Jump to content
ΣΤΧ

ΧΚ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ 2023-2025

Recommended Posts

Καθημερινή Καλάβρυτα με ski bus;Συμπληρώνει;Παλιά όσες φορές είχα προσπαθήσει μία Παρασκευή βρήκα ski bus να κάνει δρομολόγιο.Όλες τις φορές που έκλεινα μου τηλεφωνούσαν ότι ακυρώνεται το δρομολόγιο ελλείψει συμμετοχών...Και με βολεύει διότι η Λ.Αθηνών είναι κοντά μου πάω με τα πόδια.

Μπα δε συμπληρωνει για καθημερινη, με εχουν πάρει τηλέφωνο για ακύρωση 2 φορές, μόνο Σαββατο.

• Like 1

Το ίδιο γινόταν και πριν 20 χρόνια.Για ΧΚΠ γέμιζε και καθημερινές.

• Like 1

12 hours ago, Χρήστος Λάππας said:

Θα πρότεινα Καλάβρυτα, να δεις και τα καινούργια λιφτ. Απλά τσέκαρε από την προηγούμενη ότι θα δουλεύουν!

δε χρειαζεται να δουλεύουν για να τα δει.......

• Haha 1

Σταμάτησε ο Αίολος για 20 λεπτά σήμερα ισχύει?

ήταν κανείς πάνω σήμερα ?

τοιχο-τοιχο :sword::drinks:

Ευτυχώς απλά παρακολουθούσα από το συνδετικό. Δεν ξέρω πόση ώρα σταμάτησε. Άμα είσαι παιδάκι 8 χρονό, με -10 , 50 χλμ Βοριά ,100%υγρασία και ορατότητα ίσα ίσα τη μπροστά καρέκλα μπορεί να υπερβάλλουν. Δεν κινδύνευσε κανένας, θα επιζούσαν όλα. Αντέχουν τα παιδιά.

Έλα αμέσως να το κάνετε θέμα τα άλλα 6 λιφτ λειτουργούσαν κανονικά, χωρίς βλάβες.

Μαγικός ονειρεμένος Παρνασσός, πόνταρα δέντρα. Και μπορούμε να περπατήσουμε όλοι και δεν σπάσαμε κανένα πέδιλο.

Τα μάθατε τα νέα. 10.000.000 ευρώ και άλλα 10.000.000 ευρώ. Εσείς τι θα τα κάνατε?

Ανάστηση Ηρακλή 2.000.000

Gazex 100.000 

Χιονοστιβαδοφράχτης 100 ευρώ το μέτρο

Νέος Ηρακλής 10.000.000

Γκαράζ 1950-2050 1.000.000

Συρόμενα 1χλμ 1.000.000 το τεμάχιο

Μικρό τεχνητό 1.000.000 ανά δολίνη

Καρέκλα απλή 1χλμ 3.000.000  το τεμάχιο

Ρατράκ 500.000

Ποντάρω στα 2 τεχνητά (δολίνη Δια* και 1850), 2 γκαράζ, καρέκλα απλή Αιόλο, ανάστηση Ηρακλή και συρόμενα Περικλή, Μεδεών, Αοφς1, Αοφς2, Καλλιόπη, Ρεμα, Μπακαλούκα, 3 Ρατράκ, 10 γκαζεξ και 2χλμ χιονοστιβαδοφράκτες 

Κεφαλογιάννη? Τσαντίλα? Ξυπόλητε? Νουλίκα? Κανείς?

*Με δολίνη Δια καλύπτεις ράχη 6 και Κελλάρια

• Like 1

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

11 hours ago, ΜΙΚ said:

Ποντάρω στα 2 τεχνητά (δολίνη Δια* και 1850), 2 γκαράζ, καρέκλα απλή Αιόλο, ανάστηση Ηρακλή και συρόμενα Περικλή, Μεδεών, Αοφς1, Αοφς2, Καλλιόπη, Ρεμα, Μπακαλούκα, 3 Ρατράκ, 10 γκαζεξ και 2χλμ χιονοστιβαδοφράκτες 

Κεφαλογιάννη? Τσαντίλα? Ξυπόλητε? Νουλίκα? Κανείς?

*Με δολίνη Δια καλύπτεις ράχη 6 και Κελλάρια

Ελπίζω ότι τα παραπάνω τα έγραψες σοβα΄ρα, κι όχι ως τρολάρισμα.

Ο Δήμος Αμφίκλεις, Ελάτειας έχει ταχθεί καθέτως (και οριζοντίως ) στην κράτηση νερού από το ΧΚΠ. Μ@λ@κιες λένε, αλλά η πολιτική τοποθέτηση της Δημάρχου είναι συγκεκριμένη. Πριν τις επόμενες δημοτικές εκλογές, η απόφαση δεν αλλάζει.

Ο Δήμος Αράχωβας κλπ θεωρεί τον ΑΟΦΣ "δικό" του. Τόσα χρόνια, το πρόβλημα του πάρκινγκ δεν μπορέσαν να λύσουν αλλά... Πως ακριβώς το ΧΚΠ θα επεκταθεί εκεί;

Το Δασαρχείο έχει απαγορεύσει δράσεις εκτός των ήδη υφιστάμενων (που είναι απλά ανεκτές) στα δένδρα της Φτερόλακας. Ομοίως για τα gazex - στην περιοχή απαγορεύεται και το κυνήγι.

