Jump to content
kostakiskal

Καίγεται ο Ταύγετος

Recommended Posts

Γνωριζετε αν οι περιοχες στον δρομο Καλαματα-Σπαρτη εχουν καει?

Απο οτι εχω ακουσει εχει καει η περιοχη γυρω απο το ''Τουριστικο''.

αδερφε δυστυχως καηκε και το τουριστικο και οι κατασκηνωσεις την αγιας μαρινας και ολα τελος παντων εκει πανω αστα

DALTONS POW ROBBERY.....

Ναι, ο Κωστας (Καλ) ειπε πως καηκε ολο το δασος (κατω απο τα παλια καμενα) τουλαχιστον απο το τουριστικο μεχρι εξω απο την Καλαματα κ μαλιστα φοβαται η πολη μην φουντωσει η ρεματια του Νεδοντα κ ξανακατεβει η φωτια στα πρωτα σπιτια. Αλαγονίες-Αρτεμισιες κτλ ΤΕΛΟΣΣΣ. Γιαουρτακι με θεα το δασος κ ζεστο τσάι του βουνου γιοκ!! Κυριως ομως ΔΑΣΟΣ γιοκ! :(

προπερσινη φωτο απο το δασος (να ζησουμε το θυμομαστε..!!) κατεβαινοντας απο το τουριστικο προς Καλαματα.

IMG_0062.jpg

Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική!

Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!!

δυστυχως φιλοι μου ολα αυτα στην φωτο ειναι μαυρα τωρα και θα αργησουν να πρασινισουν παλι.και θα αργησουν τοσο που εμεις δεν θα τα ξαναδουμε πρσινα.ελπιζω η κορη μου να τα δει

DALTONS POW ROBBERY.....

δυστυχως φιλοι μου ολα αυτα στην φωτο ειναι μαυρα τωρα και θα αργησουν να πρασινισουν παλι.και θα αργησουν τοσο που εμεις δεν θα τα ξαναδουμε πρσινα.ελπιζω η κορη μου να τα δει
Μην απελπίζεσαι Skimad, σε 7-8 χρόνια θα δεις μέχρι και δίμετρα πευκάκια.

Μπορεί να μην είμαι μικρής ηλικίας αλλά είμαι νεαρής νοοτροπίας

Ο Ταυγετος εχει την ''ατυχια'' να βρισκεται στην Πελοποννησο,η οποια ειναι ενα τμημα της Ελλαδας που φαινεται οτι εχει ουρησει στο πηγαδι...

Συγνωμη Mitsara,αλλα εγω θεωρω πιο πιθανο σε 7-8 χρονια να εχει καει και ο υπολοιπος Ταυγετος.Οταν ζεις σε μια χωρα οπου κανενας δεν εχει την αξιοπρεπεια να αναλαβει την ευθυνη του η να παραιτηθει δεν μπορεις να εισαι αισιοδοξος.

Γιατί ρε Γιάννη, με την όποια παραίτηση θα πρασινίσει ο Ταύγετος αμέσως ?

Γιατί ρε Γιάννη, με την όποια παραίτηση θα πρασινίσει ο Ταύγετος αμέσως ?
Με την οποια παραιτηση μπορει αλλα βουνα να παραμεινουν πρασινα...

Αν είναι έτσι (που σίγουρα έτσι θα είναι), τότε να παραιτηθούν όλοι και να έρθουν οι επόμενοι. Και σήμερα, όχι αύριο.

Συμφωνώ ότι κάποιοι έπρεπε να είχαν παραιτηθεί έστω και από ευθιξία (χάθηκαν τα σημαντικότερα δάση "on their watch").

Έχω την εντύπωση πάντως ότι καμία απολύτως διαφορά δεν θα είχαμε αν τα πολιτικά πρόσωπα ήταν διαφορετικά. Ακόμα και η ανικανότητα (real or perceived) έχει κάποιους περιορισμούς στην ζημιά που μπορεί να κάνει, ιδιαίτερα από την στιγμή που σε γενικές γραμμές ακολουθήθηκαν δοκιμασμένες συνταγές που προηγούμενες χρονιές απέδωσαν ικανοποιητικότατα.

