Jump to content

Recommended Posts

Παιδια καλησπερα

Θα ηθελα να κανω μια ερωτηση ,οπου είναι πολύ σημαντικες για μενα οι απαντησεις που θα μου δωσετε.

Εχω παει αρκετες φορες για σκι στην Ευρωπη,αλλα παντα στη περιοχη των Δολομιτων και στη περιοχη του Σαλζμπουργκ.Οποτε εχω μαθει και κανω σκι σε υψομετρα που φτανουν ως τα 2500 μετρα το πολυ.

Θα ηθελα να παω σε καμια 15ρια μερες σε κατι το διαφορετικο.

Το θεμα μου είναι ότι κοιταω για cervinia,Zermatt ισως st moritz κλπ,αλλα ο προβληματισμος μου είναι τα υψομετρα. Δηλαδη εκει στα 3000 μετρα με 3200 μετρα,υπαρχει πραγματικη διαφορα στις αντοχες,στις ανασες,στο ποσο μπορει να αντεξει ενας ανθρωπος στα 58 του όπως εγω?  ή τελικα να ακουσω φιλο μου που πηγε σε ένα παγετωνα στην Αυστρια φετος και μου ειπε ότι δεν πρεπει να με προβληματιζει,δεν καταλαβε καποια διαφορα λογω υψομετρου?

Σας ευχαριστω.

Αν κοιμηθείς στο επίπεδο της θάλασσας και ανέβεις σφαίρα στα 3000+ είναι αναμενόμενο να νιώσεις κάτι σαν ζαλάδα. Στα 3500 είναι αναμενόμενο να νιώσεις ζαλάδα. Στα 4.000 είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα νιώσεις κάτι παραπάνω από ζαλάδα. Στα 5.000 μην πας απευθείας μόλις ξυπνήσεις στην παραλία, θα πέσεις κάτω αφού πρώτα θα έχεις μια γλυκιά χαρά λαλαλοοοο.

Αν κοιμηθείς στα 1000-1500μ έ, κάνε λίγο προσεκτικά το πρώτο ανέβασμα και τσέκαρε πως νιώθεις πριν την πρώτη κατάβαση. Σίγουρα άλλωστε θα θες να απολαύσεις τη θέα.

Η ανάσα είναι αναμενόμενο να είναι χειρότερη, δώστου χρόνο και άκου το κορμί σου. Λογικά αν έχεις κάνει σκι φέτος στα 2000μ δεν μασάς.

*Τα παραπάνω ισχύουν για υγιείς γενικά ανθρώπους

• Like 2

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

37 minutes ago, ΜΙΚ said:

*Τα παραπάνω ισχύουν για υγιείς γενικά ανθρώπους

προσοχη σε περιπτωσεις μεσογειακης αναιμιας ή θαλασσαιμιας ή δρεπανοκυτταρικης αναιμιας ... τα μεγαλα υψομετρα ειναι απαγορευτικα

• Like 1

3 hours ago, amiklon said:

Παιδια καλησπερα

Θα ηθελα να κανω μια ερωτηση ,οπου είναι πολύ σημαντικες για μενα οι απαντησεις που θα μου δωσετε.

Εχω παει αρκετες φορες για σκι στην Ευρωπη,αλλα παντα στη περιοχη των Δολομιτων και στη περιοχη του Σαλζμπουργκ.Οποτε εχω μαθει και κανω σκι σε υψομετρα που φτανουν ως τα 2500 μετρα το πολυ.

Θα ηθελα να παω σε καμια 15ρια μερες σε κατι το διαφορετικο.

Το θεμα μου είναι ότι κοιταω για cervinia,Zermatt ισως st moritz κλπ,αλλα ο προβληματισμος μου είναι τα υψομετρα. Δηλαδη εκει στα 3000 μετρα με 3200 μετρα,υπαρχει πραγματικη διαφορα στις αντοχες,στις ανασες,στο ποσο μπορει να αντεξει ενας ανθρωπος στα 58 του όπως εγω?  ή τελικα να ακουσω φιλο μου που πηγε σε ένα παγετωνα στην Αυστρια φετος και μου ειπε ότι δεν πρεπει να με προβληματιζει,δεν καταλαβε καποια διαφορα λογω υψομετρου?

Σας ευχαριστω.

