Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
ΣΤΧ

ΧΚ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ 2023-2025

Recommended Posts

3 minutes ago, aab said:

Λεφτά υπάρχουν!

Όχι για χιονοδρομικά όμως...Δεν τους ενδιαφέρουν...

8 hours ago, ΜΙΚ said:

Eίναι σαφέστατο αυτό που γράφω. Από το 2005 καθημερινές με λιακάδα ο Παρνασσός μάζευε 2.500+. Αν και παίζει ρόλο, δεν είναι μόνο η στέρηση.

Ο Έλληνας θα ήθελε και θα μπορούσε να πάει καθημερινές για σκι. Όχι όλοι, αλλά αρκετοί για να έχουμε υγιή χιονοδρομικά.

Δεν έχουμε υγιή χιονοδρομικά και τα πράγματα είναι ακριβώς όπως τα λες.

Συμφωνώ ότι δεν έχουμε υγιή ΧΚ. Ας κάνουμε όμως μια απλή στατιστική: Πόσοι από τους γύρω δήμους, σε όλα τα ΧΚ της χώρας, που δεν πληρώνου είσοδο, που (σχεδόν) δεν έχουν κόστος μεταφοράς ανεβαίνουν τις καθημερινές; Πόσα γυμνάσια / λύκεια στην περιοχή έχουν στο μάθημα της γυμναστικής σαν άθλημα τη χιονοδρομία;

Και σου θέτω πάλι ερώτημα που απαιτεί συγκεκριμένη απάντηση: πόσοι είναι οι συστηματικοί (>3 φορές το χρόνο) χιονοδρόμοι στη χώρα μας; Να ξέρουμε την πελατεία.

32 minutes ago, aab said:

Μήπως να γίνεις πιο συγκεκριμένος;Αν μιλάς για κόφτη στον αριθμό, να υποθέσω ότι αναστήθηκε  ο Kolmogorov και υποκλίθηκε στον μελετητή που προσδιόρισε τον αριθμό; Υπάρχουν δεκάδες στοχαστικές μεταβλητές, ας μην ξεχνιόμαστε.

Είναι δεδομένο ότι όπως όλα τα χιονοδρομικά που έβαλαν κόφτη κάπου θα υπάρχει ένας σωστός αριθμός για ασφαλές και ποιοτικό σκι. Κάπου ανάμεσα στο 1000 και στο 3500. Το ίδιο το χιονοδρομικό μπορεί να το αποφασίσει.

16 minutes ago, aab said:

Συμφωνώ ότι δεν έχουμε υγιή ΧΚ. Ας κάνουμε όμως μια απλή στατιστική: Πόσοι από τους γύρω δήμους, σε όλα τα ΧΚ της χώρας, που δεν πληρώνου είσοδο, που (σχεδόν) δεν έχουν κόστος μεταφοράς ανεβαίνουν τις καθημερινές; Πόσα γυμνάσια / λύκεια στην περιοχή έχουν στο μάθημα της γυμναστικής σαν άθλημα τη χιονοδρομία;

Και σου θέτω πάλι ερώτημα που απαιτεί συγκεκριμένη απάντηση: πόσοι είναι οι συστηματικοί (>3 φορές το χρόνο) χιονοδρόμοι στη χώρα μας; Να ξέρουμε την πελατεία.

Πόσοι από τους γύρω δήμους, σε όλα τα ΧΚ της χώρας, που δεν πληρώνου είσοδο, που (σχεδόν) δεν έχουν κόστος μεταφοράς ανεβαίνουν τις καθημερινές; Μακάρι να ήξερα. Παλιά ήταν αρκετοί. Πάντα έκανα σκι με ντόπιους.

Πόσα γυμνάσια / λύκεια στην περιοχή έχουν στο μάθημα της γυμναστικής σαν άθλημα τη χιονοδρομία; Μακάρι να ήξερα.

Και σου θέτω πάλι ερώτημα που απαιτεί συγκεκριμένη απάντηση: πόσοι είναι οι συστηματικοί (>3 φορές το χρόνο) χιονοδρόμοι στη χώρα μας; Να ξέρουμε την πελατεία. Εδώ σε θέλω μάστορα. Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Αν δεν ξέρει το Υπουργείο Τουρισμού ή δεν έχει γίνει μια σοβαρή έρευνα που να ξέρω εγώ?