Τέλος, θα ήθελα να μου εξηγήσεις την οικονομική λογική της "ανάστασης" του Ηρακλή. Το συγκεκριμένο έχει γράψει 30 χρόνια ζωής (σε δύσκολες συνθήκες) ενώ κανονικά η ωφέλιμη ζωή των αποσυμπλεκόμενων είναι 25-30. Πόσο ακόμα να πάει;

Μπορεί να γίνει κράτηση νερού από άλλες πλευρές των υδροκριτών, που δεν υπάρχει αντίθεση (αν και μπαίνει μετά το θέμα της ακριβούς πορείας των υπογείων υδάτων, που δεν ξέρω να απαντήσω και δεν ξέρω αν ξέρει και κανείς με ακρίβεια να το πει). Πιο κρίσιμο είναι να αξιολογηθεί αν υπάρχουν κατάλληλες περιοχές υδροσυλλογής και για τι λεκάνες απορροής μιλάμε, καθώς στα "ψηλά" δεν ξέρω τι νερό θα προλαβαίνει να μαζεύεται με φυσικό τρόπο, εκτός αν αναμένεται σημαντική συλλογή λόγω απευθείας συγκράτησης των κατακρημνισμάτων (βροχή, χιόνι από αέρος) και όχι από τις πλαγιές.

Για την επιβίωση του ΧΚΠ (και άλλων) και ένα ορθολογικό business plan κάθε χρόνο, η λειτουργία τεχνητής χιόνωσης (θα έλεγα και επέκτασης σε ψηλότερες περιοχές, αλλά....αλλά) είναι απολύτως απαραίτητη.

• Like 2

Landesskilehrer, Wiener Skilehrerverband, Österreich
(Ski Instructor International Level 3)

7 hours ago, aab said:

Ελπίζω ότι τα παραπάνω τα έγραψες σοβα΄ρα, κι όχι ως τρολάρισμα.

Ο Δήμος Αμφίκλεις, Ελάτειας έχει ταχθεί καθέτως (και οριζοντίως ) στην κράτηση νερού από το ΧΚΠ. Μ@λ@κιες λένε, αλλά η πολιτική τοποθέτηση της Δημάρχου είναι συγκεκριμένη. Πριν τις επόμενες δημοτικές εκλογές, η απόφαση δεν αλλάζει.

Ο Δήμος Αράχωβας κλπ θεωρεί τον ΑΟΦΣ "δικό" του. Τόσα χρόνια, το πρόβλημα του πάρκινγκ δεν μπορέσαν να λύσουν αλλά... Πως ακριβώς το ΧΚΠ θα επεκταθεί εκεί;

Το Δασαρχείο έχει απαγορεύσει δράσεις εκτός των ήδη υφιστάμενων (που είναι απλά ανεκτές) στα δένδρα της Φτερόλακας. Ομοίως για τα gazex - στην περιοχή απαγορεύεται και το κυνήγι.

Τέλος, θα ήθελα να μου εξηγήσεις την οικονομική λογική της "ανάστασης" του Ηρακλή. Το συγκεκριμένο έχει γράψει 30 χρόνια ζωής (σε δύσκολες συνθήκες) ενώ κανονικά η ωφέλιμη ζωή των αποσυμπλεκόμενων είναι 25-30. Πόσο ακόμα να πάει;

Ωχ. Αν λέω αν θέλουμε να γίνει χιονοδρομικό και όχι αχταρμάς στον Παρνασσό πρέπει οι τρεις Δήμαρχοι να αφήσουν τους τοπικισμούς και να κάτσουν σε ένα τραπέζι να συμφωνήσουν μερικά πράγματα. Ο λόγος που Βασιλίτσα και Καλάβρυτα προχωράνε είναι γιατί δεν έχεις τέτοιες κατάντιες.

Δεν με νοιάζει ποιος θεωρεί τι δικό του, δεν με νοιάζει καμία μικροπολιτική, το μόνο που με νοιάζει είναι τι μπορεί να γίνει χωρίς σπατάλες χρημάτων για να έχουμε ένα χιονοδρομικό που να κάνει έστω τα μισά από αυτά που κάνουν τα χιονοδρομικά του κόσμου (εκτός Άλπεων). Υπάρχει εγκατεστημένο και αδειοδοτημένο χιονοδρομικό με 23 λιφτ. Μεδεών, ΑΟΦΣ και σίγουρα μπορεί να γίνει προσπάθεια όλων για την "λογική επέκταση.

Το θέμα είναι ότι ΔΕΝ έχει κατατεθεί καμία σοβαρή αίτηση από κανέναν "(ΕΤΑΔ μόνα τους χωρίς συμφωνία Δημάρχων τι να κάνουν????) για τα απλούστερα και τα ρεαλιστικότερα που μπορούν να γίνουν στον Παρνασσό. Ας αποφασίσει το κράτος και οι Δήμαρχοι να κατέβει μια από τις μελέτες που έχουν γίνει. Ας κόψουν όλες τις επεμβάσεις εκτός οικοπέδου, ας κόψουν ότι θέλουν, δεν θα σχολιάσω τα περιβαλλοντικά. Από όσα μου μεταφέρουν οι περιβαλλοντολόγοι εκτός πυρήνα Εθνικού Δρυμού θεωρητικά μπορεί να γίνει χιονοδρομικό. Αρκεί να ληφθεί απόφαση "επειδή όλα τα χιονοδρομικά κέντρα του κόσμου αντικαθιστούν λιφτ που αφήσαν να χαλάσουν με νεότερα και έχουν τεχνητό και δεν οδηγούν μέχρι τα λιφτ και και και.