αν λαβουμε ως βαση οτι δεν εχεις καποιο καρδιαγγειακο προβλημα, τοτε το πιο πιθανο ειναι να μην καταλαβεις τιποτα. Ναι μεν θα πας στα 3200 αλλα δεν θα πας απο το 0

Θα πας πρωτα στο χωριο στα 1600, ισως κοιμηθεις εκει κλπ κ υπαρχει η σχετικη προσαρμογη.

Αν βεβαια ανεβεις πανω, κ με το που κατεβεις απο το λιφτ αρχισεις το περπατημα για χ ψ λογο ισως σου βγει η γλωσσα απο το λαχανιασμα

αλλιως το πιο πιθανο ειναι να μη καταλαβεις κ τιποτα.

Κ ναι υπαρχει διαφορετικη αντοχη στις αντοχες κλπ, αλλα δεν θα πας να κανεις ορειβατικο. Πας για σκι καταβασης

• Like 1

Snow is on my D.N.A.

2 hours ago, akis1967 said:

προσοχη σε περιπτωσεις μεσογειακης αναιμιας ή θαλασσαιμιας ή δρεπανοκυτταρικης αναιμιας ... τα μεγαλα υψομετρα ειναι απαγορευτικα

Δεν το ηξερα,διαβασα σχετικα,με το στιγμα που εχω καταλαβα οτι καλο ειναι να το αποφυγω.

Edited by amiklon

2 hours ago, amiklon said:

Δεν το ηξερα,διαβασα σχετικα,με το στιγμα που εχω καταλαβα οτι καλο ειναι να το αποφυγω.

μιλα με τον γιατρο σου καλυτερα, δεν ειναι ολοι οι τυποι μεσογειακης αναιμιας ιδιοι (συνηθως χωρες με βουνα πανω απο 3000 εχουν αντιστοιχες ταξιδιωτικες οδηγιες, στην ελλαδα επειδη δεν εχουμε τοσο ψηλα βουνα δυσκολα θα βρεις οδηγιες και ας εχει το 10% του πληθυσμου στιγμα)

• Like 1

13 hours ago, amiklon said:

Το θεμα μου είναι ότι κοιταω για cervinia,Zermatt ισως st moritz κλπ,αλλα ο προβληματισμος μου είναι τα υψομετρα.

Στο Zermatt είναι βέβαιο οτι θα πάθεις ζαλάδα, όχι από το υψόμετρο αλλά από τις τιμές καθώς η εξαήμερη κάρτα κοστίζει από 585-619 ευρώ. (ΜΙΚ μην απαντήσεις.😁). Για φαγητό στο χωριό  ευχαρίστως ναι αλλά όχι. Σε μαγαζί μπουντρούμι το burger κόστιζε 35 ευρώ.Έχει και άλλα όμορφα που δεν υπάρχει λόγος να σου αναλύσω. Ήδη όταν επικοινώνησε ξανά το κατάλυμα (στο οποίο έμεινα αρχές Φλεβάρη μέσα στο Zermatt) με σκοπό να μου πει οτι το δωμάτιό μου είναι κενό και για την επόμενη χρονιά αν το επιθυμούσα, απάντησα με γλαφυρό-καυστικό τρόπο για το θέμα των τιμών.

Στο θέμα σου τώρα να γνωρίζεις οτι το ψηλότερο λιφτ φτάνει στα 3820. Μην φαντάζεσαι όμως οτι θα μείνεις πολύ ώρα εκεί καθώς η κατάβαση γρήγορα σε φέρνει κάτω από τα 3 χιλιόμετρα. Δηλαδή το πέρασμα σου μπορεί να διαρκέσει 20 λεπτά με μισή ώρα στο συγκεκριμένο σημείο. Η κατάβαση με σκι είναι απλή καθώς το μέρος είναι κοκκινο-μπλε (πίστες) και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες τεχνικές δυνατότητες για να κατέβεις.

Γύρισα πρόσφατα με δύο φίλους. Όλοι μεγάλοι σε ηλικία ...κανένας δεν παρατήρησε το παραμικρό από ζαλάδα δυσκολία στην αναπνοή κλπ. Επίσης δεκάδες άλλοι, άλλες, παιδιά κλπ που ανέβαιναν μαζί μας στο σημείο δεν φάνηκε να αντιμετωπίζουν κάτι.