Εδώ δεν ξέρουμε το πιο σημαντικό, την οικονομική συνεισφορά ανάπτυξης κάθε χκ στην γύρω περιοχή.

Αν ρωτάς να προσδιορίσω θα έλεγα ότι κάπου ανάμεσα σε 100.000 και 300.000 είναι ενεργοί και θα ήθελαν (και μπορούν) να κάνουν. Όμως η δυναμική είναι για πολύ πολύ παραπάνω μιας και δεν δημιουργείς νέους χιονοδρόμους με αυτές τις συνθήκες.

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

41 minutes ago, aab said:

πόσοι είναι οι συστηματικοί (>3 φορές το χρόνο) χιονοδρόμοι στη χώρα μας;

Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός.Εγώ θα μπορούσα να πηγαίνω 6-7 φορές σίγουρα,αν:

1. Είχα δυνατότητα φθηνής και αξιόπιστης μετακίνησης από το σπίτι μου στο Χ.Κ,είτε με κάποιο ski bus που θα περνάει κοντά στο σπίτι μου,π.χ τη Λεωφόρο Θηβών ή στη χειρότερη τη Λεωφόρο Κηφισού,είτε με τραίνο προς ένα σταθμό κοντά και μετά με ski bus στο Χ.Κ
  2. Ήξερα ότι θα δουλεύουν όλοι οι αναβατήρες όχι διότι θα τους χρησιμοποιήσω,π.χ τον Οδυσσέα δεν μπορώ να τον κατέβω,δεν είμαι σε τέτοιο επίπεδο,αλλά θα διασκορπιζόταν ο κόσμος και δε θα περίμενα 20 λεπτά να ανέβω με τον Αίολο...

Σίγουρα σαν εμένα θα είναι πολλοί.Μην κοροϊδευόμαστε,με τη βενζίνη στο 1,80€ και τα έξοδα συντήρησης του αυτοκινήτου οι περισσότεροι κοιτάζουν να κάνουν όσο το δυνατόν λιγότερα χιλιόμετρα για να μην πληρώνουν ένα μισθό σε καύσιμα και να μην έρθει η ώρα για συντήρηση πολύ νωρίς και πληρώσουν για μία αλλαγή λαδιών 50€ στο 4μηνο αντί του έτους.Είναι πολλοί που έχουν ρεπό καθημερινή,παιδιά που είναι σε πανεπιστήμια κι έχουν τη δυνατότητα να μην πάνε για μάθημα μία φορά την εβδομάδα και πολλοί άλλοι.Με την προϋπόθεση βέβαια ότι το βουνό έχει χιόνι,αλλιώς γράφουμε για να γράφουμε.

• Like 1

On 2/1/2024 at 3:52 PM, StavRos said:

και ολο αυτο για να κανεις τον Βακχο ξανα και ξανα?

μετα απο 10 φορες καταληγεις στην καφετερια που στον πιανουν και φευγεις γεματος .

Κριμα για το μεγαλυτερο ΧΚ της χωρας μας..... 😞

Για αυτο το έκοψα απο πέρισυ. Μαζεύω τα χρήματα και πάω εξωτερικό. Καλό κουράγιο σε όλους που ανεβαίνουν ακόμα.

• Like 2

Κάνουμε αναλύσεις επί αναλύσεων για χρόνια, προτάσεις για βελτίωση, διαφωνούμε ,συμφωνούμε, τσακωνόμαστε, για ένα χιονοδρομικό που έχει αφεθεί στην μοίρα του. Ούτε πολλά εκατομμύρια χρειάζονται ούτε διαστημική τεχνολογία, για  να έχεις εύρυθμη λειτουργία στα πιο απλά πράγματα. Χρειάζεται να ενδιαφέρεσαι και να διοικείς. Η εικόνα εγκατάλειψης τα λέει όλα. Τα σκουπίδια που στοιβάζοντουσαν περσι πίσω από το γύφτοκυριλέ σαλέ και παραμέναν εκεί όλο το χειμώνα ,δημιουργώντας αφάνταστη ρύπανση στο βουνό ,οι τουαλέτες στο 1950 κάποιες χωρίς πόρτα ,ουρητήρες τυλιγμένοι με νάιλον σακούλες εκτός ενέργειας  από την πρώτη μέρα λειτουργίας  φέτος ,τα σκι παρατημένα άναρχα στο χιόνι έξω από το σαλέ χωρίς μέριμνα για χώρο εναπόθεσης ,από τότε που μπήκαν οι υψηλής αιςθητικής παράγκες καλύπτοντας τις βάσεις  στήριξης που προϋπήρχαν   ,τα skidata που δεν δουλεύουν τα μισά και σε αυτά που δουλεύουν περνάει όποιος θέλει από το πλάι .
Χρειάζεται κάποιο ΕΣΠΑ, η κάποια εκατομμύρια για να φωνάξουν ένα υδραυλικό να φτιάξει τους τρεις χαλασμένους ουρητήρες και ένα μαραγκό να βάλει δυο πόρτες στις τουαλέτες, ένα σίδερα να πάρει τις παλιές βάσεις για τα σκι και να τις τοποθετήσει σε νέα θέση  ?

