Jump to content

Recommended Posts

Από την ομιλία του συλλόγου στην Δημόσια Συζήτηση στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων το παρών κείμενο είναι προς συζήτηση

 

 

Ο Ελληνικός Σύλλογος Τουριστικής Χιονοδρομίας και όλα τα μέλη του, γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα σπορ μας απευθύνονται σε ανθρώπους, που είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν χρόνο και να κάνουν ένα ιδιαίτερο άθλημα, το οποίο πολλές φορές γίνεται κάτω από δυσμενής καιρικές συνθήκες. Θα χαρούμε να συζητήσουμε και να καταλήξουμε άμεσα, σε παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε θεσμοθέτηση όλων των απαραίτητων λειτουργιών ασφαλείας, αντίστοιχων με τις λειτουργίες ασφαλείας των χιονοδρομικών του εξωτερικού. Μέχρι το τέλος της σεζόν θα υπάρξουν οι απαραίτητες, απαιτήσεις πλέον του συλλόγου, για άμεσες παρεμβάσεις της πολιτείας και όλων των εμπλεκομένων στην λειτουργία των χιονοδρομικών, προς την αδιαπραγμάτευτη αλλαγή και βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας στα χιονοδρομικά μας κέντρα, από την χειμερινή σεζόν 2005-2006.

 

 

 

Χιονοδρομικό κέντρο

 

Τι είναι χιονοδρομικό κέντρο και ποιος ο ρόλος του?

Το 90% των οχημάτων που κινούνται τους δρόμους απόστασης 20 χιλιομέτρων από χιονοδρομικό κέντρο έχουν άμεσο ή έμμεσο προορισμό το χιονοδρομικό κέντρο.

 

To χιονοδρομικό κέντρο είναι:

 

Μια επιχείρηση η οποία προσφέρει στον χιονοδρόμο τουρίστα τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις (αναβατήρες , πίστες κατάβασης) για το άθλημα της χιονοδρομίας.

 

Χώρος οριοθετημένος για το άθλημα της χιονοδρομίας, περιλαμβάνει, αναβατήρες , πίστες κατάβασης, χώρους εξυπηρέτησης (parking, εστιατόρια, χώρους πρώτης ανάγκης, ιατρεία ). Κύρια ευθύνη της διοίκησης η ορθή και έγκαιρη λειτουργία των αναβατήρων και η ασφαλή προετοιμασία και οριοθέτηση των πιστών καθώς και η επισήμανση των επικίνδυνων σημείων στον χώρο ευθύνης του χιονοδρομικού.

 

Τα κέρδη των χιονοδρομικών, οπότε και η βιωσιμότητα τους, εξαρτώνται άμεσα από την προσέλευση του κόσμου, ο οποίος ως κριτήρια επιλογής θέτει την αξιοπιστία λειτουργίας των αναβατήρων, την ποιότητα παροχής υπηρεσιών (χρόνους ανάβασης ,ποιότητα πιστών) , το κόστος παροχής υπηρεσιών.

 

Ιδιαιτερότητα σημαντική ότι η χιονοδρομία είναι σπορ υπαίθριο και απαιτεί ιδιαίτερες περιβαλλοντολογικές συνθήκες πολλές από τις οποίες είναι επικίνδυνες για την υγεία του ανθρώπου.

 

Λόγο της ιδιαιτερότητας του χώρου και της εποχικής περιόδου, όπου μπορεί να ασχοληθεί κάποιος με το άθλημα αυτό, είναι αναμενόμενο ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει δυσμενή καιρικά φαινόμενα, κάτι το οποίο πρέπει να είναι αποδεκτό από οποιονδήποτε, πριν αποφασίσει να ασχοληθεί με το άθλημα αυτό, καθώς και ο επιχειρηματίας- επιχείρηση η οποία αναλαμβάνει να προσφέρει τις υπηρεσίες της, καθώς και οι υπάλληλοι της θα πρέπει να είναι διατεθειμένοι να εργαστούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.

 

 

 

 

 

Τουριστική Χιονοδρομία και ασφάλεια

 

 

 

Ασφάλεια οδικού δικτύου

 

 

Ασφάλεια δρόμων, όχι όσον αφορά την εθνική οδό, αλλά το κομμάτι του επαρχιακού δρόμου, Μερικές ιδιαιτερότητες που αξίζουν επισήμανσης είναι:

 

1. Επωφελούμενος, οπότε και άμεσα ενδιαφερόμενος, για την ασφαλή μεταφορά των επισκεπτών είναι το χιονοδρομικό κέντρο, και οι οικονομικά εξαρτώμενοι και επωφελούμενοι, από την επίσκεψη των τουριστών-χιονοδρόμων στην ευρύτερη περιοχή (μαγαζιά, δήμος, νομαρχία, κράτος)

 

2. Υποχρέωση-εύθηνη, για την ασφαλή κατάσταση και χρήση του επαρχιακού δρόμου έχει η πολιτεία (νομαρχία, δημοτικό διαμέρισμα, τοπική αυτοδιοίκηση )

 

Συνοπτικά μπορούμε να πούμε ότι, εάν θέλουν οι επιχειρηματίες των χιονοδρομικών και της γύρο περιοχής και όποιος επωφελείται από αυτά, να τα βλέπει γεμάτα με κόσμο πρέπει να μεριμνεί για την ασφαλή μεταφορά προς και από αυτά, των πελατών τους καθ όλη την διάρκεια της ημέρας. Αυτό σημαίνει συνεχής εποπτεία, αξιολόγηση και άμεση παρέμβαση όποτε κρίνεται αναγκαίο αντίστοιχα με το τι γίνεται στα χιονοδρομικά κέντρα του εξωτερικού.

 

Στην Ελλάδα αναμφίβολα έχουμε μειωμένα έσοδα των χιονοδρομικών και μη επιλογής από τους χιονοδρόμους τουρίστες ως προορισμό, λόγο έλλειψης εμπιστοσύνης από τους οδηγούς για την κατάσταση του οδικού δικτύου και ιδιαίτερα όσον αφορά τον εκχιονισμό των δρόμων και της δυσάρεστης εμπειρίας σε πολλούς επισκέπτες, από έλλειψη οργάνωσης.

 

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι τα δυο προηγούμενα Σαββατοκύριακα στον Παρνασσό μέλη του συλλόγου έκαναν 4.5 και 3 ώρες αντίστοιχα να κατέβουν από το χιονοδρομικό στον προορισμό τους υπό συνθήκες ελαφριάς έως πολύ ελαφριάς χιονόπτωσης, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα έχουν συμβεί και στα Καλάβρυτα ευτυχώς όχι φέτος. Έλληνες πολίτες έθεσαν τους εαυτούς τους και τις οικογένειες τους σε κίνδυνο, ενώ 4 άτομα διακομίστηκαν σε νοσοκομείο με ελαφρά ευτυχώς συμπτώματα υποθερμίας λόγο της αδυναμίας του χιονοδρομικού στον τομέα των δρόμων πρόσβασης. Το αποτέλεσμα είναι η αντίδραση των μελών του συλλόγου σε οποιαδήποτε διοργάνωση εκδήλωσης στα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού και Καλαβρύτων και προφανώς τα μειωμένα έσοδα των χιονοδρομικών.

 

 

 

 

 

 

Μερικές από τις προτάσεις μας επιγραμματικά μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω

 

Για την πρόσβαση στο χώρο στάθμευσης του χιονοδρομικού θα πρέπει να υπάρχουν εάν είναι δυνατών, τουλάχιστον δύο δρόμοι για λόγους ασφάλειας. Σε περίπτωση πολύωρου εγκλωβισμού του δρόμου θα πρέπει να υπάρχει δεύτερη οδός ασφαλούς αναχώρησης από το χιονοδρομικό, διότι και σε περίπτωση χιονόπτωσης δεν θα μπορέσουν να επέμβουν τα εκχιονιστικά όπως έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις.

 

Η ανάβαση των χιονοδρόμων ξεκινάει από τις 7:00, οπότε θα πρέπει η κατάσταση του δρόμου να είναι ασφαλής για να μπορέσει να εξυπηρετήσει την διέλευση του κοινού, θα πρέπει να ελέγχεται ο δρόμος για χιονοκάλυψη και παγοποίηση για να γίνονται έγκαιρα οι απαραίτητες ενέργειες για την ασφαλή άφιξη των χιονοδρόμων στα χιονοδρομικά κέντρα.

 

Αυτό σημαίνει ότι ενέργειες για το επιθυμητό αποτέλεσμα (δηλαδή την ασφαλή μεταφορά των επισκεπτών του χιονοδρομικού κέντρου σε αυτό) θα πρέπει να ξεκινήσουν πριν τις 6:00. Η εποπτεία του οδικού δικτύου θα πρέπει , ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, να γίνεται καθ όλη την διάρκεια παραμονής των επισκεπτών στο χιονοδρομικό, για την ασφαλή άφιξη και αναχώρηση των επισκεπτών.

 

Απαραίτητη είναι η τοποθέτηση εμφανών πινακίδων , στα σημεία εξόδου από την εθνική οδό σε κάθε κόμβο που οδηγεί σε χιονοδρομικό και στα χωριά πριν την αρχή της ανάβασης προς τα χιονοδρομικά , οι οποίες να ενημερώνουν για την κατάσταση των δρόμων (οι πινακίδες μπορούν να τοποθετηθούν και να προσφέρουν και έσοδα καθώς θα μπορούν ταυτόχρονα να χρησιμοποιηθούν για διαφημιστικούς σκοπούς).

