Jump to content

Recommended Posts

Ύστερα από μόλις ένα χρόνο ζωής του συλλόγου μας, είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τις μέχρι στιγμής τοποθετήσεις που έχουν προκύψει από τις συζητήσεις στην ιστοσελίδα μας. Ευχαριστούμε όλους όσους προσέφεραν σε αυτή τη προσπάθειά μας

 

Θα χαρούμε να συζητήσουμε τiς υπό διαμόρφωση θέσεις του συλλόγου με όποιον επιθυμεί να προσθέσει ή να παρατηρήσει κάτι κλικ εδω

 

Μπορείτε να πάρετε ένα κομμάτι από την παρακάτω συζήτηση και να ανοίξετε new topic ώστε να συζητηθούν επιμέρους τα θέματα

 

Ευχαριστούμε όλους για τη διατήρηση του επιπέδου της συζήτησης στο επίπεδο που της αρμόζει

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η τοποθέτηση του Ελληνικού Συλλόγου Τουριστικής Χιονοδρομίας για τα Ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα.

 

Πλέον το 2005 όλα τα χιονοδρομικά κέντρα του κόσμου εκτός από τα Ελληνικά είναι κερδοφόρα και λειτουργούν ως μεγάλες επιχειρήσεις. Ας δούμε όμως ένα ένα τα χαρακτηριστικά τους όπως τα έχουν αποτυπώσει τα μέλη του συλλόγου μας μέσα από την ιστοσελίδα snowclub.gr.

 

1. Αναβατήρες: Οι κύριοι αναβατήρες σε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα, πλέον είναι τεχνολογίας του 1995 και μετά. Επιτρέπουν ταχύτητες 4 και πλέον μέτρων το δευτερόλεπτο, ενώ πλαισιώνονται από επίσης σύγχρονους συρόμενους αναβατήρες για να καλύψουν τα χιονοδρομικά πεδία. Έχουν σύγχρονα στάνταρτ ασφαλείας και μπορούν αντέξουν συνθήκες ισχυρής παγοποίησης.

 

Στην Ελλάδα από τους συνολικά 104 αναβατήρες, μόνο 1 εναέριος και 8 συρόμενοι μπορούν να θεωρηθούν σύγχρονοι και αποδεκτοί για ένα χιονοδρομικό του εξωτερικού. Η παγοποίηση αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα 4 χιονοδρομικών κέντρων και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παλαιότητα των αναβατήρων.

 

2. Χιονοδρομικά πεδία: Ανάλογα με την χώρα και την ήπειρο τα χιονοδρομικά κέντρα του κόσμου ,θεωρούν το κρίσιμο μέγεθος για ένα χιονοδρομικό τα 50 χμ πιστών. Από όσα χιονοδρομικά δεν έχουν αυτό το μέγεθος, πολύ λίγα είναι επιτυχημένα, και αυτά για ειδικούς λόγους, και σε κάθε περίπτωση δεν αποτελούν προορισμούς διακοπών για χιονοδρόμους. Επίσης όλα τα χιονοδρομικά ενώνονται, όσο το δυνατόν με τα διπλανά τους, είτε μέσω λεωφορείου είτε με αναβατήρες ώστε να εμφανίσουν μεγαλύτερα χιονοδρομικά πεδία και σε κάθε περίπτωση έχουν μια κάρτα αναβατήρων. Όλα τα χιονοδρομικά γνωρίζουν πόσο μπορούν να επεκταθούν και πόσα δέντρα να κόψουν και οι οικολογικοί και νομικοί λόγοι που εμποδίζουν οποιαδήποτε επέκταση είναι ξεκάθαροι.