Κανένας (λογικός άνθρωπος με νόμιμες επιχειρήσεις) ακόμα και να θέλει να χάσει κάποια λεφτά επειδή αγαπάει το σκι ΔΕΝ θα μπλέξει στον Παρνασσό χωρίς χαρτί και από τους 3 Δήμους που να λέει σαφέστατα πράγματα.

Το Δασαρχείο και ο ΟΦΥΠΕΚΑ ας μας πουν επιτέλους τι μπορούμε να κάνουμε και αν προτιμούν νεκρό από χιονοφράκτες, αν προτιμούν χιονισμένο βουνό από ραδίκια. Ας μας πουν ψηλά πας εκεί ή πουθενά, χαμηλά πας εκεί ή πουθενά.

Δεν έχω κάνει αυτοψία στον Ηρακλή αλλά με τα χρήματα που λέω, λένε ότι κρατάς πολύ αξιόπιστο λιφτ για 15 χρόνια. Δες στις Άλπεις. Φτιάχνεις χιονοδρομικό και με το καλό βλέπουμε για νέο. Αν μείνουμε με αυτό το μπάχαλο παλιά λιφτ και νέο Ηρακλή θα είμαστε στις τραγελαφικές καταστάσεις 2017-2022. 

Από όσα έχουν μεταφέρει οι ειδκοί... Δεκαχίλιαρα για μελέτες έχουν πέσει πολλές, ας διαλέξουμε μια. Δεν είμαστε στην τεχνολογία του 2015. Έχουν προχωρήσει πολύ τα πράγματα. Δείτε τα Πηγάδια τι έβαλαν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Έχω βαρεθεί να γράφω ότι το "μικρό" τεχνητού Παρνασσού είναι πανεύκολο και σχετικά φτηνό. Οι δολίνες απλά δεν κρατάνε νερό, αν δεν το χάνανε θα ήτανε λίμνες. Σιγά από τις εκατοντάδες πηγές νερού δολίνες, ποτάμια κλπκλπ στον Αλπικό Παρνασσό που θα αλλάξει η υδρογεωλογία της περιοχής αν στεγανωθούν 3 δολίνες. Απλά κάνεις υδατοστεγής τις δολίνες, τις γεμίζεις χιόνι ακόμα και με ρατράκ προς τα κάτω κάθε Μάιο, ότι νερό και ότι χιόνι πιάσουν φυσικά και τις σκεπάζεις με τα υλικά που υπάρχουν να κερδίσεις εξατμίσεις. Παράλληλα μπλοκ χιονιού τα σκεπάζεις/συμπιέζεις στα σκιερά και και και. Έχει καταγραφεί ακόμα και 60% διακράτηση χιονιού. 

Από όσο έχει δείξει ο Παρνασσός με την μεγάλη επιτυχία που έχουν οι χιονοπαγίδες και χάρη σε αυτές κάνουμε σκι, πιθανότατα πολλές σεζόν θα τις σώσει λίγο τεχνητό να ξεκινάμε νωρίτερο και να σώζουμε Χριστούγεννα. Θερμοκρασίες έχουμε, πολλές φορές μας λείπει υετός, πχ έχει ο Περικλής παρακάτω έχει πρόβλημα, είναι ξερή η ράχη της 6 κλπκλπ.. Αν έχουμε καλό υπόβαθρο ακόμα και με λίγο τεχνητό κάνεις παιχνίδι. Από κλειστό το κάνεις κάποιο σκι και από κάποιο σκι το κάνεις πολύ καλό σκι.

Μακάρι να μπορούσε να έρθει νερό από χαμηλά αλλά θέλει δεκάδες μύρια και θα είναι πολύ ενεργοβόρο. Και πάλι πιστέψτε με οι στεγανωμένες δολίνες θα είναι υπερχρήσιμες να παίζεις με ώρες και τιμές ρεύματος.

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Βρέθηκα χτες στο Παρνασσό. 

Καλός καιρός με μόνο κάτι πολύ σύντομα κλεισίματα, λίγος κόσμος (έφτασα αργά και πάρκαρα μέσα στο κάτω πάρκινγκ της Φτερόλακας), μικρές έως ελάχιστες ουρές στα λιφτ, καλούτσικο χιόνι μέσα κι έξω, όλες οι πίστες προσιτες από το πρωί χωρίς πάγους και πετρες, όλα τα λιφτ ανοικτά (και η Σαχάρα και ο Οδυσσέας), πλήθος επιλογών μέσα κι έξω για να γεμίσει η μέρα σου. 

Ήταν κάτι τύποι στο σαλέ της Φτερόλακας και συζήταγαν αν χτες ήταν η καλύτερη μέρα της χρονιάς ή η καλύτερη μέρα της δεκαετίας! 

Δεν ήταν ότι δεν έχω δει στο Παρνασσό πολύ καλύτερο χιόνι, ή καλύτερο καιρό, ή λιγότερο κόσμο. Ήταν ότι η χτεσινή μέρα τα είχε όλα. 