Εν κατακλείδι, θα σου έλεγα οτι όλα είναι απλά αλλά δεν κατέχω το θέμα της αναιμίας.

Φιλική συμβουλή. Επισκέψου τον γιατρό σου, άκου τι θα σου πει αλλά μην μείνεις σ αυτό. Η εμπειρία του στα υψόμετρα φτάνει μέχρι εκεί που τελειώνουν αυτά που γράφουν τα βιβλία του. Εννοώ οτι αυτός μπορεί να σου πει ότι για την περίπτωσή σου το πιο σωστό είναι να καθίσεις αναπαυτικά στον καναπέ σου και να αλλάζεις μαλακά τα κανάλια της τηλεόρασής σου από το τηλεκοντρόλ.

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Το σώμα σου θα σου δείξει. Να περάσεις καλά ότι και αν κάνεις.

• Like 1

Πριν πας οπουδήποτε για σκι πρέπει να κάνεις ένα checkup κάτι που πρέπει να κάνουμε όλοι.Εγώ πριν πάω στις Άλπεις πήγα στον καρδιολόγο κι έκανα μια σειρά από ελέγχους.Όσον αφορά τις ανάσες και την κούραση ναι είναι πιο δύσκολα σε μεγάλα υψόμετρα.Και συνήθως τα χωριά που μένεις είναι κάτω από 1000μ οπότε όταν ανέβεις ψηλά θα έχεις ένα πρόβλημα προσαρμογής.

Συμβουλή μου:Πας το πρωί στο χιονοδρομικό,ανεβαίνεις στο υψηλότερο σημείο που σου επιτρέπει η τηλεκαμπίνα κι έχει σαλέ,παίρνεις έναν ωραίο καφέ,κάθεσε 1 ώρα και ξεκινάς το σκι από το χαμηλότερο σημείο.Μην ανέβεις κατευθείαν στην κορφή και πέσεις με τα μούτρα!Και φυσικά προθέρμανση όπως έχω γράψει και σε άλλο θέμα.

• Like 2

αν k δεν είμαι γιατρός θεωρέ υπερβολή να πας να κανεις εξετάσεις μονο k μονο επειδή θα πας για ski

να πεις ευκαιρία είναι δεν κάνω ένα τσεκάρισμα τότε ok, αλλα μονο επειδή πας για ski δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος εκτος αν πας να πάρεις μέρος σε κάνα διαγωνισμό για ski ανάβασης κλπ κλπ

Προσωπικά πιο δύσκολο το βρίσκω να ανεβείς ντάλα καλοκαίρι από τον πλαταμώνα στον Όλυμπο, παρα να πας στα 3800 στο zermatt να κανεις ski

Επαναλαμβάνω όμως, για κάποιον που δεν έχει τίποτα. Αν έχεις κάτι η υποψία ότι έχεις κάτι τότε μπούρ στον γιατρό

αλλα αφού σου μπήκε στο μυαλό πάνε για να μην το έχει έγνοια k με κάθε σοκ που θα trws από τις τιμές στο Zermat νομίζεις ότι σε πιάνει καρδια

• Like 1

Snow is on my D.N.A.

1 hour ago, Turms said:

αν k δεν είμαι γιατρός θεωρέ υπερβολή να πας να κανεις εξετάσεις μονο k μονο επειδή θα πας για ski

να πεις ευκαιρία είναι δεν κάνω ένα τσεκάρισμα τότε ok, αλλα μονο επειδή πας για ski δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος εκτος αν πας να πάρεις μέρος σε κάνα διαγωνισμό για ski ανάβασης κλπ κλπ

Προσωπικά πιο δύσκολο το βρίσκω να ανεβείς ντάλα καλοκαίρι από τον πλαταμώνα στον Όλυμπο, παρα να πας στα 3800 στο zermatt να κανεις ski

Επαναλαμβάνω όμως, για κάποιον που δεν έχει τίποτα. Αν έχεις κάτι η υποψία ότι έχεις κάτι τότε μπούρ στον γιατρό

αλλα αφού σου μπήκε στο μυαλό πάνε για να μην το έχει έγνοια k με κάθε σοκ που θα trws από τις τιμές στο Zermat νομίζεις ότι σε πιάνει καρδια

μιλησα με τον αιματολογο μου,μιας και λογω μιας σπανιας ιδιοτητας του αιματος μου,με παρακολουθουν απο τα 30 μου χρονια.Οχι κατι το επικινδυνο,αλλα σπανιο (πιο πολυ με φωναζουν κατα καιρους να δωσω αιμα για διαφορες ερευνες που γινονται).Μου ειπε οτι δεν υπαρχει κανενας κινδυνος για μενα λογω υψομετρου,αυτο βεβαια δεν σημαινει οτι θα ανεβεις στα 3500 μετρα και θα αρχισεις τα πους απς,ειπε (χα χα χα).