 

Τοποθέτηση πινακίδων με σχεδιάγραμμα του δρόμου και την επισήμανση των επικίνδυνων σημείων των δρόμων (κατολισθήσεις , ενδεχόμενη πάγοποίηση). Τα σημεία σε κάθε επαρχιακό δρόμο που οδηγεί σε χιονοδρομικό είναι γνωστά στους ντόπιους και μπορούν να καταγραφούν καθώς πάγοποίηση συμβαίνει συχνά κάθε χρόνο στα ίδια σημεία. Έχουμε θρηνήσει νεκρούς σε σημεία γνωστά και η παρέμβασή όλων μας πρέπει να είναι άμεση ώστε να μη θρηνήσουμε άλλους για σημεία που είναι γνωστά και η υποχρέωση της τροχαίας είναι να έχει επισημάνει.

 

Δημιουργία χώρων στάθμευσης για τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων και χώρους προσωρινής (υποχρεωτικής) προσωρινής στάσης των λεωφορείων και φορτηγών σε ώρες αιχμής για την αποσυμφόρηση του δρόμου εάν αυτό απαιτείται.

 

 

 

Βραδινή προετοιμασία δρόμου: Πολλές φορές τα εκχιονιστικά δεν κάνουν καμία ενέργεια τις βράδυνες ώρες, με αποτέλεσμα την αναμονή το πρωί για τον εκχιονισμό του δρόμου, ή την έκθεση πολιτών σε κίνδυνο λόγο της παγοποίησης και χιονόστρωσης δρόμων που θα μπορούσαν να είχαν εκχιονιστεί. Επίσης να μη ξεχνάμε τα μειωμένα έσοδα των χιονοδρομικών λόγο απλά της έλλειψης εμπιστοσύνης από τους οδηγούς στον εκχιονισμό των δρόμων.

 

Συνεχής εκχιονισμός του δρόμου: 24-ωρη κάλυψη όταν οι συνθήκες το απαιτούν με εκχιονιστικά, ακόμα και όταν είναι ανοιχτό το χιονοδρομικό ώστε να διευκολυνθεί η κάθοδος το απόγευμα. Έχει συμβεί πολλές φορές επειδή τα εκχιονιστικά δεν έκαναν καμία ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, μποτιλιάρισμα διάρκεια 5 ωρών με αποτέλεσμα την έκθεση Ελλήνων πολιτών σε κίνδυνο μετά την επίσκεψη σε χιονοδρομικό.

 

Προς την τροχαία η πρότασή και απαίτηση μας είναι από τις 6 το πρωί να γίνεται εκτίμηση κατάστασης δρόμου που να επαναλαμβάνετε ανά μισή ώρα και σήμανση των σημείων που:

 

1. Είναι επικίνδυνα για τους οδηγούς

 

2. Πρέπει να τοποθετήσουν ΟΛΟΙ όσοι δεν έχουν χιονολάστιχα ή τετρακίνηση και λάστιχα χειμώνα αλυσίδες. Το σημείο αυτό να επανεκτιμείται ανά μισή ώρα και σε κάθε περίπτωση να είναι σημείο που δεν παρεμποδίζετε η κυκλοφορία.

 

Γνωρίζουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις το προσωπικό της τροχαίας και των αστυνομικών τμημάτων δεν είναι αρκετό, και ως σύλλογος θα παρέμβουμε προς κάθε φορέα ώστε να μην υπάρχουν τέτοια προβλήματα στο μέλλον.

 

 

ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ (ΟΧΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ) ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΧΙΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ

 

 

Ασφάλεια λειτουργίας Χιονοδρομικών

 

-Έγκαιρη λειτουργία του χιονοδρομικού εφόσον το επιτρέπουν οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες , αναβατήρες πίστες, μέτρα ασφαλείας και ο ολοκληρωμένος έλεγχος του συνόλου του χιονοδρομικού κάθε ημέρα από τους πιστέρ και τους χειριστές όσον αφορά τις συνθήκες ασφαλέιας σε αναβατήρες, πίστες και τους υπόλοιπους χώρους του χιονοδρομικού.

 

Βασική παράμετρος από το άνοιγμα του χιονοδρομικού και μετά είναι και η ύπαρξη ή μη ασθενοφόρου και ιατρού εξειδικευμένου στα χιονοδρομικά κέντρα ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Σε όλα τα Ελληνικά χιονοδρομικά δεν υπάρχουν τα απαραίτητα διαγνωστικά μέσα για τους πιο συχνούς τραυματισμούς σε απόσταση πολλές φορές άνω της μισής ώρας. Δεν είναι δυνατών να μην υπάρχει η μέγιστη δυνατότητα διάγνωσης, περίθαλψης και διακομιδής τραυματιών στα Ελληνικά Χιονοδρομικά.

 

 

 

Αναβατήρες και εγκαταστάσεις

 

Οι αναβατήρες θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί ότι μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια και σε περίπτωση προβλήματος να γίνουν έγκαιρα οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση τους. Έχουν συμβεί τραυματισμοί από πτώση κομματιών πάγου από αναβατήρα πάνω σε χιονοδρόμους.

 

Ανάλογα με τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την ορθή και έγκυρη λειτουργία των αναβατήρων από τη προηγούμενη μέρα. Αυτό σημαίνει ότι με το κλείσιμο λειτουργίας θα πρέπει να γίνεται έλεγχος των αναβατήρων και προετοιμασίας τους για την επόμενη μέρα και ανάλογα των καιρικών συνθηκών που επικρατούν και αναμένονται κατά τις βραδινές ώρες, να λαμβάνονται τέτοια μέτρα ώστε να επιτραπεί η λειτουργία τους την επομένη με ασφάλεια.

 

Οι προτάσεις μας για την λειτουργία των χιονοδρομικών είναι:

 

-Ανάλογα με τις απαιτήσεις της άδειας λειτουργίας χιονοδρομικών δημιουργία ενιαίας επιτροπής, από εξειδικευμένα άτομα, για την αξιολόγηση της κατάστασης των ορεινών όγκων που καταλαμβάνουν τα χιονοδρομικά, πριν και κατά την διάρκεια της σεζόν. Αξιολόγηση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων πριν την έναρξη της σεζόν και περιοδικός έλεγχος αξιολόγησης λειτουργίας των εγκαταστάσεων (αναβατήρες, πίστες), έλεγχος και πιστοποίηση τεχνικής κατάρτισης υπαλλήλων που είναι υπεύθυνοι για την συντήρηση και λειτουργία των αναβατήρων και των πιστών.

 

-Την ανάρτηση πινακίδων με τοπογραφικό χάρτη των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού, που να αναφέρει, αναβατήρες , πίστες, δυναμικότητα αναβατήρων, επικίνδυνα σημεία δίπλα και μέσα στις πίστες κ.λ.π.

Η ανάρτηση πινακίδων στις εισόδους των χιονοδρομικών, και η διανομή φυλλαδίων με την αγορά εισιτηρίου, τοπογραφικού χάρτη της περιοχής ο οποίος να αναφέρεται στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού να επισημαίνει τα επικίνδυνα σημεία , γκρεμούς , χαράδρες, σημεία πτώσης βράχων, επικίνδυνα σημεία που επικαλύπτονται από τα χιόνια, σημεία επικίνδυνα για χιονοστιβάδες κ.λ.π. Επίσης τηλέφωνα ανάγκης, ενέργειες διάσωσης και έκτακτης ανάγκης

Οι χιονοδρόμοι πρέπει να υποχρεούνται να διαβάζουν τους χάρτες αυτούς και να τους έχουν συνέχεια μαζί τους όπως γίνεται στο εξωτερικό.

Οι χάρτες αυτοί θα χρησιμεύουν για την ενημέρωση οποιασδήποτε ορεινής αθλητικής δραστηριότητας.

 

-Συνεχής και αδιάκοπη οπτιξή επαφή εργαζομένου με τηλεχειρισμό καθόλη τη λειτουργεία του χιονοδρομικού κέντρου. Μέλος του συλλόγου μας έπεσε ακριβώς στο σημείο επιβίβασης εναέριου αναβατήρα και ο αναβατήρας πέρασε σε απόσταση λίγων εκατοστών από το κεφάλι του χωρίς κανένας χειριστής να έχει οπτική επαφή με το χώρο.

 

-Παρουσία χειριστή και παροχή συμβουλών και βοήθειας σε όποιον χιονοδρόμο τη χρειάζετε. Φέτος αλλά και πέρσι οδηγήθηκαν με ελαφριά κατάγματα και για ράματα, χιονοδρόμοι σε νοσοκομεία λόγο ατυχήματος αρχαρίου στη βάση του λιφτ ενώ ο χειριστής αρνήθηκε να προσφέρει βοήθεια ή απλά δεν ήταν εκεί.

 

 

 

Ασφάλεια πιστών χιονοδρομικών

 

Ας δούμε ποια είναι η κατάσταση τώρα και οι σημαντικότεροι λόγοι ατυχημάτων σε Ελληνικές πίστες.