Και κάτι τελευταίο. Συγκρίνοντας τη χτεσινή μου μέρα στον Παρνασσό με τη πρόσφατη επίσκεψη μου στα Καλάβρυτα (ουρές 2+ ωρών για μια κατάβαση, κίνδυνος ζωής στη Στύγα, κλπ), νομίζω ότι έχει παραπάει φέτος όλο αυτό το hype με τα Καλάβρυτα. Καθ' υπερβολή θα έλεγα ότι είναι σα να συγκρίνεις το Λυκαβηττό με τις Άλπεις. Από κάθε άποψη. Μεγέθους, επιλογών, ποιότητας επισκεπτών, κλπ κλπ. 

Πάντα τέτοια. 

• Like 3

Θυμήθηκα μια Κυριακή, νομίζω αρχές Μαρτίου του  '15. Ήλιος, παρά πολύ χιόνι, όλα ανοιχτά; μηδέν ουρές, πήγαινες όπου ήθελες όπως ήθελες. Δεύτερη φορά ίδα πίστα δεν κατέβηκα.

Περασμένα μεγαλεία...

Practice makes perfect

8 hours ago, pka said:

Βρέθηκα χτες στο Παρνασσό. 

Καλός καιρός με μόνο κάτι πολύ σύντομα κλεισίματα, λίγος κόσμος (έφτασα αργά και πάρκαρα μέσα στο κάτω πάρκινγκ της Φτερόλακας), μικρές έως ελάχιστες ουρές στα λιφτ, καλούτσικο χιόνι μέσα κι έξω, όλες οι πίστες προσιτες από το πρωί χωρίς πάγους και πετρες, όλα τα λιφτ ανοικτά (και η Σαχάρα και ο Οδυσσέας), πλήθος επιλογών μέσα κι έξω για να γεμίσει η μέρα σου. 

Ήταν κάτι τύποι στο σαλέ της Φτερόλακας και συζήταγαν αν χτες ήταν η καλύτερη μέρα της χρονιάς ή η καλύτερη μέρα της δεκαετίας! 

Δεν ήταν ότι δεν έχω δει στο Παρνασσό πολύ καλύτερο χιόνι, ή καλύτερο καιρό, ή λιγότερο κόσμο. Ήταν ότι η χτεσινή μέρα τα είχε όλα. 

Και κάτι τελευταίο. Συγκρίνοντας τη χτεσινή μου μέρα στον Παρνασσό με τη πρόσφατη επίσκεψη μου στα Καλάβρυτα (ουρές 2+ ωρών για μια κατάβαση, κίνδυνος ζωής στη Στύγα, κλπ), νομίζω ότι έχει παραπάει φέτος όλο αυτό το hype με τα Καλάβρυτα. Καθ' υπερβολή θα έλεγα ότι είναι σα να συγκρίνεις το Λυκαβηττό με τις Άλπεις. Από κάθε άποψη. Μεγέθους, επιλογών, ποιότητας επισκεπτών, κλπ κλπ. 

Πάντα τέτοια. 

ΟΚ όλα, αλλά ουρές 2+ ωρών για μια κατάβαση στα Καλάβρυτα, δεν έχουν υπάρξει φέτος. Ούτε καν 30 λεπτά. Νομίζω ότι στην ημέρα που αναφέρεσαι ήμουν και εγώ Καλάβρυτα. 

Χθες Κυριακή 23/2 ήμουν Παρνασσό. Η πρόβλεψη καιρού για την ημερα έδινε συννεφιες, κρύο και δυνατό windchill (-13). Στην πρώτη ανάβαση και με το που φτάσαμε κορυφή, η κατάσταση δεν ήταν πολύ ευχάριστη (συννεφιά, αέρας κ μια χαλαρή ομίχλη στα ψηλά), σύντομα όμως αλλαξε. 

Στη συνέχεια η ορατότητα εξαιρετική (συννεφιά αλλά έφυγε η ομίχλη) η αίσθηση κρύου υποχώρησε σε σχέση με το πρωί και το χιόνι στις πίστες των κελαριων σε πολύ καλή κατάσταση. Αναμονές σύντομες για Κυριακή στον Παρνασσό χωρίς Ηρακλη, μιας και δεν είχε πολύ κόσμο. Η Αφροδίτη στο κάτω μέρος υποφέρει από πετρες. Μια φορά που κατέβηκα χρειάστηκε να βγάλω τα σκι. Λόγω παρέας δεν πέρασα στην Φτερόλακκα. 

Εις το ειπανειδειν. 

• Like 2
  • Love 1

Μετά από ολιγοήμερο τουρ σε χιονοδρομικά βορείου Ελλάδας (Ελατοχώρι, 3-5 Πηγάδια, Βασιλίτσα) συνάντησα πολλούς φίλους και γνώρισα νέο κόσμο που έχει εμπειρία από Παρνασσό.

Το συνολικό κλίμα από "χιονοδρόμους" είναι εξαιρετικά βαρύ για τον Παρνασσό. Κοινή διαπίστωση η καταιγιστική αλλοίωση του χαρακτήρα του ΧΚΠ εις βάρος της χιονοδρομίας και προς όφελος αρπαχτών μέσω πάρτυ και άλλου τύπου τουρισμού, που αφορά και τη γύρω περιοχή. Κοινή θέση ήταν ότι δεν θα ενοχλούσαν κανέναν από μόνα τους τα πάρτυ και οι επισκέπτες (δεν είναι "ιδεοληπτικό" μπιφ), αν δινόταν έμφαση στο χιονοδρομικό προϊόν.