 

Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο χιονοδρομικό έχει 20 χμ πιστών και τα υπόλοιπα από 3 έως 18χλμ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποτελέσουν ουσιαστικά προορισμούς διακοπών για χιονοδρόμους, ενώ ακόμα και τα διπλανά χιονοδρομικά δεν ενώνονται ώστε να εμφανίσουν μεγαλύτερα χιονοδρομικά πεδία. Στην Ελλάδα κανένα χιονοδρομικό κέντρο ουσιαστικά δεν γνωρίζει πόσο μπορεί να επεκταθεί και πόσα δέντρα να κόψει, για λόγους οικολογικούς, νομικούς και διαφωνίες τοπικών αρχόντων

 

3. Χιονοδρομική περίοδος λειτουργίας: Πλέον όλα τα χιονοδρομικά του κόσμου έχουν εγκαταστάσεις τεχνητής χιώνοσης που επιτρέπουν την λειτουργία από Δεκέμβρη μέχρι Απρίλη. Όσα χιονοδρομικά δεν έχουν τεχνητό δεν αποτελούν τόπο διακοπών για χιονοδρόμους, ή έχουν ιδιόμορφες συνθήκες όπως παγετώνες που εξασφαλίζουν μόνιμη χιονοκάλυψη.

Στην Ελλάδα έχουμε ένα χιονοδρομικό με εγκατάσταση τεχνητής χιόνωσης ενώ όλα τα υπόλοιπα είναι στο έλεος των καιρικών συνθηκών. Παρόλο που ουσιαστικά η Ελλάδα έχει ιδιόμορφο κλίμα και χρειάζονται λεπτομερείς μελέτες, τα συμπεράσματα δείχνουν ότι τουλάχιστον 15 Ελληνικά χιονοδρομικά εάν είχαν τεχνητό χιόνι στα διεθνή πρότυπα θα είχαν χιονοκάλυψη από 20 Δεκεμβρίου μέχρι 15 Απριλίου, 19 στις 20 χιονοδρομικές σεζόν.

 

4. Λειτουργία καθημερινές: Σχεδόν όλα τα χιονοδρομικά του κόσμου για να αποτελέσουν προορισμό διακοπών λειτουργούν καθημερινές ολόκληρα τα χιονοδρομικά πεδία.

 

Στην Ελλάδα 7 χιονοδρομικά δεν λειτουργούν καθημερινές, ή σε κάθε περίπτωση όχι όλες τις καθημερινές, άλλα 4 χιονοδρομικά λειτουργούν πάντα περιορισμένα χιονοδρομικά πεδία και όσα λειτουργούν, δεν δείχνουν συνήθως ιδιαίτερη προθυμία να λειτουργήσουν ολόκληρο το χιονοδρομικό πεδίο και τους αναβατήρες.

 

 

5. Ολοκληρωμένη και μερική λειτουργία του χιονοδρομικού :Σχεδόν όλα τα χιονοδρομικά έχουν επεκτείνει τα χιονοδρομικά πεδία ώστε να επιτυγχάνουν μέρες λειτουργίας ακόμα και με άσχημες καιρικές συνθήκες. Συνολικά από τις 120 μέρες χιονοκάλυψης επιτυγχάνουν πάνω από 110 και πλέον ημέρες μερικής αλλά εν πάση περιπτώσει ουσιαστικής λειτουργίας. Οι ημέρες πλήρους λειτουργίας ποικίλουν, ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες, αλλά σε κάθε περίπτωση προσεγγίζουν τις :D. Έτσι οι χιονοδρόμοι μπορούν να είναι βέβαιοι, ότι στις διακοπές τους θα κάνουν σκι, σε συνάρτηση με το ότι το χιονοδρομικό θα λειτουργεί καθημερινές και θα έχει τεχνητό χιόνι, ενώ θα λειτουργεί ολόκληρο όπως αναφέρθηκε παραπάνω .

 

Παραθέτουμε τα νούμερα λειτουργίας για τη σεζόν 2004 στην Ελλάδα από τους πιο χρησιμοποιημένους αναβατήρες:107, 105, 88, 84, 91, 101, 74, 61, 27, 19, 32, 68, 33, 27, 41, 19, 33, 19, 41, 35. Αν και δεν μπορούν να διεξαχθούν απόλυτα δεδομένα για ημέρες πλήρους λειτουργίας, προσσεγγιστικά μόλις 4 ελληνικά χιονοδρομικά τη σεζόν 2004 μπορούν να ισχυριστούν ότι πέτυχαν πάνω από 50 ημέρες πλήρους λειτουργίας και τα 4 είναι στη Βόρεια Ελλάδα και κεντρική Ελλάδα, αλλά σε κάθε περίπτωση κανένα Ελληνικό χιονοδρομικό δεν είχε πάνω από 10 χιλιόμετρα πίστες για πάνω από :D ημέρες ώστε ,έστω και για μικρά χιονοδρομικά πεδία, να μπορεί να αποτελέσει στόχο διακοπών για χιονοδρόμους.