 

Τα πιο πολλά, ελαφρά ευτυχώς, αλλά αρκετά για να κρατήσουν έναν Έλληνα πολίτη μήνες εκτός εργασίας ατυχήματα, οφείλονται στην Ελλάδα απλά στο κακό στρώσιμο πιστών και στις ανωμαλίες σε αυτές. Αυτό με τη σειρά του οφείλετε είτε στα μη επαρκή μηχανήματα στρωσίματος(ρατράκ) που διαθέτουν τα χιονοδρομικά, είτε στο ωράριο που στρώνονται οι πίστες. Στην Ευρώπη τα χιονοδρομικά που έχουν πίστες μεγάλης κλίσης διαθέτουν ρατράκ με βίντσι ενώ στην Ελλάδα λίγα διαθέτουν και ακόμα πιο λίγα το χρησιμοποιούν συχνά. Επίσης το στρώσιμο γίνετε από ρατράκ που στρώνουν δίπλα-δίπλα δυο-δυο ενώ στην Ελλάδα σπάνια. Η θέση του συλλόγου είναι ότι η πολιτεία και οι γύρω περιοχές πρέπει άμεσα να βοηθήσουν τα χιονοδρομικά να αποκτήσουν τα απαραίτητα μηχανήματα και να διαθέτουν στο απαιτούμενο ωράριο το απαιτούμενο προσωπικό που θα μειώσουν τους τραυματισμούς Ελλήνων πολιτών καθώς και τη θεσμοθέτηση τρόπου στρωσίματος ώστε να υπάρχουν Ευρωπαϊκά στάνταρ ασφαλείας.

 

Ο δεύτερος σημαντικότερος λόγος ατυχημάτων είναι η ελλιπής σήμανση ορίων πιστών. Το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού για παράδειγμα δεν έχει ούτε μια σήμανση που να οριοθετεί τα όρια της πίστας. Το αποτέλεσμα είναι συνεχείς τραυματισμοί λόγο του ότι πολλές φορές η πίστα είναι δυσδιάκριτη και ο χιονοδρόμος με μεγάλη ταχύτητα και χωρίς προειδοποίηση, βρίσκεται σε αφράτο-παγωμένο χιόνι, ανάλογα με τις συνθήκες. Πέρσι δύο μέλη του συλλόγου μας έμειναν εκτός εργασίας πάνω από ένα μήνα για αυτό τον λόγο. Πρέπει άμεσα να θεσμοθετηθεί η σήμανση των ορίων των πιστών με τα στάνταρ κάποιας χώρας της Ευρώπης ώστε να μην υπάρχουν άλλα ατυχήματα για αυτόν τον λόγο

 

Στα Ελληνικά χιονοδρομικά είναι συχνό το φαινόμενο της πυκνής ομίχλης. Πολλά ατυχήματα που έχουν οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς και θανάτους έχουν συμβεί που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Από την εμπειρία στα χιονοδρομικά κέντρα του εξωτερικού πρέπει άμεσα να καταγραφούν τα σημεία που με πυκνή ομίχλη μπορούν να οδηγήσουν έναν χιονοδρόμο σε επικίνδυνες καταστάσεις. Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες βλέπουμε συχνά χιλιόμετρα φρακτών από σχοινιά ή άλλο υλικό που πρακτικά καθιστούν αδύνατη την έκθεση σε κίνδυνο χιονοδρόμου.

 

Η δεύτερη παράμετρος ατυχημάτων λόγο της μειωμένης ορατότητας είναι το ατύχημα εντός πίστας λόγο κακό στρωσίματος πιστών και μη σήμανση των ορίων της πίστας. Αμέτρητα ελαφρά και όχι μόνο ατυχήματα έχουν συμβεί για αυτό το λόγο και τα χιονοδρομικά άμεσα πρέπει στα ευρωπαϊκά δεδομένα να λάβουν μέτρα ασφαλείας όπως έχουν καταγραφεί στις δύο προηγούμενες παραγράφους. Επίσης είναι αναγκαία η ενημέρωση χιονοδρόμων σε περίπτωση ομίχλης για την κατάσταση και την επικινδυνότητα των πιστών καθώς και η προτροπή να αποφεύγουν οι χιονοδρόμοι μέτριας ικανότητας κάποιες πίστες

 

 

Κάθε μέρα θα πρέπει να γίνεται αναγνώριση όλων των πιστών και εκτίμηση της κατάστασής τους πριν δοθούν σε χιονοδρόμους. Σε περίπτωση μη άρτιας προετοιμασμένης πίστας καθώς και πίστας με πέτρες, πρέπει να υπάρχει άμεση, ξεκάθαρη και εκτεταμένη ενημέρωση των χιονοδρόμων κατά τη διάρκεια έκδοσης της κάρτας τους, στις βάσεις των αναβατήρων και στην αρχή κάθε πίστας με ηχητικά και οπτικά μέσα, αλλά και προφανώς στα επικίνδυνα σημεία με σήμανση μέσα στις πίστες. Τα πιο πολλά ατυχήματα έχουν συμβεί λόγο πίστας που χιονοδρόμος μέτριας ικανότητας έχει κατέβει στο παρελθόν με επιτυχία, αλλά δεν ήταν σε καλή κατάσταση για κάποιον λόγο καθιστώντας την πίστα σαφώς μεγαλύτερης δυσκολίας.

 

 

Επίσης η εκτίμηση της κατάστασης των πιστών πρέπει να είναι συνεχείς και να ανανεώνονται οι προειδοποιήσεις προς τους χιονοδρόμους, στις βάσεις των αναβατήρων αλλά και μέσα στις πίστες με σήμανση για την κατάστασή τους. Συχνά ατυχήματα συμβαίνουν επειδή σε μια πίστα εμφανίστηκαν πέτρες και πολλές φορές το χιονοδρομικό το επισημαίνει μετά το ατύχημα. Στην Ευρώπη υπάρχει έλεγχος πιστών κατά τη διάρκεια της ημέρας και άμεση σήμανση των σημείων που πίστα γίνετε επικίνδυνη.

 

 

Μια άλλη πολύ σημαντική παράμετρος ατυχημάτων είναι η παρουσία ελκήθρων, ζώων, snowmobile και το συχνότερο ανθρώπων μέσα σε πίστες χιονοδρομίας. Σε κανένα χιονοδρομικό του εξωτερικού δεν επιτρέπετε η παρουσία στις πίστες των παραπάνω και τα σημεία που επιτρέπετε είναι σημεία σημειωμένα για τους χιονοδρόμους, ως σημεία χαμηλής ταχύτητας. Πολλά ατυχήματα έχουν συμβεί στα Ελληνικά χιονοδρομικά που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

 

Ας μην ξεχνάμε τέλος τα ατυχήματα που έχουν συμβεί λόγο ολισθηρότητας σε δρόμους, σαλέ και καφετέριες λόγο του ολισθηρού οδοστρώματος σε πεζούς χιονοδρόμους. Επιτέλους δεν είναι δυνατών να μην υπάρχει αντιολισθητικό υλικό όπως σε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα του εξωτερικού.

 

Ένα επίκαιρο θέμα είναι αυτό των χιονοστιβάδων για το οποίο προτείνουμε την τυποποίηση της εκπαίδευσης των υπαλλήλων των χιονοδρομικών για την πρόληψη και την εκτίμηση του κινδύνου των χιονοστιβάδων αλλά και τα μέσα και τρόπους διάσωσης όπως και τη συνεργασία με τις τοπικές Ομάδες Διάσωσης για μόνιμη στελέχωση του χιονοδρομικού κέντρου

 

Τέλος μια παράμετρος πολυσύνθετη, αλλά υπεύθυνη για τα πιο πολλά σοβαρά ατυχήματα, με θύμα κυρίως άλλο χιονοδρόμο, είναι η ταχύτητα που αναπτύσσουν κάποιοι χιονοδρόμοι. Μη ξεχνάμε ότι σε κάποια χιονοδρομικά του κόσμου αφαιρούνται άμεσα οι κάρτες σε όποιον κρίνουν ότι κινείτε με υψηλή ταχύτητα και σε άλλα υπάρχουν πρόστιμα και προειδοποιήσεις. Θα χαρούμε να συζητήσουμε εκτενέστερα για κάθε χιονοδρομικό και να διαμορφώσουμε κανονισμούς που να καθορίζουν επακριβώς:

• Επιτρεπόμενη ταχύτητα κοντά σε βάσεις αναβατήρων

• Σήμανση σημείων χαμηλής ταχύτητας

• Οριοθέτηση ταχύτητας ασφαλείας για κάποιες πίστες ειδικά αρχαρίων

• Αφαίρεση κάρτας για χιονοδρόμους που δεν κινούνται στα όρια ασφάλειας

• Διαμόρφωση ξεχωριστών χώρων για αθλητές

 

 

 

Ενημέρωση-εκπαίδευση από πλευράς τουριστών-χιονοδρόμων

 

Θα χαρούμε να διαμορφώσουμε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για την ασφάλεια στα χιονοδρομικά που να δημιουργεί συνείδηση και συμπεριφοράς ασφαλείας σε όλους μας. Αυτό θα περιλαμβάνει:

 

-Απαραίτητα προληπτικά μέτρα ασφαλείας ταξιδιού, έλεγχος κατάστασης αυτοκινήτου και εξοπλισμού αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων ( για αντιμετώπιση καταστάσεων χιονόπτωσης, χιονοκάλυψης και παγοποίησης δρόμου), πριν ξεκινήσουμε, να γνωρίζουμε τα τηλέφωνα ανάγκης για των υπηρεσιών στην περιοχή που πάμε, ενημέρωση για κατάσταση δρόμων, ενημέρωση για καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή προορισμού.