Όλα αυτά είναι τα συμπτώματα της ανίατης  αρρώστιας  του χιονοδρομικού που είναι ορατά στον επισκέπτη. 

Έχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς ,που τελειοποιήθηκε με την πάροδο του χρόνου ,ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να κάνουνε μπαλάκι τις ευθύνες και στο τέλος της  μέρας κανένας να μην ελέγχεται για τίποτα. Αν λοιπόν δεν μπορούμε να εχουμε αποτελεσμα στα πιο απλά πράγματα τι μιλάμε τώρα για τεχνητή χιόνωση που απαιτεί εκτός από την μεγάλη επένδυση ,εξειδίκευση του προσωπικού, συνέπεια  λειτουργίας και φέρνει μαζί της λογαριασμούς ρεύματος και μισθοδοσίας  που θα εκτοξεύσουν το λειτουργικό κόστος. 
Πριν εφαρμοστεί οτιδήποτε από αυτά που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το χιονοδρομικό ,θα πρέπει να ξηλωθεί όλο το σύστημα . Αυτή η σαπίλα, η σκουριά πρέπει να καθαριστεί. Το χιονοδρομικό πρέπει να διοικείται με στόχο την βέλτιστη λειτουργία του και όχι το βόλεμα του καθενός.

Αποτελεσματικοτητα και λογοδοσία για το παραμικρό . Να γίνει κανονική επιχείρηση

Αν γίνει αυτό θα έχει νόημα η οποιαδήποτε συζήτηση . 

Απόστολος Φιλιππίδης

The post was edited by Moderating team

Edited by Captain Powder
  • Like 9

On 2/3/2024 at 10:59 AM, Captain Powder said:

Τα σκουπίδια

οι τουαλέτες

mod. Επειδή έχουμε feedback από το χιονοδρομικό και υπάρχει αμφισβήτηση για τα σκουπίδια, θα παρακαλέσω θερμά αν υπάρχει κάποια φωτογραφία που να αποδυκνύει του λόγου το αληθές. 

Οι τουαλέτες της Φτερόλακας στο ένα και μοναδικό σκι που έχω κάνει φέτος (και το επισημαίνω γιατί έχω πολύ περιορισμένη προσωπική εικόνα) ήταν σε άριστη κατάσταση.

Να υποθέσω ότι στα Κελάρια τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά; 

Make Parnassos Great Again!

Τι χάσαμε σήμερα?

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

On 2/3/2024 at 11:06 AM, Χρήστος Λάππας said:

mod. Επειδή έχουμε feedback από το χιονοδρομικό και υπάρχει αμφισβήτηση για τα σκουπίδια, θα παρακαλέσω θερμά αν υπάρχει κάποια φωτογραφία που να αποδυκνύει του λόγου το αληθές. 

Οι τουαλέτες της Φτερόλακας στο ένα και μοναδικό σκι που έχω κάνει φέτος (και το επισημαίνω γιατί έχω πολύ περιορισμένη προσωπική εικόνα) ήταν σε άριστη κατάσταση.

Να υποθέσω ότι στα Κελάρια τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά; 

Τα Κελάρια δέχονται μεγάλη πίεση από πολλούς περισσότερους επισκέπτες , αλλά η κατάσταση με τις ξηλωμένες πόρτες και τους χαλασμένους ουρητήρες δεν είναι αποτέλεσμα της χρήσης , αλλά της αδιαφορίας.