Αυτό είναι που με προβληματίζει. Τι άλλαξε φέτος και πήγαν τα πράγματα τόσο στραβά;

Νίφει!

Συσσώρευση φίλε Χρήστο. Συσσώρευση.

Λαθών, Απάθειας, Ατομικότητας, Ανοργανωσιάς, Κλιματολογικών εγκλημάτων.

Α και για να μην ξεχάσω δεχόμαστε ασύμμετρη επίθεση από αγνώστους, αμερικανική με lazer, από Τούρκους, Αλβανούς, από αντιπολιτευτές, από ΠΑΣΟΚους Νεοδημοκράτες και κομμουνιστές, αναρχικούς και το βασικότερο ......................από τους ΥΡΡ.

Καλή η ερώτηση. Οι απαντήσεις μπορεί να είναι πολλές, σημαντικότερες όμως θεωρώ :

1/ Οτι μετα την καταστροφή της Πάρνηθας και με επικείμενες άλλες καταστροφές, δεν εκπονήθηκε ούτε ενα σχέδιο τόσο απο την κεντρική εξουσία όσο και απο τις αυτοδιοικήσεις για την προστασία των δασών. Το χειρότερο δε όλων είναι οτι ούτε ενας απο τους 3 καμπαλέρος της καταστροφής δεν πήγε σπίτι του (Φούρλας, Κόης, Πολύδωρας).

2/ Οτι δεν υπήρχε έστω και ενας στοιχειώδης συντονισμός για την κατανομή των πυσροσβεστικών μέσων και έφτασαν να συντονίζουν την κατάσταση τα κανάλια!

3/ Οτι όλη η έννοια της κεντρικής κυβερνήσεως ήταν να προκηρύξει εκλογές την παρασκευή με απώτερο στόχο να καταλαγιάσει η κατακραυγή απο την πυρκαγιά της πεντέλης. Χειριστήκανε (και αυτή) τη πυρκαγιά επικοινωνιακά.

4/ Γιατί κεντρική θέση για τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες ζητά πρόωρες εκλογές ο αξιότιμος κ. Πρωθυπουργός μας, είναι η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, αναθεώρηση που δικαιώνει τις προγούμενες γενιές εμπρηστών και καταπατητών.

5/ Γιατί μετα απο 3,5 χρόνια ''επανίδρυσης'' του κράτους, δεν υπήρχε πουθενά ενα σχέδιο απεγκλωβισμού πολιτών σε κίνδυνο, με αποτέλεσμα να έχουμε νεκρούς σε 4 διαφορετικούς νομούς. Γιατί αυτό που φανερώθηκε τις τελευταίες ημέρες είναι η πλήρης κατάρευση κάθε έννοιας πολιτικής προστασίας και η ανικανότητα του κράτους να εκτιμήσει τον κίνδυνο και να σώσει τις ζωές πολιτών.

6/ Γιατί καταργηθήκανε θεσμοί δασοπροστασίας (όπως οι δασοκομάντος και τα δασαρχεία) που επι πολλά έτη δουλέψανε με επιτυχία. Αναφέρω το παράδειγμα του καλοκαιριού 2000-1 που σε μια ημέρα είχαμε 191 εστίες και όχι 180.

7/ Γιατί ενω υπήρχανε έτοιμα σχέδια προστασίας των ορεινών όγκων, δεν ακολουθήθηκε κανένα και κυρίως δεν ζητήθηκε η βοήθεια των ντόπιων οι οποίοι και την περιοχή γνώριζαν και την πονούσαν περισσότερο απο τους άλλους.

8/ Γιατί ενω καιγόντουσαν τα δασάκια μας, αυτοί έκαναν δημοσκοπήσεις για το πόσο θα τους κόστιζε σε ψήφους η καταστροφή. 5 ψήφοι το έλατο! κανονικά θα έπρεπε να δεθούν επάνω σε ενα για να δουν πως είναι να καίγεται κάποιος.

9/ Γιατί τοοοσα χρόνια δεν έχει προνοήσει κάποιος επιφανης υπουργός παιδείας να βάλει στα σχολεία μάθημα πυροπροστασίας-επιτήρησης δασικών περιοχών κλπ με συνέπεια να μην είναι οικολογικά συνειδητοποιημένη η πλειοψηφία της νεολαίας.