• Like 1

7 minutes ago, amiklon said:

μιλησα με τον αιματολογο μου,μιας και λογω μιας σπανιας ιδιοτητας του αιματος μου,με παρακολουθουν απο τα 30 μου χρονια.Οχι κατι το επικινδυνο,αλλα σπανιο (πιο πολυ με φωναζουν κατα καιρους να δωσω αιμα για διαφορες ερευνες που γινονται).

Είναι γαλάζιο; 

• Haha 4

Νίφει!

2 hours ago, Turms said:

θεωρέ υπερβολή να πας να κανεις εξετάσεις μονο k μονο επειδή θα πας για ski

Καθόλου υπερβολή.Αν έχεις κάνει εξετάσεις το τελευταίο 6μηνο δε χρειάζεται να πας.Αλλά αν έχει περάσει μεγάλο διάστημα από την τελευταία φορά που έχεις κάνει ένα απλό καρδιογράφημα,μια απλή ακτινογραφία θώρακα,δε θα πάθεις τίποτα να δεις σε τι κατάσταση είναι η υγεία σου.Ιδίως π.χ αν καπνίζεις,αν έχεις παραπανίσια κιλά,αν η διατροφή σου είναι άστα να πάνε...Ξέρεις πόσες "ξαφνικίτιδες" θα είναι προληφθεί αν είχαν γίνει μερικές εξετάσεις;Πολλοί έχουν αυξημένη χοληστερόλη,διαβήτη,τριγλυκερίδια και δεν το ξέρουν επειδή δεν έχουν συμπτώματα.Για να μην αναφερθώ σε καρκίνους σε αρχικό στάδιο που θα είχαν θεραπευθεί αν είχαν γίνει στοιχειώδεις εξετάσεις.Είναι εξετάσεις ρουτίνας,και καλύπτονται από το ταμείο σου.Οι χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με το υψόμετρο και με την απαιτητική άσκηση που κάνει κάποιος με σκι/σανίδα μπορεί να είναι μοιραίοι παράγοντες.

• Like 1

3 hours ago, Χρήστος Λάππας said:

Είναι γαλάζιο; 

ε ναι !!!! εχει και μια φερριτινη 1500 μοναδες μονιμα,που οι αιματολογοι ψαχνουν 20 χρονια να δουνε γιατι αυτη η ρημαδα δεν πεφτει 😂

Edited by amiklon
  • Haha 1

On 3/1/2024 at 7:48 AM, Velissarios said:

Στο θέμα σου τώρα να γνωρίζεις οτι το ψηλότερο λιφτ φτάνει στα 3820. Μην φαντάζεσαι όμως οτι θα μείνεις πολύ ώρα εκεί καθώς η κατάβαση γρήγορα σε φέρνει κάτω από τα 3 χιλιόμετρα. Δηλαδή το πέρασμα σου μπορεί να διαρκέσει 20 λεπτά με μισή ώρα στο συγκεκριμένο σημείο. Η κατάβαση με σκι είναι απλή καθώς το μέρος είναι κοκκινο-μπλε (πίστες) και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες τεχνικές δυνατότητες για να κατέβεις.

Γύρισα πρόσφατα με δύο φίλους. Όλοι μεγάλοι σε ηλικία ...κανένας δεν παρατήρησε το παραμικρό από ζαλάδα δυσκολία στην αναπνοή κλπ. Επίσης δεκάδες άλλοι, άλλες, παιδιά κλπ που ανέβαιναν μαζί μας στο σημείο δεν φάνηκε να αντιμετωπίζουν κάτι.

Εν κατακλείδι, θα σου έλεγα οτι όλα είναι απλά αλλά δεν κατέχω το θέμα της αναιμίας.