Παλιά έβρισκες κατά βάση ντόπιους στα χιονοδρομικά της "περιφέρειας", τώρα βρίσκεις πολυάριθμους Παρνασσικούς μετανάστες.

Δυστυχώς όλα αυτά δεν είναι εύκολα εμφανή σε μη έμπειρους χιονοδρόμους (δεν μπορείς να απαιτείς από έναν αρχάριο να καταλάβει θέματα λειτουργίας των λιφτ, στρωσίματος πιστών, ασφάλειας, γενικότερης εύρυθμης λειτουργίας και αξιοπιστίας, επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό κτλ), οπότε η πλειοψηφία του κοινού δεν θα διαμαρτυρηθεί άμεσα. Αυτό ακριβώς (σε συνδυασμό με την "επιτυχία" που δείχνουν οι εικόνες "του αδιαχώρητου στο χιονοδρομικό κέντρο" από επισκέπτες) αξιοποιείται ευκαιριακά για τη μη διόρθωση των προβλημάτων, τα οποία όχι μόνο χρονίζουν, αλλά και επιδεινώνονται.

• Like 3

Landesskilehrer, Wiener Skilehrerverband, Österreich
(Ski Instructor International Level 3)

Παρνασσικοί μετανάστες είμαστε δεκάδες χιλιάδες, στις Άλπεις, στη Βουλγαρία ή απλά σπίτια μας. Έχω βαρεθεί να ακούω τη φράση "κάνω σκι, θέλω να πάω για σκι, σιγά μη πάω Παρνασσό".

Και φυσικά παντού ακούς τον χιονοδρόμο να έχει λάθος πληροφορίες του τύπου "ο Ηρακλής είναι κλειστός γιατί (κάτι τελείως λάθος)", "το χιονοδρομικό είναι του (καμία σχέση)". Δεδομένη πια και η πλήρης παραπληροφόρησης με τη γνωστά ψέματα που γράφει το χιονοδρομικό, όλα τα λιφτ θα λειτουργούν κάθε ημέρα   Παράλληλα είναι και δημόσια καταγεγραμμένη η ομερτά ντόπιων, ΕΤΑΔ, προμηθευτών, σαλέ, snowreport όπου κάθε κρίσιμη πληροφορία (Ηρακλής κλειστός, Αίολος κλειστός, βλάβες combi) τη μαθαίνει τελευταίος ο χιονοδρόμος. 

Εδώ πρώην Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι του Συλλόγου μας είναι υπεύθυνοι επικοινωνίας του χιονοδρομικού και μέλη της ομάδας εργασίας ορεινού τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού και συντηρούν το ψέμα και την παραπληροφόρηση.

Ακόμα και το capital στο άρθρο του 01/2025 (που φυσικά ανέβηκε στο snowreport) είναι  περιγράφει μόνο την πλευρά που θα θέλανε από τα ΕΤΑΔ και το Υπουργείο να μαθευτεί. 

Μπορείτε να διαβάσετε την δήλωση της Υπουργού Τουρισμού (01/2025), τις ανακοινώσεις των ΕΤΑΔ(12/2023), τις υφιστάμενες και παλαιότερες ανακοινώσεις προγράμματος, τον πρόχειρο διαγωνισμό των ΕΤΑΔ (06/2024) και τις δηλώσεις του υπεύθυνου επικοινωνίας (12/2024) να δείτε ένα ωραίο μίγμα πληροφοριών που δεν βγάζουν κανένα νόημα.

Τυχαία ερωτήματα

Παραγγέλθηκε ο νέος Ηρακλής?

Τι κάνουν στον Παρνασσό ρατράκ στις κορφές των παλιών συρόμενων, αναμμένα όλη μέρα, με χειριστή που έχει καλώδιο ενωμένο με το λιφτ?

Έχει κατατεθεί η πρόταση για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση με επέκταση (ανακοίνωση ΕΤΑΔ 12/2023) σε κάποια αρμόδια υπηρεσία?

Επιτρέπει επίσημα πάλι το χιονοδρομικό να βάζουν διαφημιστικά χαρτάκια στους υαλοκαθαριστήρες των οχημάτων στα πάρκινγκ?Είχε απαγορευτεί ρητά στο παρελθόν.

Άντε και ήρθε ο τρελός να χάσει 100.000.000 ευρώ να πάρει το χιονοδρομικό. Σε ποιον Δήμο ανήκει κάθε σημείο?

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

2 hours ago, ΜΙΚ said:

Παραγγέλθηκε ο νέος Ηρακλής?

Τι κάνουν στον Παρνασσό ρατράκ στις κορφές των παλιών συρόμενων, αναμμένα όλη μέρα, με χειριστή που έχει καλώδιο ενωμένο με το λιφτ?

Έχει κατατεθεί η πρόταση για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση με επέκταση (ανακοίνωση ΕΤΑΔ 12/2023) σε κάποια αρμόδια υπηρεσία?

Επιτρέπει επίσημα πάλι το χιονοδρομικό να βάζουν διαφημιστικά χαρτάκια στους υαλοκαθαριστήρες των οχημάτων στα πάρκινγκ?Είχε απαγορευτεί ρητά στο παρελθόν.

