Jump to content
Sign in to follow this  
george1201

Πρώτη αγορά σκι

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

Ασχολούμαι με το άθλημα 2-3 χρόνια τώρα, και μπορώ να πω πως πλέον έχω εθιστεί. Πέρσι αγόρασα δικές μου μπότες, και ήταν πραγματικά η καλύτερη απόφαση που μπορούσα να κάνω. Φέτος μιας και έχει ξεκινήσει αρκετά καλά η σεζόν και έχω σκοπό να πάω αρκετές φορές ακόμα, λέω να αγοράσω και δικά μου σκι, μιας και με τις ενοικιάσεις τη μια φορά μένω ευχαριστημένος την άλλη όχι.

Έχοντας κάνει και μαθήματα και αρκετή εξάσκηση μόνος μου θα έλεγα πως έχω φτάσει σε ένα τίμιο επίπεδο. Μπορώ να κατέβω με σχετική άνεση όλες τις πίστες στα χιονοδρομικά που έχω πάει εντός Ελλάδας (Παρνασσό, Καλάβρυτα, 3-5, Σέλι, Βασιλίτσα), αλλά προφανώς ξέρω πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης. Οπότε φαντάζομαι χρειάζομαι ένα σκι που να μην είναι για αρχαρίους αλλά να συγχωράει και κάποια λάθη/κακή τεχνική.

Μετά από κάποια έρευνα που έχω κάνει νομίζω προς πρέπει να κινηθώ σε κάτι all-mountain. Προβλέπω να μένω κυρίως εντός πίστας όπως κάνω και μέχρι στιγμής, αλλά έχω ξεκινήσει να πειραματίζομαι και λίγο σε απάτητο.

Τα παρακάτω είναι μερικά μοντέλα που έχω βρει που νομίζω πως ταιριάζουν στις ανάγκες μου, αλλά δεν προφανώς δεν είμαι ειδικός και θα ήθελα μια δεύτερη γνώμη.

Για context είμαι 1.80 και 80 κιλά.

Ορισμένες απορίες μου:

1. Τα μήκη που κοιτάζω είναι ok για το ύψος και το βάρος μου ή μήπως πρέπει να δω κάτι πιο κοντό;
  2. Τα βρίσκω διαθέσιμα και με προεγκατεστημένες δέστρες αλλά και χωρίς. Αξίζει να πάρω το πακέτο ή καλύτερα να ξεχωριστά; Δεν έχω ιδέα τι πρέπει να κοιτάω σε δέστρες.
  3. Έχω σκληρές μπότες (Head Edge 130). Αυτό επηρεάζει την επιλογή του σκι ή δεν παίζει ρόλο;

Φυσικά οποιαδήποτε άλλη συμβουλή ή πρόταση για άλλα σκι είναι ευπρόσδεκτη!

Edited by george1201
  • Like 1

Από σκι δεν γνωρίζω να σου προτείνω, ελπίζω κάποιος φίλος να μπορεί να μας βοηθήσει. Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι για το επίπεδο που περιγράφεις το 130 flex ίσως είναι λίγο υπερβολικό, όχι γιατί θα σε πονούν (αν τις νιώθεις καλά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα), αλλά κυρίως γιατί δεν είμαι σίγουρος ότι έχεις τα κιλά και την τεχνική να τις πιέσεις αρκετά ώστε να μεταφέρεις την δύναμη στο πέδιλο.

• Like 2

Make Parnassos Great Again!

23 minutes ago, Χρήστος Λάππας said:

Από σκι δεν γνωρίζω να σου προτείνω, ελπίζω κάποιος φίλος να μπορεί να μας βοηθήσει. Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι για το επίπεδο που περιγράφεις το 130 flex ίσως είναι λίγο υπερβολικό, όχι γιατί θα σε πονούν (αν τις νιώθεις καλά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα), αλλά κυρίως γιατί δεν είμαι σίγουρος ότι έχεις τα κιλά και την τεχνική να τις πιέσεις αρκετά ώστε να μεταφέρεις την δύναμη στο πέδιλο.

Την ίδια σκέψη είχα και εγώ αλλά απ' ότι μου είχαν πει στο κατάστημα δεν είναι όλα τα 130 ίδια. Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι κάπως πιο comfort oriented, οπότε όχι τόσο σκληρό όσο μια race μπότα ίδιου flex. Έχω κάνει σκι γύρω στις 10 φορές πλέον με αυτές και δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα με το να τις φλεξάρω. Δεν νομίζω πως τις έχω πάει ακόμα στο 100% αλλά κάθε φορά νιώθω πως τις πιέζω όλο και περισσότερο. Εξάλλου τις πήρα με τη λογική να έχω περιθώριο εξέλιξης σε αυτές και να μη χρειάζομαι νέες μπότες μετά από λίγο καιρό. 