Φιλική συμβουλή. Επισκέψου τον γιατρό σου, άκου τι θα σου πει αλλά μην μείνεις σ αυτό. Η εμπειρία του στα υψόμετρα φτάνει μέχρι εκεί που τελειώνουν αυτά που γράφουν τα βιβλία του. Εννοώ οτι αυτός μπορεί να σου πει ότι για την περίπτωσή σου το πιο σωστό είναι να καθίσεις αναπαυτικά στον καναπέ σου και να αλλάζεις μαλακά τα κανάλια της τηλεόρασής σου από το τηλεκοντρόλ.

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Το σώμα σου θα σου δείξει. Να περάσεις καλά ότι και αν κάνεις.

Ανεβαίνοντας με το lift που φτάνει στα 3820 m, στη συνέχεια πρέπει να περάσεις με τα πόδια ένα tunnel για να βγεις στην άλλη πλευρά που είναι οι πίστες ή μπορείς να ανέβεις με ασανσέρ στην κορυφή να θαυμάσεις τη θέα (αν το επιτρέπει ο καιρός). Έχει κι ένα μικρό μουσείο μέσα.

Όταν έφτασα επάνω δεν είχα κανένα πρόβλημα, μόλις όμως έκανα 10 βήματα στο tunnel πήγα να πέσω κάτω ... Και δεν ήμουν ο μόνος. Οι Ελβετοί φυσικά ως πλήρως προνοητικοί έχουν πολλά παγκάκια μέσα, το δάπεδο δε είναι πλαστικός τάπητας, για πιο εύκολο περπάτημα με τις μπότες του σκι. 

Έχοντας στο παρελθόν συζητήσει με Γάλλο γιατρό σε εκδρομή του συλλόγου, όπου αντιμετώπισα πρώτη φορά παρόμοιο θέμα, μου εξήγησε ότι πολύ σπάνια θα αντιμετωπίσει κάποιος σχετικό πρόβλημα όσο βρίσκεται σε ανοιχτό χώρο. Το πρόβλημα είναι σχεδόν πάντα σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει περιορισμένος εξαερισμός και μοιραία λόγω του υψομέτρου ο αέρας είναι ακόμα πιο αραιός. Κατά συνέπεια αν  η διαμονή άρα και ό ύπνος είναι σε σεβαστό υψόμετρο (ποιο ακριβώς διαφέρει για τον καθένα), είναι καλό να υπάρχει παράθυρο λίγο ανοιχτό στο δωμάτιο. Εδώ βοηθάει πάρα πολύ αν τα παράθυρα έχουν ανάκλιση!
Είναι μια πολύ χρήσιμη δυνατότητα την οποία οι περισσότεροι παραβλέπουμε.
Στο Badgastein είχα μόνιμα σχεδόν το παράθυρο σε ανάκλιση και είχα πάντα φρέσκο αέρα, χώρίς η θερμοκρασία στο δωμάτιο να πέσει.
Κατά την παραμονή και διαμονή σε υψόμετρο τα προβλήματα αρχίζουν συνήθως μετά τη 3η-4η μέρα, ενώ η πιο επικίνδυνη ώρα είναι μετά το φαγητό. Εκεί χρειάζεται οπωσδήποτε ανάπαυση. 

Η αιτία της αντίδρασης στη δική μου περίπτωση ήταν η αντιυπερτασική αγωγή.
Το έχω συζητήσει με το γιατρό μου και σε καμία περίπτωση δεν με απέτρεψε να πηγαίνω για σκι ή να μείνω σε χωριά με υψόμετρο στις Άλπεις, απλά μου επισήμανε τι να προσέχω. 

Γόνδολες υπάρχουν ΜΟΝΟ στη Βενετία.

Στα βουνά μας ανεβάζουν τα τελεφερίκ.-

Αγαπητέ amiklon, πρώτον χαιρόμαστε που θα πας για σκι.

Ας μου επιτραπεί ωστόσο το εξής disclaimer:

Δεύτερον, οι περισσότεροι εδώ δεν είμαστε γιατροί και οι όποιες "συμβουλές" προέρχονται από προσωπική εμπειρία/εκτίμηση.

Αν υπάρχουν ανησυχίες/υποψίες ή διαπιστωμένες ιατρικές καταστάσεις σε κάποιον που αναρωτιέται για την ικανότητά του να κάνει σκι, τότε η συμβουλή ιατρού είναι μονόδρομος (απ' ό,τι διάβασα ήδη το έπραξες, οπότε όλα καλά).