Άντε και ήρθε ο τρελός να χάσει 100.000.000 ευρώ να πάρει το χιονοδρομικό. Σε ποιον Δήμο ανήκει κάθε σημείο?

Να σου απαντήσω μερικά:

α) Όχι. Βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, δεν έχουν ολοκληρωθεί τα στάδια που θα επέτρεπαν στην ΕΤΑΔ να ζητήσει προσφορές. Μ@λ@κι@ σίγουρα, αλλά δεν είναι δικά τους τα λεφτά.

β) Δεν έχουν πιστερ, ο χειριστής επιβλέπει κι αν χρειαστεί φωνάζουν κάποιον. Μη σου τύχει.

γ) Κάνεις πλάκα;

δ) ΔΞ/ΔΑ

ε) Τα όρια είναι απολύτως γνωστά, μπορείς να τα δεις και στο google earth pro. Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο / η δήμαρχος σε 5 χρόνια. Για την ιστορία, 1) είχε υπάρξει μια πρόταση να γίνει 1 δήμος από Δαύλεια, Αράχωβα, Δελφούς, Χρυσό, Γραβιά, Πολύδροσο, Αμφίκλεια. Οι τοπικοί βουλευτές και πολιτευτές ανέβηκαν στα κάγκελα. 2) κανένας από τους 3 δήμους δεν θεωρείται ορεινός κι άρα δεν απολαμβάνουν τα σχετικά οφελήματα.

Edited by aab

On 2/23/2025 at 5:10 PM, gordonas said:

ΟΚ όλα, αλλά ουρές 2+ ωρών για μια κατάβαση στα Καλάβρυτα, δεν έχουν υπάρξει φέτος. Ούτε καν 30 λεπτά. Νομίζω ότι στην ημέρα που αναφέρεσαι ήμουν και εγώ Καλάβρυτα. 

Αυτό που έζησα εγώ στα Καλάβρυτα ήταν μια ώρα στα εισιτήρια, ουρά στη καμπίνα και ουρά σχεδόν μιας ώρα στη Στύγα.

Ξεκίνησε η περιπέτεια στις 9  και η πρώτη (και τελευταία) κατάβαση ήταν στις 11+.

Κατά τη γνώμη μου η σύγκριση με τον Σαββατιάτικο Παρνασσό ήταν συντριπτική. 

Edited by pka

2 hours ago, aab said:

Να σου απαντήσω μερικά:

α) Όχι. Βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, δεν έχουν ολοκληρωθεί τα στάδια που θα επέτρεπαν στην ΕΤΑΔ να ζητήσει προσφορές. Μ@λ@κι@ σίγουρα, αλλά δεν είναι δικά τους τα λεφτά.

β) Δεν έχουν πιστερ, ο χειριστής επιβλέπει κι αν χρειαστεί φωνάζουν κάποιον. Μη σου τύχει.

γ) Κάνεις πλάκα;

δ) ΔΞ/ΔΑ

ε) Τα όρια είναι απολύτως γνωστά, μπορείς να τα δεις και στο google earth pro. Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο / η δήμαρχος σε 5 χρόνια. Για την ιστορία, 1) είχε υπάρξει μια πρόταση να γίνει 1 δήμος από Δαύλεια, Αράχωβα, Δελφούς, Χρυσό, Γραβιά, Πολύδροσο, Αμφίκλεια. Οι τοπικοί βουλευτές και πολιτευτές ανέβηκαν στα κάγκελα. 2) κανένας από τους 3 δήμους δεν θεωρείται ορεινός κι άρα δεν απολαμβάνουν τα σχετικά οφελήματα.

Δηλαδή εξαφανίστηκαν τα 10.000.000? Ή θα γίνουν κάτι άλλο?

Λάθος. Αν μπορείς επιβεβαίωσέ το. Δεν κοιτάζαν καν την πίστα, το τερματικό του λιφτ κοίταζαν όταν δεν έπαιζαν στο κινητό.

γ) Κάνεις πλάκα;

Εγώ αυτό θα έκανα πρώτο. Τζάμπα είναι.

δ) ΔΞ/ΔΑ

Καλά ρε το πιο σημαντικό δεν ξέρεις? Δε πα να μπιπ το σκι μας, άμα καταστρέφουμε το βουνό με σκουπίδια καλύτερα να κλείσει.

ΛΑΘΟΣ. Μόνο γραπτά σε κυρωμένο χάρτη του Ελληνικού κράτους για τον οποίο δεν υπάρχει δικαστική προσφυγή ισχύει κάτι τέτοιο. Και σε κάθε σημείο πρέπει να μπορείς να φτάσεις. Με άλλον Δήμο θα μιλάω για να φτάσω στην κορφή του Περικλή από την 6?

Edited by ΜΙΚ

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

5 minutes ago, ΜΙΚ said:

Δηλαδή εξαφανίστηκαν τα 10.000.000? Ή θα γίνουν κάτι άλλο?

Λάθος. Αν μπορείς επιβεβαίωσέ το. Δεν κοιτάζαν καν την πίστα, το τερματικό του λιφτ κοίταζαν όταν δεν έπαιζαν στο κινητό.

γ) Κάνεις πλάκα;

Εγώ αυτό θα έκανα πρώτο. Τζάμπα είναι.

δ) ΔΞ/ΔΑ

Καλά ρε το πιο σημαντικό δεν ξέρεις? Δε πα να μπιπ το σκι μας, άμα καταστρέφουμε το βουνό με σκουπίδια καλύτερα να κλείσει.