 

 

 

-Πριν και κατά την διάρκεια της ημέρας στο χιονοδρομικό

Πριν την αναχώρηση έλεγχος εξοπλισμού (πέδιλα, δέστρες, μπότες, κατάλληλα ρούχα, σακίδιο με είδη ανάγκης).

Όταν φτάσουμε στο χιονοδρομικό και πριν πάρουμε τα βουνά, ενημέρωση για την κατάσταση του χιονοδρομικού, να έχουμε μαζί μας πάντα χάρτη με τις πίστες του χιονοδρομικού, εκτίμηση κατάστασης πιστών, σεβασμός στις υποδείξεις και στις σημάνσεις του χιονοδρομικού (αλλιώς σε οποιαδήποτε περίπτωση να ξέρουμε ότι εάν συμβεί κάτι είναι ευθύνη δική μας και όχι του κέντρου)

 

-Συμπεριφορά στο χιονοδρομικό κέντρο

 

1.Ο χιονοδρόμος είναι υποχρεωμένος να συμπεριφέρεται κατά τέτοιο τρόπο που να μην κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των υπολοίπων γύρω του

2.Ο χιονοδρόμος πρέπει να διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο της ταχύτητάς του. Είναι υποχρεωμένος να κινείται με την ανάλογη ταχύτητα των δυνατοτήτων, πάντα σε συνάρτηση με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες ,δηλαδή:κατάσταση χιονιού, ορατότητα, εμπόδια ,κτλ.

3.Ο χιονοδρόμος που προηγείται (έστω και αργά) έχει πάντα προτεραιότητα

4.Προσπερνώντας άλλο χιονοδρόμο πρέπει πάντα να κρατάμε μια απόσταση ασφαλείας ώστε ο προπορευόμενος να έχει χώρο για οποιαδήποτε αλλαγή κατεύθυνσης

5.Πριν από κάθε ξεκίνημα, πρέπει να ελέγχουμε προς τα επάνω για την αποφυγή συγκρούσεων

6.Αποφεύγουμε να σταματάμε σε αθέατα, στενά ή στην μέση της πίστας

7.Ο χιονοδρόμος που ανεβαίνει ή κατεβαίνει πεζός μια πίστα, πρέπει να κινείται πάντα στο πλάι

8.Δεν παραβιάζουμε τα απαγορευτικά σήματα και φροντίζουμε να προφυλάξουμε και τους άλλους από τέτοιες παραβιάσεις

9.Σε περιπτώσεις ατυχημάτων, είστε υπεύθυνοι να βοηθήσετε προς διευκόλυνση της ομάδας των Πρώτων Βοηθειών

10.Επιδεικνύουμε πάντα σωστή συμπεριφορά όταν υπάρχει “ουρά” στους αναβατήρες. Δεν σπρώχνουμε και δεν παραβιάζουμε την σειρά των άλλων

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το παραπάνω κείμενο είναι υπό διαμόρφωση και θα χαρούμε να ενσωματώσουμε τις σκέψεις σας και τις προτάσεις σας ώστε η παρέμβαση του συλλόγου μας να είναι άμεση και να έχει αποτελέσματα από την επόμενη χιονοδρομική σεζόν 2005-2006.

 

Μπορείτε να απαντήσετε κλικ εδώ

 

Ο Ελληνικός Σύλλογος Τουριστικής Χιονοδρομίας

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ζημιές στους ισολογισμούς

Υπερκορεσμός τα Σαββατοκύριακα, υπολειτουργία τις καθημερινές

Ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού και ελλιπής εκπαίδευση εργαζομένων

Απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις

Ανυπαρξία σημαντικών επενδύσεων

Επιτυχίες του συναγωνισμού σε Άλπεις καθώς και γειτονικών χωρών (Βουλγαρία, FYROM κλπ)

Συμπεράσματα από την ανασκόπηση της παρούσας κατάστασης

 

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Επέκταση, εκσυγχρονισμός και καλή λειτουργία των Χιονοδρομικών Κέντρων (Χ.Κ.)

Δημιουργία μηχανισμών υποστήριξης των Χ.Κ.

Ανάπτυξη Τουρισμού εβδομάδος

Τουρισμός 4 εποχών

3.5 Αναθεωρήσεις υφιστάμενης Νομοθεσίας λειτουργίας των Χ.Κ.

 

 

 

 

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑ

ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

 

 

 

ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

 

 

 

1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ

 

Ο Ελληνικός Σύλλογος Τουριστικής Χιονοδρομίας παρουσιάζει μια επισκόπηση των προβλημάτων της Ελληνικής Χιονοδρομίας και των Ελληνικών Χιονοδρομικών Κέντρων, καθώς και μια άποψη για την ριζική αναδιοργάνωση και μελλοντική επένδυση του χώρου.

 

 

2. Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

 

Επισκόπηση:

 

Όλα τα Χιονοδρομικά Κέντρα της χώρας ? ιδιωτικής ή δημόσιας (με την ευρύτερη έννοια) ιδιοκτησίας - είναι σε κρίσιμη και προβληματική κατάσταση. Αυτό διαφαίνεται από τα ακόλουθα:

 

Ζημιές στους ισολογισμούς.

Υπερκορεσμός τα Σαββατοκύριακα και υπολειτουργία τις καθημερινές.

Ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού και ελλιπής εκπαίδευση εργαζομένων στα Χ.Κ.

Απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις.

Ανυπαρξία σημαντικών επενδύσεων για την ανακαίνιση ή και επέκταση των υφισταμένων εγκαταστάσεων.

Επιτυχίες του συναγωνισμού - διαρκώς αυξανόμενη προσέλευση ελληνικής χιονοδρομικής πελατείας, τόσο από παραδοσιακά (Ελβετικά, Γαλλικά, Ιταλικά, και Αυστριακά) όσο και από γειτονικά (Βουλγαρικά, Τουρκικά, Σκοπιανά) Χ.Κ.

Ελλιπές προϊόν το οποίο οδηγεί σε κακή χιονοδρομική εμπειρία για τους πελάτες.

8. Συμπεράσματα από την ανασκόπηση της παρούσας κατάστασης

 

Λεπτομερέστερα:

 

2.1 - Ζημιές στους ισολογισμούς

 

Οι επαφές μας με τους περισσότερους Διευθυντές Χ.Κ δείχνουν ότι αυτά αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις λειτουργικές και επενδυτικές τους ανάγκες βασιζόμενοι στα έσοδά τους από τα εισιτήρια και τις εγκαταστάσεις κυλικείων η εστιατορίων και άλλων λειτουργιών. Τα δε περιθώρια για αύξηση των τιμών των εισιτηρίων είναι μηδαμινά, διότι ήδη ευρίσκονται στα επίπεδα τιμών χιονοδρομικών κέντρων του εξωτερικού τα οποία συγκριτικά παρέχουν πολύ καλύτερο χιονοδρομικό προϊόν.

 

 

2.2 - Υπερκορεσμός τα Σαββατοκύριακα και υπολειτουργία τις καθημερινές

 

Σήμερα, η δυναμικότητα των ελληνικών χιονοδρομικών τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες έχουν κορεστεί. Για τον λόγο αυτό τα ατυχήματα των χιονοδρόμων έχουν αυξηθεί επικίνδυνα στις πίστες, εξαιτίας αυξημένης κίνησης χιονοδρόμων. Το Χ.Κ. Παρνασσού, για παράδειγμα, δυναμικότητας 4.000 χιονοδρόμων με όλες τις πίστες και τους αναβατήρες σε λειτουργία, δέχεται τα Σαββατοκύριακα έως και 6.000-7.000 χιονοδρόμους, πολλές φορές με ορισμένους αναβατήρες ή και πίστες εκτός λειτουργίας.

 

Αντίθετα, τις καθημερινές, το ίδιο χιονοδρομικό έχει 300 πελάτες συνολικά και υπολειτουργεί με περιορισμένο αριθμό πιστών και οικονομική ζημιά.

 

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί στα υπόλοιπα Χ.Κ.

 

 

2.3 - Ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού και ελλιπής εκπαίδευση εργαζομένων

 

Η απασχόληση στα Χ.Κ. είναι εποχιακή και τα οικονομικά μέσα πενιχρά με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρή έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού. Παρουσιάζονται ελλείψεις στις διαστρώσεις πιστών, τη σήμανση και την οριοθέτηση τους, με συνέπεια την πρόκληση συχνών ατυχημάτων.

 

Η απουσία εκπαίδευσης προσωπικού άλλων τομέων που έρχονται σε επαφή με τον πελάτη, (ταμεία, ενοικίαση εξοπλισμού, εστιατόρια) επιτείνει την εικόνα κακού προϊόντος.

 

Επίσης, τα παρακάτω θέματα άπτονται της εκπαίδευσης / επιμόρφωσης της διοίκησης των Χ.Κ. αλλά και του Χειμερινού Τουρισμού:

Ελλιπής εκπαίδευση σε Διοικητικές Ικανότητες / Διοικητική Πολιτική που αντικατοπτρίζεται στις μη ορθολογικές τιμολογιακές πολιτικές, περιορισμένη εξωτερική επικοινωνία, ελλιπέστατη γνώση αντικειμένου από διοικήσεις κτλ.