Το λέω γιατί κι εγώ παλαιότερα θα έσπευδα αυθόρμητα να πω "...μη μασάς ρε, τράβα όλα καλά, δεν είναι κάτι", αλλά αυτό δεν συνιστά υπεύθυνη στάση (καμία μομφή για τους προλαλλήσαντες).

Αντίστοιχα, η κάθε συμβουλή, για να έχει αξία, καλό είναι να λαμβάνεται από τον αντίστοιχο επαΐοντα ώστε να έχει και τη δέουσα αξία - πόσο μάλλον όταν άπτεται θεμάτων υγείας.

==== end of disclaimer ====

Πέραν τούτων, η Cervinia είναι ήδη στα περίπου 2000μ. υψόμετρο αν θυμάμαι καλά, οπότε βοηθάει στον εγκλιματισμό (αν έχεις μείνει ήδη από το πρηγούμενο βράδυ εκεί. Προσωπικά, όταν πήγα στην Cervinia - στην τρυφερή (χιονοδρομική) ηλικία των 40 ετών - χωρίς κάποια φοβερή φυσική κατάσταση, χωρίς κάποια γνωστά προβλήματα και με ελαφρά διψήφιο αριθμό περιττών κιλών δεν αντιμετώπισα κάποιο θέμα. Πιο πολύ μου πήρε την ανάσα (όπως λένε κι άλλοι παραπάνω) η καταπληκτική θέα, το αλληγορικό του πράγματος (top of the world), κ.λ.π. Όπως είπε κι ο velissarios, την ανάσα παίρνουν και μερικές τιμές εκεί στη περιοχή (ειδικά από την Ελβετική πλευρα).

Εγώ, πριν 2 χρόνια σε αντίστοιχο υψόμετρο, στον παγετώνα του Kaprun (αν και εκεί το μέγιστο είναι περί τα 500μ. πιο κάτω), μένοντας στα 600μ. καθημερινά, δεν αντιμετώπισα θέμα, μάλιστα κατά τη διάρκεια 10ημερης εκπαίδευσης αρκετά κοπιαστικής - και πλέον κατά 8 έτη μεγαλύτερος (46) και λίγο βαρύτερος...

Εν κατακλείδι, αν κάνει κάποιος απλά τουριστικό σκι χωρίς υπερβολές και με σύνεση, δεν νομίζω ότι διατρέχει κάποιον κίνδυνο, γνωρίζοντας βέβαια τη δική του ιατρική κατάσταση μετά κι από σύμφωνη γνώμη του γιατρού του. Κι όχι ας πούμε να έχει πίεση και να μην παίρνει χάπι... ακούς jimkarys;

• Like 2

"Ω ξειν', αγγέλειν ότι τήδε κείμεθα της χιονοδρομίας πειθόμενοι"

gifmaker_me2.gif.fbe136ebed00091d62648fa0ffc991ff.gif

Austrian Level 2 Ski Instructor

Δεν έχω, σαν την πυρίτιδα ένα πραγμα 😂😂.

Sorry για το of topic…

On 3/1/2024 at 4:35 PM, Sp said:

Καθόλου υπερβολή.Αν έχεις κάνει εξετάσεις το τελευταίο 6μηνο δε χρειάζεται να πας.Αλλά αν έχει περάσει μεγάλο διάστημα από την τελευταία φορά που έχεις κάνει ένα απλό καρδιογράφημα,μια απλή ακτινογραφία θώρακα,δε θα πάθεις τίποτα να δεις σε τι κατάσταση είναι η υγεία σου.Ιδίως π.χ αν καπνίζεις,αν έχεις παραπανίσια κιλά,αν η διατροφή σου είναι άστα να πάνε...Ξέρεις πόσες "ξαφνικίτιδες" θα είναι προληφθεί αν είχαν γίνει μερικές εξετάσεις;Πολλοί έχουν αυξημένη χοληστερόλη,διαβήτη,τριγλυκερίδια και δεν το ξέρουν επειδή δεν έχουν συμπτώματα.Για να μην αναφερθώ σε καρκίνους σε αρχικό στάδιο που θα είχαν θεραπευθεί αν είχαν γίνει στοιχειώδεις εξετάσεις.Είναι εξετάσεις ρουτίνας,και καλύπτονται από το ταμείο σου.Οι χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με το υψόμετρο και με την απαιτητική άσκηση που κάνει κάποιος με σκι/σανίδα μπορεί να είναι μοιραίοι παράγοντες.