Edited by george1201
  • Like 2

Ποια μπότα είναι;

Edited by sbird

c-fit-w-2032-q-auto-eco8A811000001_RUSTLER-9.thumb.png.9255e2d942715bd236de9137259dd7e2.png

You can't buy happiness - but you can buy a lift pass!

Δεν ξέρω τι σκι κάνεις, αλλά αν δεν έχεις φτιάξει τις "γωνίες" σου δε θα κοίταζα κανένα από τα σκι που κοιτάζεις (βασικά κανένα πάνω από 78) γιατί θα σε αφήσει πίσω. 

Θα σου πρότεινα να κοικιάσεις κάποιο 85αρι πέδιλο να δεις την αίσθηση, και μετά αποφασίζεις 🙂 

• Like 2

c-fit-w-2032-q-auto-eco8A811000001_RUSTLER-9.thumb.png.9255e2d942715bd236de9137259dd7e2.png

3 minutes ago, sbird said:

Δεν ξέρω τι σκι κάνεις, αλλά αν δεν έχεις φτιάξει τις "γωνίες" σου δε θα κοίταζα κανένα από τα σκι που κοιτάζεις (βασικά κανένα πάνω από 78) γιατί θα σε αφήσει πίσω. 

Θα σου πρότεινα να κοικιάσεις κάποιο 85αρι πέδιλο να δεις την αίσθηση, και μετά αποφασίζεις 🙂 

Τη τελευταία φορά που έκανα είχα νοικιάσει αυτά GLIDER 5 EXP | Sporten.cz σε 1.72 για 3 μέρες, και τα είχα ευχαριστηθεί πάρα πολύ. Νιώθω πως έκανα καλό carving αλλά βέβαια δεν είχα κανέναν ειδικό να με κοιτάει για να μου πει. Σε κάθε περίπτωση δεν με είχαν δυσκολέψει καθόλου.

• Like 1

Βελτίωσε πρώτα την τεχνική σου στην πίστα και μετά θα βρεις το δρόμο σου.
Οπως έγραψε κι ο SBird, όχι πάνω από 78mm μέση, ύψος 175, full camber κατά προτίμηση.Η κατασκευή του εξαρτάται από πόσα θα πληρώσεις.
Με δέστρες ή χωρίς δεν έχει σημασία αν θέλεις κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο.Αν δεν έχει, βάζεις μιά με DIN >=12. Αν έχει, θα είναι προσαρμοζόμενη σε διάφορα μεγέθη μπότας οπότε αν θελήσεις να τα πουλήσεις,  θα είναι πιο εύκολο.
Πάνω απ'  όλα (μια και φαίνεσαι ορεξάτος), περιοδικά άκου και τις συμβουλές δασκάλου.
Θα στα πούνε και πιο ειδικοί από εμένα.

Edited by Pant
  • Like 1

Practice makes perfect

59 minutes ago, george1201 said:

Τη τελευταία φορά που έκανα είχα νοικιάσει αυτά GLIDER 5 EXP | Sporten.cz σε 1.72 για 3 μέρες, και τα είχα ευχαριστηθεί πάρα πολύ. Νιώθω πως έκανα καλό carving αλλά βέβαια δεν είχα κανέναν ειδικό να με κοιτάει για να μου πει. Σε κάθε περίπτωση δεν με είχαν δυσκολέψει καθόλου.

Όπως στα λέει ο Pant!

Αλλά αν θέλεις οπωσδήποτε κάποιο από αυτά που αναφέρεις λάβε υπόψιν ότι:

Το head είναι ένα κλικ πιο σκληρό από τα άλλα δύο με ίσια ουρά.
Το salomon είναι twin tip.
To atomic έχει κάποιο λίγο tail rocker.

Είναι δηλαδή αρκετά διαφορετικά πέδιλα, όσο και αν μοιάζουν λόγω μέσης. Όλα θα τα ευχαριστηθείς από τη μέση της ημέρας και μετά σε σκαμένες πίστες κλπ.

Πρέπει να ζυγίσεις τι στυλ σκι (θέλεις να) κάνεις και τι θέλεις-περιμένεις από το σκι.

Στο ύψος και τα τρία είναι οριακά για το ύψος σου. 

Δέστρα όπως στα είπε και ο Pant.

Δεν είμαι ειδικός, γνώμη μου όλα εμπειρικά. Ρώτα δάσκαλο και ειδικό!