Ανύπαρκτη ικανότητα Διαχείρισης Κρίσεων (Crisis Management)

Ελλιπείς συνθήκες πρώτων βοηθειών (Emergency Care)

Έλλειψη Ανάλυσης Επικινδυνότητας (Ski Area Risk Assessment)

Περιβαλλοντική προστασία

 

Αυτές οι ελλείψεις δεν είναι ομοιόμορφες σε κάθε Χ.Κ.

 

 

2.4 - Απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις

 

Τα περισσότερα Χ.Κ. δημιουργήθηκαν την δεκαετία του ’:) και παλαιότερα. Πολλά από αυτά χρησιμοποίησαν μεταχειρισμένο και πεπαλαιωμένο εξοπλισμό (αναβατήρες), έτσι οι σημερινές εγκαταστάσεις είναι πραγματικά απαρχαιωμένες. Σημειωτέον ότι μερικοί αναβατήρες έχουν εγκαταλειφθεί, είτε γιατί τοποθετήθηκαν σε λάθος τοποθεσία στο βουνό και δεν υπάρχουν κονδύλια για τη μεταφορά τους σε πιο πρόσφορο μέρος, είτε γιατί έχουν υποστεί ζημιές και δεν υπάρχουν κονδύλια για την επισκευή τους.

 

 

 

 

2.5 - Ανυπαρξία σημαντικών επενδύσεων

 

Όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, δεν υπάρχουν περιθώρια από τα έσοδα των Χ.Κ. για νέες επενδύσεις. Με το υπάρχον νομικό και ιδιοκτησιακό πλαίσιο δημιουργούνται ισχυρά αντικίνητρα σοβαρών επενδύσεων στο χώρο. Κανένας ιδιώτης δεν θα εκθέσει σε κίνδυνο κεφάλαια για νέες επενδύσεις, ενώ ο ευρύτερος δημόσιος τομέας αδυνατεί πλέον, στις περισσότερες των περιπτώσεων, να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις.

 

 

2.6 - Επιτυχίες του συναγωνισμού

 

2.6.1 - Παραδοσιακά κέντρα χειμερινού τουρισμού

Τα Χ.Κ. στην Ελβετία, Γαλλία, Αυστρία και Ιταλία είναι παγκοσμίου φήμης και λειτουργούν για μια πεντηκονταετία. Με βάσει τα δεδομένα των τελευταίων χρόνων (στοιχεία από τουριστικά γραφεία, διαδίκτυο κλπ) όλο και περισσότεροι Έλληνες χιονοδρόμοι τα επισκέπτονται για χειμερινές διακοπές τόσο λόγο παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και λόγω τιμών.

 

Ο λόγος είναι απλός: οι τιμές τους μέσω οργανωμένων τουριστικών πακέτων είναι φθηνότερες από τα έξοδα μιας εβδομάδας χειμερινού τουρισμού στη Ελλάδα!

 

Παράδειγμα, το 2010 ο ΕΣΤΟΥΧ διοργάνωσε εκδρομή 1 εβδομάδας στην Ιταλία, στην περιοχή του Dolomiti Superski σε ξενοδοχείο 3 αστέρων, με πρωινό και βραδινό, αεροπορικά εισιτήρια & μεταφορά από/προς αεροδρόμιο με πούλμαν, εβδομαδιαία κάρτα για 1200 χμ. πίστες, στην τιμή των 930 Ευρώ κατ’ άτομο.

 

2.6.2 - Γειτονικά κέντρα χειμερινού τουρισμού

Τα Χ.Κ. στη γειτονική Βουλγαρία έχουν σημαντική εισροή Ελλήνων χιονοδρόμων από τις γειτονικές πόλεις κάθε Σαββατοκύριακο.

 

Ο ανταγωνισμός εντείνεται με δυσοίωνες προοπτικές για τα Ελληνικά Χ.Κ. Προστέθηκε και ένα μεγάλο χιονοδρομικό κέντρο στο Kozuf της FYROM (το οποίο θα ολοκληρωθεί σύντομα και η επένδυση του θα φτάσει τα 72 εκ. Ευρώ), μόλις 100 χμ. από τη Θεσσαλονίκη!

 

 

2.7 - Ελλιπές προϊόν (κακή χιονοδρομική εμπειρία για τους πελάτες)

 

Ο συνωστισμός τόσο στις πίστες όσο και στις εγκαταστάσεις των σαλέ δημιουργούν συνθήκες δυσαρέσκειας για τους πελάτες.

 

Οι μεγάλες (και άτακτες) ουρές αναμονής στους αναβατήρες δημιουργούν διαρκή εστία προστριβών μεταξύ των χιονοδρόμων αλλά και των υπαλλήλων των Χ.Κ. που έρχονται σε επαφή με τους πελάτες και παράλληλα μειώνουν τον χρόνο ενασχόλησης με το άθλημα.

 

Αυτές οι συνθήκες δημιουργούν μια συνεχή ροή παραπόνων προς τις Διευθύνσεις των Χ.Κ., τα έντυπα μέσα αλλά και τις ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο (www.snowclub.gr , www.snowreport.gr κ.α.). Τα παράπονα αυτά είναι συνήθως βάσιμα, αλλά τα σχόλια που προκαλούν, δημιουργούν εντυπώσεις κάθε άλλο παρά ευνοϊκές για τα Χ.Κ. της χώρας και τον χειμερινό τουρισμό μας.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνωστισμός τα Σαββατοκύριακα επεκτείνεται και στις γύρω περιοχές όσον αφορά στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα καταστήματα των περιοχών αυτών, τα οποία με τις υψηλές τιμές τους και τις φτωχές συγκριτικά με το εξωτερικό υπηρεσίες εντείνουν την κακή εικόνα του προϊόντος του χειμερινού τουρισμού.

 

 

2.8 - Συμπεράσματα από την ανασκόπηση της παρούσας κατάστασης

 

Η οικονομική κατάσταση των ελληνικών χιονοδρομικών κέντρων σήμερα είναι από κρίσιμη ως άθλια. Υπό τις συνθήκες αυτές δεν υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα να γίνουν νέες επενδύσεις από τα ταμεία των ίδιων των χιονοδρομικών, παρόλο που στη χώρα μας ο αριθμός των χιονοδρόμων αυξάνεται κάθε χρόνο θεαματικά (σήμερα υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα 350.000 άτομα κάνουν σκι περισσότερες από 6 φορές το χρόνο).

 

Εδώ αξίζει να σημειωθεί το οξύμωρο ότι, ενώ τα Χ.Κ. αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τον όγκο των χιονοδρόμων που έρχονται το Σαββατοκύριακο, σε ετήσια βάση τα Χ.Κ. λιμοκτονούν!! Αυτό το οξύμωρο δεν λύνεται με επεκτάσεις / επενδύσεις στην παρούσα φάση, διότι ναι μεν αυτές θα αποσυμφορήσουν τα Χ.Κ., αλλά θα αυξήσουν τα ελλείμματά τους σε ετήσια βάση.

 

Ο ανταγωνισμός από τα χιονοδρομικά κέντρα της Βουλγαρίας και των άλλων γειτονικών χώρων είναι πολύ μεγάλος και θα συνεχίσει να εντείνεται. Έτσι, είναι μαθηματικά σίγουρο ?δεδομένου ότι έχει συμβεί αυτό πρόσφατα στα άλλα παλαιότερα και μικρότερα χιονοδρομικά κέντρα της Βουλγαρίας- ότι εάν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση μέσα το πολύ σε 7-10 χρόνια τα χιονοδρομικά κέντρα της Μακεδονίας θα κλείσουν.

 

Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η κατάσταση θα γίνει μη αναστρέψιμη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα χιονοδρομικά κέντρα είναι το «βαρύ πυροβολικό» του χειμερινού τουρισμού και όλοι γνωρίζουμε πόσο έχουν ωφεληθεί οικονομικά οι γύρω σε αυτά περιοχές και πόσο έχουν βοηθήσει ώστε επαρχίες ολόκληρες που πριν από λίγα χρόνια μαράζωναν σήμερα να βρίσκονται σε οικονομική ευμάρεια.

 

Το άδικο της υπόθεσης μάλιστα είναι ότι ενώ τα χιονοδρομικά κέντρα βοήθησαν πολύ όλες αυτές τις περιοχές, τα ίδια δεν ωφελήθηκαν οικονομικά ούτε 1 Ευρώ από αυτή την ανάπτυξη.

 

 

3. ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΣΤΟΥΧ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ Χ.Κ.

 

Η επίλυση των προβλημάτων της χιονοδρομίας και των Χ.Κ. όπως αναπτύχθηκαν στα προηγούμενα κεφάλαια πρέπει να προέλθει από μια ριζική αναδιάρθρωση της οργάνωσης του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή των Χ.Κ. που θα περιλαμβάνει:

 

Επέκταση, εκσυγχρονισμός και καλή λειτουργία των Χ.Κ.

Δημιουργία μηχανισμών υποστήριξης των Χ.Κ. από τις τοπικές κοινωνίες

(αυτοδιοίκηση και τοπικές επιχειρήσεις).

Ανάπτυξη τουρισμού 4 εποχών και τουρισμού εβδομάδος στην ευρύτερη περιοχή.

 

 

3.1 ? Επέκταση, εκσυγχρονισμός και καλή λειτουργία των Χ.Κ.