Η συμμορία (γιατί περί συμμορίας πρόκειται τελικά) που μας κυβερνάει, πήγε όλη τη πελοπόννησο 20 χρόνια πίσω. Δημιουργήθηκε πλέον μια στρατιά αστέγων-πυροπλήκτων οι οποίοι δεν έχουν ούτε να φάνε οι άνθρωποι. Και πρέπει να περιμένουν στους καταυλισμούς να τους δώσουν το ξεροκόμματο να φάνε το μεσημέρι (γιατί το βράδυ λόγω σκότους αδυνατούν) και υποθηκεύτηκε το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους για πάρα πολλά χρόνια. Την κατάσταση αυτή την έχω ζήσει (το 1986) και ξέρω πως είναι και ξέρω και τι συνέπειες έχει. Οπως ξέρω επίσης οτι οι πλημμύρες θα μας κατακλύσουν, ο υδροφόρος ορίζοντας απο τη στάχτη και τις λοιπές ύλες θα μολυνθεί και ενα σωρό άλλα πράγματα, φρικιαστικά και να τα σκεφτεσαι.

Και το χειρότερο όλων είναι οτι οι περισσότεροι απο εσας (εμάς) δεν θα μπορέσετε ποτέ να δείτε το δάσος της Βασιλικής, την Ξεροβούνα, την Νέδα, τον Πάρνωνα και άλλα πολλά τέτοια μέρη.

''The world is a comedy for those who think and a tragedy for those who feel''

Horace Walpole

2/ Οτι δεν υπήρχε έστω και ενας στοιχειώδης συντονισμός για την κατανομή των πυσροσβεστικών μέσων και έφτασαν να συντονίζουν την κατάσταση τα κανάλια!

Να νομίζουν Κώστα οτι συντονίζουν. Όχι να συντονίζουν.

3/ Οτι όλη η έννοια της κεντρικής κυβερνήσεως ήταν να προκηρύξει εκλογές την παρασκευή με απώτερο στόχο να καταλαγιάσει η κατακραυγή απο την πυρκαγιά της πεντέλης. Χειριστήκανε (και αυτή) τη πυρκαγιά επικοινωνιακά.

Ποιός ρε Κώστα χειρίστηκε επικοινωνιακά το θέμα ? Η κυβέρνηση (λες και θα κερδίσει κάτι από τη φωτιά) ή η αντιπολίτευση (λες και δεν βλέπουμε οτι είναι στημένες οι φωτιές) ;

Δηλαδή ο Σημίτης το 1998 ήθελε να καούν 340.000 στρέμματα στην Αττική και ο Καραμανλής τώρα ήθελε κι αυτός εν' όψει εκλογών να παίξει τη θέση του και δεν έκαναν τίποτα, ενώ μπορούσαν ;

4/ Γιατί κεντρική θέση για τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες ζητά πρόωρες εκλογές ο αξιότιμος κ. Πρωθυπουργός μας, είναι η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, αναθεώρηση που δικαιώνει τις προγούμενες γενιές εμπρηστών και καταπατητών.

Ερώτηση αφελούς και ηλίθιου πολίτη (για μένα μλάω) : Υπάρχει κάποιος που να πιστεύει οτι το υφιστάμενο άρθρο 24 προστάτεψε τα δάση της χώρας μας ή ζώ σε άλλο πλανήτη ?

Ερώτηση ταλαιπωρημένου ηλίθιου δημότη Άργους (πάλι για μένα μιλάω) : Εξ' αιτίας του άρθρου 24 το Άργος μαράζωσε και προσπαθεί 25 χρόνια για επέκταση σχεδίου πόλεως χωρίς να γίνεται τίποτα. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί Αργείοι να μετακομίσουν στο Ναύπλιο.