 

6. Έσοδα χιονοδρομικών κέντρων καθημερινές και σαββατοκύριακα: Σχεδόν όλα τα χιονοδρομικά κέντρα του εξωτερικού, που είναι σε απόσταση μικρότερη των 500 χιλιομέτρων από αστικά κέντρα, τα έσοδα είναι πολύ περισσότερα τις καθημερινές από τα σαββατοκύριακα, παρόλο που υπάρχουν τεράστιες διαφορές λόγο εγγύτητας σε αστικά κέντρα και αναγκαστική μεγάλη προσέλευση κόσμου τα σαββατοκύριακα. Σε γενικές γραμμές η τάση των χιονοδρομικών είναι να έχουν 65% των εσόδων τους από τις καθημερινές και 35% από τα σαββατοκύριακα.

 

Στην Ελλάδα αν και δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία από όσα μπόρεσε να συγκεντρώσει ο σύλλογος, η κατάσταση είναι αντίστροφη, με αποτέλεσμα 70% των εσόδων να είναι σαββατοκύριακα Αυτό οδηγεί προφανώς σε μειωμένα έσοδα, λόγο του ότι δεν αποτελούν προορισμό διακοπών για χιονοδρομία, απλά στόχο επίσκεψης σαββατοκύριακου για τους λόγους που είδαμε και θα δούμε παρακάτω. Τα μειωμένα έσοδα για αυτό το λόγο προσσεγγιστικά είναι 70%, σε σχέση με οποιοδήποτε κέντρο του εξωτερικού, ενώ χιονοδρομικοί περίοδοι με κακές καιρικές συνθήκες σαββατοκύριακα οδηγούν σε οικονομική καταστροφή των κέντρων

 

7. Δυναμικότητα εξυπηρέτησης χιονοδρόμων: Αν και ακριβή στοιχεία δεν μπορούν να διεξαχθούν, σε γενικές γραμμές χιονοδρομικά που είναι κοντά σε αστικά κέντρα έχουν αναβατήρες περίπου τριπλάσιας δυναμικότητας ανά ώρα από τις κλίνες που διαθέτουν οι άμεσα γειτονικές περιοχές, και περίπου ίσο αριθμό με το μέγιστο των επισκεπτών μιας χιονοδρομικής περιόδου που εξυπηρετούν πίστες χρήσιμες για χιονοδρομία.

 

Στην Ελλάδα έχει συμβεί σε χιονοδρομικά να υπάρχουν επισκέπτες περίπου διπλάσιοι από την δυναμικότητα του χιονοδρομικού σαββατοκύριακα με αποτέλεσμα τα χιονοδρομικά να έχουν σταθερά ουρές διάρκειας μιας ώρας στους αναβατήρες, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να μην μπορούν να θεωρηθούν κέντρα που λειτούργησαν σωστά

 

8. Κλίνες κοντά στα χιονοδρομικά κέντρα: Ουσιαστικά όλα τα χιονοδρομικά του κόσμου προσφέρουν ski-in ski out σε αριθμό επισκεπτών περίπου στο ένα τρίτο της δυναμικότητας των αναβατήρων τους. Είτε με λεωφορεία είτε με αναβατήρες οι επισκέπτες χιονοδρόμοι δεν χρειάζονται μεταφορικό μέσο, και περνάνε τις διακοπές τους χωρίς αυτοκίνητο. Ουσιαστικά αυτοί οι επισκέπτες παραμένουν για μια πλήρη εβδομάδα και, παρόλο που συγκεκριμένα στοιχεία δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν, το 60-95% των εσόδων τους είναι από επισκέπτες μιας εβδομάδας

