Jump to content
Sign in to follow this  
pka

Σχολή ορειβατικού σκι στο 2024 ΕΠΟΣ Φυλής

Recommended Posts

Το αντιγράφω από το site του ΕΠΟΣ Φυλής μόνο και μόνο γιατί αρχηγός είναι ο Μηλιάς. Για όποιον ενδιαφέρεται αξίζει πραγματικά το κόπο. 

ΣΧΟΛΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΚΙ (ΑΡΧΑΡΙΩΝ) χειμώνας/άνοιξη του 2024

 

Το ορειβατικό σκι είναι ένα σπορ που απευθύνεται σε ορειβάτες αλλά και σε χιονοδρόμους. Στους χιονοδρόμους, η γνώση τεχνικών ορειβατικού σκι θα δώσει τη ασφαλή δυνατότητα και τις τεχνικές για να κινηθούν και εκτός πιστών ενός οργανωμένου χιονοδρομικού κέντρου, ενώ στους ορειβάτες θα δώσει τη δυνατότητα να απολαύσουν και να προσεγγίσουν με ασφάλεια και ταχύτητα ορεινούς όγκους.1 6248e

Σκοπός της σχολής ορειβατικού σκι αρχαρίων είναι να  αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοι τις απαραίτητες γνώσεις για την απαιτούμενη αυτονομία και τις τεχνικές ώστε μελλοντικά να εξελίξουν το άθλημα σε χιονισμένα πεδία. Έμφαση θα δοθεί στη τεχνική στο σκι σε μικρές αλλά και μεγάλες κλίσεις, σε λούκια, στον πάγο και στα απάτητα χιόνια διαφόρων ποιοτήτων που συχνά συναντάμε στα ελληνικά βουνά.

Προϋποθέσεις: Οι υποψήφιοι εκπαιδευόμενοι, πρέπει να είναι ικανοί να κατέβουν άνετα μία κόκκινη πίστα με ελεγχόμενες στροφές σε χιονοδρομικό κέντρο με πέδιλα κατάβασης (ή με ορειβατικά σκι).

Η σχολή πραγματοποιείται σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΟΟΑ για τις σχολές ορειβατικού σκι. Απευθύνεται σε άτομα: α) γνώστες σκι κατάβασης, β) που έχουν καλή φυσική κατάσταση και γ) είναι μέλη του Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής ή άλλου συλλόγου μέλους της Ε.Ο.Ο.Α. Η σχολή παρέχει πτυχίο επιτυχούς παρακολούθησης από την ΕΟΟΑ.

Έμφαση θα δοθεί στη τεχνική στο σκι σε μικρές αλλά και μεγάλες κλίσεις, σε λούκια, στον πάγο και στα απάτητα χιόνια διαφόρων ποιοτήτων που συχνά συναντούμε στα ελληνικά βουνά.

Τα βουνά στα οποία θα πραγματοποιηθεί η σχολή είναι καταρχήν ο Παρνασσός και τα Βαρδούσια και ανάλογα με τις συνθήκες το Βελούχι, η Καλιακούδα και η Γκιώνα, χωρίς να αποκλείονται αλλαγές στον αρχικό προγραμματισμό, για λόγους που αφορούν αφενός μεν στις ικανότητες και ανάγκες των μαθητών, αφετέρου στη χιονοκάλυψη και τον καιρό.

Παρεχόμενος εξοπλισμός: Ο Σύλλογος παρέχει για όσο διάστημα διαρκεί η σχολή σε κάθε εκπαιδευόμενο, κράνος, κραμπόν, πιολέ, μπωντριέ, καραμπίνερς, ιμάντες και σχοινιά.

Ατομικός Εξοπλισμός:           Προκειμένου να ακολουθήσουν τη σχολή, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διαθέτουν τα παρακάτω:

-           Ορειβατικά σκι,  μπότες και φώκιες

-           Συσκευές ανεύρεσης θαμμένου σε χιονοστιβάδα (ARVA) και τηλεσκοπικά ραβδιά (για όσους δεν έχουν, υπάρχουν εταιρίες που νοικιάζουν ARVA και ραβδιά)

-           Φτυάρι

-           Ορειβατικό σακίδιο

-           Κατάλληλα ρούχα και στοιχειώδη χιονοδρομικό εξοπλισμό (θερμο-εσώρουχα, παντελόνι και μπουφάν διαπνέοντα, γάντια, γυαλιά ηλίου και γυαλιά μάσκα.