ΛΑΘΟΣ. Μόνο γραπτά σε κυρωμένο χάρτη του Ελληνικού κράτους για τον οποίο δεν υπάρχει δικαστική προσφυγή ισχύει κάτι τέτοιο. Και σε κάθε σημείο πρέπει να μπορείς να φτάσεις. Με άλλον Δήμο θα μιλάω για να φτάσω στην κορφή του Περικλή από την 6?

α) Όχι δεν εξαφανίστηκαν τα 10.000.000. Απλά υπάρχει μια σειρά ενεργειών που πρέπει να κάνει το Υπουργείο Τουρισμού (λογικά τελειώνουν μέχρι το ΣΚ), και μετά η ΕΤΑΔ μπορεί να προχωρήσει. Νομίζω πάντως ότι ο εθνικός προμηθευτής είναι κουμπάρος με τον Υπουργό ΠΡΟΠΟ - ότι κι αν σημαίνει αυτό.

β) Καρατσεκαρισμένο. Η λέξη είναι "επιβλέπουν". Το καλώδιο είναι για να ζεσταίνονται, κλπ - πολύ πιο φθηνό / οικολογικό από το να έχουν τον κινητήρα στο ρελαντί.

γ) Εσύ! Μην μπερδεύεις τι θα έκανε ένας εχέφρων άνθρωπος, με τα ΧΚ μας. Γνώμη μου είναι ότι επειδή δεν θέλουν να στεναχωρήσουν / εκνευρίσουν κάποιον, αποφεύγουν να πάρουν αποφάσεις.

δ) Τυπικά, ο 2946/2001 δεν βάζει κάποιον περιορισμό στην τοποθέτηση φυλλαδίων. Όμως, το parking είναι ιδιωτικός χώρος άρα το ΧΚΠ δικαιούται να βάζει περιορισμούς.

ε) Και όμως δεν κάνω λάθος. Το ΦΕΚ Καλικράτη όρισε τα όρια των δήμων και υπάρχουν αρχεία με τα σχετικά δεδομένα. Έχει παρέλθει ο χρόνος προσφυγής κατά του Καλικράτη άρα μεταβολές των ορίων επιτρέπονται για λόγους γεωλογικούς, αν υπάρχει κάποιος οικισμός που δεν τον ήξεραν το 2010 (!), ή (όπως το ζητάει η Αράχωβα) αναδιάταξη ορίων δήμων λόγω διάσπασης υφιστάμενων.

On 2/24/2025 at 4:36 PM, PhaethonF1 said:

Το συνολικό κλίμα από "χιονοδρόμους" είναι εξαιρετικά βαρύ για τον Παρνασσό. Κοινή διαπίστωση η καταιγιστική αλλοίωση του χαρακτήρα του ΧΚΠ εις βάρος της χιονοδρομίας και προς όφελος αρπαχτών μέσω πάρτυ και άλλου τύπου τουρισμού, που αφορά και τη γύρω περιοχή. Κοινή θέση ήταν ότι δεν θα ενοχλούσαν κανέναν από μόνα τους τα πάρτυ και οι επισκέπτες (δεν είναι "ιδεοληπτικό" μπιφ), αν δινόταν έμφαση στο χιονοδρομικό προϊόν.

Σοβαρά τώρα, υπάρχει πρόβλημα με το ΧΚΠ και δεν υπάρχει πρόβλημα με το σαλέ στα Καλάβρυτα που έχει συνέχεια κάποια εκδήλωση. Πχ:

https://www.protagon.gr/epikairotita/se-rythmous-house-to-xionodromiko-kentro-kalavrytwn-o-opap-diorganwse-to-apolyto-apres-ski-party-44343098804

4 hours ago, pka said:

Αυτό που έζησα εγώ στα Καλάβρυτα ήταν μια ώρα στα εισιτήρια, ουρά στη καμπίνα και ουρά σχεδόν μιας ώρα στη Στύγα.

Ξεκίνησε η περιπέτεια στις 9  και η πρώτη (και τελευταία) κατάβαση ήταν στις 11+.

Κατά τη γνώμη μου η σύγκριση με τον Σαββατιάτικο Παρνασσό ήταν συντριπτική. 

Ισχύει για γορτές Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς και όλο τον Ιανουάριο όταν είναι νορμάλ η σεζόν όπως φέτος. 

Όλο τον Φεβρουάριο μέχρι τώρα είμασταν λίγοι και απο εδώ και πέρα ελάχιστοι. Αναμονή ταμείο 0-2 λεπτά, σε όλα τα λιφτ 0-2 λεπτά. Τα ΣΚ αυτά. Πλήρης λειτουργία, χωρίς ψέματα και πονηριές, πιστές στρωμένες πάντα και όλες 9-16 κάθε μέρα. Πιστερ παντού. 

Edited by sbird
  • Like 1
  • Love 1

c-fit-w-2032-q-auto-eco8A811000001_RUSTLER-9.thumb.png.9255e2d942715bd236de9137259dd7e2.png

You can't buy happiness - but you can buy a lift pass!