 

Στην Ελλάδα δεν υφίσταται αυτή η έννοια και τα λίγα χιονοδρομικά που έχουν κλίνες κοντά στους αναβατήρες έχουν δυναμικότητα διψήφιου αριθμού επισκεπτών. Οι επισκέπτες εβδομάδας στα ελληνικά χιονοδρομικά είναι μια έννοια απλά ανύπαρκτη με άμεσο αποτέλεσμα να είναι σχεδόν βέβαιο, χαμένο το 60% των εσόδων, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο χιονοδρομικό του κόσμου.

 

9. Πηγές εσόδων χιονοδρομικών: Τα περισσότερα χιονοδρομικά του κόσμου είναι κερδοφόρα από τις πωλήσεις καρτών και μόνο. Αυτά που δεν είναι φροντίζουν να εξοσκελίζουν τον προϋπολογισμό τους από την συνεισφορά των επαγγελματιών και των δήμων που επωφελούνται άμεσα από την ύπαρξή τους. Σε κάθε περίπτωση το χιονοδρομικό, ο δήμος και οι επαγγελματίες συνέχεια είναι σε συνεχή διαβούλευση αλλά και η σχέση τους διέπεται από νόμους ώστε το χιονοδρομικό να μην είναι ζημιογόνο, να εκσυγχρονίζεται και να λειτουργεί άψογα ώστε να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες.

 

Στην Ελλάδα πρακτικά κανένα χιονοδρομικό δεν έχει έσοδα από τους επαγγελματίες και δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο ώστε να καθοριστεί κάτι τέτοιο. Ουσιαστικά εξαιτίας των χιονοδρομικών κέντρων στην Ελλάδα λειτουργούν χιλιάδες ξενοδοχεία ενώ κατασκευάζονται εξοχικές κατοικίες που εάν δεν υπήρχε το χιονοδρομικά δεν θα υπήρχαν. Οι ξενοδόχοι δεν διαθέτουν κανένα απο τα έσοδά τους στα χιονοδρομικά ενώ ο κατασκευαστικός όγκος σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας είναι εκατονταπλάσιος από τις επενδύσεις στα χιονοδρομικά περόλο που ουσιαστικά χάρη στα χιονοδρομικά υφίστανται.Τα περισσότερα χιονοδρομικά της Ελλάδας είναι ζημιογόνα και σε κάθε περίπτωση δεν έχουν προοπτικές και σχέδιο ανάπτυξης σύμφωνο με τις επιταγές και των επαγγελματιών της περιοχής.

 

10. Τουρίστες από άλλη χώρα: Τα πιο πολλά χιονοδρομικά του κόσμου βασίζονται σε ποσοστό άνω του 30%, σε έσοδα από αλλοδαπούς τουρίστες με προφανές θετικό αντίκτυπο στην εθνική οικονομία, οι οποίοι κατά πλειοψηφία θα μείνουν για περισσότερο των τριών ημερών. Αυτό ισχύει πλην της Αμερικής όπου ουσιαστικά τα έσοδα είναι από άλλες πολιτείες. Τα υπόλοιπα χιονοδρομικά, όπως της Ιαπωνίας, έχουν μεγάλες εσωτερικές αγορές που μπορούν να τα στηρίξουν.

 

Στην Ελλάδα από τις έρευνες του συλλόγου κανένα χιονοδρομικό δεν έχει περισσότερο από 2% έσοδα από τουρίστες από άλλες χώρες

 

11. Εθνική πολιτική: Κάθε χιονοδρομικό του κόσμου γνωρίζει ακριβώς ποιο είναι το πλαίσιο λειτουργίας του. Επίσης γνωρίζει ποιοι είναι οι στόχοι της χώρας για τον χειμερινό τουρισμό και συγκεκριμένα τι στόχους ανάπτυξης μπορεί να έχει και τι κινήσεις και υπό ποιο νομοθετικό πλαίσιο συγκεκριμένα, μπορεί να προγραμματίσει.