 

Διατυπώνονται στη συνέχεια κάποιες σκέψεις και προτάσεις που έχουν επεξεργασθεί από τον ΕΣΤΟΥΧ και έχουν ως στόχο την σταδιακή βελτίωση και τελική επίλυση των κύριων προβλημάτων των Ελληνικών ΧΚ και κατ’ επέκταση της Ελληνικής χιονοδρομίας.

 

3.1.1 - Νομοθετικές ρυθμίσεις

 

Οι προτάσεις αυτές έχουν προέλθει από την μακροχρόνια συζήτηση που έχει ανοίξει στη χώρα μας για το μέλλον της Ελληνικής χιονοδρομίας τόσο από τις εκάστοτε διοικήσεις των Χ.Κ. όσο και από τις απόψεις που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς από τους συλλόγους που ασχολούνται με τη χιονοδρομία. Στις προτάσεις αυτές, τέλος, έχουν ληφθεί υπόψη και οι απόψεις Ελλήνων και ξένων ειδικών με μακροχρόνια εμπειρία στην ανάπτυξη και λειτουργία Χ.Κ. τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.

 

Όλα τα ανωτέρω που συνδέονται με την καλύτερη λειτουργία και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών απαιτούν επενδύσεις. Τις επενδύσεις αυτές δεν θα πρέπει να τις δει κανείς αποσπασματικά και μονόπλευρα αλλά ολιστικά, με στόχο την συνολική ανάδειξη του χώρου του ΧΚ όχι απαραίτητα μόνο κατά την χειμερινή περίοδο.

 

Με βάση την παρούσα κατάσταση της χώρας και της διεθνούς συγκυρίας εκτιμάμε ότι το πεδίο αυτό της ανάπτυξης των ΧΚ μπορεί να λάβει μια νέα διάσταση αξιοποιώντας την παρούσα νομοθεσία και τη διεθνή εμπειρία.

 

Η νομοθεσία των συγχρηματοδοτήσεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και η ανάγκη επέκτασής της από το Υπουργείο και στο χώρο του ορεινού τουρισμού και της Ελληνικής Χιονοδρομίας μπορεί να δώσει νέες προοπτικές στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που παρέχει γι’ αυτό η ΕΕ.

 

Αν λάβει κανείς υπόψη επίσης το γεγονός ότι πολλά από τα Χ.Κ. βρίσκονται σε περιοχές με μείωση του ανθρώπινου δυναμικού εξαιτίας κυρίως της εσωτερικής μετανάστευσης, και χαμηλά γενικά εισοδήματα, υπάρχει η δυνατότητα ένταξης αναπτυξιακών σχεδίων που θα μπορούσαν να επιδοτηθούν από ευρωπαϊκά προγράμματα ώστε να αποτελέσουν τροχοπέδη στην περαιτέρω πληθυσμιακή ερήμωση των περιοχών αυτών.

 

Εκτιμάται ότι σήμερα η επέκταση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο Υπουργείο Τουρισμού για τα Χ.Κ. φαίνεται να είναι, με την υφιστάμενη κατάσταση, η μόνη λύση για να βοηθήσει την προώθηση της χιονοδρομίας και της αποτελμάτωσης της σημερινής πραγματικότητας.

 

Η συμμετοχή του ευρύτερου δημοσίου τομέα στα μελλοντικά συγχρηματοδοτούμενα αυτά έργα θα εξαρτηθεί φυσικά τόσο από τους ενδιαφερόμενους τοπικούς ή πανελλαδικής εμβέλειας φορείς του Δημοσίου (Υπουργεία, Περιφέρειες, Νομαρχίες, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ομοσπονδίες κλπ) όσο και από τις οικονομικές δυνατότητες στα πλαίσια της σημερινής συγκυρίας.

 

Η συμμετοχή αυτή του ευρύτερου δημόσιου τομέα εξασφαλίζει τη σύνδεση των μελλοντικών αυτών έργων με την τοπική και ευρύτερη κοινωνία και βοηθά στα πλαίσια της συνεργασίας τους για την, από κοινού, αντιμετώπιση των εμφανιζόμενων πιθανών προβλημάτων.

 

Μια άλλη σκέψη είναι σε κάποιο από τα Χ.Κ. να επιλεγεί η ανάπτυξη του αφού χαρακτηρισθεί ως ΠΟΤΑ (Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης). Μέχρι στιγμής στη χώρα μας βρίσκονται σε εξέλιξη τουλάχιστον δύο τέτοια έργα στην περιοχή Πύλου Μεσσηνίας και ίσως και σε άλλες περιοχές της χώρας αλλά όχι στο στάδιο της κατασκευής,

 

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι επεκτάσεις και η εύρυθμη λειτουργία των Χ.Κ., μέσω των ΣΔΙΤ, είναι να επιλυθεί το πρόβλημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του έκαστου χιονοδρομικού κέντρου, πράγμα που μέχρι σήμερα είναι σχεδόν αδύνατο. Για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα χρειάζεται πολιτική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης και συνεργασία των υπουργείων Τουριστικής Ανάπτυξης, του ΥΠΕΧΩΔΕ, και του υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

3.1.2 ? Στάδια υλοποίησης:

 

Για να προχωρήσουμε όμως σε λύση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των χιονοδρομικών κέντρων και παραχώρηση σε αυτά της χρήσης γης (πιθανόν με τη μορφή του «δημόσιου τουριστικού κτήματος») της περιοχής όπου ήδη αναπτύσσεται το χιονοδρομικό αλλά και της περιοχής όπου προβλέπεται να αναπτυχθεί, προτείνουμε τα συναρμόδια υπουργεία με πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα.

 

1. Να ζητήσει την υποβολή ενός τοπογραφικού χάρτη από τη Γεωγρφική Υπηρεσία Στρατού στο οποίο κάθε χιονοδρομικό κέντρο θα αιτείται την περιοχή στην οποία για τα επόμενα π.χ. 50+ χρόνια υπολογίζεται ότι θα μπορούν να αναπτυχθούν ορεινές τουριστικές εγκαταστάσεις.

Για τις περιοχές αυτές θα πρέπει να γίνει κατ’ αρχάς ένας έλεγχος σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία (Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης και τροφίμων, ΥΠΕΧΩΔΕ, ΚΕΔ κλπ) οπού θα καταγραφούν τα πιθανά προβλήματα και θα διατυπωθούν οι επιμέρους απόψεις επί των εκτάσεων αυτών,

Θα πρέπει να εξετασθούν, πέραν του ιδιοκτησιακού, θέματα περιβάλλοντος (περιοχές Νatura, ιδιαίτερου φυσικού κάλους κλπ), δυνατότητες και είδος παρεμβάσεων, περιοχές ιδιαίτερης προστασίας και εξαίρεσης εντός των ζωνών αυτών, ζητήματα χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, όπως επίσης και οικονομικά δημογραφικά θέματα. Η πρώτη προτεραιότητα που θα πρέπει να εξετασθεί μετά την ανωτέρω καταγραφή είναι αυτή των περιβαλλοντικών θεμάτων και του χωροταξικού σχεδιασμού.

Να εξετασθούν τα είδη των παρεμβάσεων (ιδιαίτερα στις περιπτώσεις Natura) και η εναρμόνιση αυτών με θέματα δημογραφικά και πληθυσμιακά. Στις περιοχές Natura απαιτούνται ιδιαίτερα λεπτομερείς περιβαλλοντικές προσεγγίσεις χωρίς εξ αρχής να είναι όλα αρνητικά.

Να εξετασθούν επίσης αντίστοιχα περιβαλλοντικά θέματα σε περιοχές προστασίας και η αντιμετώπιση αυτών από την ΕΕ σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι ανωτέρω πρώτες ενέργειες θα έχουν ως στόχο την αξιοποίηση της περιοχής λαμβάνοντας υπόψη το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την εναρμόνιση με τις παραδόσεις της κάθε ξεχωριστής περιοχής. Οι υπό μελέτη εγκαταστάσεις τελικώς θα τονώσουν την οικονομία της περιοχής και θα αποτελέσουν πόλο έλξης τουριστών Ελλήνων και Ξένων σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

2. Θα πρέπει να επιλεγούν τα σημαντικότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας στα οποία θα δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη. Δεν μπορεί μια χώρα σαν την Ελλάδα να έχει 21 πολύ καλά χιονοδρομικά κέντρα. Ο αριθμός που ταιριάζει ορθολογικά στη χώρα μας είναι 5 έως 6 το πολύ χιονοδρομικά κέντρα εθνικής σημασίας ενώ τα υπόλοιπα θα πρέπει να καταταχθούν σε περιφερειακής σημασίας αλλά και τοπικού ενδιαφέροντος.

 

3. Σε αυτά τα 5-6 χιονοδρομικά κέντρα θα πρέπει να υπάρξει ένα Master Plan από εταιρεία με παγκόσμιο κύρος και εμπειρία στο χώρο των αναβατήρων αλλά και του πλαισίου διοίκησης τους (Ski Resort Management Framework).

Το παραπάνω μπορεί να γίνει με διεθνή ανοιχτή προκήρυξη πρόσληψης Τεχνικού Συμβούλου. Για γρηγορότερη αντιμετώπιση μπορεί να επιλεγεί η διαδικασία της short list και να απευθυνθεί το υπουργείο σε 3-5 οίκους με εμπειρία στο τομέα αυτό.

 

3.1.3 - Κριτήρια επιλογής Χ.Κ.