Η καθαριότητα είναι ικανοποιητική σε σχέση με τον αριθμό των χρηστών , οι καθαρίστριες καθαρίζουν τακτικά . 

Για τα σκουπίδια δεν ξέρω τι γίνεται φέτος , φίλος με ενημέρωσε πως το κυνηγάνε να μην ξαναγίνει. Ελπίζω να μην έχουμε επανάληψη της περσινής κατάστασης.

Edited by Captain Powder
  • Like 4

Οι τουαλέτες στα Κελάρια στο 1950 είχαν πρόβλημα από το 2004 που ξεκίνησα το σκι!Μια φορά αναγκάστηκα να κατέβω στα 1750 να πάω στην τουαλέτα που ήταν εξαιρετικά καθαρές,μιας και ήταν η "προμετωπίδα" της επιχείρησης!!!Δυστυχώς ο πολύς κόσμος που επισκέπτονταν τις τουαλέτες εκεί δεν επέτρεπε να είναι καθαρές και λειτουργικές.Θα έπρεπε να έχουν τουαλέτες και σε άλλα σημεία στο χιονοδρομικό.Παλιά δεν είχαν ούτε κάδους σκουπιδιών έξω από το σαλέ...Προσωπικά μάζευα τα σκουπίδια μου (συσκευασίες από αναψυκτικό,σοκολάτες δηλαδή) στις τσέπες και μόλις έφευγα τα έριχνα σε κάδο στην είσοδο στα 1750.Μετά έμαθα ότι έβαλαν κάδους.Πάντως υπήρχαν και πολλοί ΗΛΙΘΙΟΙ που πέταγαν τα σκουπίδια όπου έβρισκαν.Μια φορά πέρναγα κάτω από τον Ηρακλή και μου ήρθε στο κράνος ένα μπουκαλάκι αναψυκτικού,και αυτοί που το πέταξαν δεν ήταν πιτσιρικάδες,αλλά κάπου στα 50...Ζωντόβολα!

On 2/2/2024 at 8:20 PM, ΜΙΚ said:

Είναι δεδομένο ότι όπως όλα τα χιονοδρομικά που έβαλαν κόφτη κάπου θα υπάρχει ένας σωστός αριθμός για ασφαλές και ποιοτικό σκι. Κάπου ανάμεσα στο 1000 και στο 3500. Το ίδιο το χιονοδρομικό μπορεί να το αποφασίσει.

Πόσοι από τους γύρω δήμους, σε όλα τα ΧΚ της χώρας, που δεν πληρώνου είσοδο, που (σχεδόν) δεν έχουν κόστος μεταφοράς ανεβαίνουν τις καθημερινές; Μακάρι να ήξερα. Παλιά ήταν αρκετοί. Πάντα έκανα σκι με ντόπιους.

Πόσα γυμνάσια / λύκεια στην περιοχή έχουν στο μάθημα της γυμναστικής σαν άθλημα τη χιονοδρομία; Μακάρι να ήξερα.

Και σου θέτω πάλι ερώτημα που απαιτεί συγκεκριμένη απάντηση: πόσοι είναι οι συστηματικοί (>3 φορές το χρόνο) χιονοδρόμοι στη χώρα μας; Να ξέρουμε την πελατεία. Εδώ σε θέλω μάστορα. Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Αν δεν ξέρει το Υπουργείο Τουρισμού ή δεν έχει γίνει μια σοβαρή έρευνα που να ξέρω εγώ?

Εδώ δεν ξέρουμε το πιο σημαντικό, την οικονομική συνεισφορά ανάπτυξης κάθε χκ στην γύρω περιοχή.

Αν ρωτάς να προσδιορίσω θα έλεγα ότι κάπου ανάμεσα σε 100.000 και 300.000 είναι ενεργοί και θα ήθελαν (και μπορούν) να κάνουν. Όμως η δυναμική είναι για πολύ πολύ παραπάνω μιας και δεν δημιουργείς νέους χιονοδρόμους με αυτές τις συνθήκες.