 

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο. Το μοναδικό που υπάρχει, ο κανονισμός λειτουργίας χιονοδρομικών δεν τηρείται από σχεδόν κανένα χιονοδρομικό και δεν ελέγχεται από κανέναν.

 

12. Προσέγγιση πελατών εργαζόμενοι-φοιτητές: Σε κάθε χώρα του κόσμου με ανεπτυγμένο βιοτικό επίπεδο, υπάρχει κάποιο σύστημα ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να πάρουν μια βδομάδα διακοπές τον χειμώνα, ώστε να πάνε διακοπές σε χιονοδρομικά κέντρα. Υπάρχουν αργίες εβδομάδας, εναλλάξ ανά περιοχές της χώρας, και σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι της χώρας πηγαίνουν για μια εβδομάδα διακοπές χιονοδρομίας εκτός Χριστουγέννων και Πάσχα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους φοιτητές. Τα νούμερα ποικίλλουν αλλά σε όλη Βόρεια Ευρώπη σε χώρες που έχουν χιονοδρομικά περίπου το 10% των πολιτών πηγαίνει μια εβδομάδα διακοπές χιονοδρομίας εκτός Χριστουγέννων και Πάσχα. Σε κάθε περίπτωση η πολιτεία καταβάλει προσπάθειες για την εμπέδωση και τη ανάπτυξη των διακοπών εβδομάδας χιονοδρομίας

 

Στην Ελλάδα σε Ελληνικά Χιονοδρομικά διακοπές εβδομάδας εκτός Χριστουγέννων και Πάσχα πήγαν λιγότεροι από 1500 έλληνες εργαζόμενοι ή φοιτητές δηλαδή λιγότερο από 0.0002%. Στην Ελλάδα δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια από την πολιτεία για καμία τέτοια προσπάθεια και η διαφήμιση των χιονοδρομικών στα μέσα είναι τουλάχιστον πλήρως αποτυχημένη με αποκορύφωμα στα περιοδικά και την τηλεόραση οι αναφορές σε χιονοδρομικά να δείχνουν μόνο επισκέπτες και καθόλου χιονοδρόμους

 

13. Χιονοδρομική παιδεία: Σε όλες τις χώρες του κόσμου με χιονοδρομικά οι μαθητές μπορούν να πάνε για χιονοδρομία και από πολύ μικροί, να έχουν την χιονοδρομική παιδεία, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους και εκτός εορτών και αργιών.

 

Στην Ελλάδα τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν ενώ ξεκίνησαν σωστά δεν συνεχίστηκαν με αποτέλεσμα να είναι αβέβαιη η χιονοδρομική παιδεία των Ελλήνων στο μέλλον

 

14. Παράπλευρες δραστηριότητες εκτός χιονοδρομίας: όλα τα χιονοδρομικά κέντρα του κόσμου προωθούν και δραστηριότητες εκτός χιονοδρομίας και ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν δυνατότητες χιονοδρομίας. Ορειβασία, αναρρίχιση, rappel, Bungee jumping, mountain bike, paragliding, hanggliding. Πεζοπορεία, rafting, ice-skating, κέντρα αθλητισμού και πάρα πολλά άλλα έχουν διαμορφώσει τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα του κόσμου σε προορισμούς όλων των εποχών. Ενδεικτικά ποσοστά πληρότητας ξενοδοχείων για κάποια χιονοδρομικά κέντρα την καλοκαιρινή περίοδο είναι 40-70%.