 

Τα χιονοδρομικά κέντρα εθνικής σημασίας θα επιλεγούν με τα ακόλουθα κριτήρια:

 

α) Υψόμετρο: από 1.700 έως 2.400 μέτρα. Το υψόμετρο είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για τα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα που το χειμώνα δεν λαμβάνουν ευκαταφρόνητες ποσότητες χιονιού κάτω από τα 1.700μέτρα.

 

β) Χιόνωση: θα πρέπει το 60% των πιστών να έχουν ικανοποιητική χιονοκάλυψη περί τους 4 μήνες το χρόνο (ιδανικός είναι ο βόρειος προσανατολισμός)

 

γ) Μεγάλο χιονοδρομικό πεδίο: για επέκταση των πιστών (θα πρέπει το συνολικό μήκος παλαιών και νέων πιστών να έχει σαν ελάχιστο τα 35 χμ).

 

δ) Πρόσβαση: να βρίσκεται κοντά σε εθνικά δίκτυα ή σε μεγάλα αστικά κέντρα.

 

Τα χιονοδρομικά τα οποία πληρούν κατά τη γνώμη μας τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι τα εξής:

 

α. Παρνασσός

β. Χελμός (Καλάβρυτα)

γ. Βασιλίτσα

δ. Βόρας (Καϊμάκτσαλαν)

ε. Φαλακρό

στ. 3-5 Πηγάδια

ζ. Υπόλοιπα Χ.Κ.

 

 

α - ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

Ο Παρνασσός μπορεί να επεκταθεί προς τις Όμορφες Λάκκες και προς Φτερόλακκα, σε υψόμετρα από 1.900 μέχρι 2.350 και με εκτιμώμενο συνολικό μήκος πιστών περί τα 70 χμ. Βρίσκεται κοντά στην Αθήνα και είναι το χιονοδρομικό κέντρο με τη μεγαλύτερη προσέλευση χιονοδρόμων σε ολόκληρη τη χώρα. Το ορεινό συγκρότημα του Παρνασσού διαθέτει έτοιμες φυσικές πλαγιές με βόρειο προσανατολισμό, όπου έχουν εκπονηθεί επανειλημμένα μελέτες τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά λόγω οικονομικών δυσκολιών και ιδιοκτησιακού προβλήματος (χρήση γης) δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική εργασία επέκτασης του από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το 1978!

 

Λόγω της εγγύτητας του Χιονοδρομικού με τον Κορινθιακό κόλπο και το Βόρειο Ευβοϊκό, τα μετεωρολογικά συστήματα που επηρεάζουν το βουνό του Παρνασσού εναποθέτουν μεγάλες ποσότητες χιονιού επιμηκύνοντας έτσι και την διάρκεια της χειμερινής σεζόν που είναι ο σημαντικότερος παράγοντας της οικονομικής βιωσιμότητας της περιοχής. Είναι πραγματικά λυπηρό ειδικά ο ορεινός όγκος του Παρνασσού να παραμένει αναξιοποίητος, έχοντας πολύ οργανωμένη υποδομή (δρόμων και καταλυμάτων), αλλά και αρχαιολογικούς χώρους στην γύρω περιοχή που θα μπορούσε παρά πολύ εύκολα να προσελκύσει χειμώνα-καλοκαίρι αλλοδαπό τουρισμό.

 

β - ΧΕΛΜΟΣ (ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ)

Ο Χελμός μπορεί να επεκταθεί προς την κορυφή Αβγό και προς την Υψηλή Κορφή (απέναντι από το αστεροσκοπείο Αρίσταρχος), σε υψόμετρα από 1.800 μέχρι 2.350 και με συνολικό μήκος πιστών τα 45 χμ. Βρίσκεται κοντά από την Αθήνα και δεσπόζει της Πελοποννήσου, με τη γέφυρα δε του Ρίου - Αντιρρίου επικοινωνεί εύκολα και με την υπόλοιπη χώρα. Λόγω της εγγύτητας του Χιονοδρομικού κέντρου με τον Κορινθιακό κόλπο και το Ιόνιο πέλαγος, τα μετεωρολογικά συστήματα που επηρεάζουν το βουνό του Χελμού εναποθέτουν μεγάλες ποσότητες χιονιού.

 

γ - ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ

Η Βασιλίτσα μπορεί να επεκταθεί προς βορειοδυτικά στην περιοχή του βουνού που βρίσκεται πάνω από το χωριό Δίστρατο αλλά και προς την κορυφή της Γομάρας, σε υψόμετρα από 1.800 μέχρι 2.100 και με συνολικό μήκος πιστών περί τα 35 χμ. Χάρη στην Εγνατία οδό (απέχει μόνο 45 χμ. από αυτή) επικοινωνεί εύκολα με τη Μακεδονία, την Ήπειρο αλλά και με όλη τη χώρα). Το βουνό αυτό βρίσκεται κοντά στις προστατευόμενες περιοχές των Εθνικών Δρυμών της Πίνδου, παρόλα αυτά όμως, διατηρεί την απαράμιλλη ομορφιά του τοπίου με τα σπάνια και μεγαλόπρεπα ρομπόλα, αλλά και την πλούσια πανίδα της περιοχής να προσελκύουν πολλούς επισκέπτες και επιστήμονες κάθε χρόνο. Τα παραδοσιακά Βλαχοχώρια στην γύρω περιοχή, με την παμπάλαιά τους ιστορία και αρχιτεκτονική είναι μόνο ένας από τους δεκάδες λόγους της αυξημένης επισκεψιμότητας της περιοχής, εδώ και πολλά χρόνια

 

δ - ΒΟΡΑΣ (ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ)

Ο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν) μπορεί να επεκταθεί προς ανατολάς σε υψόμετρα από 2.000 μέχρι 2.400 και με συνολικό μήκος πιστών τα 40 χμ. Βρίσκεται στο μέσον της Μακεδονίας και απέχει μιάμιση ώρα από τη Θεσσαλονίκη. Το υψόμετρο, οι μεγάλες αλλά και προσιτές σε βαθμό δυσκολίας πίστες του αλλά και η μαγευτική θέα προς ένα μεγάλο τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας είναι από τα επιπλέον προσόντα του ορεινού όγκου αυτού. Η ύπαρξη σημαντικών πηγών σε μεγάλα υψόμετρα στα όρια του Χ.Κ. επιτρέπουν με ευκολία την ανάπτυξη συστήματος τεχνητής χιόνοσης. Στο άμεσο περιβάλλον του Χ.Κ. βρίσκονται οι θερμομεταλλικές πηγές Λουτρακίου Αριδαίας (ΠΟΖΑΡ) που μπορούν να αναπτυχθούν σε συνδυασμό με το Χ.Κ. και να συντηρήσουν τουρισμό 4 εποχών.

 

ε - ΦΑΛΑΚΡΟ

Το Φαλακρό μπορεί να επεκταθεί προς την τοποθεσία Βάρδενα σε υψόμετρα από 1.900 μέχρι 2.200 και με συνολικό μήκος πιστών περί τα 40 χμ. Χάρη στην Εγνατία οδό επικοινωνεί εύκολα και με τη Μακεδονία και τη Θράκη αλλά και με όλη τη χώρα. Αυτό το βουνό εφόσον αναπτυχθεί θα είναι σε θέση να κρατήσει τους έλληνες χιονοδρόμους στην Ελλάδα οι οποίοι σήμερα προσφεύγουν στο γειτονικότερο (χάρη στη νέα συνοριακή οδό του Κάτω Νευροκοπίου) Βουλγαρικό χιονοδρομικό κέντρο του Bansko. Δυστυχώς η μορφολογία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (η έλλειψη ψηλών βουνών) δεν επιτρέπει την δημιουργία χιονοδρομικών κέντρων πλην της επέκτασης του σημερινού Φαλακρού στην Δράμα. Είναι λοιπόν και ένας από τους βασικούς λόγους να αναπτυχθεί το χιονοδρομικό αυτό, για να υποστηρίξει την ζήτηση από το μεγάλο αυτό τμήμα της ελληνικής επικράτειας.

 

ζ - 3-5 ΠΗΓΑΔΙΑ

Τέλος σαν επιλαχόν χιονοδρομικό κέντρο (το 6ο κατά σειρά) θα μπορούσαμε να προτείνουμε αυτό των 3-5 Πηγαδιών της Νάουσας. Το χιονοδρομικό αυτό έχει αναδείξει τους περισσότερους έλληνες πρωταθλητές χιονοδρομίας (με συμμετοχές σε Χειμερινές Ολυμπιάδες), έχει ήδη αρκετά καλή υποδομή (και με τεχνητή χιόνωση) αλλά δεν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα επέκτασης του χιονοδρομικού πεδίου αφού με τις καλύτερες προϋποθέσεις δεν δύναται να ξεπεράσει τα 30 χμ σε συνολικό μήκος πιστών. Το δε υψόμετρο του υπό επέκταση πεδίου είναι από 1.650 έως 1.950 μέτρα.

Όμως στα υπέρ του είναι η κοντινή του απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, η μοναδική εμπειρία των ανθρώπων που μέχρι σήμερα το διοικούν αλλά και το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που έχει προκύψει στις μέρες μας με το ρεκόρ ανεργίας που μαστίζει την πόλη της Νάουσας και που πιθανόν μια αναβάθμιση των 3-5 Πηγαδιών θα περιόριζε το πρόβλημα στο εργατικό δυναμικό, αυτής της πόλης.