Βάσει στατιστικών για άλλες χώρες (Γερμανία, Πορτογαλία), το ποσοστό του πληθυσμού που έχει κάνει κάπου, κάποτε σκι είναι γύρω στο 1,5% - 2% του πληθυσμού. Στις Σκανδιναβικές χώρες, το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο αλλά εννοούμε κάτι άλλο. Προφανώς οι ενεργοί είναι πολύ λιγότεροι αλλά όντως δεν υπάρχουν στοιχεία ούτε καν σε χώρες όπως η Γαλλία που περιοχές της ζουν από τη χιονοδρομία. Ας είμαστε αισιόδοξοι λοιπόν κι ας πούμε ότι οι ενεργοί, στην Ελλάδα, είναι γύρω στους 150.000. Προφανώς, όχι πολύ ομοιόμορφα κατανεμημένοι στη χώρα. Αυτομάτως βλέπουμε ότι η οικονομικότητα των ΧΚΠ, ΧΚΚ, ΧΚΜ, ΧΚΒελούχι έχει θέμα. Το πρόβλημα είναι σοβαρότερο στην Β. Ελλάδα που υπάρχει και ανταγωνισμός από τη Βουλγαρία.

Ανάπτυξη στη γύρω περιοχή; Με πιθανή εξαίρεση το Βόρα και τα Καλάβρυτα (και το Φαλακρό στο οποίο δεν έχω πάει ποτέ), η επίδραση είναι μάλλον οριακή (ή πολύ μικρή). Σε κάποια η επισκεψιμότητα είναι περιορισμένη (πχ, Περτούλι, Φαλακρό) / ημερήσια εκδρομή (πχ, 3-5 Πηγάδια, Σέλι). Οι βίλες που χτίστηκαν (όχι τα απλά σπίτια) είναι σχετικά λίγες και δεν συνιστούν ανάπτυξη. Στα σίγουρα όμως, ο κοσμοπολίτικος αέρας της Αράχωβας (είτε μας αρέσει είτε όχι) είναι μια δομική αλλαγή. Η Αράχωβα είναι το μόνο από τα ορεινά χωριά που κράτησε και πιθανόν αύξησε τον πληθυσμό του. Το γιατί έχει να κάνει με κοινωνικούς λόγους και όχι οικονομικούς - αν μιλήσετε με τον πληθυσμό των περιοχών που κάνετε σκι θα ακούσετε διατυπώσεις και πόνο (ασχέτως χρημάτων). Η ΑΘήνα είναι πολύ ισχυρός μαγνήτης.

1 hour ago, aab said:

ας πούμε ότι οι ενεργοί, στην Ελλάδα, είναι γύρω στους 150.000.

Οι βίλες που χτίστηκαν (όχι τα απλά σπίτια) είναι σχετικά λίγες και δεν συνιστούν ανάπτυξη. Στα σίγουρα όμως, ο κοσμοπολίτικος αέρας της Αράχωβας (είτε μας αρέσει είτε όχι) είναι μια δομική αλλαγή. Η Αράχωβα είναι το μόνο από τα ορεινά χωριά που κράτησε και πιθανόν αύξησε τον πληθυσμό του.

Αν οι ενεργοί είναι 150.000 τότε σημαίνει ότι ο τρόπος που λειτουργούν τα χιονοδρομικά μας τους έχει βάλει να κάθονται σπιτάκι τους στη λογική "για κάθε έναν που ανέβηκε, ξέρω 10 που μπορούσαν και δεν ανέβηκαν γιατί το ταδε χκ θα έχει ουρές ή δεν θα δουλεύει". Μόλις είδα ότι το snowreport στο facebook έχει 50.000 μέλη, δεν νομίζω κάποιος από αυτούς να μην κάνει σκι.

Είσαι σίγουρος ότι δεν χτίστηκαν πολλές υπερπολυτελέστατες βίλες και πολλά μεγάλα και μικρά πολυτελή ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή Παρνασσού - Αράχωβας? 1000 υπερπολυτελής βίλες έχω μετρήσει. Δεν συνιστά ανάπτυξη όλο το χτίσιμο, αγοραπωλησίες?

Δύσκολο να γίνει το σενάριο αλλά ΑΝ δεν είχε εφευρεθεί ποτέ το χιονοδρομικό η Αράχωβα και η γύρω περιοχή θα είχαν υποπολλαπλάσια οικονομία. Θα πόνταρα στο ένα τρίτο αλλά με τα αν δεν γίνετε δουλειά.