Λοιπόν, οι ζημιές ανήκουν σε όλους μας. Δεν ανήκουν σε αυτούς που τις έπαθαν. Μήν περιμένουμε το κράτος (ότι χρώμα κι αν έχει) να μας σώσει, εάν εμείς δεν ενδιαφερόμαστε, γιατί το κράτος είμαστε εμείς. Δεν είναι άλλοι. Εμείς βολευόμαστε με το να κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς να σεβόμαστε τους νόμους. Εμείς φτιάχνουμε σπίτια σε καταπατημένες περιοχές ή μήπως μόνο οι κυβερνώντες (διαφόρων χρωμάτων) ;

Α, και κάτι τελευταίο : γιατί κάποιοι οικολόγοι σταμάτησαν έναν δήμαρχο της περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας όταν επιχείρησε να κάνει αντιπυρικές ζώνες, προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη ?

Τι είναι οι ΥΡΡ, Φώτη; :lol:
Οι Υρρ είναι μονοκύτταροι συγκάτοικοί μας στη γη σύμφωνα με τον Σέτσινγκ στο "Σμήνος". :lol: Κάτι σαν αμοιβάδες,,,,,αλλά,,,,,,ω τι έκπληξη,,,,,,,,είναι νοήμονες.........και τους την έχουμε σπάσει διότι καταστρέφουμε τον πλανήτη ΤΟΥΣ.

"Φανταστικό" ον, ακριβώς αντίθετο από το χιούμορ μου.

Μήν περιμένουμε το κράτος (ότι χρώμα κι αν έχει) να μας σώσει, εάν εμείς δεν ενδιαφερόμαστε, γιατί το κράτος είμαστε εμείς. Δεν είναι άλλοι. Εμείς βολευόμαστε με το να κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς να σεβόμαστε τους νόμους. Εμείς φτιάχνουμε σπίτια σε καταπατημένες περιοχές ή μήπως μόνο οι κυβερνώντες
Αλέξη συμφωνώ με όλα όσα λές παραπάνω αλλα στο quote, για μένα έχεις μεγάλο λάθος. Όποιο παράνομο σπίτι έχτιζε ένας Ελληνάρας, έπρεπε να γκρεμίζεται με συνοπτικές διαδικασίες. Όποιος καταπατεί, έπρεπε να πληρώνει πρόστιμα. Γενικώς έπρεπε να εφαρμόζεται ο ΝΟΜΟΣ για όλους.

Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα στον τόπο μας. Μπάτσοι στα χωριά δεν κάνουν αλκοτέστ για "να μη βλαψουν τον τουρισμο/τους μαγαζάτορες", άδειες χορηγούνται για μαγαζιά 30cm απο το γιαλό... και τοοοοσα άλλα που ήδη τα ξέρουμε. Και όποιος (νέος κυρίως) πάει να κάνει σωστά τη δουλειά του, σβήνεται απο το χάρτη.

απλά για μία φορά, για λίγο να εφαρμόζεται ο νόμος σωστά. Δεν γίνεται να σέβεται κάποιος τους νόμους οταν δεν εφαρμόζονται, και αυτός που εφαρμόζει και υπερασπίζεται το νόμο είναι τα κρατικά όργανά του.

Δεν ξέρω άν έχεις παρατηρήσει την τελείως διαφορετική συμπεριφορά των τουριστών στην Ελλάδα σε σχέση με όταν βρίσκονται στις χώρες τους. Έχουν συμπεριφορά κατακτητή... Έλληνα δηλαδη. Όπου λάχει τροχόσπιτα, οπου να ναι τα λείμματα τους, γοπες απο παράθυρα κτλ. Μόλις παρουν την αρχική γευση απο Ελλάδα, εναρμονίζονται πλήρως. :rolleyes:

no friends on a powder day

Αλέξη συμφωνώ με όλα όσα λές παραπάνω αλλα στο quote, για μένα έχεις μεγάλο λάθος.