-           Κάρτα λιφτ, για τις ημέρες που θα χρησιμοποιηθούν χιονοδρομικοί αναβατήρες. Εδώ να τονισθεί ότι συνήθως, οι συμμετέχοντες σε σχολές ορειβατικού σκι χρειάζονται βελτίωση της τεχνικής τους  για το σκι εκτός πίστας αλλά και στην πίστα, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με τη χρήση αναβατήρων.

Εκπαιδευτής και υπεύθυνος σχολής: Τζώρτζης Μηλιάς (Οδηγός βουνού της ΕΟΟΑ, μέλος του ΣΕΟΒ)

Ακόμη, στη σχολή, εφόσον χρειασθεί θα συμμετέχουν ως εκπαιδευτές και οι :

 • Νίκος Κωστόπουλος, βοηθός εκπαιδευτής ορειβατικού σκι
 • Δημήτρης Μπουραζάνης, οδηγός βουνού

Πρόγραμμα σχολής

Εξετάσεις εισαγωγής: 14/1 (Κυριακή) Παρνασσός (μία ημέρα)

Κυριακή 13/1, θα κάνουν σκι με τον Τζώρτζη Μηλιά χρησιμοποιώντας τους αναβατήρες της Φτερόλακας (Νο 14, Νο 6  και Σαχάρα) προκειμένου να διαπιστωθεί η ικανότητά τους αυτή και στη συνέχεια θα έχουν την ευκαιρία να λύσουν απορίες που ενδεχομένως έχουν σε σχέση με γενικά θέματα που αφορούν το ορειβατικό σκι, τον εξοπλισμό αλλά και να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας της σχολής. Την ημέρα αυτή, θα δοθούν και εξατομικευμένες οδηγίες για συγκεκριμένη προπόνηση του καθενός, στο χρονικό διάστημα που ακολουθεί, μέχρι την επόμενη εκδήλωση της σχολής. Την ημέρα αυτή, οι μαθητές  μπορούνε αν το προτιμάνε, να χρησιμοποιήσουν κανονικά σκι και μπότες κατάβασης και όχι απαραίτητα τον ειδικό εξοπλισμό που απαιτείται για την συνέχεια της σχολής.

1η εκδήλωση:             16-18/3  (Σάββατο, Κυριακή, Καθαρά Δευτέρα)

Παρνασσός (τρεις  ημέρες εκπαίδευσης).

Μαθήματα τεχνικής σε πίστα και εκτός πίστας με χρήση αναβατήρων. Άσκηση ανεύρεσης συντρόφου θαμμένου σε χιονοστιβάδα. τεχνικές ανάβασης με φώκιες, προφίλ χιονιού, σκάψιμο χιονότρυπας.

2η εκδήλωση: 22-25/3  (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα 25ης/3)

Παρνασσός και Γκιώνα ή/και Βαρδούσια (τέσσερις ημέρες εκπαίδευσης)

 

Στον Παρνασσό, ανάβαση  με τις φώκιες και  κατάβαση από απότομα λούκια. Κορφή Λιάκουρα. Τεχνική σε πάγο, κατασκευή ρελέ και ραπέλ με σκι στα πόδια. Μαθήματα προσανατολισμού. Στοιχειώδη μαθήματα ορειβασίας (χρήση κραμπόν και πιολέ).

Στη Γκιώνα, ανάβαση στην κορφή Πλατυβούνα με χρήση όλων των τεχνικών, ορειβατικών και χιονοδρομικών, που έχουν ήδη διδαχθεί. Κατάβαση σε ότι χιόνια συναντήσουμε, πάγο, μαλακό χιόνι με κρούστα, βαριά πούδρα ή εύκολο ανοιξιάτικο χιόνι (σούπα). Συνήθως σε τέτοιες εξορμήσεις συναντάμε περισσότερους από έναν τύπους χιονιού, οπότε και γίνονται τα αντίστοιχα μαθήματα τεχνικής (Ανάλογα με τις συνθήκες, η συγκεκριμένη ανάβαση στη Γκιώνα ίσως αντικατασταθεί από ανάβαση στον Τσάρκο και κατάβαση από τη χαράδρα της Βελίτσας στον Παρνασσό ή από ανάβαση στα Βαρδούσια.

3η εκδήλωση  :           5-7/4  (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή) Βελούχι, Καλιακούδα (τρεις ημέρες εκπαίδευσης)

 

Με διανυκτέρευση στο καταφύγιο από την Πέμπτη το βράδυ, θα γίνουν αναβάσεις στις γύρω κορυφές αλλά και στη  κορφή του Βελουχιού (2,455) με χρήση φώκιας αλλά και κλασσικών ορειβατικών τεχνικών (κραμπόν, πιολέ). Το Σάββατο κατάβαση προς την Αγία Τριάδα, εξετάσεις σε τεχνικές σκι σε απάτητα και/ή ανοιξιάτικα χιόνια, εξετάσεις σε ανεύρεση θαμμένου σε χιονοστιβάδα, εξετάσεις σε ορειβατικές τεχνικές. Την Κυριακή η ομάδα θα ανέβει σε κορυφή της Καλιακούδας από όπου θα κατέβει μέσα από όμορφα λούκια.