Να περάσουμε και στο άλλο σενάριο. Το χιονοδρομικό αύριο το πρωί κλείνει. Λουκέτο για 20 χρόνια. Πιθανότατα ένα σημαντικό % της οικονομίας της περιοχής θα εξαφανιστεί.

Ξεχνάς και τα Καλάβρυτα που χωρίς το χιονοδρομικό μάλλον θα ήταν πολύ λιγότερο ανεπτυγμένα.

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Το Snowreport έχει πάρα πολλά εγγεγραμένα μέλη που τους ενδιαφέρει απλά ο καιρός, άντε και το χιόνι, όχι η χιονοδρομία αυτή καθεαυτή. 

Να δεχτώ ότι κάποιοι από αυτούς μπορούν να είναι οι εν δυνάμει επόμενοι χιονοδρόμοι με το σωστό σπρώξιμο, αλλά απλά είμαστε στο εν δυνάμει. Τα στατιστικά σου μου φαίνονται λίγο αισιόδοξα. 

• Like 2

Make Parnassos Great Again!

Στο snowreport είναι και πολλοί ανενεργοί.Προσωπικα έχω να μπω κάπου 10 χρόνια!

Οι περισσότεροι απέχουν από το άθλημα λόγω οικονομικών.Ιδίως η κρίση "έδιωξε" πολλούς από το χώρο.Για να επιστρέψουν πρέπει να υπάρξουν θεαματικές αλλαγές και το κλείσιμο π.χ του "Ηρακλή" δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.Σιγά μην πάει κάποιος να παιδεύεται στις ουρές..Εδώ μερικοί δεν αντέχουν στην ουρά των ταμείων στα super markets και τους βλέπεις να ψάχνουν τρόπο να "χωθούν" σε άλλη σειρά που είναι λιγότερος κόσμος!!!

• Like 1
  • Haha 1

Αναφέρατε τα Καλάβρυτα πιο πάνω και θα ξαναπώ κάτι που έχω διηγηθεί πολλές φορές. 

Βρέθηκα στα Καλάβρυτα μια χειμωνιάτικη μέρα με πολύ χιόνι, τη τελευταία χρονιά πριν ανοίξει το χιονοδρομικό. Εκεί που είναι τώρα το χιονοδρομικό είχαν ήδη ετοιμαστεί τα τσιμέντα για τις βάσεις των λιφτ. 

Τα Καλάβρυτα του σήμερα καμία σχέση δεν είχαν με το τότε. Τα Καλάβρυτα έσβηναν. Πέθαιναν. Ακόμη θυμάμαι τη κατάθλιψη που ένιωσα μπροστά στην εικόνα ενός τόπου έτοιμου να πεθάνει. Την απόλυτη μιζέρια στο ένα ανοικτό καφενείο. 

Χωρίς καμιά συζήτηση τα Καλάβρυτα υπάρχουν σήμερα γιατί φτιάχτηκε το χιονοδρομικό. Αλλιώς θα είχε κλείσει και το σχολείο. 

• Like 1
  • Love 1

9 hours ago, pka said:

Βρέθηκα στα Καλάβρυτα μια χειμωνιάτικη μέρα με πολύ χιόνι, τη τελευταία χρονιά πριν ανοίξει το χιονοδρομικό. Εκεί που είναι τώρα το χιονοδρομικό είχαν ήδη ετοιμαστεί τα τσιμέντα για τις βάσεις των λιφτ. Τα Καλάβρυτα του σήμερα καμία σχέση δεν είχαν με το τότε. Τα Καλάβρυτα έσβηναν. Πέθαιναν. Ακόμη θυμάμαι τη κατάθλιψη που ένιωσα μπροστά στην εικόνα ενός τόπου έτοιμου να πεθάνει. Την απόλυτη μιζέρια στο ένα ανοικτό καφενείο. Χωρίς καμιά συζήτηση τα Καλάβρυτα υπάρχουν σήμερα γιατί φτιάχτηκε το χιονοδρομικό. Αλλιώς θα είχε κλείσει και το σχολείο.

Το έχω ακούσει και από ντόπιους. Εξαιρετική τοποθέτηση.