 

Στην Ελλάδα ουσιαστικά ούτε ένα χιονοδρομικό κέντρο δεν προσφέρει την καλοκαιρινή περίοδο, οργανωμένα, καμία από τις παραπάνω δραστηριότητες ενώ οι προσπάθειες που γίνονται μάλλον αντιμετωπίζονται εχθρικά από την πολιτεία. Ενδεικτικά πρέπει να τονιστεί ο τουρισμός που έχει σχέση με την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν έχει συνδεθεί με κανένα χιονοδρομικό κέντρο ενώ σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις η απόσταση χιονοδρομικού κέντρου-ιστορικού μνημείου πακόσμιας σημασίας είναι μικρότερες των 40 χιλιομέτρων. Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι 4 Ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα απέχουν λιγότερο από μισή ώρα από θάλασσα ενώ κανένα δεν απέχει περισσότερο από δύο ώρες το οποία παγκοσμίως είναι μοναδικότητα. Τέλος στην Ελλάδα η πληρότητα των ξενοδοχείων την καλοκαιρινή περίοδο κοντά στα χιονοδομικά κέντρα είναι από 5-15%

 

15. Θέσεις εργασίας:Σε όλες τις χώρες του κόσμου με χιονοδρομικά κάθε νέα δυναμικότητα αναβατήρα ανά ώρα φέρνει στην περιοχή που εγκαθίσταται περίπου από ένα τρίτο μέχρι 1 θέση εργασίας. Όλες οι χώρες βοηθούν τα χιονοδρομικά κέντρα να τοποθετήσουν νέους αναβατήρες ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν περίπου τριπλασιαστεί οι αναβατήρες και οι θέσεις εργασίας παγκοσμίως στην τουριστική χιονοδρομία. . Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα και οι στόχοι ανάπτυξης κρατικά, περιφερειακά και τοπικά είναι καταγεγραμμένοι και κάθε χρόνο αποτελούν πεδίο σκέψης και αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας.

 

Στην Ελλάδα οι νέοι αναβατήρες από 1993 έχουν αυξήσει τη δυναμικότητα κατά 25% ενώ οι θέσεις εργασίας αυξάνονται αλλά με άγνωστο ρυθμό. Σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα και οι στόχοι ανάπτυξης κρατικά, περιφερειακά και τοπικά δεν υφίστανται και ο σύλλογός μας δεν κατόρθωσε να βρει οποιαδήποτε πληροφορία πάνω στο θέμα

 

 

16. Ασφάλεια χιονοδρόμων στα χιονοδρομικά κέντρα:Σε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα του κόσμου υπάρχει συγκεκρημένος κανονισμός και διαδικασίες λειτουργείας που έχουν στόχο τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια κάθε χιονοδρόμου ανά πάσα στιμή ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Καποιες χώρες λειτουργούν με εθνικούς κανονισμούς ασφαλείας και κάποιες άλλες λειτουργούν με τοπικούς κανονισμούς ανάλογα με συγκεκριμένους παράγοντες και ιδιομορφίες

 

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικά κανονισμός και κάθε κέντρο έχει τις ιδιομορφίες του που σε κάθε περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικά τα θέματα ασφαλείας. Οι διοικήσεις των χιονοδρομικών από μόνες τους καταβάλλουν θέλουμε να πιστεύουμε κάθε προσπάθεια αλλά διαθέτουν λίγα μέσα όπως χιονοστρωτήρες και εξοπλισμό σήμανσης καθώς και προσωπικό να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά στα παγκόσμια πρότυπα το θέμα της ασφάλειας με αποτέλεσμα σε μικρό ή μεγάλο βαθμό τα Ελληνικά χιονοδρομικά να είναι ουσιαστικά επικίνδυνα

 

17. Κανονισμός λειτουργείας εκπαιδευτικών σχολών χιονοδρομικών αθλημάτων: Σε όλο το κόσμο υπάρχει το επάγγελμα του εκπαιδευτή το οποίο ανάλογα με τη χώρα διέπεται από λεπτομερείς κανονισμούς που πρέπει να πληρεί μια σχολή και οι εκπαιδευτές της

 

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένας τέτοιος κανονισμός και η επαίδευση νέων και όχι μόνο χιονοδρόμων είναι θέμα τύχης και καλής διάθεσης, που συνήθως αλλά όχι πάντα, υπάρχει των σχολών

 

18. Σε όλες τις χώρες του κόσμου με χιονοδρομικά υπάρχει εθνική πολιτική για τη χιονοδρομία

 

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει εθνική πολιτική για την τουριστική χιονοδρομία

 

 

 

Τέλος ας παραθέσουμε τον ορισμό ενός χιονοδομικού προορισμού διακοπών εβδομάδας σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα για χιονοδρομικά κέντρα που απέχουν λιγότερο από 500 χλμ από μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι απόφαση αποκλειστικά της πολιτείας και των περιοχών γύρω από τα χιονοδρομικά κέντρα εάν επιθυμούν να μετατρέψουμε κάποια από τα χιονοδρομικά μας σε τέτοιους προορισμούς.