1 hour ago, aab said:

α) Όχι δεν εξαφανίστηκαν τα 10.000.000. Απλά υπάρχει μια σειρά ενεργειών που πρέπει να κάνει το Υπουργείο Τουρισμού (λογικά τελειώνουν μέχρι το ΣΚ), και μετά η ΕΤΑΔ μπορεί να προχωρήσει. Νομίζω πάντως ότι ο εθνικός προμηθευτής είναι κουμπάρος με τον Υπουργό ΠΡΟΠΟ - ότι κι αν σημαίνει αυτό.

β) Καρατσεκαρισμένο. Η λέξη είναι "επιβλέπουν". Το καλώδιο είναι για να ζεσταίνονται, κλπ - πολύ πιο φθηνό / οικολογικό από το να έχουν τον κινητήρα στο ρελαντί.

γ) Εσύ! Μην μπερδεύεις τι θα έκανε ένας εχέφρων άνθρωπος, με τα ΧΚ μας. Γνώμη μου είναι ότι επειδή δεν θέλουν να στεναχωρήσουν / εκνευρίσουν κάποιον, αποφεύγουν να πάρουν αποφάσεις.

δ) Τυπικά, ο 2946/2001 δεν βάζει κάποιον περιορισμό στην τοποθέτηση φυλλαδίων. Όμως, το parking είναι ιδιωτικός χώρος άρα το ΧΚΠ δικαιούται να βάζει περιορισμούς.

ε) Και όμως δεν κάνω λάθος. Το ΦΕΚ Καλικράτη όρισε τα όρια των δήμων και υπάρχουν αρχεία με τα σχετικά δεδομένα. Έχει παρέλθει ο χρόνος προσφυγής κατά του Καλικράτη άρα μεταβολές των ορίων επιτρέπονται για λόγους γεωλογικούς, αν υπάρχει κάποιος οικισμός που δεν τον ήξεραν το 2010 (!), ή (όπως το ζητάει η Αράχωβα) αναδιάταξη ορίων δήμων λόγω διάσπασης υφιστάμενων.

Συγνώμη αλλά δεν θα μπω στην διαδικασία σύγκριση κατσαπλιαδισμών που κάνουν τα "χιονοδρομικά" της Ελλάδας. Να συγκρίνουμε σωστές κινήσεις από άλλα χιονοδρομικά το συζητάμε. Να συγκρίνουμε παρανομίες, φορεία και αντιπεριβαλλοντικές κινήσεις δεν μπορώ. Μόνο να τις επικρίνουμε. Ναι τα Καλάβρυτα παλεύουν κάθε μέρα να ανοίξουν λιφτ. Επικίνδυνα...πολύ επικίνδυνα...

Βαριές κουβέντες. Δεν τις ενστερνίζομαι. Δηλαδή η Κεφαλογιάννη που έχει συμβούλους τα πρώην Προεδρεία του snowclub μας είπε ψέματα στην δήλωση της αυτοψίας?

β) Καρατσεκαρισμένο. Η λέξη είναι "επιβλέπουν". Το καλώδιο είναι για να ζεσταίνονται, κλπ - πολύ πιο φθηνό / οικολογικό από το να έχουν τον κινητήρα στο ρελαντί.Δεν έχουν πιστερ, ο χειριστής επιβλέπει κι αν χρειαστεί φωνάζουν κάποιον. Μη σου τύχει.

Όλα τα έχουν δει τα μάτια μου μα τούτο μου φέρνει τρόμο. Βαριές κουβέντες, δεν τις ενστερνίζομαι.  Καρατσεκαρισμένο ότι δούλευαν 32 φορές που πέρασα στο ρελαντί. Δεν έχει πιστέρ ο Παρνασσός? Απαπαπα δεν συμφωνώ. Έχει πιστέρ, έχω δει με τα μάτια μου 4.

Μα αφού έγραψαν ότι "Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του Χιονοδρομικού, η ΕΤΑΔ, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, εξετάζει την επέκταση του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού και ετοιμάζει την επόμενη μέρα του Κέντρου.". Tα ΕΤΑΔ το έγραψαν. Ψέματα είπαν? Το να στείλεις μια αίτηση στον ΟΦΥΠΕΚΑ ποιον θα εκνευρίσει/στεναχωρήσει? Η γνώμη σου είναι μη αποδεκτή χωρίς στοιχεία. πχ αν έγραφες ένα τυχαίο όνομα Λασκαρίδης θα το άκουγα

Έχουμε τρελαθεί τελείως? Ο κανονισμός καθαριότητας και των τριων Δήμων είναι σαφέστατος. Τα πάρκινγκ σου πρέπει να φροντίσεις να έχουν κανόνες. Και ο κανονισμός του χιονοδρομικού γράφει: https://parnassos-ski.gr/genikes-plirofories/chionodromiko-kentro-parnassoy/oroi-amp-asfaleia/

11. Απαγορεύεται η διενέργεια εμπορικών συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων προωθητικών ενεργειών άνευ ανταλλάγματος, χωρίς την έγγραφη σύμφωνη γνώμη της ΕΤΑ∆ ΑΕ 

Κι όμως ούτε εγώ κάνω λάθος. Μπορείς να επικοινωνήσεις με έναν δικηγόρο να σου πει: Σήμερα, το Ελληνικό κράτος μπορεί να σου υπογράψει σε ένα χαρτί την παραχώρηση του χιονοδρομικού? Επειδή το χαρτί πρέπει να επικυρωθεί από 3 Δήμους...

Edited by ΜΙΚ

Ευθεία μη φοβάσαι βρε