Επαναδιατυπώστε παρακαλώ γιατί δεν αντελήφθην το λάθος

Όποιο παράνομο σπίτι έχτιζε ένας Ελληνάρας, έπρεπε να γκρεμίζεται με συνοπτικές διαδικασίες. Όποιος καταπατεί, έπρεπε να πληρώνει πρόστιμα. Γενικώς έπρεπε να εφαρμόζεται ο ΝΟΜΟΣ για όλους

Κάποιοι συμπολίτες μας αδυνατούν να εφαρμόσουν συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου περί κατεδαφίσεων. Έχουμε αναρωτηθεί τους λόγους ;

Έχουμε προβληματιστεί γιατί δεν κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα ;

Είναι όλα τα αυθαίρετα παράνομα ;

Είναι ξεκάθαρο το θεσμικό πλαίσιο για να ρίξεις ένα σπίτι κάτω ;

Και όποιος απαντήσει ΝΑΙ, ας μου εξηγήσει τους λόγους που δεν κατεδαφίζεται κανένα αυθαίρετο οικοδόμημα.

Καλή συζήτηση, αλλά δεν πρόκειται να βγάλουμε άκρη ρε γμτ...εδώ δεν έχουν βρεί λύση αυτοί που πρέπει να το κάνουν.

Εγώ γιατί τα βλέπω ξεκάθαρα?

Καταπάτηση, αυθαίρετο με τα στραβά μάτια των υπευθύνων με τις γεμάτες τσέπες, μη κατεδάφιση για λόγους πολιτικού κόστους και βάσεις για περαιτέρω συνέχιση του φαινομένου.

Επαναδιατυπώνω

Λοιπόν, οι ζημιές ανήκουν σε όλους μας. Δεν ανήκουν σε αυτούς που τις έπαθαν.

Συμφωνώ

Μήν περιμένουμε το κράτος (ότι χρώμα κι αν έχει) να μας σώσει, εάν εμείς δεν ενδιαφερόμαστε, γιατί το κράτος είμαστε εμείς. Δεν είναι άλλοι.

Συμφωνώ εν μέρει. Το κράτος είμαστε και εμείς αλλα οχι εμείς μόνο. Κάποιοι πρεπει να φροντίζουν να ελαχιστοποιείται η ζημιά, όταν κάποιος ασυνειδητος την προκαλέσει. Δεν ειναι δυνατόν πάντα να την προλάβουν εν τη γεννέσει, αλλα ας έχουν το competence να την ελαχιστοποιήσουν. Αλλιώς ας παραιτηθούν

Εμείς βολευόμαστε με το να κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς να σεβόμαστε τους νόμους. Εμείς φτιάχνουμε σπίτια σε καταπατημένες περιοχές ή μήπως μόνο οι κυβερνώντες (διαφόρων χρωμάτων) ;

Εδω διαφωνώ. Πρέπει το αρμόδιο όργανο (πχ πολεοδομία) να αποτρέπει το χτίσιμο σε κατοικημένες περιοχές. Πρέπει να πιάσει αυτους που παρανομούν. Δεν με νοιάζει τι θα κάνουν, ας βγάζουν αεροφωτογραφίες καθε 5 μέρες. Στο κάτω κάτω σκεψου οτι κάποιοι υπάλληλοι ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ για να κανουν αυτή τη δουλιά. Ας βρουν κάποια λύση.

Ζητάμε απο τους πολίτες πχ να μη παραβιάζουν το κόκκινο. Κάποιοι θα το κάνουν, θα παρανομήσουν και πρέπει με κάποιο μηχανισμό (τροχαία) να πληρώσουν. Τοσο δύσκολο είναι να εφαρμοστεί αυτο παντου? (καλά οχι οτι εφαρμόζεται κάπου εεεε...)

Α, και κάτι τελευταίο : γιατί κάποιοι οικολόγοι σταμάτησαν έναν δήμαρχο της περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας όταν επιχείρησε να κάνει αντιπυρικές ζώνες, προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη ?

Γιατί αλήθεια????

Για να κλείσω, θέλω να πώ οτι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που πραγματικά αγαπούν και προσέχουν το περιβάλλον. Δε ρυπαίνουν, προσπαθούν να συνετίσουν όσους βλέπουν να μη σέβονται το περιβάλλον, δεν χτιζουν αυθαίρετα μες στο δάσος, προσέχουν την κατανάλωση ρευματος και νερού, αποφεύγουν σε μεγάλο βαθμό να κινούνται με το αυτοκίνητο συχνά/στην πόλη, και γενικώς ζούν έχοντας πάντα την προστασία του περιβάλλοντος σαν βασική προτεραιότητα.