ναι ρε συ...αλλα αν καπνίζεις,αν έχεις παραπανίσια κιλά,αν η διατροφή σου είναι άστα να πάνε k περιμένεις να πας στον γιατρό όταν τύχει k πας για ski τότε είσαι σε λάθος δρόμο.
εδώ εγώ χωρίς τίποτα από τα παραπάνω, έχω βαρεθεί κάθε χρόνο να τρέχω σε προληπτικές εξετάσεις, ποσο μάλλον όταν ισχύει κάτι από τα παραπάνω.
Αν πχ πας να ανεβείς στον πρώτο  όροφο με τα πόδια k λαχανιάζεις k δεν έχεις πάει στον γιατρό τότε τι να λέμε...είσαι απλά τυχερός (όχι εσύ γενικά, μιλάμε  🙂)

αλλα λόγια να αγαπιόμαστε όμως...
είτε έτσι είτε αλλιώς ένα tsek up είναι καλο...πάει δεν πάει κάποιος για ski. Εκτος αν κάνει ανά τακτά διαστήματα k ξέρει ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα.

Snow is on my D.N.A.

Προφανώς αν έχεις παράγοντες κινδύνου πρέπει να πηγαίνεις στο γιατρό τακτικά.Να ήξερες όμως πόσοι δεν πηγαίνουν...

Εγώ λόγω αυτοάνοσου κάθε 3 μήνες κάνω εξετάσεις, αλλά ο πλήρης έλεγχος είναι κάθε καλοκαίρι.Οπως καταλαβαίνεις τώρα που ήταν να πάω για σκι επισκέφτηκα και τον καρδιολόγο για ένα έλεγχο.Δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο.

Πάντως όπως έγραψα πολλοί έχουν προβλήματα που δεν τα γνωρίζουν επειδή δεν έχουν συμπτώματα.Ενα ταξίδι για σκι είναι καλή ευκαιρία για έλεγχο της υγείας σου ο οποίος μπορεί να αποκαλύψει προβλήματα που δε γνώριζες την ύπαρξη τους

Προσωπικα, το υψομετρο με επηρρεαζει. Χονδρικα, αρχιζω να αισθανομαι την αναπνοη πιο 'κουφια' στις 5500 ποδια (1675 μ) αλλα χωρις αμεσες επιπτωσεις στο σκι (τοτε που εκανα σκι). Κυριως αρχιζω και το αισθανομαι οταν παω για υπνο, οποτε απο δω και περα μιλαω για το βραδυ που παω για υπνο. Μεχρι τις 7000 ποδια (2130 μ) μπορω να κοιμηθω το βραδυ χωρις σημαντικο προβλημα και να παω (τοτε) για σκι. Ομως στις 9000 ποδια (2750 μ) τη νυχτα βλεπω το Χριστο φανταρο. Την πρωτη φορα το αισθανθηκα οταν πηγαμε τριημερο στο Breckenridge, Colorado) που κακοκοιμηθικα και τις 2 νυχτες (την τριτη νυχτα ημαστε στο Denver για να φυγουμε μονο 5500 ποδια). Τοτε δυστυχως δεν ηξερα οτι πασχω απο απνοια, το εμαθα 6 χρονια αργοτερα.

Την επομενη χρονια πηγαμε Breckenridge για μια εβδομαδα με την κυρα. Ειχα παρει ενα pdf για την ασθενεια υψομετρου απο τον Panpanou (να ναι καλα το παιδι) το οποιο συνιστουσε προετοιμασια (1-2 νυχτες σε χαμηλοτερο υψομετρο), αποφυγη οινοπνευματωδων και ενυδατωση μεχρι... δακρυων. Επισης, ελεγε οτι αν αισθανεσαι την ασθενεια υψομετρου και βλεπεις να χειροτερευεις, φευγεις ΑΜΕΣΩΣ για να γλυτωσεις το επερχομενο πνευμονικο οιδημα. Τα καναμε ολα αυτα, σκι καναμε στις 10-12000 ποδια, καλουτσικα ηταν αλλα την τριτη μερα μειναμε ολη τη μερα στο δωματιο γιατι ειχε χιονοθυελλα επιπεδου whiteout. Δεν μας αφησανε ουτε το δρομο να διασχισουμε για να παμε στο εστιατοριο.

