά.

Όντως έχει ξαναγίνει η κουβέντα. Για διάφορους λόγους, ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε (;) "τα κακομαθημένα παιδιά της Ιστορίας" (Κ. Κωστής)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν έχουν βράσει τα παπάκια του 😂😂

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ναι αξίζει , όλα είναι σχετικά με το κόστος και το διαθέσιμο χρόνο 

Ο Παρνασσός παραδείγματος χάριν είναι 2 h από την Αθήνα κάποιος μπορεί να πάει το Σαββατοκύριακο μπορεί να μη συγκρίνεται με την Αυστρία αλλά είναι 2-3 ώρες μακριά απ'το σπίτι του πολύ βασικό για κάποιον εργαζόμενο.

Αν θέλατε να ιντριγκάρεται την όλη συζήτηση θα έπρεπε να ρωτήσετε εάν έχεις απεριόριστα χρήματα και απεριόριστο χρόνο αξίζει η χιονοδρομία στην Ελλάδα ? Η απάντηση για μένα όσο και αν αγαπάω την Ελλάδα είναι όχι δεν είμαστε καλοί σε αυτό πως να το κάνουμε ούτε τον καιρό το σωστό έχουμε ούτε τις υποδομές ούτε την παιδιά αυτή είναι η πραγματικότητα.

Η επένδυση που είχε γίνει τότε στο χιονοδρομικό του Παρνασσού για την δυναμική της χώρας και τον κόσμο που μπορεί να μαζέψει(δείτε παράδειγμα τι κόσμο έχει ο Παρνασσός τις καθημερινές) ήτανε απίστευτη τώρα αν το εκμεταλλευτήκανε όσο έπρεπε αυτό είναι άλλο θέμα ξεχωριστό.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

    • advertisement_alt
    • advertisement_alt
    • advertisement_alt
  • Posts

    • από την μια έχεις δίκιο. Από την άλλη είμαι πολύ επιρρεπής. Σήμερα μπορεί να θέλω ένα directional για carving, μετά βλέπω ένα video, k τρώω κόλλημα για κάτι άλλο K επειδή δεν με παίρνει να έχω 5-6 σανίδια, καλο είναι να μπορώ να πουλήσω κάτι σχετικά εύκολα
    • Η 2η προ-χειμερινή συνάντηση του Συλλόγου είναι γεγονός.....   Να ξεκινήσουμε να κατεβάζουμε τα χειμωνιάτικα σιγά σιγά!   Τα μέλη λοιπόν, και οι φίλοι του Ελληνικού Συλλόγου Τουριστικής Χιονοδρομίας, σας καλούν στη συνάντηση που θα γίνει την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024 από τις 21:00 και μετά στο Dia Noche, Λεωφ.Ποσειδώνος 18, Άλιμος.   https://maps.app.goo.gl/Q9RE8RwmPVLtXzua6   Tηλέφωνα επικοινωνίας 6937009885 Δημήτρης Καρυστηναίος 6976101568 Ισιδώρα Σουμάνη   
    • 73 : Best Regards. 88: Love & Kisses.
    • Αυτό το 73 το έχω ακούσει πολλές φορές αλλά δεν ξέρω τι σημαίνει!!!
    • 73 , 88 DE SV3SMG . QRV : C4fm YCS 202.
  • Upcoming Events

    No upcoming events found
  • Today's Birthdays

    1. demand
      demand
      (36 years old)
    2. Lili
      Lili
      (54 years old)
    3. old skier
      old skier
      (64 years old)
    4. spider
      spider
      (18 years old)
  • Who is online

    No members to show

  • Forum Statistics

    • Total Topics
      17,388
    • Total Posts
      461,649
  • Member Statistics

    • Total Members
      11,580
    • Most Online
      1,823

    Newest Member
    GeorgePar
    Joined
×
×
  • Create New...