Φταίνε και αυτοί σε κάτι? Ισως δεν "φταίμε όλοι" λοιπόν.

no friends on a powder day

Πρόεδρε, και εγω συμφωνώ μαζί σου, μόνο αυτά που λες αναφέρονται στην πρόληψη και όχι στην καταστολή τέτοιων φαινομένων. Και μπορώ να προσθέσω και εγω πολλά άλλα και καλό θα ήταν να ξεκινήσει μια συζήτηση και αν είναι δυνατόν να καταλήξουμε σε κάποιες προτάσεις τις οποίες θα μπορούσαμε να υποβάλλουμε στην πολιτεία. Ομως :

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ μια φωτιά να ξεκινήσει απο την Μεγαλόπολη και να σταματήσει στην Καλαμάτα και το κράτος να μην μπορεί να κάνει τίποτα.

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ να πεθαίνουν το έτος 2007 64 άνθρωποι επειδή το κράτος δεν έχει ενα στοιχειώδες σύστημα πολιτικής προστασίας. Θα μπορούσαν να είναι οι γονείς μας, τα αδέλφια μας, οι άνθρωποι μας.

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ να καταστρέφεται ενας ολόκληρος νομός σε μεγαλύτερη έκταση απο αυτή που έκαψε ο Ιμπραήμ.

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ να καταστρέφεται η Ολυμπία και να βγαίνει ο υπουργός και να λέει ''ε, μερικά δέντράκια γύρω γύρω καήκανε, όλα τα άλλα είναι εντάξει''.

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ να κινδυνεύει να καταστραφεί το σπίτι μου στην Αρτεμισία, επειδή κάποια αστροπελέκια του κρατικού μηχανισμού ΑΠΕΣΥΡΑΝ τα βυτία τα οποία βρίσκονταν στο χωριό όλη την ημέρα, με αποτέλεσμα το βράδυ που αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά να μην υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΥΒΙΚΟ ΝΕΡΟ!

ΔΕΝ Δ ΕΧΟΜΑΙ το έτος 2007 πάλι να υπάρχουν στην Ελλάδα πρόσφυγες στον τόπο τους.

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ μεσούσης τέτοιας καταστροφής, να υπάρχουν ποντίκια του ΚΥΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (έτσι πρέπει να γράφεται) που στέλνουν αεροπλάνα στις περιφέρειες τους για να το εκμεταλευτούν πολιτικά(έγινε και αυτό).

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ να μην υπάρχει ούτε μια συγγνώμη απο έναν αρμόδιο, την ώρα που δεν υπήρχε καν κρατικός μηχανισμός.

Και δυστυχώς ο κατάλογος αυτός δεν έχει τέλος. Και η μόνη αντίδραση του κράτους, πέραν απο μιας ελεημοσύνης στην ουσία στους πυρόπληκτους, να είναι η μεταφορά του κ.Ρουσόπουλου απο το υπόλοιπο Αττικής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας για να μπορεί να εμφανίζεται στα κανάλια ώστε να διαχειρισθεί την κρίση.

Και όσον αφορά το άλλο θέμα που έθιξες, το 1998 ναι, ο Σημίτης έφταιγε για τον απλό λόγο οτι αυτός έπρεπε να διαχειρισθεί την κρίση και απέτυχε. Οπως έφταιγαν και όλοι οι άλλοι που τους έχει καεί έστω και ενα τετραγωνικό μέτρο δάσους. Εγκληματίες είναι. Και της γενιά τους και των μελλουσών γενεών. Και δεν το συζητάω καθόλου και δεν δέχομαι και αντίθετη άποψη (Αντιβολταίρος :rolleyes: ).

Τώρα για το θέμα του άρθρου 24, οικολόγων κλπ είναι πολύ μεγάλη συζήτηση. Και δεν νομίζω οτι είναι της παρούσης. Γιατί εντάξει, έγινε πολύ μεγάλη καταστροφή, πονάμε όλοι, αλλά υπάρχουν και 64 χαμένοι άνθρωποι (που πιστεύω οτι θα μεγαλώσει ο αριθμός μόλις σβήσουν οι φωτιές).