Η Αράχωβα μάλλον θα υπήρχε και χωρίς το χιονοδρομικό. Το πως θα ήταν είναι μόνο σενάριο. Πιθανότατα το όποιο οικονομικό μέγεθος τύπου ΑΕΠ μπορεί να μετρηθεί θα ήταν σημαντικά μικρότερο. 10% ή -40%. Μάλλον κάπου ανάμεσα.

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

22 hours ago, Χρήστος Λάππας said:

Το Snowreport έχει πάρα πολλά εγγεγραμένα μέλη που τους ενδιαφέρει απλά ο καιρός, άντε και το χιόνι, όχι η χιονοδρομία αυτή καθεαυτή.

Στο facebook του snowreport αναφέρομαι. Εκεί είναι πιθανό οι πιο πολλοί να κάνουν σκι. Όπως και στο δικό μας. 90% κάνουν σκι.

Είναι φοβερό το ποσοστό που γράφουν κάνω σκι αλλά ποτέ Ελλάδα-τα λεφτά σας μαζέψτε τα και πάτε Άλπεις κλπκλπ

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Νομίζω ότι το έγραψα ότι τα Καλάβρυτα πράγματι βοηθήθηκαν από το ΧΚΚ. Η Αράχωβα βοηθήκε με άλλο τρόπο: είναι ένα ζωντανό μέρος που οι νέοι της θέλουν να μείνουν. Κι αυτό το θεωρώ πολύ θετικό - πιο θετικό από την οικονομική / τουριστική ανάπτυξη καθεαυτή.

Όσο για τις βίλες, το 1.000 με εντυπωσιάζει. Εκτός αν περιλαμβάνεις και σπίτια των 100 - 200 χιλιάδων στο νούμερο ή κάνεις έναν κύκλο Δαύλεια - Ζεμνό - Αράχωβα - Α. Λιλαία - Λιλαία - Πολύδροσο - Αμφίκλεια. Το δυσάρεστο είναι ότι συχνά αυτές οι κατασκευές γίνονται χωρίς σκέψη για την επόμενη μέρα (πχ, γιατί χρειάζομαι 200 τμ σπίτι στο Λιβάδι; Κλέφτες θα γίνουν οι ξενοδόχοι της Αράχωβας; ) . Έτσι, είτε συνολικά καταλήγεις σε χωριά - φαντάσματα (Αγ. Αθανάσιος, περιοχή Βασιλίτσας) είτε άδεια σπίτια (airbnb στην καλύτερη).

Το 150.000 είναι ταβάνι. Δεν είναι φυσικό να έχεις μεγαλύτερο % του πληθυσμού της Ελλάδα να  κάνει σκι από ότι της Γερμανίας. Πάντως ξέρω αρκετούς που είναι πραγματικά πολύ καλοί σκιέρ που βαρέθηκαν το θα ξυπνήσω νωρίς, πρέπει να ντυθώ, βάλω μπότες, κουβαλήσω σκι, κλπ. Αυτοί προτιμάνε Άλπεις γιατί το ski-in κόβει κάποια στάδια. Για τα ελληνικά ΧΚ είναι λοιπόν χαμένοι.

• Like 1

2 hours ago, aab said:

Όσο για τις βίλες, το 1.000 με εντυπωσιάζει. Εκτός αν περιλαμβάνεις και σπίτια των 100 - 200 χιλιάδων στο νούμερο ή κάνεις έναν κύκλο Δαύλεια - Ζεμνό - Αράχωβα - Α. Λιλαία - Λιλαία - Πολύδροσο - Αμφίκλεια.

Το 150.000 είναι ταβάνι.

Εεεεε δεν είμαι μεσίτης να προσδιορίσω αξία αλλά 1000 σούπερ νέες κατοικίες (που από όσο ξέρω κάνουν άνω των 500.000) και ξενοδοχεία τα πιο φτηνά μετράω στην διαδρομή Ζεμενό - Αράχωβα - Αγόριανη - Πολύδροσος.

Ας πούμε το Elatos δεν είναι δεκάδων εκατομμυρίων επένδυση με τζίρο αρκετά εκατομμύρια κάθε χρόνο?

Πόσα από αυτά θα υπήρχαν αν δεν είχε εφευρεθεί το χιονοδρομικό?