 

Ένα χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει 50 χλμ πιστών που είναι άμεσα προσβάσιμα με αναβατήρες σε ποσοστό άνω του :D% τεχνολογίας μετά το 1992. Διαθέτει άμεση πρόσβαση με αναβατήρες ή δωρεάν και πολυσύχναστα λεωφορεία και τρένα από resort, δηλαδή ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, που είναι περίπου στο ένα τρίτο των αναβατήρων που εξυπηρετούν πίστες χιονοδρομίας και όχι μεταφοράς. Παράλληλα είναι εγκατεστημένος περίπου ίσος αριθμός δυναμικότητας αναβατήρων ανά ώρα σε πίστες χιονοδρομίας ίσος με το μέγιστο αριθμό επισκεπτών της προηγούμενης χρονιάς. Διαθέτουν τεχνητή χιόνωση και πίστες ειδικά για την περίπτωση κακοκαιρίας ώστε να εξασφαλίζουν χιονοδρομία μεγάλο αριθμό ημερών του χρόνου. Διαθέτουν πολλές παράπλευρες δραστηριότητες. Διαθέτουν άριστο δρόμο πρόσβασης που η τοπική διοίκηση εκχιονίζει ανελλιπώς 24 ώρες το 24ωρό. Ουσιατικά σε κάθε χιονοδρομικό προορισμό διακοπών το χιονοδρομικά κέντρο είναι το εργαλείο που δημιουργεί θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για την γύρω περιοχή και το κράτος και λειτουργεί όπως η γύρω περιοχή το προστάζει να λειτουργήσει για να αναπτυχθεί αυτή καλύτερα.

 

Στην Ελλάδα τα χιονοδρομικά κέντρα είναι παρατημένα μηχανήματα στις κορφές των βουνών που αφού έκαναν τις γύρω περιοχές πλούσιες με την ίδρυσή τους έχουν παρατηθεί στην τύχη τους από την πολιτεία, τους νόμους, τους ενδιαφερόμενους των γύρω περιοχών και τους Έλληνες Χιονοδρόμους που τα επισκέπτονται αναγκαστικά μόνο Σαββατοκύριακα γιατί δεν είναι προορισμοί χιονοδομικών διακοπών.

 

Η Ελλάδα έχει πρόβλημα ανεργίας. Η θέση του Ελληνικού συλλόγου Τουριστικής Χιονοδρομίας είναι ότι εάν τοποθετηθούν σωστά νέοι αναβατήρες δυναμικότητας 100.000 ατόμων την ώρα σε 5 Ελληνικά χιονοδομικά κέντρα θα δημιουργηθούν άμεσα 40.000 θέσεις εργασίας για τουλάχιστον 40 χρόνια με κόστος σαφώς μικρότερο και σε κάθε περίπτωση από κερδοφόρες επιχειρήσεις που δεν θα έχουν την ανάγκη υποστήριξης του κράτους όπως σε άλλους τομείς.

 

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Υπουργέ Τουρσμού, κύριε Υπουργέ Εργασίας, κύριε Υπουργέ Ανάπτυξης, κύριοι Νομάρχες, κύριοι Δήμαρχοι, κύριοι επαγγελματίες, περιμένουμε να βοηθήσετε τη χώρα μας σε ένα τομέα ο οποίος αξίζει πολλά και μπορεί με λίγη θέληση να αποτελέσει ένα υγειές κομμάτι ανάπτυξης αυτού του τόπου.

 

Με εκτίμηση,

 

Ο Ελληνικός Σύλλογος Τουριστικής Χιονοδρομίας

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...