Και σίγουρα για αυτό που έγινε όλοι έχουμε το μερίδιο της ευθύνης μας. Κάποιοι όμως ξέρουν να το αναλαμβάνουν και δέχονται και τις συνέπειες. Κάποιοι άλλοι όμως κοροιδεύουν.

''The world is a comedy for those who think and a tragedy for those who feel''

Horace Walpole

....Συγνωμη Mitsara,αλλα εγω θεωρω πιο πιθανο σε 7-8 χρονια να εχει καει και ο υπολοιπος Ταυγετος.

Ναι, όντως,αυτό είναι το άλλο μισό σενάριο,απλά εγώ έθιξα την αισιόδοξη πλευρά.

Μπορεί να μην είμαι μικρής ηλικίας αλλά είμαι νεαρής νοοτροπίας

Κύριε πρόεδρε άλλος είναι ο λόγος που φεύγει ο κόσμος από το Άργος σκέψου λίγο καλύτερα , για πήγαινε εσύ στο Ναύπλιο να δεις θα πλησιάζει κανείς.

Προσπαθώ εδώ και κάποιες μέρες να γράψω σε αυτό το forum, στο forum που μας έχει φιλοξενήσει αρκετά χρόνια τώρα, αυτό που θεωρούμε σπίτι μας.

Ο λόγος που δεν μπήκα μέχρι σήμερα είναι ο εξής...δεν άντεχα να διαβάσω τον πόνο και την αγανάκτηση για την περίοδο που περνάμε, από ανθρώπους που έχω γνωρίσει από κοντά, τον Κωστάκη από την Καλαμάτα, τον Χρήστο από τους Βούνους κτλ Δεν ήμουν στην κατάλληλη ψυχολογική κατάσταση για να δω γραμμένα εδώ μέσα αυτά που έχω δει από την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν από πρώτο χέρι.

Από την περασμένη Παρασκευή λοιπόν έχω πάρει άδεια για τις 24 και 27 Αυγούστου, για να κατέβω για έναν γάμο στους Μολάους Λακωνίας. Πριν φύγουμε, έχουμε πάει σε κάτι δουλειές στην Βουλιαγμένης και ο αέρας κόντευε να πάρει και να μας σηκώσει!

Φτάνουμε κατά τις 3.30 μμ στην Τρίπολη και κατευθυνόμαστε προς Σπάρτη, αφού έχουμε μπει στην Τρίπολη για να πάρουμε γλυκά. Πριν φτάσουμε Σπάρτη, πριν φύγουμε από εκείνο το όμορφο χωριό, που είναι ψηλά πριν κατέβεις για Σπάρτη, ακούμε στο ράδιο για την φωτιά που είχε ξεσπάσει στον Ταϋγετο και στον Πάρνωνα. Σε λίγα δεπτερόλεπτα, ο ήλιος εξαφανίστηκε, ένας ουρανός μωβ-κόκκινος αρχίζει και μας θαμπώνει τα μάτια μας. Την έκταση της καταστροφής δεν μπορούμε να την γνωρίζουμε, το μόνο που βιώνουμε είναι ότι βρισκόμαστε σε μια περιοχή που θα πρέπει να μοιάζει ο ουρανός τουλάχιστον με τον πλανήτη Άρη!

Το συναίσθημα ήταν τόσο έντονο που σκεφτόμασταν να γυρίσουμε πίσω αμέσως. Αλλά μετά από τόσα χλμ, το ξανασκεφτήκαμε και φτάσαμε στον προορισμό μας.

Το βράδυ στην παραλία της Πλύτρας (αν την γνωρίζετε), βλέπαμε του βουνό να καίγεται, βλέπαμε το τεράστιο μέτωπο που είχε απλωθεί κατά μήκος και πραγματικά, νόμιζα ότι η φωτιά είχε κατέβει στα 5 χλμ (η φωτιά το βράδυ φαίνεται δίπλα σου).