Πιθανότατα οι Έλληνες που θα ήθελαν και μπορούν να πάνε για σκι είναι προς το 100.000

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

36 minutes ago, ΜΙΚ said:

Εεεεε δεν είμαι μεσίτης να προσδιορίσω αξία αλλά 1000 σούπερ νέες κατοικίες (που από όσο ξέρω κάνουν άνω των 500.000) και ξενοδοχεία τα πιο φτηνά μετράω στην διαδρομή Ζεμενό - Αράχωβα - Αγόριανη - Πολύδροσος.

Ας πούμε το Elatos δεν είναι δεκάδων εκατομμυρίων επένδυση με τζίρο αρκετά εκατομμύρια κάθε χρόνο?

Πόσα από αυτά θα υπήρχαν αν δεν είχε εφευρεθεί το χιονοδρομικό?

Πιθανότατα οι Έλληνες που θα ήθελαν και μπορούν να πάνε για σκι είναι προς το 100.000

Δεν είναι λογική αυτή και τα νησιά και οι παραλίες έχουν πολλαπλάσια εσοδα από φόρους  αλλά από όλα αυτά εισπράτει το κράτος για να χρηματοδοτήσει την υγεία την παιδεία νέα έργα .

Αλοιμονο αν τα έσοδα από την Μύκονο την Πάρο και αλλά νησιά υπήρχε απαίτηση να ξανάπεσεουν στα ίδια και όχι σε χρηματοδότηση για έργα σε άγονα νησιά 

Σωστά. Αλλά είναι λογικό να βρεθεί ο τρόπος να παραμείνει το λιμάνι της Μυκόνου και της Πάρου λειτουργικό, για να συνεχίσουν να έρχονται τα έσοδα που θα πάνε σε άλλα νησιά

• Like 1

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Στην Ελλάδα επικρατεί η άποψη,ακόμα και τώρα το 2024,ότι το σκι όπως και το γκολφ είναι αθλήματα για πλούσιους και όχι για το λαό.Ποιος πολιτικός θα πάρει πόρους να τους επενδύσει σε χιονοδρομικά;Και δεν μπορεί να το καλύψει καν με το μανδύα της τουριστικής επένδυσης,διότι για τους Έλληνες Ελλάδα=Καλοκαίρι,παραλίες,και ουζάκια.Οπότε γράφουμε για να γράφουμε...

1 hour ago, Sp said:

Στην Ελλάδα επικρατεί η άποψη,ακόμα και τώρα το 2024,ότι το σκι όπως και το γκολφ είναι αθλήματα για πλούσιους και όχι για το λαό.Ποιος πολιτικός θα πάρει πόρους να τους επενδύσει σε χιονοδρομικά;Και δεν μπορεί να το καλύψει καν με το μανδύα της τουριστικής επένδυσης,διότι για τους Έλληνες Ελλάδα=Καλοκαίρι,παραλίες,και ουζάκια.Οπότε γράφουμε για να γράφουμε...

ΕΕΕΕ συγνώμη....30 ο Παρνασσός, 20 τα Καλάβρυτα και 50 μοιράζει τώρα το Υπουργείο Τουρισμού. Εκατομμύρια ευρώ.

Η απάντηση είναι Ο Σαμαράς, Ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης μοιράζουν στα χιονοδρομικά τα τελευταία 12 χρόνια. Όλοι δηλαδή...

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Μόνο τόσα χρειάζονται τα Ελληνικά Χιονοδρομικά Κέντρα για να γίνουν άξια λόγου; Πόσα μένουν ακόμα για τον Παρνασσό και πόσα για τα Καλάβρυτα από τα χρήματα αυτά;Είναι ψίχουλα μπροστα σε αυτά που δίνουν για άλλα πράγματα.Αν είναι αρκετά γιατί δεν αντικαταστάθηκε ο Ηρακλής,ένας νευραλγικός αναβατήρας και ο Αίολος και ο Περικλής;Μήπως δεν επαρκούν τα λεφτά αυτά για επενδύσεις;Στα Καλάβρυτα προτίμησαν να αλλάξουν τον Αχιλλέα αλλά όχι τη Στύγα που θα έπρεπε να είναι το πρώτο για αλλαγή.Μήπως δεν τους ενδιαφέρει ο σκιέρ/snowboarder αλλά ο επισκέπτης για χιονοπόλεμο και selfie; 

• Like 2