Εκεινο το βραδυ μαρτυρησα... την αλλη μερα, μολιςξεθυμανε η κακοκαιρια φυγαμε για Denver οπου μειναμε 3 βραδιες μεχρι να ερθει η ωρα να παρουμε το αεροπλανο της επιστροφης.

Απο τοτε, Colorado μονο στο Steamboat στις 6000 ποδια (ανεβαινεις μεχρι 10000 ποδια για σκι).

Τωρα που κοιμαμαι με συσκευη CPAP περασα 3 βραδιες στην Santa Fe στα 7200 ποδια και δεν καταλαβα τιποτε, παρ'ολο οτι ειμαι γηραιοτερος (70 πια) και βαρυτερος...

Ανακεφαλαιωνοντας, αρχιστε σημαντικη ενυδατωση 3 μερες πριν. Περαστε 1-2 νυχτες σε χαμηλωτερο υψομετρο (αν γινεται). Οινοπνευματωδη και καπνισμα γιοκ. Αν εχετε επιλογη ξενοδοχειου σε μεγαλυτερο η μικροτερο υψομετρο, προτιμηστε το μικροτερο. Ελαφρα γευματα.

Καλη διασκεδαση και καλη τυχη

• Like 5

57 minutes ago, MakisM said:

δεν ηξερα οτι πασχω απο απνοια

Άπνοια...Ένα πολύ σοβαρό θέμα που κανείς δεν ασχολείται...Κι εμένα μου έχουν πει εδώ και 15 χρόνια να κάνω μια μελέτη ύπνου,ακόμα να την κάνω...Όμως φέτος θα πάω οπωσδήποτε να την κάνω διότι πιθανόν να έχω πρόβλημα κι εγώ με αυτό το θέμα...

Την τελευταία ημέρα παραμονής μου στο Stubai Glacier πήγα στην πίστα #7.Μια εξαιρετική πίστα.Σε μια κατάβασή της,"βρήκα" σε ένα bump και λόγω απειρίας έπεσα.Δεινοπάθησα να βάλω το ένα πέδιλο που βγήκε.Λόγω υψομέτρου κοβόταν η αναπνοή μου...Σε κάποια στιγμή σκέφτηκα να βγάλω το άλλο πέδιλο και να την κατέβω με τα πόδια.Για καλή μου τύχη ήρθε μια κοπέλα και με ρώτησε αν θέλω βοήθεια και με βοήθησε να βάλω το πέδιλο...Λόγω του φρέσκου χιονιού που έπεφτε δεν μπορούσα να κουμπώσω τη δέστρα.Ίσως κάτι έκανα λάθος.Αλλά η αναπνοή μου ήταν πρόβλημα.Το υψόμετρο ήταν γύρω στα 2800μ.Εκεί κατάλαβα ότι θέλω πολλή δουλειά στη φυσική κατάσταση!!!

Δυστυχως η απνοια δεν εχει και πολλα να κανει με την φυσικη κατασταση. Πολλοι απο αυτους που ροχαλιζουν πασχουν (και) απο απνοια.Καποιοι απ'αυτους εχουν εξαιρετικη φυσικη κατασταση. Βεβαια το να εισαι υπερβαρος, δεν βοηθαει και καποιοι που πασχουν απο απνοια  πανε πολυ καλυτερα εαν χασουν ριζικα βαρος.

Παντως απο τοτε που αρχισα CPAP εχω πολυ καλυτερη οξυγονωση αιματος και εχει πεσει η πιεση μου κατα 21.5-2 βαθμους (απο 14 σε 12 χωρις να αλλαξω φαρμακα). Αντιστοιχα και η μικρη (διαστολικη).

Τελος παντων, εδω περι υψομετρου ο λογος...

Να προσθεσω οτι υπαρχει και ενα φαρμακο που βοηθαει στην αντιμετωπιση της ασθενειας υψομετρου. Λεγεται Diamox.

Την χρηση του πρεπει να την συζητησετε με το γιατρο σας.

• Like 1