Το ίδιο βράδυ δεν κοιμήθηκα, παρά ελάχιστα. Μύριζα συνέχεια καμένο, πήγαινα συνέχεια στο παράθυρο μου να δω αν έχει φτάσει η φωτιά στο χωριό που ήμουνα και άνοιγα την τηλεόραση να μετράνε τους νεκρούς! :(

Την άλλη μέρα (είμαστε φιλοξενούμενοι σε κάτι φίλους), είπαμε κάποια στιγμή να πάμε για ένα μπάνιο στην υπέροχη παραλία που είχαμε δίπλα μας. Κολύμπησα για ένα τέταρτο περίπου και επιστρέφοντας βρήκα 5 αναπάντητες στο τηλ. μου και ένα μήνυμα από μια φίλη μου από Κύπρο. Τι γίνεται λέω, όλοι μαζί με θυμήθηκαν? Δεν ήξερα όμως ότι αυτοί οι φίλοι μου με είχαν πάρει για να με ρωτήσουν πως πάει η φωτιά στου Παπάγου Χολαργό που είχε πιάσει πριν από μερικά λεπτά! Η μητέρα μου έλειπε εκτός Αθηνών και όλοι οι φίλοι μου από τον Παπάγο, λείπανε και εκείνοι! Παθαίνω ένα σοκ, του στυλ δεν μπορώ να αρθρώσω λεξη.

Η μητέρα μου οδηγούσε σαν τρελή 2η φορά στην ζωή της στην Εθνική οδό κι εμείς αποφασίζουμε να φύγουμε για Αθήνα. Τσιμπάμε κάτι πρόχειρο και φεύγουμε.

Στον δρόμο βλέπαμε τα εξής

- Η φωτιά από τον Πάρνωνα είχε κατέβει μέχρι το χωριό Κροκεές - Δαφνί, ενώ στον κεντρικό δρόμο που πηγαίναμε για Σπάρτη, έβλεπες ντόπιους με τρακτέρ και υδροφόρες να περιμένουν να κατέβει η φωτιά για να μην προχωρήσει στο χωριό τους.

- Σε κάθε νομό της Εθνικής που περνάγαμε ο ουρανός ήταν το ίδιο σκοτεινός, αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο (Σπάρτη με Ταϋγετο/Πάρνωνα, Τρίπολη με Μεγαλόπολη, Αργολίδα με Αρχαία Νεμέα, Κορινθία με Βραχάτι

- απίστευτη κίνηση στον δρόμο από ανθρώπους που μάλλον σαν κι εμάς είχαν κατέβει για σκ και έφευγαν πως και πως

Στην διαδρομή δεν μιλάγαμε καθόλου, λες και είχαμε μαλώσει, ακούγαμε συνέχεια ΣΚΑΪ και μόλις φτάσαμε Ελευσίνα βλέπουμε το μαύρο σύννεφο πάνω από την Αττική. Ερχόταν από Εύβοια.

Στο σπίτι η μητέρα ήταν λες και είχε πάθει εγκεφαλικό, της πήραμε την πίεση και είχε αρκετά χαμηλή. Καθήσαμε μαζί και φάγαμε κάτι, ενώ το βράδυ πήγαμε φαγητό στους Πυροσβέστες που είχαν παραμείνει σε δυο εστίες στου Παπάγου και Χολαργό.

Δεν θυμάμαι τον εαυτό μου να είναι τόσο στεναχωρεμένο για κάτι που συμβαίνει έξω από το σπίτι μου!

Έχω ρίξει το κλάμα της ζωής μου, ίσως γιατί φέτος ήταν η πρώτη φορά που πήγα 2 φορές Ταϋγετο, 2 φορές Ζαχάρω (όλο το γραφείο είναι είναι από εκεί, οι μισοί δεν έχουν επιστρέψει ακομα) και 1η φορά έκανα την διαδρομή Καλαμάτα-Αρεόπολη-Γύθειο. Είχα πάθει τεράστια πλάκα! Είχα λατρέψει το μέρος και ήθελα τόσο πολύ να ξαναπάω...! (θέλε θα μου πείτε...)

Δεν έχω κάτι άλλο να πω. Τα πιο πολλά τα είπατε ήδη. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι στο κέντρο που δουλεύω, όλοι είναι μέσα σε μια θλίψη και δεν λέω ψέματα.

Η ερημοποίηση άρχισε. :(

Ν.

...μέτριο, ούτε τον καφε δεν πίνω...