Γραπτές εξετάσεις:     Τετάρτη 10/4 :  Κλείσιμο σχολής στα γραφεία του ΕΠΟΣ Φυλής, με γραπτές εξετάσεις.

Απαραίτητες ικανότητες : Οι συμμετέχοντες στη σχολή ορειβατικού σκι, πρέπει καταρχήν να γνωρίζουν αρκετά καλό σκι πίστας, να μπορούν δηλαδή να κατεβαίνουν σχετικά άνετα μία κόκκινη πίστα (όπως για παράδειγμα είναι η Νο 6 του Παρνασσού), ελέγχοντας απόλυτα την ταχύτητά τους. Ορειβατικές δεξιότητες, κατασκευή ρελέ, χρήση κραμπόν και πιολέ κ.α. θα διδαχθούν πλήρως κατά τη διάρκεια της σχολής.

Τέλος, απαραίτητη είναι η καλή υγεία και η στοιχειωδώς καλή φυσική κατάσταση που

είναι η αντίστοιχη που απαιτείται στις σχολές ορειβασίας.

Κόστος σχολής: 450 ευρώ

Στο κόστος περιλαμβάνονται τα ασφάλιστρα ζωής έναντι ατυχήματος και το τέλος εκπαίδευσης στην ΕΟΟΑ  (5€).

Προκαταβάλλεται το ποσό των 170€ με την κατάθεση των δικαιολογητικών.

Το υπόλοιπο ποσό εξοφλείται μέχρι το δεύτερο μάθημα. Τα χρήματα καταβάλλονται στον τραπεζικό λογαριασμό του Ε.Π.Ο.Σ.Φυλής στη

EUROBAΝK, ΙΒΑΝ  GR2402604490000140200232769.

Μετά την εξόφληση εκδίδεται απόδειξη

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

 • Posts

  • ΟΚ, μια χαρά. Φαντάζομαι για την ετήσια οικογενειακή θα θέλουν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης κτλ. Πάντως με κάτι πρόχειρους υπολογισμούς που έκανα, ακόμα και με την έκπτωση η ετήσια οικογενειακή δεν αξίζει το ρίσκο. Για την κανονική τιμή ούτε καν.  Πόσες οικογένειες υπάρχουν που κάνουν και οι 4 σκι και θα πάνε σίγουρα 6-7 φορές μόνο στα Καλάβρυτα; Με την κανονική αξία (800€), πρέπει να πας πάνω από 9 φορές για να έχεις κέρδος.  Κάτι δεν πιάνω στην εμπορική πολιτική τους. Πιθανότατα δεν τους ενδιαφέρει το εκπτωτικό κομμάτι και προτιμούν να πουλήσουν στις κανονικές τιμές.  
  • Μόνο τη πρώτη φορά 4 ευρώ, τη κρατάς και τη ξαναχρησιμοπιείς την ίδια όταν ξαναπάς για όλη τη σεζόν. Αν τη χάσεις, βγάζεις νέα στο ταμείο οπότε άλλα 4.  
  • Τώρα το είδα. Τα 4€ που αφορούν  το κόστος της κάρτας, είναι για την έκδοσή της; Τα 4€ αφορούν την σαιζόν; 
  • Στο ξαφνικά  οργανώθηκε  συνάντηση  για κουβεντα  και μπυρα  για την εδω παρεα  Οποτε  αυριο απογευμα 6 μμ στο γνωστο μας στεκι με την ονομασια  ΕΜΠΟΡΙΚΟ εκει που ημασταν και την αλλη φορα] Οποιος θελει  και μπορει  να ερθει  να τα πουμε ..
 • Upcoming Events

  No upcoming events found
 • Today's Birthdays

  1. d45
   d45
   (38 years old)
  2. pierre7
   pierre7
   (40 years old)
  3. VAGS
   VAGS
   (33 years old)
 • Who is online

  No members to show

 • Forum Statistics

  • Total Topics
   17,211
  • Total Posts
   458,268
 • Member Statistics

  • Total Members
   9,831
  • Most Online
   1,823

  Newest Member
  Optimum Drives
  Joined
×
×
 • Create New...