 

Προτείνουμε λοιπόν, κατ’ εξαίρεση στα εθνικής σημασίας χιονοδρομικά κέντρα να έχουν θέση και τα 3-5 Πηγάδια Νάουσας παρόλο που δεν πληρούν εντελώς τα κριτήρια.

 

στ - Υπόλοιπα Χ.Κ.

Τα υπόλοιπα Χ.Κ. θα συνεχίσουν να λειτουργούν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Θα πρέπει όμως να βοηθηθούν από το κράτος ώστε να γίνουν κάποιας μικρής κλίμακας επενδύσεις για να μπορούν να λειτουργούν ικανοποιητικά και να προσφέρουν θέσεις εργασίας στις τοπικές κοινωνίες για τουλάχιστον τους 3-4 μήνες λειτουργίας τους. Φυσικά και αυτά μπορούν εφόσον υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον να περάσουν στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλα τα Χ.Κ. μπορούν να επωφεληθούν από τις προτάσεις για την δημιουργία μηχανισμών υποστήριξης και τουρισμού 4 εποχών που θα σκιαγραφηθούν κατωτέρω.

 

 

3.2 - Δημιουργία μηχανισμών υποστήριξης των Χ.Κ.

 

Οι τοπικές κοινωνίες και επιχειρήσεις έχουν κατά τεκμήριο ωφεληθεί από την παρουσία των Χ.Κ. και την ανάπτυξη του τοπικού χειμερινού τουρισμού. Η Αράχοβα, τα Καλάβρυτα και ο Παλιός Αγ. Αθανάσιος σαν παράδειγμα, έχουν γνωρίσει μεγάλη άνθηση στους τομείς των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, εστιατορίων, επιχειρήσεων πώλησης/ενοικίασης εξοπλισμού.

 

Ένας τομέας που συχνά παραβλέπεται είναι η ραγδαία ανάπτυξη των επιχειρήσεων της ακίνητης περιουσίας (μεσίτες, οικοδομικές επιχειρήσεις, προμηθευτές) στην ευρύτερη περιοχή και οι θέσεις εργασίας που συνεπάγονται. Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν μεγάλες ευκαιρίες άνθισης με σχεδιασμό και προώθηση τουρισμού εβδομάδος και τουρισμού 4 εποχών.

 

Θα μπορούσαν να οργανωθούν εθελοντικά ώστε να προωθήσουν ελκυστικά πακέτα εβδομάδος (με τη συμμετοχή ενοικιαζομένων δωματίων, εστιατορίων, καταστημάτων εξοπλισμού και των Χ.Κ. μέσω καρτών μειωμένης τιμής).

 

Η τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορούσε, κατά τα πρότυπα των Χ.Κ. των Άλπεων, να οργανώσει έναν φορέα υποστήριξης του Χ.Κ. αντλώντας ένα μικρό τέλος από τις υπηρεσίες των τοπικών επιχειρήσεων (ξενοδοχεία, εστιατόρια, ενοικίαση εξοπλισμού) το οποίο πληρώνει ο καταναλωτής. Ο φορέας αυτός μπορεί να προσφέρει ποικίλες υπηρεσίες υποστήριξης όπως:

 

Πληροφορίες (μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου)

Διαφήμιση και κρατήσεις πακέτων

Δημόσιες σχέσεις

Συγκοινωνία προς και από Χ.Κ. -δημιουργία parking

Οργάνωση των τοπικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη δημιουργία πακέτων διακοπών εβδομάδος

Συνεργασία με αλλά Χ.Κ.

 

Με αυτό τον τρόπο και τα υπόλοιπα Χ.Κ. θα μπορούσαν να αναπτύξουν, σε μικρότερη κλίμακα, τουρισμό διακοπών εβδομάδος.

 

Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με άλλους φορείς (Υπουργείο Παιδείας, Νομαρχίες κλπ.) μπορεί να οργανώσει ?Λευκές Εβδομάδες? που εισάγουν τα σχολεία στα χειμερινά σπορ, χειμερινές περιηγήσεις και διαφημιστικές προσπάθειες επικεντρωμένες στο τρίγωνο βουνό-αρχαιολογικοί χώροι-θάλασσα.

 

 

3.3 ? Ανάπτυξη χειμερινού τουρισμού εβδομάδος

 

Με βάση την υφιστάμενη κατάσταση, τα Χ.Κ., ενώ αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τον όγκο των χιονοδρόμων που έρχονται τα Σαββατοκύριακα, αντίθετα, σε ετήσια βάση είναι ζημιογόνα! Πιστεύουμε ότι παρόμοιες εμπειρίες θα είχαν στο παρελθόν και τα παραδοσιακά Χ.Κ. του εξωτερικού. Η λύση την οποία βλέπουμε να εφαρμόζεται σε αυτά είναι η ανάπτυξη τουρισμού εβδομάδας.

 

Τα περισσότερα Χ.Κ. της Αυστρίας και της Γαλλίας έχουν την πλειονότητα των δωματίων τους κλεισμένα σε πακέτα εβδομάδος. Φυσικά, οι ντόπιοι και οι κάτοικοι γειτονικών πόλεων πηγαίνουν επί πλέον και κάποια ΣΚ, αλλά το κέντρο βάρους του σχεδιασμού και της προώθησης του χειμερινού τουρισμού είναι με βάση τον τουρισμό εβδομάδος. Τα πλεονεκτήματα είναι τα εξής:

 

Τα Χ.Κ. δεν υποαπασχολούνται τις καθημερινές

Οι πελάτες χιονοδρόμοι έχουν καλύτερη εμπειρία

Υπάρχει μεγαλύτερη απασχόληση προσωπικού

Η γενική υποδομή της περιοχής (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα) απασχολείται όλη την εβδομάδα και όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα

Μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής (επενδύσεις σε επιχειρήσεις 4 εποχών, ακίνητα κλπ.)

 

Για να μπορεί ένα Χ.Κ. να υποστηρίξει τουρισμό εβδομάδος, χρειάζεται ένα ελάχιστο μήκος πιστών 40-50 χμ. Διαφορετικά ο χιονοδρόμος θα βαρεθεί και δεν θα επιλέξει να ξαναπάει στο Χ.Κ. για τις χειμερινές του διακοπές. Αυτή τη στιγμή, κανένα Χ.Κ. στην Ελλάδα δεν πληροί αυτή την προϋπόθεση. Επομένως για την ανάπτυξη τουρισμού εβδομάδος θα χρειασθεί ένα πλέον ορθολογικό σχέδιο επέκτασης ορισμένων Χ.Κ. όπως αναπτύχθηκε ανωτέρω.

 

 

3.4 - Τουρισμός 4 εποχών

 

Η εμπειρία από ανάλογα Χ.Κ. του εξωτερικού είναι ότι η εκμετάλλευση των υποδομών διαρκεί όλο το χρόνο. Αυτό είναι το μέλλον. Καθώς τα χιόνια υποχωρούν, η χιονοδρομία παραχωρεί τη θέση της σε άλλες οργανωμένες δραστηριότητες (mountain biking, πεζοπορία, ιππασία, kayaking, rafting, οικολογικές εκδρομές και εκπαίδευση). Ήδη στη χώρα μας υπάρχουν οργανωμένες εταιρείες που προσφέρουν summer camps για παιδιά με έμφαση τις δραστηριότητες βουνού. Φυσικά οι τοπικές υποδομές μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι’αυτές τις δραστηριότητες προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας.

 

Ένα καλό παράδειγμα είναι το Χ.Κ. 3-5 Πηγάδια όπου το καλοκαίρι αθλητικές ομάδες κάνουν την προετοιμασία τους χρησιμοποιώντας τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Θα μπορούσαν οι ελληνικές ομάδες που τώρα πηγαίνουν στο εξωτερικό για θερινή προετοιμασία (Αυστρία, Ιταλία κλπ.), να χρησιμοποιούν ελληνικές εγκαταστάσεις. Με τις κατάλληλες υποδομές τα Χ.Κ. μπορούν επίσης να προσελκύσουν και ξένες αθλητικές ομάδες να κάνουν την προετοιμασία τους στην Ελλάδα.

 

 

3.5 ? Αναθεωρήσεις υφιστάμενης Νομοθεσίας λειτουργίας των Χ.Κ.

 

Το παρόν Νομοθετικό πλαίσιο έχει δημιουργήσει μια βάση εύρυθμης λειτουργίας των Χ.Κ.. Αντιμετωπίστηκαν με αυτό οι όποιες αυθαιρεσίες στην λειτουργία των Χ.Κ. επικρατούσαν στο παρελθόν. Το σχετικό νομοσχέδιο με βάση την εμπειρία εφαρμογής του παρουσιάζει κενά, ασάφειες και παραλείψεις τα οποία θα πρέπει να συμπληρωθούν με νομοθετική πράξη.

 

Κλείνοντας, τα μέλη του Ελληνικού Συλλόγου Τουριστικής Χιονοδρομίας δηλώνουμε ότι είμαστε διαθέσιμοι, αφιλοκερδώς, για οποιαδήποτε διευκρίνιση, αποσαφήνιση, αλλά και περαιτέρω συμβουλευτικές προσπάθειες στα παραπάνω και γενικότερα σε θέματα απτόμενα της Ελληνικής Χιονοδρομίας.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...